oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. február 15. 06:30,  Kalandok a banyatanyán 95 komment

2018. február 15. 06:30 Határátkelő

Kalandok a banyatanyán

Átlagosnak semmiképpen sem nevezném a mai történetet, annál is inkább, mert Pál sztorija azt mutatja meg, milyen szinte a semmivel nekiindulni – először Svájcnak, aztán Angliának. Hogy miért éppen ez a két ország, és mi is az a banyatanya, azonnal kiderül.

svajc_autopalya_pal.jpg

„Kalandozásaim, csak így, szimplán. Ha nevezhetjük bevezetőnek akkor ez lenne az: Svájc! 

Ott kezdeném, hogy 20 éves koromig nem voltam külföldön. Kb. 9 évvel ezelőtt hozott össze a sors egy Svájcban élő magyarral. Az ő történetéről egy elég szép könyvet lehetne írni a Svájcba szökésétől a cirkuszi életig. De az nem az én történetem. 

Szóval megtörtént a haverság, pár hét itthoni segítség a svájci „szajré” rendbetételével, majd elhangzott a mondat: „Ha akarsz, kijöhetsz”. 

Svájc 

Hogyne mentem volna. Az első utamon (ami egy öreg VW LT 35-ben volt) egy percet sem aludtam. Csak szívtam magamba az infót mindenről, közben sokat gondolkodva azon vajon milyen hely lehet az az Ausfahrt, hogy mindenhol kiírják. Igen, itt még ennyi fogalmam sem volt sem a fricikről, sem a nyelvükről. 

A „Tibibá” Rheinfeldenben lakott, ez Baseltől 10 km-re lévő falu. A német határtól nem túl messze. Mivel alföldi gyerek vagyok, lényegében odaúton először láttam hegyet, svájci tehenet meg pláne. 

Egyébként nagyon szép rész, nekem pedig különösen tetszett a maga kis falusi hangulatával. Totál otthonra emlékeztetett, kivéve annyit, hogy kb. százszor jobban élnek, mosolygósabbak az emberek, a 70 éves öregek futva közlekednek és ha a buta fiatal elpöcköli a csikket, felveszi és jobb híján kidobja a kukába. 

Alapjában kedvesnek mondanám a svájcit, viszont eléggé bizalmatlannak is. Tibibá szerint aki nem svájci az kém. Főleg, ha nem is tud fricin. Nagyjából összefoglalva: két évig jártam ki kb. kéthetente. 

Egy-két új várost, ahol voltam, nem számítva már nem fogott meg semmi új dolog 2 évig ugyanazt az utat bejárva. 

Sajnos bizonyos okokból véget ért a kapcsolat az öregúrral, így más irányba kellett indulnom, ezzel el is érkeztünk életem legkalandosabb országához: Angliába mentem. 

Anglia 

Páromnak vannak kint született rokonai. Az egyik srác régebben sokat járt „haza”, mivel volt a faterjának itthon egy háza. Magyarul nagyon keveset beszélt, én viszont már akkor is eléggé jól boldogultam az angollal. 

Pár itthoni látogatás, beszélgetés után jött az ötlet, hogy menjek ki vele, majd lesz valahogy. Ez azért érdekes, mert ő már a mondhatni tipikus angol volt, nem dolgozott szinte soha, volt papírja, hogy nem 100% és kapott mindenféle segélyt. 

Egyébként volt valami a dologban, mert kicsit pánikbeteg, bár ő a legjobb a családban, mert az üldözési mániás bátyust nem igazán tudta überelni, de róla majd később. 

Februárban úgy indultam neki Angliának, hogy páromnak és az akkor 3 éves kisfiamnak hagytam itthon 7000 Ft-ot, én pedig az összes angoltudásomat egy utazótáskába gyömöszölve nekivágtam az angol rokonnal. 

Mindezt egy öreg Ford puttonyos autóval, aminek a kipufogóját valahol Franciaországban felejtettük nagy szikracsíkkal az autópályán. Beszélgetni egészen az úticélig nem igazán kellett, lévén dízelautóról volt szó, eléggé nagy hangzavarral mentünk. 

János (a rokon, későbbiekben Jan) muterja Derbyshire-ben Notthinghamtől 10 km-re Derbyben lakott. Tipikus ír büdös banya volt, ezt elsőre megállapítottam. Jan megbeszélte a muterral, hogy a magyar szegről-végről rokon, itt fog lakni egy darabig. (Mert Te nem???? Nem, ő 200 km-re lakik a barátnőjével, de oda nem kell menni, mert ott nem szeretik a külföldieket.) 

A pár óra kínlódós ír akcentus megértése után nagyon megnyerő lehettem a banyának, mert megkaptam a fenti szobát egy matraccal és egy kevés meleg lehelettel. 

Jan még egy napot bírt ki a muter mellett, ez idő alatt megmutatta, hol kell NI numbert igényelni és hol vannak a munkaerőkölcsönzők. Utána Ő balra el. 

Minden hiperszuper, kaptam munkát, két nappal az érkezésem után már dolgoztam. Na jó néha, mert úgy működött a dolog, hogy 3 km gyaloglás után odaértem egy telepre, amit én egyszerűen csak virággyárnak hívtam. 

Itt olyan rendszerrel működött a munka, mint az amcsi filmekben. Odamész, ha időben ott vagy, kellesz, ha nem, akkor mehetsz haza. Neved nincs, csak színed van, amilyen csokrot kell csinálni. 

12 óra munka 1 db 10 perces szünettel, csurom vizes virágokkal egy fűtetlen hangárban és senki nem beszél angolul. Arab, indiai, pakisztáni és még ki tudja milyen nemzetiségű, frissen az országba szakadt emberek. 

A munka végén ismét feliratkozás, ahol ha nem vagy elég hangos, nem írják fel a neved és pénzt sem kapsz. Volt, hogy 3 napig csak potyára mentem reggel, nem fértem bele a turnusba, volt, hogy a pénzem felejtették el. 

Az első héten minden nap sírtam. Meló után visszatértem a banyatanyára, ahol ha mázlim volt, akkor rá fél órára elment a banya boltba (kulcsom nem volt), akkor gyorsan le tudtam fürdeni. Igen, gyorsan, mert nem lehetett csak úgy. 

Volt, hogy hazajött és megnézte, van-e meleg víz a bojlerben, ha volt, akkor bukta, kiverte a hisztit. Jó pár napig csak a kerti csapnál fürödtem az udvaron. 

Mindemellett naponta elmosogattam, kitakarítottam és Jan tesójával felújítottam a fürdőszobát és a másik 2 szobát, cserébe ingyen alhattam a matracon és mosakodhattam a kerti csap alatt. 

Ezek mellett naponta jártam a várost újabb és újabb munkaerőkölcsönzőkhöz regisztrálva. Volt olyan lengyel fejvadász cég, ahol az ott született angol angolját nem értették, nemhogy engem, dolgoztam nekik is kb. 2 hétig, de ők csak csekken adták a fizetést, de pénzért. Húsz fontért adták ide a fizucsekket. 

Volt sajnos, hogy abszolúte nem volt munkám 1-2 hétig, olyankor, ha tudott, Jan vagy Mark (az egyik bátyó) adott kölcsön 10-20 fontot. Viszont volt egy pár nap, amikor valaki megszánt odafönt, mert tényleg egy fillérem sem volt és naponta találtam 10-20 fontot, sőt egyszer 120 font volt a víztócsában. Akkor már azt hittem, valaki szórakozik. 

Visszakanyarodva a banyához, kb. 3 hétig tudtam elviselni, utána szóltam Jannak, hogy ennyi volt, nem bírom ezt tovább. Azt mondta, majd jön és megoldjuk. A megoldás lett a sátor az erdő melletti kempingben február közepén. 

Szerintem a kempinges fószer sem igazán étette, hogy mi a jófenét akar ilyenkor kempingezni az eltévedt turista, de neki lényegében „nyóc”. Sátor volt, víz volt, instant grill és melegkaja volt. Hát kell ennél több a magyarnak? 

Kell, mert nem volt ingyen a kemping, a meló meg így már 6 km-re volt. Viszont volt egy opciós megoldás a melóhely közeli Meki parkolójában. Addigra már Jannal ketten eltöltöttünk pár napot a kocsiban a Meki előtt. 

Szolidaritásból velem volt, meg egyébként sem volt odáig a muterjáért, hát mit ne mondjak, én sem. Utána volt egy pici fellélegzés, mert a muter hazament pár hétre Írországba, így kicsit nyugisabban visszamentünk a banyatanyára.”

HÍRMONDÓ 

Úristen, bebarangoljuk a világot! 

Minket is meglepett, milyen sok országból tudtunk mára mindenféle érdekes lehetőséget összeszedni nektek, úgyhogy nem is húznánk az időt, vágjunk bele gyorsan!

Külföldön dolgozol? Így kell adóznod! 

Akad pár elég komoly téveszme és félreértés, nem árt ezeket tisztázni. 

Ingyenes lehet a tömegközlekedés Németországban 

Legalábbis ezt mérlegeli a német szövetségi kormány egy kiszivárgott levél szerint. A cél az autóforgalom visszaszorítása és ezzel a levegőminőség javítása lenne.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3413668290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2018.02.15. 06:49:02

Kicsit off, ki volt az a hibbant par napja valamelyik poszt alatt, aki szerint az amerikai iskolak igenis biztonsagosak, es a lotto otosnek nagyobb az eselye, mint hogy a gyerek iskolajaban lovoldozes legyen?
Meg mindig ez a velemenye?

(Nem gondolnam, hogy van 40 millio iskola amerikaban, sot, 40 millio iskolas sincs szerintem, es saccra ezekbol siman lelonek evente tobb tucatnyit. Vagyis annak, hogy egy adott guereket lelonek a suliban, joval nagyobb az eselye, mint a lotto otosnek, persze 5/90-es jatek eseten.)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.02.15. 07:10:14

Kár hogy így el lett nyisszantva a vége, még olvastam volna.

Golf2 2018.02.15. 07:23:52

Az angol rész horror.

Határátkelő 2018.02.15. 08:34:26

@ChristineK: Ha minden igaz, lesz folytatás. :)

SzZoole 2018.02.15. 08:41:03

@adg: Ja, épp most hallgattam a hírekben munkába menet, 27 halott :((

SzZoole 2018.02.15. 08:42:57

@Golf2: simán megtörténik, meg ma is :(
Most fog jönni az a rész, hogy tronfot ra, vagy feveszed :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.15. 09:07:20

@Zoole Reloaded: o, elet. Nem mertem még ma hireket nezni, de nem is fogok.

Mrs. Clayton 2018.02.15. 10:01:21

Azon csodalkozom, hogy az ir akcentust nem ertette mig a nottinghamivel nem volt baja. Gondolom fogalma sem volt mit hall, mert az irt jol lehet erteni, ob posh akcentusnak szamit, a derbyshire-i meg olyan a homeland akcentushoz mint egy magyar paraszti kiejtes a budapesti beszedhez.

Csodabogár 2018.02.15. 10:39:28

Azt elárulhatná az angol részleg, hogy ilyen körülmények közt miért éri meg Angliában lenni.

London2009 2018.02.15. 10:50:53

"Ez azért érdekes, mert ő már a mondhatni tipikus angol volt, nem dolgozott szinte soha, volt papírja, hogy nem 100% és kapott mindenféle segélyt." - aha, igen, pont ilyen a tipikus angol. Hmmm, amugy elarulom, hogy nem. A tipikus angol proli ilyen esetleg.

Azt azert nem ertem, hogy ha 3 hetig lakott a banyanal es ez alatt az ido alatt napi 12 orat dolgozott 10 perces szunetekkel, akkor hogyan tudott meg 1 furdoszobat es 2 szobat is felujitani? Ritka az ilyen kivalo munkaero. Gratulalok!

Amugy azert varom a folytatast, kivancsi vagyok, hogy mi lett a nagy kaland vege! : )

London2009 2018.02.15. 10:51:58

@Csodabogár: a posztolonak kell elarulnia, nem nekunk. Nem hiszem, hogy sokan elnenek igy az "angol reszleg" tagjai kozul. A folytatasbol hatha kiderul!

tsabus UAE 2018.02.15. 11:05:12

@Mrs. Clayton: Pont ezen gondolkodtam én is ! Az íreket eddig minden esetben jól megértettem. A helyieket (Derbyshire, Nottinghamshire) még ma sem mindig. Van olyan, aki ha egy kicsit jobban megpörgeti, akkor nekem azonnal fehér zaj lesz és még a kötőszavakat sem tudom kibogarászni. Az meg a kész röhej kategória, hogy az amerikai vendégnek is tolmács kellett, hogy némelyik itteni figurával beszélni tudjon. :-D

puhacica 2018.02.15. 11:14:26

@Csodabogár: bocs, nem erunk ra. mindannyian 12 oraban csinaljuk a csokrokat. aztan ropke szabadidonkben lakast ujitunk fel es epphogy marad energiank a kerti csapnal lefurdeni, szoval biztos nem banod, ha erre most nem valaszolunk.

puhacica 2018.02.15. 11:35:49

@adg: ah, az itt nem nagyon van. bezzeg hajlektalanok! azok mar a '70-es evekben is voltak. ott ultek a harrods ajtajaban. megdobbento!

London2009 2018.02.15. 11:37:50

@libslobsi fuszal: @adg: most voltam az Operaban, meg ket hete sincs. Az szamit?

adg 2018.02.15. 12:03:47

@London2009: nem, nem szamit. Ahol csak ket hetente lehet operaba menni, az a hely nem alkalmas enberi eletre. Sajnalom.

@libslobsi fuszal: azert legalabb ket hetente te is elmehetnel, szomszedasszonyod szerint van ott opera, bar el tudom kepzelni, milyen lehet. :)

London2009 2018.02.15. 12:07:03

@adg: tudtam, hogy nem szamit. Bar nem itt helyben mentem, de a vegeredmeny szempontjabol lenyegtelen. Nem szamit, ertem en, elfogadom.

puhacica 2018.02.15. 12:16:44

@London2009: hallottad, nem szamit. es persze hogy nem helyben mentel! helyben ugyanis NINCS kultura! :D

@adg: bolond vagy? orulok, ha furodni tudok 2hetente a kerti csapnal!

Narina 2018.02.15. 12:20:24

@Csodabogár: Én most töltöm a 10 percem! ;)

Narina 2018.02.15. 12:26:18

@tsabus [UK]: Nekem inkább az akcentus nélküli, de cefet hadaróval van bajom! Pláne, ha tudja a kis assh@le, hogy gyakorló vagyok! Amúgy van amikor a főnökék engem használnak tolmács akkor, angol angol között is, de a kisfőnököm az bárkivel szemben úgyan is elég introvertált a drága!

London2009 2018.02.15. 12:29:02

@libslobsi fuszal: de akkor ahova helyben jarok az mi ha nem kultura? Igazabol amugy elarulom: melegedo. A satori elet utan, kulonosen ugye igy febraurban, jol esik par orat nem fagyoskodni.

Na jo itt befejeztem!! :D

puhacica 2018.02.15. 12:42:07

@London2009: na, orulok, hogy bevallottad vegre... :D

adg 2018.02.15. 12:47:14

@libslobsi fuszal: elobb utobb utat torik az igazsag!

@London2009: hat a helybenjaras az nem kultura, olyat meg tornaoran is csinaltunk, es hat az minden volt, de kultura biztosan nem.

P.Elliot 2018.02.15. 13:28:43

Rokonnal ment ki es ilyen korulmenyek koze kerult?
Ilyen vad kezdest meg nem is olvastam pedig a legtobb ember nem tamaszkodhatott senkire, maganak kellett kialakitani az eletet.
Ennel sokkal jobb lett volna ha bevagodik London surujebe ahol ehhez kepest a tomeglakas, a minimum oraberu mosogatas is biztosabb es jobb, meg esetleg jut arra is hogy hazakuldjon a csaladjanak valamit hiszen ott el kell tartani egy kisgyereket.

Ez a rokon Jan aki szolidaritasbol meg a Meki elott is aludt egyutt a kocsiban vele egy pioca volt, raragadt, o ugyebar nem dolgozott, jo szorakozas es kaland volt a magyar rokon tetova eleteben resztvenni.
Az elso nap utan le kellett volna razni, ha segiteni nem tud akkor akadek ne legyen....
Furcsa poszt, annyi biztos es nagyon remelem hogy azota javult a helyzet....

Csodabogár 2018.02.15. 13:41:02

@libslobsi fuszal: Gondoltam ti ismeritek a körülményeket. Nem rátok értettem a dolgot, teljesen félre értetted a kérdésemet. Ha valaki egy adott országban él, talán tudja mi motiválhatja az embereket, az ilyen körülmények elviselésére.

London2009 2018.02.15. 14:16:37

@Csodabogár: minden kezdet nehez alapon, sokan elvallalnak szinte mindent, abban bizva, hogy ideiglenes idore szol. A folytatasbol hatha megtudunk tobbet.

Mrs. Clayton 2018.02.15. 15:59:35

@tsabus [UK]: arra hogy egy angol anyanyelvu nem ert egy masik angol nyelvut nem is mondok semmit. Mindenki tegye fel a kezet, aki barmikor nem ertett meg valakit magyarul. Ilyen azert nem igen van. Maximum ha valaki direkt szalacsi bacsikent tud csak kommunikalni vagy polgar jeno modban.

Mrs. Clayton 2018.02.15. 16:04:58

@London2009: persze hogy nem szamit, hiszen itt nem feltetlen szokas RENDESEN feloltozni, itt akar be is eshetnek az emberek dorcoban meg farmerban is

@Csodabogár: most ezt komolyan tolunk kerdezed? valasz: munkanelkuliseg, szegenyseg, butasag, mert nem is gondolja vegig, aztan lehetne meg sorolni
mellesleg a modernkori ranszolgstartas hatalmas uzlet, ennek megfeleloen iszonyat sok ember erintett, az o korulmenyeik a fenti tortenetnel is rosszabbak

London2009 2018.02.15. 16:25:47

@Mrs. Clayton: mi az a dorco?
Latod nincs igazad. A magyarok sem ertik egymast. :D

Herr Géza 2018.02.15. 16:41:04

@London2009: :D A dorkó az dorco. Tornacsuka. Mondjam mi a “csuka”? Fiatal vagy, örülj neki, ez ilyen szocreál szleng. :)))

Mrs. Clayton 2018.02.15. 16:41:45

@London2009: es dehogynem igazam van, mert megkerdezted , en megmondtam es most mar tudod mirol beszeltem

London2009 2018.02.15. 16:52:30

@Herr Géza: @Mrs. Clayton: tornacsuka. Oke. Koszi. : )
Errol nagyanyam jutott eszembe. Tesom nagyon szeretett volna egy Nike tornacipot (ejtsd najki) ezelett kb. 20 evvel. Mire nagymamam nagyvonaluan adott neki egy kis penzt, mondvan, tessek itt van a nikecipe (ejtsd nikecipe) ara! Fogalmunk nem volt mire gondol! :D

puhacica 2018.02.15. 16:52:49

@Csodabogár: viccelodtunk na :D
amugy ez szerintem nem orszagfuggo, ezt nincs a vilagon orszag, ahol megeri csinalni.
de szerintem kamu a sztori, gyonyoruen fel van epitve altalanos panelekbol. :)

Arthamyr 2018.02.15. 17:04:08

@adg: Ha minden iskolanapot sorsolási eseménynek veszel, még az is lehet, hogy igaz, kb. 150 iskolai nappal és 20 millió gyerekkel számolva? A lottónál is csak egy sorsolást számoltál, az iskolások meg minden nap amerikai ruletteznek. :)

Dikusz 2018.02.15. 17:06:19

@London2009: @Mrs. Clayton: @Herr Géza:

Én meg úgy emlékszem, hogy ezt emlegettük annak:

www.google.hu/search?q=feln%C5%91tt+mamusz+web%C3%A1ruh%C3%A1z&client=firefox-b-ab&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj4zMGRpajZAhVLbFAKHaRFAoAQsAQIOg&biw=1583&bih=1094#imgrc=tPOZ7Qbjb7BFTM:

Sárga-barna dorkónak. Karácsonykor kaptuk a boltba, és nagypapának/nagymamának vették ajándékba, ha kellett, ha nem.

Dikusz 2018.02.15. 17:14:01

@Dikusz: ez nem jó, megpróbálom mégegyszer:

www.google.hu/search?q=feln%C5%91tt+mamusz+web%C3%A1ruh%C3%A1z&client=firefox-b-ab&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj4zMGRpajZAhVLbFAKHaRFAoAQsAQIOg&biw=1583&bih=1094#imgrc=_

Felülről a harmadik sor legvégén van. Tulajdonképpen téli szobamamusz, ezt emlegettük sárga-barna dorkónak.

Dikusz 2018.02.15. 17:15:01

@London2009: :))))

Úgy kell nekem, magas labdát adtam:)))

Csodabogár 2018.02.15. 17:17:03

@Dikusz: Ezt a dorko kifejezést ma olvastam először életemben. Megint tanultam valamit. De a sárga-barna mamuszra nagyon is emlékszem. Egyik nagymamámnak rettenetes bütykös lábai voltak és állandóan olyanban járt szegény. Bütykeimet tőle örököltem, csak én időben megoperáltattam.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.15. 17:18:10

@Mrs. Clayton: most kisertem egy ausztral holgyet par napig, (72 eves, vilagot bejarta, erdeklodo, muvelt, kedves stb.), s nem ertette meg az ir bevandorlasi tisztet. Most eppen Belfast fele tart, buszos koruton :-D :-D

London2009 2018.02.15. 17:21:40

@Dikusz: szobamamusz!! Ez egyre jobb. Van utcai mamusz is?

Mrs. Clayton 2018.02.15. 17:30:33

@Dikusz: mifelenk teljes bizonyossaggal a tornacipot ertettuk alatta@kisrumpf: oke, mi is talalkoztunk mar olyan glasgowival akit sem en sem a ferjem nem ertett, viszont a ferjem nem ert senkit ha nyilvanos helyen tobben beszelnek, valoszinuleg a neninek sem a legjobb a hallasa

Mrs. Clayton 2018.02.15. 17:31:46

@Herr Géza: mi videkiesen dorconak mondtuk, de ketsegtelen, hogy hallottam dorkonak is

Főgebra 2018.02.15. 17:41:49

Ha ilyen kardinális kérdéssé vált a dorkó, akkor itt egy kép egy viszonylag karbantartottról és egy másik egy lestrapáltról.

Ezekben olyan büdös tudott lenni az ember lába, hogy a görény, könnyes szemmel elsündörgött a közelből!
Na szóval ők a dorkók!

p.coldline.hu/2018/02/15/2767619-20180215-DN3Gom.jpg

London2009 2018.02.15. 17:52:05

@Főgebra: de ez altalanos iskolai fiu tesiora cipo! :D

Mrs. Clayton 2018.02.15. 17:54:02

@London2009: dehogy volt ilyen fiuknak is meg lanyoknak is, az igaz h a lanyok inkabb a tiszta feheret hordtak a fiuk meg a keket
@Főgebra: volt meg egy kek feher magasszaru, olyan kommunista converse

London2009 2018.02.15. 18:01:24

@Mrs. Clayton: kommunista converse :D
Bevallom csak egyre emlekszem, de azon egy cica is volt. Mondjuk en mar a rendszervaltozas utan mentem altiba, lehet, hogy akkor mar nagyobb volt a valasztek. Na de egy szo mint szaz, dorkom nem volt soha! :D

Dikusz 2018.02.15. 18:26:21

@Mrs. Clayton: Nem állítottam tutira, de akkor mifrancért emlékszem sárga-barna dorkóra?
*költői kérdés szmájli*

Dikusz 2018.02.15. 18:33:27

@London2009: az a csillag rajta most is úgy néz ki a cipőn, a Heinekennél meg pláne.:)

A surranót tudod mire mondták? (@Főgebra: , meg @Herr Géza: biztos tudja).

Anyukádat kérdezd meg, hogy miféle ünneplő fekete-fehér magasszárú cipőnk volt. Nekünk még csak tetszett, de a fiúknak ha ilyenjük volt, égtek nagyon. Mondjuk a korcsolyacipő se volt piskóta (fűzős, magasszárú csatos cipő). Azt még a lányok se szerették.
Tényleg fehér tornacipőnk volt, meg az a csudálatos tornadressz is, fehér derék(gumiból volt) övvel.

Ha nem volt dorkód, milyen cipőben tornásztál?

Herr Géza 2018.02.15. 18:38:58

@Mrs. Clayton: Felénk dorkó volt, de lehet, hogy csak a fonetikus veziót ismerem :)))

Herr Géza 2018.02.15. 18:41:38

@Dikusz: Hogyne tudnám mi a surranó, de nem árulom el, hadd lássuk az ifjoncok tudását...
A szimatszatyor is megvan??? :D

London2009 2018.02.15. 18:44:11

@Dikusz: mondom! Olyanban, amin cica volt! :D

A surranorol nekem a katonai bakancs ugrik be, de lehet, hogy teli szobamamusz? hahaha
Korcsolyacipom emlekszem, hogy volt cipore csatolhato es ket elu. Aztan volt borkorcsolyacipo es egy elu. Majd emlekszem, hogy oriasi vaganysag volt amikor kaptam muanyagot!!

Dikusz 2018.02.15. 18:44:49

@Csodabogár: Biztos igaza van a többieknek, és én emlékszem rosszul.

Cipőboltban voltam eladó, a vásárlók már hetekkel karácsony előtt félretetették a mamuszokat. Nagyon kapós volt, többszörösét el tudtuk volna adni.

Főgebra 2018.02.15. 18:47:59

@Dikusz:
"(@Főgebra: , meg @Herr Géza: biztos tudja)."

Én olyan régen védtem az álmotokat,hogy akkor még nem surranó volt a divat. Bőrtalpú csimma, kapcával! Olyan hideg volt, hogy jujj!
A bennfentesek a suszteroknál gumisarkot kaptak a csimmára és nekünk az volt a "surranó"!
Pár évvel utánunk rendszeresítették a surcit.

Dikusz 2018.02.15. 18:58:45

@Herr Géza: azt nem tudtam, hogy úgy hívják:)
Ha már katonaság, akkor az ifjú hölgyek azt biztos nem tudják, hogy mit jelent a tábori fap..a, meg a műszaki cérna:)

A férjem határőr volt (egy darabig, aztán leszereltette magát a nemlétező gyomorfekélyével), mesélt egy két cifra dolgot. Viszont mindig kikérte magának, ha katonának mondtam. Mondjuk a haza jobban járt vele, hogy előbb leszerelték:)

A ködvágócipőre emlékszel? Akinek olyanja volt, az menőnek számított. Egy pár még ma is megvan belőle, nem dobtam ki, mert emlék. A Nagycsarnoknál, az egyik kapu alatt (talán még most is megvan), volt egy cipész. Nem kevés pénzért, tiszta bőr felsőrész/talp készítette a cipőt.

Van egy túratársam, a 70-es évek elején volt határőr Hétforrásnál. Nem tudom megunni, amikor meséli a történeteit. Van is egy blog, ahol a régi emlékeket felelevenítik. Pl. amikor megkínálták a járőrparancsnokot (civilben volt) sültgesztenyével, a fegyver meg egy fának volt támasztva:)

Dikusz 2018.02.15. 19:01:38

@Főgebra: Nem lehetett sokkal régebben (ha egyáltalán), mint amikor a férjem volt katona. Körmenden, meg talán Szombathelyen rontotta a levegőt a határőrségnél, '69-'70 körül.:)

SzZoole 2018.02.15. 19:42:51

@Herr Géza: nekem kettő is volt, barna katonai és fekete munkásőr surrano, szimatszatyorral jártam iskolába :-)
Nem vicc

NorthPier 2018.02.15. 19:45:22

@Dikusz: mert volt olyan is, olyan félig fertőző hasmenéses széklet színű is. Emlékszem rá.

SzZoole 2018.02.15. 19:45:25

@Dikusz: a ködvágó cipő az a hegyes orrú magasabb sarkú cipő volt?
Digócsizma, megvan? :-)

NorthPier 2018.02.15. 19:53:15

@London2009: "borkorcsolyacipo"

Ezt én most komolyan vettem es röhögök, mint a fakutya

Dikusz 2018.02.15. 19:58:19

@London2009: Műanyag borkorcsolyacipőt?:)))

Dikusz 2018.02.15. 20:18:35

@Zoole Reloaded: az volt, a sarka olyan volt (4-5 cm-es), hogy lefelé keskenyedett, a cipő orra megy nagyon hegyes volt, nagyon menőnek számított.

Hogyne lenne meg a digócsizma!
A digózásról meg lehet, nem is hallottál, mivel tudván tudom, hogy otthonülő, csendes kisfiú voltál. Meg amúgy is lányok csinálták az éjszakai életben. Amiről talán nem is tudod, mi lehet:).
Mindenesetre az étterem, ahol ezek a hapsik a csajokat felszedték, a pesti rakparton a Bella Itália nevű k****tanya volt. Nem azért tudom, mert én is odajártam, hanem a csodálatos olasz életről álmodozó lányok némelyike bizony nagyon csúnyán póruljárt, A fiatal lányokat óva intették, nehogy beugorjanak az ígéreteknek.

Shaktee 2018.02.15. 20:21:17

@Zoole Reloaded:

szép lehetett a bumfordi tirpák fazonod ahogy a digocsizmaban botladoztál :-)

Mrs. Clayton 2018.02.15. 20:24:06

@adg: epp most olvastam hogy meg csak a hetedik hetnel jarunk de mar 8 olyan lovoldozes volt amerikai iskolaban ahol serult vagy halott volt, viszont osszesen csak iden eddig 18 lovoldozes volt, ha ilyen eselyek lennenek lotton is kb semmit se lehetne nyerni a tul nagy eselyek miatt

SzZoole 2018.02.15. 20:25:28

@Dikusz: persze hogy nem hallottam a digózásról, a búgósoron sem jártam soha a bárcásoknál :-)))

Ehez hasonló volt a digocsizma?:-)))

p.coldline.hu/2018/02/15/2767707-20180215-4eQBx1.jpg

SzZoole 2018.02.15. 20:32:05

@elmehunyt favágó: erigy má’ vagy menny el te gyarmati Pestre felkerült kikupált beregi 170 centis kappan :-)))

Shaktee 2018.02.15. 20:40:21

@Zoole Reloaded: legalább én kupálodtam, mig te nyiregyen ganéztál a digocsizmadban :-))

London2009 2018.02.15. 20:44:30

@NorthPier: nem sorkorcsolya, hanem borkorcsolya! Tudod! :D

SzZoole 2018.02.15. 20:48:47

@elmehunyt favágó: üjj má’ le vagy hat helyre, oszt járkád ki magad, há amiko Pestre felkerültél az iskolában a szék háttámláját le kellet szerelni, hogy hátipermetezővel le tuggyá ülni, akcentussal beszéltél mert a vetőmag hullot a szájadbol :-)))

Shanarey 2018.02.15. 20:52:33

"tipikus Angol"

Az meg milyen, mert szerintem azon személyek akik eme leírás szerint lettek bemutatva, az nem tipikus Angol, hanem a lepukkant benefit huszár réteg. Azt sem igazán értem, hol itt a lebukás abban hogy a tartályban van meleg víz, ha nem lenne benne az oké, de így nem éppen az. Az a bizonyos lengyel cég amely csekken fizetett neki 20 fontért, na az a történet nem éppen kerek. Véleményem szerint ezek a (rém) történetek, nem 100% ban így történtek, ám tény így jobban hangzik.
:-)

Dikusz 2018.02.15. 20:54:38

@Zoole Reloaded: nem hasonlít rá, ez egy marha klassz westerncsizsma:)))

A régi ködvágónak ettől hegyesebb volt az orra, nem volt rámája, a sarka vagy kétszer magasabb volt, és nem is volt ilyen széles.
Lefotóznám, de nincs okostelóm, a fényképezőgépről meg nem tudom rátölteni a számítógépre, Zoli csak holnap tudna segíteni.

Viszont akkoriban nagy divat volt lányoknál a harisnyacsizma. Fényes, vékony lakk műbőr volt a szára, ami ráfeszült a lábra.
Hülyét csináltunk a vénmarha matektanárunkból a suliban, majd kiesett a szeme:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.15. 20:55:07

@Dikusz: anyam egyik rokona tett szert olasz férjre, meghalt már szegény, a családtagokkal sem keressük egymást, de valahol Reggio Emilia tartományban élnek.

A csucsos ferficipö valami borzalom.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.15. 20:57:09

@Zoole Reloaded: de szép rozsás ágynemütök van. De nem ez az a digocsizma..

SzZoole 2018.02.15. 21:01:52

@kisrumpf: @Dikusz: nem ilyen tudom, mert a bátyámnak volt anno :-)

SzZoole 2018.02.15. 21:03:06

@kisrumpf: mi a baj az ágyneművel? :-)

Shaktee 2018.02.15. 21:32:06

@Zoole Reloaded: semmi gond nincs véle, hogy egy kicsit más vagy
:-)))

SzZoole 2018.02.15. 21:35:09

@elmehunyt favágó: én vagyok más, te olyan más vagy, hogy rád köpne valaki sisteregnél :-)))

Shaktee 2018.02.15. 21:46:55

@Zoole Reloaded: Shhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

:-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.15. 22:03:02

@Zoole Reloaded: semmi. Nálunk is van virágos. Csak megjegyeztem.

gabors 2018.02.15. 22:05:17

@Zoole Reloaded: "szimatszatyorral jártam iskolába :-)
Nem vicc " en is egy idoben nagyon meno dolog volt (aztan mikor bevonultam utaltam is rendesen ...)

London2009 2018.02.15. 22:18:37

Szimatszatyor. Ma tobbet tanultam mint az iskolaban egy het alatt! Dirko, szimatszatyor, digocsizma... eleg is ennyi a tudomanybol mara! `Cakat!

SzZoole 2018.02.15. 22:19:09

@gabors: nekem ilyen volt, én viszont nem voltam katona. Ötször voltam sorozason.
Négy I betűm és egy E betum volt

www.google.co.uk/search?q=szimatszatyor&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=en-gb&client=safari#imgrc=_PwNgnji4JpoBM:

SzZoole 2018.02.15. 22:24:08

Ezt nem hiszem el, meg lehet kapni webshop-on, nem is drága €2.75, rendelek is egyet :-)

shop.repulonap.hu/termek+1154+szimatszatyor.html

gabors 2018.02.15. 23:20:22

@Zoole Reloaded: sorozasra nem emlekszem csak arra hogy mivel felvettek az egyetemre be kellett vonulni augusztus vegen

Es ami addig nagyon meno cucc volt gimiskent marmint a szimatszatyor, eleg hamar megutaltam az elso honapok alatt pedig en megusztam a vegyvedelmi cuccban es gazmaszkban valo folyoso mosast (ami eleg gyakori volt egy szinttel felettunk ) de azert taposkent eleg nagy szivas volt (a vegen mar onkent mentem a konyhara legalabb volt mit enni)

blackhairlady 2018.02.16. 02:28:34

@Herr Géza: Nekem meg most is van szimatszatyrom :)

blackhairlady 2018.02.16. 02:30:05

@Főgebra: Nekem meg kapcsrongy is volt a csizmamban amikor iskolaba mentem telen :D

blackhairlady 2018.02.16. 02:34:30

@Dikusz: A Batyam Kormenden volt kikepzesen es Kercaszomoron volt hataror. Imadta az t a videket. A hatarorseget mar nem annyira :)

Dikusz 2018.02.16. 06:03:59

@blackhairlady: Kercaszomorral szomszédos faluban lakik egy nagyon kedves barátom, meg az a környék igen szép része az országnak:)

Dikusz 2018.02.16. 06:06:31

@Zoole Reloaded: van hozzá olyan aloménéjum kulacsom, amit hátizsákhoz lehet csatolni, terepszínű. Nem egyliteres a kulacs, hanem kicsi, tömzsi, kell? :)

Jakab.gipsz 2018.02.16. 09:33:09

Bezzeg Svájc és bezzeg Anglia egy jobb élet reményében, (...)?

Csak eszköz vagy a számukra, az Ő jobb életük reményében.

Ennyi. Ezt is jegyezzük meg.

Az is haladás, hogy legalább néhány objektív beszámolót is olvashatunk, arról hogy a tanulatlan, csórót azt minden hol lehúzzák.

Bicspesz Elek 2018.02.16. 10:12:23

Az oreg angolok ilyenek. Heti egy furdes nekik mar shock.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása