oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. február 01. 06:30,  Életképek a Világgazdasági Fórumról 76 komment

2018. február 01. 06:30 Határátkelő

Életképek a Világgazdasági Fórumról

Magyarok márpedig mindenhol vannak (ez aligha újdonság), nem volt ez másként az idei davosi Világgazdasági Fórumon sem. Ahol egy dolog a csillogás és a beszédek, a másik pedig mindaz az elképesztő meló, ami a kulisszák mögött zajlik. Ide pillanthatunk be Ütvefúró posztja segítségével.

cim_135.jpg

„Volt szerencsém közvetítőn keresztül eljutni a 48. Davosi Világgazdasági Fórumra. Kaptam egy emailt: 

- Bond, a küldetése amennyiben vállalja, egy merényletet kell megakadályoznia. Portásként dolgozik, fedett ügynökként ez lesz az alibije. Vállalja?

- Hogy a viharban ne, az MI6 ezúttal is számíthat rám.

A viccet félretéve, az egyik hotelbe portást kerestek, nekem meg volt két szabadnapom, pont kapóra jött, elvállaltam. 

Már Davos előtt 3 ellenőrzőpont volt, a város meg úgy nézett ki, mint valamilyen erőd. 5000 katona a hozzátartozó felszereléssel volt odavezényelve, plusz még a rendőrök + mesterlövészek. Csak a sereg odavezénylésének költsége több millió frankra rúgott. 

Mindenhol olívazöldre mázolt teherautók és páncélkocsik. G Mercik cirkálnak szerte a városban. Mindenki feszült, és ideges. Ezt tetézi még a rengeteg hó, ami időközben lehullott. 

A rendőrök megállás nélkül havat lapátolnak a kongresszusi központ körül, ami hermetikusan el van zárva a külvilágtól. Egy légy se repülhet be engedély nélkül. Látszik, hogy a rendvédelmi szervek komolyan veszik a munkájukat. Kiemelt terrorveszély van, az osztrák-svájci határon légtérzárat vetnek be. 

Uncle Sam megjelenik 

Most minden Trumpról szól, még a svájci államelnök is a szőnyeg szélén remegő térdekkel várja az USA fegyveres erőinek főparancsnokát. Bill Clinton óta, tehát 18 éve ő az első amerikai elnök, aki a WEF-on megjelenik. 

160 millió ember követi a Twitteren minden egyes szavát. Miközben a svájci államnak ugyanez a látogatottság 1 millió frankjába kerül. A jelenléte olyan erős, (amire még pénteki beszéde is ráduplázott) hogy minden mást a háttérbe szorít. 

Ám nem csak róla szól minden. Kiemelten kezelik a mesterséges intelligencia, a kriptovaluták, a klímaváltozás és a szíriai konfliktus, stb. témakörét is. 

Az Air Force One Zürichben landol. Spotterek százai előtt. Vannak olyanok, akik korán reggel óta már itt várakoznak, hogy meglegyen a legjobb hely a leskelődésre. Trump megjelenik az ajtóban a szokásos piros nyakkendőjében.  Átszáll a már rá várakozó Marine One helikopterre, majd elindulnak Davos irányába a szokásos Blackhawk kísérettel.

Az Intercontinentalban, ahol Trump is megszállt, 600 ember volt (100 az USA-ból), ebből 300 a személyzet. Trump egy egész szintet foglalt le, biztos, ami biztos alapon, ugyanis nem szereti, ha a szomszédok horkolnak. 

Ez a manőver fejenként 8000 dollárba került az amerikai adófizetőknek. Az Intercontinental 1 km-es körzetében 5 ellenőrzőpont volt. Megmotozták az embert, táskába belenéztek, kézi szkennerel körbesimogatták. 

A hotelben ugyanúgy, minden szinten ellenőrzés, immár bombakereső kutyával is megtámogatva. A szobalányok, portások minden egyes mozdulatát árgus szemekkel figyelték. Amikor valaki bement takarítani, ágyneműcserére, mentek utána, egy másodpercig sem hagytak senkit sem egyedül. 

A meló elkezdődik 

Az ellenőrzőpontokon elkérték az útlevelet, a Bewilligungot, indoklásként a munkaszerződésemet is be kellett mutatni, hogy hova kihez megyek. El is késtem a munkából, pedig időben indultam. 

Szóltam a kontaktnak, hogy késni fogok, mert állandóan ellenőríznek. A szálloda, ahova mentem a hegyoldalon volt, így ráláttam az egész városra. Az összes szálloda teltházas volt, mindenhol emberhiányban szenvedtek, de csak erre a pár napra. 

A recpultnál két kiscsaj fogad, illedelmesen köszönök, és széles mosollyal bejelentem, hogy én vagyok a kisegítő személyzet. Szólnak a Hausdaménak, aki elém küld egy portugál portást. 

José a húszas évei közepén járhat, haja hátrazselézve, kétoldalt meg a nullásgépnek adott randevút. Öltözete a szokásos fekete nadrág, fehér ing + mellény kombó. 

Barátságosan a vállamra csap. 

- Mehetünk? - kérdezi - Ezer a tennivaló – mondta, majd odavitt a főnökhöz. 

Herr Milos volt a főnök. Elnézést kérek tőle a késésért, mondom, hogy volt pár security check. Látom rajta, hogy nem ideges, így megnyugodok én is. Ő szerb, a másik portás portugál, a Zimmermädchen szlovén, én pedig ungárische, tehát igazi vegyes csapat. 

Herr Milos 180 magas, de 70 kilónál nincs több. Állandóan vigyorog. A nevemet ugye nem tudja kimondani, de Ámígónak hív. 

- Hé, Ámígó! Gyere, légy szíves, a 206-207-210 szobát tisztára kell nyalni, de gyorsan. 

Mellém még egy portugál mamát állít be. Ketten állunk neki. Én port törölgetek, leszedem a szennyes ágyneműhuzatot, felhúzom a tisztát. Porszívózok, majd feltörlöm a szobát. Addig a mama a fürdőszobát veszi kezelésbe. 

Ezután egyedül küldenek ki. Az egyedül töltött első órámban 5 percenként ellenőriznek. Már azon látják, hogy dolgoztál-e hotelban, hogy hogyan tartod a porszívód, milyen gyorsan haladsz vele. A felmosónál szintúgy. 

Itt nem lehet kummantani. Azonnal látják, hogy mi van. Nagy a hajtás, sokan jelentkeznek ki, de sokan is jönnek. Mindenki maximum fordulatszámon megy. 

- Hé, Ámígó, menj a 4. emeletre, a Suite-ek következnek. 

Itt 40 m2-es szinteltolásos lakosztályokra kell gondolni. Ráadásul szobacsere volt. Most WC-re se tudok elmenni, annyira igyekezni kell. Még a felénél se tartok, már hozzák befele a bőröndöket. Két percem van befejezni, és már jönnek is a vendégek.

Engem tűzoltásként mindig ott vetnek be, ahol a legégetőbb. Így cikázok a 3. emeletről az elsőre, majd újra a negyedikre. A főportás Herr Milos minden egyes szobát megköszön. Ilyet még nem pipáltam. Amikor kész vagyok valamivel, mindig keresem őket, hogy mi a következő.

1_170.jpg

Délben félórás ebédszünet. Bár vittem magammal ebédet, itt most nem kellett elővennem. Szokatlan kedvességgel invitálnak, egyek nyugodtan, benne van a megbízásban. Nem győzök hálálkodni, erre végképp nem számítottam. Párolt zöldség a köret, mellé a szokásos kolbászt választom. 

Közben kérdeznek, hogy honnan jövök, mit csináltam eddig. Látszik rajtuk, hogy tényleg érdeklődőek, nem csak a szokásos udvariassági köröket futják.  Mondtam nekik, hogy van már WEF-tapasztalatom, tavaly ilyenkor recepciósként fuvaroztam a vendégeket, intéztem az ügyes bajos dolgaikat, elég kemény hetem volt. Megértően bólogatnak. Davos mellett a szállodaiparban mindenkinek kemény ez az egy hét, bármilyen munkakörben legyen is. 

Most a mosodából kell fürdőköpenyeket felhozni minden emeletre. A lift elég kicsi, így nem tudok a szokásos zsúrkocsival közlekedni. Ötösével kell felhoznom kézben a fürdőköpenyeket, és minden szintre kell vagy 10 darab, tehát két kanyar emeletenként. Most már kapok én is egy Dutyhandy-t, már csörög is. 

- Hé, Ámígó, ha kész vagy, kezd el a folyosókat porszívózni, mind a 4 emeleten. Köszönöm neked – mondja Herr Milos

- Jawohl, sofort. Azonnal megyek - válaszolom. 

Lehet ilyen udvarias invitálásnak nemet mondani? Nekikezdek azonnal. Még kaptam egy kétórás mosodai szolgálatot is - milyen meglepő -, mosnom és szárítanom kellett, majd törölköző hajtogatással zártam a napot. 

A vendégek állandóan az idegeinkkel játszanak 

Általában 11.00-ig illene elhagyni a szobát. Ám hiába, kint van a piros kártya, tilos a belépés. Ott álldogálunk a szoba előtt, de az istennek se akarnak a vendégek dobbantani. Így nekünk marad kevesebb idő a takarításra. 

Jobb helyeken óránként 50 frankot kell kipengetni, ha maradsz pluszban. Így kétszer is meggondolják, hogy csússzanak-e, vagy sem. A drágáim csak 13.00 után hagyják el a terepet a legnagyobb örömünkre. 

Nyugtával dicsérd a napot 

Itt is értékelnek, mint a Vateránál, minél több csillagod van, annál jobb. Megkérdeztem, hogy tetszett a munkám. 

- Esetleg kiegyezhettünk egy -3 csillagban? - rebegem el nekik. Erre a beszólásomra harsányan röhögött a főnök. Nemhiába, a kellő pillanatban elsütött humorbonbonok mindig betalálnak... 

A végén az értékeléskor 5 csillagot adtak, roppantul meg voltak elégedve. Legjobban az tetszett nekik, hogy mindig azonnal hozzáfogtam annak, amit éppen csak elrebegtek. Mondjuk erre rájátszottam egy kicsit, mert minden parancsra sofort-al válaszolok, úgyhogy sima liba. 

Még nincs vége a bulinak 

Senki se számolta, hogy hány tonna felszerelést dobott át Davosba a svájci sereg, de egy dolog biztos. Nehéz dolguk lesz. Ugyanis csak pár száz katonára hárul a feladat, hogy eltakarítsák a romokat. 

A rohammunkában felállított kordonokat kell visszabontaniuk, majd elszállítaniuk. Nem kis feladat, mert összesen 51 km-t telepítettek. Munkájukat a rengeteg lehullott hó is nehezíti, de nem sokat tökölhetnek a turízmus miatt sem, hiszen a lakosság és a turisták is elég türelmetlenek... 

Most ezen a héten kihagyom az éppen esedékes James Bond-filmet, amelyet a szobámba gubbasztva szoktam megnézni. Elég volt az izgalmakból. Ki tudja, jövőre talán már én is az egyik páncélkocsit vezetem…”

HÍRMONDÓ 

Ausztria állítja: nem pécézte ki a magyar családokat 

Az osztrák kancellár szerint országa nem a magyar családok és az ott dolgozó magyarok ellen lépett fel a családtámogatási rendszer megváltoztatásával. 

Már nem dolgozik annyi magyar külföldön 

Egyre kevesebb a közfoglalkoztatott Magyarországon és csökkent azoknak a száma is, akik külföldön dolgoznak – legalábbis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint. 

Jó hír a londoni magyaroknak 

A brit fővárosban élők egyik leggyakoribb panasza az elképesztően drága albérlet. Nos, a helyzet a legfrissebb elemzések szerint valamennyit javult – na nem mintha most olcsó lenne Londonban élni, de azért ez jó hír. 

Kínos ügybe keveredett a Brexit-párti milliárdos 

A Legatum egyike azoknak az intézményeknek, amelyek teljes lendülettel nyomják a „kemény Brexitet”, azaz az Egyesült Királyság kompromisszumok nélküli uniós kilépését. Most több vezetője, köztük a milliárdos alapító keveredett minimum érdekes ügybe. 

(Fotó: twitter.com/davos)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc Davos

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9613621520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.02.01. 07:02:30

Ahol trump megjelen,ott fű nem terem.

Olliék 2018.02.01. 08:01:17

@Golf2: Én csak a híradásokból tájékozódok, nem a saját bőrömön tapasztalom, de szerintem is Trump Amerika nagy mellélövése.

Golf2 2018.02.01. 08:08:44

Mellélövés..az a baj hogy a sörét minket is érint.

Olliék 2018.02.01. 08:11:18

@Golf2: nézd el nekem, hogy korán reggel nem globálisan átgondolva kommentelek, és gondolkozom. :)

Herr Géza 2018.02.01. 10:00:13

Na most már tényleg nagyon nem értek valamit:
“A viccet félretéve, az egyik hotelbe portást kerestek, nekem meg volt két szabadnapom, pont kapóra jött, elvállaltam.”
Majd:
“Én port törölgetek, leszedem a szennyes ágyneműhuzatot, felhúzom a tisztát. Porszívózok, majd feltörlöm a szobát.”
Most akkor portás a fiú, vagy roomboy?
Kezd amolyan “Norbi a fúrótornyon” feelingem lenni.... :D

wuaaa 2018.02.01. 10:11:14

@Herr Géza: Komp akart lenni, de nem komp lett. Na.

Herr Géza 2018.02.01. 10:21:05

@wuaaa: Oké, oké... :D Csak már az első posztjában is olyan dolgokat művelt “portásként”, amire több, a szállodaiparban jártas ember is rácsodálkozott. Én meg nem értem, hogy mi abban a para, ha vki elszegődik valahova szobafiúnak, minek hozzá a vakítás a “portással”, ráadásul öt mondattal később ő maga írja le, hogy mit is csinált.... Na mindegy is, csak nem kicsit teszi magát hiteltelenné.
Írni jól tud a fiú, szó se róla, szívesen is olvasom, ha mondjuk “képzelt riport az amerikai popfesztiválról” a cím.... :))))

Olliék 2018.02.01. 10:22:59

@Herr Géza: Írta, hogy nem hagyta el időben a szobát senki, így gondolom besegített a szobalányoknak a takarításban, akik csúszásban voltak. Ha így van, szerintem korrekt kolléga. De lehet én nem értelmeztem jól.

wuaaa 2018.02.01. 10:25:30

@Herr Géza: ..ha jobban belegondolok.. PORtörlés, PORszívózás, PORtás....
ott van az..

Herr Géza 2018.02.01. 10:36:38

@wuaaa: Végülis, igen .... :))))))

Herr Géza 2018.02.01. 10:47:15

@Olliék: Azért olvasd el még egyszer: szobatakarítás, fürdőköpenycígölés, folyosóporszívózás, mosoda, törölközőhajtogatás, van ott minden, csak porta nincs.... :D
Bár közöm nincs a szállodaiparhoz, de elég erősen gyanítom, hogy ilyesmit a portás akkor sem csinál, ha a szobalányok “meg vannak csúszva”. De lehet, hogy én meg túl negatív vagyok. :D

Csodabogár 2018.02.01. 10:47:25

@Herr Géza: Nem szabad őt komolyan venni. Münchhausen komoly hatást gyakorolhatott rá gyerekkorában.:-)

Mire Trump Davosba ért, már lement ott Macron és Merkel is, csak hogy a nagyokat emlegessem. Volt már gyakorlatuk.
Trumpot Zürichben senki nem látta, mert bevitték a gépét egy hangárba és ott szállt át. Volt is nagy csalódás az órákig kint ácsorgók körében, a NZZ és Tages Anzeiger újságírói szerint.

Herr Géza 2018.02.01. 10:56:25

@Csodabogár: :D Na ezt a részét nem is feszegettem volna...

MRN 2018.02.01. 11:31:01

@Herr Géza: Pont ugyanezek jutottak eszembe. A munkájának köze nincs a portáséhoz. Ez is munka, és nem lebecsülendő természeresen, csak téves a megnevezés.

puhacica 2018.02.01. 11:39:00

@Herr Géza: es olyan nyilvan veletlenul sem fordulhat elo, hogy a nagy hajtasban eppen nem portas kellett, hanem szobalany mire enberunk odaert? az eddigi posztjai alapjan gondolom nem fordult vissza lablogatni a sajat hoteljebe...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.01. 12:25:51

Lehet, hogy a porter szot fordította portásnak, ami nem ugyanaz.... ahogy elnéztem, többféle porter pozíció van, erröl lehet szo.

MRN 2018.02.01. 12:37:06

@libslobsi fuszal: ahogy a korábbi posztjait olvastam, a saját hoteljében is hasonló munkákat végez, plusz még hólapátolás, csomagcipelés, autótakarítás és sofőrködés.

krézidízel 2018.02.01. 12:59:17

@Olliék: @Csodabogár:
"Bár közöm nincs a szállodaiparhoz, de elég erősen gyanítom, hogy ilyesmit a portás akkor sem csinál,"

Szerintem felesleges rugózni a címeken, hogy portás vagy roombooy. Te magad ismerted el hogy nem értesz hozzá... Én Szerintem olyan is lehet, hogy még a sofőröket is behívják takarítani, ha szükséges. És rekontra.

"Nem szabad őt komolyan venni. Münchhausen komoly hatást gyakorolhatott rá gyerekkorában.:-)"

Miért, mi nem igaz abból amit leírt? Ezzel az erővel mértnem kéred el a szerződését, bizonyítva egyáltalán hogy ott volt? Nevetséges. Eddig mindig részletesen leírta hogy mit csinált a valóságba, mért tenne most kivételt?

SzZoole 2018.02.01. 13:19:45

@krézidízel: félve kérdezném meg, te ismered a posztirot?
Mert azt látom, hogy 11 napos nick vagy, előtte meg ká. zé. nickel van pár kommented és az sem ezen a blogon.

Olliék 2018.02.01. 13:31:30

@krézidízel: Igen, nem értek hozzá, épp ezért feltételeztem, hogy besegített a kollégáknak.
Pfff...

puhacica 2018.02.01. 13:47:53

mindenki nyugodjon le a picsaba, a portas/recepcios munkakorbe siman beletartoznak ilyen feladatok is, foleg ejszakai muszak eseten. de persze biztosan kamu az egesz...

P.Elliot 2018.02.01. 14:41:34

Miert nem lehet elhinni hogy mindent csinal egy portasnak nevezett valaki?
Egy szemely akire rasoznak barmit es posztolonk sosem futamodott meg a munka elol ahogy az elozo posztjara emlekszem. Csinalta amit mondtak, sot mar ugrott is....
Ne bantsatok mar szegenyt, idejott a keves, szinte semmi idejebol mert meg kialudni sem tudja magat joszerint hogy szanjon rank nemi idot hogy olvasgathassunk, meg moge nezzunk annak hogy mi mindent kell csinalni ott ha valaki odavetotne dolgozni.
A posztja mindig olvasmanyos es erdekes...

Herr Géza 2018.02.01. 14:50:24

@krézidízel: Láttál már szállodát (mármint komolyabbat) közelről? Ott minden munkakör egy szakma. És biza nincs olyan, hogy ha a portás kidől, akkor beugrik a szobalány, ha a szakács beteg, akkor megy a portás helyette, ha a szobalány elaludt, akkor meg a szakács takarít. A kertész meg helyettesíti az igazgatót, amikor az szabin van.... Hagyjál már.
Arról nem is beszélve, hogy nyilván mindenkinek x különböző munkaruhakombója van a szekrényben, aztán reggel épp ahhoz öltözik, ami a napi melója lesz. Elég érdekes lenne ugyanis az öltönyös-fehéringes-nyakkendős fazon, amint éppen a budit takarítja, vagy porszívózza a szobát. :D
De majd jön a posztíró és elmondja hogy is volt.

Herr Géza 2018.02.01. 15:00:42

@P.Elliot: “A posztja mindig olvasmanyos es erdekes...” Pont erről van szó. Minek ezt elrontani felesleges kamuval. Ugyanilyen érdekes és olvasmányos lenne mindez, ha leírná, hogy egy munkaközvetítő cégnek dolgozik, akik hol ide, hol oda küldik. Hol portás, hol roomboy, hol meg road egy koncerten. Pont.
Ez az “éppen volt két szabadnapom, ők meg portást kerestek, aztán szobát takarítottam” már megbocsájtassék, de rohadtul nem passzol.
Aztán az is lehet, hogy én vagyok a helikopter.

Herr Géza 2018.02.01. 15:12:31

@Ütvefúró: :D Oké, volt már ez így... Bővebben?

Ütvefúró 2018.02.01. 15:15:05

@Herr Géza:

"Láttál már szállodát (mármint komolyabbat) közelről? Ott minden munkakör egy szakma. És biza nincs olyan, hogy ha a portás kidől, akkor beugrik a szobalány, ha a szakács beteg, akkor megy a portás helyette, ha a szobalány elaludt, akkor meg a szakács takarít. A kertész meg helyettesíti az igazgatót, amikor az szabin van.... Hagyjál már. "

"Látjátok feleim szemetekkel, íme por és hamu vagyunk." Ez ugye a halotti beszéd és könyörgésből van, az utóbbit tessék figyelembe venni! Ezt szeretem bennetek, hogy mindent jobban tudtok, mint az aki ott volt. Annyi meló volt, hogy a Hausdame főnök létére takarított ugyanúgy, mint ahogy a főportás Herr Milos is. Sőt, a 30-as hoteligazgató járt-kelt köztünk, így teljesen képben volt. Ő ugyan nem állt neki takarítani, de maga vitte ki a csokikat, meg a díszdobozos piát. Mert ugye nem esik le a gyűrű az újjáról...

Ütvefúró 2018.02.01. 15:38:17

Ismét fent vagyunk az indexen...

P.Elliot 2018.02.01. 15:49:54

@Herr Géza: En elhiszem hogy ha surgos munka van akkor mindenkit mozgositanak, barmilyen munkakorben, ilyet lattam mar itt is, illetve hallottam, egy ismerosom szakacs volt egy olasz etteremben, amikor lanyhult a forgalom, 2-4 kozott akkor mast is csinalt, amit eppen kellett, egyszer a kamrat takaritotta mint mondta kerek egy honapon keresztul, minden nap egy kicsi reszt/ vartak az ellenorzest hamarosan/ mire kesz lett, eszebe se jutott panaszkodni hogy ez nem az o munkaja mert nagyon jo fizetest kapott, sot azota sem olyan jot mint mondta, / az ettermet a tulaj halala utan eladak es az uj tulajnak eszebe sem volt fizetni neki annyit/, mar az elejetol tudta hogy mast is kell csinalnia ha ugy jon ki a lepes...
Ilyen vendeglatos helyeken vagy hotelben meg szinte termeszetes.
Orszagjarasunk soran sok hotelben megfordultunk es bizony meg a tulajt is lattam tolni a takaritos kocsit amikor gondolom surgos volt a dolog,/ igaz indiai volt, ezek nem felnek a munkatol/, nem hiszem hogy Europaban ez maskeppen lenne.

Herr Géza 2018.02.01. 15:52:40

@Ütvefúró: Pajtás, való igaz, nem voltam ott. Az, hogy a Hausdame maga is beáll takarítani, teljesen oké. Hogy a Herr Milos, mint főportás, szobát takarít, vagy pl. törölközőt hajtogat, rohadtul nem hiszem el, sorry. Ha a portát puceválja, az megintcsak oké. Ha a főnök díszdobozos piát kézbesit vendégeknek, szintúgy rendben van. Én elfogadom, hogy szívesen sztorizol, szívesen is olvasom, de minek túlszínezni? :D
Luxusszállodában nem sűrűn jártam, 3-4 csillagos szinten annál inkább, (Svácban, hónapokig, még mielőtt reklamálsz...), már ott elképzelhetetlen volt ez a katyvasz. Nem hinném, hogy e szint fölött aztán meg mégis.
De te tudod.

Ütvefúró 2018.02.01. 15:55:35

@Herr Géza:

Dobzse, dobzse. Legyen ahogy gondolod. Ámen.

N. Barbie 2018.02.01. 16:02:47

Nem kell tullihegni, helyesen irta valaki, hogy porter a becsuletes neve. Meghozza housekeeping porter. Hogy az magyarul portas vagy nem azt nem tudom.
Lenyegeben ilyen mindenes szokott lenni ez a pozicio, ott segit, ahol eppen kell. Agynemut huz, porszivozik, feltolti a szinteken a raktarakat stb.

Es ez nem osszekekeverendo a luggage porterrel (kb. borondcipelo), aki valoban a recepcio kornyeken van, de nem recepcios.

lüke 2018.02.01. 16:02:52

@Golf2:
hó termett, s abban nem nő a fű

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.01. 16:09:58

@N. Barbie: nekem az a legérdekesebb, hogy van linen porter is. Mindig tanulok valamit.

N. Barbie 2018.02.01. 16:46:52

@kisrumpf: A HK porter meg a linen porter ugyanaz. Egyik hotelben igy hivjak a masikban meg ugy.

Golf2 2018.02.01. 16:47:22

@lüke: Aladár te vagy? 2 forintért megmondod?

Herr Géza 2018.02.01. 16:48:17

@N. Barbie: Hacsakúgynem... :))) Na ja, ha terminológiai zavar van, akkor azt kell tisztázni. Nekem a portás az portás, előkelőbb néven recepciós. :D

N. Barbie 2018.02.01. 17:10:36

@Herr Géza: Ez rendben is van, csak akkor kerd szamon a svajciakat vagy angolokat, hogy hogy merik porternek nevezni ezeket a poziciokat, mikor neked az mast jelent, ne a cikkirot. :)

SzZoole 2018.02.01. 17:26:21

@Herr Géza: “még mindig a mekiben mosogatok.”

Ezt a pozíciót úgy hívják, hogy kiccsen porterás :)))
De oda öregeket is felvesznek....:-)))
Just kidding

Mr. Hyde 2018.02.01. 17:43:25

Akkor kellett volna Kim Jong Un-nak ledobni az atombombát.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.01. 17:49:16

Na, itt is van, kellett itt pár embernek az ördögöt festeni a falra.
Pénztáros Lőrinczék lehet, megcsinálják a TeleNer szolgáltatót...

index.hu/mindekozben/poszt/2018/01/31/az_internet_maris_reagalt_arra_hogy_a_telenort_is_vinnek_meszaros_lorincek/

Mondanám, hogy bróhaha, de még sincs hozzá kedvem...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.01. 17:55:02

Ezt a davosi hajcihőt meg még mindig nem értem.Már mint hogy miért nem viszik ki a p!c$@'ba valahová ezt a világifjúsági találkozót, mondjuk egy szigetre, ahol van egy nagyobb kastély vagy szálló, amit kibérelnének és akkor nem kéne a fél világot lezárni, agyhúgykövet okozva több tízezer embernek.Egy szigetet sokkal könnyebb védeni is, levegőben, vízen egyaránt, sokkal hamarabb látszódik, ha valami közeledne, elbáránykádozni is sokkal egyszerűbb, sőt,esetleg nem is kell...
De hát én nem értek hozzá, honnan is tudhatnám... :D
Majd kitalálja a Trumpet, a Macaron meg a Mertkell. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.01. 17:58:34

A szállodai dolog nekem csak annyiban furcsa, hogy ha ez egy évekkel előre tudott dolog (az ideit már két éve is tudták, hogy mikor lesz...) akkor hogy a ló-ivarszervbe nem tudnak eléggé felkészülni rá.Jelesül, hogy legyen mindenhova elég mennyiségű, minőségű ember (Adégé, meg Puhamacska, nem eNber, hanem eMber!)
És akkor nem kell a portás végezze a manager meg a szobalány munkáját, és viszont.De biztos megint túl földhözragadt vagyok, azért nem értem.

Herr Géza 2018.02.01. 18:08:58

@geegee: Hja, pajtás, túl eccerű emberek vagyunk... :))))

Herr Géza 2018.02.01. 18:14:00

@N. Barbie: Oké, oké, de ha ez a gond, akkor egy sor ezt tisztázni (ld. az első posztját, már akkor is téma volt...). Nem tette meg.

gabors 2018.02.01. 18:36:56

"Ez a manőver fejenként 8000 dollárba került az amerikai adófizetőknek. "

Ez nem kicsit felreerthto .... minden amerikai adofizetonek ?? az vicces lenne azert mert 77.5 millio adobevallas van es csaladi adozas miatt ennel tobb az adofizeto. Ha meg 100x8000 az peanuts !!!! enyibe kerul egy hetvegi Mar-a-Lago is konnyeden tokkal vonoval (persze itt most CSAK a szalloda ennyi)

gabors 2018.02.01. 18:39:54

kicsit zavaros

" az egyik hotelbe portást kerestek,"

"a 206-207-210 szobát tisztára kell nyalni, de gyorsan. "

ilyet csinal egy portas ? vagy most mivan ???

Herr Géza 2018.02.01. 19:04:54

@gabors: Ajjaj, ne kezdd te is újra... :) Olvasd el a kommenteket... :)))

wuaaa 2018.02.01. 19:09:09

Amúgy mi a portás angolul? Duster?

M. Péter 2018.02.01. 19:13:04

@N. Barbie: Az angol porter szónak 2 jelentése van, az eredetük is más, csak véletlenül egyeznek meg. Az egyik jelentése a portás, amely a kaput jelentő latin porta szóból származik, a másik jelentése a hordár, amely a vinni, cipelni jelentésű portare igéből származik. (A harmadik jelentése, egy barna sörfajta, eredetileg a hordárok söre volt.) A hospital porter sem a kórház portása, hanem műtős, ez is a porter szó "hordár" jelentéséhez kapcsolódik,

gabors 2018.02.01. 19:35:36

@Herr Géza: nem mindig olvasom vegig az osszes kommentet iras elott ... ??? most mar latom megint mirol van szo NEM PORTAS-rol van itt szo hanem kisegitorol/beugrorol (jolly joker) valoszinuleg pongyola forditas lehet gond de baromira zavaro.

de nem baj legkozelebb "helikopter sofor"-nek es ugy fog a mosodaban dolgozni mert eppen arra van szukseg ...

Herr Géza 2018.02.01. 19:59:00

@gabors: :D És már az első posztja alatt téma volt ez, ki tisztázhatta volna, ha nem ő. Senki nem értékelte volna kevesebbre a melóját, pláne mert leírta, hogy mit is csinál tulajdonképpen. Ezzel szemben ennyi volt a reakció:
“ Bocsesz, de én itt csak portás vagyok. Az előző helyemen Night Auditor voltam, azaz éjszakai recis, ott lóvét kezeltem keményen, check in/out mellette ezek, amiket itt soroltam. Ott is kellett kaját gyártani. Namármost itt van egy recis écakára meg én. A recis csak papírmunkázik, így eloszlik a feladat.”
:D

DieNanny CH 2018.02.01. 21:02:41

@geegee:

"(Adégé, meg Puhamacska, nem eNber, hanem eMber!)"

Digger blogja óta tudjuk, hogy az bizony eNber.
:-D

puhacica 2018.02.01. 21:02:51

@Herr Géza: nezd, nekem is elmondtak, hogy bizony a recepcios meloval jar, hogy hol itt, hol ott be kell majd segitenem, reggeliztetes, sales, hozd ide vidd oda. es azert ez nem egy akarmilyen lepukkant hostel volt, hanem a kensingtoni hilton. szoval amig legalabb egy allasinterjun nem vettel reszt hotel recepcios melora, addig ulj kicsit alacsonyabb lora. ;)

puhacica 2018.02.01. 21:05:53

@geegee: nem nem, enber az. meg kokaim. es kabzsi. pont ugy, ahogy @DieNanny CH: mondja. :D

2018.02.01. 21:23:47

@DieNanny CH: @libslobsi fuszal:

Erről az enber dologról lemaradtam. Kéretik megmagyarázni.:)

puhacica 2018.02.01. 22:27:06

@Nagy kámpics: folyamatos elgepeles eredmenye. csakugy mint a krunpli. :D

2018.02.01. 22:30:09

@libslobsi fuszal:

Áá, azt hittem, valami sötétebb, nagyratörőbb, világuralmibb van mögötte. De az elgépelés se rossz. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.01. 22:35:44

@N. Barbie: itt az egyik szállodában (5*) volt day porter, night porter, linen porter... akkor mind housekeeper porter? Micsoda vad hierarchia uralkodhat egy ilyen helyen!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.01. 22:40:14

... day porter, night porter, housekeeping assistant, linen porter, bartender, still room assistant (ez mi lehet?), wash-up assistant... s akkor jön a konyha...

Ütvefúró 2018.02.02. 00:00:36

@gabors: @Herr Géza:
Ezen a portás szón milyen jól el lehet lovagolni. Egy portásnak igenis mindent csinálnia kell, nincs ezen mit csodálkozni. Most főz takarít. Avagy sz0p0k, nyal0k, gombot varrok. Ilyen egyszerű. Aki főállásban portásként ott volt José a portás, az is ezt csinálta. Mit nem lehet ezen megérteni.
Akkor legyen ezennel Aushilfe, 'oszt csókolom.
Egészségetekre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.02. 08:38:41

@DieNanny CH: @libslobsi fuszal: lóf@$zt...
:D
Akkor a nevedben miért nem úgy van írva, hogy liPsi, hah? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.02. 08:41:23

@kisrumpf: still room assistant = még mindig szobai asszisztens...vagyis nem sikerült még szintet lépnie.
:-)))

puhacica 2018.02.02. 09:18:28

@geegee: az en nevem 2x is el van utve, ezert fenomenalis :D olvasd csak el jobban! ;)

puhacica 2018.02.02. 09:19:17

@geegee: szerintem adg, de az en memoriamra nem erdemes hagyatkozni

puhacica 2018.02.02. 10:39:42

@geegee: harper karoly a keresztapa :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.02. 10:55:51

@libslobsi fuszal: buta vagyok, fejtsd meg nekem a neved, mert csak sejtesem van rola, mi lehet...

Virago_1000 2018.02.02. 11:12:29

csak azt tudnam, hogy tortenhet meg, hogy ilyen forumra egy megfwleloen gazdag maganember odamegy instrukciokat oszogatni.Meg durvabb, hogy az Eu vezetesnek is osztogat instrukciokat.

Virago_1000 2018.02.02. 11:12:29

Nyilvan en is odamehetnek es komolyan is vennenek, sot csokolgatnak a labamat, a Macron Junckers merkel meg a tobbiek, ha kello mennyisegu vagyonom lenne, teljesen mindegy milyen uton modon szereztem azt.

puhacica 2018.02.02. 12:57:57

@kisrumpf: van egy tudos elme, keszitett egy rovidfilmet a furol, termeszetes vagassal. de a film igazabol nem a furol szol, hanem valami melyebb ertelme van, ugyanis mindig a dolgok moge kell nezni. ezt jo, ha tudod. na most jon a lenyeg: volt egy liberalbolsevik fuszal a tobbi kozott, amit egy elesszemu nezo kiszurt, ez a fuszal nem arra dolt, amerre a tobbi, vagy valami ilyesmi. a tobbi mar tortenelem. :D (elnezest, ha nem jutottal kozelebb a megoldashoz!)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása