oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. január 27. 06:30,  Mi életed legnagyobb kultúrsokkja? 169 komment

2018. január 27. 06:30 Határátkelő

Mi életed legnagyobb kultúrsokkja?

Sokszor volt már itt szó kultúrsokkról, ma azonban kicsit másképpen próbálom megközelíteni a kérdést. Lazábban, több kisebb történet összefűzésével, amolyan szombati üzemmódban. Remélem, érdekesek (és néhol viccesek) lesznek, sok esetben pedig kifejezetten tanulságosak, látni a saját, nyugati kultúránkat más szemmel. Aztán persze jöhettek a saját sztorikkal!

dugo_haiti_foto_aliciaannewillis.JPGHaiti közlekedés - nyugati szemmel totál káosz (Fotó: aliciaannewillis)

Hani Calista (Ausztrália) 

Az indonéz újságírót az „ausztrál nyelv” döbbentette meg, főleg, hogy azt gondolta, biztos és jó az angoltudása (és tényleg, hiszen 8,5 pontot ért el az IELTS-teszten), rengeteg amerikai és európai barátja van, akikkel minden probléma nélkül tud beszélgetni. 

Ehhez képest Ausztrália komoly sokkot jelentett neki, mert egyszerűen nem értette, mit mondanak neki. „Annyit ismételgettem a pardon és elnézést szavakat, hogy az már nekem volt kínos” - írta. 

És a sokknak itt még nem volt vége. Amikor egy ausztrál először limonádét kért tőle, akkor ő a legnagyobb lelki nyugalommal adott neki, hogy aztán kiderüljön, a másik Sprite-ot várt – mert Ausztráliában (legalábbis azon a részén, ahol ő járt) a lemonade az a Sprite. 

Ashmi Banerjee (Németország) 

A 2016 óta Münchenben élő Ashmit egész kultúrsokk-sorozat érte. Íme, tételesen! 

Az éttermekben nincs automatikusan ingyen víz, csak akkor, ha kifejezetten kéred.

A szupermarketek vasárnap zárva tartanak.

Hétköznap minden bezár este 8-kor, szombaton 7-kor. Viszont a boltokban ég a villany, amitől olyan, mintha nyitva lennének, ami az elején nagyon zavaró volt.

Az emberek kerékpárt, sőt, háziállatot is szállítanak a tömegközeledésen.

Minden intercity buszon van mosdó/WC.

Az egyetemi előadásokon nem kötelező a részvétel.

Hangos orrfújás mások előtt.

A sörkertek koncepciója. 

Sydnie Lazina (Haiti) 

A kanadai lány korábban azt hitte, semmi nem lepheti meg az utakon – de csak addig, amíg meg nem érkezett Haitire. „Állandó volt a dudálás, a sofőrök úgy használták, mintha ezzel jeleznék, ott vannak. Ezt időbe telt megszokni. Egy helyi barátom mesélte, hogy az egyik városban megpróbáltak felszerelni közlekedési lámpákat, de a helyzet csak rosszabb lett...” 

Egy idő után azért sikerült valamennyire megszokni a káoszt, különösen, amikor kiderült, hogy vannak azért íratlan szabályok, amiket a többség ismer és betart. (Kivéve a motorosokat.) 

Viszont az egyik helyi kórház kitalálta, hogy ha már így van, akkor a mentőautók mellé mentőmotorokat is hadrendbe állítanak. Elég érdekes látvány lehet, hiszen a csomagtartón egy fedett hordágy található, azaz a motoron érkező mentős nem feltétlenül csak a helyszínen látja el a sérültet, hanem be is tudja vinni a kórházba. 

Daniel Ahn (Ecuador) 

Nyilvános szoptatás 

„Az Ecuadorban töltött második napon történt, hogy észrevettem, amint egy nő az utcán szoptatja a gyermekét. Semmi nem takarta el sem a nő mellét, sem a baba fejét. Utána ezt minden dél-amerikai országban láttam, és teljesen normális dolog. Az Egyesült Államokban nem, ott hatalmas hajcihőt csinálnak belőle” - emlékezett vissza. 

Vacsora este 10-kor 

Argentína, este 10 óra, vacsora. Ami Daniel szerint elég későn van, lévén, hogy náluk, az Egyesült Államokban (pontosabban New York Cityben) az este 7 óra a vacsoraidő, olyannyira, hogy egyes éttermek este 10-kor, 11-kor már be is zárnak. Volt olyan haverja, aki hajnali 4-re hívta meg. 

Ülőke és WC-papír nélküli WC-k 

Először (és másodszor, harmadszor…) elég megdöbbentő élmény, de az ember aztán megpróbálja megszokni az érzést, ahogyan a becses fele a porcelánhoz ér. Nem könnyű... 

Amerikában nem kérdés, hogy minden nyilvános mosdóban van WC-papír. Dél-Amerikában viszont ritka, mint a fehér holló. 

Kóbor kutyák mindenütt 

Ez is minden dél-amerikai országban általános tapasztalat Daniel szerint, de különösen igaz Ecuadorra, Perura, és Bolíviára. 

Kaushal Barot (Európa) 

Az indiai lányt nem kevés sokk érte, amikor Európába érkezett, lássunk ezek közül párat! 

Éttermi étkezés

Az európaiak azért mennek étterembe, hogy minőségi időt töltsenek el a családjukkal, barátaikkal. Rendelnek egy italt, aztán hosszan elüldögélnek, beszélgetnek, majd némi idő elteltével megrendelik az ételt. Egy hétvégi családi étkezés könnyen eltart három órát. 

„Az indiaiak enni mennek az étterembe. Odamegyünk, megrendeljük a kaját, az megérkezik, 20 perc alatt megesszük, elmegyünk. Ez alatt a 20 perc alatt nem nagyon beszélünk, mindenki az ételre figyel” - írta. 

Óraátállítás 

A nyári időszámítás teljesen ismeretlen dolog Indiában. 

Kis területek 

Némely európai ország egészen apró. Svájc még akkora sincs, mint Haryana állam, ami Indián belül kicsinek számít, és tizede a legnagyobb államnak, Rajasthannak. 

Tömegközlekedés 

A tömegközlekedés nagyon hatékony és pontos, a sofőröknek óra mutatja, mikor kell odaérni a következő megállóba. 

Egyes európai országokban nem kell bemutatni vagy a kapunál lehúzni a jegyed, csak simán felszállsz a járműre. Viszont a helyi tömegközlekedés néha drágább, mint egy másik országba utazni. 

Például Zürichben előfordult, hogy egy nap alatt több mint 20 eurót költöttem tömegközlekedésre. Ugyanakkor a Zürich-Milán buszjegy 10 euróba kerül. Párizsban egy nap közlekedés 10 euró volt, egy amszterdami buszjegy 8 euró. Indiában ez fordítva van, aminek azért több értelme van. 

Mindenki betartja a közlekedési szabályokat 

Az autósok tiszteletben tartják a kerékpárosokat és a gyalogosokat. Indiában aki gyalogol vagy bringával közlekedik, az tanulatlan, szegény senkinek számít. 

Elköltözés otthonról 

Ha Európában valaki elköltözik otthonról és független lesz, vagy maga is családot alapít, az ünneplésre méltó. A szülők támogatják kirepülő gyerekeiket és büszkék rájuk. 

Amikor Indiában költözik el valaki a szülői házból, akkor (hacsak nem egy távoli munkahely miatt teszi) rögtön beindul a pusmogás arról, hogy biztosan a házassága okozott valamilyen feszültséget a szülőkkel. 

Dennis Hoffmann (Norvégia) 

Az amerikai férfi Oslóban ment el egy étterembe a fiával és egy barátjával. Nagyon jól érezték magukat, tökéletes volt a kiszolgálás, nagyszerű az étel – minden klappolt, na. 

Aztán várta, hogy a pincérnő hozza a számlát. És várta. És várta. És várta. És a pincérnő nem jött. Próbált szemkontaktust létesíteni vele, de maximum egy futó mosolyt kapott. 

Majd amikor egyszer elsétált mellette, akkor kérte a számlát, ami hipp-hopp megérkezett. „Szóval a helyzet az, hogy Norvégiában nem dobnak ki azonnal az étteremből, amikor befejezted az étkezést, és nem hozzák a számlát azelőtt, hogy kérted volna” - vonta le Dennis a következtetést. 

Karthik Chandrasekaran (Svédország) 

Az indiai férfit több kultúrsokk is érte Stockholmban, ezek közül jöjjön pár. 

Alig használnak készpénzt 

Olyan országból érkezve, ahol a kártyás vásárlás még csak most van feljövőben, az, hogy a svéd fővárosban két darab kártyával megvagy, egészen fantasztikus. Elég egy bérlet (Stockholm Local – SL), és egy bankkártya és kész. 

Nagyszerűen beszélnek angolul 

Szinte mindenki, akivel találkoztam, jól beszélt angolul. Jártam több európai országban is, ott messze nem ez volt a helyzet. 

Korai vacsora 

A svédek már 6 óra körül leülnek vacsorázni, ilyenkor Indiában maximum egy késő délutáni uzsonnát kapunk be. 

Saláták 

„Komoly kultúrsokkot okozott először a sok saláta, de azóta nagyon megszerettem.” 

Sophia Ellis (Spanyolország) 

Az amerikai nő alig pár hét barcelonai tartózkodás után írta meg első benyomásait. 

Dohányzás 

Ahonnan én jövök, ott a cigizés a leghalványabban sem menő, vagy elfogadható. Spanyolországban (persze nem szabad általánosítani) a társadalmi élet része. 

Az emberek nem lógnak egymás lakásában 

„Mindegy, hogy milyen nap vagy napszak van, az emberek az éttermekben és a kávézókban élik a társadalmi életet. Nagyon ritkán mész valakinek az otthonába ugyanezért. Amerikában ha csak ülünk a kanapén és nem csinálunk semmit, az már együtt lógás. Nekem, aki elég zárkózott vagyok, ez komoly kihívás volt” - írta. 

Karrierről egy szót sem! 

„Az itteni baráti társaságom rendkívül változatos mind karrier, mind anyagi helyzet szempontjából… mégis együtt lógunk. Az egyik a Deloitte vezető menedzsere, a másik pincér. A karrier olyasmi, amiről a legvégső esetben beszélünk. Ez nekem, aki négy hónapja még egy amerikai üzleti iskolába jártam, ahol mindenki szinte csak a karrierről beszélt, komoly kultúrsokk” - tette hozzá Sophia. 

Az emberek kiöltöznek 

„A régi kedvenc holmijaim, a jóganadrág, a flip-flop, a laza felső itt nem játszanak. Az emberek kiöltöznek. Minden. Egyes. Nap. Ha kilépsz az ajtón, akkor azt rendesen felöltözve teszed, bármilyen okból is indulj el” - írta. 

Abhishek Bhardwaj (Írország) 

Az indiai Abhishek rövid véleményét nem véletlenül válogattam be ide, szerintem rögtön rájöttök, miért... 

„Nemrég költöztem Dublinba. Alig telt el két hét, és máris szembesülnöm kellett életem legnagyobb kultúrsokkjával, ami egyszerre elfogadhatatlan, dühítő és elszomorító. 

Az indiaiak. 

Igen, jól olvastad. Amikor az ember külföldön segítségre szorul egyes helyzetekben, és meglátja egy honfitársát, az önmagában biztonságot nyújt – nem segítséget kérek, csak egyszerűen melegséget ad, ha egy eltérő kultúrában a sajátoddal találkozol. 

De NEM!, ezt nem kapod meg a már hosszabb ideje itt lévő indiaiaktól, akik a felsőbbrendűségüket éreztetik veled. Az egyetemen, ahová járok, több mint 54 országból vannak hallgatók. A többi nemzetiség bezzeg összetart, mi persze nem, mert az indiaiak elvesznek abban, hogy másokkal építenek kapcsolatokat.” 

(Az idézetek és történetek a Quora egyik threadjéből származnak.)

HÍRMONDÓ 

Melyik a világ legjobb országa? 

Annyit elárulunk, hogy európai országról van szó, és immáron egymás után másodszor választották a világ legjobb országának, méghozzá 21 ezer ember megkérdezését követően. A lista egyébként érdekes meglepetéseket tartogat. 

Akik már leléptek Nagy-Britanniából 

Tavaly már akadtak olyan nagy cégek, amelyek úgy döntöttek, nem várnak tovább, és átteszik székhelyüket Nagy-Britanniából Hollandiába. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kultúrsokk

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2513606149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2018.01.27. 19:54:43

@Golf2: ‘74-es vagyok
A bátyám ‘63-as, a nagyok kozt nőttem fel.
Már 12 évesen a szerencsejátéknak örvendtem.
Míg a tesom 100 ezreket nyert vagy bukott fájer vagy ferblin, addig én 5 forintos alapon guritottam, snóbliztam vagy gricceltem :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.27. 20:17:54

@Mrs. Clayton: volt egyfajta romantikus elkepzelesem az ekszerdoboz angol falucskarol, ahol mindenki ismer mindenkit, s koszontgetnek egymasnak az utcan, rengeteg virag, apolt kornyek, s max. a hatad mogott pusmognak :-) . Sajnalom. Gondolom, Brexitre szavaztak a nepek? :-D

En is kaptam fura megjegyzeseket, de inkabb tudatlansagbol eredot. Kimondottan rosszindulatu eddig (kopp-kopp) 2 ember volt hozzam, abbol sajnos az egyik meg ma is belekot dolgaimba, s altalaban amugy is egy paraszt, de sajnos, a nem kerulhetem el a piacon.

A Tóvidéken találkoztam rasszista és megjegyzésező angollal, de azt már meséltem.

gabors 2018.01.27. 20:21:47

@Virago_1000: "Hazank es a felsorolt orszagok nem Kelet-Europa reszei."

Dehogynem van Kelet Europa meg Nyugat europa

csak vannak ilyen hazafijjak meg kisebbsegi komplexos idiotak akik szeretnek a "kozep" ben lenni bocsi de nem Mo KELET Europai annak is a balkani resze ...

olyan amit a cocilizmusban kitalaltak hog "kozep-kelet europa NINCS

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.27. 20:23:48

@LepesMez: köszönöm.

Amikor a megerőszakolt 14 éves nem mehetett Angliába abortuszra, mert jaj, a gyermek! Hát vazze. Aki felcsinálta, azt nem hurcolták meg bíróság előtt.

(Mindegy, nem hergelem magam, de az ország kemény meccs előtt áll, mert most akarják - mondhatni - megváltoztatni a botrányos abortusztörvényüket.)

Olliék 2018.01.27. 20:32:47

@Iván Gyeprefos: Tudod szívem a nők azért járnak abortuszra,mert KÉPESEK felmérni a helyzetüket, ami nem a 9 hónapból áll,hanem 18 évből minimum.
A gyerektartás pedig a világ legegyszerűbb dolga. Minden kiharcolod a minimumot, aztán néha elhozod. De a meló ott marad az asszonyra. Istenem mennyi ilyennel dolgoztam.....

Dikusz 2018.01.27. 20:53:38

@Zoole Reloaded: A kóla megmókolása az tényleg a '80-as évektől kezdődött. Mi Márka-vermutot töltöttünk az arcunkba, a körömlakk, diólikőr is néha-néha, a rumpuncs az már ünnepi ital volt. Ezektől is be lehetett kakaózni rendesen:)))

Iván Gyeprefos 2018.01.27. 20:54:31

Lackfi János: Alkohol haladóknak
youtu.be/KC2R0egkyjo

Idén a nemzetközi Aleko-pályázat díját 112 novella közül, melyeket tizenöt ország (egyebek közt Kanada, Brazília, Olaszország, Spanyolország, Oroszország, Szerbia, Franciaország) 62 szerzője jegyzett, Lackfi János Alkohol haladóknak című írása (2012) nyerte el. A szöveg Lackfi három bolgárul olvasható kötetének egyikében, a Milyenek a magyarok?-ban (Какви са унгарците) látott napvilágot Adriana Petrová Papadopulosz fordításában. 1966 óta minden évben megrendezik az Aleko nemzetközi szatirikus irodalmi pályázatot.

SzZoole 2018.01.27. 20:59:11

@Dikusz: diólikőr, ne is mond.......
Fél liter egy szuszra fogadásbol, kb 4-5 óra hossza emlékezet kiesés, brrrrooohhhhh.....
A másik ilyen édes alattomos lónyál volt a császárkörte likőr, hasonló utóhatásal :-)))

Dikusz 2018.01.27. 20:59:51

@Zoole Reloaded: azért nem nagyon lepődtem meg, hogy nem Fekete Pétert, vagy Autós-kvartettet játszottál:)))

Ha a bátyád ennyivel idősebb, azért egzecíroztatott rendesen, ugye? A férjem 9 évvel volt idősebb az öccsénél, nagyon utálta pesztrálni, pl volt amikor a cserépkályha vasajtajára tett egy mágnest, azt szedette le a tesójával. Mondjuk az öccse meg a piszkavasat vágta utána, a szobaajtóba beleállt a piszkavas. Anyósom az ősz hajszálait nekik köszönhette, az tuti zsuga:)

gabors 2018.01.27. 21:00:52

@Virago_1000: "Magyarorszag Kozep-Europaban talalhato."

a gond hogy ilyen NINCS csak a te meg szocializmusban felnottek agyaban maradt ez meg ... van eszak del meg kelet meg nyugat a tobbi kisebbsegi erezes borthter ...a mai oroszorszag 75 NEM europa !!! oroszorszag NEM kelet europai orszag ahogy torok orszag sem ..

Dikusz 2018.01.27. 21:06:27

@Zoole Reloaded: azt hívtuk körömlakknak:)
Nem tudom, a IX.ker.Kinizsi utcai sörözőt ismered-e? Eléggé késdobáló jellege volt, a férjem ott ultizott, snóblizott.
A sörözővel szemben a '70-es években volt egy kis presszó. Egy igazi, régivágású pincér volt ott. Ha oda néha-néha beültünk, mindig az ő receptje alapján készült koktélt ittuk. Triple Sec, Mecseki itóka, Tokaji Szamorodni megfelelően adagolt keveréke. Na attól úgy fejre lehetett állni, hogy azt sem tudta az ember, merre van előre...

SzZoole 2018.01.27. 21:07:12

@Dikusz: ez a szerep a nővéremre esett :))
Ő ‘67-es.

SzZoole 2018.01.27. 21:09:04

@Dikusz: honnan ismertem volna, én vidéki vagyok :))

Mrs. Clayton 2018.01.27. 21:11:16

@kisrumpf: persze hogy brexitre szavaztak, 1 haz tett ki brexit elleni es 3 melletti plakatot, viragok nincsenek, max az egyetlen boltban, ami egy bazi nagy garden centre
Egyebkent itt isolyan mindenki mint egy magyar faluban, ok mar itt laknak 3 generacio ota te meg most jottel, igy neked itt nincs sok jogod eleinte aztan megszoknak es vegul veled pletykaljak ki az uj bekoltozoket.

SzZoole 2018.01.27. 21:14:53

@kisrumpf: tudom, én figyelem ki mit ír :))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.27. 21:17:51

@Mrs. Clayton: no, az itt is megvan... múltkor elfeledkeztek róla, hogy kelet-európai vagyok (ha!), s előttem dicsérték az onnan jövő munkaerőt. Ott nevettem, befelé.

Csoda, hogy még nem jelent meg egy "How to be a blow-in" c. könyv.

@Dikusz: nahát Dikusz, volt nálatok élet. Lesz miről beszélgetnünk :-)

Mrs. Clayton 2018.01.27. 21:35:43

@kisrumpf: olyan mar velem is megesett, hogy nekem mondtak h minek jon ide a sok kulfoldi ez az orszag mar megtelt, en meg csak pislogtam mint szatyorban a hal.

Shaktee 2018.01.27. 21:36:14

@Olliék: Hozd a bábukat, nem értem így...

:)

Golf2 2018.01.27. 21:39:43

@Dikusz: a Hubertus is ütős volt.

taga20 2018.01.27. 21:42:06

@Olliék: faszi vagyok, de amit írtál abban kurvára igazad van.

szerintem is a csajoknak sokkal súlyosabb a helyzete a gyerek témában.

Dikusz 2018.01.27. 21:44:01

@Golf2: Az még most is az. Szerintem jobb, mint az Unicum, ami már régen nem éri meg az árát.
Ha valaki szereti a jóféle pálinkát (50 fok körülit), az már az említett italokat limonádénak érzi:)

Olliék 2018.01.27. 21:47:05

@taga20: Meg kell említeni,hogy amit írtam,az a többség. De minden tiszteletem azoknak a férfiaknak,akik egy válás után nem a tartásdíjjal tudják le az apaságot. Hanem tanulnak a gyerekkel, levesznek pár terhet az exről, akár hétköznapi ottalvással stb...

FutureFry 2018.01.27. 21:49:32

@Bredpitt Monika: Arizona azon részén ahol a Navajo indián rezervátum van (ami az állam területének úgy 10-20%-a lehet) van Daylight Saving Time (MST/MDT).

Hari Seldon 2 2018.01.27. 21:51:45

@DieNanny CH:
Az nem étkezés volt akkor, hanem indiai munkarend...

Dikusz 2018.01.27. 21:54:58

@Zoole Reloaded: és ő nem adta tovább? Aha, akkor te vagy a legkisebb, akit mindenki megvéd:)))

Szerintem jobban ismered a fővárost mint én:)
Nem messze az említett késdobálótól a Knézich utcában volt a Fekete Macska bár, ahol egyik népszerű férfi táncdalénekesünk lépett fel ('70-es évek), oda azért nem lehetett egy ajtónyitással bejutni...
Szegedi ismerősnek (pedig Pesten nőtt fel) meg el kellett magyaráznom, hogy a Váci utcai Anna-bárba kik jártak. Nem tudta, de lehet csak azért, mert a párja is ott volt. Hétköznapi ember oda be nem jutott, az biztos.

Hari Seldon 2 2018.01.27. 21:55:37

@kisrumpf:
Tényleg? Majd mesélj erről.
Mert számomra Írország ebből a szempontból került nagyon hátra amikor válaszottunk magunknak országot. Kíváncsivá tettél hogy milyen fejlemének lesznek.

SzZoole 2018.01.27. 22:07:58

@Dikusz: tuggya a tököm kiskezitlábát csókolom, én otthon ülő vidéki kisfijú voltam :-)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.27. 22:11:11

@Hari Seldon 2: ööö... mit meséljek? Gyomorforgató képmutató bagázs. Nagyon szoros lesz a "meccs", most 12 hétig engedélyezni akarják, de itt van egy összefoglaló, ugyan Wiki, de talán jobban megismertet, mintha én itt amatőrködnék.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.27. 22:15:26

@Hari Seldon 2: www.abortionrightscampaign.ie/facts/

A fenti oldalon Savita Halappanavar története a legborzasztóbb. Az ő halála után kezdték megint emlegetni és kezdeményezni a népszavazást az abortuszról.

2018.01.27. 22:46:40

@Ájven Fosragyep: en.m.wikipedia.org/wiki/Central_Europe

Az uborka az gyumolcs, vagy zoldseg? Es a dinnye? Es ha a dinnye gyumolcs, akkor az uborka miert nem, pedig rokonok? A borso az gyumolcs?

A hivatalos definicio alapjan a borso is gyumolcs, bar senki nem hivja annak, kiveve az ezzel foglalkozo szakemberek (bar otthon szerintem ok sem)

Ugyanigy, hiaba letezik bizonyos teruleteken a kozepeuropa fogalma, azt leszamitva, akik ott laknak, ezt senki nem hasznalja.

Mi ugy vagyunk kozepeuropaiak, ahogy a kukorica gyumolcs...

2018.01.27. 22:54:46

LepesMez

Ne velem vitatkozz, gyozd meg a wiki szerkesztoit, akar oda is beirhatod a fentebbi gondolatodat.

Dikusz 2018.01.27. 22:56:16

@Zoole Reloaded: azt szoktam képzelni, hogy amit én ismerek, azt más is ismeri:)

Mondjuk az Anna bárt én sem ismerem, mert ahogyan Regős Bendegúz mondta az "Indul a bakterház"-ban, nem olyan családból származom én. Én is csendes, magamnak való kislányka voltam, de azért a szüleim pár ősz hajszálat köszönhettek nekem:)

SzZoole 2018.01.27. 22:59:20

@Dikusz: én is pont ilyen voltam, otthon ülő a házimunkában jeleskedő és az iskolában kiváló szorgalommal és magatartással bíró jó kisfiú :-)))
Just kidding

taga20 2018.01.27. 23:18:33

@Olliék: a normalitás mára abnormalitás lett.

de ha belebotlasz, akkor örüljünk:))

zene, me kicsit mjuzikális agresszív pasi vagyok:)))

www.youtube.com/watch?v=YI2XuIOW3gM&list=RDYI2XuIOW3gM

taga20 2018.01.27. 23:18:39

@LepesMez: te szenvecc! me ennyi hülyeséget rég olvastam.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.27. 23:22:16

@Bredpitt Monika: "mondjuk nekem érdekes volt látni, hogy alig lehet édes, vagy félédes bort kapni kint (nagyon helyes), elvégre a bor az a legyen száraz"

Teny, hogy a szaraz borok nepszerubbek (Chardonnay es tarsai:), de azert lehet kapni edeset es feledest. Mi pl. szoktunk rizlinget, es a kedvencemet, Sutter Home Whine Zinfandel-jet venni:)
en.wikipedia.org/wiki/White_Zinfandel
(Kaliforniaban egyebkent is eleg nagy a borvalasztek, ertheto modon :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.27. 23:30:43

@Virago_1000: "Hazank es a felsorolt orszagok nem Kelet-Europa reszei."

Tudom, ez a magyaroknak mindig egyfajta derogalo kifejzes, es nem szeretik magukat egy kalap ala vonni a tobbi kelet-europai orszaggal, de hidd el, egy NY-Eu v. egy amerikainak ez a terseg meg mindig csak K-Eu, akar akarod, akar nem:) Visszamaradt abbol az idoszakbol, amikor NY ill K Eu a politikai hovatartozas alapjan 2fele volt osztva. Szoval akar kisebbsegi erzesed van miatta, akar nem, a realitas az, hogy Ny-rol nezve nem fogjak nagyon megkulonboztetni "Central Europe" es Eastern Europe-t..Szamukra meg mindig a volt keleti blokk orszagaihoz tartozunk.

Az, hogy foldrajzilag hova sorolod magad, a kulfoldieknek nem mond sokat...ez kb. olyan, mint egy atlagmagyarnak az, hogy Midwest vagy Southwest v Northeast az USA-ban...Nem mond tul sokat, de az ott elok nem feltetlenul orulnek, ha a masik regioba soroljak oket :)

Virago_1000 2018.01.27. 23:32:24

@gabors:@LepesMez: idefigyeljetek foldrajztudosok! menj a maps.google-ra, ott van a kezetekben, zsebetekben. De legalabb a sajat tudatlansagotokat nem kellene reklamozni.

geeeteee 2018.01.27. 23:42:37

@Ájven Fosragyep: Úgy tűnik, el sem olvastad, amit linkeltél. Első mondat:
"Central Europe is the region comprising the central part of Europe. It is said to occupy continuous territory that are otherwise conventionally Eastern Europe and Western Europe.[1][2][3] The concept of Central Europe is based on a common historical, social and cultural identity.[4][5][6][7][8][7][9][10][11][12][13]"

Csodabogár 2018.01.28. 00:01:43

@Dikusz: Jó volt az az Anna bár. Ott volt az első wurlizer Pesten. Na ez persze még az 50-es években volt. Akkoriban még magam fajta úri leánykák is nyugodtam mehettek oda, nem egyedül persze.

2018.01.28. 01:30:52

@Virago_1000: ha nem tunt volna fel, mar az elso hozzaszolasomban mondtam, hogy letezik a kozep europa fogalma.

en mindossze annyit allitok, hogy ez a fogalmat az emberek nem hasznaljak. Nekik van nyugat meg kelet europa, es szamukra magyarorszag keleteuropahoz tartozik. (egyebkent szamomra is)

2018.01.28. 01:46:25

@taga20: "te szenvecc! me ennyi hülyeséget rég olvastam."

Igazabol nem hulyeseg, amit irtam, csak legtobb ember nincs tisztaban vele, meg a magyarok sem, hiaba a vilagszinvonalu oktatas:

www.livescience.com/5014-surprising-truths-fruits-vegetables.html

A mondanivalom lenyege az volt, hogy a koznyelvben gyakran nem ugy hasznaljuk a fogalmakat, ami megfelel a tudomanyos kategoriaknak. Maskeppen hasznaljuk a gyumolcsot, es a vilag regioit is.

NorthPier 2018.01.28. 02:43:08

@Zoole Reloaded: Na most rájöttem, én rendhagyóan korán lettem alkoholista... Imádtam az étcsoki bevonatos dianás cukorkát, ha kellett, irtózatos nagy hisztit le tudtam vágni érte már öt éves koromban. Ilyenkor szegény mama kettesével vette, mert egytől még nem nyugodtan le, kettő után már lehetett a lelkemre hatni :-)

Dikusz 2018.01.28. 05:59:49

@NorthPier: Dianás-cukorkát most is lehet kapni, kűggyek?:)))

A '60-as években a Sportuszodába jártam úszni, a Margitszigetre.
Ott a büfében lehetett kapni olyan cukrot, ami hasonlított a Dianásra, csak nem étcsokibevonatost, hanem cukrosat, aminek a "palackja" csoki/málna stb ízesítésű volt (10-20 fillérért).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.28. 07:14:49

@Bredpitt Monika: @Zsuzsi65: A bor az legyen nedves!
A puskapor az, ami legyen száraz.Maradjunk ennyiben!
:-)))

Olliék 2018.01.28. 07:34:59

@taga20: Lávlyú! Ez így korán reggel nagyon tecc. :)))

Olliék 2018.01.28. 07:39:33

@Dikusz: Én a négercsókért voltam képes földhöz vágni magam. Amikor leharaptam a sklapját és nyúlt mint a takony.... Hmmmmmmm.

somlobodog 2018.01.28. 08:10:48

@Ájven Fosragyep: miért nem akarsz te kelet európai lenni? Lenezel minket, magyarokat? Milyen ember vagy te? Fuj.

SzZoole 2018.01.28. 08:44:12

Mennyi baromfi van itt, felkopok egy zoldet es tatott szajjal varjatok, hogy utanna huzgaljatok ezer szallra.......amerikas szekson

SzZoole 2018.01.28. 08:56:56

@NorthPier: hehe, a végén kiderul, hogy itt nagyrészt alkoholfuggok a kommentelok :-))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.28. 10:53:58

@NorthPier: jahaj, vasarnapi treat volt a nagyinal...aztan lattam, hogy a penztarnal lehet kapni egyesevel, de valahogy akkor mar nem kellett. S minden evben csinalt valami színezett likort, de csakis a baratnoi kaphattak belole... kis kave, suti, likor...

M. Péter 2018.01.28. 11:57:48

@FutureFry: A navajó rezervátum által teljesen körbevett hopi rezervátumon viszont nincs nyári időszámítás, csak hogy bonyolítsák a helyzetet azoknak, akik nyáron arra járnak.

Bredpitt Monika 2018.01.28. 12:04:30

@kisrumpf: ez az abortusz téma érdekes, én most például belefutottam abba, hogy az üzemorvos is feltette a kérdést: volt e valaha abortusza?
tudom, hogy a statisztikához kell, meg biztos le tudnak szűrni ebből hasznos információkat, de szerintem ez magánügy,

amúgy meg a nő is és a férfi is ott van az aktusnál, amikor megesik a baleset, így a nő is elgondolkozhat azon, hogy akkor is megy abortuszra, ha nem igazán akar, mert a férfi nem akar még apa lenni......(erről napokat lehetne beszélgetni)

akárhogy is nézzük, ilyenkor valóban megölünk egy emberi lényt, nagyon kényes kérdés.....

taga20 2018.01.28. 12:07:40

@Olliék: egészségedre!:)

még egy me az élet gyönyörű!:)))

www.youtube.com/watch?v=jMMUgnf2E9c

NorthPier 2018.01.28. 12:08:08

@Dikusz: Köszi, rendes vagy. De... Vagy négy éve hirtelen felbukkant az abc-ben, persze a pénztár mellett. Úgy örültem neki, mint az a bizonyos majom a sajat farkának, de elmondhatatlan csalódás volt. Ez a minőség sehol sincs az "akkorihoz" képest . Bevonóval volt burkolva, nem igazi csokival es a cukorhéj elvezhetetlenül vastag volt, alig lehetett szétrágni, nem pedig az a szinte hártyavékony, könnyen roppanós.
Dianás cukorka ugyben konzervativ vagyok: gyerekfejjel soha nem láttam tejcsokisat, vagy csokimáz nélkülit, netán színes cukormázast, szóval csakis az étcsokis jöhet szóba .

NorthPier 2018.01.28. 12:10:46

@kisrumpf: Ó, az én nagyimnál az sk tojáslikőr volt a menő :-)

Bredpitt Monika 2018.01.28. 12:13:20

@geegee: a puskapor legyen száraz, na de mi van a kakival, ha már arról is volt szó,

most már leírom, döbbenettel kellett tudomásul vennem, hogy a székletvizsgálathoz (az óvodáknak kell) a mintát egészen Győrig kell küldeni, hogy miért nincs a fővárosunkban egy labor, ahol ezt megcsinálják, érthetetlen,

szóval a postán fel kell adni a kakit, amikor azt mondom, hogy megyek feladom ezt a szart a postán, azt szó szerint lehet venni,

elvittem lányom is, hogy lássa a postás kisasszony arcát, aki fiú volt és tudta egyből miről van szó, amikor pironkodva megmutattam a dobozt: ezt szeretném feladni

a reakció: ó, egy kaki project,

felállt és hangosan megkérdezte a kollégáit: hol van a kakis zacsi?

a kakis zacsi el volt zárva kulccsal egy szekrényben, megállt bennem az ütő, hogy nem lesz meg a kulcs,

meglett, ilyenkor nekem odaadják a zacsit, amibe én beleteszem a dobozt, amiben benne van a kis csomag (ami egyébként három különböző műanyag dobozban van, úgy mint a Matrjoska baba, szóval szagmentes a project)

ezzel még nem volt vége a sztorinak, mert nem tettem bele a vizsgálat kérő lapot a dobozba, ezért nem tudták Győrben mit kell csinálni a kakival, végül sikerült megoldani a problémát, utólag emailben elküldtük a lapot, és kiderült, hogy három hétig őrzik Győrben az ajándékot...........................

Bredpitt Monika 2018.01.28. 12:17:13

@M. Péter: @FutureFry: nem tudtam erről, kösz az infot, mi Bullhead Cityben éltünk, ahol egyébként is sarkalatos pont volt az idő, mert egy időzóna szélén éltünk (ezt régebben írtam már, bocs ha emlékeztek rá)

ha átmentünk Nevadába egy hídon moziba egy Laughlin nevű városba, ott egy órával korábban volt, ezért odaérni a film, elejére kis fejtörést okozott, érdekes élmény volt

Bredpitt Monika 2018.01.28. 12:22:20

@Zsuzsi65: a Sutter-t én is ismerem, most egy kis honvágyam támadt NJ után, nekem szűrreális élmény volt, hogy Amerikában csak alkohol üzletben lehet piát venni, bár volt kivétel,

a floridai Publixban volt sör és bor is, ha jól emlékszem,

Bredpitt Monika 2018.01.28. 12:23:23

@LepesMez: és ne felejtsd ki a sorból a paradicsomot, az is gyümölcs elméletileg

Bredpitt Monika 2018.01.28. 12:26:16

@gabors: igen, a borral elrontani a kólát....

egy időben NJ ben kóla craving-ben szenvedtem, volt, hogy főzés közben megittam jéggel és citrommal két liter kólát (és nem volt benne Bacardi sem), szerintem kint van valami addiktív a kólában, az íze is jobb, mint itthon, de van benne valami, ami miatt rá lehet kattanni,

Bredpitt Monika 2018.01.28. 12:29:28

@Csodabogár: a Patterson könyveket valóban azért nem vettem ki idáig a könyvtárból, mert egy csomó van belőlük egymás hegyén hátán, ezért nem volt olyan vonzó, de ezt a példányt valamiért külön rakták, jó egyébként

Grisham-nek is van sok könyve, de ő nekem az abszolút kedvencem, szóval ő írhat bármennyit, bár a legutóbbira azt mondtam, hogy nem ütötte meg a saját mércéjét, ugyan a történet megint nagyon eredeti volt, (Camino Island)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.28. 13:52:53

@Bredpitt Monika: ne haragudj, de... jajistenem, nevetek.

(Utoljára ilyet akkor kellett csinálnom, amikor még Sopronban a város egyik hotelébe jelentkeztem naivan nyári munkára, gimi alatt, aztán szóltak jótét lelkek, hogy oda kapcsolat is kell ám, nemcsak negatív kakiteszt.)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.28. 13:55:40

@Bredpitt Monika: már mi a f*** köze hozzá?? Itt még a születési dátumomat is suttogva mondta ki a recepciós a kórházban, hát mi ez már?? Statisztikázzon névtelenül.

Amúgy igen, kényes téma, nagyon nehéz téma, aminél hamar elszabadulnak az indulatok. Nem tudom, hogyan fogják megoldani, de szerintem egyik oldalt sem lehet maradéktalanul boldoggá tenni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.28. 13:57:20

@Bredpitt Monika: Hahaha, be$2@rás, hogy stílszerű legyek...
:-))

gabors 2018.01.28. 13:58:15

@Bredpitt Monika: " de van benne valami, ami miatt rá lehet kattanni, "

persze high-fructoz corn syrup !!!

gabors 2018.01.28. 14:06:33

@Virago_1000: az hogy te NEM AKARSZ kelet europaba tartozni az a szived jogod ... es azt a definiciot valasztod hogy "KOZEP" nem gond DE masok szerint te es a hazad az kelet europa

Eastern Europe, as defined by the United Nations Statistics Division, includes the countries of Bulgaria, Czech Republic, Hungary, Poland, Romania, Russian Federation, and Slovakia, as well as the republics of Belarus, Moldova, and Ukraine.

Ez igy is marad attol hogy egyik egypartrendszerbol mar atertunk egy masikba attol ez meg nem mas mint kelet europa (balkani gondolkodasmoddal ) Mer ugye Baja kozep eurpa szerinted de szabadka meg balkan ??? ja persze

élhetetlen 2018.01.28. 15:29:07

@adg: Azért az angol nyelv össze tud hozni vicces eseteket. Nem tudok angolunk, egy vacak középfokú vizsgám van, az nem tudás. Párizsban befizettem egy egynapos Mont Saint-Michel-i útra (25 éve volt, még nem volt a hétköznapok része a laptop, internet, a vonat nem ment el addig, nem tudtam összehozni, hogy csak elmegyek, mindegy). Egy busznyi ember. Egy japán kiscsaj, és egy olasz fiú próbáltak beszélgetni angolul, és nem értették egymást. Segítsek már! A srác mondott valamit, elismételtem, a csaj megértette, válasz, elismételtem, a fiú is értette. A városnézésen kívül azzal szórakoztam egész nap, hogy angolról angolra “fordítottam” nekik. És ez komoly, megtörtént.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2018.01.28. 16:40:43

@Virago_1000: Közép-Európa mint földrajzi fogalom NEM létezik. A kifejezés eredete a XIX. századi német kulturkampf, a "mitteleuropa" koncepciója, ami kulturális régiót jelöl, ami akkoriban többé-kevésbé igaz is volt, a XX. század közepe óta nem. Nagyon határozottan beszélsz dolgokról amikről fogalmad nincs...

gabors 2018.01.28. 18:18:56

@Bredpitt Monika: "volt e valaha abortusza? "

Cseh Tamas "Éva tegnap volt az abortusz bizottság előtt." Budapest....

Na akkoriban ezt NEM kellett megkerdezni ... :-)))

amugy ha no lennek en sem felelnek ilyen kerdesre (mostmar) de a jol "nevelt" NER-eseknek ez fel sem tunik (meg a kerdezonek sem sajnos)

gabors 2018.01.28. 18:29:01

@Bredpitt Monika: "sak alkohol üzletben lehet piát venni, bár volt kivétel, " amugy meg vannak jarasok ahol meg mindig 1936 van vagyis tilos alkoholt arulni (inni azt lehet sot ott tobb alkesz van atlagban mint mashol) ...

de tenyleg allamonkent nagyon kulonbozo NJ kb a kozeputon van ebben .... mikor idejottem NY allamban vasarnap nem lehetett alkoholt arulni meg liquour uzletekben sem sot sort sem az abc-ben !!! ugyanez volt Floridaban is akkoriban ... SOT etteremben sem szolgaltak fel meg sort sem 12 (del) elott vasarnap !!!

kb 98 tajan valatozott meg... legalabbis NY allamban .. de most is vannak olyan allamok ahol csak az allami alkohol boltban lehet alkoholt vanni tiszta NER-es dohany bolt NJ-hez legkozelebb Pennysilvania !!!! de van meg kb 6-8 mas allam is ahol ez allami monopolium ... :-) ha tudtad akkor a tobbieknek csak

Bredpitt Monika 2018.01.28. 18:36:33

@gabors: Észak Karolinában élt a sógornőm Ashville környékén, náluk az ő megyéjükben (county- ezt nem neked ) egyáltalán nem árultak alkoholt, szóval nekik utazni kellett, ha inni akartak,

magyar lány mesélte, hogy valahol szintén délebbre 12 óra előtt még tampont sem vehetett, csak élelmiszert vasárnap, érdekes,
nem árt az utazóknak felkészülni az ilyen csodákra

kék madár 2018.01.28. 23:12:29

@Bredpitt Monika: "áluk az ő megyéjükben (county- ezt nem neked ) egyáltalán nem árultak alkoholt"
eleg hihetetlennek tartom, hogy egesz megyeben ne aruljanak alkoholt

kék madár 2018.01.28. 23:17:55

@Virago_1000: ha mesz az autopalyan es mindenki szembejonn, akkor ok mennek rossz iranyba ugye?

P.Elliot 2018.01.28. 23:53:55

@Bredpitt Monika: Azt irtad hogy egy idoben itt New Jerseyben megittal 2 liter kolat fozes kozben es hogy valoszinu hogy van benne valami ami miatt ra lehet szokni.
Pontosan megmondom! A koffein az, szep tiszta kofffein, probald csak ezt a mennyiseget meginni kaveben, kiugrana a szemed es kihanynad.
De a cukros, citromos kola finom, a koffein szepen elhelyezkedik benne, istenverte modon feldob, szep tiszta a fejed tole, igen ra lehet szokni, tobb embert ismerek aki igy kolazgat es azert kezdenek panaszkodni is gyomorfajasra, a szapora szivdobogasra es a majukat is erzik.
Nem, nem szabad egyszerre ennyit inni, nem is arra gyartjak hogy az ember ennyit igyon egyszerre, egy normalis pohar eleg, azt sem mindennap.
Egyszer en is megittam egy fel uveggel, na, nem fellel csak harmaddal mert szedelegtem az almossagtol, fajt a fejem, 5 perc alatt talpraallitott, a fejfajast elfujtak, a szemem kinyilt, friss lettem es aktiv, ettol meg is ijedtem annyira hogy tobbet ne igyak ennyit egyszerre mert igy kezdodik a raszokas.

P.Elliot 2018.01.29. 00:03:34

@Bredpitt Monika: Intezodnek a paprjaid a beutazashoz?

Valamelyik nap valaki meselt nekem valamit, tudod hogy szedik ossze az illegalisokat, itt a szomszed varoskaban ket indoneziai ferfi aki itt van mar a 90-es evek ota, dolgozik, sosem volt buntetve, politikai menekult volt, ha kiteszik haza, lehet hogy ki is nyirjak vagy nyirhatjak, nem kovetem a politikat, katolikusok voltak abban a muszlim orszagban ahonnan menekulni kellett.
A ferfi menedeket kert es kapott a helyi katolikus tamplomtol, ki tudja mennyi ideig lehet, meg a kormanyzo is eljott hogy majd o csinal valamit, nem engedi.
Egy masik ismerosom is mondott valamit hogy van itt valami lengyel orvos, 4 eves koraban hoztak ide, szinten kitenni fogjak holott talan egy parking ticketje volt csak, a ferfi, nem fiatal, lengyelul nem tud, nincs is hova mennie, gondolom ugyvedek kezeben van a sorsa.
Jo ha siettek azokkal a papirokkal mert itt valami nagyon furcsa vilag lesz, meg az allampolgarsag sem ved meg ahogy elnezem ha ki akarnak tenni innen barkit aki nem itt szuletett.
Ezt a ket sztorit nem olvastam csak hallottam, nincs most idom utananezni, lehet hogy Gabor jobban hallott roluk, nemigazan kovetem a politikat.
Ijeszto, nem?

P.Elliot 2018.01.29. 00:05:03

@gabors: Mond, te hallottal errol a ket sztorirol amit itt leirtam?
Nem tudom mennyire igaz, a templomosak valoszinu hogy igen mert a teve is foglalkozott vele csakhogy nem lattam, mostanaban nagyon keves az idom barmire.

NorthPier 2018.01.29. 00:29:36

@kisrumpf: "már mi a f*** köze hozzá?? "

Ez egy naggggyon jo kerdes...
Nem tudom, errol hallottal mar?

hvg.hu/itthon/20171030_Jovo_nyartol_kellemetlen_kerdeseket_tehet_fel_a_haziorvos

gabors 2018.01.29. 01:19:22

@P.Elliot: bocs nem kovettem milyen story ???

ird mar meg es akkro valaszolok majd (vagy akar maganban is )

P.Elliot 2018.01.29. 01:47:44

@gabors: Amit itt fennt irtam Monikanak az indonezekrol meg a lengyel orvosrol.
Az indonezeket lattam pont az elobb a teveben, meg a templomban vannak, egyik kozule mar oktober ota ha jol emlekszem. Nagy tuntetes volt, a zsidok felvonultak hogy oket is a vallas/ es faji/ uldozes hozta idaig, teljesen mellejuk alltak.
A varoska, / Highland Park,/, szinte csak zsidok altal lakott varos.
A templom is itt van, a katolikus, es az indonezek is itt laktak.

gabors 2018.01.29. 02:54:09

@P.Elliot: az indonezekrol hallottam ... ez jo par eve kezdodott akkor az Obama ICE beken hagyta oket a tuntetes utan (keresztenyek ugye ....)

most megint elovettek oket mert konnyu azokat kitoloncolni akik evek ota be vannak jelentve itt vannak tudjak a barom burokratak ... es mennek utanuk konnyu esetek ...

miert mennenek a 13th street gang utan akikrol nem tudnak semmit ... tipikus ... kvotak vannak mennek a legkonnyebb celtpontontok utan ezert nyomjak a birosagokat is ..

a lengyel orvosrol nem hallottam bar sajnalom de ez van a Te magyar ismeroseid is gondolom szarnak a bugyiba mostanaban ... mert oket is meg fogjak talalni ...

es a zoldkartya sem eleg mostanaban ... barmi elotte eleg hogy +1 rublika meglegyen a burokratanak ...

P.Elliot 2018.01.29. 03:23:50

@gabors: Van jo nehany illegalis magyar es nem magyar ismerosom, a magyarok nemigazan vannak beijedve, szerintuk oket nem teszik ki, itt szuletett gyerekeik vannak, nekik semmifele papirjuk nincs, azt kepzelik hogy majd a gyerekek miatt maradhatnak.
Affele struccpolitika.
Az indonezeknel azt nem ertem hogy dolgoznak, tisztessegesen elnek, miert nem hagyjak oket beken.
Mivel indonez ismeroseim is vannak. ok mondtak hogy mennyire nem biztonsagos katolikusnak lenni ott, egyebkent az egyik o maga is az de attert a muszlim vallasra hogy elvehesse a lanyt akinek udvarolt, igy talan nem bantjak, meg egyebkent sem hiszen maga az allam kuldte ide tovabbkepzesre nehany evre, valami varosrendezes vagy mi, neki meg az van hogy szivesen maradna de nem mer, ha nem menne haza akkor utana kuldenenek valakit..
Nem tudom mi lesz itt a jovoben, ez uldoztetes ami itt folyik mostanaban es csak eppen elkezdtek...

Virago_1000 2018.01.29. 07:06:36

@kék madár: ha 10000 legy repul a tehenszarra hogy csipegessen belole, csak te nem, akkor nekik van igazuk?

Ennyi es ennyire ostobat meg eletemben nem lattam. Akiknek a Magyarorszag utalatuk odaig ment, hogy meg a foldrajzi tenyeket is ketsegbevonjak, es atrajzolnak a terkepet. Csak tudnam, akkor miert olvasnak es kommentelnek egy magyar nyelvu blogon.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.29. 07:42:59

@NorthPier: hm, itt is kerdeznek, de valahogy maskeppen van csomagolva a dolog, talan azert nem talaltam furanak vagy sertonek, igen, ahogy emlekszem, elso latogatasomkor a doki megkerdezte, voltam-e valaha terhes, s par kerdes a csaladi kortortenetrol, de ezek valahogy osszefuggottek a panaszaimmal.

_z_ 2018.01.29. 10:25:16

@Virago_1000: Te magadat szereted idegesiteni, vagy masokat? Mert valami oka kell hogy folyamatosan beirogatsz, es kötekedsz mindennel es mindenkivel. Mikor a cikkben Közep-Europarol van szo, Te ragaszkodsz a földrajzi definiciohoz (pedig van am masfele is, amit ugy tünik rajtad kivül mindenki ert). De mikor Indiarol irsz, akkor mar nem (persze utolag megmagyarazod). A lenyeg, hogy mindig minden ugy görbüljön, hogy neked legyen igazad, akkor is, ha nem. Baromira irritalo vagy.

2018.01.29. 15:11:18

bécsi kultursokk. pont olyanok, mint a harmincas évek színdarabjaiban a karótnyelt könyvelő. olyan felháborodva tudják mondani, hogy "kérem ez szabályellenes", tök komoly arccal adva, ők még nem tudják, hogy erősebb kutya baszik, bár tény, hogy migriék már tanítgatják nekik.

2018.01.29. 18:48:59

@Virago_1000: Azert kivancsi lennek, hogy az miert magyarorszag utalata, ha hangot adunk a tapasztalatunknak, hogy magyarorszagot a fold lakossaganak 99.5%-a keleteuropahoz sorolja.

Tovabba, miert ciki keleteuropahoz tartozni?

Harmadreszt, politikai es tarsadalmi kultura szempontjabol, es gazdasagi fejlettsegben mi kulonboztet meg keleteuropatol?

Bredpitt Monika 2018.01.29. 18:49:25

@FutureFry: koszi a linket, igaz nem nekem kuldted, de ezzel felmentettel a keresgeles alol, azert rakerdezek ferjemnel mi volt a hely neve north Carolina ban

gabors 2018.01.29. 19:55:36

@P.Elliot: " A koffein az, szep tiszta kofffein, probald csak ezt a mennyiseget meginni kaveben, kiugrana a szemed es kihanynad." Ezt azert ne terejeszd nagyon mert nem igaz .. csak mondom hogy coca colaban van 5 milligram coffeine ounze-onkent egy kaveban meg 20-30 milligram (eszpresszo meg lehe tobb is) szinten ounzeonken vagyis eppen kolabol kel l4x 5x vagy 6x tobbet inni ugyanannyi coffeinhez !!

P.Elliot 2018.01.30. 11:25:55

Tudod hol hallottam? A teveben egy orvosi musorban, / en eleg lelkes nezoje vagyok az orvosi beszamoloknak mar rengeteget tanultam belole, erdekel/.
A colakrol beszeltek es pont errol hogy milyen hatasa van ha megiszol egy extra large size colat, illetve ujratolteted.
Nem az en kitalalmanyom.

Turchi 2018.01.30. 14:10:41

@P.Elliot: Akkor rossz műsort néztél, @gabors: jól írta, a kávé minőségétől függően azonos mennyiségeknél a kávéban 5-10 szer több a koffein...

Bredpitt Monika 2018.01.30. 19:17:29

@kék madár: na, akkor most már elhiszed, hogy vannak dry county k?

Bredpitt Monika 2018.01.30. 19:18:56

@P.Elliot: a kólában nagyon sok a cukor, az már önmagában feldobja az embert, a gyerekeknek is sokan azért nem adnak már este édességet, mert nem bírnak utána elaludni,

Bredpitt Monika 2018.01.30. 19:21:14

@P.Elliot: láttam a kérdésed a papírokkal kapcsolatban, akartam is rá válaszolni tegnap, de a telefonom már kezd fáradni és nem sikerült, a gépet meg már nem akartam bekapcsolni,

a lényeg, hogy most várakozunk, nem tudom mi lesz, kíváncsi vagyok nagyon, hogy milyen sorsot szánnak nekem az amerikai hatóságok,

a magyar család helyében én sem lennék nyugodt, csak azért mert a gyerekek ott születtek, ez nem számít, van egy pár ismerősöm, akiknél ez bebizonyosodott, majd meglátjuk

Bredpitt Monika 2018.01.30. 19:22:13

@Turchi: hogy vagy? ritkán látni a neved, hogy megy a sorotok itthon, vagy már máshol vagytok?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása