oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. január 13. 06:30,  Mennyire boldogok a magyarok? 30 komment

2018. január 13. 06:30 Határátkelő

Mennyire boldogok a magyarok?

Talán nem túlzás azt állítani, hogy mi, magyarok, hajlamosak vagyunk inkább félig üresnek tekinteni a mindenkori poharat, ezzel együtt is érdekes, hogy miként látjuk saját magunkat a többi európai országhoz viszonyítva. Mennyire szeretünk abban az országban élni, ahol élünk, mennyire vagyunk boldogok otthon és a munkahelyen? Rögtön kiderül.

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Vagy mi idegesít benne? Írd meg te is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

boldogsag_3_foto_pixabay_com_janahavlik.jpg

Az Európai Unió (még pontosabban: a Bizottság) időről időre nagyon érdekes felméréseket készít, ebben az esetben például azt próbálták meg kideríteni, mennyire boldogok az uniós állampolgárok az élet különböző területén. 

A tavaly szeptemberben és októberben végzett felmérésben (itt letölthető az egész) arra voltak kíváncsiak, az emberek hogyan érzik magukat a családban, a munkahelyen, otthon, és persze az országban. 

A 28 tagállamban végzett felmérés immár a hetedik a sorban (az elsőt 2006-ban csinálták, majd 2009, 2011, 2012, 2014 és 2016 következett), azaz van összehasonlítási alap. 

Ami az összképet illeti, a válaszadók 91 százaléka boldogan él a családjában, közel kétharmad (64 százalék) pedig a munkájával is elégedett. Tízből kilenc ember boldog abban az országban, ahol él, 78 százalék pedig az Európai Unióban. 

A válaszadók háromnegyede pozitívan áll Franciaországhoz (74 százalék), Németországhoz (72) és az Egyesült Királysághoz (64). Az Egyesült Államok nem túl népszerű (45 százalék, 2016-hoz képest 16 százalékpontos esést bemutatva), és az európaiak nem nagyon bírják Kínát (32), és Oroszországot (28) sem. 

A családi élet 

Ami a családot illeti, általában véve azt mondhatjuk, hogy tíz emberből hét boldog a családjával. A lista egyik végén a dánok (99 százalék), az írek és a máltaiak találhatók (97 százalék), de a többség is bőven 90 százalék környékén vagy a fölött mozog. 

A lista végén a kelet-európai országok találhatók, Magyarország (84) hátulról a hatodik a görögök (86) mögött, de a csehek, a románok, a szlovákok, a litvánok és bolgárok előtt.

csaladi_elet.jpg

A felmérés ennél mélyebbre is megy, én ebbe nem mennék bele, akit érdekel, bogarásszon nyugodtan az eredeti jelentésben. Annyit talán érdemes megjegyezni, hogy kiderült: minél magasabb valakinek a végzettsége, annál valószínűbb, hogy boldogabb otthon. 

Érdekes módon a menedzserek, és a fehérgalléros munkát végzők is boldogabbnak vallották magukat, mint például a munkanélküliek – ezen annyira nincs mit csodálkozni… 

Karrier 

Négy országot kivéve elmondható, hogy az emberek több, mint fele a jelenlegi munkahelyén, ami érdekes adat szerintem. Az élen az írek (84 százalék) állnak, megelőzve a dánokat (81), és az osztrákokat (79). 

Ami a magyarokat illeti, pontosan kétharmad mondta, hogy elégedett a jelenlegi munkájával és karrierjével, ami éppen az uniós átlag (64) fölött van. 

Az is érdekes, kik csúsztak be az 50 százalékos határ alá. A legutolsók a görögök, amit az elmúlt lassan tíz év válsága után tulajdonképpen meg is lehet érteni. 

Előttük három ország áll egyaránt 49 százalékkal, méghozzá a ciprusiak, a bolgárok és (legalábbis nekem némi meglepetésre) a franciák. Ami még érdekes, hogy a franciák 15 és a lengyelek 10 százaléka azt sem tudta megmondani, egyáltalán boldog-e a munkájával.

munkahely.jpg

Ebben az esetben érdekes azt is megnézni, miként változtak a vélemények a 2006-os első felmérés óta. Annál is inkább, mert elég komoly ugrások tapasztalhatók. 

Örvendetes módon például Magyarország esetében is, ahol 2006-hoz képest 22 százalékponttal többen boldogak a munkahelyükkel, és ez a lengyelek (24) után a második legnagyobb emelkedés. 

A legnagyobb csökkenés ezen a téren az elmúlt bő évtizedben a spanyoloknál, az olaszoknál és a görögöknél volt tapasztalható – nem kell hozzá közgazdasági lángésznek lenni, hogy ezt kapcsolatba hozzuk a 2008-as válsággal és annak következményeivel. 

Az ország 

A határátkelés szempontjából is fontos kérdés, mennyire érzi jól magát az ember a saját országában (vagy ott, ahol él). Nos, tanulságos lista következik, amit persze mindenki úgy értelmez, ahogy akar. 

Általánosságban tízből kilenc európai boldog ott, ahol él. A lista élén (már megint…) a dánok állnak (99 százalék), őket az írek (98), majd a hollandok és a svédek (97-97) követik, de a többiek sincsenek annyira lemaradva, általában 85 százalék körül mozognak az eredmények, ami nem rossz. 

Aztán az olaszoknál kezd másképp kinézni a kép, bár a 80 százalék még így sem rossz, aztán jönnek a csehek, a litvánok (még 70 százalék fölött), aztán az utolsó három: a románok (67), a bolgárok (66) és a sor végén a magyarok, ahol tízből már csak hat ember vallotta magát boldognak.

orszaggal.jpg

Ami már csak azért is érdekes, mert közben saját bevallásunk szerint sokkal boldogabbak vagyunk, mint 2006-ban, ezen a téren csak a portugálok előznek meg minket (ott 28 százalékpontos emelkedés volt, Magyarországon 26). 

A hangulat általában sem sokat romlott az Európai Unióban, a horvátok állnak -7 százalékponton (ugye ők 2006-ban még nem is voltak tagok), míg a franciák, a németek, a belgák és a luxemburgiak véleménye változatlan.

Nem tudom, mi lehet mindennek az oka, majd ti megfejtitek a kommentekben. :) 

Az Európai Unió 

Sokat halljuk az EU ekézését, de a helyzet az, hogy a megkérdezettek nagy többsége szeret az Európai Unióban élni. Leginkább a luxemburgiak (97 százalék), az írek (94) és a hollandok, valamint a dánok (92-92). 

A magyarokat megint a lista másik végén kell keresni, ráadásul olyannyira a végén, hogy megint a legutolsók vagyunk a magunk 57 százalékával (ami mondjuk még így majdnem tízből hat ember) a cseheket, a románokat és a görögöket megelőzve.

eu-val.jpg

Az állandó EU-véget emlegetők alighanem csalódottan veszik majd tudomásul, hogy 20 országban is sokkal pozitívabban állnak most az uniós élethez az emberek, mint 2012-ben. 

A legnagyobb az emelkedés Portugáliában (31 százalékpont), Magyarországon (26), és Cipruson (21). Na, erre varrjunk megint gombot: szóval annak ellenére, hogy még mindig nálunk szeretnek az emberek a legkevésbé az Európai Unióban élni, a tendencia egyértelműen és erősen emelkedő az elmúlt öt évet figyelembe véve. 

Na, nem kínoználak titeket még több adattal, szerintem elég érdekesek ezek a megállapítások, folytassuk a kommentekben!

HÍRMONDÓ 

„Egyelőre nincs napirenden a hazaköltözés”

Az óvodapedagógusi munka nem kifejezetten az, amelyik elsőként eszünkbe jut a külföldi munkavállalás kapcsán, pedig így is el lehet helyezkedni. Példa erre Mónika története, aki lassan négy éve él Németországban. 

Elképesztő mértékben ugrottak meg a fizetések az építőiparban 

Az egyik legnagyobb magyar építőipari cég ügyvezetője szerint tetőzött a szakemberhiány az ágazatban, aminek egyik következménye a munkadíjak megugrása volt. A másik a külföldön dolgozók hazacsábítása lehet. 

Csodálatos dolog történt a londoni lakásokkal

Amiben sokan már nem is reménykedtek, bekövetkezett a brit fővárosban. Általában véve is alig nőttek az ingatlanárak a szigetországban, de London ezen belül is különlegesnek számít. 

(Fotó: pixabay.com/JanaHavlik)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Európai Unió

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3813569937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2018.01.13. 07:49:58

uj stadionok szamarol es Meszaros vezetnevuek gazdagodasarol nincs statisztika?

Olliék 2018.01.13. 08:22:34

Attól függ milyen kérdések alapján.
A munkáját az emberek nagy százaléka szereti. A munkakörülményeket, a munkáltató okosba megoldásait nyilván nem.
Pont tegnap olvastam,hogyan lehet megúszni,hogy a szakmai minimált kelljen a dolgozónak fizetni.

Hari Seldon 2 2018.01.13. 09:03:06

EU 57% ha azt nézzük azért haladnak lefelé. Nem lepődtem meg, hogy ott a legkevesebb a támogatottsága. Nem kell aggódni, lesz ez még kevesebb is...

Hari Seldon 2 2018.01.13. 09:07:41

@Hari Seldon 2:
Az meg, hogy emelkedő a támogatottsága, ráadásul ilyen mértékben nagyon értelmezhetetlen és teszi az előző 57%-ot. Ezek szerint 20-on valahány róla emelkedett?!? Ennyire extrém kevés elképzelhetelen. Inkább a
propaganda ellenhatádaként
az 57% elkötelezettsége erősödött. De csak egy tipp.

Bredpitt Monika 2018.01.13. 12:09:19

@Olliék: "A munkáját az emberek nagy százaléka szereti."

Ezt kifejthetnéd bővebben. Nekem nem úgy tűnik, hogy igaz ez az állítás , de ez nyilván szubjektív.

Ha abból indulok ki, hogy itthon hogyan szolgálnak ki egyes helyeken, akkor én arra tippelnék, hogy nem szeretik az emberek a munkájukat.

Felsorolás: két napja a városban voltam, nem messze a Szabadság tértől van egy kis cukrászda, ahová szeretek beülni, ha arra járok. Új volt a kiszolgáló csaj, azt az unott fejet, ahogy kiszolgált.

Vagy az árufeltöltők az élelmiszer áruházakban, vagy az építőipari munkások, akik hidegben , esőben, 40 fokban, tűző napon dolgoznak, vagy a dohányboltban dolgozók, akik feladják két hét után, mert a fiatal eladó lányok (vagy fiúk) rájönnek, hogy itt nem csak eladni kell és ülni az asztal mögött, hanem fel kell tölteni a polcokat....stb.

Vagy a BKV pénztárban ülők, akiknek kijön az aranyere, meg fáj a dereka. Vagy a buszvezetők, akik az összes ünnepnapon dolgoznak, és nagyon hektikus beosztásuk van, vagy a pékségben dolgozók, akik egész nap szinte megállás nélkül talpalnak, 15 órás műszakjuk is van néha.

Vagy a barátnőm, aki a versenyszférában ugyan jól keres, de kidolgozza a belét, és olyan nyomás nehezedik rá, hogy Xanaxot szed.....
Még sorolhatnám tovább.

Olvastam egyébként a posztod. Sok sikert és örülök, hogy sikerült kimásznotok abból, amiből sok embernek nem (talán azért is, mert nem akarnak megmozdulni).

Bredpitt Monika 2018.01.13. 12:10:02

@Bredpitt Monika: javítás: úgy tűnik NEM igaz ez az állítás

Bredpitt Monika 2018.01.13. 12:24:07

@kék madár: az agymosás nagyüzemben megy és hatékony, most beszéltem egy 55 éves nővel, aki közölte velem, hogy a migránsokat majd berakják az én lakásomba,

mondtam neki, hogy a saját lakásomban élek, nem önkormányzatiban, azt mondta nem baj, majd engem kiraknak (mármint az állam) és elfoglalják a migránsok a lakásom...

csak ennyit mondtam neki: ezt a beszélgetést szerintem most hagyjuk abba, vette a lapot, abbahagyta.....

P.Elliot 2018.01.13. 12:45:00

Sosem ertettem ezt a statisztika dolgot hogy ebben es ebben az orszagban, allamban, megyeben ez es ez a statisztika es ugy nyilatkoztak rolam mintha en is valaszoltam volna a kerdeseikre holott meg eletemben nem talalkoztam sem otthon sem itt kerdoivekkel vagy csak megkerdezesekkel, egyszer mar vegigkerdeztem az ismeroseimet amikor feljott ez a statisztika dolog hogy kit interjuvoltak meg barmiben, itt peldaul a poszt szerint hogy boldogok vagyunk -e kiderult hogy senkit. Senkit a vilagon, vajon honnan szedik az adatokat? Meg egeszegugyi dolognal ertem mert ott vannak az orvosnal, korhaznal papirjaik de az is csak akkor igaz ha az igazat irjak es nem ferditenek.
Az egyik mas webnel egy topikban azt irta valaki aki Angliaban el hogy Amerikaban minden 6-ik gyerek autismussal szuletik a statisztika szerint, utananeztem a hivatalos egeszsegugyi tajekoztatonak, minden 68-ik gyereknel 1-nek vannak erre utalo jelei.
Vajon honnan szedte a hozzaszolo a tudomanyat? Statisztikabol? Az vajon milyen alapon nezte ezt?
Nemcsak ezt hanem barmi targykorben?

P.Elliot 2018.01.13. 12:49:10

@Bredpitt Monika: Rengeteg buta ember van aki bevesz minden szoveget az emigransokrol..
Igazabol mi is azok vagyunk, voltunk, ha jol megnezzuk, kiemigraltunk az orszagbol aztan nem dultuk fel a fogadoorszagot.
Miert kell vajon ilyen szovegekkel remiteni a lakossagot illetve a buta embereket hogy majd beulnek a lakasodba?

Bredpitt Monika 2018.01.13. 12:54:35

@P.Elliot:

ez jó kérdés,

de nem tudom hol hallhatta ezt a szöveget a hölgy (ezt még a Fidesz sem süti el szerintem), mert mielőtt kértem, hogy állítsuk le a beszélgetést, még azt is mondta, hogy Amerika volt a teszt, azzal, hogy ott összeengedték a világ minden tájáról származó embereket, és most Európával is ezt csinálják,

szóval jobb ha tudod, te is egy teszt része vagy...( a hölgy szerint, azért kíváncsiságból rákérdeznék, hol olvasta ez a sok elmebeteg teóriát, de inkább megmaradok a bölcs tudatlanság állapotában...még a végén válaszolni fog)

megáll az ész

P.Elliot 2018.01.13. 13:01:27

@Bredpitt Monika: Lehetseges hogy ezek csinaljak a statisztikat? Hehehe.....

Csodabogár 2018.01.13. 13:08:38

@Bredpitt Monika: Az, hogy valaki szereti-e a munkáját meglehetősen közömbös kérdés. Én kint könyveltem, amit szívből utáltam, viszont a könyvelőket jól fizették és nem volt baj, hogy nem vagyok bombabiztos a német nyelvtanban. Ettől még boldogan éltem, mert a munkámmal megkerestem a pénzt a hobymra. Irigyeltem a férjemet, aki hobyként szerette a munkáját. Szerintem a világon nagyon sokan kényszerülnek olyan munkát végezni, ami csakis a pénzkeresést szolgálja. Jóval kevesebb azoknak a száma, aki azt csinálhatja amit szeret.
Lehet, hogy ez manapság már másként van, sajnos az én ifjuságomban nem voltak választási lehetőségek. Örültem, hogy élek.

Bredpitt Monika 2018.01.13. 13:39:24

@Bredpitt Monika: na jó, még a saját mondandómat is rosszul javítottam ki, úgy látom, nem is volt mit kijavítani, pedig még korán van........

Bredpitt Monika 2018.01.13. 13:47:45

@Csodabogár: "Az, hogy valaki szereti-e a munkáját meglehetősen közömbös kérdés. "

Már akinek. Én szenvedek, ha nem szeretem, amit napi nyolc órában kell csinálnom. Ha belegondolsz a napi 8 óra munka , nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás egy nagy hülyeség.

Eleve egy csomóan nem nyolc órát töltenek a munkahelyükön, plusz még utazni is kell. Ha egész nap azért szenvedsz, hogy azt a nem tudom pontosan kinek mennyi marad szórakozásra időt, úgy tudod élvezni, hogy ezért utálattal mész dolgozni.....

Alkat kérdése. Nekem ez soha nem ment és szerencsére én, ha valamit utálok, abból ki tudok lépni. Kanadába például azért jutottam ki, mert olyan munkahelyen dolgoztam, ahol még két olyan kolléganővel ültem egy szobában, akik füstöltek , mint a gyárkémény, minden nap tök büdösen mentem haza.

Kötelező volt beszállni mindenki névnapi, szülinapi ajándékába, és amikor én magam vettem egy ajándékot valakinek, akit szerettem, akkor közölték velem, hogy ilyet nem illik venni.

Aztán az értékelőn, engem nem a munkám alapján ítélt meg az igazgató, hanem azért lettem lebaszva, mert nem tudtam beilleszkedni ebbe a morbid "szeressükegymástgyerekekbulizzunkegyüttvegyünkajándékotegymásnak" miliőbe.

Na, erre az volt a válasz, hogy egészen Kanadáig repültem (önszántamból).

Olliék 2018.01.13. 14:44:27

@Bredpitt Monika: Én szeretem,és otthon is szerettem a munkámat. Más kérdés,hogy nem fizetett meg.
Én is mehettem volna árufeltöltőnek, vagy jegyellenőrnek, mert bár képzettséget nem igényel,többet fizet mint a szoc.szféra. A több pénznek ára van. Itt most segédápoló leszek, ami szakmailag visszalépés, mégis szakmán belül vagyok,amíg megjön az elismertetés. Mehettem volna összeszerelő üzembe,lehet többért,amit utálnék.

kék madár 2018.01.13. 16:23:57

@Bredpitt Monika: nemcsak berakjak hozzad a migrancsot de foznod is kell ra amig meg nem esz teged is.

2018.01.13. 16:29:22

@P.Elliot: ennek megvan a tudomanya. ha van egy kontenernyi szines golyod, amiben van piros, kek meg zold, es tudod, hogy jol el van keverve, akkor ahhozd, hogy megtudd az aranyokat, hogy hany szazalek piros, nem kell megszamolnod az osszeset, eleg, ha kiveszel mondjuk ezret, es azok kozott szamolod meg. Ha ezerbol 20 piros, akkor a millionyibol a kontenerben 20000 piros lesz kb.

A nehezseget az okozza, hogy pl egy orszagban a diplomasok kozott masok a velemeny aranyok, mint a nem diplomasok kozott, vagy a ferfiak kozott mas, mint a nem ferfiak kozott, vagy a videkiek meg a pestiek kozott.

Emiatt amikor ilyen kutatast vegeznek, es megkerdeznek ezer vagy otezer embert, akkor abban az aranyoknak egyezni kell az orszag aranyaival. pl ha 34% diplomas, akkor az 1000 emberbol 340-nek diplomasnak kell lenni. Ettol lesz a minta "reprezentativ", biztos hallottal mar ilyet.

Amikor valaki megkerdezi a haverjait a melohelyen, hogy ki szavaz megint a fideszre, az nem reprezentativ, mert pl az en esetemben majden mindenki diplomas budapest vol minimum 130-as IQ val, es valahogy senki nem szavazott rajuk, az orszagos eredmeny megis mas lett... Nem volt reprezentativ a minta.

A nehezsege az ilyen statisztikaknak, hogy nem mindig tudni, hogy mi a faktor. Pl nem feltetelezzuk, hogy a testsuly szamit partpreferencianal, emiatt a sulyt nem szoktak kerdezni a kerdezok (hogy elkeruljek, hogy csak kover embereket kerdeznek veletlenul) Ha veletlenul megis igaz, hogy a sovsnyak kisbb esellyel szavaznak a fideszre, akkor az eredmenye a statisztikanak konnyebben lehetne hamis (nem feltetlenul, mert 1000 random emberbol a sulyelosztas kb megfelelne az orszagban tapasztalhatonak. De ha igaz lenne, hogy bizonyos regiokbsn tobb a kover, akkor figyelni kellene mintavalasztasnal, hogy jok legyenek az aranyok)

2018.01.13. 16:36:30

azert az eleg gaz, hogy a romanok meg a bolgarok boldogabbak az orszagukban. emlekszek meg az idokre, amikor szokdostek at magyarorszagra, mert itt mennyivel jobb volt. bar arra is emlekszek, amikor a lanyomnak magyaraztuk, hogy magyarorszaggal igazabol o bazi szerenycses, mert hogy a fold nagyresze rosszabb, csak hozza pont az a keves nyugati orszag van kozel, ami egy kicsit jobb. aztan par ev mulva megis elhuztunk, vegul csak neki lett igaza a 6 evesen alkotott velemenyevel... :)

Csodabogár 2018.01.13. 18:10:12

@LepesMez: Tegnap láttam egy ripotot Bulgáriáról, annak kapcsán, hogy most ők az EU vezetők, vagy mi., Nem tudom magyarul minek hívják, talán elnökök most. De nem is ez a lényeg. Ahogy mondták alacsony a munkanélküliség, de rengetegen elmentek, főleg vidékről. Az életszinvonal igen alacsony, az átlag kereset valami egészen nevetsége összeg, pár száz EUR havonta. Viszont vannak fiatal értelmiségiek, akik vissza mennek, céget alapítanak. Beszéltek egy szintén fiatal cég tulajdonossal, aki járt, tanult és dolgozott több országban, Amerikában is de haza ment. Neki a legfőbb törekvése, hogy haza vigye az elment tehetséges fiatalokat. Talán majd alakul lassan ott is valami.

Csodabogár 2018.01.13. 18:18:44

@Bredpitt Monika: Más világ volt. Mikor érettségiztem, tovább tanulásról szó se lehetett. A rendkívűl sztálinista igazgatónő kijelentette, hogy az ilyeneknek, mint én, szövőnőnek kell menni. Rossz káder voltam. Ezek után örültem, mikor ismerősök révén bekerültem egy állami vállalathoz, hova máshova, adminisztrátornak. Talán 56-ban léphettem volna valamerre, de akkor az egész család olyan szegény volt már, hogy azt néztük családilag, hol lehetne pénzt keresni. Igy lettünk maszekok családilag. 30 évesen Svédországban svéd tudás nélkül, szintén nem volt mit válogatni. 8 hónap takarítás után, megint íróasztalnál ültem.
Főnökeim rendszerint láncdohányosok voltak és én is bűzlöttem, de változtatni nem lehetett. Különben is akkor még mindenki dohányzott, saját anyám is. Baj nélkül túléltem, ismertem a céljaimat és tudtam, hogy azokért dolgozom. A szabadságokat igy aztán duplán élveztem.

2018.01.13. 18:39:24

@Csodabogár: sok mulik a politika szinvonalan, nem tudom, hogy az bulgariaban mennyire jo vagy rossz.

Gedeon Vinklmann 2018.01.13. 20:43:35

Hülye kérdésre hülye válasz.......a magyarok mind "boldogtalanok"-bezzeg az osztrákok, no meg a tótok, és a románok, azok aztán igazán boldogok a mindennapokban.
Az is köztudott hogy Angliában is boldogabb a népség nálunk, ennél már csak Hanziék, a germán übermensch-ek boldogabbak egy szem gyermekükkel és prímán karbantartott Mercedesükkel.

taga20 2018.01.13. 20:43:47

@LepesMez: birka ott él. szerintem az már fél bután:)

Csodabogár 2018.01.13. 22:15:20

@LepesMez: Harcolnak a korrupció ellen, mert ahogy a filmből kitünt, rosszabb a helyzet mint nálunk.:-(

2018.01.13. 22:46:38

@Gedeon Vinklmann: ki mondta, hogy mind? Csak 37%, az sem altalanosagban boldogtalan, csak amiatt, hogy ott kell elnie. En is boldogtalan lennek amiatt, de ettol biztos nem zokognek a sarokban egesz nap. Csak neha hatalmas luzernek ereznem magam, es hogy kompenzaljam ezt, meggyoznem magam, hogy ez igy van jol, aztan jonnek a hataratkelore fikazni azok donteset, akik megleptek. :)

tireless treehugger 2018.01.13. 22:46:51

Érdekes felmérés és összevetve régebbi adatokkal megmutatja hogy mennyit számít a siker- és feelgood propaganda a push faktorok csökkentésében. Nem mellékesen ott van még a gazdasági eredmények miatti optimizmus és eltúlzott optimizmus is. Aztán mindezek összességében elfedik a periféria rettentően mély társadalmi válságát.

Most álljunk meg egy pillanatra és nézzük meg mi történne egy gazdasági és ennek következtében kiéleződő társadalmi válság esetében. (Valószínűleg sokmilliók azonnal pakolnának)

Mivel az elvándorlás a kiváló képességűeknél nem állt le, ezek szerint azok az emberek/gyerekek tudnak valamit, illetve jobban tudnak valamit.

Tessenek szépen miért miért miért kérdésekkel tovább ásni az alapok felé és ott lesz az valahol:
globalizáció + 4. ipari forradalom = új (nyílt) társadalom
környékén.

Aki pedig most nem lépi meg a szükségeseket az a következő válságban újabb veszteségekre készülhet. Mert nagyon kevesen vágnak bele a változásba, pedig ingyen pénz, lehetőség, tudomány, információ, .... mind rendelkezésre állnak és még így is csak bámulnak a közelgő vonat fényeibe.

Ps: nem az a fontos hogy mi történik most hanem hogy mi fog történni!!, azt pedig csak a múlt rendkívül alapos feldolgozásával lehet elérni.

Bredpitt Monika 2018.01.14. 11:52:01

@taga20: két percig sem bírtam.....átváltottam erre, neked is inkább ezt ajánlom:

www.youtube.com/watch?v=5-NlR54PqLw

Bredpitt Monika 2018.01.14. 11:56:38

@kék madár: találtam egy nagyon jó filmet, az első negyven percet már megnéztem, nagyon érdekes, megkönnyeztem már az elejét is, valahol kapcsolódik a témához (ki esz meg kit), nagyon jó mondatok vannak benne, a gyerekek szájából

port.hu/adatlap/film/tv/sajat-szavak-freedom-writers/movie-82681

üdv (i still like you)

vándor madár 2018.01.14. 22:34:33

Amikor pár nappal ezelőtt megláttam a címet a hírekben, hogy a magyarok a legboldogtalanabbak az EU-ban: nepszava.us/europaban-a-magyarok-a-legboldogtalanabbak/, rögtön a 20 gyerekes család jutott eszembe.
Egyszerűen ott keresték a boldogulásukat, ahol voltak és azokkal az eszközökkel, amik a rendelkezésükre álltak. Ha a rendszerváltás után kezdték volna, valószínű nem lenne ilyen nagy happy end, de azért ennyi gyerekkel ez régen sem volt egy kéjutazás. A hozzáállás a sorsdöntő?

"Lukácsék szó szerint a semmiből indultak, kétkezi munkával keresték meg a kenyerüket, 16 évig villanyuk sem volt a fácánkerti tanyán, üstökben melegítették a kútvizet a főzéshez, mosogatáshoz, fürdetéshez és segélyt sem kértek soha. Az út nem volt zökkenőmentes és könnyű, de szépen lassan, a gyerekek számának gyarapodásával párhuzamosan nőtt a birtok is. Most egy 22 szobás kastélyban élnek Tolnaszigeten és milliárdosok." ...

24.hu/elet-stilus/2017/11/04/a-huszgyerekes-erno-bacsi-teged-is-odaverhet-erzelmi-intelligenciaban/

eletmodszer.com/hirek/interju-egy-20-gyerekes-milliardos-hazasparral.html

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása