oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. január 10. 06:30,  A hazatérés szabályai 110 komment

2018. január 10. 06:30 Határátkelő

A hazatérés szabályai

Miként a határátkelés, úgy a hazatérés is trükkös dolog, hiszen mindkét irányban igaz, hogy a vágyaink, álmaink legalább annyira meghatározzák a döntésünket, és az arról előzetesen kialakított képet, mint a valóság. Éppen ezért érdemes időről időre megnézni, hogyan vélekednek a hazatérésről azok, akik már meglépték, és milyen következtetéseket vontak le belőle.

Te is hazaköltöztél? Mit tapasztaltál, milyen élmény volt? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

repuloter_2_foto_pixabay_com_abendani.jpg

Különösen akkor igaz ez, ha a szerző nem is magyar, a tapasztalatai ennek ellenére sokban összecsengenek a magyar hazatérőktől hallottakkal – azaz alighanem mégis van valami közös, emberi vonás ebben a lépésben, így talán a cím sem olyan nagyon túlzó. 

Az író-költő Michael O’Loughlin Dublinban született idén hatvan évvel ezelőtt. Maga is sokat élt külföldön, hiszen 1980-ban Barcelonába költözött, majd egészen 2002-ig Amszterdamban élt, főleg fordításból, majd filmforgatókönyveket írt. 

Végül 2002-ben költözött haza Írországba, jelenleg Dublinban él feleségével és lányával. Kifejezetten érdekes tehát, miként élte meg a hazaköltözést, melynek szabályait 10 pontban foglalta össze.

1. Ne költözz haza 

2. Senki nem vár

Igazán senkinek sincs szüksége a hazatérőkre. Persze mindenki róluk beszél, még külön Diaszpóra Minisztérium is van, de a hazatérni vágyókkal senki nem foglalkozik külön. 

Ha csak az Írországot elhagyók, vagy a leszármazottaik kis százaléka gondolna egyet és hazaköltözne, azonnal kitörne a káosz. Ha pedig a külföldön élők nagyobb aránya térne vissza, az állami intézmények összeomlanának.

3. Ne vakítson el a felszín

A reptéri könnyek és mosolyok könnyen megtéveszthetik az embert. Csakhogy az állam egyáltalán nem számolt a hazatéréseddel, az egészségügyi ellátásoddal, a lakhatásoddal, ha idősebb vagy, akkor a korodból fakadó kiadásokkal.

A hazatérő határátkelő folyamatosan az állam egzisztenciális törékenységére emlékeztet. Idegesíteni és bosszantani fogod a többieket. Megsértetted a határátkelők szent parancsát: maradj távol.

4. Meg se említsd a külföldi tapasztalataid

Hazatérve soha, semmilyen körülmények között ne beszélj a külföldön szerzett tapasztalataidról, vagy bármiről, amit más országban tanultál meg. Nem, nem akarunk hallani a berlini lakbérszabályozásról, vagy a kanadai szélerőművekről. Ha annyira tetszett, miért nem maradtál ott? (Egyébként pedig el ne ismerd, hogy beszélsz idegen nyelve/ke/t, különben gyanús leszel.)

5. Ne szórakoztassanak az abszurditások

Az első időszakban könnyen szórakoztatónak tűnhetnek a hazai abszurd jelenségek, amiket az ember szépen elraktároz magában, hogy aztán majd elmesélje külföldi barátainak.

Mondjuk az iskoláról, amelyik arról érdeklődik, melyik templomba jársz. (Nyilván magyar dolgokat is lehetne hosszan sorolni – HÁ) Nevess, amíg tudsz, de megfizetsz érte. Ezek nem viccelnek. Sose feledd: a hazád lemossa majd a vigyort az arcodról.

6. Készülj fel a leghihetetlenebb pillanatokra

Emlékszel még azokra a rémes osztálytársakra, a nagy önelégült mosollyal, politikusok, ügyvédek, orvosok gyermekeire? Nos, amíg külföldön voltál, szépen megszerezték maguknak az országot. Te meg hagytad.

7. Ne vitatkozz az egészségügyről

Pláne orvosokkal ne, és főleg, ne hozz fel példaként másik országot.

8. Radikálisan értelmezd újra a siker és a kudarc fogalmát

Írországban semmi sem olyan sikeres, mint a kudarc. A társadalom legfelsőbb rétege, a politikában, a médiában, a különböző szakmákban tele van olyan emberekkel, akik következetesen képtelenek voltak elérni bármit, kivéve, hogy nagyjából irányban tartották magukat. Minden egyes kudarc előléptetést eredményezett.

9. Ne higgy a hype-nak

Soha, egyetlen pillanatra se feledd, hogy a PR és az országimázs felszíne alatt ez még mindig egy banánköztársaság, még ha digitális is. Amikor időről időre beüt az elkerülhetetlen válság, akkor nem a társadalom újraszervezése, nem önmagunk újra kitalálása, hanem az elvándorlás az alapreakció. Ám ez egy olyan nyílt titok, amiről nyíltan senki sem beszél.

10. Mindenek fölött: ne költözz haza

Egyetértetek az ír szerző pontjaival? Mit gondoltok a témáról?

HÍRMONDÓ

Ausztriai szobalány vagy ciprusi szakács

A változatosságra helyeztük a hangsúlyt, amikor a külföldi munkalehetőségek között válogattunk, szóval lehet menni Mariazellbe szobalánynak, idősgondozónak Németországba vagy akár szakácsnak Ciprusra. És ez még nem minden.

Támogatja vagy elriasztja a kormány a fiatalokat?

Nyilván néző- és álláspont kérdése. A kormány azt állítja, számos eszközzel támogatja a fiatalok továbbtanulását, munkavállalását és családalapítását. Az ellenzéki LMP szerint viszont a Fidesz-kormány ellopja az ország jövőjét. 

Magyar nő, lengyel férfi Angliában – mi lesz az esküvővel? 

Nem akármilyen kulturális keveredés, amikor egy magyar nő és egy lengyel férfi egymásba szeret – hol máshol, mint Angliában? Igen ám, de hol és hogyan legyen az esküvő? A kérdés alighanem elég sokaknak okozott már az alábbi történet főszereplőjéhez hasonló dilemmát. 

A legrosszabb helyzetben lévő szakmák Magyarországon 

Magyarországon a szakemberhiány 17 százalékponttal haladja meg a globális átlagot, az azonban érdekes kérdés, hogy vajon mely szakmák vannak a legnagyobb bajban. 

(Fotó: pixabay.com/abendani)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3413562719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2018.01.10. 06:51:02

11. Fogadd el, hogy a szakmadban kulfoldon annyira hulye maradtal, hogy mindenki, meg a legutolso faluban is tobbet tud nalad.

12. Ne politizalj, fogd fel, hogy minden politikus megerdemelte a millardjat. Inkabb probalj meg joban lenni veluk.

Arthamyr 2018.01.10. 07:40:05

Az 1. és 10. kicsit értelmetlenné teszi a listát, szimpla rinyálássá degradálja...

Taxomükke (UK) 2018.01.10. 07:52:05

Az alabbi szavak otlottek fel bennem, nem tudom, miert: iroi vena es az ezzel jaro elenk fantazia, meg a koltoi tulzas nevu muveszi eszkoz.

SzZoole 2018.01.10. 07:55:07

HA, szerintem ma mezőgazdasági vállalkozó szerepét játszod, eteted a barmokat :-)

Golf2 2018.01.10. 08:02:04

Első szabály: NE gyere!

Csodabogár 2018.01.10. 08:41:00

A 2. és a 4. pont nagyon megfogadandó.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.01.10. 08:48:02

Mindig mondtam, a hazatérés egy valamire volt jó számomra, hogy rájöjjek soha többé nem akarok ott élni.

IT Knight 2018.01.10. 09:04:34

Hogy érthettek egyet vele, hisze ő a dicső nyugatra tért haza?! Az nem lehet, hogy ott is ugyanolyan rossz legyen, mint Magyarországon. Nem hiszem el, hogy ott is banánköztársaság van meg beszűkült látókör meg drága lakások meg bankok által becsapott emberek.

Az ilyesmi csak Magyarországon fordulhat elő, és kizárólag annak a politikusnak a hibája, akit a blog közönsége éppen a legjobban utál.

Határátkelő 2018.01.10. 09:05:14

@Zoole Reloaded: Éééés, meg is jött az első! :)

fhdgy 2018.01.10. 09:29:04

Amíg nem megy el valaki, addig csak otthon rossz. Amikor vissza is tér, már mindenütt rossz, ott is, itt is.

Óhatatlanul elkezd hasonlítgatni. Ez is jobb volt ott, az is jobb volt ott és győznek azok a dolgok, amik rosszabbak itthon, mivel ami jó, az természetes.

MRN 2018.01.10. 09:36:44

Én sajnálom a 10 pont íróját...

MRN 2018.01.10. 09:38:23

@IT Knight: Minden relatív, minden országnál van jobb, és rosszabb is, de még ez is egyéni megítélés kérdése.

Arthamyr 2018.01.10. 09:40:24

@Csodabogár:
2. Miért kéne, hogy bárki is - a családját leszámítva (bár hosszú évek alatt még ők is megszokják a távollétét/meghalnak: 22 évig élt külföldön) - várjon rá? Az sem igaz, hogy mindenki róluk beszél, egyik munkahelyemen sem nagyon jött fel ez a téma évek alatt. Simán le vannak szarva, max. valaki politikai tőkét próbál belőle kovácsolni.
4. Szerintem nyitottak a külföldi tapasztalatokra, persze nem úgy, hogy odamegy a taoiseach-hoz, és akkor megmondja, hogy mi legyen, és akkor az lesz. De pl. a kollégákat tapasztalataim szerint érdekelték a külföldi tapasztalatok (még a magyar vagy NDK-s tapasztalat is!), vagy a hentessel is tök jól el szoktam beszélgetni, hogy Magyarországon vagy Spanyolországban milyen termékek vannak. :) A szélerőműveket meg nem értem annyira, a bácsi gondolom nem airtricity előfizető.
Az egészségügy valóban szar (a "franciások" majd megmondhatják, hogy ott valójában mennyivel jobb), viszont az baszna be, ha itt is "rent control" lenne, mint Berlinben, nem tudom, akkor hogy kaptam volna lakást, amikor jöttem. Remélem ez senkinek sem jut eszébe, vagy ha igen, legalább ne tudja keresztülverni.

MRN 2018.01.10. 09:42:43

@Arthamyr: Mi az a "rent controll"?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 09:43:13

@Határátkelő: meg..

Egyebkent pedig, auch. Visszaterni durva, barhonnan mentel el. O is azt hitte, tavolleteben valtozik az orszag, elonyere, o pedig beleul a keszbe.

Cöcöcö. Johet a kávém.

Hari Seldon 2 2018.01.10. 09:48:22

@Zoole Reloaded:
Csak ha kikerül az index főlapjára.

Arthamyr 2018.01.10. 09:49:53

@MRN: Ha jól tudom, Berlinben megpróbálták meghatározni, hogy a területre vonatkozó átlagnál csak x%-kal magasabb bérleti díjat lehet szedni. Nem tudom, hogy ez csak a már meglévő bérlőkre, vagy az újakra is vonatkozott-e. Lehet, hogy ez még mindig érvényben van.
Majd valami németországi "kolléga" esetleg elmagyarázza pontosan, a lényeg, hogy mesterségesen, közvetlenül beavatkoztak a bérleti piacba.
Ha ilyesmi lett volna érvényben Dublinban, nem hinném, hogy itt lennék, mert nem kaptam volna lakást. :)

Arthamyr 2018.01.10. 09:51:01

@kisrumpf: A visszatérése óta azért volt egy celtic tiger időszak meg egy államcsődközeli is. :)

Hari Seldon 2 2018.01.10. 09:51:47

@IT Knight:
Hát, a posztoló úgy érzi Írország nem neki való akkor mit írjon?
(Megjegyzem nekem sem lenne az. - Több okból, amit most nem fejtek ki.)

MRN 2018.01.10. 09:57:19

@Hari Seldon 2: Ez ok, csak ne másoknak adjon tanácsot. Mert másoknak meg lehet, hogy jó.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 09:57:57

@Arthamyr: indeed. (Sot, indeedio, ahogy egy kollega mondta.) Nem is ertem, miert nem menekult el.

Amennyire tudom, a rent controll meg el, legalabbis a radioban szoktak peldakent emlegetni. De az irekre nagyon jellemzo a szabalyok kijatszasa, barmivel probalnanak javitani a rent helyzeten, kiskapuznanak sajnos.

Hari Seldon 2 2018.01.10. 10:04:01

@MRN:
Rendben. Ez is egy szempont. Akkor senki ne adjon senkinek tanácsot. És meg is szűnt a kommunkiáció. - Cirka 7 milliárd ember között.
Merthogy a kommunkiáció lényegében tancsadás. Ne az x boltba menj sonkáért, mert az Y drágább... - tól kezdve az Intel AMD közös csipje egy rakás szemét... -ig akkor mindent tanácsadásnak lehet venni. - Persze a dolgot sarkítom.
(De a lényeg, hogy a saját szemszögéből ad tippeket, ahogy mindannyian egyéb támákban. Ezt vehetjük tanácsadásnak. amit vagy megfogadunk/elhiszünk vagy nem.)

Arthamyr 2018.01.10. 10:14:51

@kisrumpf: Most elég "fehér" a piac (legalábbis a középső szegmenstől felfele), a normális landlord használja a PRTB-t, mert őt is védi valamilyen szinten.
Nem tudom, mennyire kiskapuznak, amikor megemlítettem a magyarországi minimálbéres bejelentést, akkor azért eléggé meghökkentek. :) Pedig jó lett volna itt is a konstrukció, akkor nem tömtem volna ki az ír államot 250k+ adóval az öt év alatt, jobb helye lenne annak nálam, mint a "benefit class" oszlopos tagjainál. :P Viccet félretéve, örülök, hogy itt kevésbé jellemző. Persze jött magyar ember szerelni a dolgokat, ő egyéni vállalkozó, na ott ment a trükközés. :( Viszont a helyi mesterekkel ellentétben tisztességes, minőségi munkát végzett, és nem is volt drága.

MRN 2018.01.10. 10:17:28

@Hari Seldon 2: Azt írtad, a posztoló úgy érzi, Írország nem neki való. Ami rendben is van. De úgy adja elő, mintha mindenki másra is igaz lenne ez. Tehát esetében a tanács érzelmeken alapul, ezért kifogásoltam.
Mondjuk elmegyek nyaralni Görögországba, azt tapasztalom, hogy ott baromi meleg van, ami nekem nem jön be. Nem tanácsolom azt másoknak, hogy ne menjenek, mert más meg lehet, hogy szereti a meleget.

Dikusz 2018.01.10. 10:19:24

@kisrumpf: tessék, most főtt le, meg tejszínhab is van hozzá:)

Dikusz 2018.01.10. 10:20:20

@Határátkelő: hiányzott is(NEM!), mint egy falat kenyér...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 10:34:43

@Arthamyr: uh, én is poénkodtam a köjálos lefizetésével, a fönökömnek el is nyilt a szeme, röstelltem utána. Ellenben a második háznál kellett kétfelé fizetnünk a lakbért, bár amúgy rendes volt a háziúr és késöbb áron alul béreltünk, azért ez fura volt kicsit. Igaz, akkor még nem volt PRTB... A magyar mester pedig, az az egy, akivel dolgunk volt, csudásan megcsinálta most a szobákat, kérés nélkül adta a számlát, hála az égnek nem trükközött.

De olvastam büszkén nyilatkozo írmagyart, aki megvette a tévét olimpia idejére, majd annak végeztével visszavitte, hogy hibás. Hát, vazze, szégyelltem magam helyette is.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 10:35:48

@Dikusz: a vesztemet akarod... cukor nélkül kérem!

Arthamyr 2018.01.10. 10:38:34

@kisrumpf: "De olvastam büszkén nyilatkozo írmagyart, aki megvette a tévét olimpia idejére, majd annak végeztével visszavitte, hogy hibás. Hát, vazze, szégyelltem magam helyette is. " - Ezen most jót mosolyogtam. :D

Arthamyr 2018.01.10. 10:42:24

@kisrumpf: Nálatok is napsütéses, kb. márciusi idő van? :)

2018.01.10. 10:47:00

Az a benyomásom, hogy a lista írója kellemetlen fickó lehet.

Nem nagyon értem egyébként, mi szükség az ember életében az ellenségeskedésre meg a rosszindulatra. Sem azt nem értem, aki kibocsátja, sem azt, aki magába szívja (mint ez a mai fickó, vagy a tegnapi poszt írója).

A múltkor került szóba, hogy a "mo-on udvariatlan a kiszolgálás" valószínűleg múlik az egyénen, és hát szerintem ez is.

Persze, a rosszindulatba mindig belebotlik az ember, leginkább azért, mert az illetők szeretik elénk hozni, mint amikor valaki zugfingik, és kéjesen figyeli a reakciókat (például az itteni bejáratott trollokkal is inkább ez a baj, már szerintem, hogy komisz, kellemetlen alakok (-nak tűnnek)), de szerintem nem kell ezzel foglalkozni.

Meh.

Apropó trollok. Trollmágnes poszt lesz ez a mai is. HÁ, valld be, hogy te ezt élvezed.

Hari Seldon 2 2018.01.10. 10:55:58

@MRN:
Igaz, ha a végre odaírja hogy szerintem, akkor nem is kérdés.
Viszont enélkül is, én úgy veszem, hogy az ő véleménye és nem több.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 10:59:10

@Arthamyr: aha, arasznyi narciszokkal es vadul. enekeli. madarakkal. A tegnapi zuhe utan kesz feludules.

London2009 2018.01.10. 11:02:20

@kisrumpf: szerintem ez irto vicces. Ebbol szekely viccet lehetne csinalni. Na es mit csinalt a szekely a TV-vel az Olimpia utan? Ha' mit? Visszavitte a boltba! :DD

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 11:03:14

@Nagy kámpics: lehet benne valami. Sourpuss lehet a faszi. Koztunk volt egy srac, aki vonzotta az udvariatlan kiszolgalast, s ha vele voltunk, mindig tortent valami kellemetlenség, de magas szinten. A vegen mar inkabb kulon mentunk. (kis) buszbalesetet lattunk egyutt, hullat talalt a csatornában, beszolt neki a hostess a vendegloben, vagy bunkok voltak az asztalszomszedok... de mar nem el itt, szerencsere.

London2009 2018.01.10. 11:11:06

@kisrumpf: jo, akkor legyen belole skot vicc! Ok spurok, a szekelyek meg rafkosak. : )

MRN 2018.01.10. 11:25:50

@Hari Seldon 2: Persze, én is úgy veszem, hogy ez az ő véleménye, és nem is akadnék fenn rajta, ha nem ezzel a címmel írta volna meg. A szabályok elvileg mindenkire érvényesek.

MRN 2018.01.10. 11:26:45

@kisrumpf: Hullát a csatornában? :-o

Olliék 2018.01.10. 11:26:58

Huszonpárévesen az ember nem azt látja az országból mint egy 60 éves.
Szerintem ő nem hazaköltözött,hanem megint egy új országba.

Arthamyr 2018.01.10. 11:27:51

@Nagy kámpics: Szerintem a költő bácsi csak kicsit meg és elkeseredett, nem rosszindulatú. Azt írják róla, hogy ő az egyik őszinte, intellektuális, munkásosztálybeli hangja az ír költészetnek. :D
Nem most kezdte, az első, 1980-ban megjelent könyvének nyitósorai:

I was born to the stink of whiskey and failure
And the scattered corpse of the real.
This is my childhood and country:
The cynical knowing smile
Plastered onto ignorance
Ideals untarnished and deadly
Because never translated to action
And everywhere
The sick glorification of failure.
Our white marble statues were draped in purple
The bars of the prison were born in our eyes
And if reality ever existed
It was a rotten tooth
That couldn’t be removed.

Egy énekes/írónőt vett feleségül (meg nem értett művész #2?). Ezek után nem lehet kirobbanó optimizmust és lelkesedést várni tőle. Nem lennénk barátok, ha ő a barátom (whiskey) ellensége, de azért nem feltétlen rossz(indulatú) ember... :)

Arthamyr 2018.01.10. 11:29:21

@Olliék: Mindenesetre nem ezt akarta ott találni, amikor visszaköltözött. :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.10. 11:33:40

Aki elmegy, az elidegenedik, még akkor is, ha tudatosan tartja a kapcsolatot.

Ez azonban csak manapság furcsaság a magyaroknak, mert régebben nem volt tömeges kitántorgás. Azaz volt már egy ilyen időszak, a kiegyezés és az I. vh. között, de az már túl régi. Ráadásul az akkor Mo-ról kitántorgók zöme nem volt magyar.

Aki megszokta, hogy sok helyen élt, annak ebben azonban semmi furcsa.

Ez az ír ember maga se tudja mit akar: egyrészt panaszkodik, hogy miért nem várja őt az egész hazája tapsviharral és 21 ágyulövéssel, másrészt haragszik saját magára, hogy részben idegennek érzi magát. Tombol, hogy nem hajlandó az egész hazája füttyszavára elfogadni az ő világnézetét. Függönyt tép kétségbeesésében, hogy a "bunkó", "mucsai" honfitársai nem hajlandóak az ő külföldi tapasztalatait elfogadni, s azokra hűségesküt letenni.

Alapvetően ez az ember egy kamasz, aki képtelen elfogadni, hogy más is van rajta kívül a világon. Eltelik majd 3 hónap, s lehiggad az infantilizmus benne, ha pedig nem, Írországban is vannak pszichológusok, pszichiáterek.

Én megszoktam mindezt. Bircatürelemmel, higgadtam elemzem a történéseket. Eddigi életemből 21 évet éltem Mo-on, s 29-et máshol.

Persze néha meglepő, hogy saját szülővárosomban - Budapesten - nekem furcsa valami, ami az állandóan ott lakók számára hétköznapi dolog, de mi ezzel a gond?

A sötét Balkán kellős közepén élve pedig ismerős ez a jelenség. Errefelé ez volt a 90-es évek szelleme. A hazatérő kitántorgók, még a csak látogatóba visszatérők egy jelentős része is ebben az ír felsőbbrendűségi komplexusban szenvedett. Aztán miután kollektív kiröhögésben lett részük, meggyógyultak. Ma már ez nem jellemző.

London2009 2018.01.10. 11:35:22

@kisrumpf: akkor viszont tudhatna jobban, hogy Irorszag nem a tradicionalis ertelemben vett "Nyugat"...

2018.01.10. 11:36:00

@Arthamyr:

Jópofa ez a vers, és igen, azt írtam, hogy érzetre ő az aki felszívja a rosszindulatot, és nem az, aki kibocsátja, de hát hogy valami nem kerek vele, az hétszentség. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 11:36:37

@MRN: aha. Munkaba menet nezett le a hidrol, s lent fekudt a vizben egy fiatal pasi. Allitolag reszegen beleesett szerencsetlen.

Golf2 2018.01.10. 11:36:50

Szóval a banánköztársaságokból valók első reakciója baj,válság esetén nem az összefogás hanem az elvándorlás. Ismerős.

Arthamyr 2018.01.10. 11:37:53

@Nagy kámpics: A nagy művészek sokszor "nem normálisak", furcsák. :) Akár lehetne Pink Floyd dalszöveg is vagy valami hasonló. :)

Arthamyr 2018.01.10. 11:43:16

@kisrumpf: Rohadt a lelkem, ha ezen is jót mosolyogtam? Az jutott eszembe, amikor Amsterdamban a betépett turisták fürdőztek a csatornában (mi meg betépve néztük), alig tudta őket kihalászni a rendőrség. :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 11:44:28

@Arthamyr: köszi hogy megnézted, így már érthetőbb. Akkor 1980 óta ugyanazt ismetli, ha jol veszem ki a soraibol. Kedvenc koltom, Louis MacNeice hasonloan nyilatkozott, na de az '39-ban volt. A kedvencem ez a verse Autumn Journal xvi.

MRN 2018.01.10. 11:45:06

@kisrumpf: Nem irigylem az élményért...

Arthamyr 2018.01.10. 11:46:40

@kisrumpf: Viszont ezt főállásban csinálja, és megél belőle. :)

Csodabogár 2018.01.10. 11:51:30

@kisrumpf: Nekem nem volt egy cseppet sem durva. Sokat jártunk haza, sok barát ismerős volt, nem értek meglepetések. Itthon élni pedig jó, legalább is nekünk az volt, van és lesz. Ha meg mégsem, akkor nyitott minden el lehet megint menni, de remélem erre már az én életemben nem kerül sor.

Dikusz 2018.01.10. 11:55:30

@Nagy kámpics: pláne úgy, hogy index-címlapon van...

Arthamyr 2018.01.10. 11:58:27

@kisrumpf: Fogászati és whiskey problémák, már Mike bá is megmondta, hogy ez az ország rákfenéje. :P

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 12:04:55

@Csodabogár: jo anyagi korülményekjel, tömött zsebbel kevésbé durva. S most nem szemtelenkedni akarok, de érted, ugye. Olyankor az ember megteheti, hogy ne aggodjon a fentebb felsorolt dolgok legtöbbje miatt. Aztán hogy a költö urnak mennyi barátja van, nem tudom, de azok megléte sem árt a kellemes hazaköltözös élményhez, ugye.

@MRN: nem viselte meg annyira, de akkor is borzasztó.

P.Elliot 2018.01.10. 12:21:03

@kisrumpf: Es nehogy azt hidd hogy olyan ritka dolog ez a teve visszavitel.
Ismerek egy magyar csaladot aki megvette a kutyahordozokertecet, olyan jo nagyot, abban szallitotta el a kutyat vagy 1000 mefoldre innen mert odakoltoztek, utana szetszedte, visszacsomagolta, visszavitte az uzletbe hogy nem valt be, ugyanezt csinalta a grillel, egesz nyaron hasznalta, utana ejtett rajta egy kopasfoltot ami miatt vissza lehetett vinni mert rozsdasodik es volt kepe visszavinni. Meg atcsereltek a cimkeket a ruhakon az aruhazban a probafulkeben es ezeket mind el is meseltek....
Nagyon tavolrol ismerem oket de sosem kivantam kozelebbi kapcsolatot kialakitani veluk es nem csak ok voltak az egyetlenek ilyenek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 12:31:59

@Arthamyr: ja, aztán ha ott marad valamelyikük, akkor könnyes újságcikk lesz belöle. Egyszer korai szállitás után jöttem haza, akkor még Dundrumon át, akkor vitték el a srácot ládában, fel akart ugrani a teherauto hátuljára, fogadásból, s nem sikerült neki. Ffs.

Művészék amúgy nem fizetnek adót.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 12:32:52

@P.Elliot: s ö valoszinuleg azt gondolja, hogy mi vagyunk az élhetetlenek... :-O

P.Elliot 2018.01.10. 12:42:13

@kisrumpf: Pontosan....kilel a hideg toluk...

Csodabogár 2018.01.10. 12:53:35

@Arthamyr: Eredetileg dolgozni jöttünk haza. Férjemet ide helyezte a cége és nekem is pont lett egy állásom, mire megbetegedett. Persze nem éltünk volna rosszul, mert én már előtte vettem egy lakást,részben öröklött pénzből, készpénzért persze, öreg napjainkra.
Sajnos semmi se úgy lett ahogy elképzeltük.:-(

Csodabogár 2018.01.10. 12:55:32

@P.Elliot: Szerintem ezt nem csak a magyarok csinálják. Amerikában ez a szokás, mindent vissza vesznek.

London2009 2018.01.10. 13:34:39

@P.Elliot: elsore tevet, mint allatot olvastam. Ugy azert viccesebb, mi tagadas! :D

Narina 2018.01.10. 14:01:23

@Határátkelő: Ugy-ugy kérem! Nélkülük uncsi lenne! ;)

2018.01.10. 14:22:05

@Arthamyr:

"Nem most kezdte, az első, 1980-ban megjelent könyvének nyitósorai:"

Ja, jut eszembe, amennyire tudom, 1980 óta történt egy s más azért írországban, kelta tigris meg mittudomén, ha ő mégis végig szüntelenül csak a kudarcot látja meg a tudatlanságot satöbbi, az milyen remekül megmutatja, hogy ez az ő szemüvege, ami rajta van. Azt látja, amit látni akar/tud. Jópofa.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 14:30:47

@Csodabogár: Emlekszem... mert egy rakbetegekrol szolo forumban lattam a neved eloszor. Azota nalunk is a csaladban es a barati korben meg tobb embert vesztettunk el.

tanato 2018.01.10. 14:37:30

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Na végre egy normál politikamentes komment tőled hosszú idő után.

P.Elliot 2018.01.10. 15:29:55

@Csodabogár: Mi az hogy Amerikaban ez a szokas hogy hasznaljak a holmit es visszaviszik? Miert te is csinaltad? Elnezest ha mar megkerdezem hogy kitol hallottad ezt hogy igy kell csinalni?
Igen vannak valoszinu tetves alakok akik igy tesznek itt is de ritkabb mint gondolnad., plane hogy mehet a rendorsegre, birosagra ha elkapjak, es elobb utobb el is fogjak.
Az hogy itt visszavesznek mindent ha kifogas van ellene az nem azt jelenti hogy hasznaljuk az arut szep gondosan aztan visszavisszuk es igy ingyen hasznaltuk egy darabig.
A legtobb ember itt sem ilyen, tisztesseges, ilyet nem csinalna.
Nagyon alja alakok azok akik ezen sporolnak.

P.Elliot 2018.01.10. 15:31:00

@London2009: Tenyleg vicces, en mint keszuleket olvastam, az allat eszembe sem jutott, hehehe...

Endre Kis 2018.01.10. 17:34:18

az a baj a poszttal, hogy túl sok benne az igazság...

Mikkamak 2018.01.10. 18:28:24

@P.Elliot: De sokan ezt csinálják. Sőt, bizonyos árufélék - pl. estélyi ruhák - nagy részét megveszik, felveszik, visszaviszik.

Rendőrség? Bíróság??? ugyan miért? Maximum, ha a visszavitt áru lopott (ilyen is van). A boltok visszavesznek szinte mindent (minél drágább az üzlet, annál inkább mindent, tankönyvi eset, hogy a Nordstromban egyszer még 4 db gumiabroncsot is visszavettek. A Nordstrom soha nem árult gumiabroncsot.), mert a vevő talán a legközelebbi cuccot megtartja.
Legfeljebb olyan jól látható jelzést erősítenek az estélyire, hogy azt ne lehessen sehova eldugni (ellentétben pl. a nyakcímkével) és anélkül nem veszik vissza az árut, elejét véve a "kölcsönzésnek".

gabors 2018.01.10. 18:37:08

@MRN: '@Arthamyr: Mi az a "rent controll"? " ilyen van peldaul NYC-ben ... adott evben csak X szazelekkal emelheti a tulaj a lakbert az olyan lakasban ami ezen szabaly ala tartozik (de hogy ez pontosan mi alapjan van nem tudom) ... minden evben osszeul valami bizottsag es meghatarozza hogy 1 eves berletnel (lease) mondjuk 1.5% 2 eves berletnel meg 3.1% lehet eppen emelni ... nem rossz ez mert a legtobb tulaj meg akkor is betartja ha berlakas nem is kotelezoen "rent controll"-d Ha a lako kikoltzoik az uj lakonak max 20%-al lehet magasabb a rent (persze ezt mar nehez betartattni) .

kb 1 millio ilyen lakas van most, a tulajok persze mindent megtesznek hogy valahogy kikeruljenek ez alol

gabors 2018.01.10. 18:49:38

@P.Elliot: " Meg atcsereltek a cimkeket a ruhakon az aruhazban a probafulkeben es ezeket mind el is meseltek...." na a legnagyobb gond hogy erre meg buszke is .... de nehogy azt hidd hogy ez hungaricum nekem voltak hasonlo eseteim mas naciokkal is SOT tobb generacios amerikaival is .. de valoban nem ez a jellemzo pont ezert vesznek vissza szo nelkul dolgokat. Mert a nagy tobbseg nem ilyen.

2018.01.10. 18:51:10

Honnan jon az a szo, hogy "kitantorgas"? A tantorgas nem bizonytalan jarast jelent? Olyan bena... En nem kitantorogtam, hanem elhuztam... Elhuzni = gyors, hatarozott tavozas. Esetlegesen egy "na csa' gyikok, en leleptem" bucsumondattal.. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 18:51:29

@libslobsi fuszal: jo fejek. Azt hiszem a youtube-on is fent van az evfordulojukra kiadott kisfilm sorozat, erdekes utasokrol, sztorikrol.

gabors 2018.01.10. 18:54:41

@P.Elliot: "@Csodabogár: Mi az hogy Amerikaban ez a szokas hogy hasznaljak a holmit es visszaviszik? Miert te is csinaltad? Elnezest ha mar megkerdezem hogy kitol hallottad ezt hogy igy kell csinalni? "

Dehogy arrol van szo hogy szo nelkul visszavesznek mindent te is tudod... ami jo, es ameddig a tobbseg (nagy tobbseg) evvel nem el vissza addig igy is marad.

De mar lattam olcsobb helyeket ahol eleg nagy betukkel ott van hogy NO REFUND OF ANY KIND... tul sok balkani jart arra :-)

2018.01.10. 18:57:34

@gabors: Nekem is dicsekedve meselte ezt egy feherorosz csako, hogy milyen furfangosan kolcsonoz dolgokat. Aztan nem ertette, hogy mit magyarazok azon, hogy ezzel szolgaltatast lop, mert ellendij nelkul kolcsonoz, de ha ez igy is van, akkor is jogszeru, szoval renben van. Sajnos az "erkolcsi gat" mint fogalom, kicsit jobban megkopott keleteuropaban, mint az normalis lenne...

Csodabogár 2018.01.10. 19:02:22

Mi csak egy AC-t vittünk vissza, eredeti csomagolásban, soha nem volt használva, de több mint egy év után. Azt mondtam, ezt biztos nem veszik már vissza, de vissza vették, Home Depotban.
Viszont olcsóbb áruházakban pl. JC Penny vagy Kohl's irtózatos sorok álltak mindig annál a kasszánál, ahol vissza vitt áruért adták vissza a pénzt. Lehet, hogy mindenki tévedésből vette meg és vitte vissza, de azért kicsit furcsa lenne. Nagyon amerikainak néztek ki meg mintha úgy is beszéltek volna a sorban állók.

gabors 2018.01.10. 19:02:42

@LepesMez: Nem tudom O honnan hallotta de ez a hires idezet ...

„Sok urunk nem volt rest, se kába,

birtokát óvni ellenünk

s kitántorgott Amerikába

másfélmillió emberünk."

(József Attila: Hazám)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.10. 19:13:02

@Mikkamak: "De sokan ezt csinálják. Sőt, bizonyos árufélék - pl. estélyi ruhák - nagy részét megveszik, felveszik, visszaviszik."

Nem tudom, mennyi az a "sok"...de eppen azert, mert csak 1x, v. nagyon ritka alkalmakkor hasznalatos ruhakba nem sokan akarnak beruhazni, jott letre (jo uzleti erzekkel megaldott ember felismeri a lehetoseget es uzleti szegmenst) a Rent the Runway (tobbek kozott). Ezt pont arra talaltak ki, hogy kulonleges alkalmakra ruhat lehet kolcsonozni, es nem kell megvenni. En is hasznaltam mar, nagyon jo! :)
www.renttherunway.com/

zoldzeller 2018.01.10. 19:17:13

@P.Elliot: Lehet, hogy estelyi ruhaval szokas ezt csinalni (nincs estelyi ruham ezert nem is tudom). De pl a Costco-ba barmit visszavihetsz amit ott vettel. Ugy ertem ha 20 eve vettel ott egy kanapet/matracot/akarmit es meg orizgeted a blokkot,v agy a dobozat akkor vissza fogjak venni.
Ha nem is ennyire durva formaban mint a Costcoban de elkepzelhetetlennek tartom, hogy ha visszaviszek valamit akkor mondjuk lemosassa velem a cipo talpat az elado... szeirntem itt ezek a dolgok automatikusan mennek a kukaba, nem akarjak ujra eladni.
En gyakorlatilag mindent online rendelek es azokat is gond nelkul vissza tudom kuldeni ha megse kell, vagy megkapom es nem tetszik, nem is szoktak magyarazatot kerni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.10. 19:25:49

@zoldzeller: "azokat is gond nelkul vissza tudom kuldeni ha megse kell, vagy megkapom es nem tetszik, nem is szoktak magyarazatot kerni."
Igy van, ez szimpla uzletpolitika: az elegedett vevo tobbet er, mint az aru, amit visszakuld. Foleg manapsag, amikor kismillio ceg van, es nagy a verseny. Mo-n (K-Eu-ban sokaig ez nem letezett, marmint verseny, igy ki voltunk szolgaltatva az uzlet kenye-kedvenek)...Meg csak most kezdik tanulni a masfajta (piacgazdasag) hozzaallast..

zoldzeller 2018.01.10. 19:30:32

@Zsuzsi65: Magyarorszagi helyzetet nem igazan ismerem, azt tudom, hogy az ismerosoknek furcsa volt, hogy a wc papirtol kezdve a fogkefen at az uj futocipomig mindent online rendelek (es hogy siman ott hagyjak a dobozt a bejaratnal es meg este is ott vannak).
Meg azt is megkaptam, hogy lusta vagyok elmenni vasarolni.:))

szalka240 2018.01.10. 19:59:33

@Arthamyr: Bár több helyen bevezették, de ha jól rémlik, tavaly volt egy kimutatás arról, hogy ennek ellenére is ahol bevezették, ott jobban emelkedtek az árak, mint ahol nem vezették be. Ugyanis vannak kivételek. Továbbra is szabadon kiszabható az ár új lakásnál, első alkalommal kiadott lakásnál és felújított lakásnál. A korábban kiadott lakásoknál pedig, ha már eleve magasabb volt a bérleti díj, akkor azt változatlan áron ki lehet adni újra. Mi is történt? Tömegesen újították fel a lakásokat, azt nem tudom, hogy ezt mennyire ellenőrízték, valamint még az intézkedés bevezetése előtt megemelték a bérleti díjat Szóval van elég kis- és nagykapu, hogy a szabályozás ne nagyon érje el a tervezett célt, legalábbis a bérlők szempontjából.
Most olvasom, hogy ez az intézkedés csak átmeneti jellegű, adott területen legfeljebb 5 évig lehet érvényben. Bár ha netán kitörne a közfelháborodás és a populizmus, lehet hogy ez változni fog.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 20:44:11

@zoldzeller: azert en is neztem, amikor ismerosnek kellett egy ego, s megrendelte, s hoztak hamar... nekem kimozdulas egy ilyen vasarlas... mondjuk o hajtos eletet el, melo reggeltol estig...

zoldzeller 2018.01.10. 21:13:21

@kisrumpf: nem igazan szeretek botlba/plazaba jarni es vasarolgatni. A heti elelmiszer bevasarlast igyekszem hetkozben egyszer letudni, minden mast megrendelek.
Plazaban/mall-ban mar nem is tudom miota nem voltam. Elegge zavar a tomeg:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 21:17:11

@zoldzeller: mondjuk, az is igaz, hogy itt nem amerikai stilusu boltok vannak, plaza es tarsai, azokat en sem kedvelem, de a kis boltokat, azokat igen.

commentes nikk 2018.01.10. 21:44:54

Ez a szokásosnál is gyökérebb kompilésön.

tireless treehugger 2018.01.10. 22:37:00

1., miért költöznél haza?,
2., ha az első ország nem jött be még van további 200 és sokezer különböző régió.
3., még a legrosszabb is jobb mint otthon
4., ha már egyszer nekindultál miért fordulnál vissza?
5., miért költöznél haza?
6., de most komolyan, MIÉRT költöznél haza?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.01.10. 22:40:04

@zoldzeller: en is teljesen raalltam az online vasarlasra, szerintem tobb okbol is jo (plane nekunk, akik CA-ban lakunk, ezt te is tudod:) nem kell autozni; nagyobb a valasztek online; nem vesztegetek el idot a forgalomban; sokszor jobb arat talalok, mint egy uzletben
Szerintem ez a jovo (vagy mar a jelen is:) a fuvarozo cegek fel fognak viragozni, az biztos:)

puhacica 2018.01.10. 23:16:11

@kisrumpf: na majd utananezek, ha lesz egy kis idom. ugy 2024-ben... :D

FutureFry 2018.01.10. 23:35:03

@gabors: @LepesMez: @Csodabogár: @Zsuzsi65: @zoldzeller:

Pont nemrég írtam: LL Bean. Amerikai ruha/túrabolt (már több mint 100 éve) Maine-ből. Mottójuk, hogy bármit bármikor visszavesznek, ha a vevő nem elégedett. Van aki 15 év után vitte vissza a bakancsát, mert a sok használatban szétment. Vagy akik a 90-es években itt vették meg a sátrat, hálózsákot és egyéb felszereléseket útban a Phish koncertre és utána sárosan, beleizzadtan, gyűrötten visszahozták, mert, hogy “nem voltak vele megelégedve”. Szó nélkül visszaadták az árát (manapság már “csak” levásárolni lehet). Volt aki így 40 év után cserélte le a polóit újra. Merthogy a varrás kezd szétjönni rajta (!).

Érdemes a “This American Life” idevonatkozó részét elolvasni/meghallgatni sok egyéb példával (és, hogy miként kezd védekezni az üzlet az internet-kor egyértelmű visszaélései ellen, mint pl. Ebay-en vagy Goodwill-nél használtan/olcsón vett LL Bean ruhaneműk visszavétele ellen):
www.thisamericanlife.org/591/get-your-moneys-worth/act-two

zoldzeller 2018.01.10. 23:53:24

@FutureFry: oszinte leszek, engem lenyugoz, hogy valaki x ev hasznalat utan visszavisz valamit. Nekem egyszeruen nem lenne hozza pofam.
Egy ismeros par egy even at cserelgette a matracaikat mire megtalaltak a megfelelot: tul puha, tul kemeny, tul meleg. Orulet.

FutureFry 2018.01.11. 00:49:23

@zoldzeller: Azért van akinek okoz némi lelkiismeretfurdalást (a fent linkelt műsorból):

“- Derek: I had the long drive home of shame. And it felt like kind of every police officer was on notice, and they would now know who I really was as a human being because I returned boots and got a free pair for no good reason.
- Sara Corbett: And tell us what you do for a living, Derek.
- Derek: I’m a high school principal. I try to shape the young minds of tomorrow to make correct moral choices.”

De a pult másik oldalán is érdekes alkatnak kell lenni: minimum fapofával, de inkább megértően mosolyogva átvenni pl. a sokéves agyonhasznált szőrmempapucsot, mert, hogy “nem volt elégedett vele” a vásárló (pedig dehogy nem, ha a sok év alatt teljesen elhasználta).

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.11. 08:09:23

@FutureFry: szerintem ez nem fair, nem csinálnám. Mérmint visszavinni annyi év után.

Herr Géza 2018.01.11. 13:08:15

@Vánnyadt Ványadtovics: hahaha kedves Quercus, Carvalho, stb..... Te ugye nem olvasod a “fosblogot” sose, akkor most mizu, valaki rádtelefonált/háttérmailezett, hogy helyzet van? :))))
Egyébként meg: mondott is valami lényegeset Birca et.?
Na ugye.
Vedd elő a következő nicket a naftalinból.

FutureFry 2018.01.11. 17:55:56

@zoldzeller: @kisrumpf:
Valaki pár napja, az ünnepek után, egy Los Angeles környéki Costco-ba vitt vissza egy vágott fenyőfát mert, hogy “halott”. Visszakapta a pénzét (bár volt vita):

ktla.com/2018/01/11/woman-reportedly-returns-dead-christmas-tree-to-costco-gets-full-refund/

zoldzeller 2018.01.11. 19:53:33

@FutureFry: ezt lattam;) Es vegulis tenyleg halott az a fa.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.11. 23:33:46

A betyár hétszázát, el nem hittem volna, hogy ez Írországról szól...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.11. 23:54:30

@zoldzeller: Na jó, de az online vásárlás az tök más, ott nem tudod vásárlás előtt se felpróbálni, se a minőségét csekkolni, stb.
De a bolti kölcsönzés az eléggé gusztustalan dolog, hiszen az ember testszagát/parfümjét/izzadtsáxagát átveszi a ruha és onnantól kezdve csak a kuka játszhat szerintem.Hisz nem fogják elkezdeni kimosni, stb.A büdös ruhát meg más nem fogja megvenni, ha az eladó csak simán visszakasztaná a többi közé...
Szóval ez nettó gyökérség...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.11. 23:57:25

@FutureFry: Elképesztő...Hogy a vérbe tudnak ott nyereségesek lenni a cégek...?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása