oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. november 30. 06:30,  Életképek egy svájci luxusszálloda hétköznapjaiból avagy túl a csúcson 119 komment

2017. november 30. 06:30 Határátkelő

Életképek egy svájci luxusszálloda hétköznapjaiból avagy túl a csúcson

Az ember kívülről nézve valahogyan úgy képzeli, hogy egy svájci luxusszállodánál összeszedettebb, rendesebb (hadd ne mondjam: unalmasabb) hely a világon nincs. Közben pedig (mint Ütvefúró újabb posztjából kiderül) tele van Rejtő tollára méltó alakokkal. A mai íráshoz a szerző hosszú hónapokig gyűjtötte az alapanyagot, úgyhogy rögtön minisorozat is lett belőle, aminek folytatása a tervek szerint jövő héten jelenik majd meg. Lássuk tehát, milyen is egy svájci luxusszálloda egy ott dolgozó magyar szemszögéből!

tul_a_csucson.jpgJobbról a Stallone bácsi engem személyesít meg, balról a csúnya kopasz bácsi személyében meg maga az Élet kapaszkodik a majrévasba

Előszó

Úgy néz ki, révbe értem. Jó a munkahely, a légkör, a kollégák, egyszerűen minden. Itt megbecsülnek, odafigyelnek rád. Ezért igyekszek minden tőlem telhetőt megtenni azért, hogy maximálisan megfeleljek, és maradéktalanul ellássam a feladatom, lehetőleg hiba nélkül. 

Júliusban kezdtem, azóta már felvettek állandóra „B” Bewilligunggal, éves állásom van, még fizetésemelést is kaptam. A „B” Bewilligungra büszke is vagyok, mert a 12 magyarból, akikkel 2016 decemberében kezdtem Svájcban, csak nekem van. 

Amiket itt most közkincsé teszek, abba kéretik nem belekötni, hiszen csak azt mesélem el olvasmányos formában, ami velem történt. Nem szeretnék bárki lelkivilágába belerongyolni, vagy esetleg a vérnyomását megemelni, ezért a 18-as karikával rendelkező részeket most kihagytam a történetből. 

Ez már a negyedik bejelentkezésem. A munkával töltött hónapok száma 4, és végre úgy néz ki, ez hely jó lesz. Mi az, amit már az első héten kaptunk? Vezetéstechnikai tréninget, és tűzvédelmi oktatást. A tűzvédelmin oltanunk is kellett mind a 150 főnek, habbal, Co-t csak bemutatták. 

Vezetéstechnikai tréning 

Álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer limuzinsofőr leszek. Méghozzá S 500 4X4-es Mergához lettem beosztva, meg néha Merci Sprinter mikrobuszhoz. 

Minden jármű benzines, automata váltó stb. Amit nekem szokni kellett, mert mindig kézi váltós járgányokat vezettem. Konkrétan Zürichben tanultam meg automata váltós autót vezetni az első nap. 

A második nap volt a vezetéstechnikai tréning. Erre nincsenek szavak. Két S Klasse, 2 db C Merci, és 2 db Merci Vito volt a különítményben. Mindegyikkel menni kellett, egymás közt cserélgettük a gépeket 3 körönként.

s_klasse.jpg

Kezdetben szlalomban, majd tükörjégen fékezés, irányítás kis, majd nagy kormányzással. Ezután megbeszéltük a helyes üléspozíciókat, kormányzást, majd ezután a tükörjégen fékezgetés jött. 

Ezt úgy kell elképzelni, hogy satufékkel kellett kormányozni az S 500-as Mergát, de mivel itt minden elektronika, annyira nehéz dolgunk nem volt. Ezután még a rendőrkanyarokat gyakoroltuk, meg a driftelést a „tükörjégen”. 

Apropó tükörjég, ezt úgy kell elképzelni, hogy valamilyen festékkel le van pingálva az út, majd ezt locsolják folyamatosan. Csúszik, mint a fene. Mivel mindegyik járgány 4x4-es, ezért minden pályát meg tudtunk csinálni. Volt olyan hely, ahol dombra fel, tükörjégen biztos nem megy fel semmilyen első, vagy hátsókerék hajtású autó. 

Volt helikopteres képzés is. Pont, mint Vietnamban, csak itt nem Huey Bell UH-1 -es kopterok vannak, hanem valami Eurocopter, bézs belsővel. Képzeld oda, hogy a Run through the Jungle szól diszkréten a háttérben. 

Egy 10 perces sétarepülésre is elvittek minket. Ekkor odasúgtam a mikrofonba, hogy mi lenne, ha eljátszanánk a Valkűrök támadását az Apokalipszis most-ból. Konkrétan arra a jelenetre gondolok, amikor rátámadtak a falura, leadva a helikopterek orrát, rácsaptak az alattuk elterülő falura. 

Mivel a pilóta nem nagyon akarta a gépet előre be nem tervezett takarításra kárhoztatni, ezért ez a manőver most elmaradt. Überfasza volt. Megtanultuk, hogyan kell megközelíteni a járó rotorú helikoptert, az egyezményes kézjeleket, amit a pilóta mutogat nekünk. A vendégeket miként tereld, ajtók rögzítése, csomagok ki-be pakolása járó motornál forgó rotorokkal (!). 

Első benyomások 

Megvolt az első éjszaka. Full éjszakai portás üzemmódban nyomom. Most ott tartok, hogy több pénzért 0, azaz 0 felelősséggel portáskodok, semmilyen papírmunka, vagy más egyéb adminisztrációs melódia, ami miatt ott kéne seggelni még vagy 3 óra hosszat, mint eddig. 

Össze kell szedni a szemetet az összes irodában. Takarítani az asztalokat, billentyűzetet, monitort, egeret, pultot naponta, mindezt a Front és a Back office-ban. 

Ásványvizeket pótolni mindenhol. 5 csillagban napi két rundgang van, ellenőrizni ablakokat ajtókat, lesni, hogy melyik ajtón van reggeli rendelés. 

A hotel 4 épületből áll, 3 db 8 emeletes, meg egy darab 4 emeletes épület van, egymástól 60-80 méterre. Ezeket kell besétálni minden éjszaka, gyalog minden emeletet, lift nélkül, hogy ne ragadjunk bent. 

Napi 3,5 óra porszívózás, ugyanis mind a 3 éttermet nekem kell kiporszívózni. Sofőrként én viszem le a vendégeket a vasútállomásra, buszmegállóban meg a szórakozóhelyekre, és vissza. 

Sok ember esetén a Vito, max 3 vendég esetén az S Merga a befutó. Ezen kívül a vendég járművak parkolása, illetve előhozása is feladat. Csomagokat hozni-vinni. 

Mint utóbb kiderült segédszakácsi feladataim is vannak. Télen a hólapátolás, a távozó vendégek autójának letakarítása (van amikor 50-60 távozó van), járdaseprés meg ilyenek. 

22.30-7.30 tart a műszak. Hazafelé baktatok, a kecskék lelkesen szaladgálnak a hegyoldalban, a kolomp a nyakukban boldogan kolompol. 

A meztelen pasas akcióba lendül 

Azt gondoltam, hogy egy 5 csillagos szállodában éjszaka nyugalom van, hát nem igazán. Történt ugyanis, hogy egy kis csajjal voltam szolgálatban, egy olyan tipikus szűzkislánnyal, aki szerszámot maximum csak fényképről látott, pedig elmúlt már 32 éves. 

hiding_penis_2.jpgPontosan olyan kontyot hord, mint amit az 1978-as Burda női magazinban lehetett látni. Ő előtte a testiség bárminemű említése égbekiáltó gaztettnek számít. Ugyanez a helyzet a disznó viccekkel. Hajnal 3 felé megjelent egy vendég. Igen elegánsan volt felöltözve, mert konkrétan pucér volt. A gyantázott mellkasán megcsillant a neonfény. 

Én éppen nem voltam ott, de képzelhetitek, mit élt át a kiscsaj, amikor a napi zárásból felpillantva egy teljesen meztelen kifejlett férfiembert látott. Biztosan halálközeli élmény volt számára. 

Mire odaértem, ez a személy berohant a férfi budiba, ahol is sikeresen megkaparintott egy 20X20-as törülközőt, majd legbecsesebb szerve elé ezt ízlésesen odahelyezte. Ez volt az összes öltözete.

Szépen megkért minket, hogy engedjük vissza a szobájába, elrebegte a szobaszámot, a kolléganő már gyártotta is a pót szobakártyát. Felkísértem a vendéget, a szobakártya természetesen nem működött, így az én kulcsommal engedtem be. 

Azt már én sem mertem megkérdezni, hogy mit szaladgált hajnal 3-kor meztelen a folyosón, amikor egyedül jött, és nem volt részeg se. Ezt az akciót még hetekig emlegette a kollegina. (Biztosan azért, mert a szexuális fejlődéséhez nagyban hozzájárult ez az eset.) 

A kötekedő kanadai 

Egy szép estén ismét furcsa dolog történt. Volt szerencsém megismerkedni egy olyan kanadai vendéggel, aki a változatosság kedvéért ivott. Ivott reggel, ivott délbe, ivott budin ülve, olvasás közbe, kirándulás alatt, vacsora alatt és után, amikor csak lehetősége volt. 

Kinézetre úgy kell elképzelni, mint a Popeye a tengerész meséből a Plútót, csak ennek nem volt szőrös a mellkasa. Viszont a dokkmunkás felsőtest az megvolt. Malomkerék méretű tenyere volt.

pluto_ok.jpgÍgy egyik este meglepett minket. Lejött a bárba, majd fogyasztott. Majd levette a cipőjét. Kicsivel később a zoknijától is megszabadult. Biztosan rendszerető, mert szépen összehajtogatta a zoknikat, és behelyezte a cipőkbe.

Ezután nekiállt felfedezni a hotelt. Ez hajnali 2 órakor volt, így a folyosókon szembejövő forgalomra szerencsére nem nagyon kellett számítani, magyarul a kutya se látta. 

Kanadai barátunk másnap ismét megjelent. Volt érzéke a drámai belépőkhöz, mindig akkor jött, amikor a magánszámával már csak minket, éccakásokat tudott szórakoztatni. 

A recepció előtt levette a pólóját, így sétálgatott. A kolleganőm erre végképp nem volt felkészülve, de lenyugtattam, hogy egy óra után barátunk úgy is távozik. Más egyebet nem tehettünk… 

Az éjszakai szobaszervíz esete 

A vezetőség kitalálta, hogy az éccakás műszaknak ezen túl kotyvasztani is kell valamit, elvégre mégiscsak olcsóbb, ha mi csináljuk, mintha ott tartanak egy szakácsot emiatt pluszban. A szobaszervíz viszont 24 órás, gyakorlatilag bármikor elő kellett állítanunk egy kis alig használt kiflivéget, a 3 deka vajjal. 

Így is lett, tartottak egy gyorstalpaló kiképzést, ahol mindent egyszer szépen megmutattak, meg kaptunk időt összeírni a recepteket. A kedves vendégek 20 féle fogásból választhattak. 

Semmi baj, a kollegámmal közfelkiáltással megszavaztuk, hogy 5 darabra leredukáljuk a kínálatot, nyilván azokra, amiket egyszerű volt elkészíteni. 

Ezután történt az eset, hogy az olasz kolleganőm szalad oda hajnali 3-kor hozzám, láttam, hogy baj van, mert izzadt, mint kurva a templomban. Erre benyögi, hogy a bárban valaki veri az asztalt. 

Semmi gond, mondom, nézzük meg, kolléganő 3 lépéssel lemaradva követ, látom, mikor a Duty Handy-t szorosabban megmarkolja, ujjai fehérednek. Feltűröm az ingujjamat, fel vagyok készülve mindenre. 

A bárban két bekarmolt személy üldögél piát követelve. Leginkább Stan és Pan -ra hasonlítanak. Két Heineken rendel, kiadom szépen. Erre kijelentik, hogy enni szeretnének. Semmi gond, kecsesen eléjük lökök egy tányér földimogyorót. 

A nagyobbik darab, a tar kopasz, diszkréten felhorkan. Attól tartok, ez nem lesz elég. A helyzet fokozódik. Elbődül mint egy oroszlán, melynek következtében a légnyomás választékot gereblyéz a fejemre. Elrebegem azt az 5 darab ételt, amit szívesen legyártok ily kései órán. Végül Fish and Chips, sajt, valamint felvágottas tál lesz a befutó. 

Kiviszem az előételeket, a kolléganő lelkesen jegyzetel. Lelkére kötöttem, hogy minden fogyasztást írasson alá, mert nem szeretem a váratlan kiadásokat. 

A tulajdonos és a T.E.K. esete 

Az egyik délután egy nyugdíjas korú hölgy siklik be a recire, méltóságteljesen, mint egy csatahajó. Enyhén fel volt dúlva, a mellkasa úgy járt fel-alá, mint egy gőzgép dugattyúja. 

Elrikoltotta magát: Mi folyik itt? Szektások laknak a szomszédomban, vagy micsoda? 

Ugyanis az egyik nagytudású (az előbb említett szűzkisjány) kolléganőm fekete szemeteszsákokkal letakarta az ablakait, hogy tudjon aludni az éjszakai műszak után. 

A mama meg szépen azt hitte, hogy valami szektások laknak a szomszédba, vagy legalábbis olyan személy, aki erősen depressziós. Már hívni akarták a TEK-et, akarom mondani a Polizeit, hogy rendet tegyen, de lenyugtattuk. 

Mosodai kalandok 

Újra megkaptam a mosodát. Esküdöztek, hogy nem kell mosnom, erre csak megkaptam. Ezúttal 5 mosógépem és 4 szárítóm van. Ebből egy-kettő mindig szar. 

Így csodát nem kell várni, főleg ha van más dolgom is, mint csomaghordás, room service meg egyebek, télen hólapátolás. Olyan büszkén járok közöttük, mint a Das Boot című film főgépésze, amikor teljes gázzal üzemel a tengeralattjáróban a dízelmotor. 

Amikor egyszerre feltöltöm mindet, olyan meleg van, mint a pokolban. Az összes ajtó-ablak nyitva, még a Mátrai hőerőmű is semmi ehhez képest. Átlagban 20 kocsi ruha van, ebből én maximum 12 kocsit tudok kimosni, szárítani, ha jó napom van. 

Ehhez a mutatványhoz óránként le kell sétálni a mosodába, ami a főépülettől legalább 100 m-re van. Egyébként meg vannak elégedve, mert a nappalosoknak csak hajtogatni kell. 

Örül is neki a fogatlan mama, aki a mosodáért felel. Azóta kérhetek bármit tőle, annyira elégedett. Még a gombomat is megvarrták, amikor kértem őket, valamint bármikor mehetek a szennyesemért. 

Az egyik nap hajnal ötkor benyitok a mosodába, az egyik mama már ott volt. Semmi baj nem lett volna, ha nem egy félkilós száraz kenyeret majszoltam volna, amit a konyhai maradékosból emeltem el diszkréten. 

Azt a pár szelet fekete erdei sonkát már előtte beszippantottam szerencsésen. Úgy kellett tennem, mint ahogy a bakáknak, befelé kellett fordítani a cigit őrségben, hogy ne látszódjon a bagózás. Így kínomban csak annyit tehettem, hogy a vízleeresztő csatorna és egy párkány közé ízlésesen elrejtettem a kenyeret. 

Betegszállítás S osztállyal 

Egyik este mentem az ötszázas Mergával. Közhely, de tényleg úgy megy, mint a rakéta. Bekapcsoltam az éjjellátót, hát nem semmi. Eddig csak az Apache UH -64D harci helikopterekben volt ilyen, de most én is megtapasztaltam. 

Szinte láttam magam előtt a kalasnyikovos tálibokat, amint fegyverüket lövésre emelik. Nagyon király. Ahogy erőlködés nélkül megy hegynek felfele, az nem semmi. 

Itt nincsenek titok 

Amennyiben történik valami a hotelben, az azonnal körbe megy, gyorsabban, mint a fénysebesség... 

Nekem is jelentenek a gyerekek, ha valamit nem jól csinálok, vagy valami történt. Mind a németek, a magyarok, az olaszok, meg a lengyelek is szólnak. Olyan dolgok se maradnak titokban, hogy ki kivel vacsorázott, kivel dugott, stb.” 

Folytatás tehát a jövő héten éjszakai lopott pillanatokról, a talján pincér esetéről az Erős Pistával és még sok minden másról.

HÍRMONDÓ 

Már most tervezhetsz a nyári külföldi munkára 

Tulajdonképpen nem is tűnik olyan rossz ötletnek legalább a tervezgetés szintjén már most egy jó kis nyári munkával foglalkozni. De vághatsz egyébként fenyőfát is Dániában, ha az jobban tetszene. 

„Nagy katasztrófának kellene történnie ahhoz, hogy hazaköltözzünk” 

„Nagyon nagy katasztrófának kellene történnie ahhoz, hogy az elmúlt két évben kialakított életünket itt hagyjuk. Mondjuk ha megnyerném a lottó ötöst, akkor leköltöznék a Balaton partjára egy villába. De munkát vállalni nem Magyarországra mennék. 

Külföldről is igényelhetsz magyar lakáshitelt 

OK, az eddig rendben van, de mi minden kell hozzá? Itt leírtuk. 

Rohamléptekben húznak el a külföldiek Nagy-Britanniából 

A brit kormány legfrissebb adatai szerint 2017 március hónapjáig, egy év alatt összesen 51 ezer külföldi hagyta el az országot, közülük 44 ezer uniós állampolgár. Ez 20 ezer fővel több a megelőző évek kivándorlási adatainál. 

Soha ilyen optimista nem volt még az euróövezet 

A befektetők optimistán látják az eurózóna jövőjét: rég voltak olyan pozitívak az integráció fennmaradásával kapcsolatban, mint most. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vendéglátóipar Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5613403569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.11.30. 06:42:26

Nagy az Isten állatkertje.A merci jó lehet.

Hari Seldon 2 2017.11.30. 07:25:42

Elég fura alakok lófrálnak még egy ötcsillagos van is...
Az S Merci benzinnel négykerekkel ehet mint az állat. Szerintem simán benyel 25 litert. - Persze kifizettetik a vendéggel a szálloda árában! - Tanulság: ha a szálloda előtt S Mercit látsz messzire kerüld el! :-)

adg 2017.11.30. 07:54:09

@Hari Seldon 2: igen, csak olyan 5 csillagos hotelbe erdemes menni, ahol dizel corsaval szallitjak a vendeget. Lehetoleg a reggeli is csak valami palizeres kenyer legyen, nehogy mar erre verjek el a penzt, amit aztan a vendeggel fizettetnek ki. :D

pappito · http://pappito.com 2017.11.30. 08:15:27

@Hari Seldon 2: 15-16-nál nem eszik az többet, pláne ha kuncsaft is van benne.
amikor 25 körül szippant, akkor az utas hátul összehány mindent :)

SzZoole 2017.11.30. 08:54:07

@pappito: azt is tedd hozza, hogy normál vezetésnél a 8 hengerből 4 lekapcsol :-)
De ha rá állsz a gázra akkor sem eszik 20-nal többet :-)
Az autó itt kezdődik :-))

svajcineger 2017.11.30. 09:01:35

Grat a "B" Bewilligung-hoz! :)
Ami egyébként minden magyarnak jár, ha nem fix, hanem határozatlan idejű szerződése van. A többieket vagy átverték, vagy nem "jó" a munkaszerződésük.

Hari Seldon 2 2017.11.30. 10:04:56

@adg:
ha ha. Dízel Corsa minek az? Dacia!
(A reptereken a csomagszállítók meg ilyenek, kiszolgáló szermélyzet azzal furikázik a repülők között)
De a komolyra fordítva szót, persze, hogy jó kocsi legyen, csak arra szerettem volna célozni, hogy nem véletlen hogy ilyen drágák a ötcsillagos szállodák. - Drága felszerelést használnak, ami bőven benne van az árban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.30. 11:29:45

Épp most olvasom a Luxushotel, Hungary című könyvet, ami a magyar ötcsillagos szállodák sötét titkait írja le az ott dolgozók szájából.Hát, egy elképesztő maffia az egész.Az alkalmazottak vagy a vendéget fosztják ki, vagy a munkaadójukat.
Gondolom, nyugaton sincs ez másképp.
Persze most nem a poszt-tolóra célozgatok, ne vegye magára...Vagy csak akkor, ha jól esik neki. :-)

Dikusz 2017.11.30. 11:31:28

Tetszett a poszt:))))
Mindjárt gondoltam -nem a neve, a beillesztett fotó alapján-, hogy a posztoló férfiember. A lelkesedése a szuper kocsik iránt bizonyította számomra.
Hallottam épp elég ilyen történetet (szerettem hallgatni) itthon, a férjem sofőr volt, szenvedélyesen szeretett (tudott is) vezetni. A hivatalban a sofőr kollégák meg szerettek hozzám járni beszélgetni. Nem is örült a főnöknőm, meg néhány kolléga, hogy "leereszkedem" hozzájuk.

Narina 2017.11.30. 12:27:29

Őszintén! Te csillagvirág! Nincs kedved neked kérlek többször írni?! Mert itten kérlek azt nem tudom, hogy a jó nép mit szól, de én nekem simán írhatsz, ha unatkozol(én meg nem fogok). Az beztos kérlek, hogy a Rejtő-stílust hozod. Akihez eddig még senkinek nem sikerült nálam eljutni, Ő a nagy Ász, te meg alakulsz babám! ;)

Ütvefúró 2017.11.30. 12:58:37

@Narina: Üdv Mindenkinek!

Kösz az elismerést. A második rész az durvább, akciódúsabb. Igyekszek hányatott életem vonalát megosztani nagyérdeművel. Lesz még díszletépítő munkásos, családi 3 csillagos hoteles, kizsákmányoló hoteles, meg Mystery Shopperes történet is. Lassan nem lesz olyan szeglete és iparága Svájcnak, ahol ne dolgoztam volna.....

Virago_1000 2017.11.30. 15:01:34

@Ütvefúró: es be vagy jelentve teljes munkaidore? nyugdij is lesz?

commentes nikk 2017.11.30. 15:17:51

A poszt oké, és a posztoló is jófejnek tűnik, de azért nekem az ilyen munkáknál mindig keserű érzés, hogy ez tulajdonképpen nagyon alantas csicskamunka, én ilyet sosem vállalnék, még Svájcban sem.

Ceruza Peter 2017.11.30. 15:48:26

Végig olvastam mert vártam valamit a poszttól. Semmi izgalmas, elrabolt az életemböl pár percet.

Kicknick 2017.11.30. 16:17:23

@Ceruza Peter: szóval jobban telt a munkaidő. Ez is valami, nem?

Endre Kis 2017.11.30. 16:46:30

én egyszerűen nem hiszem el, hogy minden szállodában rohangál egy meztelen pasi törölközővel. biztosan nagyon viccesnek meg érdekesnek hat, de amikor az ember már ezredszer olvassa akkor simán kételkedik. biztosan minden szállodában a meztelen pasasok biztos ami biztos kimennek a folyosóra és naná, hogy kulcs nélkül.
lehet, hogy ettől a poszter jobban érzi magát, mert érdekesebbnek/bennfentesnek tűnik, de szerintem simán ki van színezve rendesen a történet.
ja, amúgy nekem is B permitem van. az indiaiakon kívül mindenkinek megadják.

Ütvefúró 2017.11.30. 16:46:38

@Virago_1000: Be vagyok jelentve, 100% -os üzemmódban. A nyugdíjt meg hiszem ha látom...

Ütvefúró 2017.11.30. 16:46:38

@svajcineger: Kösz. A többiek szezonosak voltak, és azok is maradtak. Azért ehhez is, mint mindenhez nagy adag szerencse is kell....

Határátkelő 2017.11.30. 16:48:36

@Endre Kis: Már ne haragudj, de hol írta itt bárki is, hogy minden szállodában rohangál egy meztelen pasi? Vagy melyik posztot olvastad?

Ütvefúró 2017.11.30. 16:51:00

@Hari Seldon 2:

A valóság az, hogy mentünk az S500 4matic mergával 600 km-t. Még volt benne 10 liter, és 70 literes a tank. Magyarán sík vidéken, és pályán használva, ha nem nyomod ki a szemét 10 literből eljár. Amúgy a sprintmonitor.de szerint 10-18 lityi kell lábtól függően...

Taxomükke (UK) 2017.11.30. 16:56:30

@Ütvefúró: Amugy meg ha valaki vesz egy ilyen autot, szerintem nem azon parazik, mennyit fogyaszt....
Az enyem is eleg sokat eszik, viszont alig kell szervizre kolteni, ugyhogy nem igazan erdekel a fogyasztasa.

Ütvefúró 2017.11.30. 16:57:04

@Endre Kis:
Drága Endre!

"biztosan minden szállodában a meztelen pasasok biztos ami biztos kimennek a folyosóra és naná, hogy kulcs nélkül.
lehet, hogy ettől a poszter jobban érzi magát, mert érdekesebbnek/bennfentesnek tűnik, de szerintem simán ki van színezve rendesen a történet."
Először is köszönöm a bizalmat! A magam védelmében mondva, nekem nem kell kitalálnom semmit, ezt maga az élet rendezi így, nyugodt lehetsz, nem teng túl a fantáziám. Ez nem az első írásom itt, gondolom nem is az utolsó. Egyik se arról híres, hogy kitalációtól hemzseg.
Csókollak

London2009 2017.11.30. 17:02:18

@Ütvefúró: nem eleg, hogy csicska, aljamunkat vegzel, meg hazudozol is! :D

Nagyon koszi a posztot! Irto jokat nevettem rajta! Ne hagyd abba!!

svajcineger 2017.11.30. 17:12:32

@Ütvefúró:
Ja, akkor nem csoda, hogy nincs "B" nekik.
Nem szerencse kell ahhoz, hanem normális munka(szerződés).

Endre Kis 2017.11.30. 17:38:56

@Határátkelő: nézz szét kicsit a neten, minden hoteles bennfentes írásban benne van, hogy meztelen emberek mennek a recepcióra, mert kizárták magukat. ha öt ilyet nem olvastam az elmúlt évben akkor egyet sem. hol írtam, hogy ebben a posztban volt? ez csak egy a sokból...

Borzasztó Károly 2017.11.30. 17:39:00

Tiszta szégyen ez az írás.

Alamedan 2017.11.30. 17:39:04

Arra lennek kivancsi hogy mennyit keresel havonta ezzel a meloval?

SzZoole 2017.11.30. 18:01:11

@London2009: hàt Te meg hol jartal draga Pörlöm :-))

SzZoole 2017.11.30. 18:02:26

@Alamedan: ezt most komolyan kerdezted a posztolotol???

London2009 2017.11.30. 18:05:36

@Zoole Reloaded: eljottem egy kicsit napozni te kiralyi kutyatarto.
Erdekes kommentek vannak ma! Csak amulok.
Olyan jo cikkek voltak mult heten, most gorgettem at oket. Mi nem tortenik 10 nap alatt. :D

Shaktee 2017.11.30. 18:07:21

Vicces a poszt, sok ilyet még, ne torodj a Borzacsko kommentekkel :-)

London2009 2017.11.30. 18:08:31

@swing gitan: mint here kommentek? Vagy mit akartal itt pontosan mondani?
Jo, mehetunk! : )

SzZoole 2017.11.30. 18:12:42

@London2009: szép barna vagy mindehol?
Prove it :-))

SzZoole 2017.11.30. 18:15:20

@London2009: gondolom a bollocks-ra gondolt a bendzsós gadzso :-))

London2009 2017.11.30. 18:17:41

@Zoole Reloaded: de azt nem mondjak Kanadaban! Na es a here megis csak jobban hangzik! :D
Hol van meg Karacsony? Meg varnod kell arra kicsit!

SzZoole 2017.11.30. 18:21:17

@London2009: szerintem használják ott is a bollocks szót a bellend-ek :)))

Miért, mi lesz karácsonykor, a vendégem szeretnél lenni? :-))

London2009 2017.11.30. 18:23:24

@Zoole Reloaded: azt hittem ez ilyen kifejezett Englische dolog. Mindig tanul az ember.
Ha valami jot fozol, akkor persze. Koszi elore is. A kutyanak majd viszem a nyers hust.

SzZoole 2017.11.30. 18:28:23

@London2009: mi mindig jót főzünk :-))
De ahoz ki kell mozdulnod londonyorszagbol :-))

London2009 2017.11.30. 18:30:09

@Zoole Reloaded: oh, annyi baj legyen! Autom is van, Oyster kartyam is, meg ket labacskam is. Megoldom! De viszem Titant is! :D

Shaktee 2017.11.30. 18:30:23

@London2009: Nigel is határatkelo, lengyelben el, s oda is nosult..

Shaktee 2017.11.30. 18:30:26

@London2009: itt egy fia bollocks sincsen :-)

ir kocsmatunderek esetleg hasznaljak...

London2009 2017.11.30. 18:33:14

@swing gitan: hiaba mondom en Zolikanak, nem hisz nekem. Terjeszti itt a sok ostobasagot. : )

gabors 2017.11.30. 18:47:22

@Alamedan: "Arra lennek kivancsi hogy mennyit keresel havonta ezzel a meloval? " csak igy magyharoshan ....mi ???

SzZoole 2017.11.30. 18:48:15

@London2009: mondom, hogy gyere barmikor, úgy is beszélni akartam veled valakiről!

Most éppen ezt vacsorálok, egy kis pármai sonka( nem ám az az olcsó lidlis/ aldis fóliás shit, hanem on the bone) 3 lágy tojással

p.coldline.hu/2017/11/30/2706284-20171130-JoHF0f.jpg

Shaktee 2017.11.30. 18:51:16

@London2009: villog a kevés szlenggel ami ráragadt a tráfkocsis formájára :-)

Shaktee 2017.11.30. 18:51:21

@Zoole Reloaded: pont ez hiányzik a duda fejedbe :-)

SzZoole 2017.11.30. 19:20:08

@swing gitan: erigy mán vagy menny el te bazsevas matyar pikey :-))

SzZoole 2017.11.30. 19:21:50

@swing gitan: oh hogy egy tál csilis puszuly fujjon fel :-))

kék madár 2017.11.30. 19:27:04

@Ütvefúró: ha mar...., az kiderult miert rohangalt a szallovendeg meztelenul?
Egyebkent nem csodakolkozom, a penzesek kozott sokkal tobb az extrovertalt agyament huye

ember100 2017.11.30. 19:38:16

Helló !

Hirtelenjében nem tudom eldönteni hogy az írás szatíra , groteszk vagy mi ?
Mert igaz az nem lehet .
Pl. éjjeli portás 3 épület 8 emelet végigjárni ? , mosni vagy 20 rekesz ruhát , kiporszívózni ..... mindezt naponta megcsinálja talán egy időutazó vagy robot meg tudja csinálni :)
Vagy ezek mindig más beosztások voltak , akkor egy polihisztort üdvözölhetünk a köreinkben.
A stílus érdekes bár sosem szerettem Rejtőt kivéve a Csontbrigád könyvét .

kék madár 2017.11.30. 19:45:21

erdekes mennyi vadiuj ember megjelent erre a posztra

Shaktee 2017.11.30. 19:47:00

@Zoole Reloaded: tanulj kicsit :-)

Jockey.—Tool.—Cove or Covey.—Hook, Hookey, and Walker, Hocus, Hanky-Panky, and Hocus-Pocus.—Shindy.—Row.—Chivvy.—Bunged Eye.—Shavers.—Clichy.—Caliban.—A Rum ’un.—Pal.—Trash.—Cadger.—Cad.—Bosh.—Bats.—Chee-chee.—The Cheese.—Chiv Fencer.—Cooter.—Gorger.—Dick.—Dook.—Tanner.—Drum.—Gibberish.—Ken.—Lil.—Loure.—Loafer.—Maunder.—Moke.—Parny.—Posh.—Queer. Raclan.—Bivvy.—Rigs.—Moll.—Distarabin.—Tiny.—Toffer.—Tool.—Punch.—Wardo.—Voker (one of Mr Hotten’s Gipsy words).—Welcher.—Yack.—Lushy.—A Mull.—Pross.—Toshers.—Up to Trap.—Barney.—Beebee.—Cull, Culley.—Jomer.—Bloke.—Duffer.—Niggling.—Mug.—Bamboozle, Slang, and Bite.—

Rules to be observed in determining the Etymology of Gipsy Words.

skye8 2017.11.30. 19:51:08

Jo poszt volt, vegre egy ekes bizonyitek hogy Nem kell minden masodik mondatot karomkodassal kezdeni hogy erdekesebbnek tunjon az iras.
Utvefuro idobeosztasara en is kivancsi lennek, ha pl minden oraban kell mosodaba rohangalni mikor porszivozol, fuvarozod a vendegeket stb?

Matula néne 2017.11.30. 20:05:43

@commentes nikk: "nekem az ilyen munkáknál mindig keserű érzés, hogy ez tulajdonképpen nagyon alantas csicskamunka, én ilyet sosem vállalnék, még Svájcban sem."

Ha le akarnánk ásni a mélybe megtalálni az okokat, hogy a "magyar nép" miért is ilyen szerencsétlen, egyet lép előre kettőt hátra, dögöljön meg a szomszéd tehene, soha semerre nem jutó, két rossz döntés közül a 3. még rosszabbat kiválasztó stbstb. típus, akkor egyik fő okként meg lehetne állapítani a fentebb leírtakat.

Sehol máshol nem találkoztam még az "alantas" munka fogalmával sem, lenézni csak azt szokás jobb helyeken, aki nem dolgozik, a MUNKA soha nem alantas! Minden munkát el kell végezni, mind egyforma fontos, a portás, a vegyész, a varrónő, a kubikos, az egyetemi docens, a takarító, a szakács, a mosogató, mind-mind egyformán fontosak és szükségesek minden társadalomban. A különbség a fizetésben és az ebből adódó életszínvonalban van csupán, ennyi az egész. De a MAGYAR nem így gondolja. Ez alantas munka, fujjjjjjj! Inkább éhen döglök, de büszkén!! Nekem senki ne ugasson .... majd én megmutatom......szörnyű ez!

2017.11.30. 20:07:19

@ember100: Na egen, nekem is szemet szúrt, hogy rohadtul keverednek a dolgok. Az éjszakai portás/recis általában a közelébe sem megy, sem a porszivónak, sem a mosodának, a konyhának megdepláne nem (azért semmiképpen, hogy fish and chipset süssön, legfeljebb a már bekészitett hidegtálékért). Az én melóhelyem, mindössze 4 csillagos, igy bukó a helikopter, csak valami nyomi audi meg merci van, sőt még fauvé is ;))) De hogy az éjszakai portás nem áll neki takaritani, mosni vagy sütni, az hétszentség!
Szóval, vagy a posztoló több munkakörben szerzett tapasztalatait gyúrta egybe, vagy valóban mindez szerepel a munkaköri leirásában portásként (még ha nem is naponta végzi mindegyiket), de akkor komolyan és rohadt csúnyán megszopatják abban az 5 csillagos kupiban.
Különben a stilus maga jópofa, kevésbé izzadtságú, mint a hasonló, poénosra vett irások szoktak lenni.

kék madár 2017.11.30. 20:34:40

@Pink Petsch: "vagy valóban mindez szerepel a munkaköri leirásában" de hat mar kiderult, hogy VALOBAN

London2009 2017.11.30. 20:38:19

@Zoole Reloaded: oke, megyek! Ez a sonka most vegkepp meggyozott!!

SzZoole 2017.11.30. 20:40:34

@London2009: mikor, meg kijaza Titán?

Ütvefúró 2017.11.30. 20:46:56

@Pink Petsch: Borzasztó egyszerű a történet. Prioritások vannak. Ugye a vendég az első, ha roomservice kajás vagy piás rendelés van, akkor el kell dobni mindent és kiadni ASAP. Párna vagy plussz takaró kell. Úgyszintén. A fő feladat a porszívózás, a mosoda másodlagos, amennyit tudsz, annyit csinálsz csak meg. Az 1 kocsiért is hálásak, nem hogy a 10 darab kimosottért. Ez mindenhol így megy, nemcsak ezen a helyen. A bejárás meg nincs egy óra se, mert jó tempósan megyek, és csak az ajtókat kell figyelni, hogy van e cédula a kilincsre akasztva vagy nincs. Nem atomfizika... A munkaköribe nincs benne semmi. Ennek ellenére csinálom szöveg nélkül, mert ez a dolgom. Az előző helyem sokkal rosszabb volt, lásd Rabszolgasors ha visszakeresel a blogon.

Ütvefúró 2017.11.30. 20:54:54

@ember100: nincs húsz rekesz ruha, nem figyeltél. Tegnap például csak 3 volt. Mindig csak annyit csinálok, amennyi belefér. Én azért még reggel 7kor vissza szoktam menni, egy utolsó adagot berakni a gépekbe.Nem minden nap szokott annyi szennyes várni a mosodában, ez inkább hétvégére jellemző.

commentes nikk 2017.11.30. 20:56:39

@Matula néne: az a helyzet, hogy nem minden munka ugyanolyan fontos és egyenlő, vicces, hogy szerinted a takarító meg az egyetemi docens ugyanolyan fontos, hát nem az. A posztban leírt munka pedig igenis alantas, mert egyszerű ugribugri cseléd nyomorult poszter, ami persze diákként, vagy átmeneti jelleggel oké, de hosszútávon az ilyen meló sajnos alantas, és hogy értsd, nem azért mert én lenézem, hanem mert ez olyan munka, aminél jellemzően lenézik, semmibe veszik az embert, mert az ilyen szolgamunkát vagy kényszerből, vagy jobb munkára feljogosító képességek, képzettségek hiányában csinálja az ember, és senki nem becsüli igazán az ilyen melóst. Ha kilépsz a szokásos paneleid mögül (minden munka egyformán fontos, pff....) akkor egyéb érdekes összefüggéseket is észrevehetsz. (Mondjuk magyarozni bezzeg volt eszed, az megy...)

2017.11.30. 21:04:21

@Ütvefúró: Természetesen vannak prioritások, és ugye, tényleg a vendég az első, akkor is, ha faszságot kér. Viszont munkaköri leirás is van. Legalábbis, itt a szomszédban, Jürgenéknél. ;) Sőt, még mielőtt én idekerültem, az igazgatónak volt egy olyan "fasza" ötlete, hogy legyen éjszaka is room-service, amire a konyha egy emberként intett be, hogy "lófaszt, mama!" ... Illetve, ha talál két olyan madarat, aki állandóra éjszakázna, akkor dumálja meg a tulajdonossal, és hajrá!, de addig kurvagyorsan felejtse el. Elfelejtette.
Viszont nálunk, és a lánc hoteleiben a portás portás, és nem szakács vagy takaritó/mosodás. Ez utóbbiak egyébként 5-kor kezdenek, igy a 3 éttermet pontra vághatják, mire az első kedvesvendég lemászik reggelizni, igy a portásnak vagy recisnek ezzel nem kell bajlódnia, elég nekik a vendégekkel a nyüg, szerintem.
De persze, ha neked beleférnek ezek is, akkor rajta ;). Viszont, hogy a fish and chips-et képesek voltak lenyomni a torkotokon (gondolom, ugyanakkor fizetésemelésről nem volt szó), az sok mindent elárul a hely vezetéséről ... nekem például azt, hogy kösz-inkább-nem.

kék madár 2017.11.30. 21:04:42

@commentes nikk: orvos latott mar mostanaban? Vagy a XVIII-ik szazadbol irsz? Bocs de amit irsz, arra ez a legudvariasabb ami kiesik a keyboardbol.

svajcineger 2017.11.30. 21:05:30

@Ütvefúró:
Ezek utan, tenyleg kivancsi lennek a munkaszerzodesedre...

2017.11.30. 21:07:17

@kék madár: Hm, hát ha jólértelmeztem, nincs olyanja, hogy munkaköri leirás ... ez a szopás csimborasszója, mert ezzel minden szart rá lehet lőcsölni az emberre. ..

kék madár 2017.11.30. 21:10:17

@Pink Petsch: nincs, de inkabb legyen jo fonokom es fizetesem munkakori leiras nelkul mint forditva. Gondolom azert torvenyileg ha belep az ajton es az ajto Svajcban van, mar eleve ki van zarva, hogy pl. fluffer legyen vagy fel kelljen masznia a villanypoznara.

Ütvefúró 2017.11.30. 21:12:24

Szerintem nagyon jó munka. Sokkal jobb mint egy mosogató, aki a 10 kilós kondérokat emelgeti egész nap, meg "vereti a zuhanyrózsával" meg vakarja a zsírt. Izgalmas, minden nap különbözik. Gondoljunk bele, a gyerekkorunk óta hőn áhított autók között sétálgatunk nap mint nap, sőt, vezetjük is őket. Komolyabb öltönybe szaladgálunk, mint egyik másik otthoni bróker. Amikor beszélgetünk a vendéggel, mindig mesélek nekik a világhíres pálinkáról, a Hortobágyról + töltött káposzta, babgulyás se marad ki stb.

sZulamith 2017.11.30. 21:15:14

A poszter nem unatkozik az biztos, Ügyes, mert a munka szebbik, érdekesebb oldalát is észreveszi, máris jobban telik a kötelező.

Ütvefúró 2017.11.30. 21:20:16

@Pink Petsch: A több hónap alatt volt éjszakai kajagyártás talán 3X. Tehát ez egy lehetőség, egy plussz, amivel többet kínálsz a többieknél. Ez ugyan az, mintha van pénzed a bankban. Jó ha van, de nem kell rögtön elbaszni, azaz mindig használni. A fish and chips az 15 perc, 10 amíg bemelegszik a sütő, 3-5 perc míg kész van. Apropó minden elő van készítve. Nem olyan nagy dolgok ezek, aki egy rántottát meg tud csinálni, annak ez se probléma.

2017.11.30. 21:22:42

@commentes nikk: 2013 elején sztrájkba léptek Sevillábanaz olyan alantas munkát végzők, mint például a szemetesek. Két hét alatt 4 ezer tonna szemét gyült össze a városban. Az egyetemi docensek megpróálták ugyan grammonként mind a 4 ezer tonna hulladéknak a lelkére beszélni, de valahogy nem sikerült megmozgatniuk ...

Ütvefúró 2017.11.30. 21:24:32

Olyan is volt, hogy reggel 7 -ig 12 kávét vittem ki, ugyanannak a 3 személynek. Mondjuk addig a többi meló állt. Ilyen nincs minden nap. Az első 3 az kihűlt, azt nem számoljuk. Az se jobb, ha otthon kéne címerezni 500-as órabérrel....

kék madár 2017.11.30. 21:26:43

@Ütvefúró: szerintem a legkevesbe se alantas munka, egy fideszes allamtitkar munkaja aki a vezernek nyal be ejjel-nappal sokkal alantasabb.

2017.11.30. 21:28:04

@Ütvefúró: Te, nem az a lényeg, hogy hányszor fordult elő, hogy rendltek éjszaka kaját, vagy, hogy mennyire egyszerü elkésziteni. Hanem arról, hogy ezt neked nem fizetik meg, nem a te dolgod. De ez mondjuk, csak az egyik része. A másik: mondd, ha -ne adj isten- baleset ér a konyhában, kinek a tökeit fogják satuba? Van egy tippem, hogy tiédet, és senki sem fogja vállalni a felősséget Ugyanis neked, aki nem a konyhai személyzet tagja vagy, rohadtul semmi keresnivalód nincs a konyhában, és nem azért, hogy ne egyél bele a kajákba, hanem mert akármilyen közhely, de tényleg veszélyes üzem.

svajcineger 2017.11.30. 21:29:44

@Ütvefúró:
Nezd, en nem vonom ketsegbe, hogy valtozatos a melod, meg azt se, hogy jobb, mint mosogatni. A lenyeg, hogy te meg vagy vele elegedve. Azonban azt is le kell szogezni - hidd el, van nemi kozom a szakmahoz, meg az orszaghoz is - hogy Svajc egyetlen komoly szallodajaban sem vegez ilyen melot egy recepcios. Meg az ejszakas sem! Van olyan munkakor, ami ezekhez hasonlo, de azt nem recepciosnak hivjak.

Ütvefúró 2017.11.30. 21:36:38

@svajcineger:

Bocsesz, de én itt csak portás vagyok. Az előző helyemen Night Auditor voltam, azaz éjszakai recis, ott lóvét kezeltem keményen, check in/out mellette ezek, amiket itt soroltam. Ott is kellett kaját gyártani. Namármost itt van egy recis écakára meg én. A recis csak papírmunkázik, így eloszlik a feladat.

gabors 2017.11.30. 21:41:20

@kék madár: "erdekes mennyi vadiuj ember megjelent erre a posztra " fotablas a poszt az Index-en ... ilyenkor szoktak ujak is kattintani na meg a cim nem kicsit bulvaro jonnek is ra a legyek :-)

commentes nikk 2017.11.30. 21:41:36

@Pink Petsch: és ettől kevésbé alantas lett a kukás meló?

Arthamyr 2017.11.30. 21:42:11

@Ütvefúró: "Tehát ez egy lehetőség, egy plussz, amivel többet kínálsz a többieknél." - Ez szuper hozzáállás (szerintem), én imádok ilyen kollégákkal dolgozni. A kérdés az, hogy ezt valamilyen mérhető formában honorálják is?

Csodabogár 2017.11.30. 21:42:49

@Pink Petsch: Szerintem ha a posztoló elégedett és jónak tartja a helyzetét, nem kellene bemagyarázni neki, hogy nem jó. Az, hogy te mit csinálnál az a te dolgod, ő meg megcsinálja és biztos megéri neki.

Ütvefúró 2017.11.30. 21:46:04

@gabors: Nem találom, beraksz egy linket Kösz

Arthamyr 2017.11.30. 21:47:22

@commentes nikk: Nem ideális szóválasztás az "alantas", valamilyen szinten sértő a munka végzőjére.
Valaki korábban megírta, hogy kb. bármilyen munka jobb, mint a semmilyen, ha az ember nem engedheti meg magának, hogy a faszát verje egész nap (a többségünk nem teheti). Azt sem tudhatod, honnan indult, elég sok embernek a poszter melója előrelépés lenne. Akkor ők mind mondjanak fel, és várják meg csendben, amíg éhenhalnak?

Arthamyr 2017.11.30. 21:51:24

@Ütvefúró: Ha legörgetsz az index.hu-n az index2-s részhez, ott lesz, nem tudom, hogy lehet azt linkelni az a részt specifikusan...

2017.11.30. 21:57:01

@commentes nikk: "@Matula néne: az a helyzet, hogy nem minden munka ugyanolyan fontos és egyenlő, vicces, hogy szerinted a takarító meg az egyetemi docens ugyanolyan fontos, hát nem az."
Csak idéztelek, és rögtön kaptál példát is arra, hogy tévedtél.
De hogy a kérdésedre válaszoljak, igen, ettől kevésbé "alantas" a kukás/takaritó meló, mert a társadalmi haszna és értéke magas. Már, ha nem kedveled különösebben szó szerint a középkori állapotokat, a boldog, pestises békeidőket ...

gabors 2017.11.30. 22:03:14

@Ütvefúró: "@gabors: Nem találom, beraksz egy linket Kösz "

Nem ertem milyen linket akarsz az index.hu hoz ??? vagy csak hulyeskedsz ... ???????

Az oldalt lefele gorgetve kb a felenel van de ha megnyitod az oldalat es a bongeszod keresojevel (nalam ez Ctrl-F-re jon fel) rakeresel mondjul hogy "Rejtő" oda ugrik ...

gabors 2017.11.30. 22:04:53

@Arthamyr: "hogy a faszát verje egész nap (a többségünk nem teheti). " foleg mert az emberiseg tobbsege pont olyan "class"-ban van hogy nincs nekije ... lasd meg no/woman :-)

2017.11.30. 22:07:28

@Csodabogár: Én nem magyarázom be neki, de van rá egy 20-asom, hogy svájcit nem alkalmaznának pontos munkaköri leirás nélkül. De mint emlitettem, ez csak a történet egyik fele, ha neki jó, hogy a főnökség minden agymenését rajta (és -feltételezem- a kollégáin) tesztelgeti azzal a cimszóval, hogy nincs-munkaköri-leirása-szabad-a-vásár ... akkor oké.
A történet másik fele viszont sokkal komolyabb. Mesélek. Van a melóhelyemen 96 pincér, ebből 12 jöhet be a konyhába, ezért-azért-amazért, ami kellhet nekik (gyümölcsök, asztali vaj, ilyesmik). Mondom, "jöhet be" és a zöldség-gyümölcs, vagy a megfelelő poszt hütőjéből kiveheti, amire szükségük van. Ennyi. Egyetlen konyhai géphez, felszereléshez, semmihez nem érhetnek hozzá. Nemhogy még nekiálljanak fish-and-chipset sütni, vagy akármit. És nem azért, mert aranyból vannak azok a gépek ... Munkavédelmi szempontok, vagy valami ilyesmit szoktak erre mondani a bölcsek ;).

Arthamyr 2017.11.30. 22:10:37

@gabors: Igen, ez is eszembe jutott. :D Bár a faszverést nem szó szerint értettem.

jojó78. 2017.11.30. 22:19:53

@Taxomükke (UK): Igazad van. Én is nemrég cseréltem autót. Nem eszik keveset, de tudtam, ezzel jár az erős autó.

Arthamyr 2017.11.30. 22:25:11

@Pink Petsch: Az elképzelhetetlen, hogy ahol Ütvefúró dolgozik, kevésbé "multis" hely (bár végülis ötcsillagos szálloda helikopterrel, annyira nem lehet kutyaütő hely)?
Dolgoztam 100k+ fős cégnél, meg 10 fősnél is, a tíz fősnél pl. DBA feladatokat is kellett csinálnom, meg ügyféllel is kellett tárgyalnom. A 100k+ fős cégnél sokkal szűkebb munkakör volt, de ettől még nem volt jobb az a munka. Van, akinek nem jön be, hogy mindent átszőnek a rugalmatlan corporate szabályok.

2017.11.30. 22:40:16

@Arthamyr: Hjaaajjjj, nem nem elképzelhetetlen, hogy neki ez igy jó és élvezi. Ezt leszögeztem már, lelke rajta, oké, örülök neki, tényleg, fasza, hogy jól érzi magát. Ez volt a történet első fele.
A második fele meg az, hogy ha zárlatos az a nyomorult sütő, amiben az éjszakai nasit akarja késziteni, és megbassza a delej, vagy csak szimplán figyelmetlen, és megégeti magát másod vagy harmadfokig, akkor az ő tökei kerülnek satuba, mert mit-keresett-ott-mikor-nem-is-a-konyhán-dolgozik. Munkaköri leirása meg ugye nincs ...
Feltételezem, a te feladatait az általad emlegetett cégek egyikénél sem hordozták magukban a fizikai sérülések nagy valószinüségét ...

Arthamyr 2017.11.30. 23:07:40

@Pink Petsch: Nem, csak mondjuk beszarik az ügyfél rendszere, amiből nagy vesztesége lesz.
Ilyen esetekben nem feltétlenül az ő tökei kerülnek satuba, _ha korrekt a hely_. Ezen nagyon sok múlik. Pl. nekem van ügyfelem, aki még nem fizetett, és simán megtehetné, hogy itthagy üres kézzel (aztán én szophatok az izraeli választott bíróságon, ahol a jogi képviselet se lenne olcsó), de tudom, hogy ennek esélye a nullához közeli, mivel jó kapcsolatunk van. Simán lehet, hogy a hotel azt mondja egy ilyen esetben (nyilván nem arra gondolok, amikor agyonveri a zárlatos sütő), hogy jó ez a mindenes, nekünk kell, és nem fogják otthagyni a szarban, ha valami baj történik, és nem volt hanyag és használta a józan paraszti eszét. Ráadásul nem egy olyan esetről hallottam amúgy, hogy az ilyen hozzáállású embereket előléptették, persze ez nem nagyon megy agyonszabályozott helyeken, ahol mindenre van egy szigorú protokoll.

FutureFry 2017.11.30. 23:20:16

“Mivel mindegyik járgány 4x4-es, ezért minden pályát meg tudtunk csinálni. Volt olyan hely, ahol dombra fel, tükörjégen biztos nem megy fel semmilyen első, vagy hátsókerék hajtású autó.”

Van olyan hely ahova szöges gumikkal a kétkerék-meghajtású autó fel tud menni, miközben a 4x4-es - hasonló gumi hiányában - nem.

2017.11.30. 23:21:40

@Arthamyr: Hm, a poszter legalább akkora nagyságú hotelben dolgozik, mint én, nem egy kis vendégfogadóban, ahol "családias a légkör". Te, személy szerint kialakithatsz az éppen aktuális ügyfeleddel egy olyan kapcsolatot, hogy a töltött káposzta vacsi után ne az izraeli rögtönitélőről legyenek rémálmaid.
Egy több száz szobás hotel már "gyár", "üzem" vagy nevezd, aminek akarod, és sok mindent lehet ott találni, családias hangulatot viszont tutira nem, ugyanis a személyzet száma is százasokban mérhető. A protokoll nélkül egy ekkora "üzem" nem igazán mükődik (mellesleg védi a te seggedet is). Viszont az is igaz, hogy egy "családias fogadót" a protokoll jó eséllyel ellehetetlenitene.

Arthamyr 2017.11.30. 23:25:56

@Pink Petsch: Igen, én sem voltam még öt csillagos családias fogadóban. :)
Ezért is kérdeztem, hogy miért látja ezeket a dolgokat "lehetőségként", mit kap azért, hogy "többet kínál".

2017.11.30. 23:41:11

@Arthamyr: Pedig megnéznék egy olyat ;)))
Hogy a posztolót mi motiválja, azt egyedül csak ő tudhatja, sokféle lehetőség van, kezdve attól, hogy már gyerekkorában is Svájcról álmodozott, egészen addig, hogy az előző munkaköreivel annyira tele lett a töke, hogy ez neki most kész felüdülés, és marad-amig-jól-érzi-magát-különösebb-karriertervek-nélkül.
Egyébként, kissé visszatérve a korrekt-hely felvétesedre. Egy "hely" csak annyira korrekt, amennyire kötelezi a céget a veled kötött szerződése, illetve a belső szabályzata, "protokollja" (ami nem mondhat ellent a szerződésben foglaltaknak). Persze, ettől eltekintve, a közvetlen főnököd, vagy bárki más lehet nagyon korrekt. Magánemberként. De a céggel szemben nem fog kiállni melletted, ha gázosra fordul a helyzet. Csak a szerződésre, a protokollra és a munkaköri leirásodra hagyatkozhatsz ilyenkor. Már, ha van vagy vannak.

Arthamyr 2017.11.30. 23:55:49

@Pink Petsch: Egy hely annyira korrekt, amennyire az ott lévő emberek azok.
Mi van, ha valamit nem szabályoz belső protokoll? Arányosan nagyobb felelőssége és produktivitása lehet az ott dolgozóknak. Cserébe persze több a kockázat, sokkal fontosabb az alkalmazottak minősége, és nem skálázódik.
Mind1, majd meglátjuk visszajön-e a poszter elmagyarázni, hogy ez miért lehetőség.

2017.12.01. 00:07:14

@Arthamyr: Jah, viszont az ott lévő emberek nem a céget jelentik, Irénke sem a titkárságról, Laci sem a könyvelésről, a marketingos Luca sem, de még a céges ranglétra legmagasabb fokán álló Tibor sem a cég. Mind-mind lehetnek nagyon kedves és korrekt emberek, de ha fasirtba kerülsz a céggel, csak annyi korrektségre számithatsz, amennyit a szerződésbe foglaltatok annak idején.

Arthamyr 2017.12.01. 00:11:08

@Pink Petsch: Ok, értem, amit írsz, nem is állítom az ellenkezőjét, de a részemről inkább ezt lezárom, és ledőlök az ágyba...

2017.12.01. 00:23:37

@Arthamyr: Hasonlóképpen... a mai húzós nap lesz ...

somlobodog 2017.12.01. 06:35:50

@Ütvefúró: azért azt remélem tudod hogy ez a munka csak fiatalon ilyen vonzó. Pár év és lépni kell. A kocsik amiket vezetsz nem a tieid így hamar elmulik a varázsa, hiába vagy brioni öltönyben akkor sem keresel annyit mint a bróker és ezt mások is tudják, stb. Szóval amíg élvezed, nyomd és keress pénzt de inkább tanulj ha raersz és van képességed hozzá és lépj tovább. Hosszú távon több értelme van - jó sztorik, idióta ügyfelek és egyebek minden munkahelyen lesznek:). Sok sikert

somlobodog 2017.12.01. 06:35:51

@Matula néne: már nem egyszer írod ugyanazt amit én is leirnek kB ugyanígy :)). Csak általában megelozol mert itt hátrébb van sztem az idő pár órával. De így legalább nem kell begepelnem nekem is. Vicces:)

martineden 2017.12.01. 06:35:51

Az iras tetszett, de a vezetest leszamitva, eleg rabszolga melo ez.

Tenkes Kapitánya 2017.12.01. 06:35:55

Ez annyira humoros, mint a sasjózsi.

Lógás Hugó 2017.12.01. 07:17:52

Ha megsüt egy fish and chips-et a konyhában utána átöltözik? Nem lesz olajszagú?
A konyhaszagot messziről meg lehet érezni. Én ha luxusautóval mennék nem szeretném ha a sofőr olajszagú lenne.......

Ütvefúró 2017.12.01. 08:09:01

@Lógás Hugó: Nem seggelek egyfolytában mellette + plussz elég nagy a konyha...

SzZoole 2017.12.01. 18:14:46

@London2009: ja a torpe gypora gondolsz :-))

Matula néne 2017.12.01. 19:28:59

@somlobodog: :::))))) Ez visszafelé is igaz, már többször olvastam itt nagy bólogatva a kommentjeidet, sokszor viszket is a tenyerem, hogy én is írjak, de az az igazság, csak "legvégső" esetben szoktam hozzászólni, amikor valamiért olyan a téma hogy egyszerűen nem tudom megállni... nem vagyok kommentelős típus, inkább csak csendben olvasgatok.

Ceruza Peter 2017.12.01. 19:45:43

@Kicknick: Ha neked ez jött le akkor súlyos értelmezési problémád van. Akkor nem finoman írom...rakás értelmetlen szó halmaz unalmas szöveg és történetek. BÜNTETÈS VOLT OLVASNI. Èrted már semmi pozitivum még ha munka idöben is olvasná bárki egyenesen büntetés.

Pdudas 2017.12.01. 20:59:17

@Ütvefúró: az az erzesem teged erosen kihasznal a szalloda osszes osztalya.

En is luxus szallodaban dolgozom, ugyhogy leirom mi fordulhat elo az ejszakassal.

- ha mondjuk hajnali haromkor valaki antiallergen parnara vagyik, akkor valoban leballag a HK-ra es onnan visz a vendegnek.

- ha kesoi erkezes van es esetleg a concierge vagy a portasok, netan a bellboy is hazament, akkor lehet, hogy o viszi le a vendeg autojat a garazsba.

- kesoi room service eseten a hutobol eloszedett (es elokeszitett) etelt felmelegiti, felviszi.

- mosas, takaritas, reggeli rendelesek felvetele es egyeb szarok nincsenek. Ha a vendegnek nyugje van, hasznalja a hivogombot. HK latja, recepcio latja - amugy meg telefonaljon a recepciora. Ha ebresztest akar, akkor vagy allitsa be a teven, vagy recepcio beallitja es a rendszer felebreszti.

-front es backoffice takaritas szinten nem a recepciosok dolga. Arra van a HK - azon belul is a public cleaner (aki nem szobakat takarit).

- vendegek szallitasa nem az ejszakas dolga. Hiv taxit vagy amit akarnak.

Amit en latok a leirasodbol (es elore bocsanatot kerek a hangnemert):
- talaltak egy jokedvu marhat akire mindent ra lehet varrni.
- mosastol a takaritasig, breakfast card begyujtestol a szemely es szemet szallitasig.
- persze, hogy halas a mosodas, ha helyette dolgozol (ugyanis az biztosan nem a te dolgod). Vegyenek fel ejszaki mosodast aki tolti a gepeket es tereget.
- a night room service menjen szukitett menuvel - azt meg keszitse elo a konyha elore. Szendvicsek, par tanyer teszta (spagetti), salatak. Reggel meg megeszik a maradekot reggelire.

Nem tudom milyen luxus szallodarol van szo - en dolgoztam 1300m magasan levo resorban es tengerparti hotelben is. Mindket helyen a szerzodesben rogzitve volt a munkakor.

Pdudas 2017.12.01. 20:59:23

@Pink Petsch: portasnak kevesbe durva az egeszsegugyi vizsgalat is - mig egy konyhai dolgozonak kell pl egeszsegugyi konyv.
Legalabbis errefele. Meg HACCP kepzes meg hasonlok.

ember100 2017.12.01. 23:04:19

@Ütvefúró:
Helló !

A posztban azt írtad volt 20 kosár ruha de csak 12 tudtál kimosni , hagy ne kelljen tudnom melyik nap mennyi szennyes van :)
Az " alantas " munkáról annyit hogy egyetemi tanárkánt , diplomás nővérként.... azért nem a legkifinomultabb meló a mosogatás , biorobotnak lenni egy szalag mellett....

Ütvefúró 2017.12.02. 08:12:05

@Ceruza Peter:
Drága Péter!

Köszönöm a megtisztelő véleményed. Úgy gondolom, hogy teljesen felesleges 2X lefikázni valamit, ha már egyszer úgyis megtetted korábban. Segítek neked, jobb oldalt fenn van egy X. Azt ha megnyomod, akkor rögtön megszűnik a nyomorod és nem fogod azt az irományt látni, ami ennyire zavart. Különben meg " boldogok a lelki szegények"

Csókollak

DieNanny CH 2017.12.02. 17:52:39

@commentes nikk:

"és hogy értsd, nem azért mert én lenézem, hanem mert ez olyan munka, aminél jellemzően lenézik, semmibe veszik az embert, mert az ilyen szolgamunkát vagy kényszerből, vagy jobb munkára feljogosító képességek, képzettségek hiányában csinálja az ember, és senki nem becsüli igazán az ilyen melóst."

mindenki, senki, stb. Szerintem te lenézed az ilyen embert, azért képzeled, hogy mindenki lenézi. E szempontból csak magamból tudok kiindulni, mert én a legutolsó cigány vénembert sem nézem le, amikor látom, hogy kisvárosom buszpályaudvarát söpri. Vagy a havat lapátolja.
A képesítés, képzettség nélküli ember is ember, és becsülöm a munkájáért.

MRN 2017.12.05. 13:08:41

Összefoglalva:

Iroda takarítás, szemétkivivés, ásványvíz mindenhova.
2 db 8 emeletes, és egy 4 emeletes épület bejárása gyalog.
Három étterem porszívózása 3,5 órában minden nap.
Sofőrködés, vendégek szállítása.
Vendég járművek parkolása, előhozása, csomagok cipelése.
Szakácskodás éjszaka.
Mosás.
Hólapátolás, vendég kocsik letakarítása (!?)

Álommeló... Minimum 5-6 munkakör egy emberre lőcsölve. Bocs, de erősen kétlem, hogy ez valóban egy luxusszálloda lenne.
Annak azért örülök, hogy a posztoló meg van elégedve.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása