oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 04. 05:30,  Nehéz annak is, aki menne, annak is, aki marad 155 komment

2017. október 04. 05:30 Határátkelő

Nehéz annak is, aki menne, annak is, aki marad

Jó régen, jó négy és fél éve annak, hogy Öreghaver egy posztban megírta, miért és hogyan pakolt össze ötven fölött és vágott neki a határátkelésnek. Akkor a munkahelyén nem nagyon vették komolyan, (megkapta azt is, hogy hova menne ő, a „vén hülye”), ám mégis sikerrel járt. Most egy rövid levéllel jelentkezett, amiben megírja, hol tart, és hogyan látja most az elmúlt éveket. (Figyelem, a poszt a korábbi írás felidézésével kezdődik – nehogy félreértés legyen!) 

Te is ötven fölött mentél külföldre? Hogyan sikerült beilleszkedni, milyen az élet? Mesélj róla, írj a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

ferfi_ujsag_foto_pixabay_com_stux.jpg

„Jómagam az ötödik ikszen voltam túl, amikor becsomagoltam a hamuba sült pogácsát. Hogy a család hogy viselte? Nem igazán hatott meg a dolog. Azóta sokszor eszembe jut és hol szégyenkezem miatta, hol meg nyugtatgatom magam azzal, ennek így kellett történnie. (...) 

No, miután jómagam is túl voltam azokon a bizonyos éjszakákon és azokon a beszélgetéseken, fogtam egy A4-es lapot és a tetejére azt írtam: Felmondás, alul pedig ahogy kell aláírás, dátum. (...) 

Mit ne mondjak, egy csapásra érdekessé vált az életem. Nem a munka miatt, hanem az ugratások miatt. A „hová mennél, vén hülye?" az enyhébbek közé tartozott. Persze senki nem vette komolyan, mert eddig bárki adta be felmondását, szinte mindig visszacsinálták a dolgot valami aprósággal. Ez olyan játék volt. Addig. 

Én lettem a veres posztó 

Egy napon beültem az autóba és irány a nagyvilág. Eltel pár hónap és jött az első email, melyben volt irodatársam közölte velem, tudod, felmondott x, majd röviddel utána, felmondott y. Jó fél év alatt lelépett a fiatalok fele. 

Egyikük meg is írta, ha te túl az ötvenen mertél váltani, akkor én mitől féltem eddig. Ez hízelgő volt számomra. Nem annyira a volt cégemnek, mert én lettem a veres posztó. Persze, menjetek csak a vén hülye után, majd visszajöttök sírva. Egyikük sem ment vissza. (...) 

A korral együtt jár, hogy ugyanaz a kilométer egy bizonyos kor után már hosszabb. A majd kétezer kilométert meg kellett felezni. Szomszéd ország, de teljesen más mentalitás. Míg ott a nagyfőnökkel a keresztnéven szólítással tegező módra válthattunk, addig itt a hosszú évek óta akár egy helyen dolgozó kollégák Frau x vagy Herr y-ként szólítják egymást és téged is az új jövevényt. 

Azon kissé megütközöl, amikor egy idősebb kolléganőt vagy kollégát napokig nem látod és ha megkérded talán beteg-e, azt a választ kapod, nem beteg. Nyugdíjba ment. Így egyszerűen, nincs buli, nincs dobjunk össze neki egy nyakláncra vagy egy csokor virágra. Nem. Vége. Ennyi volt. Akkor azért elgondolkodsz egy kicsit. 

Ha kicsesznek veled, akkor az nem azért van, mert keleti vagy, hanem mert a mobbing itt olyan új népbetegségféle, és piszkosul tud fájni. (...) 

Mi vagyunk a félmillió 

Elhagyod a hazádat, vissza kellene fizetned a taníttatásod költségét, meg hasonlók szinte minden egyes posztban megjelennek. Az azonban még egyetlen egyszer sem jelent meg, hogy milyen nem vagyoni kártérítés illetné meg azokat, akik végső elkeseredésükben amellett döntöttek, hogy nem érdekel, mit mond a család, nem érdekel bejön-e, de nekem most el kell mennem, vagy azért, mert nincs már annyi pénzem, hogy kifizessem a csekkeket, vagy azért, mert már nem bírom elviselni, azt a sok megaláztatást, amivel szinte mindenhol szembe kell nézzek. 

Végezetül annyit, talán mi vagyunk azok, a félmillió, akik miatt egyszer nálunk is normálisan lehet majd élni, dolgozni, mert egyszer elfogy az az ember, akit a lelendő munkahelyén úgy fogadnak, hogy ismered ezt meg azt vagy amazt, hanem úgy, hogy mit tudsz. Akkor az nekünk lesz köszönhető, a félmilliónak, mert nekünk nem kell senkit ismernünk, anélkül is megálljuk a helyünket. Bárhol. Még otthon is. 

Igen, nekünk, a félmilliónak nem kell ismernünk senkit. Nekünk elég, ha tőlünk csak azt kérdezik, meg tudod ezt csinálni. Ja, és még valami. Aki belevág, mérje fel a helyzetét, csak annyit szabad kockáztatni, hogy anyagilag „ne fájjon", mert nem biztos, hogy az első út alkalmával az a bizonyos láthatatlan kéz, a szerencse velünk tart. Van úgy, hogy többször kell nekiindulni." (Itt az eredeti poszt vége, a teljes bejegyzést itt találod.)

Hazamenni vagy maradni

Kicsit arról, holt tartok most. A napokban töltöm be a 65-öt és jövőre készülök hazaköltözni. Magam körül, hazafele, meg vissza a parkolókban, soha nem látott számban hallok magyar hangot. Már gyerekektől is, akik nem magyar rendszámos autókban ülnek. 

Lassan írom össze, mi az, amit majd el kell intézni. Lemondani internetet, ADAC-t, fölmondani a lakást, kijelentkezni, Finanzamtnál, Krankenkasse-nál lezárni, amit le kell. 

Megküldte az itteni nyugdíjfolyósító „mennyi jár”. Hát, lesz majd meglepetés. Én is meglepődtem, de aki megéri ezt a kort, már nem csodálkozik semmin. 

Van egy nagyon kicseszős törvény, azokra nézve, akik nyugdíjba mennek és külföldön éri őket a nagy nap. A nyugdíjigénylés leadásának napján ugyanis nem lehet az embernek munkaviszonya. 

63 évesen hívtak új helyre dolgozni 

Na, tessék ezt megérteni a német munkaadóval, hogy ma szüntessük meg a munkaviszonyt, de holnapután újítsuk föl. Nem ment simán. 63 évesen már amikor pakoltam összes cuccomat, hívtak egy másik helyre, azóta ott vagyok. Még egyszer leírnám, 63 évesen hívtak egy másik helyre dolgozni. 

Amikor olvasom a hazatérés, vagy maradás kapcsán az indulatokat, elkeserít a dolog nagyon, mert vannak, akik elfelejtik, ahol most vannak elsősorban nem az ő érdemük (ahogy az enyém se) hanem a hatalmas munkaerőéhsége az itteni cégeknek. Annyira, hogy miután elfogyott a „friss” keleti munkaerő, iszonyatos népvándorlást indítottak el, hogy így csillapítsák a (dolgozó) emberhiányt. 

Azért ne felejtsük el, miért vagyunk itt! Nem hiszem, hogy amikor elkezdtük pakolni a hamuba sült pogácsát, meg faragtuk a vándorbotot, azt mondtuk, na akkor most megyek egy új hazát keresni. És azt se mondja senki, hogy olyan jó volt otthagyni, ami addig életünk része volt. 

Aki úgy érzi, befogadták, a múlt héten választhatott is akár, vegye sorba kik (hányan) hívták meg a befogadók közül kávéra, keresztelőre, szülinapra. 

Ne ítélkezzünk! 

Nehéz dolog ez, annak is, aki menne, annak is, aki úgy döntött, marad. A legfontosabb, ne ítélkezzünk más fölött, hiszen nem ismerjük indítékai okát. Aki ittléte alatt megszabadult otthoni adósságától, jó helyzetben van, mert dönthet. Aki (még) nem, annak várnia kell ezzel a döntéssel. 

Meg van egy sokak számára nem látható jövő, az életkori adottság miatt. Aki közel van a nyugdíjhoz, és mondjuk öt év (havi háromezer körüli bruttóval) havi nyugdíja a száz euró körül mozog, elgondolkodik kicsit, hogy ezzel, meg a másutt (otthon) szerzett nyugdíjjal maradhat-e egyáltalán itt. Csak nyugi, és ne bántsuk (ítéljük el) egymást, kívánjunk neki sikert és szerencsét, bárhogy is dönt.”

HÍRMONDÓ 

Magyar séf példátlan sikere Sanghajban 

Michelin-csillagot kapott egy sanghaji étterem, ahol mit ad Isten, magyar az egyik séf. Rácz Jenő azt mondta, már eljátszott a gondolattal, hogy valamilyen magyar specialitás is felkerüljön az étlapra. 

Hova menjünk nyugdíjasnak? 

A fejlett országokban egyre rosszabb a helyzet, a társadalom elöregedése komoly problémákat okoz. Nem kivétel ez alól természetesen Magyarország sem, márpedig akkor felmerül a helyzet: mely országokra érdemes egyáltalán gondolnunk, ha a nyugdíj is fontos? 

„Olyan, mintha a britek egy másik bolygón élnének” 

Az Európai Parlament szerint még nem sikerült megfelelő előrelépést elérni a Brexit-tárgyalásokon. Az évtizedek óta az Egyesült Királyságban élő Schöpflin György fideszes képviselő szerint „olyan, mintha a britek egy másik bolygón élnének, és nem is az EU-val, hanem önmagukkal tárgyalnának”. 

(Fotó: pixabay.com/Stux)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6512922395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.10.04. 06:38:58

Mobbing,100Eur nyugdíj? Na ne.

puhacica 2017.10.04. 08:20:22

"Akkor az nekünk lesz köszönhető, a félmilliónak, mert nekünk nem kell senkit ismernünk, anélkül is megálljuk a helyünket. Bárhol. Még otthon is."

"Amikor olvasom a hazatérés, vagy maradás kapcsán az indulatokat, elkeserít a dolog nagyon, mert vannak, akik elfelejtik, ahol most vannak elsősorban nem az ő érdemük (ahogy az enyém se) hanem a hatalmas munkaerőéhsége az itteni cégeknek."

itt erzek nemi ellentmondast, gondolom a par ev tapasztalatanak tudhato be.

Din Serpahis 2017.10.04. 08:28:46

@puhacica: Hát az tény, hogy van munkaerőéhség, csakhogy ez ugye nem csak a magyarokat vonzza hanem tücsköt bogarat a világ minden tájáról, ergo a versenyhelyzet is sokkal durvább tud lenni, és ez még akkor is nehéz ha az embernek van már helyi tapasztalata meg referenciája. És ez különösen igaz lesz, ha egyszer elindulsz felfelé.

komisz_kölök 2017.10.04. 08:33:17

Lesz ehhez a poszthoz megfejtes is, vagy illene erteni, hogy a költö miket gondolt rejtett utalasokba csomagolva?

komisz_kölök 2017.10.04. 08:37:07

"Megküldte az itteni nyugdíjfolyósító „mennyi jár”. Hát, lesz majd meglepetés. Én is meglepődtem, de aki megéri ezt a kort, már nem csodálkozik semmin."

Azert ezt kifejthetne. A multkori anglias-öreguras poszt utan sokaknak az jött le ugyanis, hogy majd döl a le a külföldi nyugdijbol tizenev befizetessel, minumalber közeleböl. Mondjuk a 100€ azert tulzasnak tünik.

Csodabogár 2017.10.04. 08:50:55

@Golf2: 5 év alatt, ugyan mennyit tudott a nyugdíj alapba befizetni? a +/- 100 euro elég reális, a jelenleg helyzet szerint.

Liping 2017.10.04. 08:52:22

@komisz_kölök: ha jól értem, öt év kinti munkaviszonya van, abból azért csodát remélni nem lehet.
Emellé kapja még a magyar nyugdíját, az otthoni évek után, S ha jól értelmezem, a kettő összege kevés a kinti élethez, azért jön haza.

adg 2017.10.04. 09:36:18

"Azon kissé megütközöl, amikor egy idősebb kolléganőt vagy kollégát napokig nem látod és ha megkérded talán beteg-e, azt a választ kapod, nem beteg. Nyugdíjba ment. Így egyszerűen"

Na egy ilyet nekem is meseltek. Idosebb killega egy delutan felallt az iroasztalanal, es elkezdett pakolni. Leramolta az asztalat, majd elindult az ajto fele. Valaki megkerdezte, hova megy? "Hat nyugdijba!", azzal kilepett az ajton, es soha tobbet nem lattak. :D

RoxyCRX 2017.10.04. 09:39:24

Nos, a hullamvasutra sem volt egyszeru felulni eloszor, de azert elveztem. Magyarorszasgot sem volt egyszeru elhagyni, de az eddigi tapasztalat szerint a legjobb dontes volt. Engem a "befgogfadok" hivtak eskuvore, kavera, bulizni, halloween partyra, szulinapra atjonnek hozzank, mi megyunk hozajuk, stb. Nem egy ismerosrol, baratrol beszelek hanem tobbrol. Azt akit a "befogadok" nem hivnak, vagy nem elnek vele tarsasagi eletet, annak pont az az oka, hogy azok nem ugy elnek "kulfoldon" hogy uj hazat keresnek vagy hogy be akarnak illeszkedni, hanem ugy, hogy majd egyszer ugyis -HAZA- koltozom es akkor dejolesz. Ez a hozzaallas pont meglatszik a kulfoldi eletèn is, ahol magyarokkal baratkozik, porkoltet eszik a magyarorszagrol hozott fel disznobol amivel megtoltotte a borondot hazafele, es palinkat iszik hozza. A haza pedig nem az ahol szulettel, a haza az ahol jol erzed magad, mert megbecsulnek, mert kedvesek hozzad, mert hagynak elni, es mert nem doglenek bele az irigysegbe. De ahhoz, neked is kell tenned... Pl a nyelvet normalisan megtanulni, megerteni es elfogadni a szokasokat es kapcsolatokat kialakitani... Csakugy mint "otthon".

nyuszigonosz 2017.10.04. 10:07:22

A poszt több kérdést vet fel, mint amennyire válaszol.
Az a 100 Euró nyugdíj - már abban az esetben ha ténylegesen az lett a nyugdíj végösszeg: nos az mindig attól függ, mennyi ideig dolgozott Németországban a poszt írója és mennyit keresett.

Az, amit arról ír, hogy egyszerüen " eltünnek" egy szó nélkül a népek mert úgy mennek nyugdíjba, hogy senkinek nem mondják csak nem mennek többet munkába:
ez annyira ember és munkahely függö dolog, hogy nem kéne általánosítani. Én egész másképp láttam, éltem meg az ilyet eddig: mindig mindenki tudott róla melyik munkatárs és föleg mikor megy nyugdíjba és volt búcsúztató is, igaz a munkahelyen nem egésznapos, de volt, még ajándékkal is. :-) Aztán meg magán a nyugdíjba vonulón múlik, mekkora ünnepséget csinál ezzel kapcsolatban.

További téma, ami szerintem szintén emberfüggö: a poszt írója úgy írja, hogy " Aki úgy érzi, befogadták, a múlt héten választhatott is akár, vegye sorba kik (hányan) hívták meg a befogadók közül kávéra, keresztelőre, szülinapra. "

Sorba vehetem, sokáig fogom számolgatni. :-) Amúgy meg: nem szoktam ilyet számolni. :-) Én az itteni barátaimat és ismeröseimet nem befogadóknak hívom. Sosem hívtam úgy öket. Akkor sem, amikor idejöttem.
Viszont ahhoz, hogy rendes emberi kapcsolatok alakulhassanak ki, ahhoz elsösorba az kell, hogy az, aki idejött, tegyen érte azzal, hogy megtanulja a nyelvet, ne rúgja fel a helyi szokásokat, bár hozzájárulhat új szokások kialakításához is esetleg, és hát úgy viselkedik másokkal szemben, ahogy szeretné, hogy vele szemben viselkedjenek mások.

Csodabogár 2017.10.04. 10:13:04

@RoxyCRX: Vannak országok, ahol a bennszülöttek egymással se nagyon élnek semmilyen társadalmi életet, pl. a Svédek, legalább is Stockholmban ezt tapasztaltam. A magam részéről jól elvoltam úgy is. Hazajövetel akkor még meg se fordult a fejemben, ahhoz még nagy változásnak kellett történnie itthon, no meg meg kellett öregedni kellően.

puhacica 2017.10.04. 10:32:55

@Din Serpahis: ezt ertem es alairom, nekem az szurt szemet, hogy eloszor mi vagyunk a szupermenek, akik mindenutt megalljak a helyuket, aztan meg kiderul, hogy az egesz nem is rajtunk mulik.

@RoxyCRX: ez a beilleszkedes tema a halalom :D mi magyarorszagon sem voltunk beilleszkedve gyanitom. egyaltalan nem mozgat, hogy elhivnak-e kavezni vagy eskuvore vagy barhova. szoval szerintem ez annyira szemelyisegfuggo, nem gondolom, hogy ki lehetne jelenteni, hogy csak azert, mert valaki nem jar tarsasagba, ne lenne beilleszkedve. mint ahogy a forditottjat se latom igaznak. tok erdekes, hogy a kitantorgottak kozul milyen sokan ragaszkodnak magyar dolgokhoz, tv elofizetes, gyogyszer, stb es kozben nem kovetik a helyi esemenyeket, nem ismerik az orszagot, a varost, ahova koltoznek, nem olvasnak helyi hireket, konyvet az adott orszag nyelven es sorolhatnam...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.10.04. 10:42:37

@puhacica: Pont ezt akartam írni én is. Hogy ha az számít beilleszkedésnek, hogy elhívnak ide-oda, na akkor mi otthon se voltunk beilleszkedve.

Bredpitt Monika 2017.10.04. 11:20:51

@ChristineK: néha akkorákat tudok röhögni a beszólásaidon, egyenes ember vagy, az már biztos

figyeljetek! van remény, szeptember 12-én kisétáltam a suliból, ma kaptam fizetést, korrekt az összeg, úgy látom, és még mindig nem rúgtak ki, ezt adja össze valaki,

ennyi beszari embert egy rakáson már rég láttam,

felhívtam az őcsényi panzióst és a tudtára adtam, hogy szolidaritásból lemegyek megszállni nála, erre buzdítottam a tegnapi levelemben az összes parlamenti képviselőt (nem tolonganak a drágák)

a panziós egyébként azt mondja, hogy azóta azok is beállnak az udvarba a kocsijukkal, akik idáig mindig a ház előtt hagyták,

és bocs, de most berakom ide a tegnapi levelem, akinek nem tetszik ne olvassa el, szerintem pont a mai poszt alá való, sok sikert a hazatérőknek,

Bredpitt Monika 2017.10.04. 11:21:35

most mi van, nem látom a hozzászólást?

Bredpitt Monika 2017.10.04. 11:22:38

@Bredpitt Monika: akkor mégis átment, jöjjön a levél , hajrá magyarok

Bredpitt Monika 2017.10.04. 11:24:51

Üdvözlöm Önöket !

16 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban, Clevelandben egy hajón szórakoztam egy pár magyarral, köztük egy pár jó barátom is ott volt. Nagyon jó zene szólt, sok afro- amerikai volt a táncparketten. Jó volt látni, ahogy táncolnak.
Aztán a magyarok közül páran megjegyezték, hogy milyen jó lenne itt a hangulat, ha nem lenne itt ennyi feka. Akkor életemben először (és máig utoljára) éreztem azt, amiről nem is tudtam, hogy egyáltalán szavakba lehet önteni: szégyelltem, hogy magyar vagyok.

Most pedig e szavak hallatán éreztem újra, hogy szégyellem magam, minden jóérzésű magyar nevében. Magyarország miniszterelnöke mondta:

"Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, nem akarnak az országba és nem akarnak a falujukba. Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni."
"A magyar ember szereti a gyerekeket, és az elesetteket mindig szívesen segíti, de annyit hazudoztak migránsügyben, hogy ha azt mondják, hogy gyerekek fognak jönni, arra azt mondja a magyar, először gyerekek, aztán a szülők, aztán családegyesítés, és ott vagyunk a bajban. Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket."

SZÉGYELLJE MAGÁT minden ember, aki ezzel azonosulni tud és nem szólal fel ellene.

Az alábbi képviselőket pedig külön szeretném megszólítani (a neveket ebből a listából vettem ki: www.parlament.hu/aktiv-kepviseloi-nevsor):

Dr. Aradszki András
Firtl Mátyás
Földi László
Gaal Gergely
Dr. Hargitai János
Harrach Péter
Dr. Hoffmann Rózsa
Hollik István
Dr. Latorcai János
Móring József Attila
Dr. Rétvári Bence
Dr. Semjén Zsolt
Dr. Seszták Miklós
Dr. Simicskó István
Soltész Miklós
Szászfalvi László
Dr. Vejkey Imre

Szeretném Önöket újra emlékeztetni erre:

A KDNP eszmeisége
17."A KDNP keresztény eszmeiségéből következik, hogy a párt belső életében a keresztény emberektől elvárható módon a kölcsönös tisztelet, az áldozatvállalás és szeretet szellemében valósítja meg tevékenységét."
ÖNÖK IS ASSZISZTÁLNAK EHHEZ AZ ÁMOKFUTÁSHOZ? Ha igen, akkor nem méltóak arra, hogy a keresztény embereket képviseljék.

Mivel a közszférában kerestem állást elég hosszú ideig, volt módomban látni azt is, hogy mennyi menekült van már itt, Magyarországon. Jártam a Fóti Gyermekotthonban, felvételt nyertem egy olyan intézménybe, ahol utógondozott afganisztáni diákok vannak, akik itt tanulnak Budapesten. Miniszterelnök úr! Önök ezt elmesélik a választóiknak?

Azt a tüzet, amit Önök gyújtanak az emberek között, el is kell majd tudni oltani.

Most beszéltem Fenyvesi Zoltánnal, az őcsényi panzió tulajdonosával. Azt szerettem volna elmondani neki, hogy van aki szolidaritást vállal vele. Én szeretnék megszállni abban a panzióban és azt kérem minden jóérzésű képviselőtől, hogy tegyék meg Önök is.

Nagyon kíváncsian várom a jelentkezőket. Az ellenzéki képviselőkhöz annyit szeretnék szólni: vegyék komolyan Gyurcsány Ferenc jelenlétét. A múlton túl kell lépni.

Orbán Viktortól pedig azt szeretném kérdezni, van e két olyan embere, aki börtönbe menne érte?

Várom a jelentkezéseket. A panzió nagy és azt a tanácsot kaptam, hogy több embernek érdemes egyszerre mennie.
Arról, hogy mi történt a Parlament előtt és a Látogató Központban be fogok számolni. Elöljáróban annyit, hogy már a rendőrök és a kormány őrök is restellték, amire utasították őket.

Sokan tudnak arról, amit csinálok. Az első demonstrációmhoz hívtam a médiát. A HVG munkatársa fel is hívott. Ezen kívül értesítettem a Hír Tv-t, az ATV-t és a 444.hu-t emailben. Ehhez képest senki nem jött ki a Parlamenthez. Ez nem elég botrányos, úgy tűnik. Ebből tanultam én is.
Akkor még egyszer várom a jelentkezőket tisztelettel. Amennyiben nem lesz érdeklődés és semmiféle reakció, úgy a tisztelet szót nem leszek képes leírni.

Pál Mónika
SZAVAZÓ

Bredpitt Monika 2017.10.04. 11:27:38

@Bredpitt Monika: most látom, hogy bent hagytam a nevem, gondolom nem leszek nagyobb veszélyben tőletek, mint a becsületes politikusoktól, szép napot mindenkinek

LittleG (uk) 2017.10.04. 11:28:02

@RoxyCRX: Ha a befogadok a spanyolok, az egeszen mas teszta :)

Ok alapbol nyitottabb, baratkozosabb nep szerintem (mig pl. a nemetek nagyon nem, de az angolok sem annyira, bar jobban, mint a nemetek).
Van itt egy spanyol "baratnom", akit nagyon kedveltem, amig mar alig tudtam levakarni magamrol, folyton talalkozni akart, ha uzenetere nem valaszoltam, meg irt haromszor, nagy betukkel, hogy haragszom? megbantott valamivel?
Szoval a mediterran habitus tavol all a hideg nemettol (Nemetorszagban nem eltem, csak sok kozom volt hozzajuk).

szÖveges professzor 2017.10.04. 11:36:33

"ahol most vannak elsősorban nem az ő érdemük (ahogy az enyém se) hanem a hatalmas munkaerőéhsége az itteni cégeknek"

Ezt meg hogy gondolod? Tehat, aki kulfoldre ment dolgozni / elni, az tulajdonkeppen alig tette hozza valamit a sajat sikerehez? A tanulas, tapasztalatszerzes, nyelvtanulas, munkakereses, beilleszkedes akkor mi? Nem hiszem, hogy barkit felvesznek Nyugat-Europaban kizarolag a munkaero-ehseg alapjan. Akiket en ismerek eleg kemenyen megdolgoztak azert, hogy ott lehessenek, ahol most vannak.

London2009 2017.10.04. 11:47:31

A cikkel kapcsolatban ne felejtsuk el, hogy az iroja 65 eves. Valoszinuleg az o koraban mar nagyon nehez uj baratsagokat, ismeretsegeket kotni. Fiatalon meg persze, hogy tobb a program, egyutt iszogatas, esemeny stb. De az o koraban mar el tudom kepzelni, hogy nem hivtak sehova. Altalaban ennyi idosen mar az elete soran kialakult kapcsolati tokebol el az ember. A szuleimmel egy idos a posztolo es ok is azokkal az emberekkel baratkoznak, utaznak, csinalnak programot, akikkel evtizedek ota ismerik egymast. Borzaszto nehez lehet ilyen korban egyedul elni egy idegen orszagban.
Kivanom neki a legjobbakat Magyarorszagon es hosszu, boldog eletet a csaladja es baratai koreben.

DieNanny CH 2017.10.04. 11:55:27

@Bredpitt Monika:

Szerintem erről a tegnapi poszt alatt kéne tovább beszélni, ne offold szét a mait.

London2009 2017.10.04. 12:11:23

@DieNanny CH: szerintem meg errol egyaltalan nem kellene beszelni. Nevetseges az egesz es teljesen felesleges. Kulonosen itt meg aztan vegkepp nincs erre szukseg.

Csodabogár 2017.10.04. 12:20:23

@London2009: Szerintem mindenről mindig lehet beszélni, amig normális a hangvétel és nem sért valaki valakit személy szerint. Itt magyarok vannak, amit Moni csinál leginkább követésre méltó lenne, de sajnos ebben nemigen lehet reménykedni.

kronikas 2017.10.04. 12:33:08

Nekem minden országban ugyanaz volt a tapasztalatom: ha tanulom a nyelvüket, tanulom a gondolkodásmódjukat is, kifejezéseiket. Ha a kultúrájuk is érdekel, még nagyobbat nyitnak. Barátok vagyunk, s figyelnek rám. És én is rájuk. Meghivnak a szertartásaikra, családi eseményeikre s ha kell vmi segitség, egyből jönnek.

P.Elliot 2017.10.04. 12:49:04

Hat itt errefele napokkal elotte keszulnek a nyugdijas bucsuztatasra, sok ajandekkal, neha nagy meglepetesekkel a munkaltato reszerol, kar lenne kihagyni, ha valakit annyira zavar az valoban csondben mukk nelkul lelephet de ha jol erezte ott magat es szerettek egymast a munkatarsakkal az miert is tenne?
Ez is egy unnep hogy vegre nem kell beallitani az ebreszto orat.
Ferjem a betegsege miatt ami hirtelenul jott nem tudott a magaeban reszt venni de utolag amikor bement elkoszonni mar nyugdijason, gyorsan, hirtelenul megrendeztek neki, ajandekokkal, kivittek egy etterembe es a vallalat tulajdonos aki pont akkor nem tartozkodott New Jerseyben mondta a titkarnonek hogy az irodajaban hol talalja azt az udvozlo lapot tartalmazo boritekot, / benne egy kover csekket/ azt is adja at neki, Draga Richard, mindig milyen kedves volt hozza, amikor allampolgar lett akkor is meglepte extra, egy teljes havi fizeteset tartalmazo boritekkel az uj allampolgart/, es meg a mai napig szokta mondani hogy barmikor vissza akarna jonni johet, orulnek neki...
Ha nem kellene 45 percet vezetni odaig akkor a ferjem vissza is menne mert nagyon szeretett ott dolgozni, de a vezetesi reflexe mar nem a regi, nem hianyzik egy baleset....

London2009 2017.10.04. 12:49:17

@Csodabogár: Latod ezzel nem ertunk egyet, mert ez amit o csinal nem kovetesre melto. Azzal egyetertunk, hogy mindenrol lehet beszelni, amig az nem sert masokat. Viszont ez nem az elso poszt lenne, ahol Moni miatt a beszelgetes elterelodik egy teljesen masik iranyba. Ezt peldaul en nagyon sajnalnam. Engem a legkevesbe sem erdekel az akcioja. A tovabbi velemenyemet pedig megtartom magamnak.

komisz_kölök 2017.10.04. 12:51:06

@London2009: +1
"...vegyék komolyan Gyurcsány Ferenc jelenlétét" LOL

P.Elliot 2017.10.04. 12:52:16

@kronikas: Tokeletesen igy van ahogy irtad de pont ez az amit senki nem vesz figyelembe hogy beolvadni csak ugy lehet ha felveszed az uj orszag szokasait, eletvitelet, gondolkodasmodjukat, egyaltalan, ugy elsz mit ok, akkor ok is ugy erzik hogy odatartozol.

P.Elliot 2017.10.04. 12:54:24

@London2009: En is veled ertek egyet, a poszt nem a magyarorszagi politikarol szol , elterni valamelyest persze el lehet, foleg kesobben de ne mindjart az elejen, a posztolo nem azert irt posztot hogy felretoljuk most mindjart.

P.Elliot 2017.10.04. 13:06:26

A poszthoz szolva, 50 eves ember azert nem olyan oreg hogy ne kezdhetne masik orszagban uj eletet, meg vagy 15 evig dolgozhat, otthon is ennyit kene/ mennyi is odahaza a nyugdij korhatar most?/, miert is ne mehetne kulfoldre. Ha idoben hazasodott es lett gyereke akkor mar az is felnott, kevesebb gondja lesz odakinnt, azzal mar nem kell torodni .
Karriert persze ritkan csinalnak mar, nehezebb is a nyelvtanulas de jobban megelhet mint otthon, gyujthet egy kis penzt nyugdijas korara, illetve szaporitja a magyar nyugdijat, kitagul a latokore, nem, nem tartom furcsanak 50 evesen uj eletet kezdeni..
En ha ugy hozta volna a sors siman kimentem volna 50 evesen. Van otthon egy tavoli ismerosom, volt vagy 55, meghalt a lanya varatlanul/ tobb gyereke is van/, osszetortek de nagyon, 1 evre ra a ferje, a padlora kerult, valahogy osszeszedte magat es egy hivasra hogy menjen Nemetorszagba valakihez hazvezetononek elment mert ugy erzte hogy otthon megbolondul, lett egy tarsa, kesobb a ferje, minden elo gyereket aki otthon maradt segitette, mara mar talpra allt ha nem is felejtette el a ket halottjat, jot tett neki a tavozas. Hogy nyugdijas korara mi lesz azt nem tudja mert otthon meg megvan a hazuk de az uj ferje meg odakinnt akar nyugdijasnak is lenni.
Van meg nehany eve donteni.....

London2009 2017.10.04. 13:11:19

@P.Elliot: Nalunk is nagy esemeny, amikor valaki nyugdijba megy. Osszeallitanak mindig egy vetitest, koszontest a kolleganak. Utana ajandekozas, viragcsokor, pezsgo. Nagy ajandekot is szoktak kapni. Ajandekutalvanyokat, targyi ajandekot. Majd ezt koveti egy iszogatas valamelyik kornyekbeli barban, kis vacsora, tanc, ez az. Attol fugg persze, hogy ki szervezi. Ugyanez all a bucsubulikra, welcome partikra. Sot, amikor volt az eskuvom es persze kitudodott, - pedig egyaltalan nem vertem nagy dobra, ugyhogy igen meg is lepett -, meg az is meg lett unnepelve. Hatalmas viragcsokrot kaptam, pezsgot, udvozlolapot sok gratulacioval, amit mindenki alairt.

P.Elliot 2017.10.04. 13:15:20

@London2009: Szerintem inkabb az a meglepo ha nem rendeznek az illetonek semmit.
Vagy az orszag furcsa hogy ott nem unneplik egymast, milyen fura lehet, tenyleg.
Meg odahaza Magyarorszagon is a nepnapot megunnepeltek a munkahelyen meg a nyugdijas tavozast, emlekszem gyujtottek penzt es vettek valami szep dolgot.

LittleG (uk) 2017.10.04. 13:15:53

@P.Elliot: jesszus :( gyorsan elkepzeltem, ha velem tortenne, es iszonyu meg belegondolni is. Meg jo, hogy nem ismerjuk a jovot. Kicsinalna tudni, hogy mikor milyen szerencsetlensegben lesz reszem.
Egyre tobbszor tudatosul bennem, hogy basszus, elvezzuk amink van, amig van, mert egy pillanat alatt borulhat minden. Es akkor mi aprosagokon bosszankodunk...

vándor madár 2017.10.04. 13:28:53

@Golf2: "Mobbing,100Eur nyugdíj? Na ne. "

Sajnos de, a köbön. Adjon hálát az úristennek, aki nem olyan közegbe csöppen bele. Attól, hogy az iparnak és a szolgáltatási szektornak az utóbbi időben munkaerőre van szüksége, még nem jelenti azt, hogy a lakosság odavan, hogy elözönlik őket mindenféle népek és tétlenül néz mindent.

A nyugdíjról már itt írtam. Németrországban a nyugdíjnivó momentán kb. 48%-on van, ennél még a magyar is jobb, csak hát ugye Mo-n a fizetések túl alacsonyak.
De még ezt a 48% -ot is fokozatosan viszik lefelé, úgyhogy No-ből senki ne számítson jó nyugdíjra, hacsak nem átlag feletti a keresete. Egyébként szerintem Európában mindenhol túl alacsony a nyugdíj, ezért vannak több pillérei. És hát az időfaktor is sokat számít. Magyarán a kezdetektől spórolni kell a végre.
Itt van aki tudni véli, hogy a más országban szerzett szolgálati időkre is jár nyugdíj, de azokat nagyon ki kell ábrándítsam, csak nincs kedvem itt órákat vitatkozni a semmiről.
Ja és nyugdíjból, még abból a kevéskéből is, amit a posztíró kapni fog, levonnak No-ban jelenleg 8,4% betegbiztosítást. Azt is örökké emelik, most úgy van, hogy 7,3 + 1,1 = 8,4%.

A posztírónak vissza kell költöznie nyugdíjas korában Mo-ra, hacsak nem dolgozik tovább, ugyanis a német állam földönfutóvá fogja tenni.
Az össznyugdíja minden bizonnyal nem lesz elég a lakásbérlésre + megélhetésre, ezért segélyért kellene folyamodnia. Segélyt meg majd akkor adnak, ha már nincs semmid, se házad, se pénzed. Annyit nem ér meg nyugdíjasan Németország, hogy eladja otthon a házát a feje fölül meg mindenét és fillérekből tengődjön.
Egyébként nem kötelező elmenni nyugdíjba, ha eléri az ember a nyugdíjkorhatárt, feltéve, ha bírja egészségileg és a munkáltató alkalmazza. A túldolgozásért legtöbb helyen bonusz jár, úgyhogy egyedül az éri meg.
Meg lehet vállalni minijob-ot is, ott is lehet keresni évi 6.300 eurót adómentesen, de az a nyugdíjjal együtt már nem adómentes, ha az összjövedelem eléri a 8.820 eurót. Ez az összeg csak 2017-re vonatkozik. A nyugdíj egyenlőre ugyan nem 100%-ig adóköteles, momentán 74%, de azt nem tudom, hogy a magyar nyugdíjat hogyan számolnák be.
Ja és No-ban fel fogják emelni előbb-utóbb 70 évre a nyugdíjkorhatárt, az már csak idő kérdése, amit persze megint majd lépcsőzetesen vezetnek be.

P.Elliot 2017.10.04. 13:33:12

@LittleG (uk): Pontosan ezt mondta egy no nekem a mult heten egy partin hogy elvezzuk a jelent mert ki tudja mit hoz a jovo, o mellrakos lett, ahogy mondta 16 evvel ezelott amikor a kislanya volt vagy 10 eves, most lesz iden a lanya eskuvoje, azt mondta hogy nem hitte el hogy megeri. hogy akkor volt azon a ponton hogy sokmindent kihagyott az eletebol azzal hogy most nincs ra penz, ido, egyebek de hogy azota nem erdekli, eli az eletet es nem hagy ki belole semmi vidamat vagy szorakoztatot mert tervezni lehet ugyan de nagyon ketseges hogy azok a tervek megvalosulnak-e.
Amikor fiatal voltam nekem sem jutott eszembe semmi vad dolog hogy mi tortenhet pedig tortenhetett volna.

vándor madár 2017.10.04. 13:44:41

@P.Elliot: "A poszthoz szolva, 50 eves ember azert nem olyan oreg hogy ne kezdhetne masik orszagban uj eletet, meg vagy 15 evig dolgozhat"

Én is mindig ettől vagyok kiakadva. Ez úgy látszik magyar sajátosság. Nézd át csak egyetlen napon az írott magyar médiát, miről szól. xy már 35 éves uram bocsá már 40 és hogy jééééé még néz ki.
Európa nyugati felében már szinte mindenhol 65, 67, 68 éves korig kell dolgozni ma is és több helyen 70 -75 éves korig lehet befizetni a magánnyugdíjba, magyarán addig dolgozni is, Magyarországon meg hogy merészel valaki 50-es korában valami másra váltani?

P.Elliot 2017.10.04. 13:48:18

@vándor madár: Hat ezt jol osszeszedted, eleg ijesztonek latszik.
Valoszinu hogy itt az Usaban sincs maskeppen, persze allamonkent valtozik a szabaly, volt egy nyugdijas neni ismerosom aki egesz eleteben egy kis vacak vallalati cafeteriaban dolgozott, kicsi fizetessel de furcsa hogy meg kicsike hazat is tudott venni belole, 60-as-70-es evek, / most probalna meg!/, nagyon takarekos volt, se gyereke se ferje, persze minimal nyugdij, na annak nem kellett eladni a hazat ahhoz hogy kis kiegeszitest ne adjanak neki a varosnal plusz kifizettek neki a villanyszamlajat meg a futest is azt hiszem vagy a vizet? Nem emlekszem mar, megelt mint nyugdijas, meghalt mar vagy 15 eve, most nem tudom mit tudnak lefaragni a kifizetesbol a nyugdijasok.
Ha egyaltalan tudnak.
Az iskolak elott vannak azok az orok akok a tablajukat lengetve engedik at a zebran a kisgyerekeket, na az nyugdijas miniallas lehet, / nehany ora naponta/ mert csupa oregembert, not latok, azokat akiknek kell ez a kiegeszito munka mert nem gyujtottek eleget a nyugdijhoz.
Nagyon sokan ha lehet nem jelentik be a munkajukat ha azzal pont akkor tobbet kapnak a kezukbe, a jovore abszolut nem gondolva.

LittleG (uk) 2017.10.04. 13:52:18

@vándor madár: annyira nem vagyok elmelyulve a nyugdijassag tortenelmeben, de az a benyomasom, hogy volt nek iegy aranykora (foleg a gazdagabb orszagokban), talan ugy a 80-as evektol errefele, de ez mara mar lealdozott. A gondtalanul nyaralgato penzes nyugdijas kepe mar a multe, kb mindenhol...

De jo lesz a mi, meg a jovo generacionknak (meg mar sok mostani nyugdijbavonulonak is...)

LittleG (uk) 2017.10.04. 14:01:58

@P.Elliot: Ez most nagyon jol jott. Irtam, hogy mostanaban egyre tobbszor eszembe jut ez, de nem elegszer.

Ma este maskepp megyek haza a csaladomhoz.

P.Elliot 2017.10.04. 14:05:15

@LittleG (uk): Pontosan, itt is igy van hogy kell gyujteni arra hogy valoban gondtalan legyen bar a mi kettonk nyugdijabol meg lehet elni rendesen, csakugy mint dolgozos korunkban, utazgatni is futja meg van erre felretett alapunk is.
A mai meg dolgozoknak egyre kevesebb vallalat ad extrat hozza, illetve csak felet, aztan majd semmit/ pension/ meg masfajta kiegeszitesek sincsenek vagy megvagva, igen, ezek lealdozoban vannak sajnos, egy mai fiatalnak komolyan kell vennie a nyugdijas kori dolgokat hogy mennyit tud erre a celra megtakaritani.
Egy magyar baratnom amerikai magyar ferje valami csoszerelok vagy mik fonokenek a nyugdija volt talan csak 1500, / csak saccolom/ de a pension amit a nagy ceg adott 3000 ezer volt hozza havonta, tobb mint a nyugdij, na ilyesmi mar valoban a multte lesz.
A tanarok is milyen sokat kaptak a nyugdijon kivul, tobbet mint maga a nyugdij extraban, na azoknak is meg van alaposan vagva, vegul majd meg fog szunni szerintem
Vilagjelenseg.

Antal Jozsa 2017.10.04. 14:14:04

@Bredpitt Monika:
Az amerikaiak sem lehetnek arra buszkek ahogy a feketekkel bannak. Lasd rendori tulkapasok.

Sajnalom hogy szegyelled a magyarsagod.

Shaktee 2017.10.04. 14:14:10

@London2009: Jol is teszed, a nennivel egyutt.
-1

P.Elliot 2017.10.04. 14:18:48

@swing gitan: Hat akkor csak beszelgessetek a magyar politikarol, mindenkinek szep napot kivanok...

Demi78 2017.10.04. 14:26:01

Egy Sherlock Holmes veszett el bennem, mert mar itt kifundaltam, milyen orszagrol lehet szo: "Frau x vagy Herr ".

Nem Anglia, segitek!:)

vándor madár 2017.10.04. 14:27:52

@P.Elliot: "Hat ezt jol osszeszedted, eleg ijesztonek latszik."

Én csak leírtam azt tárgyilagosan, amit a posztíró kihagyott és így szinte érthetetlen a posztja, eltekintve a keserűségtől.

A befogadás és ezzel kapcsolatos tartalomhoz nem kívánok hozzászólni, mert az nem úgy megy, hogy ha beszélem a nyelvet és kifelé nem tűnök fel más szokásokkal, akkor csakis én vagyok az oka mindennek.

Az alábbi fejezet is teljesen érthetelen, mert két nem egymáshoz tartozó tény úgy van felsorolva, mint összetartoznának:

"Megküldte az itteni nyugdíjfolyósító „mennyi jár”. Hát, lesz majd meglepetés. Én is meglepődtem, de aki megéri ezt a kort, már nem csodálkozik semmin.

Van egy nagyon kicseszős törvény, azokra nézve, akik nyugdíjba mennek és külföldön éri őket a nagy nap. A nyugdíjigénylés leadásának napján ugyanis nem lehet az embernek munkaviszonya."

Az előbbi a német nyugdíjra vonatkozik, ott előre ki lehet számoltatni, hogy mennyi jár majd, az pedig nagyon kevés lesz.
Az utóbbi pedig a magyar nyugdíjtörvényre referál. Abban az van, hogy Mo-n nem igényelheti az ember a nyugdíját, ha munkaviszonyban áll. Ez elfogadható is lenne, ha cak Mo-ra vonatkozna, de a nagy törvényalkotók úgy gondolták, hogy sehol nem állhat az ember munkaviszonyban. Ezért szerintem egy EU-s pert kellene a nyakukba akasztani, ugyanis ez nem egyeztethető össze a mobiliátással, mert minden országban más nyugdíjkorhatár van. Tehát lehet, hogy te az egyik országban, ahol valaha dolgoztál, elmehetsz 60 éves korodban nyugdíjba, a másikban 65 éves korodban, a harmadikban meg 67 éves korodban. A posztírónak ezek szerint járt Mo-n 63 éves korában a nyugdíj, de hogy azt megigényelhesse, ki kellett neki 1 napra lépni Németországban a munkahelyéről. Ez a nagy magyar kibaszás. Nehogy már az megkapja a törvény szerinti járandóságát az, aki külföldön dolgozik!

És te tudod, hogy kié lett a néni háza?
Valószínű No-ban sem kell eladnod a házadat, ha pl. átmeneti kiegészítésről van szó, mert mondjuk rövidesen megkapsz egy életbiztosítást és majd visszafizeted, de ha állandó állapotról van szó, akkor nekik az számít, hogy ne fizessenek egy petákot sem.
Nem mindenki szükségből vállal minijob-ot, hanem hogy csináljon valamit.

Dikusz 2017.10.04. 14:40:55

@P.Elliot: a posztolónál az lehet a gond, hogy 50+ éves korában (az első, 2013-as poszt szerint kb 56 évesen) ment ki külföldre, nyelvtudással. @London2009: -nek igaza van, ebben a korban nehezen tud barátságot kötni, kapcsolatokat építeni egy kicsit zárkózottabb, lelkis ember (a posztoló szerintem az).

A befogadás is érdekes dolog, tulajdonképpen mit is nevezhetünk annak? Ha én mondjuk annak idején, amikor tehettem volna 37 évesen, hogy külföldre megyek -rajtam múlt, hogy nem mentem-, akkor bizony tettem volna róla, hogy az a közösség ahová kerültem,"befogadjon" engem.

Viszont -remélem nem értitek félre- bizonyos szempontból mindig is idegen (itthon "gyüttmentnek" hívják), maradtam volna. A posztoló így érthette, és bevallom, én is így érezném. Hiába teszek érte, úgy gondolom (lehet nem jól), én mindig is külföldi maradnék. Tudok írni saját tapasztalatot is:
Az egyik: járok itthon egy Budapest környéki faluba kb havonta nyugdíjas programokra. Nemzetiségi falu, igen erősen tartják a hagyományaikat. Az ismerős (a nyelvet mondjuk nem tanulta meg), aki révén járunk oda 50+ éve oda ment férjhez, gyerekei már ide születtek, mégis gyüttment. Aki szintén ott él több évtizede, de nem helybéli születésű az meg azért harcol, mert a helyiek szerint neki nincs joga beleszólni az egyébként pont őt (meg a mellette lakókat) legrosszabbul érintő -országos port kavart- ügybe azért, mert szintén gyüttment.
Nekem sem esne jól, ha sokat tennék a közösségért, teszem azt kirándulásokat, egyéb programokat szerveznék, és lehet erős, nem túl jó példa, de egy helybéli kocsmabútort többre tartanának csak azért, mert ő odavaló.

A posztoló a kora szerint itthon már 3 éve nyugdíjban lehetne, ha jól tudom függetlenül a munkában töltött évei számától.

Shaktee 2017.10.04. 14:43:49

@Antal Jozsa:

én is szégyellem azt amit a ocsei falu mutatott, s utana a kis vezir megerositett. Ez a foku sotetseg, gyulolet meglepett...

Virago_1000 2017.10.04. 14:44:20

@London2009: ". A tovabbi velemenyemet pedig megtartom magamnak."
- ne tartsd meg magadnak a velemenyedet! hiszen jogod van hozza, nem erol szol a demokracia?

Virago_1000 2017.10.04. 14:44:29

@Csodabogár: "Itt magyarok vannak, amit Moni csinál leginkább követésre méltó lenne, de sajnos ebben nemigen lehet reménykedni."
- ez a blog folyton azt kantalja hogy otthon minden rossz es a kivandorlasra buzdit. Eppen ezert kezdte a bloggazda a kulfoldi allashirdeteseket linkelni.
Viszont ha a kimenetelre buzdit, akkor miert nem mindegy, mi van otthon.
Meglehetosen ellentmondasos, hogy kint levo magyarok akarnak beleugatni abba, hogy mi folyik otthon, es megdonteni a kormanyt amelynek a tobbseg bizalmat szavazott. A tobbseg akarata evenyesul, ilyen a demokracia.

Határátkelő 2017.10.04. 14:49:44

@Virago_1000: Csak neked megnéztem, az elmúlt két hétben egyetlen olyan poszt volt, amire rá lehet fogni a "kivándorlásra buzdítást". Örülök, hogy a tények nem zavarnak a hangulatkeltésben.

Arthamyr 2017.10.04. 14:55:27

@vándor madár: "A nyugdíjról már itt írtam. Németrországban a nyugdíjnivó momentán kb. 48%-on van, ennél még a magyar is jobb, csak hát ugye Mo-n a fizetések túl alacsonyak.
De még ezt a 48% -ot is fokozatosan viszik lefelé, úgyhogy No-ből senki ne számítson jó nyugdíjra, hacsak nem átlag feletti a keresete. Egyébként szerintem Európában mindenhol túl alacsony a nyugdíj, ezért vannak több pillérei. És hát az időfaktor is sokat számít. Magyarán a kezdetektől spórolni kell a végre. "

A 48% egyáltalán nem kéne, hogy alacsony legyen. Sok esetben a nyugdíjaskorban már megvan a saját ingatlan, szinte minden esetben kirepültek a gyerekek, ha nem elég a 40% (vagy akár 30%-nál is kevesebb), akkor jó eséllyel már előtte is volt baj. Másrészt fizet be annyit egy ember a 40-50 év alatt, hogy a 10-15 év nyugdíjaskort az fedezze 50%+-os rátával?

Dikusz 2017.10.04. 14:57:28

@swing gitan: remélem nem adsz -1 pontot azért, amit most írok.

@DieNanny CH: , és @London2009: az én értelmezésem szerint azt írta, hogy a politikát ne vigyük be ebbe a posztba. Ilyen mélységében meg pláne nem. Tisztelem Mónit a véleményéért, azért, hogy kiáll a nyilvánosság elé (bevallom én nem merném megtenni), kívánom neki azt, hogy érje el a célját, amiért küzd, sokak helyett is.

De hogy őszinte legyek nagyon nem örülnék neki, ha a posztomat mindjárt az elején szétoffolnák, ez annyit jelentene számomra, senkit nem érdekel, hogy mit írtam.

Virago_1000 2017.10.04. 15:05:55

@swing gitan: "én is szégyellem azt amit a ocsei falu mutatott, s utana a kis vezir megerositett. "
- akkor ne kovesd a peldajukat!
Eppen ugy, ahogy neked is, a velemenyukhoz, onrendelkezeshez nekik is joguk van.

Virago_1000 2017.10.04. 15:06:06

@vándor madár: "még nem jelenti azt, hogy a lakosság odavan, hogy elözönlik őket mindenféle népek és tétlenül néz mindent."

- www.ipsos.com/ipsos-mori/en-uk/new-global-study-reveals-unease-about-immigration-around-world

Arthamyr 2017.10.04. 15:12:00

@Dikusz: Nem mind1, mit -1-ezik? :)

Dikusz 2017.10.04. 15:24:01

@Dikusz: a látszat ellenére nem:)))

Dikusz 2017.10.04. 15:30:31

@Arthamyr: Nem akarok magammal beszélgetni, a hangok is azt mondták...

Az előző kommentet neked írtam:)))

Arthamyr 2017.10.04. 15:31:41

@Dikusz: A legjobb, hogy még mailben is kapsz értesítést, hogy Dikusz válaszolt. :D

vándor madár 2017.10.04. 15:42:25

@Virago_1000: És képzeld el, mi jött volna ki, ha a felmérést a 65 éven felüliek között végzik.

Arthamyr 2017.10.04. 15:44:52

@RoxyCRX: Én ennek azt az oldalát tudom saját tapasztalattal alátámasztani, hogy úgy, hogy az ember ideiglenesnek veszi a helyzetét, biztos, hogy nem fog új otthonra találni.
Nálunk nem nagyon van nyelvi gond, már akkor is jól tudtunk angolul, amikor kijöttünk. A helyi szokásokhoz sem volt gond alkalmazkodni (leszámítva az ilyen-olyan igénytelen dolgokat, de szerintem nem javítana a megítélésünkön, ha azokat átvennénk :)). Voltunk esküvőn, járunk kávézni (bár én ott teázom/forrócsokizom), sörözni, focizni, sziklát mászni, vannak közös ebédek, házavatások, születésnapok, saját ingatlanban lakunk, a helyi hentesek mindig adnak kedvezményt, és előre köszönnek stb.
De új, maradandó barátság nem lett egy sem és nem érezzük magunkat otthon, és ennek a legfőbb oka, hogy nem törekszünk rá igazán, és ideiglenesnek tekintjük a helyzetünket, tudjunk, hogy nem itt akarunk meghalni.

London2009 2017.10.04. 16:02:47

@Arthamyr: Ez erdekes. Kicsit kritikusabb vagyok mar, ami a baratsagokat illeti, igy en sem gondolom, hogy azok a baratsagok amiket itt kotottem, kiallnak az ido vagy a tavolsag probajat. De az is lehet, hogy kellemesen csalodnek. Magyarorszagi baratok is leptek meg azzal, hogy az evek soran eltuntek, nem maradt meg a kapcsolat. De forditva is tortent ilyen. Akirol azt hittem, hogy csak egy jo kollega vagy ismeros, megmaradt es meg a baratsag is tovabb erosodott.
Viszont ez nem tudom mennyire befolyasolja azt az erzest, hogy otthon vagyok e vagy sem. Nem ettol erzem magam otthon. Nekem az otthon, mint praktikus, kezzel foghato dolog sokat szamit. Tehat a haz amiben elek, mar attol otthon erzem magam ha fizikailag beleptem a sajat hazam ajtajan. Ez pedig teljesen fuggetlen attol, hogy hany evig tervezek itt elni.

Arthamyr 2017.10.04. 16:04:48

@Csodabogár:

"Nem akarnak az emberek migránsokat befogadni, nem akarnak az országba és nem akarnak a falujukba. Annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyerekek fognak jönni."
"A magyar ember szereti a gyerekeket, és az elesetteket mindig szívesen segíti, de annyit hazudoztak migránsügyben, hogy ha azt mondják, hogy gyerekek fognak jönni, arra azt mondja a magyar, először gyerekek, aztán a szülők, aztán családegyesítés, és ott vagyunk a bajban. Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket."

SZÉGYELLJE MAGÁT minden ember, aki ezzel azonosulni tud és nem szólal fel ellene.
**********
Hát, ez a hozzáállás a büdös életben sehol sem fog nagy számú követőre találni, még a magyarnál sokkal fejlettebb európai országokban sem. Magyarországon meg a migránsválság és annak eredményes kommunikációja/kezelése a Fidesz/KDNP egyik legnagyobb ütőkártyája, aki ezzel akarja ütni/megfogni őket, az rettenetesen el van tévedve.

Arthamyr 2017.10.04. 16:09:53

@London2009: Igen, ki mit tekint otthonnak. Mi jól érezzük magunkat itt, nagyon elégedettek vagyok a helyzetünkkel. Nemrég javasoltam, hogy maradunk még 2 évig (pedig már mehetnénk, igazából nem köt ide sok minden), és a feleségem is nagyon örült neki, szóval akkor maradunk. Mégsem otthon.
Nekem otthon az, ahol úgy gondolom, hogy onnan már nem akarok többet elköltözni, hacsak nem romlik le drasztikusan valami, ami miatt muszáj.

Shaktee 2017.10.04. 16:17:59

@Dikusz: Én azt gondolom hogy nem lehet posztot „szétoffloni” ha van elég „meat” rajta hogy vigye a beszélgetést.
S azt is gondolom hogy a Moni dolga nagyonis idetartozik.

Láttad az ocsei falugyulést?

Shaktee 2017.10.04. 16:18:07

@Virago_1000:

Mennyi eu penzt kapott Ocse?

Shaktee 2017.10.04. 16:18:14

Off

Biztos hogy sokan nem látták ezt a videot.

Őcsényiek a menekültekről

www.youtube.com/watch?v=v4A7mK66YJM

On or OFF ezerrel ON

lolligagger 2017.10.04. 16:18:53

@vándor madár: Mar egy ideje kovetem a kommentjeidet, igazad van, de ugy nez ki egy par embertol eltekintve a tobbseg inkabb homokba dugja a fejet a varhato nyugdij temaval kapcsolatban. Pedig meg a kiskeresetuek is, akiknek nagyon keves lesz a nyugdija, felkeszulhetnenek ha tobb evtizeden keresztul felretennenek erre a celra penzt. (Pl. nem csilivili autot meg ilyesmit vesznek). De ehhez eloszor ismerni kellene es el kellene fogadni a realitasokat. Ehelyett sokan idos fejjel ott allnak meglove es gondoljak hogy valaki majd gondoskodik roluk. A fentieket altalanossagban gondoltam, nem kimondottam a posztolora kivetitve.

vándor madár 2017.10.04. 16:25:11

@Arthamyr: "ha nem elég a 40% (vagy akár 30%-nál is kevesebb)"

Remélem nem az IT-s fizetésekből indultál ki. Németországban az utóbbi években rengeteg átlagember 1000 euró alatti nyugdíjat kap, amiből még a betegbiztosítást is levonják. Ott nincs ingyenutazás és tv-díjat is fizetni kell, meg általában alig vannak kedvezmények. Attól függ, mennyi a lakbér, de ennyiből nem lehet ugrálni, még alacsony lakbér mellett sem.
Németországban 50% körüli vagy alatti a saját ingatlan aránya, úgyhogy a helyzet nem a magyar, spanyol vagy ír viszonyoknak felel meg. Egyébként meg van ingatlanadó is, sőt még a nyugdíjakat is megadóztatják, úgyhogy nem egy Kánaán.
Azt majdnem elfelejtettem, hogy a gyógyszerekre is rá kell fizetni és a kórházban is kell fizetni napi 10 eurót az első 28 napra, ami egy kispénzű nyugdíjasnak elég nagy megterhelés.
Valamit ki kell nekik találni, mert tarthatatlan a rendszerük, de eddig csak azt találták ki, hogy jól lecsökentették a nyugdíjakat. Ez oda vezet(ett), hogy aki keveset keres és abból vannak elég sokan, annak olyan alacsony a nyugdíja, hogy mellette még szociális segélyre szorul, hacsak nincs vállalati vagy más pénztári nyugdíja vagy megtakarításos életbiztosítása.

gabors 2017.10.04. 16:37:54

@London2009: 'szerintem meg errol egyaltalan nem kellene beszelni. Nevetseges az egesz es teljesen felesleges. Kulonosen itt meg aztan vegkepp nincs erre szukseg.
"

mi gondod azzal amit irt ??? amugy pont igy gondolkodnak ROLAD az UK-be sok sok millioan (marmint hogy migrans es veszelyes meg hasonlok jo a feketeket talan jobban utaljak mint a feher balkanit de az csak minosegi kulonbseg nem elvi)

Csodabogár 2017.10.04. 16:38:37

@Dikusz: Szerintem ez a befogadás dolog túl van tárgyalva. Nekem soha nem az volt a vágyam, hogy befogadjanak, nem is törtem magam érte. Tudom valahol a nyelvet, van rendes munkám, lakásom, fizetem az adót, akkor már a "befogadó" állam részéről minden rendben van. A többi az én privát életem. Ha mindenáron bennszülöttekkel akarok barátkozni, meg lehet próbálni, mondjuk fiatalabban egyszerübb. Ha nincs ilyen vágyam, senki nem fog azért bántani, mert inkább magamban vagyok vagy magyarokkal vagy más országbeliekkel barátkozom. Ez az államot nem érdekli. Voltak mindkét államban, ahol huzamosabban éltem, jó ismerőseim, kedves segítőkész kollegáim, de igazi jó haverok a magyarok voltak. Svédeknél és a svájciaknál egyaránt azt figyeltem meg hogy nem éltek olyan egymással bulizós életet mint mi. Svédországban még egyedül voltam, így előfordult hogy az egyik kollegámat elvittem egy 40. születésnapi partira. Rettenetesen élvezte és azt mondta, hogy ilyesmin ő még soha életében nem volt, pedig egy 40 év körüli mérnökről volt szó, aki született stockholmi volt. Ott járt iskolába, egyetemre és ott dolgozott is egész addigi életében.

Csodabogár 2017.10.04. 16:40:44

@swing gitan: Nekem már többször égett a képemről a bőr, dehát ez van.:-(

Csodabogár 2017.10.04. 16:41:52

@Virago_1000: Ha elkerülte volna a figyelmedet, én itthon élek!

Csodabogár 2017.10.04. 16:50:06

@swing gitan: Nem láttam és nem is akarom megnézni. Sajnos el tudom képzelni. Van 1-2 olyan ismerős, az egyik a takarítónőm, akinek heti rendszerességgel helyére teszem a fejét. Sajnos nem sokat érek a hazai média hangereje ellen.

gabors 2017.10.04. 16:50:57

@P.Elliot: 'A poszthoz szolva, 50 eves ember azert nem olyan oreg hogy ne kezdhetne masik orszagban uj eletet,"

ez igy jol hangzik de elegge mesebe illo... nagyon sok fugg attol hogy MIT akarna az uj orszagban csinalni egy 50+ eves ... gondolod meg pl USA-ban barmi ami itteni vegzettseggel vagy csak akar "licensel" (lasd apolono (nurse) meg meg egy jo csomo szakkepzettseggel jaro munka (orvosrol mar ne is beszeljunk) azt nem igen lehet csinalni mert hosszadalmas es sokszor nem is olcso az ilyen megszerzese...

Persze ha valami betanitott munkat akar az uj "hazaban" azert nem jo 50+ kezdonek lenni meg otthon sem foleg nem kulfoldon. Arrol nem is beszelve hogy nemcsak Mo-on nem vesznek fel 50 felett konnyen de meg az USA-ban sem (foleg nem kezdonek),

Vagyis elmeletileg igazad van hog ujra "lehet" kezdeni akar 50+ felett is de a lehetosegek elegge szukosek foleg ha "egzisztenciat" is szeretne teremteni.

London2009 2017.10.04. 16:54:34

@gabors: hahaha. Persze, hogy igy gondolkodnak rolam a UK-ben! Koszonom, hogy szoltal, idaig ez meg nem jutott eszembe.
Orulok, ha neked tetszett amit irt. Ez a lenyeg.

Csodabogár 2017.10.04. 16:55:40

@vándor madár: Elárulom, hogy Magyarországon kívűl mindenütt kell adót fizetni a nyugdíjból is és nincs ingyen utazás meg egyebek.
Sajnos itthon az idősek hozzá szoktak a dicső szocializmusban, hogy állam bácsi segit rajtuk. Magukról gondoskodni, minek? Ez változni fog, szerintem a mai 30-40 évesek már tudják hogy magukra kell számítsanak.

Arthamyr 2017.10.04. 16:57:42

@vándor madár: Igen, akkor volt ott már baj előtte is, ahogy írtam. Pl. hogyan nevelte fel a gyerekeit, ami simán megduplázza a költségeit? Vagy miért élt le 65-70 évet egyik-napról a másikra bukdácsolva? Ha valaki 50%-os nyugdíjat akar, elég sokat kell(ene) fizetnie előtte, vagy nagyon későn mehet csak nyugdíjba, vagy nagyon nagy népszaporulat kell, hogy az fenntartható maradjon. Nyilvánvalóan emelik emiatt emelik a nyugdíjkorhatárt/csökkentik a nyugdíjakat, mivel népszaporulat (szerencsére) nincs és nem is lesz.

Arthamyr 2017.10.04. 16:59:13

@Csodabogár: Nem az idősek szoktak hozzá, hanem a társadalom nagy része.

London2009 2017.10.04. 16:59:29

@Arthamyr: ez uj fejlemeny. Emlekszem, hogy nyaron mar a Magyarorszagra valo koltozest tervezgettetek.
Nekem egyelore nem letezik meg olyan hely a fejemben sem, amirol ki tudnam jelenteni, hogy na innen en mar nem koltozom soha sehova. Ehhez szerintem meg tul fiatalok vagyunk. Egyelore meg valtoznak az igenyeink, korulmenyek stb. Valamint egy jo munkaert en meg mindig elkoltoznek igen sok helyre, ugyhogy ez nekem nem kriteria, ami az igazi otthon erzest illeti.

Arthamyr 2017.10.04. 17:04:28

@London2009: Ez most sem változott meg, egyelőre még mindig Magyarország vezet, csak itt szép új lakásunk, ott meg felújításra szoruló házunk van, és nincs mellényzsebben 50-60 milliónk, hogy ott is legyen szép házunk. A helyfüggetlen munka is elúszhat, kell kis tesztüzem, mert én többet nem fogok a most elérhető magyar feltételek közt dolgozni, az biztos.
Szóval csak ami késik, nem múlik.

DieNanny CH 2017.10.04. 17:08:07

@P.Elliot:

Nemcsak a nyugdíjba menést. Emlékszem, 17 éve, mikor az ovimtól eljöttem, nekem is rendeztek egy kis búcsúpartit, sőt, ajándékot is vettek. Pontosabban, megkérdezték, mit szeretnék. És, mivel a kirándulásokon az ovival én voltam az ügyeletes fényképész - az ovi gépével -, egy fényképezőgépet kértem. Persze, ez úgy lett ideadva, hogy én választottam ki a gépet, megvettem, elvittem a bulira megmutatni, hogy ezt kaptam tőlük, az összegyűjtött pénzt meg ideadták.
:-)

London2009 2017.10.04. 17:09:02

@Arthamyr: 50-60 millio azert eleg lenne egy haz teljes ujraepitesere. Az nagyon sok felujitasra. Az majdnem 200k GBP. Na ne! Bar felujitasban jo vagyok, de en ennek a toredekebol ujitottam fel komplett hazakat.
Jol hangzik! Remelem jol fog sikerulni a tesztuzem!!

Arthamyr 2017.10.04. 17:16:27

@London2009: Mi dózerolunk, tehát üres telekre építünk majd egy új házat. És nem szeretnénk nagyon kompromisszumokat kötni, vagy évekig húzni a kivitelezést.
Lehet, hogy nem kell majd annyi, de jobb, ha több van, sajnos gyerekkoromból/baráti körből tudom, milyen az, ha sosincs kész a ház, mert 80%-nál elfogyott a pénz, és pont olyan ütemben romlanak el a dolgok, hogy ez az állapot meg is marad nagyon hosszú időn át. Én abból inkább nem kérek többet.

London2009 2017.10.04. 17:30:37

@Arthamyr: ja ertelek! Oh, ez ugy mas. Ennyiert nem lehet inkabb venni valamit?

Arthamyr 2017.10.04. 17:32:42

@London2009: De lehet, és az is előfordulhat. Majd meglátjuk, jövőre, hogy kell-e pályakorrekció, aztán 2 év múlva, hogy mik a lehetőségeink. Megint sikerült jól beleoffolni, olyan dologgal ami valószínűleg a kutyát nem érdekli... :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.10.04. 17:42:44

@Arthamyr: (Grand Design szoktad nézni esetleg? Belfast-ot milyennek találtátok?)

somlobodog 2017.10.04. 17:45:39

@komisz_kölök: ugyanezen gondolkozom. Mi ez? Nem értem. Se eleje se vége se konklúzió. Még csak nem is "irodalmi" :))

Virago_1000 2017.10.04. 17:46:22

@Csodabogár: "Elárulom, hogy Magyarországon kívűl mindenütt kell adót fizetni a nyugdíjból is és nincs ingyen utazás meg egyebek."
-akkor otthon jobb elni megis?

"Sajnos itthon az idősek hozzá szoktak a dicső szocializmusban, hogy állam bácsi segit rajtuk. Magukról gondoskodni, minek? Ez változni fog, szerintem a mai 30-40 évesek már tudják hogy magukra kell számítsanak."
- ez eddig ok, de akkor nem akarok az allamnak nyugdijhozzajarulast fizetni.

Shaktee 2017.10.04. 17:46:29

@Csodabogár: Média csak azt mondja ami mélyen bele van ágyazva az emberekbe.
Lehet ezt a torok megszallasra, trianonra, elvesztett haborukra, patásorbánra fogni, de nem ez a lényeg.

szvsz.

somlobodog 2017.10.04. 17:46:33

@London2009: +1. engem se érdekel. Sőt kifejezetten idegesít. Egy politikai blogon van helye de itt nem.

Pál Maros 2017.10.04. 17:47:02

@Golf2: Ez nagyon komoly probléma. "Das Motiv für den Münchner Amoklauf vom vergangenen Juli mit zehn Toten ist den Ermittlern zufolge Mobbing gewesen. Der 18 Jahre alte Amokläufer Ali David S. sei "über Jahre hinweg" von seinen Mitschülern gemobbt worden, so die Ermittler heute."
www.epochtimes.de/politik/deutschland/ueber-jahre-hinweg-gemobbt-ermittler-sehen-mobbing-als-motiv-fuer-muenchner-amoklauf-a2073549.html

Virago_1000 2017.10.04. 17:47:09

@swing gitan: es lebontva, mennyi penzt fizetett az EU-nal Ocse?
errol miert nem esik szo? Mi be is fizetunk, ezert meglehetosen alsagos dolog tamogatasnak hivni a visszacsorgatott penzecsket.

Arthamyr 2017.10.04. 17:53:26

@kisrumpf: Nem, a feleségem a kreatív, én csak a gyakorlati dolgokért felelek és pofám befogom. :) De azért előfizetünk pl. lakberendezős újságra, meg amikor aktuális, körülnézünk minden fele.

Nekem Belfast kicsit nyomasztó volt (elég szar idő is volt, lehet szép időben más lett volna), és sokkal Londonabb, mint Dublin, én nem költöznék oda, akkor sem, ha tényleg olyan olcsó, mint a poszt írta. Főleg, hogy Brexit is lesz, és ha mondjuk miatta meginog a nagypénteki egyezmény, ott sem lesz szép világ. De a vendégeinknek tetszett, és ez a lényeg. Turistáskodni nem rossz, ha már leteszi a lábát erre a szigetre az ember, és itt van mondjuk 1-2 hétig, simán megéri megnézni.

vándor madár 2017.10.04. 18:02:59

@Csodabogár: "Elárulom, hogy Magyarországon kívűl mindenütt kell adót fizetni a nyugdíjból is és nincs ingyen utazás meg egyebek."

Ezt én tudom. Oda is akartam írni, de a végén valahogy kimaradt, hogy ma megéri nyugdíjasnak Magyarországra visszamenni, ha az egészségügyet kivesszük a pakliból meg a dög meleget, bár ugye az életük pont ezeken fog múlni.

Szerintem Londonban van ingyenes utazás, de olyan, mint Mo-n, azt gondolom lámpással kellene keresni az egész világon.

"Sajnos itthon az idősek hozzá szoktak a dicső szocializmusban, hogy állam bácsi segit rajtuk. Magukról gondoskodni, minek?"

Ha jól tudom, nem is éltél Magyarországon a "dicső szocializmusban", de azért mondjál néhány példát légyszíves, hogy miben segített az embereknek az állam bácsi? Az én szüleim az egész munkában töltött életüket abban a korban élték, de senki nem tud semmire visszaemlékezni, amit ingyen kaptak volna. Vidéken még az áram is kb. a duplájába került, mint Bp.-en és még a felét sem keresték, Azon kívül az ellátás a budapestihez képest a béka segge alatt sem volt. Még családi pótlékot is - ami ma gondolom az EU jóvoltából alanyi jogon jár -, csak akkor kaptak, ha volt havi 21 nap biztosítási jogviszonyuk (munkaviszony). Ha az emberek nem gondoskodtak volna magukról, akkor éhen haltak volna. Segítséget csak a rokonoktól, ismerősöktől, kollégáktól, szomszédoktól lehetett kérni, nem pedig az állam bácsitól, mint Nyugaton. Azt senki nem mondta nekik, hogy hiába fizetik a nyugdíjbiztosítást, abból majd nem fognak tudni megélni és mellette kell még fizetni legalább kétfajta nyugdíjbiztosítást. Nem is létezett ilyen modell. De ha létezett is volna, akor is az lett volna, mint most. Hiába propagálják, ha pont azoknak nincs rá pénze, akik a legjobban rászorulnának.
Azok a kedvezmények, amik a nyugdíjasoknak most vannak, azok mind újkeletűek a rendszerváltás óta, miután a jó kis politikusaink rájöttek, hogy Mo-n csak a nyugdíjasokkal lehet választást nyerni.

kék madár 2017.10.04. 19:01:11

@Virago_1000: a netto be es kifizetes fogalmai mondanak valamit?

kék madár 2017.10.04. 19:03:19

@vándor madár: nem tudo meg egy orszagot, a diktaturakat is beleertve, ahol az emberek nyugdijmegtakaritasat onkenyesen elvettek volna, ami meg egy diktaruraban is buncselekmeny lenne. De Csodabogarral nem erdemes vitatkozni, mindig bedob valami alaptalan zagyvasagot, aztan ha rakerdezel nem valaszol.

kék madár 2017.10.04. 19:07:37

@Virago_1000: "Eppen ugy, ahogy neked is, a velemenyukhoz, onrendelkezeshez nekik is joguk van."
nincs hozza joguk, amit csinaltak az bunugyi kategoria csak mivel a diktatorodnak tetszett, inkabb biztatta oket es nem lecsukatta, ahogy kellett volna - egy jogallamban.

kék madár 2017.10.04. 19:09:52

@puhacica: teged mindenhol mindenhova hivnak, es alig gyozod lemondani :)

Arthamyr 2017.10.04. 19:14:17

@kék madár: Azért abban igaza volt, hogy akkoriban lényegesen nehezebb volt éhenhalni, mint most, és aki akart munkát is talált, nem volt piacképtelen szakma sem, mivel semmiféle piac nem volt. Erre az éhenhalni nem nehéz rendszerre még elég sokan nem álltak át.

Azt meg megnézném, hogy egy "rendes" diktatúrában hogyan kezelik az emberek megtakarítását, ha jól tudom, a legutóbbi magyar diktatúrában kicsit többet vettek el az emberektől, mint a nyugdíjmegtakarításuk (már akitől volt mit). Persze nem azt mondom ezzel, hogy helyeslem a lenyúlást, de ettől még ez a bánásmód nem példa nélküli, ha a diktatúrákat is belevesszük...

vándor madár 2017.10.04. 19:19:34

@swing gitan: Ez az Őcsény ügy Nyugat-Európában, de legalább is német nyelvterületen elég gyakori.
Svájcban van olyan falu, amely inkább büntetést fizet, de nem hajlandó befogadni őket.
Mivel Magyarországon még nem volt ilyesmi, ez most világszenzációnak számít, de minden csoda három napig tart.

Már az is fölöttébb gyanús, ahogy a riporter bevezeti a témát: "egy panziós elhatározta, hogy menekülteket üdültetne itt a faluban" Ja, mert az csak úgy megy.

Az is eléggé bevett szokás német nyelvterületen, hogy lepukkadt és kieső helyen lévő szállodákba menekülteket és/vagy szereléseken dolgozó embereket szállásolnak el. A tulajdonos kap pénzt, különben bezárhatna vagy már be is zárt előtte, a többieknek meg megoldódik a lakhatása.

Őcsénybe egyébként a kutya sem megy üdülni és panzió is gondolom csak azért van, mert a 6-os út mellett fekszik. Gondolom nem megfelelő a kihasználtsága, ha a tulajdonos belement volna ebbe az "üdültetésbe", de utána kb. lebonthatta volna a panzióját, amilyen állapotban majd a menekültek hagyták volna.

A falusiak azt nyilatkozzák, amit a médiában látnak, hallanak, olvasnak nap, mint nap a menekültek cselekedeteiről Európában és valószínű azt is hozzáköltik félelmükben, amit még ezek után gondolnak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.10.04. 19:26:53

@Arthamyr: (kösz. Mondjuk ki, szürke iparváros. Van még pár része, amivel alkalomadtán megismerkednék, de valahogy eléggé nehezen vesszük rá magunkat egy célzott útra. Hogy hogyan alakul Brexit után, el sem tudom képzelni, de a minap a rádióban beszélt valaki a falbontásról, meg is lepődtem. Elvileg pár éven belül meg akarnak szabadulni az összestől.)

Arthamyr 2017.10.04. 19:32:12

@kisrumpf: Igen, ez tökéletesen leírja, hogy milyen. A falakat meg biztos csak átrakják majd a határra. :) Mondjuk remélem Dublinban a Brexit mindössze extra cégeket fog jelenteni, amik elmenekültek a UK-ből, és észak problémái északon is maradnak.

Shaktee 2017.10.04. 19:38:57

@vándor madár: Hidegen hagy hogy másutt milyen sotetek a polgarok, a magyarokét szégyellem.

Shaktee 2017.10.04. 19:39:02

@vándor madár: "amilyen állapotban majd a menekültek hagyták volna."

Hmmm, no comment

Shanarey 2017.10.04. 19:40:59

@vándor madár:

Erről a témáról csak egy dolgot tudsz rosszul, az pedig az hogy ez nem arról szólt volna hogy menekülteket telepítsenek be a faluba, hanem arról hogy eltöltsenek ott egy kis időt, kvázi nyaraljanak. Ráadásul, Magyarországon befogadott, hivatalos menekültekről van szó, nem pedig olyanokról akik tegnap szöktek át a határon, avagy papírjuk sincs. Mellékesen hogyan integrálnád be egy idegen nép kis csoportját, ha nem engedik őket be sehová?

vándor madár 2017.10.04. 19:42:22

@kék madár: "nem tudo meg egy orszagot, a diktaturakat is beleertve, ahol az emberek nyugdijmegtakaritasat onkenyesen elvettek volna, ami meg egy diktaruraban is buncselekmeny lenne."

Igen, ez borzasztó és az EU ezt az égbekiáltó bűntényt jóváhagyta.
Egyébként már ez a magánnyugdíjpénztári rendszer, mint gyakorlatilag egyetlen nyugdíjpillér sem volt kóser. Amelyik országokban van magánnyugdíjpénztár, az ott nem az egyedüli nyugdíjbiztosítás, hanem valamilyen állami mellett futó.
De tudtommal majd kapnak az emberek arra az időre állami nyugdíjat vagy nem?
Ilyen alapon tán majd a bankbetéteket fogják lenyúlni ebben a nagy demokráciában, ha valamire kell a pénz.

puhacica 2017.10.04. 19:43:20

@kék madár: ezt irtam volna? ;)
de ja, teny, hogy tobbszor hivnak, mint ahanyszor szivesen mennek.

vándor madár 2017.10.04. 20:06:44

@Shanarey: "Mellékesen hogyan integrálnád be egy idegen nép kis csoportját, ha nem engedik őket be sehová?"

Én tudom, hogy "üdülni" mentek volna és azt is, hogy státusszal rendelkeznek. Az embereknek teljesen mindegy, hogy egy menekült milyen jogi státusszal rendelkezik, attól még nem más ember. Attól meg mindenki nyilván tart, ha ma beengednek kettőt két hétre, akkor holnap öten jönnek öt hétre és így tovább.
Mellesleg a befogadott menekültek más országokban nem zárt barakkokban élnek szögesdrót mötött, hanem általában saját lakásokban, amit a szociális hivatal fizet nekik, ki-ki a saját családjával vagy egyedül és legalább a nyelvtanfolyamot fizetik nekik. persze milliós tömegnél ez most biztosan változott, de Mo-n nagyon kevesen vannak. A vidéki falvak a beintegrálódra legkevésbé alkalmasak a teljesen más kultúrájú emberek számára. Keressenek nekik olyan egyszerű munkákat, amiket nyelvtudás nélkül is el tudnak látni és majd ott elkezdődik az integráció.

vándor madár 2017.10.04. 20:07:40

@swing gitan: Te itt egyébként milyen jogon használod a Snétberger és a Bogdán arcképét?

kék madár 2017.10.04. 20:28:06

@puhacica: igen, egyszer irtad, hogy neked inkabb az okoz gondot, hogy hogy mondj le udvariasan meghivasokat - ilyen hasonlo beilleszkedos temanal. Az az atkozott nepszeruseg!

Egyebkent eleinte en azon nyomorogtam, hogy hogy keruljek be barati korokbe ma meg mar azon nyomorgok, hogy hogy keruljek ki beloluk

kék madár 2017.10.04. 20:29:58

@vándor madár: azt hittem, ha valami az utcara viszi az emberek ezt vitte volna, de orult nagyot tevedtem, sok mindent le lehet nyomni a magyar szavazo torkan, mikozben a zsebeben lehet turkalni

M. Péter 2017.10.04. 20:34:05

@vándor madár: Ha nem mondták volna mega falubelieknek, akkor lehet, hogy ki sem derült volna, hogy menekültek.

szalka240 2017.10.04. 20:36:10

@vándor madár: "Ilyen alapon tán majd a bankbetéteket fogják lenyúlni ebben a nagy demokráciában, ha valamire kell a pénz. "

Na én ezért döntöttem úgy még 2010-ben, hogy inkább elviszem Ausztriába a megtakarításom nagy részét, amivel a külföldre költözésemet terveztem finanszírozni (ami a következő évben be is következett). Akkor hoztak egy rendelkezést (már nem tudom, hogy rendelet, törvény vagy alkotmánymódosítás volt-e), hogy mindenkinek részt kell vállalnia az államadósság csökkentésében. Ez pont akkor volt, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a manyup-megtakarítást is el akarják venni. Szóval inkább biztosra mentem.

kék madár 2017.10.04. 20:40:21

@szalka240: egy kozepesen zavarosan es benan gazdasaggal mukodo fejlodo orszagban is alap, hogy a megtakaritasokat valaki garantalja, kulonben mindenki aranyfogtomesben tartja a megtakaritasat

Shaktee 2017.10.04. 20:41:50

@M. Péter: Hogy gondolod ezt, nem lépnek ki a panziobol, bujkaltak volna?

vándor madár 2017.10.04. 20:47:38

@kék madár: "azt hittem, ha valami az utcara viszi az emberek ezt vitte volna"

Igen, én is mindig azon csodálkozok, hogy mindig mindenki panaszkodik, de ha lépni kellene, akkor féltik az egzisztenciájukat.

Shaktee 2017.10.04. 21:02:46

@vándor madár: what do you mean ? :-)

puhacica 2017.10.04. 21:15:02

@kék madár: igen, emlekszem, hogy irtam.
ok, nyilvan nem ugy kell elkepzelni, hogy naponta bombaznak meghivasokkal, de meg az a keves is soknak tunik, mivel nem vagyom nagy cimboraskodasra.
egyszer egy bolcs ember azt mondta, hogy igenis kell apolni a barati, jo ismerosi kapcsolatokat, nem lehet begubozni, szoval az az en nagy projectem... nem haladok tul jol. :D

vándor madár 2017.10.04. 21:40:55

@swing gitan: Miről? Élő közszereplők arcképeit használod.

NorthPier 2017.10.04. 21:59:43

@swing gitan: Ha már ennyire foglalkoztat ez a történet, írd légyszíves helyese: Őcsény, őcsényi, stb.. (Nem az ékezeteket hiányolom.)

Latcho Rom 2017.10.04. 22:13:47

@NorthPier: Igen..már többen lebaltáztak ezért emailben, tehát:

Öcsény, az öcsényiek szégyene.

Kösz a kiigazítást.

somlobodog 2017.10.04. 22:29:42

@vándor madár: ha nyilvános kozszereplesen készült akkor használhatja hozzájárulás nélkül. A kérdés az hogy a fénykép készítője hozzájárult-e a felhasználásához. De látom igaz a mondás: Magyarországon a focihoz és a joghoz mindenki ért:).

M. Péter 2017.10.04. 22:35:15

@swing gitan: Egyszerűen külföldi turistáknak nézik őket.

kék madár 2017.10.04. 23:03:05

@puhacica: akkor mi jok lennenk egymasnak baratkozni, nekem is hasonlok az igenyeim, a kethavi egy mar egy kicsit suru

Csodabogár 2017.10.04. 23:15:28

@kék madár: Most jöttem haza, hangversenyen voltam.
Na szóval én a Kádár korszakról beszéltem, amiből én elmentem, de számos jó barátom + a szüleim itthon maradtak. 9 év után pedig rendszeresen jártam haza. Amit én láttam, igaz csak Pesten, az volt, hogy az emberek szépen éldegéltek. Mindenkinek beton biztos állása volt, munkanélküliség nem létezett. Lehet, hogy nem sok dolga volt a munkahelyén, de bejárt és hónap végén megkapta a fizetést, holt biztosan. Nyugdíj szintén biztosítva volt OTP röhejes időkre 35 év adta az alacsony kamatu kölcsönt. Akinek vágya volt annak lett háza vagy lakása, saját tulajdonú. Egészségügy akkor még jól működött, a hála pénz közel se volt olyan divat és elvárás mint ma.
MIndez aztán a rendszer váltás után egy csapásra megváltozott. Csak annak volt állása aki keményen dolgozott és az se volt biztos. Arról nem szeretnék írni, hogy a nyugdíjkassza hova lett, nem is ez volt a kérdés tárgya. Nem pénzt adott az állam, hanem körkörös ellátottságot és biztonságot. Elhiszem, hogy sokaknak egy sokk volt ezután a létező kapitalizmust megélni. .

Csodabogár 2017.10.04. 23:19:33

@swing gitan: Biztos már sok helyen járt, ahol előzően menekültek laktak. :-)

Shaktee 2017.10.04. 23:28:36

@M. Péter: hja, lányok esetleg burkában, a falu betolta volna nekik a welcomewagent. Oh jesz.

gabors 2017.10.04. 23:45:03

@Virago_1000: "Mi be is fizetunk, ezert meglehetosen alsagos dolog tamogatasnak hivni a visszacsorgatott penzecsket. "

ezt a hulyeseget Mo BOVEN netto tamogatott ... a GDP kb 3% a NETTO EU penz !!!

most eppen csak a 2014-es adatot talaltam meg lehet van mar ujabb is abban az evben a NETTO penz amit magyarorszag kapott 5.68 milliard Euro (a befizetesek kb 1 milliard EU-t levonva a teljes tamogatasokbol .. csak hogy a nagysagrend is erezheto legyen)

Ha ezt megszorozzuk mondjuk csak 250-el (nem tudom mi lehetett az atlagos EU/Foring 2014 ben, de ennel valszeg tobb hogy forintban is meg legyen .1420 milliard Forint van ott jo sok nulla

Es ez csak egy ev volt ... kerdem hol ez a penz ??? Minden evben az elmult legalabb 10 evben 1 milliard EU folott volt a NETTO tamogatas....

kék madár 2017.10.04. 23:45:07

@Csodabogár: en azt hittem a mostani rendszert dicsered, ugy mint adomentes nyugdij es ingyenes utazas, de akkor felreertettelek.

gabors 2017.10.04. 23:49:02

@vándor madár: '"Elárulom, hogy Magyarországon kívűl mindenütt kell adót fizetni a nyugdíjból is és nincs ingyen utazás meg egyebek."

Ezt én tudom. Oda is akartam írni, de a végén valahogy kimaradt, hogy ma megéri nyugdíjasnak Magyarországra visszamenni,"

Ez mashonnan jovo nyugdijra es magannyugdijra is igaz?

De mindegy ezt egy tollvonassal meg lehet valtoztatni meg akkor is mar granitba veste a NER.

gabors 2017.10.05. 00:01:23

@vándor madár: "Svájcban van olyan falu, amely inkább büntetést fizet, de nem hajlandó befogadni őket.
Mivel Magyarországon még nem volt ilyesmi, ez most világszenzációnak számít, de minden csoda három napig tart.
"

gondolom direkt terelsz ... nem befogadasrol volt szo hiszen MAR Mo-on elo menekult csaladok (vagyis Mo-on mar letelepult) gyerekeit akartak udultetni ... azt hogy ki fizeti nem tudom de mindegy is ... nem ?

Szoval akkor hogy van ez ? Pont ezert volt ordas hazugsag amit OV mondott ... persze ez sem nem elso sem nem kiveteles.... egy politikustol (marmint hogy hazudik)

M. Péter 2017.10.05. 00:34:43

@Csodabogár: A Bahamákon vagy Monacóban nem kell a nyugdíj után adózni, mert nincs jövedelemadó.

Shaktee 2017.10.05. 00:39:19

@gabors: visszatáncolt a madár, illetve egy linkkel próbálta aláhúzni a dolgát

vándor madár 2017.10.05. 09:56:22

@gabors: "Ez mashonnan jovo nyugdijra es magannyugdijra is igaz?"

Igen. Magyarországon ma semmilyen nyugdíjra nem kell adót fizetni.
Igazad van. A nyugdíjak adómentességét bármikor meg lehet változtatni egy tollvonással.

puhacica 2017.10.05. 10:05:37

@kék madár: nana, van akibol az is sok :D

vándor madár 2017.10.05. 10:29:41

@gabors: "gondolom direkt terelsz ... nem befogadasrol volt szo"

Nem terelek se direkt, se indirekt, csak azt írtam le, hogy más országokban is ugyanúgy reagálnak az emberek, mint Őcsényben, úgyhogy ez nem valami kirívó eset.
Aki itt elhiszi, hogy "üdülésrő" van szó, annak nem tudok mit mondani, csak annyit, hogy remélem ismeri a kismalac és a farkas című mesét.
Bármennyire is sajnálja az ember a menekülteket, már aki tényleges menekült, akkor sem a messzi távolból kell ítélkezni és elméletben kardoskodni olyan ügyért, ami az adott embereknek elfogadhatatlan.
Eddig én még akármerre jártam, mindenhol azt tapasztaltam, hogy azokban a városrészekben, ahova a menekülteket illetve harmadik világbeli embereket beköltöztették, azok leamortizálódtak, az ingatlanok elértéktelenedtek, a fehér emberek elköltöztek onnan, sőt van ahova már nem is merik betenni a lábukat. Ugyan ez történt Budapesten a nyolcadik kerület körúton kívüli részével is, ahova cigányokat költöztettek be. Ugyan így vidéken is eladhatatlan egy ingatlan, aminek a környékén ők laknak nagy számban. Egy ilyen akció existenciális tönkre tudja tenni sokak életét, amit Mo-n a szűkös anyagiak miatt már soha az életben nem hoz helyre. Itt tudom, hogy többen felhördülnek, de ez ezek tények, teljesen függetlenül attól, hogy én miről mit gondolok.

vándor madár 2017.10.05. 10:38:23

@swing gitan: "visszatáncolt a madár, illetve egy linkkel próbálta aláhúzni a dolgát"

A madár nem táncolt vissza, csak nem fog reggelig itt értelmetlen dolgokól vitatkozni.
Ha saját magad nem jössz rá, hogy több száz kommentelőből te egyedül lógsz itt ki a sorból, mind az avatarral, mind pedig a "kommenteléssel", már ha azt annak lehet nevezni, akkor én azt személyesen csak sajnálni tudom.

Egyébként gratulálok, mert megoldódott a menekültek ügye. Az avatarod befogadja őket a falujába. Remélem majd valakinek anyagilag érdekében is fog állni és oda is mehetnek.

Csodabogár 2017.10.05. 11:09:39

@M. Péter: Itthon se kell, viszont ahonnan kapom a nyugdíjat, ott rögvest levonják az adót. Kb. 1 éve pl. egy olyan városban fizetek Svájcban kommunális adót, ahol soha nem éltem, de ott székel a nyugdíjintézet.:-(

vándor madár 2017.10.05. 11:31:30

@M. Péter: "A Bahamákon vagy Monacóban nem kell a nyugdíj után adózni, mert nincs jövedelemadó."

Biztosan van a világban még sok hely, ahol nem kell a nyugdíj után adózni, pl. Paraguya-ban sem, de ez nyilván nem szó szerint volt értendő, legalább is én, mint a komment címzettje nem úgy értelmeztem. A legtöbb országban, ami a kivándorlók célpontja és anyagilag tán még megengedhető lenne, sajnos kell.

vándor madár 2017.10.05. 11:39:08

@Csodabogár: "Kb. 1 éve pl. egy olyan városban fizetek Svájcban kommunális adót, ahol soha nem éltem, de ott székel a nyugdíjintézet.:-("

Ez komoly? Ezek is csak egyre csúsznak lefelé. Ez most valami helyi, kantonális vagy országos újítás?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása