oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 22. 06:30,  Miért jöttél haza? 222 komment

2017. szeptember 22. 06:30 Határátkelő

Miért jöttél haza?

A kérdést sokaknak felteszik, akik hazaköltöztek, a válaszok persze különbözőek, de általában érzelmi alapúak, a családról, gyökerekről szólnak. Balázs 11 év Kanada után költözött vissza Magyarországra. Hogy miért? Erről szól a mai poszt.

Te is hazaköltöztél? Szívesen mesélnél róla? Írj a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

kanada_victoria_foto_pixabay_com_montsesb.jpg

„Ugyanazon a helyen ülök a kocsmában, mint 11 éve, mielőtt elindultam. Eltelt 11 év és visszajöttem. És most már nem akarok elmenni innen. Elég volt az utazásból. 

Ülök és nézek ki a fejemből, bámulok mindenre, mintha először látnám. Gyalogolok az utcán, mindenkire ráköszönök és vigyorgok. Mintha 11 év börtön után szabadultam volna. Soha nem éreztem magam még ilyen jól… 

Az ezredfordulótól kezdődően 11 évet éltem Kanadában. Amikor ez beszélgetések során előjön, az első kérdés, amit ismerős és ismeretlen feltesz, hogy „Miért jöttél haza?”. 

Először csak gondolkodtam hosszú ideig, hogy mit mondjak, mert ez nem egy egyszerű és rövid idő alatt meghozott döntés volt, hogy hazaköltözök. Később azt vettem észre, hogy erre a kérdésre minden beszélgetésnél egy újabb ok és történet jutott eszembe, hogy mi játszott szerepet a döntésemben. Ezeket nem lehetett néhány mondatban elmondani és az érzéseket visszaadni. 

Mindenkinek, aki kérdezett, azt mondtam, erről könyvet lehetne írni – ahol elmondom, hogy miért akartam nekiindulni a világnak, miért volt jó, hogy így tettem, meddig jutottam és miért jó, hogy hazajöttem. Olyan sokszor kérdeztek, hogy elkezdtem listát írni mindenről, amin átmentem és a végén egy kisregény lett belőle. 

Ennyi az élet? 

2001-ben, amikor elindultam, 25 évesen, az járt a fejemben, hogy elegem van a kisvárosi életből. Minden nap ugyanolyan volt, reggel korán kelés, munka, délután haza és nem történt semmi. Ijesztően hangzott, hogy ennyi volt az élet, hogy most már nyugdíjas koromig ez fog menni. 

Az Egyesült Államokba már akkor is közel lehetetlen volt hivatalosan bejutni. A kanadai pontrendszer viszont elég jól hangzott, láttam esélyt arra, hogy letelepedési engedélyt kapjak. 

Ez sem volt egyszerű – sokféle dokumentumot kellett összeszedni, ezeket hivatalosan lefordíttatni – állampolgársági bizonyítvány, erkölcsi bizonyítvány, nyelvvizsga bizonyítvány, diploma, orvosi igazolás, hogy nincsenek fertőző betegségeim, mint TBC vagy AIDS. 

Kellett egy önéletrajz és egy kísérőlevél is, hogy miért akarok Kanadába menni. Miután ezek megvoltak, Ausztriában, a bécsi kanadai követségen kellett beadni a kérvényt. Ekkor elindult az elbírálási folyamat, ami általában másfél évig tartott akkoriban. 

Érzelmi hullámvasúton 

Amikor megérkeztem Kanadába, egyből három csapdába léptem – nem volt még hivatalos lakcímem, így nem tudták hová kiküldeni a Social Security kártyám, ami az egészségbiztosításhoz kellett. 

Mivel még munkám sem volt, így nem akartak lakást kiadni nekem, mert attól féltek, hogy majd nem fizetem – így persze hogy legyen hivatalos lakcímem. 

Elmentem egy bankba, hogy számlát akarok nyitni, ahová majd átutalom a maradék pénzem otthonról, valamint majd ide jön a fizetésem, amint munkát találok – ott azt mondták, mivel nincs munkám és semmilyen kredit történetem, nem nyitnak nekem számlát. Érzelmi hullámvasút volt az első néhány hét. 

A kinti öregek azt mondják, hogy az első öt év elveszik az ember életéből. Gyorsan telik az idő, mire az ember talál egy jó munkát, lakást, autót vesz és elér egy olyan szintre, ahol azt mondja, hogy most már minden rendben van. 

A legnagyobb gond az volt, hogy a magyar diplomát nem fogadták el. Honosíttatni kellett, ami azt jelentette, hogy kaptam egy papírt, ami azt mondta, hogy az én négy év főiskolám megfelel ottani négy év egyetemi tanulmánynak. Ami igaziból semmit sem ért, mert a magyar diplomán hiába volt rajta a mérnök szó, én azt kint nem használhattam. 

Bementem az irodába, ahol ezt intézik. Behívott egy tag, elkérte a papírokat. Egy idősebb, fekete hajú, barna hapsi volt, és erős akcentussal beszélte az angolt. 

Elmondtam neki mi a helyzet – négy év főiskola, informatikus mérnök, de itt ezt nem fogadják el, kellene egy papír, hogy ez itt minek felel meg. Nézegette a papírokat, majd megszólalt: 

- Magyar vagy?

- Igen.

- Á, az nagyszerű, milyen jó csapatotok volt régen, Puskás, nagy játékos volt. 

Nabasszameg gondoltam, még jó, hogy utálom a focit és semmit nem tudok róla, most mi a fenét mondjak? Stooges – Iggy Pop, Ron és Scott Asheton, Dave Alexander. Motörhead – Lemmy, Philty Animal Taylor, Fast Eddie. 

- Igen, megverték Angliát 6:3-ra – jutott eszembe. 

Két választásom volt. Vagy hagyom az egészet a fenébe és technikusi melót vállalok, vagy megszerzek egy diplomát egy kanadai egyetemen, amit elfogadnak, amiről tudják mi az és így lesz esélyem jobb munkát találni. 

Az utóbbi mellett döntöttem. Beiratkoztam egy kétéves másoddiploma képzésre. Ez sokat segített, miután végeztem, nem sokkal később egyenesben voltam. 

Nem érdekelt, mi történik itthon 

Az első öt évben nem is látogattam haza. Tényleg gyorsan eltelt az idő és nem is érdekelt, mi történik itthon. Házat vettem, berendeztem, megvolt minden. Rengeteget utaztam munkával kapcsolatban. Nem hiányzott semmi. 

A német henteshez jártam füstölt kolbászért, kenőmájasért és volt a hurkához hasonló ízesítésű hajdinás kolbászuk. A lengyelek jó savanyúkáposztát csináltak és azért csak volt elég magyar a városban ahhoz, hogy pirosaranyat, pirospaprikát, magyar konzerveket és tésztákat is áruljanak. 

A magyar fajta TV paprikát nem ismerték. Azt megpróbáltam én termeszteni, de néhány év kísérletezés után el kellett fogadnom, hogy nem az északi éghajlathoz vannak nemesítve. 

Éltem az életem, utaztam, tanultam, jól éreztem magam. Az első nyolc-kilenc évben eszembe sem jutott, hogy milyen lenne hazaköltözni. De közben történtek dolgok, amik lassan kezdtek összeadódni, anélkül, hogy észrevettem volna. 

Kinyitottam a csapot és hideg vizet locsoltam az arcomba. Jól esett a nagy melegben és a hosszú utazás után. Aztán felnéztem, a tükörben megláttam az arcom és valamiért azt kérdeztem magamtól: Mi a fenét keresek én itt? 

Nem volt kedvem visszamenni 

Próbáltam nem észrevenni a jeleket. Aztán 2011 nyarán kiborultak az összeadódott dolgok. Amikor itthon voltam a szokásos néhány hetes nyaralásomon, már nem volt kedvem visszamenni. 

Amikor visszamentem, azon gondolkodtam, hogy haza kellene költözni. De mi lesz akkor a 11 év munkájával, amit elértem? Milyen munkám lesz otthon, hol fogok lakni, miből élek, hogy fogok élni? 

Hozzá voltam ragadva az anyagi dolgokhoz. Anyagi dolgokon gondolkodtam ahelyett, hogy magamra gondoltam volna és arra, hogy mit szeretnék, mi lenne jó, mi tenne boldoggá. Ez ment néhány hónapig. 

Egyik este feküdtem az ágyon és megint az járt a fejemben, hogy mit csinálnék otthon, miből élnék, aztán egyszer csak valahogy azt gondoltam: „Inkább legyek szegény, de boldog.” 

Ekkor tudtam elengedni mindent. Amíg lesz hol lakni és van mit enni, rendben leszek. Más nem számít. Ekkor döntöttem el, hogy hazajövök.

Nem bántam meg, hogy annak idején elindultam. Éppen ellenkezőleg. Azt gondolom, hogy az iskola elvégzése után, aki teheti, menjen külföldre néhány évre, tanuljon meg jól egy nyelvet, szakmailag fejlődjön, tanuljon és kinyílik előtte az egész világ. 

Megéri-e maradni? 

Aztán gondolkodjon el azon, hogy megéri-e számára idegenben maradni. A szülők, a család és a régi barátok nélkül. Néhány dolgot végig kell gondolni. Nem leszel ott nekik, amikor ott kellene, hogy legyél. 

Gyerekek születnek, nőnek fel és a hosszú távollétek miatt megszűnnek a családi, baráti kapcsolatok. A nagyszülők, szülők, rokonok megöregednek – kórház, betegség, temetés. Messziről nem tudsz segíteni nekik, nem tudsz elbúcsúzni. 

Ha segítségre lesz szükséged, ha bármilyen probléma adódik, egyedül vagy. Munkahelyi haverok gyorsan lesznek, de azok is maradnak. Munkán kívül nem fognak veled lógni. Nem fogják meghívni a bevándorlót ebédre vagy a hétvégi bulira. Nem fognak barátkozni. 

Akárhány évet éltél kint, mindig is idegen leszel. Hacsak nem sikerül anyanyelvi szinten megtanulnod beszélni, mindig hallatszani fog honnan jöttél. Nem fogod tudni kifejezni magad úgy, mint magyarul és ez egy idő után nagyon fog zavarni. 

Végül elkezd szétesni minden 

Nagyon gyorsan telik az idő. Az elején belevágod magát az életbe, dolgozol, mész előre. Azon fogsz dolgozni éjjel, nappal, túlórában, hogy meglegyen ez is, meglegyen az is, meg még nyáron majd a hazalátogatásra is legyen és melletted is elmegy az idő. 

Ahogy öregszel, az is elindít dolgokat a fejedben – honnan jössz, merre haladsz, előjönnek régi emlékek – itt jártál iskolába, itt buliztál, itt nőttél fel. Jó lenne látni a Balatont, a Bükköt, a Mátrát. 

Végül elkezd szétesni minden. Nem boldogít többé az anyagi biztonság. Egy ideig hazudsz magadnak, vagy kényelemből nem akarod felrúgni az egészet. Bármennyire kemény csávó vagy, akkor majd pofán vágnak ezek a dolgok. 

Egyetlen dolog azonban közös volt mindenkiben. Nem találkoztam olyan öreggel, aki ne azt mondta volna, hogy szeretne hazaköltözni. Mindenki Magyarországon akart megöregedni és meghalni. Az emigráció csak egy rossz álom volt, vissza akart menni mindenki. Nem tudtak idegen országban gyökeret ereszteni. 

De azt sem bántam meg, hogy hazajöttem. Igen, nem könnyű, sok dolgot kell elviselni. Mégis itt érzem magam otthon. Mert otthon az, ahol felnőttem, ahol a család és a barátaim vannak. 

Nevetségessé teszi a mocskot 

Az pedig, hogy láttam más kultúrákat és azt, hogy ezek az emberek érdeklődnek egymás iránt és barátságosak, nevetségessé teszi azt a mocskot, ami a politikusokból és azokból a tanulatlan, buta emberekből jön, akik még a szomszéd faluból áttévedő embert is megverik a kocsmában, merthogy az idegen. 

Megtanultam vidámnak lenni, mosolyogni és nevetni azokon a dolgokon, amiken addig mérgelődtem. Attól, hogy valami nem működik, vagy másnak rossz a kedve, nem jelenti azt, hogy nekem is olyannak kell lennem. 

Van, ami ugyanúgy működik mindenhol. A politika és a vallás mindenütt a hülyeség forrása. Azt hiszem, Lemmy mondta azt, hogy a hülyeség nemzetközi. Igaz. Mindenhol ugyanaz megy. 

Nem értem, mi ez a jobboldal meg baloldal, teljesen mindegy, emberek millióit gyilkolják meg – néhány elmebeteg, hataloméhes politikus jobb esetben csak ellop mindent, rosszabb esetben háborúba küldi az embereket, akiknek semmi közük az egészhez és nem akarnak sem gyilkolni, sem meghalni. 

Mi lenne, ha nem jobb- meg baloldaliak, hanem emberek lennénk? Mindannyian ugyanazt akarjuk – legyen hol lakni, legyen mit enni, ugyanazok az érzéseink vannak, miért kell ide politika meg vallási alapon igazolt háború? Kellene egy egyezség. Aki azt mondja, hogy emberek, háború van, menjetek gyilkolni, azt jól fel kéne pofozni és elküldeni kapálni.” 

A dőlt betűs részek Balázs könyvéből származnak.

HÍRMONDÓ

Ki viszi ki a netes rendeléseket?

Nyilván, hogy a futár. Pontosabban csak vinné, ha lenne, de nincs, pontosabban van, de nagyon kevés, egy jelentés szerint ugyanis az egész logisztikai szektor munkaerőhiánnyal küzd.

Menekülnek az egészségügyből

Egyetlen hónap alatt több mint 5000 dolgozó lépett le a magyar egészségügyből, ami sokszorosa a legtöbb területen tapasztalható átlagnak. Általában véve is a gazdasági válság legdurvább időszaka óta nem volt ilyen rossz a helyzet.

Nyílik a brit pénztárca

Pénteken Firenzében beszél kormánya kilépési stratégiájáról a brit miniszterelnök, aki sajtóértesülések szerint 20 milliárd eurós végső uniós befizetés felajánlását tervezi.

(Fotó: pixabay.com/MontseSB)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1212884588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2017.09.22. 06:48:59

nem a Nok Lapjaban kellett volna ezt lehozni?

"Egyetlen dolog azonban közös volt mindenkiben. Nem találkoztam olyan öreggel, aki ne azt mondta volna, hogy szeretne hazaköltözni."

en nem talalkoztam senkivel aki haza akarna koltozni, es nem is Kanadaban elek, hanem Trumpisztanban. Azt hittem Kanada nagyon elheto hely. Megis melyik varos?

Bredpitt Monika 2017.09.22. 07:03:12

A kapalas nem segit.

Welcome home.
ha valaki megerti min mentel keresztul? Az en vagyok.

Haborut en sem szeretnek, azert ma megint kimegyek a parlament ele

Szerdan volt dolgom a rendorokkel, de ez a te posztod, nem rontom el.

Ha itthon vagy Budapest en 11-3 ig tervezek kint lenni

Meg egyszer, a kapalas nem segit!

Orulok, hogy hazajottel.

skye8 2017.09.22. 07:27:06

Wow. Ez a mindig bevandorlo maradsz Duma egy nagy lapossag es nem is igaz. legalabbis ez nem ok arra hogy munkatarsak ne talalkozzanak veled. Most osszeszamoltam hogy a munkahelyen,boltban, bankban, szomszedban, napkoziben mennyi embert ismerek akiknek akcentusa van. Nem hiszem el hogy ok mind a kikozosites Ellen kuzdenenek. A masik dolog amit a posztolo emleget a penz Es a penz hajszolasa. Szerintem dontes kerdese hogy valaki mennyire engedi hogy a penz(kereses) uralja az eletet. gyanitom hogy posztiro eseteben habar nincs konkretan megfogalmazva de a parkapcsolat hiamya, a maganyossag jatszott nagy szerepet a hazakoltozesben. Most Ezt lehet azzal magyarazni hogy tul sokat dolgozott, vagyott a magyarorszagi csalad es baratok utan stb. Igaz nekem kanada a szivem csucske :) erdekelne hogy melyik varosban elt poszter (remelem nem vancouver mert akkor nagyon irigy leszek:)

lapetiteparisinne 2017.09.22. 07:27:58

Az nem derült ki, h posztolonak lett- e kint családja, de gyanitom nem, ha ilyen egyedül érezte magát.
Szerintem nem túl hosszú idő alatt rá fog jönni otthon, mi elől mennek el sokan- de lehet, csak ha családot alapit- es szembejön az otthoni valosag ( eü. Iskola stb)
Amugy kivánjuk, h érezze jol magát, nyilván kettős állampolgár - bármikor visszamehet , ha akar.

Golf2 2017.09.22. 07:36:34

Szerintem visszamegy 2 éven belül.

Arthamyr 2017.09.22. 08:04:35

Én a következő bekezdéseket szívesebben láttam volna részletesebben:
Érzelmi hullámvasúton
Nem volt kedvem visszamenni

Nyilván ez rég volt, és már lehet, hogy nem él annyira. És persze 9 év sok, amiről tényleg könyvet tud valaki írni, de ezek az átmeneti folyamatok a legérdekesebbek...

DieNanny CH 2017.09.22. 08:16:33

Jó, hogy megtaláltad otthon a számításodat.

Arthamyr 2017.09.22. 08:19:06

@skye8: Szerintem nem egyszerű mély barátságokat kiépíteni. Persze ez mindenképpen legalább erős túlzás:
"Munkán kívül nem fognak veled lógni. Nem fogják meghívni a bevándorlót ebédre vagy a hétvégi bulira. Nem fognak barátkozni."
De azért a fordítottja sem igaz, nem ismerek olyan bevándorlót, aki minden hétvégén buliba/ebédre megy a helyiekkel (kis településeken még el tudom képzelni, de az összes ismerősöm városban/nagyvárosban, ott nem így megy).
A gyerekkori barátok, akik megmaradtak (itt évtizedes barátságokról beszélek, akikkel együtt nőttünk fel, együtt lógtunk már ovitól/alsó tagozattól az első munkahelyen át az első gyerekig stb.), nem pótolhatóak. A család azon része sem igazán, akivel az ember közeli kapcsolatban van. Persze van olyan ember, akinek sem a gyerekkori barát, sem a "jó" család nem adatik meg, de azért nem ez a jellemző.
Szerintem is a jó párkapcsolat sokat segít, ez kb. az egyetlen olyan kapcsolata az embernek, ami meg tudja ugrani a gyerekkori barát/közeli családtag szintet is (és még annál is több lesz), de ez sem jön össze mindenkinek.

Arthamyr 2017.09.22. 08:20:37

@lapetiteparisinne: Az otthoni valóságot ki lehet kerülni, és egy alternatív valósággal helyettesíteni.

Bredpitt Monika 2017.09.22. 08:27:19

@Bredpitt Monika: illetve ha felkegyelmu vagy, akkor megvan a sajat kis vilagod

Arthamyr 2017.09.22. 08:28:15

@Bredpitt Monika: Arra gondoltam, amiről @lapetiteparisinne: írt, az a valóság bizony alakítható, cserélhető, ignorálható.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.09.22. 08:36:25

"Nem találkoztam olyan öreggel, aki ne azt mondta volna, hogy szeretne hazaköltözni."

Hm... Mi ennek pont az ellenkezőjét tapasztaltuk. Pl. a háztulajunk huszonsok év után hazalátogatott. Még egy hónap múlva is nyugtatókon élt és a hideg rázta, ha csak rágondolt. Szóval ahány ember, annyiféle tapasztalat. Én konkrétan a lelkemet is eladtam volna, ha Kanadában maradhatunk. Ami pedig a magányosságot illeti, Magyarországon voltunk mindig igazán azok...

Arthamyr 2017.09.22. 08:36:36

@Bredpitt Monika: Szerintem meg az a normális, akinek van saját kis világa, és az a félkegyelmű, akinek nincs. Akinek nincs, semmije sincs. És minél sikeresebb valaki, annál szebb és nagyobb ez a saját kis világa. :)

Bredpitt Monika 2017.09.22. 08:39:13

@Arthamyr: alkat kerdese, onmagad becsapasa, amirol te beszelsz,

Itthon csak egy dolog segit, ha megfogadod, W. Churchill tanacsat: soha ne add fel!

Ez a kormanyra nem vonatkozik, nekik ez az egyetlen valasztasuk van:

FELADOD

Bredpitt Monika 2017.09.22. 08:43:33

@Arthamyr: jogos, de
a mostani, itthoni tarsadalom ban, ha joerzesu ember vagy ez most nem lehetsges, szerintem,

Ezert van az, hogy pl fhdgy is inkabb menne, mert ezt a sajat kis vilagot hazugsagnak tartana, ha jol ertelmeztem szavait, de majd biztos jon o is

wuaaa 2017.09.22. 08:49:18

Boldog ember miért ír ilyen savanyú posztot?

Bredpitt Monika 2017.09.22. 08:51:56

@wuaaa: melyik resze savanyu szerinted?

lapetiteparisinne 2017.09.22. 09:03:57

@Arthamyr: egy darabig ignorálhato- szerintem: jo sok pénzzel.. mivel azonban posztolo irta, h belekalkulalta az anyagi visszalépést, ezért felteszem, h családdal 'szembejön a valóság' , mert ok. Mondjuk most nincs gyereke, nem tudja, h az iskola azt várja, h nyáron menjen festeni/ burkolni/ függoönyt varrni , h alkalmas legyen a gyerek számára, de pl. Nincs beteg nagymama../ nagybácsi/.. akit bemegy meglátogatni es majd viszi a popsitörlot, meg a kaját/ meg a gyógyszert..?

wuaaa 2017.09.22. 09:04:17

@Bredpitt Monika: Nekem az egész, úgy ahogy van, de lehet hogy onnan nézve ez a normális.

Bredpitt Monika 2017.09.22. 09:10:29

@wuaaa: mármint honnan nézve? kicsit lehetnél részletesebb is, üdv

Arthamyr 2017.09.22. 09:13:20

@lapetiteparisinne: Ha külföldön van, akkor örökké egészséges marad a nagymama? Igen, akkor nem kell bemenni meglátogatni sem, ez megoldja a problémát (vagy lehet röpdösni és ezen felül vinni a popsitörlőt, kaját, gyógyszert).
Az iskolához nem tudok hozzászólni, de nehezen hiszem, hogy az összes szar, meg hogy nincs olcsó, ami van ugyanolyan jó, mint a kinti ingyenes, vagy esetleg iskolán kívül nem lehet megoldani (pl. a Polgár lányok, ha jól tudom, nem jártak iskolába, bár az nem most volt).
Szerintem nem kell sok pénz, bár az kérdés, ki mit ért sok pénz alatt.

Arthamyr 2017.09.22. 09:15:33

@Bredpitt Monika: Még jó, hogy én sosem voltam annyire jóérzésű ember, hogy ez összetörjön. Churchillt meg egy arrogáns, erőszakos fasznak tartottam mindig is.

Hari Seldon 2 2017.09.22. 09:16:20

„2001-ben, amikor elindultam, 25 évesen, az járt a fejemben, hogy elegem van a kisvárosi életből. Minden nap ugyanolyan volt, reggel korán kelés, munka, délután haza és nem történt semmi. Ijesztően hangzott, hogy ennyi volt az élet, hogy most már nyugdíjas koromig ez fog menni.”

És most majd megint csak így lesz…

Hari Seldon 2 2017.09.22. 09:17:41

„A német henteshez jártam füstölt kolbászért, kenőmájasért és volt a hurkához hasonló ízesítésű hajdinás kolbászuk. A lengyelek jó savanyúkáposztát csináltak és azért csak volt elég magyar a városban ahhoz, hogy pirosaranyat, pirospaprikát, magyar konzerveket és tésztákat is áruljanak.
A magyar fajta TV paprikát nem ismerték. Azt megpróbáltam én termeszteni, de néhány év kísérletezés után el kellett fogadnom, hogy nem az északi éghajlathoz vannak nemesítve.”

Sosem értettem ezt a ragaszkodást ezekért a magyar termékekhez. Főleg ott, ahol a étkezés nagyjából európai izlést tükröz. – Jó mondjuk, ha elkeverednék Ázsiába, ott én is szenvednék. A sok indiai fűszert például nem bírja a gyomrom. De Kanadába?

Hari Seldon 2 2017.09.22. 09:19:57

„Amikor visszamentem, azon gondolkodtam, hogy haza kellene költözni. De mi lesz akkor a 11 év munkájával, amit elértem? Milyen munkám lesz otthon, hol fogok lakni, miből élek, hogy fogok élni?
Hozzá voltam ragadva az anyagi dolgokhoz. Anyagi dolgokon gondolkodtam ahelyett, hogy magamra gondoltam volna és arra, hogy mit szeretnék, mi lenne jó, mi tenne boldoggá. Ez ment néhány hónapig.
Egyik este feküdtem az ágyon és megint az járt a fejemben, hogy mit csinálnék otthon, miből élnék, aztán egyszer csak valahogy azt gondoltam: „Inkább legyek szegény, de boldog.”

El kell, hogy keserítselek. A szegénység és a boldogtalanság között van összefüggés. (És nem fordított összefüggés.)
– Persze sokan bemesélik maguknak, hogy nem így van, és amit éreznek nem is boldogtalanság, hanem elégedetlenség, szomorúság, kedvetlenség, levertség… stb… Persze ez ugyanaz másképp kifejezve. De azt mondja, hogy ő nem boldogtalan. Á nem… És azzal álltatják magukat, hogy a gazdagok is boldogtalanok. ja persze van köztük az is, és azok bekerülnek a bulvárba, hogy a szegény jónépnek legyen rajta rágódni, hogy lám ők sem különbek.

– na, befejeztem mára a cinizmus generátoromat.

lapetiteparisinne 2017.09.22. 09:28:34

@Hari Seldon 2: egyetértek!!
Nem tudom, nyilván a nagymama bármikor beteg lehet, - csak nem mindegy h van- e pénz a gyogyulásra..( nem popsitörlő szinten..) en utaltam már rá ( meg posztban is leirtam:) nekem akkor lett elegem, mikor a családon soport végig egy hullám( haláleset, rák, autobaleset, depresszio) - en meg ott álltam a 2 gyerekemmel meg az X eve folyamatosan befizetett adommal, es 0 ( nulla) segitséget kaptam az államtol.. ( kertem volna ideiglenesen szoc munkast/ pszichologust/ akarmit). Az egyetlen, amit fel tudott allam bacsi az adombol mutatni, h mikor egyik este már nem birtam es a korhazban nem voltam hajlando otthagyni a valsagos allapotban levo hozzatartozomat - na, akkor kihivtak a rendőröket :) ..
Asszem, ezt hivom ugy, h 'szembejött a magyar valóság'..
nyilván posztolonak mind kivánjuk, h ne legyen ilyen, es találja meg a szamitasat.

kék madár 2017.09.22. 09:30:20

@Arthamyr:
"A gyerekkori barátok, akik megmaradtak (itt évtizedes barátságokról beszélek, akikkel együtt nőttünk fel, együtt lógtunk már ovitól/alsó tagozattól az első munkahelyen át az első gyerekig stb.), nem pótolhatóak."

van egy mondas, hogy 30 ev felett mar nem lehet tartos baratsagokat kotni. Es egyelore meg nem sikerult ezt megcafolnom

Csodabogár 2017.09.22. 09:43:03

@Bredpitt Monika: Erről lehet majd valahol olvasni?

Csodabogár 2017.09.22. 09:48:06

Gratulálok a posztolónak és örülök, hogy most itthon boldog. Nagyon meg tudom érteni. Mikor az ember kint úgy érzi, hogy elért mindent, rájön, hogy valami mégis hiányzik.

Nekem személyesen 4, 56-os ismerősöm van, akik haza jöttek. 3 Amerikából és egy Kanadából. Biztos vannak sokkal többen is, csak én nem ismerem őket.

Csodabogár 2017.09.22. 09:58:29

@ChristineK: Sok múlik azon, hogy az ember mit akar látni és észre venni. Van aki csak a szemetet látja és a hajléktalanokat stb. Mellesleg ilyet mindenütt lehet látni, akár még Svájcban is. Mások viszont azt nézik, mennyit szépült, javult és fejlődött a város, milyen gyönyörűek este a kivilágított hidak, milyen jókat lehet enni stb.
Lassan elöregednek és meghalnak az ismerőseim, sajnos. De régebben igen sok mindenkivel találkoztam, aki látogatóba jött haza és nagyon érdekes volt megfigyelni, hogy melyik hogy reagált, különösen hogy ismertem jól a kinti körülményeiket.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2017.09.22. 10:00:28

Én is amondó vagyok, ez a külföldön gyökértelen maradsz dolgot nagyon emberfüggő, hogy éled meg. Én pl. Egy kis 2500 fős faluból származom, majd felköltöztem Bp-re onnan most épp Tökölre jöttem ki. Nem hagytam el az országot, mégis elmondhatom, hogy sem Bp-en se Tökölön nem voltam úgy otthon, mint a falumban. Szóval ehez az érzéshez pont elég átköltözni egy másik városba. Márpedig manapság a XXI. században roppant ritka, hogy valaki ott éli le az életét ahová született, onnantól pedig már tökmindegy, honnan húz "haza" a szíved. Azok az emberek, akik elköltöznek otthonról és új városban kezdenek életet (saját család, gyerek, barátok) és ott lesz nekik az otthon, ugyanúgy megteszik ezt külföldön is.

Emberfüggő, nem országfüggő véleményem szerint, ha a cikkíró ott nem tudott gyökeret ereszteni az nem az ország, a távolság csakis a saját "hibája" - bár ez nem jó szó, hiszen nem hiba ez. Van aki képes rá, van aki nem - de ez csak ennyi, nem több. Én pl. pont ugyanúgy érezném magam Kanadában mint most itt Magyarországon csak más településen.

Turchi 2017.09.22. 10:00:31

@Hari Seldon 2: "És most majd megint csak így lesz"
Így, így DDD

Taxomükke (UK) 2017.09.22. 10:30:04

Egyedul, maganyosan sehol nem jo szerintem.

DieNanny CH 2017.09.22. 10:33:39

@Taxomükke (UK):

A kettő nem ugyanaz ám!
Aki egyedül él, nem biztos, hogy magányos.
Valamint, nagycsaládban élő is érezheti magát magányosan.

Dikusz 2017.09.22. 10:38:44

@ChristineK: Elmondta a tulaj, hogy miért kellett nyugtatókat szednie? Tényleg érdekel, minden hátsó gondolat nélkül.

Dikusz 2017.09.22. 10:40:47

@kék madár: értem (érteni vélem) miért írod ezt, de én azt gondolom, hogy ez igazán idevaló poszt.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.09.22. 10:44:33

@Dikusz: Valahogy úgy fogalmazta meg hogy szerinte otthon a levegőben van az idegesség. Bármerre mész feszültséget érzel. A közlekedésben, a boltokban, a régi ismerősök közt, stb. Ő meg valahogy extrém érzékenyen reagált rá. Akkoriban én is csak néztem rá hülyén hogy miért érezte ezt. Aztán pár évvel később mikor haza kellet mennünk, már értettem, éreztem miről beszélt.

LittleG (uk) 2017.09.22. 10:50:58

@kék madár: "van egy mondas, hogy 30 ev felett mar nem lehet tartos baratsagokat kotni. Es egyelore meg nem sikerult ezt megcafolnom"

Ezt meg igy nem hallottam, de mostanaban kezdem en is belatni. A gyerekkori baratokkal mas iranyba valtoztunk, eltavolodtunk egymastol.

Volt par probalkozasom az elmult evekben, egy kozeli barantnot "kialakitani", de sorra meghiusultak. Hol az en hibambol is, hol nem annyira. Aztan rajottem, hogy messze nem vagyok mar olyan hajlekony, sokkal bizalmatlanabb vagyok, mintsemhogy valakit beavassak a legbelsobb erzeseimbe, ugyhogy bar keseregtem egy darabig, azt hiszem kezdek megbekelni azzal, hogy nekem nem lesz olyan baratnom, mint amilyen regen volt.

A legkozelibb bizalmasam a ferjem, ugy meg nem lehet kozeli barat valaki, hogy nem a bizalmasad :)

Ugyhogy maradok a laza baratsagoknal, es nem varom tovabb a feher lovat :)

London2009 2017.09.22. 11:22:39

@LittleG (uk): @kék madár: ezzel sajnos en is egyetertek. Nekem is volt tobb probalkozasom is, de igazan jo baratnom nem lett. Nagyon sok baratnom van, akivel tudok lofralni meg programokat csinalni, de igazi barataim csak a regiek otthonrol.

olvaso.nl 2017.09.22. 11:24:22

@kék madár: nekem sikerult szerencsere, tobbszor is. abszolut alkat kerdese

olvaso.nl 2017.09.22. 11:24:22

a lenyeges kerdes az az hogy van e az ironak kanadai allampolgarsaga, mert ha van akkor ugye barmikor visszamehet ha megsem jonne ossze ez az nosztalgikus kaland

Dikusz 2017.09.22. 11:30:01

@ChristineK: Van benne igazság, nem is kevés.
De megkérdezném, tulajdonképpen mi az, amit vártatok, minek kellett volna fogadni?

Évek óta az egész világ forrong, mindenhol vannak problémák, itt miért ne lennének? Csak ebben az országban vannak politikai viták, csak itt vannak egymással ordibáló emberek, akiknek nem egyezik a véleményük a politikáról?

Mindenkinek elhiszem, hogy ahol éppen most van, jobban érzi magát, mint itthon. Azt is, hogy nem vágynak haza, hogy itthon lakjanak. Tőlük csak azt kérdezném, hogy ott mindenki nyugodt, senki nem ideges, türelmetlen?

London2009 2017.09.22. 11:30:51

Alapvetoen en megertem a posztolot. De azzal is egyetertek, hogy ha kialakult volna egy parkapcsolata Kanadaban vagy csaladot alapitott volna, akkor valoszinuleg maskent alakult volna a kinti elete is. Az en ismeroseim ket okbol koltoznek vissza altalaban. Vagy amiatt mert gyerekuk szuletik, magyar a parjuk es otthon kepzelik a csalad eletet. Vagy pedig ugyanolyan okbol, mint a posztolo. Egyedul vannak, boldogtalanok, meguntak a kinti eletuket es valtozasra van szukseguk.

Arthamyr 2017.09.22. 11:36:01

@kék madár: Én ebben ilyen kategorikusan nem hiszek, de nekem sem fog sikerülni megcáfolni egyelőre. A legrégebbi barátságom, ami úgy gondolom, hogy meg is marad, már több, mint 15 éves. Egyébként, ha valahova úgy költözik az ember, hogy ott is akar maradni, sokkal jobban le lehet ezt tesztelni. A másik oldalon még az is ott van, hogy egy ember véges számú barátságot képes fenntartani, és egy idő után "telítődik", valamint nincs is szüksége új barátságra, ha van elég.
Ha valaki még nem telítődött vagy elveszti pár barátját valamiért, és véglegesen letelepszik, el tudom képzelni, hogy szerez újakat, életkortól függetlenül.

London2009 2017.09.22. 11:47:18

@Dikusz: erre en azt tudom mondani es kivancsi leszek masok velemenyere is, hogy boldogabbak, nyugodtabbak, lazabbak, jokedvubbek, kiegyensulyozottabbak az emberek. Alig foglalkoznak a politikaval, sokkal tobbet pihennek, nyaralnak, vesznek reszt sportrendezvenyeken. Legalabbis nekem ez a tapasztalatom.

Arthamyr 2017.09.22. 11:50:40

@ChristineK: Minimalizálni kell az olyan szituációkat, ahol a levegőben van az idegesség. "A közlekedésben, a boltokban, a régi ismerősök közt, stb." - hát vidéki közlekedésben nincsen ez, de igazából én Budapesten sem ezt éltem meg, a boltokban el sem tudom képzelni, miért lenne (bár egy tömött, hosszú sorbanállós, kellemetlen boltban megértem, hogy nő a feszültség, de ez is elkerülhető), az olyan ismerőst meg, aki rendszeresen állapotban van, el kell kerülni esetleg segíteni kell neki, ha lehet és ér annyit.

Másrészt le kell szarni, hogy a levegőben van az idegesség. A nyomást bírni/kezelni kell, a 21. században nehéz úgy sikeresnek és boldognak lenni, ha valaki nem tudja kezelni a nyomást.

Arthamyr 2017.09.22. 11:55:45

@Dikusz: Tapasztalatom szerint erős korreláció van egy ország gazdagsága és az ott lakók boldogsága közt.
Persze az elvárásokon is sok múlik, ami részben kultúrafüggő, de alapvetően egy kelet-európai embernek nagyon hasonló igényei/elvárásai vannak, mint egy nyugat-európainak.

London2009 2017.09.22. 11:57:25

@Arthamyr: tegnap egesz nap tomegkozlekedve jartam Budapestet. Ezt a kezzel tapinthato idegesseget en nem ereztem. Viszont ami feltunt nekem, hogy mennyi rossz oltozott, szakadt, mosdatlan ember jar kel az utcakon.
Tegnap kulonben szakadt egesz nap az eso, borzalmas ido volt es valahogy ez sem segitett az osszkepen, de kiabrandito nagyon.

Latcho Rom 2017.09.22. 12:06:25

@Dikusz:

Itt nyugi van, jókedély, vidám arcokat látsz az utcán, sokszor hallod hogy milyen szerencsések vagyunk hogy ilyen békében s jólétben élünk.

Latcho Rom 2017.09.22. 12:06:31

@kék madár: Ontario lesz.

Se füle se farka..de Lemmy van legalább :)

Csodabogár 2017.09.22. 12:14:15

@London2009: Saját tapasztalatom szerint, igazi barátság csak akkor alakul ki ha az ember egyedül van. Soha nem voltam egy barátnős tipus, inkább fiukkal haverkodtam. De mikor 60 évesen megözvegyültem, akkor jól jött egy barátnő, aki szintén egyedül volt. Igazi nagy barátság alakult ki köztünk, ami megmaradt akkor is, mikor ő már társra talált, aztán és is, majd megint egyedül maradtunk és így tovább. Persze magyar volt és közös volt a hátterünk ahonnan jöttünk stb. Sajnos már ő is meghalt.

LittleG (uk) 2017.09.22. 12:20:32

@Csodabogár: Ez nagyon erdekes felvetes - konnyebben alakul ki szoros baratsag, ha mindketten egyedul vannak. Kiicsit, mintha randizgatna az ember, igyekszik tarsat talalni.

Csodabogár 2017.09.22. 12:20:53

@London2009: Szerintem mindenütt lehet lazának és jókedvűnek lenni. Ez egy cseppet sem országfüggő. Én itthon sokszor lazább és jobb hangulatu vagyok, mint voltam bárhol máshol, ahol mindig bennem volt a stressz, a munkahelyi megfelelési kényszer stb. Persze azért ott se voltam boldogtalan, csak nem volt olyan felhőtlen az életem mint itt. Nyugdíjasként se lenne jobb, mert a magyarok kihaltak, a svájciakkal meg lehetett jópofa kollegának lenni, de barátságnak nem nevezném a dolgot. Ott te mindig külföldi maradsz amíg élsz.

Arthamyr 2017.09.22. 12:23:14

@London2009: Én nem foglalkozom azzal, hogy ki szakadt meg rosszul öltözött, lehet, hogy magam is az vagyok pl. a te mércéddel, szóval nekem nem tűnik fel (most nem arról beszélek, hogy valaki annyira lepukkant, hogy már méterekről bűzlik). Pl. el tudom képzelni, mit gondol a sok öltönyös, aki megy ebédelni, én meg törölközővel a nyakamba, rövidgatyában, trikóban, izzadtan jövök a konditeremből. :D
Persze ettől függetlenül nem szeretem, ha akkora tömeg van, hogy valaki hozzámér tartósan/rendszeresen, de igazából ezt max. fiatal, ápolt, csinos nőktől fogadnám el, akik a társadalom kis részét alkotják csak. Ez meg a dublini villamoson vagy a londoni metrón is ugyanolyan rossz, mint mondjuk a budapesti 4-6-oson.

2017.09.22. 12:46:21

Szeretem a lelkizős posztokat, ámbátor azt nem, amikor ennyire általánosítanak, hogy mindenki úgyis pont ugyanazat az utat járja majd be. Merthogy ez nem igaz. De gondolom, ez csak fogalmazási kérdés, a szerző sem gondolhatta így.

Hanem most mindjárt olvasok a sorok között, ugyanis másodállásban lényeglátóként dolgozom. Azt mondja:

"25 évesen az járt a fejemben, hogy [..] minden nap ugyanolyan volt, reggel korán kelés, munka, délután haza és nem történt semmi [..] hogy most már nyugdíjas koromig ez fog menni."

Illetve, 11 évvel később:

"Végül elkezd szétesni minden. Nem boldogít többé az anyagi biztonság [..] pofán vágnak ezek a dolgok. "

Ja kérem, az élet üres, és nincs túl sok értelme csinálni. Ezt meg lehet próbálni elfedni azzal, hogy új helyre költözünk, meg veszünk másik hűtőt satöbbi, de a boldogság az nincs az új hűtőszekrényben, meg nincs kanadában sem, meg sehol máshol sem.

Én azt hiszem, hogy boldogság az valószínűleg nincs is tulajdonképpen. Mint a szivárvány alján a kincs. Lehet keresgélni meg futkozni meg reménykedni, de mindig kiderül, hogy nincs ott. Ez ilyen. Mindenki azt kezd ezzel a tudással, amit akar/tud, de az egész biztos, hogy nem az emigrálás hibája.

--

Oké. Lényeglátó mód vége.

Hanem ha jól számolom, ha a poszter 2001-ben ment ki, és 11 év után jött haza, akkor lassan 5 éve otthon kell, hogy legyen, n'est-ce pas?

Ha erre jár, megírhatná, mi újság. Ha vizet locsol az arcába, és felnéz a tükörbe, már nem jut az eszébe, hogy mi a fenét keres itt? Vagy ahogy hannibal lecter kérdezi a film végén: nos, clarice, elhallgattak már a bárányok? :)

2017.09.22. 12:55:54

@bunny.hu:

"Nem hagytam el az országot, mégis elmondhatom, hogy sem Bp-en se Tökölön nem voltam úgy otthon, mint a falumban."

+1.

Több mint 10 évet éltem budapesten, de se megszeretni, se igazán beilleszkedni nem sikerült.

Soha nem is értem a polemizálást, hogy "igazi" beilleszkedés meg vannak-e helyi barátaid satöbbi.

P.Elliot 2017.09.22. 12:59:32

Oregsegukre hazakoltozni en csak az 56-os magyarokat lattam foleg, ok voltak az a reteg akik aztan igazan nehezen illeszkedtek be, nem is akartak, azt sem tudtak hogy kell, kis szervezetbe tomorultek, en ugy szoktam mondani hogy egymast hulyitettek a sirankozassal ahelyett hogy leptek volna elore.A fele legalabb nagyon rosszul beszelt angolul vagy szinte csak alapszinten, a gyerekeik felnove mashova koltoztek az orszagban, na azok oregsegukre, plane ha meghalt a hazastars azonnal hazavagytak mert egyedul keptelenek voltak elni bar volt itt egy oregszervezet, a szomszed allamban, valami pennsylvaniai magyar otthon vagy mi amit magyarok hoztak letre, nem tudom hogy megvan-e meg, na, oda koltoztek eletuk vege fele..
A mostani nyugdijasok kozul nagyon kevesen mennek haza vegleg, ez a reteg mar sokkal jobban feltalalja magat, beilleszkedik, mar akkor jol beilleszkedett amikor annakidejen kijott, idos korara meg ertekeli a nyugodt eletet, a jobb egeszsegugyi ellatast, / en ebben itt benne vagyok, az egeszsegugyi ellatasban, az allami es hozza a kiegeszito mondhatom hogy kituno, szinte egy centet sem fizetek extran semmiert, gyogyszerkartyam is van.
Ez a beilleszkedes meg ugy van hogy nem azt talalja az ember amit otthonhagyott, ezzel mindenkinek tisztaban kell lennie, mas orszag, mas szemlelet, mas eletstilus de ki lehet alakitani egy kellemes eletformat amiben a regi es az uj is benne van, es ha valaki nem tud kialakitani a befogado orszagban barati kort az keresse meg a magyarokat, vannak mindenutt szep szammal, azonos nyelv, szemlelet, alakitson beloluk ki barati kort. Ha veluk sem fer meg akkor hogy ferhetne meg mas emberekkel? Olyan nagyon rosszak lennenek a honfitarsaink? En nem hiszem el....
Aztan vannak a mas orszagbol bevandoroltak, azokkal is baratkozni lehet, azok is kapcsolatokra vagynak.
Felnott korban igazi baratokat is lehet talalni ha ugy all az ember hozza. Talan hozzaallas kerdese is, megnyilni is lehet a masik elott kicsit belsobb dolgokrol is, a varazsszo sokszor az hogy ha valami nyomassza az embert vagy nem ert kerjen tanacsot, beszelje at a problemajat, tanacsot adni mindenki szeret es orulnek ha segithetnek, en legalabbis igy lattam s most is igy latom.
A posztolo nem hiszem hogy hazas mert akkor irt volna a csaladrol is, gondolom olyan 35-40 kozott lehet, hat illik ilyen korban mar csaladalapitasra is gondolni mert valoban jon majd a magany, lehet hogy pont azt kerzdte erezni es azert gondolt kozelebb huzodni a regi orszagahoz csakhogy attol hogy hazakoltozik meg nem biztos hogy ez megoldodik.
Sok sikert kivanok neki, majd varunk egy uj posztot egy-ket ev mulva hogy hogy alakult.
Akarhogy is lesz, gondolom Kanadaba visszaterhet, olyan sok vesztenivaloja ugysem lesz....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.09.22. 13:02:51

@Latcho Drom: milyen remek kis előszületésnapi koncertet "kaptam" ott tavaly.

Az egyedüllét már hazakényszerítette egy jó barátunkat is, remélem ő is és a posztíró is megtalálja, amit/akit keres.

Az egészről pedig ez az idézet jut eszembe:... "happiness could not be sought or worried into being, or even fully grasped; it should be allowed its own slow pace so that it passes unnoticed, if it ever comes at all".

2017.09.22. 13:07:37

@Hari Seldon 2:

"Sosem értettem ezt a ragaszkodást ezekért a magyar termékekhez."

Én asszem, hogy értem.
Én magam elég sokfélét szeretek enni, és semmi igényem rá, hogy minden hétvégén húsleves legyen rántotthússal, de ha valahol nincs magyar(szerű) cucc, az olyan, mint ha nincs kebabos, vagy nincs spagetti, vagy mittomén. Az ember csak locsolja a vizet az arcába, és nézi a tükörben, hogy "mi a fenét keresek én itt", pont mint ahogy a posztoló írja, hehe.

Most az egyik pici azori szigeten lakom/vagyok, és ezen a krm@#!gh szigeten nem lehet tejfölt kapni. Gluténmentes mandulatej van, érted, tejföl az nincs. Kell-e még beszélnünk a nyugat hanyatló dekadenciájáról?

Pedig féltő gonddal átmentettünk ide egy szál igazi magyar kolbászt, de ha nincs tejföl, nincs rakott krumpli sem, és ha nincs rakott krumpli, akkor csak tátongó üresség a szív (vagy még inkább: a gyomor) helyén. Ó én, ó élet!

Latcho Rom 2017.09.22. 13:08:15

@Nagy kámpics:

Vizet locsol arcba, s feltekeri csutkára a Motorheadet. Mi a kérdés kannibál lolka? :)

MRN 2017.09.22. 13:12:14

@lapetiteparisinne:
Külföldön mindig van elég pénz a gyógyulásra? Komolyan kérdezem.
Elmondanád melyik kórházban hívták rád a rendőröket? Még nem hallottam ilyet. Megdöbbentő.

2017.09.22. 13:16:06

@Latcho Drom:

"Mi a kérdés kannibál lolka?"

Hát az, hogy megtalálta-e otthon, amit remélt, vagy még mindig / már megint az van, hogy hazamegy a munkából, és nem történik semmi, és most már ez lesz a nyugdíjig.

--

Más. Ha már szóba hoztad tegnap john cleese-t, az ő önéletírását olvastad esetleg? Stephen Fry-ét? Ha igen, érdemes?

Mrs. Clayton 2017.09.22. 13:22:30

@Nagy kámpics: en rakott krumplit mar nem kolbasszal es tejfollel csinalok, hanem pritott hagymaval es szalonnaval illetve bechamell martassal, igy mindenki jobban szereti, mert nem olyan zsiros, tomeny

P.Elliot 2017.09.22. 13:22:44

@Dikusz:

"Mindenkinek elhiszem, hogy ahol éppen most van, jobban érzi magát, mint itthon. Azt is, hogy nem vágynak haza, hogy itthon lakjanak. Tőlük csak azt kérdezném, hogy ott mindenki nyugodt, senki nem ideges, türelmetlen?"

Nem ideges, nem turelmetlen, a politikaval sem foglalkozik napi szinten, gyilkosan, hanem eli a maga hetkoznapi eletet.
Vannak felhaborodasok neha, elnokvalasztas, kormanyzovalasztas, csalasok es zsebtoltogetesek a hirekben meg az ezzel kapcsolatos botranyok de az azert nem befolyasolja a napi hangulatat az embernek, eli a maga eletet.
Az utolso elo rokonom egy szivbeteg ember aki a sajat lakasaban elt, jobbfajta nyugdija volt es nem nelkulozott, plane hogy havi szinten is segitettem, valahanyszor felhivtam/ havonta tobbszor is, itt olcso a tavbeszelgetes, 2 dollarert 5 orat kaptam a kartyan/, azonnal a politikaval inditott hogy mi hogy van, abszolut analfabeta volt a temaban de velemenye volt amitol nem volt hajlando elterni es hulyesegeket beszelt ossze-vissza. Barmirol beszelgettunk ujra es ujra a politikaval jott, mar faraszto volt hallgatni, nem is voltam hajlando, kereken megmondtam hogy csak akkor hivlak fel ha masrol beszelgetunk, magadrol peldaul vagy barmirol amirol akarsz de hagyjuk csak a politikat.
Kiderult hogy milyen keves a temaja ha az nincs, illetve jolesett neki szidni a mindenkori kormanyt es mindenkit aki nem ertett vele egyet.
Ezek utan szepen visszagorditettem a regi idokbe, a csaladra, emlekekre, a rokonokra, jokat nevettunk, igazan feldobo volt a beszelgetes, a vegen azt mondta hogy olyan jot dumaltunk, egeszen felfrissult, mondtam neki hogy hat majd maskor is ilyesfajta beszelgetesek lesznek.
Hamarosan felhivtam, kerdeztem hogy hogy vagy, mi ujsag, erre maris elkezdte szidni a ki tudja milyen politikust, szoval temanal voltunk, nem is ertettem hogy hogy tudta igy belelovallni magat.
Neha magyaroknal talalkozok latogatoba kijott magyarokkal, azok is, a politika a vegtelensegig....

Mrs. Clayton 2017.09.22. 13:24:20

@Nagy kámpics: Stephen Fryet erdemes, miota mindenki olvasta a csaladban, azota mondjuk csak furdoszobai ajtokitamasztonak hasznaljuk, annak is jo

2017.09.22. 13:25:59

@Mrs. Clayton:

Ó, izgalmasan hangzik. Ráeresztem majd a bnőmet, aztán meglátjuk. Köszi!

Arthamyr 2017.09.22. 13:26:25

@Nagy kámpics: Most komolyan, melyik "mandulatejben" van glutén? Pff, a sok barom, aki teljesen feleslegesen gluténmentesen eszik, mert valami hülye celeb kijelentette, hogy neki ez bevált (és történetesen a celeb jól néz ki, mert jól jött ki a genetikai lottóból és mellette edz és megfelelő mennyiségű tápanyagot visz be). :/ Eleve a mandulatej egy szintetikus termék (valahogy mandulán átszűrt/mandulával összekevert víz, pl. xantángumival vagy valami hasonlóval tejállagúbbá téve), amit pofátlanság tejnek hívni. Cserébe 3x annyiba kerül, mint a sima tehéntej. Ennek ellenére vesszük, mert finomabb vele a protein ital, mint a rendes tejjel, de akkor is, jobb lenne a világ deklaráltan _gluténmentes_ mandulatej nélkül! :D
Amúgy a kis azori szigeten a tejföl az egyetlen dolog, ami nem triviálisan hozzáférhető? Szerintem még jópár dolog hiányzik (pl. magyar kolbász sincs gondolom, ha átmenteni kellett), persze cserébe nyilván vannak elvitathatatlan előnyei is.

P.Elliot 2017.09.22. 13:29:06

@Nagy kámpics: Te gyomorember, te,... hehehe....

En megvagyok magyar termek nelkul csak neha kivanom meg pl. fustolt csulkot de nem azt amit ilyen neven itt arulni mereszelnek hanem az igazi meg a toportyu, .az egyszeru kenyerszalonna is johetne zoldpaprikaval, paradicsommal. Van itt magyar hentes de az aruja olyan hogy csak azert hiszem el hogy magyar mert ez van a boltjara irva. Pirospaprikat brazilt arul,....

Arthamyr 2017.09.22. 13:29:16

@Mrs. Clayton: Ha szalonnával csinálod kolbász helyett, hogy lesz kevésbé zsíros? Vagy ez valami olyan, mint a back rashers (amit szalonnának szoktak fordítani)?

P.Elliot 2017.09.22. 13:31:04

@Mrs. Clayton: En is szalonnaval csinalom meg hagymaval de en ket tojast is teszek a tetejere tejfollel elhabarva....

P.Elliot 2017.09.22. 13:32:48

@Arthamyr: A kolbasz, / itt a gyulai amit itt gyartanak kaphato/ az nagyon sos es nagyon tomeny paprikas, nem tesz jot a rakott krumpli izenek, szalonnaval sokkal jobb es kevesbe tomeny...

Dikusz 2017.09.22. 13:33:12

Igen, így lehet. Soha nem vontam kétségbe annak a tapasztalatát, aki külföldön él, hiszen ő látja, nem én, ezért kérdeztem, ti hogy látjátok.

Budapesten éltem mindig is, viszont az utóbbi húsz évben rengeteget járom az országot. Sokkal nyugodtabb az élet vidéken, mint a fővárosban. Az utóbbi években azt tapasztalom, hogy minden vidéki barát/ismerős akitől megkérdeztem, hogy feljönne-e Budapestre lakni, kivétel nélkül határozottan nemet mondott. Mást látni egy vidéki kis faluban, mint egy nyüzsgő fővárosban, azt hiszem a világon mindenhol így van, nem csak itt.

Van még valami: ugyan nem nekem írtad, de engedd meg, hogy válaszoljak rá, és nagyon kérlek ne értsd félre. Saját magam példáját hadd írjam le:

Évekkel ezelőtt egyik országjáró utunk során, egy túra során utunkba esett egy zarándokhely. Már nem emlékszem melyik ünnepre jöttek a környező falvakból. Félreálltunk, és úgy várakoztunk. Annak ellenére, hogy nem vagyok/nem leszek hívő, mindig megérintett ezeknek a szertartásoknak a hangulata. Nagyon sokan jöttek a környező településekről, egyszercsak odaszóltam a mellettem álló túratársamhoz, amikor egy szerényebben öltözött hölgyet láttam, hogy nem értem, ilyenkor miért nem tudnak rendesebben öltözni az emberek. Erre csak azt kérdezte: honnan tudod, hogy neki nem ez a legjobb ruhája?
Nem voltam büszke magamra a megjegyzésemért...
Tudom, hogy egyáltalán nem ezt mondtad, csak nekem ez jutott eszembe a hozzászólásod kapcsán. Nem azt mondom, hogy nincs igazad, de azt hiszem ebben a szempontból Budapest nem rosszabb más fővárosoktól.
Kicsit viccesebbre fogva: ha látnád az itteni boltok kínálatát, rájönnél, hogy a plázák árui gyakran már új korukban úgy néznek ki, mintha a kutya szájából szedték volna ki.

Mrs. Clayton 2017.09.22. 13:33:48

@P.Elliot: en shortcrust pastryt teszek a tetejere :-)

Arthamyr 2017.09.22. 13:36:50

@P.Elliot: Nagyon sokféle kolbász van, meg szalonna is. Mondjuk én nem vagyok nagy rakott krumpli szakértő, nem igazán szeretem, de azért megeszem. Viszont erősen preferálom, hogy legyen hozzá finom kovászos uborka vagy minimum cékla. :)

P.Elliot 2017.09.22. 13:38:47

@Mrs. Clayton: Koszonom, na ezt megfogadom legkozelebb, nagyon jo otletnek nez ki aztan majd megirom hogy milyen lett.
En sem ragaszkodok az osi receptekhez, mindig lehet valtoztatni, finomitani...

Arthamyr 2017.09.22. 13:39:02

@Mrs. Clayton: Jaja, erre gondoltam, back rashers. Finom cucc, de ezt szerintem csak jobb szó híján fordítják szalonnának. :)

Dikusz 2017.09.22. 13:46:55

@London2009: az előző kommentem neked írtam, csak
addig-addig kapcsolgattam, lekevertem róla a "nikkedet" :)))

Mrs. Clayton 2017.09.22. 13:49:19

@P.Elliot: szivesen, en ezt a receptet hasznalom
realfood.tesco.com/recipes/potato-pie.html
@Arthamyr: persze mert ez gyakorlatilag mar a karaj, de attol meg ugyanugy funkcional

Hari Seldon 2 2017.09.22. 13:50:24

@Nagy kámpics:
Ó most hogy mondod... Néha nekem is nagyon nehéz megtörnöm a baguettet. Olyankor a jó kis morzsálódós kenyérre gondolok. (Mindig meg meg állva) - de hiányzik az nekem. Vagy a jó gumiállagú krumplis kenyér....

Dikusz 2017.09.22. 13:55:41

@Mrs. Clayton: a rakott krumpli itthon már nemzeti eledelnek mondható, akár hungarikum is lehetne.
Próbáltam én is a pirított hagymát, -szalonnát, nekem nem jött be. Még szerencse, hogy kolbász is volt benne:)))
Leggyakrabban most már csak főtt tojással rétegezem, jó sok tejföllel. Azt már nem tudom, honnan vettem, hogy ezt francia rakottburgonyának hívják.
Olyan ez, mint amikor valakinek azt mondom, ha sütikről van szó, hogy én szerettem gyerekkoromban az albán krémest. Azt mondják, ilyen nevű krémes nem is volt.

DieNanny CH 2017.09.22. 14:24:06

@Dikusz:

"Mindenkinek elhiszem, hogy ahol éppen most van, jobban érzi magát, mint itthon. Azt is, hogy nem vágynak haza, hogy itthon lakjanak. Tőlük csak azt kérdezném, hogy ott mindenki nyugodt, senki nem ideges, türelmetlen? "

Mivel kérdeztél, én válaszolok:
De igen, láttam már itt is, meg Ausztriában is ideges, türelmetlen embert.

Shaktee 2017.09.22. 14:37:51

@Nagy kámpics: Viszont a Born to Run, Sprinsgsteen memoirt tudom neked kommentálni, sajnos a 600 oldal utan vege a kolokkori emlekeknek, sokat pampog benne, de ki fogom végezni..

Shaktee 2017.09.22. 14:37:55

@Hari Seldon 2: Mindjárt elkezdelek sajnálni :P

DieNanny CH 2017.09.22. 14:54:21

@Dikusz:

Erről a ruha-témáról jutott eszembe.
Van egy '74-ben készült film - Utolsó padban -, ezt először könyvben olvastam, pár éve láttam csak filmen. Egy 12 éves cigány lányról szól, aki felköltözik Pestre, ott jár iskolába. Az ünnepségre felveszi a legtiritarkább igazi cigány szoknyáját, mire a tanítónője megkérdezi (nagyon emberi beszélgetések vannak benne, csupa szív a tanítónő!): Nincs egy másik szoknyád?
Mire a lány: De van, csak az nem ennyire szép!
És akkor a tanítónő nem mond semmit...

Lunacica 2017.09.22. 15:00:52

@DieNanny CH: ez pontosan hol van kifejtve? Vagy csak en hagytam ki azt a reszt?

Dikusz 2017.09.22. 15:25:05

@P.Elliot: köszönöm a választ, és @DieNanny CH: -nek is.

Csak azért kérdezem ezt, mert gyakran az a vélemény, hogy Magyarországon mindenki ideges, türelmetlen. Azt én is tapasztalom, hogy nagyobb városokban a türelmetlenebbek az emberek. Vidéken -mint írtam- kevésbé. Inkább az általánosítás az ami zavar.

A politika tényleg nagyon befúrta magát az emberi kapcsolatokba, ha tapasztaljátok itthon járva, a híreket figyelve, látjátok ti is.
Én ezt úgy szoktam kijátszani, hogy a baráti, ismerősi beszélgetésekből kizárom a politizálást. Párszor már belefutottam parttalan vitába, nem kockáztatom a barátságot, jó kapcsolatot csak azért, mert nem egyezik a politikai véleményünk. Van azért olyan, hogy kikerülhetetlen egy-egy ellenvéleményt, de akkor általában direkte megkukulok, vagy visszakérdezek egy olyan témában, ami a kurjászó barátot tudom, hogy érdekli.
Az viszont határozottan meg tudja nyugtatni, és elégedettséggel tölti el az embert, ha olyan beszélgetőpartnerekkel van együtt, akik egy politikai nézetet vallanak. Ott olyan jóízűen lehet anyázni a másik oldalt, mindenki teljes megelégedésére:)

DieNanny CH 2017.09.22. 15:38:16

@Lunacica:

Mivel kb 4-5 éve otthon van, és Mo-ra semmit nem panaszkodott, nálam ez azt jelenti, hogy megtalálta a számítását.

Bredpitt Monika 2017.09.22. 15:41:54

@Csodabogár: holnap ide nezz be

Ma megint ram hivtak a rendoroket, ketszer is,
dobbenet, a rendorok zavarban vannak, utasitva vannak, mert latnak az ablakbol,
megy nekik a kovetkezo level
bocsanat Balazs, eltunok holnapig

Dikusz 2017.09.22. 15:56:46

@DieNanny CH: hűűűűű:)))
Ezzel a filmmel visszavittél a gyerekkoromba:D

Nem a filmmel, hanem eszembe jutott, hogy gyerekkoromban nagyon sok Pöttyös/Csíkos könyvet kaptam a szüleimtől. Talán hallottál erről a sorozatról. Ezek a Móra Könyvkiadó 12-14 éves lányoknak szóló könyvei voltak. A Pöttyös-sorozatból volt meg ez a kötet, ugyanezzel a címmel, meg kell lennie valahol. Remek, számomra kedves írók könyvei (Janikovszky Éva, Fehér Klára stb).
Amit nagyon sajnálok, hogy a legkedvesebb Pöttyös-könyvemet, a Heidit -én nagyon hülye- kölcsönadtam, persze nem kaptam vissza... Találtam nemrég Budapesten az utcán több helyen fellelhető mozgó könyvárus céget. Láttam ott több ilyen, és más gyerekkoromban olvasott könyvet, lehet most is elmegyek nézelődni oda:)

aaeronika 2017.09.22. 15:59:00

Aki 11 év alatt sem tanul meg anyanyelvi szinten angolul, az nem tudom, mit csinált ott ennyi ideig. Barlangban éltél? Akkor néznek rád idegenként, ha úgy viselkedsz, és te magad is idegennek tartod magad. Normálisan kell viselkedni, és akkor veled is normálisak lesznek. Nem nagy trükk.

somlobodog 2017.09.22. 15:59:07

@kék madár:+1 a nagy öregek. :) az. A különbség annyi hogy ők nagyrészt menekültek voltak, mi pedig saját döntésunk miatt költöztünk. Én se ismerek senkit itt New Yorkban aki haza akarna költözni. A "nagy öregek" sem. Ha pedig egyszer ahhoz lesz kedvünk hazakoltozunk. Magyarországon is szerettem lenni, itt is szeretek. Bármikor haza lehet menni pár napra ha belefer. Amúgy meg a patetikus "mindenki otthon akar meghalni" c lemezt unom. Persze lehet ha öreg leszek én is ezt fogom nyomni:))

Csodabogár 2017.09.22. 16:21:54

@P.Elliot: Persze az 56-os magyarok mind nem illeszkedtek be és nem beszéltek jól angolul. Tény, hogy Teller Edének és Sorosnak is rendes akcentusa volt/van, de ettől még beilleszkedtek rendesen.
Az általam ismert négy ember 25 éves volt 56-ban. Már elvégezték az egyetemet. Három mérnök, egy orvos, aki egyetemen tanított és kutatott. Mindegyiknek jó állásai és egzisztenciája volt.
Biztos volt ilyen meg olyan is, de an block lesajnálni az 56-os magyarokat egy kis tulzás. Kétségtelen nem rajongtak a később kijövőkért, mert azok nekik és másoknak is mindig kicsit gyanusnak tűntek. 65-ben én is gyanus voltam, mikor megjelentem az 56-os körökben.

Shaktee 2017.09.22. 16:23:28

@DieNanny CH: Gondolatolvasó vagy tehát nennike :-)

En mire gondolok most?

Shaktee 2017.09.22. 16:23:28

@somlobodog: A "nagy öregek" sem"

Már nagyon kevesen vannak életben, ha az 56-os korosztályra utaltál..

Peetee 2017.09.22. 16:23:28

A konkrét okokat nem írja le, csak árnyaltan fogalmaz róla; pedig pont azon lenne a hangsúly.

2017.09.22. 16:23:33

Rokonságban hallott beszélgetésfoszlány:
- Miért jöttél haza tíz év után Kanadából?
-Mert baromi hideg volt!
:))))))))))

Dikusz 2017.09.22. 16:35:00

@swing gitan: arra, hogy " Gondolatolvasó vagy tehát nennike"...

geeeteee 2017.09.22. 16:40:24

@Nagy kámpics: Hogyne lenne boldogság? Soha nem tapasztaltad még?

Latcho Rom 2017.09.22. 16:40:26

@croc: 33 fok lesz vasárnap :)

Ontario.

Albertában hózik...

DieNanny CH 2017.09.22. 17:19:07

@Dikusz:

Igen, nekem is csíkos könyvként van meg. (Vagy pöttsösként? Asszem a csíkos volt 14 évtől felfelé, a pöttyös kisebbeknek.)

2017.09.22. 18:08:15

@geeeteee:

"Hogyne lenne boldogság? Soha nem tapasztaltad még?"

Hát, eufóriát szoktam érezni, meg flow-élményem is volt már, szóval van benyomásom, hogy hogy nézne ez ki a gyakorlatban, de ennél valami tartósabb/átfogóbb dolgot szoktak érteni rajta alighanem, és nem, olyat még a büdös életben soha.
Gondolom, ez személyiségbeli kérdés is, de amúgy is problémáim vannak a fogalommal, nem hiszem, hogy el lehet érni (= nem hiszem, hogy létezik), és ráadásul szerintem kontraproduktív törekedni rá. Meh. Nem szeretem a boldogságot. :)

2017.09.22. 18:25:39

@Arthamyr:

"Amúgy a kis azori szigeten a tejföl az egyetlen dolog, ami nem triviálisan hozzáférhető? "

Nem, elég szegényes a kínálat amúgy is. Illetve hát a fene tudja, ahhoz képest, hogy csak 15 ezren laknak itt, tkp van minden, ahhoz képest persze, amit a kontinensen megszokik az ember, elég gyér. Főleg zöldség-gyümölcs vonalon nagy a csoffadtság, de érdekes módon például a csirkehús is hiánycikknek tűnik.

Egy csomó tehenet tartanak erre (a sajtok valami isteniek), úh (magyarországi szemmel nézve) egész klassz marhahúst lehet kapni már 4,5-5 euróért, a csirkemell meg 9-10 euró. Nekem ez még most fura, hogy az ember spórolásból marhapörköltet eszik, és ez mindjárt üzleti tipp is mindenkinek: tuti nagyot lehetne itt kaszálni egy csirkefarmmal. (Illetve hát biztos van valami szabályozási vagy adó oka, de akkor is fura.)

A sör is bitang drága. A kontinentális Portugáliában olcsó a szesz, mint a rosseb (megint csak adó okokból, gondolom), itt viszont, több mint 2-szer annyiba kerül. Valószínűleg a csirkefarm mellé szesznagykert is megérné nyitni.

Ami viszont vicces: a helyi szegényemberboltban, a coviranban van egy "fura áruk" polca, ruszki feliratú négercsókkal meg mézes puszedlivel (volt egy magányos üveg kovászos uborka is, arra lecsaptunk), meg litván sprotnival (az milyen már, nem? litván sprotnit exportálni az azori-szigetekre? tegye fel a kezét, aki ezt megsejtené), és hohó, echte magyar feliratos, vélhetően magyar gyártmányú szilvabefőttel. Szuper. Ennél nagyobb meglepetés csak az volt, amikor thaiföldön a gyógyszertárban magyar feliratos voltarent sikerült venni. A globalizáció is olyan mint isten, az útjai kifürkészhetetlenek.

Ja, és még valami, amit sosem láttam korábban, még mindig a coviranban: olyan kólát árulnak leárazva, amelyiknek 2016 októberében (!) lejárt a szavatossága. Mivel nincs sok áru, egy egész polcot szenteltek neki, mindegyik palack egyenként felcímkézve. Kemény cucc.

Csodabogár 2017.09.22. 18:33:01

@Dikusz: Azért egy jófajta házikolbász, amitől a tejföl olyan kellemesen piros lesz, nem árt neki.

Csodabogár 2017.09.22. 18:35:34

@Nagy kámpics: Szerintem az ember ritkán tudatosan boldog. Inkább utólag jövök rá, hogy itt meg ott, ekkor meg akkor milyen boldog voltam.

Dikusz 2017.09.22. 18:54:15

@swing gitan: lehet, én viszont ismerek kettőt is.

geeeteee 2017.09.22. 18:55:12

@Nagy kámpics:
"Én azt hiszem, hogy boldogság az valószínűleg nincs is tulajdonképpen. Mint a szivárvány alján a kincs. Lehet keresgélni meg futkozni meg reménykedni, de mindig kiderül, hogy nincs ott. Ez ilyen. Mindenki azt kezd ezzel a tudással, amit akar/tud, de az egész biztos, hogy nem az emigrálás hibája.
"
Még május végén beszélgettem egy dobos komával, nincs három hete, hogy meghalt 55 évesen. Nagyon egy hullámhosszon voltunk, több mint tíz éve ismertem, és nagyon egyeztünk a boldogságról alkotott véleményünkben és még sok minden másban is. A boldogság csak a boldogtalanság mellet, avval felváltva működik, éles ellentétek, eltéveszthetetlenül. Mindegy, hol vannak a képzeletbeli mércén, az egymástól való távolságuk mutatja az erősségüket. Szerintem, aki ezt nem érezte, nem élte át, az csak van. Langyos létezés.
Most mielőtt elment, mikor utoljára beszéltünk, azt mondta, hogy "bad vibe" mindenütt, megjárta Amerikát, volt vissza Európában és itt downunder fejezte be. A vibe alatt nem hangulatot, hanem kifejezetten rezgést értett, megfoghatatlant, misztikusan hangzik vagy spirituálisan, ami most divat, de teljesen érthető, létezik a hangulat mögött akár ellentétes előjellel. Ezt arra írom, hogy Magyarországon idegesek és türelmetlenek, nem csak ott, mindenütt, hol jobban, hol kevésbé, de most igenis a háttérben "bad vibe" van, világszerte. És ezt objektív véleményként deklaráltuk, igy gondolnánk akkor is, ha még fiatalok lennénk. Ettől függetlenül lehet boldognak-boldogtalannak lenni, akár naponta többször is.

Visceroid 2017.09.22. 18:55:55

Egyébként ezeket a posztokat kötelező elhinni? Mármint, egyáltalán azt, hogy random emberek random blogokba leveleket irkálnak? Miért nem nyit blogot ő maga? Na mindegy.

"Nem boldogít többé az anyagi biztonság."

Hehehe...Napersze....Megint egy idióta néphülyítés, hogy "a pénz nem boldogít, de ne gyere ide, mert akkor többen leszünk". Na ne vicceljünk már...

geeeteee 2017.09.22. 18:56:14

@Peetee: Pedig benne van minden, naív útkereső hippy világnézettel. Utolsó két bekezdés. A hazaköltözésben próbálja megtalálni a megoldást. Szerintem rosszul, illetve nem hiszem, hogy az az, legalábbis nekem nem lenne az.
Én a párkapcsolatot gondolom a legfontosabbnak és a barátságot, ha az van, akkor minden van. A mostani trend a szociálmédiával, a megosztással épp ez ellen dolgozik, dehogy osztozol ott bárkivel bármiben, ha nincs közös élmény. Maga a szó, a megosztás, mintha azt sugallná, hogy az közös, pedig még annál is rosszabb, mintha a fizikailag létező fényképalbumot lapoznátok valami vasárnapi ebéd után egymás otthonában a külön töltött időkről. Mert még a visszajelzés sem élő. És ez a jelenség a hiányérzetet felerősíti. Ellentmondásosnak tűnhet, de mégis így érzem, többet árt, mint használ ebben a formában.

geeeteee 2017.09.22. 18:56:20

@Peetee: Pedig benne van minden, naív útkereső hippy világnézettel. Utolsó két bekezdés. A hazaköltözésben próbálja megtalálni a megoldást. Szerintem rosszul, illetve nem hiszem, hogy az az, legalábbis nekem nem lenne az.
Én a párkapcsolatot gondolom a legfontosabbnak és a barátságot, ha az van, akkor minden van. A mostani trend a szociálmédiával, a megosztással épp ez ellen dolgozik, dehogy osztozol ott bárkivel bármiben, ha nincs közös élmény. Maga a szó, a megosztás, mintha azt sugallná, hogy az közös, pedig még annál is rosszabb, mintha a fizikailag létező fényképalbumot lapoznátok valami vasárnapi ebéd után egymás otthonában a külön töltött időkről. Mert még a visszajelzés sem élő. És ez a jelenség a hiányérzetet felerősíti. Ellentmondásosnak tűnhet, de mégis így érzem, többet árt, mint használ ebben a formában.

geeeteee 2017.09.22. 18:56:29

@Nagy kámpics: Meg kell cáfoljalak, létezik. A tartósabb/átfogóbban mit értesz? Végállomásként akkor érvényes, ha épp boldogan halsz meg. :) Voltak nagyon jó éveim többször is, három hosszú párkapcsolat, 7-9-10 évek, bőven volt benne, úgy szoktam jellemezni, hogy sosem gondoltam volna, hogy én ezt megérhetem. Persze jár mellé a pokol is, de attól még kontrasztosabb a történet.

2017.09.22. 18:56:40

Hat....a poszter még most sincs annyi mint en voltam amikor kulfoldre mentem. Egy falubol szarmazom, husz evet eltem Pesten, az sem volt otthon. Otthon ott van ahol felnottel, ahol se munka, se kilatas. Meghalni en is hazamegyek ha tudok de amig dolgoznom kell kizart hogy ott probaljam meg, es nem csak a penz miatt. Az sem rossz hogy az otthoni fizetesem kb negyszereset kapom, de nem hianyzik az otthoni orulet, burokracia, utam-batyam, etc. az elet mindenhol napokbol all, felkeles, munka, vacsi. En kethetrnte hazamegyek, annal surubben akkor sem latnam a barataim ha ott élnék....

geeeteee 2017.09.22. 18:56:46

@Nagy kámpics: A sziget épp az elszigeteltsége okán luxus, akinek csak épp telik rá, vagy még az sem, annak pedig nyomor. Ez nem csak földrajzilag igaz.

sZulamith 2017.09.22. 18:56:55

.
Kivételes jó a poszt, mert olyan gondolatokat ébresztett fel, mint az élet, az otthon öröme. Persze lehet, hogy Kanadába kéne mennünk ahhoz, hogy a magyarokra jellemző pesszimista gondolkodásunk megváltozzon.

Remélem politikusaink nem olvassák, mert akkor tényleg csak annyink lesz, hogy eszünk, és van hol laknunk:)

geeeteee 2017.09.22. 18:57:02

@Csodabogár: Szerintem még ez is langyos. Amikor igazán boldog vagy, az olyan határozottan jó érzés, hogy azt szeretnéd, hogy mindenki tudja, hogy milyen jó, és neked most olyan jó, sőt még annál is jobb. Mert ha nem érzi, akkor nem is tudja felfogni, hogy milyen jó. És a legigazabb akkor, ha van rá tanúd. Amikor az exeimmel nosztalgiázunk, már legalább ketten vagyunk, akik ugyanúgy érezték, bármilyen kétely nélkül, magabiztosan, akkor és aztóta is, hogy az biztos az volt.

zoldzeller 2017.09.22. 19:18:01

@Hari Seldon 2: nekem errol a par sorrol az jutott eszembe, hogy akkor megsem tavolodott el igazan Magyarorszagtol.
Ismerek par csaladot akik pont ugy elik itt az usa-ban az eletuket mintha Magyarorszagon lennek. Nemet hentes, orosz bolt, magyar TV paprika. Hetvegen pedig husleves szilvasgomboccal.
A legidegesitobb amikor meg szidjak is, hogy mert az amerikai tejfol az milyen szar, mert az igazi az otthoni;))

Sütemény1975 2017.09.22. 19:18:27

@Hari Seldon 2: Tuti. Hiszen itthon másképp nem is lehet.

Der Piefke 2017.09.22. 19:24:43

Két lehetőség van:
- emberünk vagy elmebeteg,
- vagy hazudik.

Esetleg a kettő kombinációja!:-)

zoldzeller 2017.09.22. 19:25:21

@kék madár: szivesen megcafolnalak, de nem megy. A ferjem a legjobb baratom, rajta kivul egyszerm baratom van, de o a keleti parton lakok es megis folyamatosan kommunikalunk (emailben) o meg egyetemi baratsag.

Regi magyarorszagi barataim megvannak, de mostanra mar csak ismeretsegge szelidultek. Isten eltessen es Gratulalok az uj gyerekhez uzenetekre:))

Van egy csomo "baratom", kollegak akikkel neha beulunk happy hour-ra, vagy a fiuk baratainak szulei akikkel neha egyutt toltunk egy-egy potluck vacsarot, esetleg egyutt turazunk, kempingezunk. De mivel a ferjemmel mindketten introvertalt tipusok vagyunk ezert neha meg ez is tul sok:))

Latcho Rom 2017.09.22. 19:33:51

@Nagy kámpics: tejfel nélkül, csuszamentesen már jobban értem a depid, lefejezõs videók nézését

How can u live?? :)

DieNanny CH 2017.09.22. 19:37:56

@swing gitan:

Nem, nem erről a Pöttyös-sorozatról van szó. A Móra könyvkiadónál jelezték így - általában lányoknak szóló könyveknél -, hogy melyik korosztálynak szánják.
A Pöttyös Panni cím csak véletlen egybeesés.

Dikusz 2017.09.22. 19:39:57

@swing gitan: emlékszem, annyira, hogy itt is van előttem:)
Meg ami vele jött:
Katajev: Hétszínvirág (1955) ezt biztos nem ismered:)
Heinberg: Csitri közbelép (1943)
Szántó Gy: Három vaskorona-népmondák
Cooper: Bőrharisnya (1962)
Van még több is, Öreg néne őzikéje, Grimm mesék, + a fiam mesekönyvei, már azok is régiek:)))

DieNanny CH 2017.09.22. 19:40:27

@Visceroid:

Szerintem, egy blog nyitásához több elszántság kell. Egy blogot az tart életben, ha a tulajdonosa minimum hetente egyszer ír bele. Gyakrabban még jobb, ritkábban a blog halála.
Akinek csak 1-2-3 története van, annak érdemes ezt a lehetőséget kihasználni. Csak ezért blogot nyitni felesleges.

geeeteee 2017.09.22. 19:49:26

@Der Piefke: Wegen Gegenbrummen. Schweinehund.

geeeteee 2017.09.22. 19:49:30

@Visceroid: Meg kell tapasztalni. Hidd el, nem a pénzen múlik. Amellett, hogy biztonságot ad, feszültségeket is ébreszt, akár párkapcsolat, akár barátság. A szegénységgel ellentétben még lustává, motiválatlanná is tesz, tehet. Elhiszem, hogy hülyén hangzik és irritáló. Senki sem akar szegény lenni, vagy annak maradni, de a boldogságot nem pénzért adják, nem azon múlik.

Dikusz 2017.09.22. 20:02:31

@HantaMisi: de csak innen, nekem az eredeti van meg, és a szüleim olvasták fel, nem pdf-ről olvasva:)))

Dikusz 2017.09.22. 20:09:19

@Manka88: Ha a születési éved az a '88, akkor még nagyon fiatal vagy. Honnan tudhatod azt ennyivel előre, hogy haza akarsz-e jönni meghalni, netán a nyugdíjas éveidből néhányat itt tölteni?

Arthamyr 2017.09.22. 20:17:00

@Nagy kámpics: Ebben vannak meglepő dolgok, de azért az összkép nem az, és ellátás szempontjából nem feltétlenül pozitív. Ennek ellenére biztos ellensúlyozza más dolog (nem kell hozzá nagy képzelőerő), hisz egyébként nem lennél ott. :)
Mi is meg fogjuk fontolni, bár azért valószinű, hogy inkább valami a nagy szigeten (pl. Portugália, vagy neadjisten Magyariország) fog győzni.

Arthamyr 2017.09.22. 20:19:37

@Csodabogár: A boldogság egy túlértékelt dolog. Nem tudom, miért kell kergetni, elég csak elkerülni a szívást. :D Ma pl. azzal kerültem el, hogy néztem szép felhőket, beszélgettem a feleségemmel, miközben szivaroztam és finom whiskeyt ittam, és nagyon jó volt, akár még boldogságnak is lehet nevezni.

Arthamyr 2017.09.22. 20:27:08

@Dikusz: Azért a 88-as évjárat már nem "nagyon fiatal"... Az alatt a majdnem 30 év alatt rengeteget meg lehet élni, van, aki többet él 30 év alatt, mint más az egész életében.

ogli dzsí 2017.09.22. 20:27:58

A boldogság belülről jön, és nem mindenkinek ugyanazt jelenti.

A boldogság az elvárásaink és a valóságunk különbözete. Én ismerek nagyon alacsony elvárású nagyon boldog embereket, ilyen volt a nagyanyám is, aki a minimálnyugdíjából még félre is tett, soha nem panaszkodott mindig jó kedve volt.

Általában elmondható, hogy azok az emberek hajlamosak a boldogtalanságra, akiknek egyáltalán van idejük azon gondolkodni, hogy boldogok-e vagy nem. Akik mindig elfoglaltak -nem feltétlen munkával-, azok derüsebbek.
A pénz sem hoz megváltást, persze a szegénység se. Nekem pont a leggazdagabb ismerősöm a legboldogtalanabb, legnegatívabb ember akit ismerek.

A környezet sokat számít, a legtöbb negativitás pedig a médiából jön, amivel a magyarok jóval a világátlag fölött, állítólag napi átlag 4-5 órát eltöltenek. Már azzal sokat tesz az ember a boldogságáért, ha nem olvas híreket, nem néz TV-t, és a felszabaduló időt valódi emberekkel vagy a hobbijávl tölti /ez a socialmediara s igaz/.

Az is adhat boldogságot, ha valakinek van konkrét célja az életével, de ez csak a nyugati kultúrákban van így - a cigányok és az afrikaiak akkor is nagyon boldogok tudnak lenni ha semmit sem csinálnak

Shaktee 2017.09.22. 20:28:24

@Dikusz: Nővéreimnek megvolt, olvasták nekem is :-) meg sok mást is..

Shaktee 2017.09.22. 20:28:24

@DieNanny CH: Megint kitaláltad hogy mire gondolok :-)

geeeteee 2017.09.22. 20:28:24

@HantaMisi: Hazudsz, vagy mi ez a Münchausenes metamorfózis? Nem te voltál Ságvári is? Kicsit zavaró, nem értem az okát, lehet lemaradtam valamiről, mi ez a partizánkodás?

ogli dzsí 2017.09.22. 20:28:24

@Dikusz: Hát a legtöbb kivándorlóból nem lesz valami big shot külföldön. Így racionális oka is van hogy hazajönnek meghalni. Olcsó orvos olcsó temetés olcsó minden a külföldi kisnyugdíjából.

Mrs. Clayton 2017.09.22. 20:30:48

@Dikusz: azt nem tudom honnan jon hogy francia rakottburgonya, gondolom onnet mint a francia salata, a potato dauphinoise gyakorlatilag krumpli, fokhagyma, kakukkfu, tejszin, vaj meg sajt
@Nagy kámpics:
En nem ajultam el a sajtoktol, mondjuk lehet nekunk csak a gagyit adtak a helyi tesco sajatmarkas termekeibol. Meg ugy az egesz szigetet megutaltam a rohadt nagy kod miatt, az orrunkig se lehetett latni, szerintem az a hely csak horrorfilm forgatasra jo. Mondjuk az Izauramentaz egyik krimo tv-jen. Nagyban felkialtok nezd Lucelia Santos az Izaurabol. Ferj tok hulyen nez ram, hogy mi van, sose latta, hallotta.

Dikusz 2017.09.22. 20:32:10

@Arthamyr: nekem már igen...
Viszonz nem is azt állítottam, hogy nincs tapasztalata, hanem azt mondtam, hogy 29 évesen még nem tudhatja mit hoz az élet, haza tud/akar-e jönni idős korában.

Dikusz 2017.09.22. 20:37:42

@Latcho Drom: még jó, hogy nem a magyarok bejövetelét linkeled be nekem, hogy ott voltam-e...:))))

kék madár 2017.09.22. 20:44:05

re: felnott-kori baratsagok:
vannak fellangolasaim, amikor azt hiszem, hogy megtalaltam az "igazit" :) es van is egy majdnem kivetel az eletemben. Amitol megis mas ez a baratom az az, hogy sokkal erzekenyebben reagalok az eltavolodasokra, nehezebben rugozunk vissza az eredeti barati allapotba egy hosszabb kihagyas vagy felreertes utan.
De allitolag ennek - jobb szo hijan - elettani okai vannak, ugyanugy, ahogy az ember izuletei is valtoznak a korral. Nem vagyunk azon a szinten nyitottak, mint fiatalon es nem tudunk olyan gyermeki modon feltetel nelkul elfogadni masokat, egy burok alakul ki korulottunk.

Na ez eleg Nok Lapja szintu altudomanyos okoskodas volt. Inkabb idezem ezzel kapcsolatos kedvenc mondatomat:
“I never had any friends later on like the ones I had when I was 12. Jesus, does anyone?”
www.imdb.com/title/tt0092005/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.22. 20:48:23

@skye8:" Wow. Ez a mindig bevandorlo maradsz Duma egy nagy lapossag es nem is igaz"

Ez biztos egyeni megtapasztalas kerdese (es talan szemelyes kisebbsegi erzes lapul mogotte), de mindig azt hangoztatjak sokan, kanadaban elok, hogy ott mennyire nyitott es befogado a tarsadalom, annak kontrasztjakent, hogy Amerikaban mennyivel rasszistabb a tarsadalom...hat, most akkor nem tudom, mi a helyzet :)

kék madár 2017.09.22. 20:50:18

@Zsuzsi65: szeritem nem annyira orszag, mint varos es regio fuggo. De Kanadarol eddig en is ugy tudtam, hogy megbuntet a rendor, ha nem mosolyogsz az utcan.

kaqxar007 2017.09.22. 21:04:24

Wow , 20 ev Canada itt, es amit leirtal az rossz propaganda.
Lehet ha nem maradtal volna a "hozzuk magunkal a kisfalunkat" magyar bevandorlo szinten akkor neked is bejott volan. Egyebkent meg eljel boldogan ott. :o)) Gondolom a kanadai utleveled es a nyugdijjad majd ott is jol jon majd.

pokolmegjoszandek 2017.09.22. 21:04:24

Lassan 9 ev kulfoldi elet utan imadom ezt az irast. Tokeletes.

Shaktee 2017.09.22. 21:04:24

@Zsuzsi65: @kék madár: mindig a kisebbet bántják, hiába na..nekünk nincs egy Botardunk :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.22. 21:04:55

@zoldzeller: "A legidegesitobb amikor meg szidjak is, hogy mert az amerikai tejfol az milyen szar, mert az igazi az otthoni;))"

Pedig a Knudsen es a Daisy is detto ugyanolyan jo (mar amennyire visszaemlekszem a magyar tejfolokre 10 ev tavlatabol:)

kék madár 2017.09.22. 21:05:22

@somlobodog: "bármikor haza lehet menni pár napra ha belefer."
bar ugy lenne, hogy barmikor

kék madár 2017.09.22. 21:09:42

@Zsuzsi65: en csak biotejfolt veszek a Farmerst Marketen, miutan megbizonyosodtam rola, hogy a tehennek nem volt sanyaru gyerekkora es szereti a komolyzenet.

2017.09.22. 21:10:34

@kék madár:

"“I never had any friends later on like the ones I had when I was 12. Jesus, does anyone?”"

Yo, big like az idézetre!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.22. 21:14:42

@ogli dzsí: "Általában elmondható, hogy azok az emberek hajlamosak a boldogtalanságra, akiknek egyáltalán van idejük azon gondolkodni, hogy boldogok-e vagy nem. Akik mindig elfoglaltak -nem feltétlen munkával-, azok derüsebbek.
A pénz sem hoz megváltást, persze a szegénység se. Nekem pont a leggazdagabb ismerősöm a legboldogtalanabb, legnegatívabb ember akit ismerek."

Ezt en is hasonloan latom...anyosom (80 felett) mar semmit nem csinal, es 24/7 panaszkodik mindenre...Anyukam, szinten 80 felett, nagyon aktiv, es - szvsz - megelegedett ember...Tenyleg belulrol jon ez az erzes, es az kell hozza, hogy az ember a mindennapokban a kis dolgokat is tudja ertekelni...Ez a "boldogsag" olyan nagy szo, es szinte megfoghatatlan.

zoldzeller 2017.09.22. 21:17:16

@kék madár: en tejtermekbol altalaban clover/straus-t veszek. Ezek helyi nor-cal teheneszetek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.22. 21:20:29

@kék madár: "en csak biotejfolt veszek a Farmerst Marketen, miutan megbizonyosodtam rola, hogy a tehennek nem volt sanyaru gyerekkora es szereti a komolyzenet."

jaja, pontosan! Es termeszetesen cage free csirke, cage free lazac, cage free diszno :)))))

2017.09.22. 21:27:16

@geeeteee:

"A sziget épp az elszigeteltsége okán luxus, akinek csak épp telik rá, vagy még az sem, annak pedig nyomor. Ez nem csak földrajzilag igaz."

Ezt nem biztos, hogy teljesen értem -- mármint az utolsó mondatot. Mi van földrajzilag? :)

Ami pedig a szigeteket illeti, egyrészt beillesztem a mindig biztonságos sablon-közhely választ, hogy valószínűleg szigete válogatja, másrészt az egy dolog, hogy boltba járni drágább (pl. dettó ugyanaz a klozettpapír, ami a kontinensen 6 euró, itt 11,5, úh mondtam is a mademoiselle-nek, hogy már csak kettőt kakálunk karácsonyig), de hát lakni meg olcsóbb.

Több sziget is felmerült már, hogy hova kéne menni héderelni (kanári, zöld-foki, a görög marhaságok), és az európai (meg általában) nyugati nagyvárosokhoz képest szerény összegek. De amerikai meg svéd szemmel nézve még óceánia is teljesen baráti (gondolom). (Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül érdemes odamenni, de nem luxus.) (Na jó, de, feltétlenül azt jelenti. Fogalmam sincs, ki akar San Franciscóban meg Tokióban meg Londonban meg Berlinben lakni, ha egyszer lehet bárhol máshol is. Nagyvárosi olvasóinktól természetesen elnézést kérek, ignoráns vagyok, ennyi az egész. :)

ogli dzsí 2017.09.22. 21:29:44

@Zsuzsi65: Az én nagyszüleim is mindig csináltak valamit és sosem hallottam panaszkodni őket.

Az a generáció emlékezett a háborúra és a legvadabb kommunizmusra és nem voltak nagy elvárásai, tudták értékelni azt is hogy csak béke van és van mit enni.

De a keresztanyukám sajna nagyon negatív, pedig max. heti 20 órát dolgozik fogorvosként és 1 misit keres havonta csak feketén, zsebbe. Úgyhogy rengeteg ideje van pletykálni ls panaszkodni.

Pesti 2017.09.22. 21:29:56

@P.Elliot: költöztek, néhány hazament, a többi velem egy idős. Azok akik hazamentek vissza-vissza térnek azokra a beszélgetésekre amint a Skypon találkozom velük, s amit elutazásuk előtt folytattunk. Hová mész és miért? Többet láttál a világból mint az otthoniak, legyen az barát, vagy hozzátartozó. Miről akarsz velük beszélgetni, ismereteiddel miként fogsz beilleszkedni?Ti nem tartoztok azokhoz, akik teszem azt Túró-Rudival álmodnak Norvégiában, itt az élet átformált benneteket, világ polgárai vagytok, de a hazai élet egy béklyó lesz valamilyen formában, nem fogsz tudni veled egy értékitéletű embert találni.Olyan emberi viselkedések is kifogtok akadni, mint aki váltig állítja, hogy Magyarországon igen keményen kell dolgozni.
Aztán dől belőlük a panasz, bólogatnak. A politika megosztás nem is igen érdekli őket, de a tapasztalatok hiánya, a szűk világnézet igen csak ingerli őket.
Két barátomról írok. Az egyik hazament a felségével, ami a második házassága volt. Az itt született lánygyermek, aki négy nyelven beszél, köztük igen jól magyarul is, Németországban tanult cserediákként, magyar útlevéllel, férjhez ment és Freiburgban él. Időnként meglátogatja Magyarországon élő apját, aki csak három lépés távolságú viszonyt tudott első házasságából született két gyermekével elérni, a hazalátogató lánya szintén, hiszen az otthon születettek számon szeretik kérni magyarságát, ami csak egy töredék elem életében. A második felsége elhunyt, ma egyedül él egy kis falú szélén, még talán szerencséje, hogy magányra hajlamos egyéniségű ember lett belőle, néha elszomszédol szőlőtermelő szomszédaival. A nyugdíja távol tartja őt a panaszkodóktól.
A másik barátom igen tehetős ember, vagyonából két életre is bőven jutna, de nincs kivel megosztania élmény világát, talán még csak dél Amerikában nem járt, de kéthavonta a nyakába veszi a világot. A hazai viszonyok, ami a politikai megosztottság, részben a nagy anyagi és kulturális különbségek miatt. Minek örülsz otthon kérdezem tőle a legkülönbözőbb formában. Nézd, azért szereztem barátokat, tudom, hogy jövedelmükből mire futja, de én nem bánom, ha nálam többet időznek el mint én náluk. Lassan alakul, ha megcsömörlök a hazai életviteltől ami körülvesz elutazom valahová. Megismerkedtem jómódú, utazni akaró emberekkel velük könnyebb, bírják az iramot. Sokszor visszatér ezekre a témákra, példákat is felhoz, kérdezi, hogy ehhez mit szólsz. Mit szeretsz otthon? Az ennivalót, ezt gyakran emlegeti, ehhez képest Kanadában pocsék az étel íze. Igaz kocsiba ül. elmegy szülőföldjére Erdélybe ennivalót venni, – barátom, olyan birkát te még itt sem eszel- emlegeti, majd vidéki piacokon is bevásárol, ha az országot járja.
Felemás helyzetbe kerültek. A nyelv persze megy, de a kimondott szavak mögötti tartalomban más emberi ismeret lapul, mint a válasszal bólogató beszélgető társé, van egy hiányérzet. Átnéznek emberi panaszaikon, őket nem érinti, nem csak anyagiak, leginkább tapasztalati okok miatt

2017.09.22. 21:50:19

@ogli dzsí: @Zsuzsi65:

"Általában elmondható, hogy azok az emberek hajlamosak a boldogtalanságra, akiknek egyáltalán van idejük azon gondolkodni, hogy boldogok-e vagy nem"

Ez érdekes téma.

Az ember is csak pont olyan biológiai alkotmány, ugye, mint az állatok, és nagyon érdekes, hogy ma már felismerjük, hogy ha egy állatot kiragadunk a közegéből, bezárunk valahova, rosszul etetünk satöbbi, akkor az az állat nyomorult lesz. Ma már mindannyiunknak triviális ez: le a cirkuszokkal, és le azokkal, akik kikötik a kutyájukat. Világos ügy.

Ezzel szemben a kortárs ember (azaz mi, meg a szerencsétlen kölkeink) lakunk a kis lakásban, átszállunk a kocsiba, be a melóhelyre/suliba satöbbi, ismeritek a rutint, állandóan pici térben, mesterséges fényben, mesterséges kajákat eszünk, és a legnagyobb mozgás az, amikor az ember hétvégén tescóba megy.

Persze, hogy az ember nyomorult, a család kutyája meg egy tetszőleges ló meg medve is nyomorult lenne így, és meg is döglenének hamar.

És van mindig ez a toposz, hogy persze, jódolgunkban vagyunk depisek, meg lám, a nagymamáink kapáltak és mégse volt idejük rá, de éppenséggel fordítva. Mama, te kint voltál a szabad levegőn, a rendes fényben, volt rendes alvási ciklusod, igazi dolgokat ettél, mozogtál. Csináljuk azt, hogy nem vádaskodol meg szipirtyóskodol itt nekem.

Ugyanis.

Ugyanis mondom a komisz dolgot, ami egyben sajnos igaz is, nem arról van szó, hogy a nagymamáink/nagypapáink akkora jellemóriások ám (csak mi valahogy elpuncultunk), és ezt onnan lehet tudni, hogy amikor tökugyanazt a szerencsétlen nagypapát/nagymamát beteszik a meghaló intézménybe (vagyis a mesterséges fény, mesterséges étel, mozgáshiány satöbbi közé), ők is pont olyan nyomorultak lesznek mint a cirkuszi állatok, meg mint én vagy bárki más.

Nem voltak keményebbek, szerencsésebbek voltak. (És most már nemsokára túlvannak rajta, baromi nagy mázli.)
Q.E.D.

(A bennem élő utópista lázadó és örök optimista még hozzátenné: ne járassátok iskolába a kölykeiteket, mert az pont olyan, mint az állatkínzás.)

Csodabogár 2017.09.22. 21:53:26

@geeeteee: Én már nem merem mondani, mert amikor mondtam és hirdettem, akkor csapot rám a sors a legnagyobbat. Azóta csak szépen csendben magamban maradok az érzéssel.

ogli dzsí 2017.09.22. 22:01:11

@Nagy kámpics: Ami még sokat számít, az a médiafogyasztás.

Aki nem tud a világ híreiről, -mert a média csak a negatív híreket közli- az egyből boldogabb. És ez nem strucc-politika hiszen senki nem lesz értékesebb attól ha tudja hogy lezuhant egy repülőgép Izlandon vagy járvány tört ki Ugandában.

A való életben sokkal kevesebb negatív inger éri az embert mint a napi médiában.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.22. 22:06:18

@Nagy kámpics: Hej, Téhá gyereke, ezeket nem ismered véletlenül? :D

2017.09.22. 22:12:54

@geegee:

Tessék? Micsodát? :)

Bolshevik 2017.09.22. 22:27:39

@Visceroid: "Egyébként ezeket a posztokat kötelező elhinni?"

Ez tudod úgy van hogy a "de szar Magyarországon, ezért elköltöztem Ausztriába és azóta boldog vagyok", azt kötelező elhinni, a cikk alatt meg aktuálpolitizálni, akkor is ha a posztból kiderül hogy mondjuk 10 éve történt.

Ellenben ahol Magyarország valamiféle pozitív kontextusban kerül megemlítésre, ott kötelező fanyalogni, kétségbe vonni, és természetesen aktuálpolitizálni is, bár extra pontok járnak azért, ha megemlíted, hogy külföldön azért jobbak az emberek mert nem politizálnak folyton, és csak utána kezdesz politizálni.

Manka88 (törölt) 2017.09.22. 22:27:52

@Dikusz: nehezen megy a matek... a poszter most is fiatalabb mint en voltam amikor kulfoldre mentem. Ebbol hogy jon hogy 88-as vagyok?

FutureFry 2017.09.22. 22:33:00

@Zsuzsi65: @kék madár: @zoldzeller:
Lehet, nem vagyok egy tejföl-connoisseur, de az Organic Valley - természetesen nem “reduced fat” - sour cream [1] az szerintem az kiváló. Kefirből viszont még nem láttam olyat amit igazán “kanalazni” lehetne, amit árulnak az folyékony. Mint azt egyszer már itt régen írtam: néha FOS-sal :) [2]

[1] www.organicvalley.coop/products/sour-cream/sour-cream/sour-cream-16-oz/
[2] ww2.publix.com/products/910000/914688-600x600-A.jpg

FutureFry 2017.09.22. 22:41:17

@Zsuzsi65: @kék madár:
Ismétlem magam: én az is szeretem tudni, hogy mi volt a felszolgált állat neve, és fényképet is kérek róla, ha lehet:
youtu.be/ErRHJlE4PGI

zoldzeller 2017.09.22. 22:41:35

@FutureFry: ezt a markat ismerem. Eloszor ok kezdtek el non-homogenized tejet arulni (azota van mar strauss is).
Eddig egyetlen tejfol volt amit meg en se tudtam megenni (nancy's organic sour cream). Pedig en gyakorlatilag barmit megeszek.

Ja, igen meg sose lattam kanalazhato kefirt. Amit itt arulnak az gyakorlatilag ivos joghurt, (na jo kisse talan savanykasabb).

FutureFry 2017.09.22. 22:48:55

@zoldzeller: Igen. “Portland: Where young people go to retire”. Elgépeltem “Potlandnak”, úgy mégjobb :)

Folytatás: youtu.be/If41cZMBgqA

Dikusz 2017.09.22. 22:48:59

@Manka88: a nikkedből gondoltam, hogy 1988-ban születtél. Azon meg, hogy már az első mondatodban leírtad, a posztoló most sincs annyi idős, mint te, amikor külföldre mentél, nagyvonalúan átléptem, mit számít nekem az... A hozzádszólásomnak így már semmi értelme, amúgy sem volt sok.

Most már akkor teljesen bizonytalan vagyok abban (vagy mégsem?), hogy az a 88 a nikkedben mit is jelenthet. Azt, hogy akkor mentél ki külföldre, vagy mit? :)))

Hogy a matek nem megy azt sosem tagadtam, nehezen is lehetne. Nagyon szégyenlem magam érte, de az általános iskolában vélhetően én is hozzájárultam ahhoz, hogy a tanárnő elüldöződött az iskolából, ahol lehetett, ott bosszantottuk. Nem szerettem, nem ment a matek.

A hozzászólásom végére: *önirónia szmájli*

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.22. 22:49:38

@Nagy kámpics: Jééé, levágta valaki/valami a linket. A Haligalisokat.

haligali.blog.hu/

zoldzeller 2017.09.22. 22:54:06

@FutureFry: Nagyon szeretem az USA-nak azt a reszet (Oregon-Washington). Es Portland tenyleg ilyen picit;))

zoldzeller 2017.09.22. 23:05:47

@kék madár: felszines. Par szamot ismerek tole.

tnt 2017.09.22. 23:09:22

teréz apa írása a szeretetről, honvágyról, hazafiságról és bölcsességről ...

Latcho Rom 2017.09.22. 23:13:40

Két részt láttam eddig az Ken Burns vietnami dokumentumfilmjéből..ez is nagyszerű munka mint az előzők.

Itt egy ellenvélemény:

vietnamfulldisclosure.org/index.php/ken-burnss-vietnam-documentary-promotes-misleading-history/

Amerikások vagy sem, akik láttátok, mit gondoltok?

Manka88 (törölt) 2017.09.22. 23:13:46

@Dikusz: 8.-an van a szulinapom. Meg a nevnapom is. Amugy meg a 8-as egy jo szam...;)
Ugy latszik elonyben vagyok, nalunk hemzsegnek a csaladban a matematika tanárok...;) es ez még csak nem is onironia.

2017.09.22. 23:22:54

@geegee:

Nem ismerem őket.
A kisbarátnőm olvasta/idézte néhány posztjukat, de személyesen nem ismerjük őket.

Arthamyr 2017.09.22. 23:27:34

@Dikusz: Ugyanannyira tudhatja, hogy 5 év múlva mennyire akar hazamenni és mit szeretne 15 év múlva, mint egy 69 éves, csak nagyobb esélye van rá, hogy meg is éli. :) 29 éves korától már nem lesz törvényszerűen okosabb (jobb döntéshozó) az ember az idő múlásával.

2017.09.22. 23:35:13

Ha már ma a boldogság szóba került:

9gag.com/gag/av76KGd

Lolka.

Arthamyr 2017.09.22. 23:41:43

@Nagy kámpics: Elolvastam, csak egy kósza gondolat: biztos, hogy nem azért érzik magukat a meghaló intézetben, ment indokkal kerültek oda? :)
Amúgy mit fogyasztottál, kérek belőle én is! :D

Arthamyr 2017.09.22. 23:44:34

@Arthamyr: *érzik magukat rosszul. Nem úgy mint én most, úgyhogy inkább el is dőlök, mint a rohadt nád...

kék madár 2017.09.22. 23:53:17

@zoldzeller: hat sok mindent ra lehet fogni, de a felszines nem jutna eszembe. A Transistor Radio szerintem a legjobb lemeze. Azert kerdeztem, mert tiszta Portland.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.22. 23:54:12

@Nagy kámpics: Közben olvastam, ahogy írtad, hogy egész sokan laknak arrafelé.Aszittem, csak ilyen 1-2 ezren...Egyszer jó volna eljutni, biztos q szép helyek lehetnek ott.

zoldzeller 2017.09.23. 00:00:16

@kék madár: ja nem, en ismerem felszinesen:))

kék madár 2017.09.23. 00:04:49

@zoldzeller: o, ja. San Franciscotol ugy tunik fel de azert egy 70 merfoldes korzetben megfordul.
mwardmusic.com/tour

NorthPier 2017.09.23. 01:39:38

@DieNanny CH: Ezek a pöttyök...
Az Ifjúsági KK (1950) '57-től Móra KK néven .működik.
Szepes Mária első Pöttyös Panni könyvét 1953-ban jelentette meg ia kiadó. Az elhallgattatás idején -hiszen Szepes nem ifjúsági író volt- sorra születtek a történetek Pöttyös Panniról, akkora népszerűséggel, hogy kipattant az ötlet: legyen sorozat, bevonva más szerzőket is a népszerűség ernyője alá.
Hogy megtartsák az olvasótábort, a kicsivel idősebbek számára indult később a csíkos sorozat, ami így szerintem amilyen egyszerű, akkora nagy marketing húzás volt.
Nem sokra rá, azt hiszem először a delfin, majd a sirály sorozat következett, más tematikus sorozatok mellett.
Szóval, SzM Pöttyös Pannija tkp a keresztszülője a Móra pöttyös könyveinek.

swfla 2017.09.23. 08:10:26

"a parkapcsolat hiamya, a maganyossag jatszott nagy szerepet a hazakoltozesben"

Bingo. Ez a parttalan sodrodas az elettel, egyertelmuen ramutat. Ha csalad van, orulsz, hogy luk van a seggeden, nincs ido darazni azon, hogy mi lenne ha.

Valaki magyarazza mar el, hogy mit ez a hiszti a magyar baratok korul, mer nem vagom: egyszer regen kivettem 2 honap szabit, hogy elugorjak puccba vagni a pesti lakasom. A 8 hetbol, amit otthon toltottem, egyetlen egyszer mentunk el szorakozni, mint a regi szep idokben. Pedig az egyetemi evek alig 3 evre voltak akkor.

Ahogy telik az ido, mindenki az egzisztenciajan kezd dolgozni, utana meg a csaladon. Utana meg hogy ne legyen valas a vege. Felevente valtunk egy emailt, vagy ha belebotlunk a masikba, akkor skype. Ennyi.

Biztosan vannak kivetelek, de nincs ez a barat tema egy kicsit tuldimenzionalva?

Remeljuk az allampolgarsag megvan, mert szar lesz hamarosan arra ebredni, hogy Magyarorszag, ahogy az ember abban felnott, visszavonhatatlanul elmult, es "mit keresek en itt?!?"

somlobodog 2017.09.23. 08:10:35

@kék madár: nyilván a realitás talaján maradva, egyéni lehetőségeink szt. Mi évente 2x megyünk pl. Nyár, tél. A tél ki fog most már esni a suli miatt. Nyár marad. Munkám nagyon rugalmas, így viszonylag nagy a szabadság ebben. Szóval ha van dolgom vagy kedvem, akkor visszamegyek 3-4 napra. Idén mondjuk nem volt:). Igazából így értettem a barmikort

swfla 2017.09.23. 08:10:52

"Gondolom a kanadai utleveled es a nyugdijjad majd ott is jol jon majd. "

mondjuk ezt azert nem kellett volna. Ott kolti el a nyugdijat, ahol akarja. Az o penze, o kereste. Meg az utlevelert is szivattak rendesen, ugyhogy szerintem tok OK, hogy oda megy vele, ahova jolesik.

Az a resz megvan, mikor szivattak, hogy ezt csinalja a magyar papirjaival meg azt csinalja? vagy most menjunk bele olyan reszletekbe, hogy mi a rossebnek cihelik oda a kulfoldieket, hogy ha minden munkahelyen azzal kezdik, ha nincs kanadai munkatapasztalatod, akkor menj a francba?

Nehozd fel, hogy nalad nem igy volt, mert biztos van kivetel. De vegignezel egy kanadai expat forumot, ez a tema azert elegge prominens!

geeeteee 2017.09.23. 08:11:00

@Nagy kámpics: A sziget szó szerint az a földdarab, amit víz vesz körül. Last Vegas meg sziget a sivatagban, a posh burbök szigetek a nagyvárosban, ezek földrajzilag szigetek. De helytől független, a társadalmon belül is létezik rengeteg sziget, valaki születése okán kerül oda, más saját választásából. Mindenféle szubkultúra, szekták, törpe vallások, klubbok, extrém sportok, stb, ilyesmire értettem. A különállás sokszor pénzbe, időbe, lemondásba kerül, egyik többe, másik kevésbé többe, ki-ki eldönti maga, hogy megéri-e. Igen, "szigete" válogatja.

kolompa lole 1111 2017.09.23. 08:11:22

Igazából minden hazaköltöző árt a hazának, mert elhiteti ezekkel a kommunista tolvajokkal hogy nincs olyan nagy baj itthon, majd hazajön minden tékozló fiatal, közben meg faszt.

kék madár 2017.09.23. 09:21:31

@somlobodog: ne szerenykedj, az a jo, ha kicsik a tavolsagok.
Amig Bostonban laktam volt, hogy egy hetvegere is hazamentem.
Most Californiabol, ha hetvegere haza akarnek menni, mar indulaskor 1 nap kesesben lennek.

takineni 2017.09.23. 09:27:05

Aki nem a meló miatt megy ki, az nem találja a meg helyét kint sem. Szerintem ott valami más van a háttérben.

Valamint úgy gondolom, hogy szüleidnek tartozol annyival, hogy segítesz nekik, hisz ő nélkülük senki és semmi nem lennél, szó szerint és átvitt értelemben sem.
Ha nem tudsz róluk gondoskodni, és tőlük elköszönni, életed végéig bánni fogod, legyen akármennyi gyereked is, nem fogja pótolni azt a hiányt.

Sajnos a világ szürke, se nem fehér, se nem fekete, nem könnyű választani, amíg nem ismered meg saját önmagad.

takineni 2017.09.23. 09:27:18

@kolompa lole 1111: pont nem a komcsik vannak hatalmon, plusz, a generációd választotta meg a jelenlegi kormányt is, indirekt ne okolj mást a hibátokért, szánalmas pöttyet.

Dikusz 2017.09.23. 09:40:01

@Manka88: Akkor gratulálok születés-, és névnapod alkalmából.
Az igaz, hogy nincs, de legalább 8-a se, és abban biztos vagyok, hogy nem 08.08-án van a névnapod:)))

Remélem, hogy nem a családod idősebb tagjai között van az a matematika-tanárnő, akinek az életét megkeserítettük:)

Dikusz 2017.09.23. 09:44:22

@Arthamyr: Azt szerettem volna leírni csak, hogy egy harminc év körüli fiatal nem állíthatja annyira biztosan, hogy haza akar-e jönni idős korában,

Arthamyr 2017.09.23. 10:06:58

@Dikusz: Hát igen, 30+ évre nehezebb előretervezni, mint 3 évre.

Manka88 (törölt) 2017.09.23. 11:12:31

@Dikusz: megneztem milyen napok vannak augusztus 8.-an... hat a Domonkos egy jo nev, de nem az vagyok.
Anyukam is matematika-fizika szakos..;)

DieNanny CH 2017.09.23. 11:13:20

@NorthPier:

Köszi, ez új nekem, hiszen '74-es születésű vagyok.

Szabinho 2017.09.23. 11:30:29

amikor az élet szétesését írja az olvasó nevében, azt inkább egyes szám első személyben kellett volna. valószínűleg azért nem tudott beilleszkedni Kanadában, mert nem tudta elsajátítani a helyi gondolkodásmódot és kultúrát. az sem mindegy hol lakik az ember, kik veszik körül. de ebből ne vonja már le azt a következtetést, hogy mindenki mindenhol rosszul érzi magát! végtelen számú ellenpélda van! nekem csak ez volt a bajom a cikkel. én is külföldön élek és érdekel, hogy mások más országokban hogy élnek mit tapasztalnak. erről szól ez a blog, nem arról, hogy ő azért mert 11 évig kint volt Kanadában megmagyarázza nekem hogy én hogy érzem magam és hogy nekem nincs egy helyi barátom sem és nem tudom elviselni a falum nélkül. a világ változik, már rég nem az mint 11 éve, hiába megy vissza az ember, semmi sem olyan mint régen

KissGecihuszár 2017.09.23. 12:56:32

Sajnos nekem még nem volt szerencsém Kanadához, de élnek ott ismik, akiknek vhogy eszük ágában sincs visszatérni orbán-abszurdisztáni k.oszlandbe és mit is tagadjam, én is karcérkodom a gondolattal, hogy amennyiben jövő tavasszal a kb 1.5-2 millió fidesz droid szavazata elég lesz egy újabb 4 éves GECIfidesz ámokfutásra, nos ez esetben hagyom a picsába ezt a jelenlegi se az NSZK-ban, se Magyarországon nem élős, rohangászós cigó életet és én is Kanada felé veszem az irányt, azaz ha úgy tetszik; "disszidálok". Infóim szerint az ottani Magyar közösség igen erős támogatást nyújt az ott élni és hasznosan melózni szándékozó, legalább Angolul normálisan beszélni tudó anyaországiak számára, miáltal azért nyilván sokkal könnyebb kijutni, megfelelő lakhatást szerezni, egyáltalán belevágni a nagybetűsbe. Abban nyilvánvalóan igaza van a szerzőnek, hogy egy ilyen távolság sajnos rombolólag hat a családi, baráti, ismi kapcsolatokra (nekem már a mindössze 800-1000Km-s NSZK beli lét is számos nehézséget okozott, pedig mindössze kb. 2.5 éve vagyok kint), de mert a zembernek 1 élete van, melyet csak a Jóisten tudja, hogy meddig élhet amúgy ember módjára, tehát aránylag stabil EÜ és mentális állapotban, ezért bizonyos kor felett célszerű átmenni egoistába és hedonistába és amennyiben a jó életvitelhez szeretett Hazánkban annyi esélye van a delikvensnek, mint Stewie Wondernek a céllövöldében, nos ez esetben 1 percig se hezitáljék, húzzon a halál f@szába, akár Kanadába, horribile dictu; Ausztráliába, sőt inkább Új Zélandba! Oszt legfeljebb ha 5-8-10 év kintlét után besokall és mindenképp haza óhajt térni, nos akkor ezt már egy kellemesebb anyagi backgrounddal teheti meg, bár a Hazánkra sajnos egy inkább jellemző gyűlölködős, egymást 1 kanál vízben megfojtogatós, mószerolós, felnyomós, alávágós attitűdöket ugyanúgy ismételten el kell viselje, sőt némileg be kell álljék ebbe a sorba...

NorthPier 2017.09.23. 14:40:21

@DieNanny CH: Te kis csitri:-))))
Na jól van, én sem a korom miatt tudom, csak van Szepesnek A vörös oroszlán c. könyve, elég nagy hatással volt rám annak idején, rettentően érdekelt az író személye, személyisége, ezért olvastam/olvasok el vele kapcsolatos infókat, uh innen tudom.

London2009 2017.09.23. 19:58:11

@Dikusz: @Arthamyr: most olvastam csak el a valaszokat.
Egy kicsit felreertettuk egymast. Nem arra gondoltam, hogy valaki az edzocuccaban utazik, vagy egy regebbi inget visel, de kivasalva, vagy egy elhordott cipo, de ki van tisztitva... Hanem szimplan az igenytelensegre, izlestelensegre, koszos, szakadt emberekre. De ugye mint irtam, szakadt az eso, nagyon szurke nap volt, lehet, hogy mindenki csak eppen borig azott. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.23. 20:35:57

@Szabinho:
Pedig ha tudnád, hogy hányan biztosak benne, hogy szenved minden külföldön élő magyar... és mosogat... és 6-an laknak egy 2 szobás albérletben a gettóban.

Ne foglalkozz vele!

@swfla:
Ezt én sem értem.
Egyrészt, aki 11 év alatt nem tud helyi barátokat szerezni, az vagy nem is akart soha, vagy nem oda való a mentalitásával.

Sokszor hallottuk már ezeket az érveket (család, barátok) és mindig arra jutok, hogy milyen szerencsém van, hogy egyik sincsen már igazából és talán soha nem is volt. Így mi hiányozhatna? Enyém a világ! :D

Dikusz 2017.09.23. 20:43:19

@London2009: Akkor nem az emberek szakadtak, hanem az eső, de az nagyon:)))

Matula néne 2017.09.23. 21:48:35

@KissGecihuszár: ez az egyik legjobb hozzászólás, amit valaha olvastam.... bár szomorú hogy igaz, de attól minden szava az.... és szégyellem magam, de a könnyem kicsordult, annyira nevettem. köszi!

KissGecihuszár 2017.09.24. 10:04:09

@Matula néne: Köszi, kedves vagy! Sajnos, ezeken a dolgokon ha és amennyiben bárki is 1 csöppöt elmereng, 2 dolgot tehet: egyrészt sírva fakad a szomorúságtól, másrészt potyognak majd a könnyei a röhögéstől, de az tuti, hogy mindkét esetben a PéZsé gyártók pénztárcáját tömi a temérdek PéZsével ,melyet elhasznál. Viccet féretéve; ha és amennyiben tényleg "disszidálnom" kell, nos az azért 1 megrendítő feeling lesz számomra, mert én tényleg szeretem a Hazám, másrészről viszont egyszer s mindenkorra tudomásul kell vennem ,hogy otthon (nekem) game over...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása