oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. augusztus 15. 06:30,  A svájci frankos összeomlástól Kanadáig 42 komment

2017. augusztus 15. 06:30 Határátkelő

A svájci frankos összeomlástól Kanadáig

Szépen induló közös élet, család, kis lakás, majd a svájci frankos hitel jelentette összeomlás – aligha Lászlóék az egyetlenek, akik végigszenvedték ezt a folyamatot. Mi több, biztosan nem ők az egyetlenek, akik a határátkelésben látták a megoldást. Ami viszont különlegessé teszi a történetet, az az, hogy úgy döntöttek, Kanadában próbálják újraépíteni az életüket.

cim_105.jpg

„Jómagam, és családom története úgy indult szerintem, mint mindenki másé. Dolgoztunk keményen Magyarországon. Jött minden egymás után, házasság, gyerek. 

Nagyon jó állásunk volt mindkettőnknek, szépen kerestünk. Nagyon boldogok voltunk, amikor tudtunk venni magunknak egy kis lakást. Szépen kezdtük felépíteni a saját közös életünket. 

Aztán jött a nagy bumm, a svájci frank-bomba, a mi lakástörlesztésünk pedig a három-négyszeresére ugrott!! Minden ki volt szépen számolva, mindenre megvolt a pénzünk. Addig. Mert az nem volt belekalkulálva, hogy a szerződésben foglalt összeg felugrik az egekbe. 

Mindenki csak széttárta a karját 

Aztán elkezdtük futni a köröket. Először a bank jött, végül az államot is megkerestük. 

Persze mindenki csak széttárta a karját és jóformán csak bemutatott nekünk. Na, gondoltuk, akkor mi is így teszünk. Megszületett az elhatározás, mi is határátkelők leszünk. 

Eredetileg én az USA-ba szerettem volna menni, ahol volt ismeretség, de csak munkavállalási engedély nélkül tudtunk volna dolgozni. Én elsősorban a családom jövőjét néztem, és ezzel nem akartam veszélybe sodorni őket. 

Találtunk egy kontaktot Kanadában, ahol kamionsofőröket kerestek a keleti parton, legális munkavállalási engedéllyel, és letelepedési lehetőséggel a Prince Edward szigeten. Mivel a „hosszútávú sofőr” (long haul truck driver) hiányszakmának számított, ezért jóval könnyebb volt a papírokat megszerezni. 

Magányos hónapok Kanadában 

2011-ben érkeztem meg Halifaxba (Nova Scotia tartomány), onnan autóval mentem fel a szigetre egy céghez, akik szereztek munkavállalási vízumot nekem, természetesen előzetes interjú és tesztvezetés után. 

Mikor meglett a kanadai jogosítvány, elkezdtem dolgozni a cégnél mint „company driver”, tehát céges sofőr.

burgonyarakodas_1.jpg

burgonyarakodas_2.jpgÍgy pakolják be a krumplit a kamionba. Ömlesztve.

Ekkor még csak én voltam kint, mert így láttuk jónak a feleségemmel. Miután már tudtam gyűjteni egy kis pénzt, a család többi tagja is követett engem. Ez úgy 3 hónap alatt összejött.

Itt, a szigeten beadtuk a „PNP” (provincial nominee program) programra a kérelmet. Ez a szakma után egy könnyített eljárás a papírok megszerzésében. Mint már említettem, a kamionsofőr egy kiemelten hiányszakma, és ha jól tudom, akkor még most is az a szigeten. Ez viszonylag elég hamar meg is lett.

Rá másfél évre beadtuk a „PR” (Permanent Resident) kérelmet. Ez az állandó lakos státusz, ami annyit jelent, hogy mindenben egyenlő vagy egy kanadai lakossal, kivétel a szavazati jog, és az útlevél. Ezt meg is kaptuk 2 évvel azután, hogy megérkeztem Kanadába.

Saját lábra állás 

Ezután búcsút intettünk a szigeti életnek, és elköltöztünk Ontarióba. Ott is könnyen ment a munkavállalás, jött egy újabb munkahely, és itt is dolgoztam mint a gép, hogy jó életet tudjak biztosítani a családom számára. 

Egy idő után tudtunk annyit spórolni, hogy vettünk részletre egy kamiont és Owner operator lettem. Ez annyit jelent, hogy már nem egy cégnek vagyok az alkalmazottja, hanem a saját magam ura lettem, így ha dolgozom, akkor jön a pénz, ha nem, akkor ugyebár…

Szóval, sikerült találni egy nagyon jól fizető céget, aki ellátott engem munkával. Szépen hozott a konyhára, a napi nyugodt megélhetésen felül kijött belőle egy New York-i, és niagarai nyaralás is, később pedig egy ház. 

Most pedig nagyot gondolva átköltöztünk a nyugati partra, Vancouverbe, British Columbiába. Ez egy 4600 km-s költözés volt, ami európai szemmel nézve komoly távolság, de mi úgy gondoltuk, hogy Kanada minden pontját szeretnénk megismerni, és minél többet megtudni erről a csodálatos országról, ami vélhetően az otthonunk lesz még nagyon sokáig. 

Ha szívesen megnéznéd, milyenek egy kanadai kamionos hétköznapjai, olvasgasd László blogját!

HÍRMONDÓ 

Csak ha kemény vagy... 

A mai állásajánlatok elsősorban azoknak szólnak, akik nem ijednek meg a kemény fizikai munkától, és szívesen kipróbálnák magukat Hollandiában, vagy Hollandiában is

Hiába hergelnek a kormányok az EU ellen 

Úgy tűnik, minél inkább Európai Unió-ellenes egy kormány, az ország lakosai annál inkább kedvelik az EU-t. Legalábbis akár azt a következtetést is le lehetne vonni abból, hogy a Visegrádi Négyek közül éppen a lengyeleknél és a magyaroknál a legmagasabb az uniós tagság támogatottsága

Átvágnák az ír gordiuszi csomót 

A brit kormányfő arra készül, hogy saját „schengeni övezet” létrehozását javasolja Írországnak a Brexit után. Ennek brit szempontból rengeteg előnye lenne. 

Utolsó rohamra indulnak a brit nyugdíjasok 

A Brexit nem csak a Nagy-Britanniában élő uniós munkavállalókat hozta kellemetlen helyzetbe, nem jártak egyelőre sokkal jobban a kontinensen élő brit nyugdíjasok sem. Egyre több jel mutat arra, hogy ők most végső rohamra indulnak.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5412749196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.08.15. 06:42:58

Ez igen! Gratulálok! Így kell ezt csinálni.

Hari Seldon 2 2017.08.15. 07:45:44

A kamionsofőrnek lenni eléggé veszélyes meló arrafelé. Hirtelen októberben jöhet egy hóvihar, ott ragad a világ végén egy napig. Szóval mindenre fel kell készülni. Bár a nyugati part talán enyhébb időjárású, ebből a szempontból nyugodtabb. - cserébe nehezebb terep.

SzZoole 2017.08.15. 07:56:11

Hmmm, HA ez mi volt, blog ajánló?
Olvastam volna még :-)

diveway 2017.08.15. 08:33:28

@HA
Már nagyon sok alkalommal jártam úgy, hogy a Hírmondó-ban szereplő híreket nem tudtam megnyitni, mert nem volt rajta link.
Most is így van. Az első, a második és most a negyedik hírt sem lehet megnyitni.
Ez csak nálam van így vagy másnál is?

Határátkelő 2017.08.15. 08:33:53

@diveway: Nem, véletlenül maradt le, de pótoltam. Köszi!

Határátkelő 2017.08.15. 08:34:56

@Reprobate: Ez most ennyi lett, de szerintem ha megkérjük a szerzőt (én már megtettem), akkor biztosan ír majd még. Engem például a kamionos hétköznapok eléggé érdekelnének.

tucano 2017.08.15. 09:26:29

Ez tök jó, írjál mèg pls

Muscari 2017.08.15. 10:02:34

Nagyon jó írás, köszi szépen, viszont van egy kis gond. Ez így nagyon kevés! Részletesebben is írhatnál mondjuk a helyekről, ahol életetek, Vancouver még oké, arról tudok valamit, de Nova Scotia az totál fehér folt.

tsabus UAE 2017.08.15. 10:56:10

Mindenek előtt: Gratula a posztolónak ! Ez nem semmi volt !
Viszont szívesen olvasnék pár mindennapi dolgot a kamionozásról. Tudom, ott a saját blog, de ott össze kell vadászni az infókat. Itt meg egy téma köré szervezve, egy olvasmányos poszt nagyon bejönne.

OFF
Lehetne, hogy a felugró ablakot (Lájkolj FB-on f@szság) kinyomtassuk egy nagy kartonpapírra, összetekerjük és az indulási oldal helyett, az érkezésin betoljuk a kitalálójába ?

Pernilla 2017.08.15. 11:54:18

Engem a PE-szigeti élet érdekelne nagyon a folytatásban. Bár lehet, hogy erről a család többi tagja tudna jobban mesélni.

Szaktanár 2017.08.15. 12:13:02

jó kis sztori, sok sikert a továbbiakban.
lehet, h ha megunom európát (ha jól sejtem ez úgy kb jövőre lesz), én is megpróbálkozok az usaval vagy kanadával, vhova csak sikerül bekerülni.

skye8 2017.08.15. 12:13:06

Ooo posztolo irhattal volna tobbet PEI-rol. Rajta van a bakancslistamon es ugy hallottam fenomenalis a kagylojuk(mussels). Most hol eltek ontarioban? A csaladod hogy alkalmazkodott? Irjal meeeeg:)

P.Elliot 2017.08.15. 12:31:21

Nagyon rovid poszt, nem mond szinte semmit pedig lehetne meselni,ujabban tobb a blogra valo utalas hogy olvassuk el, nekem peldaul nemigazan van idom ilyesmire reggel de delutan sem, nem is nagyon szoktam, delutan meg mar plane csak a HA-ra van idom ha egyaltalan van,. kar mert a kamionos hetkoznapok erdekeltek volna.
Ami azt illeti ismerem is egy kicsit mert regen beszelgettem egy kanadai magyar novel akinek a ferje kamionos volt, sajat kocsi, remekul megeltek belole egy gyereket s neveltek de a ferj szinte sosem ment szabadsagra mert felt hogy elvesziti a fuvarjait, kethetente jott csak haza nehany napra, allandoan uton volt,akkor a csalad tart karokkal, mindenfele joval varta, az unnepeket, pl. a karacsonyt sem unnepeltek nelkule, akkor volt a karacsony amikor hazaert, megvartak vele. Ha 3 nappal kesobb akkor akkor. Szinte minden oraban tudtak egymassal beszelni, sokszor volt hogy iskolai szunetben a ferfi bepakolta a csaladjat kutyastol egyutt, ove volt a kamion, azt csinalt amit akart, vitte magaval orszagjarasra a munkaja kozben, a fulkeben megvoltak az alvoagyak, kicsi konyhareszleg is ha valami gyors es egyszeru dolgot akartak enni, mivel a ferfi egeszen Mexicoig ment le ha kuldtek / dinnyerert peldaul/ igy Amerika nagyreszet is bejartak ugy hogy kozben dolgozott, nagyon szerettek ezt az eletformat.
A novel beszelgettem telefonon is akkor amikor a ferfi bejelentkezett a masikon, valahogy igy, "Szerbusz dragasagom, kis szivem, ott vagy valahol?, erre a no bekapcsolta a telefont ugy hogy egyutt voltunk harman a vonalban es a ferfi velem is beszelgetett, egy vidam, nagyon kedves, nagyon szeretnivalo ferfi volt, a no is egyebkent, 45 korul jartak es vagy 6-7 eve voltak akkor kinnt. A no nem dolgozott, nem volt ra szukseg mert igy is tudtak venni hazat es megeltek a fefi keresetebol viszont a no be volt jelentve nala mint adminisztrator, o konyvelte azt a keves kis semmit, jo fizetessel, ezt azert mert inkabb fizettek de igy a no is kap nyugdijat majd ha eler abba a korba.
Winnipeg-en laktak evekig de miutan iszonyu telek kezdtek lenni, evente befagyott vizcsovekkel, elkoltoztek a keleti part fele, a Wiinipegi telhez csak annyit hogy amikor a ferfi leallt a kamionnal ott valahol, elfelejtette megmozgatni a kerekeket es mire kijott az etterembol a ho es a fagy odaragasztotta a nagy kamion kerekeit ugy hogy kamionmentot kellett hivni hogy kihuzza oket, nem csoda hogy eleguk lett.
Nagyon kedves es kellemes csalad volt, eltunt a topikrol, nem volt ideje vagy ilyesmi ra, ha olvassa ezt Hataratkelot vagy valaki aki ismeri oket akkor jo lenne ha beirna ide hogy mi van veluk? A nagyfiuval? Meg ugy az egesz, Csipikenek hivtak/ a rendes nevet nem irom le/, a ferje hivta igy mert csipegett, csacsogott, olyan edes volt, rengeteg kamionos tortenetet tudott amit atelt, a szememben egy abszolut mintacsalad volt arra hogy hogy lehet keves barattal a foglalkozas miatt es rokonok nelkul elni az idegenben, nagyon szerettek ezt az "idegent", sosem mentek volna haza ahonnan a penztelenseg es a szamlak miatt jottek el, lakasuk sem volt, mintha ugy remlene hogy a szuloknel laktak vagy ilyesmi. Imadtak Kanadat es az Usat is..
Ha olvasod Csipike akkor gyere es meselj egy kicsit...

Most latom csak hogy a posziro helyett szinte beszamoltam egy kamionos eletformarol ott Kanadaban, hehehe....

Latcho Rom 2017.08.15. 12:36:19

Jöhet a többi is földi, jó a poszt :)

Latcho Rom 2017.08.15. 12:48:07

Off

Elnézést a korai offért, de ez nagyon idetartozik..

kolozsvaros.com/2017/07/19/anya-en-elmegyek-innen/

ON or Off On

Golf2 2017.08.15. 14:13:51

@P.Elliot: Mexicoig ment le ha kuldtek / dinnyerert Na milyen nekem csak a zőcségesig kell mennem igaz nem is fizetnek.Legalább te írtál hosszan ma. Azért kifejezetten egészségromboló szakma ez,a nejek örökölnek általában.

P.Elliot 2017.08.15. 14:21:45

@Golf2: Marmint a vallalat akinek dolgozott kuldte le egy kamionnyi dinnyeert mexicoba mert ott eppen termett....Tudod hogy mennyi minden termenyt hoznak be Mexicobol? Oda fel Kanadaba is.
Neha azert van szitkozodas is amikor a mexicoi foldmunkas nem megy el a wc-ig hanem a termes mellett intezi a dolgat es a temeny fertozotten erkezik.
A kamionozas nem eletbiztositas persze de mondj egy szakmat ami az, meg a korhazban sem az orvosnak aki pedig odafigyel a dolgokra, pl. megharapta egy hepatitiszes beteg mint a multkor valami orvost a teveben es meg nem tudta hogy mas baja is volt-e mert csak eppen vizsgalni kezdte..

Golf2 2017.08.15. 14:39:26

@P.Elliot: mondj egy szakmat ami az... IT.

Shaktee 2017.08.15. 14:40:54

@P.Elliot: Meghát probaljon meg dinnyet venni a sarkon a golf pajti, januárban.

P.Elliot 2017.08.15. 14:58:59

@Golf2: Nincs, nem is lenne az elet erdekes ha minden olyan biztos lenne es soha semmi izgalom.

P.Elliot 2017.08.15. 15:04:39

@swing gitan: Van dinnye egesz evben mindenhol, itt legalabbis, gondolom mexicoi meg kaliforniai, Europaban meg mas melegebb eghajlatrol hozzak...
Valamelyik nap lattam a teveben egy musort ahol arrol beszeltek a szakertok hogy mihelyt leszeded a zoldseget, gyumolcsot romlik a tapaanyag erteke, minel tovabb tarolod annal jobban, a melyhutott a legtaplalobb, az ami aznap vagy gyorsan kerul fagyasztasra/ nem reklam musor volt, orvosi tanacskozas/, abban benne marad minden, tehat a melthutott zoldseg egeszsegesebb mint "friss" uzletben vett vagy piacon, plane ha telen amikor meleghazban novesztik tapszerekkel.
Biztosan igy van ha mondjak....

DieNanny CH 2017.08.15. 15:13:17

Nekem a Prince Edward sziget a Váratlan utazás c. kanadai sorozatból ismert.
Kemény telek, virágos nyarak.

Hari Seldon 2 2017.08.15. 15:14:11

@Pernilla:
A PE szigeti eletre ott van tajekzodasnak a "varatlan utazas" cimu regi sorozat Igaz nem mai hetkoznapok, dehat ne legyunk valogatosak... :-)

Pernilla 2017.08.15. 15:44:32

@Hari Seldon 2: szerinted miért érdekel? pont azért, mert onnan már túl jól ismerem :-)

montroyal ( CAN qc) 2017.08.15. 15:56:36

@skye8: mi bejartuk a szigetet egy nap alatt korbe lehet jarni mi 3 napot voltunk ... csoda szép ... akinek van FB par kép ..
www.facebook.com/zoltan.torok.12327/media_set?set=a.338677036213964.76338.100002150117518&type=3

egyebként a krumplis képrol egész Canadaban Cavendish krumplit lehet venni ..

Shaktee 2017.08.15. 16:00:52

@Pernilla: @Hari Seldon 2:

PEI nem az a hely ahova vissza kellene mennünk, három napunk volt rá..egy is bőven elég lett volna.

Átérsz a híres hídon, megérkezel a patyolat/diznisztályl kis faluba, s pofán vág a tomény disznószarszag :-)

Ha Anne of Green Gables rajongó vagy - mi nem - tolongsz a lelkes japán túristákkal hogy Anne házikóját megnézd, megcsodálod a piros földet, a végtelen krumpliföldeket, eszel egy jó rákot, megmeritkezel a hűvös oceánban, s asztalaviszta PEI.

montroyal ( CAN qc) 2017.08.15. 16:01:11

@canuck madár: olvasod ezt az oldalt ( a FIDESZ média helyett) nagyon kemeny de nem minden szava igaz (szinte)

Shaktee 2017.08.15. 16:02:50

@montroyal ( CAN qc): csak egy blog..a mozaik része.

Shaktee 2017.08.15. 16:04:32

@montroyal ( CAN qc): Emeld ki, mi az ami szerinted kamuvári a szalonna irásában..?

montroyal ( CAN qc) 2017.08.15. 16:16:40

@swing gitan: regen olvasom de szeretem mert jol oda mondogat csak az esetleges tamadasok miatt irtam hogy szinte mert én se vagyok mindentudo ..:-)

Pernilla 2017.08.15. 16:24:55

@swing gitan: nos, pont ezért is érdekelt, hogy nekik hogy alakult ott az életük (nem mint turista), mert már máshol is olvastam róla, hogy a mesebeli szigetről alkotott romantikus kép után elég kiábrándító a valóság. Nulla munkalehetőség (ez itt megvolt nekik, legalábbis apukának), kicsi, elzárt, unalmas, mint egy falu, nem szeretik a "gyüttmenteket". És mindent befest a vörös por. Na ezt a képet gondoltam, hogy árnyalhatnák.

Ellátogatni pár napra, mert LM Montgomery rajongó vagy, az megint tök más szitu. Nekem annyi időre biztos tetszene.

Shaktee 2017.08.15. 16:46:14

@Pernilla: Montgomery roppant ugyesen krealta ezt a romantikus kepet, onhibajan kivul :-)

Minap hallom a radioban hogy New Brunswick is epitett egy Anne házikot, s kegyetlen harcok (kanadai visszafogott stilben) folynak azert hogy kit illet meg a turizmus :-)

montroyal ( CAN qc) 2017.08.15. 21:04:15

@swing gitan: nem mert nem a Mindentudo iskolaba jartam de nem is Vilagmegvalto tagozatra ..

amugy minden Mo-i dolgokrol csak a netrol tajekozodom .. 7 éve meg latogatoba se megyek ..

Shaktee 2017.08.15. 21:21:14

@montroyal ( CAN qc): Neha tobbet latsz kintrol mint az aki ott sziv.

Nick a banya 2017.08.16. 09:11:36

Szegeny-szegeny hitelkarosultak... tetszettek volna olvasni...

Genius2 2017.08.18. 21:36:20

@Nick a banya: igen, én ott akadtam el, hogy ha mind2jüknek olyan nagyon-de-nagyon jól ment, akkor muszáj volt annyi CHF-hitelt felvenni? Persze, nem láthatták előre...ezt tipikusan nem ismerik az árfolyamkockázat fogalmát. És az állam nem mentette meg...
Mindezekután kíváncsi lennék, hogy a kanadai jólétben kellett-e hitel, vagy elég volt a "kemény munka"?

Károly Károly 2018.01.12. 09:48:07

Szia Laci én is szeretnék ki menni Kanadába kamionozni ebben kérném a segítséged ha tudnál segíteni nekem
Ithon is aszt csinálok saját magamnak de csak egy hej ben vagyok,nagyon meg tetszett amit írtál és enis ijen szeretnék lenni ha lenne esélyem

Károly Károly 2018.01.12. 10:04:41

Ha adnál valami elérhető séget bővebben tudnak írni a terveiről

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása