oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. július 25. 06:30,  Mennyiből él meg egy magyar család? 270 komment

2017. július 25. 06:30 Határátkelő

Mennyiből él meg egy magyar család?

A kérdés egy korábbi poszt alatt merült fel, és akkor megígértem, feldobom a Facebookon is, lássuk, ki mit gondol róla. Elöljáróban annyit mondanék, hogy szerintem a kérdésre voltaképpen nincs válasz, hiszen gyakorlatilag mindenkinek mást jelent a kényelmes megélhetés (mert a kérdés voltaképpen erre vonatkozott). Mások az igények lakhatás, étkezés, autó, nyaralás, stb. tekintetében – ezzel együtt is érdekes szerintem bepillantást nyerni abba, ki mit gondol.

forint_foto_egrian.jpg

Mielőtt azonban a véleményekből nyújtanék át nektek egy csokorra valót, lássuk, mi a valóság, azaz mennyi ma Magyarországon az átlagkereset – ennek fényében különösen érdekesek lesznek a válaszok. 

Mit mond a statisztika? 

A KSH legfrissebb adataiból a következők derülnek ki: a reálkeresetek 9,5 százalékkal nőttek, ami persze olyan szempontból nem sokat mond, hogy a lényeg ilyenkor a kiindulási alap, mert ha az alacsony, akkor jó dolog ugyan az emelkedés, csak a megélhetés még nem lesz könnyebb. 

A statisztikai hivatal bruttó átlagkeresetekkel foglalkozó adatait most mellőzném (mindenki megnézheti ezen a linken), maradjunk a nettónál, végül is annyi marad a zsebben. 

Szóval országosan az átlagos nettó kereset idén január-májusban 192 ezer forint volt, de mindenféle kedvezményekkel együtt az átlagot 200 ezerre saccolja a KSH. 

Az év első öt hónap­jában a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 12,1%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszo­nyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25%-os emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő kereset­rendezések voltak hatással.

2017. májusában az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 196 900 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 204 700 forintra becsülhető. Ez 12,9%-os emelkedés az előző év azonos időszakához képest. 

Az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 192 100 forint volt. A kedvezményt is figyelembe véve az átlag tehát 200 000 forintra becsülhető. 

Nőttek persze a fogyasztói árak is, méghozzá 2,4 százalékkal, magyarán a reálkereset 9,5%-kal emelkedett. A munkajövedelem 11,9%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. 

Nagyon röviden tehát azt mondhatjuk, hogy az átlagos nettó kereset olyan 200 ezer forint körül mozog most Magyarországon, magyarán egy kétkeresős családnak 400 ezer forintja van átlagosan a megélhetésre. 

És mit mondtok ti? 

Lássuk, ehhez képest szerintetek mennyi kell a biztonságos, normális színvonalú élethez! 

„A cikk példaként egy négyfős családot említ, úgyhogy 4x250 ezer (= 1 millió) nettó forintból azért már szépen ki lehet jönni egy hónapban Magyarországon szvsz.” (Péter) 

„Szerintem egy 250.000 ft bér elsőre megtenné egy párnak az már nem rossz. Ne haladjunk előre persze fél millió is jó lenne, de…” (Edit) 

„Egyedülálló 400e, párban élők 600e, plusz gyerekenként 150e. Ez egy 4 tagú családnál 900e. Ennyiből.” (Mihály) 

„Szerintem Budapesten 2 fős háztartásban már cca. 300e HUF-ból lehet „polgári” szinten megélni, kicsit odafigyelve a kiadásokra. 500 e HUF/fő-ből már meglehetősen jól lehet élni, de a felső határa a havi költésnek a csillagos ég. 

Mert simán be lehet ülni minden este egy 35e-s két fős vacsorára, egy cca. havi 600e-ért lízingelt Audi A6-ossal, majd hazahajtani a rezsivel 1 m HUF/hó áron bérelt budai tetőteraszos lakásba, és akkor még a menő ruha-cipő-bútor-magánovi-hajó-bejárónő-kertész-utazás-magánorvos-tréner-önmegvalósítás-hobbi-vadászat kombókról nem is beszéltem – és a Rózsadomb tele van az ilyen emberekkel. 

A minimumot sokkal nehezebb megsaccolni. Egy albérlet Pesten 70e + rezsi alatt aligha kezdődik. Két ember együtt talán ki tud jönni 120-130e HUF/hó pénzből, ha élére teszik a fillért is. Gyerekeseknél kicsit persze más lesz az osztás. (Varg) 

„Annyiból lehet jól élni, ami elég arra, hogy az ember egyen-igyon, kifizesse a számláit, vehessen egy házat pl. kölcsönből, vehessen új autót, amit ha akar, 3-4 évente simán lecserél. Plusz a fizetése folyamatosan növekedjen az inflációt és egyebeket figyelembe véve, mindezt egy olyan munkaszerződéssel, ami szavatolja, hogy ha jól végzed a munkád, akkor nem rúghatnak ki a főnök unokatestvérének a kisfia miatt, akinek éppen a te állásod kell”. (Attila) 

„Legyen annyi tartalékod, hogy akár egy évet is ki tudj húzni munkanélküliként, ha úgy hozza a sors, és ne azzal induljon, hogy a kocsidat eladod, mert sem fenntartani nem tudod, és pénzed sincs, ezzel kapásból buktál pár milliót áttételesen. 

De ne kelljen 1 évet sodródnod, mert olyan munkaerőpiaci politika van, hogy 1 hónapon belül új és jobb állásod van. Na ezt hívják élhető világnak. Egy barátom úgy fogalmazta meg, hogy átlagos életmód, ne kelljen nézni bevásárláskor az árakat, és minden hónap végén megmaradjon 30-40 ezer forint, amit félre lehet tenni.” (Mátyás) 

„Szerintem a különbség az átlagos és a jó között az, hogy az átlagosnál a boltban nézed az árakat, a jónál meg otthon, amikor lekönyveled és megtervezed a következő 3 hónapot.” (Róbert) 

„Elég szubjektív, hogy kinek mi a kényelmes. Én például szeretek minőségi kaját enni, ha olyanom van, utazni, szórakozni. Nyilván akad család, ahol gyerek is van...� Egy par esetében azt gondolom, hogy ez 600 ezer nettó körül kezdődik havonta...” (László) 

„Hát min. 250e. ft (nettó!!!) a min. amiből már „ki lehetne jönni” kb.” (János) 

„Budapesten ebből hó elején le is adhatsz 180-200.000-et lakásra, megeszel 40.000-et, telefon, tv, internet 15-20.000, autó fenntartás, parkolás 30.000. Ez ritkásan jön ki ennyiből, és semmi luxus nincs ebben még.” (Dani válasza Jánosnak) 

„Nagyon sok mindentől függ. Nézzük: városban, vidéken vagy fővárosban esetleg annak közvetlen agglomerációjában? Kertes ház, panel, társasház...? Saját lakás / ház vagy bérlemény? Hitel van-e? 

Családtag, gyerek van-e, aki nem él velünk, de támogatást kell fizetni, gondoskodni kell róla? Autó kell-e? Fűtés típusa? Háziállat? Dohányzó vagy nemdohányzó család? Gyerekek kora, neme, érdeklődése? Felnőttek hobbija? Szeretnek/akarnak-e főzni, sütni otthon vagy inkább gyorskaja, kajarendelés, étterem? Ez csak pár szempont. Mindenkinek másak az igényei... 

Megmondom a frankót, hogy otthon saját, modern családi ház van, kis konyhakerttel, amit művelünk, zöldség, gyümölcs van rendesen, nem vagyunk nagy evők, sőt majdnem vegák. 

Vidéki nagyváros szélén lakunk, ahol kell a 2 autó vagy 1 autó és egy robogó, mert buszmegálló 15 perc séta a legközelebbi. A rezsi átlag 40-45 ezer. Fával és gázzal fűtünk. Van egy óvodás gyerekünk, egy macska. Mindenhol led vagy energiatakarékos izzó. Nem járunk szórakozni, se étterembe csak nagyon ritkán. 

Autóval is csak bevásárlás, ügyintézés, gyerek oviba a városon belül. Minden nap főzünk otthon. Én ezt is átlagos vagy inkább azon felüli életnek tartom. 150-200 ezerből ezen a színvonalon az egész család boldogan élt (nem fejenként!!!). 

Oké, itt nem volt félretett pénz, nem volt nyaralás / telelés, nem tartható egész évben ez az állapot, de mi ennyiből is boldogok voltunk, mikor mondjuk munka nélkül voltam. Valaki ennek a tízszereséből sem.” (Tamás) 

„500.000-1.000.000ft / hó között. Ebből telik az alapdolgokra, és arra is hogy képes legyél fenntartani. Mondom, hogy éhező gyerek voltam, most sem élek jól, viszont bejárónőként láttam a full top milliomost és a közepes életmódot, s én a közepesre szavazok, amit az imént leírtam. Most 17 órát dolgozom/nap és alig élek meg.” (Yina) 

„Kb. 100-120 ezer Ft/fő. A legkisebbeket is beleértve.” (Emese) 

„Kényelmesen? Havi másfél millió. egy négy fős családnak havi fél milla azért még messze van a kényelmes életmódtól. Meglehet élni belőle, hiszen 125 ezer/hó jut fejenként, de azért ez inkább csak vegetálás. A szégyen az, hogy sok magyarnak még ennyi se jut.” (Sándor) 

„Egy 5 fős család 5x120.000,-Ft=600.000,-FT/hó él meg jól. Persze, ha már megvan a ház, a kocsi-k cégesek...” (Szabolcs) 

„Egy 4 fős családnak a kényelmes élethez ( évente 1 hét nyaralás 1 hosszú hétvége és egy kis tartalék, ha elromlik valami legyen hova nyúlni) fejenként legalább 150.000 Ft / hó.” (Beáta) 

„1000 Euro/ Fő. Négy fős család legalább 2500 Euro/ hó.” (Zsolt) 

„Vegetáláshoz albérletben 300, a jó élethez 500. A második összeg amiből már lehetséges váratlan kiadás, és lehet spórolni saját lakásra, nyugdíjra stb. Mindez egy főre.” (Zsófia) 

„300e per fő.” (Zita) 

„300 000 nettó.” (Csaba)

 „Szerintem nettó 250 000 fejenként...” (József) 

Ezek voltak tehát a Határátkelő Facebook-oldalán megfogalmazott vélemények. Ha gyors összegzést szeretnék, akkor azt mondanám, hogy a többség szerint 200 ezer – 300 ezer forint között mozog fejenként az a nettó összeg, amiből már normális, „kényelmes” életet lehet élni. 

Ha ezt összevetjük a KSH adataival, akkor azt látjuk, hogy erre ma egy átlagos kereső, kétgyermekes magyar családnak esélye sincs, egy gyermektelen pár esetében viszont nem is olyan lehetetlen elérni a célt. 

Azt már majd ti megmondjátok, jó-e ez így.

HÍRMONDÓ 

Németországi munkák az egyszerűtől a bonyolultig

Azt már le sem írjuk, milyen sok magyar dolgozik (vagy szeretne dolgozni) Németországban, most nekik kínálunk lehetőségeket. A végén azért lesz egy meglepő ugrás is.

Balatoni bajok 

Ha nyár, akkor drámai hangú nyilatkozatok a Balaton környéki munkaerőhiányról – körülbelül ez a forgatókönyv immár évek óta Magyarországon. Idén sincs másként, és a helyzet egyáltalán nem javul.

A magyarok elvándorlása nagyobb gond, mint a menekültek 

Hiába a kormányzati propaganda, többen gondolják úgy, hogy a magyarok elvándorlása nagyobb problémát jelent Magyarországnak, mint a menekültek esetleges érkezése – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. 

Még évekig mehetnének a határátkelők Nagy-Britanniába 

A parlament felsőháza, a Lordok Háza gazdasági bizottsága átmeneti időszakot javasolt, ami azt jelenti, hogy a kelet- és nyugat-európai dolgozókat egy ideig még alkalmazni kell a brit gazdaságban.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6012686161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.07.25. 06:48:47

1.a KSH hazudik. Közszférában 10éve nem emeltek átlag 100-150 nettó.A vezetők pláne a minisztériumi léhűtők 400-700 nettót kapnak,és ezek csak a középvezetők.Múzeumokban 1-2 diplomával 150nettó már 10éve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.25. 07:10:10

Egyet elfelejt a statisztika meg a bloggazda is a fejenként 200ezres jövedelmet írva.
Kúrvára nem életszerű hogy ugyanannyit keres egy pár férfi és nőtagja. ha gyerek van és GYES vagy GYED meg családi pótlék játszik mégannyira sem.
Két feleséget nyűttem el pontosabban a másodikat még nyűvöm de mindkettő felét kereste az én fizetésemnek otthon.
Ez a jövedelem /fő leosztás nagyon nagyon hamis képet ad.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.25. 07:13:14

Hat évvel ezelőtt mikor kijöttünk megelégedtem volna a havi 200-al.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 07:49:47

Itt ma el fognak szabadulni az indulatok.
Mindig vörös posztó ha ilyesmiről van szó.
Van aki jólétnek érzi ha tele a has, van aki rinyál úgyis hogy tízmilliók vannak megtakarítva stabil jól fizető állással.
Vannak olyan emberek akik szerint nyomorgás ha nem rendelünk mindennap ételt magunknak.
Vannak akik szerint ha nem tudunk autót fenntartani az mélyszegénység.

És vannak emberek akik jól érzik magukat a kereteik között.

Golf2 2017.07.25. 08:21:48

@diggerdriver: Aszittem a hapsikat szokták elnyűni a nők.Szerencsés vagy.

IT Knight 2017.07.25. 08:35:49

Magyarországon az elmúlt években példátlan reálbérnövekedés volt tapasztalható. Ma már nem csak mi, szoftverfejlesztők járunk nagyon jól, de az átlagos gyári/éttermi munkás is elfogadható színvonalon él. Diplomával pedig (kivéve bölcsész és egyéb büfé-ruhatár) szinte biztos, hogy a középosztályba kerülsz akkor is, ha szegénynek születtél.

Mindez a helyes gazdaságpolitika eredménye. Persze 7 év nem elég a teljes felzárkózáshoz, de valami elindult.

Mindezt nagyon nehéz feldolgozniuk a kitántorgóknak, hiszen ők egyfajta önigazolásra vágynak azzal kapcsolatban, hogy mennyire jó döntést hoztak azzal, hogy elhagyták a szülőföldjüket. Így tehát a nyugatot minél jobbnak, hazájukat pedig minél rosszabbnak próbálják beállítani.

Határátkelő 2017.07.25. 08:38:18

@diggerdriver: Valamiből ki kell indulni, és ha másból nem lehet, akkor az a hivatalos adat. Még azon is el lehetne vacakolni, hogy mekkora a szürke- és feketegazdaság, de akkor abból könyv lenne és nem poszt.

A lényeg mégis csak az, hogy vajon egy négyfős család meg tud-e élni (pláne: hogyan tud megélni) abból a nettó 400 ezer forintból, amit a KSH szerint megkeres.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.25. 08:43:04

@Határátkelő:
Annyiból meg lehet élni.
A kérdés az hogy hány négyfős családnak van 400forint nettó bevétele.
Merthogy sima melóscsaládnak nincs az biztos. Még Budapesten se.

puhacica 2017.07.25. 08:50:36

@Horthy Miklós cselédje: "És vannak emberek akik jól érzik magukat a kereteik között." amit te nem hiszel el, mert jol csak a miller erezheti magat ugye... mi tobbiek meg hazudunk. ja, es onigazolunk, hogy ki ne felejtsek valamit. :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.25. 08:54:18

@IT Knight: nyugtass meg, hogy ezért a kommentért fizettek.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 09:11:10

@diggerdriver:

Magyarországon nagyon sokan nagyon kevés pénzből is meg tudnak élni ha muszáj, mert egyrészt 80 % nak saját tehermentes lakása van, másrészt gyakori a szülőkkel együtt élés felnőtt korban is.

A mamahotelben meg igazából mindegy hogy 100 ezret keresel vagy 300 at, ígyis úgyis enni fogsz.

Otthon élők lenne jó ha sokan írnának hogy ők hogy élnek meg és hogy milyennek érzik a helyzetüket.

IT Knight 2017.07.25. 09:11:15

@Zka: végülis munkaidőben írtam :)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 09:11:32

@Zka:

Senki nem fizette, ő szotfverfejlesztő, ami Magyarországon egy sztárszakma, belépő a felsőközéposztályba, szinte már pár éves gyakorlattal is.

Budapesten IT-lufi van már jó pár éve, a bérek elszálltak, felzárkóztak kb. az osztrák szintre, vagy annak a közelébe.

Így érthető hogy pozitívan látja az életét.

Abban is igaza van hogyha ő jobban keres akkor más is jobban fog, mert a szolgáltatásokat főleg ő fogja igénybe venni, ő fog beülni enni ide oda, stb.

Ha meg azokra több pénze van, akkor több pénz fog maradni a mosogatófiúra is léegvégül.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.25. 09:13:21

@Horthy Miklós cselédje: érdekes, én is ITs vagyok, havi nettó 1m körül hozok (mégcsak nem is Pesten...), mégse lettem immunis a valóságra.

tanato 2017.07.25. 09:15:41

Mo.-on ezt nem lehet hivatalosan kimutatni,mivel a jövedelmek jó része fekete vagy szürke.

IT Knight 2017.07.25. 09:18:06

@Határátkelő: ez figyelmeztetés akart lenni, hogy közeleg a cenzúra, mivel a véleményem eltér a blog közönségének véleményétől?

Taxomükke (UK) 2017.07.25. 09:22:08

@IT Knight: Aha. Allitolagos IT-s szakemberkent megis raszorulsz arra, hogy penzert irj hulyesegeket.

Határátkelő 2017.07.25. 09:26:30

@IT Knight: Nem, ez az akart lenni, amit leírtam. De ha részletesebben is szeretnéd, akkor egy példa: "az átlagos gyári/éttermi munkás is elfogadható színvonalon él.". Tedd meg, hogy ellátogatsz mondjuk az ország keleti felébe, ahol havi 80-100 ezer forintért dolgoznak elég sajátos körülmények között kisebb és nagyobb cégeknél rengetegen, és ott elmondod nekik ezt a mondatot. Vagy azoknak, akiket kirúgtak, hogy utána közmunkásként a korábbi fizetésük feléért alkalmazzák ugyanoda vissza.

Egyébként most csak azért reagáltam, mert a kommented úgy hangzott, mintha egy Fidesz-közlemény második bekezdése lenne.

tanato 2017.07.25. 09:34:16

@IT Knight: Figyelj,tényleg jól megy főleg egy képzett embernek,de ennek oka meg az hogy sokan kimentek,így hiány van munkaképes emberből.na meg ha nem tetszik tényleg el lehet menni,főleg egy idegen nyelvet beszélő képzett embernek.Tehát félig meddig igazat adok neked.Ha nem volna szabad vándorlás,nem adnék igazat.

Golf2 2017.07.25. 09:41:58

az elmúlt években példátlan reálbérnöve.. csökkenés tapasztalható mivel a közszférában 2007 óta nem volt fizetésemelés!! Diplomásoknak se.Azóta kevesebb mint a felét éri a magyar fillér.Havi 100 nettóért vannak itt Pesten a belvárosban a segédmunkások 10 éve és minden reggel fél órát gyalogolnak mert niem marad bérletre.20-40 éves emberek.Miközben a vezető 600 nettót kap közpénzből+80 benzinpénzt úgy hogy nem abból tankolt céges sofőr viszi a seggit.És ez csak 1 szaros közintézmény nem minisztérium.

firg_firg 2017.07.25. 10:13:11

Hiaba nönek a berek ha közben az ingatlanarak is megugrottak.

2017.07.25. 10:14:14

@IT Knight: Megköszönhetnéd azoknak, akik elhagyták az országot, mivel szakemberhiány keletkezett, és ezért fizetnek meg téged jobban.
De azért nem irigyellek, meló közben megragadnak benned a fideszes propaganda-dumák és kiáltványok, amiket faszául visszaidézel itt nekünk, nehogy kimaradjunk mi sem, ha már a ronda, környezetszennyező plakátjaitokat megúsztuk.

Shanarey 2017.07.25. 10:33:01

@IT Knight:

De szépen hangzott amit leírtál, kár hogy nem igaz.

Persze a te saját kis elefántcsont tornyodból ez a valóság látszik, de ha netán elhagynád a komfort zónádat, s ellátogatnál másfelé is, tán rájönnél hogy mekkora tudatlanságban élsz.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 10:42:49

@Pink Petsch:

Azt ahol tart egyetlen embernek köszönheti, saját magának.
Ő végezte el köztudottan a 2. legnehezebb szakot, amíg mások zsúrpubiskodtak romkocsmákban merengve, addig ő güzült és fejlődött.

MAMB00 2017.07.25. 10:43:14

Ha címben elhangzott kérdést "forintosítva" akarod megválaszolni, akkor soha nem kapsz helyes választ.
Vegyünk példának egy egészséges átlagcsaládot 2 egészséges eltartottal. Amíg kicsik a gyereket egész más a havi költség , mint amikor már egyetemisták. A magyar családok nagy része nem tud félre tenni semmit és ez nagy gond. Ha beüt egy betegség, vagy komoly kiadás, akkor azt tartalékokból nem tudják finanszírozni.
De a bevételeiket sem tudják a kiadásaikhoz igazítani. Tetoválás, cigaretta, drága mobil, cola-chips-térerő bűvöletben élnek sokan a környezetemben. De egy fogtömést, fogpótlást nem tudnak megcsináltatni. Arról nem is beszélve, hogy alig vannak akik magán-nyugdíjra félre tesznek.
Mi a felségemmel jól keresünk (a környezetünkhöz képest).
Én sikernek könyvelem el, hogy 2 egyetemista gyereket nevelünk,és hó végén nem kell filléreznünk.
Az már nem tesz boldoggá, hogy hobbira, nyaralásra, csak nagyon visszafogottan gondolhatunk.

London2009 2017.07.25. 11:03:33

@IT Knight: Abban igazad van, hogy a kulfoldon elok kozul sokan keresnek onigazolast. Neha eszre sem veszik, de egyertelmuen errol van szo a hatterben. Az atlagos gyari/ettermi munkas dupla, tripla muszakokkal valoban eleldegel. Ez pont igy van Nyugaton is.
A kivalo gazdasagpolitikaval meg remelem csak ironizaltal. :D

2017.07.25. 11:05:38

@Horthy Miklós cselédje: Van már melód, vagy még mindig az osztrák államon élősködsz? Inkább erről mesélj.
Mellesleg, az orvosi sem éppen üfészak, mégis szarul vannak megfizetve. Csak mondom, hogy rohadtul nem releváns, amit irtál az egyetem nehezségéről és a pénz összefüggéséről.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.25. 11:14:05

A statisztikák mindig csalnak.
A 200ezer átlag az egy kúrva nagy szegénységi bizonyítvány.
Gondoljunk bele hogy a benne lévő gazdagabb réteg fizetésével sem éri el a havi ezer eurót.
Ez azt jelenti hogy az ország legalább kétharmadának a gyerekeket is beleszámítva olyan 50ezer jut fejenként.
Lehet túlbecsültem.

London2009 2017.07.25. 11:24:28

@diggerdriver: azert a UK median wage sem tunik tul rozsasnak.
The median wage for the UK as a whole is £22,044. Havi 1522 font.
A londoni egy fokkal jobb. According to data released by the Office for National Statistics (ONS), the median gross annual wage for people working in inner London is £34,473 – that means half earn more than this and half earn less. 2226 GBP. Egyhalos lakas rezsivel meg minimum 1500 font.
Ebbol pedig mindenki vonjon le olyan konkluziot, amilyet szeretne.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 11:29:25

"szerintem a kérdésre voltaképpen nincs válasz, hiszen gyakorlatilag mindenkinek mást jelent a kényelmes megélhetés (mert a kérdés voltaképpen erre vonatkozott)"

- pontosan ez az. A kerdesre pontosan azert noncs valasz, amit irtal. Valamint azert sem, mert ha valaki szintet lep (plkulfoldi munkavallalassal) akkor nonek az igenyei is. Tehat kevesellni fogja az uj fizetest is.

Az igenyek mindig nonek, az ember egy olyan allatfajta, amely a stagnalast is csokkenesnek eli meg. Tehat az.osszes errol szolo statisztika szinte felesleges, ez a poszt is okafogyott.

2017.07.25. 11:29:42

@London2009: Hm, sokat melóztál a vendéglátásban, hogy dupla/tripla müszakokról beszélsz? Ja, hogy otthon. Úgy persze, igazad van.

London2009 2017.07.25. 11:37:16

@Pink Petsch: pont amikor legutobb otthon voltam dumalgattam a szomszed asszonyunkkal es meselte, hogy nagyon izgul mert a lanya interjuzik a Bosch-hoz. Fel is vettek. Dupla/tripla/valtott/ejszakai tokom tudja milyen muszakokat jelent. De mondta, hogy annyi baj legyen mert ez is konnyebb munka lesz, mint ahol elotte dolgozott. Azt mar elfelejtettem, hogy mit csinalt korabban. Na es meselte, hogy meg fogja kapni a 200k-t es ez csudas. Eszak-Kelet Magyarorszag, kisvaros, gyerekeit egyedul nevelo anya. De van sajat ingatlan, meg mar a gyerekek sem kicsik es ebbol megelnek.

Shaktee 2017.07.25. 11:51:06

@Pink Petsch: kukk be a tegnapi posztba ha van egy perced, tanato írt valamit a végére, érdekel hogy te hogy látod..

Nagykaszás 2017.07.25. 11:53:39

@IT Knight: Na hát akkor lássuk...

"Magyarországon az elmúlt években példátlan reálbérnövekedés volt tapasztalható."

Bizonyos szektorokban igen. Máshol inkább tisztulást látni. Korábban kapott a jómunkásember a minimálbére mellé mondjuk 50-et zsebbe, hazavitt 130-at. Most megemelték a minimálbért, papíron kap 100-at és gyakorlatilag is, mert a maradékot elvitte az adó meg a járulék. Pussz. Jobban él?

"Ma már nem csak mi, szoftverfejlesztők járunk nagyon jól, de az átlagos gyári/éttermi munkás is elfogadható színvonalon él."

De, azért zömmel mi (IT) és a pénzügyesek vagyunk akik kezdenek jól élni. Azért kérdezd meg az átlagos gyári/éttermi munkást arról az elfogadható színvonalról.

"Diplomával pedig (kivéve bölcsész és egyéb büfé-ruhatár) szinte biztos, hogy a középosztályba kerülsz akkor is, ha szegénynek születtél."

Ühümm...hogyne... Valószínűleg az okozza a zavart, hogy másként értelmezed a középosztályt.

A középosztály, aki már nem küzd anyagi gondokkal, rendelkezik megtakarításokkal és diszkrecionális jövedelemmel. Fenn tud tartani egy családi házat, két középkategóriás autót amit 3-5 évenként le tud cserélni. Évente egy hét belföldi és egy hét külföldi nyaralás családostul nem fekteti meg a többi mellett sem. Tud félretenni a váratlan kiadásokra és rendszeres megtakarítással rendelkezik pl. a nyugdíjas éveire. Tud és akar, minőségi élelmiszerre, egészségmegőrzésre és sportra költeni ráadásul ideje is van rá. Ez nem sok emberre igaz, mert kissé el van tolódva, hogy kit szeretnénk középosztályba sorolni, de egy nagyjából reális osztályozás a jövedelmekről családokra (2 kereső 2 eltartott) bontva a következő. (tehát jövedelem/család)

200 nettó > (évi 1,5 millió alatt) ez még bizony a szegénység és a mindennapi küzdelem az életben maradásért
200-800 nettó (évi 1,5-10 millió) alsó középosztály, ők már nagyjából megélnek, de egy pár 10-ezres váratlan kiadás még simán megboríthatja az egész költségvetést.

800 nettó < (évi 10-100 millió) Na én nagyjából innentől beszélnék a klasszikus középosztályról. Amikor már nincsenek napi pénzügyi gondjaid. Költhetsz és költesz amire kell, rekreáció, képzés, egészség, nyugdíj, egyéb tartalékok és egy kis luxus (pl. meglepheted életed párját a 10., 20., stb. évfordulótokra egy arany nyaklánccal anélkül, hogy sajtos-tejfölös tésztán kéne élned a következő fél évben, vagy azon kéne imádkoznod, hogy csak a hűtő ne romoljon el.)

Innentől meg már inkább csak évi jövedelemszintet írok.

Évi 100 m - 1 mrd Na ők a klasszikus felső középosztály (nagypolgár). KKV tulajdonosok (inkább középvállalat), cégvezetők (multi), bankvezetők stb.

Évi 1 mrd < Ők a Felső/Tőkés osztály, akik már nagyban játszanak és van is miből.

"Mindez a helyes gazdaságpolitika eredménye. Persze 7 év nem elég a teljes felzárkózáshoz, de valami elindult."

Van javulás persze, de közel sem olyan markáns, mint szeretnénk, vagy mint amennyire a politikusok szeretnék láttatni. És akkor figyelni kell a régiós vetélytársakra is. Ugyanakkor a "kitántorgók" hagyta űr is tolja fel a béreket, amit ugye most szeretnének visszafogni szerb/ukrán vendégmunkásokkal valamint a nyugdíjas szövetkezetekkel. Szóval számíts lassulásra az ütemben.

"Mindezt nagyon nehéz feldolgozniuk a kitántorgóknak, hiszen ők egyfajta önigazolásra vágynak azzal kapcsolatban, hogy mennyire jó döntést hoztak azzal, hogy elhagyták a szülőföldjüket."

A "kitántorgók" zömmel két okból mentek ki.

Egy: itthon semmilyen kilátásuk nem volt arra, hogy a fent is említett közép osztálybeli szintet valaha is elérjék, ne haljanak éhen, vagy csak családot tudjanak alapítani.

Kettő: rendelkeznek piacképes és nyugaton is eladható tudással, amiből bár itthon is megélnének a fentebb is említett középosztálybeli szinten, de inkább oda mennek, ahol a rengeteg befizetett adóért kapnak is valamit és nem kell pl. magánintézménybe menniük az egyébként már kifizetett vizsgálatra, ha nem akarnak fél évet várni. Nem kell magánintézménybe küldeni a gyerekeket, mert a már kifizetett állami iskolában még a csempézett WC és annak heti takarítása is luxus...

Ha éltél/dolgoztál kint pontosan tudod mire gondolok.

Egyik esetben sincs nagyon szükségük a "kitántorgóknak" önigazolásra. Egyik esetben a kényszer vitte őket és ha már megtudnak élni normális színvonalon, igazolva vannak. A másik esetben saját szabad döntés viszi ki őket az atmoszféra, a lehetőségek, az iskolák stb...

"Így tehát a nyugatot minél jobbnak, hazájukat pedig minél rosszabbnak próbálják beállítani."

Ahogy itthon úgy nyugaton is vannak jobb és rosszabb dolgok. Nyitott szemmel kell járni és igen, ha valamiben jobbak ott a dekadens nyugaton, abból nem szégyen tanulni. És a kritikát sem kell rögtön támadásnak felfogni. Nyugodtan feltételezheted, hogy a kritika jó szándékú és azért mondják, mert szeretnék ha jó irányba indulnának el bizonyos dolgok itthon, mert egyszer még szeretnének hazajönni. Ha csak nem te is a "vissza se jöjjenek" tábort erősíted.

2017.07.25. 11:53:40

@London2009: Ja, pont ezt mondtam én is, hogy otthon valóban.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 11:54:16

@diggerdriver: "Merthogy sima melóscsaládnak nincs az biztos. Még Budapesten se."
- minden tovabbi nelkul videken is. Kerdezd epitoipari szakmunkas isneroseidet.

camilló 2017.07.25. 11:54:39

@IT Knight: @Határátkelő: Keleti végek valósága? Multinál szalagmunkán 12 órás munkarendben túlórával bónusszal keresnek 14-160 nettót. Építőiparban az átlag havi 30-40 óra túlórával 160-180 ezer nettó. Ekkora marhaságot, hogy az elmúlt 7 éveben nőttek a bérek:))) Nálunk 8 éve nem volt béremelés, mert amióta csak azok a cégek kapnak nagyberuházást akik benne vannak a "pinkában" sokkal kevesebb a munkánk. Kijelenthető, hogy a magán beruházások is visszazuhantak, ha vannak abban olyan arányban vannak jelen az állami (EU-s) pénzek, hogy megint csak a "pinka" tagjai kaphatják meg. Ha nem ennyi birka lakná ezt az országot korántsem tisztelt "vezetőink" már a holdra kellett volna hogy meneküljenek!

2017.07.25. 11:54:43

@Djuribá: Oké, de csak késő este vagy holnap. Indulnom kell melóba.

Shaktee 2017.07.25. 11:56:18

@IT Knight: szerintem van olyan itt akinek a mantráján jókat szoktunk derülni, egy bulgár versenyző.

A tieden nem derül senki.

Shaktee 2017.07.25. 11:57:16

@Pink Petsch: okey, románai romákról szól a dolog, a balog úr miatt..

London2009 2017.07.25. 12:06:34

@Sultan24: nagyon igazad van. Itt vannak az atlagkeresetek is. Nincs oriasi kulonbseg meglepo modon. De egy gyors guglizas eredmenyekeppen azt latom, hogy szinte alig foglalkoznak az atlaggal, szinte csak a mediant vizsgaljak.

UK average salary: £27,600
London average salary: £37,000

IT Knight 2017.07.25. 12:10:16

@Határátkelő: ok, szoval nem ertunk egyet. Ez elofordul. Szerintem a gyari munkas sokkal jobban el, mint 8 eve es ez reszben a helyes gazdasagpolitikanak koszonheto.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 12:10:27

@Zka: "érdekes, én is ITs vagyok, havi nettó 1m körül hozok (mégcsak nem is Pesten...), mégse lettem immunis a valóságra."
- tehat gondolom teged is a "politikai helyzet", a "kozhangulat" a szolasszabadsag kirlatozasa es a tombolo diktatura zavar.
Menj pl. a facebookot is cenzurazo nemetorszagba. Sztar leszel ott is.

IT Knight 2017.07.25. 12:10:35

@Horthy Miklós cselédje: "Budapesten IT-lufi van már jó pár éve, a bérek elszálltak, felzárkóztak kb. az osztrák szintre, vagy annak a közelébe."

Sajnos ez igaz, en is ugy tervezek, hogy azert ez nem biztos, hogy evtizedekig igy fog maradni...

IT Knight 2017.07.25. 12:10:43

@golf2: nem is szukseges a kozalkalmazottakra tobbet kolteni, inkabb hatekonyabban kene felhasznalni az adofizetok penzet.

Pont eleget kapnak a koromreszelo lajharok mar igy is. (ezt az aktatologatokra ertem termeszetesen, nem a rendorokre)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 12:10:50

@Golf2: "csökkenés tapasztalható mivel a közszférában 2007 óta nem volt fizetésemelés!! Diplomásoknak "
- mar a feudalizmusban is szabad koltozesi joga volt a jobbagyoknak.

Igaz, a.versenyszferaban dolgozni is kell, nem lehet munkaidoben boltba,bankba, postara menni ugyeket intezni.

IT Knight 2017.07.25. 12:11:00

@Djuribá: a szo, amit keresel a "bolgar", nem "bulgar".

Vele sem ertek egyet a legtobb dologban, de o legalabb gondolkodik, ahelyett, hogy elhinne mindent, ami a mainstream mediabol folyik.

Shaktee 2017.07.25. 12:19:01

@IT Knight: próbáltam humorba önteni a bulgárral amit irtam, látom nem sikerült.
Püff neki :)

London2009 2017.07.25. 12:21:59

@IT Knight: jo lenne ha a lajharokat kihagynad a bulibol! :D

Shaktee 2017.07.25. 12:22:39

@IT Knight: nekem nagyon úgy tűnik hogy te viszont Fidesz propahantát nyomsz...a bulgárunk magától ilyen hüje.

Nem sokat fizet a fityesztrollnokság úgy hallom, akarsz erről mesélni?

Shaktee 2017.07.25. 12:23:40

@London2009: én dobtam be, ne bánd az ájtí lovagot ;)

Shaktee 2017.07.25. 12:25:13

@IT Knight: Tudnád alkalmazni az ifjú cselédet?

Úgy hallom hogy kiváló ember, szorgos-dolgos.

Demi78 2017.07.25. 12:30:14

Szerintem itt nem is a konkret penzmennyiseg a fontos, hanem az, hogy mi tartozik bele a "mennyibol él meg" kategoriaba. Eves-ivas, rezsi, autofenntartas (ha van), gyerek iskolai koltsege (ha van)? Vagy nyaralast is szeretnel, Balaton, ismeros Tisza-tavi nyaralojaban vagy Adria? Esetleg uj hutot a regi helyett es ehhez kerni kolcsont nagyszuloktol? Energiatakarekosabb mosogepet venni ugy, hogy ne kelljen a providenthez fordulni? Akciokat nezgetni a lidlben es ahhoz igazitani a heti menut?

Ezert szerintem marhasag kijelenteni, hogy 200 vagy 800 ezer eleg egy negyfos csaladnak. Lattam sajnos olyat, ahol a ho vegen a ket kisgyerek egy szal kiflit osztott meg es majszolt egesz nap, mert annyi jutott nekik (azota gyulolom a mindenkori kormanyt, aki ugye "megszuntette a melyszegenyseget") es lattam egyedul elo, haromhavonta nyaralni repulo menedzser kollegat is.

Ami nekem (es a penzt nem emlitve) valtozas otthon es kulfold kozott, hogy most elmegyek ugy napi bevasarlasra, hogy a minoseget nezem es nem az arat. Illetve ha kell egy uj motoroskabat, megveszem. Ha kell uj szorfos neopren telre, megveszem. Ha kell egy varrogep otthonra, megvesszuk. Ha kell kislanyomnak etetoszek, megvesszuk. Otthon ezek karacsonyi es szulinapi ajandekkent kert dolgok voltak inkabb. Es azert nem vet fel a penz, de maskepp eled meg a "mennyibol el a csalad" kerdest...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.25. 12:31:08

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: igen. gecire zavar. Múltkor a 8 éves gyerekem hangosan "vesszen Soros"ozni kezdett, valahonnan a tévéből szedte össze, gondolom TV2 szórakoztató műsorok reklámszüneteiből. Engem az ilyenek kurvára zavarnak és nem kárpótol érte a pénz. Ha téged az ilyesmi nem zavar, akkor nem velem van a baj.

London2009 2017.07.25. 12:38:07

@Nagykaszás: Remelem azt tudod, hogy a tobbseg a magyar oktatast csucsnak tartja. Ez a mitosz meg mindig el es egy csomo kisgyerekes csalad koltozik haza iskolakezdesre. Ezt azert mondom, mert latom. Nyilvan errol statisztika soha nem lesz, ugyhogy ennyit tudok alatamasztaskeppen felmutatni. Nem hallottal meg arrol, hogy az angol egeszsegugy egy rakas szar es minden angol bunko mert rosszak az iskolak? Azt sem tudjak hol van Magyarorszag!
Nem mondom, hogy mindenki, de hidd el, hogy az atlagmagyar onigazolast keres. Meg az is, akirol azt gondolnad, hogy jol erzi magat es nem vagyik haza. Pedig mar eleve abbol is nagyon keves van. Ugyhogy ebben szerintem tokeletesen igaza van, hogy fujjak a mantrat, hogy otthon szar, nem lehet megelni, panaszkodik a magyar ezert jobb mashol. Azt meg eszre sem veszik, hogy itt ugyanezt csinaljak.

London2009 2017.07.25. 12:41:14

@Zka: Voltam en is szemtanuja hasonlo jelenetnek. Az unokaocsem elkialtotta magat, hogy buzi Orban! Mi meg csak neztunk, hogy wtf? Ugyhogy el kellett neki magyarazni, hogy Magyarorszag kormanyfojere ilyet nem mondunk! Partallastol fuggetlenul sem! : )

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.25. 12:41:57

@London2009: jaj meg az iskolákon kívül a magyar szinkron is világszínvonalú! (volt 30 éve, de miért is változott volna ugye? :D)

London2009 2017.07.25. 12:41:57

@Djuribá: nekunk is van azert lelkunk!

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 12:44:30

@London2009: eszrevettem a kommentjeidbol, az utobbi par hetben/honapban, hogy nyiladozik a szemed, es egyre jobban erzekeled a valosagot.
Ez mindenkeppen pozitiv :-)
Kapsz tolem mara egy pirospontot :)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 12:44:56

@London2009: "Na es meselte, hogy meg fogja kapni a 200k-t es ez csudas. Eszak-Kelet Magyarorszag, kisvaros, gyerekeit egyedul nevelo anya. De van sajat ingatlan, meg mar a gyerekek sem kicsik es ebbol megelnek."

- szoval a sori osszeszerelo betanitott munkas keletmagyarorszagon megkapja a cca 750 eurot. Ez mar min. fele a hasonlo munkakorben angliaban elerheto fizetesnek. Az eletkorulmenyei annyival jobbak, hogy nem viktorianus korabeli sorhazban nyogi ki az alberletet, hanem sajat ingatlana van. Errol angliaban, hasonlo munkakorben elete vegeig sem almodhat.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 12:45:07

@camilló: "Ha nem ennyi birka lakná ezt az országot korántsem tisztelt "vezetőink" már a holdra kellett volna hogy meneküljenek!"
- ha szerinted az orszag valodi vezetoi az aktualis kormany, akkor bajban vagy.
A nepnek kenyer kell es cirkusz, mar az okori romaiak tudtak.

London2009 2017.07.25. 12:49:16

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: ez most eppen 650 euro es nem 750. De ez majdnem mindegy. Az biztos, hogy en is inkabb lennek szalagmunkas a sajat hazamban es a csaladom mellett, mint mondjuk Eszak-Angliaban es ugy ahogy mondod egy szobat berelve.
Nyiladozik a szemem. :DD
Na ne idegesits!

London2009 2017.07.25. 12:58:36

@Zka: keptelen vagyok mar szinkorinizalt filmeket vegignezni. Leszamitva a My fair ladyt. Az annyira pocsek angolul, hogy teljesen kiabrandito!!

Dikusz 2017.07.25. 13:05:41

@Djuribá: ha bekukk @Pink Petsch: a tegnapiba, akkor én is hezzáteszem a magamét...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.25. 13:07:42

@London2009: nekem vegyes érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Előszöris rühellem a feliratokat, másrészt a családban egyedül én tudok angolul eléggé ahhoz, hogy eredeti nyelven nézzek dolgokat (emiatt kénytelen vagyok néha feliratosan nézni). Néztem már egész sorozatokat is végig eredeti nyelven és felirat nélkül, pl FarScape gond nélkül ment. Mostanság néztünk The Middle részeket felirattal és elszörnyedtem, hogy mennyire nem értem az angol szöveget. Iszonyatos ütemben, félmondatokban, tele szlenggel beszélnek. A felét se értem. A nagyobbik srác (Axl) magyarhangja szerintem egyébként jobb, mint az eredeti. Sokkal pofátlanabb, jobban passzol a karakterhez.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 13:08:32

@Határátkelő: erdekes posz(ok) lennenek, es a blog profiljaba passzolna, ha ezt a mai temat angliara, nemet, franciaorszagra vonatkoztatva is megirnad.

Dikusz 2017.07.25. 13:09:26

@Pink Petsch: keresem a válaszok közül azt, amit a kérdésedre felelt. A csuda tudja miért, de nem találom...:)

London2009 2017.07.25. 13:13:51

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: A megvilagosodasomrol annyit, hogy mar nem is emlekszem miota, de az tuti, hogy nem par hete kezdtem el mondogatni, hogy 1. mindenki egy ido utan szepen hazapucol Londonbol 2. Londonhoz irtozatosan sok penz kell.
De ez ugye az en tapasztalatom, ami mar eleve feltetelez egy bizonyos korosztalyt, hatteret es ugye Londonrol van szo, ugyhogy ez aztan biztos, hogy nem altalanos igazsag. Azt is elmeseltem par hete, hogy egy egesz szalloda szemelyzete magyar volt Del-Angliaban es ok aztan a vilagon nem mennenek sehova mashova onnan. Ugyhogy azert meg ne orulj annyira. :D

Herr Géza 2017.07.25. 13:25:35

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Ááá, kicsit sem vagy demagóg. Az a kelet-magyarországi, gyermekeit egyedül nevelő anyuka nyilván a gyes-gyedből tette félre lazán a saját ingatlan árát. És így hasonlítod a havi 750 eurót (btw., mióta 750 euró a havi 200k huf? Szerintem inkább 655 az, pl. mai MNB középárfolyamon...) az Angliában albérletben lakó hasonszőrű életminőségével. Gratula.

London2009 2017.07.25. 13:27:21

@Zka: Nem ismerem ezeket a sorozatokat, amiket peldakent emlitettel. Engem a hideg raz a magyar szinkrontol. Veletlenul szoktam belefutni filmekbe, amikor otthon vagyok es el kell kapcsolnom, nem tudom vegignezni oket. De egy Tronok harcat peldaul magyarul vegignezni oriasi veszteseg! Abban az egyik legjobb dolog szerintem az akcentusok. Az egyik leghiresebb szolassa valt ugye a You know nothing Jon Snow! Ha valaki ezt magyarul nezi, az osszes ilyenbol kimarad.
Persze az ilyen regebbi filmek, mint az Ovakodj a torpetol vagy Pretty Woman, Dirty Dancing mittomen, ezek nem zavarnak mert ezeket millioszor lattam magyar szinkronnal. Viszont erdekes volt eloszor angolul megnezni oket. Szinte olyan volt, mintha uj filmet neztem volna.

London2009 2017.07.25. 13:32:36

@Herr Géza: Nem vedeni szeretnem, felreertes ne essek, de ha csak szigoruan a vegeredmenyt hasonlitjuk ossze, akkor a sajat hazban elo, videki anyukanak magasabb az eletszinvonala. Na es gyakran ez a helyzet, hogy eladjak az otthoni ingatlant, hogy legyen mibol elindulni. De persze nyilvanvaloan sokan vannak olyanok, akiknek otthon sem volt ingatlanuk, vagy elvitte a bank stb. igy szinte ugyanott vannak es az ingatlan kerdese nem befolyasolo tenyezo.

Nagykaszás 2017.07.25. 14:28:24

@London2009: Nos, a magam részéről én a következő években tervezem a kitelepülést családostól, persze nem a ködös Albionba, mert a britekhez hasonló agresszív paraszt és nyálas sznob kettősséget a birodalmi felsőbbrendűség-tudattal megfejelve én nem csípem. Számomra a skandinávok pragmatizmusa sokkal szerethetőbb.

A magyar oktatásra résztvevőként is emlékszem még, nem volt olyan régen és látom a saját porontyoknál is és nem jó. Nem azért, mert divat szidni a magyar oktatást, hanem rosszul súlyoznak, mint sok más esetben is itthon.

A. Sok-sok pénz kell a rendszerbe. Mondják hogy de most emelték a tanárok bérét, de nem ettől nő a színvonal ez csak a "szükséges rossz", hogy egyáltalán legyen tanár.
Ha stadionok helyett mondjuk iskolaépítési programba kezdett volna a jelenlegi kormányzat, aranybetűkkel foglalták volna a nevüket a történelemkönyvekbe.

Kár 100 éves más korra és más elvárásokra épült iskolákat tódozni-fódozni. Stadionok helyett lehettek volna abszolút jól felszerelt iskolák saját színházteremmel, saját sportpályával, saját sportcsarnokkal, amit mondjuk a helyi lakosok is igénybe vehettek volna a tanórák után...ennek lett volna népegészségügyi haszna is... a jól felszerelt zenei, kémiai, fizikai, informatikai, nyelvi laborokra is lenne igény.

A mi dolgunk szülőként és felnőttként szerintem az, hogy minél több lehetőséget biztosítsunk a gyerekeinknek hogy megtalálhassák miben tehetségesek és azt kamatoztatni tudják. Utána persze majd ők számolnak el a lelkiismeretükkel és az utókorral, ha ezzel nem élnek, de a mi dolgunk hogy minden lehetőséget megadjunk MINDEN gyereknek...Szerintem ennek kéne a prioritásnak lenni.

Az egészségügy... épp tegnap halt meg a 3. ismerősöm kórházi fertőzés következtében két éven belül. Vérmérgezést kapott a kanültől...

Persze, kintről fújják a mantrát sokan, hogy itthon szar. (néha azért lássuk be igazuk is van)

Itthonról meg fújják a mantrát, hogy ne is jöjjenek vissza, meg szar-szemét hazaárulók és kint szar mert csak mosogatnak (mert ugye mindenki csak mosogat kint :) ) és egyébként is kint mindenki rettegésben él a terroristák miatt... ezt persze az egyszeri polgár, aki nem jár rendszeresen nyugatabbra el is hiszi. :)

Mindent összevetve én azért döntöttem úgy, hogy tipli, mert bárki is nyer a következő választáson még legalább 10-15 év mire érezhetően jobb lesz itt. Nekem meg ez az egy életem van. :) A gyerekeimnek is, és kint több lehetőségük lesz az érvényesülésre, mint itthon bármikor. (Azért írom ezt, mert nincsenek politikai kapcsolataim :D )

Czidlina Ildikó · http://igyutazunkmi.blog.hu/ 2017.07.25. 14:28:41

Szerintem a jól élés fogalma minden családnak mást jelent.
Én azt tudom, hogy két kiskorú gyerkőccel, egyedül, 150 ezer nettó fizetésből (34 év munkaviszonnyal a hátam mögött!) szinte lehetetlen. Havi 20-30 ezer forint marad kajára és minden egyébre. Ez gáz!
De voltunk ennél rosszabb helyzetben is, amikor el kellett dönteni, hogy a kevés pénzből eszünk vagy számlákat fizetünk. Ha ezzel hasonlítom össze, akkor most jó világ van :D .
Én egyet tudok: nem hasonlítgatom magam és a helyzetemet senkiéhez, csak megyek az úton, és szünet nélkül keresem a plusz bevételek lehetőségét.
És kis lépésekkel bár, de szépen haladunk előre, egyre merészebb célokat tűzve magunk elé. Azt gondolom, hogy ami nekünk sikerült, az másnak is sikerülhet, ezért is kezdtem el megírni, tovább adni a történetünket. Ha kíváncsi vagy rá, (és maradhat a link a kommentben ;) itt találod a mi kis csodáinkat, tanulságainkat: igyutazunkmi.blog.hu/2017/06/30/godorbol_gorogbe

kronikas 2017.07.25. 14:28:48

@IT Knight: és keletet is, erre is sokan vagyunk, nem csak nyugaton. Nem kell önigazlás, elég beszélni azokkal, akik (még) nem tudnak lelépni.

kronikas 2017.07.25. 14:28:55

@Horthy Miklós cselédje: it sztárszakma? csak ha van gyomrod a korrupcióhoz, mert ott aztán nem a jó szaki a fővállalkozó-a jó IT-sek le is léptek nagyrészt mára.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 14:29:03

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:

Nem fogja megkérdezni, ő egyszerűen csak kijelenti hogy nem úgy van és kész.

camilló 2017.07.25. 14:29:11

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Nem hiszek az összeesküvés elméletekben. Ennek a megértéséhez először olvasd el az Alapítvány trilógiát, utána gyere dolgozni középvezetőként az építőiparba! Olyan ez mint az isten hit. ha valamire nem kapunk választ, akkor azt csak földöntúli erőkkel lehet magyarázni. A valóság sokkal egyszerűbb. Lásd nem Zeusz dobálja a villámokat!:)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 14:29:26

@Herr Géza:

Magyarországon nem félrerakni szoktak lakásra, hanem megöröklik a kommunista öröklakást mamitól meg papitól.

TUdom hogy nagyon kommunista a legtöbb magyar de az mégiscsak elmebeteg amikor a közmunkás él a 150 nmes Kádár palotában.

Ilyen sehol a világon nincs hogy a szegények ilyen körülmények között laknak.

Amikor Nyugaton a rendezettebb falvakat látjuk, gondoljunk csak bele hogy ott szinte kivétel nélkül minimum a középosztály él, aki mondjuk nem azzal van egész évben elfoglalva hogy tüzelőt szerezzen valahogy télire.

Amikor meg a romos falvakat látjuk otthon, gondoljunk abba bele hogy rengeteg szegény meg mélyszegény is ilyen házakban él, mert csak.

Herr Géza 2017.07.25. 14:40:08

@London2009: Nem is neked szólt a kommentem. Te leírtál egy tényt, amit értelmes ember úgy értelmez, ahogy kell. Na az autókereskedő trollunk nem ez a kategória. :D

Herr Géza 2017.07.25. 14:43:00

@Horthy Miklós cselédje: "TUdom hogy nagyon kommunista a legtöbb magyar de az mégiscsak elmebeteg amikor a közmunkás él a 150 nmes Kádár palotában."
Kicsifiú, te ezt még nemrég teljesen máshogy tálaltad: "M.o.-on mindenkinek saját ingatlana van. Bezzeg a szakadt nyugaton mindenki bérlakásban kuporog." Ugye-ugye? :))))

arncht 2017.07.25. 14:46:34

atlagban lehet - de sokan keresnek kevesebbet, es kevesen joval tobbet.

Golf2 2017.07.25. 14:48:44

@Nagykaszás: iskolaépítési programba kezdett volna...Hülye lenne.Okos nép már rég azt csinálta volna velük mint ceausescu-val.Birka kell ide.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 14:48:56

@London2009: en csak azt hangoztatom miota idenezegetek erre a blogra, 3 eve lassan, hogy azonos munkakori fizereseket tekintve, nyugaton nem lehet jobban elni, mint otthon. Tehat a hataratkelok eletszinvonala nem emelkedik a hataratkelesnek koszonhetoen.
Nyilvan ez picit sarkos velemeny, enyhe tulzas akad benne, de a hazakoltozok tomkelege bizonyitja hogy igaz. Az europai bevandorlok min 50%-a hazamegy de meglesz az 70 is. Jonnek errol a blogrol is cafolatok de hozzatettem, hogy ez a blog es kommenteloi nagyon nem reprezentativ.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 14:49:07

@Herr Géza: "Az a kelet-magyarországi, gyermekeit egyedül nevelő anyuka nyilván a gyes-gyedből tette félre lazán a saját ingatlan árát"
- tudod azt kell nezni, hogy mihez kezdene ha most eladna a hazat, kikoltozne es hasonlo munkakorben dolgozna.
Kapasbol csokkenne az eletszinvonala olyan mertekben, amit a halalaig keptelen lenne behozni.

Herr Géza 2017.07.25. 14:49:47

@London2009: Mondjuk arra azért kíváncsi vagyok, hogy a gyerekeit egyedül nevelő anyuka (bár írod, hogy a gyerekek nem kicsik...) hogy boldogul a háromműszakos Bosch-melóval. Nagyszülők helyben, gyerekfelügyelet megoldva?

London2009 2017.07.25. 15:05:59

@Nagykaszás: Koszonjuk a kritakat az osszes brit neveben is! Azert nyugi, nem ennyire rossz a helyzet. A skandinavok amugy nekem is nagyon szimpatikusak, csak en ott fel ev alatt kinyirnam magam a klima miatt. Ugyhogy az soha nem lesz opcio.
Igy latom ezt en is, foleg, hogy sajnos most volt betegseg a csaladban igy kozelrol megtapasztalhattam a gusztustalan halapenz rendszert. Nalunk is volt megkovesedett kateter kovetkezteben rossz iranyba folyo vizelet, masodik mutet es igy lett a rutinmutetbol 30 napos korhazi tartozkodas es remeljuk minden rendben lesz, de ezt nem tudjuk megmondani, itt irja ala a beleegyezo nyilatkozatot a beavatkozashoz, koszonjuk.
A csaladom nagy resze pedagogus, ugyhogy az oktatassal kapcsolatos meglatasaidrol sem kell meggyoznod.
Ettol fuggetlenul hidd el nekem, hogy meg mindig az el az emberek tudataban, hogy a magyarok hany Nobel dijast termeltek ki es a magyar oktatas kemeny, de csucs. A magyar orvosok meg ilyen korulmenyek kozott is kivalo munkat vegeznek es amugy is zsenik. Halapenz pedig mar reg nincs.
Nyilvanvaloan nem ismerem a te helyzetedet. Jo tanacsot meg aztan plane nem szeretnek adni. Nekem az a tapasztalatom, hogy amiota en eljottem (2009) nem lett Magyarorszagon sem latvanyosan jobb, sem latvanyosan rosszabb. De en meg inkabb megkockaztatnam, hogy sok mindenkinek lett jobb. Nekem hala a jo egnek a barataim is mind jol elnek es a csaladom is.
Mar jol ki lett beszelve millioszor, hogy Nyugaton ugye mindenki mosogat, ami nyilvan marhasag, mert nem mosogat mindenki. De! Nagyon sokan dolgoznak minimalberert vagy nagyon keves penzert Londonban. Csak Londonrol tudok nyilatkozni, mert mast nem ismerek. Ugyhogy szerintem nagyon at kell gondolni ezt a kikoltozest. Nem olyan konnyu felepiteni egy uj eletet es hatrahagyni a csaladot, baratokat, kapcsolati halot, egy szoval tenyleg mindent. Minel idosebb az ember, ez persze annal nehezebb. Ugyhogy csak annyit szeretnek mondani, hogy vessetek mindent latba az anyagi es az erzelmi oldalon is, mert hosszu tavon nem biztos, hogy annyira vonzo az a “Nyugat”.

London2009 2017.07.25. 15:07:28

@Herr Géza: Mar nagyok a gyerekei. Kozepiskolasok. Meg persze, hogy vannak nagyszulok mindket oldalrol, plusz az apuka. Sot, talan az egyik az apjaval el. Majd megyek 3 het mulva es utanajarok! ; )

Boborjnán1986 2017.07.25. 15:09:49

@London2009: Én éppenséggel imádom angolul, no nem a történet fogott meg, hanem inkább maguk az akcentusok...

Herr Géza 2017.07.25. 15:12:01

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Ja, vagy azt, hogy albérletben lakik Kelet-M.o.-on és hogy boldogul a havi 200k-ból. De nézhetnénk azt is, hogy ha hasonló helyzetben az ominózus anyukának saját lakása/háza van Londonban, akkor mennyire él "szarul" havi 1300 nettó euróból.
De van még variáció: a magyar anyuka eladja a házát és elköltözik Ukrajnába, Bantuföldre, stb.
Ne ragozzuk, felesleges. Almát hasonlítottál össze körtével. Ennyi.

Herr Géza 2017.07.25. 15:18:09

@London2009: Na ezért "jók" ezek a példák: a gyerekeit egyedül nevelő anyuka, akinek királyság az élete anyagilag havi 200k-ból, saját ingatlan mellett. Közben kiderül, hogy az egyik gyerek nem is vele él, meg pl. mondjuk az apuka betesz még abba a kasszába havi pártízezer forintot. Ja kérem, ezt hasonlítjuk a Londonban egy bérelt szobában élő, gyerekeit egyedül nevelő anyuka paramétereihez? Mármint nem te hasonlítod, hanem kedvenc trollunk....
:D

London2009 2017.07.25. 15:21:37

@Boborjnán1986: marmint mit imadsz angolul? A GoT-t? Azt irtam en is pont, hogy azt vetek mas nyelven nezni.

London2009 2017.07.25. 15:25:16

@Herr Géza: Nem is ez volt a kiindulasi pont, de most mar tenyleg az almat hasonlitjuk a kortehez. A bottom line itt szerintem az, hogy egy minimalberert nem erdemes Angliaig rohanni, mert kb. rosszabbul jar, mintha maradt volna a seggen Mo-on. De itt megint jon az, hogy kiveve, hogy ha parban vannak es videken es nincs gyerek es nemtommi blablabla…

Latcho Rom 2017.07.25. 15:25:26

@London2009:

úgy a nyolcvanas évektől elkezdték az angol hangsúlyokat imitálni, különösen a női magyar hangok, kibirhatatlanul affektálnak...

vagy az én filem változott meg nagyon az állandó angol/francia behatástól? :-)

somlobodog 2017.07.25. 15:33:08

@Nagykaszás: wow. Ezt k*rva jól osszeszedted. Erthetore butitott szociológia:) kB így gondolom én is az osztályokat habár a felső két kategória kicsit elnagyolt de igazából stimmel. Havi 2-300 e Ftbol élni egy családnak szegénység. A középosztályba a beugró nettó 1m/ho bevétel legalább. És abból is hitelre lesz lakás és autó. De ez mindenhol így van, úgyhogy mindegy

London2009 2017.07.25. 15:46:07

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Ez sajnos megint ilyen hasrautos kijelentes volt. Csak a sajat peldamat tudom hozni. Barmennyire is fajdalmas lesz ez neked, de mondjuk en Mo-on onerobol, pont sehova sem jutottam volna. Megelnek persze, meg biztos szorakozasra, utazasra is jutna valamennyi, de egy fillert nem tudnek megtakaritani, az biztos. Akik Mo-on tudnak elore haladni az eletben, az altalaban annak koszonheto, hogy a csalad alajuk nyul, ahol teheti. Ez kezdodik mar azzal, hogy kitanittatjak a gyerekeket, aztan meg segitenek vagy egy lakassal, vagy egy lakashoz valo kezdotokevel. Hatszel nelkul, irto nehez.
De ugye jonak mondod, mert en is ezt hajtogatom, hogy elobb utobb hazaszallingoznak az emberek. Ennek peldaul az egyik oka az, hogy osszeszedtek azt a penzt, amivel a csalad nem tudta otthon megtamogatni oket, vagy a budos eletben nem tudtak volna maguktol felretenni es igy mar meg tudjak alapozni az eletuket Magyarorszagon. Ha ez nincs meg, akkor nincs igazad, irto nehez a magyarorszagi elet es de, igenis rosszabb, mint itt.
A hazakoltozesek masik oka pedig a lelki oldal. Irto sokan szenvednek am, ugy latom, hogy kulonosen a ferfiaknak nehez ez az idegenhon. Valahogy a nok jobban elvannak. Na es gyakran van az, hogy eljon egy pont, hogy ebbol eleg volt es szepen hazakoltoznek.

Nagykaszás 2017.07.25. 15:46:28

@London2009: Köszönöm a tanácsokat, de már csak a mikor a kérdés. :)

A klíma szerintem barátságosabb pl. Stockholmban, Osloban, Malmöben,Göteborgban, mint Angliában. De ízlések és pofonok.

Az ok esetemben nem anyagi, hanem a gyerekeim jövőjét tekintem elsődlegesnek. :) Itthon is a korábban általam kifejtett középosztály szintjén élek, ez nem szempont. Ellenben oktatás.... elavult már jó ideje, de alapvetően funkcionált. Aztán elkezdte szétbarmolni a Magyar Bálint-féle bagázs aztán ezt most folytatják a színvonal emelése helyett a tankötelesség korhatárának csökkentése, gimnáziumok létszámának tervezett csökkentése, a szakképzés még mindig egy totál katyvasz... a bolognai rendszernek csak a lényegét nem sikerült itthon megragadni.... nem összeszerelőmunkásnak szánom egyik gyerekemet sem. :)

Barátok és kapcsolati hálóm van Skandináviában is, a testvéremék illetve szüleim szintén jönnek...persze kényelmesebb az anyanyelven létezni és az ismerős dolgok között élni.

IT-s ként az anyagiakkal nem lesz gond, feleségem is IT-s. Svédeknél egy fizuból kényelmesen meg tudnánk élni a jelenlegi szinten. A második fizetés az extra, amivel előre lehet jutni igen nagy léptekben. :) És hát egészen más munkakultúra....ha zongorázni tudnám a különbséget....

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 15:46:48

@London2009: "Igy latom ezt en is, foleg, hogy sajnos most volt betegseg a csaladban igy kozelrol megtapasztalhattam a gusztustalan halapenz rendszert. "

- az en tortenetemet olvashattad itt a blogon. Igen, lehet gusztustalan a halapenz, az pedig meg ennel is inkabb, amit az angol "egeszsegugy"-ben megtapasztaltam. Konkretan, ma tolokocsiban ulnek, visszafordithatatlanul lebenulva, ha az nhs- re bizom magam. Ehhez kepest az omladozo falu pecsi korhazban, ahova a piszkos galamb be-bejott a nyitott ablakon, sikeresen operaltak es most futok biciklizek (napi 25 mile minimum) es abszolut egeszseges vagyok. Kapott is a prof boven de nekem megerte.
A varolista is rovidebb mint az nhsnel.
Az nhs a hatekonytalansag (inefficiency) olyan mintaja, amit elrettento peldakent kene oktatni.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 15:46:52

@camilló: "Nem hiszek az összeesküvés elméletekben"
- ez nem elmelet hanem gyakorlat.

London2009 2017.07.25. 15:49:06

@diggerdriver: Meg ugy is, hogy otthon sajat hazad volt? Tobb haloszobaval, kerttel, csalad, barati kor stb. Mi lesz akkor ha ne talan tan egeszsegugyi okbol lerobbansz es nem fogsz tudni dolgozni? (Isten orizz, csak mint kerdes felvetes.) Mibol lesz nyugdijad? Az allami nyugdijbol nem fogod tudni meg a garzont sem kifizetni.

London2009 2017.07.25. 15:53:20

@Nagykaszás: Dehogy jobb a klima, ez nem igaz. Bar teny, hogy en Del-Angliara gondoltam, azon belul is Londonra, ahol ugye mindig melegebb van.
Sok szerencset neked! Ne felejtsd el megirni a tortenetet!

London2009 2017.07.25. 15:54:50

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Jajj, hagyjal mar, persze, hogy emlekszem a sztoridra. Nezd, ilyen mindenhol elofordulhat. Belefutottal sajnos es hala az egnek, hogy igy alakult a torteneted, ahogy.

Golf2 2017.07.25. 16:26:56

@London2009: Tényleg elkezdte sugározni a SKY az m1-et?

London2009 2017.07.25. 16:38:26

@Golf2: persze. 0-24-ben nyomjak. Szunetekben pedig a 3 milliardbol epult ugrotorony az allokep.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 16:38:27

@London2009: "A bottom line itt szerintem az, hogy egy minimalberert nem erdemes Angliaig rohanni, mert kb. rosszabbul jar, mintha maradt volna a seggen Mo-on."

- 3 eve ezt magyarazom, es vegre valaki egyetert velem. Raadasul olyanvalaki, akinek az angol atlag vagy azt meghalado fizetese van.
A kikoltozo magyarok 2/3-a minimalberen van angliaban, londonban, ez egy eleg valosaghoz kozeli becsles.

Nagykaszás 2017.07.25. 16:38:35

@London2009: Mondtam, ízlések és pofonok. Stockholmban amikor ott tanultam megtapasztaltam. :) Télen az átlag 0 és -5 Celsius között nyáron meg 20-25 Celsius az átlag... Amíg nincs tartósan 25 Celsius fölött, nekem abszolút tökéletes. :)

London2009 2017.07.25. 16:48:12

@Nagykaszás: ja, nem birom en sem a meleget. De a hideget sem! Ugyhogy nekem itt pont az meg az abszolut elony, hogy ritkan megy 0 fok ala.
Tokre birom a sved irokat az utobbi idoben. Egy csomo konyv jatszodik Stockholmban ugyhogy azota a varos is jobban hozzam nott. : )

London2009 2017.07.25. 16:54:24

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: No, no!
Ezzel azert eleg sokan egyetertenek itt a blogon is. Ne mondd mar azt, hogy most hallod eloszor, hogy a minamalber barhol is legyel szivas. Evek ota azt mondogatom, hogy Londonban az Isten penze sem eleg.
De ugye ne felejtsd el, hogy nem csak London van. A videk sokkal olcsobb es a minimalber mindenhol ugyanannyi. Nem csak egyedulalloak vannak. Ha mar egy parrol van szo, akkor az mar mas felallas. Valamint az sem mindegy, hogy mit hagy ott. Ha munkanelkuliseget vagy magyar minimalbert, bedolt lakashitelt stb. akkor nem csoda, hogy inkabb lelep.
Ne kelljen mar ugyanazt minden aldott nap leirni…ah…

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.25. 17:03:19

Aki Londonba megy ki minimálbérért, az tényleg nem százas. Annyiból ott nyomorogni is alig lehet. Azért nem kell annyira messzire menni,

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 17:29:04

@London2009: "Meg ugy is, hogy otthon sajat hazad volt? Tobb haloszobaval, kerttel, csalad, barati kor stb. Mi lesz akkor ha ne talan tan egeszsegugyi okbol lerobbansz es nem fogsz tudni dolgozni? (Isten orizz, csak mint kerdes felvetes.) Mibol lesz nyugdijad? Az allami nyugdijbol nem fogod tudni meg a garzont sem kifizetni"

- nagyon jo meglatas. En mondom, egyre tisztabban latod a valosagot :))

Shanarey 2017.07.25. 17:34:39

Imádom mikor az angliai fizetések és árszínvonal az csak Londont jelenti. Na és akkor mi van a vidékkel? Oda is érvényesek ezek a rettentő sarkos kijelentések, a munka, a fizetések, az életszínvonal, és és a lakhatás terén? Szerintem nem.

Ez a mindenki haza megy Londonból dolog, szerintem nagyon is London specifikus dolog, mert én vidéken, nem ezt tapasztaltam. S akit eddig láttam hazamenni azoknál nem volt gyerek, ami miatt haza mentek, az azért volt, mert alkalmatlanok voltak a külföldi életre.

London2009 2017.07.25. 17:52:40

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Na jo mondjuk ez a problema Magyarorszagon is megvan. Annyi a kulonbseg, hogy ott nem valna azonnal foldon futova, hiszen lenne hol laknia. De ez nem jelenti azt, hogy ehen sem halna a sajat hazaban. Nem ismerem a benefiteket, mivel szerencsere soha nem vettem meg semmit sem igenybe, de el tudom kepzelni, hogy ilyen extrem helyzetben konnyebben lehetne az angol rendszerre tamaszkodni, mint a magyarra. Az viszont valos problema, hogy ha nem fizet magannyugdijat es itt szeretne Angliaban elni oregkoraban, akkor azt valahogy meg kell oldania hosszu tavon, mert itt az allami nyugdij szinte a nullaval egyenlo.

gabors 2017.07.25. 17:58:28

@London2009: 'azert a UK median wage sem tunik tul rozsasnak. " csak hogy a median (ami sokkal jobban mutatja a dolgot) es az atlag kozott oriasi a kulonbseg aki csak egy felevet is talnult statisztikat annak nem kell magyarazani ezt ... a posztban kovetkezetesen atlagrol beszelnek feltetelezem hogy a matematiakai atlagrol van szo..

amit az UK statisztikaban olvasol az median (biztos az is) pont azert mert "jobb" meroszam ezekutan meg ha az eloszlasrol is adnanak egy kis kepet vagyis hogyan is oszlik el az egyeni fizetes/jovedelem akar az atlag akar a median korul ... ebbol lehetne igazan latni hogy mennyire is vannak szetszakadva a fizetesek

ja meg azt is erdemes lenne megjegyezni (valaki mar megtette) hogy a fizetes es jovodelem kozott eg es fold van foleg Mo-on ahol okosba megy meg mindig nagyon sok minden.

most nem akarok ovodas peldakat hozni de 200ezer atlagot ugy is lehet hozni hogy

IT-sunk keres 1 milliot es van 9 nagyon jol elo ettermi munkas 111111 csodasan a csoport 200 ezer atlag keresettel

(es valszeg ennel rosszabb helyzet vagyis tobb mint 9 en vannak minden millio vagy afeletti "keresore" ) es ez NEM az o hibajuk

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.25. 18:02:19

@Zka: "Aki Londonba megy ki minimálbérért, az tényleg nem százas."
- szerintem se.
A kinti magyarok kb 60%-a Londonban van, ez 95% biztos, ennek sacc/kb 60-70-a minimalberen.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 18:02:26

@diggerdriver:

Ez az ötszörös életszínvonal mikben nyilvánul meg?

London2009 2017.07.25. 18:02:32

@Shanarey: De, de, direkt irtam en is, hogy videken is mas a helyzet, csaladban is mas a helyzet, meg eleve London egy kulon tortenet.
De azert a videk is attol fugg, hogy mennyire videk. Ha meg Londonhoz kozel van es be lehet jarni, akkor az ugyanugy draga. Ha pedig valamilyen szebb varosrol van szo, ahol munka is van, meg elet is, az szinten nem olcso. De nyilvan Skociaban lehet 80k fontert is hazat venni. Ettol fuggetlenul azt gondolom en is, hogy a minimalber mindenhol ugyanannyi ezert erdemes valami kisvarosba koltozni, ha azt keres az ember. Millio egy ilyen hely van.

camilló 2017.07.25. 18:02:40

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Aki kimegy azért megy ki, mert bízik abban, hogy a KÉPESSÉGEI lévén is tud boldogulni, amire itthon esély sincs! Vagy átgondolta, hogy mi lesz ha valami "gebasz" beüt, vagy bele sem gondolt. Tudod nem ezeknek az embereknek kellene kimenni, hanem azokat kizavarni, akik miatt nincs más út ahhoz, hogy egy jobb életre remény legyen. A jobb életet ígérték a rendszerváltásnál, és ez a kisebbségnek meg is valósult. Viktorunk ha rendszabályokat hoz a kivándorlás (migráció) elkerülésére, csak öngólt rúg, mert rájönnek az emberek, hogy csak egy kiút maradt...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 18:02:43

@Shanarey:

Magyarországról beszélve és mindenki egyből szinte csak Budapestre szokott gondolni, vidéken nincs munka felkiáltásokkal.

Aztán mégis megy az élet érdekes módon vidéken is...

gabors 2017.07.25. 18:03:20

@Sultan24: pufff nem lattam meg ezt es megirtam ugyanezt egy hasonlo peldaval ... :-))) de azt hiszem hiaba ma mar tenyeknek esz szamoknak senki nem hisz ...

London2009 2017.07.25. 18:06:37

@gabors: 2 felevet tanultam statisztikat ezelott 15 eve, ugyhogy reg volt. Nem latok orult nagy kulonbseget a ket szam kozott, de en hiszek neked, whatever.

"The median wage for the UK as a whole is £22,044. Havi 1522 font.
A londoni egy fokkal jobb. According to data released by the Office for National Statistics (ONS), the median gross annual wage for people working in inner London is £34,473 – that means half earn more than this and half earn less. 2226 GBP. Egyhalos lakas rezsivel meg minimum 1500 font.

UK average salary: £27,600
London average salary: £37,000"

Csodabogár 2017.07.25. 18:11:00

@Nagykaszás: Elég rózsaszin szemüvegen át látod te Skandináviát. Jómagam csak Stockholmban éltem, anno óriási szerencsével, ami a lakást illeti. Néhány év alatt totál tele lett a hócipőm a nagy szocializmusukból. Amint tudtam tovább álltam. Ez már nagyon régen volt, de tudom, hogy nem lett semmi se jobb, legalább is az én szempontomból. De kívánom, hogy neked legyen jó, amit ott találsz.

Orvos ismerős nem egészen 1 évig bírta, aztán odébb állt, Angliába ment. Arról viszont azt nyilatkozta, hogy az angol EÜ rosszabb mint a magyar. Nem tudom mit higyjek.:-(

gabors 2017.07.25. 18:33:27

@London2009: mint irtam (es mas is) a median es az atlag kozotti kulonbseg pont arra utal hogy mennyire van szetnyilva a jovedelmi skala (sok kereset van az "atlag" allatt akkor a median lefel mozdul el es forditva ..) ezenkivul tisztabb kepet lehetne kapni ha az eloszlast is bemutatnak ezt nyilvan nem teszik meg (foleg KSH) mert kiderulni hogy mennyian dolgoznak minimal ber korul vagy azalatt kozmunkaskent ... sokkal jobban mutat az "atlag" "kereset" nem valaki irta hogy nem is publikal a KSH pl mediant (biztos tudjak)

London2009 2017.07.25. 18:35:54

@gabors: ja, azert ennyi meg nekem is atjott, nyugi! Adatok kozmetikazasaban mindig jok voltunk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.25. 18:40:10

@Swing Gitan: "úgy a nyolcvanas évektől elkezdték az angol hangsúlyokat imitálni, különösen a női magyar hangok, kibirhatatlanul affektálnak...

vagy az én filem változott meg nagyon az állandó angol/francia behatástól? :-)"

Nem egyedul vagy, engem kiraz a hideg, amikor elofordult, hogy 1-1 film magyar elozeteset hallottam...A lanyaim meg hatalmasakat szoktak nevetni rajtuk :))

Wilhelmus80 2017.07.25. 18:41:58

index.hu/gazdasag/2017/07/25/colliers_tanulmany_kozep-kelet-europaba_visszater_a_munkaero/

A cikk szerint "Közép-Kelet-Európa gazdasági folyamatai abba az irányba mutatnak, hogy egyre többeknek érheti meg visszaköltözni. (...) Ugyanakkor azt is megjegyzik, továbbra is fennállnak olyan taszító jelenségek Közép-Kelet-Európában, mint a korrupció, az intézmények gyengesége és a politikai instabilitás. Hogy kinél milyen súllyal esnek a latba az egyes körülmények, az már egyéni döntés kérdése, mindenesetre elsősorban a gazdasági faktorok alapján a Colliers elemzői úgy vélik, felértünk az elvándorlási görbe csúcsára, ami ha igaz, jó hír lehet a munkaerőhiánytól szenvedő magyar gazdaságnak. "

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.25. 18:44:48

Bocs az OFF-ert, csak tegnap vegre megneztem NBC Sport-on felvetelrol Hosszu Katinka gyozelmet, es fantasztikus volt az a szurkolas, ami ott volt! Meg a sportriporterek is megjegyeztek, hogy ritkan lattak/hallottak ilyet uszoversenyen...a 3. helyezett amerikai lany meg azt mondta, hogy neki is fantasztikus volt, a hangzavarban igazan nem is hallotta, kinek szurkol a nezokozonseg (eloszor arra gondolt, neki talan:), de meg igy is inspiralo volt :)

ON

Latcho Rom 2017.07.25. 18:51:24

@Zsuzsi65: ok akkor :-)

a hatvanas-hetvenes évekbeli szinkronoknal nem erzem az affektat..de az se kizart hogy mivel meg otthon hallottam oket, jobb a toleranciam? Dunno :-)

camilló 2017.07.25. 18:52:46

@Horthy Miklós cselédje: A sivatagban is élnek, meg a tundrán is. Ha Budapesti bérek lennének itt Borsodban is, talán nem is lenne akkora nagy gond. Bár még akkor is messze lennénk az EU-s bérektől. Amit nem értek. Persze "okos" emberek mondják, hogy azért mert nem jó a hatékonyságunk. Bizony már Marx is megírta, hogy a tőke oda megy ahol a leghatékonytalanabbul térül meg. :)) Ja, vagy pont az ellenkezőjét írta??:)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 18:52:59

@London2009:

1500 font 1 hálós lakás rezsivel?

Egyesek azt állítják 1000 fontból sima liba és évek óta ennyi és nem emelkedik.

MI az igazság?

DieNanny CH 2017.07.25. 18:54:49

@IT Knight:

Diplomával a középosztályba kerülök?

Óvodapedagógusi diplomával 129 ezer forintot kapnék. Ennyi tényleg elég a középosztályhoz? Mondjuk saját lakás, rezsi 40 havonta, kaja - fogalmam sincs, vidéki városból szórakozáshoz eljutni mondjuk 5000 Ft - ruházat, egyebek. És még nyaralásra nem tettem félre.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 19:34:00

@camilló:

Borsodban olyan árak is vannak.
Miskolcon 30-35 ezer forintból korrekt helyen bérelsz szobát rezsivel.
Magyar árak vannak.

A saját bérlakás azért necces mert nincsenek olyan tipikus mini lakások (20-30 nm) mint Nyugaton, de ha lennének, ugyanúgy meg lehetne őket fizetni.

Direkt a legnagyobb várost írtam onnan.

kuki123 2017.07.25. 19:34:06

vidéken 130-150 eFt/fő havonta
Pesten inkább 200-250e FT/ fő havonta a minimum

az alatt halott vagy

kuki123 2017.07.25. 19:34:10

London nem egyenlő Anglia...főleg nem a vidék.

éljen a 25 fokos normális nyár

puhacica 2017.07.25. 19:41:43

@DieNanny CH: rosszul olvastad. bufeszakkal meg bolcseszettel persze nem jutsz messzire, de azok nem is szamitanak, maguknak kerestek a bajt :D

@Horthy Miklós cselédje: az igazsag az, ami utat torik. te meg hulye vagy, de en is, hogy reagalok. itt az egy halos szoba azt jelenti, hogy egy halo + 1 nappali. ahol tenylegesen egy szoba van, azt nem ugy hivjak. szoval ha az 1 szoba 1000, akkor a 2 siman lehet 1500, tok realis. de arrol peldaul meg nem beszeltunk, hogy kensingtonban vagy croydonban van az a lakas...

2017.07.25. 19:51:55

@DieNanny CH: @puhacica: Milyen nagy szerencse az nekünk, hogy akadt azért pár elborult bölcsész, aki ezt a taplót hosszú éveken át tanitotta, mi? :DDD Az mondjuk, már kevésbé örvendetes, hogy ránkszabaditotta :)))

Latcho Rom 2017.07.25. 19:55:55

@Horthy Miklós cselédje: mini lakás a fejed lágya hintus, egyszoba kutrica 1000-1200 fontért, DE!

akkor csotanyok vannak benne hogy gyerekedről reggel seprüvel kell őket leverni.

mh1973 2017.07.25. 20:02:20

@IT Knight: a rendőr meg pénzbehajtó, saját maguk mondják, hogy utálják a munkájukat, mert csak ülnek a kocsiban míg mérnek és nyomkodják a telót meg alszanak.

camilló 2017.07.25. 20:15:39

@Horthy Miklós cselédje: Miskolcon egy önkormányzati lakás nem piaci alapon 40 ezer plusz rezsi. Ha csak szobát akarsz bérelni az se sokkal kevesebb és az árak vagy ugyan azok, vagy esetenként nagyobbak. Az ország egyik legdrágább piaca pl. a Diósgyőri, de ami a Búza téren van az se az olcsók közé tartozik. Na ehhez tedd hozzá a már írt béreket. (Emlékeztetőül multinál a 160-an megállít, mint munkás.) Volt szerencsém Dél-Tirolban dolgozni. Szállásért nem kellett fizetni, de ha kellett volna egy szoba-konyhát rezsivel kettőnknek adtak volna egy hónapra 600 euróért. Az árak kevés kivételtől eltekintve kisebbek mint itthon és a fizetésünk 1550-1650 euró volt, per fő. Én azért jöttem haza, mert hiszek abban, hogy el lehet zavarni ezeket a vérszívókat és ha mindenki kint marad akkor ki fogja megtenni? Tudod ránk itt nem hat a propaganda, ill hazudok, mert vannak olyanok akik képtelenek felismerni a saját érdeküket és képesek bevenni azt a maszlagot amit úton-útfélen hazudnak.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.07.25. 20:15:44

masreszt a jovedelem eloszlasnak eleg jo kozeliteset bizony kozzeteszi a ksh tobbfele bontasban is, csak utana kene nezni az alaptalan vadaskodas helyett.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.07.25. 20:15:48

"a median es az atlag kozotti kulonbseg pont arra utal hogy mennyire van szetnyilva a jovedelmi skala" - egy ilyen allitas kicsit sem tamasztja ala, hogy a median jobban jellemezne egy sokasagot. ez csak azt tamasztja ala, hogy ket meroszambol tobb kovetkeztetes vonhato le, mint egybol (nahat). egyik statisztikai meroszam sem alkalmas arra, hogy jol leirjon egy ismeretlen sokasagot. mindegyik jelent valamit, egyik se er semmivel se tobbet a masiknal.

puhacica 2017.07.25. 20:18:06

@Swing Gitan: latom, te is nagy tudora vagy a londoni ingatlanoknak. pont mint #hintus.

szalka240 2017.07.25. 20:22:51

@gabors:
A KSH természetesen csak átlagot kommunikál, hiszen az mutat a legjobban. Egyszer tizenéve véletlenül hoszzátették, hogy Magyarországon az átlagfizetést mindössze a munkavállalók 15%-a éri el. Gondolom, ez nem sokat javult azóta sem. A helyzetet pedig tovább rontja, hogy ebben csak a teljes munkaidős fizetések vannak benne. Tehát hiányoznak a közmunkások és a szürkén foglalkoztatottak nagy része, hiszen ők nem teljes munkaidős állásban dolgoznak.

@Határátkelő:
Megkerestem a német adatokat. Jelenleg az átlagfizetés 3703EUR, a mediánra nem találtam pontos adatot, csak azt írják, hogy közel 3000EUR, természetesen bruttó.

Latcho Rom 2017.07.25. 20:28:51

@puhacica: what do you mean?

Gondolod hogy csak innen hallom hogy milyen árakert s miket adnak ki a kelet europai "vendégmunkásoknak".?

Move on, don't get sensitive on this shit...

Latcho Rom 2017.07.25. 20:47:28

@puhacica: nem rohog, tudja hogy igazam van

lolka

mh1973 2017.07.25. 20:56:28

@puhacica: remélem nem az óvónőt cseszegeted, annyi pénzért ilyen felelősséggel járó melót nem csinálnék, 129 nettó és 25-30 gyerek igazgatása, oktatása, tanítása nap, mint nap és délutánonként meg bírkózás az idióta szülőkkel, hát én nem szeretném csinálni és nem is nézném le őket!

puhacica 2017.07.25. 21:35:44

@mh1973: nem. azokat a barmokat cseszegetem, akik szerint aki nem mérnök vagy it-s, az megérdemli a sorsát, választott volna jólfizető szakmát magának. anyukám dajka, én meg büfészakon végeztem, nincs is 4 hálós saját ingatlanom, ez az igazság. ami utat törik, bármi áron, hogy rohadna meg ott, ahol van. :D

kkn 2017.07.25. 21:40:00

Multinál dolgozok, és én némileg felette vagyok ennek az átlagnak. De a több ezer dolgozóból a sima melósok nem keresnek 200-at. A társuló cégeknél még annyit sem. Olyan statisztika nincsen, hogy azbátlagos melós mennyit keres? A bejelentett, meg a minimálbér+zsebbekapja?Meg a sok félszázezerböl élő csóróbb nyugdijas?
Pl. pár éve még 40e-t kapott a szomszéd nyugdíjas néni. 30 volt a havi rezsije kajával. 10 rakott félre tüzelőre, ami akkor százból jött ki. Így egy évben 20e forintból kellett megoldani, ami nem kaja, számla, fűtés.
Anyós most lett nyugdíjas. Előtte havi 60e-ért takarított az önk.hivatalnál. Még nem merte elmondani, mennyi lett a nyugdíja, de majdnem sírt, amikor először megtudta.
Az ilyenek mellett a havi 200, meg mennyi lenne igazi, párhuzamos világnak tűnik.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 21:40:13

@camilló:

"Az árak kevés kivételtől eltekintve kisebbek mint itthon é"

Ez egyszerűen nem igaz, szinte minden drágább, egy két kivétel van ami hasonló áron van, de ennyi.

Szolgáltatások 3-5x szorzó, élelmiszerek kb 1,5-2x, műszaki cikkek vannak hasonló árban.

ingatlan minimum 3 x szorzó, de van ahol 5x.

Taxomükke (UK) 2017.07.25. 21:41:22

@Nagykaszás: "A klíma szerintem barátságosabb pl. Stockholmban, Osloban, Malmöben,Göteborgban, mint Angliában."
Gondolom, nem eltel meg Angliaban.

2017.07.25. 21:44:51

@Horthy Miklós cselédje: Legalább két olyan poszt is volt az utóbbi hónapokban, amikor tételesen cáfoltuk a hülyeségedet. A szolgáltatások és az ingatlan drágább. A kaja-ruha-higiénia plusz a müszaki cuccok nem.

Shaktee 2017.07.25. 21:46:54

@puhacica: majd lessz,
turelem kellemes lakandit terem
:-)

Taxomükke (UK) 2017.07.25. 21:47:03

@Shanarey: Na vegre felhozza ezt is valaki.
Tudom, hogy sokan azt hiszik, Londonon kivul nincs elet, de elarulom: van. Minimalbert vagy ahhoz kozeli fizetest ado munkahelyet videken kell keresni, ahol sokkal olcsobb a lakhatas. Ezzel most biztosan ujat mondtam...
Kijaros apolok (domiciliary carers) - mondjuk ok mar nem minimalberen vannak - siman felretesznek annyit havonta, amennyit Magyarorszagon megkeresnenek - vagy meg sem keresnenek.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 22:10:27

@szalka240:

A medián a lényeg, a németeknél nettó 1500 euró körül van a medián.

Tehát a bagázs fele ez alatt keres, a másik fele ez felett.

Nincs a mediánnál pontosabb ha jövedelmeket akarunk megvizsgálni.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 22:10:27

@Pink Petsch:

Németországban talán nem, ott olcsóbb, te is írtad hogy Ausztria nagyon drága ország, cserébe még a fizetés is béna, mármint szerinted.

Amúgy hogy vagy? :) Privátban jó lenne beszélni....

IT Knight 2017.07.25. 22:10:27

@London2009: Jah, hat ezert bocsanatot kell kernem, tenyleg serto volt a kijelentesem a lajharokra nezve. A lajhar tuti elobb elintezne nekem a lakcimvaltast, mint az okmanyirodaban a szeken szetfolyo marineni.

2017.07.25. 22:10:27

@camilló: Miért, kintről nem tudod visszaszavazni a makulátlan és becsületes Gyurcsány(i)t? Ehhez nem kellett volna hazajönnöd..

IT Knight 2017.07.25. 22:10:27

@DieNanny CH: mint mondtam, piackepes diplomara van szukseg. Ovodapedagogusbol valoszinuleg tul sok van. Latva a csokkeno szuletesszamot ebben nem varhato valtozas.

IT Knight 2017.07.25. 22:10:27

@mh1973: akkor ne kapjanak ok se emelest... vagy legyen kevesebb, jobban fizetett rendor. nem erdekel, csak olyanokra koltsek az adomat, akik dolgoznak is erte.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.07.25. 22:10:27

"A KSH természetesen csak átlagot kommunikál, hiszen az mutat a legjobban. Egyszer tizenéve véletlenül hoszzátették, hogy Magyarországon az átlagfizetést mindössze a munkavállalók 15%-a éri el."

:D nem am megnezne a ksh tablait, nem, terjeszi inkabb az ostobasagot mashol is.

IT Knight 2017.07.25. 22:10:38

Nagyon jok ezek a londoni osszehasonlitasok, mert ott pont van tobb olyan ismerosom is, aki kb ugyanolyan munkakorben dolgozik, mint en. Szoktam is jarni arrafele tobbszor. Allitom, hogy ok a £65k evi jovedelmukbol rosszabbul elnek ott, mint en itthon 960k-bol.

2017.07.25. 22:17:29

@Horthy Miklós cselédje: A láncoknál Ausztriában sem drágább a kaja, a kozmetikumok drágábbak például ott, mint Németországban, ugyanolyan árban vannak kb. mint Magyarországon
Sikerült már melót találnod?

2017.07.25. 22:27:33

@IT Knight: Persze, és mind hülye, azért él kint. Csak te vagy helikopter.

Latcho Rom 2017.07.25. 22:31:47

@Pink Petsch: vérfagyasztóan pökhendi kis pöcs

Sorry HA

szalka240 2017.07.25. 22:31:49

@Horthy Miklós cselédje:
"A medián a lényeg, a németeknél nettó 1500 euró körül van a medián." Ezt milyen forrással tudod alátámasztani?

Én az enyémet ezzel: www.focus.de/finanzen/news/arbeitsmarkt/grosse-gehaltsauswertung-jeder-dritte-verdient-weniger-als-2400-euro-so-ungleich-sind-die-einkommen-verteilt_id_6603710.html

2017.07.25. 22:36:01

@Swing Gitan: Az, egy hamisitatlan troll a lelkem. Kár, hogy éppen akkor volt elegendő óvoda- és egyéb pedagógus, amikor az ő neveltetése volt soron ....

szalka240 2017.07.25. 22:38:15

@droid_: Akkor mutasd meg légy szíves a KSH friss adatait, hogy mennyi ma Magyarországon a mediánfizetés vagy hogy a munkavállalók hány százaléka keres az átlagfizetés felett. Én komolyan kíváncsi vagyok rá. Mint mondtam, már több, mint 10 éve hallottam ilyet utoljára. Szerintem másokat is érdekel, hogy mennyi az annyi. Rajta!

$pi$ 2017.07.25. 22:41:04

"akkor jó dolog ugyan az emelkedés, csak a megélhetés még nem lesz könnyebb. "

Miért nem lesz könnyebb? Ha valaki cirka 10%-al több pénzből gazdálkodik, akkor miért nem lesz könnyebb a sorsa?

$pi$ 2017.07.25. 22:41:04

@szalka240: "A KSH természetesen csak átlagot kommunikál, hiszen az mutat a legjobban."

Ki van zárva! A KSH sok-sok oldalas részletes jelentéseket publikál, a sajtó szokta leegyszerűsíteni három mondatra.

camilló 2017.07.25. 22:41:04

@Horthy Miklós cselédje: Élelmiszerek a húst, húskészítményeket és a kenyeret kivéve olcsóbbak ez biztos. A szolgáltatások ha valami elromlik az tény, hogy drágább. Műszaki cikkek egyértelműen olcsóbbak. Tedd hozzá, hogy ketten voltunk kint. ketten kerestünk 3200 eurót. Mondom, ha lakás kellett volna akkor 600 euróba került volna. Vagyis minden másra maradt volna 2600 euró. Ezért 8 órás műszakot teljesítettünk heti 6 nap. Itthon ha csak 8 órával számolok akkor nettó 137 ezer a fizetés. No ebből egy hasonló lakás mint kint alapból 40, plusz rezsi. Nézd már meg a kettő közötti arányokat! Pontosan azt beszélgettük kint, hogy mi a fenéért tudnak itt többet fizetni, mint otthon, amikor majd minden (a felsoroltak) olcsóbb. Egy Lidl-ben dolgozó kint keres 1700 eurót, nálunk meg most keres bruttóban talán 1000 eurónak megfelelő forintot. Szállodában dolgoztunk. A szobalány, szervizes, szakács stb. 1500 és 1800 euró között kapott. Itthon mennyi a pénz ugyan ezen szakmákban? Egy magyar kamionos jó esetben keres 1200 eurót. Ha Dél-Tirolban ráülsz egy kamionra, kirakják a 2500-3000-et. Ne is beszéljünk a munkakörülményekről. Kint engedik a szakszervezeteket, sőt!. Itthon viktorék a maradék jogot is elvették a munkásoktól. Azt hiszik mindent megtehetnek. Nagyon csúnya vége szokott lenni az ilyennek...
Ingatlanról nem beszélünk abban igazad van, de manapság ha arányaiban nézzük akkor lehet így sincs nagy különbség. Talán annyi mindenképpen, hogy itt egy normál - nem KSH átlagnak - esélye sincs saját ingatlanra.

camilló 2017.07.25. 22:41:04

@csentecsa: Ki kíváncsi Gyurcsányra vagy a többi tolvajra, Bírom a "tájékozott" embereket, akik a magyar "politikumból" ismerik azt a pár pártot aki eddig garázdálkodtak és itt meg is állt a tudomány. Pont az ilyeneket lehet vezetgetni, mint a birkákat. Az aki nem tud különbséget tenni baloldali gondolkodás, meg a liberalizmus között az mi a fenét akar? A liberalizmus a kezdetén haladó volt, de a mostani formája különösen ember ellenes. Ezt úgy hívják, hogy neoliberalizmus! Ne gondold, hogy viktorék jobbak! Nyilván Te a rendszer kedvezményezettjei közé tartozol. De az ország többsége nem! No ez a többség sajnos nem képes felismerni, hogy lenne lehetősége egy emberibb életre. Pont ezt akarták elérni.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 22:41:13

@Pink Petsch:

Még nem, most a magnás gyári melóra várok, múlt héten volt interjú, 4 héten belül jeleznek...

Szóval rádírhatok privát, vagy semmi kedved hozzá?

$pi$ 2017.07.25. 22:58:23

@szalka240: "Akkor mutasd meg légy szíves a KSH friss adatait, hogy mennyi ma Magyarországon a mediánfizetés vagy hogy a munkavállalók hány százaléka keres az átlagfizetés felett. Én komolyan kíváncsi vagyok rá. Mint mondtam, már több, mint 10 éve hallottam ilyet utoljára."

Hát pedig néhány másodperc alatt megtalálhatod a részletes jelentést. Itt egy példa: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/hazteletszinv/hazteletszinv15.pdf

Vannak benne szép képek, megtalálhatod benne a jövedelmet decilisekre osztva is.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 22:58:31

@camilló:

Lehet vitatkozni, maradjunk annyiban hogy a fizetésből könnyebb bevásárolni a létszükségleti dolgokat, de ebben nincs semmi meglepő, hiszen magasabb az életszínvonal, ez pedig pont ezt jelenti...

Egyébként a kiskereskedelmi multik (pl LIDL, ALDI) a kelet európai országokban nagyságrendileg feleannyit fordítanak a bérekre a bevételből mint mondjuk Németországban.

TEhát igen, nem fizetnek, pedig tudnának.

London2009 2017.07.25. 23:04:55

@IT Knight: @Pink Petsch: a londoni 65k sokkal kevesebbet er, mint Mo-on a 960k. Ebben igazad van teljesen. Viszont en azt nem hiszem, hogy a te munkadert Magyarorszagon ennyit adnak, Londonban meg csak 65k-t erne. Kezdos IT-s magyar haverjaim kaptak ennyit par eve, ugy, hogy raadasul meg nem is kozvetlenul a cegnek dolgoztak hanem valami ugynoksegen keresztul. Aztan atvette oket a ceg, majd azota mar munkat is valtottak tobbszor. Nem is beszelunk a fizetesekrol azota. :D

2017.07.25. 23:13:01

@London2009: Te, én nem a 960k forint szemben a 65k font összegeken akadtam fenn (őszintén szólva, nem érdekelnek az összegek), hanem azon a szüklátókörü, pökhendi kivagyiságon, amivel kinyilatkoztatja, hogy barátai tuti szarabbul élnek, mint ő.
Hm, akkor ki is önigazol?

London2009 2017.07.25. 23:13:25

@Horthy Miklós cselédje: 1000 font koruli osszegert egy jobb szobat kapsz.
De nyilvan te tudhatnad a legjobban, hogy egy konyhaban is el lehet elni. ; )
Ugyhogy nyilvan van ennel olcsobb megoldas is.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.07.25. 23:17:12

@London2009:

www.payscale.com/research/UK/Job=Senior_Software_Engineer/Salary/38c3684a/London

Kezdők 65k?
median 59k Londonban, senior szoftverfejlesztő mérnök
Persze lehet torz adatok, de miért is lennének azok?
Nem hiszem hogy direkt kevesebbet adtak volna meg az egyes felhasználók.

laci_52 2017.07.25. 23:17:45

A KSH szerint nettó 200 ezres átlagból meg lehet élni, de a többség ennél kevesebbet keres, mert a milliós jövedelmek felhúzzák az átlagot.

Jobb mérce lenne a medián, amit persze a KSH nem közöl. Hogy miért nem? Mert esetleg kiderülne, hogy az csupán 150-160 ezer és akkor már nem is olyan szép a menyasszony...

Ha egy kétkeresős, kétgyermekes családban nettó félmillió folyik be havonta és nincs hiteltartozásuk, éppen hogy csak megélnek. A többségnek nem jut ennyi.

London2009 2017.07.25. 23:21:11

@Pink Petsch: bevallom nem vagyok igazan ismeretes az IT-s fizetesek ugyeben. Ezt a ket magyar sracot ismertem itt Londonban es meg a fizetesuket is pontosan megosztottak velem, amikor kijottek. Nagyon buszkek voltak ra biztos. :D Egyebkent ket ritka irritalo, szuklatokoru arcok volt, lehet ez valami IT kriterium? :D
Ugyhogy emiatt keveslem, hogy Mo-on ennyit adnanak azert a munkaert amit o vegez, itt meg csak egy frissen erkezett, ugynokseges IT-s fizetest. Na ne. Az igazan jokat amugy is napi berezesben tartjak es szetkontraktoljak a fejuket es normal emberi halandokent felfoghatatlan mennyisegu penzt keresnek. Akar par nap alatt megkeresik a baratunk havi fizeteset. De mint irtam, nem ez az IT-s fizetes a szakteruletem. Foleg igy konkretumok nelkul.
Kulonben ez a ket srac par ev utan hazakoltozott. Utaltak Londont, sok penzt osszegyujtottek, de persze flatshareben nyomtak London jamaicai reszen es Asdas kenyeren eltek. Nem vicc.
Otthon is baromi jol keresnek es felhuztak a kis kockahazukat a londoni penzbol, elnek boldogan mig meg nem halnak.

London2009 2017.07.25. 23:24:07

@Horthy Miklós cselédje: keressunk valami londoni IT-st!
Kedves londoni IT-sok!
Megirnatok ugy nagyjabol, hogy megis milyenek a londoni IT-s fizuk? Hatha van itt valaki.

Ja azert ne tok kezdoket kepzelj el. De voltak mondjuk 26-27 evesek par ev tapasztalattal a hatuk mogott. Amugy itt kb. mindenki senior meg manager meg associate director par ev utan. Ha ugyanabban a meloban vagy ket evig mar megkapod, hogy senior vagy es fogd be a pofadat. : )

London2009 2017.07.25. 23:29:15

@Pink Petsch: csak itt pofazok ossze vissza a lenyegre meg nem valaszolok. Ha a haverjai itt 65k-t keresnek es nem elnek aszketa eletmodot, hanem mondjuk normalis helyen elnek, utaznak, szorakoznak stb. akkor tuti, hogy szarabbul elnek, mint o otthon a 960k-bol. Ha esetleg csaladjuk is van es chidcaret is fizetniuk kell, akkor meg vegkepp. Ez pokhendiseg ide vagy oda, de ez biztos, hogy igy van. Itt az a penz sokkal kevesebbet er, mint Mo-on a 960k.

Shaktee 2017.07.25. 23:31:44

@Pink Petsch: vele aztán nem kerekebb a világ :)

Djuribá a kávé és kriminológusdiplomás nempökhendi IT dogfucker.

2017.07.25. 23:31:45

@London2009: Én eléggé régén, még bőven Romániában éltem, amikor dolgoztam egy otthoni IT-cégnél, amit két Németországban évtizedeket élt német-magyar faszi alapitott. No, ezt csak azért regéltem el, hogy aláirjam a szüklátókörüség, mint feltétel cuccot :DDD Kb. a villantások mentek, meg a projektekről a dumák. A 27 srácból, 2 és fél viselkedett normális emberi lényként :DDD
Ja, és igen, az általad is leirt igénytelenség is jórészt tetten érhető volt. Az, hogy 4-5 napig simán hordták jó páran ugyanazt a ruhadarabot, csak az első héten volt fura, a másodikra már megszoktam :DDD Onnan tudtam, hogy ki nős, és ki nem, mert az előbbiek ápoltabb benyomást keltettek :)))

szalka240 2017.07.25. 23:34:09

@$pi$: A jövedelmi decilises bontást én is ismertem. Bár az a két infó, amire kérdeztem pont nincs benne, de azért értékelem, hogy legalább megpróbáltad. Az 1.3 ábra van a legközelebb a témához, csak ebben a teljes népesség benne van (gyerekek, munkanélküliek, nyugdíjasok is) és minden jövedelem, nem csak a munkabér. De azért sokatmondó a grafikon.

2017.07.25. 23:36:22

@London2009: De érted, ezt ő nem igazán tudhatja.
Te, azért egy ilyen villantós-feszitős-ki-ha-én-nem alak mellett ellenség már nem is kell. Meghivják magukhoz, erre önigazolásra, meg önfényezésre használja ki az alkalmat. Pfúj, eléggé undormány dolog ez.

London2009 2017.07.25. 23:37:08

@Pink Petsch: ezek nem voltak igenytelenek annyira. De ket igazi luzer volt a lelkem. Amugy most ahogy belegondoltam nalunk az IT-n egyetlen egy szimpatikus arc van, de o meg meleg igy nem szamit igazan. Lehet, hogy van ebben valami... :D

2017.07.25. 23:40:43

@London2009: @Pink Petsch: "de o meg meleg igy nem szamit igazan." :DDDDD

Shaktee 2017.07.25. 23:40:49

@London2009: mé nem számit? Férjnél vagy picinyem, ugye..
:)

London2009 2017.07.25. 23:42:19

@Pink Petsch: nem akarok talalgatozasokba belemenni, de ha annyira kerek neki otthon, akkor minek irogat egy HA-s oldalra? De vannak akik imadnak megprobalni meggyozni masokat a sajat igazukrol... biztos ezt elvezi, nem tudom. Azert ha sokan tudnanak 960k-t keresni Mo-n nem hiszem, hogy letezne ez az oldal... Egy ket elvetemult HA-t leszamitva ketlem, hogy ezrevel irogatnank ide...
Annyiert meg en is atgondolnam! Pedig en elegge elvetemult vagyok! :D

London2009 2017.07.25. 23:43:29

@Djuribá: jajj mar, hogy kiforgatjak a szegeny lajhar szavait. Azert nem szamit, mert ha hetero lenne, valoszinuleg o is egy tipikus IT-s lenne. :D

2017.07.25. 23:47:12

@London2009: Tényleg érdekesek a mi kis házitrolljaink (különösen az autónepper, aki ugyancsak kintről osztja az észt, hogy milyen fasza hely Magyarország :DDD) . Szerintem az egójukat keresik itt. No, jó helyen :DDD

2017.07.25. 23:49:10

@London2009: Ugyan, már az IT szakma is felhigult, az sem olyan, mint a régi szép időkben. Képzeld, több srácnak is van olyan nője, akinek nem .jpg a "családneve"! Borzalom! :DDD

Shaktee 2017.07.25. 23:59:34

@London2009: van meleg IT's kollégám, pont olyan mint mi, még szexista vicceket is nyomat velünk.

Tehát lajhárka, én nem érzem az osszefüggést :)

Shaktee 2017.07.26. 00:01:09

@Pink Petsch: :) erről talan a szagértő hintus elvtárst kellene kérdezni, Herr JPG und MPEG

Shaktee 2017.07.26. 00:12:26

@Pink Petsch: nézd meg írt é néked, vakard meg a....
Füle tövét :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.07.26. 00:16:36

@szalka240: tessek, tajekozodjal:
www.ksh.hu/stadat_eves_2_2
a hany szazalek keres az atlag felett valoszinuleg nincs benne ebben a formaban, mert ennek semmi haszna nincs azon kivul, hogy a magadfajta hergelheti magat meg a hasonszorueket. ha a jovedelmek pontosabb eloszlasara vagy kivancsi, arrol viszont jol kiokosithatod magad belole kepessegeid es szorgalmad szerint.

2017.07.26. 00:20:26

@Djuribá: Ja, irt ... ;)

Huhh, az a faszi szerelmes magába!

London2009 2017.07.26. 00:26:14

@Pink Petsch: @Djuribá: ez a srac jol oltozott, vicces, eletvidam es kozvetlen. Nem egy tipikus IT-s. :D
Na meg elmeselek egy sztorit aztan lefekszem, ugyis fajnak mar az oreg csontjaim.
Egyszer kaptunk a cegnel egy koremailt. Az IT-n volt egy ficko, legyen John Smith. Megirtak, hogy Mr. Smith neve holnaptol Joanne Smith es kerik, hogy kezeljuk kello komolysaggal az ugyet. Kepzeld mar el azt akinek ezt az emailt meg kellett fogalmaznia? :DD
Na persze alig vartam, hogy meglassam Joannet. Egy jo nagy darab csavot kepzelj el, vastag, tetkokkal diszitett vadlik, inkabb egy ilyen motoros ficko kinezet. Joannekent belibbent, szoke parokaval a fejen, szoknyaban, a tetkos labain magassarku, kormei kifestve... Kesz!
Ugyhogy valo igaz Pinky! Ez az IT szakma is felhigult mar manapsag! Minden megtortenhet! :D

Shaktee 2017.07.26. 00:27:42

@Pink Petsch: sokat lehet úgy spórolni :)

Shaktee 2017.07.26. 00:31:28

@London2009: a mi melegünk, hívjuk csak pistának, talán a legszakadtabb a teamünkben, hüje wargamer, de humora az van neki.

Nite

London2009 2017.07.26. 00:32:12

@Pink Petsch: jol van latom, neked sincs jobb dolgod igy kedd este mint Hintaval levelezni. Hova lesz ez a vilag?!? :D
De azert tok cuki volt, hogy megkerdezte, hogy irhat e... Lehet, hogy nem is magaba hanem beled szerelmes. :D
Na cakat pajtik!

2017.07.26. 00:34:45

@London2009: És egyszerre, vagy felváltva mentetek ki röhögni? :DDD (Oké, ez is gonosz volt ... )

2017.07.26. 00:36:35

@London2009: Az a jó szivem, az ... Ja, aranyos :)))
Éjtet!

Shaktee 2017.07.26. 00:41:21

@Pink Petsch: te kis apáca :)

Vacsi!

Nite oda is

gabors 2017.07.26. 03:13:42

index.hu/belfold/2017/07/25/ujabb_8_5_milliardot_olnek_kisvasutfejlesztesbe/

fasza iliyen jol megy minde az orszagban hogy mar csak kisvasutakra van szukseg :-))) ahelyett hogy a soros elleni haborut duplazanak meg mert a vegen meg nyer :-)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.26. 07:18:17

@camilló: "Aki kimegy azért megy ki, mert bízik abban, hogy a KÉPESSÉGEI lévén is tud boldogulni, amire itthon esély sincs! "
- regi megfigyelesem hogy aki otthon sem vitte semmire az julfoldon sem fogja! Aki kulfoldon sikeres lesz mert szorgalmas es mssodsorban tehetseges az mar otthon is vitte valamire.
Konnyebb a lolitikusokat hibaztatni mint felallni a fotelbol es tenni is valanit.

$pi$ 2017.07.26. 07:18:39

@szalka240: "A jövedelmi decilises bontást én is ismertem. Bár az a két infó, amire kérdeztem pont nincs benne"

A mediánt kerested nem? A medián az ötödik decilis.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.26. 07:18:49

@camilló: "Persze "okos" emberek mondják, hogy azért mert nem jó a hatékonyságunk. "
- index, hvg es ilyesmi hozzaerto emberek?

$pi$ 2017.07.26. 08:07:41

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: A közgazdászok úgy definiálják a hatékonyság fogalmát, hogy "x" befektetett pénzmunka mennyi bevételt hoz.

Namost ha a "Z" német cég csak egyharmad annyit hajlandó fizetni nálunk mint otthon, akkor a hatékonyságunk jóval kisebb lesz mint a németeknek. Ez eddig rendben is van, de most jön a trükk: azt mondják azért adnak kevesebbet, mert alacsonyabb a hatékonyságunk... érted? Ugyanannyi munkát végzünk, csak kevesebbet kapunk érte. :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 08:19:20

@camilló: "liberalizmus a kezdetén haladó volt, de a mostani formája különösen ember ellenes. Ezt úgy hívják, hogy neoliberalizmus!"

Ember, te mit szívtál?
1) a liberalizmus egy ideológia (bár néha gazdasági értelemben is használják), a neoliberalizmus meg kizárólag gazdasági fogalom. Nem teljesen értem, hogy akarod összehasonlítani őket.
2) az ideológiai értelemben vett liberalizmus soha nem volt emberellenes, épp ellenkezőleg.
Nekem nagyon úgy tűnik, te is meg vagy vezetve.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 08:21:28

@$pi$: remélem azért megnézted a hazai kisvállalkozásokat is hatékonysági szempontból... az a balfaszkodás ami ott folyik az nem a németek hibája :D

denvonbelga 2017.07.26. 08:34:16

Az átlagot, a matematikai közepet értelmezni ebben az esetben a legnagyobb átverés. Én a nettó fizetések móduszára és mediánjára vagyok kíváncsi. Ja, hogy akkor kibukna a sok 100-120 ezres elem? És láthatnánk, hogy nem is olyan jó a helyzet?

Itt egy sorozat: 2,2,2,3,3,3,3,3,4,4,7,9,13,21,22
Az átlaga 6,7 , holott láthatóan a kettesekből és a hármasokból sok van. A mediánja is 3, sőt a módusza is.
Na így van a bérekkel is.

Kedves KSH! Tessék felhagyni az átlaggal történő parasztvakítással!

camilló 2017.07.26. 08:34:32

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Itthon szart sem ér a szorgalom. Ha szerencséd van és kifogsz egy helyet (maradjunk az építőiparban) az egyik viktor közeli cégnél, akkor nagyon jó fizetést kapsz. Szükségeltetik ezért szolgalelkűség és egy olyan temperamentum, ami távol áll tőlem. Ezer sztorim van a Közgépesekről, majd Marketesekről. Ha nincs meg benned az, ami ehhez a szervilizmushoz kell, akkor bizony jobban jársz ha kimégy. Ahol dolgoztam, azt mondták, hogy így még nem láttak embert dolgozni, és bármikor felvesznek, még akkor is, ha nincs üres hely. Itthon a saját főnökeim, nemhogy anyagilag elismertek volna, de még szóban sem. Más kérdés, hogy a megrendelők hogy nyilatkoztak a munkánkról, és ezért éri meg csinálni.
Index, HVG? Nem értem. Picit korábban már írtam, hogy nem kell ennyire szűk látókörűnek lenni. Hihetetlen ugye, hogy vannak akik nem csak a guglit, meg a sajtót használják ahhoz hogy tájékozódjanak, ha érdekli őket valami téma. Eljárok előadásokra ahol neves közgazdászok tartanak előadást. Rónától, Pogátsáig. No meg persze az sem árt ha tudsz gondolkodni, meg olvastál közgazdasági könyveket, pro és kontra. Az alap mű, ha tetszik Neked ha nem A tőke. Csak javasolni tudom, hogy olvasd el.:)

camilló 2017.07.26. 08:41:38

@Zka: Minden ideológiának van gazdasági vonzata is. De mit is írogatok.kettosmerce.blog.hu/2017/06/11/mi_a_baj_a_neoliberalizmussal_kritikai_alapozo
Lehet Neked nem tiszták a fogalmak??
A liberalizmusnak a kezdet kezdetén (francia forradalom) forradalmi jellege volt, de később már az egyenlőtlenségek eltörlésének a legnagyobb akadálya lett.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 09:10:26

@camilló: Pogátsa kiváló példája annak, hogy a legtöbb ismert közgazdásznak van valami ideológiai agendája, amit nyom és ennek szemüvegén át értékel mindent. Pogi tök balos, onnan balra már nem sokminden van, ez a nyilatkozataiban is meglátszik.

Nagykaszás 2017.07.26. 09:20:02

@London2009: Ha teheted menj el oda, csodaszép város. :)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.26. 09:20:02

@camilló: "Itthon szart sem ér a szorgalom. Ha szerencséd van és kifogsz egy helyet (maradjunk az építőiparban) az egyik viktor közeli cégnél, akkor nagyon jó fizetést kapsz."

- kifogas a leggyengebbik fajtabol. En is dolgoztam otthon es kerestem is allast es talaltam is, akkori viszonyok kozt elfogadhato penzert, pedig se csokos nem voltam, se munkaerohiany nem volt akkor meg, es tapasztalatom sem volt sok.

Nagykaszás 2017.07.26. 09:20:02

@Taxomükke (UK):Valóban nem, de elég rendszeresen jártam egy időben arrafelé. Mint mondtam, ízlések és pofonok. Én jobb szeretem a skandináv klímát. :)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.26. 09:20:13

@$pi$: a hatekonysagduma egy hazugsag.

Sose feledd: A.kozgazsasagtan NEM egzakt tudomany (mint pl matematika,fizika). Egy krealt tudomany, amely azert olyan amilyen, hogy a jelenlegi penzemberek erdekeit tudomanyosan hangzo elmeletekkel megtamogassa. Ha mas lenne a penzrendszer, mas lenne a kozgazdasagran is.

camilló 2017.07.26. 09:27:54

@Zka: Komoly gond van azzal, mit is nevezünk baloldalinak. Ajánlom szíves figyelmedbe Trockíjt, vagy Lenin A baloldaliság a kommunizmus gyermek betegsége című munkáját. Pogátsa valóban közel áll a ma baloldalinak nevezett politikához ( aminek nem sok köze van ahhoz, amit baloldali politikának lehet hívni) , de korántsem mondható rá, hogy Tőle balra nincs senki. Az lehet, hogy Te nem ismersz olyanokat, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs. A politikai nézeteitől függetlenül, az elemzése helytálló!

camilló 2017.07.26. 09:34:14

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Nem kifogás! Ez a realitás! Jó időben legyen mondva nekem mindig volt munkahelyem, és kerestem annyit, hogy ne legyenek filléres gondjaim, de ez nagyon messze áll attól, ami egy polgári társadalomban, polgári jövedelemnek lehet nevezni. Ha annyira jó itthon, akkor miért nem itthon élsz?
A közgazdaságnak vannak törvényei pont úgy mint a matematikának. Biztos olvastad Marxot:) Ja nem?? Akkor értem:))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 09:37:04

@camilló: " de korántsem mondható rá, hogy Tőle balra nincs senki."

Nem is mondtam ezt.

"A politikai nézeteitől függetlenül, az elemzése helytálló!"

Pont, hogy nem.

Nagykaszás 2017.07.26. 10:19:55

Nem látom rózsaszín szemüvegen, látom a pozitívumait és a gendermarhasághoz hasonló idiotizmusukat is, de éltem ott, dolgoztam ott és hiányzik az az alapvető légkör ami ott van. :) Nagy szocializmusuk... :) ez a szociális piacgazdaság, ami ugye cél volt a rendszerváltás után itthon is illetve még a 2000-es évek elején is, csak soha egy tapodtat nem sikerült ebben előre lépni.
Köszönöm! :) Nekem jó lesz ott.

Nos az angol egészségügyhöz hálistennek nem volt közöm és nem is tervezem, hogy legyen. De nyilván itthon sem a szarhoz szeretnénk hasonlítani, így nem is értem az ilyen példákat, hogy bezzeg Romániában, meg Angliában...Persze, Szenegálhoz képest is jó a magyar egészségügy. :) Szerintem inkább azokhoz hasonlítgassuk magunkat, akiktől tanulni szeretnénk és akikhez fel szereznénk zárkózni, mert az irány előre felé kéne hogy nézzen.

camilló 2017.07.26. 10:19:56

@Zka: Most ki kell ballagnom a hegyre a pincébe, de szívesen olvasnám a Te liberalizmusról neoliberalizmusról alkotott véleményed, elemzésed, akár privátban is. " Pogi tök balos, onnan balra már nem sok minden van" Sok minden van, legfeljebb Te nem ismered Őket.

Szornyeteglajos 2017.07.26. 10:20:50

Mennyiből él meg egy magyar család? Példaként egy 4 fős családot hoznak, meg az átlag keresetet. Nem vagyok egy habzószájú teleszülés-párti mélymagyar, de ha egy kicsit is cél, hogy ne egy egzotikus kisebbség legyünk Európa közepén, akkor már rég csak a mediánt kellene számba venni, és természetesen 5 fős családmodell tekintetében.

Minden luxust mellőzve három gyerekkel legalább 70m2 ház/lakás ma munkalehetőség közelében 14-15M-tól indul. Bérelni, vagy 15 év fut.id. hitelből tulajdonolni kb. u.a.,sőt inkább a tulajdon éri meg. Ez olyan 70-80E./hó.

Egy tíz éves népautó fenntartása, ami még 6-8 évig szolgál kb. 30/hó, persze km. függő.

Rezsi családi házban kb. 70-80E, lakásban k.költség függő, de szerintem nem sokkal kevesebb.

Táplálkozás: ha kóla-csipsz, nyesedék-hústermék csak nyomokban szerepel a menüben, és hetente legalább négyszer esznek hústerméket, illetve zöldséget-gyümit naponta, akkor is kell minimum 70E-et, de inkább többet ráfordítani. Itt előny a kiskert nyilván.

Tisztálkodás, ruházat: itt nagy a szórás, de tegyük fel, hogy nem nem kizárólag turkálóból öltözködik a család, de nem is a márkás ruházkodás a célja: havi 25-30E nem túlzás.

Kirándulás, strandolás, mozi, csak hogy a legegyszerűbb kikapcsolódást említsem, alaphelyzetben is havi 5-6E, még ha van olyan hónap, hogy sehová se mennek. Szülinap, karácsony kb. ugyanennyi.

Hogy ne legyenek gondban, ha valamelyik kereső elveszíti az állását, legalább havi 90-100E-t félre kell rakni, akár lakás kifestetésére, háztartási gépek vételére, stb.

Az sem árt, ha a gyerekek külön órákra járnak, szakköröznek, vagy csak sportolnak. Ez is legalább havi 30.

Ezek alapján szerényen, de nem nyomorogva egy 5 fős család ma meg tud élni havi nettó 430E-ből. Csak sajnos nagyon kevés ilyen szerencsés család van.

London2009 2017.07.26. 10:41:34

@Nagykaszás: voltam mar! Nem ajultam el tole, de nem volt szep idonk. Az mindig sokat tud rontani a helyzeten. : )

Dikusz 2017.07.26. 10:56:40

@Szornyeteglajos: értem, vagy legalábbis érteni vélem, amit írsz, igazad is van. De azért azt megkérdezném (tudom, csak kiragadtam a hozzászólásodból ezt), hol van olyan 70 nm körüli lakás, pláne ház, aminek az induló ára 14-15M-tól indul? Budapesten alig, ha meg van, akkor a környék olyan. Talán találnék még a felsorolásodban olyat, amihez lenne még hozzáfűznivalóm.

jo.e 2017.07.26. 11:26:05

@London2009: Az egész cikk alapjára tapintottál ezzel a megjegyzéssel: medián! Ez lenne a legfontosabb sztem (persze a fizetésemelés mellett :) ) , hogy végre ezzel az adattal jellemezzük már a fizetéseket ne a hülye átlaggal! Pont ezért hozták be a "közbeszédbe" ezt a fogalmat mert sokkal jobban jellemzi a fizetéseket mint az átlag! Tudom, h. eddig is ezzel jellemeztük ezért csak így lehet összehasonlítani, de 1x csak el kéne kezdeni.

$pi$ 2017.07.26. 11:26:05

@Zka: "az a balfaszkodás ami ott folyik az nem a németek hibája"

Van, az egyszer biztos. Kézimunka, elavult technológiák, hozzánemértés. Kézzel hólapátolnak, ásó, kapa... elég lehangoló, ebben a pillanatban is

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.26. 11:26:05

@camilló: "Ha annyira jó itthon, akkor miért nem itthon élsz?"
- terrorista gyurcsany tette tonkre az orszagot, ezert menekultem es nem hittem hogy jobbra fordul. De szerencsere tevedtem, kezdjuk latni az elmult 8 ev aldozatos munkajanak eredmenyeit.

"A közgazdaságnak vannak törvényei pont úgy mint a matematikának. "
- ez 1 hatalmas tevedes. Tudom ezt oktatjak.
De ki hatarozza meg, hogy mi szamit tudasnak?

Nagykaszás 2017.07.26. 11:26:05

@Szornyeteglajos: Vidéken igen. :) Budapesten külkerületi 70nm panel kezdődök 18-20 milliónál. :) Ha csak 15 millió ebből a hitel 15 évre az havi 115 ezer törlesztő.

Egy 10 éves autóra ha csak az üzemanyagot, kötelezőbiztosítást és a súlyadót nézem hónapra bontva akkor rendben van a 30/hó. De mivel 10 éves autó, ott már elromlanak dolgok és pl. egy dízelnél ha megmókáz téged a kettőstömegű lendkerék a cseréje megduplázza az autód értékét. :) Ha a szervizeket is hónapra bontom akkor már inkább 50/hó a kocsi fenntartása.

Táplálkozás nos az nagyon függ a gyerekek életkorától. Hogy van-e valamilyen érzékenység. Picik esetében, van-e elég teje anyának.... stb.de 5 fő esetén inkább minimum 100-ra saccolnám és nem luxus kajálással.

A tisztálkodás mondjuk havi 20 000-ból megoldható ha senki sem drága parfümöt használ. Ruházat, mi szeretjük pl. a Lidl-ben kapható ruhákat, árban is elég barátiak, de 3 gyerekkel igen a havi 30 nem túlzás.

Kirándulás, attól függ hova, kocsival busszal vonattal de 10000/alkalom. Strandolás: ha olcsó strandra sikerül kijutni valahova az agglomerációba (vannak nagyon helyre kis strandok), akkor családi jegy kb.3-4000 + üzemanyag és akkor te vittél ennivalót, Mozi fejenként 1600-1700 és akkor senki nem kapott semmit a büféből. úgyhogy a mozi is nyugodtan 10-12000/ alkalom.

Szülinap és karácsony... ha nem kényezteted el a kölköket, azért ott is fejenként 5-10000 körül számolj. 3 gyerekkel 15-30000 között. 60000/12 mondjuk havi 5000.

A havi 90-100 amit félre kéne tenni, nos sokan nem is keresnek ennyi. :) De persze, igen ez lenne a minimum.

Gyerekeknek különóra, szakkör vagy sport az gyerekenként 20 000 és ez még a felszerelések/tankönyvek stb. nélkül.

Itt tartunk 500-nál és akkor mondjuk egy mozi volt az összes "luxus".

Aztán jön persze a nyári tábor, a beiskolázás, a kirándulások, az osztálypénz az ajándék a tanárnőnek/óvónéninek. Ha nem 3 csak 2 gyerek van akkor az ebédpénz. És itt még mindenki egészséges. Ja hát kihagytuk hogy anya és apa telefonálnak is, ami ha mindkettejüknek olcsó előfizetése van akkor mondjuk még 10 ezer. Rokonok és barátok születésnapja...és akkor nem mentek nyaralni, nem mentek síelni, nincs hosszú hétvége valahol hogy pihenjetek. Anya és apa akkor még nem edz, nem jár néha étterembe stb. stb.

Konkrétan ez még mindig az a szint, amikor a kötelezőkre még jut nagyjából, de arra, hogy közösségi életet is élhess legalább egy kicsit, vagy költhess a rekreációra arra már nem. Így küzdhetsz biorobotként hogy legyen pénzed a temetésedre, ha nagyon sarkosan akarok fogalmazni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 12:29:19

@camilló: nem akarok nagyon erről értekezni, megnézed a libertarianism szócikket a wikin, kb lefedi miről mit gondolok.
Pogi írásait gyakran jellemzi a lovon fordítva ülés, nem egyszer olvastam tőle hogy nagyot kéne emelni a minimálbéreken itthon, mert megvan a termelékenység (nem látom bizonyítva), meg a multik erre úgy reagálnának, hogy idehoznák a magasabb hozzáadott értékű melókat (nem látom bizonyítva, sem a multik oldaláról, se nem kínálati oldalról - értsd nincs itt elég jól képzett ember ehhez). Ez és hasonló dolgok nála visszatérő témák, egyszerűen nem tudom komolyavenni.

A közgazdaságtan törvényei amúgy igenis jól működő valós dolgok. A probléma azonban az, hogy pl a matematika vagy a fizikai törvényeivel ellentétben ezeket a törvényeket erővel át lehet hágni és az emberek szeretik is ezt megtenni (kartellezés, állami beavatkozások, stb) illetve egyszerűen annyira komplex a világgazdaság, hogy megjósolhatatlan a viselkedése (egyszerűen nem tudjuk ki mikor mire hogyan fog reagálni - azaz a rendszer paraméterei csak elnagyoltan ismertek), hiába ismerjük jól magukat a közg. szabályszerűségeket.

DFK 2017.07.26. 13:03:16

Hát Bp-en egy kétgyerekes családnak kb 440-500 nettó kell. És abban nemigen van luxus.

camilló 2017.07.26. 13:03:33

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Tőlem nagyobb ellensége nincs Gyurcsánynak, de tény, hogy jobban éltünk mint most. Ennek nyilván ára van, és nem is kellett volna ennek így lenni, de a politikai pártok egymást hajszolták bele egy olyan ígérgetésbe aminek nem lehetett más a következménye. Ehhez járult Gyurcsány emberi gyengesége. Gyurcsány legnagyobb bűne az, hogy a politikájával hatalomba segített egy olyan rabló bandát amit nehéz lesz elzavarni. Most jobban mennek a dolgok? Gyere már Borsodba és láss ne csak nézz! Ilyen uram bátyám helyzet jellemezte a Horthy rendszert aminek a méltó örököse a mostani kormány. Sikerült elérniük azt amit Horthynak. + millió koldus, ha nem is Amerikába, de Európába kitántorgó honfitársaink százezrei, a munkások teljes jogfosztása, nem is sorolom tovább....

camilló 2017.07.26. 13:08:31

@Zka: A wikit kapásból tudnám javítani nem is egy helyen, ez nekem nem forrás. Ahhoz, hogy tudd mit is jelent valójában a wiki nagyon kevés! A termelékenységet az rontja le, hogy van több százezres közmunkás, és egy majd milliós közszolgálati létszám. Tisztítsuk meg ezektől a statisztikát és akkor nézd meg az eredményt. abban egyetértünk, hogy nem a legképzettebb réteg maradt itthon - bár a kint lévők sem mind agysebészek - de ha normális lenne az oktatás és nem 3 hónapos tanfolyamokon akarnának szakmát tanítani, akkor változna a helyzet.
Egy darabig valóban meg lehet hágni a törvényeket de a vége mindig ugyan az. Válság! Ez a kapitalizmus sajátja.
Újra leírom, nem csak pogátsa van. Az hogy Te nem ismered a többieket csak azt mutatja, hogy mennyire agyonhallgatottak. Pont mint Varufakisz!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 13:15:21

@camilló: a termelékenységet lerontja saját magának a rengeteg kisvállalkozás, akik nem tudnak semmit ésszerűen csinálni és a főnök egyetlen célja, hogy neki legyen egy jó fizuja, mindent és mindenki mást meg leszar. Tény, hogy az állam se segít ezen a sok felesleges szabályozással és feleslegesen alkalmazott emberekkel, akiknek a bérét a versenyszférának kell kitermelnie.

Szornyeteglajos 2017.07.26. 15:19:58

@Nagykaszás:
Így van, vidékről van szó, nem a fővárosról. Az egy külön téma...
Szerény számításaim szerint ez az a nettó bér, ami fölött már nem szükséges akkora lemondás a kiadások terén, hogy nyomorogni kelljen a családnak. Természetesen ehhez jön a családi pótlék is, ami ugye nem jövedelem, a gyerekeket illeti.
Valóban kihagytam a telefont/internetet, de ezt beleszámítottam a rezsibe.
Ami kimaradt: a munkába járás költségei. Ez változó, ahogy az utazás-támogatás mértéke is. Tehát ez még pluszban hozzá tehető a 430-hoz.

Nagykaszás 2017.07.26. 15:45:47

@Szornyeteglajos: Csak ez még mindig csak annyira elég, hogy biorobotként dolgozz...

Szerintem az élet ennél több kell, hogy legyen.

Meridian74 2017.07.26. 15:52:21

@Nagykaszás: Jó leírás, és pontos is. Ugyanez az én véleményem is.

VT Man 2017.07.26. 16:31:30

@Horthy Miklós cselédje:
"Szolgáltatások 3-5x szorzó, élelmiszerek kb 1,5-2x, műszaki cikkek vannak hasonló árban."

Nana.
Muszaki cikkek hasonlo arban vagy olcsobbak kint.

Elelmiszer 0-15%-al dragabb, van ami olcsobb. Amit otthon a polcon latsz es import (pl. Heinz Ketchup), az kb. mind olcsobb vagy ugyanannyi kint.

Szolgaltasasok valtozo, lehet 2-3x annyi.

szalka240 2017.07.26. 17:23:57

Úgy látom, hogy @laci_52: @denvonbelga: @jo.e: szerint is hasznos infó lenne a medián munkabér.

@$pi$: @droid_: Viszont amiket ti mutattok, azokat akárhogy is nézem, csak nem látom, hogy mennyi a medián munkabér. Sajnálom. Ez csak két dolgot jelenthet. Vagy én vagyok vak vagy nektek nem sikerült az egy főre eső jövedelem és a munkavállaló munkabére közötti különbséget felfogni.
De mit is lehet kihozni az adatokból, amit belinkeltetek? Ki lehet számolni, hogy az egyes jövedelmi decilisekbe tartozó munkavállalóknak mennyi az átlagbére. Ebből viszont hogy számítanátok ki, hogy mennyi az összes munkavállaló mediánbére, mikor a decilisek nem munkabér alapján vannak képezve? Erre kíváncsi lennék.
Csak hogy világos legyen, mire gondolok, kiszámoltam az említett havi bruttó átlagbéreket.
1. decilis 67656Ft
2. decilis 113720Ft
3. decilis 145252Ft
4. decilis 146305Ft
5. decilis 184317Ft
6. decilis 161580Ft ugye már látszik, hogy mivel van bajom
7. decilis 194089Ft
8. decilis 221921Ft
9. decilis 260165Ft
10. decilis 347245Ft

Számítási módszer: Az egyes decilisekben az 1 főre eső munkajövedelem osztva a munkavállalók számával szorozva a teljes létszámmal osztva 12-vel.

szalka240 2017.07.26. 17:44:38

@szalka240: Az pedig már csak plusz, hogy az egyes decilisekben más létszámok szerepelnek a táblázatokban, tehát a kiszámolt értékek még annyit sem érnek. Például az 5. decilisben az egyik táblázatban 971 436 személy szerepel 412 068 háztartásban, míg a másik táblázatban 969 170 személy 433 569 háztartásban. Vajon az egyes mutatókat nem egyszerre mérik ugyanazon a mintán? Kedves KSH, ez véletlen vagy szándékos, hogy ne lehessen összefésülni az adatokat?

Liping 2017.07.26. 21:21:00

Darázsfészek téma, de a posztban sugallt összegeket irreálisnak tartom. Persze, az igények eltérnek, s a világ összes pénzét el lehet verni, de ennél szerintem lényegesen kevesebb pénzből is meg lehet élni különösebb problémák nélkül.
Budapesten élve ketten az akkori párommal és a nagymamámmal, albérletben (ami akkor még olcsóbb volt, aláírom) költöttünk el havonta cirka 150 ezer forintot, amiből a lakhatás olyan 85-90-et tett ki (az albi ára volt 50, a többi a rezsi). Ha számolunk némi inflációval és az albi árának a növekedésével, még akkor is csak 200 ezer forint felett járunk egy egész kevéssel. Három embernek.
A kiadásoknál szerencsére lényegesen többet kerestünk, így nem lehet arra fogni, hogy spóroltunk volna. Nem szeretem feleslegesen szórni a pénzt, de egyáltalán nem kellett nélkülöznünk.

Édesanyámék vidéken élnek, saját lakásban, vidéki városban. Csak az egyikük dolgozik, 120 ezret keres és köszönik szépen, nem nyomorognak. Férjem szülei ugyanott, családi házban, két keresettel, összesen 220 ezer forint körüli bevétellel és járnak nyaralni, tudnak okostévét, szobákat felújítani, hasonlókat csinálni.

Mindhárom háztartásban főztünk/főznek, jármű nincs, de emiatt hiányérzet sincs. És teljesen tisztességes módon megél mindenki. A 300-500e/kereset, mint a megélhetéshez szükséges összeg nagyon is túlzó.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.26. 23:21:07

@Liping: 120ból pedig vidéken is csak nyomorogni lehet, kifizetett lakás mellett is. Ha mindent használtan vesz és használtan el is adja, nem vesz készételt csak főz, spórol az áramal, fűtéssel, vízzel, stb még akkor sem marad semmi extrára semennyi pénz.

Liping 2017.07.27. 11:24:12

@Zka: Megtakaritani nem tudnak, ez teny, de nem nelkuloznek. Persze teny, hogy 60 koruli emberek igenyeit nehez osszehasonlitani egy fiatalabb csoporteval. Ok nem jarnak el sehova, a szorakozast a tv es most mar az internet jelenti es vasarlaskor megnezik az arakat. (utobbit en is teszem, bar szerencsere nem szorulnek ra - neveltetes kerdese is.)

Szornyeteglajos 2017.07.27. 14:02:10

@Liping: "Megtakaritani nem tudnak, ez teny, de nem nelkuloznek. Persze teny, hogy 60 koruli emberek igenyeit nehez osszehasonlitani egy fiatalabb csoporteval."

Látod, ez a nem mindegy. Két kiskorú gyerkőccel ezt a luxust, hogy nincs félretett pénzed, nem teheted meg nyugodt szívvel. Nem is beszélve arról az előnyről, hogy saját hajlékban laknak, ami sok gyerekes fiatalról nem mondható el. Nem vonom kétségbe, hogy bizonyára sokat tettek a saját ingatlanért, esetleg sok lemondással járt. De egy mai családfenntartónak erőst zsonglőrködni kell, ha átlagos bérből, nélkülözés mentesen saját ingatlanhoz jusson. Ne tudd meg, mennyit szívtam, mire idestova 8 év alatt végre kifizettük a mi házunkat, ami még így is kompromisszumok árán nevezhető élhetőnek. És így is kell valamicske megtakarítás, mert vész esetén nem mondhatom a gyerekeknek, hogy hát, sajnos ma zsíros kenyér lesz az ebéd, meg holnap is.
Éltünk mi is hárman 220 körüli jövedelemből hárman, hát, necces volt, amin akkor spórolni kellett, azt később drágábban, több munkával tudtuk csak elvégezni, gondolok itt a karbantartásokra, felújításra.

bpetya75 2017.07.27. 14:32:11

@Szornyeteglajos:

"vész esetén nem mondhatom a gyerekeknek, hogy hát, sajnos ma zsíros kenyér lesz az ebéd, meg holnap is.
Éltünk mi is hárman 220 körüli jövedelemből hárman, hát, necces volt, amin akkor spórolni kellett, azt később drágábban, több munkával tudtuk csak elvégezni, gondolok itt a karbantartásokra, felújításra."

Ezzel részben vitatkoznék, részben meg alá tudom támasztani.

Úgy gondolom, hogy ha nem válik teljesen kilátástalanná a helyzet "csak" kicsit nehezebbé válik a megélhetés, az egyáltalán nem válik a gyerekek kárára. Nagylányunk sokkal jobban tudja, hogyan kell beosztani a pénzt, mint a húgai, mert az Ő eszmélésekor még nagyon szarul álltunk. Persze ez személyiségfüggő is, de akkor is úgy vélem, hogy a nagynak összességében hasznára volt, hogy megtapasztalhatta az enyhe nélkülözést.

Az elmaradt karbantartásokkal, felújításokkal kapcsolatos észrevételt meg tudom erősíteni. Sokáig isszuk még a levét a 7 szűk esztendőnknek...

Liping 2017.07.27. 16:30:54

@Szornyeteglajos: ezzel nem vitatkozom, de azért van még néhány véglet a 220 ezer meg a minimálisan szükséges (két kereső esetén) 600ezer-egymillió között.
Persze, az mindenképp jó, ha sokat keresünk, lehet tartalékolni is könnyen és akár költekezni is, de azt azért nagyon kétlem, hogy mittomén az általad vázolt családmodell esetén havi 350ezer forint környékén már nagyon sakkozni kéne - észszerű igényekkel kalkulálva.

Liping 2017.07.27. 16:32:54

@Liping: Amúgy a zsíros kenyér finom. :) Jól is esne egy szelet, ha lehetne erre zsírt kapni...
Pár napig a gyerkőc is túléli vele szerintem, de kétségtelen, hogy ennél magam is magasabbra lőném be a minimális kényelemhez szükséges szintet. :)

Genius2 2017.08.13. 14:34:04

Havi 1m bevétel bőven elég, mellette 300-400e megtakarítás. Köszönet ezért a kormánynak (nagycsaládos adópolitika), a multinak (bevét 70%-a), és mindenkinek aki ezt lehetővé tette. Ja, és nem Butapest...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása