oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. július 06. 06:30,  Így éli meg a katari válságot egy határátkelő magyar 98 komment

2017. július 06. 06:30 Határátkelő

Így éli meg a katari válságot egy határátkelő magyar

Katar a legkevésbé sem vicces és irigyelt hely azóta, hogy június vége felé Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein gyakorlatilag teljesen elszigetelték, kereskedelmi és diplomáciai blokád alá vették, és egy 13 követelésből álló listát adtak át neki. A helyet finoman szólva is feszült, és az ember ilyenkor sok mindent képzel arról, milyen lehetnek egy ilyen országban a hétköznapok. Nos, a „mindenhol vannak magyarok” elmélet most is igazolást nyert, ugyanis Charlie Brown írta meg egyenesen Katarból, hogy milyen ott most az élet. (Mi több képeket is küldött, amit köszönök szépen!)

kezdokep.JPG

„Katarban élve nem sokat lehet érezni abból a krízishelyzetből, amit a médiumok többsége sugall. A hírek hallatán mindnyájunktól kérdezgetik a távol élők, hogy jól vagyunk-e, nem költözünk-e haza, nélkülözünk-e. Jól vagyunk. Nincs élelmiszerhiány, nem üresek a polcok, nem félünk és nem menekülünk. Szinte ugyanúgy élünk, mint június 5-e előtt. 

Bejárták a világot azok a képek, amik az élelmiszerboltok üres polcait mutatták az első napokban. Valóban, az embargó első napján a hírek hallatán felvásárolták a szaúdi csirkét és sokkal több fogyott vízből, tojásból és tejtermékből is.

A hírekben nem említették meg, hogy Ramadán volt, tömeg volt az élelmiszeráruházakban enélkül is, ez nem szenzáció. Másnapra az üres polcokat is feltöltötték. 

Korábban a tejtermékek és a csirkehús döntő többsége Szaúd-Arábiából érkezett. A határzár óta Törökországból hetente háromszor jön főként tejtermék és baromfi, de ahogy azelőtt, most is vannak amerikai, európai, ázsiai dolgok és a magyar Hajdú sajt sem tűnt el a polcokról. 

Olyan gyorsan érkeztek a török tejtermékek, hogy nem kaptak arab és angol feliratú címkét. A fordításban nyújt segítséget a hűtőpultokba kitett tábla.

torok_szotar_a_kozertben.JPG

Emellett további országokból is érkeznek a korábbihoz képest új termékek ide. Tiszta haszon ez nekünk. Nem utolsósorban sokkal több katari terméket lehet látni. Ez utóbbi még mindig elenyésző azért. 

A hírekben olvastuk, hogy egy gazdálkodó több száz tehenet vásárol, hogy farmján tejfeldolgozással is foglalkozzon ezentúl. Én a napokban láttam először katari tejet a boltban, sokkal finomabb, mint a szaúdi. Nem volt belőle sok, csak pár üveggel. 

Ahol helyi terméket árulnak, azt már matricával jelzik. Nekem az olcsó egyiptomi narancs hiányzik, amiből minden nap levet facsartunk. A dél-afrikai narancs izé picit rosszabb és egy kicsit drágább is, de nem olyan nagy probléma ez azért. 

Pénzváltókban szintén hiány volt első nap, de másnapra ez is megoldódott. Ramadán végén, az Eid al fitr ünnepkor sokan utaztak haza és az emiatt szokásosan megnövekedett dollár, euro stb. igényre is felkészült az ország, ebből sem volt gond. 

Online utalást bármikor tudunk indítani, nem változott semmi. A riál árfolyama átmenetileg nagyon kicsit romlott, de mostanra az is visszaállt. Voltak álhírek arról, hogy nem lehet utalni vagy hogy a külföldi bankok nem fogadják el a rialt, de aztán beigazolódott, hogy nem így van.

A Szaúd-Arábia fele lévő, egyetlen szárazföldi határ valóban zárva van. Azokat a termékeket (élelmiszer, építőanyag, stb.), amiket eddig onnan vagy a többi blokád alatt tartó országból exportált Katar, most máshonnan szerzi be. 

Szerintem gyorsan reagált az ország a változásra és az alternatív lehetőségeket azonnal keresni kezdték, hogy minél kisebb fennakadás legyen. Úgy tűnik, hogy sikerrel. 

A foci vb miatt rengeteg építkezés van az országban. Így vagy úgy az építőanyagok beszerzése is megoldott, de természetesen a logisztika sok nehézségbe ütközik és okoz némi fejtörést. Időbe telik, amíg az alternatív szállítási útvonalak kialakulnak. Tény, hogy sok árú az Emirátusok kikötőjében rekedt. 

Szaúdi fele a szárazföldön eddig se sokan hagyták el az országot, a légiközlekedés a meghatározó. Fennakadást az okoz, hogy megszűnt a kapcsolat szaúdi és az emírségek, Bahrein és Egyiptom fele. 

Ez leginkább a Dubaiban és Abu Dhabiban átszálló és az ott vakációzókat érinti kellemetlenül, az országok közt ingázókon felül. Most sem lehetetlen eljutni innen oda, ománi vagy kuvaiti átszállással megoldható, csak hosszadalmas. 

Más desztinációk fele zavartalanul, késések nélkül lehet repülni. A Qatar Airways elnök-vezérigazgatója már kijelentette, hogy a korábbi útvonalak megszüntetése miatt új desztinációk fele fognak repülni.

etterem.JPG

Az emír, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani népszerűbb, mint valaha. Június végén volt az Eid al fitr ünnep. Rendszerint ilyenkor, aki teheti, elutazik. A nyári meleg és az iskolai szünet miatt amúgy is sokan elmennek. 

Idén a hírek szerint sok katari és expat is úgy döntött, hogy nem hagyja el az országot, hanem itt ünnepel. Ahmed bin Majed al-Maadheed egy katari művész rajzolt egy portrét az emírről, ami azóta hihetetlen népszerűségnek örvend. A grafikára „Tamim al majd” (Tamim, a dicsőségesként) hivatkoznak. 

Ezek az ingyenes matricák először a gépjárműveken és pólókon jelentek meg, majd később az éttermekben, üzletekben, posztereken is óriási molinókon is. 

Pár napja több méter magas plakátot helyezett ki valaki, amire az emberek elkezdtek üzeneteket írni, aláírni. Idővel megtelt a felület, ezért két másikat is tettek mellé. 

Amikor ott voltam, kaptam tollat, hogy írhassak rá és esernyővel is kínáltak a hőség miatt (45 C, délelőtt 11 körül). Rengeteg épületen kint van a nemzeti lobogó. 

Dana Alfardan, katari énekes és dalszerző szolidaritását kifejezve írta meg a One nation – Al Yaqeen cimű dalát. Expatok és helyiek egyaránt kifejezik támogatásukat az uralkodó felé. 

Érdekes látni, a helyiek és az expatok támogatását. A minap jelent meg egy nyílt levél egy katari tollából, aki köszönetét fejezte ki az expatok számára meglepő együttérzése miatt, korábban egy amerikai írta le a gondolatait. A közösségi oldalakon elterjedt az #WeStandWithQatar, #Qatarisnotalone #EndTheBlockade. 

A helyzetből adódóan mostanában beszédtéma, hogy mi lesz, ha esetleg... Nem tartjuk valószínűnek, de beszélünk róla. Több nagyobb céget is ismerek, ahol frissítették az amúgy is létező kimenekítési tervet és egyeztettek a nagykövetségekkel is. Igen, a mienknek is van menekítési terve. 

Azoknak, akik külföldre utaznak vagy költöznek és úgy érzik, hogy konzuli védelemre szorulhatnak bármilyen okból, azok figyelmébe ajánlom ezen az oldalon az Online adatlap konzulivédelemhez fület. Mi évekkel ezelőtt, amikor ideköltöztünk regisztráltunk. Persze lehet arról vitatkozni, hogy jó vagy rossz, ha tudatjuk hollétünket, mindenki döntse el maga, hogy mi a jobb neki.

img_0441_copy.JPG

A mi életünk itt változatlan, ugyanúgy telnek a mindennapok. Kellemetlenül érintette viszont a helyzet azokat a vegyes állampolgárságú családokat, ahol katari és szaúdi, emírségekbeliek stb. vannak. 

Kezdetben a többi ország azt mondta, hogy a katariaknak el kell hagyniuk a területüket és a saját állampolgáraikat pedig felszólították, hogy hagyják el Katart. Evvel sok szülőt szakítottak el a gyereküktől. Idővel ezt a szabályozást valamelyest enyhitették. Az ENSZ Emberjogi Szervezete is foglalkozik evvel a szituációval.”

HÍRMONDÓ 

Külföldi munkák Finnországtól Máltáig 

Ma északról indulunk, és egészen Máltáig jutunk el, útközben érintve Németországot és Ausztriát is, csak hogy minél többek érdeklődését kielégítsük.

Már az utasok közt toboroz buszvezetőt a BKV 

Akkora hiány van Budapesten buszsofőrökből, hogy a BKV jobb híján már az utasok között próbál meg toborozni. Ami a legkeményebb, hogy annyira kellene ember, hogy a legkomolyabb elvárás a C kategóriás jogosítvány. 

Milliárdokért gyógyulnak külföldön a magyarok 

Tavaly több mint kétmilliárd forintért vettek igénybe külföldi gyógykezeléseket a magyar biztosítottak. A sürgősségi ellátások emellett 5,2 milliárdjába került az Egészségbiztosítási Alapnak. 

A Brexit-kampány egyik vezetője szerint hiba lenne a kilépés 

A kampány igazgatója állt elő azzal, hogy szerinte „hiba lenne” kilépni az Európai Unióból. Kicsit talán későn.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Katar

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1812643979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.07.06. 06:55:57

Éltetik az elnyomó emirt...Agymosottak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.06. 07:50:57

Röviden összefoglalná valaki hogy mi van?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.06. 08:40:54

A fő terroristatámogatók terrorista támogatással vádolják az egyik terroristatámogatót.

DieNanny CH 2017.07.06. 08:52:22

Szóval, valami van Katarban (nem követem a híreket), amiről a Katarban dolgozók ismerősei/rokonai tudnak, és aggódnak, de a posztíró megnyugtat mindenkit: minden a legnagyobb rendben!

tanato 2017.07.06. 09:06:10

@diggerdriver: Ennél nincs pontosabb.Hirig van Katar és SZaud-ARÁbia között.

Taxomükke (UK) 2017.07.06. 09:14:13

@diggerdriver: A kiskutya (Katar) is dugni akar, de a nagykutya (Szaúdi) nem hagyja.
A posztolo es mas ott lako, jol kereso nyugatiak meg kiallnak az egyebkent kvazi rabszolgatarto rezsim mellett.

LittleG (uk) 2017.07.06. 09:27:12

@tanato: De reg nem hallottam a hirig szot

Hari Seldon 2 2017.07.06. 09:52:33

@diggerdriver:
Amennyire lattam korabban, annyi tortent, hogy van egy bazi nagy gazmezo ami kozos Irannal Na ok siita Irannal kibekultek, vagy ilyesmi, es egyutt hozzak a felszinre a gazt
Tekintve, hogy a kovetkezo evtizedben a gaz ugyanolyan fontos lesz mint az olaj most, ezt nem nezik jo szemmel a szunnita allamok De ez csak tipp Annyira irracionalis, bar ott az egesz kornyek az

Én és Énke 2017.07.06. 10:02:13

@diggerdriver: Mintha Manci nénémet hallanám: kérdezel, és meg is válaszolod :-)

tanato 2017.07.06. 10:07:44

@LittleG (uk): Persze egy élő nyelv állandó változásban van.

tanato 2017.07.06. 10:11:06

@Taxomükke (UK): A blog indulásakor nagyon sok Öbölbéli ott lakó magyar posztolt meg kommentelt ide,de azután lassacskán kikoptak.Ezt azért sajnálom,más ha ők írnak ahelyi dolgokról mint a hivatalos média,emberközelibb.

LittleG (uk) 2017.07.06. 10:13:01

@tanato: :) es ha belegondolok, azt hiszem 1 vagy 2 szemelytol hallottam csak eddig.

Arthamyr 2017.07.06. 10:29:46

@tanato: Ilyenkor gondolkodom el, hogy mibe telne odaküldeni valaki(ke)t?
Ok, tudom a választ, a mai újságoknak a mai média működési modellje miatt nincs elég bevétele=nincs elég pénze ilyesmire, kivéve ha kitömi őket valamilyen szerv/állam, de akkor meg oda még a pártatlanság látszata is. :(

LittleG (uk) 2017.07.06. 10:34:48

@Hobbiszakács: tenyleg :) pedig a hirig szerintem sokkal erosebb, melyebb

Kipper 2017.07.06. 10:53:50

Az nem lep meg, hogy a külföldi (ez esetben magyar) média eltúlozza a híreket, addig sem a belpolitikával foglalkozik a nép és lám csak, itthon minden sokkal jobb és békésebb.

Ez persze fordítva is működik: amikor évekkel korábban Pesten volt hirig 56 évfordulóján, külföldi kollégák rémülten hívtak minket, hogy életben vagyunk-e és óva intettek, hogy kimenjünk az utcára ilyen vérzivataros időkben. El tudom képzelni, mit összehordott az ottani híradó.

Din Serpahis 2017.07.06. 11:01:30

Broaf, őszintén szólva ezeknél az Öbölállamoknál gusztustalanabb, szemforgatóbb bagázs nincs a világon...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.06. 11:03:51

@Én és Énke:
Talán azért mert anyámat is Manci néninek hívták.

abaya-oman 2017.07.06. 11:15:07

Szerencsed van. Omanban honapok óta nincs Hajdú sajt

tanato 2017.07.06. 11:22:54

@abaya-oman: Jé felébredtetek Öbölbéli Határátkelésök?
Helyes, legyenek onnan is aktuális tiszeteletbéli HA különtudósítók.

Hari Seldon 2 2017.07.06. 11:24:29

@abaya-oman:
A hajdú sajt most egy új márka?
(Nem akarok maliciózus lenni, csak nem tudom)

tanato 2017.07.06. 11:37:51

@Hari Seldon 2: www.hajdusajt.hu/index.php/vallalat

A titka a dolognak hogy egy nálunk végzett és letelepedett arab orvos alapította a céget amely ezt márkát gyártja,és személyes kapcsolatait kihasználva elterjesztette a Hajdú sajtot az arab országokban.

Dikusz 2017.07.06. 12:24:22

@diggerdriver: @Én és Énke: akkor ti lehet, rokonok vagytok? :)))
(viccvót)

Dikusz 2017.07.06. 13:02:32

@tanato: erről nem is tudtam.
Vajon mennyire lehet népszerű Nagykőrösön (olvasva a cikket), hogy bezárta az ottani tejüzemet? Valamint van-e remény a konzervgyár (régebben olvastam róla) újraindítására?

Szabinho 2017.07.06. 13:05:01

többen kérték, hogy foglalja össze valaki mi a helyzet. úgy tudom, Szaud-Arábia megvádolta Katart, hogy az Iszlám Államot támogatja anyagilag (ami igaz) és ezért több másik arab országgal gazdasági bojkott alá vonta Katart. apró szépséghiba, hogy a nemzetközi terrorizmust nem csak Katar támogatja, hanem kb az összes gazdag arab ország, élükön Szaud-Arábiával

tanato 2017.07.06. 13:13:41

@Dikusz: Nincs lehetőség rá.a tejüzemnek már csak a hűlt helye van meg ,el is bontották az üzem épületeit is.A KOnzervgyár egyes részei más cégek nevén még működik,de a legnagyobb részét már itt is elbontották,egy része romos épület.Mind a két cég szétesett már vagy 15 éve,a Hajdú sajt viszont a Tiszántúlon működik szépen,szerencsére.

tanato 2017.07.06. 13:15:24

@tanato: Ja persze a lakosság jól megjárta mint mindig,ürül is ki és öregedik a város.

Demi78 2017.07.06. 14:20:44

Diggernek igaza van, tneyleg arrol van szo, hogy a kozel keletnek mosakodnia kell az USA vagy epp Oroszorszag vagy az EU elott, es megy a korbemutogatas, miszerint "o nagyobb terrorista mint en". Tiszta ovi. Csak ne legyen vilaghaboru belole.

Shaktee 2017.07.06. 15:05:38

Szaudiak mire ugrálnak? vicc az egész, csak az olaj..megint.

geeeteee 2017.07.06. 16:01:37

@Demi78: Kereskedelmi háború ez inkább a gáz főszereplésével. Mit is sertepertélnének ott a németek? www.aljazeera.com/news/2017/07/germany-fm-gabriel-longer-risk-war-gulf-row-170706073717539.html
Napokkal ezelőtt már szóba került, mikor az USA belengette a szigorításokat a ruszkik ellen.

gabors 2017.07.06. 16:02:44

@Szabinho: " hogy a nemzetközi terrorizmust nem csak Katar támogatja, hanem kb az összes gazdag arab ország, élükön Szaud-Arábiával " az Al-Jazzira-t is be akarjak zaratni veluk (az emir hazi sajtoja olyan mint MTV1-2-3-4) Qatar-rol vagy a mindenhato emirrol soha semmit csak jot irnak sziriaban csak az ott harcolo galad szaudi terroristakat mutogatjak (Qatar tamogatja a Hamast, Al-Kaidat, a Taliboknak is van ott nagykovetsege szoval tamogatnak minden Allah-ert jihadolo csoportot) persze a szaudi-ak sem sokkal jobbak nyomjak nem kicsit konzervativ wahabbizmust es nem csak az obol orszagokban hanem tobbek kozot UK, US. Es exportaljak a harcosokat korabban Afganisztanba most meg Iraq Syria, es Yemenben sem beket vittek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.06. 16:02:54

@Demi78:
Aztán jönnek a dumával hogy miért mennek oda az usákok.
Mert az óvodában rendet kell tenni bazmeg...

Hari Seldon 2 2017.07.06. 16:04:17

@cat power:
Nem olaj, a gàz miatt. (Katarnak egy kanyi olaja sincs)
De egyébként igazad van.

Demi78 2017.07.06. 16:12:56

@diggerdriver: az megint egy masik kerdes es ettol a hideg viz kiver, hogy mit keres az amerikai kormany a kozel keleten vagy hogy mit keres az orosz hadsereg sziriaban. Mindneki maradjon a sajat portajan, kevesebb gond lesz a vilagban. (jo, tudom, hogy az olaj miatt)

DieNanny CH 2017.07.06. 16:15:58

@Din Serpahis:

Szerintem ugyanezt gondolják az ottaniak az európai államokról...

Shaktee 2017.07.06. 16:17:36

@Demi78: "Mindneki maradjon a sajat portajan"

Azt hittem hogy én vagyok a fo"naiv a blogon
:-)

gabors 2017.07.06. 16:35:42

@diggerdriver: "Aztán jönnek a dumával hogy miért mennek oda az usákok. " mennek ???? Qatar-ban van az egyik legnagyobb bazisuk a kozel keleten (2001 ota) tobb mint 10,000 emberrel

gabors 2017.07.06. 16:43:31

@Demi78: "Mindneki maradjon a sajat portajan, kevesebb gond lesz a vilagban. " azert pl a Lengyeleknek, Eszteknek, Litvanoknak, Letteknek mint NATO tagoknak (mostanaban plane az Ukranoknak) kicsit mas errol a velemenyuk miota az orosz medve ujra koszoruli a karmait.

Nem egyszeru csak ugy odamenni amikor eppen a balhe van, jobb az ilyen helyeken allomasozni (torokok is amugy ott vannak Qatar-ban tobbek kozott oket is kitessekelnek az szaudiak)

geeeteee 2017.07.06. 16:46:13

@cat power: Amerikai sugallatra talán. Elszigetelik Katart, nyomásgyakorlás teljesíthetetlen feltételekkel. Csak ennyi. Eggyel kevesebb konkurencia.

Shaktee 2017.07.06. 16:53:56

@gabors: szerbek meg mindig oldokolnenek a balkanon ha Clinton nem bombazza oket szarra.

etc..etc..

gabors 2017.07.06. 16:59:25

@geeeteee: "Csak ennyi. Eggyel kevesebb konkurencia. " nem alaptalan a felteves USA-ban nemreg megvaltoztattak a szabalyokat igy lehetsegesse valt LNG-t exportlani amiben Qatar is kiraly .. nehogy mar azok az arab tevepasztorok elrontsak Trump uzeletet :-))

Olajjal nincs gond abbol meg mindig importra szorul az USA bar joval kevesebbre mint akar csak par eve... de gazbol tobblet van es probalnak piacokat talalni (most eppen a lengyeleknel utazougynokoskodik Trump ebbol a celbol)

Arthamyr 2017.07.06. 16:59:34

@cat power: A kis kövér ferdeszemű országára is ráférne egy alapos nagytakarítás. Van a világban minden, ami szemnek-szájnak ingere, mint a búcsúba'. :)

geeeteee 2017.07.06. 17:54:38

@Arthamyr: Avval muszáj Kínára várjanak. Nélkülük nem megy.

M. Péter 2017.07.06. 18:36:57

@Hari Seldon 2: Csak olyan napi 1,5 millió hordó olajat termelnek, kb. annyit, mint az EU.

Shaktee 2017.07.06. 18:39:10

@tanato:

"Beszaladtunk a közértbe tejért, a reggeli müzlihez. A rádióban zene szólt éppen. Majd a gyermekem megkérdezte, mi az az illegális, anya. Felkaptam a fejem. Ja, igen. Hát csak a szokásos reklámblokk, ami megszakítja a zenét a rádióban, rendszeresen. Biztos, hogy egész nyári szünetben erőszakosan a képünkbe tolt plakátokat akarok a gyerekeimnek magyarázni úton-útfélen, majd a fagyijukat se tudják úgy elnyalni, hogy ne hallanák ezt a blődséget, hogy a haza veszélyben, és védjük meg? Biztos, hogy egy négyévesnek meg egy másodikosnak ez a kibaszott legfontosabb kontent? Ha a dohányt olyan szépen elsötétítjük, amit egyébként mi nem használunk amúgy sem, akkor a mentális szennyet, a szorongató és számukra érthetetlen tartalmakkal meg erőszakoskodhatunk önkényesen? És én, mint szülő, számos másik szülővel egyetemben, tétlenül kell tűrnöm ezt a szart? Gyakrabban kell Orbánról beszélnem, mint a farkasról a mesében? És miért jut eszembe megállás nélkül az a gyerekkor, aminek azt hittem, hogy már régen vége, amikor folyton egyetlen pofát kellett bámulnunk, már ovitól kezdve, és szajkóznunk a boldog öröm száz virágát néked adjuk, pártunk, úgy nevelsz, hogy hőseidhez hasonlókká váljunk, s ha felnővünk, letegyük a legnehezebb vizsgát, úgy éljünk és úgy harcoljunk, mint a kommunisták? Mert 3 évesen verték ezt belém, és álmomból ébredve tudom mai napig. A történelem ismétlődik, és az ember nem fejlődik semmit? Nem látjuk, hogy ugyanazon eszközökkel operálunk, csak a neve más, a képviselők mások? Vagy hogy ugyanúgy csillagot festünk emberekre, akiket illegálisnak titulálunk, mint egykor, és ismételni kezdjük a történelem legnagyobb borzadályát? Hol vannak ilyenkor legalább a nagy gyermekvédő szakértőik, akik szerint éhezés sincs, és miért nem jelzik, hogy úri hóbort ide-oda, a gyermeki lélekre ez romboló és káros?"

2017.07.06. 19:09:23

Volt itt egy holgy kommentelo aki Katarban volt epito mernok(?),aki Ausztriaban dolgozott elotte es a fonoke hivta oda dolgozni,posztot is irt anno.
HA,öt nem lehetne megszolitani ez ugyben?

Hari Seldon 2 2017.07.06. 19:14:37

@M. Péter:
Akkor a kedvedért pontosítok, mert tudom, hogy szereted kijavítani a pontatlanságot: "nem jelentős a köolaj kitermelés a földgáz mellett Katarban". (sajnos ez sem elég egzakt, de talán jó lesz most az egyszer)
Most van egy hatalmas gázmező, ami közös Iránnal. Az sokkal jelentősebb tényező náluk.

Shaktee 2017.07.06. 19:25:35

@DieNanny CH: Egy barátom facebook posztja.

DieNanny CH 2017.07.06. 19:35:21

@cat power:

Ezt ő írta, vagy ő is idézte valakitől?

nyuszigonosz 2017.07.06. 19:39:06

@M. Péter: Az olaj Katarnak megvan, olajállam, de nem az olaj kitermelés ott a fontos. Az olaj világpiacon Katar nem nagy játékos. Norvégia többet ad el évente.

Katarban a gázföldek az óriási érték. Katar gigantikus gazdagsága North Field - böl származik.
Csak a tavalyi évben 77,2 millió tonna sokk-fagyasztott gázt adtak el.
A sokk-fagyasztás a gáz térfogatát csökkenti, mivel összesüriti azt és könnyebb szállítani így.

Az embargó fö oka is inkább itt kereshetö: az olajnagyhatalmaknak. Szaud Arábia, Egyesült Arab Emirátus, Egyiptom, Bahrein, Jemen és egy darab Kelet-Líbia azok akik megszakították a diplomáciai kapcsolatokat és szinte elzárták Katart ( repülöjáratok nincsenek már arrafelé, hajó járatok úgyszintén meg hát minden, amivel egy embargó jár)

Túl gazdag Katar a gáz miatt és túl közel került, szerintük , Iránhoz.

Shaktee 2017.07.06. 19:48:37

@geeeteee: Nem bizony, ok sem akarnak eltevedt raketakat a fejukre, se az usa piacot elvesziteni.

Rajtuk áll a dolog 100%

tanato 2017.07.06. 20:15:47

@cat power: Elég jó komment,a gyűlöletre mindig szívesen építenek errefelé,változó célszemélyekkel persze.

Hari Seldon 2 2017.07.06. 20:21:18

@nyuszigonosz:
Oh, hát itt vannak a számszerű adatok.
Köszönöm hogy pontosítottál... :-)

2017.07.06. 20:25:12

Na hétvégén "hőhullám "lesz a londonyorszagban,vonulnak a prájdosok....

nyuszigonosz 2017.07.06. 20:26:38

@Hari Seldon 2: Szivesen. :-)

Shaktee 2017.07.06. 20:51:25

@Dope and RepoMan: Mit veszel fel Dope?
Megvan a mult evi pink bugyid??

Arthamyr 2017.07.06. 20:54:19

@geeeteee: Felőlem aztán Kína is annektálhatja őket. Most úgyis benne vannak a terjeszkedésben, az ottani lakosság 99%-ának meg nem lenne rosszabb, ha a kínai alja nép fele kezdene el konvergálni az életszínvonaluk. A kínai vezetés sem egy kedves bagázs, de azért a kis kövér és csapata mérföldekkel rosszabb.
Minél később avatkoznak be, annál rosszabb lesz, ha meg eljutnak a bárhova elérő atomfegyverekig, kezelhetetlenné válnak (már ha még kezelhetőek most).

Dikusz 2017.07.06. 21:18:27

@cat power: színtisztán igaz, amit a barátod írt. Te válaszoltál valamit erre, vagy ő kapott-e válaszokat a posztjára?

gabors 2017.07.06. 21:24:03

@nyuszigonosz: " sokk-fagyasztott gázt adtak el. "

ilyet meg az eletben nem hallottam ezt Liquified Natrual Gas (LNG) vagy magyarul cseppfolyositott-nak hivjak, nincs az megfagyastva 1/500 korulire csokken a terfogata (foldgaz kb -182C fokon fagyna meg )

de ha valami "referenciat" is meg tudnal adni (angolul is jo) orulnek...

nyuszigonosz 2017.07.06. 21:29:56

@gabors: Igen, az LNG. És ennek utánaolvastam, mert érdekelt.
Eredeti szöveg:

"Der kostbare Rohstoff wird auf minus 164 Grad Celsius abgekühlt, dadurch verflüssigt und auf Sechshundertstel seines Volumens komprimiert."

The precious raw material is cooled down to minus 164 degrees Celsius, liquefied and compressed to six hundredths of its volume.

Hari Seldon 2 2017.07.06. 21:47:29

@nyuszigonosz:
Ma nagyon felkészültél minden téren... :-)

2017.07.06. 21:49:37

@cat power: sorry I'm not Londoner,luckily.....

Amugy te ki vagy,hol elsz?

nyuszigonosz 2017.07.06. 21:52:13

@Hari Seldon 2: Hari nem készültem. Mindjárt akkor, amikor a diplomáciai kapcsolatok felmondása lett, na akkor az éjféli rádióhírekben hallgattam. Késöbb még sok ehhez értö szakember nyilatkozását/ elemzését hallgattam, vagy olvastam, és a szituáció nem volt sem új sem ismeretlen számomra. A gázföldek sem. :-) Engem érdekelnek az ilyen dolgok, igyekszem tudni róluk, háttérismeretekkel együtt.

Az egyetlen dolog aminek ma tényleg külön utánanéztem a számok voltak. Azokat, amikor hallom, akkor tudom, de aztán meg már nem.

2017.07.06. 21:55:24

@cat power: not my cup of tea.......

gabors 2017.07.06. 21:55:42

@nyuszigonosz: szoval akkor nincs olyan hogy sokk-fagyasztott gas :-))

ilyen van mondjuk elelmiszereknel (flash-freeze) de az egeszen mas :-)

1/600 ??? lehet valamiert 1/500-ra emlekeztem

nyuszigonosz 2017.07.06. 22:04:21

@gabors: De van. :-) Mondjuk az is lehet, hoyg csak itt használatos, és erre is ugyanezzel a dologgal kapcsolatban tudok neked most idézni. :-)
Pont a fö mondatban, amit küldtem, ugye nem az volt. :-)

77.2 million tons of shock-frozen gas has exported Qatar last year, according to a report from the International Gas Union, one of the most important international associations in the industry. This corresponds to about a third of global LNG production.

Nem én fordítottam, hanem az eredeti német szövegböl a gugli, mint az elözö mondatot is.

gabors 2017.07.06. 22:54:19

@nyuszigonosz: "shock-frozen gas" ezt beleteszem az angol google-ba semmi olyan talalat nincs aminek koze lenne LNG-hez az a gyanum hogy valami "rossz" tukorforditas eredmenye (nemetbol)

de mindegy nem lenyeges de meg hasonlot sem talalok angol eredetiben

Shaktee 2017.07.06. 23:00:52

@Dope and RepoMan: jó sereket is mérnek londontownban, s kapósak a menyecskék is.

2017.07.06. 23:03:22

@cat power: de ha egyszer nem ott elek....

nyuszigonosz 2017.07.06. 23:04:56

@gabors: Elhiszem neked, én sem hallottam a gázzal kapcsolatban addig míg itt nem ezt olvastam.

Eredeti német: ...77,2 Millionen Tonnen schockgefrostetes Gas hat Katar im vergangenen Jahr...."
Na de ez legyen már a legkevesebb. :-)
Én nem fogom angolul használni, német nyelvterületen élek. :-)

Meg most beírtam csak a schokgefrostetes Gas a "német" gugliba, és van találat. :-) Ez a Focus -Online cikk. :-)

Amúgy rózsák, más virágok, gyümölcs, élemiszer vagy akár tengervíz sokk-fagyasztása a találatok többsége. :-)

gabors 2017.07.06. 23:10:20

index.hu/kulfold/2017/07/06/virginiai_magyar_rab_william_morva_kivegzes_vagy_kegyelem/

csak tudnam az mit szamit hogy felig magyar (a cimben) nem lehet szokott rabkent ket ember megolni egyik fegyvertelen volt a masik meg egy rendor ... ezert mi mas buntetest kellene adni ?

gabors 2017.07.06. 23:16:46

@nyuszigonosz: tukorforditas ... :-)) tisztan latszik ..

"Amúgy rózsák, más virágok, gyümölcs, élemiszer vagy akár tengervíz sokk-fagyasztása a találatok többsége. :-) " ezt irtam en is de az helyesen angolul flash-freeze(ing) aminek nincs koze a a "liquefied gas"-hoz illetve annyi hogy ezt altalaban liquefied nitrogen-nel teszik ami "nagyon" hideg es nagyon gyorsan fagyasztja meg azokat a valamiket, igy nincs ido nagyobb jegkristalyok keletkezesere vagyis nem igen roncsolodik pl a virag vagy gyumolcs... (errol ennyit) kezdem erteni a felre-ertest

Shaktee 2017.07.06. 23:20:27

@gabors: amerika az egyetlen ország (s arab országok főleg) akik elmebetegeket, gyerekeket is kivégeznek. Mi a kérdés gábor?

LittleG (uk) 2017.07.07. 00:50:05

@nyuszigonosz: Ez az angol ferdites vicces, nekem inkabb azt jelenti, hogy 77 millio sokk-fagyasztott gaz Katart exportal :)

LittleG (uk) 2017.07.07. 01:30:18

@swing gitan: Gyerekeket 2005 ota nem (ezelott is csak felnotteket, akik meg kiskorukent gyilkoltak). Orulteket sem, de kulonbozo mentalis betegeket igen :(

gabors 2017.07.07. 03:43:39

@swing gitan: "akik elmebetegeket, " elmebeteg ????? ugyan ilyen vedelemmel mindig lehetne elni barmelyik gyilkosnal hiszen epp eszu ember ilyet nem tenne (gondlom a rablasokat is csak azert kovette el ) van akinek bizony nincs miert elnie ...

lasd azt a feher nacit aki bement a fekete templomba es kivegezte az ott biblia orat tartokat .... ilyet sem tesz eppeszu ember de nehogy mar emiatt ne vegezzek ki

geeeteee 2017.07.07. 07:17:31

@LittleG (uk): Az ő krampuszuk. Ugye ott van Japán és Dél-Korea is, szóval Kinának valamennyire inkább szövetségesük.

Vadalmaaaaa 2017.07.07. 08:30:42

Mire szamitasz a konzuli vedelemmel kapcsolatosan?

Vadalmaaaaa 2017.07.07. 08:31:19

@Demi78: mit keres az amerikai kormany a k.k- en?
Penzt.:)
Senki nem marad a helyen,meg az arabok se, miutan a leggyorsabb utemben ok fegyverkeznek,szerinted azert,hogy a helyukon maradjanak? Naluk se viz,se vegetacio,olaj még van,elindultak....

Shaktee 2017.07.07. 13:10:00

@gabors: olvass camus albertet a témához. Nem kamus, de camus :)

gabors 2017.07.07. 21:02:11

@swing gitan: csak olvasd el az elso egy ket oldalt ... szerinted ez elmegeteg akit nem kellett kivegezni elore megirta az anyjanak mit is tervez (megol egy fegyveres ort a fegyverert) ... a tobbit te is meg tudod itelni ... csak kerdezem mi a kovetkezo szivbetegeket nem lehet halalra itelni, rakosokat, cukorbetegeket, vakokat, szokeket, barnakat ?

www.vawd.uscourts.gov/OPINIONS/URBANSKI/713cv283morva.4.15.2015..pdf

Attilajukkaja 2017.07.08. 15:23:27

Qatar nem rendezhet világbajnokságot! Ez egyértelmű.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása