oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. július 05. 06:30,  Dől a pénz a határátkelő magyaroktól 227 komment

2017. július 05. 06:30 Határátkelő

Dől a pénz a határátkelő magyaroktól

A bruttó nemzeti össztermék (GDP) mintegy 3 százalékát teszi ki a külföldön élő és/vagy dolgozó (hogy miért így fogalmaztam, rögtön kiderül) magyarok hazautalt vagy hazavitt pénzei. A legtöbben nem meglepő módon Ausztriában és Németországban keresik meg ezt az összeget egy friss kutatás eredményei szerint.

penztarca_billentyuzet_foto_pixabay_com_blickpixel.jpg

Kezdeném azzal, hogy nem vagyok közgazdász (sem), és nem is szeretnélek titeket rengeteg számmal traktálni, ezért megpróbálom inkább röviden összefoglalni a Hitelintézeti Szemlében megjelent tanulmány állításait, annál is inkább, mert jó pár érdekes van benne.

Például rögtön az, hogy a hazautalások tekintetében mennyire szétválik Délkelet-Európa (vagy nagyon leegyszerűsítve a Balkán), a balti államok, valamint Közép-Európa (ezeket nevezzük az egyszerűség kedvéért visegrádi országoknak).

Míg ugyanis az előbbi csoportban a GDP közel 10 százalékát (!) is eléri a külföldi munkavállalói jövedelmek és átutalások értéke, addig utóbbiban ez jóval alacsonyabb. Így aztán a magyar 3,3 százalékos adat a balkánihoz képest alacsony, viszont a régiót tekintve magasnak számít.

regios_aranyok.jpg

A tanulmányt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két munkatársa, Csortos Orsolya és Kóczián Balázs készítette, és kiderül belőle, hogy inkább az átmenetileg külföldön élők utalnak haza, akik tartósan kitelepedtek, azok kevesebb pénzt küldenek.

Ez mondjuk logikusan hangzik, hiszen nyilván a tartósan külföldön lévők családostól vannak kint, tehát ha támogatnak is valakit, azok inkább a szülők, és ez nyilván kisebb összeget jelent, mint ha a gyerek(ek) és az otthon maradt társ megfelelő életkörülményeit kellene megteremteni. 

A tartósan külföldön élők átutalása az elmúlt években a GDP 0,5 százaléka közelében alakult. 

Hogyan jutottunk idáig? 

Míg a válságot megelőzően az átmeneti külföldi munkavállalásból származó jövedelmek értéke nagyjából 1,2-1,5 milliárd euró volt, addig 2009-ben visszaesett, nyilván azért, mert a magyarok célországai sem voltak túl kellemes helyzetben, ami megnehezítette a külföldi munkavállalást. 

A fordulatot 2011 hozta el, amikor Németország feloldotta a magyarokra (is) érvényes utolsó korlátozásokat. Ennek a jelentőségét az is mutatja, hogy például tavaly a mintegy 3,5 milliárd eurónyi (!) külföldi munkabér kb. háromnegyede (!) onnan és Ausztriából származott. 

Már minden hetedik magyar gyerek külföldön születik

A kedd egyik érdekes híre volt, hogy a magyar gyerekek 15 százaléka már külföldön születik. Miközben az idei év első négy hónapjában Magyarországon 1,4 százalékkal kevesebben születtek, addig külföldön 12 százalékkal több magyar gyermek jött világra.

Ami a tartósan külföldön élőket illeti, a hazautalások értéke 2008 előtt a 100 millió eurót sem érte el, aztán a válság után ez az összeg megugrott, olyannyira, hogy tavaly már elérte a 700 millió eurót. 

A határátkelők többsége ebben a csoportban Németországban és az Egyesült Királyságból utalt (Ausztria nyilván túl közel van, így onnan sokaknak egyszerűbb ingázni.)

tartosan_kulfoldon_elok.jpg

Azt azért fontos megjegyezni, hogy a munkavállalói jövedelmek elsősorban azt mutatják meg, hogy a külföldön átmenetileg (ez egy évnél rövidebb időt jelent) dolgozó munkavállalók mennyi bruttó munkajövedelmet szereznek. 

Mivel ebből a munkabérből a munkavállaló még adót fizet az adott országban és jövedelmének egy részét megélhetési költségeinek fedezésére fordítja (és ezt azért elég nehéz számszerűsíteni – ismeri el a tanulmány), a munkavállalói jövedelemnek csak egy részéről feltételezhető, hogy végül ténylegesen hazautalják. 

Mi az egyenleg? 

Nagy kérdés persze, hogy mi a valós egyenleg. A tanulmány szerint az átutalások miatti magasabb jövedelem növelheti a gazdaság és a háztartások jólétét, és például kedvezően hathatnak az oktatásra is. 

A mérleg másik serpenyőjében ugyanakkor ott van a magasan képzett munkaerő elvándorlása okozta veszteség, és nagy kérdés, hogy a beérkező pénz kompenzálja-e ezt, illetve egyáltalán hogyan mérhető ez az egész. 

Mindenesetre a Nemzetközi Valutaalap tavalyi tanulmánya szerint a kelet-európai országokban a kivándorlók képzettsége, iskolázottsága lényegesen magasabb az országra jellemző átlagnál.

Öt németországi munkalehetőség 

Ha már Németország az egyik legkedveltebb célország a határátkelők számára, lássunk öt munkalehetőséget a legkülönbözőbb területekről!

Aztán az is kérdés, hogy a beáramló pénznek (és ebben az esetben a magyar 3,3 százalék még nem is olyan izmos, mint mondjuk a balkáni államok már említett majdnem 10 százaléka) lehetnek-e kedvezőtlen gazdasági hatásai, mint amilyen például az infláció (hiszen több pénz magasabb árakat és így nagyobb pénzromlást jelent). 

Így aztán – jegyzi meg a tanulmány – „a külföldi munkavállalói jövedelmek és átutalások és a gazdasági növekedés közötti kapcsolat nem egyértelmű, és a potenciálisan kedvező hatások önmagukban nem jelenthetnek csodaszert és nem helyettesíthetik a megfelelő gazdaságpolitikát egy ország számára”. 

Gyorsan be is fejezem, de még egy érdekes táblázatot azért ide tennék, ami arról szól, hogy az uniós országok között az átmenetileg külföldön dolgozó magyar munkavállalók GDP-arányos bérei a legnagyobbak, míg a folyó átutalások nem mondhatók kiugrónak.

eu_osszehasonlitas.jpg

Végezetül csak annyit, hogy a külföldi munkavállalás szempontjából a magyar határátkelők számára egyértelműen Németország és Ausztria áll az élen, ami persze nem újdonság. Ami a tartósan külfölden élőket illeti, ezekhez csatlakozik az Egyesült Királyság is (még…). 

Magyarországra egyébként főként a környező országokból (Románia, Szlovákia) érkeznek munkavállalók, de ők inkább csak átmeneti jelleggel. Az sem okoz különösebb meglepetést, hogy azért az Európai Unió fejlettebb országaiba kevesebb külföldi átutalás érkezik, mint a 2004-ben vagy később csatlakozottakba. 

HÍRMONDÓ 

Melyik országba érdemes elindulni munkát keresni? 

Nyilván abba, ahol van munka. Érdemes ilyen szempontból megnézni a legfrissebb hivatalos európai uniós statisztikákat. Hatalmas meglepetést senki ne várjon, érdekességeket igen. 

Belgium kemény lesz, nem viccel

A belga közlekedési miniszter javaslata alapján 100 eurós büntetést kellene fizetniük azoknak, akik a vasútállomásokon hagyják csomagjaikat. Erre azért mindenkinek érdemes odafigyelni. 

A Brexit még mindig elkerülhető 

Nem mi mondjuk ezt, hanem a brit ellenzéki Munkáspárt talán legtapasztaltabb európai parlamenti képviselője. Richard Corbett szerint a kilépés jelentette hátrányok más országok kedvét elveszik majd attól, hogy a brit példát kövessék.

(Fotó: pixabay.com/blickpixel)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pénzátutalás Magyarország Európai Unió

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5012641913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.07.05. 14:06:07

@Arthamyr: azt hiszem tavalyi volt a harmincvalahany K, 2017 aprilisig (UK ado ev aprilisig van)
Lenyegen nem igazan valtoztat.

Arthamyr 2017.07.05. 14:18:08

@Soros Putin Csarli: Ha 3x k (vagy akár 45k) felett csak 8% volt, és ez a magyarokra is igaz, az azért valamelyest alátámasztja a "minden londoni magyar mosogató elméletet", ha "felfele vékonyodó" jövedelemeloszlást feltételezünk, de legalábbis semmiképp sem cáfolja, mivel a higher alatt már közvetlenül a mosogatók sávja van (bár gondolom ők nem a sáv tetején vannak, és elég nagy az az alsó adósáv). :)

Sexual Harassment Panda 2017.07.05. 14:18:41

@tsabus [UK]: 10 év házasság után, 2 gyerekkel én már nem zuhanyzom.
Minek?
A feleségem már úgy sem hagy ott.
Akkor meg?

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.07.05. 14:28:05

@Arthamyr: hat, ja
Annyit tudunk, hogy kb 8% k-ejropai dolgozik magasan kvalifikaciot igenylo munkakorben, vagy legalabbis olyanban, ami a brutto 3xK-t evente eleri a UKben
Ez termeszetesen nem London orszagbra vonatkozik, hanem a teljes UKre
Es hogy a tobbi Ny-europai orszagra is ervenyes -e, azt csak feltetelezem.

Nem hiszem, hogy szignifikansan mas "minosegu" emberhalmaz ment a nemetekhez, mint a UKba.

Orszagok, amelyekhez valamilyen "skilled worker" vizum kell, nyilvan teljesen mas eloszlast mutatnak.

Sexual Harassment Panda 2017.07.05. 14:29:54

@Soros Putin Csarli: de.
Németországban/Ausztriában a szakmunkának nagy böcsülete van, jellemzően szakképzett munkavállalók mennek oda

Arthamyr 2017.07.05. 14:39:14

@Soros Putin Csarli: Igaz, vidéken még a UK-ban sem a világ szégyene egy 25k-30k-s fizu. És akkor még mindig nem gondoltunk bele, hogy mit váltottak erre le.
Mert pl. a diplomás ápoló munkájánál a mosogató lejjebb van, a legtöbb ember megítélése szerint (tegyük fel, hogy kénytelen pályát váltani, mert amúgy nem), de a magyarországi kilátásai nem lettek volna kimagaslóak, ebben az életében legalábbis

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.07.05. 14:52:10

@Arthamyr: azt nem tudom
Mindenesetre, Pontiacnak vagy milyen nick alatt irogat, abban igaza van, hogy az atlag k-europai nem vezeto onkologus a korhazban (az atlag brit sem az :))

Golf2 2017.07.05. 14:54:07

@Pink Petsch: Írod hogy több a román.Ha lehetne választani magyarral vagy románnal dolgoznál? És ha a román tudna magyarul akkor románul vagy magyarul beszélnél vele?

2017.07.05. 15:05:00

@Golf2: Nekem tökmindegy a nemzetiség. Ha idióta, akkor teljesen mindegy, milyen nyelven az, ha meg normális, akkor megdepláne.
Hogy milyen nyelven? Amelyik neki jobban fekszik.

Shanarey 2017.07.05. 15:24:05

Vicces poszt már megint.
Statisztika az MNB-től, mely cég vezérének, a szeme sem áll jól, pedig ez lenne vele a legkisebb baj vele.

A másik vicces hogy megállapítják mennyi pénz megy be az országba attól a "nagyon kevés" külföldön dolgozó magyartól.

valasz.hu/itthon/nyugatra-vandorlo-magyarok-eleg-volt-a-tevhitekbol-lassuk-a-tenyeket-124529

A Heti Válasz néven elhíresült egykori kormányszócső (KSH adat) szerint 112 ezer magyar dolgozik külföldön. Na és ha ezt a rohadtul nem igaz állítást összevetjük az MNB adataival abból az derül ki hogy az átlag magyar nem éppen kuli melós, ha ennyi pénzt tudnak összelapátolni.

:-)

tsabus UAE 2017.07.05. 15:27:07

@Sexual Harassment Panda: Én mit mondjak 20 évvel a hátam mögött ? :-)

LittleG (uk) 2017.07.05. 15:27:16

@London2009: hogy nem lepnek ki? nem azt mondtad valmikor, hogy EU-szkeptikus vagy? (vagy lehet keverem)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.05. 15:29:29

@Pink Petsch: "Ó, és ne felejtsd el, hogy 47 ezer forintból kell havonta megélned Magyarországon közmunkásként."
- nem kell. Lehet nyelvet tanulni, kulfoldre menni, de otthon is rengeteg a lehetoseg, viszont ingyensegely ne jarjin.

somlobodog 2017.07.05. 15:29:48

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: te biztosan nem vagy 100as. Ha valaki állít valamit az bizonyít. Te idehazudtal valamit ma is és mikor rakerdeznek hogy honnan szedted megint hazudozol egy általad lenezett "kulimunkas" értelmi szintjén válaszolva. Nem érzed kenyelmetlennek itt hogy kiallsz 100ember elé és mindenki pontosan tudja hogy hazudsz és emellett még túl sok eszed sincs? Mindennap kapni egy pofont szar lehet főleg hogy még vissza is jössz mindig egy ujabbert :)). Soha egyszer nem írtál itt semmit ami igaz lenne vagy tényekkel alá lett volna támasztva.

somlobodog 2017.07.05. 15:29:54

@Arthamyr: "Ez olyan, hogy mondjuk kijelentem, hogy egy ostoba, tahó troll vagy, és neked meg bizonyítani kell az ellenkezőjét." - :))) ezt én is kijelentem róla és akkor várjuk a bizonyitast hogy nem az.:))

Shanarey 2017.07.05. 15:40:23

@somlobodog:

A trollok egy különös félresikerült ember típus.

Különös jellemzőjük az hogy a saját életük bizonyos értelemben meglehetősen pocsék, s emiatt a neten keresztül állnak bosszút. oly módon hogy itt tolják a hülyeségeiket. Persze lehet nekik beszólni, ám nem működik.

Az efféle gyepes agyú, küldetéstudattal megáldott egyebek erre nem szoktak érdemben reagálni.

LittleG (uk) 2017.07.05. 16:01:12

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Szoval ha en azt allitom, hogy x hegy y m magas, nem en kell bizonyitsam, hogy nem annyi, hanem aki nem hiszi, menjen es merje le. Mert nekem igazam van, csak mert azt mondom.

Arthamyr 2017.07.05. 16:15:13

@somlobodog: Én ugyan nem mondtam ilyet, csak illusztrációként. :)

GFO 2017.07.05. 16:37:29

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: ha tényleg olyan sok lehetöség lenne akkor senki sem választaná a közmunkát, ami tényleg nem egy leányálom. És it nem csak az 'utcasöprö' sztereotípiában kell gondolkodni: irodai munkára (pl. iskolákban, önkormányzatokban) is sok pozíciót (középfokú végzettséggel rendelkezö) közmunkással töltetnek be, kb. fele annyi pénzért, mint akik állandó munkakörben, nem közfoglalkoztatottság keretében dolgoznak ott.

És nem csak az a szörnyü, hogy fele pénzért kell ugyanazt a munkát elvégezni, de ráadásul a kevésbé intelligens 'kollégák' (azaz a legtöbb) még le is nézik közmunkás társaikat. Legalábbis vidéken ez a helyzet elég gyakori. Szóval elég megalázó tud lenni.
Ráadásul ha valaki ebben a közmunkás státuszban dolgozott, akkor késöbb egy normális állásinterjún is hátrányba kerül (elöitéletek miatt), hacsak nem tagadja le, de hát azt se lehet mindig...

Szóval pl. ezek miatt rossz a közmunkaprogram. Persze úgy sejtem, hogy téged nem foglak meggyözni, de hátha a többieket érdekli ez a vélemény is.

Az meg tényleg csak vicc, hogy azt gondolod, a nyelvtanulás meg a külföld mindenkinek opció. Például 40-50+ éves, családos és/vagy mondjuk nyelvérzékkel nem megáldott emberek esetén is?

Shaktee 2017.07.05. 16:56:41

@Shanarey:

Teljesen igazad van..ide is trollkodom ezt a peticiót heves küldetéstudatommal, hátha tegnap nem látta mindenki :P

www.peticiok.com/signatures/alairas_a_soros_gyorgy_elleni_plakat_miatt

Shaktee 2017.07.05. 17:47:29

@Shanarey: Te is egy monacoi hercegno vagy lamborginivel?
:)))))

geeeteee 2017.07.05. 18:00:28

Félve kérdem, bárkinek múlik valami azon, hogy mi lenne bizonyítva? Picsogtok a kakukkfiókának.
Itt a szubjektív vélemények lenyomják, evvel etetitek, szintén bármi alátámasztás nélkül. Soknak sikerül, a másik soknak meg nem, az arányokat pedig csak saccolni tudjuk. Az önigazolás vád pedig mindkét oldalról igaz lehet.
www.adelaidenow.com.au/news/south-australia/hungarian-migrant-gabor-urban-heading-home-cant-find-job-in-australia-despite-having-three-tertiary-degrees/news-story/33d73cb489f09182dc6c0e526bff870a
Ez például cáfolat lehet mindkettőre.
Van-e értelme 88-as ASYL-ösnek ehhez hozzászólni? Olyan a téma, amiben nehéz igazságot tenni.
Azok a leghangosabbak, akik most mérettetnek meg, lehet a hengerfejkupec is kifelé készül, csak megerősítésre vár. Kinézek belőle annyit, hogy menne neki.

geeeteee 2017.07.05. 18:00:31

@cat power: Nem neked mondtam, hogy ne egyél a sárga hóból?

Shaktee 2017.07.05. 18:08:22

@geeeteee: :)

Voltál valaha syrius bulin?

LittleG (uk) 2017.07.05. 18:26:50

@London2009: De o nem az angliai magyarok 60%-at mondta, hanem az osszes kivandorolt magyaret, ha jol emlekszem. Visszakeresni nem nagyon tudok ea meg kevesbe akarok...

LittleG (uk) 2017.07.05. 18:31:48

@Arthamyr: Nem igaz,a higher alaty meg nagyon sokfele melo van lefele, mire elersz a mosogatokig...

LittleG (uk) 2017.07.05. 18:32:21

@LittleG (uk): Pl nagyjabol az osszes tanar meg nover is...

geeeteee 2017.07.05. 18:37:08

@Pink Petsch: Valahogy a franciázás nevet kapta az egymás megkóstolása, nekem eddig bejött.

fordulo_bogyo 2017.07.05. 18:37:12

Tudna valaki linkelni az eredeti tanulmanyt?
erdekelne, vajon hogyan gyujtottek adatokat es azok vajon mennyire megbizhatoak?

geeeteee 2017.07.05. 18:37:20

@cat power: Tegnapelőttről: youtu.be/mpNn1nht0_8

Egyébként a győri ifiházban kezdtem 84-ben, Nagyobb buli meg két évvel később a Jethro volt.

geeeteee 2017.07.05. 19:01:16

@cat power: Fordítva se lenne érdem.

Shaktee 2017.07.05. 19:04:51

@geeeteee: mondjuk akkor ugy hogy elmenydus volt a hetvenes évek, zenében is.

Shanarey 2017.07.05. 19:11:23

@cat power:

Nem.

De a nevem eléggé specifikus, hogy úgy mondjam nem egy Szabó László, avagy ahogy az USA-ban mondják John Smith.
A a nevemet röviden adom meg akkor 2 ember létezik ezzel a névvel. Ha megadom a harmadikat, akkor csak én vagyok.
Emiatt nem írok alá efféle dolgokat.

Shaktee 2017.07.05. 19:13:00

@Shanarey: sokan írták alá név nélkül.

geeeteee 2017.07.05. 19:42:37

@cat power: Is. :D A zene lexikon, ott vannak a válaszok, csak fül kell hozzá.

geeeteee 2017.07.05. 19:42:47

@cat power: Nem szabadna evvel, ilyesmivel foglalkozni. Teljesen lényegtelen, terelés az egész, miért haraptok rá. Visszhang nélkül kéne hagyni. Hagyni csendben kútba esni.
Kérdések kellenek a plakátokra, számonkérés.

M. Péter 2017.07.05. 19:43:00

@diggerdriver: Dehogynem. A svájciak egy kötelező érvényű(!) népszavazáson megszavazták, hogy bevándorlási kvótákat vezessenek be. Ebből annyi lett, hogy most a helyieket kell előnyben részesíteni bizonyos feltételek esetén, és ezt még az EU is elfogadta.

M. Péter 2017.07.05. 19:45:23

@Soros Putin Csarli: Az Egyesült Királyságba magasabban képzettek mentek, Németországba több szakmunkás.

Shaktee 2017.07.05. 19:53:51

@geeeteee: azt hiszem több mint százezren irtak alá hogy bajszi ne írja alá a ceus kamut. Did not matter.

Ha nem megy ki 200ezer ember az utcára, akkor semmi sem történik, csak akkor visszakozik a kis vasutas.

DieNanny CH 2017.07.05. 20:02:14

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:

"
"Ó, és ne felejtsd el, hogy 47 ezer forintból kell havonta megélned Magyarországon közmunkásként."

- nem kell. Lehet nyelvet tanulni, kulfoldre menni, de otthon is rengeteg a lehetoseg, viszont ingyensegely ne jarjon. "

Na, várjál. Megkérdezted, mi a rossz a közmunkában.
Pinky azt írta, a 47 ezer Ft-os fizetés. (Többek között.)
Erre azt írod, lehet menni külföldre, meg nyelviskolába - ???

Ez olyan, mintha megkérdeznéd tőlem, mi a rossz a tökfőzelékben, én meg azt írnám, azok a hosszú, nyálkás szálak benne - és azt válaszolnád, akkor egyek fasírtot.

Szóval, érted, hogy a közmunkában leginkább a kevés fizetés a rossz? (Amiből talán internetre sem telik, hogy idegen nyelvű videókkal nyelvet lehessen tanulni.)

M. Péter 2017.07.05. 20:07:20

@Soros Putin Csarli: @Arthamyr: Van egy 0%-os sáv, az idén 11500 font, ezután a 20%-os sáv 33500 font (31500 Skóciában). A 40%-os adó Skócián kívül 45000 font összjövedelemnél kezdődik, Skóciában 43000 fontnál. Az elmúlt években is hasonlóak, csak kicsivel alacsonyabbak voltak a számok.

Herr Géza 2017.07.05. 20:24:00

@M. Péter: Ebből azonban még semmi nem él jelen pillanatban. Egyáltalán, mi az, hogy "kötelező érvényű"? Mert a kvótásdi még csak egy távoli elképzelés.... Mostani állás szerint majd 2019. tájékán térnek vissza rá (2014.-ben volt a népszavazás :D).
Svájc gyakorlatilag elszabotálja a népszavazás eredményét....

2017.07.05. 20:26:14

@cat power: te névvel írtad alá?

geeeteee 2017.07.05. 20:26:21

@cat power: Néggyel alatta meg az én kedvencem:
youtu.be/99j_BsYX55k

Shaktee 2017.07.05. 20:50:27

@geeeteee: Párizsi udvar, 69?..meg en is nagyon kolok voltam..:-)

Shaktee 2017.07.05. 21:03:30

@cat power: ehh, nem az udvar, kert a Fo utcaban.

M. Péter 2017.07.05. 21:45:56

@Herr Géza: Ügydöntő, meg is változtatták az alkotmányt, a svájci kormány és a parlament viszont szándékosan alkotmányt sért, és nem vezetett be éves kvótákat. A brit népszavazás viszont jogilag nem köti a parlamentet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.05. 21:57:06

@M. Péter:
Biztos vagyok benne hogy a brit parlament nem meri megtenni hogy szembemegy a népakarattal.

Csodabogár 2017.07.05. 22:01:18

@cat power: Ne ábrándozz! Itt soha nem fog még 100ezer ember se kimenni az utcára. Jól elvannak itt a népek. Morognak otthon meg nyavalyognak a facebookon, de rámozdulni valamire, azt már nem. Örülhetünk ha választani elmennek, igaz ahhoz valami egységes ellenzék kellene, mert különben nem ér az egész szavazás semmit. Egységes ellenzék pedig nincs és ahogy elnézem nem is lesz.:-(((

Csodabogár 2017.07.05. 22:03:39

@Herr Géza: Svájcban mindig az lesz, amit akarnak. A népek szavaznak és ha nem úgy jön ki valami, ahogy akarták, akkor szépen el lesz kenve a dolog. Egyébként az a népszavazás is olyan volt mint a Brexit. Az értelmese nem is akarta, de hát az istenadta nép......

Shaktee 2017.07.05. 22:17:40

@RepoMan: nagyon hamar megtaláltál koma..

Mesélj kicsit magadról, hol élsz, mit csinálsz..ha már úgyis whitelistára akarsz kerülni

Csodabogár 2017.07.05. 22:19:26

@cat power: Engem nem kell meggyőznöd.

Hari Seldon 2 2017.07.05. 22:32:45

@tsabus [UK]:
Rendben azt elfogadom, hogy rendszerhiba lehet az, hogy nagy tömegeket be lehet hülyíteni. De akkor mi a megoldás? Nészavazni csak az mehet, aki nem teljesen ütődött? Hosszabb kampány kellett volna? Vagy KÖTELZŐ TV viták, pro és kontra?
Tudod, ha az ember érzelmei mentén szavaz, akkor BIZTOS, hogy átverik. - ÉS ez egy érzelmi szavazás volt
(persze, akkor is átverhetik, ha racionálisan próbál szavazni, de akkor talán kisebb esélyel)

2017.07.05. 22:38:37

@cat power: meg új vagyok,majd idővel megtudod

Shaktee 2017.07.05. 23:06:40

@RepoMan: a tardifosblog vajh hova tünt? :)

2017.07.05. 23:11:20

@cat power: elvitte a cica......
Don't be paranoid

2017.07.05. 23:12:59

Régen jobban pörgött ez a blog,hova tűntek a régi arcok....

Shaktee 2017.07.05. 23:13:13

@RepoMan: melyik cica?

Tehát másodnikk vagy..vagy akárhányadik, welcome on board :)

2017.07.05. 23:14:30

@cat power: te ki voltál régen pl ?

Shaktee 2017.07.05. 23:16:27

@RepoMan: kérdésre kérdéssel válaszolsz..

Herr Géza 2017.07.05. 23:30:21

@M. Péter: Hol változtatták meg az alkotmányt? A törvénybe meg már nem került semmilyen kvóta (szembe ment volna az EU-val kötött bilaterális egyezményekkel...), a helyi munkaügyi hivatalokra lett bízva gyakorlatilag az ügy egy elég vidám gumiparagrafussal. A munkapiaci helyzet tükrében a hivatal kiközvetíthet a cégekhez helyi munkanélkülieket, akiket előnyben kéne a cégeknek részesíteniük az EU-s pályázókkal szemben (egyenlő szakmai képesítés esetén).... Volt már ilyen a történelemben, innentől csakis a cég szándékán múlik a dolog: ha akarja a külföldit, mindig be fogja tudni bizomyítani, hogy a helyi polgár alkalmatlan az állásra. Persze maga a procedúra lassitani fogja egy új EU-s munkaerő felvételét, ami biztos fog valami keveset csökkenteni a külföldiek felvételi arányán. És nem mellesleg a szakképzetlenekre hátrányosabb lesz, hiszen ott valóban nehezebb bizonyítani, hogy a semmihez sem értő EU-s koma jobban ért a semmihez, mint a svájci társa. :D

Shaktee 2017.07.05. 23:37:21

@RepoMan: nemis :)

ahogy a HA bölcse,Shakti korábban konstatálta: Q egy eredeti szinfolt, pörsenés a blogos világ sejhaján :)

M. Péter 2017.07.05. 23:43:15

@Herr Géza: Itt az alkotmány szövege németül: www.admin.ch/opc/de/classified-compilation/19995395/201702120000/101.pdf A 121a cikkelyt a népszavas következményeként illesztették be, és ebben egyértelműen benne van a kvóta.

Herr Géza 2017.07.06. 00:24:42

@M. Péter: Való igaz, csak éppen nem az EU-s polgárokra vonatkoztatva, hanem globálisan a külföldiekre. Én kezdettől fogva erről beszéltem. Az EU-s polgárokra vonatkozó kvótákat az EU nem fogadta el, a bennszülöttek "előnyben részesítését" igen, nyilván pont azért, mert annak végrehajtása úgyis kétséges. Így lett kompromisszumos a megoldás. A kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad.
Figyelmedbe ajánlanám a paragrafus 5. és 6. pontját:
- nem köthető ellenkező tartalmú államközi szerződés ( az már megvolt jóval korábban az EU-val)
- a törvény szabályozza a részleteket ( a vonatkozó törvényben EU-s kvótárol már nincs szó)

M. Péter 2017.07.06. 01:24:11

@Herr Géza: Az alkotmányban benne van, hogy kellenek az éves kvóták, a konkrét számokat, hogy 10000 vagy 1000000 tartózkodási engedélyt adnak ki, azt kellene törvényben szabályozni. Megtehetnék azt is, hogy 1 miiliárdban korlátozzák a tartózkodási engedélyek számát, így lenne is korlát, meg nem is lenne.

Shaktee 2017.07.06. 01:57:51

@RepoMan: s különben is, majd visszaengedi a digsi ha a helyi bőcsészei ráuntak hogy a bircára rántsanak rá jóízüen.

gabors 2017.07.06. 03:19:17

@cat power: "amazingly stupid" koszi a linkert !!

gabors 2017.07.06. 03:37:24

@RepoMan: "@cat power: bátor ember vagy " dehogy csak a fidesztol mentes helyen el (es valszeg semmivel nem tudjak megfogni nem sok rokona lehet Mo-on)

gabors 2017.07.06. 03:40:09

@RepoMan: " Régen jobban pörgött ez a blog,hova tűntek a régi arcok..." ilyeneket ujkent mondasz ??? huh ???

GFO 2017.07.06. 07:54:28

@gabors: Lehet, hogy csak aktív hozzászólóként újonc, de amúgy régóta követi a blogot.

2017.07.06. 08:17:53

@gabors: Ja,új vagyok,de olvasom már egy ideje.
Pl te nyc. beli priuszos mérnök vagy aki 91-tol van kint és évi $100 k+ manija van,nem?

Dikusz 2017.07.06. 11:17:16

@cat power: :))))
ezeket a mondásokat meg kellene őrizni az utókornak egy nagykönyvben:)

Dikusz 2017.07.06. 11:20:04

@cat power: @Csodabogár: -nak tökéletesen igaza van. Annyiban egészíteném ki, hogy ha mégis kimenne akár 200e ember az utcára, itthon akkor sem történne semmi, ahogy hanyatló emlékezetem szerint soha nem is történt....

KissGecihuszár 2017.07.06. 12:34:42

halihó, nem tűntem el, csak ahol júniusban éltem, nos ott a szállás inhaber úgy gondolta; "úri huncutság" 2017-ben, az NSZK-ban a net, így nem biztosított és ugye júni 15-ig lehetetlen volt használni az itthoni net sticket, ergo csak az okos mobilon lévő kerettel tudtam gazdálkodni, ami lóf@szra nem volt elég.
A lényegre térve: én is utalok haza, hiszen Anyám kisnyugger, nem várható el tőle, hogy abból fedezze az itthoni bázis fenntartási költségeit (is), illetve -s szerintem nem vagyok ezzel egyedül, ugyanis több 100 ezer honfitársam "mert anno nagyot álmodni" és vett fel az 1. számú menekülő devizában, azaz CHF-ben DENOMINÁLT HUF hiteleket; kéróra, kocsira (egyesek AUTÓRA), erre, arra, meg amarra, s mert a végén már nem volt más választása, ezért "disszidált", csak hogy képes legyen csengetni ezen reménytelenül felduzzadt kötelezettségeit (is)- csengetem régvolt AUTÓM CHF-ben denominált hitelének többszöri pereskedés, majd leszarom tablettás (értsd: nemes egyszerűséggel nem óhajtottam csengetni a per következtében amúgy jelentősen lecsökkent sarat sem, mercsak) havi törlesztőit. Tehát a hazautalások -egész biztos,erről is vannak tanulmányok- igen jelentős, -nem lennék meglepve, ha túlnyomó többség lenne- része az ilyen meg olyan hitel/kölcsön törlesztésekre utalódna át és csak kisebb rész lenne az itthon maradott szeretett családtagok havi apanázsa, ami azért sem mindegy, ugyanis míg előbbiből nem keletkezik itthoni fogyasztás, hiszen az a bank "bugyrába" kerül, érdemben csak utóbbi járul hozzá a hazai GDP növekedéséhez, már amennyiben azt itthoni javra, szolgáltatásra költi el a kedvezményezett. Igen, képben vagyok, hogy a bank a hozzá utalt pénzeket ismét hitel/kölcsön formájában kinyomhatja, miáltal az mégis GDP növelő hatású lehet, azonban ahogy én elnézem a hazai KKV szektor hitelfelvételi hajlandóságát, erre inkább nem vennék mérget. Nem véletlen, hogy a bankok saját forrású KKV hiteleinél fényévekkel kedvezőbb kamatozású "matolcsy hitelek" karrierje mára igen csúfos képet fest. Szóval, érdemes lenne ezen témának kicsit a mélyére nézni, hogy valójában ennek a valóban nem pite összegnek hány %-a az ún. "kényszer" utalás, azaz mely a hiteltörlesztésekre megy és mennyi az, ami valóban az itthoniak jólétét van hívatva fedezni?

gabors 2017.07.06. 13:40:21

@RepoMan: "Ja,új vagyok,de olvasom már egy ideje.
Pl te nyc. beli priuszos mérnök vagy aki 91-tol van kint és évi $100 k+ manija van,nem?"

Igen kb jo pontosabban 90 Oktober elejen erkeztem es a ~$100k az osszevont brutto csaladi jovedelem ... de csak kb 3 eve leptunk be a 6 szamjegybe ... a tobbi stilmmel inkabb azert marajdon ;prius-os :-((

2017.07.06. 13:45:01

@gabors: tényleg ,prius,bocs a multambol fakadó szó miatt:)

Shaktee 2017.07.06. 14:21:02

@Dikusz: soha azért tulzás, felállt neha a magyar, akár puszta kézzel is tankok ellen...

Shaktee 2017.07.06. 14:22:43

@gabors: szerintem a repo is aláirta, pedig o egy csikenshit :DDD

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása