oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 24. 06:30,  Mit eszik egy londoni magyar? 411 komment

2017. június 24. 06:30 Határátkelő

Mit eszik egy londoni magyar?

Sok mindenen lehet eszméletlen nagyokat vitatkozni, de az ételek, a gasztronómia ezen belül is kiemelt helyet foglal. Ki mit eszik, miért azt eszi, miért nem máshogyan eszi, és egyáltalán, a káposztás cvekedli borssal vagy cukorral jobb? A címben tehát a hangsúly ezúttal az „egy” szón, van ez az egy pedig Digger, akit a hét eleji, a Ramadánról szóló poszt ihletett meg. Vitatkozni tehát lehet, és kell is, de azért a hangnemre ügyeljünk. :)

És természetesen várom a hasonló írásokat, ti mit esztek, hogyan készítitek el, miként hatott rátok annak az országnak a gasztronómiája, ahol éltek? A cím a szokásos hataratkeloKUKAChotmail.com.

cim_93.jpg

„Ez egy gasztroposzt. Eredeti (mármint Digger által adott – HÁ) címe mégis az, hogy CSAK. Miért? A gasztronómia szekértáborok sokaságából áll. Ebből következik, hogy a leggyakrabban használt szó a CSAK. 

A gasztrosznobok számtalanszor kifejtik hogy CSAK a farmermarketből, CSAK az organikus, CSAK a háztáji, CSAK Beethoven kilencedik szimfóniájának taktusaira kitojt tojást, CSAK Monopolyt játszó disznók oldalasából hasított szeletet, CSAK Arnold Master kondigépeken kigyúrt marhák bélszínjét hajlandók fogyasztani. 

Ők azok, akik csalhatatlanul felismerik az ocsú között a tiszta búzát. Bármelyik vakteszten megbuknának azt garantálom, megtettem már sokszor. Volt olyan, aki jóízűen falatozta a feleségem sütötte pulyka felsőcombot, és közben elmagyarázta, hogy ő soha az életben pulykát nem enne és azt már messziről a szagáról felismeri. 

Ez a poszt viszont nem erről akar szólni. Inkább arról, hogy a hagyományokat sutba dobva unortodox módon is lehet jókat enni. Hogy itt kint kétezer kilométerre az otthontól is meg lehet találni a finomat. Hogy miért akarunk mi magyarok a világ végén is autentikus magyar ételeket enni? 

Az életben sok mindent szeretnénk kipróbálni. Nyilván nem mehetünk el minden tengerpartra, nem nézhetünk meg minden Világörökség által védett gyönyörűséget, és nyilván nem próbálhatunk ki minden autómárkát, valamint nőt. Törekedni kell rá de attól még hiányos lesz a paletta. 

Viszont az ételek terén csak a fantáziánk szabhat határt. Pláne egy olyan városban, mint London. Itt minden népcsoport konyhája megtalálható és elérhető. 

Akkor csapjunk bele a lecsóba... 

Szó szerint. Egyik kedvenc ételem a lecsó. Tény, hogy nem hagyományos módon eszem. Hosszú lére eresztve, egy evőkanál cukorral és legalább 6-8 főtt tojást beleszeletelve szeretem. Színes kaliforniai paprikából, nem löttyedtre főzve, hanem roppanósra az igazi. Tudom, tudom, a lecsó CSAK úgy jó, hogy...

Nem érdekel. ÉN így szeretem.

1_132.jpg

Másik kedvenc a csülök. A csülök a disznó egyik legnemesebb alkatrésze. Van rajta minden, hús, zsír, cupák, bőrke. Mi készen szoktuk venni valamelyik hipermarket grillpultjánál. Nem egyformák, ez például egy Sainsbury's csülök.

2_103.jpg

Egy ilyen csülök egy evésre simán elég, ha viszont fokozni szeretnénk az élvezeteket akkor némi kelkáposztafőzelékkel párosítva igazi mennyei étel. Itt minden zöldségáru az év minden szakában frissen rendelkezésre áll és megfizethető áron. Szóval egy ilyen főzelék szeletelt sült csülökkel ott van a csúcs közelében.

3_95.jpg

Nézzünk néhány egzotikumot. Ezeket a család nem nagyon preferálja ezért, ha nyáron hazautaznak akkor teret adok mértéktelen élvezetüknek. Gondoltam egyszer, hogy én nem halhatok meg addig, amíg nem ettem homárt. Nosza a Morrisonsban vettem egyet és otthon nekiálltam. Való igaz, hogy egy erős kombináltfogó kell hozzá, de a sikerélmény megéri.

4_70.jpg

Ami megmarad utána, az is figyelemreméltó.

5_53.jpg

Szintén az egzotikumok közé tartozik a fekete kagyló. Mindenhol lehet kapni többféle formában, fillérekért. A legjobb a fokhagyma ízesítésű. Gyakran veszek otthonra, de az olasz étteremben is egyik kedvencem ez a kagyló rizottóval tálalva.

6_41.jpg

Van egy elektromos sütő itt mellettem és múltkor a Morrisonsban vettem két szelet kardhalat kíváncsiságból. Csodaszép halhús, petrezselymes újkrumplival fejedelmi étel.

7_32.jpg

8_28.jpg

Szoktam azért átlagos húst is sütni a platnin. Ez közönséges marhaszelet a la natúr tálalva.

9_22.jpg

10_19.jpg

A magyar ételikonok között előkelő helyet foglal el a húsleves. Vasárnapi ebédek elmaradhatatlan kelléke. Kevesen tudják igazán jól csinálni. Leginkább azok nem, akiknek kőbe vésett receptjük van rá. 

A „CSAK” konyhát mindig fenntartásokkal fogadjuk. A „CSAK” konyha a begyöpösödött konyha. A kőbe vésett szokások konyhája. Miközben életünk változik, szokásaink változnak, ízlésünk változik. 

Lehet nosztalgiával visszagondolni nagymamánk aranysárga húslevesére, de én valahogy nem kívánom az ujjnyi vastag zsírt a tetejéről. Nyilván '38-ban aratáskor kellett a kalória, sőt én most sem vagyok ellensége a zsírbevitelnek, de az lehetőleg ne a húsleves tetején nyilvánuljon meg. 

Szóval húslevest igyekezzünk minél vénebb állatból főzni. A húsnak és csontnak bele kell főni a levesbe és annak idő kell. Nem véletlen, hogy a legjobb húsleves öreg kakasból, tyúkból, marhából van. 

A marhahúsleves a műfaj királya, de vigyázni kell, mert ránézésre nem tudjuk megállapítani a korát. Főztünk mi már ököruszálylevest minden marhák öregapjából, ami nyolc órai főzést jelentett, igaz, hogy kihűlve a kanál megállt benne. 

A zöldségek örök vita, nem is taglalnám, csak annyit tennék hozzá, hogy sok legyen benne és ne hiányozzon belőle a zellergumó. Főzés közben a levesnek úgymond pöszörögni kell, valahol a forráshatáron innen. 

A Feleségem a műfaj igazi tudója, nála jobban senki nem tud ilyen aranysárga igazi jó húslevest megalkotni.

11_16.jpg

Most pedig egy tipikus, és talán csak a magyar konyhára jellemző ételt mutatok be. Ez az étel szintén egy emblematikus magyar konyhai produktum. Persze biztos lesznek olyan filoszok, akik az Ómagyar Mária Siralomból levezetik, hogy már a kelták is körömpörkölt szafttal kenték be nyilaik hegyét, de én még nem találkoztam más nemzetek konyhájában a disznókörömmel. Pláne ilyen megbecsültséggel. 

Kérem szépen, a jól elkészített körömpörkölt az ragad, nyúlik és szépen enni képtelenség. Urak, úri módon ne egyék. Hogy átköltsem Woody Allen mondását, undorító-e a körömpörkölt fogyasztása? Igen, ha JÓL csinálják. 

Járulékos előnye, ha néhány drótszerű sörteszál meredezik rajta. Az az igazi torok kéményseprője. Ezen a képen egy tökéletes műgonddal kivitelezett körömpörkölt látható Zoli barátom ajánlásával. 

Felhívnám a figyelmet a háttérben látható kenyérre. Az igazi friss foszlós fehérkenyeret CSAK így szabad szeletelni. Vastagra, rusztikusra, tépettre, olyanra, kedves barátaim, hogy kedved legyen tovább tépni. 

Mindazonáltal kíváncsi lennék, hogy más nemzetek mit csinálnak a disznókörömmel. Aki tudja, írja meg.

12_17.jpg

Gasztronómiai ámokfutásunk felső régiójából most szálljunk alá a pokol legmélyebb bugyraiba. Azt hiszem, hogy a Digger és a Paradicsomos Húsgolyó fogalma ugyanolyan elválaszthatatlan páros, mint Bonnie & Clyde volt annak idején. 

Amikor kijöttünk ide és munkám sem volt, meg nem tudtam, mikor lesz és takarékoskodni kellett, akkor találtunk egymásra. Örömmel jelentem be, hogy a gyengéd érzelmek a mai napig tartanak és szinte nincs hét, hogy ne tennék magamévá egyet-kettőt. 

Általában paradicsomos babbal és skót golyóval együtt eszem. A skót golyó az egy nagy fasírt, egy egész főtt tojással a közepén. Elkészítése igen bonyolult. Beleteszem a tányérba a két skót golyót és ráöntőm a paradicsomos húsgolyót, és babot. Beteszem a mikróba három percre.  Fogyasztás előtt rácseppentek két csepp Iguana en Fuego kurva erős paprikaszószt. Összekeverem és betolom arcba az egészet.

13_14.jpg

Néha szoktam szendvicset is készíteni. Platnin megsütök némi bacont és beillesztem két kenyér közé. Ez ragad a vesére, barátaim...

14_13.jpg

Már-már perverz módon szeretem a halat. Halat eszek hallal. A füstölt hal különösen a gyengém. Bár attól tartok, hogy ezt a blogot olvasó úri közönség nem lelkesedne eme apróhalért.

15_13.jpg

Anorexiás testemnek néha szüksége van tiszta zsírbevitelre is. Természetesen jó sok sóval kombinálva, hogy az egészséges táplálkozás látszatát is kerüljük. Szóval a fehér sósszalonna, aminek a közepe rózsaszínbe hajlik az igen erős fegyver a kóros soványság ellen.

Na de ahogy az a tömény zsír omlik a szájban, friss kenyérrel és paprikával vagy kovászos uborkával... A Kínai Császár sem eszik finomabbat.

16_10.jpg

Aztán ugye vannak a kolbászok. Itt is lehet enni ugyanazt a jó roppanós fröcsögős sült kolbászt mustárral, mint otthon bármelyik kifőzdében. Tény, hogy otthon jobb. Nem a kolbász miatt. Nem a mustár miatt.

Na de otthon egy piaci talponálló kifőzdében sültkolbászt enni mustárral, fehér kenyérrel... Utánozhatatlan. Viszont itt is van, meg lehet csinálni csak a kifőzde hangulata hiányzik.

17_10.jpg

18_10.jpg

A sült húsok is megérnek néhány szót. Nálunk előkelő helyezésük van a heti menüben. Általában tarja vagy császárhús formájában főtt krumplival. Mondjuk egy tányér sült császárhús fokhagymásan krumplipürével Ramsbury sörrel lenyomatva igencsak fel tudja dobni a jóérzést.

A boltok grillpultjában vett aranysárga oldalasok és egyéb disznóalkatrészek igen finomak, nemcsak szépek. A Morrisons ennek a műfajnak kiváló művelője ezek onnan származnak.

25_6.jpg

26_7.jpg

Na, de nézzünk valami diétásabb ételt is. A heti menü egyik kiemelkedő vacsorája a párolt zöldség főtt rizzsel és virslivel. Én meg szoktam locsolni édes chili szósszal, attól lesz igazán finom. A párolt karfiol, brokkoli nagy kedvencem. Egyébként a virsli gyakori étel nálunk, különböző köretekkel.

A következő étel szintén egy számomra unortodox alkotás. A paprikás krumpliról nekem teljesen más az elképzelésem és az emlékem. Mifelénk ez máshogy készült. 

Viszont a feleségem meg így csinálja, apróra vágott krumplival, hosszú lében csipetkével és virslivel. Megmondom úgy, ahogy van, igen hamar megbarátkoztam vele, mert fantasztikusan finom. Tudom, ez is egy ilyen „CSAK” étel, mindenki jobban tudja, de ez azon tényen nem változtat, hogy nagyon finom.

32_5.jpg

33_5.jpg

Elérkeztünk az egyik legvitatottabb magyar ételhez. A pörkölt, kérem szépen, nemzetközi viharokat gerjeszt. A külföld a pörköltet gulyásként ismeri. Hogy ez hogyan alakult ki, nem tudom de a Kárpát-medencén kívül a pörköltet gulasnak nevezik.

Ez még hagyján, de Magyarországon belül is sok téveszme forog vele kapcsolatban. Tény, hogy a magyar háziasszonyok többsége paprikást csinál pörkölt címszó alatt.

Ne menjünk ebbe mélyebben bele, tény, hogy feleségem is gyakran csinál pörköltet, ami valójában paprikás. Általában tarjából szokta, mert az kicsit szaftosabb, mint a karaj. Meg tudok enni hozzá egy vájdling tejfölös uborkasalátát.

34_5.jpg

Bár én nem vagyok vega, és azt vallom, hogy nem azért kapaszkodtam fel néhány millió év alatt a tápláléklánc csúcsára, hogy visszatérjek a bokorevők közé, mindezek ellenére szívesen fogyasztok zöldségeket.

Feleségem a párolt zöldségek elkészítésének igazi tudora. Akár nyersen, akár párolva, a legváltozatosabb formában képes elkészíteni. Beszéljenek a képek.

A hazai süteményekről sem kell lemondanunk. A magyar süteménypaletta két kiemelt népszerűségű darabját mutatom be. Mindkettő házi készítésű kiváló termék, amikről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. 

A mákos kalács Zoli barátom feleségének, Juditnak a produktuma, a krémes pedig feleségem barátnőjének Anitának a remekműve.

42_4.jpg

41_4.jpg

Végezetül bemutatom fiamnak, a 12 éves Benedeknek első ételkészítési próbálkozását. Ő vette meg a hozzávalókat, ő keverte ki és a végeredmény egy egészen kiváló kőrözött lett. Jól van Beni, büszke vagyok rád.

43_4.jpg

Miért írtam meg ezt a posztot? Hogy bemutassam, miket eszünk itt messze Albionban. Ha kell kitalálunk ételeket, ha kell, megtaláljuk a hazai ízeket, egy biztos, éhen nem halunk.

Szerény testtömegemet nem a hangyák hordták össze. Ebből a posztból kimaradt az éttermi ételkínálat, de az már túl hosszú lett volna úgyhogy az egy későbbi poszt témája lesz.

Köszönöm, hogy elolvastátok.”

HÍRMONDÓ 

Beintett az EU a britek javaslatára

Nem ájultak el az európai vezetők Theresa May brit kormányfő javaslatától, ami a Brexitet követően is garantálta volna a már ott élő uniós polgárok maradását. Az általános vélemény az volt, hogy a javaslat kezdetnek nem rossz, de kevés.

Macron üzent Orbánnak 

Több lap is Európa nem szupermarket címmel hozott le interjút Emmanuel Macron francia elnökkel, amiben az államfő egyebek mellett üzent a kelet-európai vezetőknek, és kiemelte a német-francia kapcsolatok fontosságát.

Esküdj, ha Hollandiában élnél! 

Hamarosan fel kell esküdniük azon állampolgárságot kérelmező bevándorlóknak, akik integrációs kurzusokon vesznek részt. A törvényt a holland parlament felsőháza fogadta el, a szenátusi jóváhagyás után pedig októbertől lép hatályba.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2512615971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2017.06.25. 00:58:09

@Herr Géza: „Édesen? Miért, van aki úgy eszi?”. Igen, és egyébként tisztességes ember. Sőt a szalonnás túrós csuszát is képes megcukrozni. De ne aggódj, én egy szóval sem mondtam, hogy főzök neked akármit, tehát azt nem eszel, amit nem akarsz. Egyébként nem értem, ha a fél világ elfogadja a kínai édes, sós, savanyút, akkor miért ne lehetne megcukrozni a paradicsomos káposztát, vagy a túrós csuszát? Na, mindegy.

élhetetlen 2017.06.25. 00:58:10

@Pink Petsch: Igazad van, de mikor már harmincan ócsárolják a kedvenc kajádat, te sem biztos, hogy észrevennéd, hogy valaki csak viccel.Már rég megsértődtem a finomfőzelék nevében.:))))

élhetetlen 2017.06.25. 00:58:13

@DieNanny CH: Ma semmiben sincs igazam a többiek szerint, de azért leírom, hogy a kelkáposztát is, a paradicsomos káposztát is úgy főzöm, hogy felforralom, és leöntöm az első főzővizét, és kezdem előről. Ettől még nem kell paradicsomos káposztát enned, csak mondtam.

2017.06.25. 00:59:12

@Herr Géza: Csodálom is, hogy még mindig Grazból. és nem egy csepeli panel bérelt szobájábból irogat :DDD

2017.06.25. 01:05:04

@élhetetlen: Te, komolyan .. ne vedd a szivedre ezt az egészet. Nem véresen komoly ám! Tényleg felesleges ezen fennakadnod. Vagy ha mégis, akkor kurvára irigyellek, hogy ez a blog az egyetlen zavaró tényető az életedben :DDD (látod, ugye a szmájlikat?)
Mondjuk személy szerint sem a finomfőzelék, sem a paradicsomos káposzta nem a kedvencem, sőt mondhatni, inkább 3 liter vizet kérek .... de neked meg egészségedre. :)

2017.06.25. 01:22:07

@Csodabogár: Ismerős, már ez a pluszos dolog :DDD Amikor még anyámékkal éltem, javarészt én főztem, négy emberre. (anyám szerint a konyha a sátán lakhelye ugyanis :D) Aztán, mikor már nem velük, nálam is végezte jó pár adag kaja a kukában .... heveny lelkiismeret-furdalásom volt hónapakig emiatt. Aztán megtanultam max. 2 emberes adagokat késziteni ;)

Shaktee 2017.06.25. 01:22:48

@Herr Géza: úgy is mondják erre hogy nem leghegyesebb cerka a tolltartóban..jó régi szöveg, hiszen tolltartók már ezer éve kimentek a divatból :)

Nu télleg jóccakát, essen leszen errefelé.

Herr Géza 2017.06.25. 01:31:29

@élhetetlen: Pajtás, nagyon el vagy tévedve. Én tényleg nem tudtam, hogy a paradicsomos káposztát eszik édesen is, azért csodálkoztam rá....
A túrós csusza/tészta ügyben tudom, hogy vannak, akik cukrozzák... Egészségükre. De ettől én még nem fogom, sőt nem is lehet meggyözni engem arról, hogy az úgy jobb, mert a számba sem vagyok hajlandó venni édesen, annyira nem passzol nekem össze.
És tényleg hasznosak a kommentjeid, érdekesek, de meg ne sértődj már azon, ha nem mindenki úgy reagál rá, hogy "úristen, köszönjük a tippet, ezentül csakis úgy, ahogy te mondod"...
Csak gondolj bele: te ugye nem eszel fokhagymát, mert "keserű és büdös". Ha én azt mondom, hogy ez hülyeség, az nagyon finom (még ha büdös is, keserű meg csak akkor lesz, ha megégeted...:D), egyél egy marokkal, akkor kipróbálod ? Nyilván nem, mert ez meg a te ízlésed. Pont.
Más: nem mondhatod, hogy csúnyán leugattunk volna. Pedig adtál volna rá okot. Ha az ember beesik egy blogon egy általa ismeretlen "közösségbe", akkor nem árt, ha először egy kicsit figyel, ne adj isten a kommenteket is figyelemmel olvassa, mielőtt ajtóstul esik a házba. Mert az azért elég vicces volt, amikor nagy vehemenciával próbáltad elmagyarázni egy profi szakácsnak, hogy készül a nokedli. És emlékeim szerint ezért senki nem piszkált, tehát hiányzó toleranciára nem panaszkodhatsz.

Shaktee 2017.06.25. 01:33:38

My love NYC and Alicia :)

youtu.be/_8VEUz79i_I

Igen gáborka, a ferryn filmezték..

adg 2017.06.25. 01:37:05

@élhetetlen: mit vartal? Mar a poszt maga is azzal indul, hogy vannak emberek, akik megmondjak, hogy mit hogyan lehet CSAK kesziteni, enni, stb. Es hogy legyunk rugalmasak, es fogadjuk el, hogy mashogy is lehet, dobjuk sutba a begyoposodott CSAKokat, stb.
Szoval a finomfozelek, a cukros turoscsusza, a leontott fozole stb az szar, es pont. Legyel nyitott, es rugalmasos.

Herr Géza 2017.06.25. 01:40:25

@Pink Petsch: Ebből is látszik, hogy mennyire esze ágában sincs dolgozni. Otthon (szerinte) azonnal lenne király melója, de amellett nem tudna a saját kéglire gyűjteni. Amit ugye most sem tud a segélyből, tehát a helyzet otthon sem lenne másabb, csak ott dolgozni is kéne, itt meg nem... Pedig Grazban még asztal alatti kutya is, otthon meg "pógár" lenne...:)))))))))))))

2017.06.25. 01:48:43

@Herr Géza: Ja, de Grazban senki sem ismeri :DDD
Mellesleg, irtam neked, bocs, hogy csak megkésve ...

gabors 2017.06.25. 01:52:53

Na nekiallok es csinalok lecsot ... a szaritott szojat beleaztattam joghurt gara-marsala/turmerik/bors/so/fokhagyma/hagyma/paprika szoszba .. lessz benne hagyma gyomber gomba es egy keves karfiol es fagyasztott borso, ... a vegen teszek bele tojast es a legvegen a kertbol szedett spenotot ...

a legjobb lecso amit eddig ettem :-)))) kenyerrel !!!

2017.06.25. 01:56:23

@adg: A finomfőzelék és a cukros túróscsusza az szerintem is szar. De eszembe nem jutna erről mást is győzködni, aki ráadásul még szereti is.
Mna, kábé ezt jelenti a nyitottság és rugalmasság. Az, hogy elmondom, szerintem x,y,w,z kaják szarok pusztán egy vélemény. Lehet elfogadni, figyelmen kivül hagyni vagy vitatkozni vele. Szerintem, ez a normális. Nem a besértődés, hogy "jujj-leszólták-a-kedvenc-kajáimat". Legalábbis az ovi után már nem igazán menő ez ....

2017.06.25. 02:17:46

@gabors: Nem lehet a legjobb, mert kihagytad a legfőbb össztevőt, mintha a gulyáslevesből hagynád ki az Unileveres, fémtubosos gulyáskrémet!
Szóval, hun az édes csiliszósz, he????

adg 2017.06.25. 02:21:24

@Pink Petsch:

"kábé ezt jelenti a nyitottság és rugalmasság."

-"az az izvilág! Uramatyám! Szerintem a finomfőzelék miatt terjedt el az a mondás, hogy minden hányásban van sárgarépa"
-"Hidd el hogy kúrva szar. Szóval csinálhatod úgy mint egy Isten, akkor is kúrva szar. "Az enyém kivétel, azt szeretni fogod"-
Ugyanolyan kúrva szar mind de miért kell erőltetni?"

Leirta, hogy hogy szereti. Erre a valasz, hogy nem, az szar. Pont.
Es akkor fogadjuk el, hogy mas mashogy szereti, de inkabb masok fogadjak el azt, hogy mi igy szeretjuk, mert ahogy ok szeretik, vagy amit ok szeretnek az "kúrva szar". Hidd el, ahogy eszed, az kúrva szar. Meg hat ugye hanyas. "kábé ezt jelenti a nyitottság és rugalmasság."

Es igen, igazad van, ez az ovi: "az kúrva szar", "hanyas" stb.
A nyitottsag es rugalmassag viszont inkabb ilyesmi lenne: en jobb szereten porccel, sosan a turoscsuszat, de biztos jo cukrosan is, ha te ugy szereted.

Semmi olyan rettenetesen durvat es sertot nem lattam a kommentjeiben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.25. 02:22:34

@adg: Adégé, nézd meg ebben a posztban a videót, ahogy leb@$znak kettőt a kengóhának...Bróhaha! :D

legoptimalisabb.blog.hu/2017/06/24/nepszeru_tevedesek_ausztraliarol

gabors 2017.06.25. 02:26:33

@cat power: ez amugy mi ??? vagy ki a f@sz ??? :-))) new yorkban vannak kb 10 millioan ha beleszamoljuk az olyat is hogy ujpest meg hasonlok .....

gabors 2017.06.25. 02:30:45

@Pink Petsch: "Szóval, hun az édes csiliszósz, he???? " van itthon csak a nejem semmi "eroset" nem tud megenni mar a turmerik is a hataron van ... neki nem lesz ez a lecso lecso .. .de majd a magameba teszek (abban nincs paprika vagy paradicsom igaz ???)

2017.06.25. 02:32:57

@adg: B+, oké. Akkor ezentúl ha hozzád szólokm (?????) , egyértelmüvé fogom tenni a nyilvánvalót, hogy SZERINTEM!! Baszdmeg, SZERINTEM!
Szóval, SZERINTEM, roppant görény egy patkány módi, hogy nekem válaszolva, másvalaki meglátását idézed be. Még akkor is, ha az éppen az aktuális poszteré, azaz Diggeré. (A második, mielőtt infarktust kapnál).
És, ismét csak SZERINTEM, mivel ilyen patkány móddon operálsz, akár hanyagolhatnál is a faszomba, De tényleg.
Ja, bocs!
SZERINTEM!!!

adg 2017.06.25. 02:42:49

@Pink Petsch: "ilyen patkány móddon operálsz, akár hanyagolhatnál is a faszomba, "

Aha, sajnalom, hogy csak ennyi valaszra sikerult jutnod, ezzel nem gyoztel meg, hogy tevedtem. De mindegy is.
Amugy, mintha te szolitottal volna meg. Szokas szerint, mert en mar eleg jo ideje nem szolok magamtol hozzad, minden alkalommal, amikor "beszeltunk", te szolitottal meg. Szoval nyugodtan hanyagolj te magad, en tovabbra sem foglak megszolitani, ettol nem kell felned.

2017.06.25. 02:46:49

@adg: Kösz a halakat, pá!

adg 2017.06.25. 02:59:42

@geegee: oh, ezeken mar reg tul vagyunk. :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 07:34:26

@Pink Petsch: Kicsit sem vagyok rajta kiakadva, csak egy érdekes szokásnak tartom. Még nem kóstoltam nem tudok véleményt mondani.

Sexual Harassment Panda 2017.06.25. 07:35:28

@Pink Petsch: hogy beszélsz??
Teljesen ki vagyok akadva hogyvegy szép fiatal nő így beszél.
(Vagyis viszonylag szép..hehe)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 07:38:39

@élhetetlen: Én abban is igazat adok neked hogy a föld lapos csak a finomfőzeléktől ments meg minket:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 07:39:36

@Pink Petsch: Erről van szó:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 07:43:27

@Herr Géza: Ahogy mondod. Beleillene ide a társaságba. Eggyel több vagy kevesebb...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 07:50:11

@gabors: Az jó. Én is kiváló mézes zserbót szoktam venni a sarkon a KFC-ben.
A boneless menüt szoktam a családnak 16csirkeszárnyat meg magamnak. A legjobb zserbó ami a környéken van.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Denise Hogyisdugják 2017.06.25. 08:51:25

És ez a poszt mennyiben jobb-értelmesebb, mint amikor a haver/havernő kiposztolja facére a reggelijét? (Szerencsés esetben étkezés előtt...) Mikor lesz londoni wc-teszt részletes képes beszámolóval? Annyira várom :-/

Vincenzo6 2017.06.25. 08:51:33

Hát az a lecsó fura, mondhatni számomra taszító. Leginkább a kaliforniai paprika miatt. A főtt tojást eszem a lecsóhoz dolog még érdekes is. Mindamellett felőlem mindenki úgy eszik ahogy jól esik.

szsuzsanna 2017.06.25. 08:51:54

@Herr Géza: Szabolcsi barátoknál ettük, -húsvét utáni étel, mert a töltelékben nyers hús helyett apróra vágott főtt füstölt sonka van, és zsenge tormalevélbe töltik. Nagyon finom volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 09:24:10

@Pink Petsch: Viszont van egy étel amit nem említettem. Az egyetlen étel amit kérni szoktam az otthoniaktól ha hazamegyek.
A töltött paprika. Anélkül nem élet az élet.

Herr Géza 2017.06.25. 09:33:17

@diggerdriver: Miért, abból mit nem tud az angol alapanyagpiac? Nálunk ilyentájt már a magyar TV-paprika is megjelenik a Lidlben is (eddig a görög ment, az sem rosszabb semmivel), a többi meg adott. Én sokszor főzök, mert nálunk is nagy kedvenc.

puhacica 2017.06.25. 09:34:17

@Herr Géza: @diggerdriver: nyilvan nem baj, hogy ez a nick rendszeresen kommentel a hataratkelon...

puhacica 2017.06.25. 09:38:01

na es tegnap nem akartam belefingani a nullas lisztbe, de a minapi galambleveses hiszti utan a CSAK-fejezetet enyhen felrantott szemoldokkel olvastam. :D

Janossz 2017.06.25. 09:48:53

@Pink Petsch: A kovászos uborka idő előtti elhalálozásához vezető út: Evés közben (jön meg az étvágy) a már kivett ubi elfogy, a tányér meg még félig. Ember a használatban lévő eszcájggal beledöf az ubisüvegbe, némi pótlásért.
Egy tized gramm panirmorzsa, ilyesmi elég, uborka kampec.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 10:06:38

@Herr Géza: Nézd, én aki otthon napi szinten főztem, itt egyszer.
Akkor is töltött paprikát. Kiváló volt. Viszont valamiért itt nekem nincs meg az inspirációm a főzéshez. A feleségem meg nem tud töltött paprikát csinálni. Egyébként nagyon jól főz de ő sem tudhat mindent.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 10:07:46

@puhacica: Én itt is és a saját blogomon is szívesen látnám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 10:21:26

@puhacica: Igazad van.
Valóban kihagytam belőle a legújabb gasztronómia NÉLKÜLÖZHETETLEN fejlesztéseit, úgymint a nehézvízben puhított hidrogéngőzben posírozott, 3milliárd rezgésszámú kvarckristály amplitúdójában fonnyasztott gyermerkláncfű mérhetetlen élvezetét a Shard torony csúcsáról oldalra kifüggesztett, a tanzániai Makombe törzs vasfából faragott étkezőasztalán csincsillacsőrös abroszon, az Északi Sarkról 5ezer méter mélyről felhozott ősrobbanás utáni harmadmilló évben keletkezett vízből készült kézműves sörrel lekísérve.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shaktee 2017.06.25. 11:27:31

@gabors: látom túl sok lecsót nyomattál :))

Mondja már meg valaki honnan jött ez a "te vagy a helikopter" duma, valami filmből ami kimaradt nekem?

Herr Géza 2017.06.25. 11:30:58

@puhacica: Na akkor meg pláne.... Én nem emlékeztem a nickre, de hát ez meg az én bajom....:))))

Shaktee 2017.06.25. 11:31:18

@Pink Petsch: Már válaszolt is neked a tolmácstalan elmehunyt a blogján. :)

Herr Géza 2017.06.25. 11:32:07

@diggerdriver: Nem tud töltött paprikát csinálni? És ez nem válóok? :))))))))))))

Herr Géza 2017.06.25. 11:33:11

@cat power: A kérdés jogos, de részemről passz....:))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 11:40:19

@Herr Géza: Határeset...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kedélyes Paraszt 2017.06.25. 12:56:19

a kajak alapvetoen rendben vannak. nehany eszrevetel. virslit nem eszunk. ahogy hasonlo termekeket sem. ugyanigy nem eszunk kaliforniai paprikat. csirke es pulyka kerulendo. nem hus. tobbi ok. tobb baranyt, birkat, kecsket. jo lesz az.

Mrs. Clayton 2017.06.25. 14:20:27

Nagyon jo iras Digger. Ez volt az elso, amit el tudtam olvasni es ami tetszett is toled. A kremes szerintem szornyu, abban angol kremnek kellene lennie nem egy zselatinnal betonna kemenyitett sarga izenek, de minden massal egyet ertek. Jo, azert a kelmimbok is tulfottnek tunnek a kepen

Mrs. Clayton 2017.06.25. 14:31:52

Meg annyi, hogy a homarhoz nem kell harapofogo, eleg egy kes vagy konyhai ollo is, ez egy eleg jo video, persze fogoval is lehet, ha nincs mas. m.youtube.com/watch?v=4br20pf3zKw

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 15:05:48

@Mrs. Clayton: Köszi. Az a végbél érdekelne. Minek a végbele?
Ugye a disznó vastagbelét hurkával töltve ropogósra sütve igen finom csemegének tartom. A képeken látva nem taszít, lehet megkóstolnám. Végülis a disznószem is finom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 15:09:10

@Mrs. Clayton: Késsel nem mertem mert féltem leszúrom magam a kombinált fogó meg itt van a kezem ügyében.
A tarisznyarákkal befürödtem. Nem tudom miét kell megenni. A lábaiban összesen nincs 2gramm valami a testében meg gusztustalan zöld trutymák volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 15:10:13

@Herr Géza: Géza, a németek mit csinálnak a disznókörömből?

Mrs. Clayton 2017.06.25. 15:19:13

@diggerdriver: a kessel ugy hogy az ele nez felfele az ollo keskenyebbik elere kell egyett kettot csapni, nem tul erosen es ugy kinyilik, igaz frocsog kicsit

Mrs. Clayton 2017.06.25. 15:23:56

@diggerdriver: ez egy jo video a rakra www.theguardian.com/lifeandstyle/video/2013/apr/03/how-to-prepare-crab-video
A belsejebol a barna trutyit inkabb izesitesre hasznaljak, a feher hus az ami magaban is finom

Shaktee 2017.06.25. 15:27:03

@Herr Géza: viksi mondta tusványfürdőn...remélem a nép nem miatta csinàlt ebből szállóigét..a tündérkert eredetére is kiváncsi lennék.

Paprikás csibét rendelt a nép, mehetek az olaszhoz jó csirkét venni. A nokedli nem az én reszortom :)

Mrs. Clayton 2017.06.25. 15:30:29

@diggerdriver: altalaban marha, vagy borju, a kolbaszbelbe toltik bele a a feldarabolt vekony vagy vastagbelet vagy meg az vegbelet is. Ha rakeresel akkor kb olyanokat irnak rola, hogy piszoar szaga van, meg hogy undorito, gusztustalan. Szerintem annyira nem volt rossz, mondjuk lehet hogy a ket caraffa bornak is szerepe volt benne. Minden esetre az azsiai aki mellettem ult semmi perc alatt eltuntette. Nekem csak egy kolbaszt sikerult a ketobol.

élhetetlen 2017.06.25. 16:16:08

@diggerdriver: Bár a tegnapi nap elvette a kedvemet a kommenteléstől, azért ezt még megírom. A Petőfi leves a „Minek nevezzelek?” a vers címe után. És van még a BMV is, a bele minden vacakot.

2017.06.25. 16:16:15

Ezért kár volt kimenni ;)
Nekem pont az tetszik hogy nem azt eszem odakint mint magyarországon. Indiai, thai vagy a klasszikus angol kajákkal is hónapokig elvagyok.
Ahol éppen élek ott eszem amit az ottaniak, nekem nem hiányzik a magyar konyha, szerintem semmi különleges nincs benne. Más konyhák eleve jobb adottságokkal indultak...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 16:39:38

@Mrs. Clayton: Köszi, itt akkor lemondtam a tarisznyarákról. Ennél klasszisokkal különb a homár.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 16:45:36

@Mrs. Clayton: Végülis a végbél is egy izom mint bármilyen más hús. Disznónál nem szoktuk felhasználni a vastagbél utolsó 20centijét. Előző béltartalom szempontjából mindegy hogy a vastagbél melyik darabját eszi az ember. nyilván a béltisztításnak is megvan a technológiája.

Mrs. Clayton 2017.06.25. 17:06:56

@diggerdriver: rakkal en sem szarakodom itthon, a homar jobban megeri, altalaban ugy veszem, amikor kettesevel akciozzak a lidlben 10 fontert, igaz azok sokkal kisebbek, mint a halasna kaphatok. Egyebkent nekem nem volt soha nagyon nagy kedvencem a kagylo, mert van neki ilyen umamis mellekize, ami nem tul rossz, de engem zavar. Ettol meg vettem keszen is meg rendeltem etteremben is. Aztan legutobb Aprilisban ettem egy csillagos etteremben, valami feher hallal egyutt adtak. A halra nem is emlekszem mar, de a kagylo, az olyan volt, hogy most is itt van a szamban az ize. Ott tukmaltam a ferjemnek, hogy ezt kostolja meg, mert meg o is szeretne. Szoval ennyit szamit tenyleg, hogy mekkora szakertelemmel valasztanak alapanyagot es azt hogyan keszitik el. Szerintem nagyon jol erezned magad, ha kiprobalnal egy ilyen helyet.

2017.06.25. 17:32:20

@diggerdriver: Hm, leginkább semmit. Bár nem tudom biztosra, hogy az aszpikos kajákba nem használják-e mégis, de körömpörkölt-szerü kaják nem igazán jellemzőek. A csülökre vannak rákattanva ;)

Mrs. Clayton 2017.06.25. 18:54:15

@diggerdriver: gondolom Londonban egyszerubb kiralyrakot szerzni, azon van hus, en meg nem hiszem, hogy ettem, de gondolom rak izu, problad meg azt, lehet tudsz csak labakat venni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 19:47:13

@Herr Géza:
Megérdemlik a marhái...
:))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 19:48:28

@Mrs. Clayton:
Na nem töröm én azért annyira magam ezekért. Ettem homárt még talán fogok is, de elég ez.

Shaktee 2017.06.25. 20:07:24

@kisrumpf: hogy késziti a kelta a kőlevest? Részletes receptet kérek!
:)

2017.06.25. 20:23:30

@cat power: Csibe kacsazsirban??? :DDD
Egyébbként felkerestem q polgártás blogját, ha már annyira ajánlottad. Acélkemény a logikája a tagnak :DDDD
Hm, remélem segit rajta, hogy kiirhatja magából, de egy tényleg hozzáértő pszichiáter tudna leginkább segiteni rajta. Szerencsétlenfeje ...

2017.06.25. 20:27:23

@Sexual Harassment Panda: Viszonylag szééép???? Oké, most vérig vagyok sértve! :DDD

Shaktee 2017.06.25. 20:35:07

@Pink Petsch: abban há.

Q: ki akart kerülni, abba gárgyult bele a szerencsétlen hogy maradt.

2017.06.25. 20:39:30

@cat power: Ez '89 előtt ütős érv lett volna ...

Shaktee 2017.06.25. 20:42:17

@Pink Petsch: a libazsír? Már az is politikás?? ;)

2017.06.25. 20:45:13

@cat power: Kacsa baszomalássan, kacsa! :DDD

Shaktee 2017.06.25. 20:46:48

@Pink Petsch: a boltban úgy van viccesen cimkézbe hogy
Duck fart :)

Itt a vihar.

2017.06.25. 20:57:24

@cat power: Amikor a cimkéző "manager" unatkozik :)))

Bár itt is itt lenne .... rohadtkurva nyomott a légkör, és most nem átvitten. Bár, ha lezuhanna az ég, abba Budapest belehalna. Volt már rá példa ....

skye8 2017.06.25. 21:00:39

A lecsos, husgombocos Es gulyasos kepek szamomra gusztustalanok.virslit soha Nem ennek parolt zoldseggel. Mustarral Igen de a legjobb mellozni mert a legaljabb 'husbol' keszul (sajnos en is szeretem). A husleves az egyeduli Amit a kep alapjan megkostolnek. Ja Es az a billentyuzet minden Masodik kepen horror. Szerintem.

Shaktee 2017.06.25. 21:04:57

@Pink Petsch: vettél valami új szerszámot a melóhoz? Késed van, írtad..más?

DieNanny CH 2017.06.25. 21:05:52

@élhetetlen:

Tényleg, a Petőfi leves ez.
Tudtam ám, hogy tudom!
:-D

2017.06.25. 21:09:52

@cat power: Más szerszám nem kell, 4 kés -ebből 2 csak az én heppem, nem kell feltétlenül-, meg van pluszban egy hámozóm (nem csipem annyira) és egy közepes méretü vájóm.

Shaktee 2017.06.25. 21:12:39

@Pink Petsch: uhum.

Hát majd okosan, ügyesen, türelmesen. Tudod jól hogy akkor is felkel a nap ha nem LEHET igazad valamiben.

Ita misa est :)

2017.06.25. 21:18:09

@cat power: Khm .. "ite" és nem "ita", de köszi :)
Nem is kell mindig igazam legyen. Szar is lenne. De tudod ... nem vagyok leszbi, csak határozott véleményem van :DDD
Aztán lehet rajta csiszolni ... de csak érvekkel vagyok meggyőzhető. Mármint valódiakkal.
Egyébként meg, milyen spéci szerszámokra gondoltál, úgy amúgy?

Shaktee 2017.06.25. 21:21:42

@Pink Petsch:

"Régen úgy állt a magyarokon a demokrácia, mint tehénen a gatya. Most meg, mint a mangalicán a bőrfecske."
igaz Q? :)

Miska:
nol.hu/kultura/kollektiv-ajulas-volt-1469581

2017.06.25. 21:28:09

@cat power: Szemantikai kérdés :))) A végeredmény ugyanaz. A magyarok még túl fiatalok egy demokratikus társadalomhoz. Nem minden magyar, persze ... de en bloc maga a társadalom még a feudális igényszinten van.

Shaktee 2017.06.25. 21:29:43

@Pink Petsch: nem tudom hogy a misu megélne-e a sarkon pengetve. Dönci megélt, igaz bele is halt.

Ha végigolvastad a cikket.

Shaktee 2017.06.25. 21:32:32

@cat power: Happy Eid and Happy Pride.

2017.06.25. 21:33:39

@cat power: Dönci eltévesztette a kort, amibe született ... 400 évvel korábban jobban érezte volna magát. Igaz, nem ő döntött erről ...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.25. 23:59:36

@cat power: az ott... az ott egy mikro mögötte?! Hát apám , abban nem fő kőleves :-D

(Jó volt a könyv, tetszett mindkettőnknek. Csak hát szomorú.)

Demi78 2017.06.26. 14:54:11

En csak zoldseg / gyumolcs / neha tejtermek. Francia lakoskent nehez lenne elkerulni a sajtokat... Viszont amiota kinn elek fogytam par kilot, energikusabb vagyok mint valaha, ket uj sportot uzok es nem mellekesen abbahagytam a dohanyzast. Nekem ennyi valtozas van itt kinn.

De latom itt a reformetkezest kigunyolja a hust hussal evo posztolo. En egyetertek veluk: szimplan CSAK nem akarok meghalni koleszterintultengesben / elhizasban / etelmergezesben, ezert nem eszem hust.

Vadalmaaaaa 2017.06.26. 21:12:42

@Demi78: ezt jol latod,ez mar a sokadik egeszseges embereket gunyolo posztja,megjegyzese es ez is nagyon tetszik a moderatornak,benhagyja
A szinvonal alaposan visszakoszon ebben a posztban,mind a moderatore,mimd a posztere,mimd azoke,aakik ezen a semmitmondo marhasagon 400 komment erejeig porogtek

Arthamyr 2017.06.26. 21:23:39

@Demi78: Majd megnézzük, ki él tovább, szerintem én fogok, pedig én eszek húst. :P Mondjuk te motorozol (ha jól tudom), lehet emiatt egy kicsit unfair, de én biciklizek, az sem egy életbiztosítás. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.26. 22:05:00

@Demi78: @Vadalmaaaaa: Ejjjj de tetszik a vergődésetek.
El nem tudjátok képzelni mennyire élvezem.
Egy utolsó szemét vagyok de már ezért a két kommentért megérte.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shaktee 2017.06.26. 22:14:07

@Demi78: szabadonválasztott dolog, van aki hatvanévesen, boldogan akar infarktusban elpatkolni, nem látni hogy nõ fel az unoka. Szíve joga.

Shaktee 2017.06.26. 23:04:59

@kisrumpf: Még nem volt érkezés a könyvre, örülök hogy tetszett nektek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása