oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. június 19. 06:30,  A tizedik alkalom 234 komment

2017. június 19. 06:30 Határátkelő

A tizedik alkalom

Őszintén bevallom, hogy a Ramadánról nem tudok túl sokat, nagyjából annyit, amennyit egy érdeklődő európai átlagember. Mivel nagyon szeretem az Iszambul infó oldalt, mindig érdeklődéssel olvastam CyberMacs erről a böjti időszakról szóló posztjait, idén pedig arra gondoltam, megkérem, hogy írja meg, miként éli meg egy Törökországba kivándorolt magyar ezt az ünnepet. Ráadásul közben kiderült, hogy éppen jubileumot ül. (A képeket köszönöm CyberMacsnak.)

cim_92.jpg

„Ez a 10. alkalom, hogy Isztambulban találkozom a Ramadánnal. Az elsővel még 2005.-ben futottam össze. Éppen turistáskodtam. Éppen október volt. Éppen szakadt az eső. Bár ez akkor már az nem lepett meg. Mégiscsak Isztambulról van szó, a Napfény városáról... Naná, hogy mindig szakad az eső, ha éppen arra járok!

Az első alkalom még kívülállóként

Ekkor még kívülállóként szemléltem az eseményeket, és el se tudtam képzelni, hogy én is böjtölnék. Nekem a városnéző túrázás azt jelenti, hogy addig megyek, míg el nem kopik a cipő (még ha szakad is az eső közben...).

Ebbe sehogy se fért volna bele az, hogy egész nap mellőzöm az étkezést, pláne az ivást! A török ételek egyébként is nagyon finomak, semmi kedvem nem volt kihagyni őket.

Viszont tiszteletben tartottam az, hogy mások böjtöltek. Éppen ezért próbáltam csak akkor enni és inni, amikor senki se látja. De hamar kiderült, hogy erre semmi szükség.

A jövendő rokonaim arra biztattak, hogy egyek nyugodtan, amikor csak a kedvem tartja. Sőt! Még körbe is ugráltak, és jól megetettek minden találkozás alkalmával. És hangosan tiltakoztak, ha olyasmiket mondtam, hogy akkor én is böjtölök.

Mindemellett érdekes volt megfigyelni, hogy is zajlik egy ilyen ünnep. Napközben minden ugyan úgy zajlott, mint egy normális napon. Aztán ahogy kezdett sötétedni, megélénkült a forgalom, míg az utolsó pillanatban már alig lehetett mozogni. Főleg az utakon.

utca_etterem.jpg

A buszok-villamosok rettentően tele voltak, a taxis meg nem akart visszavinni a hotelba, mert inkább hazament. De aztán megszólalt az müezzin, és egy perc alatt kiürültek az utcák. A sofőr még a villamost is otthagyta a főút közép. Csak 1-2 turista maradt, akik meresztették a szemüket: hova tűnt mindenki ilyen hirtelen? Mindenkit elvittek az UFÓ-k?

A következő Ramadánok már kicsúsztak abból az időszakból, amikor könnyedén tudtam szabadságot kivenni. Majd pedig, amikor 2008-ban kiköltöztem, akkor pont elkerültük egymást.

Bár jobb lett volna összefutni, mert akkor még sikerült volna a megtakarított pénzemet kimenteni, mielőtt a Gazdasági Váltság miatt a forint jócskán leértékelődött.

Az első igazi Ramadán

Így az első, igazi és éles Ramadán 2009-ben ért el. Erről már a blogomban is élőben közvetítettem. Most így utólag visszanézve elég lazának tűnik, hogy csak hajnali 4-től este fél 8-ig nem ittunk, nem ettünk.

Ezzel szemben most, 2017-ben fél 4-től háromnegyed 9-ig tart a böjt. Több, mint 1 órával hosszabb, mint akkor. Viszont 2009-ben augusztus végére esett a Ramadán, és dög meleg volt. (Most éppen szakad az eső. Írtam már, hogy Isztambul a Napfény városa?) 

Aktív résztvevőként nagyon érdekes volt, és igencsak komoly kihívásként éltem meg. Az első napokban folyamatosan látogattak a kollégák, hogyha összeesnék, mindjárt egy vödör vizet zúdítsanak rám. 

De közben átéreztem az események ünnepi felét is. Izgalmas volt hajnalban felkelni, és jó alaposan megreggelizni. Meg ahogy versenyeztünk, ki tud több vizet meginni. És tényleg ünnepként éltük meg: az első reggelen összeültünk a rokonokkal, hogy együtt vágjunk bele a kalandba. 

Koplalás alatt megtanulni főzni 

Emellett arra is jó, hogy az ember megtanuljon főzni. Ez furán hangzik, hogy pont a koplalás alatt sajátítsuk el az ételkészítés fortélyait. De a vacsora előtt van egy hosszú időszak, amikor nem lehet semmit se csinálni. Ilyenkor jobb híján főzünk (meg persze azért is, hogy legyen mit enni...). 

Idő van bőven, lehet vacakolni. Ilyenkor születnek azok az ételek, amikor pl. a rizst levelekbe csavarják bele; vagy amikor a tésztába egyenként hajtogatják a pici-pici húsdarabokat.

asztal_teritve.jpg

Csak egy feltétel van: nem szabad az ételt megkóstolni. Így jobb, ha nem rontjuk el, különben estére kénytelenek leszünk pizzát rendelni. Persze a futár is csak az után hozza ki, ha már megvacsorázott. 

Azt is megtanultam, hogy a Ramadán időpontok egyáltalán nincsenek kőbe vésve. Ahol akkor laktunk, a müezzin az első két hétben még tartotta magát a kormány által előírt időpontokhoz. 

De később már többször előfordult, hogy csak bő 15 perc késéssel kapcsolta be a mikrofont. És még akkor sem az ezán következett, hanem hallottuk, hogy még megkeveri a teáját, és kényelmesen megissza. Ugyan így esténként néha már nem bírt magával, és 10 perccel korábban hirdette ki az estét. 

Majd jöttek a következő évek, és csak egy alkalommal hagytam ki a böjtöt, amikor az első gyerekünk született. Akkor úgy éreztem, hogy minden energiára szükség van. 

A többi években én is részt vettem az ünneplésben. Olyan év is volt, amikor csak egyedül böjtöltem. Ennek megvolt az az előnye, hogy egyszerű volt. Hajnalban azt ettem, amit találtam, nem vacakoltam vele. Nem tettem fel ünnepi terítőt, meg ilyenek. 

Rutinná vált 

Most eljutottunk 2017-re, és itt is az utolsó héten járunk már. Az egész teljesen rutinná vált. A blogon is minden évben megírom, miként éljük át. A rekordot tavaly (2016) sikerült elérni, amikor a böjt minden napjára sikerült valami érdekességet előhozni. De ez hiba volt, mert ezzel ki is merült a téma. 

Az idén már nem tudtam azt a hangulatot adni... kimerült a varázs. Nem lehet valamit újra és újra minden évben ugyan úgy leírni. Jövőre majd ki kell találnom valami teljesen más megközelítést. 

Tehát mostanra minden rutinná vált. És lassan a Ramadán is kicsúszik a húzós nyári időszakból. Azt hiszem az idén volt a leghosszabb, most már csak rövidülni fog, az idő meg hűlni. Bár igazándiból annyira nem számít, milyen hosszúak a napok.

ideiglenes_doner_konyha.jpgIdeiglenes döner konyha 

Mi az igazán nehéz? 

Mindenki azt hiszi kívülállóként, hogy a víz hiánya a legrosszabb az egészben. Holott erre elég hamar átáll a szervezet. Már az első hét közepétől normalizálódunk. Utána pedig már észre sem vesszük, hogy nem ittunk. 

Igazándiból pont, hogy majd a Ramadán után oda kell figyelni, hogy napközben is meglegyen a megfelelő folyadék bevitel. Mert könnyen elfelejtkezhetünk róla. 

Olyannyira nem hiányzik, hogy amikor egyedül böjtöltem, egy alkalommal már régen este volt, én meg továbbra is csak ültem a fotelban, és könyvet olvastam. A többiek szóltak, hogy ne felejtsek el enni. 

Az egészben sokkal nehezebb a hajnali felkelés. Amit 30 napon keresztül minden reggel meg kell tenni. És akkor is enni kell, ha egyébként a pokolba kívánjuk az egész étkezést. 

E miatt az elmúlt 1-2 évben nem is várjuk meg a hajnalt. Vacsora után egy kicsit még üldögélünk (és elpusztítunk közben egy zsák pisztáciát), majd éjfél fele nekiállunk újra enni. 

Mivel bőségesen van idő, egyáltalán nem kell iparkodni. Kis szerencsével pedig még a vacsora sem hűlt ki teljesen. Majd ha ennek vége, akkor fürdés, fogmosás és alvás. Egyedül az ezán előtti időpontra felhúzzuk az órát, hogy néhány pohár vizet igyunk még gyorsan. Így teljesen mindegy, hogy 3-ig, 4-ig, vagy 5-ig kellene a reggelit befejezni. 

De ez az egész éjszakai bulizás-evészet elég kimerítő tud lenni. Elvileg cserébe reggel tovább lehetne aludni (hiszen nem kell reggelizni). Csak van otthon két gyerek, akik normális időpontban reggeliznek. 

Még egy tea sem 

A kevés alvás mellett a másik nehézség, hogy nincs ebédidő. Nem is az étel hiányzik, hanem az a szünet a munkaidő közepén. Persze most is fel lehetne állni délben, és el lehetne menni egyet sétálni… ki a jó kis izzasztó hőségbe… vagy a szakadó esőbe (más variáció most éppen nincs). Szóval inkább nem. 

De még az sincs, hogy készítek egy teát magamnak. A vízhiány miatt pedig a mellékhelyiségek látogatása is elmarad. Így tényleg nincs más, mint folyamatosan ülni az irodai széken (nem erről álmodik minden igazgató??). Ez, összekapcsolva a kialvatlansággal, előhozza azt, hogy néha észre se veszem, de már fél órája a képernyővédőt bámulom. 

Azért az, hogy most már ennyire rutinná vált a böjtölés, nem jelenti azt, hogy unalmas is lenne. Ugyan úgy, ahogy otthon se unjuk meg a Karácsonyt (bár van, akinek már elege van belőle).

rumli_es_a_nem_ramazani_pide.jpgRumli és a (nem ramadáni) pide 

Mindig más 

A Ramadán minden évben 10-11 nappal előrébb jön, mert az iszlám holdnaptár ennyivel rövidebb a tényleges csillagászati naptárnál. De ez nem tűnik fel olyan helyen, ahol nem esik a hó, és a Nílus sem árad ki. Így minden Ramadán minden évben egy kicsit másabb. És az emberek is kicsit másképpen reagálnak rá. 

Idén pl. az a divat, ahogy szembe mennek a forgalommal az autók. Jó, ez Isztambulban nem újdonság, de most ez sokkal gyakoribb. És olyan helyeken is sikerül, ahol egyébként betonfalnak kellene ezt megakadályozni. 

És Ali nemcsak hogy szembe ment fel az autópályára, de utána még panaszt is tett a navigációs program gyártónál, hogy ezt az útvonalat nem tüntették fel a térképen. 

Tehát mindig vannak izgalmak. 

Rövidesen véget ér a böjt. Már az utolsó napokat számoljuk. Ezzel véget ér a kiképzés is. A szervezetünk átállt egy takarékosabb módra. Még hetekkel a böjt után is a megszokottnál kevesebbet és ritkábban eszünk. 

De a még fontosabb, hogy a saját bőrünkön tapasztaltuk meg a nélkülözést. Eztán többször is meggondoljuk, hogy az ételt kidobjuk-e a szemétbe, vagy azt még fel lehet-e használni (a törökök egyébként ebben nagyon jók). És ugye a csapot is jól elzárjuk. Hiszen pontosan tudjuk, hogy egy csepp víz mennyit is ér. Ugye, hogy ahhoz sivatag kell? :)” 

Ha tetszett a poszt, olvasd a naponta frissülő Isztambul infó oldalt!

HÍRMONDÓ 

Ápolótól a tehenészig

Az ápolói az egyik legnépszerűbb munka a magyar határátkelők körében, de emelünk a téten, és Németországban, valamint Angliában is kínálunk ilyen típusú lehetőséget. Persze ha valaki szívesebben vezetne külföldön gyorséttermet, esetleg foglalkozna állatokkal, remélhetőleg az is talál a kedvére valót.

Ma beindul a Brexit

Hétfőn Brüsszelben megkezdődnek a Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti tárgyalások az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból.

A magyar orvosok nagy része előbb-utóbb hazamegy

Rengeteg magyar orvos dolgozik az Egyesült Királyságban, ami nem csoda, hiszen magasabb a fizetés és a nem csak pénzben kifejezhető megbecsülés is. Ezzel együtt a szigetország sem a Kánaán.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Törökország Ramadán

A bejegyzés trackback címe:

http://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3312604637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Hari Seldon 2 2017.06.19. 19:38:12

@geegee:
Alapvetően SENKI nem "szereti" a muzulmánokat, saját magukon kívül. (aki mást mond festi magát)
- Legfeljebb elviseljük hogy itt vannak. Merthogy a "hőbörgés" nem megoldás. - Pontosabban azzal nem változik semmi, és csak magadat hergeled vele fölöslegesen. - Ergo: nem éri meg, hogy ezen problémázz.

Latcho Drom 2017.06.19. 19:38:21

@geegee: Te dolgod...

De mivel Svedben elsz - ha jol tudom - a fidesz gyuloletbeszedet hasznalod, ezzel tudnak hatalmon maradni, félelemkeltéssel, idos emberek megtevesztesevel, akikhez csak az m1/m2 propagandája jut el.

Kiderult az eddigi irasaidbol hogy nem olvasod a masik oldal velemenyet, csak a jobbos dolgokat bofized fel.

Latcho Drom 2017.06.19. 19:40:10

@montroyal ( CAN qc): Jopofa amikor hijabos, gyonyoru csajok meg bugyit sem vesznek fel a leggings alá. Akkor meg minek a hijab?? :-)

Insallah :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.19. 19:48:42

@DieNanny CH: A családjuk mondjuk bejelenthetné a rendőrségen, hogy a drága hozzátartozó készül valamire, mert kicsit sok a robbanószer, fegyveralkatrész, stb a házban, ahol laknak mondjuk 15-en, meg időnként gyanúsan sutyorog az illető telefonban, vagy a f@$zbúkon látszódik valami szervezkedés, amiben részt vesz, lájkol, stb.
De ehhez ugye az kéne, hogy a családtag tovább lásson annál, hogy a rokoni szálnál itt fontosabb kéne legyen az, hogy a terrorelhárítás ne gyújtsa rájuk az egész házat, meg ne vegye körbe a MI6, ha kitudódik a dolog.Vagyis hogy a teljes családi közösség sorsa fontosabb, mint egyetlen rebellis rokon sorsa.
Ennyi kéne, előre jelezni, leadni a drótot.Utána az illető meg mehet vissza a sötét közel-keletre az első repülővel.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.19. 19:50:31

@Hari Seldon 2: Igen, tudom én is, csak nehéz szó nélkül tűrni, meg olvasni, hogy mások esetleg ajnározzák őket (nem pont itt, akárhol)...

Arthamyr 2017.06.19. 19:50:41

@geegee: A terrorizmus által okozott kár kisebb, mint amit a puszta jelenlétükkel okoznak...

M. Péter 2017.06.19. 19:51:13

@geegee: Az északírek 1999-ig lelkesen gyilkolták egymást, és robbantgattak. Azóta csak kisebb szakadár csoportok csinálják, és csak Észak-Írországon belül, ezért nincsenek a nemzetközi hírekben.

Arthamyr 2017.06.19. 19:53:06

@Hari Seldon 2: Ennyi. És akkor sem szeretné őket senki, ha 0 terrorcselekmény lenne hozzájuk köthető... :)

gabors 2017.06.19. 19:54:41

hogy valaki miert vesz fel egy imperialista arab vallast amibol kilepni halalos bun ??? eszem faszom megall !

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.19. 19:54:57

@Latcho Drom: Nem vagyok fideszes, rohadtul nem, sőt semmilyen -es. Bármelyik oldal szövegét maximum csak mint kívülálló úgy olvasom.Semmilyen propagandát nem böfizek fel, mind a saját gondolataim, a saját világképemből.Ha ez egyezik másokéval is, az egy külön dolog.
Amúgy meg igyexem mindent elosztani kettővel, hárommal, de a legtöbbször még úgy is durva ahhoz, hogy nem háborodjak fel/bosszantson, stb.
A továbbiakban örülnék, ha csak simán továbbgörgetnéd a kommentjeimet, ahogy én is teszem a tieidet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.19. 19:57:04

@Arthamyr: Ezt éppen el is tudom hinni, de nekem már az előbbi is túl nagy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.19. 19:58:04

@M. Péter: Ez nem mond ellent az én általam írottakkal... :-)

gabors 2017.06.19. 19:58:12

@DieNanny CH: " Úgy tudom, Mohamednek 800-valahányban " rosszul !!!

Arthamyr 2017.06.19. 19:58:22

@geegee: Ha tudja a család/környezet. Amúgy erre - kissé radikális - megoldás lenne, hogy ha a környezetről jogosan feltételezhető, hogy tudott az előkészületekről (pl. mert egy lakásban laktak), deportálnák az egész pereputtyot. Lehet, hogy valamilyen szinten alkalmazzák is, passz.

Latcho Drom 2017.06.19. 19:59:56

@geegee: szurj nyugodtan, en nem teszem s a tovabbiakban jelzem ha ocsmany gyilkolasokat mint "visszanyalt a fagyi" jellemzel.

hevenájszdéj Gigi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.19. 20:02:11

de lassan elkushadok mára, és megígérem hogy megpróbálok nem beleugrani ezekbe a témákba többet, már csak azért is, mert nem pont ez a blog a legmegfelelőbb erre, illetve szerintem elmondtam mindent.Valszeg markánsan különbözik a véleményem a nagy többséghez képest, hát mindegy, így jártam.

Arthamyr 2017.06.19. 20:06:04

@geegee: Akkor jó, legalább a többit elfedi, mert ha a jelenlegi terrorfenyegetettségi szint így kiveri a biztosítékot, mi lenne, ha a hosszútávú negatív hatásai lebegnének a szemeid előtt? :D

Hari Seldon 2 2017.06.19. 20:06:50

@geegee:
Szerintem csak tényleg szélsőséges esetben ajnároznak. Még Merkelnél is jóhiszemű vagyok, hogy igazából kezelni akarta a problémát, nem nagyobb bajt okozni. Másrészt már soxor elmondtam azt az álláspontomat, hogy a m,uzulmánok is demográfiai összeomlás felé tartanak. A gyerekszám nagyon leesett, csak amíg a korábbi generációk nagyon nagy tömegben vannak jelen, a hatása csak 40-50 év múlva lesz érezhető. - De akkor brutálisan. Kb olyan lesz mint Olaszország. 100 éve az "olasz család" fogalom volt, sőt ma is azt mondjuk magunkra viccesen, mert sokan vagyunk, valójában ma már nagyon kevés gyerek születik Olaszországban. Ugyanert az utat járja be a mediterrán világ déli fele is kis késéssel. Sőt az idejött bevándorlók is két generáció után felveszik a helyi pattern-eket. Sok közülük a "lemorzsolódó" is, stb...
(Persze a keresőbe ha beírod a témát azt dobja fel először, amire több a hivatkozás, és amire többen kattintanak. Ezért ezek nem annyira közismertek)

Arthamyr 2017.06.19. 20:09:02

@M. Péter: Most is gyilkolják egymást, csak most nem ideológiai harc jelleggel, hanem klasszikus bűnözői motivációból. :)

gabors 2017.06.19. 20:17:07

@Latcho Drom: "? " a ma elfogadott "tudomanyos" nezetek alapjan i.sz (vagy krisztus utan) 570-632 elt ez a rablobl lett "profeta"

DieNanny CH 2017.06.19. 20:24:41

@Latcho Drom:

Köszi. Akkor rosszul emlékeztem.

Latcho Drom 2017.06.19. 20:28:05

@Hari Seldon 2: Festett senki lennék? :-)

Egyik legjobb barátom marokkoi muszlim.

Ami a francia helyzetet illeti, legalább annyi a francia társadalom felelossege abban hogy a maghrebinek kiszorultak a tarsadalom szelere, mint a bevandorolt araboké.

szvsz, azzal hogy eltem ott, s elsokezbol ismerem a problemakat.

Arthamyr 2017.06.19. 20:41:12

@Latcho Drom: Mikor nem voltak a társadalom szélén?

Latcho Drom 2017.06.19. 20:49:57

@Arthamyr: Franciáknál pld soha.

Akkor is csak gettokban hagytak oket elni amikor az otvenes evekben tomegevel erkeztek a francia autogyarakba dolgozni maorokkobol, tuniszbol etc..

Egy Gigi vagy Teso féle társadalomtudod erre azt mondana hogy ok ott szeretnek elni, egymas seggeben, nem a befogado kozeg kenyszeriti oket az HLMK-be(francia panelgettok), a londoni pokoli torony fele borzalmakba..

Arthamyr 2017.06.19. 20:55:35

@Latcho Drom: Ez az alapállapot, amikor elköltözöl valahova. Törvényileg elő volt írva, hogy ott is kell maradniuk?

Hari Seldon 2 2017.06.19. 20:57:56

@Latcho Drom:
Nyilván nem arra gondolok, hogy egyes embereknek van egy két jó ismerősük / barátjuk, aki éppen rendes muzulmán.
Alapvetően a muzulmán vallás váltja ki a bizalmatlanságot. Emlékeztetlek a múltkori kínai posztra. Ott a "hiper kiegyensúlyozott kínai civilizáció" (legenda, ahogy az olasz nagycsalád is) sem nagyon van meg vele békében. Mi lehet az oka?
Tudom, hogy képben vagy a mi helyzetünkkel kapcsolatban. Másrészt, itt nálunk nem érzem az ellenérzést/bizalmatlanságot sem a kelet európaiak iránt, vagy akár például a vietnamiak iránt sem, sőt a feketék iránt sem annyira mint a maghrebiek iránt. (természetesen megint csak, általánossában beszélek erről)

gabors 2017.06.19. 20:59:58

@Latcho Drom: " francia társadalom felelossege" nem az hogy kiszoritotta oket hanem az hogy egyaltalan beengedte/bevitte oket

a nemeteket sem ertem ugyanezt megjattszottak a tororkokkel 40 ev is keves volt az asszimilaciora (annyira hogy az ott elok tobbsege Erdogan-ra szavazott csak tudnam miert nem koltoznek haza)

most meg "szivesen" latnak "1 millio" arabot/druzt/kurdot stb-t sziriabol

Vadalmaaaaa 2017.06.19. 21:00:04

@Latcho Drom: adok egy peldat a francia tarsadalom hibairol: marokkoi csoporttarsam az ora kozepen elhagyta a termet

A döbbent tanàr megkèrdezte: hova hova? Erre o: hazamegyek aludni,soha nem lattuk tobnet

A francia tarsadalom nem tanulhat helyetted

Latcho Drom 2017.06.19. 21:04:37

@Hari Seldon 2:

99.9 "rendes", nem pedig wahabi orult, dzsihádos állat, akikrol meghujitett polgarok az iszlam vallasrol kapják a képet.

A francia bizalmatlanságnak, intoleranciáknak is vannak lépcsoik, mint barhol masutt, ha nincs gazdsagi emelkedes akkor az elso munkanelkuliek az uj emberek lesznek.

Latcho Drom 2017.06.19. 21:06:30

@gabors: Ki dolgozott volna a haboru utan a Citroennel s masoknal?? Mirol beszelsz gabi?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.19. 21:09:30

Hogy baszná meg a büdös kúrva anyját az egész yahoos bagázs. Telefonról használhatatlan gépen lassú mint a beteg csiga most meg összeomlott.
Rohadjanak meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.19. 21:12:22

Egyszerűen nem tudok a yahoon üzenni ezért itt írom hogy köszi HA.

Latcho Drom 2017.06.19. 21:14:19

@gabors: agyfaszt kapok toled is! :-) kint elsz már 30 eve, s mint az ecceri magyar, a jelen keserveibol iteled meg a mult, 40-50-60 eves jelensegeit.

bameg :-))

Hari Seldon 2 2017.06.19. 21:15:02

@diggerdriver:
Csodálkozol? - egy olyan cég levelezését használod, ami épp most szűnt meg. (vásároltak fel, gombokért)

Latcho Drom 2017.06.19. 21:23:46

@Hari Seldon 2: Ki használja még mindig a jahu csettet? :P

Herr Géza 2017.06.19. 22:24:26

@gabors: "...annyira hogy az ott elok tobbsege Erdogan-ra szavazott"
Na álljon csak meg a hegyirabló, ez amolyan fideszes népszavazás színtű matek: 1.430.000 itt élő választásra jogosult törökből 530e ment el szavazni és ez utóbbiak 63%-a szavazott "Erdoganra". Ami a szavazásra jogosultak 23%-a, ha nem tévedek. Az itt élők majd kétharmada nem szavazott, nyilván részben pont azért, mert nem érezték magukat "illetékesnek".
Ja, és a 63% a török állami hírügynökségi jelentés száma. :D

gabors 2017.06.19. 23:16:56

@Latcho Drom: "@gabors: Ki dolgozott volna a haboru utan a Citroennel s masoknal?? Mirol beszelsz gabi? "

nezzel mar utanna a nagyobb szamu arab bevandorlas 1962 utan kezdodott a haboru utan ehhez kepes jelentektelen volt az arabok szama tobb veitnami vandorolt be akkor mint arab ...

szo nincs arrol hogy a haboru utani (40-es evek vege 50-es evek eleje) vittek volna be az arab "hordakat" ez inkabb a 60-as evek ben kezdodott... persze akkor is az olcso munkaero volt a mozgato ero... csak nem tudtak hogy az arabok nem egy dolgos nep ... :-))

gabors 2017.06.19. 23:20:46

@Herr Géza: igazad van en csak a leadott szavazatokra gondoltam pontosabb is lehettem volna peldaul "hogy az ott szavazok tobbsege"

"Ja, és a 63% a török állami hírügynökségi jelentés száma." miert mi masra lehetne hivatkozni ...

de voltak orszagok ahol ez ennek az ellenkezoje volt ugyeneze hirugynokseg szerint is ..

LittleG (uk) 2017.06.19. 23:23:56

@Latcho Drom: Igen, ilyen is van

meg ilyen is, a múltkor láttam a könyvüzletben, valamikor elolvasnám, csak jussak oda:

www.penguin.co.uk/books/297066/the-enemy-within/

gabors 2017.06.19. 23:29:27

@diggerdriver: "Egyszerűen nem tudok a yahoon üzenni ezért itt írom hogy köszi HA. "

Yahoo ??? miert nem hasznalsz inkabb AOL-t vagy Compuserve-t ???

Csodabogár 2017.06.19. 23:29:39

@Latcho Drom: Szerintem rossz helyre került. A svédek befogadóak. Itthon lenne az igazi, itt ugye mindenkit utálunk és senkit nem fogadunk be.

gabors 2017.06.19. 23:32:14

@Latcho Drom: hat bizony a multbol kellene tanulni !!! mert a nagy mondas szerint a tortenelem ismetli magat :-)) a mohamedanok soha nem adjak fel a vilag meghoditasat nagy kar hogy amikor meg lett volna ra modjuk europai oseink egymassal hadakoztak ahelyett hogy csirajaban folytottak volna el ezt az egesz metelyt :-)

Csodabogár 2017.06.19. 23:35:38

@Herr Géza: Ez kb. ugyan olyan ,mint ahogy itthon a kétharmad szavazott a fideszre.

somlobodog 2017.06.19. 23:36:52

@Sáfár: gusztustalan személyeskedő dolog valakin szamonkerni, vagy a szemére vetni hogy nincs gyereke. Mert lehet hogy valakinek nem lehet. EQ=0

Latcho Drom 2017.06.20. 00:10:40

@gabors: beszélsz hüjéket :)

Na a másik dologban van pici igazságod, a tömeges bevándorlás a 60-70 években volt nagyon magas.

en.m.wikipedia.org/wiki/Islam_in_France

A lusta arab kitételedről: én nem ezt látom magam körül.

libslobsi fuszal · http://www.koloreditors.co.uk/ 2017.06.20. 00:12:04

@geegee: de ez mit oldott meg? mire volt megoldas ez? semmire. azt csinalta ez a fogyatekos, amit "vartak" tole. megfelemliteni, egymasnak ugrasztani. hova vezet ez szerinted? hogy oldja meg ez a problemat? vagy csak javitja?

nem tudok jo megoldast, de nem is ez a feladatom. szerintem nem kellett volna boldog-boldogtalant papirok nelkul hagyni jonni-menni, szigorubb megfigyeles kellene, elfelejteni a pc dumat es nem feladni azokat az ertekeket, amik nem tetszenek a beke vallasat kovetoknek. elfogadas, tolerancia. akinek nem tetszik, az mehet haza.
na de mi van azokkal, akik mar itt szulettek? mert ugye az vilagos, hogy sok esetben masodgeneracios elkovetokrol beszelunk? oket hova kuldjuk haza? vagy inkabb legyenek uj torvenyek? uj buntetojogi kategoria? elokeszuletekert is eletfogytiglan? lehet, segitene. megvedene a nepet. vagy nem. aki kepes sajat magat felrobbantani, azt a borton mennyire hatja meg?
ne erts felre, nem ajnarazok senkit. es a jelenlegi helyzet, a tulpcskedett kozhangulat, a forditott rasszizmus, stb nem jon be. de artatlanokat olni nem "ebredes", nem "megoldas". a jelenlegi torvenyek szerint tegnap ejjel terrortamadas tortent. ennyi.

Latcho Drom 2017.06.20. 00:12:12

@gabors: a gazdaság viszont nem ismétli magát, s maradjunk ennél a mozgatónál

libslobsi fuszal · http://www.koloreditors.co.uk/ 2017.06.20. 00:17:01

@Sáfár: nem igaz, tudtuk, hogy kik az elkovetok. most annyival volt egyszerubb a helyzet, hogy a figurat elve, a helyszinen elfogtak. nem kellett utana nyomozni, nem robbantotta fol magat es nem is lottek le. hajmereszto dolog a logika, mi?

Latcho Drom 2017.06.20. 00:19:49

@puhacica: s az imám mentette meg a lincseléstől, a muszlimok adták át a rendőröknek.

Herr Géza 2017.06.20. 01:27:29

@gabors: Hát azt a kitételt csak azért írtam (és tettem is utána szmájlit), mert bár feláll a szőr a hátamon sokszor a légbőlkapott összeesküvéselméletektől, de ha az ErdoganPress jelenti kb, hasonló tálalásban, ahogy te is először, azzal azért óvatos vagyok. Pláne mióta Erdogannak myíltan nem kedvencei a németek az elmúlt hónapok eseményei miatt. Szóval maradjunk annyiban, hogy nem lennék meglepve, ha az a "combos" 63% a valóságban esetleg csak egy soványka 50,2% lenne például. De nem állítom, hogy ez így volt, csak apró kétségemet jeleztem volna diszkréten. :)))

Vadalmaaaaa 2017.06.20. 05:45:06

@somlobodog: nagyon is helyes dolog,ha gyerekekkel kapcsolatban "okoskodik" az illeto!na nehogy mar a nyul vigye a vadaszpuskat.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.20. 08:36:11

@LittleG (uk): csapkodhat ő, amennyit akar, nem érdekes, a tények tények maradnak, sajnos :-/ Mindig szóbakerül, most is ígérte az új miniszterelnök, hogy lesz népszavazás jövőre, fingers crossed.

www.shevolutionuk.com/ireland-abortion-referendum-england/

Dikusz 2017.06.20. 09:29:57

@Latcho Drom: én meg azt küldeném valahova, aki kitalálta.
A nagytudású szervező a filmben szeretné rendszeressé tenni.
Ezen a hétvégén utaztam arra busszal. Kerülni kellett a francos melegben, nem örültem neki. Most alig néhányan lézengtek a hídon, a tavalyi bulizás után, amin valószínű azért voltak olyan sokan, mert jókora médiavisszhangot kaphatott.
Amennyien most kolbászoltak a hídon, azoknak éppen elég lett volna a járda. Semmiféle jógázás, torna nem volt.

libslobsi fuszal · http://www.koloreditors.co.uk/ 2017.06.20. 10:20:33

@Sáfár: azaz nehogymar te mondd meg egy vadidegen csaladnak, hogy mikor vallaljanak gyereket! igaz?

Határátkelő 2017.06.20. 10:53:14

@Sáfár: Azért nem jelennek meg bizonyos válaszaid, mert olyan szinten sértegetsz másokat, ami itt nem megengedhető. A kritika, az ellenvélemény, a karcos megfogalmazás és a másoknak történő minősíthetetlen beszólogatás között komoly különbség van.

Nem kell egyetérteni senkivel, lehet kritizálni is, de acsarkodni nem. Ha ezt elfogadod, örömmel beengedem a kommentjeidet. Ha nem, akkor nem.

élhetetlen 2017.06.20. 13:54:40

@geegee: „Én annak örülök, hogy végre van valami ébredés”. „Ez a valaki csak a saját fegyverüket fordította ellenük”. Nem tudom, hogyan fogalmazzam meg. Az, aki fütyül a saját feleségére, négy gyermekére, és valamilyen bosszúból szintén ártatlan embereket gyilkol, az nem szabadságharcos, hanem elmebeteg. „Ha a többiek nem szélsőségesek, miért nem vetik ki maguk közül az elborult agyú b@rmokat?”. Talán, mert nem tudják róluk, hogy elborult agyú barmok? Csak kérdezem, te tudod, hogy a két házzal arrébb lakó szomszédod mire készül? Csak nézd meg a körúti robbantót. Mindenki békés, csendes embernek ismerte. Ha a hatóságok nem tudják kiszűrni a gyanús elemeket, az utca embere hogyan tudná? ”De nincs ilyen, sőt, inkább összezárnak.”. Ezt nem tudom, miből gondolod. Nem találkoztam olyan hírrel, hogy békés muszlimok tüntettek volna terroristák MELLETT. Szerintem éppen olyan tehetetlenek, mint mi.

Latcho Drom 2017.06.20. 13:56:03

@Dikusz: Nekem nagyon tetszett amikor tavaly juliusban ott kolbaszoltam..

Határátkelő 2017.06.20. 14:19:03

@Segna: Kivettem az érintett kommentet, de a tiedet is moderálom, mert ez a hangnem nem jellemző erre a blogra. Kösz a megértést.

Segna 2017.06.20. 14:38:06

@Határátkelő: elnézést erős volt, de kiakasztott, olyan jó kis blog ez. Moderálom magam, ígérem! Még egyszer bocs!

Segna 2017.06.20. 14:38:53

@Hari Seldon 2: "Alapvetően a muzulmán vallás váltja ki a bizalmatlanságot. ... "hiper kiegyensúlyozott kínai civilizáció" ... sem nagyon van meg vele békében. Mi lehet az oka? "

Nem a muzulmán vallás váltja ki, hanem a három nagy monoteista vallás. A zsidók (ugye milyen ismerős a kérdés? Vajon miért utálja MINDENKI a zsidókat? hát... már a rómaiak is utálták őket... stb.) a keresztények ugyanennyi bizalmatlanságot váltanak ki, hiszen mindhárom vallás TERJESZKEDŐ (ohh, bocsánat térítő) vallás. Türelmetlen másokkal, tűzzel vassal, inkvizícióval, keresztes háborúval, nagy fallal, ciszjordániai telepekkel és atomprogrammal védi magát, üldözi a másikat.
Csak a kereszténység 600 évvel idősebb, ő már túl van a kamaszkorán (lásd keresztesháborúk és inkvizíció) a mohamedán vallás pedig még ifjú és épp olyan államilag kevéssé lefedett szervezetlen területeken virágzik, ami remek táptalaj a terjeszkedésre. A szekularizáció Európában is újdonság, az angolok kezdték (ha jól tudom 1640' években) mi magyarok pedig csak 1894 óta szabadultunk meg a keresztény egyházak állami gyámkodásától. (a zsidó kérdésbe nem mennék bele, mert nem tartozik ide.
Tehát a MI szemszögünkből a mohamedán a gyanús, az ő szemszögükből, pedig a keresztény. Mindez azért mert szánalmasan keveset tudunk egymás szokásairól.
Írta itt valaki, hogy a bunkó arabja nyilvános helyen nem köszön a feleségének, akivel egy helyen tanul. Lehet, hogy egyszerűen csak nem illik neki egy idegen asszonyának köszöni, mi meg lebunkózzuk...
Szomorú. A hittan oktatásnak ezt kellene célul kitűzni, hogy nem csak a sajátját, de a világ vallásokat is oktassa.
Persze ez egy világi gondolat, az egyháznak nem érdeke, hogy a tömegek tanultak legyenek. Még a végén kérdeznek és nem követik vakon a főmufti/püspök/rabbi stb. szavait...

élhetetlen 2017.06.20. 14:49:42

@Latcho Drom: Biztosan szórakoztató látvány volt, csak tudod, sokkal több embernek kényelmetlen, mint ahányan szórakoznak. Aki kocsival megy, az legfeljebb kerül egy kicsit, de képzeld el azt, aki a nagymamához menne három gyerekkel. Másik villamos, metró, átszállások, gyaloglás. Nem vagyok érintett, egyszer történt meg, hogy a csarnok melletti háztartási boltba mentem el márvány mozsárért, és ha már ott voltam vettem porcelán tepsit is, meg tányérokat, tehát csupa könnyű cuccot. Kijövök, valami buggyant felmászott a turulra, híd lezárva. Lehetséges útvonal, gyalog a Kálvin tér, metró, Üllői út, sok lépcső, és úgy a hatos villamos, mindez úgy hogy a két kezemben legalább tíz kiló. Ha szórakoztatni akarják a népet, telepítsenek egy úszó stéget a part mellé, ami még nem zavarja a hajóforgalmat, minden nap használható, még közelebb a víz, ringatózik is, és hagyják békén a forgalmat.

Arthamyr 2017.06.20. 14:51:01

Nekem a szűrés funkció nem igazán működik. Azt gondoltam, hogy akkor a felhasználóprofilomhoz elmenti, hogy én x felhasználó hozzászólásait nem kívánom látni. Na ehhez képest a munkahelyen meg otthon is rákattintottam a szűrésre, és ugyanúgy itt virítottak a szűrt felhasználó hozzászólásai. Firefoxot használok, lehet, hogy ez a baj?
Amúgy nem akartam szűrni, mert gondoltam az agyam elegendő szűrő, hamar meg lehet jegyezni, kire érdemes/felesleges reagálni, a kommentfolyam megértéséhez pedig hasznos lehet látni az ignorálandó felhasználót is (meg ugye ez moderált fórum, aki nagyon tahó, úgyis fennakad a moderáción). Gondoltam én, de úgy sokkal nehezebb, ha egyes felhasználók cserélgetik a neveiket, és nem lehet beállítani, hogy pl. az email címűket vagy valami nem változó dolgot írjon ki (persze user script-tel biztos áthekkelhető, de a tököm akar ezzel foglalkozni, bár lehet, hogy a munkanélküli napjaimba ránézek :)).

Nektek jól működik a szűrés?

Latcho Drom 2017.06.20. 14:56:25

@Dikusz:

Tudod hogy van ez..nem vagyok olyan gazdag mint az IT Lovag ;P, jo ha két..háromévenként jutok haza, igy minden utosebb, ott eszembe se jut orbán vezir, azok a dolgok amiken itt boszankodom..csak szivom magamba a város, furdoket, kifozdeket, regi pajtikat..mindenhova gyalog megyek.

Latcho Drom 2017.06.20. 14:58:03

@élhetetlen: értem én..dehat a hetvegi nyari lezaras nem annyira viseli meg a helyieket, hmm?

élhetetlen 2017.06.20. 15:05:52

@Segna: Mikor bevezették a hittan, vagy etika oktatást, akkor mondtam, (persze, kommentekben, mert a nagyok dolgába nem tudok beleszólni), hogy vallástörténetet kellene oktatni, olyan mélységben, hogy, ha valaki betéved egy képtárba, esetleg megértse egy kép témáját is. Igen.

Arthamyr 2017.06.20. 15:06:00

@Segna: Ha az emberek tanultak lennének, a vallás befolyása marginalizálódna. Amúgy vannak izraeli kollégáim, szoktam Izraelben járni, nekem már az a vallási befolyás is bőven sok, és azért ezen nem egy arab ország túltesz.
Írország, ahol most élek, is elég vallásos volt, de újabban azért ez megkopott valamelyest, és inkább csak nyomokban lelhető fel (a "nem létező" abortusztilalom pl.). Meg Dublin eléggé nemzetközi lett a kelta tigris időszak óta, így ez is puhította a vallásos befolyást.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.20. 15:11:13

@Arthamyr: ennek a névváltoztatásnak magam is áldozatul estem, de legközelebb majd jobban figyelek.

Arthamyr 2017.06.20. 15:17:25

@élhetetlen: Akkor nagyon-nagyon hasznos lenne, ha tájékoztatás, látókör-tágítás és nem térítés jelleggel lenne. Esetleg számonkérés nélkül (mert a kutyát nem érdekel, hogy x mártír/próféta hánytól hányig élt pl.), vagy mondjuk olyan lenne a számonkérés, hogy felmérik, hogy a gyerekek egy elfogadható tartományban ítélnek-e meg egy helyzetet, bár lehet, hogy ez fiataloknál nehézkes. Főleg, ha az oktatók jelentős része is bukna rajta. :/

Arthamyr 2017.06.20. 15:19:49

@kisrumpf: Hogy lehet jobban figyelni? Tudsz valamit, amit én nem?

élhetetlen 2017.06.20. 15:33:21

@Latcho Drom: Ezt próbáltam érzékeltetni. Este, meló után rángatod el a gyerekeket a nagymamához, vagy átmész vasárnapi ebédre, és mindenki boldog? Nem azt mondom, hogy mindenki ott jár vasárnapi ebédre, csak azt, hogy egy úszó stég a vízen szórakoztató is lehetne, és senkinek nem okozna gondot, senkit, semennyire nem viselne meg.

élhetetlen 2017.06.20. 16:35:06

@Latcho Drom: két..háromévenként jutok haza, igy minden utosebb”. Magánügy ugyan, de mondom. Valamikor én is úgy képzeltem, hogy nyugdíjas koromban elhúzok egy tengerpartra, csak közben elgázoltak, tudok járni, csak úgy szoktam fogalmazni, hogy deréktól lefele minden fáj, szerencsére deréktól felfele nincsen baj. De már nem merek elmenni, mert szükségem van a barátaim segítségére, annyira meg nem vagyok gazdag, hogy mindent megfizessek. Ez a bevezetés volt, hogy miért élek itthon. Csak itthonról nehéz elfogadni azt, hogy letérköveznek egy teret, esőben csúszik, akkor felmaratják, aztán még mindig csúszik, akkor felszedik, és leraknak mást. Ez az első térnél elmenne, bár ott is érteni kéne valakinek hozzá, de hogy ezt megismétlik minden térnél, az azért zavaró, akkor is, ha neked, mikor hazajössz, tetszik. Már csak az interneten nézem, csináltak egy csodasétányt sok pénzből a 13. kerületben (nem is fogom látni, ott gázoltak el, mikor meg akartam nézni, hogy adott háztól milyen a kilátás), tehát soha nem megyek oda, de csupa kő, a kövön napozóágyak. Árnyék semmi, nem is lesz. Orbán a várba költözik, mert a Parlament nem elég. A Galéria pedig megy. Tudod, én, mint turista, szerettem azt, hogy egy múzeum, egy városrész. Ha valaki felment a várba, lenézett, megnézte a Mátyás templomot, és pár órára bement egy képtárba. Jó program. Most felmegy, lenéz, a templom még megvan, és megnézi majd a lovas őrségváltást? Mert mi a túrónak kéne lovarda és istálló a várba, ha nem azért, mert az angol királynőnek is van. Rohad a metró, de, bár olimpia nem lesz, azért megépítünk minden sportlétesítményt, ami ahhoz kellett volna. Bocsi, ezt nem kellett volna, nem te érdemelted meg, csak ezt váltotta ki belőlem a mindent az emberekért, és szépülünk.

élhetetlen 2017.06.20. 16:35:15

@Arthamyr: Igen, itt lóg bilibe a kezünk. Elképzelek egy tantárgyat, amit úgy hívnak, hogy vallás- és művészettörténet. Vallástörténet, művészeti alkotásokkal illusztrálva. Még, ha nem is számonkérés, felmérés lehetne, mondjuk egy teszt a tanév végén, képekkel, és írjon pár sort, vagy tippeljen öt megoldás közül, hogy hova helyezhető (a három nem jó, ott már több a véletlen esély).

Arthamyr 2017.06.20. 16:51:32

@élhetetlen: Az is kérdés, hogy erre mennyire mutatkozna befogadónak a diáksereg. Mind1, ahogy írod, bilibe lóg a kezünk, de innentől kezdve úgy érzem, hogy jogosan tartom feleslegesnek az iskolai kötelező hittant/erkölcstant.

Dikusz 2017.06.20. 16:57:45

@Latcho Drom: tulajdonképpen @élhetetlen: leírta mi zavar engem is. Pont az érintett villamossal utazom, ha bemegyek a városba. A nap minden órájában azon a részen meglehetősen nagy embertömeg járkál, onnantól kezdve a Deák térig zsúfolt minden.
A 4-6-os villamos pályafelújítás miatt megint nem jár, nemigen jön jól, hogy megint variálni kell. Az egész vonal érintett -borul minden-, nem csak a Szabadság-híd...

Megértem, hogy szórakoztató annak, aki pár napot tölt itt, de nem őszinte a mosolyom, ha azt látom...

Arthamyr 2017.06.20. 17:01:59

@Dikusz: Azokkal a hidakkal kéne ilyet játszani, ahol nem jár villamos. :) Meg mondjuk autómentesíteni kéne a várost, csak ez Magyarországon politikai öngyilkosság.

élhetetlen 2017.06.20. 19:52:58

@Arthamyr: A diáksereg miatt nem aggódnék, valószínű, hogy jobban élveznék, mint a mostani hittanórát. (Arról már ne is beszéljünk, ha van református, görögkeleti, evangélikus, stb., és mind katolikus hittanórát kap adott helyen, mert abból öttel több van). Az etika oktatást meg el sem tudom képzelni, etika tanár képzés nincs, kaptak egy tíz oldalas brossúrát, és annyi? Mert nem filozófusok tanítanak etikát, az biztos. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy lövész szakköröket akarnak mindenhová! Mert lehetne főző, varró szakkör, nem, lőni tanuljanak! Agyrém.

DieNanny CH 2017.06.20. 20:06:32

@Arthamyr:

Nekem nem. Tavaly használtam utoljára, akkor semmi gond nem volt, idén egyszer sem sikerült. Chrome-ban is IE-ben is próbáltam.

Arthamyr 2017.06.20. 22:24:47

@élhetetlen: A lövészetet viszont a fiúk jelentős része szeretheti. Van ahol csapatépítőnek használják. :D

élhetetlen 2017.06.20. 23:20:24

@Arthamyr: Ez hülyeség. aki lőni akar, menjen lőni, de ne az iskolába vigyék be. Ahogy ne csináljanak tantárgyat a fociból. Ami senkinek sem ártana, ha megtanulna megfőzni egy zöldséglevest, vagy használni egy varrógépet. Nagyon, nagyon régen voltam általános iskolás, de volt egy félév, amikor valami politechnika tantárgy keretében fél évig főztünk, meg varrtunk egy konyhakötényt, aztán csináltunk állólámpát, ahol a fa talpat, talpba cső, rá a foglalat, azaz a szerelést is meg kellett csinálnunk, tehát eszközhasználatot tanultunk, ennek volt értelme. Most miért pont lőni kell megtanulni? Vagy ne akarjam tudni?

Vadalmaaaaa 2017.06.21. 11:24:22

Hataratkelo

A blogodra az acsarkodas jellemzo.alneveken acsarkodsz te magad is. A hataratkelo megjelolessel azonban csak neutralis hangnemben irogatsz.
Az zavar teged,hogy megvedem magam,mert
Az meg sose zavart,ha velem minosithetetlen hangnemben beszeltek,ott senkit nem moderaltal,ugyhogy kilog a lolab apukam,szanalmas vagy a provokacionak szant posztjaiddal egyutt.
Egy merenylet napjan/ masnapjan jelenik meg nalad a ramadamrol minden tudnivalo. Ocska provokator is vagy.

Ha sertonek talalod az igazsagot,akkor valtozz,hogy ne kellejn ilyet irni rolad.

Határátkelő 2017.06.21. 12:01:33

@Sáfár: Esetleg még vedd bele valahogy azt is, hogy az összes posztot én írom, meg az összes kommentet is.

Dolgozz még egy kicsit az elméleteden, mert ez eddig elég gyenge, és már 5-6 éve lecsengett egyszer.

De elevenítsd fel nyugodtan, szórakoztató.

Határátkelő 2017.06.21. 12:11:40

@Sáfár: Ja, és még valami. Talán nem tűnt fel, mert csak minden poszt végén van ott több mint két éve, belinkelem neked a moderálási alapelveket.

Ebben szerepel az is, hogy mivel nem feltétlenül olvasok minden kommentet, a szokásos email-címen lehet jelezni, ha valaki sértő kommentet olvas.

A dolog tehát egyszerű: ha úgy érzed, sértő rád nézve valamelyik komment, akkor jelezd, és megnézem.

Előre is köszönöm.

hataratkelo.blog.hu/2015/01/17/moderalasi_alapelvek_104

élhetetlen 2017.06.21. 16:55:14

@Arthamyr: „Törvényileg elő volt írva, hogy ott is kell maradniuk?”. Tudod, a franciák nem annyira befogadók. Nem hiszem, hogy jó néven vennék, ha a házukba beköltözne egy arab család. Megvan az arabok helye a társadalmukban, de az életükben nem annyira. Nincs, nagy tapasztalatom, csak három hónapot voltam Párizsban, de igazán rendesek csak az aluljáróban zöldséget áruló arabok voltak.
Az átlag francia egyszerűen szemét a külföldivel. Partner cégnél voltam, két hónap a La Défense-ben, az étteremben fél frankért megebédelhettem volna, de öt frank volt a belépő, és a „mentorom” két hónapig nem intézte el a belépő kártyámat, mert úgyis költözünk be a központba.
Mi sem vagyunk sokkal jobbak, nem tudom olvastad-e, pár hónapja volt egy cikk. Magyar feleség, olasz férj, felújították a várban levő lakásukat, és arra az időre béreltek egy lakást, szintén a várban. Valami ügyvéd a házból tiltakozó levelet írt a polgármesternek, hogy ez megengedhetetlen, hogy akárkik… Hogy minek nézte az olasz férjet, az mellékes. Szóval ezért kell ott maradniuk, nem a törvény miatt.

Lady Scarlett 2017.06.25. 08:52:03

Ezt még olvasni is borzalmas. Elképesztő.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.