oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 17. 06:30,  Az új mumus 72 komment

2017. június 17. 06:30 Határátkelő

Az új mumus

Az ujgurok egy tízmilliós nép, jórészt Kína nyugati részén élnek. Talán akkor lehetett róluk Európában is többet hallani, amikor a kínai hatóságokkal nem egyszer összetűzésben kerültek. Indokuk rá elgondolkodtató, elég csúnya dolgok történtek arrafelé. Az ilyen egzotikus helyek esetében persze mindig az a legérdekesebb, hogyan néznek ki testközelből. A legjobb ezt persze személyesen megtapasztalni, ma a második legjobb dolog történik velünk, ugyanis Tivadar (aki nem is olyan nagyon régen Észak-Koreáról írt ide posztot) megírta ottani kalandjait.

cim_91.jpgA 2009-ben történt merényletek helyszíne a mai napig a legszigorúbban ellenőrzött helyszín Xinjiangban.

„Amikor Kínáról ír vagy olvas cikket az ember, akkor elsősorban nem arra a 23 millió muszlim kínaira gondol, akik több tartományban többséget alkotnak. Egyik águkhoz tartoznak a Xinjiang területén többségben élő, türk népcsoporthoz tartozó ujgurok. 

Tibet mellett ez a másik hely, ahol a kínai mint adminisztratív nyelv van jelen, és használata elsősorban a Pekingben (3200 km) székelő kormány általi intenzív kultúrellenes tevékenységének köszönhető, ami elnyomja mind a kultúrát, mind az ujgur – helyi - nyelvet.

1_131.jpgAz ujgur emberekről senki nem mondja meg, hogy kínai állampolgárok, vagy hogy Kínában élnek.

El sem indultam és már mehettem haza…

Xinjiangról már azóta álmodoztam, mióta tavaly megérkeztem Kínába dolgozni. Elsősorban az ujgur nép, másodsorban a természet miatt vágytam eljutni ide. 

Amint megtudtam tehát a tavaszi szünetem pontos dátumát, lefoglaltam a repülőjegyet Dushanbe városba (Tádzsikisztán), majd odarepülésem után gondoltam, hogy keresztülstoppolva Xinjiangon érkezem Sanghajba, mintegy 8000 kilométert megtéve. 

Ez addig volt aktuális, amíg meg nem érkeztem a repülőtérre, és fordítottak vissza a jegykiadó pultnál. Az indok egyszerű, ám annál fájdalmasabb volt: ezt a repülőjegyet, mint minden másikat is a lehető legolcsóbb konstellációban vettem. Ez azt jelentette, hogy kétszeri átszállás lett volna Oroszországban, Vlagyivosztok és Novoszibirszk városokban. 

Azt tudtam, hogy vízumköteles az ország magyar állampolgároknak, azt viszont nem, hogy ha csupán átutazásról van szó, még az országba való belépés nélkül is tranzitvízum szükséges, mivel a kétszeri átszállás már belföldi járatnak minősül. Ezt tetézte még az, hogy kiderült: Vlagyivosztokban nincs lehetőség átutazásra, mindenképpen be kell lépni az országba. 

Mivel nagyon bennem volt az utazhatnék, ezért felhívtam barátomat a reptérről, hogy azonnal nézzen repülőjegyeket. Annyira repülni akartam még aznap akár éjjel, hogy még Kína-Anglia viszonylatban is gondolkodtam. 

Ami érdekes, hogy oda olcsóbb a jegy, mint Közép-Ázsia sok országába. Mivel London reptere sokkal forgalmasabb, és ezért olcsóbb a reptéri illeték, mint egy baktalórantházi nagyságú -sztán ország fővárosába. 

Elfogadván a tényt, hogy aznap éjjel vagy olyan helyre repülök, aminek nem sok értelme van, vagy pedig csak feleslegesen költenék többször annyit, inkább két nap várakozást választottam, s így Urumqi, Xinjang tartomány fővárosa lett úticélom.

2_102.jpgXinjiangban a szélsőséges vidék megköveteli a csapadék minden szinten történő hasznosítását.

Még jobban kiéhezve az utazásra érkeztem meg Urumqibe végül, ahol először szembesültem a ténnyel, hogy ez közelről sem olyan, mint egy átlagos tartomány. 

A hírek Tibetet, és Taiwant tartják rebellis tartománynak, ENSZ vitatéma, hogy államok-e vagy sem. Ellentétben Xinjiang tartománnyal, amiről a média nem sok szót ejt. 

Fájdalmas identitástudat 

Hivatalosan a kínai kormány békességben van a Xinjiangban élő helyi muszlimokkal, ám gyakorlatban ez korántsem igaz. Mi több: mikor ott jártam, mindkettő alkalommal még a palack vizet sem lehetett magammal vinnem a vonatra. 

Ami végleg kiverte a biztosítékot a biztonsági intézkedéseket illetően az a tény volt, hogy amikor májusban futottam egy versenyen (részletesebben lentebb), annak helyszínére (egy geológiai park) még a sportolók sem vihettek be folyadékot, ami sok esetben izotóniás sportital volt. 

Röviden az ok, amiért itt tart ez a tartomány, az a Kína ellenes Ujgur ellenállásnak köszönhető. A népcsoport úgy vallja, hogy 1949-ben a kínai kormány a Második Kelet-Turkesztán Köztársaságot elfoglalta, és azóta megszállás alatt tartja. 

Azóta a szeparatistáknak köszönhetően rengeteg támadás történt a tartományon belül és kívül is. A halálos eseményekről részletesebben itt olvashattok

Ezen „terrorfenyegetettség” odáig fajult, hogy már jó ideje a tankolás úgy néz ki Xinjiangban (mindenhol), hogy hosszú kígyózó sorok állnak a benzinkút előtt, ami 2-3 méteres szögesdrótkerítéssel van körülvéve. Be- és kijáratánál egyaránt rendőr áll. A kocsival csak a sofőr hajthat be. 

Mindegy, hogy esik, vagy tűz a nap, az összes utas a sofőrön kívül kiszáll, és elsétál a benzinkúton kívül a kijárathoz, ahol vár a tankolással végzett kocsira. Mielőtt behajt a vezető, kívülről-belülről átnézik az autót. Még üres PET palackot sem lehet bevinni, nehogy a kocsi tankján kívül bármi egyebet is megtöltsön a vásárló.

3_94.jpgA benzinkútra történő behajtás feltételei közé tartozik, hogy se gyereket se öngyújtót nem lehet bevinni.

Ami a személyes megtapasztalást illeti, szerencsére (vagy szerencsétlenségemre) nem szűkölködtem. A leginkább megbotránkoztató a legelső élményem volt. 

Mint már korábban írtam, mindig Couchsurfing (CS) segítségével oldom meg a szállást. Most sem történt másképpen. Mikor a reptérről busszal „beverekedtem” magamat arra a környékre, ahol a szállásadóm lakik, a címet több járókelőnek is megmutatva érdeklődtem én, egy fehér ember nagy hátizsákkal. 

Már csupán pár száz méterre voltam a lakástól, amikor egy rendőr igazított útba. Gondoltam, az a dolga, hogy segítsen az arra rászorulónak. Tétlennek egyáltalán nem mondható, mert még nem értem oda az ajtóhoz, már hívott a szállásadóm (Yize), hogy azonnal menjek a rendőrségre, mert telefonált neki a rendőr, hogy mit csinál az idegen nála. 

Mind Yize, mind én elmagyaráztuk a telefonban és személyesen is, hogy mi az a couchsurfing. Ő pedig elmagyarázta nekünk, hogy ez nem Florida, hogy a turisták csak úgy össze-vissza mászkálhatnak szabadon idegenekhez. Majd fél órás várakozás után megengedte, hogy egy éjszakát ott legyek, mielőtt elmegyek hotelbe. Eszem ágában sem volt hotelbe menni! 

Este, mikor megérkezett szállásadóm, azt mondta, hogy beszélt a rendőrrel, és majd rajtaütésszerűen feljön, hogy megnézze, minden rendben van-e? A másnap délelőtt folyamán még beszélt vele és valahogy rábeszélte, hogy maradhatok, ameddig szeretnék. Burkoltan felszólítottak, hogy 3 napnál tovább ne álljon szándékomban itt tartózkodni. 

Urumqiben három napot töltöttem, és szállásolóm segítségével vettem vonatjegyet az ország leginkább nyugatra eső városába: Kashgarba. Fejembe vettem azonban, hogy nem csak a városban fogom tölteni az éjjeleimet, és a stoppolás miatt ez inkább tűnt egy kötelező ténynek, mintsem egy kihívásnak. 

Ezért vettem kempingfőzős gázpalackokat. Kínában nem lehet venni denaturált szeszt főzéshez, mert „bármi másra is használhatod”, úgyhogy maradt a gáz. Kettőt vettem, amiért fizettem 10 dollárnak megfelelő kínai jüant. 

Se gázpalack, se fehér ember 

Innen egyből a vasútállomásra mentem, hogy megkezdjem 16 órás utamat. Az állomáson segítségért folyamodtam, majd a hatodik ember, akit kérdeztem, beszélt angolul. 

A nagy sorra felfigyelve kérdeztem, hogy: ez mindig ilyen? Elmondta, hogy ez az a vonatállomás, ahol 2009-ben egy ujgur öngyilkos merénylő általi robbantásban több mint 200 ember vesztette életét. Nos, így már értettem a fokozott biztonsági intézkedésből fakadó torlódást. 

Három helyen világították át a csomagomat és kérték el az útlevelemet. Nem is volt kérdés, miért én vagyok az egyetlen fehér ember ott. 

A harmadik helyen volt a csomagom legtüzetesebb átvizsgálása, ott kiszedték a gázpalackjaimat, amit el is koboztak annak ellenére, hogy teljesen egyértelmű volt: nem a 72 szűzért állok sorba egy bombával a táskámban (az iszlám vallás szerint minden mennybe jutó hithű embert 72 szűz várja a mennyországban), hanem csak kempingezni szeretnék az út során. Erre fittyet hányva lefotózták az útlevelet és megtartották a felbontatlan palackjaimat. 

A vonaton végig egyedül voltam külföldi. A többi vagonból a helyiek áthozták gyermekeiket, hogy fényképezkedjenek velem. (Az egyik gyerek 10 percen át húzkodta a szőrt a karomon, mert neki ez már a yeti kategóriába esett.) 

Kínában szerencsére nagyon olcsó a vonatjegy és minden éjszakába nyúló vonatúton biztosítanak hálókocsis szerelvényeket. A másodosztályon 4-6 ágy, első osztályon 2 ágy van fülkénként. 

Az 1000 kilométeres távolságra 16 000 HUF megfelelő helyi pénzt kell fizetni az alvó részlegért, aki inkább a társadalom legaljával együtt ülőhelyet vált (ti. itt ez egy nagyon tisztán látható, természetes filtere a társadalmi osztályoknak, és ebből kifolyólag a szocializálódás szintjének is), annak csak 10.000 HUF a jegy. 

Kis késéssel ugyan, de reggel fél 10-re érkeztünk meg, még mindig koromsötét volt. Nem csak a gazdaság nagy része zajlik a keleti parton, hanem az idő is ahhoz van igazítva. 

Ennek oka, hogy Xinjiangban mindenki 9 után kezd dolgozni, viszont még télen is este 9-ig fenn van a nap, nyáron éjfélig is világos van, pedig Isztambullal helyezkedik el azonos szélességi fokon. 

Úgy vallottam egészen idáig, hogy ha egy kínai városban jártál, akkor minden városban jártál Kínában. Persze, ezt a teóriát lehet alkalmazni templomokra, mecsetekre, kórházakra, börtönökre is, legalábbis az amerikai filmek alapján. 

Kashgar volt az első olyan város, ami autentikussága miatt teljesen magával ragadott. Nagyon szép, tradicionális épületek közt teljesen Közép-Ázsiában érzi magát az ember. 

Mondjuk itt már nagyon sok a tadzsik-ujgur lakos. A vegyülés a hármas határ (kirgiz-tadzsik-kínai) közeledtével egyre erősebb. Itt még jobban lelassul az élet, amikor imára hív az Imám. 

Az étel teljesen muszlim, és csak a kínai turista az, aki miatt még üzemelnek a hagyományos kínai éttermek. A helyiek mind a helyi muszlim konyhát részesítik előnyben, ahogy én is.

4_69.jpgAmi nekünk a tyúkhús leves, az nekik bárány felcombhús leves... bögrében.

Sajnos a Pekinghez tartozó anyagi-gazdasági függőség miatt nagy árat fizetnek. A kultúra hanyatlóban van, ahogy a nyelv és az építészet is. Jelenleg az iskolákban a tartomány ezen részében a kínai nyelv csak másodlagos, mindenki ujgurul beszél és ír. A nyelv beszédben a törökhöz, írásképben az arabhoz hasonlít. 

Egyelőre a kínai az csak egy-két helyen, illetve a turizmusban használatos, mint adminisztratív nyelv. A kormány szemmel láthatóan sok pénzt fektet az infrastruktúrába, aminek véleményem szerint az az oka, hogy jó összeköttetés legyen a közép-ázsiai államokkal a másodlagos felvevő piac kialakítása és fenntartása miatt. 

Ennek következtében persze a nagyobb városokban fellendül a piac, ami további vidéki népesség bevonzásához vezet, akik a jobb lehetőség reményében jönnek ide. 

Ehhez a kínai kormány befektetők által olyan apartman komplexumokat biztosít, melyek távolról sem tükrözik a hagyományt, inkább a modern kínai nagyvárosi stílust követik. 

Mivel a város egyik oldala hegyekkel, a másik sivataggal határolt, ezért nem marad más lehetőség, mint a meglévő „romos” helyi épületek lebontása, és helyettük a 25 emeletes házak építtetése. 

Mivel gázpalackom ismét nem volt – köszönhető a szemfüles vasútállomáson dolgozóknak – megint egy szabadidő-boltot kellett keresnem. Nagy nehézségek árán meg is találtam, és csodálkozva láttam, hogy kirakva nincs gázpalack, el van dugva a fiókba, mert nemcsak hogy külföldinek, de még helyinek sem árulhatnak „hivatalosan” a már fent említett okok miatt. 

Szabályosan könyörgőre fogtam, hogy vehessek egy palackot, mert a sivatagban szeretnék aludni, és szükségem van rá. Ezzel persze elértem, hogy prémium árat fizessek érte, viszont nálam már csak ők tudták jobban, hogy monopolhelyzetben vannak.

5_52.jpgA biztonsági intézkedések nevetségesen szigorúak, amik inkább státuszszimbólumként jelennek meg, mintsem hasznos intézkedésként

A főzéshez rendelkezésemre állt a gáz, most már csak az alapanyag beszerzése volt a cél, amit a helyi piacon tettem meg. Nem kellett sokáig keresgélnem, mert a főtér mellett meg is találtam a mézárust, és a magvakat, pl. dió, mogyoró, kesudió. 

A kötelező jellegű rizst sem volt nehéz megtalálni, mert annak ellenére, hogy ezen a tájon az éghajlat miatt gabonát termelnek, mégiscsak Kínában vagyok, ahol az emberek ajánlottak már éttermet úgy, hogy: oda menj, mert ott a rizs az különleges! 

A nem kínai kínai konyha 

Xinjiang kulináris értékeit illetően tudni kell, hogy ez teljesen halal konyha (iszlám étkezési előírásoknak megfelelő) a domináns iszlám vallás miatt. 

Higiéniai szempontból mindenképpen sokkal jobb, mint a hagyományos kínai étel, mivel itt minden reggel frissen vágják az állatot, és az elkészítés során sem használnak annyi olajat, illetve erőltetik a helyi alapanyagokból való főzést is a „Xinjiang a xinjiangiaké” elven.

6_40.jpgA helyi (halal) konyha másik jellegzetessége a sáfrány használata (narancsos barna szín). A piros kendő az állat lelkének méltóságteli eltávozását szolgálja.

Stoppal a sivatagba, rendőrőrsre 

Kashgar után elérkezett az első xinjiangi látogatásom fénypontja. Stoppal célba vettem a Taklamakán sivatagot, hogy kipróbáljam a téli sivatagi éjszakázást. Meglepődtem, mert a stoppolást nem nagyon nevezték működőképesnek azok, akiket eddig szállásoltam. Nem is vártam nagy katarzist, ami a fuvarokat illeti, de mivel időm az rengeteg volt, így nem bántam. 

Szerencse, hogy így álltam hozzá, mert átlagban 10-20 percet kellett várnom egy fuvarra, ami rendkívül jónak számít ilyen elhagyatott, nem központi területen. A részletekbe és különös történetekbe nem megyek bele, mert naphosszat tudnék mesélni. Minden egyes fuvar egy új élet, új sors, élmény. 

Ugorjunk előre a nap végére, amikor is Arla településre tartottam! A nap folyamán nem először volt olyan fuvarom, hogy nem tudtunk beszélgetni a nyelvi „összeférhetetlenség” miatt. 

Annak közlése, hogy ne a városig vigyen, hanem a kereszteződésig, ahol a sivatagi autópálya kettéválik, mert el szeretnék gyalogolni a sivatagba, hogy éjszakámat ott töltsem, már felülmúlta a fordítóprogram képességeit. 

Semmi probléma! Hívtam a volt CS szállásadómat Urumqiból, hogy fordítson. Miután tisztáztuk, hogy nem ment el az eszem, a sofőr próbált intenzíven lebeszélni. 

Ez nem sikerült neki, így abban maradtunk, hogy (ő is) elvisz a munkahelyére, hogy megvacsoráztasson, majd ha komolyan gondolom a sivatagi elképzelésemet, és nem akarok inkább ott aludni nála, akkor elvisz az optimális pontig, ahonnan „begyalogolhatok” a sivatagba. 

Igaz, besötétedett már, de jóllakottan, és a palackjaimat megtöltve továbbra is sziklaszilárd határozottsággal akartam ezt a megtapasztalást. Ez az, amiről nem sikerült meggyőznöm a rendőrséget rövid időn belül. 

Az történt ugyanis, hogy még a várostábla előtt megállt a sofőr, mondván várjak egy kicsit, mert beszélnie kell valakivel. Gondoltam talán rokona lakik a környéken (itt mindenki ismer mindenkit, még az 1-2 milliós városban is állandóan úgy éreztem). 

Kisvártatva megjelent egy rendőr. Nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, mígnem megjelent még egy. Ekkor már viszont kiszálltam érdeklődve, hátha megtudhatom, hogy kinek lopták el mijét. Kiderült, hogy a fehér ember (ez lennék én) tiszteletére jelentek meg a rend őrei. 

A történet lényege az, hogy sofőröm megkérdezte a helyi biztonságit, hogy rendben van-e az, hogy az éjszaka közepén kivisz egy turistát a sivatagba, hogy tél közepén ott sátorozhasson. Nos, ezt már nem lehetett lenyomni a rendőrök torkán Kínában, pláne ebben a tartományban, és nem ilyen feltételek mellett. 

Miután a rendőrségnek is megadatott a lehetőség, hogy beszéljen a szállásadómmal, mint tolmáccsal, rájöttem, hogy itt már nem lesz sivatagi csillagnézés. 

Az útlevelem tüzetes, többszöri átnézése után sikerült elhinniük, hogy csak a turizmus vezetett ide, és továbbra sem a már fent említett 72 szűz reményében akarom felrobbantani magamat. 

Mondták, hogy a CS és stoppolási tevékenységet el lehet felejteni, arról nem is beszélve, hogy a sivatagban töltött éjszaka ilyen időben egyenlő az öngyilkossággal. 

Kérdeztem, hogy mire alapozzák véleményüket, amire ők csak annyit tudtak mondani, hogy nagyon veszélyes a környék. Továbbra is erőltettem, hogy márpedig én nem megyek hotelbe, és vonatra sem szállok. 

Amikor sokadjára érvelt a rendőr azzal, hogy ez márpedig veszélyes környék, s ezért kötelezően választhatom azt, hogy ebbe a hotelbe megyek, vagy egy másikba, akkor kínomban a következő párbeszédet kezdeményeztem: 

T (Tee): De hát nincs pénzem.

R (Rendőr): Hogy lehet az? Angolt tanítasz Sanghajban külföldiként, és nincsen pénzed?

T: Nem vagyok hajléktalan, csak otthon van az összes pénzem, s ide nem hoztam, csak keveset.

R: Miért?

T: Mert nagyon veszélyes. 

Így, hogy félig nevetve a saját labdáját csaptam le, nem tudott mit mondani, s hatásköre szélére érve végül bevittek a rendőrségre. Szolgálati autó kísérte a stoppos fuvaromat. Itt jegyezném meg, hogy gondolom nem gyakran tapasztalt hasonlót a sofőr, aki felvett, immáron már hat órája. 

A rendőrségen a műszak-vezető parancsnok már beszélt elfogadható szinten angolul, s ő is megpróbált meggyőzni arról, hogy mennyivel jobb nekem a hotelben aludni, majd szimpla városnézést követően melegebb éghajlatra távozni, de legalább el a környékről, hogy ne az ő hatásköre alatt komiszkodjak. 

Nos, úgy voltam vele, hogy legrosszabb esetben is remek lesz, mert őrsön még nem aludtam, és gondoltam, hogy ennek is itt az ideje. Kötöttem az ebet a karóhoz addig, amíg el nem vittek a város hotelébe, ahol rendőrségi utasításra ingyen kellett elszállásolniuk, reggelivel együtt. 

Mivel rendőrünkkel úgy egyeztünk meg, hogy reggel bemegyek az őrsre, hogy megbeszéljük a tervemet, hogy hogyan hagyom el a várost, írtam nekik (minden adat rólam rendelkezésükre állt), de elfoglalt volt, nem ért rá velem foglalkozni. 

El is hagytam így a várost, de nem úgy, ahogy szerette volna. Legyen annyi elég, hogy amikor legközelebb írt, hogy merre járok, akkor már a sivatagban baktattam úgy, hogy miközben stoppoltam még egyik kollegája is felvett. Nappalos műszakot teljesítvén mit sem tudott rólam, és a „veszélyes” tervemről. 

Elgyalogoltam addig, amíg a civilizáció minden hangja és látszata eltűnt a horizontról, és hivatalosan is kivontam magam a társadalomból. Azt leszámítva, hogy továbbra is volt majdnem teljes térerő, VPN miatt meg FB is. Mivel csak homokdűnék voltak utamban, ezért úgy gondolom, a hálózati jel akadály nélkül tudott terjedni. 

Szibériai állapotok a sivatagban 

A sivatagot télen nem Szaharaként kell elképzelni, hanem mint Szibériát, csak több benne a homok. Sátorállítás, ebédem, majd vacsorám elfogyasztása után készültem az éjszakára. Mit sem sejtve arról, hogy az igazi hideget most fogom először megtapasztalni.

7_31.jpgA Takla-Makán-sivatagban töltött éjszaka mély nyomot hagyott bennem.

A nap letűnését követően perceken belül tudtam, hogy ez nem az az éjszaka lesz, amikor reggel kakaskukorékolásra sem tudnék felkelni. Volt pár teljesen kiszáradt fa a sátor körül. 

Az egyik tövébe húztam a sátramat, és a másfél méterre sem levő sátramtól lévő fát ahogy volt, fokozatosan hamuvá transzformáltam. Annyira száraz volt, hogy nagyon gyorsan égett, ezért az éjszaka folyamán másik három fát is teljesen elhordtam, és elégettem bőven napfelkelte előtt. 

Hogy a hideget érzékeltessem: az összes ruha rajtam volt, ami nem, az a hálózsákomban szigetelésként. A sátor nyílása nyitva volt, hogy a tűz melege bejöhessen. 

A hideg távozni nem akart a sátorból, és testem hőmérséklete sem volt közel ahhoz, hogy pozitív irányba kússzon a belső hőmérséklet. Az éjszaka folyamán 1,5 órát aludtam összesen, és nem azért, mert kávéztam lefekvés előtt, hanem mert a homlokom fázott a hidegtől. 

Sok minden járt az agyamban, de hogy kipróbálni a téli sivatagban alvást jó ötlet volt, az nagyon nem. Másnap hajnalban, miután leveregettem a leheletem miatt keletkezett zúzmara-fagy kombinációt, elindultam a civilizáció irányába, hogy széléről folytathassam stoppolásomat a régiós fővárosba, Urumqibe. 

Minél többet látok és hallok, annál több helyre akarok elutazni 

Az úton az egyik fuvar vezetője nem csak hogy beszélt angolul, de még értékes információkat is adott a környékről. Olyannyira, hogy ő mesélte: e tartomány északi részéről indultak el anno Atilláék, a magyarok. 

Ekkor döbbentem rá, most tudatosult bennem, hogy miért is akartam én Ujguriába jönni? Hogy miért érdekel ez a nép? Mert tudtam, hogy a sivatag, a természeti értékek, illetve a tény, hogy muszlim etnikum él itt, azok csak másodlagos motiváló tényezők számomra. 

Minthogy már készen állt a tervem, hogy a tavaszi szünet nagyját mivel fogom tölteni (Kína közép-keleti vidékéig terveztem a stoppolást), nem tudtam ellátogatni a vidékre. 

Kicsit csalódott is voltam, mert bár hiszem, hogy a tudás erő, - még akkor is, ha negatívan érint – csalódottsággal töltött el, hogy minden jel arra utalt: kínai tartózkodásom ideje alatt nem lesz rá lehetőségem, hogy ezt a helyet tüzetesebben meglátogassam. Belül tudom, hogy ha a sors úgy akarja, majd a jövőben biztos megadatik a motiváció és a lehetőség, hogy eljussak ide. 

Szakadó hóban, éjfél után nem sokkal érkeztem meg Urumqibe, ahol szállásadóm szerencsére étellel várt, így nem kellett se rizst főznöm mézzel és fügével (ez volt ugyanis a sivatagban a menü, és meglepően maradt még belőle), se éhesen lefeküdnöm. 

Két napot még mászkáltam a városban: kicsit kellett a stoppolás és sivatag után, hogy ne legyek úton. A következő nap xinjiangi utazásom zárása volt. Még a tartomány szélén sikerült fognom egy fuvart, ami egészen a következő állomásig vitt. Ez az innen keletre lévő szomszédos megye – Lanzhou volt. 

A távolság 1600 km, ami egyben új egyéni csúcsot jelentett egy fuvarral. Miután a már jól bevált CS tolmácsom bevonásával tisztáztuk, hogy ez nem taxi, hanem stoppolás, megegyeztünk, hogy majd éjszaka vezetek, amíg ő alszik. Így sikerült Kínában is vezetnem, ami szintén egy élmény volt. 

A vezetési kultúra teljes hiánya, vagy másik verziója van jelen itt. Mindenki reflektorral vezet, és ha előz egy kocsi, akkor az sávot vált, hogy gyorsabban tudjon haladni. 

A lassabban közlekedők azonban a belső sávban mennek, ezért az előzések 80 %-ban jobbról történnek. A távolságok érzékeltetéseként tudni kell, hogy Xinjiang tartomány politikailag megye és régió közötti van, a távok viszont kontinens méretűek. 

Ez a tartomány a nagyobbak közé tartozik, szélessége légvonalban 2000 km. Összehasonlításként írom le, hogy Szófia (Bulgária) és London (UK) közötti távolság ugyanennyi

8_27.jpgA stoppolás evulóciója; sporólás-> kaland-> időtöltés, idősporolás-> személyes fejlődés.

Az út nem hagy cserben és hallgat az álmaimra 

Négy hónap telt el ezután, míg váratlan emberrel és általa eseménnyel ajándékozott meg az élet. Találkoztam egy félprofi futóval, mikor Tibetből utaztam vissza, és egy kínai városban kellett töltenem az éjszakámat a repülő-vonat csatlakozás között. 

Pasha orosz születésű, de angol neveltetésű, és Kínában dolgozó férfi. Jelenleg egy versenyszervező kínai cégnél dolgozik egyedüli külföldiként. Mivel folyékonyan megtanult az itt töltött 9 év alatt kínaiul, így nem okoz neki problémát a helyi nyelv. 

Beszélgetésbe elegyedtünk, és kiderült, hogy van egy társcégük, mely most Xinjiang északi részén ultra futóversenyt szervez. Hogy promotálják az eseményt, szüksége lenne versenyszerűen futó, fehér résztvevőre marketing miatt. 

A felkereséstől számított 8 napon belül (teljes ellátás, repülőjegy, nevezés fizetve) ott álltam a rajtnál, hogy 46 kilométert fussak a sivatagban, Dzunghriaban. Kitalálhatjátok, ez az a terület, ahonnan anno Atilláék elindultak, s előtte éltek. 

Ez a cikk nem arról kell, hogy szóljon, hogy min mentem keresztül a verseny alatt, de mégis, hogy ha erdőben futásra készül az ember, és bejelentik, hogy amúgy a verseny sivatagban van, akkor nem egy katarzisként éli meg. Ez nem olyan, hogy somlói galuska helyett a pincér tiramisut hoz. Annál is inkább, mert mindenki tudja, hogy a tiramisu az jobb. :) 

Nos, így jutottam vissza még kínai tartózkodásom alatt a területre, melyről sokáig nem is tudtam. Az, hogy mi található manapság ott, ahonnan népem elindult, és hogy a kínai kormány miért nem engedi az ujgurokat függetlenedni, arról abban a videóban beszélek, mely a Facebook-oldalamon Magyar Szemmel Magyarul címmel tekinthető meg.

HÍRMONDÓ 

Ausztriai munkák és...

Elsősorban azok kezdhetik vidáman a hétvégét, akik ausztriai munkára vágynak, mert több lehetőségünk is van a számukra. Emellett találtunk például kínai (!) álláslehetőséget is. 

„Biztos, hogy Orbán Viktor szívesen távozna az EU-ból"

Ahhoz képest, hogy a Brexitről szóló referendum után semmi perc alatt tűnt el a brit belpolitikából, pártja, a UKIP pedig éppen pár napja állt bele a földbe az előrehozott parlamenti választáson, Nigel Farage elég határozottan javasolta a Magyar Időknek adott interjúban, hogy Magyarország Orbán Viktor vezetésével lépjen ki az Európai Unióból. Lássunk pár részletet a maga szépségében!

Még akár be is borulhat a Brexit 

Egyre többen biztatják a brit miniszterelnököt arra, hogy felejtse el az Európai Unióból való kilépési szándékát, vagy pedig egy „puha Brexitről” tárgyaljon tovább az EU-val.

Gazdagabbak vagyunk, mint a szlovákok és a lengyelek 

Legalábbis a Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2212599123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2017.06.17. 08:07:36

Hát barátom, eléggé "flúgos" vagy... :-)
Sivatagba sátorozni?

Ez olyan mintha valaki azt mondja:

"már úsztam cápákkal, ugrottam le a Niagarán, idomítottam kobrát, na lássuk csak mit lehet még a Földön csinálni ami elég mókás..."

Bocs, de ezt nem lehetett kihagyni.

Hari Seldon 2 2017.06.17. 08:13:13

Ez a puha brexit a kemény brexit csak habverés. Az a kérdés hogy az EU a kilépés után megadja-e a passporting jogokat a Citynek?
Nyilván nem, mert presztis okok miatt sem engedheti meg hogy a pénzügyeit egy másik országban intézzék. Ez meg alapból kemény brexit, akárhogy ragozzuk.

kék madár 2017.06.17. 08:20:38

hat ezt tatott szajjal olvastam, a Bede utazos blogjai gyermeteg kerodzesek ehhez kepest.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.06.17. 08:30:45

Hát izé....tudom én, hogy az ilyen típusú/gondolkodású emberek miatt lett felfedezve pl. Amerika is, de az én szememben ez akkor is elmeorvosi eset. Bocsi.

Shanarey 2017.06.17. 08:52:28

Az élet is egy kaland, bár nem az én világom, de megértem a poszt írójának indíttatását. A sztori is jó volt, Kína pedig csessze meg meglehetősen bunkók minden egyéb nemzetiséggel, pedig ők voltak azok akik betolakodtak mások területeire.

Golf2 2017.06.17. 09:49:29

Gazdagabbak vagyunk mondja a matolcsi bank...Ők igen,közpénzből.

Golf2 2017.06.17. 09:53:33

Most épp sőrgyárat vettek bandzsáék, a pécsit.

Boborjnán1986 2017.06.17. 10:06:29

WoW... Azért ez nem semmi, te nagyban űzöd, amiről mi az egyik barátommal sokszor beszélgetünk, hogy stoppal ide meg oda... Én újabban szeretnék lemenni satorozni egy hetet valami kietlen tengerparti szakaszra, ahol a víz elég meleg, csak hogy egyedül legyek... Te meg kint sátorozol a sivatagban... WoW

Csodabogár 2017.06.17. 10:37:53

Szuper jó és érdekes poszt. Minden tiszteletem a posztolóé a bátorságáért és strapabírásáért. Remélem még sok érdekes helyről fog itt beszámolni.

Golf2 2017.06.17. 10:41:56

Nem semmi kalandok, bátorság.

2017.06.17. 11:02:48

@Boborjnán1986: Ajánlom a romániai Duna-Deltát ... kapsz olyan élményeket, mint egy kinai tartományban, már ha az elszigetelődés, és a lakosság "egyszerüsége" a cél ;)))

Lunacica 2017.06.17. 12:03:39

Amikor par napja nyafogtam, pont erre gondoltam: erdekes, vicces, kicsit tajekoztat.
Bator gyerek vagy akarki vagy!!
Ha jol vettem ki Bakta kornyeki- ha mar tudsz hasonlitani :D

2017.06.17. 12:57:26

Jópofa írás, Tivadar esetében pedig a karakteralkotásnál nagyon fel lehetett tolva a szociális skill, fura fickó lehet.

P.Elliot 2017.06.17. 13:25:47

A posztolo irasait mindig is a legerdekesebbek koze soroltam, ezt itt kulonosen almelkodva olvastam.
Micsoda lokott alak,/ ezt nevetve es a legnagyobb szeretettel, elismeresssel irom/, ilyen helyekre es igy utazni, sivatagolni, meg jo hogy meg nem fagyott, ugye legkozelebb nem egy mukodesben levo tuzhanyo mellett akar letanyazni?
Ugye lesz ezekbol az utazasokbol valamikor egyszer egy konyv?
Az olvasonak, a leszarmazottaknak majd hogy lassak hogy merre es hogy barangolt a nagypapa es mit latott akkor hiszen addigra mar ugyis nagyot fog valtozni a vilag.

Arrol a varatlan futoversenyrol igen reszletes beszamolot kernenk ha lehet, kulon posztban hogy hol zajlott, hogy, hanyan voltak, mennyi idegen orszagbeli, mennyi kilometert sikerult legyurni a posztolonak es hanyszor esett ossze, es minden eszrevetelt ami a futassal volt kapcsolatos, sejtem hogy nagyon elvezetes / nekunk/ beszamolo kerekedne ki belole....Es persze azt is hogy hogy elte meg es mikor tevezi a kovetkezot igy hogy kezd belejonni....
Ha Attila onnan indult akkor egeszen szep tavot lovagoltak idaig...

Latcho Rom 2017.06.17. 13:27:24

Kőrösi Csoma Yeti :-)

nagyszerű poszt!

P.Elliot 2017.06.17. 13:28:12

@Pink Petsch: Meselj rola. Voltal arrafele? Mit lattal?

P.Elliot 2017.06.17. 13:29:38

@Latcho Drom:

"Kőrösi Csoma Yeti :-)"
Hehehe...., milyen igaz...

LittleG (uk) 2017.06.17. 14:14:05

@Boborjnán1986: Van egy beszedmentes kisfilm, egy csaj elmegy egyedul satorozni, talan a cime Alone (Egyedul). Ismered?

sZulamith 2017.06.17. 15:01:58

Nagyon sok új ismerettel ajándékozott meg a posztíró. Türelme, bátorsága csodálni való.
Eddig csak a kínai gazdaság fejlődéséről, meg a kínai gagyi termékekről tudtam.

DieNanny CH 2017.06.17. 15:06:39

Hát, a somlói galuska jobb!

Nagyon érdekes poszt volt, jó volt olvasni!

DieNanny CH 2017.06.17. 15:22:25

@P.Elliot:

"ugye legkozelebb nem egy mukodesben levo tuzhanyo mellett akar letanyazni?"

Na, most adtál neki egy ötletet!

:-DDD

montroyal ( CAN qc) 2017.06.17. 15:55:50

ezekkel a biztonsagi ellenorzesekkel mi is talalkoztunk a Tiananmen ter melleti utcaba ahonnan csak belatni lehet a térre nem bemenni ilyen ellenorzes van a helyieknek
orakat allnak sorba .. mi egyenesen elmentunk a sor mellet semmi ellenorzessel ..
www.kepmegoszto.com/201706171552/594534021f952-place-tiananmen.html

2017.06.17. 16:06:24

@P.Elliot: Még gyerekkoromban voltam a Duna Deltában. A tengerparton nyaraltunk, és oda is elmentünk pár napra. Arra élénken emlékszem, hogy ott fogtam meg életem első siklóját ;) Nagyon nagyon szép vidék, rengeteg a vizimadár, mindenféle viziállatok ... sokat csónakáztunk, horgászással is megpróbálkaztam, és békát fogtunk, amit a parton nyirtak ki a felnőttek, és ott helyben megsütöttük. Nagyon finom :D
A lepratelep akkor még müködött, nem tudom, most még vannak-e ott betegek?

Herr Géza 2017.06.17. 16:15:15

Nagyon ott van a poszt, érdekes, olvastatja magát, és hát egy kicsit extrovertált a srác? Ha nem az lenne, akkor nem olvashattuk volna ezt sem!! Irigylem is valahol....
És köszi a posztot.

Latcho Rom 2017.06.17. 16:25:35

@Herr Géza: irigyled te kis szégyenlos? :-))

(mutet megvolt már?)

Arthamyr 2017.06.17. 18:08:10

Remek poszt, jól bírod a ridegtartást! :)

montroyal ( CAN qc) 2017.06.17. 18:18:55

off egy evvel ez elotti emlékek nekunk hisz majdnem mindenkit ismertunk .. kicsit funny de lehet latni mennyien dolgoznak egy hajon kis video crow

www.facebook.com/zoltan.torok.12327

szalka240 2017.06.17. 19:48:51

@DieNanny CH: Talán itt?
www.youtube.com/watch?v=DYbF6JXgqKU
Ennél extrémebb szerintem nem nagyon van.

Imre apó 2017.06.17. 20:03:05

A poszt ver mindent, kétszer is érdekes volt. A bátorság és az őrült vakmerőség csodás keveréke.
Gratulálok :)

Dikusz 2017.06.17. 20:58:52

@Golf2: és az unokatestvérei megvették a pécsi sörgyárat...

Dikusz 2017.06.17. 20:59:45

@Golf2: bocs, most látom, te is írtad...

Dikusz 2017.06.17. 21:21:39

@kisrumpf: Ejha! :)))

Egyébként nagyon tetszett az írás.

Latcho Rom 2017.06.17. 22:25:08

@Herr Géza: easy breezy :) olyan utána a hallásod mint a sasnak!

Herr Géza 2017.06.17. 22:57:56

@Latcho Drom: Az szar ügy lenne, mert a hallásom most is olyan...:))))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.18. 11:01:28

@Dikusz: Remek dolog, hogy vannak ilyen emberek, akik felfedezik helyettunk a vilagot.

Tivadar Polgar 2017.06.20. 09:17:04

@Hari Seldon 2: Ugyan, nekem ez bok :) Koszonom a kommentet!
@kék madár Nagyon orulok, hogy tetszett a cikk.

Tivadar Polgar 2017.06.20. 09:19:33

@kék madár: Nagyon orulok, hogy tetszett a cikk. Koszonom a kommentet!

Tivadar Polgar 2017.06.20. 09:23:39

@ChristineK: Orvosi eset-regen bokoltak ilyen szepen :) Nagyon tetszik a blogod stilusa!

Tivadar Polgar 2017.06.20. 09:26:21

@Shanarey: En nagyon sokaig eltem ugy napjaimat (Pecsen), hogy az angol hasozntalan, az utazgatas hasozntalan es a kaland kereses meg egyenes hulyeseg :) szerencsere az univerzumot nem erdekli az egom altali gondolat es a helyemre kerultem. Koszonom a szep szavakat!

Tivadar Polgar 2017.06.20. 09:30:26

@Boborjnán1986: Koszonom a kommentet. A satrazas eldugott helyen tud olyan kaland lenni mint amit leirtam. azert sikerult ilyen extremre mert a kalandvagyam erosebb volt a halozsakomnal :) A borzsnyben is lehet sza**a fagyni mar osszel is :$ Ha majd ossze jott a satrazas projekt akkor kuldhetnel par kepet, kivacsni vagyok milyen a videk amerre a te utad visz! :)

Tivadar Polgar 2017.06.20. 09:31:22

@nyuszigonosz: Koszonom a pozitiv visszajelzest!

Tivadar Polgar 2017.06.20. 09:32:17

@Csodabogár: Koszonom, igyekszem minnel tobbet irni magyarul is. Nagyon halas olvaso kozonseg vagytok!

Tivadar Polgar 2017.06.20. 09:33:51

@Golf2: Ahh a batorsag nekem ahho kell hogy Hetfon bemenjek munkaba :) szernecsere mar csak 8 nap van vissza es utana megkezdem 16 honapos szabadsagomat Azsiaban es Latin-Amerikaban

Tivadar Polgar 2017.06.20. 09:40:09

@puhacica: Koszonom a pozitiv minositest :) Remelem jovobeni posztjaim is minosegiek lesznek szamotokra!? Nagyon jo az eskuvo fotos valalkozasotok honlapja. a design nagyon utos lett. Nem vagyok szakmabeli es az eskovohoz is annyi kozom van mint a csillaaszathoz (bar a holdat szeretem nezni :) ), szeritnem kicsit lehetne erosebb (melegebb) szineket hasznalni.

Tivadar Polgar 2017.06.20. 09:42:34

@Lunacica: Haha, hat nem Bakta kornyekerol jottem, csak amikor Pecsen eltem es tanultam Foldrajz szakon, akkor csoport tarsam dobalozott ezzel, hogy mekora vilagvaros neve van a telepulesnek :)

Tivadar Polgar 2017.06.20. 09:50:43

@Nagy kámpics: Hmm. Nagyon erdekes a kommented, komolyan irom! Kifejtened az szocialis limit feltolasat, kerlek?
Tetszik a blog oldalad nagyon. Erdekes a legutobbi cikket(Portugaliabol), bar szerintem A minimalbol utazas nem egy miskoncepcio es a megeles es megeles plusz tudas tovabbadasa kozott a segitenei akaras a kulonbseg. En ezert irok egyedul! Motvialni szeretnek mindnekit arra, hogy diplomaes kapcsolat hegyek nelkul is lehet ugy elni, hogy bejarja az ember a vilagot. Bar alairom -amire nagyon jol utaltal- hogy aki ilyenre vallakozik az vagy penzes vagy felkell adnia a komfort igenyeit.
A Szingapuri blogodban egy az egyben magamat talaltam, nagyon tetszett. bar en Chiang Mai szerelmes vagyok :)

Tivadar Polgar 2017.06.20. 09:54:36

@P.Elliot: Nagyon koszonom az tartalmas es ertekes posztot. ami a kovetkezo versenyt illetei, most szombat vasarnap megyek szinten meghivasos versenyre :) ez most Kina keleti partvideken lesz, Taiwan eszaki reszevel egy hosszusagi fokon. -nem kell majd fazni itt sem!
A tuzhanyo valoban jo otlet. Bar most karacsonyig maradok Azsiaban csavarogni. Maz az ujevi tuzijatek az nagybetus TUZIJATEK lesz az Etna labanal ;)

Tivadar Polgar 2017.06.20. 09:57:51

@sZulamith: Koszonom a szep szavakat! A turelmes minosites igazan jol esett, az a legnagyobb problemam, hogy nem tudok sok helyzetben turelemmel lenni. Igyekszem fejleszteni ezt a keszseget es a poszt iras nagyon jo tanar. Szerencsere Edesanyam sokat segit a helyesirassal, mert az vilageletemben hitvany volt :) A kaland karpotol a hianyossagaimert ;)

Tivadar Polgar 2017.06.20. 10:01:30

@montroyal ( CAN qc): Hat igen, es ez meg gyerekcipoben jar ahhoz kepest ami majd a jovoben lesz. Sajnos a nep ignoranciaja az nagyon eros itt. a Pakisztnaban meglt ketto kinairol a diakjaim kozul 6/44 olvasott rola. Egyenlore "Csak" az osszes metro megalloban van atvilagitas.

Tivadar Polgar 2017.06.20. 10:04:26

@Herr Géza: Koszonom Geza. Az extrovertsag az evek kemeny munkaja. Hihetetlenul intorvelt kolyok voltam. mar 5 eve folyamatosan kulfoldon eltem amikor elkezdtem kinyilni. Mint a cikkben is leirtam, stoppolas szerves resze az utazasaimnak. Ez meg a couchsurfing ami segitett abban hogy kinyiljak. Mostmegmar autopilotan van ez a kepeszsegem es imadom. Ezert is irom le a kalndjaimat, egy teljesen mas dimenzioban elek szocialisan az utazasnak koszonhetoen :)

Tivadar Polgar 2017.06.20. 10:07:12

@Arthamyr: Koszonom, ami meg a ridegtartast illeti: haat nem volt egy nagy katarzis. Bar vissza nezve jo kis kaland volt ez is :)

Tivadar Polgar 2017.06.20. 10:13:55

@Imre apó: Koszonom Imre! Nagyon orulok, hogy Te is pozitivan nyilatkozol a cikkrol. A legjobb, hogy ketszer is elolvastad, remelem nem azert mert nanyira kesze-kusza volt. Ha igen, mpnd meg kerlek mert kell fjelodnom...sokat!

Tivadar Polgar 2017.06.20. 10:14:41

@Dikusz: Koszonom a minositest! Orulok, hogy elvezheto volt a cikk!

Tivadar Polgar 2017.06.20. 10:16:21

@kisrumpf: Remek hir, hogy neked is tetszett. Megakartam nezni a blogodat, de szerintme hibas a cim. Ha megegyszer kipostolnad akkor a megtudnank latogatni az oldaladat. Biztos remek sztorik vannak ott, ugyhogy mindnekepen postold ujra a cimet kerlek. :)

Tivadar Polgar 2017.06.20. 10:23:23

@Mindenki,
Most kezdtem el csak a postolgatast. Nagyon gyerekcipoben jarok es a segitsegeteket kernem. Ugyerzem, hogy nem tudok minden esetben mindosegi irast kiadni a kezembol (tollambol). Ha barmi kritikaval tudok sozlgalni, kerlek ne fogjatok vissza magatokat! Mindnekepen tanulnek beloluk es igy a kesobbiekben tudnek megminosegibb postokat krealni.
A masik keresem a FB oldalamnak a kritizalasa-feltehetoleg a tobbseg ert angolul. Azt octoberben inditottam el es ott is vannak hianyossagaok biztosan, de mivel sajatgyermek ezert nehez objektivnak lennem.
Ti vagytok akik miatt csinalom, igy a ti szavatok er a legtobbet nekem. Ha irtok a FB-on uzenetet hogy mit fejlesszek az csodas lenne, mert akkor mihamarabb tudok olyat termeteni ami nem csak nekem elvezheto s ertek!
Jah, a FB az www.facebook.com/TeePolgar/ hogy pontos legyek ;)
Szep napot es koszonom!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.06.20. 10:51:02

@Tivadar Polgar: Örülök, hogy nem vetted véresen komolyan a kritikát. :) Köszi a dicséretet, de a blogom szegény csak árnyéka egykori önmagának.

puhacica 2017.06.20. 10:51:29

@Tivadar Polgar: koszi a visszajelzest! :) dizajn problemaid neked sincsenek, ahogy elnezem a facebookod. a logo kulonosen tetszik, szeretem a minimalt. hogy a videok hogyan lehetnenek meg utosebbek? nem tudom. baromi melos egy ilyen cuccot osszerakni egyedul. peldaul a legutobbi videodban a sivatagi jelenetek, rohadt sokat kell egy ilyenhez boklaszni... szemelyes preferencia: minel tobb snitt a helyrol, minel kevesebb az emberekrol. de ugye pont errol szolt a video, fordulj oda masokhoz, legyel nyitott es kedves... na en meg pont nem ilyen vagyok. marmint ha szolni _kell_, akkor nice meg minden, de inkabb ne kelljen beszelgetni. :D szoval jok a cuccok, toljad neki! :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.20. 10:58:03

@Tivadar Polgar: megtisztelsz, de az én életem Írországban meglehetősen kispolgári, unalmas, nincsenek érdekes sztorijaim. Azért is nézegetek időnként a tieidhez hasonló oldalakat, dokfilmeket:-) A blogcím egyébként jó, csak innen kattintva valamiért nem működik.

(Egy teljesen egyéni vélemény: ne tegyél a videóidba filmes trükköket, mármint felgyorsítást, ismétlést. Nem kell még jobban felturbózni, mert a látvány magáért beszél. Szerintem, ismétlem.)

2017.06.20. 22:01:11

@Tivadar Polgar:

"Kifejtened az szocialis limit feltolasat, kerlek?"

Arra gondoltam, hogy könnyen közelítesz meg embereket (sőt, feltételezem, hogy igényled is a társaságot), és a jelek szerint nem tartják repulzívnak a közeledésedet, és a kettő együtt tök nagy varázslat.

Az introvertáltakat például leszívja az interakció (vagyis az emberek fele eleve nem is tudná ezt csinálni, még ha ne adj' isten akarná sem), de a maradék nagy része sem keresi sztem, hogy vadidegenekkel álljon szóba naponta többször, újra és újra, akár közös nyelv nélkül.

Én személyesen például attól, hogy egy vonatúton áthozzák a gyerekeiket fényképezkedni, sokkot kapnék, és 1 hétig feküdnék egy ablaktalan, sötét szobában, mire kiheverném.

A leírásból kiindulva valószínűleg annyira a szélén lehetsz ennek a szociabilitási skálának, mintha (testmagasság analógiával élve) 215 cm magas lennél. Ritkán látni ilyet, tök furcsa, megbámuljuk. Level 99 wizard varázslóbottal, érted.

Kábé erre gondoltam.:)

Tivadar Polgar 2017.06.22. 11:12:59

@puhacica: Haha, haat igen, lejartam a labamat mire sikerult megorokitenem mindent. Aztan amikor lattam hogy lemerult az akku de mar maszkaltam a horizonton jo ideje....haat ne tudd meg :)
Koszonom a visszajelzest es a hasznos tanacsokat!

Tivadar Polgar 2017.06.22. 11:50:12

@kisrumpf: Koszonom az infot a blogodrol. Tok jo, hogy ilyen gyakran es reszletesen irsz! Nagyon szepen leirod, de ha esetleg egy par kepet meg bepattintanal az remek lenne! Latom esobol nem kell atmenned a skotokhoz :)
Tenyleg remek, hogy az emebrek megosztjak az elemnyeiket. Es persze, vannak szurke hetkoznapok, de a hetvegen nem nagyon van ures jarat ha motivalt vagy! Szerintem nalad azzal meg nincsen gond :)
Legyen szep napod!

Tivadar Polgar 2017.06.22. 12:26:42

@Nagy kámpics: Ohh, teljesen vilagos most mar! Nagyon koszonom a visszajelzest. Amugy nagyon sokaig ugy voltam vele, hogy nem akarok beszelni senkihez, haggyanak beken azt "csa"! Az utazas szerelme nelkul sosem tortent volna ekkora (szocialis) fordulat az eletemben.
Ha a gyerekekkel fotozas kiboritott volna akkor az hogy multheten vettem almat a piacon es az elado lefotozkodott vele az megjobban kiverte volna a biztositekot.
Sajnos nagyon sok kulfoldi "fuggo" lesz. Alacsony onbecsulesuek tomkelege jon ide es direkt elvezi ha fotozkodhat....mint holdjaro yeti celebrity. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.25. 13:28:39

@Tivadar Polgar: köszönöm, teljesen igazad van, kellene több fotó, de gyakran lusta vagyok az ide-oda töltögetéshez... S csak hogy tudd, most is esik :-D

Jó utakat!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása