oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. május 30. 06:30,  Hét (+1) ok, amiért menj világgá, aztán gyere haza! 353 komment

2017. május 30. 06:30 Határátkelő

Hét (+1) ok, amiért menj világgá, aztán gyere haza!

Ha a tegnapi poszt vitát kavart, akkor a mai is fog, ez nagyjából borítékolható, de lehet, hogy ellenkező előjellel. Norina írása ugyanis arról szól, szerinte miért jobb hazatérni, mint külföldön élni. Hát lássuk!

balaton_foto_pixabay_com_ivabalk.jpg

„Lehet ebben az országban élni, vagy nem lehet? Lehet ebben az országban jól élni, vagy nem lehet? Lehet is, meg nem is. 

Még mielőtt kapnám a politikai hozzászólásokat, nincs köze a kormánynak az írásomhoz, sem semmilyen pártnak vagy egyéb dolognak, ami ezzel összefüggésbe hozható. Ez csak egy őszinte vélemény, arról, amit ma művelnek egymással emberek. 

Nos, nem vagyok sem bölcs, sem okosabb senkinél, így hát azt sem mondom meg, hogy Neked mi a jó. Ezt döntsd el magad. 

Ha valaki azt fújja, hogy szar az ország, és annak a szavára, aki ezt mondja, hallgatsz, mert számodra ő a hiteles, számomra nagy valószínűséggel ő a hiteltelen. Mert nem vagyunk egyformák. 

Mi lenne, ha ezt egyszer és mindenkorra elfogadnánk??? 

Azért, mert én szeretek itthon élni, még nem vagyok gyáva, sem nyúl. 

Azért, mert én elmertem indulni, és tudtam élni különböző országokban, még nem vagyok sem bátrabb, mint te, sem szerencsésebb. 

Egyszerű ember vagyok én is. Csak feszegetem a határaim. Hogy honnan van hozzá erőm? Hogy engedtem el a félelmet? Mi lesz ha...? 

Hát így. 

Könnyen.

Mindenki okoskodik. 

Mindenki ész nélkül ítélkezik. 

De mi a jó büdös francért tartjuk mi magunkat isteneknek? Ha egyszer halandó embernek születtünk. 

Igen, halandónak, de közel sem gyászolónak. Mert sír a magyar eleget. Ez sem igaz. 

Van magyar, aki nem sír. Csak az nem magyar, hanem kivándorolt hontalan.

Igen, még mindig hontalannak tartom azt, aki a pénzért egyedül a világban éldegél. 

Hogy miért? 

Az egész úgy kezdődik, hogy elhagyod a családod. Oké. Nem mindenkinek van szép családja, sem megfelelő érzelmi háttere, ami összekötné őket. De nekem azt ne mondja senki, hogy nem az a fontos, hogy legyenek körülöttünk olyanok, akik szeretnek. Mindegy a rokoni viszony, lehet baráti is. 

Az embernek az igaz kapcsolatok adják azt a bizonyos pluszt, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben. Olyan nincs, hogy mindenkit utálsz, hogy nincs senkid, mert az ember társas lény. 

Tegyük fel, hogy se szüleid, se testvéred, se egy haverod. Se senki, aki ide kötne. Oké, elindulsz. Találsz valami kevés nyelvtudásos, monoton munkát, sok pénzért. Mit csinálsz vele? Eliszod és? 

Vagy annyira figyelsz minden fillére, hogy közben elfelejtesz élni. Gyűjtögetsz, hogy egyszer majd a sírba vihesd, amit összekapargattál, úgyhogy dolgozol, alszol, dolgozol. Nem élsz. 

Vagy ott a másik verzió, családod van, el kell tartani őket, elmész hónapokra, az asszonykának udvarolnak, te találsz egy csinos pincérlányt, kettős életet éltek és azt hiszitek, hogy ez a gyerekre nincs kihatással, nincs egy fityfenét! 

A gyerek nem hülye. Jól látja, mi folyik körülötte. Hidd, el nem boldogítja, hogy megveszed a szeretetét a legújabb kütyüvel, amit kapni lehet a piacon. A gyereknek törődés kell. Nem az apuci pénze! Mert, ha valóban arra van szüksége az régen rossz. 

Mindennek ára van. Annak is, ha ezt az utat választod. Nyilván léteznek kompromisszumok, ha nem a világ végére mész csak a szomszédos Ausztriába. Például hazajársz hetente, akkor még talán van esély az idill fenntartására. 

Mert hidd el, egy gyereknek nem a legújabb isten tudja, milyen szuper fon kell, hanem az, hogy mellette legyél, amikor megtanul biciklizni, úszni, vagy egy matek képletet. 

Én még az a generáció vagyok, aki felnőtt mobil nélkül. (legalábbis az általános iskolát tekintve) és teljesen jól éreztem magam csodafonok nélkül is. Mert fontosabb volt az esti sakk parti vagy társas, a közös játék, mint, hogy egyedül bújjak egy képernyőt. 

A mai gyereknek persze alapdolog a technika, de mellette ott kérdés miből is lesz a gyümölcs? Mikor minek van a szezonja? Ez ott milyen gomba? Hogy készül a sajt?, és még sorolhatnám. 

De ha már utazunk, ott a világ mindenféle nációja, mindenféle kultúrája. Mit tudnak az olaszok, amit mi nem? Vagy hogyan élnek az angolok? Miben mások a szokásaik? Meséltél valaha a családodnak arról, amit láttál, tapasztaltál, átéltél? Nem hinném. 

De miért nem? Beszélgetni kell, hiszen ez minden kapcsolat alapja. Higgy benne, hogy a minőségi idő a legértékesebb. Nem a látszat boldogság! Mindig azt vallottam, aki nem kérkedik, az tesz. 

Aki nem üvölti a világ felé, hogy ő mennyire szerencsés az valóban az. Aki nem mondja, hogy mennyit takarított, mosott, főzött, jaj de elfáradt. Az nem azt jelenti, hogy nem csinálja, csak teljesen természetesnek veszi. 

Mert minden nő, sőt ma már nem ritka, hogy férfi is végez házimunkát. Teljesen természetes. Hiszek abban, hogy aki csak mondja, az valóban csak mondja. Lóg a levegőbe a mondandója, mert várja érte az elismerést, de közben meg egy üres lufi. Semmi sincs mögötte. 

Aki viszont teszi a dolgát, azon látod, hogy ő valóban így él. Harmóniában magával. És ez lenne a legfontosabb nemde? 

Ahogy említetten a pro és kontra okok: 

7 (+1) ok a futáshoz 

- A nyugat zöldebb kerttel rendelkezik. (Hogyne, mert ott nem kell nyírni, nem kell ápolni, nem kell rendben tartani. De kell, csak éppen nem okoz különösebb problémát.) 

- A nyugat kevesebb esőt rejt. (Ott aztán mindig süt a nap. Ahogy a nagykönyvben meg van írva. Mit számít, hogy ránk szakad az ég minden előjel nélkül. Hiszen az csak víz. Megszárad.) 

- A nyugat nem sír. (Ott nincs baleset, sem fájdalom, sem csalódás, mindenki happy. Ugye ez még csak viccnek is rossz?) 

- A nyugat laza. (Engedi a szélsőségeket, lásd minimális alkohollal való vezetés. Nem hinném, hogy követendő példa. És nem azért, mert mi magyarok nem lennénk képesek betartani azt a kis engedményt, mert be lehetne, csak éppen nem tudom, hogy többet használna-e, mint ártana?) 

- A nyugat problémamentes. (Olyannyira, nincs terrortámadás, nincs szegénység, nincs munkanélküliség, nincs hajléktalan. Sajnos, még mindenhol vannak problémák, csak a mesében nincsenek.) 

- A nyugat könnyű. (Könnyű munkát találni? Ez megér egy külön írást.) 

- A nyugat aranyeső. (A pénz hullik az égből, mintha muszáj volna neki. Hol? Oda én is jövök.) 

- A nyugat többet ad. (Miben?) 

7 ok, hogy gyere haza 

(Ezeket nem magyaráznám. Azt hiszem, aki meg akarja érteni, az úgyis meg fogja.) 

- Itt születtél, itt éltél, itt ismerős a város összes sarka. 

- Itt várnak a régi barátok. 

- Itt a legjobb a gulyásleves. 

- Itt a legjobb a leinni magad a sárga földig. 

- Itt lehetsz újra gyerek. 

- Itt nem vagy kívülálló. 

- Ez az egyetlen hely, ahol nem vagy hontalan.” 

Norina egyébként blogot is vezet, amit itt olvashatsz. Emellett az Ausztriában, Vorarlbergben élő magyarok csoportjának alapítója.

HÍRMONDÓ

Ha kedd, akkor Ausztria

Csupa ausztriai munkát ajánlunk ma, hiszen a szomszédos ország rendkívül népszerű a határátkelők és az ingázók körében. Olyan munka is lesz, amivel kint is és bent is lehet egyszerre az ember.

Modern rabszolgaság Nyugat-Európában

Középkorú román nők tízezrei hagyják el családjukat, veszik az irányt Olaszország felé, ahol nap mint nap idős, magatehetetlen embereket látnak el. Modern rabszolgaság ez, heti hat-hétszer huszonnégy órás állásban.

Összeomolhat a brit vendéglátás

Ha a jövőben nem érkeznek európai uniós munkavállalók, úgy igazi válság alakulhat ki az éttermekben, szállodákban, legalábbis a Brit Vendéglátóipari Szövetség közlése szerint.

Otthagyják Nagy-Britanniát az uniós ügynökségek

A Brexit miatt a londoni központú uniós ügynökségek is új székhelyeket keresnek. Az Európai Bankhatóság (EBA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új székhelyéért már szinte minden tagállam bejelentkezett.

(Fotó: pixabay.com/ivabalk)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5912549669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puhacica 2017.05.31. 10:50:31

@pappito: koszonom :)

@Arthamyr: de van. es nem kell erte budapestre menni. ugyanis nem ott nevelik oket. mindegy, alairom, jellemzoen lehet, hogy rosszabb minosegu a magyar tescoban kaphato marhahus az uj-zelandi vagy ir tescoban kaphatonal, de azert van kivetel es nem lehetetlen hozzajutni.

pappito · http://pappito.com 2017.05.31. 10:53:05

@puhacica: vigasztaljon a tudat, hogy az itteni teszkós is hitvány :) hatalmas a tejipar...

életem legjobb marháját ausztráliában ettem...

Pernilla 2017.05.31. 10:58:00

@puhacica: @pappito: @kék madár: szerintem Puhacica ilyesmi telepekre gondolt pl:
m.nosalty.hu/ajanlo/legjobb-marhahus-nyomaban
m.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20130426-az-elso-magyar-wagyutenyesztonel-jartunk.html

Tény, hogy az átlagember sosem fog innen vásárolni, pláne nem gulyásnak valót.

LittleG (uk) 2017.05.31. 11:13:07

@Dikusz: családtagom is csinálta többször is és bizony havi váltás az, nem kétheti... Régebben gyakori volt még a 120 is, mostmár inkább 140 alsó hangon. Van, ahol nem egészen 7X24, mert néha a gyerekek is benéznek, amikor van pár óra kimenő mondjuk egy vasárnap délután )tehát akkor 6X24 + 1X21, ami nem sokkal jobb), de van ahol tényleg non-stop...

Szomorú egy helyzet, minden oldalról nézve...

M. Péter 2017.05.31. 11:13:46

@pappito: Új-Zélandban birkát kell enni.

pappito · http://pappito.com 2017.05.31. 11:14:31

@M. Péter: birkát sehol se kell enni, de itt lehet igen jó bárányt :)

LittleG (uk) 2017.05.31. 11:15:53

@tanato: az is hozzátartozik, hogy sokszor nyugdíjasok vállalnak ilyet, keresetkiegészítésként, meg ugye addig bentlakás van és kaja, szóval így nem olyan rossz.

A nyújtott munkáért és megerőltetésért persze nagyon kevés, de a szintén keresetből élők nem is tudnának maguknak többet megengedni...

Arthamyr 2017.05.31. 11:21:24

@puhacica: Amikor még otthon laktam, pár budapesti helyet tudtam. Aztán a Prime-ban kiszedtem a személyzetből, hogy ők egy alföldi arctól szerzik be.
Szerintem most sincs lényegesen több, és nem szerzed be akárhol (ha igen, akkor kellemesen fogok csalódni). Az meg édesmindegy, hogy hol nevelik a marhát, nem ott fogják feldolgozni, és főleg nem árulni a húsát. Szerintem a legtöbb (minden?) eus országban nem lehet otthon marhát vágni...
Írj megyénként egy olyan helyet Magyarországon, ahol steak-grade marhát tartanak, helyben dolgozzák fel, ott is árulják. Na jó, írj egyet, már az is szép teljesítmény lesz, én egy darabról nem tudok...

Arthamyr 2017.05.31. 11:26:27

@Pernilla: Na amikor otthon voltam, még nem volt ilyen sem. Amúgy nincs minden településen spar, és nem biztos, hogy minden sparban van. Másrészt én erősen preferálom a hentespulttól vásárolt húst az előre csomagolttal szemben, mivel így olyat és onnan vágnak, ami nekem kell.
Pl. itt mindig valamilyen ürüggyel újat bontatok a hentessel, és megmondom neki, hol és mekkorát vágjon. :)

rot weisses Partybus 2017.05.31. 11:30:40

@Dikusz: tetszett a hozzászólásod.

Viszont az utolsó mondatod már kevésbé.

Ezen akár fel is szívhatnám magam, de nem teszem, mivel annyira nem érdekel. :)

Viszont a Klein ügyhöz: nem vagyok elmélyedve a témában, így nem is tudom, nem is akarom az igazságot feltárni. Azonban sportmúltamból kifolyólag jópár hegyi mentöt, barlangi mentöt, sziklamászót, hegymászót van szerencsém ismerni, valamint szakmai múltamból adódóan elég sok (néhai) ifjú titán gazdasági felsö, felsö-közép vezetöt volt szerencsém megismerni.
Számomra elég beszédes, hogy általában a sportszakmai ismeröseim 3 csoportra oszlanak: 1. totál nem foglalkozik vele, nem érdekli az egész 2. röhög rajta, macskajancsinak tartja 3. mérges rá, mert ö maga szedi össze, és veri el az országban begyüjthetö szponzori és egyéb támogatási pénzek nagyon nagy százalékát, ami miatt a többieknek ehhez képes semmi sem marad.
Ezzel szemben a gazdasági életben szereplö emberek (akik csak a kommunikációt látják, nincs sportszakmai múltjuk, ismeretük) egy igen nagy része teljesen oda van a paliért, páran szinte bálványozzák. Ennek - szerintem - a legföbb oka, hogy ök is szeretnének ismertek, "extrémek" lenni, és magukat látják bele az emberbe ("ezt alapos felkészüléssel én is meg tudom csinálni"). Ök azoknak, akiknek a felkészülés finanszírozása nem igazán lényegi kérdés. Ezeket az embereket látod egész nyáron pl. a qrvadrága high-tech vitorlásokon ülni, úgy "versenyezni", hogy igazából ök nem sokat tesznek hozzá, mert ök megveszik a legújabb technikát (pénz nem számít), és felbérelik a legjobb sportolókat (akik a tényleges munkát végzik).

Mindkét csoport fö mozgatórugója - szerintem - az irígység. Az elsö irígyli a lehetöséget, a pénzt, a szponzorokat, a második pedig a hírnevet, az ismertséget.

Szerintem a pali viszont nem más, mint egy átlagos képességekkel rendelkezö hobbista, aki viszont nagyon jó szervezésben, marketingben, kommunikációban. Ezzel "felépítette" magát, eladta magát mind a sajtóban, mind az üzleit életben. Mondjuk ismerhetünk pár hasonló emberkét Magyarországon, akik szintén átlagos teljesítménnyel lesznek Magyarországon világhírüek, hála a töménytelen marketingnek, pénznek és lehetöségnek a hátuk mögött.

shantung 2017.05.31. 11:30:48

Hát persze, hogy Magyarországon ihatod le magad a sárga földig! Hiszen minden okod megvan rá. A hajléktalant sem ítélem el, mert azt az állapotot csak úgy tudja elviselni.

tanato 2017.05.31. 11:45:18

@LittleG (uk): Leginkább nyugdíjas nők vállalnak ilyen jellegű munkát,persze csak addig megy ez amíg teljesen le nem esik a lábáról a gondozott,mert annak emelgetése forgatása az ágyban már több erősebb embert kíván.

Demi78 2017.05.31. 11:56:54

@szÖveges professzor: ha lenne UP, most megnyomnam!:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.31. 12:07:41

@Arthamyr: akkor gondolom, őket ismered. Legszívesebben ott állnék egész nap és nézném, ahogy bontanak... Van már boltjuk Dublinszerte.

www.jameswhelanbutchers.com

Dikusz 2017.05.31. 12:08:53

@pappito: azért kérdeztem rettegve, mert sejtettem, hogy félreérthető (az én hibámból) volt a kérdés, nem kötözködni akarok. Úgylátszik egy ideje fogalmazásgátlót szedek:)

Gondoltam azt is, hogy ismerős vagy a témában, el is fogadom a véleményedet.Csak azért kérdeztem meg, mert a Savoya-parki madarasteszkóban, vagy éppen a Nagycsarnokban is van kifejezetten nem honi marhahúst áruló üzlet. Gondolom én -nem hozzáértőként-, hogy a természeti adottságok (vagy mit kell írni) miatt az itt nevelt Angus-marha attól az, mert ott tenyésztették ki.
Lehet hülyeséget írok, de a magyar szürkemarha is attól az, mert Magyarországon őshonos.

Payrollerwitch 2017.05.31. 12:12:00

@Arthamyr: Most is van eltartási szerződés, de az inkább akkor jó, ha van állásom, plusz szabad időm. Mert abból ma nem fogok megélni, ha 7/24-ben ápolok valakit, és az a fizetség, hogy majd, egyszer enyém lesz a háza.

Arthamyr 2017.05.31. 12:25:20

@kisrumpf: Igen, de szükségtelenek, mert a snassz, legközelebbi hentesek is teljesen jók, és nagyon rendesek is, mindig kevesebbet számláznak ki/többet adnak, már ismerik a fejemet... A múltkor megkérdezték, h séf vagyok-e. :D

pappito · http://pappito.com 2017.05.31. 12:27:23

@Dikusz: szegény szürkemarha, lemaradt a trendektől :( igen jóféle állat az, csak nem akaródzik neki olyan tempósan fejlődni, sokkal lassabb, mint az Aubrac vagy az Angus vagy a Hereford, és a húsa sem olyan szép (bár finomnak finom)
Viszont vidáman elvan olyan helyeken, ahol a hereford már érmelegítőben guggol a hősugárzó előtt vinnyogva :) meg ellenálló(bb) sok kórsággal szemben, de gazdaságosan nem igazán lehet tartani. mármint úgy gazdaságosan, mint egy Angust pl. Az őshonos duma is hát picit önfényezős, de az tuti, hogy párszáz éve lakik szürkemarha Mo-n és nagyjából sikerült egyben tartani a genetikáját, köszönhetően annak, hogy díszletként tartották őket a turistáknak (túloztam ám :) azért eléggé meg van misztifikálva, azt szeretjük, a mi szürkemarhánk hungarikumabb, mint az ukrán vagy az erdélyi, ugyibár

Volt is pár botrány régebben, a szürkemarhaként árult argentin importból :) Na mindegy, csak arra próbáltam rámutatni, hogy egy alapvetően sertésevő országban nem a marhahús a jó. Ettől még simán lehet pár olyan farm, ahol van valami kis állomány amit rendesen tartanak, rendesen takarmányoznak, húsfajta, jókor vágják, stb, de azért ez inkább a ritka kivétel.

És akkor még nem beszéltünk igazán arról, amit valaki már írt itt korábban, hogy máshogy vágják, nem, vagy nem úgy érlelik (ha jól emlékszem egy ideig tilos volt ker. forgalomba hozott marhahúst érlelni Mo-n) pedig az érlelés alapvetően befolyásolja a hús minőségét és felhasználhatóságát, hát ehhez az angolszászok jobban értenek, mi már elfelejtettük, pedig ez volt a gyakorlat a szigorú éleélmiszerbiztonsági szabályok előtt, amik meghatározzák milyen gyorsan kell vágás után hűteni pl.

(meg a cuculizmusban a termelékenység volt a minden, az érlelés idő és súlyveszteséggel (részben az eltávozó víz, részben a kiszáradt felület eltávolítása miatt) jár, amit a dolgozó nép nem engedhet meg magának elvtársak. nem véletlen, hogy a szték nem terjedt el Mo-n, hús se nagyon lett volna hozzá)

Az írek úgy érlelnek mint a vöcsök, úgyhogy jobban jár az ember egy import marhával általában. Mondjuk a gulyásban úgyis a paprika minősége számít :))))

Arthamyr 2017.05.31. 12:27:51

@Payrollerwitch: Kifizetsz valakit, hogy 24/7-ben ápolja, és egyszer tied lesz a ház. Ha valakinek a vagyona kevesebbet ér, mint a 24/7 ápolás, akkor az vagy beletörődik az állami ápolásba (ami olyan amilyen, vagy jut, vagy nem), vagy ápolják a hozzátartozói, vagy nem lesz ápolva.

Dikusz 2017.05.31. 12:29:43

@rot weisses Partybus: már megint belefújtam a nulláslisztbe, nem szándékosan. Nem is azért írtam, hogy felbosszantsd magad. Honnan tudtam volna, hogy ismersz mászókat, hegyi-, barlangi mentőket?

Nekem nincs sportmúltam, pláne nem vezetőként, viszont abban teljesen biztos vagyok, hogy volt sportvezetői szinten vannak közös ismerőseink, de nem a fiatal korosztályból.

Azért írtam azt a mondatot, mert tegnap (eddig még sehol nem jelent meg) olvastam épp azt a hírt, hogy úgymond nem is akarhatott felérni a csúcsra. Nem szakmai oldalon jelent meg, ráadásul nem sport"újságíró" írhatta, vagy ha az, akkor irigységből, szerintem. Nem istenítem őt, sem ebben a sportban mást, akiből szentet csináltak, de sokszorosan megemelem a kalapom a teljesítményük előtt. Annál is inkább, mert nekem egy vakondtúrás is hegynek számít, amikor túrázom...
Ha a szponzorokat meg tudja szerezni magának, akkor tegye. Az pedig aki irigyli tőle/tőlük ezt, csinálja utána.

Arthamyr 2017.05.31. 12:29:59

@pappito: A szürkemarha nem igazán jó steakhez. Ettől függetlenül persze kiváló jószág, csak nem arra való.

pappito · http://pappito.com 2017.05.31. 12:37:09

@Arthamyr: ez így van, de a szürkemarha legalább szép :)

a kedvencem a Galloway, a kabátos marha :)

de egyik se nő olyan gyorsan, mint a szimentáli, amit viszont lehet húsra is meg tejre is sikeresen takarmányozni és egyik se olyan finom, mint a wagyu

meh, megéheztem

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.31. 12:38:56

@Arthamyr: Jézusom, nem azért írtam, hogy akkor a többi snassz. Csak üvegfal mögött bontanak, lehet bámészkodni, amit igen szeretek, s vannak náluk érdekesebb húsok, pl. nyúl. Nekem is megvan az "emberem ;) azt hitte, német vagyok, mert más nem kért tőle csirkelábat, csak egy német séf és én. Velőscsontot régen ingyen adta, most már nem :| Alighanem más is keresi vagy divatba jött, gondolom.

Arthamyr 2017.05.31. 12:44:50

@pappito: Ez így van.

Nekem a wagyu nem jött be (nem igazi Kobe-t ettem). Igen, jó lenne ma egy jó steak, de azt nem tudok hozni otthonról. Mondjuk egyik kollegám múltkor vett a közeli tescoban, és a kontaktgrillben készítette, mindenkinek összefutott a nyál a szájában. :D

Dikusz 2017.05.31. 12:45:59

@pappito: háháháááá:))))) elképzeltem egy herefordot guggolva vinnyogni a hősugárzó előtt. Teli lett kávéval a monitor:D
Honnan szeditek ezeket a bemondásokat? Szétröhögöm magam rajtuk.

Az őshonost a wikiből szedtem (hiteles forrás..), azt hittem így jobban mutat. Van azért egypár őshonos termékünk, pl a túróból(?) készült csokival bevont sokat emlegetett csak itt kapható termék (bocs:).

A marhahús nálunk, meglehetősen drága, több mint a duplája a sertéshúsnak. A vesepecsenye kilója 7e Ft körül van. Bár a múltkor a tescóban -vessetek a mókusok elé- vettem fehérpecsenyét 2400 Ft/kg áron. Nem tudom honnan való volt, vagy mi volt a baja, de ez alapáron ezressel több szokott lenni. Csak olyan minőségű húst tudunk venni, ami itthon kapható. A minőségi marhahúst nemigen lehet megfizetni.

Arthamyr 2017.05.31. 12:46:12

@kisrumpf: A snasszt csak úgy írtam, h véletlenszerűen választott, vagy legközelebbi. A hús (marha és bárány főleg) és halválasztékot/standardet vissza fogom sírni, ha hazamegyek.

Dikusz 2017.05.31. 12:49:03

@pappito: kabátos marhát tudsz csinálni a hősugárzó előtt vacogó herefordból is, csak a télijózsit kell ráadnod. :) (viccvót)

pappito · http://pappito.com 2017.05.31. 12:49:29

@Arthamyr: igazi kobe-t én sem ettem, sőt, szerintem nem is helyi wagyut, hanem import skótot ettem és nekem az is ízlett

itt majd' minden munkahelyen van bbq :)

egy barátom ha Mo-ra utazik, visz innen báránycombokat, itthon lefagyasztja, aztán ojságpapírba meg törülközübe tekerve megy a kufferba, huszonpár óra utazás után is pont frankó :) (visszafelé úgy megbüntetnék ezért, mint a pinty)

Arthamyr 2017.05.31. 12:49:32

@Dikusz: Máshol sem olcsóbb ám a vesepecsenye. Itt kb. 35 eurotól kezdődik (leszámítva amikor féláron árulják, de akkor igazából a bélszínfejet árusítják ki). És nem is feltétlenül a fillet a legjobb steaknek, pl. egy igazán jó T-Bone nekem nagy kedvencem (mondjuk olyat otthon kevés helyen bontanak).

pappito · http://pappito.com 2017.05.31. 12:55:34

@Dikusz: az őshonosság azért nem úgy őshonos, hogy már az avaroktól zsákmányolt bőrgatyát is szürkemarhaszarvon szárítottuk :)
de azért párszáz év az párszáz év (4-500ról minimum beszélhetünk) amióta velünk van a szürkemarha, szóval elég őshonos. meg régen nem is volt baj, hogy lassabb kicsit a többinél, kárpótolta a ridegtartás tűrésével, és persze a népek se zabáltak ennyi húst, mint manapság (vagy hát a késő szocializmus óta)

pappito · http://pappito.com 2017.05.31. 12:58:49

@Arthamyr: nálunk a bélszín az olyan 40 dollárnál kezdődik de a remek minőség az már inkább 60pénz/kiló

a szarvasbélszín az 80-90 :)

Dikusz 2017.05.31. 13:04:15

@Arthamyr: nem szegyen a nem tudás, csak kellemetlen, vagy jobb esetben ciki...
A T-Bone-ra (fejlehajtva térdepetyülök is a sarokba) is azt hittem egy fajtának a neve... (én tudatlan).

Aztán a fiam megmagyarázta, hogy mi is az, amikor az Ósanban lévő szakbolt pultját nézegettük. Tisztel engem, csak mérsékelten mosolygott, hogy finom legyek. Még jó, hogy nem a hentesektől kérdeztem:)

Arthamyr 2017.05.31. 13:10:46

@pappito: Mennyi az USDA prime (ha ott vagy)?

Arthamyr 2017.05.31. 13:13:05

@Dikusz: Apám mondta nekem gyakran, hogy aki tanul hülye, aki nem, az is marad. Senki sem úgy született, hogy tudja, és amúgy sem a legfontosabb ezt tudni, nem lesz tőle sem több, sem kevesebb az ember. :)

pappito · http://pappito.com 2017.05.31. 13:14:33

@Arthamyr: vagyok ahol vagyok, de itt vidéken senkit nem érdekel, hogy az usa mezőgazdasági minisztériuma hogy minősíti a marhát :)

nálunk valami quality mark vagy mi a bánat van, ha azt megkapja a husi, akkor kiváló (beef/lamb)

Arthamyr 2017.05.31. 13:32:00

@pappito: Én ránézésre próbálom megállapítani (marbling, szín stb.), mert itt nincs semmilyen elterjedt minősítés, aztán vagy sikerül, vagy nem. Egyébként 5 év alatt még egyszer sem vettem szar szteaket (persze nem volt mind szuperjó), egyszer mondjuk tönkretettem, és well done lett.

pappito · http://pappito.com 2017.05.31. 13:36:07

@Arthamyr: abból jó másnap a szték szendvics reggelire :)

rot weisses Partybus 2017.05.31. 13:49:48

@Dikusz: velem szembe a nulláslisztbe való belefújás nem is az lenne, hogy nem feltételezed, hogy ismerek esetleg pár embert, akik viszont tényleg értenek a témához (mondjuk ez azért nem olyan nagy teljesítmény, szerintem. Mármint ismerni pár embert.), hanem inkább az, hogy felém nézve kicsit negatívan, de alapból azt feltételezted, hogy egy kérdésre soha nem fogsz választ kapni.

De mint írtam, azt hiszem túl sok dolgon estem már át (soxor pofára) ahhoz, hogy ilyeneken felbosszantsam magam :)

A tegnapi cikk meg szerintem csak a hab a tortán. Ez csak egy "külsö kivetülése" annak, ami sok más, kevéssé ismert fórumon ilyen vagy olyan nézetböl nézve már egy ideje téma. Sem a cikkröl, sem az egyéb fórumkról nem szeretnék véleményt alkotni. Egyszerüen annyira nem érdekel a téma.
Abban tökéletesen egyeértek, hogy ha meg tudja gyözni a szponzorokat, össze tudja kalapozni a pénzt, és fenn tudja tartani az érdeklödést maga iránt, akkor csinálja! (Ezt szoktam kérdezni én is pár embertöl: Ha te jobban tudnád csinálni, akkor miért nem teszed?)

Minden esetre abban szerintem egyetérthetünk, hogy KD nem egyértelmüen elfogadott ember, ö és amit csinál, teljesítmény szempontjából nézve eléggé megosztó. És itt csatolnék vissza az eredeti poszthoz: a poszternek biztosan vannak olyan követöi, barátai, ismerösei, stb., akiknek nagyon tetszik, amit és ahogyan ír, tesz, gondolkodik, él. Azonban elég sokaknak viszont nagyon nem, és nem tudják ezt, mint teljesítményt elfogadni. Így kvázi ö is egy - a teljesítménye szempontjából nézve - megosztó személy.

élhetetlen 2017.05.31. 13:50:11

@Online Távmunkás: Biztosan igazad van, csak laikusként engedj meg pár megjegyzést Kleinnel kapcsolatban. (már csak azért, mert most mindenki őt ekézi). Jornet hegyifutó. Az egy másik sportág, függetlenül attól, hogy mászik is). Csak, mint abszurd példa, nem vagyok biztos benne, hogy egy maratoni futó biztosan nyerne egy százas sprinten. A másik, nem találom, (vagy amit találok, azt helyismeret híján nem értem), hogy ugyanazon az oldalon mentek-e. Csak itt a 8.-on ülve az jut az eszembe, hogy mikor süvölt az északi szél, és viszi a szobát, a déli teraszon alig van erőssége. De nem tudom, mi volt. Kleinék előtte fenn voltak 8800-on, ott is éjszakáztak, biztosan volt oka, hogy most 8200-ről visszafordult. A „Kleinnel valahogy mindig teli van a magyar média” pedig egy kicsivel több megértést érdemelne. Klein nem milliárdos, ha el akar jutni egyáltalán odáig, akkor pénzt kell szereznie. El tudod képzelni azt a szponzort, aki arra ad pénzt, hogy kiosonjon az országból, és titokban próbálja meg, hogy ne legyen égés, ha nem sikerül? Olvastam, hogy valamelyik mászó úgy akklimatizálódott, hogy hetekig helikopterezett, egyre magasabban, oxigén nélkül. Gondolom, nem ő vezetett. Így is lehet, ha telik rá, ő nem kényszerült rá, hogy pénzért szerepeljen.

élhetetlen 2017.05.31. 13:50:11

@Arthamyr: „mert ha túl sokáig élt az eltartott, az eltartó nem járt túl jól,”, és a másik oldal, amikor az eltartott életét teszik pokollá, hogy mielőbb üsse meg a guta? Ez két magánember között eléggé kockázatos, mindkét részről. Tudod, én már nézegetem a lehetőségeket öregek otthonában is, nem tetszik, ahol 5-10 milla a beugró, és, ha elpatkolok, újra beszedhetnek ennyit, mert érdekük, hogy ne sokáig foglaljam a helyet, stb.

élhetetlen 2017.05.31. 13:53:49

@kisrumpf: Hogy te milyen jó helyekre járhatsz! Bevallom, nem nagyon figyelek, mikor fizetek, de egy alkalommal egy fillér apró nélkül indultam, és mikor hazaértem, és rendeztem a pénztárcát, rájöttem, hogy a hentes ötszázzal többet adott vissza. Telefon, először nem, de aztán kassza, tényleg. A szomszédot kértem meg, hogy, ha arra jár, adja már be, és, ha már ott van, vegyen két velőscsontot. Na, akkor kaptam hálából ingyen egyet, de egyébként soha. A báránycsont esetleges (megfőzöm, leszűröm, ebből csinálok egy zöldséges, tejfölös, tárkonyos levest, amiben a betét darált bárányból készült gombóckák). Mikor készítik elő a bordát, minden második csontot kivágnak, ami szemét. Régen ingyen adták, most már többször beárazták. Romlik a világ! :)

Payrollerwitch 2017.05.31. 13:59:25

@Arthamyr: Ne viccelj már, nem arról beszélünk, hogy megéri-e ezt itthon csinálni, és van-e rá fizetőképes kereslet? Ha én megyek ápolni, ne ház legyen a fizetőeszköz, mert azzal nem tudok a boltban fizetni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.31. 14:02:56

@pappito: néha megsimogatom a NZ fagyasztott báránycombokat a boltban, de aztán inkább írt veszek... kicsit furcsállom is, hogy hoznak ide.

Arthamyr 2017.05.31. 14:06:35

@Payrollerwitch: Én csak szóvátettem, hogy ilyenkor lehetne az, hogy valaki be tud lépni, hogy likviditást biztosítson. Ő (reményei szerint) olcsón kapja a házat, te meg mehetsz ápolni és vehetsz kenyeret a pénzből, amit neked ad. Esetleg a társad kisegít, és addig az ő pénzéből éltek?
Vagy ha van tőkéd, két szerepet is átvállalhatsz, bár nyilván erősen kérdéses, hogy ha már van annyi pénzed, hogy ilyen hosszú ideig elvagy bevétel nélkül, a felszabaduló idődben ápolni fogsz...

Arthamyr 2017.05.31. 14:08:32

@kisrumpf: A bárányhoz nem értek, de eddig semmi gondom nem volt az ittenivel. Miben jobb a NZ-i?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.31. 14:09:27

@élhetetlen: romlik, biza, mondom, már nem adja ingyen. Régen volt ez, tízegynéhány éve. Elöször még azt is megkérdezte, hogy jó nagy kutyám van, ugye? Csodálkozott, mikor mondtam, hogy levesbe megy, nekünk lesz. Aztán jöttek a tv-s szakácsok a receptjeikkel, s most már tudják, hogy nem a kutyának való az a csont :-) rendes fazon egyébként, családi az üzlet, hárman csinálják a fiaival.

Arthamyr 2017.05.31. 14:09:52

@élhetetlen: Mindig is vannak patkány emberek, ez sajnos elkerülhetetlen. És igazad van, ilyen horderejű dolgok átlagemberek közt kockázatosak. Mindenkinek saját döntése, hogy felvállalja-e a kockázatokat.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.31. 14:13:40

@Arthamyr: nem tudom, szerintem ugyanaz a minőség, én csak visszavágyom oda, azért simogatok párás szemmel :-D egy egész combot nem mertem elvállalni kettőnkre még soha, még akkor sem ha NZ-ről jött. Felsőcombot már sikerrel sütöttem, de oda kell figyelnem, ha az átlagnál zsírosabb, a férjem panaszkodik..

rot weisses Partybus 2017.05.31. 14:22:59

@élhetetlen: már bocs, de... Ha a hivatásos hegyi futó jobb hegymászásban, mint a szintén hivatásos hegymászó, akkor ott nagyon komoly gondok vannak... Akkor az a hivatásos hegymászó nem túl jó hegymászó.
A futós példád meg szerintem pont fordítva releváns: jelen felállásban a maratoni futó verte sz@rrá a sprintert 100m-es sprintben.
De mint korábban is írtam: az ilyen expedícióknak csak egy része maga a mászás, és nem is a legnagyobb, legnehezebb része (szerintem). KD a többi részében sokkal erösebbnek tünik, mint magában a mászásban (és ez - számomra - egy nagyon komoly teljesítmény egyébként. Aki próbált már csapatot szervezni, felkészíteni, fenntartani, szponzorokat szerezni, stb... az tudja mire gondolok.). Így összességében ö az egyik legismertebb ezen a területen. Azonban a lehetöség adott másoknak is: ha valaki jobban tudja, miért nem csinálja?

élhetetlen 2017.05.31. 14:22:59

@pappito: Ez érdekes, hogy hol, mennyiért. Én imádom a bárányt, de volt olyan barátnőm, akik kijártak Bécsbe bárányért, mert benzinköltséggel is olcsóbban jöttek ki, mint a Lehel piacon. Aztán beállt a Kánaán, itt, szemben boltot nyitott a „szír”. Napi friss hús, báránymáj (amit előtte egyszer kaptam öt év alatt, húsvét előtt a hentesnél). Ha a város másik végén lakom, még mindig nem tudnék róla.

élhetetlen 2017.05.31. 14:22:59

@pappito: Ízléseken nem érdemes vitatkozni. Az öcsém a birkapörköltre esküszik, ilyen fél ökölnyi darabok, és tesz a bárány ragumra. Ez van.

élhetetlen 2017.05.31. 14:22:59

@Arthamyr: Az Intersparokban (nagyobb Spar) van hentespult, saját húsfeldolgozójuk, tehát ugyanúgy kiszekálhatod belőlük, hogy középről vágjanak le egy szelet húst neked. A csomagolt, csak a kis boltokra jellemző.

élhetetlen 2017.05.31. 14:54:56

@kisrumpf: Na, ez már nagyon off, de elmesélem. Mikor a hentes kérdez. Van egy speciális, kevesek által ismert levesem, disznótorkor szokta főzni anno a nagyanyám. Húsz, harminc deka sertéshús, ugyannyi máj, (elvileg ugyanannyi tüdő, de az nálam kimarad, nem nyúlok hozzá). Főzöd, lehabozod, és úgy egy óra után megy bele két fehér, két sárgarépa, öt centi hosszú, fél centis hasábokban, és egész fekete bors. Újabb fél óra, két szem krumpli, ugyanilyen méretű hasábokban. Ha ez is puha, egy vékony, világos, paprikás rántás. Semmi hagyma, meg ilyenek. Nagyon finom, de ez már négy liter leves, tehát nem lehet fél kiló májjal kezdeni.
A hentes. Kérem a májat. Teknősnek lesz? Beakadtam. Az én agyamban egy kaja van, milyen kaja van, amit teknősnek hívnak? Nem értem, mondom. Megismételte a kérdést. Még mindig nem értem. Szerencsétlen letette a darabka májat, és két kézzel mutatta a félgömböt, hogy teknős. Röhögőgörcs, elmondtam a receptet. Az ő kérdése logikus volt, mert ilyen keveset csak az állatnak szoktak venni. Még évekig szórakoztunk a sztorin.

Arthamyr 2017.05.31. 15:24:59

@élhetetlen: Lehet, hogy 5 év alatt sokat javult a helyzet? Nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy valamennyit javult.
Szoktunk azért hazajárni, és a rokonságnál/barátoknál nem azt látom, hogy a jó minőségű, steaknek alkalmas marhahús vagy a bárány elterjedt és triviálisan hozzáférhetővé vált.

élhetetlen 2017.05.31. 15:31:25

@rot weisses Partybus: Úgy kezdtem hogy laikusként mondom, amit mondok. Csak olvastam, Jornet hegyi futó és hegymászó. Ebből gondoltam, hogy másra és máshogy is edz, mint a hegymászó, aki csak akklimatizálódni akar a magassághoz. Aki futni is tud ott ahol a többi a levegőért küzd, az egy dolog, nagy dolog, de ettől még nem mindenki totál lúzer, ha nem sikerül, amibe belevág. És itt ez megy, napok óta. A futós példa nekem fordítva is jó, mert csak azt akartam mondani, hogy nem mindegy.
A kommented második fele. Ezt mondom én is, már vagy a tizedik helyen, hogy „mert a média felhajtás”, stb. Nem milliárdos, ha el akar jutni a hegyre, akkor vállalja a reklámot, mi ebben a rossz? És meg tudja csinálni a szervezést. Még a csúcsra is felérhet egyszer. Az olyan szövegektől dőlök ki, hogy elveszi a lehetőséget tehetségesebbek elől. Ez nem egy állami pályázat, amit valaki megnyer haveri alapon, és a többieknek semmi. „Azonban a lehetöség adott másoknak is: ha valaki jobban tudja, miért nem csinálja?”. Ennyi.

élhetetlen 2017.05.31. 15:32:15

@Arthamyr: Bocs, nem olvasok annyit vissza, nem tudom, mi neked az „itteni”. És nem is a bárányokról beszélnék, bár azok sem mindegy, hogy mit legelnek. De pl. egy magyar vaj, vagy egy ír vaj. Tényleg komoly különbség van az ízük között, ami abból adódhat, hogy az egyik tehén Tolnában rágcsálja a kiégett füvet, és kap hozzá valamit, hogy éhen ne dögöljön, a másik, valami párásabb legelőn tényleg legel. De tévedhetek, még nem tartottam sem birkát, sem tehenet, sem itt, sem ott.

Dikusz 2017.05.31. 15:37:05

@rot weisses Partybus: ne haragudj, de erre nem is gondoltam. Egyértelműen félreérthető volt valóban. Azért írtam ezt, és így, mert még nem olvastam itt hozzászólásodat (igaz magam se régóta olvasom rendszeresen a blogot), és a poszt címlapos volt. Általában akkor rálelnek a blogra, hozzászólnak egyszer, és aztán többet nem is járnak a blog felé sem, vagy pár nap,- hét múlva.
Csakis erre gondoltam, amikor azt írtam a hozzászólásomban, hogy nem kapunk választ. Remélem nincs harag.

Arthamyr 2017.05.31. 15:52:11

@élhetetlen: Itteni = Írországban a vajat alapból megsózzák, ez a normál vaj. :( Ha rendes vajat akarsz venni, akkor olyat kell venni, amire rá van írva, hogy "unsalted". A vajban, tejben nem érzem annyira a különbséget, mint húsban. Írországban is, otthon is van szar és jó is (pl. valamiért itt a műanyagpalackos tejet nem szeretem, a dobozos, ugyanattól a cégtől, kb. ugyanannyi pénzért meg jó).

Dikusz 2017.05.31. 15:56:41

@Arthamyr: Nem tudom most van-e, és milyen formában, de pár évvel ezelőtt még volt. Ismerős eladta életjáradékra a lakását egy cégnek, kapott érte kortól függően x összeget, és onnantól kezdve a cég fizette a közös költséget, a szükséges javításokat. A villany/gáz/fűtést stb, azt az idős embernek kell fizetni.

Dikusz 2017.05.31. 16:01:15

@Payrollerwitch: láttam már olyan hirdetést, hogy magánemberek eltartási szerződést kötnek idős emberekkel a lakásért cserébe, ottlakás nélkül. Ez nyilván csak azoknak járható út, akinek van lakása,+ annyi pénze, hogy fizesse a költségeket

puhacica 2017.05.31. 16:09:13

@Arthamyr: jo minosegu husbol indultunk ki. vannak gazdak, akik a husukert nevelik a marhakat, helyben vagjak, aruljak. helyben: akit en ismerek, egy alfoldi kisvarosban dolgozik a sajat telepen es nem csak a szomszed jozsi bacsinak vag, teritenek eleg sokfele. nem gondolnam, hogy ok az egyetlenek az orszagban.

élhetetlen 2017.05.31. 16:09:28

@Arthamyr: Azért kicsit odafigyelhetnél arra, hogy mire válaszolsz. Csak annyit írtam, hogy az Intersparban is van kimérős hentespult. Olyan, amilyen, nem jobb, nem rosszabb a sarki hentesnél. Ennyi. „nem azt látom, hogy a jó minőségű, steaknek alkalmas marhahús vagy a bárány elterjedt és triviálisan hozzáférhetővé vált.”, erről nem írtam, úgyhogy visszavehetsz a fellengzős stílusodból.

rot weisses Partybus 2017.05.31. 16:09:56

@Dikusz: félreértessz :) Nem is volt harag :)

Ezt a nicket egyébként "viszonlyag ritkán" használom.
Az eredeti nickem sajnos a kukában végezte (pedig veterán index fórumos nick volt, 2001 óta "éltem" vele.)... Egy olyan email-el voltam bereggelve, ami már régen nem létezik, és amikor összeomlott a laptopom, és nem emlékeztem a jelszavamra, hiába is kértem emlékeztetöt, azt sosem kaptam már meg.
Ez után reggeltem hirtelen felindulásból egy másik nicket. Biztos, ami biztos alapon ezt már FB account-al regisztráltam. Ezt használom már lassan 2 éve.
Azonban...
A céges neten a FB tiltva van, így nem tudtam innen a FB-on keresztül bejelentkezni. Így a céges eléréshez tartozik ez a nick :) Ezzel viszont nem kommentelek sürün, csak amikor üresjárat van a cégnél, és van idöm netezni. Ez történik épp most is :)

Dikusz 2017.05.31. 16:10:54

@rot weisses Partybus: Extrém hegymászásban hiszem nem ő az egyedüli, aki a jó menedzselésnek -és természetesen a profi módon művelt hegymászótudásának köszönhetően jut/jutott el a Himalájára. Már megint köntörfalazok, ahelyett, hogy rákérdeznék egyenesen. Megteszem, de lehet ezért plusz leharapják a fejemet. Személyében E.Zs. legalább olyan megosztó személyiség volt, mint K.D. Nem hasonlítgatni akarom őket, hanem én látom így, ismét nem biztos, hogy helyesen.

Arthamyr 2017.05.31. 16:15:08

@élhetetlen: Nem írtam fellengzős stílusban. Valaki korábban linkelte, hogy valahol jó minőségű marhát tartanaki, ami pont a sparban elérhető, én meg összekapcsoltam a két dolgot, azt hittem te is ezért hoztad fel a spart.

Sok helyen van kimérős hentespult otthon is, a kérdés, hogy mit mér ki.

élhetetlen 2017.05.31. 17:10:46

@Arthamyr: „Másrészt én erősen preferálom a hentespulttól vásárolt húst az előre csomagolttal szemben, mivel így olyat és onnan vágnak, ami nekem kell.”. Csak ezért írtam az Intersparról, hogy van hentespult. Ennyi. Csak ennyi.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.31. 17:55:20

@élhetetlen: az éghajlat és az ebből eredő fűminőség, úgyhogy jól mondod. Nem kapnak tápot, kint vannak az év nagy részében a mezőn, eszik a füvet, és még ami közte van. Ámerikai vendégeink odáig voltak a sztékekért, más ízű, mondták, mint a gyakran tápos amerikai hús.

DieNanny CH 2017.05.31. 19:01:47

@FutureFry:

"Van ahol az ápolásra szoruló(t) költözik/költöztetik az olcsóbb helyre: pl. a kaliforniai havi átlag $5K helyett csak ~$1.5K a teljes ellátás költsége a határ túloldalán (Mexikóban)."

Svájc úgy emlékszem Thaiföld-re költözteti az öregeit - vagyis, ha jól emlékszem a cikkre, a demenseket. (Nem mindet!!! csak akinek a családja így tudja megoldani)
Ott harmadannyiba kerül az ápolás, az ottani személyzet valahogy türelmesebb a gondozottakkal, a betegeknek meg sajnos fel sem tűnik, hol vannak...
A családtagok meg évente 1-2x meglátogatják őket.

FutureFry 2017.05.31. 19:21:43

@kisrumpf: @Arthamyr: @élhetetlen: @pappito:
Már régebben írtam - számomra a marhahús helyett a bölényhús a nyerő (akár még gulyásba is!). Nem csak az íze meg állaga miatt (pl. soványabb), hanem mert törvényileg tiltott hormonokkal kezelni (és antibiotikumokat is kevésbe alkalmaznak). És bár 20 éve még ritkaságszámba ment, manapság már sok helyen tenyésztik (tudtommal szinte mindegyik nyugati, vagy középnyugati államban), úgyhogy elég könnyen hozzáférhető (és nem is extrém módon drága). Sőt, vadászni is lehet egy-két államban (pl. sorsolás útján kiadott engedéllyel vagy privát farmokon).

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.31. 20:40:40

@FutureFry: ha hozzájutsz, jó biztosan. Engem inkább az érdekelne, hogy a jó hosszú szőrükből vajon készül-e fonal? Egyszer szívesen kötnék ilyenből pulcsit, ha van. Hm, utána is nézek...

Herr Géza 2017.05.31. 21:24:22

Jajj. Még nem olvastam egyetlen kommentet sem, de itt a magam 2 centje:
- Itt születtél, itt éltél, itt ismerős a város összes sarka.
Jaja. És aki, Miskolcon született, Debrecenben járt iskolába, Szegeden egyetemre, majd Pesten lakott, stb., na annak vajon hol az az "itt"? Melyik város minden sarka ismerősebb neki, mint mondjuk nekem egy német város, ahol több, mint 10 évet éltem?

- Itt várnak a régi barátok.
No comment. A bárátot mindig megtalálom, meg ő is engem. Aki elkopik, az nem is volt barát.

- Itt a legjobb a gulyásleves.
Leszarom. A világ bármely pontján megcsinálom magam, ha kedvem támad rá. Ritkán támad.... De otthon se ettem minden héten gulyáslevest soha.

- Itt a legjobb a leinni magad a sárga földig.
Oszt miért is? Élő tanúja vagyok annak, hogy ebben semmi különbség nincs Berlin, Stuttgart, München, Köln, stb. és bármely tetszőleges magyar település között. Hacsak az nem, hogy otthon másnap a Fütyülős Barackot böfögöd fel, míg a német fronton a Jägermeistert, vagy az Obstlert.

- Itt lehetsz újra gyerek.
Sehol nem leszel újra gyerek, WTF?

- Itt nem vagy kívülálló.
És itt miért vagyok az? Na nem hat hónap után... Arról nem is beszélve, hogy van olyan, hogy jobb is akár kívülállónak lenni.

- Ez az egyetlen hely, ahol nem vagy hontalan.
Vagy egy a sok közül. Soha, sehol nem éreztem magam hontalannak. Sőt, nekem több "honom" is van.

Hát, ki hogy látja a világot, ugye....

Pdudas 2017.05.31. 21:25:39

Ritkan szolok hozza, de ennel a posztnal nem igazan ertem a 'poszt tolo' indittatasat. Igy leirom mi jutott eszembe.

Talan onigazolast keres a hazateresere, talan tenyleg mellenyult a kulfoldi tartozkodasai alkalmaval.

Nem tudom miert altalanosit, nem mindenki minimalberes hataratkelo, aki csalad nelkul, nyomorogva, foillereket szamolgatva kuporgat az otthon maradtak megsegitesere. Azt kellene megertenie, hogy a szakertelmet nyugatabbra (delebbre, eszakabra, keletebbre) sokkal jobban megfizetik. Olyannyira jobban, hogy az allitasainak fele kapasbol kihullik.

A hol szulettel, hol vannak a barataid, hol a csalad az nagyon ember fuggo. Nekem a csalad hianya nem jelenti azt, hogy nem latjuk egymast. 1-2 havonta latjuk egymast (es nem 1-2 napra). Nem azert, mert olyan sokat utazunk Magyarorszagra - egesz nyaron pl a csalad nyaral nalam (ha mar tengerpartra sikerult koltoznom).

Gyerek mar itt szuletett, most megy iskolaba. tokeletesen beszeli a helyi nyelvet - holott mi a szulok pl. nem beszeljuk olyan jol. Nekem munkakorombol kifolyolag inkabb az angol, nejem meg ugye nem dolgozik es igy nem is szorul ra a nyelvtudasra. Jar nyelvtanfolyamra, sot a szomszedok is szivesen tanitjak - ez is mutatja, hogy sikerult beilleszkednunk.

Eszunkbe sem jutna visszamenni - de a csalad is minden esetben ezen a velemenyen van. Pedig egy nagyszulonek nehez azt mondania, hogy jobb az unokajanak egy masik orszagban - de ez a helyzet.

Az, hogy a gyereknek milyen a gyerekkora attol fugg milyen kozossegben no fel. Itt kiscsoportos ovoda van, foleg a kreativitasukra mennek ra - de ettol fuggetlenul pl. az osszes fontos kresz tablat is megtanitottak nekik. Jovo heten uszni tanitjak oket (az ovi intezi) - bar epp holnap akar a nejem lemenni a tengerre a gyerekkel (ha mar ilyen jo ido van).

A gyereknek nem fontos a kutyu, ebben igaza van a posztolonak. De jo ha van. Ahogy mar irtam, most megy iskolaba. Mar tud irni es olvasni - ezt a youtube-rol tanulta meg. Magatol. Mi nem tanitottuk, szepen addig nezte a tanitos videokat, amig egyszer elkezdte kibetuzni a furdokadban a tusfurdore irt szoveget. Szoval a kutyu nem feltetlenul rossz. A helyes aranyt kell megtalalani. A gyerek az ovibol hazaerve nem kezd el ipadezni - megy ki a kertbe, megy a szomszed gyerekekkel jatszani, biciklizni, ugralni a trambulinon, megyunk kutyat setaltatni (ha netan a nejem nem vitte el a kutyat nap kozben). Ma pl egyutt szedtunk egy jo adag cseresznyet (kozben a kutya is cseresznyezett), aztan o sutotte a vacsorat (kontakt grillen sutott hust), megvacsoraztunk a teraszon (nejem szedett friss rukolat es madar salatet a kertbol) a giccses naplementeben - a minosegi idotoltes a lenyeg.

A hol jobb a gulyasleves az tenyleg hulye pelda - van akinek hianyzik, van aki ruhelli. Van bogracs, van fa, van jo alapanyag - megfozzuk ugyanazt. Vagy jobbat. Nem 'plazapicsat' kell elvenni es az valoszinuleg fozni is tud majd. A tobbi kaja (es alapanyag) meg ugyis klasszisokkal jobb egy olasz regioban mint amit Magyarorszagon el lehet erni. Aki mast mond az szimplan hazudik (vagy sohasem jart olasz videken).
Megjegyzem, hogy nem olaszorszagban elunk.

Na ennyit arrol, miert nem jut eszunkbe hazamenni. Ha volt 7 pont jo, ha nem akkor is :)

Dammiel 2017.05.31. 21:25:49

@Borkabarka : jogos... ugyanakkor nem veszíthetjük el teljesen a hitünket... Rajtunk is múlik sok minden. Persze ha mindenki lelép (én is azt tettem 5 éve), és külföldön születnek a gyerekek, azok már a büdös életben nem fognak Mo-n élni akarni. Pont pár napja interjúoltam meg ezügyben egy Németo-ban született-felnőtt 20 éves félig magyar leányzót. Azt mondta, nem akarja nélkülözni a minőségi szolgáltatásokat. Sokat jár egyébként rokonokhoz "haza".

Pdudas 2017.05.31. 21:52:18

Az itt a legjobb leinni magamat pont kimaradt:
- itteni szomszedom borasz. Ha le akarnam inni magamat, akkor adott a megfelelo ital. De nem jellemzo ram az ivas. Bora messze foldon hires, nem veletlenul borlovag.

Az itt nem vagy kivulallo pontra: ha napi szinten osszejarunk beszelgetni a szomszedokkal (es ugy is erdekli a velemenyem oket ha nem is tokeletesen beszeljuk a nyelvet), meghivnak az arany lakodalmukra, lanyuk eskuvojere, egyutt jatrunk turazni, egyutt csinalunk bort, felajanljak, hogy szivesen tanitjak a nejemet a helyi nyelvre - akkor befogadak-e vagy kivulallok vagyunk?

Minden viszonylagos. A budapesti szoszedaim csak annyit tudtak kinyogni mikor ritkabban lattak: na latom jol megy, megint uj kocsival jottel (mellesleg nem sajat, hanem ceges autom van - magamnak nem vennek sem Q7-et sem X6-ot). Az ilyen szomszed pont nem hianyzik a hatam kozepere sem.

Bezzeg amint kitettuk a labunkat a lakoparkbol rogton bealltak a parkolo helyemre. Ha megkerdezte volna, akkor persze hogy megengedem, hiszen nem kell nekunk amig nem tartozkodunk ott - igy inkabb szoltam apamnak, hogy nyissa fel a zarat. Igyis ugyis en vagyok a szemet :)

Dikusz 2017.05.31. 22:28:36

@Herr Géza: Mindig is itthon élőként teljesen igazat adok neked.

Avval a bekezdéssel pláne, hogy a sárga földig bárhol le tudja inni magát az ember, de nem érdemes. Nem próbáltam, addig még nem jutottam. Kis kiegészítést azt tennék: az említett nedűkből, ha az ember torkába visszafelé indul el az egyszer már lenyelt mennyiség, az azért nem szokott megállni az ember becsukott lepénylesőjénél. Erőst az -jó esetben- az anyaföld a végső állomás.

Mint élő tanút, szakértőt (szerényen magam is annak nevezném ez esetben) hadd kérdezzelek meg: ha jól sejtem az Underberg is gyógynövényes alkoholtartalmú ital. Van az olyan jó, mint amilyen drága?

pappito · http://pappito.com 2017.05.31. 22:56:46

@kisrumpf: nem szabad csodálkozni semmit, vajat is exportálunk írországba, pedig az ottani vaj is kiváló... valamiért mégis megéri körbekerülni a fél bolygót hűtött áruval...

pappito · http://pappito.com 2017.05.31. 23:55:05

@FutureFry: na ezt nem tudtam, asszem bölényt még sosem ettem, biztos finom. nálunk asszem nincsen, de sose néztem utána

pappito · http://pappito.com 2017.05.31. 23:59:35

@Dikusz: nem engem kérdeztél, de ha szereted a keserű likőröket, akkor az underberget is szeretni fogod, szerintem frankó

Herr Géza 2017.06.01. 00:03:45

@Dikusz: :D Hát az Underbergre meg mit mondjak? Jó annak tutira, aki szereti az ilyen keserűket. Aztán, hogy mennyire (jó), azt döntse el mindenki maga. Az biztos, hogy drága a cucc, pont azért is találták ki hozzá a 20 cl-es "porciós üveget", mert így az ár nem olyan feltűnő. :)))

M. Péter 2017.06.01. 00:09:29

@pappito: @kisrumpf: Az Anchor vajat már Angliában gyártják.

Herr Géza 2017.06.01. 00:10:07

@Dikusz: Ja, annyit még hozzátennék, hogy az Underberg a keserűk között is keserűnek számít. Olyan hardcore Kräuterbitter. :))))

pappito · http://pappito.com 2017.06.01. 01:27:39

@M. Péter: köszi ezt nem tudtam!
Fernleaf már nincsen? mintha azt is exportáltak volna, de nem emlékszem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.01. 07:29:34

@M. Péter: tényleg? Jé.... Jó pár éve vettem azt az Anchort, de azt még NZ-n a Fronterra gyártotta, el is küldtem a fotót Pappito-nak, vagy felraktam a blogomra, már nem emlékszem.

www.dailymail.co.uk/news/article-1185103/Sex-Pistol-John-Lydon-caught-butter-war-Country-Life-Anchor.html

Minden megeshet, mióta Johnny Rotten is vajat reklámoz, haha (bocs a forrásért...)

Dikusz 2017.06.01. 08:34:11

@pappito: nem tudtam, hogy te is fel tudsz homályosítani:)))
Szeretem a keserűlikőröket, de van amelyik nekem kicsit édes.

Dikusz 2017.06.01. 08:48:21

@Herr Géza: az lehet, hogy a legkeserűbb, nekem már az ára miatt keseredne meg a számban, ennyi előnye van a többivel szemben:)))
Az Unicumot (az ízesítettek borzasztóak) szeretem, de már nem veszek, mert az ára 6000 Ft/l körül van, annyira azért nem jó. A többi Jäger, Becherovka nekem édeskés. Még a Hubi is jobban ízlik.
Inkább páleszt iszom (ha tehetem:), és abban is az 50 fok közelieket. A bolti 37,5-eket már nem veszem meg. Át szoktunk menni Gyálára egy helyre, harmadáron lehet kapni minőségi (címkézett, díjnyertes) 50 fokos gyümölcspálinkát, amit át lehet hozni 1 l/fő, telekocsival:)

pappito · http://pappito.com 2017.06.01. 08:52:18

@Dikusz: szerintem az undi inkább ánizsos-gyógynövényes, mint édes, egy kóstolást mindenképpen megér

pappito · http://pappito.com 2017.06.01. 09:00:49

@M. Péter: köszi, láttam, tök igaz amit mond az anchor onnan jött ide száz+ éve, most meg visszament :)

jól teszik, idiótaság ilyen messzire utaztatni valamit amit ott is faszán meg tudnak csinálni

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.01. 09:32:52

@M. Péter: elhiszem én neked, de mondom, ez jó pár éve volt, amikor ment a harc a Tesco és az ír boltok között a vásárlókért, akkor telenyomták a Tesco-t angol vagy Angliában kapható termékekkel, aztán szépen eltünedeztek a polcról. Akkor vettem az Anchort, s akkor még NZ tejből ott készült. Különben nem vettem volna meg! Most megnéztem, csak ír vaj van, illetve északír tej...

pappito · http://pappito.com 2017.06.01. 09:41:42

@kisrumpf: 2014-es a cikk ami azt írja, hogy UK-ban kezdik csinálni a vajat helyi tejből

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.01. 09:48:57

@pappito: Előtte pedig ment a harc hogy az angol vaj nem olyan finom mint az NZ-i? Jajistenem, micsoda f**zrázogatás, már bocsánat. Nem mellesleg ott is vannak biztos finom vajak, kistermelőtől... Egy magazinban láttam vajelemzést, döntősek voltak az NZ és az ír vajak, majd előszedem megint, de most meló....

pappito · http://pappito.com 2017.06.01. 09:51:43

@kisrumpf: mi eléggé el vagyunk kényeztetve mindenféle tejtermék ügyben, de mondjuk az azért nem olyan nagy baj, ha helyben csinált vajat vesz az ember, pláne, ha amúgy van helyi tej meg tudás meg szakember...

meg arra a finom kiwi vajra a lányom neszkvik kakaóport szór és azt eszi reggelire... :)

Payrollerwitch 2017.06.02. 12:44:12

@Arthamyr, @Dikusz: Ne csináljátok már! Vállalkozni akarsz, legálisan, nem csalva, nem kiskapukat keresve, nem az életedet feláldozva, nem úgy, hogy a párod tart el, stb.
Hanem úgy, hogy betartod a szabályokat, a munkaidőt, alkalmazottakat veszel fel, utánuk járulékot fizetsz, nem minimálbér után, adózol, és nem utolsó sorban jó bánsz azokkal, akiknek szolgáltatsz.
Erre jöttök a mindenféle kiskapukkal, meg félmegoldásokkal...

pudliho 2017.06.06. 21:38:07

Érdekes írás van benne igazság de eleve fel sem vet egy olyan lehetőséget, hogy ott kint találsz magadnak társat.

"Tegyük fel, hogy se szüleid, se testvéred, se egy haverod. Se senki, aki ide kötne. Oké, elindulsz. Találsz valami kevés nyelvtudásos, monoton munkát, sok pénzért. Mit csinálsz vele? Eliszod és?"

FTW? Miért nem is gondol erre a lehetőségre, úgy tűnik ez determinálja a szűkös kis gondolatait.
Eleve Level 2 az aki még tud hódítani egy idegen nyelvű embert hát még ha egy pályát is összehoznak, hoppá máris van család, lesznek barátok is igen akik még is öregszenek vele stb a gulyás leves rész még egyenesen gagyi. Bármikor megfőzöm a világ másik felén is akár. Korlátolt írás.

Norina07 2017.06.07. 14:45:05

@pudliho: Szia, kicsit jobban kifejtettem a blogomban az egész történetet, mert sokan félreértettek azt hiszem.

Norina07 2017.06.07. 14:46:43

@Dikusz: Teljesen félreértettek sokan, azt hiszem. Kicsit jobban kifejtettem az egészet a blogban!

Norina07 2017.06.07. 15:03:39

@tanato: Köszi, sokan félreértettek sztem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása