oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. május 08. 06:30,  Szerelem első szóra és a következményei 289 komment

2017. május 08. 06:30 Határátkelő

Szerelem első szóra és a következményei

Nagyon sok szempontból különleges Motkány írása, mely nyolc, Münchenben töltött év történetét öleli fel, és tart a mai napig. Érdekes, mert kíméletlenül őszinte (elsősorban önmagával szemben), és érdekes, mert kiderül belőle, sokszor évekig is tarthat, amíg valaki képes megtalálni a helyét, a neki többé-kevésbé megfelelő munkát még úgy is, hogy biztos háttérre megy ki. (A képeket ezúttal is köszönöm!)

munchen9.JPG

„40 és 8. Ez a két szám ihlette az írást. 2017-ben 40. életévem töltöm, és ebből már kerek 8 éve élek külföldön. Sokszor nekirugaszkodtam már az írásnak, de csak mostanra értem meg rá, hogy elfogadjam az eddig elért eredményeket, es szégyenkezés nélkül tükörbe tudjak nézni. 

Vagy inkább csak beletörődtem, hogy ez van? Volt idő, amikor sokkal vidámabbra sikerült volna ez az írás, és remélem még lesz is vidámabb időszaka az életemnek.

2009. május 1. - a munka ünnepe – ez volt az a nap, mikor Münchenbe költöztem. Masszőrként kezdtem és most könyvelőként dolgozom. Az út bizony hosszú volt, és sokszor rögös is. A történet 2006-ra nyúlik vissza.

Mindenem megvolt 

Engem ugyan nem hajtott semmi külföldre. Se kalandvágy, se kíváncsiság, se kényszer. Ha valakinek, akkor nekem tutira a nyakamba lehetett volna akasztani az „I love my town” táblát. 

Egy borsodi kisvárosban éldegéltem, és minden elköltöző barátnak mosolyogva csak annyit mondtam – Hívj fel, amikor hazalátogatsz! Én biztosan itt leszek! Egy darabig még jelentkeztek is hébe-hóba, aztán végképp letelepedtek valahol máshol. 

Nemhogy külföldre, de még a szomszéd városba sem költöztem volna soha. Minek is költöztem volna? Mindenem megvolt, amire vágytam. Lakás, család, barátok, sport, kultúra, szórakozás, szakmai előmenetel és még a fizuval is elégedett voltam. 

Szóval éltem a magam kényelmes kisvárosi életét. Abban is biztos voltam, hogy az élet császára csakis alkalmazottként lehet az ember, és nincs az az Isten, hogy énbelőlem valaha vállalkozó legyen. Viszont a sors más lapokat osztott. 

Szerelem első szóra 

Egyetlen területen volt hiányérzetem. Életem párját szerettem volna már megtalálni. 30 évesen ez azért elég érthető. A fegyveres erők napján – idősebbeknek talán még mond valamit ez a kifejezés -, 2006. szeptember 29-én aztán rám talált a szerelem. 

Tudom csöpögős és undorítóan mézes-mázos, de szerelem volt, ha nem is első látásra, de első szóra. Csak egy „szépséghibája” volt a történetnek – ő akkor már régóta Németországban élt, és esély sem volt rá, hogy hazaköltözzön. 

Három héttel később a kölcsönkért céges autóval először indultam Münchenbe. Azt inkább nem részletezem, anyukám mit szólt az ötletemhez és hogyan nézett rám, tudva, hogy előtte maximum Miskolcig merészkedtem autóval. 

Két évvel később kimentem egy hónapra „próba-lakni”, otthon fizetés nélküli szabival, Münchenben pedig intenzív nyelvtanfolyammal egybekötve.

Aztán újabb fél év elteltével belefáradtam az ide-oda utazgatásokba. 2009 márciusában döntöttünk – költözöm. 

Azon nyomban el is intéztük a lakcím-bejelentést, én pedig mint Petőfi, „egész úton hazafelé, azon gondolkodám…”, miként fogom mindezt előadni otthon, és a munkahelyen. 

A jókor jött elbocsátás

Aztán az első nap teljesen véletlenül belecsöppentem abba a meetingbe, amin közölte a vezetőség – itt a vég, a céget is utolérte a válság, embereket kell elküldeni. 

Miközben a teremben vágni lehetett volna a csendet és a döbbenetet, én alig bírtam elnyomni az arcomra kikívánkozó vigyort és örömujjongást. Rögtön utána hívtam a főnököm - Ne legyenek álmatlan éjszakái amiatt, kit küldjön el – válasszon engem! 

A második hívás a páromnak szólt: a kívánságod teljesült, kirúgnak a cégtől. Ő ugyanis tiltakozott az ellen, hogy feladjam a kényelmes kisvárosi életemet és viccesen azt mondogatta, más lenne a helyzet, ha legalább a munkahelyemről kirúgnának.

Valljuk be őszintén, a végkielégítés igencsak jól jött induló tökének. A következő két hónap a leszámolásig csigalassúsággal telt. Tele voltam müncheni tervekkel és türelmetlenül vártam a költözés napját. 

A munkahelyi hangulat meg igen nagyot változott. Én ugye önként álltam fel, de ez nem mindenki számára volt egyértelmű – némelyek úgy kezeltek, mint a pestisest és beszólásokból is kijutott rendesen. De ezt inkább hagyjuk is, elmúlt. 

Eljött a május 1. és én beültem egy nagy fekete autóba (bocs, nem fekete, hanem sötétszürke), púposan megpakolva a személyes dolgaimmal, a volánnál az új életem párjával, hátam mögött a zokogva egymásba kapaszkodó szüleimmel. 

Irány München 

Tudtam, hogy lesz hol laknom, lesz mit ennem, és világmegváltó terveim voltak. Visszagondolva szerintem annyit érzékeltem Münchenről, hogy a fű zöld, sok szép park van mókusokkal, az újságokban pedig minden nap vannak álláshirdetések. A vigyort nem lehetett letörölni az arcomról. 

A régebb óta kint élők azt mondták, kb. 2-3 év mire az ember „megérkezik és beépül”. És a „szerencsefaktor” egyáltalán nem elhanyagolható tényező. Persze kell a tudás, a dolgozni akarás, meg egy csomó minden, de nagyon kell a szerencse / sors / jóisten… ki minek nevezi.

Nagyvonalúan 7 hónapot adtam magamnak arra, hogy találjak egy rendes melót. Ehhez képest évekbe telt. Soha nem hittem volna. És nem csak én nem hittem, hanem az utánam jövők sem. 

Hümmögve hallgatták a sikertelenségről szóló beszámolóimat, és látszott rajtuk, na, majd én megmutatom, hogy megy ez másképp is. Én ostoroztam magam, a bénaságomért, és sovány vigasz volt, mikor pár hónappal később felhívtak és elmesélték, szóról szóra azon az úton járnak, amin én is. 

Pedig a többség hozzám képest gazdagabb volt nyelvtudásban, ambícióban, bátorságban, és nem utolsósorban önbizalomban. Fiatalabbak voltak és pályázatírásban is felkészültebbek. Aztán kinek-kinek a képességei, kapcsolatai, kitartása, ügyessége vagy szerencse révén azért előbb-utóbb csak beindult a szekér. 

Hullámvölgyek 

Nyolc év alatt bizony sok minden történt. Voltak mindenféle hullámvölgyek. Az autó időnként Magyarország felé volt jobban felpakolva, máskor pedig München felé. 

Mert amikor nagyon mélyponton voltam, én is és a kapcsolatunk is, olyankor elkezdtem hazahurcolni a dolgaim. Egyszer még a régi cégemet is megkerestem, hogy visszavennének-e. Kaptam is állásajánlatot, rögtön négyet is, majd magamból teljesen hülyét csinálva végül megköszöntem, nemet mondtam, és maradtam Münchenben. 

Németül már régóta jól beszéltem, de csak a költözés után döbbentem rá, hogy más Magyarországon jól beszélni németül, és mennyire kevés ugyanez a nyelvtudás Németországban. Volt nyelvtudásom, egy csomó bizonyítványom, diplomám, hivatalos fordítások, másolatok…. És az egész nem ért egy fabatkát sem. 

2009-ben ugyan Magyarország már EU-tagállam volt, azonban korlátozásokkal. Például nem járt automatikusan munkavállalási engedély. Már otthonról elkezdtem pályázni, még a müncheni munkaügyi központnál is érdeklődtem, de még ott is azt mondták, hogy munkavállalási engedély nélkül esélyem sincs. 

Akkor lenne, ha valami különösen keresett szakmában dolgoznék, és egy cég kifejezetten hozzám ragaszkodna. Így aztán alternatív megoldást kellett keresnem. 

A megoldás: a masszőrködés 

Azt tudtam, hogy se babysitternek, se idősgondozónak nem fogok elmenni. Kellett valami, amit lehet vállalkozóként végezni. Ez lett nekem a masszírozás. Mert mindig érdekelt, mert állítólag van hozzá érzékem, mert épp indult egy gyorstalpaló frissítő masszőrképző tanfolyam a városban, és még elég olcsó is volt. 

Szerencse-faktor 1: A sors teljesen mellénk szegődött, mikor kiderült, hogy a közeli fürdő masszázscsoportjában dolgozhatnék. Kicsi a világ, a főnök persze magyar volt. 

Már az első találkozáskor meglepő módon rögtön meg is egyeztünk. Pedig egyáltalán nem én voltam az egyetlen pályázó, valami oknál fogva mégis rám esett a választása. Júniustól már beugrós masszőrként dolgoztam. 

Az egy hónap alatt elintéztük az adóhivatali bejelentkezést, egészség-, és felelősségbiztositást, és hasonlókat. Az volt a mottó – csak átmenetileg, amig nem sikerül szakmában elhelyezkedni. 

Nagyon akartam dolgozni 

Közben megszerettem, megszerettek, beugrás helyett lett heti egy, majd két fix napom, stabil vendégköröm, és végül 6 év után egészségi okok miatt voltam kénytelen felhagyni a masszírozással. Ez idő alatt azért elég sok mindent megéltem masszőrként, álláskeresőként, magánemberként egyaránt. 

Vasárnap délutánonként az elvárt 4-5 óra munkaidő helyett nem ritkán 8 órákat szünet nélkül masszíroztam, és csak este 23-kor, a fürdő zárásakor mentem haza. A vendégek egyre csak jöttek, a telefon szünet nélkül csengett. 

Azelőtt is és azóta is az egyetlen ember vagyok ezen a helyen, akinél mindig tele volt a naptár. Pedig messze nem én voltam a legjobb vagy legképzettebb masszőr a csapatban. Viszont én nagyon akartam dolgozni. 

Nálam a munkaidő nem a büfében telt kávézgatással. És nekem nem is nagyon volt más választásom, ha pénzt akartam keresni. Mesélhetnék többek között arról is, hogyan nem sikerült megmasszírozni Kevin Costnert, de az egy másik történet. 

Közben folyamatosan küldözgettem a pályázatokat és jártam az állásbörzéket. Teljesen eredménytelenül. A munkaközvetítők először széles vigyorral fogadták a közgáz végzettségem, aztán azt javasolták várjak türelemmel vagy menjek takarítónak addig, amíg a korlátozás le nem jár. 

Utáltam, mikor otthon mindenki lesajnált, ha szóba került, hogy még mindig masszírozok. És ugyanezek irigykedtek, mikor meghallották, hogy már beugrósként is mennyit kerestem. Az más kérdés, hogy az a pár száz euró Münchenben max. az éhenhaláshoz elegendő.

Arra azért futotta, hogy a szüleimnek vettem egy új számítógépet, webkamerával, mikrofonnal és hangszóróval, hogy a kivándorolt hülye lányukkal legalább Skype-on tudjanak néha csevegni. 

Egy emlékezetes Oktoberfest 

És Münchenbe is kiutaztattam őket, pont az Oktoberfest idején. Természetesen ki is néztünk a világhíres népünnepélyre. Szegény megboldogult Antal Imre írta a Pami című önéletrajzi regényében, hogy a sikeres zongoravizsgája után az édesanyja a húsbolthoz vitte. Azt mondta, azt nézel, amit csak akarsz. 

A kis Imre csorgó nyállal lelkendezve kiáltott fel: Én azt a szép szál kolbászt kérem, édesanyám. Mire az anyuka szomorú mosollyal csak annyit mondott, nem veszünk semmit kisfiam, csak nézni szabad. Majd kisidő múlva hozzátette csendesen: Kisfiam, most már nézzél hozzá egy kis savanyúságot is, mert megfájdul a hasad. (Valahogy így volt a történet, nem szó szerint idéztem.) 

Kb. így voltunk mi is az Oktoberfesttel. Nézelődtünk és tátottuk a szánkat. Az a pincérnő is csak nézett ránk, akinél 1 db fél grillcsirkét, 1 db óriásperecet és 1 korsó sört rendeltem. Hármunknak!

A korsót körbeadtuk és mindenkiről készült fotó a hatalmas sörös kriglivel a kezében. Szánalmas? Lehet. De mi ott és akkor nagyon boldogok voltunk. Én leginkább azért, mert végre én is adhattam valamit a szüleimnek, és tényleg boldognak láttam őket. 

Olyanok voltak, mint a gyerekek, úgy csodálkoztak rá mindenre. Őszinte mosollyal néztek le az óriáskerékről a színes forgatagra. Nekem ez mai napig nagyon fontos és meghatározó emlék. 

Mindent újratanultam németül 

Visszatérve a történethez, a kevés jövedelmet próbáltam befektetni. Már ha a tanulást lehet befektetésnek tekinteni – én annak veszem. Ha már itt ennyi lehetőség van a képzésre, akkor én igyekeztem kihasználni. 

A párom szerint a városi iskolától (Volkshochschule) már igazán járna nekem egy ingyenes képzés, hisz már oly sok tanfolyamot és vizsgát csináltam náluk végig. Mindent újratanultam németül. A közgazdaságtant, az adórendszert, a könyvelést, sőt, még a masszírozást is. Nyelvtanulásnak sem volt utolsó, de sokkal fontosabb volt, hogy a pályázataimhoz már az itt megszerzett okleveleket tudtam csatolni. 

Azt is a fejembe vettem, hogy ha már angolból enyhén szólva is hiányosak az ismereteim, akkor legalább németből perfekt leszek. Egymás után iratkoztam be az egyre magasabb szintű nyelvtanfolyamokra. Németül írtam, olvastam, ettem, gondolkodtam és aludtam. Még ezzel együtt se özönlöttek az interjú meghívások. 

Közben viszont teljesen elvesztettem önmagam. Aztán eljött a pont, amikor rá kellett döbbennem, hogy bárhol is élek, ízig-vérig magyar vagyok, és a magyar nyelv a személyiségemnek is jelentős részét képezi. Enélkül nem vagyok önmagam. 

A munkaközvetítők is azt javasolták, inkább az angolra koncentráljak most már, mert anélkül nem leszek sikeres. Tisztelem-becsülöm az angolul bármilyen szinten beszélőket, számomra az angol nyelv továbbra is mumus. 

Ennek ellenére, mikor azzal a feltétellel vettek fel egy céghez (még anno Magyarországon), hogy a nulláról fél éven belül középfokú angol nyelvvizsgát kell tennem, összekaptam magam és megcsináltam. De ne felejtsük el, hogy a nyelvvizsga és a nyelvtudás két külön fogalom! 

Mellékjövedelmek 

Ezt a semmire sem elég masszőr jövedelmet persze igyekeztem azért kiegészíteni. Ha már gazdasági területen nem sikerült elhelyezkedni, akkor valami mással. Például a strand büféjében nyáron gumicukrot és jégkrémet árultam főleg gyerekeknek. 

Hogy ez mennyire ellenkezik az elveimmel jól látszik abból, mikor egy 4 éves forma kisfiút visszaküldtem az apukájához, ugyan kérdezzen már rá, tényleg vehet-e 10 euróért gumicukrot. Mikor visszatérve még mindig a 10 euróst lobogtatta, kapott 1 zacskó cukorkát 1 euró értékben, plusz a visszajáró 9 eurót. 

Aztán ott volt az ajándék bolt, ahol a karácsony előtti hajtásban árufeltöltőként dolgoztam. Az csak munka közben derült ki, hogy minden reggel az 5:30-as kezdéskor végig kell hallgatni a drága főnökasszony előadását arról, mennyire szerencsések vagyunk mi, hogy ő nekünk munkát ad, mert sehol máshol senki nem venne fel bennünket. 

Hozzáteszem az egyetlen „új bevándorló” voltam a csapatban. Rajtam kívül második generációs fiatalok voltak, akik már itt születtek, itt jártak iskolába, akcentus nélkül és folyékonyan beszélték a nyelvet. 

Ott és akkor nagyon el voltam keseredve és nagyon úgy éreztem, hogy ha nekik is csak erre van esélyük, akkor én tényleg elfelejthetem hogy egyszer felemelkedjek. 

Próbálkoztam még sok minden mással, MLM-el, saját vállalkozással, dolgoztam tisztitóban és recepción is… néha feketén, olykor legálisan és többnyire számlára. Sajnos olyan is volt, hogy úton Magyarország felé elhagytam (vagy ellopták) a tárcám az összes megtakarított pénzemmel. 

Az elküldött pályázatokra többnyire válasz sem érkezett. Többször jártam a munkaügyi központban is, ahol jellemzően szóhoz sem jutottam. Kifaggattak, felvették az adataimat, majd közölték, hogy nem vagyok jogosult segélyre. 

Na bumm, ezt eddig is tudtam, nem is ezért jöttem. Átképzés, vagy tréning érdekelt volna. Mert egy ismerőstől hallottam, hogy ő két hétig járhatott egy pályázatíró tréningre. Ott kapott egy tippet állásügyben, ami be is jött neki. De én valamiért nem mehettem ilyen tréningre. Mai napig homály, hogy miért. 

Hogyan pályázzunk állásra? 

A pályázatnak egyébként számos alaki és tartalmi kritériuma van. De a legfontosabb, sütnie kell belőle, hogy minden szempontból te vagy a legideálisabb jelölt a pozícióra. 

Ráadásul élsz-halsz a vágytól, hogy ennél és csakis ennél a cégnél dolgozhass hátralévő életedben. Ez akkor is igy kell legyen, ha történetesen egy cipőboltba jelentkezel kisegítőnek. Az én próbanapom a Deichmann-ban ilyen „apróság” miatt ugrott. A próbanap egyébként nagyon jellemző dolog és (természetesen) nem fizetik. 

Számomra az is dilemma volt hogyan szerepeltessem a szakmai önéletrajzban a kiesett éveket. Ha volt szerencsém bejutni egy interjúra, ott általában őszintén elsoroltam, hogy a munkavállalási engedély hiánya miatt kényszermegoldásként masszőrként dolgozom, de ez nem bizonyult jó taktikának. Egyetlen esetben fordult elő, hogy az interjúztató némi gondolkodás után elismerően megjegyezte – kreatív megoldás, tetszik a hozzáállása. 

Elkeseredésemben mindenbe kapaszkodtam 

Utólag már nevetséges a sztori, amikor extra hazautaztam Budapestre, hogy ott intézzem a német munkavállalási engedélyem. Őrület, mi? A bonni munkaügyi központ tartott ott valamiféle munkaerő-toborzást, és én elkeseredésemben mindenbe kapaszkodtam. 

Nem nézem le a kisembereket, de van az a kategória, aki semmit nem tud felmutatni, viszont elvárásai a fellegekben járnak. Na, ilyenekkel volt tele a váróterem. 

Az ügyintéző átnézte a papírjaimat, majd így szólt: „Van egy jó és egy rossz hírem. A jó hír, hogy a munkavállalási engedélyre ne legyen gondja, a rossz hír, hogy munkát magának kell találnia”. Madarat lehetett volna fogatni velem. Egészen addig, míg az első sikeres interjúnál ki nem derült, hogy ez a munkavállalási engedély dolog, mégsem ennyire egyszerű. 

Az évek teltek és én egyre türelmetlenebb lettem. Ugyan nem ültem ölbe tett kézzel, de nem is tudtam egy sikertörténetet felmutatni. A párom dolgozott, én meg itt voltam egyedül, se barátok, se család, se munkahely, és a humorérzékem is kezdett cserben hagyni. Az ő félelmei egyre inkább beigazolódni látszottak - egy személyben nem képes mindent pótolni, ami otthon körülvett.

A kezdeti lelkesedés igencsak alábbhagyott, és már nagyon kellett, hogy végre elinduljon valami pozitív irányba. Egy Facebook-csoportnak köszönhetem az első munkám. 

2012-t írtunk ekkor és már nem kellett külön munkavállalási engedélyért folyamodni. Részidős mindenes adminisztrátor lettem magyar melósok mellett. Mint utóbb kiderült, a sok jelentkező közül pusztán a nevem miatt húztak ki engem a kalapból. Szóval szerencsefaktor másodszor is. 

Csaknem 2 év után aztán sikerült váltanom egy könyvelőirodához részben a szerencsének, részben a szakmai tudásomnak köszönhetően. A cég kicsi, családias, a fizetés is csak alap, mindenféle külön juttatástól mentes. Számomra már mégis szép eredmény, hogy idáig jutottam. Biztosan lehet ezt a folyamatot rövidebb idő alatt is abszolválni, nekem így sikerült. 

Mint a maratonfutás 

Némi fantáziával párhuzamot vonnék a maratonfutással. 2014-ben volt szerencsém teljesíteni. Igen, beletehettem volna sokkal több energiát a felkészülésbe, lehettem volna céltudatosabb és következetesebb… 

Talán sikerült volna a tervezett időn (5 óra) belül beérni, és akkor talán nekem is jutott volna még abból a védőfóliából (nem tudom, hogy hívják), ami ilyen dehidratált, agyonizzadt és kimerült állapotban, egy októberi napon megvéd a megfagyástól... 

De a vége mégiscsak az lett, hogy 5 óra 28 perc alatt eljutottam a célvonalig, át is léptem rajta, és a nyakamba akasztották az érmet. Akkor most köpjem le magam? Hát nem! A a reuma pedig meg...a, akkor is megcsináltam!

maraton.jpg

Hol hibáztam? 

Az álláskeresés sikertelenségének volt egy elég jól definiálható oka. A közgazdaságtan egy rendkívül tág fogalom, ezzel itt nem tudnak mit kezdeni. Én Magyarországon jórészt olyan pozíciókban dolgoztam, ahol nagyon sok területen otthon kellett lenni egyszerre. 

Az önéletrajzomban persze buzgón és büszkén fel is soroltam ezeket. Ez nagy hiba volt. Az ideális jelölt egy adott hirdetésre, pontosan azt tanulta, és pontosan azon a területen szerzett többéves szakmai tapasztalatot, ami a hirdetésben le van írva. 

Ergo: minden hirdetésre nem csak a motivációs levélnek, hanem a szakmai önéletrajznak is abszolút specifikusnak kellett volna lennie. Én ezt elmulasztottam. 

De még ma is problémáim lennének azzal, ha konkrétan meg kellene határozni mihez értek, vagy milyen területen szeretnék dolgozni a jövőben. Szeretem a változatosságot. És otthon azt tapasztaltam, jó pont, ha az ember több dologhoz ért. 

Itt meg felteszik a kérdést, hogy például akkor Ön most könyvelő vagy bérszámfejtő? (Masszőr végképp nem lehet opció.) Specializáció vs. több lábon állás - erről lehetne még hosszasan filozofálgatni.

munchen14.JPG

Ami a privát oldalt illeti 

A párom folyamatosan próbálta tartani bennem a lelket, de nagyon nem volt könnyű dolga. Újra és újra a saját példáját hozta föl, hogy bizony neki 10 évébe tellett, mire sikerült megvetnie itt a lábát. 

De engem ez nem érdekelt. Hozzá voltam szokva az önállósághoz, az anyagi függetlenséghez, itt viszont kiszolgáltatottnak és sebezhetőnek éreztem magam. Ez az érzés mai napig tart. 

Ő kitartott mellettem, elviselte a kirohanásaimat, csendben tűrt és várt. Aztán 2013-ban összeházasodtunk. Annak ellenére, hogy mindketten magyarok vagyunk, és ugyanabban a városban nőttünk fel, az esküvőszervezés hivatalos része felért egy kabaréval. Most már tudunk nevetni rajta, de akkor nagyon nem volt vicces. 

Két évvel később kisbabánk született. Ő már automatikusan megkapta a német állampolgárságot, erről a szülés után pár nappal levélben értesítettek. Az útlevelét egy óra alatt elintéztük és kézbe kaptuk. 

A magyar állampolgárság is jár neki, de sok rémtörténetet olvastunk az ügyintézéssel kapcsolatban és inkább bele sem kezdtünk. Egyelőre nem érzem úgy, hogy emiatt hátrányban lenne. 

A müncheni magyar konzulátuson egyébként volt szerencsénk párszor tiszteletünket tenni, ha több időnk lenne odajárnánk nap mint nap röhögni, mert esküszöm, jobb sztorikat hallani, mint a stand up esteken.

Más típusú küzdelmek 

Még mindig vannak küzdelmeink, csak most már más jellegűek. Tény és való, nincsenek zsíroskenyér gondjaink hónap végén, és nem kell hitelt felvenni, ha beüt valami extra kiadás. 

Nincsenek márkás ruháink sem, és hiper-szuper kütyük sem, és nyaralni is csak egyszer voltunk igazán. Egy pár helyre azért elmentünk kirándulni. Ha véletlenül egyszerre tudunk egy hetet szabaddá tenni, akkor rendszerint Magyarországra utazunk. Most már évente csak 2 alkalommal. 

Ugyan Münchenben és környékén már tízezrével élnek magyarok, olyan barátságokra már nem sikerült szert tennem, mint otthon. Minden magyar, akivel itt kapcsolatba kerültem, azzal az intelemmel kezdte: „óvakodj a magyaroktól!”

munchen16.JPG

Mindketten jól beszelünk németül, vannak német ismerőseink, akikkel mondhatni baráti viszonyban vagyunk vagy inkább lehetnénk, de ez messze nem ugyanaz. 

Igyekszünk képben lenni az otthoni eseményekkel kapcsolatban, de akarva akaratlanul lemaradunk. Lemaradtunk szülinapokról, esküvőkről, temetésekről (ez nem is hiányzik)… színházról, viccekről, kerti partikról, ballagásokról… És a mi életünk eseményeiről is max fényképeket vagy videókat tudunk mutatni. Ezek vissza nem térő alkalmak. 

Nem téma a hazaköltözés 

Az a csillogás és tűz, ami lobogott a szememben 8 évvel ezelőtt, már jócskán megkopott. A mosoly is elhalványult, és a humorérzékemet is keresgélnem kell. A reuma elvette tőlem a mozgás és a hímzés őszinte örömét. 

Mindez a kapcsolatunkra is rendesen rányomja a bélyegét. A gyermekem szemében viszont ott a ragyogás. Ő a jövő. És pillanatnyilag úgy látom, hogy neki itt jobbak a lehetőségei. Én meg majd könyvbe írom a memoárjaimat, mert azért sok szép emlék is összegyűlt ezidő alatt. 

Eredetileg kb. 10 évre terveztem az itt tartózkodást, ebből ugye most járt le nyolc. Nem téma a hazaköltözés. Az otthoni viszonyok – család, barátok, egyebek – is jócskán megváltoztak időközben. 

Van magyar bolt, így nem muszáj lemondanunk a túrórudiról és társairól, ha nem akarunk. Viszont nagyon jól jönne, egy igazán jó masszőr, csontkovács, fodrász... 

Tulajdonképpen minden szép és jó, happy end is lehetne, mégis van bennem egyfajta hiányérzet, amit nem tudok szavakkal megfogalmazni. Érzések, érzetek, pillanatok, rezgések hiányoznak, amiket itt hiába keresek. Néha még önmagamat sem találom. 

Ezúton köszönöm a Határátkelés lehangolva c. posztot és a hozzászólásokat. Nem mondom, hogy feldobott, de talán megcsillant a remény, hogy van még innen feljebb.”

HÍRMONDÓ

Németország? Süsd meg!

Mármint szó szerint, ugyanis a hét első napjára összeszedett állásajánlatok közül nem is egy, hanem rögtön kettő az, ami pék, vagy ahhoz hasonló munka. Aki azonban más irányba tapogatózna, az sem jár rosszul.

Elvándorlás és kormánypropaganda

Uniós szintű megoldásra lenne szükség a Magyarországról és általában a kelet-európai régióból folyó elvándorlásra a szakember szerint. Ráadásul ez a fajta elvándorlás Európának és főleg Magyarországnak súlyosabb problémát jelent, mint a kormány által a középpontba állított külső migráció.

Életből vett példák Brexit utánra 

Sok szó esett már arról, mi történhet azután, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, most azonban az Európai Unió főtárgyalója egészen konkrét példákat is hozott arra, mire lesz joga a szigetországban élő uniós (és az EU területén élő brit) állampolgároknak.

Akinek eszében sincs kiköltözni Ausztriába 

Szántai Attilának esze ágában sincs feladni a magyarországi karriert, pedig az első két ausztriai éve nehéz volt: sok kihívással és stresszel, átveréssel, és nem is érti, hogy mások hogyan mernek belevágni a vendéglátásba tapasztalat nélkül.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1812488733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.05.08. 21:45:12

@Arthamyr: Nincs mutacio, csak zen :)

NorthPier 2017.05.08. 21:49:39

@mojyo: Tudom, h cunami, de az meg a földrengés miatt volt. Ha jól emlekszem Japánban kizárólag atomerőmuvekbol nyerik az energiát, az utobbi idoben tobb alatt fedeztek fel aktiv toresvonalat, ezért mondtam.

2017.05.08. 22:05:41

@NorthPier: Ha jol tudom amugy vannak vizeromuvek is, de ebben nem vagyok biztos, valoban 40+ atomeromu van, ami tenyleg nem tul megnyugtato, tekintve, hogy az egesz orszag egy aktiv toresvonal :) Fukushima amugy be volt biztositva foldrengesre, a cunami volt benne a varatlan huzas (nem mintha ettol kisebbedne a foldrengesveszely, csak ugy mondtam, hogy amit tudnak, azt megteszik a biztonsag erdekeben, a tobbire pedig sajnos lehetetlenseg felkeszulni).

2017.05.08. 22:11:00

@Arthamyr: Hát ez is romantika, csak a bukolikus fajtából ;)))
Egy hegyvidéki, festői ki olasz falu? Ugyan már, minden ősanya álma, a kis Ögödej és Füvellő tiszta levegőn, a természetközeli környezeten nőhet fel. ;)))
Azpersze, világváros. Vagy várj csak! Az nem Bukarest? ;)))

Vadalmaaaaa 2017.05.08. 22:15:05

@**mimi** a kegyelmi ido narmikor lejarhat

Vadalmaaaaa 2017.05.08. 22:15:14

@mojyo: visszatelepitesi programok? Belga fotokiallitason hivtak fel anno a figyelmet,hogy szamos erintett csalad semmifele segitseget nem kapott a japan kormanytol. Pontosan emlekszem ra,mert meglepett. Ezt nem gondoltam volna. Interneten szamos infot talalsz errol.

De a belga tv- n is elhangzott,amikor az arabusok vacakoltak az itteni eromuvekkel,higy semmifele terv nincs katasstrofa esetere. Ez masutt sincs maskent, azt az egyetlen mestertervet leszamitva,hogy a lakossag elol el kell titkolni az ilyet,igy nem tor ki panik es ennyi.tehat a jol ertesultek tudnak menekulni,nem zsufoltak az utak.

dunrenard.wordpress.com/tag/fukushima-victims/

2017.05.08. 22:16:48

@vöribaba: A te kegyelmi időt is ... remélhetőleg hamarosan, mert mérgező vagy.

2017.05.08. 22:26:13

@vöribaba: Igen, vannak visszatelepitesi programok, legalabbis papiron leteznek... arrol en is tudok, hogy sokan nem kaptak semmilyen segitseget, bar nem belga fotokiallitasrol tajekozodtam a temaban, hanem a japan allami TV musoraibol, kerlek nezd el nekem a propagandat :) De meg azon is bemondjak, hogy bizony meg mindig sokan laknak ideiglenes fahazakban es kb annyit latnak a segitsegbol ok is, amennyit a magyarok adtak a vorosiszap karosultaknak... es amugy az is tuti, hogy a japan szegyen-kultura sem segitett abban, hogy az illetekesen megfeleloen reagaljanak, az peldaul egeszen ledobbento volt, hogy az akkori miniszterelnok is elment oda paradezni, hogy minden rendben van.

Arthamyr 2017.05.08. 22:27:32

@vöribaba: Mindezek ellenére én inkább egy atomerőművet kérek a házam közelébe, mint egy fossziliset, ha lehet választani. Ha fizetnek érte, még örülök is neki, bár sajna ez nem divat. És jelentkezek dolgozni (az atomerőműbe), mert tök érdekes lehet. :)
Azért megnéznék egy kimutatást, hogy mennyi ember és egyéb élőlény betegszik meg és pusztul el az atomenergia miatt, és mennyi a fosszilis miatt. Meglepődnék, ha nem az jönne ki, hogy a fosszilis sokkal kártékonyabb egységnyi megtermelt energiával.

2017.05.08. 22:40:38

@Arthamyr: A megujulot is lehet azert valasztani szerencsere, de amugy, mivel en egy fanatikushoz jartam fizikaorakra annak idejen, sajnos egyet kell ertsek, en is azon a velemenyen vagyok, hogyha a kornyezetvedelmi mozgalmak felkaroltak volna az atomenergiat es a kutatast a temaban, valoszinuleg nem allnank vesztesre klimavaltozas-ugyben. A problema vele, hogy kb tizezer evekre elore kell tervezni, illetve, hogy ha baj van veluk, akkor az altalaban eleg komplex, amit az emberi termeszet nem nagyon tud kezelni, ebbol a szempontbol pedig ertheto az ovatossag.

NorthPier 2017.05.08. 22:42:16

@mojyo: Most elkezdtem olvasgatni a visszatelepítéssel kapcsolatban, rémlett valami írás, nem olyan egyszerű az.

kepek.444.hu/2017/03/13/hat-eve-volt-a-japan-foldrenges-es-cunami

Olvasom a hozzászólásokat is, úgy látszik, ott mindenkit a BME Atomfizika tanszékről szalajtottak, nem is értem, miért húzta le Geegee a multokoraban olyan nagyon ezt a bandat.

2017.05.08. 22:59:15

@NorthPier: En nem atomfizika tanszekre jartam, hanem meg gimiben neveltek belem az atomeromu partisagot, tenyleg fanatikus volt a tanar! :D Klima ugyben igaza volt szerintem, de a tudomanyba vetett fanatikus hit sajnos az emberi hulyeseg totalis alabecslesere hajlamosit (lasd meg Aral-to, stb.), es ebbol a szempontbol sok kerdesemet hagyta bizony megvalaszolatlanul. De klima ugyben igaza volt azert :)

Amugy a visszatelepitest nem csak a karteritesek megsporolasa miatt eroltetik, hanem mert maganak Fukushima tartomanynak hianyzik a kieso gazdasagi eroforras, de nyilvan nem tolonganak az emberek a lehetosegert, es sugarzas-ugyben valoszinuleg nem a kormanynak van igaza. A legrosszabb azoknak, akik meg mindig fahazakban laknak es a barataikat, szeretteiket is elvesztettek :(

montroyal ( CAN qc) 2017.05.08. 23:00:25

azert ezt megjegyzem ... nem én lennék ..

szerelem volt, ha nem is első látásra, de első szóra. Csak egy „szépséghibája” volt a történetnek – ő akkor már régóta Németországban élt,

nem az volt a varazsszo hogy;
Németorszagban élek ..:-)

ha mar a latas keves volt ..

2017.05.08. 23:03:11

@NorthPier: Kozben leesett, hogy kommentelok, meg "az a banda" alatt a linkelt cikked alatti hozzaszolasokat erted, es nem a mai napi Hataratkelos kommentfolyamot :) Nembaj, magyarazkodni sose art egy sort! :D

Csodabogár 2017.05.08. 23:18:56

@mojyo: Mikor én jártam gimnáziumba, még nem volt atomerőmű. Viszont a praktikumra való erős hajlamom miatt, az első perctől kezdve atomerőmű párti voltam és vagyok, bár már hiába. Mit értek el a németek a leállítással? Jó drága lesz a villany.

2017.05.08. 23:22:26

@Csodabogár: Veszik occóért a franciák feleslegét.

2017.05.08. 23:28:07

@NorthPier: Utoljara valaszolok mar, megigerem! :D Csak meg azt jutott eszembe megmagyarazkodni, hogy amit irtam, hogy Fukushimanak nem csak konkretan a kitelepitett emberek gazdasagi ereje hianyzik, hanem az onnan szarmazo termekek vasarlasa is megcsappant, mezogazdasag foleg ugyebar, es ez olyan teruletek gazdait is foldhoz vagott, amelyek nem voltak erintve, es ezert is kell, hogy minden tokeletesnek latszodjon (mert ugye japanok :D), de meg azert is, mert sok az ilyen eloitelet a fukushimai szarmazassal szemben, es ez amugy emberekre is ervenyes, csufoljak a gyerekeket az iskolaban akiknek onnan kellett elkoltozni, meg ilyesmi, es ezzel is indokoljak a visszatelepites erolteteset, legalabbis a propaganda TV-n ezt is szoktak mondani - ettol fuggetlenul a kormany valoszinuleg nem osztja meg a teljes igazsagot a visszakoltozes biztonsagaval kapcsolatban.

A fanatikus tanarom amugy tenyleg a BME atomfizikarol jott, gondolom valahol eltort benne valami, hogy vegul minket tanitott :D Mindegy, mostmar mindenki tudja, hogy nekem kicsit deformalt szemelyisegem van ezugyben, elnezest!

2017.05.08. 23:35:49

@Csodabogár: Hehe, most ujra egyetemre jarok, es az egyik tanarom epp nemet, es epp atomeromu mellett nott fel, azt meselte, hogy a vizben furodtek sokat, melegebb volt mint mashol. :D

Ez most csak ugy eszembe jutott, a tanaraimrol, engem valahogy megtalalnak ezek a meghatarozo szemelyisegek! :)

Abba nem lennek biztos, hogy megdragul a villany, ha sok megujulot tudnak hasznalni, de szerintem is, lekapcsolni inkabb a szenet kellett volna legeslegeloszor, es csak utana az atomot.

NorthPier 2017.05.08. 23:47:06

@mojyo: Biztos nem voltam egyértelmű, mosogattam éppen es két akármi közt olvastam es írtam egyszerre.
Olyan elvetemült fizikatanarom nekem is volt a gimiben, de imádott horgászni es elég volt csak annyit kérdezni pl vajon vezeti-e a halpikkely az áramot, onnantól már csak horgásztunk es már csingiling, ki is csengettek. Mondjuk meg is látszott a jegyeinken, meg nem is sokan érettségiztek belőle, az osztály nagyja eleve humán beállítottságú volt.

Igen, ezekről a problémákról is olvastam, mezőgazdaság, ipari termelés, stb. Nem csak a gyerekeket csúfolták, a felnőtteket is, ill kiközösítettek őket (ffeltek a fertozestol). Szegények, mintha nem lett volna éppen elég más bajuk.

NorthPier 2017.05.08. 23:56:40

@mojyo: ". A problema vele, hogy kb tizezer evekre elore kell tervezni"
Hallod, megcsináltad a napomat így késő este! Meghogy tízezer év?! Ha négyet mondtál volna....

Shaktee 2017.05.09. 00:00:58

@mojyo: Meg-é? na ne udvarolj szívem :)

2017.05.09. 00:04:16

@NorthPier: Nekunk forditva volt, realosak voltunk es a magyartanar volt a horgaszos, es azon latszott a jegyeinken is! :D Kar, hogy abbol kotelezo volt erettsegizni! :D

Sajnos igen, az emberek kepesek tovabb rombolni a dolgokat, kikozositessel meg mindennel... akik megusztak a szokoart, azok is tonkrementek kesobb sokan, mert nem vettek toluk semmit, meg az uj otthonaikban sem nagyon talaltak uj baratokat se miutan a regieket elvesztettek, ez az egesz nagyon kegyetlen dolog :( Emiatt amugy sokan vissza is akarnak menni, mert nem erzik magukat otthon sehol mashol... mikozben meg senki se tudja, mennyire biztonsagos egyaltalan visszakoltozni, es, hogy ott mi varna rajuk egyaltalan, csak az, hogy a regi eletuk mar tuti nem, az teljesen eltunt az otthonaikkal, emberekkel egyutt. Ez egy iszonyu helyzet :(

Shaktee 2017.05.09. 00:04:59

@montroyal ( CAN qc):

Előbb talál a zsoca másik segget mielőtt összedől a vikleráj, kérdés hogy feledik-e majd ezt a temédek mocskot amit az orbán évek alatt kiokádott magából..

puhacica 2017.05.09. 00:07:27

@London2009: meg az is lehet, hogy igazad van. tobb ismerosom is jar haza 2-3 havonta. en meg most se mennek, ha a csalad nem lenne ott. nem is tudom elkepzelni, mit kezdenek magammal, ha muszaj lenne visszakoltozni.

@01234567: soha ne mondd, hogy soha, de nem hinnem, hogy ennel tobb lenne ebben.

2017.05.09. 00:10:54

@NorthPier: :D

Nem tudom egyebkent, hogy az orosz hitel felezesi ideje a nagyobb-e, vagy a futoanyage? :D

NorthPier 2017.05.09. 00:20:16

@mojyo:
Öööö.. .Most pislogok csak, mint hal a szatyorban... Nem számítottam rá, hogy ubereled az előző beszólásod, mert ez már nem hozzászólás: -)
Igazan varhattál volna vele 3/4 oracskat, hogy tudjak min sírva röhögni holnap is!
De nem probléma, majd elolvasom holnap is :-)

2017.05.09. 00:26:26

@mojyo: Én az előbbire tippelek ;)

Shaktee 2017.05.09. 00:27:01

Apropos japán, korea, ázsia, isten adja hogy ne legyen jó jós az Anonymous..

24.hu/tech/2017/05/08/a-iii-vilaghaboruval-riogat-az-anonymous/

2017.05.09. 00:33:29

@swing gitan: Történelmi tapasztalatú' ... mer az úgy van, hogy nettó években a fütőanyag feleződik több ideig ugyan, de az orosz kölcsönt hosszabbnak érzed.
A Földnek van még 4 milliárd éve nagyjából, Magyarországnak 4000 sincs. Kitart az a kölcsön a végéig, meglásd ;)))

Herr Géza 2017.05.09. 00:35:54

Jaj, pajtások. Én is úgy nőttem fel, hogy az atomenergia (pláne a szovjet...:D) a legtisztább energiaforrás a világon. Aztán épült a paksi erőmű a közvetlen szomszédságunkban. Ahol egy igen közeli ismerősöm közepesen enyhe sugárfertőzést szenvedett részben saját hibájából. A mai napig sehol, senki nem ismerte el ezt a tényt, mert az "lehetetlen" a protokoll szerint. Igen, a protokoll szerint tényleg az. Szocialista ipar a 70-es évek végén meg a "szovjet protokoll" ??? :(
Az atomenergia szupertiszta ? Ja, egyrészt addíg, míg valami "baszdmeg" nem történik (Csernobil, Fukushima), másrészt tudjuk mi azt, mi történik a durván rádioaktív kiszolgált fűtőelemekkel, az egyéb atomhulladékkal? Mert ezeket jelenleg csak ide-oda toszogatjuk a világban.... Köztük olyan anyagokat, amiknek a rádioaktív felezési ideje többezer év. Jó reggelt.elvtársak!
Igen, egy fosszilis erőmű balesete, egy bányakatasztrófa pár (száz-ezer ?) ember életébe kerülhet, de tudjuk hány ember haláláért felel Csernobil, Fukushima? Soha nem fogjuk pontosan tudni...l
Persze nyilvánvaló, hogy a fosszilis erőművek környezeti hatásaira szintén nincsenek valós mérőszámok. Éppen ezért én helyeslem a német modellt, még mielőtt lesz egy "Isar" címszó is a nukleáris katasztrófák történelmében, építsünk a megüjuló forrásokra, még ha az a fogysztónak sokba kerül is. A fiam jövőéért én hajlandó vagyok kifizetni Európa egyik legdrágább áramdíját.

Shaktee 2017.05.09. 00:36:27

@Pink Petsch: Kis optimista :)

hawkings pisti kevesebb mint 100 évet ad nekünk ezen a bolygón :)

Olvasgass inkább, megéri..
tablet.magyarnarancs.hu/publicisztika/orban-haboruja-103512

2017.05.09. 00:53:14

@Herr Géza: Azzal az ellenervvel tudok erre szolgalni, hogy te is csak Csernobilt, es Fukusimat emlegeted, sokezer atomeromu kozul vilagszerte osszesen ez a ket "baszdmeg" tortent, es ebbol masfelet az emberi mulasztas okozott, mig ha osszeadod az osszes foldgaz es banyakatasztrofat, es a globalis felmelegedes okozta egyeb karokat az osszes sugarbetegseggel, szerintem az atom nyerne, de en mondtam mar, hogy engem fanatikusok tanitottak :) Meg azzal is ervelt a tanarom, hogy a szentuzelest mar 200 eve is ismerik, az atomot meg nem, es az ujtol valo felelem miatt utasitjak el az emberek, hiaba kevesbe szennyezo, illetve, hogy a fosszilisnek sokkal lassabb es kevesbe latvanyos a hatasa, mig az atombaleset latvanyos es azonnali pusztitast okoz, es ez meg a bekanak a megfozesenek az esete. Persze a futoanyag-kerdesre o se tudott valaszolni ugye, de o hitt abban, hogy meglesz a megoldas. :)

A megujulokban egyetertunk viszont, csak szerintem nem az atom, hanem a szen leszerelesevel kellett volna kezdeni az atallast, de k*rvagyorsan.

2017.05.09. 00:55:55

@Herr Géza: Hm, ha jól tudom 20 cent körül van a delej kwh ára ... tényleg Európa legdrágábja lenne ezzel?

2017.05.09. 00:57:00

@swing gitan: Jaj, az a fazon .. olyan lett szerencsétlen, mint Pataki Attis ...

Shaktee 2017.05.09. 00:59:00

@Pink Petsch: attis is egy nobel díjas ufó? :))

m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=X6ymVaq3Fqk

! De, a Route 66 végén is van egy Wallmart ;)

Nite!

Shaktee 2017.05.09. 00:59:54

@Pink Petsch: ja a kis jãnosra gondolsz. Hát nem tudom..

2017.05.09. 01:02:09

@mojyo: A tanárod, bár valóban nagy koponya lehetett meg minden, a saját kis logikai bukfencét az érvelésében nem vette észre. Az atomot ugye, nem ismeri régóta az emberiség, érvelt ő ... és máris volt két nagy "baszdmeg". Szóval, akkor a logikája szerint az idő előrehaladtával még több "baszdmeg" várható ....

2017.05.09. 01:03:45

@swing gitan: Rá ... kicsit túltolta ezt a celeb-dolgot.

M. Péter 2017.05.09. 01:03:47

@Pink Petsch: Inkább 30, de Dánia még egy picivel drágább.

2017.05.09. 01:07:08

@M. Péter: Oké, én 1,5 éve fizettem utoljára villanyszámlát az EnBW-nek, onnan emlékeztem a 20 körüli árra. De ezek szerint azóza drágult.

2017.05.09. 01:10:10

@Pink Petsch: Szerintem erre az lenne az erve, hogy a szenbanyak torteneteben megtobb "baszdmeg" volt, csak nem mind szolt akkorat, pont azert, mert kisebb a felhajtas, jobban hozza vagyunk szokva, mert a rendes "ipar" reszenek gondoljuk, elfogadjuk ugy, ahogy van, kevesebbet valtoztattak rajta az idok soran, ezzel szemben az atomenergia mivel ujabb egy csomo kutatas is kapcsolodik, es ezert az ido elorehaladtaval kevesebb "baszdmegnek" kene tortennie, hiszen folyamatosan fejlodne. De ezt lehet, hogy mar csak en mondom, nem o beszel belolem, es ha erre te azt valaszolnad, hogy jo jo, lehet, hogy az ujabb atomeromuveket meg lehetne biztonsagosra csinalni, az ido elorehaladta ettolmeg oregiti a regieket, es ezekbol foleg a nem tul tehetos volt szovjet orszagokban (pl Ormenyorszagban) barmikor lehet egy ujabb "baszdmeg", arra nem tudom, mit mondana, mert arra sajnos nekem se lenne tobb ervem :) :(

Herr Géza 2017.05.09. 01:10:24

@M. Péter: Stimmt. Dánia a Nr. 1, Germany a Nr. 2. :D

2017.05.09. 01:21:27

@mojyo: Én erre csak annyit mondok, hogy ilyenkor az az érzésem, mintha a spanyolnátha és az ebola vetélkedne. A spanyolnátha ugye rossz, mert tizmilliókat ... na, ahhoz képest az ebola még jónak is mondható, mivel újabb keletü.

2017.05.09. 01:25:43

@mojyo: Hm, szerintem nem azért nem szóltak akkorát a szénbányás balesetek, mert hozzá lennénk szokva, hanem mert azok lokálisan történtek, a hatásai is lokálisak, "x" számú a bányákan dolgozót érintettek "csupán", meg a családjaikat.
Egy atom "baszdmeg" viszont országokat, kontinensenket érint, és generációkat.

2017.05.09. 01:27:13

És már gépelni sem tudok ... na, húzok aludni. Jóccaka!

Herr Géza 2017.05.09. 01:27:52

@Pink Petsch: @mojyo: Én csak a két legpublikusabb "baszdmeget" említettem. És amikor azt halljuk, hogy itt meg ott volt egy kis "balhé", de "komoly" rádioaktív szennyezés nem történt, azt elhisszük?
Könnyen tehetjük, mert a híradó nem mutatja a zokogó özvegyeket, hiszen ők majd 1-5-10 év múlva fognak a férjek kórházi ágyánál csodálkozni, hogy dehát miért is rákban kell meghalnia, nem ivott, nem dohányzott, vega volt 30 éve.....
Nem, nem becsülöm le a fosszilis erőművek negatív környezeti befolyásait, az általuk okozott károkat, azok hosszú távú hatásait, de ismerem a mai szűrőtechnikákat, tudom, hogy egy mai modern szénerőmű károsanyagkibocsájtása a nullához közelít, és azt is tudom, hogy ha egy iszlamista terrorista nagyot "durranó" célpontot választ, az nem egy szénerőmű lesz. Meg azt is tudom, hogy az emberi "hülyesé"g sehol máshol nem tud akkora kárt okozni, mint egy atomerőműben.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.09. 01:29:48

@swing gitan: "De, a Route 66 végén is van egy Wallmart ;)"

A CA vegen nincs, de a masikon lehet, azt nem neztem meg:)
Tavaly vegigautoztunk a 66-os CA-AZ egy szakaszan, angyon elveztem...a youtube linket megnezve kicsit nosztalgiaztam, mert mi is voltunk Monument Valley-ben...igazi vadnyugati elmeny volt :)

Herr Géza 2017.05.09. 01:31:19

@Pink Petsch: Hát, már megint jól egyetértettünk... :)))) Jó éjt! :D

2017.05.09. 01:31:23

@Pink Petsch: :D Ez egy szuper hasonlat, az ebola peldaul tenyleg latvanyosabban pusztit kevesebbeket (legalabbis eddig, mert nem tud ugy terjedni mint az influenza es a legutobbi baszdmegig konnyen sikerult izolalni), de ebolabol is pont volt mar egy sulyos baszdmeg, es senki se tudja, mikor johet a kovetkezo... csak annyiban santit a hasonlat, hogy a spanyolnathara meg az ebolara semmi szuksegunk, energiara pedig sajnos van, de amugy tenyleg kifejezo :)

En mar nem jovok tobbet ma, holnap is kell dolgozni, szerintem ezt akkor megbeszeltuk :)

2017.05.09. 01:39:27

@Herr Géza: Ja jo, akkor neked is valaszolok meg,

"de ismerem a mai szűrőtechnikákat, tudom, hogy egy mai modern szénerőmű károsanyagkibocsájtása a nullához közelít," Hat ez van, mindenki annak a hatasat bagatellizalja el, amit ismer, az atomot nem ismered, ezert azt nem "hiszed el", ezt mondta a tanarom is :) Ha a sajat kornyekemre mondjak, hogy gaz, akkor nem hiszem el, hiszen itt lakom, es en is elek meg, ez egy ilyen dolog, a tanarom reszerol is ez volt szerintem, meg a reszedrol is ez van. Reszemrol ez kozvetett, a tanaromat ismertem jobban, ezert neki hiszek inkabb, de temabol egyiket sem ismerem ugy igazan, tehat nyilvan a paranoia volna a logikus allaspont! :D

" az emberi "hülyesé"g sehol máshol nem tud akkora kárt okozni, mint egy atomerőműben" Ezzel viszont majdnem egyetertenek, de a "sehol mashol" szerintem tulzas, alabecsulod az emberi hulyeseget, en azt hiszem :D

Vegulis akkor mi is megbeszeltuk, joejszakat neked is :)

2017.05.09. 01:43:20

@mojyo: Az atomot nem ismered "ugy", mint a tanarom marmint, meg ugy, mint a szeneromus szurotechnikat, ugy ertetem, nem becsulom ala az ismereteidet a temaban, az hianyzik meg, hogy ilyen keson sertodes legyen, kerlek ne vedd annak! :D

Es fanatikus se vagyok, a tanarom volt az, engem agymostak keremszepen, en nem tehetek semmirol. :D

Na joejt. :)

pappito · http://pappito.com 2017.05.09. 05:26:25

@mojyo: azért ez nem olyan egyszerű. Fukushimáról mindenki tud, mert van internet, Csernobil-t meg előbb tudták a svédek, mint az ukránok vagy mi, three mile island meg majak meg tokai-mura meg el van felejtve mert nem írta meg a népszabadság.

Plusz, ahogy egyre komolyabban veszik a biztonsági szabályokat, egyre több dologról tudunk, mert az is "nukleáris esemény", ha a reaktor melletti épületben az ebédlőben ledadog a szódagép és azt is reportolni kell meg kivizsgálni.

A szénbányában meghalók, a szénszállítás közben zajló szennyezés meg a füstgázok nem túl alapos mosogatása meg mindennapos eset, az atomerőmű hűtőtornyából velszálló _vízgőz_ szokott lenni az atomrettegős propagandában, az nem, hogy mennyi sugárzó anyag szabadul fel a szénerőművekben a szén elégetésekor, ami az elmúlt tizenhuszon évig lazán-faszán kikerült a légkörbe, és van egy olyan sejtésem, hogy kínában annyira nem baszmognak a füstgázmosással, mint pl. Mo-n. Évente közel egymillióan halnak bele csak a légszennyezésbe arrafelé, csak senkit nem érdkeel, mert nem írja az ojság. Naponta hatan halnak meg kína tizenhatezer szénbányájában és ez csak a hivatalos adat, a valóságról csak tippek vannak.

szóval a valós hatások egyszerűen nem összevethetőek, akkor sem, ha a valódi szennyezéssel járó nukleáris eseményeket és azok következményeit nagyvonalúan számoljuk, akkor is a szén a veszélyesebb. viszont, az emberek egyszerűek és képmutatók, NIMBY gondolkodásúak úgyhogy simán szemet hunynak a szén által okozott károk felett, mert nem látják, érteni meg nem akarják a dolgokat.

FutureFry 2017.05.09. 06:11:19

@Arthamyr: "inkább megy az MIT-ra, én meg nézhetek, hogy hogy csengetem ki költségeit..."

web.mit.edu/facts/tuition.html
"For students with a family income under $80,000, the Institute ensures that scholarship funding from all sources will allow them to attend MIT tuition-free."

Mondjuk be is kell jutni, és meg is kell élni (nem olcsó környék).

FutureFry 2017.05.09. 06:35:30

@Herr Géza: @mojyo: Én olyan tudományos dokumentumfilmekből mint a Hulk, tudom, hogy a sugárzás jótékony mellékhatása az azzal járó "superpower".
Komolyabbra fordítva a szót, Fukushima-ról érdemes meghallgatni egy ott dolgozott amerikai technikus beszámolóját, szerintem nagyon "üt":
youtu.be/A4KftIVtt_g

Arthamyr 2017.05.09. 06:44:19

@mojyo: "Nem tudom egyebkent, hogy az orosz hitel felezesi ideje a nagyobb-e, vagy a futoanyage?" - Majdnem kiköptem a reggelit... :D
Kár, hogy picit utána gondolva, az én nemes szervemmel csapkodják a csalánt az ország kedves vezetői, még akkor is, ha csak 20 év múlva mennék haza.

Arthamyr 2017.05.09. 06:54:42

@Herr Géza: Természetesen én is megújuló (nap és szél, a víz már neccesebb, a biomasszát meg fosszilisnak veszem) párti vagyok, de az atomenergia nem a világ vége. Történelmi léptékben végtelen hosszúságú problémát okoz, de valószínűleg a fosszilis is, csak az nem olyan látványosan.
Mondjuk ha valaki ügyes, kiszámolhatná, hogy pl. bele lehet-e lőni a napba a hulladékot (a L1 Lagrange-pontig juttatáshoz szükséges energia több-e, mint amennyit a hulladék előtte előállít)? :)

Arthamyr 2017.05.09. 07:01:01

@FutureFry: Gondolom a megélhetés üti a tandíjat is. :)

cicvareki 2017.05.09. 08:31:59

Es az atomeromuvekhez meg a propelleres sudar szeleromuvekhez csak tepjuk marekkal a mezon az anyagokat vagy kell hozza banyaszni is? Urant, ritkafoldfemeket (melyorszagmonopoliamaisezugyebar?!), vasercet, bauxitot (ld. ui. Aral)????

cicvareki 2017.05.09. 08:32:24

Ha lenne itt koztunk beremendi, talan tudna meselni, milyen a cementgyar kozeleben lakni (azt a gyarat a nemetektol vehettuk pitykeert, amikor ok kornyezet/egeszseg/lakossag baratabb gyarra csereltek. :)
A Zaroraban volt egy interju egy fizikussal: Csernobilban mar a fenykepezogepe objektivenek merhetobb volt a hattersugarzasa, mint az egykori eromuve. Nem tudom, sutogettek-e hatfulu es kockas vadmalacokat tabortuznel.
De tudom, hogy a biologusok degeszre ettek magukat halbol a Tisza mellett a ciankatasztrofa idejen. Ami egyik pillanatrol a masikra csak akkor volt eladhato, ha nem mondtak meg, hogya Tiszabol van... :)))))

kék madár 2017.05.09. 09:04:18

@FutureFry: "(nem olcsó környék)" .... Somerville-nek hivjak a megoldast, ott lakik az osszes kelet-Europai doktorandusz, sot meg Obama is ott lakott Winter Hill-en amig a Harvardra jart

Payrollerwitch 2017.05.09. 10:13:58

Ez egy nagyon jó poszt volt, élvezet volt olvasni.
A hiányérzetedet szerintem (és hangsúlyozom, hogy ez csak az én meglátásom) az okozza, hogy a fejedben létezik egy kép arról, hogy milyen életed lehetett volna itthon, ahol minden kerek, mert majdnem mindened megvolt, mikor elmentél. Ezt engedd el és sokkal könnyebb lesz!
Másrészt pedig egyet értek azokkal, akik szerint 40 után még bőven hátra van a java! Élvezd!

2017.05.09. 11:42:32

@pappito: En ezzel egyetertek amugy, gondolom elolvastad az egesz beszelgetest, szerintem is amugy erdekes es ledobbento volna a szeneromus Kina es az atomeromus Japan levegominoseget osszehasonlitani.... Amire valaszoltal, az a @Gezanak szolt, arra, hogy o irta: " rádioaktív szennyezés nem történt, azt elhisszük?" vs "ismerem a mai szűrőtechnikákat", en csak erre mondtam, hogy altalaban az ember annak hisz jobban, amit ismer. (Peldaul enis is azokkal a vegyi anyagokkal vagyok kevesbe szivbajos (festekek, fixalo anyagok, muanyagok, ilyesmik), amikrol tanultam es foglalkozom veluk, egy laikus meg elovigyazatosabb lenne ezekkel, hiszen rajuk van irva, hogy irritaloak es karosak a kornyezetre. Nekem meg ugye hasznalati targy... Ettol meg ok fognak tovabb elni valoszinuleg. :D) Innentol kezdve azonban tenyleg hitkerdes a dolog, es nincs ertelme tovabb vitatkozni szerintem, plane velem, hiszen mint mar emlitettem, engem agymostak a kerdesben! :D

kittycat318 2017.05.09. 13:05:51

@Herr Géza: Elvesztem, mire gondolsz? Az biztos, hogy mivel innen havonta haza kell járnom, így gyakorlatilag 2 hónap alatt meg is lesz annyi kilométer, mint amit a másik városból fél év alatt hoztam össze, azzal az egyszeri hazamenetellel... én mindenesetre ennek örülök, szerencsére még vannak otthon barátaim, és amíg a Nagymamám is él, addig nem akarom kihagyni az esélyt arra, hogy vele legyek minél többet. Igaz 78 évesen keni vágja a facebookot és video beszélgetni is szoktunk :))) ha ő nem lenne, lehet ez nem lenne ilyen fontos nekem (közelebb lakni).

2017.05.09. 13:09:23

@mojyo: Bocs, hogy belevau, mert nem vagyok képzett a témában, és nem is vitatkozni akarok, csak egy szimpla megjegyzés. Miszerint ez az a terület, ami egyáltalán nem hit kérdés, az a teológia. Már szerintem ;).
Egyébként én a német nap-szelet preferálom, de ha választani kellene mindenképpen, fővesztés terhe alatt, akkor az atom. Bár komoly kétségeim vannak a keletkezett hulladékot illetően ...

2017.05.09. 13:16:19

@Pink Petsch: No jo, akkor nem "hit" kerdes, hanem "meggyozodes" kerdes, azt szerettem volna kifejezni, hogy az allaspontokat eddig lehet kozeliteni egymashoz, ezek utan azonban, mivel annyira masok a tapasztalataink es ismereteink, ezek meggyozodesekke valtoznak, amiken mar nem lehet jelentos tapasztalatok nelkul valtoztatni, ezert feleslegesse valik egymas nyuzasa :)

Egyebkent egyetertek, szerintem is a megujulo kene, hogy legyen az elso, nemcsak nap-szel, hanem geotermikusra is lehet, pl Japannak valoszinuleg.

Lőtéri Kutya 2017.05.09. 15:01:35

@pappito: Kínában egymillió ember még simán lehet akár statisztikai hiba is a teljes népességhez képest. :)

Lőtéri Kutya 2017.05.09. 15:01:38

@mojyo: Geotermikusban még van potenciál bőven több helyen, hogy alaperőműveket építsenek rá. Inkább erre kéne használni itthon is, nem pedig pancsikázó néplavórokhoz.

Moti.blog 2017.05.09. 15:15:54

@montroyal ( CAN qc):
"Németországban élek" - na ez minden volt nekem csak nem varázsszó :-) Engem tényleg nem vonzott a külföldre költözés gondolata. Nagyon nem.
A "varázsszo´" ha már itt tartunk egy sztori volt, az ózdi bányász esete a lottosorsolással. Nem árulok el ennél többet. A történet elég profán.

montroyal ( CAN qc) 2017.05.09. 15:32:15

@Lőtéri Kutya: nekunk az idegenvezeto azt mondta Pekingbe egyesek szerint 20 millio ember van masok 22 miliot is mondanak de 2 millio ide -oda nem szamit ..

Herr Géza 2017.05.09. 17:31:43

@kittycat318: Csak arra utaltam, hogy ha az embernek haza "kell" járnia, akkor a kilométer nem szokott akadály lenni, legyen az 1200, vagy csak 550. Akkor menni kell, szerintem (szubjektív vélemény...) nem számolgatunk. Volt idő, amikor minden hétvégén lenyomtam autóval a 2x1000 kilométert, mert muszáj volt mennem. (Megérte, tündéri feleség és egy éppen nem annyira tündéri 16 éves fiú az eredmény....:D). És akkor ez rutin volt. Most, megállapodva itt, rokonok megfogyatkozva otthon, mint ha a fogam húznák, úgy indulok neki ugyanennek az 1000 kilométernek jó esetben évente kétszer. Speciel én magam lassan két éve voltam otthon utoljára...l
Csak erre gondoltam. Ha kell/muszáj, akkor az 1200 km is bakfitty lehet, ha meg csak lehetőség, akkor önmagában a fele annyi kilométerről nem fogsz sűrűbben hazamenni. Szerintem. :D

Vadalmaaaaa 2017.05.09. 18:59:46

@mojyo: " a szen leszerelesevel kellet volna megkezdeni az atallast" - irod.

Jo vicc:) az àtàllàs sosem tervezett, a szen kitermelest azert csokkentettek,mert volt jobb,pl az olaj

A szenbanyakat ujra nyitottak,ausztral,kanadai kitermelok fizetnekma magyar allamnak banyajaradekot

Sokat kell meg tanulnod.

Vadalmaaaaa 2017.05.09. 18:59:53

@mojyo: magyar Nobel- dijas mondta:

"Az atomenergia nem jo,jobbat kell kitalàlni."
( forras : Teller Ede)
Ott voltam az eloadason,ahol ez elhangzott,szoval ennek szellemeben haladjunk tovabb

Vadalmaaaaa 2017.05.09. 19:00:14

@mojyo: rolad egy atomfizikus cimbim jut eszembe,aki tokeletesen elmondja,hogy mennyire csodasan karbannvan tartva Franciaorszag atomeromuvileg,mert hat itt a legkisebb a rakos halalozas Europaban,DE azert a mikrohullamu sutojèt nem hasznàlja es nem el Franciaorszagban....

Az atomkort politikai es penzugyi nyomassal fenntartani hulyeseg,mar van jobb
(Igeretesek az uzemanyagcellak is)

Akik ma az atomkort eroltetik rank,leragadtak a "kozepkorban". El kell indulnimegy jobb jovo fele.

Biztonsagpolitikai kockazatot is jelentenek az atomeromuvek,nemmcsupan egeszsegugyi kockazatot. Az atomhulladekmkezelese pedig megoldhatatlan problema

A cezium lebomlasa 600 ev,tehat 15-18 generacio hosszan hordod majd a genjeidben azokat a karokat,amit egy sugarszennyezes okozott a genomodban

Vadalmaaaaa 2017.05.09. 19:00:24

@mojyo: japan tv- t en nem nezek,mert nincs es japanul csak alap szinten makogok,tehat nem ertenem,elnezest,mas nyelveket beszelek

De
Van egy japan baratnom,aki a vilag osszes kincseert sem koltozne vissza Japanba es ennek elsorendu oka az atomszennyezett kornyezet, inkabb megtanult 3 nehez nyelvet ebben az europai orszagban,ahol eldegelunk. A japanok jellemzoen nem beszelnek nyelveket vagy csak efy picit angolul, tehat elkepzelheted,hogy mennyire elege van japanbol,ha ezt is bevallalta

2017.05.09. 19:26:37

Megtisztelo, hogy negyszer valaszolsz, ennyi volt, vagy jon meg? :D

Azt nem annyira jo vitatkozasi stilus szerintem, ha valaki azzal kezdi, hogy "sokat kell meg tanulnom", pusztan azert, mert nem ertek vele egyet, hiszen semmi nem garantalja, hogy ha megtobbet fogok tudni, akkor egy velemenyen leszek vele, tehat szerintem nem tul jo felutes, dehat en mindig igyekszem sokat tanulni, az igazan nem art, ahogyan neked sem.

Az "atallast" en sem tervezett atallasnak gondoltam, hanem arra reagaltam, amit @Herr Geza irt a nemetek tervezett atomeromu lekapcsolasaval kapcsolatban, velemenyem szerint a fosszilis energiahordozokkal mukodo eremovuket elobb kellett volna lekapcsolni, mint az atomeromuveket. Ezt ertettem en a "szen leszerelese" alatt, ugy tunik, ezt felreertetted.

Nem vagyok fanatikus egyebkent, elfogadom, hogy Teller Edenek igaza van, es elhiszem, hogy ott voltal, ettol meg meg nem a legrosszabb energiaforras, a fosszilisnel mindenkepp jobb, ez volt csupan az en allaspontom. :)

Azt nem ertem, a mikrohullamu sutonek mi koze van az atomeromuvekhez, de megtisztelo, hogy en teged egy atomfizikusra emlekeztetlek. :D

Keves japant ismerhetsz, ha szerinted "jellemzoen nem beszelnek nyelveket", de a baratnodnek is elhiszek mindent, ahogyan Magyarorszagrol is elmegy egy csomo ember, ugy Japant se birja mindenki, aki oda szuletik, ez tiszta sor.

Remelem mindenre sikerult valaszolni es akkor ezt mi is megbeszeltuk. :)

Vadalmaaaaa 2017.05.09. 19:59:05

@mojyo: megmomdom mi koze,a mikrohullamu suto is terheli az emberi szervezetet,ha nem is olyan mertekben ,mint efy atomeromu felrobbanasa,mivel o aromfizikus,ezt pontosabban tudja,mint te es eszebe sincs hasznalni,talan azert mert van egy olyan fixa ideaja,hogy a sejtjeit nem akarja balra forgatni,ha tudsz kovetni...

Vadalmaaaaa 2017.05.09. 19:59:12

Mojyo:
Te hatarozottan kielezed a kerdest,fosszilis vagy atom,nem tekitesz a jovobe es nem akarsz foglalkozni azokkal a hangokkal,akik azt mondjak,hogy van jobb es kell jobbat talalni.

Ok tehat fosszili vagy atom: az en valaszom a fosszilis,mert a fosszilisra tehetsz szurot,telepithetsz ezerrel novenyeket,beinjektalhatod a szen - dioxidot akar a kozetekbe is,amivel meg a koolajkeszletek kitermeleset is konyebbe teheted. Adhatsz a lakossagra maszkokat. Ergo tehetsz valamit. Ha az atomeromu felrobban,ott mar sokkal kevesebb dolgot tehetsz.
Es itt irta is neked a lenyeget egy pink pest nevu hozzaszolo: sokkal nagyobb a hatasa az atomrobbanasnak terben,idoben,generaciokon genetikai mutaciokmformjaban,tehat azert a par szippantas jo levegoert a jovoben busasan megfizetsz

mojyo (törölt) 2017.05.09. 20:38:52

@vöribaba: Egyaltalan nem kezelem hatarozottan a kerdest, azt pedig, hogy nem tekintek a jovobe, es nem foglalkozom azzal, hogy van jobb, es kell jobbat talalni, fogalmam sincs, hogy honnan veszed. Ne haragudj, de biztos, hogy elolvastad az egesz beszelgetest?! Kb tizszer leirtam, hogy a megujulok hive vagyok, kulon emlitettem a geotermikus energiat is, mint mukodokepes alternativat Japan szamara.

A fosszilissal osszehasonlitva azonban valoban az atomeromure szavazok, szerintem egyaltalan nem par szippantasrol van szo a jo levegoert, hanem az egesz bolygorol, a klimarol, a bioszferarol, az elelmiszerrol amit az eghajlat kiszamithatosagaval termelunk meg es a gleccserekbol taplalkozo folyokkal ontozunk, es meg egy csomo mas dologrol. Szerintem az atomeromu a kisebbik rossz. Szerinted meg nem, OK, akkor ezt megbeszeltuk.

A tobbit a szalmababjaidon kerd szamon, en csak a sajat velemenyemert tudok felelosseget vallalni.

kék madár 2017.05.09. 22:51:54

@mojyo: "A tobbit a szalmababjaidon kerd szamon, en csak a sajat velemenyemert tudok felelosseget vallalni."
en se birom, ha mas velemenyevel szembesitenek :)
Nem lehetett kihagyni, ugye megerted.

mojyo (törölt) 2017.05.09. 23:43:05

@kék madár: Ezt nem ertem, de majd elmagyarazod legkozelebb? En mar faradt vagyok ehhez, bocsanat. :D

kék madár 2017.05.10. 00:01:49

@mojyo:igen legkozelebb, nem akarlak mar farasztani.

Shaktee 2017.05.10. 00:14:44

Ír ide valaki Lombardiából, Cremonából pontosan? :)

cicvareki 2017.05.10. 00:27:32

@vöribaba: Mikent terheli a mikrohullamu suto az emberi szervezetet?

Shaktee 2017.05.10. 00:55:09

@kék madár: Comey

ész f@sz megáll...

kék madár 2017.05.10. 02:01:46

@swing gitan: nyilvan kell egy uj fiu a cover-uphoz

Vadalmaaaaa 2017.05.10. 11:33:42

@mojyo: ok,udvarias voltal most ezt kulon koszonom

Akkor mi egy velemenyen vagyunk,mert az alternativ mellett allok en is, miutan hollandiaban lattam egy hazat,ahol a haz tetejere szerelt napelemekkel nem csak a lakas energiaellatasat oldjak meg,de elektromos autojukat is innen toltik.
Sot 3 eve a benelux allamok az energia kitettseg merseklesere cselekvesi programot alkotott,aminek eredmenyekeppen rengeteg hazra napelem kerult,meg egy ilyen napfenybennszegeny orszag hazaira is.

Vadalmaaaaa 2017.05.10. 11:33:55

@mojyo: az atomeromu a kisebbik rossz megallapitasod a szalmababos szintjen van,nem minositem:)

Javaslom,hogy ezt a pronuclear velemenyedet ott probald elmondani,ahol a sugarszennyezes aldozatait sirato csaladtagokat talasz, gyogyithatatlan betegeket,akik valamifele radioaktiv artalom miatt jutottak oda,ahova vagy latogass el egy ukran,orosz,japan intezmenybe,ahol radioaktiv szennyezes miatt genhibaval szuletett gyerekeket ,felnotteket apolnak Valami onvedelmi eszkozt vigyel,mert lehet,hogy agyonvernek:)

Nekem ugyanis hiaba mindod el ujra es ujra:)

A bolygo nem csupan a fosszilistol melegszik. Jo is lenne.

Arthamyr 2017.05.10. 12:33:02

@vöribaba: Ez nem igazán korrekt válasz (sőt, szerintem nagyon inkorrekt, de ez mondjuk a privát véleményem)... Egyrészt mert a google senkinek sem a barátja, másrészt picit lekezelőnek lehet érezni, harmadrészt meg, ha az ember értelmezi @cicvareki kérdését, nyilvánvalóan a _te véleményedre_ volt kíváncsi, gondolom ez neked is leesett, így vagy lehet mondani, hogy most nem kívánod kifejteni, vagy kifejted, ennél még az is jobb lett volna, ha semmit sem válaszolsz. Ha meg nem esett le, akkor kár vitatkozni másokkal (főleg megpróbálni meggyőzni őket), mivel jó eséllyel nem tudod értelmezni az álláspontjukat némely esetben.
Ha ennyire harcosan kiállsz dolgok ellen (pl. nekimész @mojyo-nak, azért mert kisebbik rosszként az atomenergia pártján van, de még csak erről sem akar meggyőzni senkit), akkor nem árt, ha betonkemény érveid vannak, és bizony még az is kevés lesz néha, mivel jelen esetben a többségünk már lélegzett be kipufogófüstöt, míg az orvosi ellátásnál tapasztalhatónál erősebb rádioaktív sugárzásnak nem hiszem, hogy sokunk volt kitéve. A amúgy az érvek meggyőző ereje nincs egyenes arányban a közlésük erősszakosságával, sőt...

kék madár 2017.05.10. 18:39:25

@vöribaba: "miutan hollandiaban lattam egy hazat,ahol a haz tetejere szerelt napelemekkel nem csak a lakas energiaellatasat oldjak meg,de elektromos autojukat is innen toltik"

Californiaban rengeteg ilyen hazat latsz, meg valoszinuleg Nemetorszagban is.

Egyebkent nem is ertem ezt a vitat, mind a szen mind az atom, mint az olaj nagyon gaz (ez volt a het kepzavarja) utaljuk mar mind a kettot nagyon es ne vesszunk ezen ossze!

mojyo (törölt) 2017.05.10. 19:22:37

@vöribaba: En olyan napelemes hazakat is lattam, amelyek nem csak az autoikat toltottek, hanem konkretan visszakapcsoltak magukat a rendszerbe es aramot termeltek, penzt kaptak az energia szolgaltatoktol, mert maradt felesleges energia. Szerintem is ez a jovo.

Az atomeromu a kisebbik rossz megallapitasom velemeny volt a reszemrol, amirol nem akarok meggyozni senkit, a szalmababos pedig annak a hamis kepnek szolt, amiket kepzeltel rolam, hiszen az nem en vagyok, akit nem erdekel a jovo, vagy, hogy van az atomnal jobb megoldas is, hanem egy szalmabab, ezt ugye erted?

Egyebkent meg fogom tenni amit kersz, el fogok latogatni az atomeromu karosult tersegekbe, hiszen amugy is egy megveszekedett ruszofil, es japanofil is vagyok, tehat nem fog nehezemre esni, es be fogok rola szamolni, hogy mennyiben valtozott a velemenyem, de termeszetesen ez csakis ugy fair, ha te is elmesz fosszilisenergia karosult tersegekbe es talalkozol azokkal az emberekkel, akik az olajfinomito robbanasok soran vesztettek el csaladtagjaikat, elmesz abba a walesi iskolaba, amelyikre raomlott a szenbanya, elmesz Kinaba, es belelegzed azt a levegot, talalkozol a boliviai varosiakkal, akiknek katonak osztjak az ivovizet mert elolvadt a hegyekben a gleccser, es beszelsz az ecuadori indianokkal. akiknek a szulofoldjuket turnak fel az olajert, ja es ennyi erovel Irakba is ellatogathatnal, meg Libiaba, es az osszes olyan haborus ovezetbe is, amit fosszilis energiaert vivnak. Sok sikert. :D Es majd ha ezeket te is megteszed, akkor talalkozhatunk egy kavera, es elmondhatjuk, hogy sokretu tapasztalatokkal sikeresen meggyoztuk egymast, addig viszont hanyagolhatnank a temat, hiszen ezen tapasztalatok hianyaban kenytelen vagyunk a jelenlegi ismereteinkre hagyatakozni a velemenyunk formalasaban, es ezek alapjan engem te nem fogsz tudni meggyozni, ezt ertettem a @Pink Petsch-nek szant valaszomban hitkerdesnek, hiszen ezek meggyozodesek innentol kezdve.

Sajnalom, de fel kell adnod ezt a vitat velem, nem kell rossz neven venni, ez nem a te ismereteid alabecslese, hanem egyszeruen arrol van szo, hogy internetes vadidegenek altalaban nem tudjak meggyozni egymast, hiszen en nem tudom, hogy te ki vagy, es csak 2 napja beszelgetek veled, a meggyozodesemet pedig szemelyes ismeretek es evekig tarto tanari kapcsolartok formaltak, mint mar emlitettem :) Nyilvan ezeknek fogok nagyobb hitelt adni, es nyilvan te is igy teszel, hiszen te se olvasod el a felet sem annak amit irok (maskulonben nem dontenel el rolam dolgokat, amelyek nem igazak), na nem mintha en amugy meg szeretnelek speciel gyozni, hiszen az amugy is lehetetlen volna, akkor pedig minek erolkodni?

vándor madár 2017.05.24. 15:55:38

Kedves posztíró!

Elnézést kérek a késői kommentért. Remélem még elolvasod, amit írok.

Nekem már a cikk olvasása közben feltüntek a következő mondatok: "Mindenem megvolt. Engem ugyan nem hajtott semmi külföldre. Se kalandvágy, se kíváncsiság, se kényszer."
Én úgy látom, hogy itt van a kutya elásva. Te kényszerből vagy ott és ez nem fog jóra vezetni.

A gyermek anyakönyvezése semmiféle ördöngősséggel sem jár, nem értem, hogy miért más történeteire hallgattok? Itt már én is mindenfélét olvastam, de nekem nem volt a magyar hatóságokkal semmiféle problémám és minden jól elintéződött. Nekem volt ügyem a stuttgarti és müncheni konzulátussal is, de nem volt semmiféle probléma. Én egyébként összegyújteném az iratokat és Mo-n adnám be, nem kint, mert az hosszadalmas a küldözgetés miatt. konzuliszolgalat.kormany.hu/szuletes-kulfoldon

Nem tudom, mit takar a magyar "közgazdász" végzettséged, mert Mo-n mindenki közgazdász, aki valamilyen gazdasági egyetemen és főiskolán végez, de ez közel sincs így. Németországban alapjában két szakirány van vagy legalább is volt, amikor még én ott éltem. Népgazdasági (Volkswirtschaft), ezzel szinte garantált a munkanélküliség és üzemgazdasági (Betriebswirtschaft), amivel szinte határtalan a lehetőség. Én a te helyedben megszerezném a mérlegképes könyvelői (Bilanzbuchhalter) végzettséget, akár Mo-n, ha máshogy nem megy. Valószínű nem olcsó, de nagyon megéri.
www.bilanzbuchhalter-weiterbildung.de/ausbildung
de.wikipedia.org/wiki/Gepr%C3%BCfter_Bilanzbuchhalter

Eredetileg a rheumádhoz akartam hozzászólni. Nekem az a véleményem, hogy te a rheumát nem otthonról hoztad, főleg nem ilyen fiatalon és alapjában nem is vagy rheumás. Ez a betegség a 8 év Németország következménye. Kaptál a stressztől és az örökös vívódástól és problémáktól egy autoimmun betegséget, ami a rheumában jelenik meg és amiből így ahogy most vagy és ott, ahol most vagy, nem is fogsz kigyógyulni, mert a probléma gyökere megmaradt. Számomra az egész posztod a küzdést és a szélmalomharcot tükrözi vissza.
Ami a betegséget illeti, lehet rajta enyhíteni, de komoly fegyelmet igényel.
Először is el kell menni az immunológiára és minden vizsgálatot megcsináltatni. Nem biztos, hogy akar adni a körzeti orvos oda beutalót és valószínű sokat is kell várni egy időpontra. Lényeges vizsgálatok: ANA - AntiNukleäreAntikörper, flexikon.doccheck.com/de/Antinukle%C3%A4re_Antik%C3%B6rper, RF-Rheumafaktor, Immunglobulinok rheuma-selbst-hilfe.at/Immunglobuline-Antikoerper.html, www.ibl-international.com/en/rheumatoid-factor-rheumafaktor-rf-igg-iga-igm, CRP, Süllyedés, bár ez szerintem ott már nem divat és D3-Vitamin www.vitamin-d3-experte.com/vitamin-d-rheuma/ meghatározás.

Semmiképpen ne szedjed be a tipikus fájdalomcsillapítókat, mert azok máshol többet ártanak, mint használnak és Cortisont sem huzamosan, mert annak a károsító hatási visszafordíthatalanok.
Van egy veszélytelen MSM Pulver nevű szer, az jó fájdalomcsillapító. A neten meg lehet rendelni kilós kiszerelésben. Legjobb, ha vesz az ember egy kapszulázó kis készüléket és bekapszulázza a port. D3 vitamint mindenképpen kellene szedni K2-vel és C vitamint is valami nagyobb dózisban.

A legtöbbet akkor teheted magadért, ha elhagyod a gabonákat, mindeféle gabonából készült ételt, babot, krumplit és utána nézel a vércsoportod szerinti étkezésnek, hogy azért mégse halj éhen. Németországban van egy nagyon jó könyv erről, úgy emlékszek, ez az: www.amazon.de/Blutgruppen-Strategien-Kochbuch-gesundes-Leben/dp/3492244068 . A lényeg, hogy az eredeti szerző Dr. Peter D´Adamo könyvét olvasd, ne valaki más félremagyarázott véleményét. Van weboldala is, de ha nem tudsz angolul, akkor nem érsz vele semmit.
www.uuliv.de/getreide-lektine-und-warum-es-immer-mehr-menschen-krank-macht/
Szerintem a tej sem jó, én abból max. a (kő)kemény (svájci) sajtot enném meg és a növényi olajokat is elhagynám.
Ezen kívül felíratnék rendszeresen gyógytornát és eljárnék úszni és biciklizni. A futás biztosan nem jó, főleg nem az annyira kikészítő futás, mint a maraton. Én már régebben olvastam egy svájci ortopéd sebész cikkét, amiben azt írta, hogy nem is vállaja azok térdműtéteit, akik nem hajlandók felhagyni a futással.
Látványos javulást persze nem fogsz elérni 5 nap alatt, mint az ütős gyógyszerekkel, hanem hónapokra vagy évekre van szükség, de szigorú fegyelemmel tartható a tünetmentes állapot hoszútávon.
Biztosíthatlak, hogy nem azért nincs a végzettségednek megfelelő állásod, mert nem tudsz angolul és a hiba sem benned van, úgyhogy ne emészd magad, de változtatnod kell, amiből apunak is ki kell venni a részét, mert hosszútávon rámész. Sok erőt és kitartást kívánok hozzá!.

Moti.blog 2017.05.25. 16:45:47

@vándor madár: Köszönöm!!! Itt es most csak ennyi. De lennenek meg gondolataim, valaszaim.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása