oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. május 01. 06:30,  Jogi irodából hajóra: nem csak a pénzről szól 129 komment

2017. május 01. 06:30 Határátkelő

Jogi irodából hajóra: nem csak a pénzről szól

Tíz évet áldozott az életéből a jogi pálya elérésére és a karrierkezdetre Zsuzsi, ám egy idő után megunta a „fiatal értelmiségihez méltatlan” fizetés mellett a napi robotot is. Fogta magát és elment dolgozni egy hajóra, a posztot mégis Montenegróból írta – reméljük, jön még több is, hiszen ez az írás amolyan bevezetőnek lett szánva. (A képeket természetesen Zsuzsi küldte, köszönöm!)

cim_24.jpg

„2017. április, Nikšić – a 3 hónapos montenegrói vakációm a végéhez közeledik. Pár napon belül vissza kell térnem a valóságba, jelen esetben egy kb. 5000 személyes óceánjáró fedélzetére. Ha valaki 3 éve azt állította volna, hogy most itt leszek, elég furcsán néztem volna rá. 

Történt ugyanis, hogy pár éve elvégeztem a jogász szakot és az érdeklődésemnek megfelelő jogterületen helyezkedtem el. A jövő kiszámíthatónak és biztosnak tűnt: 3 év szakmai gyakorlat, szakvizsga, fokozatos előmenetel lehetősége, és ha nem is kifejezetten anyagi, de társadalmi megbecsülés ígérete. 

Legalábbis országhatáron belül, hiszen a jogászok többek között azért nem hagyják el Magyarországot, mert máshol nem lehetnek jogászok, és akkor oda az 5+x év befektetett idő, pénz, könny. 

Én sem egyik napról a másikra döntöttem a pálya- és országelhagyás mellett. Most visszagondolva sokkal korábban kellett volna, de így sem történt nagy tragédia.

1_9.jpg

Világmegváltás helyett irodai munka 

Az egyetem alatt tanultam Norvégiában, illetve rövid ideig az Egyesült Államokban is, és voltak külföldi barátaim. Akkoriban csak annyit éreztem, hogy nekik valahogy egész más a közérzetük, az élethez való hozzáállásuk. 

Már akkor foglalkoztatott a külföldi munkavállalás, esetleges letelepedés gondolata, de hazamentem befejezni az egyetemet, aztán pedig maradtam. Gondoltam megpróbálom. 

Sajnos azonban a munkakezdéssel egy időben még egy rövid külföldi utazás, nyaralás lehetősége is teljesen megszűnt. Maradt a világmegváltás helyett a napi 8 óra viszonylag monoton irodai munka, a felelősség mértékéhez képest megalázó bér, anyagi fedezet híján a minőségi szabadidő nulla, bérleti díj kifizetése, étkezés, pont. 

Fiatal értelmiségihez méltatlan 

Aztán hó elején mindig „elmúlt a remegésem, mert megjött a fizetésem”. Az egész méltatlan a tanulás mennyiségéhez, az elvégzett munka fontosságához képest. Az orvosokhoz nagy mértékben hasonlított a szituáció, csak nálunk nem játszott az egyébként megoldást nem jelentő hálapénz sem. 

A munkahelyen kiderült, hogy nem, illetve nem úgy lesz előmenetel, a szakvizsgáról kiderült, hogy nem szakvizsga, némi kalkuláció után pedig az, hogy ezekkel a feltételekkel 31-32 évesen havonta akár már 10 ezer forintot is félretehetek majd, hogy abból teremtsek otthont hamarosan. 

Fiatal értelmiségihez pedig talán méltatlan, ha havi 1 mozit engedhet meg magának kultúra címen az ember. Erre a pályára nem azért megy bárki, mert óriási vagyont, 6 házat és 4 terepjárót akar. 

Arra sem számítottam, hogy majd mindenki előre köszön nekem a telepi élelmiszerboltban. Nem voltam ilyen nagyravágyó, de tudom, így is lehetetlent kívántam. 

Nem csak a pénzről szól 

A vége felé elmélkedtem, hogy mennyiért csinálnám mégis ugyanazt a munkát, abban a városban, illetve Magyarországon. Van-e az a pénz? Az a helyzet, hogy már nincs. Mert itt nem csak erről van szó. 

A munkahelyemen azt mondták, hogy oda semmilyen körülmények között nem mehetek vissza soha. Nos, főleg így 2 év távlatából ezért csak köszönetet tudok mondani. 

Biztos lehettem volna még türelmesebb vagy hallgathattam volna azokra, akik azt kérdezgették, hogy „Hát ezért tanultál annyit?” Nyilván nem ezért. Akkor jó ötletnek tűnt. Viszont nem sajnálhatom annyira a befektetett 10 évet, hogy a maradék talán 40-et így éljem le. 

Mit mondanék az esetleges jövőbeli gyerekemnek, ha látná rajtam, hogy nem érzem jól magam évtizedek óta, viszont nem változtatok semmin? Miért nem mentem korábban, mi volt a kifogásom? 

Miért maradtam egy olyan országban, amely épphogy nem mondja az arcomba, hogy a világon semmi szüksége rám? Pláne, hogy a princípiumom teljesítésével is elég rosszul állok. 

Irány a hajó! 

Tudtam, hogy ez így nem mehet tovább, konkrét ötletem és tartalékom viszont nem volt. Szerettem volna tehát kis időt nyerni és pénzt keresni, hogy kitaláljam, mit szeretnék csinálni igazán, és ha kitaláltam, ne az legyen az akadálya, hogy nincs rá pénzem.

part_allo.jpg

A szakvizsga befejezése után 1 héttel már a hajózáshoz szükséges orvosi papírjaimat intéztem. Azért hajó, mert az egyik céghez nem kellett gyakorlat, én pedig semmihez sem értettem. Persze az is benne volt, hogy vajon kibírom-e (először majdnem nem). 

Akkor még úgy terveztem, hogy 3 szerződést megcsinálok, addigra meglesz az ötlet és a pénz is és hazamegyek. 2 év és 3 szerződés után ötletek vannak, konkrétum még nincs. 

A diploma megszerzésétől a felmondásomig eltelt 4 évben egyszer mentem egyhetes nyaralásra a horvát tengerpartra. Azóta a szerződések között 2 hónapot töltöttem Mexikóban és bejártam fél Európát. Munka közben a Karib-tengert, a mostani szabadságom alatt pedig Montenegrót.

2_6.jpg

Lehet kritizálni a döntésemet, ez nekem is szokásom egyébként. De legalább változtattam, amikor rosszul éreztem magam. Rossz érzés is kerülget néha, főleg szabadság alatt, amikor nem 10 dollár 100 perc nagyon lassú net, mint a hajón, és van időm követni a magyarországi eseményeket. 

Most viszont várom, hogy 6 hónapig ne legyen tudomásom arról, hogy mi folyik ott. Az eredeti terv viszont nem csak a szerződések számában változott, hanem abban is, hogy már nem csak az a kérdés, hogy mit és miből, hanem, hogy melyik országban.”

HÍRMONDÓ

Így kell ünnepeli a munka ünnepét 

Mi mással is lehetne nemesebb módon (…) ünnepeli a munka ünnepét, mint némi keresgéléssel a külföldi állásajánlatok között. Egy kis segítség, pár ajánlat fél Európából.

Jó hír a nagy-britanniai magyaroknak

A Nagy-Britannia kilépéséről szóló tárgyalások során elsődleges feladat lesz olyan garanciákról megállapodni, amelyek megkülönböztetés nélkül biztosítják az európai uniós és a brit állampolgárok uniós előírásokból fakadó jogainak védelmét - szögezték le az uniós tagországok vezetői Brüsszelben.

Túl sok a külföldi gyerek egyes német iskolákban 

A németországi iskolákban egyre nagyobb problémát jelent a bevándorlók gyermekeinek gyenge nyelvtudása. Sok esetben az általános iskola osztályaiban a német anyanyelvű tanulók száma még a 10 százalékot sem éri el, ami óriási kihívást jelent a tanárok számára is.

Moszkva és a túró rudi 

Az élet sohasem unalmas Moszkvában. Az is kiderül, hogy tényleg sokat isznak-e az oroszok és lesz túrórudi is. Bizony!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hajó óceánjáró Montenegró

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2912470071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.05.01. 06:46:45

Még olvastam volna. Remélem íródik a folytatás. :)

Golf2 2017.05.01. 06:52:23

Szegény ügyvédek! Ezt a havi tízezer megtakarítást hogy számolta ki? Inkább a sok ingatlan plusz terepjáró jellemző...

kék madár 2017.05.01. 08:02:02

@Golf2: biztos csak letagadja, hogy radolt a bank, es nem fert be a garazsba az uj Ferrarit es igy oldotta meg a problemait

Beriman 2017.05.01. 08:16:35

Nem csak a pénzről szól, de azért jó az, ha van.

Nagyon jó poszt és a képek remekek, kicsit irígykedem :))

Beriman 2017.05.01. 08:17:11

@Taxomükke (UK): Nem is akartam, de most megnéztem, ismerős :)

Beriman 2017.05.01. 08:22:41

Az az oceánjáró bazinagy és tudom, hogy ott dolgozni nem épp leányálom. Respekt Zsuzsinak.

puhacica 2017.05.01. 09:18:34

@Golf2: sokadszor fordul elo es baromi bosszanto: latsz valamit es ugy kezeled, mint altalanost. sok ugyved lakik a kornyekeden? gyakran beszelgetsz veluk? vagy csak latsz nehany "sztarugyvedet" a hiradoban es bumm, akkor mind olyan?

szerinted ha a poszterina hulyere kereste volna magat ugyvedkent, akkor elment volna szopni egy hajora? realis ez? gondolkodjal mar neha kicsit legy szives!

drCrnaMacka 2017.05.01. 09:30:00

Sziasztok! Egy szóval nem írtam, hogy ez ügyvédi iroda volt, soha nem dolgoztam olyanban....Nem véletlenül nem pontosítottam, egyébként egy jelenségről van szó, nem a konkrét munkahelyről.

gabuschka 2017.05.01. 09:38:49

Varom a folytatast! Örülök, hogy mertél lépni.

Beriman 2017.05.01. 10:07:10

@puhacica: Látom a valóságban élsz te is :) mások pedig csak a körvonalakat látják, de ez nekik elég.

portugéza 2017.05.01. 10:24:53

@drCrnaMacka: Szia! A 3 hónap Montenegróról tudnál írni kicsit? Nagy rajongója vagyok az országnak.

Burgermeister 2017.05.01. 10:43:46

Sokan gondolják azt, hogy ha vki ügyvéd akkor dől a lé....hááát nem!!!

Beriman 2017.05.01. 10:55:11

@drCrnaMacka: Hányan dolgoznak azon a gyönyörű hajón?

Buchhalter 2017.05.01. 11:09:08

@Golf2: szerintem te túl sok amerikai filmet néztél ,vagy valami félre informált dolog van a fejedben az ügyvédekkel kapcsolatban.Egyrészt Magyarországon túl sokan vannak a piachoz képest .Egyszer olvastam,hogy 13 000 ügyvéd van és csak 7-8000 tudna megélni az országban.Jogi végzettséggel lehetsz bíróság ülnök vagy fogalmazó éveken át nettó 160-180 ezer Ft.Na abból béreljél csak egy albit!Van különben több fiatal ügyvéd ismerősünk és ők sem járnak luxus autóval,sőt tömegközlekednek.Na erre reagálj valami humánusat!

Csodabogár 2017.05.01. 11:11:46

A jogi végzettség még nem ügyvéd. Ahhoz kell valamennyi gyakorlat egy ügyvédi irodában és utána vizsga. Viszont sima jogi végzettséggel is lehet sok mindent csinálni, jól megfizetve is. Szemlátomást a posztolónak volt egy bizonyos ág ami aztán nem fizetett jól.:-(
Most vissza a hajóra és aztán? Itt hagyott minket Zsuzsi a bizonytalanságban.:-)

Benikuty 2017.05.01. 11:16:07

@drCrnaMacka: itt én is éreztem némi űrt, de te tudod, miért nem voltál konkrétebb. Így pedig elég nehéz véleményt formálni, aztán maradnak a felszínes általánosítások...mint jogász=ügyvéd=sztárügyvéd, és még sorolhatnám.

drCrnaMacka 2017.05.01. 11:16:15

Kb. 1000-1300an. Hajótól függ.

drCrnaMacka 2017.05.01. 11:16:24

@portugéza: Elvileg arról lesz külön poszt. Legalábbis próbálkozom a megírásával:)

firg_firg 2017.05.01. 11:21:35

Ugyved, orvos, vallakozo nem mind gazdag, bar mivel a gazdagok jobban lathatoak, hajlamosak ezt gondolni az emberek.

Beriman 2017.05.01. 11:22:36

@drCrnaMacka: Gondolom lóti futi az egész műszak? Láttam egyszer egy rövid filmet, de az nem adta úgy vissza, mintha valaki ott nyomja az igát.

Mégegyszer Respekt :)

Beriman 2017.05.01. 11:24:50

@Benikuty: Kolbászgyárad még műxik? :)))

2017.05.01. 11:33:28

Uhh, tiszteletem a posztolónak, mert előzetes szakmai tapasztalat nélkül rendszerint a housekeeping olyan meló, amit végezhet egy hajón. Az meg rohadt nehéz.

drCrnaMacka 2017.05.01. 11:34:26

@Benikuty: Belátom, hibáztam. Arra nem gondoltam, hogy egyesek szerint a pályakezdő jogász sztárügyvéd.

Golf2 2017.05.01. 12:00:57

@puhacica: Csóró ügyvéddel én még nem találkoztam.Ja de a parlamentben vannak állítólag jó sokan.A posztíróval semmi bajom.

Főgebra 2017.05.01. 12:22:18

@Golf2:
Az még mindig nem világos, hogy @drCrnaMacka: nem ügyvéd, hanem jogász?

Benikuty 2017.05.01. 13:07:25

@drCrnaMacka: szerintem nem hibáztál. Aki akarja, érti miről is van itt szó.

Benikuty 2017.05.01. 13:07:25

@Beriman: menj be a Stand25-be a Hold utcai piacon, egyél Széll Tomi rakottkrumplijából. Benne van a válaszom :)

2017.05.01. 13:34:25

Jó ez.
Montenegrós folytatás jöhet (meg másmilyenes is).

puhacica 2017.05.01. 14:00:19

@Golf2: errol beszelek. Vilmos herceggel talalkoztal mar? de azert nem vonod ketsegbe a letezeset, ugye?

Beriman 2017.05.01. 14:51:48

@Benikuty: Juliusban jövünk haza egy hétre, lehet szakítok időt, kösz a tippet :)

Beriman 2017.05.01. 16:10:39

Érdekelne a munkabeosztás és a napi pár órás tevékenység is, na a fizu is :)

Beriman 2017.05.01. 16:12:33

A pár órás munka tudom, hogy a 10-12, vagy akár több is.

montroyal ( CAN qc) 2017.05.01. 16:21:55

@Beriman: milyen beosztasban dolgozik a hajon azert az irodai admin , animator ,shore excursion staff supervisor munkak ott sem megterheloek mint egy recepcios pincer vagy takarito .. gondolom a vegzettsegevel valami jobb postra tettek jo lenne tudni mi az vannak igen lébecolos munkakorok .. jo ott kell lenni, de a jobbak ugyanugy elvezik a kikotoket sot a kirandulasokra is ingyen mehetnek stb . meg ide setelok oda setalok mintha surgos dolgom lenne ..

montroyal ( CAN qc) 2017.05.01. 16:23:54

Egy ügyvéd meghal, és Szent Péter elé kerül. Kérdezi tőle:
- Miért kellett ilyen fiatalon meghalnom?
- Fiatalon? - csodálkozik Szent Péter - Hiszen az ügyfeleidnek felszámolt munkaórák szerint már legalább 168 éves vagy!

drCrnaMacka 2017.05.01. 16:24:48

@Beriman: Papíron heti max. 77 óra lehetne, de mondjuk 80. Heti 7 nap, 6-8 hónap. Beosztástól függ.
2 féle nap van: sea day, amikor nem kötünk ki és amikor kikötünk. Előbbi esetében hosszabb a munkanap, mert a vendégek nem hagyják el a hajót.
Szabadidő: van crew gym, de a guest gymet is lehet használni, crew bar. Kikötőben kimegyûnk vagy alszunk.
Én báros vagyok, tehát jellemzően dél körül kezdek és hajnali 1-3 körül végzek.

montroyal ( CAN qc) 2017.05.01. 16:34:46

@drCrnaMacka: OK baros ... superviser baros vagy tenyleg a pultba nyomod ..

igy ertem nem mindig videm es setagalop es nem is mindig mehetsz ki a hajorol ..

montroyal ( CAN qc) 2017.05.01. 16:36:28

@drCrnaMacka: Kikötőben kimegyûnk vagy alszunk.
meg mindenki vadul nettezik a kikotobe

drCrnaMacka 2017.05.01. 16:39:20

@montroyal ( CAN qc): waitress vagyok. Nem csak játék és mese, és bartenderré válni sem annyira egyszerű.

montroyal ( CAN qc) 2017.05.01. 16:44:54

@drCrnaMacka: En mar nagyon sokat hajoztam tobb tarsasagnal de a Holland amerikanal maradtam mar 4 csillagos vagyok azert probaltam elkepzelni de nem irigyellek az is fugg hol vagy mert a clubokban lazabb de a medence korul etterembe tenyleg nem leanyalom .. ugy kell csinalni mint a ruszki tancosnok ... elobb utobb berakjak a segguket egy big shot melle .. jo csak viccelek, ironizalok ..

montroyal ( CAN qc) 2017.05.01. 17:21:10

igaz nem mindenki kerulbe a politikai es rablo oligarchak koreben mint jogasz, mert el tudom kepzelni a millios milliardos lopasokat rablasokat kamu cegek kamu ,szerzodeseiket ok jogi intezik, szakertik ,hitelesitik tehat ok is hatalmasat szakitanak .. nem hiszem hogy pl Tiborc jogaszai panaszkodnanak ..

drCrnaMacka 2017.05.01. 17:29:14

@montroyal ( CAN qc): biztos van olyan is. Ők lehet, hogy nem mennek inkább hajóra, de sose lehet tudni.

skye8 2017.05.01. 17:44:29

Ez a jogasz szak leirasa nekem kicsit homalyos, Milyen kepzesrol van szo pontosabban? alap- Es mesterkepzest is elvegzett a posztolo, ugyved vagy jogi asszisztens esetleg kozszolgalati tisztviselo? uzleti/europai/buntetojogi/polgari eljarasjog Stb? Csak azert kerdezem mert a poszt fele a jogi karrierrol irodott de azt Nem tudjuk Meg, Milyen szakrol, allasrol beszel a szerzo. A valaszert elore is koszonet Es sajnalom Hogy ennyi tanulassal eltoltott ev utan Nem tudott boldogulni M.on.

drCrnaMacka 2017.05.01. 17:47:02

@skye8: Nem homályos, jogász szak, nappali, osztatlan képzés.

Beriman 2017.05.01. 18:32:56

@drCrnaMacka: Kösz, akkor kicsit elvagy a többihez képest. Sok sikert :)

drCrnaMacka 2017.05.01. 18:49:59

@Beriman:
Amit mi kapunk: tipping position, tehát minimális alapfizura jön a 15% plusz az extra jatt.
Valószínűleg sokan vagyunk, ezért egyre rövidebb szerződés után egyre hosszabb szabadságokra küldenek. 6 hónapos szerződés után pl. 4 hónap szabi....

montroyal ( CAN qc) 2017.05.01. 18:58:03

@drCrnaMacka: ez ugye a Carnival , ha nem titok ..

montroyal ( CAN qc) 2017.05.01. 19:04:06

@drCrnaMacka: ja az a balnafarok szeru kemenyre gondoltam

drCrnaMacka 2017.05.01. 19:09:22

@montroyal ( CAN qc): Egyébként nekem is van ilyen delfines bizalmaskodós képem azt hiszem St. Kittsről:)

lapetiteparisinne 2017.05.01. 19:18:20

Poszterina helyzetét maximalisan átérzen. Sokan el sem tudják képzelni, h egy friss diplomás jogász (jó esetben!!) minimálbért kap 3 - 4 évig, sokszor napi 10-12 + ora munkaval.néhány evvel ezelőttig bevett gyakorlat volt, h a jelöltek tartanak el egy- egy ügyvédet.. most már - a jogszab. Változás miatt ez nincs, de mind ismerünk olyanokat, akik ingyen dolgoznak ( én is csináltam..) szakvizsga után jó esetben max 200- 300 e a fizu. Nálam ue volt a gond, súlyosítva 2 gyerekkel :))

montroyal ( CAN qc) 2017.05.01. 19:44:13

@drCrnaMacka: ez Dolphin Cove Jamaica.. de mi is voltunk St Kittsen valami telepesnek a hazat latogattuk meg, ami muzeum meg a snorkelingeztem a beachen , jo kepeket csinaltam a vizalatt,meg a kikotonel tele van shoppal szerettuk persze a nap fénypontja ;
www.kepmegoszto.com/201705011943/590773ac392c2-kiits-57.html..

2017.05.01. 19:52:10

grat, jó döntés volt. Ugye én olyan arcokat segítek a hajóra mint a poszter, intézem a papírokat stb, teljesítem a kívánságokat (ma már van bőven belőle minden jelentkezőnek :D )

az egyik legjobb ugródeszka a pénzügyi stabilitás megteremtéséhez.

De.

Ez olyan mint a katonaság, durva szabályokkal, amik a működtetéshez kellenek. Millió dolláros biznisz, ahol a legkisebb apróság is nagyon komoly problémával tud járni.

Érdekességek:
-Senkire nem várnak a kikötőben, úszhatsz a hajó után, különben a shipmanager cég nagyon meg lesz büntetve.
-Bizotnsági kihágásokért az utast is lerakják akövetkező kikötőben, addig marad a fogda.
-népszerűbb kikötők évkere előre be vannak foglalva.
-van hullaház
-24/7 lehet enni
-a kisebb hajókon is több bár van
-nem minden vihar kerülhető, olyankor a többség túlélésre játszik, az iroda meg a balkáni háborúhoz hasonlít. Vihar előtt a konyhán mindent rögzítenek.
-ahány ország annyi vízumreguláció. A 2016os események hatására szinten mindenhol megszigorodtak a bevándorlási szabályok
-ma mát az Antarktisz látogatása megegyezik egy teszkós bevásárlás nehézségével.
-durva boom van az iparágban, a royal caribbean 3 olyan hajóval rendelkezik már amely 5000 fő feletti vendéget képes elcipelni (2500 crew mellett)
-olyan napi 100 EUR / fő / naptól vannak az átlagos utak.
-70 nemzet is előfordulhat a legnagyobbakon, komoly kihívás elé állítva a vezető pozícióban lévő embereket.
-ha ezt túléled, bármit túlélsz. Mentálisan az egyik ha nem a legjobb dolog, ami veled történhet.
-a hajót megjárt embereket szívesen veszik fel elitebb cégek, a színvonal és a teherbírás miatt.
-a pénz még mindig tűrhető és mind félre lehet rakni.
-soha ne adjatok pénzt ügynököknek.
-a world cruise minden hajós álma

drCrnaMacka 2017.05.01. 19:52:37

@montroyal ( CAN qc): Ocho riosban egyszer kikötöttünk, de valamiért nem tudtam kimenni. Na meg hiába tervezi az ember, hogy majd jól behajózza a világot, ha néha olyan hajóra kerül, ami fél évig csak két helyen köt ki:)

2017.05.01. 19:52:50

@lapetiteparisinne: pedig de.

Egyik haverom örül most több év tapasztalattal a 150 nettónak (!)

2017.05.01. 19:57:28

@zseketto:

kimaradt:

olyan 2-3k EUR-tól felfele, pozíciótól, cégtől függően.

Ez ugye egy átlagos 5 hónapos szerződésben, ha óvatosan költ, korrekt pénz.

Sokan lakásra, biznisz alaptőkére gyűjtenek, vagy hiteltörlesztésre. Nem is maradnak 2-3 szerződésnél tovább.

Mások megtalálják a boldogságot és a szerelemet, együtt hajózva másképp is telik az élet.

Vannak olyan melósaim akik 20 éve vannak a cégnél, olyan bónuszokat kapva a hűségükért, amiért sokan a fél karjukat adnék.

Egy különleges életforma, amely főleg kalandvágyóknak és nagy utazóknak hozza a legtöbbet a konyhára.

Azt azonban nem szabad elfelejteni minden hajós dilemmáját:

A délutáni pihenőben:
-aludni (végre, eleget :) )
-kimenni (talán soha többet nem jársz arra, főleg world cruise-on)
-családi/baráti életet élni a neten át (időzónák stb. a hajós net drága és szar többnyire)

jojó78. 2017.05.01. 20:00:30

@drCrnaMacka: Jó volt olvasni. Jöhet folytatás, illetve visszaemlékezés is, pl Mexikó....(ha van sok kép, nem baj)

somlobodog 2017.05.01. 21:33:22

@Golf2: nem vagy túl okos, már nincs numerus clausus és nem 1992t írunk. A többit talán sikerül osszerakni. Ha nem, akkor olvasgass a sztereotípiák gyartasa és hangoztatasa helyett. KB annyi értelme volt lefikazni a posztolot, mintha egy sofőr alapján mindre altalnositanank...

2017.05.01. 21:43:32

@zseketto: Ezért kell folyamira menni ... ;)

SzZoole 2017.05.01. 22:12:55

@Pink Petsch: te mit csinaltal a hajon Didi,zenesz voltal,dudás:)))
Vicc volt.

montroyal ( CAN qc) 2017.05.01. 22:32:08

7 fok van es egesz nap szakad az eso .. munkara vetemednék de hideg van ..

Csodabogár 2017.05.01. 22:35:24

@Pink Petsch: Mi voltunk egyszer egy folyamin, isteni volt. Megyünk majd ősszel megint. A zongorista magyar volt, különben az egész keleti blokk képviselve volt. A kapitány holland volt.

Hatalmas tengerire soha nem vágytam. Megőrülnék össze zárva lenni ennyi emberrel. Nem nekem való.

Shaktee 2017.05.01. 23:00:29

@montroyal ( CAN qc): Brrrrrrr, csóró kutyáim is áznak fáznak...

Éjjen Május Elseje! ;)

kepkezelo.com/viewer.php?file=avfq62z1szdy6asaz2k5.jpg

2017.05.01. 23:01:55

@zoole uk: Bárcsak ... rohadt jó dolga volt a majmának ;)))

@Csodabogár: Na igen, ha olyan a legénység elosztása, simán megtanulhatsz lengyelül vagy csehül a szezon végére ;)
Aztán jattoljatok majd rendesen :))))

montroyal ( CAN qc) 2017.05.02. 00:23:25

@Csodabogár: meg sehol a hajon nem erztem hogy ossze vagyunk zarva

akkora a hajo akkora ter van annyi kulombozo program hogy sehol sincs tomeg ... foleg mi a hajon a kulso medence korul vagyunk (gyerekesek csak a belsonél lehetnek de gyerek egy sincs a hajon)2 eloadas van estenkent a nagy szinhazterembe mi a masodikra megyunk 10kor ekkor mar a fel hajo alszik ..

es nagyon keves 70-80 éves megy napozni a kulso medencehez (de a belsohoz sem ) a bibliotekba meg nem megyunk ahol legjobb idotolteskent olvasnak egy jo konyvet..(50-100ezer $os kabint fizetve ezert)
vacsoranal sajat asztalt kerunk allandora nincs sorbaallas
a tenderes kiszallasnal lehet sor a sorszamokert de mi mar soronkivul megyunk es elsonek 4 es kategoriasok vagyunk ..ja es a frontdesknel sincs soha semmi reklamalni valonk hogy sorba aljunk
amugy minden reservalast infokat megkapunk a hajo ingyen sitején mar ott is mindent lehet intezni informalodni

montroyal ( CAN qc) 2017.05.02. 00:27:47

@swing gitan: nem rossz nem lattam elejétol a mecset ..

montroyal ( CAN qc) 2017.05.02. 00:36:55

@Pink Petsch: Aztán jattoljatok majd rendesen :))))
nincs kotelezo service charge? akkor nem kell jattolni( de titokban lehet )... 12,5 naponta fejenkent . de elgondolkoztam 1300 utas kb 600 szemelyzet mi ketten a nejemmel napi 25$ akkor egy dolgozonak 30 napra 750$ jattot adunk ...hmmm.. megkapjak ?

allitolag a vegszamlanal meg lehet tagadni a fizetest de meg nem lattam hallottam ilyent ... rovidebb uton mar meseltek ilyenrol ..

gabors 2017.05.02. 02:27:18

@swing gitan: "nu mit gondolsz manci? Orbán in making?(készülőben)"

meg nem neztem vegig de mintha HA-los tapasztalata is van es mar NEM a kadar korszakban szocializalodott van esely de nekem mar nincs eleg idom hogy az orszag renbe jojjon de remelem hogy a kovetkezo generacio jobban jar ..

gabors 2017.05.02. 02:40:06

www.gofundme.com/hagyma

elegge lelassult a hagyma tamogatasa.

ha amit a fiu irt ugy van akkor nagyon sajnalom az egesz csaladot most vettek egy hazat kocsit stb es most ott vannak $70k adossaggal amit az usa-ban eleg kemenyen behajtanak ami van mit eladni ...

ami furcsa hogy hagyma tobbszor irta milyen biztositast ad a hotel ahol dolgozik ... egy atlagos "munkahelyi" biztositas a korhazi kezelest alabol szokta fizetni ...

ha a konybol lesz valami akkor talan valami bevetel talan abbol is lehet

kék madár 2017.05.02. 03:21:50

@gabors: szelesiteni kene a kort, alapitvanyokhoz fordulni. Ha volt biztositasa akkor is lehet $5-10K a deductable de az se 70.
En is szoktam anyazni amikor egy fullgyulladassal elviszem a gyereket es kiszamlaznak nekem 200 dollart meg a biztositonak 300-at de ez egeszen mas kategoria, ezen mar elnokvalasztasoknak neke mulnia... illetve....

gabors 2017.05.02. 03:45:11

@kék madár: " szelesiteni kene a kort, alapitvanyokhoz fordulni. Ha volt biztositasa akkor is lehet $5-10K a deductable de az se 70. "

nem akarok rosszat mondani mert tenyleg sajnalom mint embert a csaladot ... de O maga ezt tamogatta itt is mashol his hogy az ACA-t azonnal meg kel szuntetni ...

es mint irtam (meg tudnam keresni) azt nyomta hogy neki milyen jo biztositast ad a hotel ... (amugy $70k egy harom hetert nem is olyan sok nekem 3 ejszak volt tobb mint $10k de a biztositasom fedezte a deductable volt $50 !!! ...)

az a gyanum hogy vagy nem is volt biztoistasa vagy valami nagyon gagyi.,...

pont ez volt az ACA celja hogy ilyen katasztrofaktol megmentse a csaladokat ... mert nincs olyan hogy majd az ismerosok baratok osszeadjak ...

mot eppen bontjak le rendesen a a trumpistak ... mert hogy milyen dolog hogy "kotelezo" a biztositas ... (hu ??? autot nem lehet vezetni kotelezo biztosatas nelkul !!)

mindegy azt gondoltam azert ennel tobb tamogatoja lesz ...

gabors 2017.05.02. 03:52:56

@kék madár: "chronic liver failure" ezzel sokaig nem lehet elni ... maj-atultetes nelkul ... igy szerintem csak a csaladot tudjuk valamivel segiteni ... de igy is tragikus, mert mint irtam meg egy csod sem segit majd rajtuk (foleg a feleseg lehet egesz eleteben ezt fogja fizetni)

mint irtam nagyon sajnalom .. amugy nem egyedi dolog Madicare/Medicaid altalaban tobbet fizet ki az utolso 3 hetre mint az osszes tobbire a biztositott elete alatt ...

kék madár 2017.05.02. 05:57:32

@gabors: Trumptol barki fel is fordulhat, ezen nem tudunk vitatkozni, en az egeszsegyugyen vagyok felhaborodva most es altalaban, hogy ez megtortenhet.
Az itt eltoltott evek alatt siman befizettem evi 4000 dollart a biztositasba, a munkaadoim is ugyanennyit, 3 evente ha elmegyek az orvoshoz, es akkor is kuldik utanam az 500 dollaros szamlat egy verlaborvizsgalatert, amirol 2 honap mulva kideritik, hogy ingyenes volt.

Sandor Akarki 2017.05.02. 06:03:23

Magyar jogász végzettséget pl. az USA elfogadja.

2017.05.02. 06:03:49

@Buchhalter: "Jogi végzettséggel lehetsz bíróság ülnök"

Ülnök lehet akárki, jellemzően nyugdíjas pedagógusok mennek ülnöknek.

Az is csacsiság, hogy Magyarországon túl sok lenne a jogász. Mindig azt böfögik fel a hozzá nem értők, hogy Budapesten van 8000 ügyvéd, bezzeg Ausztriában (nem csak Bécsben!) összesen nincs ennyi. Azt viszont már nem tudják, hogy Magyarországon a cégek már nem alkalmaznak jogtanácsosokat, hanem ügyvédi irodák képviselik őket, addig Ausztriában a cégeknél jogászok ülnek jogtanácsosi pozíciókban. Más a munkaerőpiac szerkezete.
Olyan ez, mint arról panaszkodni, hogy Magyarországon nincs elég orvos. Valójában a fejlett világon belül is kiemelkedően sok orvos van Magyarországon a lakosságszámhoz képest.

A poszt szuper, nagy bátorság kell kilépni a megszokott kis irodai világból és megküzdeni az "ezérttanultál?" véleményekkel.
Aki a jogász szakot Magyarországon elvégzi, az bármire képes, bármit kibír :)
A családomban van jogász és ügyvédként azért nagyon jól keres, csak hát az ügyvédnek roppant felelőssége is van. Közigazgatásban meg kis pénz, kis munka.
Mindenesetre a posztoló szakvizsgával a zsebében bármikor visszatérhet a magyar jogi pályára. Ha nem is az előző munkahelyére...

@Golf2: a posztoló valószínűleg nem ügyvédi vonalon dolgozott, hanem a közigazgatásban, ahol azért 250-300ezernél nem nagyon tud többet keresni egy szakvizsgázott jogász se (kivéve, ha valami vezető). Ami szégyen az országra nézve.

2017.05.02. 06:04:03

@gabors: amit hagymáról írnak gofundme-naz igaz lehet? Nem akarok beletaposni senki lelkébe meg betegséggel se illik viccelni, de hagyma előéletét ismerve nem lehet, hogy ez egy irgalmatlan nagy trollkodás?
Az is furcsa/szomorú, hogy nincs meg a 10 év munkaviszonya. Európában azért ilyen nem történhetett volna vele (nem a betegség, hanem az anyagi vonzata).

2017.05.02. 06:04:18

@skye8: "Ez a jogasz szak leirasa nekem kicsit homalyos"

Jogász szak Magyarországon egységes, osztatlan képzés, mesterszakos szintű diplomát ad, minimum 10 félév. És minden jogterületet tanulnak (nemzetközi, közig, alkotmány, büntető, polgári, kereskedelmi, család, európai jog). Nem olyan kis vicces lébecolós szak ám, mint nyugaton sok helyen az ilyen egyéves human rights law, criminal law vagy business law Master's szakok, amik gyakorlatilag nem is jogosítanak semmilyen ügyvédi tevékenységre.

2017.05.02. 06:04:20

@zseketto: mi a felső korhatár a hajós munkára jelentkezésnél?

kék madár 2017.05.02. 06:18:08

@Sandor Akarki:
"Magyar jogász végzettséget pl. az USA elfogadja."
de inkabb nem, hamar a tenyek is szamithatnak

2017.05.02. 07:55:19

@Pink Petsch: folyamon senki nem vedi a jogaid...

Oceanon a tulorat is kifizetik. Ha nem, feljelented oket es akkor kifizetik, plusz kifizetik a buntetest is :D

Vadalmaaaaa 2017.05.02. 07:58:44

Kedves Kollegano!

Jol dontott! Pihent,vilagot latott,ezt semmi nem potolja.

Szivembol szolt az indokait illetoen. Veszem magamnak a batorsagot,hogy meg a magyar szakvizsga letetele, sem eri meg. Minek? Azert a koszos 400-450 euroert havonta?

Jogasz lehet barhol,csak a szakvizsgat kell mashol letennie.

Illetve egy erdekes dologta hivnam fel a szives figyelmet,jogaszoknak ( is) indulnak gyorstalpalo orvosi egyetemek az angolszasz orszagokban.
Semmivel nem nehezebb,mint a jogot elvegezni es garantalt a melto megelhetes! Bizonyitotta,hogy tud tanulni,erdemes belevagni,mert meg tudja csinalni ezt is.

Golf2 2017.05.02. 08:01:01

@montroyal ( CAN qc): jaj nektek tegnaptól vízum nélkül mehetnek a románok Kanadába...

élveteg 2017.05.02. 08:17:45

Érdekes Nekem egyik legjobb gyerekkori barátom Ügyvéd Nem jogász de ő is úgy kezdte Két és fél évtizedes kitartó munkával felépített egy jólmenő ügyvédi praxist Akkora Audival jár mint egy teherautó Mára hatalmas vagyona van Igaz az az első tíz év az nagyon kemény volt Volt hogy kórházba is került annyit melózott

almaza 2017.05.02. 08:39:26

Respect a poszterinanak.
Azert van elet a waitress leten tul is a nemzetkozi vizeken - jogaszkent is.

Nemzetkozi szervezetek siman elfogadjak a magyar jogi diplomat. Ez tortent, illetve tortenik velem is, hiszen mar negy eve a UN egyik szakositott szervezetenel dolgozom - es negyven voltam, mikor elnyertem az elso pozit... Sose keso tehat. Persze a letrat itt is vegig kell jarni, negy-ot evente (vagy gyakrabban) ujra kell pozikat palyazni, szoval nem lehet hatra dolni. Viszont normalis fizuk vannak mar a belepesi szinteken is. Hja es inkabb field position elnyerese, ami realis a UN-nel, fokepp fejlodo orszagokban.

Nem egy altalanos irany ez Mo-n vegzett jogaszoknal, de mivel tobb volt jogasz kollegam is pl az EU adminisztracioban tolja, van esely ilyen vegzettseggel is szakmai karrierre kulfoldon.

Ha a poszterinat erdekli, priviben szivesen adok par tippet.

drCrnaMacka 2017.05.02. 08:53:08

@Colonel H. Stinkmeaner: Nekem anno 35 évet mondtak, de azóta láttam kezdeni idősebbet is, szóval passz.

drCrnaMacka 2017.05.02. 09:03:50

@almaza: Köszi szépen, akkor még ráérek:)

gabors 2017.05.02. 09:11:24

@kék madár: "evi 4000 dollart a biztositasba,"

ez nem tunik tul magasnak sot .... kettonk havi premiumja 1800 :-)) viszonylag jo is

gabors 2017.05.02. 09:25:19

@Colonel H. Stinkmeaner: nem tudom masik blogon maga irta hogy korhazban volt de ott nem voltak magarol a betegsegrol reszletek...

de valoban most nem segiti ot a "johirnev"

"Az is furcsa/szomorú, hogy nincs meg a 10 év munkaviszonya. " nem ez sajnos az illegalisan eltoltott sok eve miatt van kb 7 eve tudta legalizalni magat, vagyis zoldkartyaja lett. Es csak onnan kezdve tudta fizetni a tarsadalmi biztositast (lehet elotte is fizetett jovedelem adot de az nem szamit) ...

Itt az usa-ban pont rendszer van es 10 ev alatt lehet osszeszedni a minimalissal szukseges pontokat (nem kell teljes evig dolgozni) mind a nyugdijhoz mind a "disability"-hez mind a medicare-hez ..

Na most az ACA (Obamacare)-nek ez lett volna az egyik jelentos vivmanya hogy ilyen nem tortenik meg azzal aki biztositott. Nem csak obamacare hanem MINDEN biztositasnak teljesiteni kell egy miniumumot vagyis nem leht semmit sem ero de olcso biztositast eladni... Ezt mar szedik szet sajnos. Es akinek nincs szerencseje olyan helyen dolgozni ahol van ceges biztositas az bizony megint kiszolgaltatott helyzetbe kerul/ A szemelyi csodok donto tobbsege ilyen betegseggel fugg ossze megy a haz kocs minden :-))

Az hogy europaban ez hogy megy nem tudom, most mar MO-on sem jar eu alapbol ha jol tudom

room_101 2017.05.02. 10:01:33

Azért azt hiányolom, hogy itthon másik állást keresni próbált-e, mert ha valahol nem tetszik, ott nem 4 évig kell szenvedni, hogy hátha jobb lesz.

Más.

Volt kollégám szolgál már 10+ éve ilyen karibi hajókon, informatikusként szervereket, elektronikát üzemeltet. Az valamivel nyugisabb az elmondásai alapján.

kewcheg 2017.05.02. 10:01:33

Nem tisztázott a jogi munkája,de a szövegkörnyezetből én bíróséágra vagy ügyészségre tippelek. Akkor megértem a választást. Ezeknek független és erős szervezeteknek kéne lenniük, hozzá méltó javadalmakkal,hiszen akkor független,ha anyagilag is független.Jelenleg csak amolyan tessék-lássék megbecsülés van, érezhető hogy nem fontos az államnak ez a terület.De ez bármilyen más hatóságra is igaz, különösen az irtó gyenge felügyeleti szervekre./ellenpont=USA/ Hallott már bárki olyat, hogy felügyeleti szerv jelentősen megbírságolt volna bankot, autógyárat, vegyiüzemet? Ilyen szempontokból megértem a poszt íróját...

kék madár 2017.05.02. 10:30:15

@gabors: "kettonk havi premiumja 1800 :-)) "
hadd adjak nekik fel egy csekket. hogy a nagy semmiert csak havi 350 dollart fizetek

2017.05.02. 10:45:16

@zseketto: Ezt miből gondolod?

2017.05.02. 10:48:02

@montroyal ( CAN qc): Amikor én folyamiztam, akkor nem volt, már az utazási feltételekben, azonban a crew a manager minden turnus végén (1 hetes turnusok voltak, folyami, ugye) nagyon kedvesen felhivta az utasok figyelmét a minimum 10% jattra, amit aztán egyenlően elosztva megkaptunk. Ja, és persze, az egyéni jattok, amit össze lehetett szedni közben. (mondjuk a konyhának nem annyira ...)

2017.05.02. 10:50:00

@Pink Petsch: nem gondolom, tudom.

A nemzetkozi hajozas nem pocsolyakalozkodas mint a folyam :)

Komoly allamkozi egyezmenyek szabalyozzak a munkat, biztonsagot stb.

Barmi nem stimmel, azonnal van valaki aki raugrik a hajos cegre es megvegzalja kicsit.

2017.05.02. 11:13:42

@zseketto: Jah, hogy csak a vélt felsőbbrendüséged megnyilvánulása ... oké. :PPPP
(Bár nem értelek, nem is dolgozol óceánjárókon, csak közvetitesz ... mondd nem mindegy neked, hogy melyikre? Vagy úgy gondolod, a folyamin nem pont ugyanolyan kemény az a napi 10-12 óra meló? )

guy 2017.05.02. 11:21:36

A poszter szerintem kissé türelmetlen volt (bár, lehet, hogy nem volt más választása, lásd alább). Ha jól olvastam, szakvizsga után pár héttel lelépett. FIzetéseket az alkalmazott ügyvédeknek kb. a szakvizsga utáni 1-2 évben kezdenek rendeset adni (a kezdő, szakvizsgázott ügyvéd jöbb környékeken olyan 200-250 nettó, ez két év után eléri a 350-400-at, és ha hoz ügyfelet is, akkor az adózottból kap 10-20% vagy még több jutalékot).

Ha pedig valaki saját maga szeretne praxist építeni, akkor azt megteheti, de ha nincs rokon vagy közvetlen ismerős, aki átadna ügyfeleket, akkor bizony kemény, két-három éves szívás jön, mert kb. ennyi idő alatt alakul ki az az 50-80 fős ügyfélkör, amiből már meg lehet élni. Addig meg fenn kell tartani a "nagyon sikeres vagyok, mert jól öltözködöm és határozottakat mondok" látszatot. Kivételt képeznek a fentiek alól a nemzetközi ügyvédi irodákban dolgozók, viszont ott már alapból kell egy-két idegen szaknyelv gyakorlati, szinte tökéletes ismerete, meg persze az eszméletlen munkabírás, mert még hétvégén este is dolgozni kell sok helyen 350-400 nettóért.
Egyébként hozzá kell tenni, hogy szerintem egy átlagos, frissen szakvizsgázott ügyvédnek azért még kell 2-3 év szakmai tapasztalat, mivel a jogot ugyan tudhatja, viszont az ügyfelekkel másként kell bánni, mint ügyvédjelölt korában (különben elmennek)...

ushiro mawashi 2017.05.02. 11:21:36

Nekem most jött a hírlevél a neptunból, hogy

EGYETEMI KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS A BÍRÓSÁG ÉS AZ EGYETEM VEZETŐIVEL. ÉRDEKEL A BÍRÓI HIVATÁS? Kerekasztal beszélgetésre várunk a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán

...de azt hiszem én inkább a poszt írójával folytatnék egy beszélgetést.

drCrnaMacka 2017.05.02. 11:28:08

@guy: nem voltam ügyvéd és nem is leszek soha.

2017.05.02. 11:29:18

@Pink Petsch:

ha te annak erzed, ugy legyen!

Nem kozvetitek, hanem menedzselek. A folyam az gyerekjatek,hamar meguntam azert vagyok oceanon.

Max. 10 ora van. A tobbi tulora. De ezt sem lehet a vegtelensegig, meg figyelni kell a pihenoidokre stb.
Hosszu volna belemenni a szabalyozasba, mert neked a folyam az isten es ugy sem hinned el.

A folyam nehezebb es szarabb penzert, egy kaotikus jogvedelem nelkuli kornyezetben.

2017.05.02. 11:47:29

@zseketto: Te, mondd, magadnál vagy? Mi az a hülyeség, hogy "nekem a folyam az isten"? Évekkel ezelőtt törltöttem pár szezont folyamin, de ettől még nem az "isten".
És, hm, hát elég nagyképüség kijelenteni, hogy az óceánjárók mind a faszák, a folyamiak mind szarok. Ugyanis társaságtól függ. Már hajózási társaságtól.

telkoe 2017.05.02. 11:49:45

@gabors: Az hogy europaban ez hogy megy nem tudom, most mar MO-on sem jar eu alapbol ha jol tudom

A legtöbb EU országban mindenképpen ellátnak és utána megpróbálják behajtani a költséget v az elmradt bizt befizetést. Mo.-n a minimál befiz kb 7eFt / hó, ezért rákkezelést v. szívátültetést is kaphatsz.

critique 2017.05.02. 11:49:53

@montroyal ( CAN qc): a cabin stewardok es a dining room team megkapja. :)

guy 2017.05.02. 11:50:09

@drCrnaMacka: Oké, akkor félreértettem, tény, hogy nem vonható le ilyen következtetés.

Köztisztviselői fizuból sem lehet jól megélni mindenkinek, hiába szakvizsgázott az illető (illetve nagyon kell teperni kormányközelbe).

Ha közjegyzőnél dolgozott, akkor nyilván nagyon sok idő, mire talán közjegyző lehet, és vidéken az sem mindig éri meg.

Bíró/ügyész már elég jól keres, de addig el kell jutni, addig meg marad a 200 nettó körüli fizu.

Más, jogi szakvizsgát igénylő jogi szakmáról egyéb nem jut eszembe hirtelen, de szerintem ugyanaz a helyzet - átlagember csak szakvizsga után 2-3 évvel kezd el 250-300 körül keresni (azaz min 29-30 évesen, ha egyáltalán). Persze ezt nem mondják meg, mikor jelentkezik valaki az egyetemre. :-(

gabors 2017.05.02. 13:45:06

@kék madár: "hogy a nagy semmiert "

sajnos a biztositasokat nagyon nehez hasonlitatni allamonkent es meg azon belul is teruletenkent valtozik hogy mennyibe kerul es mit fedez. Mint irtam erre probaltak valamit kitalalni, ACA ami kotelezo minimumokat irt elo kulonbozo savokkal bronz, silver stb. Es a legszegenyebbeknek valami anyagi segitseg etc de emiatt lett volna egy ido utan kotelezo mind az egyennek mind a munkaltatonak beszallni ettol lett volna "biztositas" most ezt bontjak darabokra megint ... es pont azokat sujtja legjobban akik a totempole aljan vannak es maradnak is

gabors 2017.05.02. 14:03:05

@telkoe: "A legtöbb EU országban mindenképpen ellátnak és utána megpróbálják behajtani a költséget v az elmradt bizt befizetést." az usa-ban is ellatnak amig stabil allapotba hoznak mint itt hagyma eseten is ... es utanna behajtjak vagy a biztositotol vagy amig a vagyon tart utanna a korhaz vesztesege. Ebben az esetben a feleseg bizony tartozni fog evvel gondolom ilyen szintu megtakaritasuk nem volt foleg hogy most vettek hazat. Na azt veszitik (bar vannak allamok ahol szemelyi csod eseten haz kivetel). De minden mas ingosag kocsi is megy a levesbe (es meg lehet nincs is vege a koltsegeknek)

Amugy ha meg is kapta volna a Disability-t az csak a pozitiv dontes utan 6 honappal fizet eloszor es a medicade is valamennyi ido utan indul (ott megint nem lehet vagyona). Nem tudom mennyi hianyzott a tiz evhez (illetve a 40 ponthoz)

Szoval van komoly rizikoja hosszutavon is "feketen" dolgozni illetve illegalisan az USA-ban.

Pont ezert is dontottem hogy megszerzem az allampolgarsagot igy eppen meg lesz a 10 eve mikor a cegtol mehetek nyugdijba es ha meg lesz akkoriban Social Security akkor eppen meg lesz a minimum nyugdijra es az oregsegi biztositasra (Medicare) az is szamit valamit

kukac2222 2017.05.02. 15:05:28

@almaza: Én is jogász vagyok, most szakvizsga előtt állok, és hasonló cipőben járok, mint a posztoló.
Gondolkodom a külföldi munkavállalásban, keresem a lehetőségeket, ezért nagyon érdekelnének a tapasztalataid, tippeid @almaza! Megköszönném, ha megosztanád ezeket velem!

montroyal ( CAN qc) 2017.05.02. 17:29:44

@Pink Petsch: @critique: akkor ez mas mint a nagy cruise hajok es nekunk valami olyat magyaraztak hogy a a hotelresz kapja a nagy reszet kb 70% es pl muszaki stb a maradekot ... de megint kerdezem ha havi 7-800US esik egy fore akkor mennyit adhatnak fizetest az indonezes philippin dolgozoknak mert a Holland amerikanal csak azok vannak bar etterem konyha takaritok .... felsobb beosztasban vannak europaiak stb

montroyal ( CAN qc) 2017.05.02. 17:40:25

@Golf2: tudom de azok kozott is van rendes sot jobban jonnek hozzam mint a magyarok .. viszont egy reszuk az aruhazi lopasban viszi a palmat .. azert a az ujmagyarok is ott vannak .. azota van securite a nagy elelmiszer boltokban az ajtonal mert kitoltak a megrakott kocsikat ..

Shaktee 2017.05.02. 17:52:08

@montroyal ( CAN qc): 7pm!

helyettem is drukkolj, fogorvosnál leszek :/

skye8 2017.05.02. 17:54:25

@Colonel H. Stinkmeaner: nem is mondtam hogy balettiskola lenne... csak azt szerettem volna megtudni, milyen jogi agra szakosodott a posztolo. Szulohazamban romaniaban 4 eves a jogi kepzes ('osztatlan kepzes'), utana aki meg birja annak johet a 2 ev mesteri a valasztott szakiranyban (jelenleg az europai uzleti jog nagyon felkapott). Ugyved ismeroseim nem a kozigazgatasban dolgoznak, tobbseguket a csalad igencsak tamogatta ameddig revbe ertek.

kék madár 2017.05.02. 21:22:06

@gabors: csak az ACA pont az alap problemaval nem kezdett semmit, a biztositoi rendszerrel, csak kiegeszitette azt. Az orvosi ellatas es koltsegek itt kb olyan, mintha a kozertben egy liter tej 350 dollarba kerulne, es ebbol 250 egy olyan ceg zsebebe menne, aki nem latott meg tehenet, kozertet, vevot, csak rajta megy at a penz, de az egvilagon semmit nem tesz hozza a termekhez vagy a folyamathoz.

gabors 2017.05.02. 22:27:36

@kék madár: "350 dollarba kerulne, es ebbol 250 egy olyan ceg zsebebe menne, aki nem latott meg tehenet, kozertet,"

ha itt a biztositokra gondolsz akkor tevedsz nem is kicsit. Minden allamban a felugyeleti szerv nagyon kemenyen ellenorzi hogy mennyi profit lehet, mennyi az overhead. pontosan megvan hogy a beszedett dijak mekkora resze KELL hogy szolgaltasra menjen (nem egyenileg hanem csoportonkent, es a teljes biztositottak alapjan is allamonkent). Minden evben ujraszamoljak mindezt.

Nalunk nem egyszer fordult elo hogy a vallalati biztositasnal nem hogy emeles nem volt hanem egyszer egyhavi egyszer meg kettohavi dijat elengedtek mert tobblet volt.

Es ezt az ACA-be is beletettek... igaz elso korben csak az egyeni biztositasokkal foglalkozik a szovetsegi torveny De kesobb a bovites lehetosege ott volt.

A gond nem is (csak) a biztosito tarsasagokkal van hanem hogy maga az egeszsegugyi ellatas profit orientalt. A biztosito tarsasagoktol kezdeve az orvosokig rendelointezeteken, laborokon at a korhazakig orvosi muszerek segedeszkozok stb. (gyogyszergyartokrol nem is beszelve.) Es mivel fee for service a model minnel tobbet minnel dragabban akarnak megcsinalni, es meg a biztositonak sem erdeke hogy kevesebb legyen a koltseg hiszen nekik gyakorlatilag garantalt az uzlet.

Ezen meg csak ront az hogy a biztositas egyfajta kompenzaciokent van beleepitve a munkaltatoi rendszerbe, legyen az magan vallalatok vagy kozintezmenyek. Gondolom tudod hogy a biztositottak 80%-a (lehet tobb is) a munkahelyen keresztul van biztositva vagy allami (medicare, medicade) csak elenyeszo az egyeni biztositas (es jo sokan meg sehogy nincsenek biztositva).

Es allamok szabalyozzak hogy mit lehet eladni biztositas-kent itt volt a legnagyobb elore lepes az ACA-vel mert szovetsegi szabalyozas ala kertult (volna) az un. Essential Services vagyis lett volna egy abszolult minium alap, a pre-existing condition egy masik, es maximaltak volna hogy egy fiatal ferfi es egy idosebb kozott mekkor lehet a max kulonbseg, ja es a legfontosabb hogy mindenkinek kotelezo a biztositas nem lehet csak akkor belepni ha gond van vagy gyereket akarnak stb.

kék madár 2017.05.03. 01:09:05

@gabors: az, hogy profit alapu a masik problema, de attol meg lehetne verseny, ami lenyomna az arakat. De NINCS. Eppen a brokerek es a biztositok miatt.

P.Elliot 2017.05.03. 03:50:14

@gabors: Idohiany miatt nem voltam itt par napig, / most sincs eppen idom/, ez a hagyma tenyleg a mi hagymank?
Mi tortent? Hogy tortent? Nem panaszkodott rola hogy beteg lenne, sot!
Nagyon sajnalom szegenyt, most alakult volna ki az elete, allampolgar lett, hazat vett, letelepedett es beutott a baj.
Nem tudom hogy van Carolinaban de itt New Jerseyben olyanrol is tudok, illetve ismerek akik az elmaradt orvosi szamlakbol egy centet nem fizettek es hazuk is van amit nem vettek el....
Arrol nem is beszelve hogy az a sok illegalis egy rohadt centet nem fizet de jar az orvoshoz. Magyarrol is tudok akit operaltak servvel, sot egy magyar operalta aki valami muhibat csinalhatott mert kiszakadt a seb, befertozodott, ujra a korhazba be es meg be is perelte oket...
Egyebkent ugy remlik de lehet hogy osszekeverem valakivel hogy a felesege hagymanak apolono volt, nem? Onnan miert nem volt utana biztositasa a ferjnek? Jobbfajta....
Nalunk volt vagy 12 ev amikor utanam volt a ferjem es a gyerekem biztositva mert ugy jobban jott ki, a csaladira 78 dollart fizettem havonta es a fogaszaton kivul mindenhova ervenyes volt, alig fizettunk extraban valamit, amikor megszunt a munkahelyen akkor a ferjem biztositasara varrtuk magunkat ra.
Egyebkent ismerek egy hazaspart, feketek, deli allamban van a rokonsag es most nyugdij elott gondolkoztak hazakoltozni de megsem akarnak. Azt mondta a ferfi hogy itt N.J-ben sokkal de sokkal jobb a biztositas, az egeszsegugyi ellatas mint odahaza lenne, a felesege rakos is volt tehat maradnak, pont ezert.
Erdekes hogy tenyleg mennyire mas minden allamban.
Szegeny hagyma, nagyon sajnalom otet....

gabors 2017.05.03. 04:29:45

@P.Elliot: "Idohiany miatt nem voltam itt par napig, / most sincs eppen idom/, ez a hagyma tenyleg a mi hagymank?"

igen egeszen biztos nev egyezik Ashville stb... amelett igen irt roha hogy korhazban volt egy masik .hu blogon (valami fozos dolog)..

" hogy a felesege hagymanak apolono volt, nem?" a fenet egyutt dolgoztak ugyanabban a hotelban rendelkezesre allokkent ami arra utal hogy self-employed statuszuk lehetett igy valaszeg meg biztositasuk sem igazan volt igy mar ossze is all a kep hogy ekkora a szamla...

chapter 7 vagy 11 (personal bankruptcy) komplikalt es allamonkent eltero ES az emberek nem igazan szoktak oszinten elmondani hogy is volt de ezek nagy tobbsege ilyeh es hasonlo egeszsegugyi okbol fakad....

igen NJ-ben (es NY-ban is) sokkal jobb mind az eu ellatas es a biztositas is mint a legtobb deli allamban .. ezert is volt remenykelto hogy az ACA-n keresztul valami szovetsegi szabvanyokat fognak keresztul nyomni es evvl pont azok az allamok jartak volna jobban akik trumpra szavaztak ...

az a 78 dollar igen regen lehetett :-)))

P.Elliot 2017.05.03. 04:47:10

@gabors: 2003-ban volt ez a 78 dollar. Nyugi, volt nehany olyan ev azutan amikor meg engem nem tudtak ratenni a ferjem biztositasara, korai nyugdijba mentem, Medicare meg nem jart es fizettem vagy 1500 dollar korul havonta biztositast, a ferjem tudja pontosan hogy mennyit mert o intezte, / marpedig o aztan nagyon tud intezkedni es nem tudta jobban megcsinalni/.
En az elore tervezok tipusaba tartozok, egy percet sem mertem volna biztositas nelkul tolteni tehat inkabb fizettem.
Amikor mar jart a Medicare akkor meg azonnal a legjobb kiegeszito biztositast.
Mivel nem egeszen ertettem hogy van olyan hogy ifjabb hagyma meg idosebb, bar remlett valami hogy fia is volt ott valahol, beutottem a googleba a nevet, annyi jott ki hogy ifjabbnak valami rendorsegi ugye volt Carolinaban, az idosebbrol nem lattam semmi hirt, korhazat sem. Nagyon sajnalom szegenyt. Az apolono feleseget valoszinu hogy osszetevesztettem valaki massal...

P.Elliot 2017.05.03. 04:53:00

@gabors: Ja meg annyit hogy 54 eves koromban szuntettem be a munkat amikor bezart a vallalat, kiment Kinaba es a csaladi tanacs ugy hatarozott hogy itthon maradok, nem dolgozok tobbet tehat 11 evem volt a Medicare-ig, na kepzeld csak el, egy centet sem kerestem de fizettem egy csomot.
Nem bantam meg, 62 evesen kaptam mar nyugdijat, kulonben sem vagyunk penzehesek, egy kis nyugi eletmod tobbet er mint a penz.

gabors 2017.05.03. 14:17:18

@P.Elliot:

a blogkocsma blog-ba irta hagyma maga 3/29-en hogy kijott a korhazbol es valami gondja volt chemo-t is emlit meghogy majd csak 3 het mulva derul ki minde tovabbi..

igen a biztositas itt huzos a gyarban jo szakszervezet lehetett mert en 2003-ban egyedul is ennek minmum haromszorosat fizettem ... de biztos tudod hogy nem 78 volt az a biztositas a ceged fizette az 1400-at mert abban az idoben errefele kb bizony mar 1500i volt egy jobbnak mondhato egyszemelyes biztositas (altalaban csaladi valamivel olcsobb mint 2 egyeni)

a tobbivel nagyjabol egyetertek ..

ja igen hagyma "kihozta" a fiat meg illegalis koraban azt most nem tudom az hogy tortent talan a konyvben ha megjelenik benne lesz

most mennem kell mert kesni fogok igy is a munkabol :-)))

almaza 2017.05.04. 08:01:13

@kukac2222:
Priviben irj lecci. Szivasen megosztok par infot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása