oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 22. 06:30,  Rabszolga-e vagy? 378 komment

2017. április 22. 06:30 Határátkelő

Rabszolga-e vagy?

Bevallom, a blogon próbálok nem foglalkozni a különböző kormányzati kijelentésekkel, amiért most kivételt teszek, az egyrészt a megszólaló személye, másrészt az, hogy úgy látom, ismét sikerült szintet lépni, és nemes egyszerűséggel lerabszolgázni pár százezer határátkelő magyart.

lazar_janos_foto_arvai_karoly_kormany_hu.jpg

Sok mindennek nevezték a magyar kormányt támogatók részéről az elmúlt években a határátkelőket, hazaárulótól kezdve kalandvágyóig terjed a skála (erről majd kicsit később), ám amit a minap a Miniszterelnökséget vezető miniszter elengedett egy interjúban, az azért új szint.

Mindenekelőtt lássuk, mit mondott Lázár János a Világgazdaságnak adott interjúban. Szó szerint idézem, miként vélekedik a magyar kormány második embere a külföldön élőkről, mert így az igazán szép. 

„Nem a magyar kormány miatt hagyják el az országot, mert nem mi küldjük, hanem kint várják őket. Jó néhány nyugat-európai ország a kelet-közép-európai tagállamokból származó, alacsony bérért is munkába álló, keresztény, fehér fiatalokat keresi, azokat, akik szeretnek és tudnak is dolgozni. 

Akik külföldön dolgoznak, óriási áldozatokat hoznak. Kint drágább a megélhetés, ezért csak akkor tudnak megtakarítani, ha önmagukat kizsákmányolják. 

Rosszabb körülmények között élnek, csökkentik a kikapcsolódásra, szórakozásra fordított pénzt, időt, ráadásul mindezt a családjuktól, barátaiktól távol, ismeretlen környezetben teszik. 

Lehet, hogy idehaza nem lehet annyit keresni, mint Nyugaton, de ha tovább tudjuk javítani az életkörülményeket, már nem éri meg vendégmunkássá válni. Magyarországon kevesebb ugyan a fizetés, de mégis jobb az élet, mint ha Nyugaton lennél rabszolga.” 

Vannak vele gondok 

A gondolatmenet (ha nem túl erős ezt a kifejezést használni) több sebből is vérzik. Például egy kalap alá vesz több százezer embert, akik között ott vannak a londoni City-ben a magyar miniszteri fizetés sokszorosáért dolgozó bankárok csakúgy, mint Franciaországban élő irodisták, és a valóban néha nem könnyű körülmények között élő, vendéglátóiparban dolgozók egyaránt. 

Túl azon, hogy a rabszolgaság eleve hülyeség, hiszen senkit sem vittek erőszakkal külföldre (hacsak valaki azért nem ment, mert Magyarországon nem tudott megélni, de az akkor is saját döntés), és aki akar, bármikor máshová költözhet – akár vissza Magyarországra, ha már -, hihetetlenül degradáló is, mert azt feltételezi, hogy emberek képtelenek dönteni a saját sorsuk felől. 

Ugyanakkor azon is érdemes lenne elgondolkodnia a magyar kormány második emberének, hogy az sem festene túl jó képet a magyar gazdaság teljesítményéről, ha igaza lenne, hiszen ez azt jelentené, hogy emberek százezrei inkább választják a „rabszolgaságot”, mint hogy Magyarországon próbáljanak valahogy megélni. 

Lázár János mondatai ugyanakkor azért nagyon fontosak, mert rávilágítanak arra, milyennek látja a magyar kormány az országban élő állampolgárokat: olyan embereknek, akik képtelenek felelősen dönteni a saját sorsuk felől, hiszen annak ellenére elmennek, hogy külföldön „rosszabb körülmények között élnek, csökkentik a kikapcsolódásra, szórakozásra fordított pénzt, időt, ráadásul mindezt a családjuktól, barátaiktól távol, ismeretlen környezetben teszik”. 

Aki elmegy, az hülye? 

Ha ennek a tételmondatnak minden eleme igaz lenne, akkor azt kellene mondanunk, hogy mindenki (!), aki külföldre megy élni és dolgozni, teljesen hülye, hiszen mi másnak nevezhetnénk azt, aki azért hagyja el a hazáját, hogy rosszabb körülmények között éljen, mint otthon, ráadásul a szeretteitől távol? 

Mielőtt megérkeznek a trollok, hadd szögezzem le még egyszer: nem állítom, hogy nincsenek olyanok, akik rossz körülmények között élnek külföldön. De a nagy részük a még rosszabb magyarországi körülményei miatt ment el, vagy azzal számol, hogy ha átmenetileg csökken is az életszínvonala, már középtávon jobban fog élni, hosszú távon pedig egyértelműen jobban jár. (Most arról a rétegről – mert ilyen is van -, aki a közhangulat miatt ment és megy el, ne beszéljünk.) 

Tehát a Lázár János által elmondottak nagy általánosságban nem csak nem igazak, de ráadásul az immáron hét éve hatalmon lévő kormány munkáját minősítik (meg persze az elődökét, de hét év után egyre nehezebb hátrafelé mutogatni). 

oldaldoboz_kesz_2.jpgKattints és keress!

Hazaárulózástól a kitűnő munkavállalókig 

A kormányközeli kommunikáció egyébként az elmúlt több mint fél évtizedben elég nagy utat járt be, nem volt olyan régen, hogy ne emlékeznénk, amikor kommentekben is voltak a határátkelők például hazaárulók. 

Aztán 2012 környékén hirtelen kiderült, hogy a külföldre költözött fiatalok voltaképpen kalandvágyból mentek el, legalábbis Orbán Viktor ezt mondta a Fidelitas egyik rendezvényén. 

„Öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik korábban külföldre mentek pénzt keresni, vagy kalandvágyból. Nekik „fogadóállomásokat” kell kiépíteni; jó munkahelyeket, és jó iskolákat” - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy szerinte fel fognak értékelődni a közép-európai egyetemek (ennek azért az elmúlt hetek történései után van egy kis plusz húzása) 

„Ha jól alakítjuk át a felsőoktatási rendszerünket, akkor fogadóállomásai leszünk az elfogadható áron tanulni akaró tehetséges nyugatiaknak” – jelentette ki Orbán Viktor.

Aztán jött egy markáns fordulat a kormány kommunikációjában, amikor a TV2 (ami akkor még nem a mostani TV2 volt) Napló című műsorában azt találta mondani, hogy ha pártja megnyeri a 2014-es választást, akkor Magyarország olyan hely lesz, ahová a külföldre vándorolt összes magyar fiatal haza akar majd térni. 

„Ha a következő választáson kapunk még négy évre lehetőséget, akkor itt hat év múlva olyan ország lesz, hogy mindenki haza akar jönni" - válaszolta a miniszterelnök arra a felvetésre, hogy a magyar fiatalok nagy számban vándorolnak ki külföldre, hogy ott boldoguljanak.

Az akkor még gazdasági miniszterként dolgozó Matolcsy György pedig 2013-ban találta azt mondani, hogy a kabinet célja, hogy visszatérésre ösztönözze a jelenleg külföldön dolgozó „félmillió kitűnő magyar munkavállalót”.

Orbán és a „legbátrabb fiatalok” 

Azért is meglepő Lázár János kijelentése, mert az utóbbi években ezen a téren viszonylag béke volt, úgy tűnt, hogy a hazaáruló-rabszolga vonalnak leáldozott, mi több, Orbán Viktor a Parlamentben többször hangsúlyozta, milyen fontosak az országnak a határátkelő magyarok, és milyen sok pénzt utalnak haza. 

De interjúkban is beszélt arról, hogy „a külföldön dolgozó magyarok lehetőséget jelentenek az országnak, és a jelenséget nem kell negatívumnak megélni”. A Kossuth Rádióban még 2016-ban azt mondta, ő másként tekint a külföldön dolgozó magyarokra, mint a többség, hiszen „sokan jajgatnak”, de ő úgy véli, a külföldön élő magyarok inkább lehetőséget jelentenek.

Többször beszélt a fiatalokról, akiket „nem lehet visszatartani, és nem is kell. Akiben van elég bátorság, az hadd menjen, ebben támogatni kell, láthassa a világot. Fontos azonban, hogy legyen a hátterében egy olyan ország, ahová mindig vissza tud jönni. Nem hiszem tehát, hogy önmagában az európai és a magyar bérek közötti különbség magyarázná ezt a döntést”.

Mi több, szintén tavaly a külföldre költözők már „bátrak” voltak, legalábbis annak nevezte őket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) rendezvényén. 

Orbán Viktor akkor azt mondta, „a legmozgékonyabb, legbátrabb fiatalokat nem lehet megakadályozni” abban, hogy külföldre menjenek, és ott dolgozzanak, tanuljanak, mi több úgy fogalmazott, hogy a magyarok közül sem mindenki elég bátor ahhoz, hogy külföldre menjen.

Minderre jött most Lázár János meglehetősen sajátos rabszolgázása, amit én nem nagyon értek, de majd ti megmagyaráztok.

HÍRMONDÓ

Nagyon durva külföldi munka 

Ritkán írunk ilyet, de az egyik ma bemutatott külföldi munkalehetőség tényleg elég durván hangzik, érdemes nagyon átgondolni, és kiszámolni a dolgokat, mert kemény melóról van szó. Azért emellett jóval hagyományosabb munkákat is ajánlunk.

A határátkelőkkel kezdik az EU-UK bokszmeccset

Az Európai Parlament elnöke szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon először a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban élő britek jogosultságairól kell megállapodni.

Kinyírja a magyar fuvarozókat a nyugati minimálbér 

Súlyos anyagi és adminisztrációs teher a magyar fuvarozóknak is, hogy több uniós országban az ottani minimálbért kell fizetniük a dolgozóiknak, ezért egyes fuvarozók visszavonulhatnak az európai uniós piacokról - mondta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkára.

Egyre többen menekülnek az USA-ból Kanadába 

Egyre több illegális bevándorló érkezik az Egyesült Államokból Kanadába - közölte a dpa német hírügynökség a hivatalos kanadai statisztika adataira hivatkozva.

A „készségesek koalíciója” lesz Európa?

A német pénzügyminiszter nem nagyon beszélt félre egy washingtoni beszédében, amikor azt mondta, „rugalmas sebességre, változó államcsoportokra, a készségesek koalíciójára van szükség”.

(Fotó: Árvai Károly/kormany.hu)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5012444387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.22. 06:51:11

A fuvarozósat nem igazán értem.Honnan a bánatból tudja a német adóhatóság(?), hogy a szállítócég sofőrje mennyi fizetésre, juttatásra, akármire van bejelentve, illetve milyen illetményt kap?
Van neki jogosultsága, hogy belenézzen a könyvelésbe?Vagy mit nem értek?
:-)

szaszo71(D) 2017.04.22. 07:27:10

Azért nem annyira rossz a vendéglátózás sem: a barátnőm egyik lánya Németországban felszolgál, annyi a havi borravalója, mint amennyi a diplomás óvónő testvérének a fizetése.

szaszo71(D) 2017.04.22. 07:28:28

@szaszo71(D): (óvónő magyarországi fizetése)

Shanarey 2017.04.22. 07:37:33

Ez e fickó (Lézer Jani) említésre sem méltó, még akkor sem, ha ő pojácasága miniszterré lett.

Mint sokan mások a kormányban, ő is fogalomzavarban van, miért is tűnt el annyi munkavállaló a magyar valóságból.

Ha egy picit is lenne fogalma arról mit jelent itt az hogy munkavállaló, rögtön rájöhetne hogy a rabszolgaság az az, ami most éppen Magyarországon kezd kialakulni.

Shanarey 2017.04.22. 07:40:23

@geegee:

Na majd az lesz érdekes, ami a nyári szezonban fog történni a balatoni rablóvilágban.

Jelenleg ott tartanak hogy nemsokára indul a szezon, de nincs aki működtesse a vendéglátóipari egységeket.

adg 2017.04.22. 07:40:43

Lazarnak igaza lehet. Hinta is ugyanezt mondja, ezek ketten csak nem tevednek. Sot, a biancsi gyerek is errol beszel minden nap.

Es hat lassuk be, azert eleg okosnak kell lennie valakinek, hogy miniszterelnokhelyettes lehessen, szoval biztosan tud egy-ket dolgot. Tuti igaza van.

De majd jonnek a rapszolgakok, es megprobaljak cafolni.
En szoltam elore.

puhacica 2017.04.22. 07:47:53

a sajat kormanyom lerabszolgaz, a mehemben turkal, radioszpotban kozli, hogy egy gyerek nem gyerek es akinek nincs testvere, az nem lesz becsuletes ember... es aztan ha lelepek a "hangulat" miatt (is), akkor lehazaaruloz. najsz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.22. 07:58:34

@Shanarey: Haha, jaja, lehet, kénytelenek lesznek beállni lángost sütni az üvegtigris- tulajdonosok. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.22. 08:02:12

Hejj micsoda mozgékony fiatal voltam én is mikor 47 évesen kijöttem...
Azóta meg már csak a derekam merevedik.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2017.04.22. 08:19:39

@geegee:

Valami hasonló lesz, az biztos hogy érdekes fizetési ígéretek vannak ez ügyben.

www.vg.hu/vallalatok/turizmus/eros-balatoni-szezont-varnak-487435

geeeteee 2017.04.22. 08:39:49

@geegee: Semmi köze az adóhatósághoz. A fuvarkamarák kényszerítik ki ezt a törvényt, szerintem jogosan. A sofőröknek maguknál kell hordják a jogsi mellett a bérpapírt is.

Erika Magyar 2017.04.22. 08:51:22

@Shanarey: Muszáj lesz a családtagoknak dolgozniuk......

2017.04.22. 09:12:37

Nincs itt kérem semmi látnivaló, és új sem a nap alatt. Ez csak a jó öreg Kádár-tempó. Ugyan már, talán azt gondolta valaki, hogy a fideszes fiúknak van annyi eszük, hogy valami eredetit kitaláljanak? Nem, nem ... Kádár-papa módszereit nyúlják, amelyeket volt alkalmuk megismerni KISZ titkári meg KB tagságuk alatt jó negyedszázada.
Persze, ez most már egyre nyilvánvalóbb, de én már a második ciklusuk kezdetén azt mondtam, hogy ezek Kádár Magyarországát épitik újra (csak sokkal pofátlanbbul lopnak). Természetesen mindenki lehülyézett. Nem örülök, hogy jól értelmeztem az akkori jeleket, és igazam lett. (önfényezés off ;))) ).

tanato 2017.04.22. 09:15:01

@geegee: A vadkörte étterem nagyon cuki hely az Őrségben,két éve hogy eltöltöttünk arrafelé egy hetet,többször is betértünk oda.Viszont tényleg félóra vagy annyi sem az osztrák és a szlovén határ.Ott is dolgoznak őrségiek, sokan értik a szlovén. régebbi nevén a vend nyelvjárást a SZentgotthárd környéki falvakban.

Taxomükke (UK) 2017.04.22. 09:19:16

@puhacica: Neked a kormanyod?
Nekem nem.
En legalabbis igy fogom fel.
Ez a hazaarulo mocskos tolvajbanda nekem nem a kormanyom.

2017.04.22. 09:19:36

@Shanarey: Nem kis kárörömmel várom a siratókórus megszólalását. Nem szép dolog, tudom, de amit egyébként müveltek úgy kb. 2010-ig a balatoni "vendéglátók" ... na, az volt az igazi raszolgatartás és munka. Aztán szép lassan leléptek, először Ausztriába majd még messzebb a szakképzett pincérek és szakácsok, a tulajok meg, akik bejelentés nélkül napi 14 órakat hajtották az emereket gombokért, csak pislogtak. Azóta is csak pislognak.

Golf2 2017.04.22. 09:35:38

Ez a lázár gyilkos is pár éve belehajtott a pályán 1 lány 26êves volt kocsijába meghalt.Mêg tárgyalás se volt...

Sean MacTíre 2017.04.22. 09:44:15

Au. Reggel arra ebredtem, hogy kancsuka tancolt a hatamon es a fejemre junker csizma lepett. Most mar ertem miert.

szÖveges professzor 2017.04.22. 09:44:26

@Pink Petsch: "ezek Kádár Magyarországát épitik újra"

Látszott ez már 2010-ben. Aki ismeri valamennyire a XX. századi magyar történelmet az láthatta, hogy a ´45 utáni bolsevik forgatókönyvböl dolgoznak. Akkor kezdtük el szervezni a külföldre költözést, és áldom az eszem, hogy megléptük ezt akkor, mert utóbb beigazolódott sajnos minden.

szÖveges professzor 2017.04.22. 09:44:40

Finomodik az orbáni retorika, jövöre választások...

Ez a Lázár-féle kormánypropaganda meg arra emlékeztet, mikor a kommunizmusban vasfüggönnyel védtek minket a hanyatló nyugattól. A világból sokat nem látott szerencsétlenek meg még el is hiszik.

Én nem tudom ki az a hülye, aki rosszabb körülmények között él kint és marad külföldön, de nekem a széles ismeretségi körömben még nem sikerült ilyet találnom. Olyat viszont, aki jobb anyagi helyzetbe került egy szabadabb környezetbe, olyanból számtalan van.

Nevetséges, hogy otthon ezzel erölködnek, hogy "bezzeg kint drágább az élet". Hát gyerekek, ez nagyjából igaz volt olyan 4-5 éve, de azt kell mondanom, hogy ez a különbség egészen lecsökkent Svédország-Magyarország viszonylatban. Söt, Svédország bizonyos több szempontból olcsóbb vagy sokkal kedvezöbb lehetöségeket kínál!!! Pont a napokban gondolkoztam ezen, amikor olvastam egy ilyen lehúzós kommentet Digger posztja alatt, és sikerült elég sok gondolatot összelibbentenem, ami talán még egy külön posztot is megérne. Szerintem sokan rádöbbennének otthon, hogy mekkora szopás van Magyarországon.

Beriman 2017.04.22. 09:51:31

59 évesen vissza a Német földre jó döntés volt, nem vagyok rabszolga, jó állás jó fizu. Egy év alatt elértem azt amit odahaza nem, mert nem becsüllik meg a zembert. Már a család is kint van és egy keresetből élünk, odahaza meg?????

Beriman 2017.04.22. 09:56:34

A gombra kabátot varrni nem könnyű dolog!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.22. 10:00:21

Szépen egybemossa a London lepukkant részén ágyat bérlő, minimálbért kereső melósokat a német-holland-svájci bordélyházak valódi rabszolgáival, majd általánosítja minden külföldön élő magyarra. Persze politikustól igazmondást senki se várjon...

@Shanarey: @geegee: @Pink Petsch: Majd megint megy a sírás a magyar sajtóban, hogy ők már nyugati béreket ígérnek (magyar minimálbér + pár tízezres zsebbe + borravaló egy része...), azt persze mindig elfelejtik mondani, hogy pályakezdőt nem akarnak betanítani, minimum 5 év tapasztalatot várnak el és heti 60-80 munkaórát kell teljesíteni. Meglepő, hogy senki se akar náluk dolgozni?

2017.04.22. 10:00:59

@szÖveges professzor: Igen, aki jobban figyelt anno, mint én az korábban is felfedezhette a jeleket. Neki meg még annyira sem hitték el, gondolom, ha szóvá tette, mint nekem circa 3 évvel később.
És vannak, akik még most a homoka dugják a fejüket. Ezt tették az "elefántcsont-torony" lakói is a CEU ügyig.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.22. 10:08:21

@szÖveges professzor: Svédország olcsóbb? Maximum a rezsi olcsóbb, az élelmiszerek sokkal drágábbak, a lakásbérlés drágább, az éttermek drágábbak, a közlekedés drágább. A helyi fizetésekhez viszonyítva olcsóbb, de az igaz szinte az egész nyugati világra.

2017.04.22. 10:12:56

@Shanarey: És ebben az a legszebb, hogy akkoriban Orbán nagyon tepert Sorosért :PPP

Bredpitt Monika 2017.04.22. 10:32:16

A rabszolgákról:

Tegnap reggel bementem egy pékségbe. Kértem egy kávét:

Jó reggelt kívánok. Egy hosszú kávét szeretnék elvitelre, két tejszínnel, cukrot nem kérek bele. A köszönömöt a végén mondtam volna, amikor megkapom a kávét.

A csaj (aki miatt már rég nem voltam ebben a pékségben) elkezdi lefőzni a kávét. Nekem háttal áll és elkezd beszélgetni a kis helyiségben levő kolléganővel, aki szendvicseket készít.

Először teljesen úgy hangzik, mintha engem gúnyolnának.
A csaj azon mereng, hogy valaki azt mondta nem kérek cukrot, teljesen egyértelmű, hogy egy vevőn gúnyolódnak.

Megkérdezem tőlük: bocsánat, de valami rosszat mondtam.
Erre ők azt mondják, hogy nem rólam beszélnek, csak beszélgetnek. Én meg fel voltam háborodva, hogy egy vevőn gúnyolódnak egy másik vevő füle hallatára.

Én voltam a negatív, hogy nem bírom elviselni. Az a baj, hogy ezek a nők nem is értették, miért vagyok mérges. Végül otthagytam őket és nem vagyok rá büszke, de azt mondtam nekik, basszák meg a kávéjukat (nem lett kifizetve, de már főzésben volt).

Ja, még mielőtt kimentem azt is mondták, nem kell ide járni vásárolni, ha nem tetszik, hogy ők beszélgetnek. Ezt meg is ígértem nekik. De hát, nélkülem is megy az üzlet, hiszen Magyarország jobban teljesít.

Aztán azon gondolkoztam, mi lenne ha írnék a tulajnak. Nem hiszem, hogy kirúgnák őket. Alig találtak valakit, egy darabig lelkesen jártam ide, de amikor ez a két csaj kezdett kiszolgálni leszoktam a helyről.

Szerintem ők a rabszolgák, nem azok, aki elmentek innen.
Egyre jobban irigylem azokat, akik ki tudtak innen szabadulni és élik életüket honvágy nélkül.

Azért nem adom fel. Ma megyek a hetedik tüntetésre. Ez a mai szerintem már vonzani fogja "kedvencújságírónk" tömegeit (a nevét le sem írom). Mert a mai tele van humorral. A humor meg nem igazán kenyere azoknak, akik neki akarnak támadni egy békés tüntetőnek.

Láttam őket is, a múlt szombati tüntetésen.

Megpróbáltam kivonni magam a politikából egy pár hétre. Sokkal nyugodtabb voltam. De sajnos nem lehet kivonni magunkat.

Pont azért, mert az a nagy faszság, hogy a kis ember nem tehet semmit, nem igaz. Itthon csak a kisember fog tudni tenni valamit.

Itt az ajtóm, egy felirattal:

TÜNTETÉSRE MENTEM. GYERTEK UTÁNAM.

Ezt pedig szíves felhasználásra:

www.korrupcioinfo.hu/

szÖveges professzor 2017.04.22. 10:32:27

@Online Távmunkás:

Bizonyos dolgok meglepöen olcsóbbak. Csak, hogy két - számunkra aktuális- példát említsek a közelmúltból:

1) Bankszámlavezetés. Swedbank éves díja mindennel együtt (forintra átszámolva) 9700 ft. K&H-s számlám otthon 12100 ft + a lenyúlások (utalási ktg. stb.) + éves kártyadíj, tehát a végére valahol 20.000 ft / évnél tartok.

2) Svéd magánóvoda kb. 45.000 / hó, ezzel szemben az otthoni magánóvoda, ahol laktunk 100.000 / hó + vigyél wc papírt, kézmosót, és bizonyos élelmiszereket. No comment.

Ami ugyanolyan árban van itt is, ott is vagy minimális az eltérés pl. a ruhák, müszaki cikkek, autó, bútorok...

Amiröl még írtam, hogy kedvezöbbek a feltételek, tehát Te jobban jársz vele tulajdonképpen pl. alacsony kamatú hitelek.

Nyilván van, ami drágább, mint pl. az élelmiszerek, de ezért kiváló minöséget is kapsz, nem azt a fost, amit sokszor húsnak vagy zöldségnek mernek nevezni otthon. A szolgáltatások szintén elég drágák. De, ha ezeket összeveted az itteni fizetésekkel, akkor arányaiban olcsóbb vagy Magyarországgal egy szinten van kb.

Hari Seldon 2 2017.04.22. 10:36:59

@Pink Petsch:
Orbán személyiségébe volt kódolva, hogy ezt a hozza össze. Ugyanaz a komcsi tempó, csak most a "nemzeti" oldalról indultak. Így a sok "jobboldali" aki ott hozzájuk csapódott a lassú váltást észre sem vette. Meghát időnként kapnak jelképeket, hogy nekik is meglegyen a feeling...

szÖveges professzor 2017.04.22. 10:56:17

@Pink Petsch:

"És vannak, akik még most a homoka dugják a fejüket. Ezt tették az "elefántcsont-torony" lakói is a CEU ügyig."

Ennek egyik oka, hogy a rendszer haszonélvezöi, így csordogál a komformista magyar vér. A másik inkább pszichológiai jelenség, miszerint ha benne vagy egy (kényszer)szituációban, akkor próbálod meggyözni magad, hogy az nem is olyan rossz. Vagy valahogy így.

szÖveges professzor 2017.04.22. 10:56:25

@Bredpitt Monika:

Jó sztori! Velem majdnem hajszál pontosan ugyanez esett meg, csak épp a II. ker-i háziorvosnál. Az elözö beteg panaszait és problémáját, ami ráadásul valami nögyógyászati ügy volt, elöttem beszélte és gúnyolta ki az asszisztens picsával. Teljesen le voltam döbbenve, akkor voltam ott elöször és utoljára.

Bredpitt Monika 2017.04.22. 11:04:33

@szÖveges professzor: sajnos lehetne sorolni a rossz sztorikat, nem beszélve a CBA s kedvenceimről, akik ilyeneket kérdeznek a vevőktől: Na, mi van, ma senki nem ment az Intersparba?

Mick Richards (UK) 2017.04.22. 11:34:53

Témába vág: kolozsvaros.com/2017/04/20/a-neved-legyen-baromsagok-puspoke/
Baromságok Püspöke, alias John Feverprice, a táskahordozóból lett mindenhezértő miniszter, rabszolga-e a kurvaanyád!
Az ötvenévesen kivándorolt, disszidált, lelépett, kitántorgott - nem vagyok vendégmunkás - fiatalok nevében visszautasítom a rabszolga meghatározást. A személyes körülmények mellett távozásomban nagy szerepet játszott a környezet megváltozása, ilyen értelemben a kormány teremtett olyan helyzetet, amelyben nem kívántam tovább vergődni. Mivel nemrég indítottam poszt-sorozatomat (ez jó nagyképűen hangzik), amelyben külön részt szánok az életkörülmények részletes bemutatásának, ezt most nem lövöm le itt, de a csökkentett kikapcsolódásról annyit, hogy rendszeresen látogatunk műemlékeket, kirándulunk - erős még az újdonság varázsa – viszont megtehetjük, és mivel totál filmbuzi vagyok ezen a hétvégén három premier filmet nézek meg (Their Finest, Unforgettable, The Zookeper’s Wife. Csak sikerüljön kapcsolódni.
Az útkeresés hónapjaiban, amikor átmenetileg képességeimen és ambíciómon aluli munkát végeztem, sem rabszolgaként gondoltam magamra, mert biztos voltam abban, hogy hamarosan változik a helyzet, és ha nekem nem is jön már el a Kánaán Angliában, a gyerekek egy szabadabb, demokratikusabb, elfogadóbb környezetben nőnek fel. Egyikük 12 éves, a többiektől kicsit lemaradva kezdte novemberben a középiskola 7. osztályat (secondary school 7th grade), és a 11. évfolyamon fog GCSE vizsgákat tenni. Bőven lesz ideje megtanulni a nyelvet, aztán mehet tovább colllege-ba. A 16 évesnek ehhez képest mélyvíz, hogy hamarosan GCSE, aztán college, ahol a public services (rendőr, katona, légierő, mentős, adóhivatali munkatárs) kurzust kezdi ősztől. Számomra érthetetlen okból rendőr szeretne lenni, de ki vagyok én, hogy ebbe beleszóljak. Persze ezt a hivatást csak állampolgárként űzheti, ez 21 éves korára reális, és a diploma megszerzését sem nekem kell erőltetnem, mert 2020-tól Angliában és Walesben csak diplomás rendőr állhat szolgálatba. Ennyit a konkrét jövőképről.

macamuca [IHUN] 2017.04.22. 11:41:19

Rabszolga, ja.
Oszt' ha a rabszolgák megunják a rabszolga-létet és összedobnak egy rabszolgalázadást (szoktak ilyet, ja..), természetesen unortodox móccerrel (=nem Nyugaton csinálják majd a lázongást, hanem az édes anyaföldön, hiszen ott édes ékes anyanyelvükön + otthonos körülmények között tehetik meg, akárki beláthatja, hogy ez appszolúte logikus!), akkor legfeljebb lézerjani+tsai csodálkoznak majd.

Hogy mikor lesz mindez?
Hát ha majd megunják a rabszolgáskodást.
Addig tessenek szívesek lenni várni türelemmel.

2017.04.22. 12:18:45

@Hari Seldon 2: Ja, meg dakota közmondásokat ....

2017.04.22. 12:19:20

@Beriman: Mostanában nem jellemző. Miért?

2017.04.22. 12:24:17

@szÖveges professzor: No de, az értelmiségtől azért némileg szélesebb látókört várna el az ember, mint Teri nénitől a 2b-ből. Vagy nem?
És még mindig megetethetőek. Valami olimpikon vivó irt annak a senkiházi ralóvezérnek nyilt levelet. Kapott tőle egy sablon választ, meg hogy töltse ki és küldje vissza a nemzeti konzultációs legújabb agymenését, erre azt birta reagálni, hogy "korrekt" válasz volt. Korrekt, mi? Oké, egy sportoló nem értelmiségi, viszont mindenesetre nagy marha.

szÖveges professzor 2017.04.22. 12:24:29

@Mick Richards (UK):

A környezet megváltozásáról szóló poszt hol és mikor lesz olvasható? Nagyon érdekelne, mivel nálunk is ez volt a döntö tényezö a költözésnél. Elöre is köszi!

Határátkelő 2017.04.22. 12:25:16

@szÖveges professzor: Ha minden jól megy, akkor az egész sorozat itt. Pontos megjelenési dátumot nem tudok mondani. :)

2017.04.22. 12:33:06

@macamuca [IHUN]: Ez az otthoni rabszolgalázadás a határok nyitottsága miatt elég kevéssé valószinü. Akikben megvan a lázadásra való hajlam, azok, amennyiben tehetik elhúznak az egy-életem-van indittatásból. Akik valamilyen oknál fogva nem tehetik, azok túl kevesen maradnak otthon egy sikeres lázadáshoz.
A többi meg nyugdijas, és kiskorú. Illetve elvtelen rendszer-csicska. Ők nem lázadnak. Pláne, az utóbbiak nem.

szÖveges professzor 2017.04.22. 12:42:40

@Határátkelő:

Köszönet! Nagyjábóli idöpont esetleg?

Mick Richards (UK) 2017.04.22. 13:25:25

@szÖveges professzor:

Már leadtam a „Szerkesztő Úrnak” :-))) a következő részt, ami még a munkakeresésem gyötrelmeiről szól, és így fejeződik be: A folytatásban még több munkakör, még több kaland, és számos mellékvágány. Továbbá bevezetés a Child Benefit, Child Tax Credit és a Self Assessment rejtelmeibe, rövid önéletrajz írási tréning ill. egy kis körkép „Élet a festői Swindon Felsőn, különös tekintettel a bevételek vs. árak párharcára.”

Inkább az itteni életkörülményeket (angol vidék) akarnám ebben bemutatni, nem az otthoni ellehetetlenülést boncolgatnám, mert a végén még a hazaköpködés miatt vádoltak csoportjába kerülök.

Majd megpróbálom nagyvonalakban összevetni a különbségeket, de nálam a megváltozás alatt olyanok is szerepelnek, hogy 2010-ben és 2014-ben utólag értelmezhetetlen okból abban reménykedtem, hogy a választások után jobb lesz. Aztán leesett az ejtőernyős tantusz, és egyre inkább zavart, hogy a megválasztott vezetők csak a saját érdekükben tevékenykednek, rendkívül arrogánsak, és felelősnek éreztem magam amiatt, hogy milyen körülményeket biztosítok a gyermekeim számára, ha már részt vettem abban, hogy megszülettek (persze a nehezét a Feleségem vállalta). Nekem nem is fájt annyira. (Kőhalmi)

Kérőbb egyre vállalhatatlanabb emberek, ügyek, törvények kerültek elő napról-napra párhuzamosan azzal, hogy nem találtam számomra megfelelő munkát, és eljutottam a teljes újrakezdés gondolatáig, innen már csak egy lépés volt, hogy ha már újrakezdés, akkor az inkább máshol legyen, ahol még értelme is lehet hosszabb távon.

Érdekes kérdés, hogy mi lett volna, ha továbbra is jól megy a cégem? Akkor megalkudtam volna a növekvő korrupcióval? Elfogadtam volna, hogy elhatalmasodik az elmebaj a Kedves Vezetőn? Belefért volna, hogy gazdasági, pénzügyi zseniként ünneplik Elnö Kúrúnkat, akire az üres pénztárcámat nem bíznám rá? Ezekre a kérdésekre magam sem tudom a választ. Feleségem szerint még mindig Magyarországon lennénk, ha a korábbi szinten működött volna a vállalkozás, mert ő már korábban javasolta a távozást, amit én a cégre való hivatkozással hárítottam el.

Határátkelő 2017.04.22. 13:26:31

@szÖveges professzor: @Mick Richards (UK): A következő rész a jövő héten megjelenik.

Shaktee 2017.04.22. 13:34:49

Dolgozom a hétvégén :/

Slave Djuri

fhdgy 2017.04.22. 13:45:22

Jobban meg kellene érteni lézerjani ( és társai ) gondolkodásmódját.

Ők szeretik a rabszolgákat, csak a külföldön élő "rabszolgák"-at ki nem állhatják.

Mi a bajuk a külföldön élő "rabszolgák"-kal? Egyszerűen csak annyi, hogy azok nem az ő(k) rabszolgái(k), így nem neki(k) robotolnak.

Napoleon megmondta, hogy az a legjobb politika, ami elhiteti a népekkel, hogy szabadok.

Ha csak egy külföldön élő "rabszolgával" is el lehet hitetni, hogy lehetne ő Magyarországon szabad rabszolga ( micsoda képzavar ), akkor már megérte.

Félő, hogy nem is egy lesz, aki bekajálja, hogy mennyivel jobb Magyarországon szabad rabszolgának lenni, mint külföldön rabláncon tartott rabszolgának.

Zavaros, amit írtam? Igen, az, mert ép ésszel nem lehet megérteni a zavarodott elméket.

Mick Richards (UK) 2017.04.22. 13:49:15

@fhdgy:

Semmi zavar nincs ebben. Vaslogika!

lilyhammer 2017.04.22. 14:07:41

Ha a külföldre menekülő a rabszolga akkor aki itthon dolgozik az mi?
Überrabszolga? :)))
Merthogy semmivel sem kell kevesebbet vagy kiszolgáltatottabban dolgozni itthon sem, úgyhogy érthetetlen.
Mellékesen külföldön egyre többet lehet keresni arányosságában a forintos fizetésekhez képest.
Mivel a forint mindig romlik a valutákhoz képest, a fizetés meg gyakorlatilag nem változik vagy csak minimálisan.
A legdurvább mégis az amikor felmegy a figura az aktuális magyar állásportálra MAGYAR MUNKÁT VÁLLALNA és azt olvassa hogy KIEMELT FIZETÉSSEL HIRDETNEK, AZ A LEGNAGYOBB HAZUGSÁG. Sok állásinterjú tapasztalata.

Taxomükke (UK) 2017.04.22. 14:49:54

Minden nap hálát adok a Felsőbb Erőmnek, hogy itt(hon) vagyok, ahol vagyok, és nem otthon kell küszködnöm, és hallgatni, látni a hazugságáradatot meg a gyűlölködést.

Shaktee 2017.04.22. 15:03:06

@puhacica: le is keresztényez! :-)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.22. 15:21:04

@szaszo71(D):

Tehát akkor költözzön mindenki Németországba?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.22. 15:21:22

Azért abban Janinak igaza van hogy a magyarok jelentős része Nyugaton úgy él mint egy kollégista (társbérlet) és igencsak szerényen él. Ezt kár lenne tagadni. Persze lehet tagadni és csodálatos életről beszélni, miközben reggel várni kell a klotyóra mert éppen az x. lakótárs van ott.

@Pink Petsch:

Te magad írtad mekis koromban hogy "rohadt keveset keresek".

Tehát akkor most az alacsony bérű munkás Nyugaton micsoda?

2017.04.22. 15:27:38

@Horthy Miklós cselédje: Lusta dög, mint te. Nulla szakképsitéssel mégis mennyit óhajtanál keresni? Semmihez nem értesz, csak az élősködéshez az osztrák államon, a segélyen éléshez. Havi 600 euró a nagy semmiért, amit csinálsz, átkozottul túl van fizetve.

macamuca [IHUN] 2017.04.22. 15:45:57

@Pink Petsch:
Tudom, így van.
Szarkazmus akart lenni :D
Pontos dátum: sohanapján,kiskedden,délután1/2háromkor. Sacc/kb.

Határátkelő 2017.04.22. 15:46:06

@Pink Petsch: Kérlek, azért egy bizonyos szint alá ne menjünk. Kösz.

2017.04.22. 15:53:55

@macamuca [IHUN]: Oké ;)
Hát, ha csak a Kétfarkúak mostani vonulása nem robbantja a puliszkát :DDD

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.22. 15:54:32

@Határátkelő:

Milyen adattal bizonyítsam ezt?
Meg kell nézni az albélretárakat meg az alacsony béreket és lejön a lényeg.

Én Grazban élek, itt a magyarok nagyrésze segédmunkát végez. Persze lehetséges hogy távolabb a képzettek vannak többségben.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.22. 15:54:41

@Pink Petsch:

Igen, csakhogy itt most arról van szó hogy ki rabszolga meg ki nem.
Szóval az alacsony béres dolgozó Nyugaton az vagy sem?
Egyébként lusta dögnek nevezel egy mekis dolgozót?

Tehát Mo.on az alacsony béres rabszolga, Nyugaton meg lusta dög?

2017.04.22. 15:54:43

@Határátkelő: Tudom, de mindig felhúz a trollkodásával ez a köcsög.

Golf2 2017.04.22. 15:55:34

@szlév gitan: Pesten nem lehet most közlekedni,nyüzsögnek a fogdmegek,valaki fennt be van szarva a tüntetés miatt...

Határátkelő 2017.04.22. 15:56:05

@Horthy Miklós cselédje: Ha nem tudod bizonyítani a "magyarok jelentős része" félmondatot, akkor simán trollkodsz. Mit jelent az, hogy a magyarok jelentős része? Mindegy, hagyjuk, ezt nyilvánvalóan úgy sem tudod alátámasztani.

2017.04.22. 15:58:11

@Horthy Miklós cselédje: Igen, lusta dög az összes olyan nulla szakképesitést igénylő melót végző, aki évekre beragad a szar munkájába. Mert képezni magát fárasztó. De még inkább az a tetü, aki ezután évekig segélyen él, miközben szidja azt a rendszert, ami eltartja a koszos seggét. Magadra ismertél? Akkor jó.
És most takarodj le rólam.

2017.04.22. 16:00:20

@Golf2: Ha már a Kétfarkúaktól is be vannak szarva, akkor gáz van.

macamuca [IHUN] 2017.04.22. 16:01:49

@Határátkelő:
Mondod/írod te, aki engedi kommentelni (=""színvonalas"" hozzászólásokkal részt venni a beszélgetésekben..) azt, aki saját maga írta le itt önmagáról mindazt, amit Pink kissé nyersen ugyan, de gyakorlatilag összefoglalt.
Ha azt írta volna, hogy a munkát/dolgozást és a tanulást kívülállóként, messziről szemlélő személy, aki ezzel együtt elvárja, hogy sokat, sőt, annál is többet keressen, ez a megfogalmazás eléggé színvonalas ehhez a bloghoz?
Mert a színvonal, az fontoooooos....

Tényleg nem érzed a disszonanciát? ....

Shaktee 2017.04.22. 16:03:39

@Pink Petsch: Irónia kegyetlen fegyver, viszkessenek csak ..

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.22. 16:04:45

@Határátkelő:

Leírtam egy dolgot, albélretárakat meg fizetést. Vitatkozhatunk még tovább róla.

De csak akkor fogok ha kiengeded az összes hozzászólásomat.

Shaktee 2017.04.22. 16:05:32

@macamuca [IHUN]: Ellenpont nélkül nincs se vita, se disszonancia, kapito?

Határátkelő 2017.04.22. 16:08:33

@macamuca [IHUN]: Ha már kérdezed, akkor szerintem a másikat tetűnek nevezni színvonal alatti, igen. Nem a tartalmi részével van gondom, hanem a megfogalmazással. Ezért jeleztem, hogy ezt nem kellene.

@Horthy Miklós cselédje: Nincs miről vitatkozni, mert te egy élethelyzetet ráhúzol a "magyarok jelentős részére", de hogy ez a "jelentős része" mit jelent, azt nem mondod meg, mert nem tudod megmondani. Alaptalanul általánosítasz. Mindegy, én befejeztem.

Főgebra 2017.04.22. 16:11:05

@Pink Petsch:
Kedvenc íróm szerint: Van az a szint ahonnan az ember nem süllyed egy bizonyos szint alá!

Ha nem tudnád, ő most leiskolázott téged!

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.22. 16:12:14

@Határátkelő:

Akkor nézzük meg Londont, mint divatos kivándorlási célpontot.
Garzon 1000 font, alacsony bér szintén ekörül van.
Tehát egyértelmű hogy társbérletre szorul az ottani dolgozó.

A társbérlet meg kollégista életforma, bármennyire is csavarjuk a szavakat.

Főgebra 2017.04.22. 16:12:48

@macamuca [IHUN]:
Ezt ő soha nem olvasná el! Kiragad két, három szót és abba köt bele!
Vitaképtelen!

2017.04.22. 16:16:14

@szlév gitan: Én remélem, nagyokat vigyorogtam ugyanis. ;)

@Főgebra: Ahogy vesszük. Elküldöm a francba, levezetem rajta az ideget, nem kell sem pszichológus, sem bogyó.
Ha vetted észre, soha nem szólok hozzá, és csak néha reagálok rá, amikor amúgy is ideges vagyok valamiért. Hát legalább boxzsák legyen, hogy hajtson valami hasznot is.

Shaktee 2017.04.22. 16:21:18

@Pink Petsch: viccesek a farkincáék :-)

Hagyd a hintát, majd froclizzák a másik blogon..

Shaktee 2017.04.22. 16:23:04

@Pink Petsch: épp az amuri partizánokat nyomatják :-))

Shaktee 2017.04.22. 16:25:45

@Pink Petsch: ezt a táblát láttad?

"Bajszos népünk győzni fog!"

:DDD

gabors 2017.04.22. 16:25:52

lazar atment hagymaba !! ennyi .. ez a taska hordozo csicska (rabszolga) most csucsminiszter NA EZERT (is) ment el az utobbi idoben olyan sok foleg fiatal !!!

2017.04.22. 16:28:06

@szlév gitan: Ha jól látom, vége. Várjuk vissza Bredpitt Mónit a beszámolóval :)
Az alapfületétel azért tetszett :DDD
(Azt a majmot meg hagyom, már levezettem a feszkót rajta, ma már nem élt hiába :PPP)

Beriman 2017.04.22. 16:30:21

@Horthy Miklós cselédje: Németben más, de ha a szakképesítés nélküli embereket veszem, akkor ők is jobban élnek itt németben, ha nem alkeszok. Nem rabszolgák, de melózni azt kell, igaz odhaza is kell csak a fizu nem stimmel, ha az a helyén lenne, akkor nem éreznék a "rabszolga" sorsot. Ennél a diktátori politikánál nem is lesz jobb. Azért, hogy jobban élj, neked is tenned kell, igaz nem MO-on.

2017.04.22. 16:32:42

@szlév gitan: ja. ja. A "Nemzeti chemtrailt akarunk!" sem rossz :D

gabors 2017.04.22. 16:35:44

Ja amugy pont ezert nem lehet "kulfoldrol" (marmint nem erdelybol) levelben szavazni !!!

De elobb utobb szinte minden magyar csaladban lesz (lesznek) olyanok akik kint "rabszolgaskodnak" es talan (csak talan) az ottmaradottaknak is nyilik a szemuk hogy miert is van ez ..

De lehet nem mert epitenek Nekik meg 10 stadiont !!

adg 2017.04.22. 16:37:29

@Beriman: "Azért, hogy jobban élj, neked is tenned kell, igaz nem MO-on."

Hahahahahaaaaaa, tudnad, mennyit tesz a jobb eletert. :D
Kerd mar meg, hogy irja le, mivel is telnek a napjai, legy szives. Fogsz nezni kifele a fejedbol, hogy mit meg nem kell tennie szegenynek, van, amit otszor is naponta. :))

macamuca [IHUN] 2017.04.22. 16:45:29

@Határátkelő:
"Lusta dög"-nek nevezte az általad kifogásolt színvonalú kommentben. A "tetű" megnevezés egy későbbi kommentben szerepel.
A disszonancia itt sem tűnt fel neked..., szóval hagyjuk. Ha lesz egy kis időm, majd stílus- és színvonal leckéket veszek Hintuskától, elvégre tanulni sose késő...

Beriman 2017.04.22. 16:52:58

@adg: Nem tudom, de leírhaná.

DieNanny CH 2017.04.22. 17:01:45

@Beriman:

"Nem tudom, de leírhatná. "

Ó, kérlek, ne kívánd ezt!!!

Beriman 2017.04.22. 17:11:05

@Horthy Miklós cselédje: te nem véletlenül Alias "Hinta" vagy??

szalka240 2017.04.22. 17:15:46

@Horthy Miklós cselédje: Akkor nézzuk meg a Kánaánt vagyis Budapestet. A nettó minimálbér Budapesten jelenleg 84788Ft. Egy garzon ára ekörül, bocs felette van. Klikk ide: www.alberlet.hu/kiado_alberlet/ingatlan-tipus:lakas/megye:budapest/meret:25-40-m2/limit:48
Szűrők: Budapest, 25-40nm.
Ott nem szorulnak társbérletre?

Shanarey 2017.04.22. 17:22:47

@Horthy Miklós cselédje:

Na ezt már buktad, mert az az alacsony bér 1200-1300 manapság.

Én egy általad társbérletként lesajnált helyen lakom, két WC van, és még soha nem fordult elő hogy mindkettő foglalt lett volna. S hogy miért? Na ennek három oka van. az első az hogy mindenki dolgozik, nem úgy mint te, a második ok hogy nem azonos időben járunk dolgozni, a harmadik az hogy 6-an vagyunk összesen.
Vagyis ez sem úgy van ahogy te elképzeled, miszerint tíz+ ember él egy pici helyen. Itt a konyha 18 négyzetméter, a közös területeket a tulaj emberei takarítják hetente kétszer. Nekem ez sokkal jobban megéri mintha bérelnék egy lakást. Majd ha a lányom a suli után úgy dönt hogy kijön hozzám akkor majd bérelek egy lakást, de addig minek?

Shanarey 2017.04.22. 17:25:20

@Beriman:

Nyertél, ő a Hinta csak álcázta magát. Ám mindig lebukik, mert nem képes új sablont kitalálni. Pedig mivel még munkát sem talál, igaz nem is keres, így rengeteg ideje lenne arra hogy új propaganda szöveget álmodjon, de az alkohol elnyomja nála az ihletet.

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.04.22. 17:26:38

@Pink Petsch: varjal, felreertetted
Teged itt leiskolazott. Pont
Egyebkent most nem er ra. Szerelmes

Beriman 2017.04.22. 17:31:46

@Shanarey: Remélem azért emberszámba vesszük, hátha javul valamit?!

Jó lenne, mert néha kicsit uncsi a gyerek. Már évek óta ez van vele, szomorú, de ö tudja.

Shanarey 2017.04.22. 17:34:50

@Beriman:

Előbb leszek én nyugdíjas, mint neki megjön az esze.
Ne aggódj, csak 48,5 vagyok.
:-)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.22. 17:36:24

@Shanarey:

Nincs szó semmilyen lebukásról meg álcáról.
Amnesztiát kaptam, egy percig se titkoltam hogy Hinta vagyok.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.22. 17:36:40

@szalka240:

Egy mekiben is nettó 100 felett keresnek Budapesten.
A meki azért jó indikátor mert a világ összes helyén kb az a munkaerőpiac alsó szintje, a legrosszabbul fizetett munka.
Nagyítóval kell keresni ott az olyan helyeket ahol tényleges minimálbér a fizetés.

Pontosan ugyanolyan a lakbér-fizetés arány mint Londonban.

Persze Londonban nem ciki a társbérlet hanem egyenesen menő dolog.

Ugyanez Magyarországon meg úgy van előadva hogy nyomor.

Beriman 2017.04.22. 17:41:16

Orbán és a „legbátrabb fiatalok”

Erre azt mondanám inkább, hogy nem bátrak, lehet kell az is hozzá, de talán: "Orbán és a jobb életre vágyók, idősek és fiatalok.
Mert vegyes korosztály vagyunk, kik elmentek élni!!

puhacica 2017.04.22. 17:59:26

@Taxomükke (UK): akkor: "Magyarország kormánya", ha így jobban tetszik. ;)
https://www.google.co.uk/search?q=magyarország+kormánya&client=ms-android-samsung&prmd=mivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiJjIWEt7jTAhXQEVAKHeB6DMUQ_AUICCgC&biw=360&bih=560

szalka240 2017.04.22. 18:02:43

@Horthy Miklós cselédje: Végre valamiben igazat adhatok neked. Megnéztem egy angol ingatlanos oldalon a londoni lakásárakat, és megnéztem a minimálbért is, és valóban hasonló a lakbér-fizetés arány Budapesten és Londonban. Már rég nem lakok Budapesten, Londonban meg szerintem sosem fogok, jól elvagyok Németországban egy nem túl nagy városban. Az albérletárak szinte megegyeznek a budapesti árakkal, csak a fizetések 2,5-szer akkorák (a minimálbérnél még nagyobb a különbség).
De hogy a te példádnál maradjunk. Egy szegény budapesti és egy szegény londoni, ha egyedül bérel lakást, akkor a bérleti díj elviszi a teljes fizetését. Ha egy másik emberrel osztozik, akkor Budapesten marad 50000 HUF élelmiszerre, utazásra és egyéb kiadásokra, míg Londonban ugyanerre marad 500 GBP. Melyik a több?

2017.04.22. 18:20:24

@charlieharper: Tényleg nem értem. Azért álltam szóba vele, mert ideges voltam, levezettem rajta. Pont.
Szóval? Tényleg nem értem.
Szerelmes? És mit szól hozzá a jobb keze, hogy a ballal csalja?

Beriman 2017.04.22. 18:33:48

@Pink Petsch: HAHAHA, ma jobbat nem olvastam :))))))))))

Shaktee 2017.04.22. 18:35:03

@Pink Petsch: akkor egy zsonglőr a hintus, mert vagy bal vagy jobb, nicht keine vermischung :-)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.22. 18:37:44

Aki pedig 80 ezres fizetéseket írogat Budapesten, olvasgasson álláshirdetéseket is :

"KONYHAI KISEGÍTŐ MUNKA!
Tapasztalt, önmagára és munkajára igényes nagy teherbírású konyhai kísegítőt keresünk hosszú távra V.kerületbe.
Amit nyújtani tudunk:
-Rugalmas beosztás, havi 15 nap,
-Munka 10.30tól - 24.00ig,
-Fizetés 900ft/óra =12.150ft/nap
(Ez havi 180-190.000.-/hó túlóra nélkül)
-Napi 2x étkezés + 2 kávé."

Nekem senki ne mondja hogy ennyi pénzből nyomorgás van. Ha nincs hiteled meg gyereked, simán megélsz ennyiből. Ha szerényen élsz még megtakarítani is tudsz és nem 10 ezer forintot.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.22. 18:38:00

@szalka240:

Budapestet hogy lehet összevetni a német vidékkel?
A vidéki albérletárakat otthon is a vidéki árakhoz hasonlítd, ez így fair.

Nyilván több az 500 font mnt az 50k HUF.

De aki szerint ebből jólét van a világ egyik legdrágább városában, az ferdít.

De megtudtuk hogy aki keveset keres az lusta dög, otthon aki keveset keres az meg szegény rabszolga, úgyhogy nincs gond.

2017.04.22. 18:45:44

@Beriman: Igyekszik az ember ... ;)))

@szlév gitan: Az meglehet ... de neked ma szerencséd van, hogy Herr Géza szabadnapos, mert ezért a "nicht keine"-ért kapnál egy alapos fejmosást, utána meg nyelvtanórát :))))

szalka240 2017.04.22. 18:46:56

@Horthy Miklós cselédje: Te kezdted az összehasonlítást a minimálbérrel, erre írtam a magyar minimálbért.

A német vidéket Budapesttel összehasonlítani tényleg nem fair. Csak azért említettem meg, mert nem kötelező Londonban élni, ha az ember úgy érzi, hogy máshol jobb körülmények között is élhet. Ez mindenki saját döntése. Magyarországon sem kötelező Budapesten élni, szabad vidéken is.

Shaktee 2017.04.22. 18:47:22

@Pink Petsch: :-) tudod hogy igencsak hátul van a germán az én félig sváb fejemben :-)
Szal hogy kell rendesen sprekkolni? :-)

Beriman 2017.04.22. 18:57:06

@Horthy Miklós cselédje: Hogy tudtad ezt a nikket választani, hiszen azok anno mind parasztjai voltak a zuraságnak...ember???

2017.04.22. 19:00:35

@szlév gitan: Hát kettős tagadás, azt az angol sem komálja ... válaszd ki, melyik tagadószó szimpibb neked ;)))

Csodabogár 2017.04.22. 19:01:54

@Pink Petsch: Herr Géza néha a magyar nyelvtannal is jeleskedhetne. Nekem a "németben" és társai lábrázást okoznak, az ikes igék helytelen használta szintén, de kisebb mértékben. Nem szoktam szólni, mert minek? Ez valahogy sokkal jobban zavar, mint bármely német nyelv helytelenség.

Shanarey 2017.04.22. 19:04:38

@Horthy Miklós cselédje:

Ezzel az állás hirdetéssel, csak annyi a baj, csúsztatnak benne.
Az a 15 nap nem éppen napi 8 óra, és nem éppen kellemes munka.
Na meg az a bizonyos nagy teherbírás, az amitől te meghalnál.
Ráadásul, ennek az összegnek a te esetedben, 121 ezer a nettó.
Ám ha szerinted ez hű de jó, akkor miért is vagy még mindig Ausztriában?
S mielőtt még nekiállnál okoskodni, előre szólok, a családomban akad pár vendéglátóiparban dolgozó ember.

Ja és itt matekozz, mert ez neked sose ment.
www.nettober.com/

Beriman 2017.04.22. 19:05:10

@Csodabogár: A '"németben" mennyivel másabb, mint a Németországban?

Shaktee 2017.04.22. 19:06:52

@Pink Petsch: a jobbal leginkább...

:DDD

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.04.22. 19:09:53

@Pink Petsch: hat, ha olvasnad a stilust, amivel udvarol, nem kerdeznel semmit

Minket szorakoztatott vele, wlottunk nyomta az egyik blogerinanak

2017.04.22. 19:11:34

@Csodabogár: Jujj, ne is mondd ... ez a "görögbe/n", "olaszba/n", "németbe/n", "horvátba/n" nekem is a halálom. Rohadt mód idegesit. Meg a "külömben", "egyenlőre", "kőrút" és társaik. Az "egyenlőre" használatakor azért én meg szoktam jegyezni, hogy arra majd a sorozatgyilkos vág fel, de egyelőre késik.

2017.04.22. 19:16:08

@szlév gitan: jajjj! :D

@charlieharper: Én igy se kérdezek semmit, szerintem én nem akarom tudni ;)))
Szerencsétlen csaj, kapott a nyakába egy virtuális zaklatót. Remélem, a neve és egyéb irl elérhetősége nem nyilvános.

Shaktee 2017.04.22. 19:19:21

@Pink Petsch: Ismeri a skac IRL is a holgyet. A csaj igen jol viseli a zaklatast.

2017.04.22. 19:20:25

@Beriman: Izé, kissé pongyola megfogalmazás ... amolyan nyevi igénytelenség.

2017.04.22. 19:22:43

@szlév gitan: Hát, nem szeretnék olyan karmát, mint a csajé ;)

Shaktee 2017.04.22. 19:24:30

@Pink Petsch: nem értek hozzá, gondolom unatkozik..

Shaktee 2017.04.22. 19:26:54

@Pink Petsch: Kiolvastam a magyar sajtot, meg masfel ora itt #$%^&

A legnagyobb hir az hogy a Medveczky Ila megint villantotta a csocset :-) 78 éves?

2017.04.22. 19:27:50

@szlév gitan: oké, de ennyire???!!! :o)))

2017.04.22. 19:29:01

@szlév gitan: Mert minek Blikk/Borsot olvasol, he? :P

Shaktee 2017.04.22. 19:30:52

@Pink Petsch: faszbukon jott fel a hir, amugy 24.hu, nem a blikk :-)

2017.04.22. 19:37:14

@szlév gitan: Szerinted, mennyi az esélye annak, hogy rákattintok a linkre? ;)))

Shaktee 2017.04.22. 19:38:09

@Pink Petsch: majd a hinta, neki vannak nekrofil dolgai :P

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.04.22. 19:39:48

@Pink Petsch: hat, igazabola szerelem akkor tort fel, miutan bescannelte neki a payslip-jet
Majd a Nanny-vel is probalkozott, mikor leirta, hogy van megtakaritasa

Ha valami "theme"-et velsz felfedezni, az csak a veletlen muve lehet!

2017.04.22. 19:40:23

@szlév gitan: A bloggercsaj is? :)))

Csodabogár 2017.04.22. 19:45:44

@szlév gitan: Csináltatott magának újat a gálára.:-))))

szalka240 2017.04.22. 19:47:16

@Horthy Miklós cselédje: Na akkor számoljunk. Ez nettó 121000 HUF havi 202 óráért. Ez Angliában már minmálbér esetén is nettó 1300 GBP havonta, de mivel már nem minimálbérről beszélünk, hanem többről, ezért csak nem akar megerősítést nyerni az elméleted.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.22. 19:48:13

@Shanarey:

Ha így írnak ki béreket az nettó szokott lenni. Főleg egy 5. kerületi belvárosi helyen, ahol ny-európa közeli árak vannak.

Bruttó 900 forintos órabér gyorséttermekben szokott lenni, de manapság már inkább felette ott is.

Egyébként nyilván rengeteg munka, havi 200 óra.

Te mennyit dolgozol átlagosan havonta?

2017.04.22. 19:48:19

@charlieharper: Ó, a szerencsétlen ... újabb csalódás neki a munkaerőpiacon. Hiszen himringyónak, csúnya is, buta is, tanulatlan is, no meg paraszt is (elnézést a földmüvesektől).

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.22. 19:48:25

@Shanarey:

Mi a csúsztatás amúgy benne? Hogy leírnak mindent? Ha bruttó bér lenne oda lenne írva. Ha így írnak béreket az szinte mindig nettó szokott lenni.

Ennyire fáj hogy otthon is lehet normális fizetést kapni segédmunkáért is?

Meg hogy jövök ide én?

Én azért másoltam hogy lássa mindenki hogy otthon se csak éhbér van.

Shaktee 2017.04.22. 19:49:04

@Csodabogár: blikk vagy sem, neki volt a legjobb segge pesten a hatvanas/hetvenes években :-)

2017.04.22. 19:54:05

@charlieharper: Ja, és még pofátlan is. Az ingyenélő majomja, aki évek óta teljes erőbedobással kerüli a munkát kéri számon Shanareyen, hogy mennyit dolgozik.
Aztakurva!

szalka240 2017.04.22. 19:56:12

@Horthy Miklós cselédje: Megsúgom, hogy alapból bruttó bért szokás megadni, mivel adott bruttó bér egyes embereknél eltérő nettó bért eredményezhet, például ha van gyereke az illetőnek, de ezt szerintem tudod nagyon jól. Ha a munkaadó előre meg tudja mondani, hogy mennyi a nettó fizetés, akkor az azt jelenti, hogy feketén fizet, akkor viszont, hogy a te szóhasználatoddal éljek, megint nem fair az összehasonlítás.

Shaktee 2017.04.22. 19:56:41

@puhacica: odaátra.

Hát én nem tudom olasz ugyben. Lehet hogy akik idekerultek a tengerbe pottyantottak a "lusta" génjeiket? Egy lusta olaszrol sem tudom, sot.
40-50 eves korukra szetesik a testuk a legkalapcstol, epitkezeseken megserulnek..

Elso fonokom a nyomdaban egy kis olasz volt, az angolok. franciak kozel se jottek hozza kepest szorgalomban...

They are the salt of the earth, here, in the states as well...

@gabors: te hogy tapasztalod?

2017.04.22. 20:02:05

@Beriman: Hülye vagy? Hát akkor dolgoznia kellene! Abba meg belehalna.

Beriman 2017.04.22. 20:03:17

@Pink Petsch: HEHE az igaz, hogy felejthettem ezt el??????

firg_firg 2017.04.22. 20:06:01

@Pink Petsch: "Igen, lusta dög az összes olyan nulla szakképesitést igénylő melót végző, aki évekre beragad a szar munkájába."

Azert azt remelem vagod hogy ez eleg szarul hangzik egy olyan csaj szajabol aki egy "kupiban recepcios".

Shaktee 2017.04.22. 20:13:05

@firg_firg: Te miből is élsz, ha szabad kérdezni?

Shanarey 2017.04.22. 20:16:05

@Horthy Miklós cselédje:

150-180 óra, s ez attól függ hogy van e túlóra lehetőség, s van e kedvem hozzá.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.22. 20:20:43

@szalka240:

Ezek nettó bérek...
Nominálisan meg semmi értelme összehasonlítani fizetéseket, mindenki jól tudja ezt.

Rekesszük be a vitát, úgyse lehet senkit meggyőzni, neked UK (vagy ahol élsz) a világ legjobb országa, Pinknek Németország és így tovább....

Shanarey 2017.04.22. 20:21:24

@Horthy Miklós cselédje:

Tudatlan vagy mint mindig, a nettót akkor írják ki ha úgyis zsebbe megy s nem hivatalosan.

Netán megnézted a nettó kalkulátort?
Ott van, mivel csökkenthető a fizetendő adó.

2017.04.22. 20:28:26

@firg_firg: Mégis kinek nézel te engem, he??? Méghogy egy kupiban! Többen, instállak alássan, többen! Tessék kérem megadni a tiszteletet a tapasztalatnak! :DDD
Azért remélem vágod, hogy nem ragadtam be évekre, a meló mellett azért valahogy megoldottam, hogy szerezzek egy szakképesitést, ráadásul két ország között ingázva. Igen, az átmenet, nem megy egyik napról a másikra, mert évekre döntöm el mi legyen, és nem fogom elhamarkodni, csak azért, hogy minél hamarabb váltsak.

szalka240 2017.04.22. 21:07:28

@Horthy Miklós cselédje: Felőlem befejezhetjük.
Akkor összefoglalom, hogy mely állításaiddal értek egyet.

"Meg kell nézni az albélretárakat meg az alacsony béreket és lejön a lényeg."

"Pontosan ugyanolyan a lakbér-fizetés arány mint Londonban."
Mondjuk, hogy nagyságrendileg hasonló az alacsony jövedelműeknél.

"Nyilván több az 500 font mnt az 50k HUF.
De aki szerint ebből jólét van a világ egyik legdrágább városában, az ferdít."

"Egyébként nyilván rengeteg munka, havi 200 óra."

"Nominálisan meg semmi értelme összehasonlítani fizetéseket, mindenki jól tudja ezt."

firg_firg 2017.04.22. 21:24:34

@Pink Petsch: Gratulalok a karrierhez. Amugy szerintem Hinta se a Mekibol fog nyugdijba menni. Es ezen most nem er poénkodni.

A piaci kofákat idézö maszturbacios poenjaidat meg pláne tartsd meg magadnak kerlek.

firg_firg 2017.04.22. 21:26:42

@swing gitan: szabad. Csak eppen a jelen kommentfolyamban total mindegy.

2017.04.22. 21:28:43

@firg_firg: Köszi. Ja, Hinta tuti nem, mivel 2,5 éve nem melózik, a Mekiből kirugatta magát, és segélyen él azóta is. Ugyanis melózni minek, amikor az osztrák államon is élősködhet.

Milyen maszturbációs poénjaimat, ha kérdezhetem?

Shaktee 2017.04.22. 21:28:55

@firg_firg: büszke lehetsz a karrieredre..

M. Péter 2017.04.22. 21:40:59

@szalka240: A szegény londoni kap lakhatási segélyt is.

júliusz48 2017.04.22. 21:50:31

@Pink Petsch: A rendőrök dolga az is, hogy a tüntetéssel egyet nem értők ne provokálják a vonulókat. Ezért nyüzsögniük kell. Hiszen a rendezvényt, az adófizetők pénzén, a rendőrök biztosítják is, valamint a tüntetői rendbontást is nekik kell megakadályozni.

Karma17 2017.04.22. 21:53:44

Ha minden osszejon jov honap vegetol 25%-kal tobbert leszek rabszolga :)

puhacica 2017.04.22. 21:55:04

@swing gitan: orulj neki. en miattuk hagyom ott a tolem 10 percre levo melohelyem egy tolem 50 percre levore.

LittleG (uk) 2017.04.22. 23:22:56

@Mick Richards (UK): Jeeee Swindon :) a Felso az az eszaki resz akar lenni? Meg most is ott vagytok? Kivancsian varom a folytatast :)

Herr Géza 2017.04.22. 23:24:29

@Horthy Miklós cselédje: Kispofám, odamentél, megkérdezted, felhívtad őket? Ja, nem. Ismételten jelzem neked, hogy ha nincs odaírva semmi, akkor hétszentség, hogy bruttó értendő a fizetés. Azt meg szintén tültárgyaltuk már, hogy a mosogatófiúk/lányok fizetésére a hely színvonala, a vendégkör és az árak rohadtul jellemzően semmilyen befolyással nincsenek, ill. ha mégis, akkor is,csak minimálisan. A redvás tányér,a deluxe helyen pont ugyanolyan redvás, mint Pista bácsi kifőzdéjében. A meló ugyanaz, miért lenne a fizetés (sokkal) több????

Csodabogár 2017.04.22. 23:27:45

@swing gitan: Először valamikor a 70-es években láttam és már akkor is egy inaslábú öreg nő volt. Ezt nem csak én mondtam, hanem a férjem se értette, miért vannak annyira oda érte.

kék madár 2017.04.22. 23:29:00

az ilyen agysejt rombolo irasok utan mint a hataratkelo.blog.hu/2017/04/18/a_loteri_kutyat_se_690
a Lazar gondolatai kifejezetten logikusnak es megalapozottnak tunnek. Egy parhuzamos vilagban el a kormany, amiben ok nagyon gazdagok, az orszag meg erkolcsileg es anyagilag kifosztottabb mint 89 ota barmikor, megis rajuk szavaz a sok szerencsetlen.
Quercus baratom levelet felvilagosito es nevelo szandeku gondolataival szeretettel varom.

magyarszolga 2017.04.22. 23:33:12

Nemrég olvastam a Zalai Hírlapban éppen ehhez kapcsolódóan egy cikket. zaol.hu/hirek/valora-valt-alom-szabados-marta-1827543

Sajnos a magyar politikusaink nem ismerik a valóságot...

montroyal ( CAN qc) 2017.04.22. 23:34:15

@Shanarey: nemsokára indul a szezon, de nincs aki működtesse a vendéglátóipari egységeket.dehogynem a camping reszet biztos a nemzeti gazszarelo felvasarolt mindent es indul a kormany Balaton fejlesztesi milliardjai .. en csak olvasok ma azt hogy bankot vett ... na lam otthon is lehet boldogulni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.22. 23:50:50

@kék madár:
Csaxólok hogy a te agysejtjeidre az az írás semmiféle romboló hatással nem lehetett.

kék madár 2017.04.23. 00:13:47

@diggerdriver: ezt a viccet meg soha nem hallottam, valami olyasmire celozhatsz, hogy mar nincs minek pusztulni az en koponyamban. Csak lemaradt a vegtelenitett smileyd, akkor talan megse volt vicc. Zavartan pislogok, megfogtal.

Dikusz 2017.04.23. 01:06:07

@Pink Petsch: mondok erre más példát, falra tudnék mászni attól, amikor az igekötőket külön írják. Régen addig kellett ismételgetni, amíg fejből nem tudtuk: ki,be,le,fel,meg,el,át,rá,ide,oda, szét, össze,vissza. Úgy mint a szorzótáblát, meg az áru,gyalu,kapu,hamu szavak végén az "u" rövid :)))

Dikusz 2017.04.23. 01:08:13

@swing gitan: nem vagyok abban biztos, hogy medveanyó valóban csak 78 éves :))

Dikusz 2017.04.23. 01:20:04

@montroyal ( CAN qc): a Balaton egyik fővárosaként (számomra mindenképpen ez a város az), is fel lett vásárolva általa az egyik part menti szálloda.
Lőrincze tanár úr forog a sírjában ezért a mondatért. viccvót:)))

montroyal ( CAN qc) 2017.04.23. 01:44:50

@swing gitan: neki volt a legjobb segge pesten a hatvanas/hetvenes években :-)

azt nem tudom de a hetvenes evekben mar szakertoskodtem ebben a temaban .. azert volt sok masnak is legjobb ..

akkor elet-halal ... gyozni kell kezdodik Go Habs Go..

montroyal ( CAN qc) 2017.04.23. 01:46:29

@Dikusz: olvastad hany szallodaja van .. nem jegyeztem meg de nagyon sok ...

montroyal ( CAN qc) 2017.04.23. 02:03:41

most nem tudom mennyire vagyok rabszolga de a slogenem amit hangoztatok a klienseimnek (amikor mondjak neked ezt is azt is meg kell csinalni )

Nekem semmit sem kell csinalnom ... de ha csinalok valamit neked fizetni kell ...

na lehet velem alkudozni ..
www.kepmegoszto.com/201704230202/58fbef23b8d6a-9361356.html

Demi78 2017.04.23. 07:14:15

A fidesz politikusok verik a szoget a hazateresi szandekom koporsojaba...

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 09:43:01

Én ezt nem èrtem.
Vessetek a mókusok elé, lökjetek ki a pinceablakból, de akkor sem.
4. Évemet tapidim Németorszàgban, a vendéglátàsban, ez a 3. munkahelyem.
Soha sehol nem talàlkoztam az " olcsó keleteurópai" munkaerővel.
Jelenleg is egyedüli magyar vagyok a munkahelyemen, a kollegáim 98%-a német, vagyok én "auslander", plusz egy osztrák sràc.
Fillérre pontosan annyit keresek mint a többiek.
Az előző munkaheltemen én voltam az egyetlen nem helyi.

Pdudas 2017.04.23. 10:23:31

@Demi78:
Nalunk azert mas is van a merleg serpenyojeben amikor nagy ritkan felmerul a kerdes miert is nem tervezzuk a hazaterest. A regnalo politikus brigad az csak egy szempont - bar ketsegkivul nagyon nyomos negativ erv.

Jelenleg ugy latjuk az eletunk itt a leheto legjobb - politikai, migracios, tarsadalmi, vallasi szempontbol - az itt szuletett fiamnak az a jo, ha tobbnyelvu kornyezetben, nyugodtan, biztonsagban, jo levegon novekszik a normalis kortarsaival (most megy iskolaba).

Ha elo is kerul a hazateres (hazautazas par napra Budapestre) - en mar elotte ideges leszek. Pedig leeltem Budapesten vagy 20 evet. Nejem is azt mondja, inkabb elmegy o is dolgozni (ha kell), de semmikeppen sem koltozunk vissza Magyarorszagra.

Hinta: kar lenne altalanositani a kornyezeted alapjan. Ahogy nalam tanultabbak mondani szoktak: tul kis meritessel vonsz le alap igazsagokat. Par napja beszelgettem olyan sraccal aki dolgozott mekiben - azt emlegette, hogy legalja munka, senki nem megy oda ha van mas lehetosege. Pl nem kaptak kajat - holott ez Szloveniaban tovenyileg szabalyozva van. Vagy kajat ad, vagy kifizeti a munkaltato. 8 orara 1 etkezes, 8-12 kozott 1.5, 12 folott 2 etkezes jar. (nyilvan a reggeli/vacsora az felnek szamit). Elmondasa szerint a lejart (ugye van az az ora ami szerint ha eltelt x ido akkor vendeg nem kaphatja meg) hamburgereket ehettek meg (napi harmat - ami hamburger/sajtburger adaggal merve nevetseges). Nyilan ez az en kornyezetemben is kis merites - de en mas mekis dolgozot jelenleg nem ismerek.

Londonra visszaterve: szerintem aki oda ugy megy, hogy szakkepesitest nem igenylo munkara veszik fel (kisegito, au-pair, csomagosszerako az Amazonnal) annak nagy az eselye arra, hogy kvazi ordogi korbe kerul es rabszolgaskodik. A Hinta altal emlitett minimalis ber (nem minimalber) vs lakas/szoba berlet arai miatt.
Valoszinuleg meg mindig jobb, mint otthon ehezni vagy kozmunkara varni - de innen kitorni nehez. En nem itelem el az itt ragadokat - van az az elethelyzet amikor nem tud tanulni az ember es ugy nehez kitorni ebbol a korbol. Ennek ellenere, aki szakkepesitest igenylo munkara megy ki oda, az azert eleg mas tortenet. Ott nagyon nem minimalber az osszeg.

Pdudas 2017.04.23. 10:23:46

@Sexual Harassment Panda:
nalunk is (szalloda ipar) van mindenfele nemzet (ha jol remlik 46 kulonbozo) - de a fizetes az nem szarmazas alapjan van meghatarozva :)

Peldaul en is kulfoldi vagyok - megis felso vezetoi pozicioban vagyok. Multinal ez nem meglepo. A kb 20 vezetobol 2 helyi.

midnight coder 2017.04.23. 10:24:02

@kék madár: Te is egy párhuzamos világban élsz. Kis hazánk az átlagpolgár számára ma élhetőbb mint kb. bármikor a gengszterváltás óta. Ha nem baloldali politikus vagy újságíró vagy, akkor sokkal több lehetőséged és pénzed van mint bármikor korábban. Az kérdés persze, hogy ez meddig fenntartható, de ugyanez a kérdés sokkal fokozottabban igaz nyugat-európára.

Nagyon csodálkoznék azon, hogy az ami ma van, azaz hogy a nyugat-európai polgár 4x annyit visz haza ugyanazért a melóért mint a kínai vagy a magyar, 20 év múlva is fenntartható lenne. És nem azért, mert a kínai vagy a magyar melós annyira nagyon sokkal többet keresne 20 év múlva mint ma...

guy2 2017.04.23. 10:24:12

Azért az erősen borítékolható, hogy 99% fizikai munkát végez odakint. Ami nem baj, mert emiatt mennek fel itthon szépen a bérek.

midnight coder 2017.04.23. 10:24:15

@Sexual Harassment Panda: Lehet, hogy nem harmadosztályú lángossütőnél dolgozol ?

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 10:29:37

@Pdudas: ezèrt nem jó ha a vendèglàtóipart lesajnàljàk.
Vendéglàtóipar a mosogató is, meg a szàllodaigazgató is.

Nem tudom mit csinàlok rosszul, de ahol èn dolgoztam/dolgozom, 99% nèmet kolegàim vannak.

adg 2017.04.23. 10:32:29

@guy2: 99%? Azt a kurva. Ez joval tobb, mint gondoltam...

ati27 2017.04.23. 10:37:12

@Online Távmunkás:
Kaja soso. Kenyér pl bazi dràga. Húsok: màr nem sokkal. Ellenben nem trükköznek a visszadàtumozàssal. Bébikaja kb ugyanaz az àr, vagy olcsóbb. Pelenka: sokkal olcsóbb. 6 éve ugyanaz a huggies csomag svédorszàg: 2500 Ft, Magyar hon: 4200. Sajtok minöségi: ugyanaz az àr, nincs trükközés "növényi adalékokkal, meg szentjànoskenyér kivonat fasszsàgokkal. Tavaly kellett egy recepthez tejszín. Vidéki kisvàros 4 boltot àtnézve a "legminöségibb" 3dl-es 10%-os szarrà adalékolt 420 Ft. (Mondjuk gyanús volt, mikor sokadszor nézem àt a hütöpultot, és megkérdezve az eladót, a sütös cuccok polcàhoz vezetett( kakaópor, süröpor, egyebek)) svéd: 40% 0.5 liter 13 sek. Megcsinàltam, szar is lett. Tanulsàg: szar minöség némileg olcsóbb. De ha ugyanazt a minöséget próbàlod megvenni kajàból, akkor Magyarorszàg dràgàbb. Rabszolgasàg: Mérnökként ugyanannyit keresek mint egy svéd mérnök. Haverom most volt otthon: beszélgetett egy sràccal aki netto700-at kap. Zsebbe. Persze, hogy nem ennyire bejelentve... És ezt magyar viszonylatban nagynevü cégnél. Szal: Hülye vagy jani! Apropo a lézerblokkoló még megvan?

Mick Richards (UK) 2017.04.23. 10:45:48

@LittleG (uk):

Ezt csak a nagykepu pesti mondatja velem. Nekem ez olyan videk, mint Magyarorszagon Zalalovo vagy Felso God. Itt vagyunk, es az eszaki reszen.

szalka240 2017.04.23. 10:52:19

@M. Péter: Na még ez is. Erre nem is gondoltam, mivel nem ismerem az ottani viszonyokat. Ha ez a frissen "kitántorgottakra" is érvényes, akkor ez akár Hinta világnézetének megdöntésére is alkalmas lehetne, bár szerintem lesz.

gabors 2017.04.23. 10:55:31

ez a horty cseled ez maga Lezer jani ... !!! valszeg a csalad is segiti nemcsak az osztrak adofizetok

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.23. 10:57:09

Ha így marad, lehet, hogy 2018 után mi is elindulunk. Nem várjuk meg, míg a néhai Kádár rendszer nem csak intézkedéseiben, hanem határrendészetileg is visszatér a fidesz által. Nagyon szomorú, hogy ide jutottunk. Nem volt annyi értelmünk, hogy a rendszerváltás és az európai csatlakozás után a teljhatalmat ne egy arra méltatlan mini diktátor kezébe adjuk. Pedig lehetett látni már abból is, ahogy a pártját egyszemélyes autokráciával irányította. Nehéz helyzet volt, mert az mszp-t le kellett váltani, de túltoltuk a biciklit. Aki viszont még ma, az elmúlt 7 év történései után is fideszes, az számomra a legalja. Aki ezekkel az emberekkel azonosulni tud, védi őket az tényleg nagyon mélyen van. Vegyük észre, hogy lehet szar a kormányzás, lehetnek tolvaj politikusok, de most már tisztán látszik, hogy sokkal több van veszélyben.

Pdudas 2017.04.23. 10:57:24

@midnight coder:
Ez a tema erosen kerdeses meg. Marmint ki hol mennyit keres.
Nem csak arrol van szo, hogy hol szuletett az illeto - hanem arrol is milyen tanitasban es tarsadalomban nott fel. Hatekonysag mint meroszam. Par apro pelda. Kinai hotelben az europai berbol 4-5 munkaero is kijon - de ismerosok elmondasa az a 4-5 sem annyira hatekony mint egy jol kepzett europai.

Ugyanez Dubai-ra is igaz (bar ott szinte igazi rabszolgatartas folyik). Van ember aki megnyomja a liftben a hivogombot helyetted, vagy epp minden arra setalo utan elgereblyezi a homokos partot. Azaz a munkaero minosege is szamit. Nem veletlenul europai az ottani vezetok nagy resze (ne ertsetek felre, itt nem fajelmelet van - pusztan a tulajok tudjak kire lehet rabizni a munkat). Persze tomeg termelesre vagy szalag munkara (Apple/Foxconn es tarsai) jelenleg olcsobb a tavol keleti munkaero - arra leszek kivancsi mi lesz, ha netan igaz a hir, hogy pl Apple vissza kivanja vini a termeleset az allamokba. Mert errol szolnak a pletykak. Ujrahasznositas a vegletekig - nem akarnak fuggeni pl. a kinai ritkafoldfemektol sem.

Nalunk IT-ban eleg rossz hire van az osszes indiai supportnak.
Ha valamelyik ceg oda szervezte ki a supportjat, akkor jobb ha megprobalsz egyedul megoldani kb mindent - azoktol hasznos tanacsot valoszinuleg nem kapsz. Olcsok, csak eppen nem ernek egy hajitofat sem.

Netuddki. 2017.04.23. 10:57:36

Na, ez jó szlogen lett volna a tegnapi KKP-s "békemenetre":
A lézerjankó azt üzente: inkább itthon legyél rabszolga, ne nyugaton!

Többet felesleges is hozzátenni ennek a megélhetési politikusbűnözőnek a kinyilatkoztatásához. Életében még nem dolgozott összesen 1 napot, hogy rohadna meg ott ahol van!

Peetee 2017.04.23. 10:57:48

Fordítva ül a Lázár a lovon. Az wlvándorlók jó része éppen a rabszolgasors elől menekül. Kint is droid, és ott is csak a zöld gombot nyomogatja, csak ott kint hetente félre tud tenni egyhavi magyar közminkásbért, miközben naponta kerülhet színhús az asztalra, nem csak vasárnap a farhát....stb. Lázárnak erről fogalma nincs, mert ezüstkanállal nyúlt felé a dadája az etetőszékben, elképzelése nincs az egészről, azért ilyen közönséges és prosztó.

vajdasagi 2017.04.23. 10:58:16

@midnight coder: Azt írod: "Kis hazánk az átlagpolgár számára ma élhetőbb mint kb. bármikor a gengszterváltás óta".

Mondok egy analógiát: ugyanezt a mondatot 1980-ban is el lehetett mondani a Kádár-rendszerben. Ma mégis tudjuk, hogy ez egy fenntarthatatlan jólét volt, amelyet nyugati hitelekkel és az ország eladósításával tartottak fent. Nem volt gazdasági verseny, nem volt gazdasági fejlődés, le is maradtunk a kapitalistákhoz képest.

Ma nem nyugati hitelekből, hanem brüsszeli támogatásokból történik ugyanaz. Csak még ehhez szsztematikusan rombolják az oktatás színvonalát is, nehogy véletlenül képesek legyünk versenyezni a világpiacon. De sebaj, mert majd Mészáros Lőrinc versenyez :-)

Szóval: lehet, hogy ma rövid távon élhetőbb az ország gazdaságilag, de:

1. Ez csak rövid távon van így,
2. A jövőnk felélése történik mindeközben
3. A NER filozófiája az, hogy aki nincs velünk, az ellenség
és hazaáruló. Meg biztosan libsi és zsidó és Sorosbérenc.
Pedig én egyike se vagyok ezeknek, kivéve, hogy utálom
és megvetem a NER-t. A mostani vezetőink a kölcsönös
gyűlölködésben érdekeltek.

Te a sok-sok kommented alapján okos ember lehetsz.
Hogyan lehetséges, hogy ezt nem látod?

morph on deer 2017.04.23. 10:58:25

@kék madár:
"a Lazar gondolatai kifejezetten logikusnak es megalapozottnak tunnek."

Annak ugyan tűnhetnek, csak éppen az igazsághoz nincs sok közük.
Igaz, nem is az a cél.
A cél az, hogy a nyáj tagjai - akiknek a szellemi kapacitása kb addig terjed, hogy az X-et a 'megfelelő' helyre tegyék - mindezt egy "hiteles" helyről hallják, biztosítva ezáltal, hogy kevesebben kóborolnak át a Lajta túlpartjára.

chrisred 2017.04.23. 10:58:31

Ez olyan megkülönböztetés, mint ahogy azt mondjuk, a mi emberünk hírszerző, az ellenségé kém. Aki itthon csinálja kevés pénzért szarrá adóztatva, az a keményen dolgozó kisember, aki külföldön sok pénzért, az a rabszolga.

Főgebra 2017.04.23. 10:58:41

@Mick Richards (UK):
Azért az a 150 ezer lakos, kicsit sok lenne Zalalövőn, vagy nem?
+ Swindonban van a brit űrügynökség központja!
Nem ott olajozzák a Föld tengelyét, de na!

gabors 2017.04.23. 11:01:31

Amugy valaki tudja mennyi volt tavaly 2016-ban a remmitencia ?? GDP 1-2%-a ??

csak nagyon regi adatokat talalok de mar 5 eve is egy komolyabb osszeg volt (3 stadion is kjott volna belole) szoval jol megy a rabszolgaknak

Sean MacTíre 2017.04.23. 11:02:01

Lehetne csinalni egy nagy osszehasonlito tablazatot hogy melyik orszagban mennyi munkaval mennyi netto mennyi mindenre koltheto milyen allassal. Nevtelenul persze.

Pdudas 2017.04.23. 11:10:43

@gabors: az nem Szijjartoeknal szokas? Csalad besegit hazat venni :)

@Peetee:
sajnalom, hogy ezt mondom, de a magyaroknak tenyleg kell az ellensegkep. Hogy az most 'soros', EU, migrans, kitantorgo, Brusszel - vagy epp egy krealt/kitalalt ellenseg az leginkabb mindegy. Kozben a politikus brigad sikerrel alkalmazza az oszd meg es uralkodj (divide et impera) elvet. Mindegy, csak dogoljon meg a szomszed tehene (is). Ha mar neki szar, akkor nehogy mar masnak jobb legyen.

@vajdasagi: a buzit kihagytad. Az az elso amit rasutnek vagy megprobalnak rahuzni minden nekik nem tetszo 'ellensegre'.

Pdudas 2017.04.23. 11:10:47

@Sean MacTíre: a milyen munka is nagyon szamit. Bankart kar osszevetni a sor mellett robotolo rabszolgaval. Csak hogy a temanal maradjunk.

Duplaxiii 2017.04.23. 11:12:16

Igaza van!
Itthon keres 100 egységet, ha van egyátltalán munkája, ebből 80 egység megy el a havi megélhetésére, a 20 egység pedig talán éppen elég arra, ha a valamelyik gyerekének kell egy cipő vagy a másiknak be kell fizetnie mondjuk a nyári tábort.
A mocsok szemetek meg elmennek rabszolgának, keresnek 3-400 egységet, 100 egységből megélnek és 2-300 egységet megtakarítanak!
Hogy képzelik ezek az aljasok?
Honnan veszik a bátorságot, hogy elszöknek mészáros vagy a diktátor vejének birtokairól?
Hán nem jó nekik itt? Ahol napi megaláztatások mellett élhetik gyalázatos életüket? Itt ahol középkori dogmák szerinti kdnp-s világot élvezhetnek, ahol szórakoztató játék egy hétköznapi betegség?
Ezek a mocskok inkább elmennek, hogy moloslyogva emberként élhessenek?
Felháborító!

Netuddki. 2017.04.23. 11:12:30

@ati27: Ha belegondoltok, (majdnem) ugyanaz a termék, ugyanabban a csomagolásban, nyugaton 10% vagy 20% ÁFA-val terhelten, itt 27% ÁFA-val terhelten, itt kellene, hogy többe kerüljön.
17% vagy 7% különbség nem kicsi ám, összemérhető a nagyker árréssel. Már csak e miatt is itt többe kellene kerülni a termékeknek, sajnos többe is kerülnek, vagy ugyanolyan csomagolásban szemetet fogyasztunk. A kis hazudós lézerjankó meg elmehet a csába!

gabors 2017.04.23. 11:13:33

@Sexual Harassment Panda: "Fillérre pontosan annyit keresek mint a többiek."

ezt honnan tudod ...errefele (USA) nem publikus meg mellettem ulo fizetese sem ... itt az a modi hogy "at will"

csak kerdezem ...

gabors 2017.04.23. 11:20:29

@Sean MacTíre:
"Lehetne csinalni egy nagy osszehasonlito tablazatot hogy melyik orszagban mennyi munkaval mennyi netto mennyi mindenre koltheto milyen allassal. Nevtelenul persze. "

lehetne de nem sok ertelme lenne mert a "megelhetes" mindenhol mas...

pl melyik oszlopba tenned az egeszsegbiztositast ami nekem a ceggel egyutt kb $1800 havonta ? viszont a benzin "csak" $2.39 egy gallon (4 liter) vagyis kb 60 cent literje ami 180 forint ??? (ha elszmoltam valaki majd szol)

Buchhalter 2017.04.23. 11:20:43

@Herr Géza: Tiszteletem Géza bá! Kicsit a munkahelyi tapasztalatom vág ehhez a cikkhez. Volt szerencsém kimenni a Müncheni vasszerkezet gyártó telephelyre és egy leltár keretében megnézhettem a melót és a melósaink szállását is. Münchenben 2 telephelyen vagyunk.Az egyiknél padlásszobák .Cirka 20 négyzetméter 5 ill 6 ággyal.a másik telephelyen konténer lakások.4 fő egy konténer.Fizetések : lakatos 6 €, hegesztő 7 € .Aki legalább egy ,de inkább 2 évet kibírt 7-9 € .Ezek nettóban értendőek. A bér magyarországi minimálbér és üzemanyag költség összefésüléséből történik.A munka teljesítmény alapú,elvárt óraszám napi 12 és szombaton is kell dolgozni.A magyar üzemvezetőkre és a csókos kollégákra rengeteg a panasz az újak részéről.Ezek után a tulaj nem is értem ,hogy miért csodálkozik a havi 30 %-os fluktuáción.Pár emberkéről tudjuk,hogy átmentek német céghez hasonló munkakörben és jé csak napi 8 órát kell dolgozniuk és állítólag átlag 1400 -1600 € -t kapnak havonta amiből már szerintem simán bérelhet magának lakást.A többi telephelyünk kis városokban van.

Mick Richards (UK) 2017.04.23. 11:21:35

@Főgebra:

Ezt adom. Mondom pesti bunko vagyok.

gabors 2017.04.23. 11:22:26

@Pdudas: "az nem Szijjartoeknal szokas? Csalad besegit hazat venni :)" lehet a nevekkel gondom van ... de a lezer jani egy taskahordozo csicskas volt a 90-es evekben most meg mar svajci szamlakon gyujti a lovet a gyerekek tanittatasara ... hogy a hollo vajja ki a szemet minnel hamarabb

Brix 2017.04.23. 11:25:33

Szerintem ma már egyre kevésbé éri meg elmenni, hacsak nincs valami különleges szaktudása az embernek. Aki szakképzettséget nem igénylő munkát vállal, az bizony könnyen megtapasztalja a " rabszolgalétet" Nyugaton dolgozni - beállni a sok millió bevándorló után a sorba- egyre kevésbé perspektíva. Aki itthon nem tud rendesen elhelyezkedni , a mostani javuló munkapiaci helyzetben az kint sem fogja sokra vinni...Ha szimplán összehasonlítjuk a kereseteket, akkor még attraktívnak tűnik a különbség, ha vásárlóerő-paritáson , akkor már nem igazán...A jövőbeli trendek , meg egyértelműen a kelet-közép-európai bérfelzárkózást mutatják! Itthon szűkül a munkaerő kínálat , nyugaton meg egyre növekszik, köszönhetően a kontroll nélküli migrációnak. Egy pár év múlva , már csak szakmai tapasztalatszerzésre mennek majd a magyarok Nyugat-Európába, a tömeges vendégmunka vissza fog szorulni...

Fekete Pestis 2017.04.23. 11:26:14

@szÖveges professzor:
lakás skandináviában horror: 5.000.000 dkk/skk -nál kezdödik egy normális darab.

viszont olcsóbb helyeken (NL, D, F) a lakásárak a magyar lakásárakkal vannak pariban.

anglia felejtös, na az tényleg drága ( még bankkalkalmazottaknak [ SVP szintig] is), oda csak csúcsvezetönek érdmes elmenni.

egyébként meg a magyar fogyasztási cikkek ára ( mosószer, tej, stb) sokkal magasabb, mint a skandináv ( nem is beszélve a többiröl).

Pdudas 2017.04.23. 11:26:24

@Duplaxiii:
ahelyett, hogy elveznek a nemzeti stadionoknban a nemzeti csapatok nemzeti kuzdelmenek nemzeti felemeloseget...
Szemetek, halatlan banda. Lokjek oket 'a padlola le'...

Pdudas 2017.04.23. 11:26:41

@Tibi !:
Erre a majdnem ugyanarra a termekre van mar 2 peldam is.

Illy kave. 3 piac letezik szamukra. Olasz, nemet, egyeb. Csomagolas ugyanaz, vonalkod detto, beltartalom nem. (ismeros testvere dolgozik ott).

Teljes kiorlesu kenyer. Szloveniaban megvasarolva 30% koruli a teljes kiorlesu liszt benne - innen 15 kilometerre az olasz hataron meg 62%. Pont talalkoztam az adott lanc egyik vezetojevel egy konferencian, meg is kerdeztem. Valasz (bullshit): orszagonkent kulon beszallitotol van a termek, ezert az osszetetel is igazitva van az igenyekhez. A baj csak az azonos vonalkod. Abban ugyanis az orszagkod is szerepel - egyertelmuen meghatarozva honnan szarmazik :)

Mocskosmultik :)
Mindet beszantani, soval behinteni, Lorincnek odaadni. :)

Pdudas 2017.04.23. 11:27:00

@Buchhalter:
van abban valami igazsag, hogy a magyar lehuzza a masik magyart....

En is hallottam ilyesmiket - sajnos sokan nyelvtudas nelkul indulnak neki, igy az ilyen mocskok halojaban kotnek ki. Azan hirdetik, hogy szemet nemet. Holott nem is nemetnek dolgoznak - vagyis de, csak a magyar kozvetitojuk lehuzza oket a nemet es a rabszolgaber kozti tetemes osszeggel.

Szerencsere errefele segitjuk egymast, talaltam mar munkat nem egy magyarnak. Termeszetesen ingyen. Igazabol nalunk meg fejpenz sincs - lehet hamarosan szukseg lesz ra, mert nehez jo munkaerot talalni.

Duplaxiii 2017.04.23. 11:27:55

Most meg megjelenik???????????????
Akkor visszavonom, és a blogmotort javítsátok ki!

Főgebra 2017.04.23. 11:28:23

@Mick Richards (UK):
Egy szóval nem mondom! De, hát egy kb Pécs nagyságú - lélekszámú - város!

Netuddki. 2017.04.23. 11:30:07

Mellesleg meg, ilyen kis, messziről jött, rapcsák táskacipelő, hazudós, tolvajfideszes hakapeszi mikitől még bizonyítékkal se hinnék el semmit. Főleg ha a bizonyítékot a századvég, nézőpont intézet szállította nekik.

Fekete Pestis 2017.04.23. 11:30:22

@midnight coder:
20 év: pont annyi van hátra a nyugdíjig. ;;)

@Pdudas: a magyar politikus szinvonala az elmult 25 évben konstans és a magyarok általános szinvonalát tükrözi.

======================

Megjegyzem, nem tudom, mire fel ez a felháborodás a lázár ellen. elmondta amit gondol, joga van hozzá, még szólásszbadság van. nyilván a maga szempontjából ( ti. hogy legyen adófizetö akinek a pénzén stadiont lehet épiteni ) igaza is van. m.o-n meg nem szokás relativizálni és a másik szempontjából nézni a dolgokat [magyar sajátosság], így más nem is várható töle.

Határátkelő 2017.04.23. 11:32:26

@Duplaxiii: A cikk alján láthatod, hogy a kommentek előzetes moderálás után jelennek meg. A moderálási alapelveket pedig szintén a cikk alatt linkelve megtalálod.

gabors 2017.04.23. 11:32:39

@Brix: "Aki szakképzettséget nem igénylő munkát vállal, az bizony könnyen megtapasztalja a " rabszolgalétet" Nyugaton dolgozni "

PLEASE !!! probaltad ?? ha nem akkor ne irj ilyeneket !!

Pdudas 2017.04.23. 11:33:57

@gabors:
Azt en is hallottam, hogy soha egy percet nem dolgozott allami szferan kivul. Ezek utan nem csoda ha urizalasnak tunik a vadaszat es egyeb koltseges hobbi.

Hiszen sokan tobbszoroset keressuk egy magyar miniszter fizetesenek (juttatasokrol ne is beszeljunk), megsem csinaljuk a rajuk jellemzo dolgokat.

Nem csoda, ha az otthoni kisember zsebeben kinyilik a bicska.
De eddig ugy tunik jol mukodik az agymoso technika es a 'divide et imperat' elv.

Akinek egy csepp esze van az mar ugyis kintrol irogat - kiveve a politikai meggyozodeses holdudvar tagjait. Meg persze egy nagyon kicsi reszt a tarsadalombol akik szepen meg tudnak elni nelkuluk is (amig hagyjak), es tulajdonkeppen szarnak a politikara.

gabors 2017.04.23. 11:36:17

@Pdudas: ezt mondom hogy a legutobbi adatok is tobb evesek ha mar akkor (2013) a GDP 3%-a volt a hazautalt penz ez kb pont a novekedes ha meg levonjuk a az EU (az ami ellen most eppen harcolni kell a plakatok alapjan) meg 2-3% akkor kb 5%-al csokkenne a GDP ... HELLO LEZER ???

gabors 2017.04.23. 11:42:11

@Pdudas: "Szerencsere errefele segitjuk egymast," ez hol van ???

amugy nem erdekel szemelyesen mert 27 ev alatt egyszer sem kertem vagy kaptam segitseget magyartol :-((((

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 11:48:55

@gabors: mindig kitàrgyaljuk egymàs fizetèsi papírjait a kolegàimmal.
Az àllàshirdetèsben is benne van hogy pl sous chef havi bruttó 4000euró.

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 11:49:30

@gabors: èn rengeteg magyarral találkoztam aki segìtőkész volt.

gabors 2017.04.23. 11:51:42

@Sexual Harassment Panda: "mindig kitàrgyaljuk egymàs fizetèsi papírjait a kolegàimmal." Hol ??? mert mint irtam itt ez nem szokas ...

átlátó 2017.04.23. 11:52:32

...ez a Jani a Pál utcai fiúk Gerébje...mellesleg bemondta a rádiójuk, ( Kossuth adó ) hogy erősen csökkent a munkanélküliség...az osztrák határ közelében főleg így van. Elmentek rabszolgának.
Jani, - legalább komplikált hülye lennél, mint a főnököd.
Jut eszembe...ennek a Janinak ki kéne mennie terepmunkára...hogy lássa, hogy például Narda és Schandorf között micsoda nagy ellenőrzéseket folytatnak az látens labancok. Akiket ugye a Brüsszel megdicsér, ha a schengeni határokon belül vegzál, bezzeg a magyarokat ekézi, ha külső határon kerítést emel. Ezzel amúgy egyetértek, meg a kettős társadalmak kialakulása ellen is. Ha kérhetném ennek mentén a megyei rendőrkapitányságokon a cigány társadalom összekötőinek státuszát megszüntetni, ezzel együtt a muter kertje nem közös régóta integrálódásra várók...
Továbbá. Ha a vasfüggönynél malenkij robotban megállítjuk mi parasztok a brüsszeli támadást, - ti hintalovak ott keleten a hátamba hozzátok a ruszkit? Bezzeg, amikor pudingot kell zabálnotok arra a Zemberektől fölhatalmazás van, de ha támadást kell megállítani, akkor gyertek oszt melózzatok...elegem van belőletek háborús uszítók. Lacik, Janik, Petik, Vikik, Árpyk, Tónik, Lalik és egyéb hintalovak. Nektek is mennetek kell, menni is fogtok...a miskolci rendőrkapitány és a kurva este szerint. Én még mindig magyar állampolgár leszek, amikor ti már a halál faszán.

Pdudas 2017.04.23. 11:52:32

@Tibi !: Churchill mondta (ha jol remlik): statisztikanak akkor hiszek, ha magam hamisitottam :)

Pdudas 2017.04.23. 11:52:32

@gabors: nem vagyok egy penzugyileg kepzett ember - nem tudom hogyan szamoljak a novekedest es az eladosodast. Sokan azt mondjak az EU penzek nelkul a fu sem none. Az biztos, hogy kevesebb lenne amit ellophatnak.

Netuddki. 2017.04.23. 11:52:32

@Pdudas: "Valasz (bullshit): orszagonkent kulon beszallitotol van a termek, ezert az osszetetel is igazitva van az igenyekhez."

Ez lefordítva gyakorlatilag, a parasztoknak ez is jó lesz.
Ha egy országban gyenge a társadalom érdekérvényesítő képessége, akkor aranybánya a globális multicégek cégek számára.
Magyarországon pedig sajnos gyenge. Erre a legjobb példa, hogy olyan vezetőink vannak akik aprópénzért eladnak bennünket ezeknek a globális multiknak. Olyanok akiket egyszer sikerült megválasztani, aztán még kivakarni se lehet őket utána a parlamentből.

Pdudas 2017.04.23. 11:52:32

@gabors: Szlovenia, tengerpart. Nem vagyunk sokan, csak kb 10 fo.

Netuddki. 2017.04.23. 11:52:32

@gabors: Szerinted?
Segítség: Ráböksz a nevére, aztán az aktivitásánál rákeresel a "ballib" szócskára.

gabors 2017.04.23. 11:52:57

@Sexual Harassment Panda: "èn rengeteg magyarral találkoztam aki segìtőkész volt. "

segitokesz az volt sok itt is csak nem segitett ... sot !! kurva nagy kulonbseg ...

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 11:54:37

@gabors: ha mindenképp negatív akarsz lenni, csak rajta!

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 11:57:38

@Pdudas: na jó de ebből én magam 3milliàrdot utalok, a többit a màsik 500k

gabors 2017.04.23. 11:58:36

@Tibi !: "Ha egy országban gyenge a társadalom érdekérvényesítő képessége, akkor aranybánya a globális multicégek cégek számára."

ez eleg nagy hulyeseg ... vagy "fideszpeak" ezert kelll a NER !!

gabors 2017.04.23. 12:00:42

@Sexual Harassment Panda: "az öltözőben"

ja akkor ertem ... "oltozo ??????" en bemegyek a sajat kocsimmal es nem kell atoltozni ... sem elotte sem utanna de akkor fasza hely lehet ahol oltozni is kell

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 12:02:51

@gabors: szóval ahol àt kell öltözni az rossz munkahely.
Èrtem.
Szép napot.

gabors 2017.04.23. 12:04:17

@Sexual Harassment Panda: "szóval ahol àt kell öltözni az rossz munkahely."

nem rossz nem is ezt irtam ... hanem az mas "akkor fasza hely lehet" ezt irtam ...

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 12:07:50

@gabors: képzeld, a turizmusban, vendèglàtàsban, egèszsègügyben, rendvèdelmi szerveknèl, szórakoztatóiparban van külön munkaruha.
Nem mindenki olyan "szerencsés" mint te, hogy egy db ruhàban éli le az életét.

gabors 2017.04.23. 12:10:12

@Sexual Harassment Panda: "rendvèdelmi szerveknèl"

ez azert nem szokas a HA-n hogy valaki kimegy Londonba rendornek :-)))

es valoban rendvedelmi szervhez SOHA nem mennek .... csak ha visznek

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 12:16:06

@gabors: viccet félretève, a szállodaiparban dolgozom, ès a közvetlen kolegáimmal kivesézzük egymàs fizetési papírjàt.
Mint màr említettem volt, èn vagyok az egyetlen nem német, ìgy èrthetetlenül àllok azon hírek előtt hogy vendéglàtàsban csak olcsó keleteurópaiak dolgoznak.
Sztem bruttó 3500 euró nem èhbèr, ha ehhez a kedvezményeket hozzàadjuk kifejezetten jó.
Ja, dolgozni kell?
Hàt az lehet.

gabors 2017.04.23. 12:19:25

@Sexual Harassment Panda: en el is hiszem amit irsz ... csak meglep mert mint mar irtam errefele ez teljesen ismeretlen ... meg olyan is van (ugyan nem ahol dolgozom) ahol eleve benne van a megallapodasban hogy a fizetesrol nem lehet nyilvanosan meg beszelni sem foleg nem a kollegak kozott.

de ha "nemetben" ez igy van nem rossz foleg a "szagszervezet" szeretheti ezt hogy mindenki tudja hogy ki mit keres :-))))))

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.04.23. 12:20:06

Tanuljatok már meg magyarul kedves újságírók!!! Rabszolga vagy-e? Így helyes. Egyébként a cikk tartalmával egyetértek.

Pdudas 2017.04.23. 12:20:06

@Tibi !:
a helyzet az, hogy eloszor itt is 62% volt a teljes kiorlesu kenyerben a teljes kiorlesu liszt.... Aztan egyszer csak megvaltozott. Mivel ilyen kozel van olaszorszag, igy idonkent oda is elmegyunk vasarolni (kb mintha egy szomszed keruletbe menne az ember). Ott meg meg a regi volt. Hat veszunk ott, nekunk tok mindegy hol koltjuk el a penzt.

Anyamek is mondtak, hogy az Illy kave finomabb, ha mi hozzuk.
Eloszor nem ertettem, majd a fentiek tukreben mar vlagos, hogy az olaszoknal (a gyar toveben) megvasarolt Illy kave az nem ugyanaz, mit amit otthon az Auchan polcarol leveszel.

Amugy is imadjuk az olasz konyha nagyszeruseget es egyszeruseget - eddig barhova ultunk be, mindenhol kituno etelt/italt kaptunk. Ugy talaljuk, nem rizikos, naluk annyira magas a vasarloi ontudat, hogy a szar nem marad meg. Igy ami nyitva van az jo :)

northwind 2017.04.23. 12:20:06

Szerintem van igazság benne, évente 1 hónapot külföldön töltök, találkozom olyan magyarokkal, akik kint dolgoznak, mind rabszolga, ráadásul úgy próbálnak spórolni, hogy min. 4-5-en bérelnek lakást...jól keresnek? biztos 5 euró/óra, de szarabbul élnek...sose élnék együtt 4-5 tök idegen emberrel....

Pdudas 2017.04.23. 12:20:06

@gabors: szerintem az o munkakoreben nem abban a ruhaban dolgozik amiben bemegy dolgozni. Igy van oltozo.

Nalam is, bemegyek mondjuk farmrben, ha kell atvedlek oltonybe.
Attol fugg, lesz-e valami meetingem vagy aznap irodazok (kutya se lat egesz nap).

Most epp azon gondolkodom, hogy biciklivel jarok be - igy mindenkeppen kell zuhizni es oltozni. 12km egy iranyban - tegnap probabol lenyomtam, faj is kicsit az ulepem. :)

Netuddki. 2017.04.23. 12:20:06

@gabors: "ez eleg nagy hulyeseg ... vagy "fideszpeak" ezert kelll a NER !!"

Hö?

Osztánek, te onnan az USA-ból, honnan tudnád mi is valójában a NER?

élhetetlen 2017.04.23. 12:21:25

@Horthy Miklós cselédje: Ezaz, csak logikusan! Itthon egy alacsony kereset 100 ezer körül van, egy albérlet Pesten szintén. Mit csinál, akinek a szülei nem tudtak lakást venni?

gabors 2017.04.23. 12:22:29

@Sexual Harassment Panda: "Sztem bruttó 3500 euró nem èhbèr"

ezt csak ugy lehet megitelni hogy HOL ??????

ahol elek ott ez nem lenne tobb mint hogy eppen megel hetrol hetre (hagyma szerint kozeposztaly persze)

gabors 2017.04.23. 12:25:19

@Tibi !: "USA-ból, honnan tudnád mi is valójában a NER? " nem a sajat boromon persze de azert van skype es a csalad erzi nem is kicsit ..... (egy ket mas "ismeros is " aki nem fel a NCIA-to also known as TEKl

adg 2017.04.23. 12:25:42

@gabors: szerinted hol? Mar tobbszor konkretan utalt ra.
"èn vagyok az egyetlen nem német"
Vajon hol? Spanyolorszag talan? :))

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 12:25:55

@gabors: elvileg itt sem lehetne kitàrgyalni, de akikkel napi 8-12 óràt eltöltesz, egy idő után kialakul az a viszony.
Illetve mindenki tisztàban van az átlag fizetésekkel, álláshirdetèsben is benne van.
Kizàrtnak tartom hogy egy keleteurópainak azt mondjàk hogy te 2000euró helyett csak 1400-at kapsz mert mondjuk lengyel vagy

adg 2017.04.23. 12:27:37

@northwind: pontosan igy van, mind ezt csinalja, csak sokan elhazudjak.

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 12:28:42

@gabors: Németorszàg.
Àtlag kezdő fizetès a szakmàmban (cukràsz+gimn èrettsègi+2nyelvvizsga)
3500bruttó +teljes ellàtàs.

adg 2017.04.23. 12:30:32

@Sexual Harassment Panda: ne nekem, gaborok kivancsiak ra. En olvastam, hogy No, annyi nekem eleg. Nem igazan vagyok kepben arakkal/berekkel. :))

gabors 2017.04.23. 12:31:14

@adg: " szerinted hol? Mar tobbszor konkretan utalt ra.
"èn vagyok az egyetlen nem német"
Vajon hol? Spanyolorszag talan? :))"

nem tudom de hogy nemet az meg nem igazan eleg ... en csak arrol tudom barmit is mondani hogy USA, de itt is NAGYON nem mindegy hogy hol melyik allam es azon belul is HOL ???? mert pl New York VAROS es kornyeke meg csak nem is reprezentative New York allamra sem ... szoval KURVA nagy kulonbseg van hogy valaki brutto $3500-at keres mondjuk LA vagy NYC-ban vagy Flint MC ha nem erted az sem baj

gabors 2017.04.23. 12:34:56

@adg: "gaborok kivancsiak ra. " felre ertesz remelem csak veletlenul ...

amit "probaltam" mondani hogy a szam nem sokat szamit mert relativ meg orszagon belul is !!!

de nem baj ...

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 12:35:03

@gabors: 3500 bruttóból egèszen biztosan nem "rebszolgaként" tengődsz.
Ennyi kb a német àtlagfizetés.

szalka240 2017.04.23. 12:36:41

@gabors: Az előző munkahelyemen még nekem is benne volt a munkaszerződésemben, hogy nem beszélhetek a kollégákkal a fizetésről. De ha jól tudom, egy ideje törvényt hoztak róla, hogy a munkaadó ezt nem tilthatja meg. Sőt a 200-nál több alkalmazottal rendelkező munkaadóknak kötelező a munkavállaló kérésére elárulni, hogy a hasonló munkakörben dolgozó kolléga fizetése mennyi.

adg 2017.04.23. 12:41:40

@gabors: de ertem, csak azt nem ertem, ez miert ennyire kardinalis kerdes. De most mar tudod, happy days.

gabors 2017.04.23. 12:41:52

@Sexual Harassment Panda: "Ennyi kb a német àtlagfizetés. "

de ez nem szamit !! nemet atlagfizetes az baromi keves mondjuk Berlin-ben vagy Koln-ben (nem tudom) de nagyon fasza lehet mondjuk valamelyik kelet nemet faluban ..... na ezt probaltam mondani (ez amugy valszeg igaz barmelyik orszagban)

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 12:43:18

@gabors: biztos vok benne hogy az àtlagfizetèsből nem "rabszokga"-kènt élsz Németországban mint ahogy Lázàr úr állítja.

patkányarcúáginéni 2017.04.23. 12:44:57

Ahogy beleolvastam,azt hittem hirtelen, hogy a Klubrádió fórumára tévedtem, vagy a 444-re. Egy szerencsétlen ellent mer mondani, erre az egész társaság habzó szájjal ráugrik...Jól elvagytok ti is egymással.

Erik Bálint 2017.04.23. 12:45:12

@Fekete Pestis: Hollandia olcsó lakás? Ezt honnan szoptad ki? Egy egy szobás 30 négyzetméteres lakás ára Amsterdamban 60 millió forint fölött van.

Boost Boosted 2017.04.23. 12:45:32

ja majd ugy 30 év mulva eléred az 5 évvel előtti fizetésem szintjét:))) fizikai munka mi:)))

Cpeti123456 2017.04.23. 12:45:39

Hazajövetellel kapcsolatban nem tudom, hogy mi az általános álláspont, de a húgom a második gyerekét várja külhonba - az első is oda született - és jelenleg se kedve, se gondolata, hogy visszatérjen Magyarországra.
Nem erre kérdezte Besenyő Pista bácsi, hogy "Margit noormááliss?"

gabors 2017.04.23. 12:47:14

@adg: csak kb azert .......

mert nem akarok nagyon szemelyes lenni mert kesobb ebbol bajom lehet...

de

pl en joval az atlagfizetes felett keresek DE AHOL ez tortenik a napi megelhetes is JOVAL koltsegesebb, kocsit kell fenntartani hazat kell fenntartani, feleseget kell fenntartani (ez mondjuk opcionalis), van meg macska is meg kutya is (gyerek az nincs istennek koszonhetoen persze) es a kaja sem olcsobb ... na de elni is kell igy a sor is tobbe kerul

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 12:48:28

@Cpeti123456: és persze ha a hugod külföldre szült, akkor mindenki így gondolja.
Èrtjük.

Boost Boosted 2017.04.23. 12:55:04

@venomspawn: kifogás, bármikor meg tudsz tanulni németül is ha akarsz

Boost Boosted 2017.04.23. 12:55:11

@Sexual Harassment Panda: senkire nincs hatással az hogy te mit meg hogy gondolsz azért mert gondolsz valamit még nem lessz igaz:))

Boost Boosted 2017.04.23. 12:55:29

@Horthy Miklós cselédje: hulyeséget beszélsz:) de nembaj ott ez normális:)

P.Elliot 2017.04.23. 13:24:49

@gabors: Gondolom vannak vedoruhak most is. Lepodj meg, amikor meg Magyarorszagon eltem es a koraszulott korhazban dolgoztam at kellett oltozni naponta friss benti ruhaba mindenkinek, beleertve az orvosokat is de meg ez sem volt eleg. Le kellett zuhanyozni csak ugy oltozhettel at. Elsoszamu szabaly volt hogy piciket meg ne fertozzuk valahogy, a mai napig szep dolognak tartom hogy odahaza ennyire vigyaztak a koraszulotekre.
Manapsag is sok munkahely van ahol kotelezo a vedoruha...

Indriq 2017.04.23. 13:24:58

@bluebear: ez szleng és poén. Lásd: "buzi-e vagy?" :)

JohnDoeTheReal 2017.04.23. 13:25:23

Ekkora habot verni a semmiből?! Ez még a "köteles" beszédre felépített cirkusznál is szánalmasabb. Nagyon el lehetsz keseredve (, vagy nagyon jól fizetnek)!

Cpeti123456 2017.04.23. 13:25:35

@Sexual Harassment Panda:
Na. Nem kötözködésként jegyeztem meg egy gondolatot, ellenben akciód reakcióra késztet.
1. Kizárólag a testvérem álláspontját jegyeztem meg, nem volt benne általánosság mint ahogy te jelezted a többség véleményét az "értjük" kifejezéssel. Sőt még azt sem kértem, hogy mindenki így gondolja vagy vélekedjen hasonlóan. Itt lehet valami képzavar?
2. még ez "sajnos" olyan világ ahol a vélemények különbözőek, emiatt ütköznek is, de az ilyen gondolatgyárak végső eredménye az, hogy talán jobb születik szellemiségben.

További kellemes vasárnap délutáni kommentelést kívánok.

Shaktee 2017.04.23. 13:32:50

Na monti, sajnákom :(

Maradt 3, oilers, sens, leafs....

SzZoole 2017.04.23. 13:50:32

@gabors: "gyerek az nincs istennek koszonhetoen persze"

A baxasal probalkoztal mar,imadsag helyett...........

élhetetlen 2017.04.23. 13:53:17

@Tibi !: Kicsit unalmas már ez a „a parasztoknak ez is jó lesz” szöveg. Lázár nekiugrasztotta a NEBIH-et egy nagy összehasonlító tesztnek, kimutatandó, hogy mi vacak árut kapunk. És lelkesen közölte, hogy igen, a 100 termékből hetven eltér.
portal.nebih.gov.hu/documents/10182/323140/03.29_Terme%CC%81k-o%CC%88sszehasonli%CC%81ta%CC%81s_kiadv%C3%A1ny.pdf/2cd70738-db21-4fad-8af0-2c53290935a9 . És ha van rá kapacitásod, akkor figyeld azt is, hogy a 4%-os sört hasonlítják össze az 5%-ossal. Nézd azt is, hogy mit gyártanak itthon, mert amit itt gyártanak, az magyar szabványnak kell, hogy megfeleljen. Egyébként a különbségeknél ilyenek is vannak, hogy pl. babérlevél, a nyugati foltosabb, a magyar íze intenzívebb. Hű, de ki van tolva velünk.

LyukasBogrács 2017.04.23. 13:53:27

"a rabszolgaság eleve hülyeség, (...) hihetetlenül degradáló is, mert azt feltételezi, hogy emberek képtelenek dönteni a saját sorsuk felől."

Nem nekünk mondta, hanem azoknal akik otthon maradtak. Egy tekintélyes részük el is hiszi. A határon túliak véleménye (a tényekkel együtt) pedig nem számít ennek a bandának.

Pitya21 2017.04.23. 13:54:22

@midnight coder: Én tíz éve többet kerestem, mint ma. Rabszolgák pedig az itthoni munkavállalók lesznek, ha ezek a hazaárulók (azok, hiszen pénzért árulnak állampolgárságot és magyar földet, és önként küldik a választópolgárok adatait Moszkvának...) életbe léptetik a (rabszolga)munkatörvénykönyv aktuális változtatásait.

Herr Géza 2017.04.23. 14:22:57

@Sexual Harassment Panda: Lótúrót. A cukrásznak a bruttó 3500 sem átlaga, sem kezdője nem lesz és pláne nem átlag kezdője. (Meg még teljes ellátás....)
Volt már róla szó, te ennyit kaptál annak idején, elhiszem, csakhogy azt "speciális" területen,luxusszállodában, a beosztásodra kaptad.
A cukrász átlag fizetés N.o.-ban átlagban nem éri el a 2500 bruttót. Csak szólok.

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 14:37:12

@Herr Géza: 1., a luxusszálloda az miért speciális terület??
Szerintem meg de, a kezdő fizetés 1800-220euró nettó havonta, + ellàtàs.
Jelenleg a bruttóm 3500, ebből 2000-et kapok kèszhez.
A lakàsom havi 450 euró, ebből 350-et a szàlloda fizet, a rezsit èn.
Ètelre, italra, tisztítószerekre 100 eurót költök, napi 2 ètkezést a szàlloda biztosít, a többi èlelmiszert, stb onnan hozom beszerzési àron.A ruhám tisztítàsàt a szálloda fizeti.
Egyfolytában keresünk embereket.
A kolegáim mind helyi nèmetek.
Honnan a fenéből veszutek hogy a vendèglàtàsban olcsó keleteurópaiak dolgoznak èhbèrèrt???

DieNanny CH 2017.04.23. 14:37:52

@Brix:

"Aki itthon nem tud rendesen elhelyezkedni , a mostani javuló munkapiaci helyzetben az kint sem fogja sokra vinni.."

Szerintem te még vidékieket nem láttál/hallottál munkát keresni. És nem úgy vidéki, hogy NEM pesti, hanem esetleg faluban lakó, ahova 4x megy naponta a busz.
Unokatesóm varrónőnek tanult, meg élelmiszer eladónak, mégis, sehol a közelben nem talált munkát, kénytelen volt egy gyárba menni, futószalag mellé.

Kicsit tájékozódj, mielőtt vádaskodsz.

Főgebra 2017.04.23. 14:38:28

@Herr Géza:
Géza bácsi!
Ilyen csúnyaságot tenni a nullás liszttel! Nahát!

Pop40 2017.04.23. 16:03:51

Kedves posztoló, ez a blog sokkal jobb annál, mint hogy a fideszes maffiózók épp aktuális hazudozásait taglald rajta. :-)

Az egyetlen, amit a fideszmaffia dumáiról tudni érdemes, hogy teljesen fölösleges bármi logikát keresni a hazudozásaikban: mindig azt hazudják, ami az épp aktuális húzásaikat-lopásaikat alátámasztja. Ma ezt hazudják, holnap azt, tökmindegy, ha az egyik üti a másikat.

"fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy szerinte fel fognak értékelődni a közép-európai egyetemek (ennek azért az elmúlt hetek történései után van egy kis plusz húzása)"

No, ez tényleg üt :D
Bár végül ebben tényleg igaza lett, egy Közép-Európai Egyetem valóban felértékelődött, mióta rárontott egy komcsi diktátor, meg az ostoba hívei :D

2017.04.23. 16:03:58

Amikor Lázárt jellemeztem egy akkor külföldön élő magyarnak, először félreértette. Nem azt mondtam róla, hogy államférfi, hanem azt, hogy ezek között ilyen hatást kelt! Sajnos leégetett ezzel a rabszolgázással, mert már azt a hatást se kelti.

Első avagy Egetverő Arrogancia 2017.04.23. 16:04:02

@szÖveges professzor: Várom a posztot, engem felettébb érdekel. Én csak az angol-magyar viszonyokat ismerem.

Sir Galahad 2017.04.23. 16:04:10

Lázár hülyén fogalmazott, amivel dobott ide egy gumicsontot. Tényleg rettenetesen unalmas már olvasni azokat a hozzászólásokat, amikből kiderül, hogy egy csomó ember rácsodálkozik: jé, nyugaton magasabbak a bérek. Hát ja, azok, azok is voltak mindig, meg lesznek is. És k-eu-ból csak akkor nem mentek ki oda a fiatalok, ha ezt adminisztratív eszközökkel korlátozták. Ezt szeretnék visszahozni?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.23. 16:04:16

@Sexual Harassment Panda:

"Jelenleg a bruttóm 3500, ebből 2000-et kapok kèszhez."

Nem zavar hogy szétadóztatnak?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.23. 16:04:31

@Sexual Harassment Panda: ..

"Honnan a fenéből veszutek hogy a vendèglàtàsban olcsó keleteurópaiak dolgoznak èhbèrèrt???"

Talán mert így is van.

Grazban kelet európai szakácsok főznek a vendéglátásban minimálbérért főleg.

Van ahol még azt se adják meg a kisegítőknek.

30 órás bejelentés, 50 órás munka, túlórák lenyelve, nagy profit felnyalva.

Brix 2017.04.23. 16:16:31

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Kedves Nanny! Éppen az élelmiszer eladókból és a varrónőkből van a legnagyobb hiány Magyarországon. Aki akar, az el tud helyezkedni, nem is annyira rossz pénzért. Az egyik pénteki kelet-magyarországi újságban (Hajdú-Biihari Napló..) láttam, hogy 160-220 ezres nettó fizetésért kerestek bolti eladót...Ki az, aki elmegy hasonló munkakörbe 1100-1400 eurós nettóért külföldre dolgozni? Szerintem semmi értelme!
10 évvel ezelőtt nagyon megérte nyugaton dolgozni, akkor még kb 7-8-9x különbség volt a kinti minimálbér/átlagbér és a magyar fizuk között... Azóta egyre jobban záródik az olló...Most jó ha a 3x többet lehet keresni Nyugat-Eu-ban, mint itthon...Ami vásárlóerő-paritáson számolva olyan 2x-es különbség.
A nyugat-európai fizetések, főleg a fizikai munkakörökben , az elmúlt 10 évben alig emelkedtek, mert bárki bármit mond, ott is a munkaerő kereslet-kínálati viszonyok határozzák meg a béreket. A beáramló több millió új bevándorló jelenléte , meg nem a nagy további béremelések irányába hat...
Persze, összességében messze vagyunk még Európa legfejlettebb magországaihoz életszínvonalban, de a trend mindenképpen a felzárkózás. Azt sem szabad elfelejteni, hogy saját hazánkban könnyebben alakíthatunk ki karriert , mint egy új országban , idegen környezetben, ahol már a társadalom jelentős része torkig van a bevándorlókkal.

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 16:16:51

@Horthy Miklós cselédje: hogy lehet hogy egyetlen keleteurópaival nem talàlkoztam 4 èv alatt??
Vagy a német is minimálbèrèrt dolgozik?

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 16:19:03

@Brix: 220 .000 Forint vs 1400 euró.
Az meg h torkug vannak a bevàndorlókkal sztem túlzàa

FutureFry 2017.04.23. 16:24:25

@gabors: "a fizetesrol nem lehet nyilvanosan meg beszelni sem"
Adam Ruins Everything - Why You Should Tell Coworkers Your Salary: youtu.be/7xH7eGFuSYI

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.23. 16:24:27

@Sexual Harassment Panda:

Brutális adók, itt 3000 ből marad nálad 2000 alapesetben.

Pedig itt is durvák az adók.

Csak tátom a számat a rengeteg adóra.

2017.04.23. 16:53:08

@Brix: Vagy túl fiatal vagy még, vagy túl öreg, mert ezek szerint nem gondolkodsz 20-25 évre előre. Ha már nem leszel aktiv, nyugdijad ugyan lesz-e 20 év múlva Magyarországon? Olyan nyugdijad, ami mellett nem kell kukabúvárkodnod? Hát nem.
Már ha átlagpolgár vagy, és a céged valóban befizet utánad minden hozzájárulást. Az átlagfizetésedből meg félretenni legfeljebb úgy tudsz, ha minden hónapan mindent kiszámolsz fillérre. De ha beüt egy vis major eset (lerohad a mosógéped), akkor lőttek az a havi megtakaritásodnak. Arról nem is beszélve, hogy milyen fasza az az élet, amit végiggarasoskodsz, csak hogy majd az állami nyugdijadból ne halj éhen. Ja, tök fasza.

Mikkamak 2017.04.23. 17:54:10

De magyarul nem úgy lenne helyes, hogy "Rabszolga vagy-e"?

Herr Géza 2017.04.23. 17:54:20

@Sexual Harassment Panda: Maestro, a cukrászok mondjuk 80-85%-a nem szállodában dolgozik, hanem pl. üzemi komyhán, sima étteremben, cukrászdában, pékségben, meg akárhol. Na ehhez képest a luxusszálloda konyhája elég speciális terület, nem?
Aztán kicsit beszélsz össze-vissza is, mert ugye kezdő átlagbért emlegettél a bruttó 3500-zal, most már ott tartasz, hogy a kezdők 1800-2200 NETTÓT kapnak, igaz a te nettód ha jól rémlik több év után is 2000 €. Továbbra is: a te helyzetedben, a szállodában, akármilyen pozícióban nyilván lehet ekkora fizetést kapni, de a cukrászok bő 80 százaléka nemhogy ennyit, de a felénél is alig többet keres bruttóban, mindenféle szállás, meg kaja, meg egyéb extrák nélkül. Tehát ne beszélj arról, hogy a "cukrászok kezdő átlaga bruttó 3.500", mert ez nagyon nem igaz.
Aztán meg: hol állítottam olyat, hogy a "vendèglàtàsban olcsó keleteurópaiak dolgoznak èhbèrèrt" ?? Egy szót nem ejtettem erről a témáról.

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 18:06:46

@Herr Géza: nekem ennyi pènz elèg.
Nem a fizetés a leg fontosabb.
A jelenleginél jóval nagyobb fizetèsèrt is volt ajànlatom, most is van.
De jelenleg Stuttgarthoz közel "svàbiàban" dolgozom egy olyan szàlloda èttermèben ami Németorszàg ranglistàjàn a 85.
Olyan dolgot csinàlok ami tetszik.
Ez a fontosabb jelenleg

DieNanny CH 2017.04.23. 18:15:57

@Brix:

"Éppen az élelmiszer eladókból és a varrónőkből van a legnagyobb hiány Magyarországon. Aki akar, az el tud helyezkedni, nem is annyira rossz pénzért."

Mondd ezt kérlek a 42 éves unokatestvéremnek, aki saját házban él a 3 kiskorú gyermekével.
Szerinted mennyire releváns számára egy 300 km-rel arrébb lévő lehetőség?

Mert valóban szép szólam, hogy ilyen-olyan, keresett állás létezik. De az is sokat nyom a latban, hogy hol. Szinte 90 %-ban ez számít.

Főgebra 2017.04.23. 18:29:48

@Mikkamak:
De igen!
De ez egy szleng kifejezés, a Magyarországon élők ezt jól ismerik!
Így ez a módja is helyes!

2017.04.23. 18:36:33

@Sexual Harassment Panda: Huhh, ez magas labda Herr Gézának. Én már csak egy kávét kérek ... :)))

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 18:41:19

@Pink Petsch: naés?
Az én csalàdom sváb szàrmazàsù.
A nevem is teljesen német.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.23. 18:47:59

@Sexual Harassment Panda:

Nem tudol hol élsz, de Grazban jelenleg arról szól az élet hogy a román meg magyar versenyzik hogy melyik dolgozik olcsóbban.

Le vannak dumpolva a bérek teljesen.

2017.04.23. 18:51:52

@Sexual Harassment Panda: Nem a családodra vagy a nevedre céloztam, hanem ahogy az általánosból a személyesbe terelted a fizetés kérdését.
Ja, meg egy kis popcornt is kérek még ... :)))

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 19:01:09

@Pink Petsch: nem mindenkinek a pènz a legfontosabb.

2017.04.23. 19:06:20

@Sexual Harassment Panda: Ja, csak általános alapokról kezdted a beszélgetést Gézával ...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.23. 19:21:49

@Herr Géza:

Engem inkább az sokkolt hogy 3500ról leszívják 2000 re..

Ez nem normális dolog hogy ennyi az adó...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.23. 19:22:01

@Sexual Harassment Panda:

Akinek a fizetés a legfontosabb, annak nyilván Svájcban célszerű élni.

midnight coder 2017.04.23. 19:36:04

@vajdasagi: "Ma mégis tudjuk, hogy ez egy fenntarthatatlan jólét volt, amelyet nyugati hitelekkel és az ország eladósításával tartottak fent."

Ez sajna egész Európára igaz.

Amit Orbánék csinálnak nem jó, de az a gond, hogy az amit az ellenzék képvisel legalább annyira nem jó. És amit a jelenlegi európai politika képvisel az hosszú távon jóval toxikusabb mint a NER. Orbánnak legalább van pár olyan húzása, amit jónak lehet nevezni - Pl. hogy próbál viszonylag középen maradni az EU és az oroszok között. Amit persze a nyugat felé elkötelezett baloldal hazaárulásként fog fel.

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 19:37:37

@Horthy Miklós cselédje: ott mèg rosszabb volt.
8000chf ből 5000-et kaptam kézhez, a lakàs 2000, as eü-biztosítàs 1000, a havi bèrlet 300chf volt

2017.04.23. 19:47:20

@midnight coder: Khm, nem is tudom .. az, hogy az unokád jövőjét is zálogba csapta Putyinnál, szerintem nem éppen a középen maradás jele. Kissé aránytévesztő vagy.

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 19:50:55

@Pink Petsch: engem teljesen kiborít hogy Oroszorszàg a pèldakép.
Remélem amikor újre lehull a vasfüggöny, nem kell visszamennem Magyarorszàgra

DieNanny CH 2017.04.23. 20:11:28

@Sexual Harassment Panda:

TB 1000 frank havonta??? Ejha! Miféle különlegességeket vettél bele a szerződésbe?

2017.04.23. 20:13:05

@Sexual Harassment Panda: Én sem vagyok oda a gondolattól, az biztos.
Hm, esetleg kutass fel az őseid közt szlovákot, románt, vagy állj rá a sváb vérvonalra, és biztosits magadnak egy másik állampolgárságot is, für alle fälle ;)))

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 20:24:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az önrèszem minimàl volt, és fogàszati kezelès is jàrt .@Pink Petsch: nem kell izgulni sztem.
Aki màr kint van nem fogjàk hazaküldeni.
màr 4 ève vagyok kint.
De ha gondolod csinàljunk egy gyereket für alle fälle:)
Viccet fèlre, ki az az elmebeteg aki Oroszorszàgot vàlasztja??

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2017.04.23. 20:28:16

még jó, hogy szól milyen rossz nekem, különben észre se venném, köszjani

midnight coder 2017.04.23. 20:28:22

@Pdudas: "Hatekonysag mint meroszam"

A hatékonyság van ahol igaz is lehet, de ez elég kétélű dolog.

Valóban, mi is vettünk már át projektet marokkói cégtől, és a kollégák elég érdekes dolgokat meséltek az ottani munkamorálról. És dolgozunk indiai kollégákkal, és valóban sok köztük a nem annyira nagyon okos. De sok-sok okos is van köztük, és _nagyon_ sokan vannak. Náluk inkább az a gond, hogy ha kell 1000 programozó, akkor felvesznek 1000 programozót, akkor is ha kecskepásztor. De akad ott azért bőven olyan is, aki nem ez a kategória.

Kis hazánk pedig Pl. azért érdekes ebből a szempontból, mert a legtöbb cég multi. És bizony nálunk legalább ugyanazt a szintet kell produkálnia az átlagpolgárnak mint kinn, jóval kisebb fizetésért. És bizony találkoztam már pár fejet falba verős nyugat-európai projekttel is...

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 20:32:42

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Montreux-ban laktam 2 èvig.
nem hiszem hogy van dràgàbb környèk Európàban.

2017.04.23. 20:35:39

@Sexual Harassment Panda: Hát, a gyerek megkapja az állampolgárságomat, az tuti .. te viszont csak akkor, ha feleségül veszel. Hm, szerinted megéri a rizikót? :)))
Ki, na mégis ki? Hát a teljes magyar kormány.

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 20:42:55

@Pink Petsch: ezen ne múljon, bàrmikor elveszlek!
Jó befektetès lesz mindkettőnknek.
félelmetes hogy a sok birka tapsol egy oroszpàrti kormánynak.

kék madár 2017.04.23. 20:55:14

@morph on deer: ki mondta, hogy barmi koze van az igazsaghoz???

kék madár 2017.04.23. 20:57:12

@midnight coder: "Kis hazánk az átlagpolgár számára ma élhetőbb mint kb. bármikor a gengszterváltás óta"
Ez egy eleg eros allitas, es finoman szolva baromsag, kicsit zugloiasabban pedig ordas hazugsag. Induljunk ki a tenyekbol.

2017.04.23. 21:04:54

@Sexual Harassment Panda: Hm, oké, te megkapod az állampolgárságot ... szóval, a te jó befektetésed tiszta. Na de, mi az enyém? :)))
Mondjuk, ebben zseniálisak ezek a tetvek, már a maguk undoritó módján. Amikor az egyszeri polgár egy évre előre sem tud tervezni, mert akkora a jogbiztonság és olyan tervezhető a jövő, akkor hajlamos nem foglalkozni a pár évtizedes, hosszú távon lefutó projektekkel.

Attila Mihálcz 2017.04.23. 21:16:07

Nem szívesen szólok hozzá de az elmúlt hetek eseményei és a kormányzati kommunikáció engem is átdobott a tûréshatáron. Jelentem, rabdolgaként már hat éve több a fizetésem mint egy államtitkárnak a hivatalos illetménye összes járulékkal (lopott pénzeket nem számolom, állami megrendelésekbôl származó, cégcsatornákon folyó összegeket sem) De szabadidôm több mint a Lázárium beosztottjainak, nyugodtan alszom és biztosabb a jövôm. És rabszolga feleségem is hasonlóan keres :) (igaz kimarad a fideszes feleségek nevére regisztrált/tulajdonba vett/pályázott stb halmazból de sokakat leköröz és még nyugodtabban alszik)

Herr Géza 2017.04.23. 21:16:58

@Sexual Harassment Panda: Néha úgy érzem nálad, mint ha a fallal beszélnék: "nekem ennyi pènz elèg." Mondtam azt, hogy az kevés? Minősítettem a pénzedet? Nem, csak azt kifogásoltam, hogy általánosítasz a saját pénzedről az átlagra.

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 21:29:18

@Herr Géza: én meg voltam győződve róla hogy ez az átlag.

2017.04.23. 21:34:01

@Sexual Harassment Panda: Mondtam én neked, hogy ez magas labda Géza úrnak ;)))

Herr Géza 2017.04.23. 21:47:34

@Sexual Harassment Panda: Sajátos a viszonyod a számokhoz akkor is, ha CHF-ben számolsz: 8000 bruttóból 5.700-at kapsz kézhez VD kantonban. A betegbiztosítás 1000-ért egy vicc, abban már benne kell legyen 2-3 komolyabb életbiztosítás is. Maradjunk annyiban, hogy VD-ben is egy fiatal 300 CHF-ért már köthet eü. biztosítást, 500-ért meg már komolyabbat is. Azt már nem is emlegetném fel, hogy lakásért 2000 frankot Montreuxben sem kell feltétlenül kiadni. Egy szobás kégli azért van bőven ott is 1000 körül.
És csak hogy értsd mi a gond ezzel mindig: ne mondja már azt az ember, hogy egy autó 100k euróba kerül, csak mert neki az a heppje, és annyiért vett S-Klassét.

Dikusz 2017.04.23. 21:52:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ismerősöm egy nagy ruhaipari vállalat szabászatvezetője volt. Nem értek hozzá, de akik ismerősek a textiliparban, azok azt mondják, hogy az igazgató után a második legfontosabb ember. Textilmérnökként végzett, mindent tud a szakmáról. A gyár angol tulajdonba került, azok nem sok idő után átvitték az egész gyártást Romániába. Ismerősöm szerint a textilipar gyakorlatilag megszűnt Magyarországon, nincs lehetősége -tizenéve sem volt már- elhelyezkedni, nincs hova. A varrónők meg akkor sem, most meg pláne nem keresnek jól. Szerintem az egyik legmegterhelőbb a szakmák közül.

Az eladók 200.000 Ft-os fizetését pláne Hajdú-Bihar megyében nem tudom elképzelni, de hogy őszinte legyek Budapesten sem. Valamikori szakmám eladó volt, éppen ezért érint kicsit érzelmileg a helyzetük. Egy-két üzletben szoktam beszélgetni az eladókkal/pénztárosokkal, már amennyiben lehet, mert a boltvezetők figyelik őket. Nem szabad sokat egy vevővel beszélgetni még akkor sem, ha nincs egy vevő sem az üzletben. Majd megkérdezem mennyi igaz ebből az egészből. Meg is írnám hozzászólásban, de lehet senkit sem érdekel.

Tudom nem neked kellett volna címeznem, de akik olyat írnak itthonról, hogy ilyen-olyan szuper bérek vannak a kereskedelemben, nem vitatkozom, mert nem így van.

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 21:58:46

@Herr Géza: akkor újra.
Az eddigi munkahelyeimen egy àtlag chef de partie/junior sous chef fizetés 3500 euró bruttó + ellàtàs.
Ennél sokkal jobb fizetèsek is vannak vendèglàtàsban, egy konkrèt ajànlatot kaptam múlt hèten sous chefkènt 4500bruttóèrt.
Nem èrtem mi olyan hihetetlen ebben??

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 22:00:25

@Herr Géza: Montreuxban, Veveyben 1000 frankèrt 1db szobàt kapsz, nem lakàst

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 22:02:55

@Pink Petsch: nem igazán èrtem hova akar kilyukadni.
Arról akar meggyőzni hogy nem ennyit keresek, vagy nem ennyi a kiadàsom?

Dikusz 2017.04.23. 22:08:05

@swing gitan: nagyobb betűkkel is jelent meg, minthogy meghalt Földi Imre :(

2017.04.23. 22:42:10

@Sexual Harassment Panda: Nem, azt mondja, hogy te "x" év tapasztalattal és a pozicióddal valóbban annyit keresel/kereshetsz, amennyit irtál. Viszont azt is állitottad, hogy ez az átlag kereset ebben a pozicióan, ami igaz lehet egy luxus-hotel esetében, de nem feltétlenül igaz egy cukrászda, vagy pékség, vagy nagyüzemi konyha esetében ... pedig ugyanaz a pozició, ugyanannyi év tapasztalat, csak más vendéglátóipari egység.

LittleG (uk) 2017.04.23. 22:44:05

@Mick Richards (UK): Tobb volt kollegam is ott lakik (SN25) meg mi is nezegetjuk Swindon-t, hogy ha mar nagyon nem birjuk az itteni dragasagot, lehet oda koltozunk :)

Jol erzitek ott magatokat?

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 22:44:47

@Pink Petsch: ne basszál fel agyilag, te is konyhán dolgozol, pontosan tudod hogy de, szállodaiparban ez az àtlag

Herr Géza 2017.04.23. 22:45:32

@Sexual Harassment Panda: Édes istenem b+, még mindig nincs meg a lényeg? Hányszor mondjam már, hogy elhiszem, h mennyit keresel, csak azt ne add elő, hogy N.o.-ban minden nyomorult cukrász ennyit keres, mert ez a "kezdő átlag". Olvasd már vissza saját magadat, hogy mit írtál le először, b+.
Svájc dettó. Már félrebeszélsz a bruttó-nettónál, 3-szoros árú biztosítást kötsz (szíved joga, csak ne mondd, hogy AZ eü bizt. ott ennyi), drága lakást bérelsz (szíved joga, csak ne mondd, hogy A lakás ott ennyi). Ja, "a bérlet 300 sfr". Milyen bérlet? Helyi? 30 km-ről ingázol? N.o.-ban is van bérlet havi 60-ért meg 300-ért is. Na mindegy, ha érted érted, ha nem, nem tudok veled mit kezdeni.

Herr Géza 2017.04.23. 22:52:07

@Sexual Harassment Panda: Te ne basszál fel. Gomdolom hallottál már Gastro-Tarifvertragról. Nézz bele, melegen ajánlom. Üsd be a gúggliba, hogy Konditor/in Durchschnittsgehalt: kb. 2.300-ra jön ki az átlag bruttóban. Ég és fóld, vazze. Mindketten elhissszük neked, hogy az x csillagos szállodákban, a te pozidban valóban lehet annyit keresni, mint te mondasz, de arról a pénzről a legtöbb német cukrász csak álmodik.

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 22:52:39

@Herr Géza: szóval szted a 3500bruttó Németorszàgban kiemelkedő fizetès??
Sztem meg kb minimàlbèr.

Brix 2017.04.23. 22:57:46

@Dikusz: Ha hiszed , ha nem, ezek a tények! A nagykereskedelmi láncoknál, olyan 300 bruttó körül lehet keresni átlagosan, pótlékokkal együtt, és folyamatosan emelkednek a bérek.
24.hu/fn/gazdasag/2017/03/13/marciustol-ujra-bert-emel-a-lidl/
Az említett hajdú-bihari álláshirdetés a pénteki Naplóban megtalálható...
Nyilván nyugaton még többet lehet keresni a kisker. szektorban is , de már igazán nem éri meg kimenni , ha a bérek ilyen mértékben növednek a jövőben is , mint az elmúlt időszakban. A munkaerőhiány pedig a bérek emelkedését fogja segíteni...
Az egészségügyben és az oktatásban is nagy béremelések történtek...

2017.04.23. 22:59:01

@Sexual Harassment Panda: A szállodaipar azonan nem fedi le teljes mértékben a vendéglátást. Egy pékség is vendéglátóipari egység, egy menza konyha is meg egy cukrászda is. Ezek is eletartoznak a vendéglátása, viszont az ott dolgozók nem keresnek annyit, mint a szállodaiparban. Igaz viszont, hogy jó eséllyel nem is dolgoznak annyit.

Herr Géza 2017.04.23. 23:02:15

@Sexual Harassment Panda: 5 perc alatt 20-30 aktuális lakáshirdetést linkelek neked 1-2 szobás kérókra Montreux 15 km-es körzetében 600-1000 sfr között (mit NK!) egyetlen ingatlanos honlapról. Persze, minden gond nélkül lehet 2000-ért (sőt 4500-ért is) 1,5 szobás lakást bérelni, de ugye nem szükségszerű.

Herr Géza 2017.04.23. 23:05:10

@Sexual Harassment Panda: Na menj te a hülyeségeiddel......!!!

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 23:05:26

@Herr Géza: az ügye megvan, hogy az olcsó ingatlanokra kb 200-an jelentkeznek, ès hogy èppen te kapod meg, az esély 0.

Sexual Harassment Panda 2017.04.23. 23:06:01

@Herr Géza: mièrt, szerinted egetverő fizetés??

Herr Géza 2017.04.23. 23:45:59

@Sexual Harassment Panda: Egy kicsit ismerem a svájci ingatlanpiacot immár. Több ott is az urban legend, mint a valóság. De igen, az olcsóbbakra sokan jelentkeznek, a drágábbakra kevesebben. A belvárosira sokan, az agglomerációban lévőre kevesebben. Az biztos, hogy nem feltétlenül kell a belépő ár 2-3-szorosábal számolni. Persze ez már szubjektív téma erősen. Viszont az adó, meg az eü.bizt. nem.
Ugyanis kicsit disszonáns, hogy a német nettó 2.000 a "teljes" ellátással szerinted minimálbér, miközben Svájcban lenyomtál két évet (szuper)nettó 1.700 sfr-ért (5000 nettó, mínusz 2k lakás, 1k eü.bizt., mínusz 300 bérlet). Ami ott valóban nagyon karcsú. De te tudod.

Herr Géza 2017.04.23. 23:47:54

@Sexual Harassment Panda: Nem egetverő, de fiatal cukrászként igen jó fizetés, pláne a plusz juttatásokkal együtt. Apropó, ketten laktok,a lakásban, amit a szálloda fizet?

swfla 2017.04.24. 00:11:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ezen en is neztem, de varostol meg csalad letszamtol fuggoen azert nem lehetetlen: nekunk volt 420 korul, igaz, hogy mi a legalacsonyabb biztositas / legmagasabb onresz verzioval jatszottunk, mert nem vagyunk betegek. Gondolom a nulla onresz 4 fore felszorozva mar kiadja az ezrest. Mar kerdes, hogy ahhoz komoly nyavajadnak (es hosszantarto) kell lenni.

Az eredeti cikkhez: nekem regi elmeletem, hogy ez az egesz cigany tarsulat, amelyik a parlamentben lakik, csak azert usztak meg, hogy be ne hajigaljuk oket a Dunaba, mert 1986-ban (kb.) bevezettek a vilagutlevelet.

Ennek a kovetkezteben akinek mar viszketett a tenyere, az megindul az elso heten. Es azota a kifejezetten mobilis-eletrevalo allando elvandorlasban van. Vannak persze kivetelek, nekem is egy csomo haverom van, akik vagy a csaladi korulmenyek miatt, vagy mas egyeb folytan nem mocorognak, de nem ez a jellemzo. Magyarorszagnak a kulfoldi diaszpora nagyon hianyzik, es meggyozodesem, hogy siman a G8 koze rantanak az orszagot, mar persze ha a (politikai) korulmenyek ezt lehetove tennek.

Aminthogy soha nem is fogjak.

Sexual Harassment Panda 2017.04.24. 00:16:19

@Herr Géza: ezèrt nem is élek Svájcban, ès a német èletemmel elégedett vagyok.
Jelenleg egyedül élek a 2szobàs lakásban amit a cèg fizet.

Herr Géza 2017.04.24. 00:31:25

@Sexual Harassment Panda: És merre vagy most "Stuttgart" környékén?

Herr Géza 2017.04.24. 00:32:34

@swfla: Na de a kolléga egyedülálló! :)))

Shaktee 2017.04.24. 01:43:08

@gabors: Jövünk Rangers :)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.24. 06:35:55

@swfla:

Annak ellenére hogy elvileg menekülnek a magyarok az országból, kevesebben vannak elvándorolva mint mondjuk az angoloktól...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2017.04.24. 09:00:35

Ötvenhatban 200.000 ember emigált.

Ebben a mostani gazdasági / társadalmi / politikai krízis korszakban ennek háromszorosa.

Ez komoly nyomot hagy a magyar korfán.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe azzal próbálta kozmetikázni a foglalkoztatási statisztikákat, hogy a nyílt munkaerőpiacon megcélozta a kínai munkás bére alatti tabszolgalétet. A V4-ek vezető országából így sikerült romániai / bulgáriai szint alá rabszolgasűlyednünk.

Én vendéglátózok. Egy csöpp szobában élek.

De a múlt hónapban vettem a gyerekeimnek egy lakást. Amit 5-8 év alatt tudok kifizetni.

Énezért vállalok rabszolgamunkát. A múlt héten 11 műszakot nyomtam le. Ezen a héten 12 lesz. 1 szabadnap, 6 dupla.

Herr Géza 2017.04.24. 20:26:21

@Sexual Harassment Panda: Ja, ha már kekeckedünk, meséld már el, hogy honnan jártál be Montreux-ba dolgozni havi 300 frankos bérlettel? Mert ismerve a svájci árakat, csak elég volt ránéznem a mobilis honlapjára: a 12+ zónás havi bérlet (kb. Genfből is be lehet járni vele Montreux-be, ami azért rendes távolság..:D) 264.- sfr, az egyzónás meg 66.- (A város és szűk környezete.)
Szóval csak a tényeket, pls.

Mick Richards (UK) 2017.04.26. 09:45:35

@LittleG (uk):

Koszonjuk jol. Royal Wootton Bassett-ban laktam, onnan keveredtem Redhouse-ba, majd Haydon Wick. Sok zold, uzletek, iskola. Kozel az A419.

Neztem lakadt Moredon-ban es Pinehurst-ben, de ez jobb kornyek. Ti hol dragultok?

LittleG (uk) 2017.04.26. 19:25:37

@Mick Richards (UK): Igen, azt mondják a négy P betűs részt jobb elkerülni, bár más meg azt mondja, az már csak 3 mert Park South már nem is annyira gáz.

Én Walcotban nézegettem házakat (online, személyesen még csak kétszer voltam ott).

Mi Readingben vagyunk, amit nagyon szeretek, de irtózatosan drágul (és mág fog, ha beindítják a nagyon gyors vonatjáratot Londonba)..

Ginix 2017.04.27. 13:45:10

@Herr Géza: sztem éves országot lefedő bérlete van, ami 3600 chf és azt osztotta el 12-vel. de csak tipp.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása