oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 11. 06:30,  Nagyon nehéz megőrizni az anyanyelvet 139 komment

2017. április 11. 06:30 Határátkelő

Nagyon nehéz megőrizni az anyanyelvet

Magyarországon ma van a Költészet Napja, ebből az alkalomból az Élet Montreálban bloggal közösen együttműködve egy egészen különleges posztot olvashattok. Az anyanyelv megőrzése alighanem minden külföldön élő magyar családban fontos kérdés, pláne, ha a gyerekek még kicsik a határátkelés idején. Ebben segíthetnek az olyan kezdeményezések, mint amilyen Tóth Péter Lóránté, aki egyszerre vándorverselő, és rendhagyó irodalomtanár, és ebbéli minőségében járja a világot, hogy a magyarok között terjessze a sok szépséget. Februárban járt Kanadában, akkor beszélgetett vele Martee, az Élet Montreálban blog szerzője, aki volt olyan nagylelkű, hogy belement, a poszt először itt, a Határátkelőn jelenjen meg.

cim_20.jpg

„Ülök a nappaliban az asztalnál. Közben nézem a két kicsit - 8 és 4 évesek-, ahogy önfeledten játszanak, építenek a szőnyegen... és azon kapom őket, hogy már nem magyarul beszélgetnek egymás között játék közben. Hanem automatikusan, gondolkodás nélkül használják az angolt. Főleg az idősebbik. 

Be kell valljam, kicsit büszke vagyok! Hisz ez volt a célunk, mikor 2 és fél éve útra keltünk! De másrészt meg is lepődöm rajta, és kicsit meg is ijedek! Hisz még csak 2 és fél év telt el!! És itthon a család főleg magyar nyelven beszélget. Ennyi idő is elég nekik, hogy el kezdjen dominálni a gondolkodásukban egy másik nyelv „a másik nyelv”?! 

Miközben merengek, eszembe jut a nagyobbik fiam is. Csak 3 napot volt sítáborban az iskolával, de mikor hazajött, voltak szavak, amik nem jutottak eszébe magyarul, miközben mesélte az élményeit. 

Eljátszom a gondolattal, mi lenne a helyzet nyelvi téren, ha végleg letelepednénk Kanadában? Vajon az unokám tudna majd magyarul? Gondolkodjunk logikusan! 

Montreálban akkor érvényesülhetsz igazán, ha kétnyelvű vagy - azaz beszélsz angolul és franciául is. A gyerekeim esetében természetesen MÉG - mondom, még -, ott a magyar nyelv. Harmadikként vagy elsőként? Most ezt ne részletezzük. 

Milyen esély van arra, hogy magyar párt találnak, keresnek maguknak itt a világ másik felén?? Tegyük fel, így lesz. Akkor 3 nyelvet beszél majd a leendő gyerekük. 

De - és szerintem, ennek van nagyobb esélye -, ha az apuka vagy az anyuka más nemzetiségű, akkor képbe kerülhet-e egy negyedik nyelv?? Lehet-e négy nyelven beszélni?? 

Lehetni biztos lehet, de lássuk be, hogy nem az angol és a francia kerülne háttérbe. Vagy lehet, maradna csak a francia és csak az angol?? Maximum egy-két szó anya és apa anyanyelvén? 

Elgondolkodtató és kicsit szívbemarkoló is. Leszünk mi a nagymami és nagypapi, akik Magyarországról jöttek valamikor? És repesnem kell majd a boldogságtól, ha az unokám ki tudja majd mondani magyarul, hogy nagyi és nem granny-nek hív? Vagy ennek 20 év múlva már nem is lesz jelentősége?? De azt hiszem, igen! 

Milyen szerencse, hogy nem csak én gondolom így! Hanem rajtam kívül sok olyan magyar, aki az ország határain kívül él! És milyen szerencse, hogy nekik, nekünk is van lehetőségünk arra, hogy találkozzunk magyar előadókkal, művészekkel, akik szívügyüknek tekintik azt, hogy a magyar kultúra, művészet, irodalom, történelem elérhető lehessen bárki számára - akár azoknak is, akik több száz vagy ezer kilométerre laknak „otthontól”. 

Igény van rá. A közönség adott. De kellenek olyan emberek is, akik elhozzák a műsorokat, előadásokat nekünk. De hogyan jut valaki eszébe az, hogy hivatásának tekintse a magyar nyelv, irodalom, történelem eljuttatását a határainkon túlra is? 

maraival.jpg

Erről szeretném kérdezni Tóth Péter Lóránt vándorverselőt, rendhagyó irodalomtanárt - ha szabad így szólítanom -, aki februárban 2 hetet töltött Kanadában, hogy hat városba is eljuttassa többek között József Attila szavait. 

Honnan jött a gondolat, hogy nyakadba vedd a világot, kimondottan a Kárpát-medencét, és több száz magyar iskolát, közösséget látogass meg rendhagyó irodalomóráiddal két év alatt? 

Polgári hivatásomat tekintve testnevelés-történelem szakos tanár vagyok. 2003-ban végeztem az akkori ELTE TFK-n, s rögtön munkába is álltam egy – szülőhazámhoz – Kunszentmiklóshoz közeli kis faluban, Szalkszentmártonban. 

Itt négy tanévet töltöttem. Később „haza” jöttem, és alma matereimben, a Varga Domokos Ámk-ban hat, míg a Baksay Sándor Református Gimnáziumban kettő tanévet töltöttem el. 

A versekkel gyermekkoromban ismerkedtem meg, tulajdonképpen az anyatejjel szívtam magamba a magyar irodalmat, hiszen édesanyám rengeteget mesélt nekem és a két öcsémnek. 

Gyerekkorunkban sokáig laktunk testvéreimmel egy szobában, így az esték egy nagy mesebeli közös utazássá nőttek. Anyukám szerint már egy esztendősen kívülről és beszédhiba nélkül mondtam el az „Öreg néne őzikéjét”. 

Általános iskolában pedig Bődi Szabolcs személyében olyan magyar tanárom volt, aki megismertette és megszerettette velem a vers- és mesemondást. A Sors szépsége, hogy Szabolccsal – aki 12 évig volt Kunszentmiklós polgármestere – „…az égre írj, ha minden összetört!” című Radnóti Miklós életéről szóló verszínházi előadásunkat azóta közel félszáz településen mutattuk be Magyarországon és a határon túl. 

Aztán középiskolás koromtól kezdve már nem mondtam, nem indultam versenyeken. Jött egy nagy szerelem, a kosárlabda s ez a játék a testnevelő tanárság felé terelt. 

Igaz, a versektől nem szakadtam el, hiszen saját kedvtelésemre tanultam – főleg – József Attila szövegeket. 2008-ra össze is állt egy előadásnyi anyag, s én akkor megkértem azóta kedves atyai jóbarátomat, Balogh Mihály tanár urat, hogy segítsen színpadra vinni azokat a verseket és prózákat. 

2009-től pedig újra elkezdtem indulni országos versmondó versenyekre. Később, első előadói estjeimmel pedig utazni kezdtem Délvidék és Kárpátalja irányába. Tulajdonképpen visszaszippantott a versmondás. :) 

2015 nyaráig párhuzamosan éltem az életem tanárként és versmondóként. Végül 12 év tanítás után döntöttem úgy, hogy a versmondásnak szentelem az életemet. Egy bizonytalan, akkor még főleg kiszámíthatatlan út mellett döntöttem, de nagyon vonzott szó szerint az Út, hiszen nagyon szeretem a Kárpát-medencét: a Világ e gyönyörű szegletét, természeti, történelmi és irodalmi kincseit. 

Meg akartam ismerni Petőfi hazáját, s nyomaiban lépkedve nem csak egyszerű turista szerettem volna lenni, hanem vinni is szerettem volna, adni. Adni ezeket a pódiumműsorokat és rendhagyó irodalom órákat. 

Azt mindannyian tudjuk iskolai emlékeinkből, hogy kb. milyen egy „szokásos” irodalomóra. Milyennek kell elképzelni egy történelem-testnevelés szakos tanár feldolgozásában a „rendhagyó irodalomórát”? 

Minden előadás összeállításánál fontos számomra, hogy a ma élő diákok párhuzamot tudjanak húzni a saját életük és a téma között. Rövid példa: 

A „Vasútállomás” című előadásomban sokat mesélek a gyerekeknek József Attila nehéz gyerekkoráról, a nélkülözéseiről. S hogy a sok viszontagsága közepette is próbált előrelépni: a szegénységből való kiutat a tanulásban és az olvasásban, önmaga képzésében látta. 

Beszélek a hallgatóságnak Attila istenes, Istent-kereső verseiről. Fontosnak találom a Költő egy másik oldalát is megmutatni, nem csak, amit belénk is sulykoltak: a kommunista, az őrült ember, aki végül a balatonszárszói vasútállomáson vet véget az életének. Nem! 

József Attila is szerette az életet, állandóan szerelmes volt, s belelátott olyan emberi és égi titkokba, amelyekbe csak a zsenik kaphatnak bepillantást. Az ember közeli Költőt igyekszem megmutatni nekik, bíztatva őket arra, hogy ahogy József Attila tehetséges volt a költészetben, úgy a mai gyerekek is tehetségesek – bármi másban. 

Előadásomban bíztatom, bátorítom őket, hogy higgyenek, bízzanak jobban önmagukban. Hiszem, hogy ezek nem elcsépelt és közhelyes gondolatok, mert a Világ azért tart jelenleg arra amerre, mert az emberek nem tanulják meg – elsősorban – önmagukat elfogadni, önmagukat szeretni.

vasut.jpg

Én a montreali előadás alatt és utána a torontói magyar rádióműsort hallgatva, azt szűrtem le, hogy nagyon is van igény ezekre az előadásokra, órákra. Te ezt hogyan látod? (Elégedett vagy az eddigi célállomásokkal, vagy vannak szó szerint „más irányú” terveid is, gondolok itt például Nyugat-Európára?) 

Az elmúlt pár évben Zágrábtól Kassáig, Beregszásztól Csíkszeredáig, Újvidéktől Kolozsvárig, Torontótól Prágáig több mint 150 településen jártam, több mint 300 előadással. 

Nagymúltú városi líceumoktól kezdve a legkisebb falusi iskolákig, ahol például még mindig egy osztályban tanul a 10 és a 14 éves gyerek. A fenti számok talán mutatják, hogy ahol megfordulok, oda általában vissza is hívnak, én pedig igyekszem eleget tenni ezeknek a meghívásoknak. 

Van igény ezekre az előadásokra, talán mert igyekszem emberközelivé tenni az előadások témáját. Nagy előny számomra az is, hogy tanáremberként nem idegen közeg számomra az iskola, egy osztályterem, vagy egy tornaterem. 

Kérdésedre visszatérve nincs konkrét úticélom. Szeretem Kelet-Közép-Európát. De óriási örömmel és kíváncsisággal készültem és utaztam Kanadába is! Több mint három éve terveztük, szerveztük ezt az utat a torontói Parameter Klub vezetőjével, Bede-Fazekas Zsolttal. 

Ezek az évek arra is megtanítottak, hogy legyek türelemmel. Mivel viszonylag későn kezdtem el járni ezen a versvándor-úton, így fokozatosan kellett megtanulnom és magamévá tennem a „mindent a maga idejében!” gondolatát. Örülök minden lehetőségnek és felkérésnek, de nem erőltetek semmit. Hagyom megtörténni a dolgokat. 

Egy konkrét tervem viszont van: 2020 végére szeretném – a felnőtt közösségeken túl – meglátogatni az összes határon túli magyar iskolát a Kárpát-medencében, ahol felső tagozaton és középiskolában folyik tanítás. 

Jelenleg Moszkvába, Szentpétervárra, Kijevbe és Szarajevóba készülök az 1956-os előadásommal. De örömmel tölt el az is, hogy őszre visszavárnak Kanadába. 

Miben volt más szerepelni a Kárpát-medencei magyarok közösségeiben, mint itt, a kanadaiakban? Más tapasztalatokat szereztél? 

Ahol magyarok élnek a Világban, engem ott mindig szeretettel és kíváncsisággal fogadtak. Így Kanadában is. Az előadások után tartottam egy rövid powerpointos vetítést a kárpát-medencei útjaimról, vendéglátóim nagy örömére, hiszen minden városban találkoztam olyan emberrel, családdal, aki vagy Erdélyből, vagy Felvidékről, Délvidékről költözött ki Kanadába. Ebben a formában „haza” is utazhattak egy kicsit. 

A kanadai irodalom-kedvelő közönség értő és érzékeny. Erős karokkal kapaszkodnak anyanyelvük és kultúrájuk gyökereibe. 

Az iskolai előadások után a gyerekeknek rövid versmondó foglalkozásokat is tartottam, nagyon sok ügyes előadóval találkoztam. A versmondásnak, mint magyar hungarikumnak óriási jelentősége van a diaszpórában... 

A kanadai szülőkkel, pedagógus kollégákkal közösen állapítottuk meg, hogy a diaszpórában nagyon-nagyon nehéz megőrizni az anyanyelvünket. A magyar gyerekek közül sokan itt születtek, kanadai iskolába járnak, kanadai barátaik vannak, a magyar iskola egy héten egyszer van, az is kettő óra hossza, s tulajdonképpen fakultatív: vagy viszi a szülő a gyerekét vagy nem. 

A Kárpát-medencében egy fokkal „jobb” a helyzet - még -, ott a hatalom módszeresen próbálja (hol jobban, hol kevésbé) nehezíteni a kisebbségi és a nyelvhasználati jogokat, de ha a nagydobronyi gyerek (Kárpátalja) kimegy az utcára, bemegy a boltba, elmegy az iskolába és a templomba, sokkal inkább anyanyelvi környezetben van, mint például a cambridge-i magyar gyerek. 

Furcsa kettősség ez: ahol az adott ország engedi, sőt támogatja a kisebbségek szabad nyelvhasználatát, ott van a legnagyobb veszélye annak, hogy az adott nép anyanyelvhasználata eltűnik. Kanadában a szünetben a gyerekeket egymás közt angolul hallottam beszélni (igaz, erre volt példa Horvátországban is, egymás között horvátul...). 

Ahol pedig korábban megnyirbálták a kisebbségi jogokat (például Szerbia, Vajdaság), sorra alakultak a nemzeti identitásukat őrző, anyanyelvüket ápoló - és használó, verset tanító - és mondó csoportok: Bácsfeketehegyen, Topolyán, Szabadkán, stb. 

Ahol kitűnő pedagógusok ismerték fel: a versmondás nem egyszerű úri-passzió, hobbi, kötelező vers tanulás, hanem - Latinovits szavaival élve - nemzetépítő feladat. 

Mert így nő a gyermek szókincse, a verseken keresztül ismeri meg a magyar irodalmat és történelmet, s ami a legfontosabb: ismeri meg és fejezi ki legkönnyebben Önmagát. Mert, hogy ez az anyanyelve. 

És félreértés ne essék: a kanadai gyereknek az angol és a francia, a román gyereknek a román, a németnek a német, az ukránnak az ukrán - és sorolhatnám - az ANYANYELVE... Ez a természet rendje... 

Nem hiszek tehát abban, hogy a Kárpát-medencében a könnyebb boldogulás reménye miatt az adott ország többségi nyelvén tanuló iskoláiba kell beíratni diákjainkat. 

Nem fogja könnyebben megtanulni azt a nyelvet. Mert az neki idegen-nyelv. Természetesen képezze, fejlessze magát és kövessen el mindent azért, hogy minél jobban elsajátíthassa annak az országnak a hivatalos nyelvét, ahol él! 

De egy nemzetnek a (nyelv)gyökereit elhagyni a természet rendje elleni cselekedet, megőrizni pedig a legnagyobb ajándék, amit az utánunk következőknek hagyhatunk! 

Aki szokott utazni, utazgatni, az tudja, hogy mennyire segít kikapcsolódni az utazás, másrészt vannak tapasztalataink arról is, hogy mennyire fárasztó tud lenni a folytonos úton levés. Hisz említetted, hogy 7 nap alatt 4 országban, 10 fellépésed volt. Mi ezzel kapcsolatban a véleményed? Mi ad erőt a folytatáshoz? 

Nekem nincs jogosítványom, nem hajtok autót. Úticéljaimat legtöbbször vonattal, kevesebb arányban busszal és stoppal érem el. Természtesen Kanadába repülővel utaztam (ott a városok között szintén vonat és busz). 

Több tízezer kilométert utaztam a versekkel már, de a lelkesedésem nem kopik. Én szeretek utazni, és jól tűröm az utazások viszontagságait is. Ez, azt gondolom esetemben nem elhanyagolható tulajdonság. :) És szeretek verset mondani. Versmondás és utazás. Versvándor-lét. 

Természetesen próbálok odafigyelni a pihenésre is, mindig viszem a futófelszerelésemet is, nekem a futás az igazi feltöltődés. És az olvasás. Vagy az új szövegek tanulása. Jelenleg épp Szabadka felé vonatozom, itt fejezem be ezt az interjút. 

A folytatáshoz az erőt a közönség, és a közönséggel való találkozások adják meg. Hogy igenis, le lehet kötni két-háromszáz kamaszt a versekkel és a magyar irodalommal 60 percen át. Mert a versek iránytűk az életünkben. Segítenek eligazodni a mindennapi belső és külső életünkben. Kapaszkodók. A vers olvasása maga az Utazás. Utazás Önmagunkhoz.” 

A poszt az Élet Montreálban blogon kicsit hosszabb és több képet tartalmaz, szóval érdemes átkattintani!

HÍRMONDÓ

Eleged van? Dolgozz Skandináviában!

Norvégia, Finnország, Dánia azért nem olyan rossz helyek, hogy az ember ne tudná ott elképzelni az életét. Pláne, ha még munkát is sikerül találni.

„Ha nem megyek el, meghalok”

„Bejelentette, hogy egy hosszabb időre Németországba fog költözni, mert elég gyorsan elege lett abból, ami történik körülötte. A legvelősebb mondatát, ha jól idézem a következő volt: „Ha nem megyek el, meghalok”.

Eladósodott angolok

Az nem nagy titok, hogy a britek egy jelentős része igencsak eladósodott, miként az sem, hogy nem csak ők vannak így vele. Az okok viszont elég érdekesek.

Hosszú távon így is, úgy is szívnak a britek 

A Pioneer Investments elemzői szerint nem jók a „szoft Brexit” esélyei, a britek makacsnak tűnnek, az EU pedig példát akar statuálni arra, hogy a kilépésből nem lehet jól kijönni.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9212415739

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért nem jössz haza külföldről? 2017.04.11. 14:08:45

A fenti kérdést nagymamám egyik szomszédja tette fel a legutóbbi hazalátogatásomkor. A kérdésre, akkor futtában, a hát, annak több oka van választ adtam, különösebb részletezés nélkül. A visszautam során kicsit elméláztam és próbáltam összeszedni az ok...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.11. 16:42:21

Egyébként kimeríthetetlen tárházzal rendelkezem borzasztó szóviccekből a témában.

Például, hogy jártam origami szakkörbe, csak túl nagy volt a hajtás.

Vagy hogy origami-versenyen megkaptuk a hajtási engedélyt.

Volt még valami a "hajthatatlan" szóra is, de most túl fáradt vagyok. Ezzel együtt örülök, hogy elmondhattam.

jewel79bp 2017.04.11. 16:44:28

A nyelv számomra egy eszköz, amivel ki tudom fejezni a gondolataimat. És az a nyelv a legpraktikusabb, aminek segítségével legárnyaltabban tudom kifejezni a mondanivalómat. Hogy ez angol, holland vagy kínai - teljesen mindegy, amíg a célnak megfelel.

Shaktee 2017.04.11. 16:44:32

@Nagy kámpics:

úgy meghajtalak mint öreg zinger a varrógépet

are you game? :-)

Herr Géza 2017.04.11. 16:50:36

@flash.gordon: Nem ártana, ha a saját (ó pardon: Saját) kommenteden meg az enyémen kívül azt is elolvasnád, amit mások írtak a kettő között. Mert az Erdély egy válasz volt az általam feltett kérdésre.
Fussál neki még egyszer, talán felfogod, hogy miről szólt az egész. Ha nem, hát így jártunk.

nyuszigonosz 2017.04.11. 17:17:16

@flash.gordon:

@Herr Géza: A posztot nem az irodalomtanár írta, aki versmondó is és járja a világot.

Hanem az Élet Montrealban blog tulaj. Na, neki kellett volna lektor.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.04.11. 17:24:07

@nyuszigonosz: Nekem mindegy. Én a tartalomra koncentrálok. :)

macamuca [IHUN] 2017.04.11. 17:50:24

Hajtási: igen, Erdélyben így nevezik, emlegetik. OTT igen. Ezért amikor ottaniaktól hallom/olvasom, nem "üti meg" a fülem/szemem.
De Mo-on nem így nevezik, még vidéken sem (kizárólag vidéken éltem 44 évig, amíg Mo-on éltem, Kelet-Magyarországon és Észak-nyugat-Magyarországon, plusz kóboroltam erre-arra).
Egy nyelvőrnek illene ezt tudni, nomeg azt, hogy a nyelv őrzése nem azt jelenti, hogy határon túliak kifejezéseit kell megpróbálni átültetni, mondván, szép régies kifejezés, mert nem az. Tájszó, tájjellegű kifejezés (Mo-on belül is sok van), ami személyautó elterjedésével alakult ki. Az meg nem mondható igazán rég-nek, nyelvészeti szempontból nem.
Apróság ugyan, de az efféle apróságok nagyon árulkodóak tudnak lenni, főleg, ha tömegesen jelennek meg, mint a fenti posztban...

(délután van, ettem is ma már, de a reggeli véleményem szemernyit sem változott...)

Herr Géza 2017.04.11. 18:33:39

@nyuszigonosz: Akkor ez meg hogy van: "Jelenleg épp Szabadka felé vonatozom, itt fejezem be ezt az interjút. " ???

NorthPier 2017.04.11. 18:37:07

@Herr Géza: Várjál már... vagy ötször elolvastam, amit írtál, mire megszűnt a szövegértelmezési problémám (úgy érzem legalábbis, ha mégsem, akkor ide lőjél).
''Erről szeretném kérdezni Tóth Péter Lóránt vándorverselőt, rendhagyó irodalomtanárt - ha szabad így szólítanom -"
Szóval ez egy interjú, amiben a posztoló kérdezi a verselőt. Ez utóbbi egy tanár.
Aki tesi-töri szakos, úgyhogy irodalom es versmondás terén mondhatni műkedvelő.
Egyébként meg saját gyakorlatból mondom, az olvasónak sokszor nehéz rendet vágni, hacsak nincs valamilyen módon kiemelve, h konkretie mit mondott az interjúalany, s mi az, amit a cikkíró.
Bár megint kezdem elveszteni a fonalat, de itt néhány hsz--ben összemosódott, h mi a fehér és mi a fekete.

NorthPier 2017.04.11. 18:42:36

@nyuszigonosz: Végre! Csak az idevakkantasom előtt nem olvastam idáig.
De: tesi- töri szakos tanár. Azt nem olvastam sehol, h irodalomtanárként is végzett. Ergo műkedvelő, de legalább lelkes.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.11. 18:49:52

@Hobbiszakács: nekem csak az örökbecsű Apa kocsit hajt című dal jut eszembe, a Jugoszláv Tudósoktól...

NorthPier 2017.04.11. 18:49:54

@Herr Géza: Ach, ezen meg nekem is gondolkodni kell :-)
...
Gondolkodtam. Nem úgy tűnik h telefonos interjú, valszeg az történt, h megkapta emilben a kérdéseket, aztán két kérdés közé beirkalra a gondolatait. Én is csináltam ilyet nem egyszer. Csakhogy előzetes megbeszélés alapján, ha kellett, újraszerkesztettem a delikvens mondanivalóját.
Na, itt ez nem történt meg, vagy csak nagyon nagy vonalakban, ha a poszt elkövetőjének sincs ebben elégséges gyakorlata.

nyuszigonosz 2017.04.11. 18:52:20

@NorthPier: Látod, akkor a fentebbi kommentedben is idézett kérdésböl szedtem össze, hogy irodalomtanár, és nem az.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.11. 18:53:43

@London2009: ma okított ki egy ír, saját bevallása szerint az angoloknál élő, egykor katonaként is szolgáló ember, hogy az "Orban" az milyen jól teszi, amit tesz. Migránsügyben, persze. Csak passogtam a szemeimmel.

Utolsó alkalom volt, hogy valakinek megdicsértem a csilivili motorját az utcán :-/

nyuszigonosz 2017.04.11. 18:54:19

@Herr Géza: Hát ez nekem is feltünt, de: telefon? skype? e-mail?
Nemtudom, mert aki leírta az egészet, azzal van a probléma.

DieNanny CH 2017.04.11. 18:55:19

Hm...
Páran leírták a véleményüket (a negatívokat...), sokkal egyetértek.
József Attila, mint példakép? Aki szerette az életet?
Persze, fiam, szenvedj, kínlódj, írj verseket (elismerem, nagyon jó versei vannak, szeretem őket!), de úgysem mész vele semmire, lásd, J.A. sem bírta, öngyilkos lett.
Biztos nem volt olyan költő, aki jobb példakép lehet?

Szeretek verseket olvasni, a ritmus, rím, mindent visz nálam.
:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.04.11. 18:55:41

Erdélyben a vezetői jogosítvány hivatalos neve gépjárművezetői engedély, de a hagyományos megnevezése hajtási engedély. (Román megfelelője vezet_ési_ engedély). Hajtási engedélynek nevezik a Vajdaságban és a Felvidéken is.

hogymondom.hu/showslang.php?slang=hajt%C3%A1si%20enged%C3%A9ly

www.napkut.hu/naput_2006/2006_06/094.htm

ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410010/Gepjarmu_vezetoi_engedely20091202.html

Erdélyben tudják, hogy mi a jogsi, és mi több, a parkolóhelyre is van magyar szavuk: beállóhely.

:-)

Herr Géza 2017.04.11. 18:57:15

@NorthPier: :D Én úgy érzem jól fejtettem meg a "ki mit írt" kérdést, ha nem, hát hamu a fejemre: ez egy "offline" interjú volt, azaz a testnevelés-történelem szakos volt tanár, ma hivatásos vándorverselő, írásban kapta a kérdéseket és írásban válaszolt rá. Ld. az előző kommentben tőle (?) kiemelt mondatot.
De ha itt lenne bármelyikük is, okosabbak lehetnénk.
Különben meg tök mindegy. Azzal kezdtem én is, hogy a szándék, a cél nemes, ám az interjú maga nekem (is) disszonáns volt egy cseppet. Ami egy vélemény. Kiemeltem egy-két példát, erre kaptam a savat rendesen az egyik példa miatt, hogy az autó "hajtása" az teljesen magyaros ám, mert azt vidéken, majd később Erdélyben aztán tuti így mondják, az olyan régies, vidékies, de tök rendben levő kifejezés egy irodalmár szájából/tollából.
Meg nem a stílus, hanem a tartalom a fontos. Így van. Így lenne, ha az illető mondjuk kazánkovács lenne és úgy lenne vándorverselő.
Na, hagyjuk... :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.04.11. 19:02:39

@kisrumpf: "nekem csak az örökbecsű Apa kocsit hajt című dal jut eszembe, a Jugoszláv Tudósoktól..."

Nem ismertem, utánanéztem, megérte. Bearanyozta a napomat.

www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/15485/bada-dada/apa-kocsit-hajt-zeneszoveg.html

:-)

DieNanny CH 2017.04.11. 19:03:26

@flash.gordon:

A riportalany Mo-on nőtt fel, ezért tűnik modorosságnak a határon túli magyar nyelv használata. Számomra inkább nevetséges erőlködés.

Shaktee 2017.04.11. 19:18:48

@NorthPier: Nemsoká kereshet más segget nyalni. Remélem.

NorthPier 2017.04.11. 19:26:28

@Hobbiszakács: Tudatlan vagyok, nem ismertem. Vajon, ha Sz.L.(ha már költészet napja), élne, mennyit vághatna zsebre? (~Presser, meg az a vadhajtás, most nem jut eszembe a neve, de szerintem míg élek, sem fog.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.04.11. 19:28:52

@NorthPier: Én sem ismertem, @kisrumpfé az "érdem".

Csodabogár 2017.04.11. 19:29:19

@kisrumpf: Orbán elérte amit akart. UNO menekültügyi komisszio felhívta az országok figyelmét, hogy ne küldjenek ide vissza menekültet, mert embertelenek a körülmények. Szögesdrót mögött konténerekben laktatják őket. Tényleg nagyon "okos" húzás volt.:-(
Persze el tudom képzelni, hogy sokan lelkesednek az ötletért.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.11. 19:31:00

@Hobbiszakács: Nna, akkor már megérte.

Kitörölhetetlen élmény, öcsémnek hála.

szalka240 2017.04.11. 19:41:07

@Herr Géza: Nálunk használják, csak más értelemben. Nem konkrétan a vezetésre, hanem inkább a tulajdonlásra és általánosan a használatra értik.
Valahogy így:
- A szomszédnak de fölvitte az Isten a dolgát!
- Igen ám, egy vadiúj Mercedest hajt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.11. 19:41:43

@Csodabogár: ez az ember konkrétan lelkesedett. Szerintem is embertelenek a körülmények, a bánásmód, biztos volna méltóbb módszer is. De ez most tényleg nem tartozik ide, csak megemlítettem, hogy még egy ír kisbolt előtt is utolérhet Orbán neve, híre :-/

rocksziklai szatyorkőzet 2017.04.11. 19:48:55

Jó gumicsontposzt. Sokat gondolkodtam a témában és nehéz igazságot tenni, ha ugyan van olyan (nincs). Akkor van szerencsésen megközelítve és megtárgyalva, ha nem buta, külső ítélkezés vezeti a véleményezéseket, hanem az egyéni preferencia és átgondoltság. Dogmatikus, precíz határvonalakat nehéz meghatározni és talán nem is kell. Annyi ambivalenciája van a dolognak, hogy odakint hirtelen felerősödnek a gyökerek adta kultúrjegyek, identitások - ideig-óráig. Majd jobbára beleolvad az ember az ottani valóságba. Ez, mivel természetes, teljesen felesleges bűntudatot kelteni az újvilágot élőben (gyakori eset). Ugyanakkor nem árt észben tartani, honnan indultunk, ugye? A következő generációk ráérnek elfelejtkezni róla. Mégis csak a múltunk alakítottságainak köszönhetjük a jelen énünket, amivel elindultunk.
Nem bűn a megtartás sem, ahogy az elegendés sem. Jóérzés, identitás- vagy nemzeti tudat, tisztelet a felmenők felé viszont játszhatnak. A Dunán van az Öt Kontinens című műsor, ott jó körképet adnak arról, hogyan gyűlnek össze úgy évente kinti közösségek és érzik jól magukat. Se többet nem nosztalgiáznak - mert részben az is - se kevesebbet, mint amennyire szükségük van. Megoldották, beállt a rendszer. Mindenhol ugyanúgy. Igaz, ők idősebb csapatok általában. Aranyos akcentussal, többnyire aranyossal nyilatkoznak a kamerába - boldogan. Van persze a kirívó eset, az elborult, rájátszott parasztakcentus és a meglepően épen maradt.

Nem tudom mi a tépelődés egészséges szintje a témában.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.04.11. 20:03:05

Témába vágó, erdélyi vicc: Ki az abszolut rendőr? - Aki a Koproltól is elveszi a hajtásit.

(Erdélyben Koprol néven forgalmazták a Darmolt, a csokoládéval bevont hashajtó pasztillát. A dobozán egy hálósipkás alak volt, égő gyertyával/mécsessel a kezében.)

És ha már abszolut vicc: Ki az abszolút bátor? - Aki egyszerre veszi be az altatót és a hashajtót!

Herr Géza 2017.04.11. 20:16:44

@szalka240: :D És merre az a "nálunk"?

DieNanny CH 2017.04.11. 20:17:00

@flash.gordon:

Nem bűn. Mint írtam, számomra nevetséges.
:-)

Shaktee 2017.04.11. 20:31:21

@NorthPier: Biztositalak hogy Ignatieff meg fogja ezt a mocskot kapni, leforditva.

Koszonet

montroyal ( CAN qc) 2017.04.11. 20:36:50

off ..akinek van FB es akar nezni par fotot utazasunk elso reszerol azert is ,mert ha a legjobb dolog is torténik velunk az akkor jo ,ha valaki tudja ... ( bar a tegnapi postrol gondolom ha rossz dolog tortenk velunk pl depresszio az is akkor jo ha valaki tudja .
www.facebook.com/zoltan.torok.12327/media_set?set=a.1344193482328976.1073741877.100002150117518&type=3
www.facebook.com/zoltan.torok.12327/media_set?set=a.1348756638539327.1073741878.100002150117518&type=3
www.facebook.com/zoltan.torok.12327/media_set?set=a.1352577298157261.1073741879.100002150117518&type=3

nyuszigonosz 2017.04.11. 20:56:52

@montroyal ( CAN qc): :-)

Na de most, hogy már az egész világot bejártátok, mi lesz a következö úticél? Van még, amit nem láttatok még?

Shanarey 2017.04.11. 21:15:00

Úgy általában, nem vagyok oda a versekért. Ennek fő oka az a bizonyos:
-A költő azt akarja mondani.........
Akkor mondja azt, s ne beszéljen mellé.
:-)
A szándék nemes, viszont a posztban nyilatkozó fickó szövege katasztrófa.

Ha ez a fickó ott Kanadában is így beszélt, azért el tudom képzelni hogy jó pár gyerek fejében felrémlett az a bizonyos három betűre rövidített kifejezés: WTF.

NorthPier 2017.04.11. 21:17:00

@Herr Géza: Tényleg tök mindegy, és látod, ezt tökéletesen értettem.
A többin most nem gondolkodnék, mintha kissé megborult volna a pohár a saját egészségemre... ( Nem csak J.A.-nak van van születésnapja.)
Meg az jutott eszembe, pro is meg kontra is, otthon volt egy kb 8 km-es egyenes lakóhely/munkahely közt (két külön település), tudod hányszor mondta az ember: " Ne hajts már, mint egy őrűlt!"
Minden másnap, de akkor legalább kétszer.
Köze nincs Erdélyhez, másfele érdekelt.

NorthPier 2017.04.11. 21:19:20

@swing gitan: Szívesen. De nem hiszem, hogy nevezett úr repesni fog. Legalábbis nem az örömtől.

montroyal ( CAN qc) 2017.04.11. 21:23:05

@nyuszigonosz: van bizony ! Del-Amerikabol csak Venezuelaban voltam ... (ez lesz korbe jovore ha futja a sz..bol) es meg a skandinav orszagokban se voltunk .. az is jon egyszer majd .. Afrikabol csak Del-Afrikaban voltam .:-)
nem tudom hogy itt meg lehet nezni ez is FB sajatotokat is megcsinalhatjatok .
www.mytravelmap.xyz/?2#_=_
www.mytravelmap.xyz/compare/fb1218350604913265/1491161438386?4&locale=en

Herr Géza 2017.04.11. 21:23:27

@NorthPier: :D Isten éltessen! Aztán csak óvatosan azokkal a poharakkal, ne HAJTS fel túl sokat....:))))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.11. 21:25:01

@NorthPier: Akkor boldogat!

Nekünk már csak fiatalon meghalt sógornőm halálának évfordulója marad ez a nap, sajnos.

nyuszigonosz 2017.04.11. 21:26:54

@montroyal ( CAN qc): Na, akkor elég melót, hogy legyen rá. :-)

NorthPier 2017.04.11. 21:36:42

@Herr Géza: Thanks. Illetve danke. Bár kissé szószátyár lettem, de tudom, hol a határ...

Shaktee 2017.04.11. 21:37:17

@puhacica: ha ezek is nyilas wassbercit szavalnak akkor inkább nem kattintok rá.

Shaktee 2017.04.11. 21:40:21

Meg fogok halni. Nem is oly sokára.
S ez olyan könnyű szédülettel tölt el,
mint ifjúkoromban – kezdő dohányost –
az erkélyen reggelente leszívott
első néhány slukk. Ez azóta elmúlt,
persze, ahogyan elmúlt annyi minden.
Hovatovább csak egy maradt velem,
de az igen, Istennek hála érte!
A szem mohó, éhes kíváncsisága,
a nézés gyönyöre, hogy minden látvány
a maga más-más módján színöröm:
egyforma szép a szurok és a csurgatott méz,
és egy kazánház tekergő csövei
burkolva üveggyapottal és sztaniollal.
Vagy egy tengerszem türkizcsöndje kék fenyők közt
és a levegő üveghidege. Egy eldobott
üres cigarettásdoboz céltalan zörgő
összevissza szálldosása az út betonján
a változó szél szeszélye szerint. A mosoly
egy besüppedt ínyű fakó banyácska arcán,
a szemzugában sárga gyantacseppként megülő könny,
valamint a feszes húsú ifjú leány
csöppnyi tokája, fogainak kimutatott fehérje,
miből, bár csak egy kissé, túl sokat mutat,
áni ez nem baj: a szépség
fűszere és forrása – a hiba.
De nemkülönben a munkásasszonyok visszeres lába,
és a piacon a halárusnő pontyvértől és harcsanyáktól
iszamos, félig elfagyott, szederjes, lilás keze –
Mert az angyal a részletekben lakik.

Petri György

NorthPier 2017.04.11. 21:46:43

@kisrumpf: Köszönöm neked is.

Az az igazság, nekem is egy tragikus történés fűződik hozzá... De egy ideje sikerül felülkerekedni, helyretenni a dolgokat.
Meg egy csokitortát is összedobtam kora reggel. A krém eszméletlen finom lett. Tkp a piskóta is jóízű, csak az állaga... Vetekszik a félig száradt füdőszivaccsal, amiben benne maradt a szappanhab.

2017.04.11. 21:50:26

@Herr Géza: Khm, de pontosan az, egy az egybben tükörforditás: "permis de conducere". Nekem is van, de már lejárt, meg kellene hosszabbitani ... de minek, amikor nincs kocsim? ... meg lovam sem.
Mellesleg, olyan sincs, hogy erdélyiül ... de ez már mindegy, a fazon meg modoros, a hideg ráz a hozzá hasonlóktól. Az unokák meg jó ha köszönni tudnak majd magyarul. Pont. Ez ilyen.

nyuszigonosz 2017.04.11. 21:59:19

@NorthPier: Boldog szülinapot!

Meg a csokikrém recept kell. :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.11. 22:03:38

@swing gitan: legyen angol nyelvű id. Clive James, Japanese maple (amely egészen véletlenül a kedvenc fám):

Your death, near now, is of an easy sort.
So slow a fading out brings no real pain.
Breath growing short
Is just uncomfortable. You feel the drain
Of energy, but thought and sight remain:
Enhanced, in fact. When did you ever see
So much sweet beauty as when fine rain falls
On that small tree
And saturates your brick back garden walls,
So many Amber Rooms and mirror halls?
Ever more lavish as the dusk descends
This glistening illuminates the air.
It never ends.
Whenever the rain comes it will be there,
Beyond my time, but now I take my share.
My daughter’s choice, the maple tree is new.
Come autumn and its leaves will turn to flame.
What I must do
Is live to see that. That will end the game
For me, though life continues all the same:
Filling the double doors to bathe my eyes,
A final flood of colours will live on
As my mind dies,
Burned by my vision of a world that shone
So brightly at the last, and then was gone.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.11. 22:05:16

@NorthPier: milyen piskóta? Vaj, cukor, sr liszt, 4 tojás?

Milyen krémet csináltál hozzá?

M. Péter 2017.04.11. 22:13:12

@montroyal ( CAN qc): Mostanában Venezuela a messziről elkerülend

Herr Géza 2017.04.11. 22:18:57

@Pink Petsch: Mna, hiányoltam is a szakértésedet. :D Nem arultam el senkinek, de sejtettem/tudtam, hogy egy szimpla tükörfordításról van szó, ami arrafelé természetes módon így került át a hétköznapi magyar nyelvbe, de ezt most valaki megpróbálja ősmagyarosch-nak eladni. Na ja. :)))
Az "erdélyiül" meg természetesen "vicc vót". :)))
A többiben meg egyetértünk. Szokás szerint. :)

Shaktee 2017.04.11. 22:42:19

@NorthPier: látott már hatemailt..

2017.04.11. 22:43:44

@Herr Géza: De hogy mi értelme? Már turulszinre festeni azt is, ami nem az, na mindegy. Mellesleg a "conducere" szónak több szinonimája van a magyar nyelvben az egy valóban a vezetés, a másik viszont ... tadáááám! ... igen, a hajtás. Valamiért, ki tudja azt már megmondani miért, a rommagyar nyelv hajtásra forditotta le, és nem vezetésre (szerintem a lovaskocsik miatt, de tévedhetek). De hogy 100% tükörforditás, az hótziher, akármit is akarnak utólag belemagyarázni. Hogy ezt a kifejezést élő, magyarországi magyar, mi a töknek használja, az szintén rejtély, de hülyén hangzik a fazontól. Bár, ha csak ennyi lenne. A nyomorult főneveket, mi a töknek kell nagygbetüvel irni, és miért pont azokat? Addig ütném a Magyar Helyesirási Kéziszótár bővitett kiadásával a hasonlóan modoros alakokat, mig vagy a tudás átáramlik valahogy, vagy elfelejtenek irni (win-win). Rohadt idegesitő. Pláne azzal a dumával, amit mellélök, hogy magyar nyelv igy meg úgy, miközben megerőszakolja. Bah!
Gyanúsan gyakran értünk egyet :DDDD

NorthPier 2017.04.11. 23:05:47

@nyuszigonosz: köszi neked is.

Recept nincs, mert megint háromból csináltam egyet.
Fél tábla svájci Menier dark csoki felolvasztva fel doboz double krémben, amit kihűlés után kissé habosítottam kézi habverővel.
Csináltam egy közepesen kemény fehér krémalapot: kb 2 dl forró tejben 2 csapott evőkanál liszt (hideg tejjel enyhen folyósra keverve) felfőzve, kihűtve, ezutan habverővel simára verve.
250 grammos Lurpak vajnak nem egészen a fele valamennyi^ cukorral, plusz egy evokanal Finest kakaóporral habosra keverve. (Most nézem, fairtrade is, meg organic is, véletlenül vettem ilyet, de legalább 100 %-os)
^ Nem mértem a cukrot, csak borítottam., fogalmam sincs mennyi volt. "Gobdolomformán, amennyitfelvesz, ízlésszerint", by grandmother :-)
Osszezutyalasi sorrend: a főzött krémbe adagoltam a vajasat, es igen, ezt is kíméletlenül megdolgoztam a habverővel. Végül a tejszínes kanalanként, de ezt csak lazan beleforgattam a kanállal, no gépi segéderő.
Azért írtam márkákat, mert mindegyiknek megvan a saját ízvilága, mással csak hasonló iz jön ki. ( pl a sós-sajtos piciből rettenetesen hiányzik a Rama margarin ize, amivel megszoktuk, rakhatok bele bármit, az nem olyan.
FONTOS! A tábla csoki másik felét a sutes-főzési művelet ideje alatt folyamatosan meg kell eszegetni, szükség lesz a megemelt dopamin-szintre mosogatáskor!

NorthPier 2017.04.11. 23:13:10

@kisrumpf: hat tojassal, es vaj nem volt benne. Megint a liszt adagolásával szúrtam el, meg mindig nem tanultam meg, h az angol "erosebb", mint a magyar. Amúgy plain volt. Egy kanállal kivettem belől e, ahelyett kakaópor tettem.

NorthPier 2017.04.11. 23:18:23

@puhacica: Az a Nagy László/Stallone páros... De a Petőfi is szenzáció s: -)

Herr Géza 2017.04.11. 23:18:31

@NorthPier: Ez receptként is ütős lett :))))

Herr Géza 2017.04.11. 23:24:24

@Pink Petsch: Hat már csak ezért is csipállak:
"Addig ütném a Magyar Helyesirási Kéziszótár bővitett kiadásával a hasonlóan modoros alakokat, mig vagy a tudás átáramlik valahogy, vagy elfelejtenek irni (win-win)."
:)))))))))
Ehhez képest én maga a nyugalom szigete vagyok. :))))

NorthPier 2017.04.11. 23:24:55

@Herr Géza: Gondolod? Akár meg a mindmegettere is mehetne?
Á, de nem is, nincsenek benne ilyen kettőegészöttized grammos hozzávalók: -(

NorthPier 2017.04.11. 23:27:47

@swing gitan: Ez mekkora ötlet!! Le a kalappal a kitalálója előtt!!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.11. 23:33:17

@NorthPier: 5 tojáshoz 150 g cukor és 150 g sr flour. A szokásos módon cukor tojással jól felverve, liszt gyengéden belekeverve. 180 fokon 20 perc alatt sül. Mondjuk, nem tudom hogy ilyen gazdag krémet (Jesszusom!) elbírna-e...

montroyal ( CAN qc) 2017.04.11. 23:38:21

@M. Péter: en meg 2010-ben voltam akkor meg békésen kezet nyujtottam Chaveznak a reptéren ..
www.kepmegoszto.com/201704112336/58ed4c63109ba-venezuela-491.html

2017.04.11. 23:40:44

@swing gitan: egy adagnyi Persil vagy Ariel sokat segitene rajtad :)

@Herr Géza: De most frankón ... meg csak emberbaráti szeretetből ;)

2017.04.11. 23:44:14

@kisrumpf: Szerintem nem ... ez a könnyü piskóta szerintem csak lekvárokat meg ilyen könnyebb joghurtos krémeket bir el összezuhanás nélkül. Szerintem ebből egy komponensü somlói lenne, de nem vagyok cukrász ...

2017.04.11. 23:54:06

@swing gitan:

Ez elég f.sza.

Ha már a múltkor szóba került Petri, nem ismerem sok versét, de azok baromira horzsolnak. Szeretnék egy pdf-et vagy ebook-ot találni belőle. Van ötleted, hol keressem?

Szeretek (-nék) budin ülve verseket olvasni, amit isten őrizz, hogy bárki sértésnek vegyen, ez a két dolog egymásnak van teremtve, próbáljátok csak ki.

A probléma, hogy A) nincsenek magyar költők ebook-ban, vagy legalábbis én nem találom őket, és B) amikor vannak, akkor meg az összes verseik vannak.

Én például imádom Adyt, Ady annyira keménytökű, brutál csávó, amennyire annak lenni lehet (de tényleg: a faszi nem viccel, olvassátok, be fogtok kakálni tőle), de kutyát-macskát nem érdekli Ady _összes_ verse. A top50-et plíz, thank you.

Weöres Sándort hajkurászok az utóbbi időben, meg Nagy Lászlót, meg ezt a szerencsétlen Petrit.

Tudtok ilyesmihez esetleg ebook-ot/pdf-et?

A múltkor írta itt valaki, ha jól emlékszem, hogy konkrétan az ő apja találta ki a "vers mindenkinek" sorozatot. Már nem emlékszem, ki volt az, de ahogy liam neeson mondja: meg foglak találni, és meg foglak ölelni.

Én asszem, hogy a kádár-éra annyit sem ért, mint a papír, amibe a seggemet törlöm, de úúú, a "vers mindenkinek", na, az igen.

Shaktee 2017.04.12. 00:00:05

@Pink Petsch: shhhhh :)

Most csinàlom a csuszát, s ha ezzel a locsifecsi gejza nénivel spannolsz nem kapol :)

Herr Géza 2017.04.12. 00:02:26

@NorthPier: Haha, mindmegette.hu és társaik... Kockafejű mérnökember vagyok, de a konyhában a leggyakrabban használt mértékegység nálam is a [hasperkábé]. Igaz cukrászkodni nem szokásom, ha mégis, ott előveszem a mérleget a föbb arányokhoz. De a 178 gramm cukor az nálam is úgy néz ki, hogy "egy borítás a zacsiból, ennyi pont elég lesz". Aztán ha nem lesz elég édes, hát teszünk rá max. tejszínhabot, ha meg túl édes, valami savanykásabb szőszt/lekvárt. Eddig semmit nem dobtunk ki, amit sütöttem.:))))

Herr Géza 2017.04.12. 00:07:29

@swing gitan: Maestro, osztott neked valaki lapot? Nekem nem rémlik, locsifecsi bazsevás... :)

Shaktee 2017.04.12. 00:22:09

@Nagy kámpics: petri gyuri nagyon sok minden volt életében, kódolt is, mélyinterjuvozott velünk a végeken, de azt meg kell mondjam neked hogy szerencsétlen sosem volt.

Shaktee 2017.04.12. 00:27:01

@Nagy kámpics: verseskönyvet is találok majd, ez életrajz, megvan nekem is, hiteles - ajánlom.

ekonyv.librarius.hu/termek/petri-gyorgy/

2017.04.12. 01:00:36

@swing gitan:

"azt meg kell mondjam neked hogy szerencsétlen sosem volt"

Nem szántam negatív jelzőnek, vagy legalábbis biztos, hogy nem teljesen... mint ahogy tóth árpádnál vagy adynál nem negatív a "beteg" szó... mindegy, gondolom, érted.

Köszi a linket, ha már jobban ismerem a verseit, és még mindig érdekel a figura, valószínűleg elolvasom/beleolvasok.

Más.

Említetted a múltkor, hogy ismerted személyesen. Én még 40 alatt vagyok, szóval felőlem nézve Petri öreg bácsi volna most már.

Ezt most óvatosan, a legnagyobb udvariassággal kérdezem: te is öreg bácsi vagy akkor, ugye? (Oké, ez a kérdés nem tud udvariasan átjönni, de isten látja lelkem, nem volt benne rossz szándék.)

A másik, hogy Petri ivott, mindenki más is ivott körülötte, az én felmenőim is mind ittak, én személyesen is khm, well, fogyasztok alkoholt néha... ne haragudj, tényleg semmi rosszindulat vagy cinizmus nincs a kérdésben (ignoráld, ha gondolod), de te is ilyen elvont csókának tűnsz: hogyhogy még élsz? Hogy látod te ezt a kérdést?

(Még egyszer: nincs bennem hátsó szándék, de érzékelem, hogy ez itt nagyobb közönség, mint ideális volna, ha tahó vagyok, akkor pls ignoráld.)

Shaktee 2017.04.12. 02:42:16

@Nagy kámpics: Ja, elég vén csóka vagyok, bár Petri 11 évvel korábban született mint én.

Mázli hogy élek kérlekszépen, így szép csendesen, elvontan ebben a békés országban.
:)

2017.04.12. 02:46:49

@swing gitan:

"Petri 11 évvel korábban született mint én"

No jó, akkor elég fiatal vagy még, annyi vagy, mint anyám.
Cheers. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.12. 07:38:38

@Pink Petsch: szerintem se. De ő írta, hogy csokitortát csinált, s ahhoz piskótát liszt nélkül, azért gondoltam erre a kvázi standard angolszász piskótareceptre. Ha 4 tojás, 20 deka cukor, 20 deka vaj, 20 deka sütőporos liszttel dolgozik, egy teherbíróbb "piskótát" kap. De majd jön, s elmeséli, hogy jött össze a krém és a piskóta.

nyuszigonosz 2017.04.12. 08:12:51

@NorthPier: Kösz, azthiszem kipróbálom majd.

Dikusz 2017.04.12. 08:41:59

@Pink Petsch: :))) ez az idézeted nekem is nagyon tetszett, a kávé a monitoron kötött ki.
A baj csak az, hogy ezek elég gyengécske kötésűek, bár a bővített kiadás kétségkívül hatásos lehet.

Szakácskönyveink viszont vannak jó vastagok (pl Gundel I. Gasztronómiáról, és Gundelekről, vagy a Mesterszakácsok receptkönyve).

Azért be kell valljam, hogy ez viccvót (remélem nem haragszol érte).
Egy időben gyűjtöttem szakácskönyveket, vigyázok is rájuk. Van egypár olyan, amit inkább a bennük megírt történetek miatt vettem meg.

puhacica 2017.04.12. 09:31:12

@NorthPier: nagyon szeretem az ilyen "laza komolysagot" :)

M. Péter 2017.04.12. 10:30:36

@montroyal ( CAN qc): @M. Péter: Azt akartam írni, hogy manapság Venezuela a messziről elkerülendő országok közé tartozik.

Herr Géza 2017.04.12. 12:51:33

@bpetya75: Köszi. A szöveget igen, hát így a videőt elnézve azt kell mondjam, addig volt jó nekem, míg csak a szöveget olvastam...:)))))

Shaktee 2017.04.12. 14:12:07

@NorthPier: Azt hiszem hogy Szél Bernadette jelentette fel tegnap a mocsadékot uszitásért.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása