oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. március 21. 06:31,  Hét dolog, amitől otthon érzem magam Svájcban 103 komment

2017. március 21. 06:31 Határátkelő

Hét dolog, amitől otthon érzem magam Svájcban

A haza nem egy hely, hanem egy érzés, ezért akkor tudod igazán otthon érezni magad valahol (akár külföldön), ha fel tudod venni a helyiek ritmusát, legyen az nyelv, önkéntes munka, vagy bármi más. Ezeket a dolgokat szedte össze a Svájc és más blog szerzője, Szilvi és osztja meg velünk.

svajc_baden_foto_pixabay_com_mandreartist0.jpg

“Nemrég olvastam az interneten egy összeállítást, melyet - állítólag - külföldön élő magyarok visszajelzései alapján állítottak össze arról, hogy mi hiányzik nekik leginkább külföldön. 

Őszintén szólva nem igazán tudok azonosulni ezzel a listával, nekem olyan, mintha egy külföldi turista vetette volna papírra. A lista röviden: fürdők, magyar vendéglátás, paprika, nincs tabu téma, pálinka, magyar kolbász és liberális hozzáállás. 

Ami nekem leginkább hiányzik, az valami egészen más. A családot, az évtizedes barátságokat semmivel sem lehet pótolni. Azokat a beszélgetéseket, amikor a másik fél hallgatásából is tudod, hogy éppen mire gondol, vagy épp mit szándékozik mondani. 

Amikor egy szó nemcsak egy puszta szó a beszélgetésben, hanem közös történeteket idéz fel. Amikor gyakran elég csak utalni valamire, a másik fél pontosan érti, hogy miről van szó. 

Amikor ha azt hallod, tanár, nem csupán a tanári szakmára, hanem a teljes oktatási rendszerre gondolsz, annak tökéletlenségével, problémáival, a tanári szakma nem megfelelő megbecsülésével és alulfizetettségével együtt - és folytathatnám a sort. 

Ahhoz, hogy egy kicsit is hasonló szintre eljuss egy idegen országban, nagyfokú nyitottságra, érdeklődésre van szükség. 

Itt Svájcban is téma mostanában a “haza” fogalma, talán éppen amiatt a jelenség miatt, hogy sokan kénytelenek gazdasági okokból, vagy háborús fenyegetettség miatt elhagyni a hazájukat és máshol új életet kezdeni. Lehet-e új életet kezdeni és nem visszavágyni, befogad-e minket az új ország és új hazánknak akarjuk-e nevezni az új országot?

Mint a legtöbb dolognál, itt is kettőn áll a vásár. A lenzburgi Stapferhaus most, márciusban nyíló kiállításán választ kaphatunk néhány kérdésünkre ebben a témában. 

Talán érdemes megnézni, hogy a Svájcban megkérdezettek számára mit jelent a haza.  

95% - emberek

94% - táj

91% - hagyományok, szokások

78% - nyelv (kantononként, településenként eltérő a dialektus!)

67% - egy hely a térképen

66% - közösségek, egyesületek

32% - hit 

Én leginkább Lukas Steingruber, svájci tájépítész gondolatával tudok azonosulni. Számára a haza nem egy hely, hanem egy érzés. 

Nézzük akkor meg, hogy mik azok a dolgok, amiktől én otthon, de legalábbis otthonosan érzem magam Svájcban! Természetesen alapvetően érdemes szimpatizálni az országgal és annak kultúrájával, szokásaival, ellenkező esetben nem tudnám elképzelni, hogy otthon érezzem magam benne. Szeretem a rendet és a kiszámíthatóságot, nem vagyok a kiskapukat kereső típus, ezért engem a svájci tökéletességre törekvés nem - mindig - feszélyez.

1. Ország- és helyismeret

Svájc ugyan nem egy távoli, ismeretlen ország, azonban talán kis mérete és világgazdasági/politikai, valamint Magyarország számára nem nagy jelentősége miatt nem igazán tudunk sokat róla.

Leginkább néhány kliséből áll az átlagember tudása az országról, úgymint gazdagság, drágaság, távolságtartás, síparadicsom, órák, sajt, csoki. Hát, ezzel nem megyünk túl sokra! 

Amikor kiköltöztünk Svájcba, beszereztem néhány helyi könyvet, ill. elkezdtem olvasni az újságokat (lista a könyvekről itt, hírportálokról itt).

Hétvégenként kirándultunk, a térképen néztük, hogy merre nem jártunk még és igyekeztünk lehetőség szerint mindenfelé eljutni. Az első 1-2 év alatt több helyen jártunk, mint a svájciak többsége egész életében. Így egy kicsit képet kaptunk arról, hogy hogy néz ki az ország, hogy élnek az emberek, milyenek az országon belüli eltérések, legalábbis azok, amik szemmel láthatóak. 

Ha egy beszélgetőpartnerem utal egy kantonra, beszél egy városról vagy tóról, akkor látom magam előtt és jobban el tudom képzelni, bele tudom élni magam abba, amiről beszél, annak ellenére, hogy nem itt születtem. Ugyanez érvényes a városra is, ahol élek. Utánaolvastam a történelmének, bejártam keresztül-kasul, és tudom, mi merre van. 

Vannak boltok, ahová rendszeresen járok, név szerint ismerjük egymást a tulajdonossal és a vásárlás minden esetben egy kis beszélgetéssel is együtt jár.

2. Nyelvtudás

Ez jóval nehezebb dió. Hivatalosan 4 nyelve van az országnak: német (64%), francia (19%), olasz (8%) és romans/rétoromán (1%-nál kevesebb).

A német a legkritikusabb, a maga megszámlálhatatlan sok dialektusával. Felsőfokú német nyelvvizsgám (és nyelvtudásom) ellenére az első 2 évben szinte semmit nem értettem a helyi dialektusból, közel 7 év elteltével sem mindent. 

Ennek ellenére azt mondom, hogy egyáltalán nem fölösleges a német nyelvtudás (német nyelvterületen, természetesen), mivel a helyiek többsége azonnal átvált “svájci irodalmi németre" (schweizer Hochdeutsch, Wikipedia), ha érzékeli, hogy a dialektussal hadilábon állsz.

Természetesen nem mindenki - van, aki azért, mert nem biztos a nyelvtudása (nekik is idegen nyelv az irodalmi német) - ezek jellemzően az alacsonyabb végzettségű emberek, iparosok, szerelők, farmerek, és van, aki azért, mert úgy ítéli meg, hogy érted, amit beszél. 

Angol nyelvvel is egész jól el lehet boldogulni, különösen nemzetközi cégnél dolgozva, ahol a munkatársak többsége szintén nem svájci és az angol a közös nyelv. 

Mi egy 19 ezer fős kisvárosban élünk, ahol 29 ezer munkahely van, néhány multinacionális cégnek köszönhetően. Ebben a pici városban összesen 109 nemzet fiai, lányai élnek! Másrészről mivel az ország maga is 4 nyelvű, a különböző nyelvterületeken élők számára is gyakran az angol a kommunikáció nyelve. 

A valódi integráció része a helyi dialektus legalábbis megértése, de inkább beszéde, mivel a helyiek csak úgy tudnak igazán fesztelenül kommunikálni. Na ez az, ami nekem nem nagyon fog menni... 

3. Integrációs programok

Talán pont nagyfokú nemzetközisége miatt fektet a város nagy hangsúlyt az itt élő külföldiek integrációjára. Sőt, minden újonnan ideköltöző számára van integrációs program, akkor is, ha csak egy szomszédos városból, vagy más kantonból költözött ide.

Minden új városlakó üdvözlő csomagot kap prospektusokkal, információs anyagokkal, vásárlási utalványokkal. Felajánlják számukra egy személyes beszélgetés lehetőségét, ha nem igazodnak el a helyi ügyintézésben. 

Idegenvezetést szerveznek az újak számára, hogy megismerjék új otthonukat és a témákat, amik a helyieket éppen foglalkoztatják. Végezetül pedig vacsorára intiválják azokat, akik az elmúlt fél évben érkeztek, majd ezt követően közös pub túrára mennek. Ezalatt az integrációs program alatt sok bennfentes információra tettem szert, igazán hasznosnak találtam. 

Városunk (és Svájc nagy része) a külföldieknek köszönhetően az ma, ami, ezért 1995 óta külön integrációs hivatal (Fachstelle Integration) működik itt. Egyik új kezdeményezésük a "Világkórus" (WeltCHOR), ahol a közös nyelv az ének. Nagy örömmel énekelek én is és lassan itt is alakulnak a kapcsolatok.

4. Svájcban élő magyarok

Aki külföldön él, annak nem kell mondanom, hogy magyarok mindenhol vannak. Nincs ez másképp Svájcban sem. A mi kis városunkban vannak magyar orvosok, gyógyszerész, optikus, kozmetikus, étterem, cukrász és még számos más, irodai munkát végző ember (természetesen nem ismerem az összes itt élő magyart).

A könyvtárban havonta egyszer magyar nyelvű meseolvasás van gyerekek részére. Az itt élő magyarok ezer szállal kötődnek egymáshoz, különböző formációkban, baráti társaságokként, programokon gyakran találkozunk.

Különböző Facebook-os csoportok is vannak, amik a Svájcban élő magyarok részére jöttek létre, legyen szó anyukákat tömörítő csoportól, álláskeresőkről vagy adok-veszek ajánlatokról. Jól működnek, bár a magyarokra sajnos gyakran jellemző trollkodás ezek némelyikében is előfordul.

5. Szülői közösségek

Nekem nagymértékben segítette a beilleszkedésemet az, hogy a lányunk nemzetközi iskolába járt, ahová elsősorban az itt élő külföldiek gyerekei járnak.

Ez azt jelenti, hogy a szülők hasonló cipőben jártak, mint én és az iskola előtt találkozva, várakozva volt kivel beszélgetnem, a közös problémákról, észrevételekről eszmét cserélnem és hasonló érdeklődésűekkel barátkoznom. 

Mi is és az iskola is szervezett számunkra (csak szülők, ill. a családok számára) szóló programokat. A zürichi magyar iskolában is megismerkedtem 1-2 szülővel, akikkel amíg a gyerekek tanultak, jókat beszélgettünk.

6. Egyesületek, önkéntes munka

Svájc - saját bevallása szerint - az egyesületek országa (Vereinsland Schweiz). Becslések szerint 100.000 egyesület működik, minden 80 lakosra jut egy. Pontos szám nincs, mert az egyesületeket nem kötelező bejegyezni (itt egy lista, tevékenységi körök és kantonok szerint).

Tulajdonképpen minden érdeklődési körre és tevékenység csoportos és rendszeres űzésére egyesületet hoznak létre. Harmaduk sportegyesület, sport-, hobbi- és szabadidősklub 24%, kulturális tevékenység 21%-ban folyik, karitatív tevékenység 11%-ban, a maradékban pedig politikai, vallási vagy ökológiai tevékenység zajlik, gyakran önkéntes munkával egybekötve. 

Ebből a nagy számból és széles spektrumból kikövetkezhető, hogy a lakosság nagy része tagja legalább egy egyesületnek és szabadidejének egy részét itt tölti. Én is tagja vagyok 2 kórusnak és 2 szervezet számára (ProSpecieRara, Filme für die Erde) végzek időnként önkéntes munkát. Mindegyiket nagyon élvezem, és mindenhol nagyon nyitottak, elfogadóak az emberek.

Látják, hogy része kívánok lenni az itteni életnek és nem idegenként mozgok az országban. Egyrészről kapcsolatba kerülök a helyiekkel, másrészről nyelvgyakorlásnak sem utolsó.

7. Kert vagy amire vágysz

Nekem az i-re a pontot egy kiskert tette fel. Svájcban a városokban, ill. mellett Schräbergartenek, mini kertparcellák nyújtanak kertészkedési lehetőséget a nem kertesházban lakók számára (szintén egyesületi formában). 

Egy ilyen kiskert bérleti jogához általában sok éves várakozás után lehet csak hozzájutni. Nekem ősszel felajánlottak egyet tőlünk kb. 40 méterre, tehát gyakorlatilag olyan, mintha saját kertünk lenne. Nagyon boldog és hálás vagyok érte, a család és barátok után ez volt az a dolog, ami a leginkább hiányzott nekem. 

Összefoglalva 

Élj úgy, mint egy helyi, használd ki az új ország adta lehetőségeket, de közben ne feledd honnan jöttél és ápold hagyományaidat, régi kapcsolataidat. Nekem bevált, jól és otthonosan érzem magam.” 

Ha többet szeretnél olvasni Szilvitől, akkor irány a Svájc és más blog!

Ha svájci munka érdekel, akkor itt, ha más külföldi lehetőség, akkor pedig itt keresgélj a Határátkelő oldalán.

HÍRMONDÓ

Rossz hír az Ausztriában élő magyaroknak

Az osztrák kormány javaslata szerint csak öt év után folyósítanák a külföldieknek juttatható szociális támogatást. Az Ausztriában élő uniós állampolgárok most megkapják a támogatást akkor is, ha csak rövid ideje dolgoznak az országban.

Március 29.

Jövő szerdán indítja el hivatalosan a brit uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot Theresa May brit miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával. Részletek itt.

A skótok többsége nem akar elszakadni

Miközben a skót kormány egyre nagyobb lendülettel nyomja a függetlenségi népszavazásról szóló kezdeményezését, egy friss felmérés szerint jelenleg kevesebben támogatják Skócia elszakadását az Egyesült Királyságtól, mint a függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás idején.

Érdekes jövőképet vázoltak az Európai Uniónak

Miközben sok felől lehet hallani az Európai Unió válságáról, az Európai Bizottság elnöke még legalább további 60 évet jósol az Európai Uniónak, amelynek szerinte „akkor már biztosan több mint 30 tagállama lesz”.

Közönségtalálkozó 

Március 24.-én pénteken a Londoni Frei Caféban 14 órakor közönségtalálkozó lesz. Ott lesz a Diggerdrájver rendezője Bagossi László, a Diggert játszó Epres Attila, sőt a címadó blogger is… Jegyek a kávézóban a találkozó ideje alatt és a színházban is megvásárolhatók. Minden egyebet megtaláltok Digger blogján.

(Fotó: pixabay.com/mandreartist0)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8712356725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.21. 08:21:45

Az az integrációs program remek dolog. Itt a nagy cégnél kijelöltek egy "buddy"-t, s az vezette be az új embert a dolgokba. Mennyivel jobb ez, tetszik.

(A cukrászatnál felcsillant a szemem, azt hittem, kedvenc nagykereskedésem az, aztán eszembe jutott, hogy az német. Csak a nevük ugyanaz. Ott is divatosak az ilyen cukormáztömeggel borított torták?)

DieNanny CH 2017.03.21. 08:22:46

Szerintem is, az az első, hogy szimpatizálj az országgal, és te is be akarj illeszkedni.

DieNanny CH 2017.03.21. 08:24:24

@kisrumpf:

Bár ritkán - kb évente 2x - eszek bolti sütit, szerintem nem émelyítően édesek. Van cukormázas is, de nem az a többség.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.21. 08:29:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nagyon sötét folt nekem cukrászatilag Svájc, s a fotóikon sok a cukormázas, csak ezért kérdeztem. Köszi. Egyszer ettem Baseli leckerli-t, az valami nagyon finom volt, próbálkoztam recepttel, nagyon kemény lett. Bár akkor még elég pocsék sütős voltam, meg kellene próbálnom megint.

arncht 2017.03.21. 08:31:06

Engem a svajciak megleptek. Egy zurichi ceg szerzett tobbsegi tulajdont a becsi cegunknel, igy volt egy ketnapos turank az anyaceghez. Tobb kerdest kaptam toluk, mint az osztrakoktol negy ev alatt... Az osztrakok kb tesznek ra, hogy ki vagy (kb ez a titka a toleranciajuknak), az integralodas megoldasa, bevezetes a helyi dolgokba meg az egyen maganugye. Most meg is figyeltem, hogy bannak a svajci kollegaval - ha az nem kerdez, csak elbeszelnek a feje felett, egyaltalan nem vonjak be. De salzburgban is kerdes nelkul is konnyu volt megallapitani, hogy ki volt bajor. A bajorok kedvesebbek voltak es erdeklodtek.

Dikusz 2017.03.21. 08:40:57

Szilvi összefoglalása a poszt végén nagyon tetszik:)

Dikusz 2017.03.21. 08:48:46

@kisrumpf: cukrász vagy?:)
Itthon karácsonykor egy ideje -talán a német/osztrák "közértek" miatt- lehet kapni, ha jól emlékszem a nevére stollent, meg valami cukormázzal bevont hasonló formájú süteményt. Talán a mi gyümölcskenyerünkre hasonlít. A vastagon hintett porcukor/cukormáz miatt én számomra túl édesnek tűnik. Tényleg az?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.21. 08:52:39

@Dikusz: az, botcsinálta :-) elvileg cukormáz nincs rajta, csak porcukor, az pedig ugye, elég geil. No és kell hogy legyen benne egy rúd marzipán, az is édessé teszi... ízlések és pofonok, az uram odáig van érte, a marzipán miatt.

sZulamith 2017.03.21. 08:53:48

Ezektől a beszámolóktól mindig az jut eszembe, és érzem is, hogy a boldog országok listáján a 75. helyen vagyunk.
A leirtak alapján hihető, hogy Svájc ezen a listán nagyon elől van, irigylem.

Csodabogár 2017.03.21. 09:44:17

Svájc benne van az első ötben, a Skandinávok után. A poszt írója nagyon szerencsés körülmények közé jutott. Én soha semmi féle integrációs programmal nem találkoztam, de férjem, aki 56-ban ment ki, se volt soha semmilyen egyesület tagja. Azért elvoltunk jól egymással.
Nagyon ajánlanám a svájciak örökigaz filmjének megtekintését a "Die Schweizermacher" -t Régi, de remek szinészek játszanak benne. Nagyon realisztikus a humora mellett.
Azt hiszem ha valaki a posztíró által vázolt idill után megy Svájcba, igen keményre fog huppanni.
www.youtube.com/watch?v=UqlR5Yi4UhA

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.21. 10:09:43

@Csodabogár: Valamiért úgy emlékszem, láttam egy ilyen című kisregényt szüleim polcán. Néztem, de nem találom sehol neten, de esküdni mernék, ez megjelent könyvben...

Írország 15.

Pernilla 2017.03.21. 10:23:44

@kisrumpf: @Dikusz: én már sokszor találkoztam magyarországi Lidls Stollennel, azon sem cukormáz van, hanem jó vastag porcukorréteg. Geil, de jó vékonyra kell szeletelni. Szerintem osztrák stollenhez hasonlítva teljesen korrekt :)

Dikusz 2017.03.21. 10:27:10

@kisrumpf: sosem tudtam rászánni magam, hogy vegyek belőle, pont amiatt, mert teli van szórva porcukkerrel:)
Nem sok minden van, amit nem eszek meg, de ezek közül a porcukor az egyik. Nagyon nem szeretem azokat a tésztákat, amik meg vannak szórva vele. A legkülönbözőbb módon szoktam a sütikről eltüntetni:)
A másik amit nem szeretek (még a gondolatára is brrr..), a meleg/cukros tej, és kakaó. Ezeknek a fölétől meg ki tudnék szaladni a világból.

Viszont amit nagyon szeretek, pedig az aztán valóban túl édes, az a szovjet cukrozott, sűrített tej. Lehet kapni most is kisebb tubusban különfélét, de az konzervdobozban volt kapható, kb 2 dl-es kiszerelésben. A húgom egyetlen helyen tud beszerezni ilyet, valami orosz ételeket forgalmazó boltban.

Dikusz 2017.03.21. 10:29:12

@Pernilla: a fentebb leírt porcukorhidegrázásom miatt még csak meg sem fogtam (mind nejlonos). Nem tudom mitől alakult ez ki nálam, mert tényleg nem vagyok válogatós, sajna:)))

Shanarey 2017.03.21. 10:31:26

Jó poszt, persze biztos van aki nem így látja az országot.

De sebaj, mert Budafokon hét ágra süt a nap.
:-)

Pernilla 2017.03.21. 10:35:06

@Dikusz: ja értem. :) Na akkor csak annyi, hogy nem a magyar boltiban van a hiba, hanem alapjáraton ilyen :) a porcukortenger nekem se a kedvencem, de a marcipán és a másféle gyümölcsök miatt nekem jobban ízlik, mint a "magyar" gyümölcskenyér, nem olyan száraz.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.21. 10:44:13

@Dikusz: fölösen a közelembe nem jöjjön! Melegen én is utálom, rossz emlékek stb.

Hm, cukrozott tejes tubusra emlékszem, egyik kollégám rakta a kávéjába (hátizé). Mentségére legyen mondva, ez amolyan automatából jövő 20 forintos "fekete" volt...

Dikusz 2017.03.21. 10:47:44

@Shanarey: ezt én is tanúsíthatom, hogy süt a nap Budafokon:))

Pernilla 2017.03.21. 10:51:01

@kisrumpf: te eleve nem szórsz rá, annyit, nemde?? :)

Dikusz 2017.03.21. 10:57:57

@Pernilla: egyszer élünk, életemet kockáztatva, a megfelelő védintézkedések megtételével becserkészek egy stollent. Fogságba ejtem, veszek egy nagy levegőt, és a következő praktikákat foganatosítva hatástalanítom: lefújom, lerázom, esetleg kockáztatok: lenyalom róla a porcukrot.
A tésztája porcukortalanítva nem túl édes?

A gyümölcskenyeret sokféleképpen lehet ízesíteni, ezt biztos tudod. Ha vajas a tészta, akkor szerintem nem is túl száraz. Vendégségben megkínáltak nemrég gyümölcskenyérrel, nem ettem még ilyen finomat. Mindenféle volt (még étcsoki darabkák is) beleszórva. :)

Dikusz 2017.03.21. 10:58:30

@Shanarey: nem láttalak integetni, pedig az ablak mellett ülök:)

Din Serpahis 2017.03.21. 10:59:55

@Csodabogár: Mindig az jut eszembe erről, amikor először jöttem kocsival Magyarországról - tele volt pakolva mindenféle cuccal, mert ugye akkor költöztem ki.

A határon persze leállítottak, jött egy marha mogorva pasas, hogy mégis mi ez a sok cucc, meg mi a fenét akarok én itt. Mondom, kaptam munkát, költözök. Ettől aztán még morcosabb lett, na, akkor mutassam a munkaszerződésem. Odaadtam...

A pasas elment, majd pár perc múlva nagy vigyorogva jön vissza, hogy üdvözöljük Svájcban, érezze jól magát :)
Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ennek a hirtelen váltásnak valahogy a szerződéshez és az azon szereplő számokhoz volt köze :)

Pernilla 2017.03.21. 11:06:19

@Dikusz: persze, ezt hozzá is akartam írni, hogy a gyümölcskenyeret is biztosan el lehet finomabban is készíteni, de akkor mondjuk úgy, hogy az átlag-gyümölcskenyeret hasonlítottam az átlag-stollenhez :)

A stollennel viszont várnod kell Karácsonyig... Azaz szeptemberig, a diszkontokban akkor kezdődik a szezon :)

(Azt még mellékesen hozzáfűzöm, magyar földön őt igazából 'stolni'-nak nevezzük :))

Shanarey 2017.03.21. 11:13:13

@Dikusz:

Ez attól függ melyik oldalon ülsz, a Duna felé néz az ablakod, vagy a Kossuth Lajos utcára?

Demi78 2017.03.21. 11:15:06

Ez a kert dolog nalunk is megvan, az onkormanyzat a "vissza a termeszetbe" vagy hasonlo jeligevel kiad kis parcellakat, eves dij 13€, viz ingyen, gepek, hozzajuk uzemanyag es a szerszamok ingyen. Rendes kis gesztus:). Viszont csak helyi lakosoknak, egy faluval arrebb lako mar nem johet:).

nyuszigonosz 2017.03.21. 11:25:23

A mai poszt jó. Szerintem is, mint a poszt írója szerint is tenni kell azért, hogy az ember ott ahol él, jól és otthon érezze magát.

Dikusz 2017.03.21. 11:44:01

@Shanarey: A Duna felé. Közvetlen a lottózó melletti tízemeletesben. De miért csak az egyik fele jó? Ugye nem úgy jössz visszafelé, hogy megkerülöd a Földet?:)))) (vicc volt)

Dikusz 2017.03.21. 11:48:22

@Pernilla: milyen karácsonyi stolni (tényleg így híják itthon), lehet az, amit már szeptemberben elkezdenek árulni:)

Tudom, hogy számtalan olyan édesség van (pl szaloncukor), amit hónapokkal az ünnep előtt kezdenek árulni, de az biztos tartósítószerrel készül.

Shanarey 2017.03.21. 12:02:40

@Dikusz:

Akkor az a kockaház.
Én a Duna felőli oldalon lakok.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.03.21. 12:26:38

@sZulamith: " a boldog országok listáján a 75. helyen vagyunk. 
A leirtak alapján hihető, hogy Svájc ezen a listán nagyon elől van, irigylem."

- megis a vilagon a japan utan a svajci ongyilkossagi rata a legmagasabb.

Határátkelő 2017.03.21. 12:31:48

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: A szokásos, adatokkal alátámasztott komment, amit köszönünk.

Ha esetleg valakit érdekelne a valóság is, itt a lista:

1. Guyana 44.2
2. Dél-Korea 28.9
3. Sri Lanka 28.8
4. Litvánia 28.2
5. Suriname 27.8
...
16. Magyarország 19.1
17. Japán 18.5
(Svájc nincs a TOP25-ben)

Forrás: www.worldatlas.com/articles/countries-with-the-most-suicides-in-the-world.html

Ha ennek nem hiszel, akkor a WHO hivatalos térképe:

gamapserver.who.int/mapLibrary/Files/Maps/Global_AS_suicide_rates_bothsexes_2012.png?ua=1

Ha segítség kell: Svájc sárgával van jelölve, ami 5.0-9-9-et jelent, Magyarország pirossal, 15 vagy több.

adg 2017.03.21. 12:32:57

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: valami forrasod van ehhez? Csak mert a viki szerint 77-ek voltak 2012-ben, jol belehuztak azota.
Mo-16.
Japan-17

en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

adg 2017.03.21. 12:34:43

@Határátkelő: tedd mar az en kommentemet eggyel elorebb legy' szives, megis csak jobban nezne ki. Ha mar annyit googliztam erte...
:)

Dikusz 2017.03.21. 12:48:51

@adg: de melyik kommentedet a kettő közül? Mert ha a guglizós utánit teszi a guglizós elé, azzal nem vagy előrébb, legfeljebb időutazónak nézhetnek.:)))

Határátkelő 2017.03.21. 12:54:04

@adg: Ugye? Nekem is volt vagy 2 perc... :)

SzZoole 2017.03.21. 13:28:50

@Dikusz: @Shanarey:
Nemhogy összebútoroznatok ha már ott laktok egymás mellet;)))
Amúgy itt is hétágra süt a nap

Shaktee 2017.03.21. 13:38:39

@Határátkelő: Orbanisztán jobban teljesit.

Shanarey 2017.03.21. 13:56:52

Látom közben a rezsicsökkentett szikra, ismét bebizonyította hogy troll.

Ez az ön égető üzemmód egész látványos.

Shanarey 2017.03.21. 13:57:56

@The Devil Himself as. Zoole:

Itt nem csak süt, hanem jelenleg egy szál pólóban rohangálnak az emberek, mert olyan meleg van.

Herr Géza 2017.03.21. 14:02:13

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Eszem megáll a hülyeségeidtől. Grrrrrrr....

Herr Géza 2017.03.21. 14:08:52

@adg: Na várjál már, azt a Wikipédia szösszenetet nem ő maga írta? Maxtól sem meglepő az önhivatkozás, miért lenne pont az ügyeletes főtrollunk kivétel?
Vagy: a sorsosbérenc libsibolsi svájci statisztikai hivatal hamisít, csak pont fordítva, mint egyébként szokás (vö.: öngyilkos lett, hátba lőtte magát....)

Herr Géza 2017.03.21. 14:11:29

@adg: Ja, vanmmég egy tippem: a svájci öngyilkosok FB csoportjában olvasta. :))))))))

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.03.21. 14:15:49

@Határátkelő: arrol miert nem irsz, hogy kimoderaltad a lenyegi kommentemet?

a menekulteknek miert nem kell magukeva tenni a fogado orszag szokasait?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.03.21. 14:15:55

tisztara azt a cenzurat folytatod mint a nemet sajto te liberalis szabadsagharcos.

adg 2017.03.21. 14:16:11

@Herr Géza: ez lesz az, igen, a schweitzi ongyi facse csopi. :D

Határátkelő 2017.03.21. 14:23:59

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Ha ezt írtad volna, mint ahogyan most is, beengedtem volna. De nem ezt írtad, ezert nem engedtem be.

Mondjuk érdemben nem tudsz reagálni a svájci adatokra, szóval megint jön a cenzúra meg a liberális szabadságharcos. Jó szórakozást!

Herr Géza 2017.03.21. 14:24:52

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Ja, ha nem tetszik, lehet továbbtolni a biciklit. Aztán németül mióta tudsz okostojás?

London2009 2017.03.21. 14:29:53

@Shanarey: @Herr Géza: rezsicsokkentett szikra, ugyeletes fotroll... Jobb, mint amilyen neveket o aggaszt magara! :DDD

Shaktee 2017.03.21. 14:33:37

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:

Mennyiért adsz egy kila szotyit? baráti áron :-)

SzZoole 2017.03.21. 15:29:03

@Shanarey: te,szerinted itt sapka salban jarnak

2017.03.21. 15:53:06

A svajci ongyilkossagok azert tunnek soknak, mert rendkivul liberalis fegyvertartasi torvenyek vannak, ezert altalaban aki meg akarja tenni, az (a legtobb europai orszaghoz kepest peldaul) sokkal konnyebben meg is tudja.

Viszont, amennyi eset meg is tortenik, abbol a mennyisegbol pont az derul ki, hogy olyan sokan nem is akarjak, peldaul Magyarorszaghoz kepest (ahol szerencsere nagyon szigoruak a fegyvertartasi szabalyok). Szoval ez van.

Egyebkent pedig az ongyilkossagi rata lehet magas egy altalaban boldog orszagban is, peldaul Japan bar sajnos mindig az elen van altalaban ezekben, a varhato elettartamot is vezeti.

A boldogsagstatisztikak altalaban amugy nem az egyes lakok lelki allapotat meri fel, hanem az eletben adodo lehetosegeket es a beteljesulesuk valoszinuseget, vagyis egyfajta elegedettseg meres, ezekben tobbnyire a skandinav orszagok szoktak vezetni, de ez nem jelenti azt, hogy "spiritualis" ertelemben ok lennenek valoban a legboldogabbak, vagyishat aki latta mar TV-ben, vagy olvasta mar a krimijuket, az ketkedessel fogadja az ilyen hireket :D Pont ezert letezik amugy egy masik "boldog" lista is, ezeken Bhutan van tobbnyire az elen, Thaifold, egyeb buddhista orszagok es a latin-amerikai orszagok.

Dikusz 2017.03.21. 16:10:14

@The Devil Himself as. Zoole: alig hiszem, hogy @Shanarey: velem óhajtana összebútorozni. Én csak azt kértem tőle, hogy integessen nekem, ha errefelé jár:)))

Jut eszembe: lesz-e errefelé kitérő Nyíregyházára tartva április valahanyadikán? :))

SzZoole 2017.03.21. 17:47:57

@Dikusz: figyelj Magdianyus,multhet hetfo ota dolgozok szabad nap nelkul,az agyam(helye) mar zsong,es ez igy is lesz aprilisig,amig haza nem indulunk.
Ha mi 8.-an reggel Budafokra erunk 20 ora vezetes utan nem biztos,hogy ertelmes beszelgetest tudnank folytatni.
Ulj fel a reggeli Cityre ,11 korul nyiregyen vagy,elmegyunk a Europa legjobb allat kertjebe,setalunk,beszelgetunk,aztan delutani cityvel vissza mesz,es lesz egy jo napod,egy jo tarsasagban es akar posztot is irhatsz belole:))

Amugy meg honnan tudod,hogy @Shanarey: nem e szereti az erett barackot:)))

Csodabogár 2017.03.21. 17:48:31

@kisrumpf: Könyvről nem tudok. Nem is lehetne vissza adni igazán a film humorát. A svájciak legendás humoristája "Emil" játsza a főszerepet. Dőltünk a röhögéstől, de voltak akik majdnem sírva jöttek ki a moziból. Ők voltak azok akik még az állampolgársági cirkusz előtt álltak.

Csodabogár 2017.03.21. 17:52:02

@Pernilla: Tudtommal az eredeti Stollen Drezdából származik. Kő kemény és porcukor réteg van rajta. Miért olyan száraz, kemény? Mert anno Erős Ágost udvarából ezt a különlegességet küldték pl. az orosz udvarba is karácsonykor. Tehát jó előre meg kellett sütni, hogy odaérjen karácsonyra.

nyuszigonosz 2017.03.21. 18:06:17

@Csodabogár: Nem Drezdából származik a Stollen.

Még valamikor a középkor mélyén a 14. században adott a Naumburg-i püspkök írásos engedélyt a készítésére.
Szóval egy igazán régi német kalács, amit akkortájt karácsonyra sütöttek. Na mert benne voltak a szárított gyümölcsök is, az ösz termései: dió és mogyoró, de föleg mert laktató volt.

Persze, Dresdner Stollen is márkanév már jó ideje.

Nem kökemény és nem száraz, ezt nemtudom honnan veszed. Sok féle van, finomak is, csak ki kell választani milyet szeretne az ember és hol veszi meg.
Sütni is lehet ilyet, csináltam már, az sem volt sem kökemény, sem száraz.

Hogy miért van rajta olyan vastag réteg porcukor: netán azért, hogy nem száradjon ki és legyen kökemény?

Csodabogár 2017.03.21. 18:19:47

Nyilván peches vagyok. Vagy 10 éve voltam karácsony előtt Drezdában és hoztam Stollent. Nagyon száraz volt. Azóta le van nálam írva a dolog. Gyerekkoromban püspökkenyeret sütöttek karácsonyra, amiben sok apróra vágott asztalt gyümölcs, dio meg minden volt. Mindezt piskóta tésztában. Maradok ennél a változatnál. Azt hiszem az Erős Ágost változatot ott Drezdában hallottam.

DieNanny CH 2017.03.21. 18:37:47

@Dikusz:

Jé, ilyen konzervdobozos sűrített tej itt elég sok helyen kapható. :-D

nyuszigonosz 2017.03.21. 18:39:54

@Csodabogár: Hát, akkor peches vagy nagyon. Sajnálom, mert vannak kimondottan finomak is.
Én nem a Drezdait szoktam venni, hanem vagy Waldsassenból a Rosner -töl ( ez tényleg az egyik legjobb hírü tradicionális süteményekre - de nemcsak azokra - specializált cukrászda, és küldenek is megrendelésre) vagy Thüringiából, szintén kpldik, klassz karácsonyi csomagolásban, vagy akár valemyik pékség és cukrászdából innen helyböl.

Az, hogy amikor August der Starke egy katonai parádén volt, Zeithainerban ( Mühlberg mellett) na oda tényleg küldtek egy óriási Stollent, több méter hosszút, hogy a katonák is ehessenek belöle, abban mint mondják 28 zsák liszt és egy tonna élesztö meg így. Szóva perszehogy Drezdában az ottaniak a sajátjukat reklámozzák.

Szerintem ha késöösszel, vagy már az adventi idöben Németországban jársz, vegyél egy szeletet egy cukrászdában, meglátod, finom az.

Pernilla 2017.03.21. 18:41:03

@Csodabogár: sok mindenre szeretik rámondani, hogy helyi különlegesség :)
De a jó stollen tényleg nem száraz.
De az igaz, hogy ez egy "tartós" sütemény, nem kell frissen enni. Ez válasz neked is, @Dikusz: a szeptemberi árusításra :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.21. 18:52:27

@Csodabogár: akkor valami nagyon el volt szúrva ha kőkemény és száraz volt.

Vagy valaki hozzám hasonló amatőr sütötte ;-)

Dikusz 2017.03.21. 19:36:13

@Csodabogár: Nekünk is van ilyen, ami egy idő után megkeményedik, még akkor is, ha házi készítésű.
Erről szól -talán ismered- Benedek Tibor verse, saját előadásában. A címe: Bájgli.

Dikusz 2017.03.21. 19:48:56

@The Devil Himself as. Zoole: tudom, hogy 2000+ km levezetése után az a legfontosabb, hogy minél hamarabb Nyíregyházára érjetek, nem is várhatom el. Ötlet volt csak, de komolyan gondoltam.
Köszönöm a bizalmat, de nem vagyok benne biztos, hogy velem bármikor is lehet értelmesen beszélni:))) Lesz még alkalom beszélgetni bizonyára valamikor.
@Shanarey meg lehet szereti az érett barackot, de a túlérettett biztos nem. (viccvót).

Hadd kérdezzem meg egyébként azt (most komolyan) tőled, mivel tudom vezettél itthon is. Nagyon régóta látom már buszozva/autózva, hogy a buszvezetők -mindegyik- a szembejövőnek int a kezével. Van amikor látom a sofőrt, hogy szinte állandóan integet. Miért van ez, és mióta csinálják? Mindenhol így van ez, vagy csak Magyarországon? Nem csak A Volánosok intenek saját kollégáiknak, hanem mindenféle busznak is.

Dikusz 2017.03.21. 19:52:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az itt is sokféle van, de az azt hiszem nem cukrozott, és folyékony. Amikor először láttam itthon ilyet, be is ugrottam neki.
A szovjet dobozos nagyon erősen cukrozott, és nemigen folyékony.j

2017.03.21. 19:56:08

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Abbol kell fozni a tejkaramellat ugye? Mi csinaltunk egyszer ilyet ilyen cukros konzerves suritett tejbol az elso kozos karacsonykor a fiummal, kb olyan elmeny mint a heroin, nem is csinaltuk tobbet. :D

Hari Seldon 2 2017.03.21. 20:00:23

„Amikor kiköltöztünk Svájcba, beszereztem néhány helyi könyvet, ill. elkezdtem olvasni az újságokat (lista a könyvekről itt, hírportálokról itt).
Hétvégenként kirándultunk, a térképen néztük, hogy merre nem jártunk még és igyekeztünk lehetőség szerint mindenfelé eljutni. Az első 1-2 év alatt több helyen jártunk, mint a svájciak többsége egész életében.”

Szerintem is ez a legjobb lépés az ország megismerése felé. Egyúttal hely elfogadása felé. Amikor megyek az A31-esen az nekem most már olyan, mint régen az M7-es volt. Ismerem minden emelkedőjét. Mikor van beállva, ha délután 5 körül Metz felé kell mennem, hogy kell a „kertek alján” eljutni odáig, ahol már nincs a luxembourgi ingázókkal tele… Stb… Szóval a lehetőségek szerinti minél több utazás a környéken nagyon megkönnyíti a lakóhely „elfogadását”.

NorthPier 2017.03.21. 21:29:08

@kisrumpf: Nekem van egy receptem, amiből minden karácsonykor - míg otthon voltam- sütöttem stollent.
Ha gondolod, nagyon szívesen megosztom veled- nem a kőkemény fajta es nagyon finom a tetején a porcukros máz

Shaktee 2017.03.21. 21:42:52

@The Devil Himself as. Zoole: mindig a szex, mindig mocsárban a fantáziád ;)
Csak vicc volt

SzZoole 2017.03.21. 21:53:14

@swing gitan: bagoly mondja verebnek:))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.21. 21:54:20

@NorthPier: Igazan kedves toled, de nekem szantad? Csodabogar talalkozott szaraz stollennel...

De nagy orommel fogadom, foleg ha bevalt receptrol van szo :)

SzZoole 2017.03.21. 22:14:45

@swing gitan: en???
Mirol beszelsz,en tobbgyermekes komoly hazas ember vagyok:)))

Anna King 2017.03.21. 22:28:52

Hat nemtom... 2,5 eve élek svajcban, probalkozom meetupokkal, dolgozom onkenteskent de a svajciak reszerol semmit nem tapasztalok. Ha valakikjel lehet beszelgetni, erdeklodnek azok tuti kulfoldiek. Atlag svajci szoba sem all velunk. Csak miheztartas vegett, nem mosogatni jottem ki, diplomaval, 10-en eves IT gyakorlattal hivtak. Ilyen hidegszivu embereket keves helyen lattam.

Csodabogár 2017.03.21. 22:58:46

@Dikusz: Ha jó, akár beigli akár püspökkenyér, nincs ideje megkeményedni. Ami megkeményedik az eleve nem jó.
Egyébként "alakvédelem" okán már alig eszem édességet.

Csodabogár 2017.03.21. 23:03:53

@Anna King: Ne izgasd magad! Nem benned van a hiba. Remekül lehet Svájcban élni svájci puszi-pajtások nélkül is. Van elég külföldi barátkozásra.

NorthPier 2017.03.21. 23:07:10

@kisrumpf: Neked, mert te sütsz, Bogár meg veszi. Arra meg nem jó egy recept sem...

Dikusz 2017.03.21. 23:41:31

@The Devil Himself as. Zoole: valaki ezt kétségbe vonta (a komolyságodat)? :)

Túlélő ... 2017.03.22. 07:49:18

Ha megengeditek jelenni: az első mondathoz szólnék:

" .. A haza nem egy hely hanem egy érzés"

Csakhogy ez az érzés egy helyhez kapcsolódik, és abból egyetlen egy van az egész világon.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.22. 07:53:04

@NorthPier: Igazan kedves toled, elore is koszonom. Egy sokfelekeppen varialhato aprosutivel tudnam viszonozni, ha gondolod.

2017.03.22. 09:00:40

rendesen csopog a kozhelyektol.

Ha normalis vagy minden orszagban ugyanez lesz a sorsod.

Élj úgy, mint egy helyi, használd ki az új ország adta lehetőségeket, de közben ne feledd honnan jöttél és ápold hagyományaidat, régi kapcsolataidat. Nekem bevált, jól és otthonosan érzem magam.

Ezt hivjak ugy, hogy beilleszkedesre valo torekves.

Tenyleg vannak kedvenc boltjaid, ahol megismernek heti 2x bevasarlas utan? :D

1. Ez megint midnen orszagra igaz. Vagd a tortenelmuket, hogy ne lepj aknamezore. Pl. Cipruson az eszaki resz az occupied territory es nem north ciprus. 1974 nem volt regen, sok ember sokat vesztett ott (kb. mintha 1960 korul jarnank trianon utan).

2. 7 ev utan nem erted a schwizzerduetsch-ot az inkabb szegyen. A hochdeutschos papirod inkabb el kene egetni :)

Najo, ha Wallisban laksz (arra keves a 19k-s falu meg multicegek) akkor alairom a problemadat, de erre azert kicsi az esely. Valszeg AG-ben laksz igy saccra, vagy Solothurn, BL? Mert ha Zuerich/SG, akkor meg cikibb, h nem erted a helyieket...

3. Egy apro faluban laktam, kezembe nyomtak a mit kell tudni ujonnan jott arckent es ennyi. Zuerichben is van korseta meg kozos vacsi havi 1x. Ez tenyleg jo, de sokat nem ad az eletedhez. Mire kijossz, illene tudnod rengeteg dolgot elore.

4. mashol nincsenek ilyenek :D Ciprus nyolcad resze Svajcnak, de itt is ugyanez van, talan felolvasos konyvtari moka nelkul. Es nem 10k magyar van itt, hanem a tizede se.

5. Expat suli, nice. Van ott zse. Sugok, helyi iskolaban is be tudsz illeszkedni ha beszeled a nyelvet. A gyerek egy kicsit kulonc kategoriaba fog esni, de ha normalisan van nevelve, sehol se lesz gondja.

Foleg videken, ahol elvetve akad kulfoldi (falvak 500 fovel) de beszeled a nyelvet es nyitott vagy rajuk (fura, hogy neked kell nyitni ugye?) akkor smooth volna a csatlakozas.

Amit adsz, azt kapsz a vilagtol. Ha nyitott vagy es befogado szellemisegu, ilyen valaszt is fogsz kapni. Persz emindenhol van par rasszista gyoker, de a szuk latokor kiirthatatlan...

6. ebben valoban verhetetlenek. Eddigez a resz er valamit. A svajciak hobbija a kozossegi munka. Amennyi szabadidejuk engedi, tesznek a kozossegert. Ez a tarsadalmi munka (szervezni az egysuletet, kezelni a penzt stb.) irigylesre melto. Minden orszagban van, de nem ilyen mertekkel...

7. Kert, ahol az orszag nagyresze muvelhetetlen terulet, ott is meg kell oldani, h a varosi nep elbohockodhasson :) Azert vartal ennyit, mert erosen limitalt a kinalat. En is kertes hazban nottem fel, de amikor a legutolso aldiban is jobb a zoldseg mint az ohazaban, akkor minek rabolnam az idomet ilyen dologgal?

tl;dr:

ha nem vagy szociopata, be tudsz illeszkedni es az emberek kedvesek, Svajcban ahol van penz mindenre sokszinu programok varjak a szabadidod elegeteset.

2017.03.22. 09:02:17

@Anna King: kocka vagy, probalkozz Zuerichben :) (viccelek)

A svajciak tobbsege nem az!

Valszeg sugarzol valamit, amivel taszitod oket. Hol probalkozol? Milyen tarsadalmi kozegben? Lemesz estenknet inni a kocsmaba? Van egyesuleti tagsagod?

2017.03.22. 09:05:39

@Túlélő ...: en minden orszagban ahol satrat vertem, otthon erzem magam.

Ez a hazafias bullshit meg lepereg. Lehet ra verni meg minden, de szamit? Nekem pl. csak elvett az eletembol a hazam, adni szart se adott, leszamitva egy hasznalatatlan anyanyelvet. De megertem, hogy van akinek ez fontos es lenyeges...

Szivesebben azonosulok egyes orszagok kulturajaval, mert a hazai az taszit... Amikor benne vagyok, jobban odavalonak erzem magam, mint otthon.

2017.03.22. 09:09:32

@mojyo: amilyen retek az ido, a penz sem huzza fel elegge, hogy ne unj bele :D

En meg nem lattam depresszios delit, bezzeg svajcit, plane skandinavot!

Nem a liberalis fegyvertartasbol jon ez, siman barhol bekapsz par bogyot azt jolvan. Egyebent sem fegyverrel kovetik el, szoval ne keverd ide a fegyvertartast. (Kulsosoknek, minden svajcinak van otthon komplett szett a ruhatol a fegyverig es nem csak a kotelezo treningjeik miatt, hanem ha gaz van, egyol decentralizaltan lehet visszaverni barmit. Mig egy normalis orszag lefejezheto, ezek nem.)

2017.03.22. 09:14:39

@Din Serpahis: listad persze nem volt, hogy mit importalsz az orszagba mi? 300 EUR a limit az uj cuccokra. A hasznaltra korlatlan. De ahhoz bizonyitanod kell. Pl. egy lista amin nem akarsz semmit elrejteni, ezt jelzi...

Makod volt, lattak high educated workforce vagy. Kivancsi lennek, mely cegnek a neve volt rajta :P

DieNanny CH 2017.03.22. 10:07:08

@Anna King:

Jé, én pont az ellentettjét tapasztalom. 3 éve Advent idején láttam hirdetni, hogy a nőegylet adventi koszorú készítéséhez keres önkénteseket. Teljesen idegenként mentem oda,első pillanattól kedvesek voltak, kérdezték, milyenek a magyar karácsonyi szokások, stb. 3 estén voltam, taval volt a 3. alkalom, hogy mentem, már ismerősként üdvözöltek. Utcán is megismernek, ideköszönnek.
Vagy a lépcsőházban az egyik frissen ideköltözött szomszédasszony meghívott egy kis beszélgetésre, 'apéro'-ra, főkaja nélkül. (Szalámidarabok, sajtkocka, olívabogyó, bor, meg sós rágcsa.)
Teljesen spontánul.

Ja, és mind echte svájci.

Nigro notanda lapillo 2017.03.22. 10:50:52

@Hari Seldon 2: csak a hitelesség kedvéért: nem luxemburgi ingàzókkal van tele, hanem LuxemburgBA ingàzókkal.

2017.03.22. 15:42:42

@zseketto: "Egyebent sem fegyverrel kovetik el, szoval ne keverd ide a fegyvertartast."

A ferfiak koreben ez az egyik elterjedt modszer, ugy tudom, a nok valasztjak inkabb a bogyokat. Amugy nem kell megvedeni a fegyvertartasi jogukat, en nem itelkeztem, vagy nyilvanitottam velemenyt rola, csak tippeltem, honnan eredhet ez a "Svajcban sok az ongyilkossag" dolog. (Illetve csak Magyarorszaggal kapcsolatban mondtam, hogy "szerencsere" nem olyan egyszeru fegyverhez jutni, mint Svajcban, mert szerintem a magyarok nincsenek megfelelo lelkiallapotban ennek a felelossegnek a kezelesere.)

2017.03.22. 16:30:16

@mojyo: hat lovoldozni inkabb a secondo-k szoktak, azt ok is svajcinak szamitanak a stat-ban. Rendes svajci inkabb elmegy kurvazni 3:) es ott kisirja magabol a bajt...

Ja, magyaroknak otthon meg vajazokest se :D

Matula néne 2017.03.22. 18:14:25

Kommenteket még nem olvastam a poszt nagyon-nagyon-nagyon-nagyon tetszett!!!!! Köszönöm!
Süt belőle hogy szereti Svájcot, én soha nem is igazán értettem, hogy lehet tartósan úgy külföldön élni, hogy közben nem szereti az ember, csak mondjuk jó a pénz vagy biztos az állás.

Az osztrák "rossz" hírhez: miért rossz hír ez???? Szerintem akkor megy az ember külföldre dolgozni, ha VAN KÜLFÖLDÖN MUNKA. Tehát ha nincs és nem is talál, sipirc haza, nem pedig az idegen ország segííílyíííín élősködni. Én mondjuk nem 5 évhez kötném, hanem ha már van 1-vagy két éves munkaviszony, de csak rövid időre, mondjuk max 1-3 hónapra, hogy az illető ha valamiért munkanélküli lett, új állást találhasson. Ha nem talál, menjen haza és kész.

Herr Géza 2017.03.22. 20:23:27

@zseketto: Jól elfejtegetted a poszterina lakóhelyét, de elég lett volna a posztban az étterem vagy a cukrászda linkjére kattintani: Baden/AG :)))) Mondjuk a kisváros/sok multi kombinációra nekem rögtön ez ugrott be és csak ellenőriztem a tippemet, de bevallom, érdemeimet kisebbíti, hogy nemrég olvastam a városról egy másik blogon, ahol szintén ez volt kiemelve.

Herr Géza 2017.03.22. 20:40:05

@mojyo: @zseketto: A svájciak fegyverekkel kapcsolatos felelősségtudatáról jutott eszembe az a tavalyi sztori, amikor egy újságnak egy olvasó beküldött egy fotót, amin a (talán) zürichi pályaudvar egyik újságoskioszkja előtt katonásan gúla alakzatban letámasztott három gazdátlan puskát ábrázolt. Persze az újság utánament az ügynek, kiderült, hogy hazatérő katonák hagyták kint a fegyvereiket, amíg a kioszkban békésen kávéztak. (Oda bevinni már mégiscsak ciki???!!! :D) A hadsereg egyik főilletékese meg kivizsgálta a dolgot és kedélyesen nyilatkozott, hogy a katonák nem követtek el súlyos szabálytalanságot, hiszen a fegyverek nem voltak töltve (a tárakat maguknál tartották, még jó...) és az üvegablakon keresztül végig szemmel tartották azokat. Azért egy szóbeli ejnye-bejnyét kaptak a fazonok, a rend kedvéért... :)))))
Úgy elképzeltem ezt a sztorit a Keletiben/Nyugatiban. :)))))))))

2017.03.22. 21:33:02

@Herr Géza: hogy eznekem mé nem jutott az eszembe :D

3 helyen éltem Svájcban, ami ugyan "csak" a német részre korlátozódott (plusz átjártunk "napozni TI-ba) azért lett némi rálátásom a népre.

Rothrist megvolt fél évig, Aarau-ba jártam suliba...Rettenet vidék az már...Ha mész beljebb, úgy Solothurn majd Bernnek, az kábé Mátészalka :D (elnézést a Mátészalkaiaktól!)

Aztán mikor suli közepén költöznöm kellett, Zürichből jártam be pár hónapig, láttam az arcokat a badeni vonalon...NEIN danke :)

Katonák: sokszor ment ellenük panasz a vonaton, mert kisajátították a komplett fülkéket maguknak, azt a többiek látták a kárát...Pedig ők is csak ugyanolyan utazóközönség mint a többi.
Egyébként ja, felnőttek. De nem veszik ezt a katonásdit elég komolyan. Volt kollégám is az elsőt még próbálta komolyan venni, dehát ökörködés lett belőle, na meg jó sok büntetés amit kapott :)

Keletiben van ott csúzli bőven, csak nem támasztják ki vele a Kiosk oldalát.

Apropó KIOSK. Nekem az OK mastercard 2500-as kártyája tetszett a legjobban, mint a szegényemebr pénzmosója...Főleg ha lebarás kamus sim-mel regeled...Egyetlen hátránya, h 4% zsidóvám volt rajta, dehát eldugtál 2400 frankot a Steueramt elől, nem rossz deal így se :D

2017.03.22. 21:34:27

@zseketto: és persze 2 év Tibetben, akarom mondani St. Moritzban...Na az kemény volt, nem csak a hideg hanem a helyi arcok miatt is...A hegyi népek tényleg állatok :D

De a legjobban a házi főzött gyógynövényes pálinkájukat imádtam, amit ők sem röstelltek 60%-ra megcsinálni, mert úgy jobban űzi a bacikat!

Dikusz 2017.03.24. 18:52:05

@swing gitan: valószínű kikerült már a látókörödből, némrég jöttem haza, azért csak most írok:

nem a micsodáját, hanem a komolyságát:))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása