oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. március 20. 06:30,  Öt kérdés, mielőtt au pairnek mennél 150 komment

2017. március 20. 06:30 Határátkelő

Öt kérdés, mielőtt au pairnek mennél

Sokan vannak, akiknek első külföldi tapasztalata az au pairséghez köthető, ami nem csoda, hiszen szakképzettség nélkül megoldható, ráadásul a szállás és az étkezés is biztosított. Persze lehet rémtörténeteket olvasni, de azért gyakoribb a pozitív tapasztalat – ez derül ki Tamara történetéből, aki óvodapedagógusi végzettséggel már több, mint egy éve él egy madridi andalúz (ennek még jelentősége lesz) családnál. Sztorija a Kultúrtapas segítségével jutott el ide.

kulturtapas_1.jpg

„Az egész úgy kezdődött, hogy regisztráltam egy oldalra, ahol egyből kapcsolatba léptek velem a családok. Az elsők között jelentkezett egy nagyon szimpatikus família, akikkel felvettem a kapcsolatot és nagyon megtetszettek.

Rendkívül részletesen leírták, hogy miről lenne szó, először telefonon beszéltünk, aztán volt egy Skype-interjú. Körülbelül augusztus elején derült ki, hogy engem választottak, szeptemberben pedig már utaztam. 

A család andalúz, ami szerintem elég árulkodó, hétvégéken például nagyon finomakat szoktak főzni. Azt nagyon szeretem, hogy a közös főzések általában sörözéssel kezdődnek, jön egy kis tapas, kirakjuk a sonkát, olívabogyót, ilyesmiket – ez az ebéd felvezetése. 

Egy ilyen ebéd (pláne egy andalúz családdal) laza két óra, beszélgetéssel, sörözéssel – ezek nagyon jók szoktak lenni. 

Nehéz szerep 

Au pairkedni egy jó családdal kétségkívül pozitív élmény, sok móka és kacagás, ám mégsem mindig könnyű. Az elsődleges feladat, hogy a családdal együtt élve vigyázni kell a gyerekekre, elvinni őket iskolába vagy óvodába, de a fő cél az én esetemben az, hogy megtanítsam őket angolul.

Az au pairség néha nehéz szerep, hiszen a gyerekeknek sem a szülője, sem a tanárja nem vagy – hiába tekint a család teljes értékű tagnak, a gyerekek érzik, hogy mégis van egy alá-fölérendeltségi viszony: nem én hozom a szabályokat, nekem kell jobban alkalmazkodni a család életéhez. 

Éppen ezért duplán fontos megkövetelni a tiszteletet a gyerekek részéről. Ehhez viszont egy megfelelő szülői attitűd és nevelési stílus is szükséges a szülők részéről. 

Így telik egy nap 

Nálunk az anyuka viszonylag hamar, fél 8 körül indul dolgozni, ami itt elég korai időpontnak számít. Én 8-kor kelek, addigra a gyerekek már vagy fönt vannak, vagy ha nincsenek, akkor felkeltem őket. Az apuka fél 9-kor megy munkába.

Az iskola fél 10-kor kezdődik, és délután 1-ig tart. Akkor értük megyek, hazaviszem őket, megebédelünk, utána 3-ra visszaviszem őket, majd 5-re kell ismét értük menni, akkor végeznek.

Utána attól függően, hogy mihez van kedvük, vagy milyen az időjárás, elviszem őket például játszótérre. Hetente kétszer kell őket külön sportfoglalkozásra vinni. Az anyuka fél 7 körül ér általában haza, és onnantól átveszi a gyerekeket. 

A legnehezebb a saját tér hiánya 

Számomra a legtöbb nehézséget a saját tér hiánya okozza, (annak ellenére, hogy van saját szobám és fürdőszobám, és annak ellenére, hogy jó a kapcsolatom a családdal). 

Így, majdnem 25 évesen, nem meglepő, hogy egy kis magányra, gyerekmentes estére vágyik az ember, vagy csak barátokat áthívni és beszélgetni néhány pohár (üveg?) bor mellett. 

Sajnos ez nem fér bele, viszont szerencsére viszonylag sok hétvégét, néha egy-két teljes hetet töltök itthon egyedül, mert a család elutazik, ilyenkor tudok kicsit feltöltődni és újabb lendülettel nekiállni a dolgoknak. 

Mostani családom mellett eddig öt különböző családdal dolgoztam hosszú távon, jelenleg három másik családhoz járok heti 5 alkalommal. A legelső családot az engem fogadó anyuka szerezte, mivel aktív tagja egy ikres szülős csoportnak (emiatt is van, hogy indokolatlanul sok ikerpárt ismerek Madridban). A következő család az első család ismerőse volt, és ők is érdeklődtek, és így tovább. 

Legtöbbször csak együtt játszunk a gyerekekkel egy órát, én angolul beszélek hozzájuk. Ha a szülők nem erőltetik az angolt, és hagyják, hogy spanyolul válaszoljanak nekem a gyerekek, a kicsik mindig hamar megkedvelik a nyelvet, és ők maguk fognak kedvet kapni ahhoz, hogy angolul szólaljanak meg. Vannak nagyobb tanítványaim (8-11 évesek), nekik rendes angolórát tartok, viszont ez sajnos több felkészülést igényel a részemről. 

Öt kérdés, mielőtt belevágnál 

1. A család

Fontos tudni a szülők teljes nevét (ha minden jól megy, ők lesznek a munkaadóid!), így Facebookon, Twitteren stb. tudsz egy kis háttérellenőrzést végezni – valószínűleg ők is ugyanezt teszik majd.

2. A pontos cím

Enélkül az információ nélkül semmiképp se ugorj bele semmibe, kérd el a pontos címet, hogy meg tudd nézni Google Mapsen, hogy az adott településen belül pontosan hol van a család háza, vagy hogy egyáltalán a településen van-e! 

(Például Madrid alatt nemcsak a fővárost, hanem a tartományt is értjük, több kicsi települést is magában foglal, és azért nem mindegy, hogy a fővárosban laksz vagy egy órát kell még bevonatoznod – minthogy az sem mindegy, hogy a Blahán laksz vagy Gödöllőről jársz be), mennyire van központi részen, milyenek a közlekedési lehetőségek stb. Mindezek tudatában könnyebb eldönteni, hogy valóban ez a család-e az, akit keresel.

3. A fizetés

Kínos, ha félreértések vannak a pénz körül, így érdemes már az elején tisztázni, hogyan fognak téged fizetni – mennyit, milyen időközönként (hetente, havonta), hogyan (készpénz, utalás stb.).

Átlagosan egy au pair 60-70 eurót kap hetente, legalábbis az általam látott hirdetések alapján, ami nyilván nem sok, eleinte én is keveselltem, de az anyuka mondta, hogy az előző au pairnek is talált családot, akiknél tudott angolt tanítani. Így a kezdeti havi 240€-s fizetésemet más családoknál végzett állandó extra munkákkal feltornáztam 520€-ra.

Ha mindehhez hozzáteszed, hogy a lakás, az étkezés ingyen van, nem kell fizetni rezsit, lakbért, akkor már rögtön nem olyan rossz.

4. Az ünnepek

A szabadságokról is jó, ha tudod előre, hogy lesznek-e és fizetik-e őket. Ha már itt tartunk, a karácsonyról se feledkezz meg! Általában van lehetőség hazalátogatni (nyilván családja válogatja), ezt jó már minél előbb megbeszélni, hogy majd minél előbb tudj repjegyet foglalni – ugyanis decemberre sajnos mindig drágábbak a jegyek.

5. Az ördög a részletekben lakozik

Kétségkívül nagyon fontos dolog tudni, hogy pontosan mire számíts. Pontosan mettől meddig kell dolgoznod, MIT kell csinálnod, hogyan lesz szabadidőd, el tudsz-e járni hétköznap esténként / hétvégente, ha szeretnél… Én már az elején egy nagyon részletes e-mailt kaptam, amiben MINDENT leírtak, a pontos napi rutintól kezdve a hétvégi szabadidőig.

Az angliai horrorsztoriktól eltérően Spanyolországban (főleg a nagyobb városokban) sok családnál van bejárónő, így takarítani, főzni általában nem az au pairnek kell majd, de nyilván érdemes az elején tisztázni, hogy ne kint érjenek meglepetések.

Angliába, Írországba legtöbbször azért mennek au pairkedni, hogy a nyelvet tanulják, itt viszont TE tanítod az idegen nyelvet az ő gyerekeiknek.” 

Ha érdekelnek hasonló történetek, akkor látogass el a Kultúrtapas oldalára!

HÍRMONDÓ

Ahol már nemzetbiztonsági probléma a kivándorlás

Az elmúlt negyedszázadban a lakosság csaknem negyede költözött külföldre egy európai uniós tagállamból, ami akkor is elképesztő arány, ha Litvániának 1990-ben is „csak” 3,7 millió lakosa volt. Most 2,9 millió van.

Újabb hatalmas lépés Kis-Britannia felé 

Tovább zajlik a keménykedés Skócia és a londoni kormány között, melynek legfrissebb fejleménye, hogy a skót első miniszter bejelentett: lesz újabb népszavazás Skócia függetlenségéről.

Nem érdemes feladni Angliát 

Ezzel együtt is érdemes azért még nagy-britanniai munkákat nézegetni, pláne, hogy akad köztük jó pár érdekes. Csak ide kell érte kattintani.

A világ leggazdagabb országai a CIA szerint 

Az Amerikai Hírszerzési Ügynökség rendszeresen közzéteszi a leggazdagabb országok listáját. A TOP10-ben három európai van, az egyik némi meglepetésre.

Hova költözik a spanyol határátkelők kétharmada? 

Csak tavaly több mint 101 ezer spanyol állampolgár vándorolt ki, ami enyhe növekedés az előző évi 99 ezer főhöz képest. De merre indulnak?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: au pair Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4512352323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2017.03.20. 06:55:36

Ez nem öt kérdés. Az ötödik pontban is van egy csomó... :-)

kék madár 2017.03.20. 06:55:46

nyugati(bb) orszagokban azt is lehet ellenorizni online, milyen a kornyek, egy adott cimen ki lakik, miota lakik ott, ki a tulajdonos, benne van-e egy bunugyi adatbazisban, ha nem iszonyodik a social mediatol, akkor pedig egy kerek profilt ossze lehet az illetorol rantani, es ha barmi nem stimmel, feltenni neki par beugratos kerdest.

Taxomükke (UK) 2017.03.20. 07:33:54

"... A TOP10-ben három európai van", illetve inkabb negy.

Golf2 2017.03.20. 08:04:36

Szimpatikus,én is felvettem volna.

SzZoole 2017.03.20. 08:11:17

"A család andalúz, ami szerintem elég árulkodó"
Zorro fekete csődöre is andalúziai volt,akkor a család is,vagy mit árul el ha valaki andaluz?

"A család andalúz, ami szerintem elég árulkodó, hétvégéken például nagyon finomakat szoktak főzni. Azt nagyon szeretem, hogy a közös főzések általában sörözéssel kezdődnek, jön egy kis tapas, kirakjuk a sonkát, olívabogyót, ilyesmiket – ez az ebéd felvezetése.

Egy ilyen ebéd (pláne egy andalúz családdal) laza két óra,
beszélgetéssel, sörözéssel – ezek nagyon jók szoktak lenni. "

Na tessék,már ezek az andalúzok is aperitifeznek éves előtt ??
Há van ilyen,aszittem aszt csak a flanciak csináljak.:)))

Vicc volt.

SzZoole 2017.03.20. 08:38:56

Anyu fel 8-kor megy dolgozni,apu fel 9-kor,a gyerekeknek az iskola meg 10-kor kezdődik,vajon fel 8-tol fel 9-ig mi történik?:)
Mert ugye hallottunk már furcsa sztorikat,aminek vállás lett a vége és a bébi sinter az apukán maradt;)))
Ez is vicc volt.

Csodabogár 2017.03.20. 09:32:51

Szerintem az Andaluznak nincs nagy jelentősége, legfeljebb nyelvileg. A spanyolok országrésztől függetlenül szeretnek jókat és kényelmesen enni. 30-40 évvel ezelőtt még az egész ország leállt 13-17 óra közt. Minden zárva volt. A nép sziesztázott. Kisebb helyeken még ma is lehet ilyet tapasztalni.
Ettől függetlenül jó és értelmes poszt.

Dikusz 2017.03.20. 09:48:31

@The Devil Himself as. Zoole: merrefelé járkálsz, hogy ilyen sztorikat hallasz, hogy apu miket nem csinál?:)))
Ez is viccvót

Dikusz 2017.03.20. 10:08:09

Leírta a posztoló kb mennyit keres az állandó extra munkákkal. Ez 520 euró.
Unokahúgom is óvodapedagógosz, ugyanilyen végzettséggel. Ennyi pénzt itthon is megkeres, különösebb plusz munkák nélkül is.

Kérlek, ne értsétek félre, nem kötözködni szeretnék, de nem értem. Ennyiért, ennyi plusz munkával, megéri kimenni? Van olyan ismerősöm itthon, nyugdíjasként vigyáz gyerekekre egy budapesti diplomata családnál. Magyarul tanítja a gyerekeket, ő sok évig egy középiskolában tanított angol nyelven történelmet.
Szerintem a posztot író fiatal hölgy is találhat -talán még inkább, mint az ismerősöm- itthon ilyen állást.
Ilyenkor mi van egyébként a bejelentéssel (egészségügy, járulékok, stb)?

Amit magyarázatkén kitaláltam (és ez lehet az igazság), hogy tapasztalatszerzésnek, tájékozódásként a jövőre nézve érheti meg bárkinek is.

tanato 2017.03.20. 10:08:43

A poszthoz:Itt nem a hagyományos az au-pairt szolgának ,hajdanvolt bentlakós cselédlánynak néző esetről van szó szerencsére.Andalúzia gyönyörű.A nagyobbik lányom legjobb Erasmusos barátnője anno 7 éve a Dél-PÁrizsi Egyetemen egy andalúz lány volt.Most ősszel voltak a lányaim az esküvőjén Granadában, egy hetet voltak megnézték a környéket is.El tudnám arrafelé képzelni a nyugdíjas éveimet én is mint svájcispaka,Tilmir.Igaz régen 2006-ban jártam ott,de azért megfogott Andalúzia engem is.

Főgebra 2017.03.20. 10:17:25

@Dikusz: És a nyelvtanulás, mennyit ér?

tanato 2017.03.20. 10:22:13

@Dikusz: A városomból egy egy lány /Már kétgyermekes feleség azóta Angliában/még anno az ezredforduló környékén/off:hihetetlen hogy annonak mondom, a hetvenes nyolcvanas években még arról gondolkodtam megérem e és milyen lesz 2000-ben élni/Németországban au pairkedett és összemelegedett a rábízott kisgyerek apjával.egyszer anyu korábban jött haza és rajtakapta őket.hatalmas veszekedés.ordítozás, és rendőrségi ügy is lett belőle mert a német nő tettlegességre is vetemedett.A magyar lány a hideg téli estén egy szál pendelyben futott ki az utcára a szomszédoknál dekkolt néhány napig.
Szóval ezért előfordul az ilyesmi.Persze a lány azt mondta apu szállt rá,apu meg azt hogy a lány viselkedett vele kihívóan,elcsábította.kenték egymásra ahogy az ilyenkor szokott.A lányom ismeretségi körébe tartozott az illető azért tudok az esetről.
Később 2004 után a lány Angliában már nem au pairként hanem irodában dolgozott a szintén magyar határátkelő férjének meg sport vállalkozása van,két szép gyerekük született,az esküvőjüket egy trópusi volt angol gyarmati szigeten tartották,jól megvannak.Érdekesség hogy most már ő is tart au-paireket,volt magyar/vele nem jól jött ki/,meg trópusi államból jövő is akivel jobban kijött.

DieNanny CH 2017.03.20. 10:25:21

@Dikusz:

"Ennyiért, ennyi plusz munkával, megéri kimenni? "

Meg. Hiszen, a Mo-on kapott 520 euróból kell fizetni az étkezést és a szállást. Míg a spanyol - vagy egyéb - már eleve adott.
A másik, szerintem ő így spanyolul tanul, más kultúrát, szokásokat ismer meg és barátokat szerez.

Taxomükke (UK) 2017.03.20. 10:25:44

@Dikusz: A posztolo kb. az egesz 520 eurot felre tudja tenni, ha sporolos, mivel nem kell szamlakat fizetnie. Az unokahugod meg valoszinuleg ennek a toredeket.
A nyelvgyakorlasrol akkor meg nem is beszeltunk.

DieNanny CH 2017.03.20. 10:27:44

Ja, és igen, nagyobb a lehetőség a biztonságra - én 16 évvel ezelőtt az Expressz újságban találtam egy bécsi hirdetést, anyuka tudott kicsit magyarul, eljött Pestre, hogy a jelentkezőkkel találkozzon, és úgy mentem ki hozzájuk. Se internet, se skype, se gugli mappsz. Még a címüket sem tudtam...

macamuca [IHUN] 2017.03.20. 10:31:21

@Dikusz:
És mennyit költ unokahúgod a lakhatásra+ételre? , mert a posztoló semmit.
Nem mindegy, hogy mennyi marad tisztán... (ha kizárólag a pénzt, összegeket vesszük figyelembe. Az úgynevezett egyéb szempontok (hely, ahol él, tapasztalatszerzés, élmények, stbstb) pedig egyénenként erősen eltérőek, ami az egyik embernek szuper, az a másiknak érdektelen, stbstb).
:)

M. Péter 2017.03.20. 10:45:57

Szegény gyerek, aki magyar au pair-től tanul angolul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.20. 11:08:52

@tanato:
Én most borítékolom hogy az angoloknak az unióval lesz a legkisebb gondjuk.
Rá fognak jönni hogy pontosan a brexit kiváltó okát nem lehet megszüntetni vagyis a munkaerőbeáramlást.
A munkaerő hiány lesz a legnagyobb problémájuk.

Csodabogár 2017.03.20. 11:34:21

@Dikusz: Spanyolországban jobb a klíma. Valamint nem csak a fizetése van, hanem a teljes lakás és ellátás.
Nem minden a pénz, szerintem. Jól érzi ott magát, itthon meg... ? Nem biztos. Bár én mehettem volna ilyen fiatalon!

Shanarey 2017.03.20. 11:36:09

@diggerdriver:

A munkaerő beáramlás nagy része elvileg megszűnhet, ha az lesz amit az angolok akarnak, de a migrációs beáramlás, az pont abból az irányból nem szűnik meg ahonnan valójában nem épp a munkaerő, hanem inkább a segélylesők jönnek, vagyis a közel-keletről, és Afrikából.

Csodabogár 2017.03.20. 11:36:10

@tanato: Itt csak a család Andaluz, ha jól értettem. A lány Madridban van, ami perzse szintén nem kutya, bár én nem szeretem.

Csodabogár 2017.03.20. 11:39:39

@M. Péter: Mai fiatalok már nagyon szuperül meg tudnak tanulni angolul itthon is, ha akarnak.

tanato 2017.03.20. 11:59:03

@diggerdriver: Már most van munkaerőhiány.De hát tessék csak kiutálni az "idegeneket".ismerős ez itthonról is.

tanato 2017.03.20. 11:59:48

@Csodabogár: Na látod ez elkerülte a figyelmemet.Azért ott lent szebb lenne.

Dikusz 2017.03.20. 12:51:59

Mindenkinek - köszönöm a válaszokat.
Valóban nem írtam a hozzászólásomban a nyelvtanulás lehetőségéről, nyilván ez is rengeteget jelent. Viszont a posztban a végén van egy mondat, hogy nem nyelvet tanulni megy (a spanyolt azért nyilván megtanulja), hanem ő tanítja az angolt, amit nyilván jól is beszél. Egy valamit még nem értek: a szülőkkel hogy kommunikál, ha a ők egyébként nem beszélnek angolul, ő meg spanyolul. Ha meg apu/anyu beszéli az angolt, akkor miért kell bébiszitter, aki tanítja az angolt.
Egy saját példa erre: pár napot Keszthelyen töltöttem. A szálloda éttermébe egy kedves fiatal pár jött egyik nap reggelizni, két kicsi lánnyal, ők 3-6 év körüliek lehettek. Az anyuka oroszul (az is volt) beszélt hozzájuk, az apuka magyarul. A két kislány mindkét nyelven tudott válaszolni a szülőknek.

Azon meg elegánsan átsiklottam, hogy a lakhatás, étkezés nem kerül a posztolónak semmibe, így ha valóban spórolós tényleg félre tudja tenni a jövedelme nagy részét. Azért elég zsúfoltak a napjai, nem sok szabadideje marad feltöltődni.
Remélhetőleg megtalálja a neki megfelelő lehetőségeket, és boldogulni fog. Azért tesz is érte, ez kiderül a posztból. De lehet ez a célja, vagy nyilván más foglalkozást választ majd?

Dikusz 2017.03.20. 12:57:13

@tanato: erre gondoltam egyébként, hogy nyilván nem szándékozik egész életében ezzel foglalkozni, és egy idő után más hivatást fog választani, akár irodában is dolgozhat később. Fiatal, nyilván családot is szeretne, amellett nem tudom hogy működik a bébiszitterkedés.

Pernilla 2017.03.20. 12:57:45

@Dikusz: "Ha meg apu/anyu beszéli az angolt, akkor miért kell bébiszitter, aki tanítja az angolt."
Gondolom, a lány nagyrészt akkor van a gyerekekkel, amikor apu-anyu dolgozik. Ezt leszámítva is teljesen nonszensz lenne, ha otthon apu és anyu angolul beszélne a gyerekekhez.

Dikusz 2017.03.20. 13:00:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Taxomükke (UK): fentebb írtam is, tökéletesen igazatok van. Angolul már beszél, a spanyolt meg így nyilván megtanulja. De ha a spanyolt még nem beszéli, hogy beszél a gyerekekkel, és a szülőkkel, ha azok meg angolul nem beszélnek?

Pernilla 2017.03.20. 13:03:31

@Dikusz: nekem amúgy az a gyanúm, hogy a lány beszél spanyolul, de ez nem derült ki a szövegből egyértelműen, úgyhogy nem biztos persze :)

Dikusz 2017.03.20. 13:07:25

@macamuca [IHUN]: 34 éves az unokahúgom, egyedül neveli a kislányát, a szülei segítségével. Neked is írtam a "mindenki" megszólítás alatt:))), hogy valóban, a kishölgynek a posztban a lakhatás/étkezés/egyebek tényleg nem kerülnek semmibe, így félre tudja tenni a jövedelmét, biztos meg is teszi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.20. 13:18:24

@geegee: Ha ezt Szilvió odaát meglátja, elönti az epe... :D

London2009 2017.03.20. 13:18:47

@M. Péter: haha. Nekem is ez jutott eszembe, hogy ez vajon mire lehet jo.

Csodabogár 2017.03.20. 13:19:20

@Dikusz: Nyilván beszélnek angolul, de egész nap dolgoznak. Különben is jobb, ha egy idegen erőlteti az angolt én nem a szülők.

London2009 2017.03.20. 13:21:49

@tanato: Ismerek en is egy ilyen sztorit. Magyar au pair Angliaban osszemelegedett a harom gyerekes apukaval. El is valtak a szulok. Csak gratulalni tudok az ugy minden resztvevojenek.
El is dontottem, hogy az fix, hogy az en au pairem 60 ev folotti holgy lesz, bajszos es nem fog tudni beszelni angolul csak magyarul. :D

Dikusz 2017.03.20. 13:23:15

@Csodabogár: Tényleg az is sokat számít, hogy érezte magát itthon, és hogy érzi magát Spanyolországban. Nyilván jól, mert valóban tesz is érte, keresi a lehetőségeket, ez kiderül az írásából.

Az tényleg nagy lehetőség manapság, hogy van választási lehetőség, kipróbálhatja magát aki akarja külföldön, csak felkészültnek kell lenni.

Megint saját példa: másik unokahúgom tavaly volt kénytelen egészségi okokból (porckorongsérv) "leszállni" a hajóról. Tizenhárom évig egyfolytában járta a világot, egy utat tengeri hajón is dolgozott, a többit folyami hajókon. A középiskolában elfogadható szinten beszélt angolul, azóta perfekt belőle, de hozzátanulta jól a németet és a franciát még. Spanyolul most szándékozik megtanulni.
Itthon van már egy ideje, nagyon hiányzik neki a hajózás, de valóban nem teheti meg hogy visszamenjen. Korrekt volt vele a cég, ő is velük, visszavárnák őt.
Most idegenvezetést tanul 1/2 éves tanfolyamon (az Utazás 2017 kiállításon meg is kapta az egyik standnál, hogy fél év alatt nem lehet ezt megtanulni), az a szándéka, hogy errefelé indul majd a pályáján. Még azt is el tudja képzelni, hogy telepített idegenvezetőként dolgozzon.

Dikusz 2017.03.20. 13:26:01

@Pernilla: én is erre gondoltam, hogy beszélhet spanyolul, viszont akkor ez a bébiszitterkedés kiindulás lehet a számára (ami természetesen nem baj), és talán nem életcél.

Dikusz 2017.03.20. 13:27:47

@London2009: a leírt feltételeknek megfelelek, majd szólj:)))

London2009 2017.03.20. 13:30:57

@Dikusz: hahaha. Nagyon jo! El is jonnel? Mert az szuper lenne! Egy gonddal kevesebb. Ez is megoldva! :D

P.Elliot 2017.03.20. 13:34:53

@M. Péter: En is azon csodalkozok hogy a szulok magyar not vettek fel angolt tanitonak hiszen tokeletes kiejtessel, szokinccsel egy valodi angoltol tanult volna igazabol.
Valoszinu hogy azok tobbet kertek...

P.Elliot 2017.03.20. 13:48:37

@London2009: En nem vagyok feltekeny tipus, egy felrelepo ferjet siman kirugnek az ajton es nem engednem vissza, ezt a ferjem tudta hogy meg is tennem, nagyon hatarozott tudok lenni dolgokban. Amit en nem csinalok azt neked sem nezem el dragam....
Egy fiatal bebiszitter nem mindig jo mert mint nekem egy 5 eves kisfiu mondta egyszer amikor itt volt latogatoban a szuleivel es kerdeztem hogy hogy szereti a bebiszitteret aki egy fiatal lany volt, azt mondta hogy ez nem felnott, ez csak egy nagyobb gyerek, / gurultunk a nevetestol a megallapitason/ sajnos nem is nagyon fogadott neki szot, kenytelenek voltak megis kihozatni egy nagynenit aki idosebb volt es a kolykot nagyon gyorsan helyre tette, hatarozottan megtanitotta sokmindenre arra is amit nem akart, / rend, normalisan beszelni a szulokkel, nem uvolteni ha valami nem tetszik/ viszont sokfele elvitte, sokat meselt neki, beszelgetett vele, mindent megbeszelt mint egy felnottel, a gyerek ma mar fiatal srac de meg mindig emlekszik a mar halott nagynenire hogy milyen jol megvoltak egymassal es mennyire szerette.
Erdemes kiprobalni fiatalt es idoset is, azt hiszem gyereke valogatja hogy melyikkel jon ki jobban.

P.Elliot 2017.03.20. 13:57:32

A poszthoz csak annyit hogy a fiataloknak ez a munkakor nagyon jo egy-ket evig amig korul nem neznek hogy hogy is legyen tovab, teto a fejuk folott, ellatas, egy kis penz, nem kell idegeskedni hogy mit csinaljon, 2 ev alatt el tudja donteni.
Az hogy ott lakik a csaladnal az szerintem plusz dolog, latja hogy hogy elnek az adott orszagban a csaladok, latja mindennapjaikat, tanulja a szokasokat, a beilleszkedest, nagyobb elonyben van szerintem mint a kinnt lako tarsai, mindent gyosabban megtanul ha figyel es ha mar kinnt lakik, merhetetlen elonyokkel fog rendelkezni minden teren.
Plane ha meg kerdez is ezt-azt de mar a nyitott szem is sokat mond...
Sok szerencset a posztolonak, szep kislany ahogy a kepen latszik, okosnak is nez ki, van meg ideje kialakitani a jovojet...

adg 2017.03.20. 14:00:14

Azt ugy azert halkan megkerdeznem azoktol, akik iteletet mondanak a holgy angoltudasarol, hogy honnan van az infojuk? Mert akar az is lehet, hogy jobban beszel angolul, mint gondoljatok. Van itt a ha-n is aki angol tanit, raadasul angol anyanyelvu (!) orszagban.
Itt nalunk is van a sulikban szamos nem angol anyanyelvu tanar, meg angolt is tanitanak.

Azzal kellene foglalkozni, amit leirt, es nem kitalalni azt, amit nem, es azon lovagolni.
Nyilvan megfelelt az angolja...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.20. 14:01:55

@tanato:
Óriási munkaerőhiány van.
Évek óta mondom. Sokkal többet vesztenek vele az angolok mintha segélyezik a hordalékot.

nyuszigonosz 2017.03.20. 14:11:09

@adg: Milyen igaz.
Pont erre gondoltam, mikor most végigolvastam a posztot - tetszett.
És aztán a kommenteket: na azok egy része nem tetszett.

Én abból indulok ki, hogy a posztíró hölgy beszél angolul és spanyolul. És nem azért alkalmazták öt, mert mint itt valaki írja "olcsó", hanem mert jól megtanítja a gyerekeket angolul. Pont.

tanato 2017.03.20. 14:18:05

@diggerdriver: A politika,a hatalom megszerzése vagy megtartása fontosabb a józan paraszti észnél.Az is volt mindig.Mindenütt itt is ott is.

Pernilla 2017.03.20. 14:18:19

@Dikusz: szerintem (ha feltesszük, hogy tényleg beszél spanyolul), így is fejlődik, írta, hogy vacsoráknál sokat beszélgetnek. Ez meg nyilvánvalóan egy átmeneti munka, némi "zsebpénzzel" megtoldva (a kiadási oldalt nézve nem is annyira zsebpénz...). Emellett egy kis fejlődés a nyelvben is tiszta pozitívum, azzal meg nyilván nem lehet összehasonlítani, hogy milyen lenne, ha folyton anyanyelvi környezetben lenne.

Aztán lehet, hogy teljesen tévúton járunk, és angolul megy a terefere otthon. Szóval ez tényleg a tegyükfelhogy verzió:)

Dikusz 2017.03.20. 14:38:47

@Pernilla: tényleg "tegyük fel"-verzió, mert nem tér ki rá a poszt. Nem hibának rovom ezt fel, tényleg ügyes a posztoló, keresi a lehetőségeket.
Az meg teljesen elkerülte a figyelmemet (most néztem vissza a posztra), hogy mindjárt az elején leírja, hogy telefonon, és szkájpon(ez sem néz ki rosszabbul, mint eredetiben írva:) is beszéltek. Tehát biztos jól tud angolul, és a szülők is, vagy tényleg beszélheti a spanyolt. Ha ezt a két nyelvet beszéli, akkor meg tárva-nyitva előtte a világ:)

Dikusz 2017.03.20. 14:41:34

@London2009: Elmennék biza, de hiszen még nem is ismersz:))

Dikusz 2017.03.20. 14:49:12

@P.Elliot: De kedves volt ez a sztorid az 5 éves kisfiúról:)))
Olyan aranyosak ezek a "gyerekszáj" történetek, a mai napig sajnálom, hogy nem írtam fel amit a családban kisgyerekektől hallottam. Van is ilyen fórum, pont ezzel a címmel (Gyerekszáj, Ő mondta), szeretek bele-bele olvasgatni.
Nem vagyok szakember a témában, de azért azt hiszem, hogy nem kortól függ, mennyire fogadja el egy kisgyerek a bébiszittert. Egyszerűen vannak olyan emberek, akiknek kedves a természetük akkor is, ha mellette szigorúak fiatalok/öregek egyaránt.

London2009 2017.03.20. 15:05:34

@Dikusz: oke, akkor majd megbeszeljuk! Addig meg ismerkedunk! :D

Shanarey 2017.03.20. 15:11:32

@adg:

Mert az hogy valaki rendesen beszél egy idegen nyelvet, az olyan scifi dolog.
Na meg egyszerűbb ebbe belekötni, mint érdemben hozzászólni a poszthoz.

London2009 2017.03.20. 15:15:20

@P.Elliot: Nalam a fiatal lany babysitter ki van csukva. Nem a gyerek miatt, nem a ferj miatt, hanem miattam. Egyszeruen en tudom magamrol, hogy megorulnek egy fiatal csajtol, aki lab alatt lenne folyamatosan. Azaz, az en labam alatt, mert ismerem magam es kinyirnam szegeny csajt fel perc alatt, az tuti. Szoba sem johet. Jobban el tudok kepzelni egy idosebb holgyet, aki tenyleg szereti a gyereket, akar fel is nevelt mar parat, van turelme is hozzajuk, ert is a nyelvukon stb. Pedig lehet, hogy egy gyereknek sokkal jobb egy fiatalabb, agilisabb gyerekvigyazo. Nem tudom, nem ertek hozza igazan.

London2009 2017.03.20. 15:38:44

@adg: @Shanarey: Nem tudom, en nem szeretnem, hogy ha mondjuk lenne egy szlovak babysitterem, aki beszel spanyolul es o tanitana a gyereket spanyolul. Ha azt szeretnem, hogy a babysitter tanitsa a gyereket spanyolra, akkor felhajtanek inkabb egy spanyol anyanyelvut. Nem hiszek abban, hogy igy jol meg lehet tanulni egy nyelvet. Ez olyan dolog, hogy szerintem eleg jol beszelek angolul, de inkabb az anyanyelvi apjatol tanuljon majd a gyerek angolul es ne tolem. Noveremnek volt Budapesten egy angol anyanyelvi meg nemet anyanyelvi babysittere. Meg igy sem tanultak a gyerekek toluk semmit. Ugyanugy eljatszottak, a koszon kivul mas nem ragadt rajuk. Pedig meg anyanyelvi is volt a nevelono. Ezert mondom, hogy en ezt ketkedve fogadom. De whatever! : )

Dikusz 2017.03.20. 15:50:25

@London2009: rendben, ismerkedhetünk addig:)

Talán a gyerekek szempontjából valóban jobb a fiatal, mint egy idősebb. Úgy gondolom (talán nem jól), hogy személyes találkozás nélkül nem működik az egész. A személyes megbeszélésen mindenképpen jó, ha a gyerek is ott van, mert mi történik akkor, ha a szülőnek szimpatikus a jelentkező, a gyereknek meg nem. Egy 3-4 éves kicsi is el tudja már dönteni, hogy kedveli a bébiszittert. Ha másképp nem is, de ilyenkor elbújik a mama mögött.

Van a túracsapatunkban egy 50+-os társnőnk. Jóval fiatalabbnak néz ki, csendes, halk szavú, visszahúzódó. Nincs saját családja, nem is volt, idős szülei már nem élnek. Ha olyan helyen járunk -erdőben, kilátóknál, vagy éppen egy templomot nézünk meg- mindenhol jegyzetel, leírja a hely jellemzőit. Biztos vagyok benne (tapasztaltuk), hogy ezekre évek múlva is pontosan emlékszik, komoly lexikális tudása van.
Néhányszor viszont láttuk gyerekekkel játszani. Egyik esetben Orfűn voltunk, egy ikerpár kislánnyal báboztak (báb nélkül). A gyerekek meséltek, ő meg hallgatta őket, visszakérdezett a mesére, tényleg olyan volt, mintha ő lett volna a harmadik gyerek, feloldódott velük. Nagyon szerették is a lányok, állandóan vele akartak lenni:)
Az viszont nem biztos, hogy egész kicsikkel boldogulna-e.

Magamat inkább picikkel tudnám elképzelni, kisiskolás korig:))

gabors 2017.03.20. 16:01:16

@M. Péter: "Szegény gyerek, aki magyar au pair-től tanul angolul. "

erre gondoltam en is ... :-)) lesz majd jo kis magyar akcentus amit lehet SOHA nem tudnak majd kinoni ... eleg nagy butasag persze jobb mint a semmi angol

gabors 2017.03.20. 16:04:29

@Shanarey: "de a migrációs beáramlás, az pont abból az irányból nem szűnik meg ahonnan valójában nem épp a munkaerő, hanem inkább a segélylesők jönnek, vagyis a közel-keletről, és Afrikából. "

azert ebben az angoloknak szerencsejuk van mert falat sem kell epiteni ala Trump... nincs szarazfoldi hatar ... (az alagutat meg mar eleg jol megtanultak orizni)

aki meg atussza az English Channel-t megerdemli ...

gabors 2017.03.20. 16:06:26

@Csodabogár: " Mai fiatalok már nagyon szuperül meg tudnak tanulni angolul itthon is, ha akarnak. "

most hogy mar tudom mi a kulonbseg (25 eve nem tudtam) meg nem sok ilyet lattam mikor haza latogatok, foleg nem akcentus nelkulit...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.03.20. 16:18:11

@geegee:

Neked ez valami perverz élvezetet jelent hogy olvasod az ilyen magyar híreket és kárörvendve nevetgélsz hogy haha, még most se keresnek negyed annyit se mint én?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.03.20. 16:18:20

@London2009: "Magyar au pair Angliaban osszemelegedett a harom gyerekes apukaval. El is valtak a szulok."

- olcso friss keleti hus, az aupair sztorik fele igy vegzodik.

P.Elliot 2017.03.20. 16:28:14

@Dikusz: A gyerekszaj tud leegeto is lenni. Ez egy 70-es evekbeli sztori. Egy ferfi rokonom vitte a villamoson a 3 eves kislanyat, ott ult a oleben. A gyerek odahaza sokszor lehasalt a foldre a furdoszoba elott es a kis szellozo reseken/ lakotelepi lakas/ kukucskalt be ha nem vettek eszre. Szoval veluk szemben egy szakallas fiatalember ult a villamoson, a kislany egy darabig nezte aztan odaszolt a ferfinek hogy az en anyukamnak szakallas popikaja van, mire a rokon azonnal leszallt a kovetkezo allomason...

P.Elliot 2017.03.20. 16:31:27

@gabors: Ha mar fizetnek nyelvtanart, kizarolag az orszagabol tennem raadasul arnyaltabban beszelnek, abszolut ugy mint odahaza, egy nyelvet meg lehet tanulni nagyon jol, akar tokeletesen is de olyan igazi-igazi szinten nemigazan es a gyereknek az rogzul es ugy ahogy eloszor tanulja.

London2009 2017.03.20. 16:34:05

@P.Elliot: Uramisten, anyam borogass. Szegeny mama! :DD

P.Elliot 2017.03.20. 16:41:38

@London2009: Ha egyedulallo lennek en is elmennek hozzad. Imadom a kiskolkoket mondjuk 6 eves korig ertek hozzajuk nagyon jol de igazabol utana se problema. A csecsemok kulonosen az en vilagom, hacsak nem beteg, siro, unatkozo baba nem letezik a szotaramban, egy jol nevelt es ellatott baba sosem okoz gondot senkinek de az biztos hogy mar ujszulott koratol ugy kell vele foglalkozni.
Ha egyszer babad lesz azert adnek neked nehany lehet hogy regimodi de egeszseges, gyerekbarat tanacsokat hogy mit csinalj vele ahhoz hogy egy nem siros, boldog baba legyen belole anelkul hogy folyton a kezedbe lenne es egeszseges is legyen. Az enyem csak ellenorzesekre jart az orvoshoz, hasmenese is csak egyszer volt kicsi koraban amikor elmentem vasarolni es az apjara hagytam aki egyebkent remekul gondozta.
Ja, egyszer laza is volt egy vedooltas utan, na akkor felvaltva voltunk ebren egesz ejszaka, oriztuk, figyeltuk.
Egy gyerek roppant szorakoztato tud am lenni csak ugy kell hozzaallni. Egy kiegeszito tars a hazaspar kozott.
Fogalmad sincs hogy valaha milyen jo gyerekgondozasi, gyereknevelesi konyvek voltak es en azokbol tanultam es ha a gyerekemre nezek akkor meg kell allapitanom hogy jol megtanultam a lecket.

Dikusz 2017.03.20. 16:59:49

@P.Elliot: :))))
Neked nincsenek saját gyerekszáj-történeteid?

A fiam, amikor kicsi (4-5 éves) volt hozott engem is olyan helyzetbe, amikor jobbnak láttam leszállni a villamosról. Már nem tudom mire fel mondta, de megállt előttem, és azt mondta tisztán, érthetően: a kurva életbe! Égtem, mint a Reichstag, le is szálltam a következő megállóban.
A másik eset egy buszos hivatali kiránduláson történt, inkább vicces volt. Kis barátjával beszélgetett ez első ülések valamelyikén Zoli. Egyszer csak megjelent nálam, és egy almacsutkával a kezében azt mondta nekem: ezt meg kend a hajadra!
Az előttem ülő kolléga majd kiesett az ülésből úgy nevetett :))

P.Elliot 2017.03.20. 17:06:44

@Dikusz: Hogyne lenne sajat is, csak ez volt a csaladban a legvidamabb tortenet/ kis unokahug/, az apanak a kepe meg otthon is egett, manapsag mar csak nevetnenek rajta...
Ami a fiadat illeti, hat istenem, tanulta a magyar nyelvet es hasznalta, hehehe....
Nagyon el vagyok ma foglalva, nincs nagyon idom netezni...

Shanarey 2017.03.20. 17:06:50

@London2009:

A baj az hogy az emberek azt hiszik ha van egy idegen nyelvű bébisintér a háznál, az elég ahhoz hogy a gyerekek megtanulják tőle a nyelvet. Ennek sikeressége, nagyban függ a személytől aki a bébisintér, mert nem mindenki jó arra hogy tanítson nyelvet. 100 évvel ezelőtt ez működött, mert az a bizonyos "nevelőnő" mint olyan egész más megítélés alá esett. Megvolt a megfelelő tisztelet, és megbecsülés, nem úgy mint ma hogy a bébisintér az aki elvben nyelvet tanulni, avagy tanítani jött, az arra jó hogy mosogasson, és netán apu vagy anyu elcsábítsa.

Dikusz 2017.03.20. 17:07:29

@P.Elliot: legszívesebben elmennék olyan kórházba, otthonba babákat dajkálni, szeretgetni, ahol nincs ideje erre a gondozóknak. Azt olvastam valahol, külföldön van ilyen lehetőség, itthon nincs. Max. csak annyi, hogy lehet jelentkezni gyermekkórházakba mesét olvasni kicsiknek. Próbáltam úgy is, hogy felhívtam egy ilyen lehetőséget felkínáló kórházat, ők nem is tudtak róla. Annak az -egy bank által támogatott- alapítványnak a honlapján amelyik ezt a lehetőséget többször is meghirdette, mindig az volt írva, hogy a létszám betelt.

London2009 2017.03.20. 17:07:44

@P.Elliot: De jo! Irto edesek vagytok. Ennyi virtualis potmamaja szerintem keves gyereknek lesz! : )
Egyebkent egyetertek. Anyukam is regi bevalt modszerekre eskuszik!

Dikusz 2017.03.20. 17:09:53

@P.Elliot: pedig netezhetnél többet is.
Szeretem olvasni -tegnap írta is valaki- a posztnak is beillő hozzászólásaidat:)))

Dikusz 2017.03.20. 17:11:01

@London2009: de én nem virtuális pótmama akarok lenni:)))
Attól tartok anyukád kevésbé örülne ennek:)

Shanarey 2017.03.20. 17:15:02

@gabors:

Elvileg hivatalosan jönnek tanulni, avagy van VISA-juk, avagy menekült státuszt kapnak, hogy dolgozhassanak, de főleg a "tanulókra" jellemző, hogy az iskola elvégzése után, már ha elvégezték egyáltalán, elfelejtenek hazamenni. Na az meg a másik, ott ahol tényleg úgymond "kemény nehéz" munka folyik, ott én még sose láttam egy effélét sem, akik ezeken a helyeken dolgoznak azok furcsamód mind kelet európaiak, illetve angolok. na meg ők járnak az élen a gyerekgyártásban is így nincs idejük dolgozni. Az angolokkal pont az a gond hogy annyira pol korrektek akarnak lenni, hogy inkább tökön bökik magukat ezzel a brexit dologgal, mint hogy beismerjék ez el lesz cseszve.

London2009 2017.03.20. 17:32:31

@Dikusz: de ezt mar szerintem le is zsiroztuk. Jossz es kesz!
Anyukamnak ott van apukam, neki ot kell babysittelnie es ellatnia! Az sem kis feladat. :D

Csodabogár 2017.03.20. 17:45:16

@Dikusz: Idegenvezetés jó. Én is imádtam csinálni, mikor hagytak. Azért egy idő után elég strapa lehet, de biztos könnyebb mint a hajókázás.

szalka240 2017.03.20. 18:28:44

@geegee: Az átlag hülyítésen kívül nem sok másra jó. Emlékszek még annak idején, amikor 170e körül volt az átlag egyszer a híradóban rájuk jött az őszinteségi roham és hozzátették, hogy a munkavállalók 15%-a éri el az átlagfizetést. Feltételezem, hogy az elmúlt 10-15 évben nem változott nagyon ez az arány.

DieNanny CH 2017.03.20. 18:43:38

@Dikusz:

"Egy 3-4 éves kicsi is el tudja már dönteni, hogy kedveli a bébiszittert. Ha másképp nem is, de ilyenkor elbújik a mama mögött"

Sőt, már a kisebb is. A nyáron voltam egy 9 hónapos kisgyereknél, kb 1 órát beszélgettem a szülőkkel, az utolsó negyed órában már ő maga jött oda hozzám, mosolygott rám, és figyelt. Pedig amúgy nagyon nehezen válik le a szüleiről. Ezért nem is kellett nekik semmilyen referencia az előző családjaimtól, mert a szülők látták, hogy a gyerek elfogadott engem.

Dikusz 2017.03.20. 19:14:30

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: erről van szó:)
Lehet akármilyen jó a referencia, hiába ért hozzá az akiről adják, ha a kicsi valamiért nem kedveli őt, akkor nincs mit tenni.

Nekem is volt olyan, bár érthető volt az ok: a 1,5 éves kislány akkor volt először Magyarországon, egyedül én nem beszéltem angolul. Szegényke éktelenül sírt, ha küldték a szülei felém, pedig direkt nem tyüttyögtem neki, gondoltam hogy az a baj, hogy nem érti amit mondok.
Másik esetben kolléganőm behozta az akkor 5 éves kislányát. Egyszerűen hozzám bújt, alig akart eljönni tőlem, pedig semmi különöset nem csináltam, a többiek is kedvesek voltak vele. Jó rég volt, ma már ő is háromgyerekes anyuka. Ha találkoztunk nagyon ritkán, felnőttként is mosolyogva köszön rám.

Herr Géza 2017.03.20. 19:20:37

@M. Péter: Ja, csak azt felejtitek el, hogy angolul tudni, meg az angolt tanítani tudni, nem feltétlenül ugyanaz a kategória. Soroljam?
1. Havi 240 euróért milyen bennszülött anyanyelvű au-pairt kapsz? Angol tinilányt, aki most esett ki a suliból, elmegy bulizni Spanyolországba és kb. olyan mocskosangolt beszél, amit biztos nem akarnék a gyerekemnek megtanítani?
2. Nyelvet tanítani tudni kell. Pont az anyanyelvűek jó része képtelen rá. Mert a nyelvtani szabályokkal nem igazán van tisztában, hiszen "azt azért mondjuk úgy, mert azt úgy kell mondani". Pont. Míg a külföldi sokkal jobban értheti mi okoz gondot egy másik külföldinek.
3. Honnan tudjuk, hogy a poszt írója milyen szinten tud angolul? Hisz az ő generációja akár már 10-20 évet is élhetett mondjuk a UK-ben akár?
4. Van magyar akcentusa? Na és? A gyerek azt fogja a leghamarabb levetkőzni, ha anyanyelvi közegbe kerül. Ha meg nem, nem mindegy, hogy spanyol vagy magyar akcentussal beszél angolul?
Csak úgy az első gondolataim.... :)))))

Shaktee 2017.03.20. 19:25:40

@Herr Géza: Beszélsz angolul Gejza professzor?

Just wondering :-)

2017.03.20. 19:26:26

@Shanarey: Nekem ugy tunik, epp az a cel, hogy onnan menjenek tobben Angliaba, na persze nem segelyezesuk, hanem kizsakmanyolasuk a cel. Az EUs munkavallalokkal ugyebar az a gond, hogy nem lehet veluk mindazt megtenni, amit pl a filippinokkal tesznek Dubajban es az ehhez hasonlo helyeken, eshat a hirek alapjan szamomra elegge ugy tunik, hogy ezek a kisse autoriter, ugyanakkor szabalyozatlan, harmadikvilagbeli adoparadicsomok a "modell" a Brexit utani idokre, dehat persze mittudomen, #tanato, #nelegyenigazam.

Herr Géza 2017.03.20. 19:35:04

@Djuri CA: Nem, csak "ájemturiszt", meg "trust me, I am engineer" szinten, de teljesen mindegy, mert a fentiek bármilyen nyelvre igazak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.20. 19:38:40

@Csodabogár: nem merített le agyilag, fizikailag? Nagyon fárasztónak találtam, pedig csak egynapos városnézések voltak soron. Szerettem csinálni, csinálnám is, de utána kell(ene) egy-egy nap a rendbejövetelhez.

gabors 2017.03.20. 19:42:10

@Herr Géza: "A gyerek azt fogja a leghamarabb levetkőzni, ha anyanyelvi közegbe kerül. " ez egy qva nagy tevedes (az emberek kb 20%-a tudja ezt megtenni 13-14 eves kora utan) ehhez ertok szerint.

De azt hiszel amit akarsz...

"Honnan tudjuk, hogy a poszt írója milyen szinten tud angolul? Hisz az ő generációja akár már 10-20 évet is élhetett mondjuk a UK-ben akár? " ne izelj mar ... idezet a posztbol "Így, majdnem 25 évesen," ha igy van akkor au-pair eleg alacsony ambiciot mutat.

DieNanny CH 2017.03.20. 19:59:06

@Dikusz:

"gondoltam hogy az a baj, hogy nem érti amit mondok."

Hát, nem tudom, pl, ha vásárolni megyek vele - már 17 hónapos - és elkezd türelmetlenkedni, meg kicsit nyavalyogni, akkor a bevásárlási listát elkezdem neki felolvasni magyarul, mintha mesét mondanék, meg a gondolataimat hozzá, hogy vajon melyik polcon vagy sorban lehet - hát olyan vigyorogva szokta hallgatni, mintha tényleg egy mesét mondanék! :-)

DieNanny CH 2017.03.20. 20:02:38

@Herr Géza:

Vicces beszélgetésem volt pénteken a játszón. Egy anyuka, angolul kérdezte, enyém-e a gyerek. Én németül válaszoltam. Ő még angolul kérdezett a szülőkről, meg hogy mióta élnek itt Svájcban - én meg mindenre németül feleltem. Én megértettem az ő angolját (sosem tanultam), ő meg megértette a németemet - ami persze könnyebb, mint beszélni.
:-)

Matula néne 2017.03.20. 20:05:04

@London2009: "Pedig lehet, hogy egy gyereknek sokkal jobb egy fiatalabb, agilisabb gyerekvigyazo. "

Véleményem szerint a gyereknek sokkal jobb az Édes drága Anyukája és az Édes drága Apukája. Nem csak "megcsinálni" kell egy gyereket, hanem fel is nevelni.

Voltam babysitter, a gyerekeket szerettem teljes szívemből. Szegényeknek én voltam az x-edik nevelőnő. Évekkel később beszélgettünk a nagyfiúval (aki azóta felnőtt), konkrétan mondta, hogy mindig megőrjítette a gondolat, hogy egy idegen van velük a házban és hogy a szüleik sz@rnak rájuk..... és hiába tettem ki értük a lelkem, a szívem szakadt meg, annyira "szegény" gyerekkoruk volt. Pedig volt olyan karácsonyi ajándékuk ami még márciusban a szekrény alján hevert kibontatlanul.

És hogy még "durvább" legyek, milyen Anya-Apa az, aki egy VADIDEGENRE rábízza a gyermekét?????

DieNanny CH 2017.03.20. 20:12:25

@Matula néne:

És miből éljen a család, ha a szülők otthon vannak és nevelik a gyerekeiket?
Sajnálom, ha az a véleményed, hogy a károsan hat a gyerekre az idegen felügyelet.

Shanarey 2017.03.20. 20:23:19

@mojyo:

Nem igazán ez a cél, mert a nagy átlag ebből az irányból, nem éppen az akit ki lehet zsákmányolni, mert nincs mit kizsákmányolni belőlük.
Akik ezek közül dolgoznak, azok többsége nagyon úgy áll hozzá a munkához hogy mások is odaférjenek, sőt az sem baj ha csak azok férnek oda. Akik meg ezek közül nem éppen szegények, na azok főleg egymást zsákmányolják ki.

Matula néne 2017.03.20. 20:43:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Mi is felnőttünk babysitter nélkül nem? Vannak nagyszülők sok helyen, ahol nincsenek, vannak egyéb rokonok vagy barátok is akikben alkalomadtán meg lehet bízni. Az én rokonaim az ország másik végén éltek, évente kétszer láttuk őket, szüleim dolgoztak. Kiskorunktól tudatosan felelősen neveltek bennünket, és babysitter, segítség nélkül boldogultak.

Tudom hogy te is Nanny vagy, ahogy írtam, én magam is 3 évig csináltam, de a véleményem attól a fenti. Biztos vagyok benne, hogy te is maximális szeretettel, odaszánással végzed a munkád, de ne mondd, hogy nem lenne jobb az adott gyerek(ek)nek, ha mindazt, amit Veled élnek át, a szüleikkel tehetnék.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.03.20. 20:51:16

@szalka240:

Igen, mert a nyugati országokban aztán szárnyalnak a bérek.

Ja nem..a legtöbb helyen max. stagnálás van...

Din Serpahis 2017.03.20. 21:17:33

@Herr Géza: A spanyoloknak valami egészen röhejes angol akcentusuk van, kb mintha állandóan selypítenének, na annál még a magyar is sokkal jobb.

M. Péter 2017.03.20. 21:20:45

@Matula néne: Óvoda, bölcsőde teljesen bevett dolog, és ott is vadidegenek foglalkoznak a gyerekkel.

Matula néne 2017.03.20. 21:28:07

@M. Péter: Ki beszél itt az óvodáról - bölcsödéről, vagy akármilyen intézményről???

A Nanny nevelőnőt jelent, NEVELI a gyermeket, vele van egész nap, tanítja, játszik vele, szereti (vagy nem), megeteti (ha még olyan korú), mesél neki, melléfekszik este stbstbstb.... mindazt teszi a gyerekkel, amit jó esetben egy szülő megtesz. Amit a gyerek az Anyukájától-Apukájától szeretne, de hiába.

adg 2017.03.20. 21:56:17

@London2009: "Ez olyan dolog, hogy szerintem eleg jol beszelek angolul, de inkabb az anyanyelvi apjatol tanuljon majd a gyerek angolul es ne tolem. "

Hat pontosan. Es ha pl magyarorszagon laknatok az angol ferjeddel, akitol a gyerek az apja akcentusaval tokeletesen megtanuta a nyelvet, milloszor volt az angol rokonoknal hosszabb-rovidebb ideig, majd jelentkezne spanyolorszagba bebiszitternek, ahol meg van elegedve vele mindenki. Aztan megirna a tapasztalatait a hataratkelore, ahol a kommentek fele arrol szolna, hogy szerencsetlen gyerekeknek (sic!) egy angolul alig heszelo lanykatol kell megtanuljak a nyelvet, ami ugy sem sikerul, es szar lesz az akcentusuk, (hab a tortan, apu is nyilvan raugrik), akkor mit szolnal?

Tudjuk, hogy az o apja nem angol anyanyelvu? (Nem akkora ritkasag, nekem ket osztalytarsam volt magyar/nemet anyanyelvvel, vegyes hazassagokbol.)
Tudjuk, milyen szinten beszeli a nyelvet?
Tudjuk, mennyire jo tanar?

Tudunk barmit is, ami alapjan megerdemelten kapja az ivet?

Shaktee 2017.03.20. 22:01:21

@Din Serpahis: Lehet hogy a katalán akcentusra gondolsz inkább?

Hari Seldon 2 2017.03.20. 22:24:28

@London2009:
Na tanácsok, meg klasszikus elvek. Én is támogatom őket. - Kár hogy a valóságban pont a gyerekek nem igen foglalkoznak vele... :-)

Valóságban folyamatos improvizálás a gyereknevelés.

Ha meg több gyerek van, még csavar egyet a sztorin.

De nem akarlak elkeseríteni, ne aggódj, idővel nő három kezed, megtanulsz varázsolni vagy ilyesmi és simán megoldasz lehetelennek tűnő helyzeteket... :-)

Csodabogár 2017.03.20. 22:57:41

@gabors: Ugyan mond már ki az akcentus nélküli? Van aki 56-óta él Amerikában és még mindig van akcentusa. Nem tudom ez kit zavar. Nekem is van akcentusom idegen nyelven, de kit érdekel? Megértenek én megértem őket, folyákonyan írok, olvasok és beszélek. Most akkor mit számit az akcentus.

Herr Géza 2017.03.20. 22:59:37

@gabors: A blogmotor megint megszívatott, így nem írommbe még egyszer, mert @adg: kommentje kb. fedte az enyémet. :D
Az akcentushoz meg annyit, hogy inkább tudok jól angolul akármilyen akcentussal is, mint nem, de azt birodalmi angol akcentussal.
Arra akartam ezzel kapvsolatban utalni, hogy nyilvan a szülőknek sem az volt a céljuk, hogy csemetéik tökéletesen hozzák a bennszülöttek angol tudását, ám ha a gyerekek a családdal, vagy anélkül kikerülnek angol környezetbe, az akcentus lesz/legyen a legkisebb gondjuk.

Csodabogár 2017.03.20. 23:01:37

@kisrumpf: Fiatal voltam és nagyon lelkes. Persze fárasztó volt, az tény.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.03.20. 23:02:17

@geegee: "Már megint hülyítik az embereket... "
ki?
az index nem kormanykozeli blog, eppen hogy kormany- es magyarellenes, szerintem hazszamot tevesztettel....

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.03.20. 23:02:25

@Djuri CA: Kivel akar ez a kis idiota leszamolni, meg erettsegije sincs.

hirtv.hu/hirtvkulfold/egyre-boldogabb-a-magyar-mar-a-71-helyen-allunk-a-listan-1390909

- norvegok a legboldogabbak, el is higgyem, ott ahol a nap is alig sut. Ennyit ernek az ilyen statisztikak,

Csodabogár 2017.03.20. 23:03:58

@Matula néne: Aha! Aztán miből fognak élni? A saját gyerek felügyeletből?

M. Péter 2017.03.20. 23:22:02

@Matula néne: Ez volt a kérdésed: "milyen Anya-Apa az, aki egy VADIDEGENRE rábízza a gyermekét?"
Erre válaszoltam, hogy ez egy teljesen bevett dolog.

Dikusz 2017.03.20. 23:53:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: csuda aranyosak tudnak lenni ezek a kis törpék:))
Ez az angol kislány talán másfél éves lehetett, életében először volt Magyarországon, sose hallott magyar szót. Ott kolbászolt le-föl körülöttünk, dumált magának, nem zavarta egyébként, hogy ott vagyok, de ha véletlen a mellém keveredett, és észrevett (annyira ijesztő azért nem vagyok, hogy azt gondoljam emiatt félt tőlem), keservesen elkezdett sírni. Nagyon sajnáltam szegénykét, a nagyszülei nem győztek szabadkozni:)
Akire vigyázol folyamatosan van veled, megszokta hogy néha nem érti amit mondasz neki, szívesen látnám, ahogy vigyorog (kislány, vagy kisfiú?) :))))

puhacica 2017.03.21. 00:22:21

@Din Serpahis: kulonosen az andaluzoknak. :) aztan az, hogy melyik jobb, az attol fugg...

@adg: +1, es az elozohoz is.

gratulalok mindenkinek, aki a totalis informaciohianybol ilyen faszan kielemezte a csaladot es a posztert is. :D

M. Péter 2017.03.21. 01:07:08

@Din Serpahis: Az r betűt szokták úgy jó spanyolosan megropogtatni, különösen szó elején, ahol a spanyolban mindig úgy hangzik, mintha rr lenne, az u-t meg akkor is u-nak ejtik, amikor rövid á-nak kellene, mintha lancashire-i tájszólással beszélnének.

somlobodog 2017.03.21. 06:29:16

@geegee: nem. Kivételesen nem hazudnak. 100 fő körüli bp-i szolgaltatoceg, 1 év alatt 30% emelés kellett egy amúgy teljesen normál iparági átlagos berrol.. Vagy elmennek az emberek. Pénzügyi területen. Indul az infláció otthon. Diggernek igaza volt pár hónapja. Túl sok ember ment el így emelni kell és a normális cégek mindent megtesznek hogy a munkaerot megtartsak. Ez nem csak az elvandorlas miatt van hanem az elmebeteg politika miatt hogy osszeszerelo uzemnek illetve ssc-nek szánják az országot és ezek is felszívják a munkaerot. Persze szakmailag hulladék de jól fizet...

DieNanny CH 2017.03.21. 08:28:22

@Matula néne:

"Mi is felnőttünk babysitter nélkül nem?"

Így van, felnőttünk. Én pl 6-ra jártam tesóimmal oviba, bölcsibe, amikor szüleim úgy dolgoztak, és ott voltunk kb 3 óráig. Semmi bajom nem lett tőle, meg tesóimnak sem, annak ellenére, hogy úgymond idegenek vigyáztak ránk.
Te nem jártál se oviba, se bölcsibe? Szerintem ezt nagyon kevesen mondhatják el a mai 30-as, 40-es, vagy idősebb korosztályból.

London2009 2017.03.21. 10:54:44

@adg: aha, sot, lehet, hogy angol professzor a lany. Miutan sajnos nem jott vissza kommentelni, igy ezt mar nem tudjuk meg.
Valtozatlanul azt gondolom, hogy ez nem eletszeru, ha a lanynak is tanult nyelve az angol. De vegulis igazad van, barmi lehet, nem fogjuk mar sajnos megtudni. Pedig erdekelt volna, hogy ez a gyakorlatban mikent is megy.

London2009 2017.03.21. 10:59:40

@Matula néne: sajnos addig mig dolgozni kell mindkettonknek ez nem fog menni. Egyetlen olyan gazdag orszagot ismerek ahol harom evig is otthon maradnak az anyak a gyerekekkel es ez Magyarorszag. Sot, ha kozben jon a masodik akkor igy konnyen lesz a harom evbol hat is. Sajnos, itt rothado Nyugaton ez igen ritka. Csak a nagyon gazdagok, illetve a nagyon szegenyek kivaltsaga a teljes allasu gyerekneveles. Igy a tobbseg kenytelen allando segitseggel mindezt megoldani. A hangsuly pedig itt az allandon van. Mert keves az a nagymama, rokon vagy barat aki helyettem elhozna a gyereket a sulibol minden nap, mig en dolgozom. Gondolom ezzel baromi ujat mondtam.

adg 2017.03.21. 11:23:04

@London2009: hat, hogy oszinte legyek, nem csodalkozom, hogy nem jott. Nem kell professzornak lennie, meg nyilvan en is annyit tudok rola, mint ti, de valahogy nem az volt az elso gondolatom, hogy szerencsetlen gyerekeknek egy magyartol kell megtanulniuk a szar angoljat, csak mert olcso, es meg esetleg apanak is jo. :))

London2009 2017.03.21. 12:15:15

@adg: Pedig ezt elmeselhette volna, hogy mikent mukodik. Lehet, hogy ket eves a gyerek es annak mutogatja, hogy mira, una manzana! Aaaa-ppleee! Mert mondjuk ilyen szinten, tenyleg elkepzelheto, hogy tok mindegy milyen anyanyelvu az au pair. :D
Nem ertem amugy, hogy miert baj az ha masnak meg az volt a gondolata, hogy nem szeretne ha egy nem anyanyelvi beszelo au pair tanitana a gyereket angolul? Sot, szerintem ez egy eleg ertheto es normalis reakcio.
Na de mindegy, tul van targyalva. Megint csak az derult ki, hogy mig az egyik ember a papot, a masik a papnet szereti, addig a pap a ministransfiut. : )

adg 2017.03.21. 12:53:49

@London2009: "miert baj az ha masnak meg az volt a gondolata, hogy nem szeretne ha egy nem anyanyelvi beszelo au pair tanitana a gyereket angolul? Sot, szerintem ez egy eleg ertheto es normalis reakcio. "

Na de ezzel a vilagon semmi baj nincs.
Nalam a szerencsetlen gyerekek es a hasonlo kommentek csaptak le a biztositekot.

Az, hogy te anyanyelvit szeretnel, vagy huszonevest, fiut vagy lanyt, vagy mittudomen, az teljesen oke. A vilagon semmi baj sincs vele.

O viszont idejott, hogy au pair volt es angolt tanitott kozben, mire tobben nekimentek, hogy szegeny gyerekek az o szar akcentusat fogjak megtanulni, anelkul, hogy barkinek fingja lenne az angoljarol.
Nekem csak ennyi volt a gondom, de tenyleg meg van mostmar alaposan beszelve.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.21. 14:06:50

@Horthy Miklós cselédje: Azon nevetek perverzül, hogy egyik nap ilyen véleményen vagy (hogy pont Magyarországot tündérkertezed le), a másik nap meg olyanon, hogy pont ellenkezőleg...Sőt, akár már egy napon belül is...Saját magadat teszed röhejessé.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.21. 14:08:54

@szalka240: Így van, sajnos.Még mindig van otthon rengeteg terület, ahol a nettó még mindig csak ötszámjegyű...Elképesztő.Munkaerőhiány ide vagy oda.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.21. 14:12:50

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Mindenki hülyíti az embereket, akik - már nem is tudom, 7,5%-os - béremeléseket így harangoznak be.Ez p!cs@füst, nem béremelés...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.21. 14:14:28

@somlobodog: Na, hát 30% az már valami, észrevehető.De tartok tőle, hogy ez még mindig nem általános szint.

London2009 2017.03.21. 14:26:51

@geegee: mi olyan vicces? Ilyen jofej lennek? : )

tanato 2017.03.21. 18:13:45

@mojyo: Jogos amit mondsz;lehet erre az iranyba megy majd a dolog.A Dubaiban robotolo filippino noket mar sokszor megtargyaltuk itt 4 evvel ezelott;azon magyar nokkel akik onnan irtak anno,Sot maguk is tartottak ilyen hazi alkalmazottakat.;
Elnezest;Nizzaban vagyok most a nejemmel 5 napot;azert irok ilyen furan a hotel geperol./ajandzkba kaptuk karacsonyra ezt az utat a nagyobbik lanyomtol aki 2 evet lakott FR: BEN/

tanato 2017.03.21. 18:18:35

jA anno a nagyobbik lanyom is babisinterkedett Parizsban egy magyar anyu francia apu gyerekeinel,felallasban;delutanonkent hozta oket az ovibol es veluk volt addig amig a szulok haza nem ertek;azert hogy a gyerekek szokjak a magyar nyelvet is.

DieNanny CH 2017.03.21. 18:36:06

@London2009:

Hát, ha sokan osztanák a nézetedet, nem lennének idegen nyelvű óvodák Mo-on. Pl német, vagy szlovák, vagy szerb - mert nem minden kisebbségi akar óvónő lenni, de pl elképzelhető, hogy egy gyerekszerető fiatal német/akármilyen tannyelvű főiskolára jelentkezik, majd ilyen ovikban kap állást.

Viszont, a tanítást valóban tanítani kell. Én pl hiába tudok nagyon jól, a német nyelvű gyerekekkel tökéletesen megértetem magam - de NEM német nyelvűt nem tudnám, hogy tanítsak.
(Persze, a családjaimnál a cicát mindegyik gyerek magyarul hívja, a Mókuskát is éneklem, meg az Egy kis malac-ot is, aminek később elmondom a tartalmát - de azt sajnos nem tudom, hogyan taníthatnám magát a nyelvet.)

Matula néne 2017.03.21. 20:55:01

@Csodabogár: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @M. Péter: @London2009:

Akkor fussunk neki még egyszer:

- Először is csak azért reagáltam London2009 kommentjére, mert olyan természetességgel (szinte büszkén) részletezte hogy majd neki milyen babysittere lesz.

Az ominózus komment emlékeztetőül:

"Nalam a fiatal lany babysitter ki van csukva. Nem a gyerek miatt, nem a ferj miatt, hanem miattam. Egyszeruen en tudom magamrol, hogy megorulnek egy fiatal csajtol, aki lab alatt lenne folyamatosan. Azaz, az en labam alatt, mert ismerem magam es kinyirnam szegeny csajt fel perc alatt, az tuti. Szoba sem johet. Jobban el tudok kepzelni egy idosebb holgyet, aki tenyleg szereti a gyereket, akar fel is nevelt mar parat, van turelme is hozzajuk, ert is a nyelvukon stb. Pedig lehet, hogy egy gyereknek sokkal jobb egy fiatalabb, agilisabb gyerekvigyazo. Nem tudom, nem ertek hozza igazan."

"...megőrülnék egy fiatal csajtól aki láb alatt lenne..." - hogy őrülhetsz meg valakitől aki addig segít amíg te dolgozol??? Csak akkor lehetséges ez, ha amikor otthon vagy is még mindig ő foglalkozik a gyermekeddel nemdebár???

"...kinyirnam szegeny csajt fel perc alatt, az tuti...." - ez nálam már a bicskanyitogatás kategória bocsáss meg (pedig egyébként kimondottan kedvellek), de ez egy szemét dolog. Ugye mindig emlegetik hogy a babysitter "the part of the family"... ehhez képest a valóság teljesen más.

A többi kommentelőnek még egyszer megismételném, nem az óvodáról, bölcsödéről beszélek, hanem a családnál lévő olyan személyről aki Anyuci-Apuci dolgát végzik el pénzért OLYANKOR AMIKOR MÁR A SZÜLŐK IS MEGTEHETNÉK, de nem teszik, mert ott a babysitter, megfizették, ez az ő dolga, hogy a gyerek mit érez, nem számít, ill. ez ugye így sokkal kényelmesebb. Ha valakinek nem beszélek világosan, sajnálom, nem tudok ennél érthetőbben fogalmazni.

Nem bántásként, beszólásként írtam fentieket, hanem elgondolkodtatóul, változtatás szándékával - ha valakinek esetleg feltűnt, szinte kizárólag családdal kapcsolatos dolgokhoz szólok hozzá, mert ijesztő amerre halad a világ úgy egészében, de az emberi kapcsolatokban még inkább és fontosnak tartom - mivel sokan olvassák a határátkelőt - hogy a "más" vélemény is elhangozzon.

Viszont én is elszégyelltem magam, fentebb valaki írta, hogy mennyire nem a posztról szólnak a kommentek, bocsánatot kérek, a posztolónak teljes tiszteletem, gratulálok és sok sikert kívánok, a poszt nagyon tetszett!!

Dikusz 2017.03.21. 21:18:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: járok Nyugdíjas klubba Pilisszántón. Pest megyei, szlovák nemzetiségi kis falu, az idősebbek tartják a hagyományaikat, tanítják a szlovákot óvodában, iskolában. Ott bizony anyanyelvi szinten. Ha nem helyi tanító, akkor a szomszédos falvakból, szintén anyanyelvi oktatókkal. A szomszédban Pilisvörösváron ugyanez van a némettel. Sok szlovák, sváb nemzetiségi él a környékbeli falvakban.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.21. 21:21:11

@tanato: milyen az idő Nizzában most? Gondolom, nem a minuszok zsizsegnek a plage-on ;-)

Shaktee 2017.03.21. 21:25:34

@tanato: tessen majd posztot írni doki bácsi!

nyuszigonosz 2017.03.21. 21:30:44

@tanato: Jé doki, remélem majd leírod milyen NIzza meg mit láttatok meg minden ilyesmit.
Ez egy irigylésreméltó ajándék, és nagyon szép napokat kivánok Franciországban, ahová még az Isten is jól élni jár. :-)

puhacica 2017.03.22. 00:29:49

@tanato: feszitgetunk, feszitgetunk? ;)
jo pihenest! :)

Dikusz 2017.03.22. 05:50:49

@tanato: jó pihenést, jó időt kívánok én is:)))

Evain 2017.03.22. 09:56:46

@Matula néne: hmmmm, most válaszolhatnék részletesen a felvetéseidre, mint a jelenlévők közül egyetlen, aki évekig alkalmazott au pair lányokat, hogy MIÉRT és HOGYAN tettük, de inkább nem teszem. :)

DieNanny CH 2017.03.22. 10:00:16

@Matula néne:

"aki Anyuci-Apuci dolgát végzik el pénzért OLYANKOR AMIKOR MÁR A SZÜLŐK IS MEGTEHETNÉK, de nem teszik, mert ott a babysitter, "

Ja, hogy te otthon lévő szülők mellett dolgozó lányokról beszélsz? Így már értem.

London2009 2017.03.22. 11:25:27

@Matula néne: Kicsit elbeszeltunk akkor egymas mellett, ugy tunik. A babysitterre valo hivatkozas nem felvagasbol tortent, miutan itt, bar mar ugy latom, hogy Budapesten is, egy teljesen termeszetes dolog.
Annyibol szerencsetlenul fogalmaztam, hogy en konkretan a bentlakasos au pairre gondoltam, aki szamomra elviselhetetlen lenne. Rendelkezem annyi onismerettel, amit nem is banok, hogy tudjam, hogy ez nalam nem mukodne. Van egy baratnom, aki ezelott jo par evvel vigyazott gyerekekre egy olasz csaladnal. Majd a csalad visszakoltozott Olaszorszagba es meghivtak, hogy menjen veluk, mint bentlakasos au pair. Addig nagy szeretetben, megertesben segitkezett a csalad korul. Amint megerkezett a hazukba, minden megvaltozott. Harom het utan az anyuka hazakuldte, hogy ne haragudjon, de ez neki nem megy. No ennyivel en legalabb elorebb vagyok. Nekem meg sem kell probalni, tudom, hogy nem sikerulne.
Most mar ertem, hogy mire gondoltal. Van egy kolleganom, akinek ket gyereke van. Nem is konnyen jottek ossze a gyerekek, azt gondolna az ember, hogy ilyenkor biztos meg nagyobb a boldogsag. Nehogy azt hidd! Van egy allando, veluk elo nannyjuk. Mindket szulo persze teljes allasban dolgozik. Azt gondolnad, hogy akkor a hetveget legalabb a gyerekekkel toltik. Ah ugyan! Meselte legutobb, hogy hetvegen plusz penzert a nanny ugyanugy vigyaz a gyerekekre es igy a delelott a ferjevel tudnak menni a gymbe es kicsit kikapcsolodnak. Ettol fuggetlenul, bar lehet, hogy naiv vagyok, de nem hiszem, hogy ez lenne az altalanos. Viszont sokszor nem lehet maskent megoldani es kell valaki, aki a szulok mellett segit a gyerekekkel. De ezt nem ertem, hogy miert kell ugy ertelmezni, hogy a babysitter az “Anyuci meg Apuci” helyett dolgozna. Nem hinnem, hogy errol lenne szo. Egyebkent meg en annak a hive vagyok, hogy ha kell a segitseg egy csaladnak, legyen az takaritas, mosas, vasalas, fozes, gyerekfelugyelet, kert, bevasarlas stb. es felteve, hogy megtudjak fizetni, akkor vegyek igenybe. Nem kell ebbe beleorulni es mindent egyedul megoldani, mig ramegy az egeszseg meg a csalad boldogsaga. Tul sok ilyen peldat lattam Magyarorszagon, remelem, hogy ez mar a mult szazadban maradt es mar ott sem az ordogtol valo, ha valaki segitseggel oldja meg a csaladdal jaro terheket.

Egyetertek, nem tudom, miert kanyarodik el mindig a beszelgetes teljesen masik iranyba.

Orulok ha kedvelsz, remelem igy is marad. Nem emlekszem sajnos sok kommentedre, viszont ez a nev, hogy Matula Nene mindent visz! :D

London2009 2017.03.22. 11:26:00

@Evain: de tedd legyszi! Engem nagyon erdekelne!

Evain 2017.03.22. 12:42:58

@London2009: már leírtad a lényeget :D

SenkiAkiAlfonz 2017.03.22. 13:16:23

Most nem azert, nem ismerem a spanyol bereket, de egy mefha szallast es kajat is kap, de egy nevelononek, aki etek szerint dolgozik reggel 8-tol 10-ig, utana meg 1/2 1-tol 1/2 8-ig vagyos napi 9 orat nem gyenge fizetes a 240 euro? Es akkor azt nem tudjuk hogy hetvegen mennyit kell dolgoznia... Ha a hetveget nem szamolom akkor az nincs 1.3 euros oraber.... Annyiert meg magyarorszagon se talalnek ilyen feladatra emebert....

Matula néne 2017.03.22. 15:13:17

@London2009: Örülök ennek az utolsó hozzászólásodnak, mert igen, én pont erről beszéltem, azokról a szülőkről akik "kakálnak" a gyermekeikre. Nagyon sok babysittert ismertem abban az időben, sokan összejártunk, és sajnos kivétel nélkül mindenkinél ez volt a helyzet, ezért ugrok a témára.

A megfizetett segítséggel nincs az égvilágon semmi gond, ezzel jót is teszel az alkalmazottadnak, te megengedheted magadnak, neki pedig biztosítod a megélhetését, de a babysitter ne a szülő helyett legyen..... de akkor örülök hogy nem úgy értetted.

Ma azért is mennek tönkre Magyarországon az emberek, mert átdolgozzák az életüket, csak a robot megy, ráadásul éhbérért, nincs kiszállás a mókuskerékből.

Nekem mondjuk nincs semmilyen fizetett segítségem, de mi úgy oldottuk meg, hogy én csak 5 órában dolgozom, a gyerekre, háztartásra és egyéb dolgokra van így energiám, nem tehernek érzem és nekem is van időm magamra, a családra is, mindenki boldog. De persze ez valahol megoldható, valahol nem.

Örülök hogy tetszik a nick-em, Tüskevár a kedvenc könyvem!

skye8 2017.03.22. 15:59:44

En is voltam 'cuidadora de ninos' jo 12 eve Madridban, kozel principe pio-hoz. Kemeny melo volt, reggel 8tol Este fel 8ig dolgoztam hetkozben, hetvegen pedig majdnem minden szombat este felugyeltem a ket kisfiut amig a szuleik elmentek vacsorazni. Elmeletileg fozni Nem kellett csak a kisebbik, 13 honapos fiucskara vigyazni es takaritani meg vasalni Es a szombati munkat is ugy allitottak be, Hogy csak ritkan lesz. Ehhez kepest majdnem minden nap kellett legalabb ebedet fozni apukanak Es persze felszolgalni, a kisfiu testverere is vigyazni ovi utan, maid a szombat esti felugyelet is allando lett mert egyre tobbszor kertek Meg ra. Ja Es naponta 2-3 adag ruhat kivasalni delutan, szivbol utaltam. 8 honapig birtam, utana olyan orommel tertem haza Es fogtam neki tanulni,mint Meg soha. A csalad egyebkent nagyon civilizaltan viselkedett, a hazban Nem volt disznool,fizut idoben fizettek. a gyerekekkel meglatasom szerint Igen keveset foglalkoztak. Apuka este fel 8 utan ert haza, reggel 8 elott mar elindult a rendelobe, anyuka part time dolgozott egy gyogyszertarban de este 6-7 elott Nem igazan lehetett latni. A kisfiu sokszor szolitott engem anyanak, es ugy altalaban nagyon ossze volt zavarodva Hogy a szuleit mindig rovid orakra latja,sokat volt nyugos. Posztolo eleg jo helyzetben van de a csaladdal valo egyutt lakas egy Ido utan az idegeire mehet. Fizeteshez Nem tudok hozzaszolni,igaz Hogy megtakaritott penz de 520 euro azert Nem sok, 12 eve egy kiado szoba volt 600 euro madridtol 30 kmre egy kisvarosban.

Matula néne 2017.03.22. 17:49:29

@skye8: Köszönöm hogy ezt leírtad, ahogy olvastam is elszorult a szívem. Nekem 3 "Kölköm" volt, 6, 11 és 14 évesek amikor odakerültem. A 14 éves volt a fekete bárány, szegény semmit sem tudott jól csinálni, minden "sz@r" volt a szüleinek, a kicsi volt az "isten" a középsővel meg csak úgy egyszerűen nem törődtek - még ő lett a legnormálisabb egyébként. A kicsi születésnapja nemzeti ünnepként volt kezelve, amikor a szülők egyesegyedül vele foglalkoztak - ilyenkor vitték szegényemet operába, a két nagyobb pedig otthon az én vállamon sírta ki a fájdalmát hogy ők miért nem számítanak. De a 7köznapokban a kicsi sem számított egyébként. Kitűnő tanuló lett úgy, hogy az általános első két osztályát úgymond velem járta ki, és én minden nap tanultam vele. A szülők naponta büszkélkedtek, hogy milyen jó tanuló, bezzeg a két nagyobb!!!! - de velük senki soha nem tanult, sem nem tanították meg őket a tanulás szeretetére, fontosságára.
Munkailag engem amúgy nem használtak ki, külön bejárónő volt, aki az én lakrészemet is takarította, csak mostam, ill. a száraz ruhákat összehajtogattam (vasalni sem kellett, azokat a ruhákat tisztítóba hordtam).... ill. konyhai előkészítő munka volt esténként, salátát mosni, esetleg krumplit répát pucolni. Reggel fél 7-től este fél 8-ig dolgoztam, de napközben is volt szabad időm + szabad 7vége.... a mai napig boldog időszakként gondolok vissza az egészre, csak a gyerekeket sajnáltam sajnálom nagyon, bár mostanra felnőtt mind a 3, face-en tartjuk a kapcsolatot a mai napig.

tanato 2017.03.22. 20:04:02

@kisrumpf: Tegnap es ma sok fiatal mar furdoruhaban napozott a plazson Nizzaban is Cannesban is;ma ott voltunk TER gyorsvonattal.Holnapra nar esosebb huvosebb idot josolnak ide;ezert Monte Carlo Monaco a cel:ide busszal csak felora.Ott most eppen tavaszi muveszeti fesztival van.

tanato 2017.03.22. 20:11:37

@swing gitan: @Dikusz: @puhacica: @nyuszigonosz: Koszi mindenkinek;majd irok ha hazaertem,sok erdekeset lattam sokfele temaban;Es igen ajandeknak nagyon jo sokkal jobb mint a targyak;amiket mar nem tudnank hova tenni:
A lanyom mivel kint tanult es dolgozott ket evet,tudott szerezni akcios repjegyet es nizzai hotelszobat eloszezon leven.Egy boritek volt q karacsonyfa alatt,ez volt benne.

skye8 2017.03.22. 22:53:48

@Matula néne: a csaladnal ahol en dolgoztam a nagyobbik kisfiu volt a 'fonok', 4 eves letere o dirigalt az anyjanak. A gyerekek ha eleg nagyok remekul ki tudjak hasznalni a szulok buntudatat amiert keves idot toltenek egyutt. Fernando tudott orditani, sirni,konyorogni, hogy az anyja figyeljen ra. A kicsi,Eduardo 13 honaposan Meg Nem beszelt, o szegeny csak sirt mikor az anyja megjelent, nagyon hianyozhatott neki. Sok emlek beugrott most, rengeteg idot toltottem a ket gyerekkel a nyolc honap alatt amig a szuleiknek dolgoztam. Ja kihasznaltak, az en hibam is volt mert Nem tudtam meghuzni a hatarokat Es nemet mondani mikor kellett volna. 3 gyerek mellett valoszinuleg megbolondultam volna! Az jo ha kapcsolatban maradtatok, biztosan ok is szivesen emlekeznek visszA Es halasak Neked.

Matula néne 2017.03.23. 11:31:17

@skye8: Kedves vagy, köszi, tényleg nagyon szerettem az én 3 Kölkömet és ők is engem.
Háááát, az biztos hogy nem könnyű dolgok ezek. A kihasználás ellen nem biztos hogy tudtál volna bármit is tenni. Anno én még házvezetőnőként kezdtem, heti 7 napot dolgoztam, napi 14-16 órákat, pedig nem így vettek fel. Tudatosan, kőkeményen felőrölték az ellenállásomat, választhattam, hogy mosolyogva mondom, hogy hát persze semmi gond, még ezt is megcsinálom, vagy tiltakozom, felháborodok, a jogaimra hivatkozom, de addig kínoztak lelkileg, míg végül beadtam a derekam. Másfél hónap volt mire megszabadultam, egy életre megtanultam azt a leckét.... én elég kemény nő vagyok, de így visszamenőleg is úgy látom, hogy ott, abban a kiszolgáltatott helyzetben nem volt választásom, csak egy, hogy minél hamarabb lelépek. De utána hála Istennek a fent említett családomhoz kerültem, és ez valóban Kánaán volt az előzőhöz képest.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása