oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. március 13. 06:30,  Öt dolog, amit tudni érdemes az apéróról 104 komment

2017. március 13. 06:30 Határátkelő

Öt dolog, amit tudni érdemes az apéróról

A francia gasztronómia világhíréhez kétség sem férhet, de azért mást ezt a távolból tudni, és más nap mint nap megtapasztalni. Például a l’apéro jelenségén keresztül, amiről bevallom, én Zsófi, a Fromazs blog szerzőjének posztja előtt nem sokat tudtam. Lássuk, miről is van szó!

cim_huspastetomos_pite.jpg

“A franciák étkezési szokásait az egész világ követi, főleg azóta, amióta kitört a gasztroforradalom a világon és az interneten mindent megtudhatunk egy szempillantás alatt.

Jártamban-keltemben két olyan érdekes dologra figyeltem fel a francia felnőttek étkezését illetően, ami a magyar étkezési szokásokra nem jellemző. Az egyik az, hogy a felnőttek sem átallanak uzsonnázni, azaz goûter-ra bekapni egy kis péksüteményt egy kávéval vagy teával a másik pedig az apéro hagyománya, ami egy “mini-fogadás” a vacsora előtt. 

A l’apéro eredetére könnyű rájönni, mivel az apéritif rövidítése, amelyet Magyarországon is fogyasztunk, viszont Franciaországban egy kisebb kultusz övezi. 

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a franciák nem nassolnak napközben a három, esetenként négy főétkezésük között. Az apéro tehát az a vacsora (esetenként ebéd) előtti alkalom, amikor legálisan nassolhatnak egy kicsit. 

Ekkor ugyanis összejön a család vagy a barátok és isznak egy-két italt, miközben elropogtatnak pár falatot és egy jót beszélgetnek.

1. Mit nassolhatunk l’apéro közben?

A franciák nassolása tényleg erre az időpontra korlátozódik. A dolgot nem bonyolítják túl, hacsak nem egy különleges alkalomról vagy ünnepről van szó. Megteszi tehát egy zacskó chips vagy sós mogyoró is! 

Az élelmiszer üzletek természetesen erre külön fel vannak készülve és APÉRO feliratos kis dobozokban vagy zacskókban előre összeállított finomságokat lehet vásárolni a vegyes oliva bogyótól kezdve a mini perecig bezárólag. 

A franciák egészségtudatossága itt is megnyilvánul, mivel gyakran kerül az asztalra koktélparadicsom vagy kis hasábokra felszeletelt répa és zeller joghurt mártogatóssal. A lényeg, hogy egyszerűen elkészíthető legyen!

mogyoro.jpg

2. Természetesen ezt is lehet magas szinten űzni!

Lényegében mindenféle ennivaló megfelel, amelyet kézzel vagy egy fogpiszkálóra felszúrva meg lehet enni. A mi pogácsánk is remek apéro falat, egy alkalommal el is készítettem egy túrós verziót belőle Nantes-ban, de annyira jól lakott vele mindenki, hogy utána alig tudtak enni a vacsorából és itt nem ez a cél. 

Az igazán menő apéro-n kis leveles tésztából készült, meleg falatkákkal is megörvendeztetik a vendégeket. De nehogy azt higgyük minden francia háziasszony sodrófával a kezében tölti a délutánt! A szupermarketekben is kaphatók az ilyen finom falatok fagyasztott változatai és nem is rossz minőségben. 

A legelegánsabbak a kis pohárkákba préselt előételek, amelyekkel leginkább ünnepekkor vagy olyan alkalmakkor találkozhatunk, amikor profi catering szolgáltatja az ennivalót. Lehet benne lazachab, rákfalatka, libamáj mousse és még ezerféle finomság. 

A pâté en croute név mögött a francia húspástétomos pitét találjuk. Ez egy hosszúkás, keskeny tekercs, amely meg van töltve húspástétommal és felszeletelve szervírozzák.

3. A l’apéro italai

Magyar ember, aki bírja (és közelebbről ismeri) a pálinkát, nem lepődik meg azon, ha étkezés előtt valamilyen erősebb szeszesitallal kínálják meg. Itt felmerülhet az a kérdés, hogy hogyan is lehet józanul eljutni az apéro-tól a vacsoráig. 

Úgy, hogy a franciák tudják, hogy mikor kell abbahagyni az ivást. Általában egy-két italnál több nem fogy ilyenkor, mert helyet kell hagyni a vacsora közben elfogyasztandó bornak és a sajtot követő, az emésztést elősegítő digestif-nek. 

Ez utóbbi a mi családunkban már a pálinka, de bármilyen erős rövidital elősegítheti a vacsora megemésztését és persze a jó hangulatot.  

A franciák gyakran isznak sört is az apéro alatt, de a whiskey, a portói, a Martini, Campari és más likőrök is nagy népszerűségnek örvendenek. Egyik ilyen, nagyon kellemes francia likőr a Pineau des Charentes, amely valahol a bor és a konyak között áll meg félúton. 

Bort sosem fogyasztanak ekkor, ez szigorúan a vacsora kísérője. Ugyanakkor talál mentsvárat magának a borimádó is, mert ha kér egy Kir-t már nem lóg ki a sorból. 

A Kir egy egyszerű de annál finomabb koktél, fehérbor és egy kis feketeribizli likőr keveréke. Variálható más gyümölcsízekkel is, málnás, barackos és szedres kir-rel is találkozhatunk. 

A Dél-Franciaországban népszerű nagyon furcsa ízű (ánizs), aranyszínű, vízzel higított röviditallal, a pastis-al én (szerencsémre) nem nagyon találkoztam Bretagne-ban de ezt is gyakran fogyasztják aperitifnek.

pastis.jpg

4. Ünnepekkor pezsgő jár

Karácsonykor, születésnapokkor, kisbaba születésének ünneplésekor egyértelmű, hogy Franciaországban mindenki pezsgőt iszik az apéro alatt, ilyenkor nem kérdés, hogy ki mit kér (hacsak valaki kifejezetten nem szereti a pezsgőt) folyik a pezsgő és mindig elfogy. A Kir nagytestvére a Kir Royale, pedig a pezsgő és a feketeribizli likőr házasságából született. 

Amikor azt hittem, hogy tisztában vagyok a pezsgő és a habzóbor közti különbséggel, megérkeztem Franciaországba és kiderült, hogy semmit sem tudok az egészről. 

A franciák még több különbséget tesznek buborékos, fehér italaik között. A teljesség igénye nélkül, az egyik fő különbség a különböző készítési eljárásokon kívül a palackban lévő szén-dioxid mennyisége. 

A Champagne az “igazi pezsgő”, csak azt hívhatják így, amely a Champagne régióban készült. 

A Crémant simább, kevésbé buborékos habzó bor és a palackon is fel kell tüntetni ezt a szót a régió nevével együtt, ahol készült mint például Crémant de Bordeaux. 

A harmadik pedig a Mousseux, ez szó szerint “gyöngyöző-t, habzó-t” jelent és más módszerekkel állítják elő (pl. Charmat methode) mint a Crémant-ot (méthode champenoise) és ez a legolcsóbb francia gyöngyöző bor.

pezsgo.jpg

5. Teljesen megszokott vendégeket hívni az apéro-ra

Talán ez a legjobb az apéro-ban! Igazán kevés erőfeszítéssel lehet vendégeket hívni magunkhoz és a végén mégis mindenki elégedett. Nincs egész napos főzés, sütés, izgulás hogy ki mit szeret vagy nem szeret, csak iszogatás és néhány falat vagy rágcsálnivaló, amit – ha az ember akarja – mind készen is megvehet. Csak a bárszekrény legyen tele! 

Ezzel a szuper módszerrel azok is nyugodtan élhetnek társasági életet, akik nem tudnak lemondani az esti sorozatukról, vagy már este kilenckor leragad a szemük. Ezért zseniális az “apéro and go” azaz pár ital és indulás! 

A kisgyerekes szülők számára is remek megoldás ez a kora esti vendégség, hiszen a gyerekeket így időben le tudják fektetni, nem borul az esti menetrend és ők maguk is kialhatják magukat! Mindenki élhet társasági életet!” 

Ha szívesen olvasnál a francia élet érdekességeiről, akkor látogass el a Fromázsra!

HÍRMONDÓ 

Ezeket a szakmákat keresik most Svájcban

Tíz svájci szavazóképes felnőttből hat szerint túl sok az országban az érettségizett diák, ezzel szemben túl kevés a szakmunkás és a jól képzett szakember, nem csoda, hogy egyes területeken komoly hiány mutatkozik.

Írország az új Anglia? 

Nyakunkon a Brexit, de mi a helyzet, ha valaki mégsem szeretné otthagyni a már megszokott Egyesült Királyság környékét? Adja magát a válasz: meg lehet próbálni Írországot. (Ha pedig másik országban szeretnél dolgozni, akkor itt keresgélj az állásajánlatok közül.)

Káosz a berlini reptereken

Meglehetősen kaotikus hétkezdettel kell számolni a német főváros repülőterein, miután a földi kiszolgáló személyzet mintegy kétezer tagja hajnalban újabb sztrájkot kezdett bérkövetelésekkel.

Mi lesz a sok mocsokkal?

Egyre nehezebb főként Budapesten és a Dunántúlon takarítót találni. A munkaerőhiány már akkora, hogy egy főállású takarító – akinek a legalacsonyabb bére 110 ezer forint – akár havi 180-200 ezer forintos jövedelemmel is számolhat, ha pluszmunkát is vállal.

Kötelező lesz franciául beszélni a párizsi építkezéseken 

A francia fővárost is magába foglaló Île-de-France régió új kisvállalkozói törvényt fogadott el, melynek értelmében az építőmunkásoknak mostantól sok helyen kötelező lesz a francia nyelv használata. A törvény csak látszatra szól a biztonságról.

 A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia apero Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4612328571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.13. 10:18:19

Atyavilág, micsoda sznobság...:D Én is szeretek lopni a készülő ebédből, egy kis húst, vagy egy kanál ezt-azt, de nem találok ki rá egy ilyen idétlen szót... :D

Ja és ezt meg Géza bának, ő mondja mindig...

index.hu/tudomany/2016/06/13/mentes_egeszseges/

:-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.13. 11:02:17

Ok, nem értem, mi a gond? Mi a sznobság? Kicsit olyan, mint az állófogadás, kis rágcsával, falatkákkal. Lehet továbbmenni rendes vacsorára, bárba inni.... nem újdonsült dolog, csak a neve más.

Vagy a franciákat mindenki alapból utálja, s az tör itt elő?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.13. 11:12:31

@kisrumpf:
Nem. Én arra lennék kíváncsi hogy a posztban leírtakat VALÓBAN hány francia csinálja?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.13. 11:20:12

@diggerdriver: majd jön a posztíró és megmondja. Gyanítom, a közép- és felsőközép. Sajnos, az összes francia ismerősömmel megszakadt a kapcsolatom, nem tudok utánakérdezni. Az az egy, aki hamar elérhető lenne, régóta Budapesten él, és nem az a típus már. Kanálszám tömi a töltöttkáposztát :-)

Amúgy nincs semmi gond a francia kajákkal, csak azért, mert barátságtalan népség, attól még azok a jó kis sűrű gulyásszerű ételek (is) nálam nagyon bejönnek. A férjnek pedig nem mondom meg, hogy francia a recept, s akkor nem morog. Vannak élményei, neki Franciao. Mordor.

London2009 2017.03.13. 11:28:45

Az en nagynenem francia, igy eleg sokat vendegeskedtunk Franciaorszagban, ahol elkenyeztettek minket a francia konyha remekeivel. Nem. Ez csak vicc volt. A valosag az volt, hogy otthon a kuszkuszon, salatan meg a sajton kivul semmit nem esznek. Igazabol a hangsuly szerintem a boron van. Azert nem hiznak el, mert semmit nem esznek joforman. Az az elv tartotta, hogy a husz percnel tovabb a konyhaban toltott ido szimpla ostobasag. Ugyhogy miutan apammal az elen elkezdett az egesz csalad ehezni egy het utan, akkor kitalaltuk, hogy legyen magyar est. Meg a mai napig emlegetig, hogy micsoda lakoma volt, emlekszunk e? Abban mondjuk tenyleg igazuk van, hogy konnyebb egy kuszkuszt elkesziteni, mint nekiallni egy jo kis babgulyasnak. Nekem az a velemenyem, hogy ez az apero is azert lett kitalalva, hogy ne kelljen fozocskezni. Kis falatkakat felszurunk egy fogpiszkalora, kozben meg mehet az ivaszat. A francia konyha vilaghiru. Jah. Csak ne nekem kelljen nap, mint nap azt ennem. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.13. 11:31:48

@kisrumpf:
Nekem sincs bajom a franciákkal, kb még eggyel sem találkoztam.
A poszt meg olyan mintha azt állítanám hogy ősi magyar szokás szerint minden igaz magyar egy feles pálinkával kezdené a napot. Ehhez minden hozzávaló megvásárolható a boltokban vagy házilag előállítható.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.13. 11:35:42

@diggerdriver: ja hogy az első sorokkal van a gond! Ok, értem.

Nigro notanda lapillo 2017.03.13. 11:58:03

@diggerdriver: MINDEN francia apéro-zik.
Apéro minden ebéd és vacsora meghívàst megelôz, egyébként vendégek nélkül is gyakran van(péntek este, hétvégénte mindig).
Ahogy írjàk lehet magàban is, ha vkit nem enni hívnak akkor apéro-ra (a németeknél ez kb. a kaffee-kuchen).

P.Elliot 2017.03.13. 11:59:17

En a francia konyha nagy hive vagyok, imadom azokat a finom konnyu izeket, foleg a boros, kakukkfuves eteleiket, van egy jo repetem/ meg egy vandal jo francia csodalatos szakacskonyvem amit bibliakent forgatok/, egy birkahusos, na annal jobbat en meg nem ettem. Igaz ami igaz, nem szo szerint kovetem a receptet csak az elso alkalommal, / a fuszerezest igen/ mert a franciak szeretnek minden szaftfelet pureve torni, ez a kedvenc birkas receptemen a husra ontott martas ugy festett mint a fos, mar elnezest de igy igaz, legkozelebb eszem agaban sem volt ilyet csinalni, sot nem is sutottem a hust a zoldsegekkel egyutt a sutoben hanem kello piritas utan a labosban egyutt paroltam meg, a tanyerra tett szeletelt hus es rizs tetejere ontottem mindenfajta cirkusz nelkul a martast ugy hogy hagytam hogy az icipicire vagott kis zoldsegek abban a konnyu vekony izes leben legyenek, hogy lathato is legyen, nem, nem valt a karara, sot! Azota is mindig ugy keszitem.
A masik rettento jo recept a lencselevesuk, minden nap meg tudnam enni. Fantasztikus.
Ezzel az iz vilaggal a csaladom is egyetert de ok azert nem vennek at, / foleg a ket ferfi/ hogy naponta ilyeneket egyenek, nekik kell az olasz is meg a tobbi.
Az adagokrol nem is beszelve, amilyen keveset a franciak esznek azt lehet hogy elfogadja minden europai orszag de az amerikai csak kotoraszna a tanyerjan hogy csak ennyi? Most az atlag amerikairol beszelek aki nem kover, aki normalisan eszik es rendes sulyban van/ a maniakusan sokat evok meg a tanyert is lenyelnek/.
Egy filmfelvetel oriz egy parizsi vakacionkat ahol a 17 eves, akkoriban etvagytalan vekonyka lanyom aki eloszor volt ott, odafordult a kamera ele, odamutatta a tanyerjat amin ket hajszalvekony kemeny allagu kenyerke pihent, rajta arvalkodott ket szeletke lazac, szinten atlatszo, nehany darabka salata, egy szem kis felbevagott paradicsom es ramondta hogy ez itt 30 dollar, hehehe.....
A vejem elvarja hogy egy tisztesseges szelet steak legyen vagy mas husfele is, a ferjem ugyszinten, az itteni kornyekbeli francia restaurant ami draga es csak kozepes minosegu az en foztomhoz meg a franciahoz kepest is rak azert a tanyerra mert tudja hogy ha valaki csak annyit kap amit Parizsban tesznek a tanyerjara az a labat oda betenni tobbe nem fogja meg kevesebb penzert sem.
Nekem bejon a kis adag is csak finom legyen, de FIMOM, mert en is tudok am fozni es nem megyek tobbe vissza ha nincs olyan ize.

P.Elliot 2017.03.13. 12:12:00

@kisrumpf: Ha en elszurok itthon egy etelt vagy a ferjjel meg akarok etetni valamit akkor rafogom hogy pl. gorog, o imadja a gorog eteleket amit en viszont utalok, / izetlennek tartom/, ha ezt hallja akkor megeszi, legfeljebb megkritizalja hogy ez nem olyan jo eteluk, ne csinaljak tobbet, hehehe....
Azok a gyulyas szeru eteleik a franciaknak valoban finomak.
Az egyszeru munkasemberek ahogy a konyvekbol olvastam olyan vastag leveseket ettek foleg, arra telt, beleraktak mindent ami otthon akadt, a fuszerezes adta meg az izet azoknak is.
En a sutemenyeiket nagyon szeretem, kiveve a gyumolcsoseket nem, sutni is tudnak. Az egyszeru francia botkenyer, az ottani maga a csoda, annal jobbat en soha sehol nem ettem, probaltam sutni de csak egy kemeny bot lett belole.

2017.03.13. 12:25:56

Nem tudom mi a problematok, szemely szerint nagy hive vagyok ennek :)

@London2009: "Az az elv tartotta, hogy a husz percnel tovabb a konyhaban toltott ido szimpla ostobasag. "

Es milyen igaza van, mondjuk en pont emiatt utalom a kuszkuszt, mert elmosogatni tovabb tart, olyan kis aproszemu szar, hogy mindenhova odamegy. De amugy az elvet enis tartom. :D

2017.03.13. 12:45:20

Mondjuk en az alkohol helyett a kave "rovideket" (espresso) kedvelem ezekhez, ilyen olaszosan, dehat en igazi monacoi, vagyis olasz-francia keverek vagyok itt :D

London2009 2017.03.13. 12:47:41

@mojyo: Apukam ezt remekul osszefoglalta az utazas utan. Amit ezek a franciak esznek, az nem etel. :D
Reszemrol en nem banom a konnyu eteleket, meg a kuszkuszt sem. De tesztan kivul en nem tudom, hogy mit lehet elkesziteni 20 perc alatt a konyhaban. Probalkoztam a Jamie Oliver 30 perces szakacskonyvevel, de nekem az is minimum egy oramba tellett. Ugyhogy en vagy nekiallok fozni es akkor keszitek valami finomat, vagy rendelek egy curryt. :D
De ezeket a felmegoldasokat nem szeretem.

P.Elliot 2017.03.13. 13:04:22

@London2009: Hogy mit lehet 20-30 perc alatt elkesziteni a konyhaban? Odaloksz egy szelet hust a serpenyobe, olajon vagy vajon atpiritod minket felet, fuszerezed, a mar elore melegitett sutobe beteszed hogy had folytatodjon, ezalatt valami koritest varazsolsz hozza, vagy zoldsegfelet parolsz, meg a krumpli, rizs is belefer ebbe az idobe, sot a teszta kifozes is. A lenyeg az hogy fovesi sorrendben legyen es ne legyen egy felesleges mozdulatod sem. Meg lehet tanulni. A hozzavalokat egyszerre kesziteni ki az asztalra hogy ne legyen idorablas a keresgeles.
Persze nem tudsz nagy eteleket fozni ennyi ido alatt de sokmindent igen, legalabbis hetkoznapi vacsoranak megteszi.
En ugy szabtam meg hogy a napi hazimunka fozessel egyutt, sot mosas is, 2 ora alatt kesznek kell lenni, ha nincs akkor nem fozok, szendvicsezunk vagy pizza vagy hozatunk valamit, esetleg kimegyunk enni.

P.Elliot 2017.03.13. 13:08:11

@mojyo: En is a kavet szeretem ebed utan, a borral nem tudok mit kezdeni, elalmosit, leterit mar egy poharral is, tonkreteszi a hatralevo idot ami a napbol meg hatravan.
Csak osszejoveteleken iszok valamit meg unnepeken. Akkor viszont feldob, ki erti ezt?
A csaladom meg ennyit sem, ok meg a kavet sem szeretik csak a kolat....

Pernilla 2017.03.13. 13:08:35

Vacsora előtt csipszet meg sósmogyorót eszegetni? Értem én, hogy ezt nem különleges alkalmakkor teszik, de nekem akkor is bizarr, és még hozzá ezt menő francia szokásnak nevezni... Félreértés ne essék, nagyon szeretem a sósmogyorót, de hogy vacsora előtt azt csipegessek italozás mellett, azt maximum egy kocsmában tudom elképzelni.
Na mindegy persze, nekik biztos ez a megszokott.

2017.03.13. 13:10:54

@London2009: Hogyhogy mit lehet 20-30 perc alatt elkesziteni, hat ha van serpenyod akkor kb mindent. :D

London2009 2017.03.13. 13:19:24

@P.Elliot: amit leirtal, az minimum egy ora nekem. Nem szeretek kapkodni, ugyhogy inkabb raszanom az idot. Nem beszelve az utana valo mosogatasrol, elpakolasrol. Szerencsere az uram is szeret fozni, ugyhogy megosztjuk egymas kozt vagy egymas keze ala dolgozunk es igy gyorsabban megvagyunk vele. Napi ket ora hazimunka? Az rengeteg! Na nekunk arra nem lenne idonk, igy inkabb megfizetjuk a segitseget.

London2009 2017.03.13. 13:26:16

@mojyo: barmihez hozzalatok, az nekem minimum egy ora...

P.Elliot 2017.03.13. 13:27:16

@London2009: En itthon vagyok, a napi 2 ora hazimunka normalis mert nincs mar munkahelyem.
Nem is faraszt, nem is engedem at masoknak csak majd ha nem tudom mar megcsinalni.
Aki dolgozik annak sok persze, amikor meg dolgoztam akkor joforman csak vacsorafozes volt hetkozben meg a moso es a szaritogepet foglalkoztattuk.
En nagyon gyors mozgasu vagyok, jol tudok idot rogziteni, foleg ha beszivom a napi kavemat elotte, az mindig szarnyakat ad. Anelkul csak vonszolnam magamat annyra megszoktam holott csak ketszer iszok naponta.

Shaktee 2017.03.13. 13:27:43

@Nigro notanda lapillo: Eltelik egy kis ido mire megszokja a magyar a pastist(ricard vagy mást) kaja elott, jeges vizzel higitva.

2017.03.13. 13:48:20

@P.Elliot: En unnepkor sem szeretek inni, ahhoz utazni kell, ahhoz meg vezetni :)

@London2009: Olyan lehetsz, mint a tesom, o csinal igy, ha foz, kismillio kistalka, ezt meg azt elokeszit, megmericskel, stb. Egy kicsit irigylem, hiszen igy tobbminden kerul az o repertoarjaba, mint az enyembe, en sajnos ehhez iszonyu igenytelen vagyok, es kb annyi a fozesi tudomanyom, hogy csak beb*szok egy par dolgot a serpenyobe.... :D

fromázs blog 2017.03.13. 14:23:42

@diggerdriver: Hogy valóban hány francia tartja ezt? A férjem családja minden ünnepen és hétvégente amikor ott eszünk, a frncia ismerőseink közül is mindegyik. Ez persze nem azt jelenti, hogy egész Franciaország iszogat vacsora előtt a hétvégén, de ez egy gyakori szokás. Sőt, még a nyelviskolám is szervez apéro esteket kéthetene, ahol beszélgetni lehet egy pohár ital és pár falat mellett. Nyilván Franciaoszág egyes részein más és más a hagyomány, de Nantes-ban eddig ezt tapasztaltam.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.13. 14:24:12

@muzzie canuck: amikor a ( francia barátnővel rendelkező) háziurunk kiköltözött, ránk hagyta az italait. Volt pastis is, sokáig őrizgettem a palackot, aztán egyszer csak ki kellett dobni. Finom volt.... egy másik jelöletlen palackot véletlenül elejtettem, nem tudom mi volt, de szinte felmarta a betonpadlót a kamrában :-D

Shaktee 2017.03.13. 14:34:53

@kisrumpf: mind olyan ánizsos jelleg...abban a kornyzetben jo volt, itt nemigen iszunk aperitifet, kell az a frencs fíl :-)

London2009 2017.03.13. 14:35:59

@mojyo: Ja, nem kulonben, azert ez sem igaz. Nem pepecselek, de ha csak egy bolognait csinalok, nekem az is egy ora. Mire elkeszul a szosz, minimum fel ora. Akkor a tesztahoz csak osszedobok egy salit, megteritek, elmosogatok, elpakolok. Ez nekem nem husz perc. Gyakran csinalok fozeleket, levest, fasirtot, stir fryt, mindenfele sult husokat, de nekem ezek se, ket perces mutatvanyok. Van viszont egy slow cookerem, ami a legjobb baratom. Az tenyleg 20 perc gyorsan beledobni mindent este, aztan reggel mikor felkelek meg lekapcsolom. Este meg mar csak koretet kell csinalni. Tegnap pont igy keszitettem soletet. Nyammmm. : )

London2009 2017.03.13. 14:40:12

@P.Elliot: jol hangzik. Igen, ha otthon lennek, akkor en is inkabb elfoglalnam magam a munkaval. De igy most pont nekem is annyi fer bele, amennyit leirsz. Kis fozes meg a mosas. Massal nem tudok foglalkozni, meg nem is akarok persze, mert akkor ebbol allna az egesz eletem.

svédnyugger 2017.03.13. 15:11:27

Nem csak a franciáknál, de az olaszoknál is divat az aperitivo, bár ott narancs juice az alap és valami likör bele, nagyon finom. Ha vacsorára vagy hivatalos akkor elötte egy bárban szokták megalapozni és utána tovább egy másik helyre vacsorázni. Olasz barátnômnek nagy sokk volt a svéd étkezési szokás. Ôk reggelire csak egy briost vagy süteményfélét esznek, a lunch egyezik inkább a svéd reggelivel, aztán este leginkább 6 óra után a minimum 3 fogásos vacsora. Nekem meg ez volt az érthetetlen. Meg is híztam vagy 5 kg-t a két hét alatt.

svédnyugger 2017.03.13. 15:16:29

Amíg dolgoztam, mindenki a vállalatnál, iskolában vagy kint (étteremben) evett hétköznap, csak hétvégén fôztünk. Szerencsére a férjem is imádott fôzni, de mindent kikészített kis tálkákban, mint a tv fözöcskékben, persze a mosogatás az én gondom volt és eleinte nem volt mosogatógépem :(

Demi78 2017.03.13. 16:04:25

Ellent kell mondanom, bocsanat:
A franciak azert toljak az apéro-t, hogy otthon tudjanak inni. Nem ertettem sohasem hol van a fiatalsag estenkent, hat otthon, mindenki meghiv mindenkit magahoz es kis hazibulit tartanak, ahhoz kell az apéro. hazibuli nagy szo, inkabb elbeszelgetos estecske (hott unalom). Ezt szemely szerint utalom, miert nem lehet kocsmaban inni, mint otthon? Vagy tengerparton, parkban? Jo, tudom, a kocsma dragabb (ez nem titkolt indok meg itt sem!), de mennyivel hangulatosabb egy lepukkant barban tolni az sört, mint jol befutott szobacskaban egy kanapen ulve 5-10 ember kinosan bele-bele kezdve vmi nyakatekert temaba? Foleg ha a 10bol mondjuk 2 ember velemenye nem erdekel. Ezt egy kulso helyszinen meg lehet szurni, de bezarva valahova... Nem.
A franciak apéro egeszsegtudomanya abban merul ki, hogy minel gyorsabban elkeszuljon az adott etel, fogas. Jellemzo apéro a tarte aux fruits (gyumolcsos torta) vagy a quiche (ami kb omlettes teszta). Ehhez a kovetkezo nagy szakacsmuveszseg keretik: bemesz a boltba, veszel elorecsomagolt tesztat, radobalsz vmi gyumolcsot, cukrozott vajdarabokat, esetleg tejszin es be a sutobe. Szevasz. Mi apéronkent annyival bonyolitottuk a dolgot, hogy az elorecsomagolt tesztat felvagtuk es mezes kolbaszt csomagoltunk bele (mint a tortellini), ezeket kisutottuk.
Harmadik: szoktam munka kozben sosmogyorot ragcsalni (idegesseg levezeto, talan ennek koszonhetik a kollegak, hogy meg elnek:) ) vagy olivabogyot enni. Ahogy meglatjak nem ertik, hogy lehet ezt alkohol nelkul, naluk ez is apéro.
Es ha mar italozasi szokas: a franciak, ellentetben a mas nepekkel, a gyengebb piaval kezdik es az erossel fejezik be. Mondvan, hogy bemelegitunk es utana johet a tomeny. Ezt addig csinaltak meg velunk,amig a par uveg sor (bagatell mennyiseg, 0.25l) utan a vegen kaptak egy feles barackpalinkat. Ezek utan mar elore kerik, ha jonnek. Raadasul nem mindegy, mert ezek utan ok siman vezetnek hazafele.

P.Elliot 2017.03.13. 16:17:04

@mojyo: En nem kismillio talkazok, semmit nem merek ki elotte csak a nyersanyagokat, fuszeres tartokat teszem a kezem ugyebe. Ennyi ev fozes utan mar nem kell mericskelnem, szinte csukott szemmel tudom hogy mennyit zuditok a kajaba szoval nagy faxni nincs.
A kozben keletkezett hasznalt edenyek mennek azonnal a mosogatogepbe, a tobbi nagyobb darabot meg ket kavaras kozott elmosom, vacsora utani tanyerok es egyebek mennek a gepbe szinten.
Egyetlen egy dolgot nem szeretek, ha a ferjem vagy barki fozes kozben korulottem van, elvonja a figyelmemet, lelassit, lab alatt van, neha meg ossze is zavar mert elofordult hogy egyszeruen nem emlekeztem ra hogy ezt meg ezt a fuszert beletettem-e az etelbe, amikor tobbszor elofordult hogy nem, akkor kitiltottam a konyhabol erre az idore. Valaha megprobalkozott a fozessel, egyetlen jol sikerult leves nem tudta elfelejtetni hogy milyen ehetetelen volt a tobbi, a porkoltrol ugy lefozte a vizet hogy a husdarabkak mint a gorongyok gurultak ide-oda a labasban.
Egyszer meg a konyhat is majdnem felgyujtotta!
Valahogy tuzet fogott a konyharuha a kezeben, ledobta a foldre ahol kiegette a padlot. Egy meterre allt a fem mosogatotol ahol el is lehetett volna oltani de azt mondta hogy ez eszebe sem jutott....
Ez a padlocsere eve volt a konyhaban, kovet tettunk, / nem szeretem a kovet/ es kitiltottam onnan...

macamuca [IHUN] 2017.03.13. 16:21:16

Szóval ha a vacsorára várva // vacsora előtt bekapok pár falat rágcsálnivalót (chips, mogyoró, falatnyi valamik, stb) a vacsora előtti itókám mellé, akkor francia szokás szerint étkezem. Különösen, ha ezt társaságban (családtagok, barátok, haverok) teszem.
Értem.
Tessék mondani, ez csak akkor apero, ha a lakásban csinálom?, vagy akkor is így nevezhetjük, ha a buszon ülve/utazva művelem? Ugye, éhes is vagyok, vacsora sincs még (majd otthon, ha hazaértem), van rágcsa, társaság (más is rágcsál ezt-azt), beszélgetés. Na jó, pia nyista, nyilvános helyen (=busz) tilos az alkoholfogyasztás, vizet kortyolok, mások vizet, üdítőt, energiaitalt, ki mit kedvel, szóval belátom, nem ilyen az igazi apero, de szinte majdnem. Tessenek beszámítani, hogy azért a társaság össz-alkoholszintje teljesen okés, figyelembevéve 1-2 egyensúlyproblémákkal hadakozó csapattagot, akiknek a buszsofőr (úgy is, mint teamleader...), vagy 1-1 segítőkész utastárs szívesen segít a fel/leszállás során, tehát olykor még a piaszint is megvan.

Francia konyha..., hát ma is megtudtam valamit magamról...
Úgy tűnik, még önmagam előtt is akadnak titkaim.
Lehet, hogy sznob is vagyok???

P.Elliot 2017.03.13. 16:26:36

@Demi78: Hat nem tudom, de az en francia szakacskonyvem receptjei minden csak nem gyors. Igazi finom parolt ido ingenyesebb etelek jobbjara. Na meg passzirozas, ez, az....
Azt a gyumolcstortat utalom azt a masik omlettetes tesztat ugyszinten....
A savanyu kaposztas receptek, ott ettem valami csulkot kaposztaban, valami feherbors vagy koriander, franc tudja mi volt boven benne, teljesen tonkretette az etelt ami pedig nagyon jo lett volna.

Demi78 2017.03.13. 16:29:01

@P.Elliot: jo, en némileg specialis eset vagyok, nem eszem hust evek ota, szoval nekem a francia konyha nem egy nagy kulinaris varazslat...

P.Elliot 2017.03.13. 16:31:17

@Demi78: Ha te vegetarianus vagy akkor a kinai, indiai konyha a csemege, nem?
Persze van kismillio mas is....

Shaktee 2017.03.13. 16:35:39

Off!

Hajrá Majtényi, hajrá Demokratikus Magyarország!

ON or OFF ON

Demi78 2017.03.13. 16:35:56

azok igen, de azert duhito, hogy nagyon nagyon keves kiveteltol eltekintve itt FRben 5 ev alatt nem ettem mast etteremben (na nem mintha anyyit jarnank:) ), mint sult krumplit salataval. Az a keves kivetel is vagy indiai, vagy nepali etterem volt, vagy vegan bufe, de normalis etterem itt nincs felkeszulve ilyen jellegu keresre. Mint otthon:).

Golf2 2017.03.13. 16:53:45

@muzzie canuck: Nem volt esêlye 130 al szemben,de legalább jól beszólt,amiért majd sajnos rászállnak.

Shaktee 2017.03.13. 16:54:36

@Golf2: megvan a beszolos video neked?

SzZoole 2017.03.13. 16:56:52

Semmi baj a poszttal,egyes embereknek van a fejeben a problema.
A francia etelekkek sincs gond,csak nyitottabbnak/tajekozatabbnak kell lenni.
Van itt egy angol szakacs,pontosabban yorkshirei,James Martin a neve.
Nem olyan jo mint Jamie(bohoc)Oliver,hanem 100X jobb!!
Lattam eddig szinte a legtobb musorat.
Franciaorszagban tanulta az alapokat.
A legutobbi a James Martin French adventure cimu musora,amiben 80 receptet mutat be franciaorszag kulombozo teruletein.

www.itv.com/presscentre/ep1week5/james-martins-french-adventure

www.itv.com/hub/james-martins-french-adventure/2a4723a0019

Konyve is jelent meg errol a receptekbol,amit meg is vettem es keszitettunk is eteleket belole,kurvafinom volt!!!

Shaktee 2017.03.13. 17:03:19

@The Devil Himself as. Zoole: de hogy gyun ez az aperohoz moncsicsim? :P

P.Elliot 2017.03.13. 17:07:42

@muzzie canuck: Ugy hogy a francia konyharol is beszelgettunk....

SzZoole 2017.03.13. 17:07:51

@muzzie canuck: a francia eteleket kritizalokhoz szolt volna.....

P.Elliot 2017.03.13. 17:09:49

@The Devil Himself as. Zoole:
Utana fogok nezni a pasasnak, ki mondta hogy csak francia szakacs tud francia eteleket fozni, lehet hogy kulfoldi meg jobban el is talalja az izt.

Shaktee 2017.03.13. 17:15:35

@The Devil Himself as. Zoole: tudom hogy vágod a flansziackonyhát, nem a perkelt, csülök dominál nálad :))

Dzsémivel mi bajod?

SzZoole 2017.03.13. 17:16:31

@P.Elliot: az Amazonon fent van a konyve,szerintem mi is onnan rendeltuk.
A ha van ra modod es lehetoseged a musorat nezed meg.
A tajaktol/kornyezetrol,vineyard-oktol a szemet gyonyorkodteto latvany,ahogy elkeszitette az eteleket meg szoszerint a nyalam csorgott:))
Tobb receptjet kiprobaltuk,tenyleg isteni finom volt:)

2017.03.13. 17:17:00

@Demi78: "vagy olivabogyot enni. Ahogy meglatjak nem ertik, hogy lehet ezt alkohol nelkul, naluk ez is apéro."

Az alkoholizmust en sem ertem, de az nagyon tetszik, hogy meg a ragcsanak is megvan a maga erre kijelolt ideje.

Shaktee 2017.03.13. 17:19:04

@The Devil Himself as. Zoole: Julia Childs, Jaques Martin mindent tud amit kell a francia konyháról.

SzZoole 2017.03.13. 17:19:52

@muzzie canuck: jemie csak egy jol futtatott tv szakacs,egy tyejpitos bohoc:))
A masik aki meg nagyon jo az Rick Stein.

SzZoole 2017.03.13. 17:26:58

@muzzie canuck: persze,sok jo szakacs van akik nincsenek agyonsztarova a tv musorokban:)

puhacica 2017.03.13. 17:28:02

@The Devil Himself as. Zoole: +1

latom, jol kiverte a biztositekot a ragcsas ivaszat. aztan ha a franciak igy csinaljak es meg nevet is adtak neki? skandallum! micsoda barbar szokas, eszegetni es iszogatni vacsora elott, raadasul meg nevet is adni eme tevekenysegnek!

SzZoole 2017.03.13. 17:34:36

@puhacica: latod:)
Amikor nalunk osszejon a csipetcsapat egy BBQ-ra mi szokott tortenni amig sül a hus a sütön?
Hàt persze,hogy áperitifezunk,pisztacia,kesudio,sosmogyoro,egy kis hazipalinka,sör,bor,stb....fuuuujjjjjjjj a gusztucstalanok,micsoda egy tarsasag:)))

Shaktee 2017.03.13. 17:37:11

@The Devil Himself as. Zoole: a cejpitos bohoc megreformalta az angol iskolai etkeztetest..tobbek kozott

meg akartuk probalni az uj ettermét a varban amikor otthon voltunk a nyaron, de maradtam a magyarosh dolgoknal :-)

tanato 2017.03.13. 17:37:14

Legelső szakácskönyvünk 1986-ban rögtön házasságkötésünk után vettünk.Ára 40 ft.Elég sok receptet kipróbáltunk belőle,tényleg jó dolgok vannak benne.

puhacica 2017.03.13. 17:48:20

@The Devil Himself as. Zoole: nahat pont erre gondoltam :D

Jamievel kapcsolatos velemenyed viszont nem osztom, attol, hogy valaki sztar a tv-ben, meg lehet jo. es en nagyon-nagyon jot ettem nala.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.13. 18:05:38

@muzzie canuck: izé... tegnap voltunk az itteni Jamie's-ben. A borjúbécsi rántva szuper volt, de a többi fogás nem éri meg a felhajtást. Tömve volt családokkal. Jól néz ki, jó bolt a kávé, de baromira idegesített a kivetítőn nyomatott Jamie-videó.

Nekem a Jamie at Home receptjei sokkal jobban tetszenek, mint ezek az újragondolt olasz cuccok. Nem rossz fej, én kedvelem.

Shaktee 2017.03.13. 18:09:07

@kisrumpf: Megmondom oszinten hogy kiprobaltam par dolgat, egy se ugy sikerult mint neki :-) Biztos az en hibam :-)

Viszont a majommparade Ramsey trukkjei szuper jok, maig hasznalom oket..

En is tanato fele * ilona konyvbol tanultam meg fozni, mar itt kint, childs, emeril, utana jottek

SzZoole 2017.03.13. 18:10:46

@tanato: Horvath Ilona szakacs konyve?:)

SzZoole 2017.03.13. 18:13:26

@muzzie canuck: ja,probalkozott vele,tobb-kevesebb sikerel

SzZoole 2017.03.13. 18:23:45

@puhacica: nem azt irtam,hogy rossz szakacs,sot,meg azt sem,hogy utalnam az eteleit,csak tul sok a PR.:)
Meg szerintem nem kene nagyon eroltetnie az olasz eteleket,mert nem az az erossege.

Jo olasz szakacs a sittes Gino D'Acampo vagy Antonio Carluccio es Gennaro Contaldo,na,ezek keszitenek jo olasz eteleket:)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.03.13. 18:28:19

@muzzie canuck: well.... mihez képest... közepes.

www.jamieoliver.com/italian/ireland/menu/

Horváth Ilonából tanultam az alapokat én is. Anyu adta, amikor férjhez mentem, aztán ldött is recepteket... Aztán egy ír könyvből egyéb alapokat. A Larousse-t nem fogom beszerezni, majd Julia-tól tanulok, hehe. Nem tudom, mit ronthattál el Jamie-s ételeken, nem szoktak jaj de bonyolultak lenni. Amúgy én tévéből vagy demoból tudok jól tanulni, ahol az apróbb trükköket megmutatják.

SzZoole 2017.03.13. 18:39:51

@muzzie canuck: "az enyém az..verhetetlen."
Punnyatpocs:)))
Az enyem meg verheto:)))

Nekunk is megvan Horvath Ilona szakacskonyve,mi is abbol meritettuk az alapokat a hazzasagunk kezdeten:)

SzZoole 2017.03.13. 18:46:28

@muzzie canuck: mitol,a sok sikertelen veréstöl?:)))

Tyuri,ne atyfel ilyen makas laptakat:)))

Shaktee 2017.03.13. 18:54:00

@kisrumpf: Az ir konyharol nem tudok sokat :-)

SzZoole 2017.03.13. 18:56:41

@muzzie canuck: milyen promot,semmit nem promotalok:))

puhacica 2017.03.13. 19:00:00

@The Devil Himself as. Zoole: utóbbiakat nem ismerem, előbbivel elégedett voltam :)

2017.03.13. 20:37:21

@The Devil Himself as. Zoole: "nem kene nagyon eroltetnie az olasz eteleket,mert nem az az erossege."

Jaja, ezzel egyetertek, pedig nem nagyon kovetem a munkassagat es nem is vagyok egy nagy konyhabubus, de az olasz konyhaban pont az az erolkodesektol mentes, remegyszeru konnyuseg a lenyeg, ettol olyan hires es pont ezt barmolja szet. A sajat talalmanyait nem ismerem, hogy az milyen, amikor magatol talal ki dolgokat, de amikor regota, szeles korben bevalt dolgokhoz nyul, az ... hat az minek.

puhacica 2017.03.13. 20:46:43

@The Devil Himself as. Zoole: csoro londoni mosogatoknak nem futik ilyesmire ;)

SzZoole 2017.03.13. 20:50:09

@mojyo: minek,hàt megreformalja azt is:)

Shaktee 2017.03.13. 20:50:31

@mojyo: ugyanmár, jamie évekig olasz, francia konyhakban keccsölt

SzZoole 2017.03.13. 20:54:24

@puhacica: persze persze:))
De azert ha lesz egy kis idod 2tanyer elmosogatasa kozt azert nezz utannuk,hogy kik

2017.03.13. 20:58:22

@muzzie canuck: Az lehet, de abbol amit ezen a teren ismerek tole, szamomra ugy tunik, hogy ezt a tapasztalatot nem a inspiracionak hasznalta fel a sajat dolgaihoz, hanem szuksegtelen ujraertelmezesre talalt bennuk.

Shaktee 2017.03.13. 21:02:21

@mojyo: Sikerrel. Fanyalogni lehet bármin..

2017.03.13. 21:08:15

@muzzie canuck: Hat persze, jogos kritika nem is letezik, csak fanyalgas.

A sikereben se vagyok biztos amugy, allitolag be kellett zarnia ezek kozul a helyek kozul nehanyat, dehat mittudomen, mondtam, hogy nem annyira kovetem. Csupan azon az elven vagyok, hogy ha nincs elromolva, akkor nem kell megjavitani, es az olasz konyha az pont ilyen. :)

SzZoole 2017.03.13. 21:09:04

@muzzie canuck: ne tuloz,dolgozott a ket nagy olasz,Antonio Carluccio es Gennaro Contaldo-nak mint tesztakeszito séf es kesobb Gennaro segitsegevel futott fel a Jamie's Italian etterme.
Jo szakacs,de nem kell misztifikalni

Shaktee 2017.03.13. 21:31:42

@mojyo: mi a gond a fusionnal? Szerintem semmi. Nem vagyok egy gasztrosznob, félre ne érts, ha nem eszem két hétig magyar kaját akkor kezdek lelkibeteg lenni. De ilyen érvekkel hogy pösze, hogy túl jó a pr-ja, s voltak sikertelen kisérletei is, nem tudok mit kezdeni..
Semmi baj vele, szvsz.

Shaktee 2017.03.13. 21:36:19

@Golf2:

Bruck mester a facebookon:

Újjászületik-e Áder János?

"Lengyel László azt várja Áder Jánostól (ATV), hogy a következő öt évben most már államférfiként fog viselkedni. Az indoklás: mert harmadszorra úgysem lehet őt megválasztani, akkor hát miért ne lehetne most már igazi demokrata? És a stúdióban mellette helyet foglaló Surányi György is egyetértett ezzel, ő is ezt várja tőle.

Na és mi mit várjunk, amikor a magyar értelmiség számottevő szereplőitől minden tapasztalatuk ellenére a minimális józanság és tisztánlátás sem várható?"

2017.03.13. 21:42:42

@muzzie canuck: Azt nem en mondtam, hogy posze, vagy, hogy tul jo a PR-ja, en hozzam ezekbol nem jut el sok, en azt mondtam, hogy nem kovetem, nem tudom, miert nekem valaszolod ezt.

Azt sem tudom, mennyire fusion kategoria amit olasz neven arul, nekem egyszeruen csak nem tetszik, mert en attol a konnyusegtol, egyszerusegtol szeretem az olasz eteleket, amitol a kulturat is, es en pont ezt nem talalom ezekben az altala arult dolgokban.

Ez az en izlesem, ez nem erv a reszemrol, tehat nem igazan ertem, miert erzed szukseged vitaba szallni ezzel, vagy megvedeni azt, aki szerinted amugy sikeres is raadasul, tehat semmi szuksege rad :)

Shaktee 2017.03.13. 21:46:45

@mojyo: Varta piszli, a jordán - szamóca vitát nézem, s boldog vagyok hogy nem ott nőnek fel a gyerekeim, unokáim.

Hold on :)

Shaktee 2017.03.13. 21:48:06

@mojyo: Mert szar napom volt, millió probléma volt a melóban.

Peace,

gabors 2017.03.13. 22:00:21

Na holnap NYC zarva lesz :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.03.13. 22:26:41

@gabors: "Na holnap NYC zarva lesz :-) "
Mondtam is a keleti parti ismeroseimnek, nem fair, hogy ok kapnak snow day szunetet, nalunk meg nincs "beach day" iskolai szunet :) Ma 32c van nalunk...
weather.com/weather/today/l/USCA1115:1:US

gabors 2017.03.14. 02:07:22

@muzzie canuck: "15 centitől? :) "

12-24 inches (1 or 2 feet) az alaphangon is 30cm de akar 60 cm es itt nincsenek alagutak mint montrealban :-))))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása