oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. február 28. 06:30,  Az észérvek kifelé mutatnak, az érzelmek haza 125 komment

2017. február 28. 06:30 Határátkelő

Az észérvek kifelé mutatnak, az érzelmek haza

A címben megfogalmazott kettősséget alighanem sokan érezték már vagy érzik azok közül is, akik már határátkelők és azok közül is, akik csak tervezgetik a külföldi munkavállalást. Nincs ezzel másként Tamás sem, aki először szűk negyedszázada vágott neki, és akinek írását Din Serpahis minapi posztja ihlette.

Te mikor érezted először úgy külföldön, hogy otthon vagy? Volt egyetlen ilyen pillanat, vagy egy folyamat része az érzés? Esetleg soha nem fogod magad otthon érezni? Írd meg a tapasztalatod, véleményed a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

nemetorszag_munchen_foto_pixabay_com_flyupmike.jpg

„48 éves múltam, nem volt éppen eseménytelen életem, voltak „határátkelések”, amelyek általában egyszerre kötődtek személyes életúthoz és a társadalom változásaihoz.

Az elmúlt 12 év során közel egymillió honfitársunk tartózkodott huzamosabb ideig külhonban, legalább fele részben a visszatérés szándéka nélkül hagyta el az országot, ami magas szám, ha kötődés, ha életpálya szempontjából nézzük a dolgokat... 

Magam első határátkelése 23 évesen történt, - kezdő tanár voltam, azzal az elhivatottsággal, forradalmi tervekkel és meg is kaptam a magam kivívta első pofonokat -, így váratlan lehetőségtől és ötlettől vezérelve elfogadtam egy au-pair állást Münchenben. 

Semennyit nem kellett gondolkodnom az ajánlaton, 600 márkát kaptam havonta és önálló lakást, - itthoni 15 ezer forintos havi keresetem kezdőként sem számított rosszul kialkudott jövedelemnek -, a 600 márka pedig kifejezetten jól hangzott, - bár életre éhező fiatalok kezében azért gyorsan el tudott ennyi pénz is fogyni. 

Német nyelvet tanultam a gimnáziumban, nagyjából a korhoz illő slendriánsággal, azért a koszon kívül valamennyi nyelvismeret is ragadt rám a középiskolai évek alatt, amit sikerült kevés erózióval megtartani a gimnáziumot követő években is. 

Úgy éreztem, hogy van levegő 

Egy 6 éves fiúcskát kellett istápolnom naponta fő feladatként, tanulás, délutáni programok, főzés, vasalás, egyebek... 

Annak ellenére, hogy nem éppen voltam perfekt deutsch éppen ezért még némi görcsösség és gátlásosság is adódott ehhez, de a bevásárlás, főzés, vasalás cserében jól ment, - így a beilleszkedés is. 

Komolyan, hálával és köszönettel tartozom a családnak, aki rám bízta a csemetéjét, első pillanattól fogva segítettek, de követeltek. 

A bajor fővárosra és általában Németországra (akkor még éppen NSZK), némi naiv rácsodálkozással, de némi irigységgel is tekintettem. Akkor úgy éreztem, hogy van levegő, hogy az emberek felszabadultak, nincsen rohanás, zakatolás, mindenki teszi a dolgát és biztonságban van. 

(Ma úgy érzem, hogy csak nőtt a különbség társadalmi szolidaritásban, elfogadásban, a társadalom szociológiájában, míg nálunk tapintható a frusztráció és az anómia, ott kinn ennek nyoma sincs, bár zajlik körülöttünk a történelem és látható, érezhető az átrendeződés folyamata, amint halad velünk, vagy mellettünk a történelem). 

Akkor - legalábbis úgy tűnt- sokan el akartuk hitetni magunkkal, hogy elkezdődött valamilyen progresszív folyamat, hogy lehet célja, lehet értelme az ember életének. 

Münchenben jól éreztem magam, nagyon jó város, közlekedésben, város-szerkezetben, kultúrában, programokban, stb. 

Érdekes csapdában

Igen, el tudtam volna ott képzelni az életem, - ha nem érkezett volna otthonról, akár szülői hazahívó szó és magam is úgy ne éreztem volna, hogy látni vélek valamilyen társadalmi progressziót. 

Érdekes csapda volt. Közben egyesült a kettészakított Németország, érdekes volt megélni ott, hogy az első hónapok örömére nagyon hamar sötét árnyak települtek, - a mai napig fizeti a társadalom az újraegyesítés árát és a mai napig nem tudtak teljes mértékben integrálódni a két országrész társadalmi csoportjai. 

A nyelvet fél év alatt megtanultam használni, megvolt mindenem. Fél évet követően jöttem haza Karácsonyra... Nem tudom, mással előfordult-e hasonló furcsa érzés: leszálltam a Keleti-pályaudvaron a vonatról és első gondolatként az jutott az eszembe, hogy azt hiszem, értem, amit mondanak körülöttem az emberek. 

Ez a hasonlott tudatállapot néhány másodpercig tarthatott, de több időnek tűnt. El kellett gondolkoznom azon, hogy haza jöttem-e, vagy éppen, hogy otthonról jövök? 

Ez volt a kulcspillanat: értem-e magam? 

Nagy hiba volt hazajönni 

Nagy hiba volt hazajönni fél évet követően, egy esztendő után talán más jelenet játszódik le bennem. 

Érdekes volt a két történet-szál, figyeltem magamat: 

Két hét után tértem vissza Münchenbe, de nem ugyanazt láttam, amit első alkalommal. Egy kicsit minden csúnyább lett, találtam Heurigerről lelógó neonreklámot, nagy volt a tömeg és az Olimpiai uszoda medencéje sem volt annyira tiszta. 

Elkeseredésemben betértem egy ifjúsági klubba, - soha nem kerestem és még kevésbé szerettem a társas helyeket -, de ott, akkor mégis betértem egy ilyenbe, ahol megismertem első barátnőmet, amelyből évtizeden túl nyúló szerem lett, sok plátói eposszal, pedig jó csapat voltunk együtt. 

Kitartottam azonban az elképzelésem mellett, inkább haza akartam menni, tudtam, hogy Nóra maradni fog még egy ideig -, nem baj gondoltam, mire hazajön, teremtek neki némi biztonságot. 

Az ő szemszögéből is érdekes volt nézni, - tudatos lány volt, maradni akart, mert célja volt, pl. a tökéletes nyelvtudás, az ország mélyebb megismerése, - de biztos volt, hogy haza fog jönni. Túl későn jöttem rá, hogy maradni kellene mégis, minden érv ellenére. 

Megpróbáltam munkát szerezni, - elviekben kaptam is -, de akkor még vízum kellett a további tartózkodáshoz, amit határidőig nem kaptam meg a követségtől. Nyolc hónappal később küldték a vízumot... 

München kultikus hely maradt

Német nyelvtanár lettem, München kultikus hely maradt és folyamatosan visszatérek oda, ha örülök valaminek azért, ha elszomorít valami, hát azért. Öt évvel ezelőtt adódott egy újabb lehetőségem, - gondolkodás nélkül mentem -, egy vállalkozási ötletet kellett próbálni megvalósítani. 

Erős különbséget jelent munkavállalónak lenni, vagy vállalkozónak lenni, más elvárásokat és követelményeket állítanak a hivatalok és állít maga a társadalom. Végül nem sikerült megvalósítani, amit szerettem volna, mert a közigazgatás buktatóiba belebonyolódtam. 

Ebből az a tanulság, hogy érdemes rendelkezni a célország közigazgatásának, jogrendszerének, pénzügyi rendszerének ismeretével, hiába bízok meg közjegyzőt, adótanácsadót, nekem kell bizonyítanom, hogy meg tudom szerezni a jogot arra, hogy befogadjanak, mint vállalkozni akarót, ami társadalmilag nagyobb presztízs a munkavállalásnál. 

Tudnék-e ott élni? 

Amikor az a kérdés, hogy tudnék-e ott élni, egyértelmű igen a válasz. Akarok-e ott élni? Erre a kérdésre a válasz egyre inkább igen és egyre inkább nem.

Nem, mert van vágyam, kötődésem és már nem is vágyódom a Bajor Alpok, vagy a sváb vidékek után, hanem őrjítően akarom ezt a szerelmet, de itthon éltem le az életem legaktívabb éveit, nagyon nem tetszik, amit látok, felháborítóan igazságtalan minden, de soha nem fogok úgy érezni a szívemben egy Goethe verset, mint egy Ady verset. 

Szentimentalista lettem, olyan sokan rúgjuk, csípjük egymást, ezt az országot, oly sokan mentek el, - talán maradni kellene, talán meg lehetne itt is szeretni. Az észérvek kifelé mutatnak, az érzelmek haza. 

Ha adódik még lehetőség, meg fogom próbálni, van ott valami, amit még meg kell találnom, az első perc óta lüktet bennem valami, megfogalmazni nem tudom, ez miféle érzés, de létezik.”

Ha külföldön képzeled el a jövőd, de még nincs munkád, akkor válogass közel ezer ajánlat közül a Határátkelőn itt. (Ha kifejezetten Németország érdekel, akkor itt keresgélhetsz.)

HÍRMONDÓ

A Mindenki Oscar-díjas rendezője határátkelésről, Angliáról, Magyarországról

Magyarországon és külföldön is nagyon szívesen dolgozna Deák Kristóf, aki hétfőre virradóra a Mindenki című kisjátékfilmmel megnyerte az Oscar-díjat. A rendező második hazájának egyébként az Egyesült Királyságot tartja, de úgy látja, Magyarországon most nagyszerű lehetőségek vannak a filmezésre.

Kenyéren és vízen Angliában 

Az Egyesült Királyságban sem akkor öröm diáknak lenni, egy friss felmérés szerint harmaduknak arra sincs pénze, hogy a heti nagybevásárlást meg tudják csinálni, negyedük mondta azt, hogy már előfordult, hogy nem tudták kifizetni időben a lakásuk bérleti díját. További elgondolkodtató részletek itt.

Mitől élnek olyan jól az új-zélandiak?

Új-Zéland egyike a sokunk által irigyelt helyeknek, ahol kellemes a környezet, szimpatikusan messze van mindentől, és az életszínvonal is magas. De miért?

(Fotó: pixabay.com/flyupmike)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6612299193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I-Work 2017.02.28. 10:43:44

@Golf2:
Talán, vagy mégsem..
A megfelelő időben kell a megfelelő időben lenni és nem kell túlgondolkozni a dolgokat.
50 éves kor körül, nagyon az utolsó időpont az esetleges külföldre-költözéshez, nem lehet megvalósítani azt, amit keresel, - rövid, aktív idő alatt.
Elfogadni talán igen, de befogadni, "megszokni" már nem fognak, akiknek rövid idejük marad asszimilálódásra, haza fognak jönni...
Azonban néha a kiköltözéshez mindent fel kell adni...

I-Work 2017.02.28. 10:43:44

@Dikusz:
Egészen pontosan mire gondolsz, hol tartok?
Huszonévesen, néhány osztrák, vagy morva-német felmenővel, akár állampolgárságot is kaphattam volna, ha leleményesebb vagyok.
A követség bő 8 hónap után küldött vízumot, már más munkám volt. Ez döntött.
Utólag? Kint kellett volna maradni, akár vízum nélkül is...

I-Work 2017.02.28. 10:43:44

@nyuszigonosz:

Valamilyen ürüggyel folyamatosan megmaradt a kapcsolat München környékével, akár testvérváros, akár tanulmányi kirándulások, akár szakmai fórumok.
Vállalkozóként kimenni pedig nagyon más, mint munkavállalóként, vagy előadóként.

I-Work 2017.02.28. 10:43:44

@Dikusz:
:)
Fogalmazás terén szóljon mentségemre, hogy éjszaka írtam, szerettem volna nagyon bonyolítani a történet-szálakat és az idősíkokat. - Abból novella lett volna.
Irodalmár vagyok, sokat publikálok és időnként fordítok is.
A postban annyit szerettem volna elmondani: van olyan, hogy szülőföld, de lehet választott hazánk is, csak fel kell vállalni a döntést.

I-Work 2017.02.28. 10:43:44

@nyuszigonosz:
:)
Az természetesen furcsa volt, hogy 1-2 centenként, óvatosan kúsztak felfele az árak, mert valamilyen formában mindenki hozzá akart járulni a keletnémet területek fejlődéséhez...
A szolidaritási adó és az üzemanyag árának növekedése egy idő után a német lelkekben okozott törést, az eufória elmúltával.

I-Work 2017.02.28. 10:43:44

@Herr Géza:
Gyórben jártam német nyelvtanári képzésre.
A Goethe és a Volkshochschule papírjaival is taníthattam itthon.
Amiatt nem maradhattam, mert eltoltam. Későn kaptam észhez, mit kellene tenni.
Ott élő magyarokat kerestem fel, hogy adjanak tanácsot. (Legalább találkozhattam Jozef von Ferenczyvel is..)
Végül a németek próbáltak meg segíteni, kaptam előzetes munkaszerződést, de akkor még nem foglalkoztathattak vízum nélkül. A követségen nem volt segítségem. Május környékén adtam be vízum kérelmet, szeptember végéig maradtam akkor és csak következő év elején érkezett meg a követség jelzése...

I-Work 2017.02.28. 10:43:44

@Herr Géza:
Az egyesítés óta, inkább Deutschland és az államformája szövetségi köztársaság... Mivel a DDR jogi értelemben megszűnt és beolvadt a szövetségbe, az elnevezés ma már nem utal megosztottságra.

I-Work 2017.02.28. 10:44:07

@diggerdriver:
Nem egészen... Ez olyan, mint ha valaki a Purgatóriumban ragadna, mert eldönthetetlen, hogy jutalmat érdemel-e, vagy büntetést, de az sem dönthető el, mi a jutalom és mi a büntetés...

I-Work 2017.02.28. 10:47:35

@Zoole[uk]:
Igen, egy Servantes nevű pasas sokat foglalkozott azzal, mia fontosabb: az erkölcs, vagy az erkölcsbe vetett hit?
Egy Dosztojevszkij nevű pasas szintén a határok feszegetésével foglalkozott...
A helyes döntés nem feltétlenül okos döntés...
Nem kerül mindenki ilyen csapdába, nekem több alkalommal is sikerült.

I-Work 2017.02.28. 10:49:07

@Zoole[uk]:
Így is lehet mondani, bár hőhullámok nem gyötörnek...

Dikusz 2017.02.28. 11:09:31

@I-Work: hát akkor jól belefújtam a nulláslisztbe a fogalmazásod kritizálásával :)))
Abban az időben sokan megkaphatták volna az állampolgárságot, ha valamilyen módon tudják igazolni német származásukat. Kérlek, javíts (javítsatok) ki, ha nem így van. Megtehettem volna én is, a nagymamám Budakesziről való, még ma is élnek ott a családból, már akit nem telepítettek ki. Én sem voltam leleményes, mi se mentünk ki. Emiatt könnyű nekem - irodalmár létedre remélem megérted az én megfogalmazási képzavaraimat -, nálam a csalán intenzív csapkodása más testrészével esete merül fel.

A szülőföld fogalma, a választott haza - valóban van, na ez igazán szép meghatározás. De a posztból tényleg nem derül ki, hogy mivel szeretnél foglalkozni Németországban.
Hogy hol tartasz, azt azért kérdeztem, mert nem tudom, komoly elhatározásod-e, hogy újra kitelepülsz, vagy csak elgondolkozol mi lenne ha... . Vagy milyen életet, hátteret építettél már ki magadnak itthon.

Csodabogár 2017.02.28. 11:28:42

@NomádMatyi: Nem tesz semmit. A switzerdüütsch se kutya.:-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2017.02.28. 11:29:47

@Csodabogár: igen hallottam már róla ... de szerencsére mindenhol beszélnek angolul :)

Csodabogár 2017.02.28. 11:38:17

@I-Work: Az az állampolgárságot kellett volna meglovagolni. Német felemenőkkel egyszerüen ment, sok ismerősöm lett igy német állampolgár, pedig egy kukkot se tudtak németül. Rengeteg segítséget is kaptál volna. Josef v. Ferenczy kiadhatta volna az irományaidat.
De ami elmult az már nem jön vissza, a lehetőség se. Most kell megtalálni azt amiben jól érzed magad.
50 évesen már nagyon meg kell gondolni, hogy mi az amit itt hagysz és mit várhatsz ott. Anyagi javakért nem éri meg boldogtalanná tenni magad. Szerencsére ma már annyiszor utazhatsz, ahányszor csak akarsz, nem vagy ide bezárva mint régen. A szabadság az életben a legnagyobb kincs, nélküle nemigen érdemes élni.

Golf2 2017.02.28. 11:41:10

@I-Work: 1999-ben egy német bíróság adócsalásért két év felfüggesztett börtönre ítélte Josef von Ferenczyt(médiamenedzser,őrnagy),2,1 milló márka! adótartozásért...

Golf2 2017.02.28. 11:42:37

@Csodabogár: 1999-ben egy német bíróság adócsalásért két év felfüggesztett börtönre ítélte Josef von Ferenczyt(médiamenedzser,őrnagy),2,1 milló márka! adótartozásért...

I-Work 2017.02.28. 12:30:22

@Dikusz:
Utólag már tudom, hogyan kellett volna, - biztosan voltak, akik nálam leleményesebbek voltak -, az ott élő magyarok finoman szólva sem voltak segítőkészek és most dicsértem őket...
Josef von Ferenczy kb. azt mondta: fiatalember, eljöhetett hozzám és öt percet magára szántam. Magam is egy ruhában érkeztem ide, kívánom, hogy találja meg a szerencséjét...

Később kaptam tőle egy levelet a saját levélpapírján, az aláírásával. Ő a maga módján korrekt volt.

I-Work 2017.02.28. 12:58:25

@Dikusz:
A "választott haza" kifejezés azért fogalmazódott meg bennem, mert az egyik postban Svájc kapcsán fogalmazódott meg az íróban ilyen érzés...

Azon gondolkoztam, mi határozza meg az identitásunkat? A kifejezés lelketlen és technokrata, de a befogadó országok egyre inkább el is várják, hogy az oda települők kötődjenek az adott országban élő nemzetiséghez, vagy nemzetiségekhez.
Befogadnak, ha valóban közéjük akarsz tartozni, egyébként külföldi és idegen maradsz, - legfeljebb megtűrnek.

Annyiban szerencsém volt, hogy a bajorokkal és a svábokkal is szót értettem, (na jó, amikor bajor szlengben beszéltek, akkor nem szó szerint értettem szót) -, északabbra nem vágytam, Heidelberg még jó, Hamburg és Hannover biztosan nem jó, egészen más szemlélet és életérzés. (Nekik, németeknek, egymás között is).

Néhány évvel ezelőtt volt egy "Hotel and Beauty" fantázia névvel regisztrált projektem, amelyhez kaphattam volna támogatásokat, egyebeket, - a körzeti közjegyző és az adótanácsadó alaposan eltolták a dolgot. (Remek érvényes szerződéseim vannak azóta is, a hatályosító feltételek megteremtésében keletkezett erős jogvitám és amíg én nem vagyok ott, addig ők vannak otthon, lehetetlen volt finanszírozni a hivatalos procedúrát...

A magánéletem is rendezetlen irányba fordult, sok helyre kellett volna tudni figyelni egyszerre.

Amiatt fogalmazódott meg újra a kitelepülés gondolata, hogy egyedül vagyok. Senkit nem hagynék itt, a születésem és a biztonság érzet ide köt, de veszítenivalóm sem nagyon van.
Talán távolról tisztábban is látnék dolgokat, amikor rövidebb időszakokat ott töltöttem, az hozzá tudott tenni az életemhez.
Csak most ha van, akkor egy dobásom van, bármit választok, úgy tűnik nem lesz lehetőség a változtatásra.

tanato 2017.02.28. 12:59:58

Amit leszűrtem,nagyon becsüljük meg a szabad kinti munkavállalási és letelepedési lehetőséget az uniós /még bennmaradó államai/ tagságunk alapján.Nem tudni meddig marad még és mely államokra vonatkozóan.A poszt alapján is eszünkbe juthat nagyon nem messze volt az az idő amikor ez nem volt lehetséges,csak csalással/német felmenők igazolása némettudás nélkül,álházasság,feketemunka stb./

tsabus UAE 2017.02.28. 13:24:37

@I-Work: "Csak most ha van, akkor egy dobásom van, bármit választok, úgy tűnik nem lesz lehetőség a változtatásra."
Bocsi, de ilyen nincs. Ha úgy érted, hogy a komfortzónádon belül nem tudsz majd változtatni, azt el tudom képzelni. De kategorikusan kijelenteni, hogy egy lépés és matt... Ezt olyanoktól szoktam hallani, akik a depresszió előszobájában vannak.

montroyal ( CAN qc) 2017.02.28. 13:31:22

Off udv mindenkinek most eppen Hong Kongbol kosz jol vagyunk Mo rol valszeg a Balcsira jutottunk vona neha napjan a kovetkezo Shanghai...:-))

P.Elliot 2017.02.28. 13:50:45

@montroyal ( CAN qc): Udvozlet itthonrol,marmint a Hataratkelo posztrol meg az amerikai foldreszrol.
Hat igyekezzetek csak jol felinni a szemetekkel azt a sok latnivalot, nagyon szerencses ficko vagy hogy maszkalhatsz szerte a vilagban. Elkezdeni volt csak nehez/ tavaly/, mi?
Gondolom jovore is lesznek hasonlo elkepzeleseitek, have a nice day, erezzetek jol magatokat...

adg 2017.02.28. 13:52:30

@montroyal ( CAN qc): van mar hong kongi allampolgarsagod, vagy csak vendegmunkas vagy ott?

Dikusz 2017.02.28. 13:54:26

@montroyal ( CAN qc): hát ez szép, hogy csak ennyi idő után jelentkezel:))) Az élmények biztos csodálatosak.
További jó utat:)

Herr Géza 2017.02.28. 14:09:07

@I-Work: Azzal nekem semmi "bajom", hogy otthon németet tanítottál, akkor csodálkoztam volna, ha itt tehetted volna ugyanezt. És a poszt elsőre ezt sugallta nekem a félreérthető megfogalmazás miatt. Magunk között szólva a Volkshochschulés papírokat az ember fia a hajára is kenheti. A Goethe Institut természetesen más fejezet, de önmagában az se mond semmit, az elvégzett szint számít.
A vízumosdit pontosan ismerem, abban az időben magam is üzemszerűen foglalkoztam vízumok, munkavállalási engedélyek beszerzésével. Azért úgy őszintén, milyen segítőlészséget vártál a nagykövetségtől? Egyáltalán melyiktől? A magyartól vagy a némettől? Mert a magyarnak köze nem volt hozzá, a német meg elbírálta a vízumkérelmet, ha az egyéb feltételek megvoltak hozzá: azaz munkaszerződés, Zusicherung des Arbeitserlaubnisses, anyagi, biztosítási, egyéb dolgok. Hát nem voltak gyorsak, az biztos, de nem csak tőlük függött a tempó.

P.Elliot 2017.02.28. 14:11:31

@I-Work: Kisse ugy tunik hogy elvesztel ebben a menjek, maradjak, mi lesz az eletemmel dologban. Nagy valtoztatasra, komoly karrier epitesre mar idos vagy szerintem, azt fiatalon kellett volna meglepni, minden mashoz viszont eleg fiatal.
Eloszor is hozd rendbe a maganeletedet, annal fontosabb nincs.
Ha javithato meg vagy akarod javitani akkor lass hozza, neked fogalmad sincs hogy milyen fontos egy szereto tars az eletben, egyre fontosabb ahogy idosodol, amikorra felismered es igazat adsz nekem addigra keso. A helyedben nem mennek sehova ha eddig nem tettem, ha eddig nem hianyzott a tartos kulfoldi elet, van munkad, publikalsz is, ezt mas nyelven csak kevesen tudjak megtenni mert ahhoz nagyon de nagyon arnyaltan kell tudni beszelni, irni, az anyanyelveden mas. Otthon kell keresgelni a lehetosegeket, nem is feltetlenul azt amit dolgozol, az csak plusz, nem ismerlek, nem tudom hogy mit tanacsolhatnek de keress otleteket a neten.
Szerintem amit most atelsz az egy kapuzarasi panik, nem szex teruleten hanem hogy szerinted nem vitted magadat igazan elore, hogy lemaradtal valamirol es ahogy irod is a maganeleted is banja ezt a tepelodest./ Csak nem talalkoztal valakivel mostanaban aki kulfoldrol ment haza aztan lenyomott neked egy irigylendo beszamolot ami felpiszkalt hogy te miert nem?...
Hozd rendbe a maganeletedet, 48 evesen mar nem sok ertelme van elolrol kezdeni mindent mert nem valoszinu hogy menni fog.
Szabad maszkalasi lehetoseg van kulfoldre tovabbra is, azert nem kell kikoltoznod ha van valami jo otleted hogy mit tudsz csinalni, otthon az megis otthon, ha hazamentel mar egyszer es nem mozdultal akkor jobban erezted magadat otthon.
Esetleg menj el egy pszihologushoz es beszelgess el vele, majd az kibogozza a benned levo homalybol hogy mi is bant tulajdonkeppen es tud tanacsot adni.
Es most jobban elolvasom amit irtal mert csak atfutni volt idom az elobb..../ de azert volt kepem hozzaszolni, mi?, bocsanat,...hehehe..../

montroyal ( CAN qc) 2017.02.28. 14:13:09

@P.Elliot: igen mar tervezzuk a jovo evet egy lotto nyeremennyel :-)
@adg: vendegmunkas? a vendeget ertem de munkas az mi

P.Elliot 2017.02.28. 14:18:51

@montroyal ( CAN qc): A munkas az hogy ha ottfognak dolgozni. Egy csini kis ottani nocske...., hehehe...
De mivel a felesegeddel vagy errol nem lehet szo....
Most eppen hol vagy? A hajon vagy a szarazfoldon...

Herr Géza 2017.02.28. 14:20:48

@I-Work: Ezt itt már egyszer boncolgattuk. Németország hivatalos neve változatlanul Bundesrepublik Deutschland, a köznyelvből való igaz, hogy eltűnt az NSZK, ill. BRD rövidítés, de hozzáteszem, hogy a nyugatnémet átlagpolgár az egyesítés előtt is simán Deutschlandról beszélt, az NSZK-t, BRD-t igazából csak a keleti blokk használta. Nekik fontos volt a megkülönböztetés. Nem véletlen, hogy az NSZK-nak nem követsége volt Berlinben, hanem Állandó Képviselete (Ständige Vertretung), míg az NDK Követséget tartott fenn Bonnban (Botschaft der DDR).

Herr Géza 2017.02.28. 14:33:22

@I-Work: Azért az üzemanyag árának növekedése nem csak német sajátosság volt abban az időben, hanem világpiaci trend is. Igen, az abban lévő adót extra is emelték, de azért minden épelméjű embernek tisztában kellett azzal lennie, hogy az NDK visszaolvasztása nem fog menni áldozatok nélkül. Az, hogy az eufória néhány hónap alatt elmúlt, eléggé logikus volt.
Hogy pl. a Bild Zeitung a napokig-hetekig tartó orgazmus után átesett a ló túloldalára és jöttek a "hű, de mibe kerül ez nekünk" típusú hasonlóan hatásvadász címlapok? A bulvár (ill. a média) már csak ilyen. Naná, hogy a "kisember" hamar felvette ezt az "anyám, én nem ilyen lovat akartam" szemléletet. De ma azért már nem beszélhetünk kiábrándulásról, az élet megy tovább, ennyi.

Dikusz 2017.02.28. 15:19:53

@P.Elliot: annak ellenére, hogy csak átfutottad a posztot, tökéletes tanácsot adtál.

somlobodog 2017.02.28. 15:29:44

Lehet nálam van gond de nem értem hol van, hol volt, mikor, mit csinált és mit akart elmondani. Igaz nem vagyok irodalmár és itt még reggel van. De ha már irodalom akkor Cervantes nevét le kéne tudni írni... Tudom, tudom, az autocorrect a hibás:)

gabors 2017.02.28. 15:46:28

@Herr Géza: alt-facts ... ez a meno manapsag :-)

I-Work 2017.02.28. 16:05:50

@Golf2:
Az Europress sztoriját nem követtem, talán Ferenczy valamelyik gyereke próbálta meg átvenni a céget, de kevés sikerrel, a cég "one man show" volt.
Elképzelhető, hogy a vállalkozás leépítésekor követtek el pénzügyi szabálytalanságokat, - teszem hozzá -, Németországban csalást gondatlansággal is el lehet követni, nálunk csak szándékosan.
Úgy tudom, hogy BV-re nem került sor...

I-Work 2017.02.28. 16:11:41

@tsabus [UK]:
Gazdasági alapon.
A "kétlakiság" nehezen szervezhető és finanszírozni és csak jelentősebb anyagi háttérrel lehet.
Fekete-fehér eldöntendő kérdés, amelyre pragmatikus választ kellene tudni adni.

I-Work 2017.02.28. 16:15:19

@somlobodog:
Csak az identitás-keresés dilemmájáról írtam, reagálva egy korábbi postra, amelyben hasonló gondolat fogalmazódott meg.

Sokak dilemmája lehet a nem túl távoli jövőben, hogy letelepednek-e egy befogadó országban, vagy hazajönnek... Nem csak az angolok állítják élére a kockát, más országokban is vannak hasonló törekvések.

I-Work 2017.02.28. 16:18:01

@Herr Géza:
Az érzelmi töltés változott, de az elnevezés mögött húzódó jogi tartalom is módosult valamelyest, egyébként igazad van.

I-Work 2017.02.28. 16:23:50

@Herr Géza:

A döntéshozók vélhetően tudták, hogy brutális erőforrás fog felemészteni egy másik állam teljes integrálása.
(Megjegyzem, rosszabbul alakult minden várakozásnál, a mai napig számos gazdasági és társadalmi probléma van, elég gyakran hangzik el az "Ostdeutschland" kifejezés, létezik tapintható fragmentáció.

I-Work 2017.02.28. 16:30:12

@P.Elliot:
:) Vannak csinos német lányok, csak ők gyakran cseh, lengyel, vagy horvát, netán orosz felmenőkkel is rendelkeznek...

Golf2 2017.02.28. 16:30:21

@montroyal ( CAN qc): De a Balcsin nem is néztek volna rád ferdeszemmel.

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.02.28. 16:44:09

Munchen: Paulaner es kaja az Opatijaban ennel tobbet nem tudok hozzafuzni:)

Golf2 2017.02.28. 16:45:49

@montroyal ( CAN qc): Azért ha valaki papírzsepit akar a szádhoz tenni,légy óvatos...

I-Work 2017.02.28. 16:50:20

@P.Elliot:
Elképzelhető, hogy elvesztem, azonban a döntés is más, mint korábban előfordult.
Nyilván karrier-építésről már nem lehet beszélni, hat évvel ezelőtt egészen más perspektívája lehetett volna a dolognak. Akkor meghoztam a döntést, - a kivitelezés nem sikerült a tervek szerint.
(Erős fél év kellett, hogy értsem az igazgatási lehetőségeket és buktatókat, engem az lepett meg, hogy az eljáró közjegyző lényegében félrevezetett, pedig nem azért fizettem...)
Nem bántam meg semmit és emiatt túlzott rossz érzések sem maradtak bennem...

A magánéletem az katasztrófa, nagyon érdemtelen ütést kaptam, azonban a családunkban nem volt ritka, hogy valaki társ nélkül éljen, - benne volt a pakliban, hogy megtörténhet.

A "kapuzárási pánik" lényegében igaz, de a választ arra keresem, hogy mihez kezdjek okosan aktív kb. 8-12 évvel, amíg legalább magammal el tudom hitetni, hogy alig vagyok 40....

Azért köszönöm.

DieNanny CH 2017.02.28. 17:07:07

@Herr Géza:

"hogyan lesz valaki 23 éves férfiként au-pair, mert ez azért nem túl sűrű eset.... "

Valóban, magyar fiú esetén nem sűrű. (Bár tudok egyről, aki 2003-ban ment ki Ném-o-ba.)
Ugyanakkor itt nyugaton eléggé megszokott, egy német, negyvenes pasiról tudok, aki korábban Angliában volt, meg egy itteni tanár bácsi, aki úgy 3 évvel ezelőtt volt.
Bölcsődében is elég sok fiú/férfi található - intézményenként 1 biztos.

Lehet, ha ismerőseidnél körbekérdezel, jelentkezik néhány.

Csodabogár 2017.02.28. 18:23:49

@I-Work: Nem hinném, hogy "Ostdeutschland" bárhol bármikor hivatalosan elhangzana. Ha akkor a "neue Bundesländer" a hivatalos változat. Természetesen szó van róla, hiszen a közelmultban került sorra a törvényjavaslat, miszerint végre felzárkóztatják a nyugdíjakat. Persze ez se egyszerü, de majd megoldják.

Herr Géza 2017.02.28. 18:42:14

@I-Work: Azért ha már harmadszor is leírod, engem ez az "eljáró közjegyző" esete, akit te valamiért fizettél, érdekelne. Csak szimplán nem értem, hogy egy cégbeindítási ügyben mit keres egy közjegyző, pontosabban hogyan tud az téged "félrevezetni", hisz ő nem egy jogi tanácsadó.

Shanarey 2017.02.28. 18:54:43

Hmmm, ez olyan sírva vigad a magyar, népmesébe oltott változata.

Voltam s meg nem is, jó volt, meg nem is, maradtam volna, meg nem is. Mennék is meg nem is.

Az a bizonyos fickó, az erkölcsi kérdésekkel, pedig Miguel de Cervantes.

Shaktee 2017.02.28. 19:01:16

off

tud valaki egy angol vagy francia feliratos online verziot?
gracias
www.mediaklikk.hu/2017/02/18/mindenki/

on

Shaktee 2017.02.28. 19:02:40

@Shanarey: :-)

Hova mész törökmész

DieNanny CH 2017.02.28. 19:10:25

@muzzie canuck:

Szerintem készíts te magad. Komolyan gondolom!
Én is eljátszottam a gondolattal, hogy németül megcsinálom, de egyelőre nincs rá időm.

Shaktee 2017.02.28. 19:15:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Azt hiszem hogy csak hét napig lesz fent a film.

**mimi** 2017.02.28. 19:27:56

Hat nem tudom... nehezen birkoztam meg a poszttal...

I-Work 2017.02.28. 19:35:01

@Shanarey:
Nem.
Arról volt szó, hogy egy korábbi postban valaki arról írt, hogy Svájcban otthon érzi magát és nem biztos abban, hogy valamikor haza fog-e költözni?

Erre válaszoltam, - hogy a felvetés bizony jogos, mert közel egymillió honfitársunk él külföldön -, akiknek utóbb dönteniük kell majd, hogy végleg letelepednek, vagy hazajönnek.

A dilemma engem egész életemben kísért, már mint elkísért és nem tudom határozottan megválaszolni.
Érzésként, szociológiai dilemmaként érdekes, a személyes szálak nem fontosak...

Herr Géza 2017.02.28. 19:36:33

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ezen a pályán te vagy az egyetlen ismerősöm. Szóval majd megkérdezlek...:))))

I-Work 2017.02.28. 19:50:50

@Herr Géza:
Az iratokat általában közjegyző készíti, a vételi, bérleti, stb. szerződések zömét is.
Ügyvéd többnyire peres eljárásban van jelen.
Félrevezetni, - ha nem vagyok felkészült -, már azzal is tud, hogy nem ad információt, félinformációkat ad, vagy olyan dologra utasít, ami nem lehetséges, - esetleg nem készíti el a megfelelő háttér iratokat, nem végzi el egy cég honosítását, stb.

Az adószám kiadása másként történik, mint nálunk, azt igényelni kell és közigazgatási hatáskörben dönt a Finanzamt. Az UID (EU adószám) igénylése újabb eljárás... Cég létezhet adószám nélkül is és erős korlátokkal, de csak cégszámmal is működhet.

Rengeteg támogatási forma létezik, induló vállalkozások sok jogcímen jogosultak támogatásra, maga a cégbejegyzési eljárásra is adható támogatás.
...
Ezeket, ha valaki nem látja maga is logikusan rendszerezve, akkor sok mindentől eleshet, eleve hátrányba kerülhet, vagy eleve semmit nem tud magával kezdeni...
....
Úgy összegezném, hogy a vállalkozói létért már nagyon megdolgoztatnak, mert alkalmasnak kell lenni arra, hogy valaki meg tudja védeni az érdekeit.
Aki nem tudja hogyan kell a vállalkozása érdekeit megvédeni, az menjen dolgozni, ott majd eldöntik mások, mit lehet és mit nem lehet...
Az esetemben komolyabb jogsértés történt, - még a világnak azon a részén is vannak ügyeskedő próbálkozások -, de ez a része privát probléma, - a szemlélet az, ami tanulságos volt.

Shanarey 2017.02.28. 19:53:51

@I-Work:

Ha a személyes szálak nem fontosak, akkor miért raktad bele, s miért oly sokat?

A baj az hogy mi, a (gaz) kommentelők, egyszerű emberek vagyunk, s nem értjük, ezeket a magasröptű fogalmazásokat. Mi még mindig ott tartunk hogy " a költő azt akarja mondani", s elmondjuk hogy valójában mit is akar mondani.
:-)

DieNanny CH 2017.02.28. 19:57:19

@muzzie canuck:

Youtube-on fent van. Szerintem fent is marad.

I-Work 2017.02.28. 19:57:21

@Csodabogár:
...
Elhangzik még csúnyább dolog is, vérmérséklettől függ, mikor és kinek a szájából.
Elmúlt az eufória és erős a társadalmi vita arról, hogy a keleti országrész visszacsatolt tartományai valóban ugyanazok a tartományok-e, amelyeket egykor elcsatoltak?
....
Szociológiai értelemben, a népesség összetételének, szerkezetének a szempontjából nem...
....
Azonban nem szeretném a politikát ide keverni, ezekkel a kérdésekkel pedig már a határán mozgunk...

Shaktee 2017.02.28. 20:00:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Dunatv a tulaj, a mediaklikk szerint.

Ha valaki feliratot csinalna egy ilyen rangos filmhez, annak szerintem ki kellene kernie a szerzo engedelyet - Kristofnak irtam a facebookon, lehet hogy lesz feliratos verzio is.

DieNanny CH 2017.02.28. 20:03:09

@Herr Géza:

Nem kell ahhoz az enyémhez hasonló pálya.
Az a német pasi, akit említettem, számítógépes vállalkozása van. Szóval, nyugodtan kérdezősködj akár a szomszéd péknél is.

:-)

Shanarey 2017.02.28. 20:03:29

@muzzie canuck:

Gondolom az Oscar válogatón felirattal ment.

DieNanny CH 2017.02.28. 20:04:39

@I-Work:

Amikor én házat vettem, ott csak ügyvéd volt jelen. Lehet, rosszul csináltam? Közjegyző is kellett volna?

DieNanny CH 2017.02.28. 20:06:11

@muzzie canuck:

Dehogy kell engedély!
Tudod, hány ezer felirat kering a neten?

Shaktee 2017.02.28. 20:16:51

@Shanarey: Kollégának akarom kuldeni,..

Shaktee 2017.02.28. 20:18:14

@Shanarey: Video is no longer available.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.28. 20:19:48

@Herr Géza: Az a baj, Géza bá, hogy te mindig jössz a hüje számaiddal és mindenbe beleakadékoskodsz...
:-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.28. 20:23:50

@Herr Géza: Na pont ezen gondolkoztam én is, hány olyan 23 éves manusz van, akire rá lehet bízni egy idegen gyereket??
:-o

Shanarey 2017.02.28. 20:28:31

@muzzie canuck:

Videót a youtube-ról le lehet szedni, a feliratot pedig onnan amit az előbb mutattam.

Annyi a lényeg hogy a két file, vagyis a film és a felirat neve ugyanaz legyen például: mindenki.mp4. mindenki.srt
S akkor számítógépen megnézhető. Ha dvd verzió kell, az csak egy picivel bonyolultabb. De az sem nehéz.

Dikusz 2017.02.28. 20:35:55

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: itthon lakás/ház vételnél, ha jól tudom az ügyvéd van kapcsolatban a közjegyzővel (kötelezően kell). Benne van a munkadíjában.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.28. 20:39:52

@montroyal ( CAN qc): Bátyám, hogy bírod bádizás nélkül a napokat?Vagy kínodban lejársz a hajó fenekébe a gyimbe, hogy lemezek híjján legalább az izmokon dolgozz? :D

Shanarey 2017.02.28. 20:44:01

@geegee:

Bérelt egy cápát, és azzal üldözteti saját magát, s így úszik napi 30 kilométert.
:-)

I-Work 2017.02.28. 21:13:09

@Shanarey:
:)
Az Alpokban relatív kevés cápafaj ismert, de a Duna mentén is ritkaságnak számítanak..

2017.02.28. 21:13:28

Sajnos en ugy vagyok tanitva, hogy a tunodesnek, vazlatolasnak, skiccelesnek fuzetben a helye, es nem azt akarjuk kirakni a nyilvanossag ele, hanem az arra valo, hogy kiszamoljuk, hogy mi fog mukodni, meg mi nem, meg mi fog mukodni es mi nem, az meg egyeni es privat folyamat, csak a keszuleshez kell, az eredmeny lesz a lenyeg.

Ezert nincs szamomra ezeknek a tunodos, intimul gondolkodos blogposztoknak elvezeti ertekuk, en nem tudok ezekkel mit kezdeni sajnos, olyanok, mintha egy vazlatfuzet kiallitas lenne, csak nem latjuk a gepet, ami keszult beloluk vegul, illetve nem ismerjuk a megrendelot. :D Tudom, ezt mar tegnap is elmondtam, de mostmar azt is tudjatok, hogy konkretan miert vagyok igy vele, sajnalom, en nem birom ezt a sorozatot, majd jovok, ha vege van, "it's not you it's me."

Taxomükke (UK) 2017.02.28. 21:15:44

@geegee: Ezt már mondtam neki én is többször, hogy hagyja a picsába azokat a hülye tényeket.

I-Work 2017.02.28. 21:19:11

@geegee:
19 éves korom óta iskolában dolgoztam, mi a baj ezzel?
Az természetesebb, ha hasonló korú, vagy fiatalabb lányokra bíznak rá gyerekeket?
Sokaknak saját gyermeke van...
Rám egy hat éves fiút bíztak, mert eleven volt a srác és nem női nevelőt képzeltek a szülők a fúk mellé...
Az kérdezhetnéd, honnan tudtam főzni, vasalni, khmm... varrni, ... a szüleim megtanították, azt mondták, hogy egy férfi legyen önálló...
Kinek fura, kinek nem.

I-Work 2017.02.28. 21:21:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Nem.. Eljárhatnak.
A közjegyző előnye, hogy közokiratot készít, azonban jobbára hatósági áras, sok esetben jelentősen olcsóbb a közjegyző szolgáltatása.

SzZoole 2017.02.28. 21:30:42

@**mimi**: velem birkoz meg,hagyom magam:)))

Shaktee 2017.02.28. 21:50:47

@mojyo: it's not just you honey bunny ;)

M. Péter 2017.02.28. 21:52:47

@Dikusz: Ismertem két magyarországi németet, akik valamikor a 80-as években mentek ki az NSZK-ba ("disszidáltak"). Azt mondták, hogy nem volt egyszerű a dolog, sok évig csak Duldungot kaptak, a német származáshoz olyan dolgok kellettek, hogy pl. tanúk igazolják, hogy a nagyszülők németül beszéltek otthon.

1992-től pedig már csak a volt SZU-ból érkezett németeket fogadták be és azokat, akiket a német voltuk miatt hátrányos megkülönböztetés ért.

Mrs. Clayton 2017.02.28. 22:08:12

@geegee: a gym altalaban folul van, hogy az ablakon kinezve lasd a nagy oceant mikozben futsz az unalmas padon

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.28. 23:17:42

@M. Péter: Tanúk? Németül beszéltek otthon?
Az én unokatestvérem semmi perc alatt megkapta a német állampolgárságot pusztán mert a szülei neve német név volt.
Semmit nem kellett neki igazolni.

gabors 2017.02.28. 23:45:59

index.hu/sport/2017/02/28/parizs_is_nepszavazna_2024_olimpia/

na most meg a "hulye" parizsiak alattomosan nepszavazani akarnak :-))))

M. Péter 2017.02.28. 23:56:03

@diggerdriver: Szerintem az nem elég, hogy valakinek a szüleit Schmidtnek és Müllernek hívják.

Shaktee 2017.02.28. 23:57:35

@gabors: Trump kezd a percen, Rosie kint tüzeli a népet.

gabors 2017.03.01. 02:12:21

@muzzie canuck: nagyon JO !!!

Csak en talalhatok ki nepszavazast!

akkor inkabb megveszem a youtubot !!

Herr Géza 2017.03.01. 02:21:45

@I-Work: Hát figyu, nem lettem okosabb egy grammal sem. Sorry, de ez nekem így tül általános, túl semmitmondó. Oké, nem várom el, hogy kiteregesd a teljes szennyest, de mondj már egyetlen példát, hogy miben, ki és hogyan akadályozott, gátolt meg, mert gyanúm szerint valamit nagyon rosszul csináltál.
A FA-ról sok rosszat lehet például mondani, de ha bemész, kérdezel, akkor minden infót megkapsz, ha kultúremberkéntnviselkedsz (na nem feltételezem az ellenkezőjét), akkor még a papírokat is kitöltik helyetted.
A közjegyző az ingatlan adásvételhez, cégbejegyzés bizonyos formáihoz kell, de egyszerű szolgáltató,,aki azt csinálja, amiért fizetek neki (na persze a törvényesség keretein belül). Mihez kell még közjegyző? Pl. milyen bérleti szerződéshez? Tanácsot nem ad, nem az ő dolga, ha mégis, akkor szimplán jó fej.
A többivel konkrétum híján nem tudok mit kezdeni.
Ja, a támogatások. Megint csak nem tudom mikről van szó, de azt aláírom, hogy ha idejön a külföldi és rögtön csakis azután nyomoz, hogy mi "jár" neki, na az biztos sehol nem vált ki felhőtlen segítőkészséget.
Én is voltam vállalkozó, rengeteg cégügyet intéztem, bankkölcsönt, jelzálogot cégesen, privát, soha nem éreztem, hogy a hivatal, hatóság, közjegyző akadály, gát stb. Legfeljebb nehézfejű, de ahhoz meg csak türelem kell. Egy hivatal, egy időszakban tényleg kivétel volt, a Munkaügyi Hivatal Frankfurtban a 90-es évek elején, amikor a kiküldötti munkavégzést államközi szerződés szabályozta, azt felmondani nem lett volna politikailag szerencsés, ugyanakkor már ellenérdekeltek voltak, így aztán a legális jogi keretek között maradva a végletekig elszabotálták, lassították az eljárást. Na ez negatív élmény volt.
Csak hogy én viszont mondjak konkrét példát: otthon egy ingatlan adásvételijéhez kellett ugye az ügyvédi ellenjegyzés. A család régi ismerőse egy korombéli ügyvéd, akit felhívtam, hogy csak ezért ne kelljen már hazamenni, ismer, mint a rossz pénzt, írja alá a vevő nála a szerződést, küldje ki, aláírom és megy vissza postán. Nem azt csak személyesen ott lehet, nem tehet kivételt. Mehettem haza egy tetves aláírásért.
Itt közjegyzőnél (!) négy partneres (két házaspár) adásvételi aláírása, két hónapra előre leszervezett időponttal. Az utolsó pillanatban kiderült, hogy meló miatt én nem tudok ott lenni. kétségbeesett telefonhívás, hogy milyen gyorsan tudnánk egy új időpontot szerezni. Mire a közjegyző ismeretlenül a legnagyobb meglepetésemre közli, hogy igaz, nem teljesen szabályos, de elég, ha csak a feleségem lesz ott akkor, én meg ha a hétvégén hazaérek csak ugorjak be egy telefon után, mert ügyelet a hétvégén is van, elég, ha utólag aláírok.
És tudnék még harminc esetet felhozni, ahol a rém bürokrata, fafejű német hivatalok sokkal lazábbak, rugalmasabbak voltak, mint az otthoni, "mindent el lehet intézni, csak egy kis kreativitás kell" világbéli társaik.
Mindenesetre én még generálisan panaszkodni az itteni vállalkozásindítás nehézségeire embert nem hallottam. Lokális "vidámságok" itt is vannak, de hol,nincsenek. Ézért merem azt állítani látatlanban, hogy ha neked ennyi bajod volt, akkor valamit nagyon rosszul csináltál.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.01. 06:12:27

@M. Péter:
Valamikor a 70es évek végén elég volt. Bár az unokatestvérem tudott németül az igaz.

somlobodog 2017.03.01. 06:23:24

@Herr Géza: akkor legközelebb ha eladsz vagy veszel: a hazamenetel helyett elmesz a helyi magyar konzulatusra ott ahol laksz (külföldön). Ott a konzul előtt alairsz egy meghatalmazást amiben a meghatalmazottad egy Magyarországon lévő ismeros/barát. A konzul hitelesíti az iratot (apostille vagy hitelesítés országtól fuggoen). Eredeti irat posta ügyvédnek. A meghatalmazottad meg szépen alairja helyetted és nevedben az adásvételit. Hát ennyi. Az "ismerős családi ügyvéd" meg szépen fogja a diplomáját, csomagolja bele a szakvizsgajat majd a kettőt eressze át egy iratmegsemmisiton hogy emiatt hazarendelt külföldről. Az én pofám is ég helyette sajnálom hogy ilyennel kellett dolgoznod... És mennyi ilyen kontar van még mindig, csak kikopnak előbb utóbb. Btw abban igaza volt hogy nem küldte ki, az teljesen szabálytalan lett volna.

Herr Géza 2017.03.01. 09:37:41

@somlobodog: Tudod ki bohóckodja végig a konzulátusi bulit, inkább hazamentem... Persze, tudom, hogy szabálytalan lett volna, csak ha együtt homokoztunk a játszótéren már, akkor az ember azt hiszi ennyi belefér. Mondta ő is a konzulátust, meg meghatalmazást, stb., abban nem volt hiba, de annál nekem azért egyszerűbb volt autóba ülni es hazamenni.
Érdekes, a német közjegyző is "szabálytalan" volt, pedig akkor még nem is láttuk egymás, mégis...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.01. 23:32:46

@Mrs. Clayton: Hát jó, láccik, proli vagyok, még ezt se tudom...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.03.01. 23:36:21

@I-Work: Nem rád értettem, hanem általában, kisebbfajta "csoda" ha egy fiatal kan nem csak a piával meg a p!cs@'kkal hajlandó foglalkozni... :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása