oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. február 27. 06:30,  Világok találkozása 128 komment

2017. február 27. 06:30 Határátkelő

Világok találkozása

Nem lehet azzal vádolni a Norvégiában élő Tamást, hogy belesimulna a tömegbe (erre bizonyíték két korábbi posztja, amit itt és itt olvashattok el), és mai írásával sem hazudtolja meg önmagát. A poszt az otthonlét kérdését körbejáró sorozat része, a képeket pedig ezúttal is köszönöm.

cim_13.jpg

„Mikortól éreztem otthon magam, otthon érzem magam, vagy mi van? Összetett, szinte megválaszolhatatlan kérdések ezek szerintem, mert ha az én szemszögemből már be is következett, vajon a fogadó ország szemszögéből is? Befogadott vagyok? Ki mondja meg (állampolgárság?), mikor? Érdekes ez, fontos? Hiszen ha jól élek, kit érdekel, mit gondol rólam az adott ország, és még folytathatnám. Fogom is... 

Hangosan (láthatóan) gondolkodom... 

Kicsit vissza kell mennem az időben, pár évvel a kiköltözésünk elé. 

Megyeszékhelyen éltem ezidáig életem nagy részét, az az otthonom? A szülői ház az otthon? Közösen felépített új élet, otthon az otthon? De mi a jelentősége, hogy hol van? 

Kívülállóként

Az utolsó pár magyarországi évben falura költöztünk, mi, a városiak. Ha tágabb értelemben nézem, ez szinte ugyanaz, mint külföldre költözni. Belecsöppenni egy zártabb közösségbe, ahol mindenki ismer mindenkit. Kívülállóként. 

Olyan ez, mint a Veri az ördög a feleségét című filmben. Világok, ha találkoznak. Ott vajon lettünk „állampolgárok”? Szerintem nem, mert nem vettünk részt a falu életében (időnk sem volt rá). Hiányzott az állampolgárság, az elfogadottság nekünk? Nem... mennyivel egyszerűbb egy városban. 

Ott mindenki senki, de a falun tudod, ki a tanár, az orvos, az egyszerű melós, a kocsmáros, és tudják rólad is, hogy te ki vagy. Fontos ez? Nem. Nekem nem, ha így nézem, egy város az én „terepem”, vagy a remetei magány.

Fontos a származás?

Aztán közelíthetünk úgy is a témához, hogy miért fontos annyira a származás, és ezért görcsölni ezen az otthon kérdésen? Hiszen a Föld nevű bolygón élünk. Azon belül Európába születtünk, Közép-Európába egész pontosan Magyarországra.

Ez az én irányom, de sokan úgy gondolják, hogy Magyarország, Európa, Föld. Szerintem ez a rosszabbik megoldás, mert aki így gondolkodik, az azt képzeli, a többiek felett áll, hiszen én/mi nagy magyar vagyok.

"- Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne - ismételtem el magamban. És éreztem, hogy a szívem megtelik nagy és általános meleggel, a lelkem megtelik a derűs idő nyugalmával, és a szemem megtelik a hajnal harmatával.

Lassan felálltam és azt mondtam:

- Igaza van: késedelem nélkül haza fogok menni, hogy otthon lehessek valahol ezen a világon! Igaza van: nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." (Tamási Áron)

Szóval ezek után mit mondjak? Otthon, itthon?

A Premier League és a Brexit

Az utóbbi időszak is érdekessé teszi ezt a kérdést. Világpolitikai észrevétel következik. Brexit. Mert mit mondanék, ha bekövetkezne itt Norvégiában is egy hasonló esemény?

A társadalomnak „papírja” lenne arra, hogy a többség nem akar minket. Érdekelne? Főleg úgy, ha belevesszük, hogy a teendők jelentős részét külföldiek látják el az országban?

Erre egy Angliában élő helyében mindig a Premier League-el jönnék, hogy ácsi, a szar angol focitok csak azért valami, mert kilóra megveszitek a külföldi sztárokat (most meg mindenki fújol a kínaikra, miben más?), és az összes nagy csapat külföldi pénzen van (ilyenkor nem számít, hogy honnan, orosz és arab pénzek).

Legjobb liga, vicc. Azért mert izgalmas, nem tudni, ki nyeri? A mennyei is eldöntetlen. De nézzük meg az angol válogatottat, paródia. Szóval én ezzel jönnék minden esetben, és jöhetne persze válasznak hogy de ez a legjobb bajnokság.

Persze, mert jó a reklámja, mint általában a túlértékelt brit cuccoknak, mint zene (azért van pár jó náluk is, ellentétben Adele-lel, pl. Anaal Nathrakh, Cerebral Bore), sör (hol van a cseh nedűhöz képest?), autó (már mind külföldi kézben van, a BMW Royce, VW Bentley stb.), szóval van mivel visszavágni.

(Olyan ez a briteknek szerintem, mint itt a norvégoknak az olaj, amivel le lehet „csitítani” őket - mindenkinek megvan a gyengéje, nekünk mi?)

Ahol a pénz, ott az otthon?

Minden a pénz. Az otthont is lehet ebben kellene mérni. Ahol a pénz, ott az otthon...

Egy történet, a pénzről mindig ez jut eszembe. Nem idevágó, viszont norvég... Még az oviban pusztultak az agysejtjeim, amikor közeledett a húsvét (vagy a karácsony?).

A templomban volt egy előadás, mentünk a gyerekekkel. Legalább a templom is kikipálva a listán (nem jellemző, hogy betérnék, nincs kocsma mellette - mennyivel jobb már a magyar falvak felépítése, tudták ezek...), ja, közben már voltam a régi templomban is, esküvő okán, és utána a buliban.

Erről inkább nem szeretnék beszélni, meg sok minden ki is maradt (ez a helyi/házi cider...), és akkor enyhén fejeztem ki magam.

Szóval volt ez az előadás. Lehet, tudnom kellene, hogyan is van a teljes Jézusos sztori, de lehet jobban menne a Baywatch (a régire gondolok) cicijeinek a fejből rajzolása.

A történet Jézus elítéléséről szólt, amibe valahogy belekeveredett a pénz is (tudja valaki hogyan?, nem volt hajlandó eladni magát?). A történet szereplői a suli tanáraiból és a helyi papból állt. Itt ugye az evangélikus vallás a fő.

Fogalmam sincs mivel eszik, de lazának tűnik... mert, amikor a pénzes részhez ért a történet, folyt a könnyem. Nem, nem a meghatódottságtól (lehet, ha már mese, a Csipkerózsika mélyebben érint), hanem a röhögéstől.

Felcsendült a háttérből az Abba Money Money Money című száma, a pap pedig elkezdte énekelni magas, szinte női hangon. Komolyan, nem hittem a szememnek és a fülemnek, és hogy ilyen jól fogok szórakozni. Nagy kár, hogy nem vettem fel. Tehát ha pénz, akkor nekem ez ugrik be azonnal.

A pap egyébként rendszeresen fut, kajakozik, és ha éppen úgy van kedve, szabira megy. Az esküvőn ő lett volna a pap (le volt beszélve), de aztán úgy alakult, hogy elutazott szabira (a főnök hívta talán?), helyettesíteni kellett. Ez nagyon norvégos.

Csendéletekben gondolkodunk

Minden viszonylagos a világunkban, az otthon is az. Ha mégis egyszerűen akarom saját szemszögemből leírni, akkor az az a hely, ahol, ha bezárul az ajtó, biztonságban érzi magát az ember. A külvilág kizárva (ki lehet zárni?), mi baj lehet?

Észrevételem, hogy az emberiség csendéletekben gondolkodik. Csendélet, mint olyan dolog, ami az adott pillanatban tökéletesen beállított valami. Nekem nem a spontaneitás jut róla az eszembe.

A csendéletek sorozata a megálmodott tökéletes élet. Ha egy hölgy divatosan próbál öltözni, és megállítjuk a kész művet (útra készen, belőve minden), egy csendéletet látunk.

Ugyanez vonatkozik az otthonra is. Apró kiegészítő tárgyak sokasága, „egy beállított fotó”, csendélet, amíg nem hevernek mindenhol levetett ruhák, otthagyott játékok.

Az otthoni eladott ház

Például az otthoni eladott házunk, az nagyon „mi” voltunk (a mai napig hiányzik), csendes élet. Saját elképzelések (persze „behatásokra” is), mint verandás parasztház, az összes helységből ajtó (nem ablak) nyílt kifelé stb.

Lehet egyszer lesz még egy ilyenem, de nem kizárva, hogy norvég sajátosságokkal kombinálva. Gyűlik az ötlet a fejemben, már csak a pénzt kellene gyűjteni hozzá, áááá, az bagatell...

A nagy norvég átlag egyébként olyan átlagos, semmilyen. Házügyileg értem. Nem fontos a többségnek. Inkább a biztos telelés, nyaralás... Szóval sajátos stílus persze, de eddig egytől eltekintve, nem esett le az állam. Mondjuk olyan sokban még nem is voltam...

Ezeket csak azért írom, mert maga az otthon is egy csendélet, szinte egy álom. Igen, sok egyéb fontos dolog az ember életében, egy elképzelt álom, egy csendélet. A csendéletek sorozata, a perfekt élet maga. Van ilyen?

Mindenről lehet egy tökéletes csendéletet „kreálni”, de tökéletes csendéletek sorozatát? Olyan nincs. 

Az otthon "szava" is egy magasztos, elképzelt tökély, nem? Elérhető? Nem fárasztó az állandó tökéletesség? A mindig divatos külső, a mindig tökéletes viselkedés, a jó humor, a mindig pozitív kisugárzás, a jó illat. Semmi sem rondíthat ebbe bele. Magunkért tesszük ezt, vagy a külvilág miatt? 

Sok-sok kérdés, de így jutunk el lassan tényleg, csak az otthonig. Kiköltözve érzem-e már a meglétét, ha igen mihez köthető? De tényleg mi az otthon, mit kellene tudnom, hogy tudjam vajon biztosan tudom, megjöttem-e már, úton vagyok-e, esetleg még nem is tudom, amit tudnom kellene. Érthető? 

Ja, nei, kanskje... Fogalmam sincs! Nem tudom... pár éve nem hittem volna, hogy külföldön élek majd, de a Magyarországon sem éreztem otthon magam. És most? Talán, lehet. 

Viszont amíg az ember nem próbál ki minden lehetőséget, nem is mondhatja biztosan, hogy igen. Csak azt, hogy otthon érzem magam, de nem tudom, hogy ez az otthonom-e? 

Hol van a legjobb hely? 

Egyszerű példával élve: szerintem Norvégia a legjobb hely. De voltam már Ausztráliában, Amerikában (vagy ezernyi egyéb helyen)? Nem. Akkor honnan tudom? Most így érzem. Változhat ez? Akár igen, akár nem. 

Szóval éljük a csendéletünk, jobb esetben csendéletünk sorozatát, hogy építsünk egy otthont magunknak. Sokkal inkább otthon érzem magam most itt északon, mint odahaza, pedig itt sem tökéletes minden. A nem anyanyelv szintű kommunikáció, azért mégis csak eltérő gyökerek, az eddigi életem hátrahagyása (a jó és a rosszal együtt). 

Mikortól érzem azt, hogy inkább ez az otthonom már, köthető valamihez?

Talán amikortól rendszeresen kezdtem dolgozni, mert onnantól látszott, menni fog ez. 

Köthető a norvég természethez is, az nagyon „betalált”. A távolságtartó emberekhez, az elfogadottsághoz, a társadalom nyitottságához, és jóságához (az ellenpéldák ellenére is). 

Nem tudom, min múlik, de tessék csak elolvasni a skandinávos írásokat, szinte azonos vélemények. Nem is tudom leírni, inkább érezni lehet ezt itt élve. Tudom azt is, hogy a sok menekült miatt lassan menekülni fognak innen az emberek, aztán maradunk mi bevándorlók és a menekültek. 

Népcsere a megoldás. Európa irány Afrika / Közel-Kelet, ők (már úgy is jönnek dögivel) pedig irány Európa, és így tovább (Észak-Amerika / Dél-Amerika). Aztán meglássák az utódok, hogy miből mi lett. Lehet néhány évtized, és Afrika előrébb lenne, mint Európa? 

Hát ezt teszi a teljesen stresszmentes környezet. Még a végén otthonra találunk egy napon, bár az sem érdekel, ha nem... 

Az idézethez visszakanyarodva, nem, nem azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Merjünk nagyot álmodni, és a világ van azért, hogy az otthonunk lehessen. Én még meglátom...”

Külföldre mennél dolgozni? Már kint élsz, de munkát keresel? Válogass közel ezer (!!!) álláshirdetés közül a Határátkelőn!

HÍRMONDÓ

„Hozzád hasonló, nyomorult migránsokkal alszol egy folyosón”

„Kizökkentem ebből a középosztálybeli cuccból. Én sok ilyen szociotémával foglalkoztam, tehát viszonylag közelről látom a fogatlanok és háromujjúak világát, de irtózatosan más, ha te éled meg, hogy van még a hétre 20 fontod.” És nem is akárki mondja...

„Magyarországon azt érzem, hogy a magyarok egy nép” 

Mindig érdekes arról olvasni, hogy miközben rengeteg magyar él és dolgozik külföldön, miért jár be valaki fordított utat, azaz költözik Nyugat-Európából Magyarországra. Grégory Chevalier francia táncos és oktató például egy személyes válság miatt döntött 12 éve a költözés mellett.

Az izlandi vagy a magyar egészségügy a nyerő? 

A kérdésre az ember persze azonnal rávágná, hogy az izlandi, azonban a válasz egyáltalán nem ilyen egyértelmű, legalábbis ez derül ki az Izlandon élő Tamás szavaiból.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat otthon Magyarország Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5312289359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaktee 2017.02.27. 12:55:36

Nagy gratula a magyar filmnek :)))

Warren, Faye..kérjék vissza a pénzt amit a faceliftekre elköltöttek..jézusmária.

Szegény Trump, kapott rendesen a Jimmytől :)

P.Elliot 2017.02.27. 12:56:53

@Zoole[uk]: Nem vagyok moziba jaros fajta megvarom amikor a teve is mutatja es megnezem ha van ra kedvem, ott at lehet kapcsolni mas adora ha nem tetszik de most ugy felcsigaztatok az erdeklodesemet ezzel a lalala filmmel hogy lehet hogy megnezem, elotte persze erdeklodok masoktol hogy milyen nehogy csak muszajbol nezzem vegig.Igazabol azt sem tudom mirol szol, az Oszkart sosem szoktam nezni egy percnel tovabb, valahogy nem erdekel.

Shaktee 2017.02.27. 13:10:01

@Csodabogár: Ahh, a trump? Majd hozom :)

DieNanny CH 2017.02.27. 13:11:15

@Dikusz:

"finom volt a sóska, csak nem jó. "

Ha hiszed, ha nem, ugyanez a véleményem nekem is a sóskáról, krumplifőzelékről, paradicsomos káposztáról, paradicsomlevesről.
De komolyan. Érzem, hogy ízvilágilag tökéletes (anyukám nagyon ért hozzá!), mégsem szeretem őket.

:-)

SzZoole 2017.02.27. 13:13:05

@P.Elliot: azzal nyaltengerrel engem vallatni lehetne,de sok szerencset:)))

DieNanny CH 2017.02.27. 13:13:34

@puhacica:

Amilyen a Ház a tónál c. filmben van?

SzZoole 2017.02.27. 13:14:53

Inkabb megnezem a Godfather 3-at,kozben tejfolos csireket fozok

puhacica 2017.02.27. 13:39:51

@Horthy Miklós cselédje: nem veletlenul azert, mert ha mar valasztani lehet, mindenki oda koltozik, ahol elni szeretne? :D

P.Elliot 2017.02.27. 13:40:21

@Zoole[uk]: Pontosan erre vagyok kivancsi hogy mifele film ez, meg egy kockat sem lattam belole, azt sem tudom mirol szol. Itt ahogy beszelnek rola az emberek van aki azt mondja hogy egy baromsag, van aki szerint kifinomult, muveszi, / annyira az hogy meg se erti az ember, hehehe/...na majd meglatom de nem sietek megnezni most rogton...

SzZoole 2017.02.27. 13:56:12

@P.Elliot: lattad a Mamma Mia filmet,Meryl Streep es Pierce Brosnan szereplesevel?
Mindketto egy kivalo szinesz,de a film ugy volt szar ahogy volt.
A csalad szereti es ha nezik akkor inkabb lenyirom a fuvet vagy lemosom az autokat,mert ha neznem kene az idegrangas kapna el:)

P.Elliot 2017.02.27. 14:51:42

@Zoole[uk]: Nem, nem lattam pedig Maryl Streep a kedvenc szineszem am o sem minden filmben jo illetve a film nem jo ohozza.
Mondom, nem vagyok nagy filmnezo, olvasni sokkal jobban szeretek meg mindig...

Golf2 2017.02.27. 15:03:56

Jó ez a kisfilm,de ekkora orrot utoljára a de gaulle-on láttam.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.02.27. 15:33:43

@kék madár: ok, nem teljesen a helyszin, de az Oscar "szelleme" itt lebeg az egesz varosban :)))) egyebkent en Lackfi Janos iro-olvaso talalkozojan vltam este 7-9 kozott, hogy a magyar kulturat unnepeljem:)) a ferjem meg itthonrol drukkolt a magyaroknak, es kuldott nekem egy sms-t, hogy " Sing won, yay!" :) llyen egy vegyes amerikai-magyar hazassag:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.02.27. 15:49:57

@muzzie canuck: Jimmy Kimmel mindenkinek odaszurkalt kicsit, ez volt benne a jo, ezert szeretem ot :) azt mondta az Oscar galarol , mi nem diszkriminalunk szarmazas alapjan (melyik orszagbol jon valaki), hanem kor es suly alapjan :))))

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.02.27. 15:53:30

"Hiszen a Föld nevű bolygón élünk. Azon belül Európába születtünk, Közép-Európába egész pontosan Magyarországra.

Ez az én irányom, de sokan úgy gondolják, hogy Magyarország, Európa, Föld."
bingo, ez szerintem is igy van
a tobbihez nem tudok hozzaszolni, mert meg kave utan sem birtam kovetni, lehet belyeget kene nyalni hozza:D

ez jutott a poszt stilusarol eszembe: spiders on drugs :D

thirdmonk.net/high-culture/spiders-drugs-affect-webs.html

a haz tok jo, csak tenyleg sotet, ugy nez ki amugy mint egy ingatlan hirdetes. Laknak benne?

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.02.27. 15:54:50

@Zsuzsi65: Lackfi!! jo lehetett:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.02.27. 16:02:36

@Mrs Rumcajsz CA: igen, jo volt! Megkoszonte, hogy az Oscar helyett ot valasztottuk:)

2017.02.27. 16:19:13

@Horthy Miklós cselédje:

Egy ország GDP-jének vagy GDP/fő mutatójának nem sok köze van ahhoz, hogy mekkorák a bérek. Ha azt a GDP-t külföldi cégek termelik, akkor ki is viszik a profitot, nem a helyieket gazdagítja. Norvégiában nem ez a helyzet, de ha egy nyugati olajcég Angolában vagy Gambiában teszi rá a kezét az olajszektorra, akkor ott a helyieknek nem sok esik le a horribilis GDP növekedésből. Ahogy egy magyarországi AUDI vagy Mercedes gyár melósai is hiába termelnek ugyanannyit, mint a német ikergyárban, a fizetésük marad a német bér ötöde.

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.02.27. 16:22:11

@Zsuzsi65: hehe epp erre gondoltam, hogy az est szervezoje nemigen tervezte az oscar galat nezni :D

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.02.27. 16:38:40

@diggerdriver: èn szeretem a virággal beültetett talicskát meg szekeret. Giccsnek meg ott van a kertitörpe?

létkoktél 2017.02.27. 16:40:16

Nem rossz ez a ház, én bírom az ilyen rusztikus cuccokat, talán csak a fotók lettek sötétek, nem? Otthonos. Mi is most költöztünk Skandináviában ki a városból egy, nevezzük úgy, tanyára. Itt azért ennek kicsit más a hangulata, mint Magyarországon, és szerintem a helyiek ezt nagyon ízlésesen csinálják, elképesztően gyönyörű házaik vannak, keverik a régit a modernnel, szuper enteriőrök keletkeznek így. Itt lehet pl. képeket nézegetni:

www.instagram.com/carinaolander/

Mondjuk van ellenpélda is, a város mellett van itt egy ház, ahol két svéd pacák él együtt, több kezük és lakókocsijuk van, mint foguk, na és mi van a kitört ablak helyére szögezve a hideg ellen? Egy hatalmas PLAZMATÉVÉ!!!!! Kívülről rányalva az ablakra, persze a képernyő befelé néz, bár kétlem, hogy működik, csak zsaluként funkcionál. :D Nesze neked feng shui és skandináv dizájn.

Az, hogy milyen Skandinávia, azért elég összetett. 3 részén éltem már Svédországnak, mi jól elvagyunk, mert most nincs számunkra jobb, de azért hiányzik valami, akkor éreztük igazán, amikor elmentünk Dél-Európába nyaralni két év után, és megcsapott az élet szaga minket. Nem tudom jobban megfogalmazni, szép itt a táj, jó a fizetés, szabadság van, meg lazaság, de van valami látens feszkó és hazugság mindenben, és hát eddig mindenki megpróbált átvágni minket, a költöztetőtől a főbérlőn és a szerelőn át a fogorvosig, amin nagyon, de nagyon meglepődtünk. És sok minden baromira nem működik, és nem azért, mert mi ilyen elégedetlenek vagyunk, csak talán látjuk, ami van, pontosabban, ami nincs. Nagyon a pénz az úr itt, ez az igazság. Mindenesetre én azért azt mondom – és ez talán Norvégiára is igaz – hogy feltehetően Tamás se élvezné annyira, ha nem lenne jó a fizuja, de sok mindennel egyetértek, ami a posztban volt, ez a csendéletes dolgot én is így gondolom, a pap meg az ABBA számmal, hát kész vagyok. simán el tudom képzelni amúgy a szitut, itt is vannak ilyen félőrültek, én pl. dolgoztam egy second handben és a főnök úgy döntötte el, melyik könyvet, ruhát, szőnyeget, játékot égeti el vagy dobja ki, és melyiket rakja fel a polcra, hogy megszagolta őket. Se cím, se állag, se minőség, se dizájn, se funkció nem számított ennek a Szimat Szörénynek, csak a szag. Ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el, hogy ilyen van. :DDDD

Shaktee 2017.02.27. 16:50:13

@Zsuzsi65: A legjobban a Meryllnek cimzett duma tetszett:

Are you wearing Ivanka?? :-))

NorthPier 2017.02.27. 17:07:25

@diggerdriver: A fatekenőt kihattad... ;-)

gabors 2017.02.27. 17:41:35

@Zsuzsi65: YEP that was something else.

nem akarmilyen baki volt az tutti !!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.02.27. 17:45:06

@Mrs Rumcajsz CA: az a vices, hogy mar a masodik ilyen magyar osszejovetelt terveztek mostanaban ugy, hogy pont valami "nem hivatalos" amerikai "nepunnepre" esett:) Az elozo a Superbowl estejen volt...:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.02.27. 17:46:21

@muzzie canuck: haha, igen, az nagyon jo volt:))) meg kell neznem Jimmy Kimmelt meg egyszer, mert a poenjai egy reszerol lemaradtam tegnap este 7 es 9 kozott :))

Shaktee 2017.02.27. 18:00:33

@Zsuzsi65: A Globe ezt irta rola...nem nagyon ertek vele egyet, nekem bejon a humora, kicsit Billy Crystalra emlekeztet.

www.theglobeandmail.com/arts/film/oscars-2017-what-we-learned-from-jimmy-kimmels-toothless-opening-monologue/article34143415/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.02.27. 18:08:37

@muzzie canuck: szerintem Hollywood tanult (?) abbol, hogy a tavalyi, tulpolitizalt Oscar sokaknak nem jott be...igy most szerencsere - pedig fel voltam keszulve, hogy a politikai indittatasu szovegeket egyszeruen csak ignoralom, es pusztan a szorakoztatas miatt nezem - szoval politikailag egeszen visszafogott volt a gala, es igy volt jo! Az a par vicc, amit Kimmel elsutott, meg a legadazabb Trump-hivoket sem irritalta (szerintem), mert ha egy vicc tenyleg jo, es nem gonosz, akkor azt meg az is elvezi, akibol viccet csinalnak. A jo vicc ilyen szerintem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.27. 18:27:23

@puhacica: Már csak vízzel kéne teleereszteni aztán mehetnek bele a halak:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shaktee 2017.02.27. 18:30:58

@Zsuzsi65: Majd nézd meg az elejét is :-) Azt hiszem hogy a Donaldtol elvettek a tweetert, mert meg se mukkant az oszkár után..:-)

Buchhalter 2017.02.27. 18:31:33

@diggerdriver: helló ,bocs hogy ezzel zaklatlak,de a magyar sajtó tele van rémhír szagú Brexit hírekkel.Tényleg velünk meg a Románokkal és a szerencsétlen Bulgárokkal riogatnak Angliában,hogy ellepjük őket a és már márciustól nem jöhetnek hozzájuk kelet-Európaiak,vagy csak a magyar sajtó hazudik megint??

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.27. 19:34:58

@Colonel H. Stinkmeaner:

A fejlett országokban igenis jól mutatja a bérszínvonalat a GDP/fő.

Tavaly az osztrákoknál 44k USD volt a GDP/fő, nálunk 12k USD körül.

3,5x szorzó, a bérek között is hasonló a szorzó.

M. Péter 2017.02.27. 19:46:43

@Buchhalter: @Zoole[uk]: Arról van szó, hogy Terézanyu tervei szerint azok, akik a kilépés bejelentése után érkeznek, nem maradhatnak automatikusan a kilépés után.

lilyhammer 2017.02.27. 19:48:42

Hm.
Azért a posztíró kicsit el van varázsolva Norvégiától.
Majd megnyugszik.
Volt szerencsém körülnézni, állásinterjúra menni, ajánlatot kapni egy olyan szakmában ahol gondolkodni is kell de csak középfokú melósként.
Egyáltalán nem voltam elájulva az ajánlattól, főleg hogy a korona már közel sem 40 körül mozog, és az árak meg elég szépek.
Ha keresni is akartam volna akkor csak szobabérlet szintjén tengethettem volna ott az időm.
Azt viszont cáfolom hogy nyomasztó lenne mondjuk a fővárosban vagy környékén az élet, pláne hogy ismerkedni bőven van lehetőség és ezt meg is tapasztaltam többször. Norvégokkal is lengyelekkel is.
Én személy szerint az identitásom nem tudnám feladni, persze bizonyos mértékig engedek belőle de ezt otthon is kell.
Attól viszont nem voltam elájulva hogy télen éjjel/hajnalban még a Karl Johans Gate is üres.
Kicsit mintha a norvég álom alábbhagyna, bár ezen nem csodálkozom, és ezt a norvégok is érzik rendesen.

SzZoole 2017.02.27. 19:59:52

@M. Péter: olvastam,akik marcius 15 utan jon az nem maradthat automatikusan a ki lepes utan.

tanato 2017.02.27. 20:00:58

,a Brexit egyedüli célja a káeurópai letelepedés mielőbbi leállítása/és félve mondom :a már kint lévők számának gyérítése?/,a többi felsorolt gaZDASÁGI ÉS egyéb indok csak porhintés,ürügy.

Shaktee 2017.02.27. 20:12:26

@tanato: Hát nem hallod dokim hogy a magyarokrol szo sincs? :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.02.27. 20:13:32

@muzzie canuck: haha, egy csokorba kotve jo sok meme :))) en ma Oscaron fogok kicsit csemegezni, mert ugye itt nalunk ez meg Trump-nal is fontosabb ma :)))))

www.usmagazine.com/entertainment/news/oscars-2017-all-the-best-memes-and-reactions-w468882

Mrs. Clayton 2017.02.27. 20:18:37

@tanato: A kelet-europaiak a figyelem elterelesere kellenek. Az mar regota latszik, hogy egy ugynevezett gyengen szabalyozott adoparadicsomot akarnak letrehozni. Mar most is csak 20% a tarsasagi ado es mas orszagokhoz kepest joval gyengebb szabalyozas mellett mukodnek a vallalkozasok. Az adokulcsot 17%-ra fogjak 3 even bellul csokkenteni. Emellett kb nyilt titok, hogy a gondoskodo allamot is le akarjak epiteni. Mondjuk kevesebb adobevetl mellett nincs is mas valasztas. Ez kb azt jelenti, hogy fizetos, amerikai rendszeru betegbiztositas lesz, teljesen visszavagnak minden segelyt, lakastamogatast, aztan oldja meg mindenki maganak, ahogy tudja, akarja. Azok, akik most idegengyulolnek majd szepen 3-4 ev mulva, persze ha a brexit kitart odaig, majd szepen kapkodjak a fejuket, hogy mi is tortenik korulottuk.

tanato 2017.02.27. 20:37:33

@muzzie canuck: Persze a világ szép kerek és Magyarország a bokréta rajta.

Shanarey 2017.02.27. 20:49:44

@tanato:

Csak azt áruld el nekem légyszi, mi a fene érinti ebből azokat akik már úgyis itt vannak? A másik dolog pedig az hogy Terézanyu sem ennyire hülye, persze hogy meg akarja akadályozni, hogy a procedúra elindítása után érkezők is maradhassanak. S ha tetszik hanem, az ő szempontjából ebben igaza van.

M. Péter 2017.02.27. 21:09:26

@Shanarey: A részletek nagyon fontosak. Pl. az állandó lakos státusz kérelmezésénél sokan buktak el azon, hogy nem dolgoztak egy ideig, és arra az időre nem volt magán egészségbiztosításuk, így az alatt az idő alatt nem az uniós szabályok szerint tartózkodtak az Egyesült Királyságban.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.27. 21:22:51

@Zsuzsi65: szimpatikus az urad :-) a baratnom ferje angol, s ha filmet neznek egyutt, a Spot the Hungarian jatekot uzik, amikor fut a credit.

Shaktee 2017.02.27. 21:25:01

@Zsuzsi65: Szép a házad.

Sajnos a mai posztrol nem tudok sok jot irni..

Shaktee 2017.02.27. 21:26:04

@kisrumpf: Nemigen tudok más gyenge Meryll filmet mondani..ennyi talán neki is belefér.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.02.27. 21:27:46

@kisrumpf: koszi :) Igen, mindig azt szokta mondani, hogy egy ilyen "kis orszagnak", mint a mienk drukkol, mert megerdemeljuk :) igy volt pl. akkor is, mikor USA-Magyarorszag vizilabda meccsen voltunk itt LA-ban par eve, es odaultunk a magyar szurkolok koze termeszetesen :)))

kék madár 2017.02.27. 21:37:52

@Zsuzsi65: arra a turistabuszra kellett volna felferni es akkor Ryan Goslingot/Emma Stonet is megfogdoshattuk volna

Shanarey 2017.02.27. 21:38:23

@M. Péter:

Oké, de ez nem igazán válasz a kérdésemre, mert ez igazából akkor lesz releváns, amikor befejeződnek a tárgyalások és az még két-három év. Az eü vacak nem fizetése itt vagy Magyarországon, az a magyar jog szerint mindenképpen szabálytalan.

kék madár 2017.02.27. 21:43:27

@Zsuzsi65: "meg a legadazabb Trump-hivoket sem irritalta"
tele volt emigransokkal, kulfoldiekkel a terem, szerintem egy igazi Trump hivo be se merte kapcsolni a tv-t

tanato 2017.02.27. 21:53:15

@Shanarey: Ezért írtam csak zárójelben kérdőjellel.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.02.27. 22:02:09

@kék madár: haha, hat, eletreszolo elmeny lehetett azoknak a szerencseseknek, akiket bevittek az elo musorba :) ez volt a kompenzalas azert, hogy a szokatlanul "hideg" kaliforniai telben fagyoskodtak elotte kint a buszon :))) tegnap nem volt tobb kb. 13-14c-nal nap kozben...

tűzcsucsu 2017.02.27. 22:08:58

halihó mindenkinek!

Szándékosan lett ilyen a poszt. Kicsit trollkodni akartam a trollok földjéről.
A ház a magyarországi házunk volt, eladva mikor kijöttünk, ezért is olyan üres, előtte készültek a képek. Csak azért kerültek a képek fel, mert azt akartam vele kifejezni, hogy azt gondoltuk otthon vagyunk, de nem. Volt nincs.
A parasztházak meg, igen, sötétek. De én azt vallom, ha menthető egy ilyen egy faluban, akkor mentsük meg, ne épüljön helyette ál mediterrán házikó, mert az olyan mint a régi kocka házak. Ez a lényeg. A verandán meg mi legyen? döglött macska? Orszlán fej? Egyébként a virágartók még padlásról származó zsíros bödönök. Ha szép falu, akkor a best of otthonról, Vérteskozma. Ajánlom mindenkinek megtekintésre. Vérteskozma, Kőhányás, Majk, Várgesztes, Gánt környéke...
Nem keresek jól egyébként, de most el vagyok így, majd változik ez is.
Mivel időnk nincs, nekünk tökéletes a norvég mentalitás, nem hiányzik a déli temperamentum, én jól el vagyok így is. A természet pedig nekem itt tökéletes, sötét van? Hülyeség! Depi? Hülyeség! ITt sem minden tökéletes? Olyan sehol sincs.
A norvég álomnak vége? Csak annyira, mint az amerikainak, szerintem.

kék madár 2017.02.27. 22:24:36

@tűzcsucsu:
"Szándékosan lett ilyen a poszt."
erre szoktak azt mondani, hogy az jo, mert viccnek durva lett volna

kék madár 2017.02.27. 22:27:22

@Zsuzsi65: hat ha Denzel osszeadna engem Ryan Goslinggal 100 milii ember elott, el is sirnam magam

M. Péter 2017.02.27. 22:30:07

@Shanarey: Arról van szó, hogy aki nem dolgozik, hanem tanul, vagy csak a megspórolt pénzéből él, annak 3 hónap után kell betegbiztosítás, ez lehet magánbiztosítás vagy más országban kiállított EHIC is, egyébként nem a betű szerint értelmezett uniós jog szerint tartózkodik az országban.

2017.02.27. 22:36:59

Csehszlovák vagyok, de délen élek
Jugoszláv vagyok, de északon...Trabant.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.27. 22:38:59

@M. Péter: a feleségem öt éven keresztül nem dolgozott és végig volt egészségbiztosítása, Nem magán de az miért is lényeges itt tartózkodás esetén?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.02.27. 23:06:14

@Shanarey:

Még mindig nem esett le a lényeg?

Túl sok a bevándorló, ez az alapvető gondjuk. Mármint nem a nagytőkének, hanem a népnek. A nagytőke szereti a bevándorlást mert alacsony a születésszám UKben is.

De bevándorló és bevándorló között is hatalmas különbség van.

A 2. generációs pakisztáni meg indiai már állampolgár, a kelet-európai kalandor valószínűleg a közelében sincs, tehát nincs politikai hangja, lazán ide-oda "mozgatható", könnyen lehet a "hangtalan" tömeggel hangulatot kelteni.

Nem volt furcsa hogy pont a kelet európaiak ellen ment a Brexit előtt is a hergelés? A többiről miért nem beszélt senki? Ja mert ők már tényezők...

A lényeg hogy megszavazazták a Brexitet.

Most pedig ismét felcsapnak az indulatok a k-európai bevándorlókkal szemben.

"A kilépéstől kezdve pedig még tovább szigorodnának a rájuk vonatkozó szabályok, így például vízumért kellene folyamodniuk és korlátoznák a szociális segélyekhez való hozzáférésüket is."

Ez már elég durva, pl. a kelet-európai mosogató lazán nem fog vízumot kapni, hiszen ott van már a színes dolgozó a melóra meg a többi.

A szociális segélyrendszer leépítése is pontosan azt fogja szolgálja hogy a kelet-európainak minél kevesebb esélye legyen megkapaszkodni az országban.

Eközben a már állampolgár bevándorlók vígan tengethetik tovább életüket ott.

És hogy miért a kelet európaiak vannak kipécézve ilyen csalárd módon?

Nagyon egyszerű nagyhatalmi okai vannak : a kelet európai nem szapora, alacsony születésszámmal élő népek, bárhol is éljenek a nagyvilágban. Ez a jelenlegi tendencia, ezek statisztikák, Európában a fehér ember egyszerűen nem elég szapora.

Így pedig a kelet európai nem szívesen látott vendég többé, ennyi a történet.

A nagytőkét semmi más nem érdekli csak a termelés menjen, és jelenleg úgy látja hogy ugyan kicsit szorítani kell a bevándorláson mert elege van az őslakosoknak, de azokat nem szeretnék szorítani akik szülnek is az országba ezáltal biztosítva a jövő munkaerejét is.

2017.02.27. 23:09:40

"Otthon akarok lenni..." - nyoszorogte E.T. alig erthetoen. "Tessek, hova?" - kerdezte a taxisofor, kisse ingerulten. "Haza.. haza....." - nyoszorogte ujbol E.T., ezuttal jobban probalt artikulalni. "Pontos cimet kerek szepen" - mondta a taxisofor, de mar elindult a Blaha fele bizva benne, hogy nem ez lesz a jo irany, es sajnos kerulni kell. Szerette a szombat estet es egyben utalta is, mert ki nem allhatta ezeket a kezmuves soroktol berugni kepes hipszter pocsoket, de persze a penz jol jon, gondolta, mert ezek a szerencsetlenek tobbnyire mindig keson veszik eszre a kerulot, a fenyegetozes pedig toluk tobbnyire ures dolog, beszari alakok ezek jozanul, igazan konnyu toluk megkapni ami jar. Ezuttal azonban kezdett ideges lenni mert a visszapillantobol latta, hogy E.T. kozben elfekszik a hatso ulesen es ez tobbnyire annak az elojele szokott lenni, hogy utana gyomorsavval es alkohollal keveredett gyrosmaradekot mosogathat az ulesrol hajnal haromig, ezt utalta a legjobban, de E.T. kesz volt, egyszeruen keptelen volt megmondani, hol van otthon. "Elhagytuk a Blahat, az Ulloin vagyunk, Kispest fele akkor?!" - kerdezte a taxisofor ketsegbeesve, igazabol mostmar jo lett volna, ha tenyleg ez a jo irany. "Haza..." - mondta megint E.T. "Pontos cim kell bazmeg, en mit kezdjek azzal, hogy otthon, bazmeg." - veszitette el turelmet vegleg a taxisofor. "Kibaszlak a Del-Pestinel, majd ok rendberaknak, hulye drogos" morogta magaban. "Ne tessek... en csak otthon akarok lenni..." - mondta E.T. mikozben probalta visszatartani a gyrost. "Hova mar a kurva eletbe?!" - uvoltotte a taxisofor, de E.T-nek mar nem volt ideje valaszolni mert a taxisofor tenyleg kibaszta a Del-Pestinel, pont idoben, a gyros mar a jardat erte szerencsere.

Ne haragudjatok de tenyleg ennyit ertek ebbol az egeszbol, ugy tunik, ez a "hol vagyok otthon" sorozat majdnem olyan sulyos mint az az elso palyazat, az "En es Magyarorszag". :D

De amugy a Premier League szerintem is tul van ertekelve. :D

kék madár 2017.02.27. 23:26:20

@mojyo: erre van egy nagyon egyszeru kepletem, ha mar nem rugozok azon, hogy mi a jo nekem: ha az uj orszagom valutaja erosodik vagy a forint, akkor mar meg tudom hatarozni, hogy hol vagyok itthon

Shaktee 2017.02.27. 23:42:04

@kék madár: denzel szája nagyon legörbült szegénynek..s azt hiszem joggal.

Nagyon kedveltem a Manchestert is, Casey-t is szerettem benne, de szerintem - ha szabad hasonlítgatni - Denzelé volt az én Oszkárom.

M. Péter 2017.02.27. 23:49:28

@diggerdriver: Ha te dolgozol, akkor a családod is veled lehet, ezzel nincs gond. Ha viszont valaki nem dolgozik és nem számít uniós dolgozó családtagjának sem, akkor 3 hónap után már kell az egészségbiztosítás, ellenkező esetben már nem az uniós szabályok szerint tartózkodik az országban. Ezt most kezdik nagyon keményen betartatani, pl. elutasítják az állandó lakos státusz igazolására irányuló kérelmeket, ha a kérelmező 5 éve itt lakik, de megszakítások vannak a munkaviszonyában, és arra az időre nem volt egészségbiztosítása. Ezért el tudom képzelni, hogy a már ittlevőkkel is hasonlóan szigorúak lesznek.

2017.02.27. 23:50:38

@kék madár: En ertem, gondolom mindenkinek egy kicsit mas definicioja van ra, mert annyira fugg ez az egyeni komforterzettol meg a prioritasoktol. Erdekes tema amugy, meg beszelgetni, olvasgatni rola is erdekes, de azt hiszem ez a blogos mufaj megse nekem valo, faraszt engem ez az ennyire intim szemlelet, hogy a neuronok kozotti interakciot is latni kell hozza, hu de kinos, szerintem pszichopata vagyok, sajnos engem taszitanak az emberek ilyen kozelrol, igazabol nem is tudom, mit keresek itt. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.27. 23:56:01

@M. Péter: Na de miért ne lenne? Idejön választ egy orvost és bejelentkezik. Nem beszélve arról hogy ha itt él öt éve ahogy mondod munka nélkül akkor miből él? Tegyük fel hogy feketemunkán de az miért gátolná hogy orvost válasszon?

FutureFry 2017.02.28. 00:02:24

@mojyo: E.T. csak telefonálni akart haza (elintézni az jöjjenek érte, mert ugye tudta hogy az über arrafelé nem szolgáltat). Viszont tényleg besörözött+berúgott:
youtu.be/0xWMqsZOYWg

(Tudom, ráéreztem hozzászólásod lényegére)

kék madár 2017.02.28. 00:07:09

@mojyo: mit keresel itt? Hat vadidegenekkel tarsalogsz kinos, faraszto temakrol, mi sem termeszetesebb ennel?

2017.02.28. 00:10:56

@FutureFry: Nahat, tudtam en! :D

Pedig nem is lattam ezt a filmet amugy, en tenyleg ennyire sekelyes alak vagyok, de gyerekkent mindig rohogogorcsot kaptam attol, ahogy kinez es sose birtam megnezni, csak ilyen kulturalis utalas formajaban ismerem, hogy o foglalkozik sokat ezzel a hol van az otthon kerdessel, en igy ideillonek ereztem beirni ehhez a sorozathoz, mert mar regota vannak ilyen posztok igazabol, ez pedig tenyleg olyan, mintha nehany doboz sor mellett irta volna az iroasztalanal, nem tudok en ezzel mit kezdeni sajnos, dehat tudom, akkor meg minek kommentelek. Hat ez van, na. :(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.02.28. 00:13:33

@muzzie canuck: political or not....en jot szorakoztam tegnap (ill. ma, mikor bepotoltam azt a par orat, amit nem lattam)...Hogy Trump szerint esett-e a nezettseg v. nem, irrelevans, igy is eleg sokan neztek (valami 30 akarhany millioan az USA-ban, es meg par millioan kulfoldon :) Nekem egyebkent a tavalyihoz kepest nagyon is visszafogottnak tunt politikai szempontbol...
Na, bocs, ma jol szetoffoltuk a posztot Oscarral :)))

Shaktee 2017.02.28. 00:19:41

@Zsuzsi65:

Csak most fogom megnézni a magyar kisfilmet..

www.hollywoodreporter.com/news/oscars-worldwide-tv-audience-867554

ON or OFF ON
:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.28. 00:40:00

Bróhaha, a Premier Ligue kurvajó példa...télleg ez van ott.
:-))))))))))

Hajrá, hajrá, igazatok van, le kell szarni mindenkit és jól éreznie magát az embernek.Semmi más nem kell.

2017.02.28. 00:44:50

@geegee: A Premier League-nal csak a sajtoja a viccesebb, amikor valamelyik csapat kiesik a BL-bol, es akkor csodalkoznak, hogy "hogyhogy nem a mienk nyert, uristen, mi tortent?", es ez van az angol valogatottal az osszes nemzetkozi bajnoksagban is, annyira rohejes.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.28. 00:48:30

@Zoole[uk]: Most olvastam, hogy lesz Pappa Pia című film is...Magyarul különösen jó a címe...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.28. 00:54:18

@M. Péter: Csak így per Terézanyu??
A betyárját... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.28. 01:07:19

@mojyo: Haha, jaja, nem egyszerű.Épp ma alázta meg a kieső Leicseszter a nagy dicső, dobogóra pályázó Liverpoolt.Ugyanolyan bohócliga az is, mint a magyar... :-)

M. Péter 2017.02.28. 01:09:55

@diggerdriver: Nem arról van szó, hogy nem kap orvosi ellátást, hanem hogy nem a szabad mozgásra vonatkozó feltételeket, és így akár ki is lehet toloncolni. Néhány hajléktalant már hazaküldtek ilyen módon.

M. Péter 2017.02.28. 01:10:57

@M. Péter: nem *teljesíti* a szabad mozgásra vonatkozó feltételeket,

2017.02.28. 01:37:58

@geegee: "Ugyanolyan bohócliga az is, mint a magyar... :-)" Jaj mar micsoda szelsosegek ezek. A Premier Liga ciki, de legalabb tele van penzzel es nem az allambol, es megis milliok nezik, hat ez is valami azert. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.28. 01:43:14

@mojyo: Jó, ez igaz.Akkor helyesbítek, nem pont ugyanolyan, hanem egy kicsit másmilyen, de bohócliga az is... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.28. 02:27:30

Nagyon jó a kis Oszi-díjjas magyar film, grat a készítőknek.
Itt sasolható március 5 ig, illetve letölthető a szürkezónás helyekről...

www.mediaklikk.hu/2017/02/18/mindenki/#

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.28. 02:45:44

@puhacica: Huh, ez télleg ott van, mondjuk oda Varmdöre télleg nem sok függöny kell.Medve drága lehet, el tudnék én is ott nyomorogni nagy duzzogva... :D

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.02.28. 04:31:10

az Anaal Nathrakh említésénél győződtem meg róla, a cikk hozzám szól. amúgy a norvégokról és a norvég tájról hasonló benyomásaim vannak turistaként.

puhacica 2017.02.28. 07:26:49

@geegee: ki van ez mar talalva! ha fuggony kell, akkor inkabb tukorfolia, aztan nezegetheti magat kivulrol a delikvens.

tanato 2017.02.28. 07:32:16

@M. Péter: Minden apró részletbe bele fognak kapaszkodni,hogy teljesítsék a Brexitre szavazók káeurópai bevándorlók ellen táplált/politikai propaganda által sulykolt,nem ismeretlen ez szerény kis hazánkban sem más célcsoporttal/ negatív érzelmeit sztereotípiáit.

tanato 2017.02.28. 07:35:42

@Horthy Miklós cselédje: Nagyon sok mindenben nem értek veled egyet Hinta,de ebben igen.Jobban preferálják a gyarmatokról jövőket mint a mi régiónkból érkezőket.És ezt nem csak te mondod Grazból hanem ezt sulykolta az azóta köddé vált Mirjam is aki húsz éve lakik UK-ban és angol férje anyósa apósa stb szélesebb angol rokonsága van.

zuulululu 2017.02.28. 16:23:52

Lenyeg aki ennyit filozofal meg gyozkodi magat az ku*ra nem erzi jol ott magat. Mondjuk ertheto is...Norvegia...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása