oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • London2009: @Je Suis Bogdán László: en az Evitat lattam a Broadwayen. Pont Ricky Martin volt benne Antonio Ban... (2017.10.20. 16:02) New York, New York…
  • gabors: @Virago_1000: "meg newyorkban nem jartam, de ezek szerint ott sem.ismerik a kukat, : de egy nagy ... (2017.10.20. 16:01) New York, New York…
  • gabors: na vegre ... majd elolvasom es kitoltom a maradedk 4906 karaktert (2017.10.20. 15:53) New York, New York…
  • abaya-oman: @gabors: Erdekes, ezt egyszer mi is megkaptuk egy erdelyi lanytol, hogy mi semmilyen magyarok sem ... (2017.10.20. 15:48) Generációs szakadék külföldön
  • Pernilla: @Virago_1000: naná, hogy nem ismerik, hisz ott még kultúra sincs. De majd küldünk nekik párat Bors... (2017.10.20. 15:39) New York, New York…
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. február 17. 06:30,  Itthon vagy otthon avagy Bicskétől Londonig 149 komment

2017. február 17. 06:30 Határátkelő

Itthon vagy otthon avagy Bicskétől Londonig

Hol vagyunk otthon? Mi az, amitől otthonná válik számunkra egy külföldi ország, város? Erről indult nemrégiben egy sorozat a blogon, ma ez folytatódik Digger írásával, amiből az is kiderül, miként kúszik be a bőrünk alá ez az érzés.

Mikor érezted először úgy külföldön, hogy otthon vagy? Volt egyetlen ilyen pillanat, vagy egy folyamat része az érzés? Esetleg soha nem fogod magad otthon érezni? Írd meg a tapasztalatod, véleményed a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

husleves.jpg

„Ez a poszt most az otthonról szól. Hol vagyunk otthon? Persze tudom a standard válaszokat hogy ahol élünk, ahol jól érezzük magunkat, ahol a barátok vannak, stb...

Ez a poszt nem a hazáról szól. Nem a családról és nem a barátokról. Egy megfoghatatlan érzésről szól, az otthon fogalmáról.

Ássunk egy kicsit mélyebbre! 

Ha hazát váltunk, az nyilvánvalóan azt jelenti, hogy másik országba költözünk. Otthont viszont bármelyik országban válthatunk úgy, hogy át sem lépjük a határt. Sőt ha a szomszéd lakásba költözünk már az is otthonváltás. 

Annak a külföldre költözöttnek az esetében, akinek Magyarországon is van háza vagy lakása, egy érdekes kettős helyzet áll fenn. Ha Londonból megérkezek magyarországi házamba, akkor azt mondom, itthon vagyok. Ha visszamegyek Londonba, ahogy átlépem a küszöböt, azt mondom, itthon vagyok. 

Mi határozza meg az otthonosság érzetét? A környezet, az utca, a lakás, netán az ország? Nyilvánvaló, hogy ha Magyarországon vagyok, akkor az egész országra mondhatom, hogy otthon vagyok. Ugyanakkor Angliára nem mondhatom ezt, legfeljebb a kerületre, ahol lakom. Ebből az következik, hogy a környezet ISMERETE az, ami otthonná tesz egy helyet. 

Bicskétől Londonig 

Ugyanakkor az egyik leglényegesebb kérdés az, hogy mikortól érzünk otthonnak egy helyet. Mikor jön el az otthonosság felismerése? Folyamatos történés vagy egy hirtelen megvilágosodás? Egy utcakép, mikor befordulunk a sarkon vagy egy íz, egy illat, egy hangulat? Igen, vannak olyan hangulati elemek, amik előhozzák az otthon varázsát. 

Képzeljük el a következő élethelyzetet! Egy szép napfényes tavaszi napon a '80-as években végigsétálunk fatornyos kis falunk egyik utcáján. Legyen ez mondjuk a Csokonai utca Bicskén. 

Vasárnap délelőtt van, a fákról madárdal hallatszik, pontosabban hallatszana, mert elnyomja a kertekből kiszűrődő „Csipkés kombiné” népszerű sláger hangja, ami decibelversenyben van a szomszéd teraszáról üvöltő „Van nekem egy csíkos gatyám” című örökbecsűvel. 

Az utcában olyan vastagon van jelen a sülő rántotthús szaga, hogy rá lehet könyökölni. A férfiak zöme a kertet ássa az ágyás végén a kazettás magnó segedelmével, de egyéb zajok is vegyülnek a kulturális élvezetbe. 

Valaki éppen teraszkorlátot hegeszt és flexel csiszolja a varratot, hogy ki is nézzen valahogy, míg más a kutyaól szétrágott tetejére szögel másik deszkát, de igen gyakori tevékenység a Trabant, Zsiguli, Skoda mosása, takarítása, szerelése, baszkurálása. Lényeg hogy a férfiemberek a szabadban, az asszonynép a konyhában. 

Vasárnapi ebéd kötelezően húsleves, rántott csirke petrezselymes krumplival, uborkasalátával. Abban a korban Magyarországon bárhová vetett a sors valakit, nagyjából ugyanezt a hangulatot találta. 

Aztán ha jósorsa a világ valamelyik szegletébe vetette és ezekből a hangulati elemekből felfedezett valamit. az máris az otthonosság érzetét hozta el. Volt olyan, hogy itt Golders Greenben beültünk egy olasz étterembe és pontosan olyan ízű tésztát raktak elém, amilyet anyám kézzel gyúrt és szeletelt, majd főzött ki otthon a hetvenes években. 

(Milyen kicsi a világ! Most hogy ezeket a sorokat írom, a lányom telefonon küldött egy képet egy tányér aranysárga marhahúslevesről. Egy perccel előbb írtam róla.) 

Két bőröndtől a teherautóig 

Az otthon hangulatával, az otthonosság érzetével minden ember máshogy találkozik. Míg a haza az emlékeink, úgy az otthon a tulajdonunk. Minden, amit magunkénak érzünk. 

A személyes tárgyaink, a fakacsa-gyűjtemény a polcon, de az otthont jelenti a káromkodás is, mikor mezítláb rálépek a gyerek legójára. Az otthon a miénk. A tulajdonunk. A tárgyaink. 

Mikor kijöttünk ide, két bőröndöt hoztunk. Három hónap múlva már hatbőröndnyi cuccal költöztünk első bérelt lakásunkba. Másfél év múlva a Nissan Primera kombival, lehajtott ülésekkel tetőig pakolva ötször fordultunk, mikor nagyobb lakásba költöztünk. Most már egy teherautó is megtelne a motyóval. 

A vizuális tulajdonszerzés 

Minél több időt töltünk egy helyen, annál jobban otthon érezzük magunkat. A környezetünk megismerésével egyenesen arányosan érezzük magunkat otthonosabban. Ez is egyfajta tulajdonszerzés. Vizuális tulajdonszerzés. 

Csakhogy ehhez az kell, hogy napi szinten lássuk. Hogy minden nap benne éljünk. Minden kirándulás, minden nyaralás ugyanúgy egy vizuális tulajdonszerzés, mégsem érezzük otthon magunkat például Firenzében. 

Otthon lenni valahol nagyon jó érzés. Embere válogatja, ki mennyi idő alatt képes életterének tekinteni a helyet ahol él. Az embernek legbelül, magában kell felépíteni az otthonát. 

Rengeteg befolyásoló körülmény akadályozhatja ezt. Anyagi gondok, családi problémák, munkahelyi stressz: mind-mind romboló tényezők. Egy új országot választva otthonnak, a közös küzdés a problémák legyűrése és egy biztos vágyott légkör kialakulása nagymértékben segít felépíteni egy nyugodt életet. 

Egy dolgot tudni kell. Az otthon az ÉLETÜNK. Az ember nem élhet biztonság nélkül és ezt a biztonságot az otthon adja meg. Belekeverhetném a családot is, de nem teszem, mert ez a poszt az otthonról szól és minden sora érvényes olyanokra is, akik egyedül élnek. 

Valamikor az ántivilágban az emberek felépítették a maguk Kádárkockáját és ha nem váltak el, akkor leélték benne az életüket. Rántott csirke, rizibizi, koviubi... 

Beépülni egy kultúrába 

Ma már az otthonteremtés szinte mindennapi rutinná vált. Kinyílt a világ, költözik boldog-boldogtalan. Ez jó. Nevezhetjük multikultúrának vagy globalizmusnak, de tőlem akár mézes mackónak is, a lényeg, hogy aki teheti, éljen a lehetőséggel. 

Persze tudom, vannak ennek hátrányai is. A minap a feleségem csinált egy egyébként kiváló rakott tésztát. Mondom neki hogy finom volt, de egy kicsit angolos. Azonnal visszakérdezett, hogy sótlan volt? Az. Az angolok sótlanul főznek. 

Az ember egyéniségétől függ mennyire képes beépülni egy kultúrába és milyen hamar talál ott otthonra. Aki az új helyen is az előző otthonát keresi minden fűszálban, annak nehezebb. 

Vannak alapvetések persze, amiből nem engedünk. „A krumplileves legyen krumplileves”. Alapvető tévedés az, hogy a beilleszkedés az új országba az az otthonteremtés feltétele. 

Mondok egy példát. Nekem a karácsony az december 24.-én este kezdődik. Az nekem a szenteste, az nekem a fadíszítés ideje. Ha beilleszkedett bevándorló létemre már december elején ott virítana a feldíszített fa a lakásomban, attól kifejezetten idegennek és otthontalannak érezném a környezetem. 

Lehet átvenni szokásokat. Látjuk, hogyan terjed a Valentin nap vagy a Halloween angol hagyománya világszerte. Viszont a karácsony meghittségét, a szenteste varázsát nem hagyom elvenni. Az az enyém, attól IS vagyok magyar és annak magyar hagyományok szerinti megünneplése az OTTHONOM RÉSZE. 

Azt szokták mondani, hogy az otthont meg kell teremteni. Igaz. A személyes tárgyak az asztalomon, a bátyám képe a falon, mind-mind az otthonteremtés része. 

Mégis azt mondom, hogy az otthonosság érzete, az valahogy bekúszik az ember bőre alá. Valahogy kialakul. Ha tizedszerre látom a nagycsöcsű eladó csajt a török boltban, az is az otthonosságot erősíti, meg ha este nem találok parkolóhelyet, az is. 

Hiányzik a magyarországi otthon? 

Persze. Ha ott élnék, hiányozna Golders Green? Persze. Hiányzik a gyerekkorunk, a fiatalságunk? Igen. A hiányérzet az ember életéhez ugyanúgy hozzátartozik, mint az elégedettség érzése. 

Hiányzik a magyar otthonom, de elégedett vagyok az itteni életemmel. Ez így van jól. Ezzel semmi baj nincs. 

Na jó, azt hiszem eleget rágtam a gittet, azt kívánom minden olvasónak, hogy bárhol van a világban érezze otthon magát mindenhol.”

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!

Az történt, hogy időt, fáradtságot (a többit hagyjuk...) nem kímélve történt egy nagy fejlesztés a Határátkelő oldalon, ahol mostantól közel ezer (igen, 1000!!) külföldi állásajánlat közül válogathattok a világ rengeteg részéből. Jó, nem? :)

HÍRMONDÓ

Csúnya meglepetés érhet az orvosnál hazaköltözés után

Amikor az ember hazaköltözik külföldről, és munkába áll, akkor joggal feltételezi, hogy (mivel vonják tőle a járulékokat) az egészségügyi ellátása is ismét ingyenes lesz. Na, ez a nagy tévedés, ami akkor kínos, ha már az orvosnál vagy a kórházban derül ki.

Már nem a telefon a fő kapocs

Már nem telefonon kommunikálnak a legnagyobb arányban a külföldön dolgozó magyarok a magyarországi rokonokkal, ismerőseikkel - a többi között ez derül ki egy friss kutatásból.

Határátkelők nélkül olimpia sem lesz

A budapesti olimpiai pályázat kapcsán kialakult vitában egy kérdés ritkán merül fel: ha el is nyeri Magyarország a rendezés jogát, ki fogja megépíteni a létesítményeket?

Gyengén teljesít a magyar gazdaság

A tavalyi utolsó negyedéves (előzetes) adatok alapján a nem túl erős magyar GDP-adat miatt Magyarország az uniós növekedési rangsor utolsó harmadába szorult. Mert hát ugye az ország jobban teljesít, csak azok a fránya számok ne lennének…

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

http://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4312267114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

jojó78. 2017.02.17. 22:28:16

@LittleG (uk): Ha megtalálod a videoklipet valahol, küld már el a linket légyszíves! Nem sürgős, ráér még ma :))))))))))))))))))
Nekünk is kedvenc helyünk Durdle Door. Még csak 5-6 alkalommal voltunk :)))

jojó78. 2017.02.17. 22:30:54

@diggerdriver: Jól megfogalmaztad az érzéseket. Főleg az utcán végigsétálós rész leírása tetszik. Az emlékek........ :)

puhacica · http://www.koloreditors.co.uk/ 2017.02.17. 22:41:30

@diggerdriver: dehogy megyek, hat bolond vagyok en? :D

a masik vendegmunkas odaat mutogatja a szar allagu krunplijat. :)))

puhacica · http://www.koloreditors.co.uk/ 2017.02.17. 22:42:43

ja es egyetertek @jojó78.: val, az a tavaszi vasarnap delelott... mintha tegnap lett volna. :)

macamuca [IHUN] 2017.02.17. 23:29:31

@diggerdriver:
Atyaég , Londóniában hó van????
Innen, nagyonvidékről vigyek egy kis meleget?, ma 12 fok volt (5-tel többnek érzett, a 74 %-os páratartalom miatt)....
:)))))))))))))))))))))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.18. 00:02:01

@diggerdriver: egesz komolyan erdekel,
Te minek hatarozod meg magad angliaban

Herr Géza 2017.02.18. 00:48:53

@hagyma: Na b+, most már tényleg a tököm tele a napi műsoroddal.
Először és utoljára: a vendégmunkás kifejezés német eredetű (a Gastarbeiter tükörfordítása
), ami a 60-as években született és az akkor államilag verbuvált, szervezett keretek között, eredendően konkrét meghatározott időre és család nélkül Németországba hozott első sorban dél-euröpai (portugál, olasz, spanyol, török), jugoszláv, majd később az NDK vonalon magyar, cseh, lengyel, kambodzsai, laoszi, vietnámi, kubai, etióp és egy két egyéb barátinak számító arab országból jövő munkaerőt jelentette. Pont.
Ezen emberek nagy része az idő lejártával, ill. az államközi szerődések (az NSZK-ban már a 70-es években) történő felbontásával vissza is tért a hazájába, sokan azonban maradtak, majd a családjukat is kihozták, hosszú távra letelepedtek itt, bár döntő többségük nem tervezte, hogy végleg itt marad. Őket is továbbra is vendégmunkásoknak hívták.
A hivatalos terminológia szerint ezzel szemben a politikai/gazdasági menekültek és egyéb bevándorlók valamint a kiküldöttek soha nem voltak vendégmunkások, de még csak a mezőgazdaságban szezonálisan foglalkoztatottak sem. Az más kérdés, hogy mivel a státuszuk nem volt a homlokukra tetoválva, a köznép nem feltétlenül tudta őket egymástól megkülönböztetni, így gyakran használták tévesen (!) is a szót válogatás nélkül minden mediterrán vagy kelet-európai, ázsiai, arab külföldire, erőteljesen pejoratív töltéssel.
Mára a német nyelvből szinte teljesen ki is kopott a szó.

Na ezért nem lehet itt gyakorlatilag senkire sem használni a "vendégmunkást", mert már az a feltétel sem teljesül, hogy szervezett körülmények között/államközi szerződés keretében jött volna ki bármelyikünk is.

Gyanítom úgysem érted a lényeget és fújod tovább a saját hülyeségedet, de azt még megkérdezném, angolul van olyan kifejezés, hogy "guest worker" ?

gabors 2017.02.18. 02:27:20

@Herr Géza: "angolul van olyan kifejezés, hogy "guest worker" ? "

hogy lenne ?? :-))) (Trumpot kellene megkerdezni hogy a lengyelek azok mik voltak amikor epitettek a kaszinokat Atlantic Cityben ???)

montroyal ( CAN qc) 2017.02.18. 05:28:03

Off udv mindenkinek Thailnd megvolt, rovid volt de azert lattunk valamit Koh Samui, Bangkok,Pattaya szep vissza kell jonni

adg 2017.02.18. 06:02:19

@macamuca [IHUN]: "vigyek egy kis meleget?, ma 12 fok volt"

Hahahahahaaaa :D Ha azt mind elviszed, meg akkor is dermeszto hideg marad. :))
12 fok, eszak sziberia...

gabors 2017.02.18. 06:16:26

@montroyal ( CAN qc): cruise line shit is FAKE .....

hope you get the virus and shit for days :-)))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2017.02.18. 07:33:56

@adg: sajnos nem megyunk ffeletek pedig szerettuk nagyon @gabors: meg nem ettunk csak a hajon meg ha kirandulason valamilyen szalloda ettermebe visznek az utcan nem fogunk semmit enni ..foleg nem kutat se pakant... megha azt mondjak hogy cike akkorse kell..:-)))

gabuschka 2017.02.18. 08:19:50

Nagyon jó poszt, szeretem a hangulatot, amelyet Digger teremt az írásaiban. Jót írtál! :-)

somlobodog 2017.02.18. 08:23:21

@hagyma: te is az vagy. :)) Tömöd magadba a hurkakolbaszt meg a töltött káposztát az usaban. És Magyarországra jarkalsz nyaralni mióta van egy kis kék könyved hogy utazhatsz. És magyar blogokra irogatsz. És követed a magyar híreket. Szóval vendegmunkas vagy. Csak kicsit sokáig vendegeskedsz itt:)))

somlobodog 2017.02.18. 08:23:34

@Herr Géza:) zseniálisan intelligens. De ahogy végén te is megjegyzed: ez sajnos csak gyöngy a disznó elé :). Én jól szórakozom rajta mert a mindennapi életemben ilyenekkel nem találkozom. Kicsit olyan mint egy valóság show szereplő a fazon. Remélem nem lesz kitiltva azért. Én megveszem a könyvét tutira. :)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.02.18. 09:13:01

Ussetek meg, de mi pl kb gyalog 20 percre a volt albinktol vettunk lakast. Mert ismerjuk ezt a reszt, olcso is szeretjuk is. ( Csak a korhazat kene megszuntetni, mert az katasztrofa)
Egyebkent nem ertem, miert baj , ha valaki megtartja a magyar identitasat. Mi is magyarl tanitjuk itthona fiunk, majd a bolcsoben felveszi az angolt, pikkpakk, viszont a nagyszulokkel nem fog tudni angolul beszelni. Es nem is akarjuk, hogy hozzajuk angolul beszeljen.

articsóka60 2017.02.18. 09:19:14

@blackhairlady: Oh, végre valaki, aki szintén így csinálja! Engem mindig kinevetnek a sok tészta és főleg a villa miatt. Pedig az úgy jó! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 09:57:01

@articsóka60:
Én is sok tésztával szeretem de nem értem a villát. Kanállal szedek tésztát és eszem is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 10:00:15

@tildy[UK]: Nagyon jól csináljátok. Ráadásul asz utolsó percben vettetek lakást.
Dolgoztam felétek. Az Excel mögött az öböl túloldalán van egy régi sokemeletes malom, ott. Tetszett az a gyaloghíd amire lift viszi fel az embereket.

Dikusz 2017.02.18. 10:14:48

@Zoole[uk]: :))))))
Már éppen kérdezni szerettem volna, hogy mit jelent az "új magyar"? Mert én aztatat nem tudom kire utaltál.
A faserozottnál meg @blackhairlady: bizonyára melléütögetett, mert a billentyűzeten az "e" bötű az "í" mellet van :)

A felétek az merrefelé van?

Shanarey 2017.02.18. 10:35:46

@Herr Géza:

Ne görcsölj rajta, ugyan olyan szimptómák jellemzik őt is mint a Bulgáriában élő meg nem értett "zsenit" Van egy egy kedvenc szava mindkettőnek, s ha ezeket használják, akkor nekik jó, ha nem akkor megbetegszenek.

Zoole Reloaded 2017.02.18. 10:36:45

@Dikusz: nem tudod kik az új magyarok?
Ázsiai felszerzetek?
Indiából vándoroltak be Európába 500-600 évvel ezelőtt és itt felejtodtek,a nyóc ker. tele van belőlük feletek:))

Jól írta a lady,fasérozott lesz az:)
Nyíregyházi vagyok,de nem szarházi:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 10:48:25

@Dikusz:
Ezt az új magyart komolyan kérded?

Náluk nem az van hogy elmegyek hozzátok hanem elmegyek nálatok.

Dikusz 2017.02.18. 11:14:03

@diggerdriver: dehogy kérdezem komolyan. Hogyne tudnám kik azok az újmagyarok, csak elfelejtettem kitenni a mosolygós szmájlit, vagya a "viccvót"-kitálalója engedélyével (le kéne védetni)használt idézetet.

@Zoole[uk]: én nem vagyok nyóckeres, jobb környékről(?) származom - a budapesti "csikágó" környékén nőttem fel, bár akkoriban nem tudtam róla, hogy így hívják. Lehet veszélyesebb környék vót, akkoriban, mint a dzsumbuj.

Zoole Reloaded 2017.02.18. 11:20:22

@diggerdriver: dakota indianok,brazilok stb.:)
Sok nevük van.

Zoole Reloaded 2017.02.18. 11:24:14

@Dikusz: budapesti vagy,a nyoc ker meg Bp.resze,szóval az feletek van:))
Olyan ez mint Digger szerint a Dunán innen mindenki tirpak:))

Én sokat jártam a nyocba,a mindenható ura szabolcsi új magyar:)))

Herr Géza 2017.02.18. 11:41:34

@Zoole[uk]: Jelzem, a fasírt a nagyszüleiméknél és fasért volt. (Palócföld). Ugyanakkor pl. az egér meg "eger". :)))

Zoole Reloaded 2017.02.18. 11:48:22

@Herr Géza: a macska meg gyalogszörös :)))
Na varjal,akkor Te is csak egy tirpak vagy Digger fogalmai szerint,hiszen palocfold is Dunan innen van:)))

Dikusz 2017.02.18. 11:50:07

@Zoole[uk]: akkor én még pünkt nem vagyok az. Budafok a Dunánonnan széle :))

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2017.02.18. 12:13:33

Ha már a fasírt szóba került, kíváncsi vagyok, a minapi izlandi nyelvőr barátunknak csípi-e a szemét ez a szó.

A németből jön (faschieren).

A "fasírtban vagyunk" kifejezés meg a franciából (faché).

A legjobb az egészben, hogy még csak nem is lefordítva vettük át (mint "ez nem rakétatudomány"), hanem fonetikusan (mint "ez nem rakitszájensz"; mekkora hátast dobna ettől az egységsugarú nyelvművelő, nem?).

Kíváncsi vagyok, a nyelvőrök szerint a fasírttal beszennyeztük-e az ősi csodanyelvünket, és a sok-sok germán szennyezés, ami ránk omlott a 19. század környékén, azt okozta-e, hogy az édes anyanyelvünk meg is szűnt azóta, és mi itt mind már valami más nyelven beszélünk.

Ó, a csudába is, de mocsokul rühellem a nyelvőröket meg a nyelvtannácikat, te jó ég. Meg kellene bocsátani nekik persze, elvégre szellemi fogyatékkal élnek.

(Moyjo: NEM neked szól, te nem szoktál nyelvőrködni.:)

Shanarey 2017.02.18. 12:22:02

@Dikusz:

Na azért Budafokon is van belőlük jó pár. S azok a régi szép idők, amikor esténként a rendőrök segítették bezárni a Fészek vendéglőt, avagy a "vendégek" egyharmadát begyűjtötték, mert valaki "véletlenül" késsel rendezett le egy vitát. Az volt az egyik kedvenc helyük.

Dikusz 2017.02.18. 12:31:09

@Shanarey: Budafokon nem ők voltak azért többségben, már amennyiben a tirpákokra gondolsz.
Többször előfordult már, hogy budatétényiek/nagytétényiek kikérték maguknak, hogy ők nem budafokiak.

2017.02.18. 12:34:09

@Nagy kámpics: Oke. :D

Szerintem meg lehet erteni az izlandiakat is, en peldaul nem is tudtam, hogy ennyire tudatosan ovjak a nyelvuket, de mivel szigetrol van szo, teljesen ertheto. Magyarorszaggal pont forditva van, nagyon sok szomszedja van, es az is poen, hogy mi meg pont forditva csinaljuk es mindenfelet atveszunk es magyaritjuk, es a mi nyelvunk meg igy alakul, szerintem mindketto erdekes, igy a nyelvorkodesnek szerintem van letjogosultsaga.

Szerintem ebben az a kerdes, hogy hogyan el tul jobban a nyelv? Az izlandiak nincsenek raszorulva, hogy alakitsak, de ha vannak szomszedok, mint nekunk, akiknek van egy csomo szavaik, amik jobbak, kifejezobbek modern dolgokra, mint a mieink, akkor hamar eljelentektelenedik a magyar, mert sokkal bonyolultabb lesz hasznalni az osszes tobbinel, amit a kornyezetunk hasznal, es akkor erre az az egyik megoldas, hogy atveszunk ilyen dolgokat, hogy "fasirt", meg "kunszt*", es akmor ez is magyarul lesz, es akkor tulel a magyar nyelv. Az izlandiak nem ebben a helyzetben vannak viszont.

*Ezutobbit azert emlitem, mert bar en utalom azt, hogy "nem egy raketatudomany", amit helyette hasznalnek ra, az az, hogy "hat ez nem nagy kunszt", ami szinten idegeneredetu, es egyedul attol "magyarabb", hogy regebb ota van. Csapdaba kerultem, ebbol mar nem johetnek ki jol, ha nyelvorkodnek, ugye? :D

(*kamingaut* Az, hogy "nem lattad jonni" az egy kicsit nekem is tetszik. :D)

Shanarey 2017.02.18. 12:50:35

@Dikusz:

Nem arra gondoltam, hogy Budafokon vannak többségben, hanem ama bizonyos Fészek névre hallgató becsület süllyesztőben. Tétény és Budatétény között a különbség árnyalatnyi, de az tény hogy nem Budafok. Mint már írtam régebben, nekem is van egy Budafoki lakcímem, mégpedig igen közel hozzád. Na meg anno én a XXII. kerületben éltem amíg meg nem házasodtam, s a válás után megint. Életem első lakcímem Nagytétényi volt, a második Budafoki, és most az eddigi legutolsó is Budafoki.

Shanarey 2017.02.18. 12:52:55

@mojyo:

A nyelvőrködésnek azért kellene határokat szabni, de én elsődlegesen a megértést preferálom, nem pedig a bábeli zűrzavart.

Zoole Reloaded 2017.02.18. 13:01:00

@diggerdriver: a multkor az irtad ami a Dunan innen van az mar tirpakia,tisztan emlekszem,pont:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 13:17:21

@Zoole[uk]: Emlékszel te a lófaszt...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

gabors 2017.02.18. 14:37:35

@montroyal ( CAN qc): "meg nem ettunk csak a hajon "

a hajon terjed az virus es gyorsan :-)

nem tudom de valahogy ez hajon udulni nalam elkepzelhetetlen... de vannak ismeroseim akik minden evben mennek :-(

gabors 2017.02.18. 14:39:07

@Zoole[uk]: "Dunan innen van " most jobb vagy balpart ??? mert nem mindegy hogy a budaiak vagy a pestiek a tirpakok (vagy mind ala Orban)

Zoole Reloaded 2017.02.18. 14:49:53

@gabors: Szabolcsbol nezve:)
Ali baba az azsiai felszerzet,nem tirpak

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 15:00:40

@LittleG (uk):
Mert még éppen nekik elcsípni egy olyan áron amit meg tudnak fizetni. Az a lakás már most legalább dupláját éri és folyamatosan emelkedik az értéke.

LittleG (uk) 2017.02.18. 15:08:38

@diggerdriver: mikor vették? legalább a dupláját - azért ez nem túlzás kicsit?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 16:01:01

@LittleG (uk): Talán négy éve. Nem túlzás. Iszonyatosan elszálltak a lakásárak.

Ginix 2017.02.18. 17:06:51

@Nagy kámpics: @mojyo: ide kapcsolódik kicsit, pont, amit mojyo ír, h ami régebbi, az már nem hat idegennek, pedig pont ugyanannyira idegen, csak már megszoktuk:
seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/15.html

gabors 2017.02.18. 17:13:38

@Zoole[uk]: "Ali baba az azsiai felszerzet,nem tirpak " ez valami rasszista vicc mert tenyleg nem ertem :-)

gabors 2017.02.18. 17:24:04

@Zoole[uk]: Ali baba az megvan bar nem ertem mire utal sziria menekult abdullah ???

"azsiai felszerzet" ezt abszolult nem ertem, azsiai az meg megvan de mivel masodik szo "nem letezik" igy nem ertem

OK tirpak azt meg ertem is ...

szabolcsbol nezve ??????

gabors 2017.02.18. 17:25:39

@Zoole[uk]:

azsiai felszerzet ezt egyaltalan !!

Zoole Reloaded 2017.02.18. 17:33:06

@gabors: ismered Ali baba es a 40 rablo mesejet,nem?
OV. Ali baba,Meszaros,Habony meg a tobbiek a 40 rablo:)
Azsiai felszerzet,Az azt jelenti,hogy OV indiai szarmazasu,tehat azsiai,a felszerzet meg annyit,hogy mar keveredet a vére,igy nem tisztaveru mar:)

Szabolcsbol nezve szabolcs megye a Dunan innen van:)

gabors 2017.02.18. 17:40:05

@Zoole[uk]: AHHHHHHHHH !!!

azert koszi hogy a tirpakot nem magyaraztad el az valami roman paraszt ???

Zoole Reloaded 2017.02.18. 17:45:21

@gabors: a tirpakok az egy nepcsoport.
Leginkabb Bekes es Szabolcs megyeben elnek.
Nincs veluk semmi baj,nyiregyhazi leven sok tirpakot ismerek,bar en nem vagyok az.

hu.m.wikipedia.org/wiki/Tirp%C3%A1kok

Zoole Reloaded 2017.02.18. 17:46:15

@gabors: ja nem romanok.
Szlovak tótok.

gabors 2017.02.18. 17:52:19

@Zoole[uk]:

na akkor a tirpakot sem usztam meg :-(((((((((((((((

Zoole Reloaded 2017.02.18. 17:53:53

@gabors: ha nem erdekel es untatlak akkor minek kerdezel........

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 18:16:19

@Zoole[uk]:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

gabors 2017.02.18. 18:54:48

@Zoole[uk]: '@gabors: ha nem erdekel es untatlak akkor minek kerdezel..."

dehogy untatsz ... erdekes volt kevesebb mint egy mondatbol semmit nem ertettem :-)))

es mindig ott volt a smiley is nem ?? :-)

Zoole Reloaded 2017.02.18. 19:00:12

@gabors: "na akkor a tirpakot sem usztam meg :-((((((((((((((("

Ezek a smiley-ik szomorkasnak tunnek,ezek a vidam smiley-ik:)))))))))

Dikusz 2017.02.18. 20:03:17

@Shanarey: azért az egy jó iszolda lehetett:)
Nem tudom mikor jártál errefelé, a Promontor étteremre biztos emlékszel. Most egy puccos hely lett, a '70-es években benne volt a bermuda-háromszögben. A Promontor-Habcsók(most is megvan), meg a Mária Terézia-ban(Rózsa Richárd u.) volt egy, annak nem emlékszem a nevére. A Pistanénit ismerted? (jó kis söröző volt) a XI-XXII.ker.határán, ahol a tuja lekanyarodik a Kamaraerdő felé.

Dikusz 2017.02.18. 20:12:52

@Zoole[uk]: Pedig a Pilisben is sok a szlovák nemzetiségi falu, és azok is Dunáninnen vannak, igen erős öntudattal. Miránk Dobogókő felé buszozva ránkszólt egy kocsmabútor -kora reggel már piás volt, és provokálni akart- hogy beszéljünk szlovákul, ha a faluján megyünk keresztül.

Dikusz 2017.02.18. 20:14:47

@Zoole[uk]: az előző kommentemnél lemaradt: :))))))))

Zoole Reloaded 2017.02.18. 20:24:49

@Dikusz: tudom,Dobogokon is voltam,tobb faluban lattam szlovak nyelven ki irt tablakat a Pilisben:)
Dobogokon van valami kormanyzati udulo/konferrnciaterem,puccos/draga hely volt:)))

Shanarey 2017.02.18. 20:33:38

@Dikusz:

Aminek nem emlékszel a nevére, az a Fészek

Mikor jártam arrafelé ?

Legutóbb novemberben, legközelebb, ha minden igaz, márciusban.

A Fészek helyén, most CIB bank fiók van. Nem igazán iszloda volt, hanem presszó, és kerthelyiség, de a lényegen ez sem változtatott, a 90-es években sűrűn jártak arra a rendőrök, s sajnos jó okkal.

Igen, ismerem az általad említett helyeket, sőt még többet is a kerületben, bár nem voltam az aki efféle helyekre járt, mert az alkohol fogyasztás nálam zéró, emiatt nem lettem volna jó vendég. A Habcsókba gyerekként sokat jártam, sütiért, fagyiért, gesztenyepüréért.

Most épp idő utaztam, mert megnéztem a lakhelyemet a google maps képein, és ott parkol az autóm a ház előtt. :-)

Dikusz 2017.02.18. 21:23:22

@Zoole[uk]: az a Nimród szálló volt valószínű, nem tudom üzemel-e egyáltalán? Sok szálláslehetőség van már ott, több szálláda is, az egyik (Pilis) a volt Honvéd-üdülő, a másik a régi turistaszálló épülete. Egyik sem olcsó, de vannak kisebb panziók is. Az egyetlen hely Budapest környékén, ahol síelni lehet, olyankor tömegnyomor van.
Viszont a Matyi-büfében a világ legjobb zsírosdöfijét lehet kapni lilahagymával:))

Dikusz 2017.02.18. 21:34:23

@Shanarey: a CIB-bank az első körben zárta be ezt a fiókot, évek óta zárva van, és régóta árulják is.
Valószínű azért is szűnt meg a Fészek, úgy emlékeztem, hogy a Habcsók volt a lepukkantabb (ráadásul az iskola közvetlen közelében). Cukrászdába meg a templomnál a Krémesbe jártunk.
A Pistanéni meg jó kis kiülős hely volt, addig, amíg a Stáhl-ék vezették. Nem is tudom működik-e egyáltalán. A Promontor-étterem szerintem nagyon drága.

Legközelebb, ha erre jársz, integess nekem, a lottózó melletti tízemeletesben lakom, ahol a manikűrös van:))

Zoole Reloaded 2017.02.18. 21:37:42

@Dikusz: lehet,nem emlekszem a nevere
Azt tudom,hogy nagyon védték,sok ör volt.
Volt nagy uszodaja,szauna,jacuzzi es nagyon jol foztek:)

A legjobb helyen ahol voltam az Högyészen az 5*-os Apponyi kastelyszallo:))

Shanarey 2017.02.18. 21:40:10

@Dikusz:

Oké.
:-)

Összesen 5 db 10 emeletes ház van ott.

Nehéz lenne eltéveszteni.

A Krémesbe még most is betévedek, ha arra járok.

Je Suis Bogdán László 2017.02.18. 22:58:13

@Zoole[uk]: egy telerajzolt nyíregyi kanyhalón :-)

Je Suis Bogdán László 2017.02.18. 23:33:35

@Zoole[uk]:

Noooo, I’m just your average, horny little hungarian devil :-)

Fizetek egykorsó borsót annak aki kitalálja hogy ki mondja ezt, s melyik filmben :-) (a hungarian saját adalél, nem hangzik el a filmben)

Zoole Reloaded 2017.02.18. 23:42:46

@rebel rebel: kis stilu vagy,ki jatszik mar babra:))

Je Suis Bogdán László 2017.02.18. 23:44:30

@Zoole[uk]: Sóher vendégmunkás vagyok kéhlek. micsinyáljak?? :-)

blackhairlady 2017.02.19. 01:37:14

@Dikusz: nem volt az elutes, tenyleg igy hivtak a szuleim:)

Je Suis Bogdán László 2017.02.19. 03:43:59

@Zoole[uk]: Nem ciki az more :-)

Még meg is nyerheti az Euroviziot a Joci.

www.youtube.com/watch?v=IL9P6372LJE

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.02.19. 09:06:19

@diggerdriver: már kicsit bánom, hogy nem 100%-ot. Ha de majd meglátjuk, hogy alakul, idővel úgyis kiltfölde lesz az úticél. Az a híd amúgy kb 10 perc séta tőlünk.

Zoole Reloaded 2017.02.19. 10:10:52

@rebel rebel: Hahaha,nem is tudom ki bazseval:)))

Je Suis Bogdán László 2017.02.19. 13:24:00

@Zoole[uk]: Hát a földid kicsávó ;)

Csak vicc, nemtom hova való a Pápai Joci, nekem tetszik a nóta, esélyes lehet, remélem a giccset kicsit leveszik belõle.

Aztán csak az Üvegtigris lett belõle az este :)

Zoole Reloaded 2017.02.19. 13:40:05

@rebel rebel: Tatai a srac.
Tavol all tolem ez Az egesz Eurovizios faszsag,sorry:((

Hari Seldon 2 2017.02.19. 14:06:20

Jó írás. Érdekes felvetés, ha jó értem, az hogy az otthonosság az egyben egyfajta unalmas megszokást is jelent...

Csak azért írok most, mert csak most értünk "haza"...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.