oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. február 17. 06:30,  Itthon vagy otthon avagy Bicskétől Londonig 149 komment

2017. február 17. 06:30 Határátkelő

Itthon vagy otthon avagy Bicskétől Londonig

Hol vagyunk otthon? Mi az, amitől otthonná válik számunkra egy külföldi ország, város? Erről indult nemrégiben egy sorozat a blogon, ma ez folytatódik Digger írásával, amiből az is kiderül, miként kúszik be a bőrünk alá ez az érzés.

Mikor érezted először úgy külföldön, hogy otthon vagy? Volt egyetlen ilyen pillanat, vagy egy folyamat része az érzés? Esetleg soha nem fogod magad otthon érezni? Írd meg a tapasztalatod, véleményed a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

husleves.jpg

„Ez a poszt most az otthonról szól. Hol vagyunk otthon? Persze tudom a standard válaszokat hogy ahol élünk, ahol jól érezzük magunkat, ahol a barátok vannak, stb...

Ez a poszt nem a hazáról szól. Nem a családról és nem a barátokról. Egy megfoghatatlan érzésről szól, az otthon fogalmáról.

Ássunk egy kicsit mélyebbre! 

Ha hazát váltunk, az nyilvánvalóan azt jelenti, hogy másik országba költözünk. Otthont viszont bármelyik országban válthatunk úgy, hogy át sem lépjük a határt. Sőt ha a szomszéd lakásba költözünk már az is otthonváltás. 

Annak a külföldre költözöttnek az esetében, akinek Magyarországon is van háza vagy lakása, egy érdekes kettős helyzet áll fenn. Ha Londonból megérkezek magyarországi házamba, akkor azt mondom, itthon vagyok. Ha visszamegyek Londonba, ahogy átlépem a küszöböt, azt mondom, itthon vagyok. 

Mi határozza meg az otthonosság érzetét? A környezet, az utca, a lakás, netán az ország? Nyilvánvaló, hogy ha Magyarországon vagyok, akkor az egész országra mondhatom, hogy otthon vagyok. Ugyanakkor Angliára nem mondhatom ezt, legfeljebb a kerületre, ahol lakom. Ebből az következik, hogy a környezet ISMERETE az, ami otthonná tesz egy helyet. 

Bicskétől Londonig 

Ugyanakkor az egyik leglényegesebb kérdés az, hogy mikortól érzünk otthonnak egy helyet. Mikor jön el az otthonosság felismerése? Folyamatos történés vagy egy hirtelen megvilágosodás? Egy utcakép, mikor befordulunk a sarkon vagy egy íz, egy illat, egy hangulat? Igen, vannak olyan hangulati elemek, amik előhozzák az otthon varázsát. 

Képzeljük el a következő élethelyzetet! Egy szép napfényes tavaszi napon a '80-as években végigsétálunk fatornyos kis falunk egyik utcáján. Legyen ez mondjuk a Csokonai utca Bicskén. 

Vasárnap délelőtt van, a fákról madárdal hallatszik, pontosabban hallatszana, mert elnyomja a kertekből kiszűrődő „Csipkés kombiné” népszerű sláger hangja, ami decibelversenyben van a szomszéd teraszáról üvöltő „Van nekem egy csíkos gatyám” című örökbecsűvel. 

Az utcában olyan vastagon van jelen a sülő rántotthús szaga, hogy rá lehet könyökölni. A férfiak zöme a kertet ássa az ágyás végén a kazettás magnó segedelmével, de egyéb zajok is vegyülnek a kulturális élvezetbe. 

Valaki éppen teraszkorlátot hegeszt és flexel csiszolja a varratot, hogy ki is nézzen valahogy, míg más a kutyaól szétrágott tetejére szögel másik deszkát, de igen gyakori tevékenység a Trabant, Zsiguli, Skoda mosása, takarítása, szerelése, baszkurálása. Lényeg hogy a férfiemberek a szabadban, az asszonynép a konyhában. 

Vasárnapi ebéd kötelezően húsleves, rántott csirke petrezselymes krumplival, uborkasalátával. Abban a korban Magyarországon bárhová vetett a sors valakit, nagyjából ugyanezt a hangulatot találta. 

Aztán ha jósorsa a világ valamelyik szegletébe vetette és ezekből a hangulati elemekből felfedezett valamit. az máris az otthonosság érzetét hozta el. Volt olyan, hogy itt Golders Greenben beültünk egy olasz étterembe és pontosan olyan ízű tésztát raktak elém, amilyet anyám kézzel gyúrt és szeletelt, majd főzött ki otthon a hetvenes években. 

(Milyen kicsi a világ! Most hogy ezeket a sorokat írom, a lányom telefonon küldött egy képet egy tányér aranysárga marhahúslevesről. Egy perccel előbb írtam róla.) 

Két bőröndtől a teherautóig 

Az otthon hangulatával, az otthonosság érzetével minden ember máshogy találkozik. Míg a haza az emlékeink, úgy az otthon a tulajdonunk. Minden, amit magunkénak érzünk. 

A személyes tárgyaink, a fakacsa-gyűjtemény a polcon, de az otthont jelenti a káromkodás is, mikor mezítláb rálépek a gyerek legójára. Az otthon a miénk. A tulajdonunk. A tárgyaink. 

Mikor kijöttünk ide, két bőröndöt hoztunk. Három hónap múlva már hatbőröndnyi cuccal költöztünk első bérelt lakásunkba. Másfél év múlva a Nissan Primera kombival, lehajtott ülésekkel tetőig pakolva ötször fordultunk, mikor nagyobb lakásba költöztünk. Most már egy teherautó is megtelne a motyóval. 

A vizuális tulajdonszerzés 

Minél több időt töltünk egy helyen, annál jobban otthon érezzük magunkat. A környezetünk megismerésével egyenesen arányosan érezzük magunkat otthonosabban. Ez is egyfajta tulajdonszerzés. Vizuális tulajdonszerzés. 

Csakhogy ehhez az kell, hogy napi szinten lássuk. Hogy minden nap benne éljünk. Minden kirándulás, minden nyaralás ugyanúgy egy vizuális tulajdonszerzés, mégsem érezzük otthon magunkat például Firenzében. 

Otthon lenni valahol nagyon jó érzés. Embere válogatja, ki mennyi idő alatt képes életterének tekinteni a helyet ahol él. Az embernek legbelül, magában kell felépíteni az otthonát. 

Rengeteg befolyásoló körülmény akadályozhatja ezt. Anyagi gondok, családi problémák, munkahelyi stressz: mind-mind romboló tényezők. Egy új országot választva otthonnak, a közös küzdés a problémák legyűrése és egy biztos vágyott légkör kialakulása nagymértékben segít felépíteni egy nyugodt életet. 

Egy dolgot tudni kell. Az otthon az ÉLETÜNK. Az ember nem élhet biztonság nélkül és ezt a biztonságot az otthon adja meg. Belekeverhetném a családot is, de nem teszem, mert ez a poszt az otthonról szól és minden sora érvényes olyanokra is, akik egyedül élnek. 

Valamikor az ántivilágban az emberek felépítették a maguk Kádárkockáját és ha nem váltak el, akkor leélték benne az életüket. Rántott csirke, rizibizi, koviubi... 

Beépülni egy kultúrába 

Ma már az otthonteremtés szinte mindennapi rutinná vált. Kinyílt a világ, költözik boldog-boldogtalan. Ez jó. Nevezhetjük multikultúrának vagy globalizmusnak, de tőlem akár mézes mackónak is, a lényeg, hogy aki teheti, éljen a lehetőséggel. 

Persze tudom, vannak ennek hátrányai is. A minap a feleségem csinált egy egyébként kiváló rakott tésztát. Mondom neki hogy finom volt, de egy kicsit angolos. Azonnal visszakérdezett, hogy sótlan volt? Az. Az angolok sótlanul főznek. 

Az ember egyéniségétől függ mennyire képes beépülni egy kultúrába és milyen hamar talál ott otthonra. Aki az új helyen is az előző otthonát keresi minden fűszálban, annak nehezebb. 

Vannak alapvetések persze, amiből nem engedünk. „A krumplileves legyen krumplileves”. Alapvető tévedés az, hogy a beilleszkedés az új országba az az otthonteremtés feltétele. 

Mondok egy példát. Nekem a karácsony az december 24.-én este kezdődik. Az nekem a szenteste, az nekem a fadíszítés ideje. Ha beilleszkedett bevándorló létemre már december elején ott virítana a feldíszített fa a lakásomban, attól kifejezetten idegennek és otthontalannak érezném a környezetem. 

Lehet átvenni szokásokat. Látjuk, hogyan terjed a Valentin nap vagy a Halloween angol hagyománya világszerte. Viszont a karácsony meghittségét, a szenteste varázsát nem hagyom elvenni. Az az enyém, attól IS vagyok magyar és annak magyar hagyományok szerinti megünneplése az OTTHONOM RÉSZE. 

Azt szokták mondani, hogy az otthont meg kell teremteni. Igaz. A személyes tárgyak az asztalomon, a bátyám képe a falon, mind-mind az otthonteremtés része. 

Mégis azt mondom, hogy az otthonosság érzete, az valahogy bekúszik az ember bőre alá. Valahogy kialakul. Ha tizedszerre látom a nagycsöcsű eladó csajt a török boltban, az is az otthonosságot erősíti, meg ha este nem találok parkolóhelyet, az is. 

Hiányzik a magyarországi otthon? 

Persze. Ha ott élnék, hiányozna Golders Green? Persze. Hiányzik a gyerekkorunk, a fiatalságunk? Igen. A hiányérzet az ember életéhez ugyanúgy hozzátartozik, mint az elégedettség érzése. 

Hiányzik a magyar otthonom, de elégedett vagyok az itteni életemmel. Ez így van jól. Ezzel semmi baj nincs. 

Na jó, azt hiszem eleget rágtam a gittet, azt kívánom minden olvasónak, hogy bárhol van a világban érezze otthon magát mindenhol.”

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!

Az történt, hogy időt, fáradtságot (a többit hagyjuk...) nem kímélve történt egy nagy fejlesztés a Határátkelő oldalon, ahol mostantól közel ezer (igen, 1000!!) külföldi állásajánlat közül válogathattok a világ rengeteg részéből. Jó, nem? :)

HÍRMONDÓ

Csúnya meglepetés érhet az orvosnál hazaköltözés után

Amikor az ember hazaköltözik külföldről, és munkába áll, akkor joggal feltételezi, hogy (mivel vonják tőle a járulékokat) az egészségügyi ellátása is ismét ingyenes lesz. Na, ez a nagy tévedés, ami akkor kínos, ha már az orvosnál vagy a kórházban derül ki.

Már nem a telefon a fő kapocs

Már nem telefonon kommunikálnak a legnagyobb arányban a külföldön dolgozó magyarok a magyarországi rokonokkal, ismerőseikkel - a többi között ez derül ki egy friss kutatásból.

Határátkelők nélkül olimpia sem lesz

A budapesti olimpiai pályázat kapcsán kialakult vitában egy kérdés ritkán merül fel: ha el is nyeri Magyarország a rendezés jogát, ki fogja megépíteni a létesítményeket?

Gyengén teljesít a magyar gazdaság

A tavalyi utolsó negyedéves (előzetes) adatok alapján a nem túl erős magyar GDP-adat miatt Magyarország az uniós növekedési rangsor utolsó harmadába szorult. Mert hát ugye az ország jobban teljesít, csak azok a fránya számok ne lennének…

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2712267114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.02.17. 06:44:22

Vizuális tulajdonszerzés: mikor először látok egy filmet és minden előzetes infó nélkül is felismerem hogy az itt játszódik a templom melletti utcában. :)

kék madár 2017.02.17. 07:04:03

"You can take the girl out of the country, but you can't take the country out of the girl."

Golf2 2017.02.17. 07:38:01

Jók az állásajánlatok.1600Eur netto buszsofőr.

Taxomükke (UK) 2017.02.17. 07:54:08

A megszokott remek iras, koszonjuk.

A Hataratkelon hogy lehet allashirdetest elhelyezni? Office Managert es bentlakasos apolokat keresek Angliaba.

Határátkelő 2017.02.17. 08:21:36

@Taxomükke (UK): Az egyéni feltöltés lehetősége még fejlesztés alatt van, várhatóan a jövő héten meglesz az is.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.02.17. 09:11:53

Akkor jó volt az az olasz étterem, mert kézzel készült a tészta, mint anno a mamánál, nem dobozból rázták ki. Sosem gondoltam volna, hogy a friss tésztának milyen szenzációs íze (esetenként régi otthont idéző íze) tud lenni. Egyébként fura ez az itthon-otthon, mert még mindig kérdezik a vevőim, hogy "Are you going home for Christmas?", s akkor jön a tiltakozás, hogy "_This_ is home now"... S ez a mondat, hogy "Aki az új helyen is az előző otthonát keresi minden fűszálban, annak nehezebb", ez szép, ez tetszett.

tsabus UAE 2017.02.17. 09:52:40

"Aki az új helyen is az előző otthonát keresi minden fűszálban, annak nehezebb" - Szerintem annak lehetetlen. Ha még most is azon pörögnék, hogy pl. Szigethalmon sokkal közelebb volt (és egyáltalán VOLT) zöldséges, meg nagyobb volt a kert (egy picivel) és a szomszédok sem bámultak a számba annyira... Nos, akkor most sem lennék "itthon" Nottinghamshire-ben.

tsabus UAE 2017.02.17. 09:57:51

Ugyan utalás történt rá (bekúszik az ember bőre alá), de én erőteljesebben is kihangsúlyoznám a megszokást. Mikor felcsillan a felismerés az eladó szemében, mikor - szokás szerint - náluk végzed a heti bevásárlást. Vagy a töksötétben is picit jobbra tartasz a szomszéd utca közepén, mert van egy nagy hupli az aszfalton. Aztán lehetne sorolni a végtelenségig az automatizmussá váó cselekvésekről, melyek egy szokásos, hatékony rituálé részei lesznek. Amikor ez kialakul, otthon vagy. Még ha nem is tetszik a környezet, vagy a szomszédok, akkor is...

tsabus UAE 2017.02.17. 09:59:24

cselekvésekről ---> cselekvéseket
Bocsi...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.17. 10:39:13

@tsabus [UK]:
Szigethalmon? Sokszor jártam át oda a piacra Halásztelekről.

tsabus UAE 2017.02.17. 10:58:28

@diggerdriver: Felépítettük a házat ott, aztán 3 évvel később határátkeltünk. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.17. 11:01:16

@tsabus [UK]:
Így van ez. Én is felépítettem az enyém.

tsabus UAE 2017.02.17. 11:08:20

@diggerdriver: Érdekes, hogy a csend miatt mentünk Rákospalotáról oda. Hazalátogatva viszont már Szigethalmot is elviselhetetlenül hangosnak érezzük. Kutyaugatás, veszekedés, házibuli, autók. Nincs az a csend, mint itt.

Taxomükke (UK) 2017.02.17. 11:46:43

@tsabus [UK]: Szigethalom?
Mi Szigetszentmiklosrol disszidaltunk.
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.17. 12:24:11

@Taxomükke (UK):
Most voltam ott nemrég az okmányirodában. A feleségem Halásztelki.

P.Elliot 2017.02.17. 13:09:57

Nagyon jo poszt mint mindig Diggertol.
Nekem szemely szerint nem a 24-en feldiszitett karacsonyfa adja a hangulatot, mar kijovetelunk elso eveiben sem, most meg csak a rohanas idegesseget adna hogy meg az sincs kesz, sem az otthoni karacsonyi megszokott haletelek, emberek hanem az a pillanat amikor rateszem az ujjamat a lejatszo gombjara, megnyomom es szetarad a szobaban Elvis "If every day was like christmas" cimu szama. jo hangosra allitva. Ez a zene adja nekem meg felsofokon a karacsony igazi belso, nekemvalo hangulatat. Korbeolel, szetarad korulottem, elvarazsol es nem csak engem hanem a csaladomat is es nem is a szovege, meg jol at sem neztem a szoveget, a dallam, az erzes amit ad...Nem tudok visszaemlekezni hogy mikor hallottam eloszor, az biztos hogy mar a lanyom megvolt mert kicsi koratol ezzel nyitunk.Lehetek en a tropusokon, az Antarktiszon, egy lepusztult oduban vagy egy palotaban a karacsony igazi hangulatat senki nem tudja elvenni tolem amig ez a szam ott van mogottem, egyforman erzem, nekem ebben van benne a karacsony erzes. Meg fa sem kell hozza, semmi....
Ott vagyok otthon szerintem ahol a szivemben hasonlo erzesek vannak mas dolgok irant is, ha valami elohozza. Nem feltetlenul a zene, nem is emlekezes hogy valaha otthon hogy volt. Valami azt erzekelteti hogy ide tartozok. Attol meg rendkivul sok szep, kedfves es hangulatos erzesem lehet a regi hazai dolgok utan es korul. Van is. De nem az, nem csak az hozza elo az otthon fogalmat. Most jut eszembe hogy pont ezt irtam le az otthonerzes posztomban hogy az elso otthonos erzest a folyonal csapott meg, a viz, a sodrodo kishalak, a domb, a fejhajtas ra, a zene....

Igen emlekszem a rantotthus szagu utcakra meg a nyuzsgesre de az valahogynem kapott meg mint otthonerzes.
Mindenkit mas erint meg.....Elvis szam engem, mast meg mas, nem is feltetlenul zene....

www.youtube.com/watch?v=1f9uhS01R1k
ez itt spanyol feliratos Elvis de azert ugyanaz.

P.Elliot 2017.02.17. 13:16:53

@kisrumpf: Itt is szamtalan ilyen kerdes van amerikaiak kozott ez csupan annyit jelent hogy otthon toltod-e a szulok hazatajekan az unnepet vagyis autoba ulsz, vonatra vagy repulore es naluk toltod valahol az orszagban .
Ez csak kedves kerdes hogy hol szerintem, tudjak azok pontosan hogy belaktad magad ott es szereted az orszagot.

2017.02.17. 13:25:44

Hű, az a leves de rohadt jól néz ki. A belem kifordul, annyira éhes vagyok. A mamát akarom.

Golf2 2017.02.17. 14:23:29

@diggerdriver: Tízszer láttad a nagycsöcsüt és nem dudáltál neki?

2017.02.17. 15:16:20

@Nagy kámpics: Nekem is kifordul a belem, szerintem undorito. :D

Amugy csak neked (ez most offolas, nem a poszthoz kapcsolodik), de egy ilyet talaltam ma, es mostmar mindig eszembe jutsz ezekrol:

index.hu/kultur/zene/2017/02/17/mick_jagger_lsd-n_utazva_vette_a_birtokat/

Tehat nem LSD hatasa alatt, vagy attol elszallva, hanem rajta utazva, nem vonaton, meg repulon, hanem LSD-n. Es akkor oruljek neki, hogy legalabb az, hogy LSD megvan, es nem ugy irtak, hogy "sav", meg, hogy ez egy "sav utazas" volt.

Nem a vitat szeretnem ujranyitni, csak ugy szembejott velem, hat gondoltam, megmutatom, hogy engem milyen konnyu ilyenekkel kiboritani, foleg, hogy szinte minden napra jut egy ilyen. Neked gondolom nagyon tetszik. :D

Demi78 2017.02.17. 16:03:26

A koltozosdi nalunk is megvolt: eloszor kijottunk egy Fiat Seicentoval telepakolva (bringa fenn). Aztan masfel ev mulva mar ketszer kellett fordulni egy Ford Focus kombival ugy, hogy mosogep az elozo helyen maradt. Ra 3 honapra, 3 ugyanolyan fordulo. Utana masfel evvel kesobb nagyjabol 6-7 fordulo, plusz teherauto berles, plusz motorert, masik autoert kulon menni. Most nem tudom elkepzelni sem mi lesz, ha egyszer koltozunk. Babaszoba osszes butora, sportcuccok, autok, mortor. Hiaba, jobban elunk, mint 4 eve:)

Dikusz 2017.02.17. 16:45:03

@diggerdriver: hát az a leves nagyon jól néz ki.
Meghalok az éhségtől, a lelkem odaadnám érte. Pláne, hogy én is ilyen tésztásan szeretem:)))

Taxomükke (UK) 2017.02.17. 17:08:38

@Dikusz: Pakisztani etteremben ebedeltunk.
Estere sem leszunk mar ehesek, asszem. Nagyon jo volt.

blackhairlady 2017.02.17. 17:08:45

@diggerdriver: Jo poszt volt ez Digger, bar hianyoltam az osrobbanast :) Gyorsan atirtad meg az ejjel? :))
es most megyek es gyurok tesztat a turos tesztahoz, eszembe juttattad anyu kezzel metelt tesztait. A levestesztabol jo kis mellekes penzt csinaltunk anno a 80-as evekben, anyu gyurta, metelte, szaritotta, en csomagoltam es adtam el a munkahelyemen . A rantott hus nem igaz, volt porkolt is meg faserozott:)
Nekem mar a ha'zam sincsmeg Magyarorszagon, en mar itt vagyok itthon, bar meg mindig azt mondom, hogy haza megyek, mert Magyarorszag megmaradt otthonomnak. Valoszinuleg a 45 ev nem tunt el nyomok nelkul, igy ez az otthon erzese sem fog soha.

blackhairlady 2017.02.17. 17:09:57

@Dikusz: mi is ilyen tesztasan szeretjuk, ezert rendszerint villat is teszek a leveses tanyer melle :D

SzZoole 2017.02.17. 18:27:15

@blackhairlady: feleségem is szokott tésztát gyúrni a huslevesbe és kézzel vágja össze:))
Faserozott,de szép szó,felénk is így mondjak a vidékiek:)))

Az meg van,hogy a beszed hibás új magyar egy borítékot kap a sitten.
Kibontja a borítékot és egy fasirt van benne.
Mondja a cigo magában;
Ki a fas irt,hiszen olvasni sem tudok:)))

nyuszigonosz 2017.02.17. 18:29:29

Jót posztot írtál, Digger, tetszik.

blackhairlady 2017.02.17. 18:45:30

@Zoole[uk]: :) ))) Jo vicc
A szuleim meg igy hivtak, en mar kikupalodtam a varosban :DDD

Csodabogár 2017.02.17. 18:46:54

Elgondolkoztató poszt. Tényleg napközben többször eszembe jutott, hogy akkor hol is voltam anno otthon. Először és igazán, azt hiszem Stockholmban, amikor megkaptam két szolgálati lakás után az első saját bérlakásomat és magamra csukhattam az ajtót. Akkor még kilátásban se volt egy esetleges valamikor haza látogatás.
Az első haza út után már csak itthon éreztem magam otthon, pedig akkor még nem gondolhattunk valamikori haza költözésre.
Gyökereim csak itthon vannak, élni viszont akárhol tudnék, innét nyugatra, Europában UK kivételével.

Golf2 2017.02.17. 19:19:13

Off. Betojtak... Nem lesz olimpia:)

gabors 2017.02.17. 19:37:41

@Golf2: "Off. Betojtak... Nem lesz olimpia:) "

pedig mennyit lehetett volna lopni

Meszaros es Meszaros inc lehet csodbe megy ??

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.17. 19:40:20

Na itt vagyok vége a munkahétnek.
Köszönöm mindenkinek a pozitív hozzászólást a negatívra mindjárt válaszolok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.17. 19:45:58

Az otthon az ott van, ahol felkapcsolódunk a wifire...A wifi pedig a Maslow-piramis nulladik, vagy inkább mínusz egyedik szintje...
:D

LittleG (uk) 2017.02.17. 19:47:07

@ChristineK: A multkor eloszor lattam a 80-as evekbeli angol szam videoklipjet (ket srac, hirtelen nem jut eszembe a nevuk, ket szo es talan f-fel kezdodik) es rogton felismertem, bizonyos reszeit lenn forgattak Durdle Door-nal (egy jellegzete lyukas szikla van ott). Olyan fura erzesem lett tole, hogy je, ha ezt tiz eve latom, nem hittem volna, hogy egy augusztusvegi verofenyes napon csak ugy leruccanok majd oda :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.17. 19:58:48

@mojyo: Az első bekezdésre reagálnék. Ha igazán Diggeresen válaszolnék akkor örökre kitiltanának innen. Természetesen én a világért sem mondanék olyat hogy ez egy tahófalvi sötét paraszt megjegyzés volt legfőképpen azért mert nem akarom megbántani a parasztokat.
Nyilvánvalóan kiderül a kommentedből hogy ellentét van a lányom által készített húsleves és teközötted.
Kicsit beszélnék a levesről és értelemszerűen az ellenkezője vonatkozik rád.
Ennek a levesnek az elkészítésébe valaki munkát fektetett. Örömét lelte benne . Ebbe a levesbe valaki beleadta a szívét lelkét és ennek köszönhető a végeredmény. Elfogyasztása elégedettséget és nagyfokú élvezetet jelentett mindenkinek aki kapcsolatba került vele. Még a kutya is örült akinek csak a csont jutott. Ez a leves érték. Sőt a tányér lepattant széle is felbecsülhetetlen érték mert szép emlékek tapadnak hozzá. Szóval összegzésként megállapítanám hogy ez a leves ÖRÖMMEL készült, elfogyasztása pedig ÖRÖMET okozott.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.02.17. 20:01:58

@geegee: "A wifi pedig a Maslow-piramis nulladik, vagy inkább mínusz egyedik szintje..."

LOL, ez nagyon jo! :)

nyuszigonosz 2017.02.17. 20:09:35

@diggerdriver: A kép a levessel - néztem, jó lett volna, Mézgaposta nincs... hát föztem egy levest. :-)

Kösz a lányodnak az inspirációt! :-)

2017.02.17. 20:12:48

@diggerdriver: Kedves egeszsegere mindenkinek, aki fogyasztott belole, orulok neki. :) Azt persze sajnalom, ha megbantott a megjegyzes, sajnos en utalom a huslevest (nem tudtam egyebkent, hogy mi van a kepen, de sajnos nekem nem tetszik), a megjegyzes kizarolag ennek szolt, illetve arra valaszul, hogy valaki pozitivan irja, hogy "kifordul a bele" (a szohasznalat csupan az o kommetjenek kiforditasara szolgalt), nem a posztodnak, vagy a tanyer szelenek, vagy plane nem annak, aki keszitette. Ugy erzem a reakciod kicsit eroteljesre sikerult ehhez kepest, de elofordul, ha az ember szivugyerol van szo. Az izles ilyen dolog viszont, nem erdemes masokeval foglalkozni. :) Kellemes hetveget.

Shanarey 2017.02.17. 20:30:17

Hmmm. az a bizonyos 80-as évek, és az a bizonyos zene 1986-ban volt a csúcson. Hű de utáltam :-) Na és akkor ott volt még a másik zene, amit szintén a pokolra kívántam, az volt a "halvány őszi rózsa mond el hogy imádom őt" Ők voltak a "Balkán Butyik brothers" Ez volt a csúfnevük. Amúgy fogalmam sincs milyen néven futottak.

A leveses kép jól néz ki de engem hidegen hagy mert nem szeretem a levest. Ám a húst azt szívesen kilopnám belőle.
:-)

@geegee:

Ha haza ér az ember vagy akár máshová, akkor a wifi az egy nagyon fontos dolog hogy legyen, és működjön. :-)

A tavalyi nyaralásom alkalmával Hévízen, a lányommal voltam, s ő majd meghalt mert a szálloda wifi kapcsolata vacak volt. Ám én Hévízen már sok helyen nyaraltam így volt egy szomszédos szálloda, amelynek a wifi-je, a jelszó ismeretében elérhető volt számunkra, ha kiültünk az erkélyre. Volt wifi, így a nyaralás tökéletes volt neki.

Pernilla 2017.02.17. 20:54:52

@diggerdriver: húha digger, látszik, hogy nem sikerült ma a posztjaidnál megszokott ellentéteket generálni, ha ezt a kommentet képes voltál sértésnek venni :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.17. 21:13:07

@Pernilla:
Szerintem nagyon kedvesen válaszoltam. Én ilyen kedves vagyok alapból.

Pernilla 2017.02.17. 21:21:30

@diggerdriver: a válaszod valóban kedves volt, de magad írtad, hogy erősen visszafogtad magad :)
Na mindegy, a poszt jó volt, annak ellenére, hogy ez most nem lett olyan provokatív.:)

2017.02.17. 21:23:34

@mojyo:

"mostmar mindig eszembe jutsz ezekrol"

Ó, hát örülök, ha sikerül hatást kiváltani.

Egyébként pont ez az idézett példány nem tetszik. Nem kellene elmondanom, mert csak leleplezem itt magam, de nekem sem tetszik minden mások beszédében.

Asszem, talán tegnap említetted a "nem láttam jönni"-t, na, az viszont tetszik, szerintem mostantól használni fogom. :D

gabors 2017.02.17. 22:04:20

ez az itthon meg otthon tema kezd giccsesedni de nagyon :-(

a wifi az tetszett ... es akkor NYC a homeless-ek sem panaszkodhatnak mert szinte minden parkban van wifi (INGYEN) es rogton otthon is erzik magukat :-)

puhacica 2017.02.17. 22:11:03

@diggerdriver: mit akarsz, te vendegmunkasok gyongye? otthon erezni magad Londonban? ugyanmar! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.17. 22:23:59

@puhacica: Vendégmunkás???
Gyerekiahóra...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A másik vendégmunkás hol van? Tudod a nagyonvidéki.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

jojó78. 2017.02.17. 22:28:16

@LittleG (uk): Ha megtalálod a videoklipet valahol, küld már el a linket légyszíves! Nem sürgős, ráér még ma :))))))))))))))))))
Nekünk is kedvenc helyünk Durdle Door. Még csak 5-6 alkalommal voltunk :)))

jojó78. 2017.02.17. 22:30:54

@diggerdriver: Jól megfogalmaztad az érzéseket. Főleg az utcán végigsétálós rész leírása tetszik. Az emlékek........ :)

puhacica 2017.02.17. 22:41:30

@diggerdriver: dehogy megyek, hat bolond vagyok en? :D

a masik vendegmunkas odaat mutogatja a szar allagu krunplijat. :)))

puhacica 2017.02.17. 22:42:43

ja es egyetertek @jojó78.: val, az a tavaszi vasarnap delelott... mintha tegnap lett volna. :)

macamuca [IHUN] 2017.02.17. 23:29:31

@diggerdriver:
Atyaég , Londóniában hó van????
Innen, nagyonvidékről vigyek egy kis meleget?, ma 12 fok volt (5-tel többnek érzett, a 74 %-os páratartalom miatt)....
:)))))))))))))))))))))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.18. 00:02:01

@diggerdriver: egesz komolyan erdekel,
Te minek hatarozod meg magad angliaban

Herr Géza 2017.02.18. 00:48:53

@hagyma: Na b+, most már tényleg a tököm tele a napi műsoroddal.
Először és utoljára: a vendégmunkás kifejezés német eredetű (a Gastarbeiter tükörfordítása
), ami a 60-as években született és az akkor államilag verbuvált, szervezett keretek között, eredendően konkrét meghatározott időre és család nélkül Németországba hozott első sorban dél-euröpai (portugál, olasz, spanyol, török), jugoszláv, majd később az NDK vonalon magyar, cseh, lengyel, kambodzsai, laoszi, vietnámi, kubai, etióp és egy két egyéb barátinak számító arab országból jövő munkaerőt jelentette. Pont.
Ezen emberek nagy része az idő lejártával, ill. az államközi szerődések (az NSZK-ban már a 70-es években) történő felbontásával vissza is tért a hazájába, sokan azonban maradtak, majd a családjukat is kihozták, hosszú távra letelepedtek itt, bár döntő többségük nem tervezte, hogy végleg itt marad. Őket is továbbra is vendégmunkásoknak hívták.
A hivatalos terminológia szerint ezzel szemben a politikai/gazdasági menekültek és egyéb bevándorlók valamint a kiküldöttek soha nem voltak vendégmunkások, de még csak a mezőgazdaságban szezonálisan foglalkoztatottak sem. Az más kérdés, hogy mivel a státuszuk nem volt a homlokukra tetoválva, a köznép nem feltétlenül tudta őket egymástól megkülönböztetni, így gyakran használták tévesen (!) is a szót válogatás nélkül minden mediterrán vagy kelet-európai, ázsiai, arab külföldire, erőteljesen pejoratív töltéssel.
Mára a német nyelvből szinte teljesen ki is kopott a szó.

Na ezért nem lehet itt gyakorlatilag senkire sem használni a "vendégmunkást", mert már az a feltétel sem teljesül, hogy szervezett körülmények között/államközi szerződés keretében jött volna ki bármelyikünk is.

Gyanítom úgysem érted a lényeget és fújod tovább a saját hülyeségedet, de azt még megkérdezném, angolul van olyan kifejezés, hogy "guest worker" ?

gabors 2017.02.18. 02:27:20

@Herr Géza: "angolul van olyan kifejezés, hogy "guest worker" ? "

hogy lenne ?? :-))) (Trumpot kellene megkerdezni hogy a lengyelek azok mik voltak amikor epitettek a kaszinokat Atlantic Cityben ???)

montroyal ( CAN qc) 2017.02.18. 05:28:03

Off udv mindenkinek Thailnd megvolt, rovid volt de azert lattunk valamit Koh Samui, Bangkok,Pattaya szep vissza kell jonni

adg 2017.02.18. 06:02:19

@macamuca [IHUN]: "vigyek egy kis meleget?, ma 12 fok volt"

Hahahahahaaaa :D Ha azt mind elviszed, meg akkor is dermeszto hideg marad. :))
12 fok, eszak sziberia...

gabors 2017.02.18. 06:16:26

@montroyal ( CAN qc): cruise line shit is FAKE .....

hope you get the virus and shit for days :-)))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2017.02.18. 07:33:56

@adg: sajnos nem megyunk ffeletek pedig szerettuk nagyon @gabors: meg nem ettunk csak a hajon meg ha kirandulason valamilyen szalloda ettermebe visznek az utcan nem fogunk semmit enni ..foleg nem kutat se pakant... megha azt mondjak hogy cike akkorse kell..:-)))

gabuschka 2017.02.18. 08:19:50

Nagyon jó poszt, szeretem a hangulatot, amelyet Digger teremt az írásaiban. Jót írtál! :-)

somlobodog 2017.02.18. 08:23:21

@hagyma: te is az vagy. :)) Tömöd magadba a hurkakolbaszt meg a töltött káposztát az usaban. És Magyarországra jarkalsz nyaralni mióta van egy kis kék könyved hogy utazhatsz. És magyar blogokra irogatsz. És követed a magyar híreket. Szóval vendegmunkas vagy. Csak kicsit sokáig vendegeskedsz itt:)))

somlobodog 2017.02.18. 08:23:34

@Herr Géza:) zseniálisan intelligens. De ahogy végén te is megjegyzed: ez sajnos csak gyöngy a disznó elé :). Én jól szórakozom rajta mert a mindennapi életemben ilyenekkel nem találkozom. Kicsit olyan mint egy valóság show szereplő a fazon. Remélem nem lesz kitiltva azért. Én megveszem a könyvét tutira. :)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.02.18. 09:13:01

Ussetek meg, de mi pl kb gyalog 20 percre a volt albinktol vettunk lakast. Mert ismerjuk ezt a reszt, olcso is szeretjuk is. ( Csak a korhazat kene megszuntetni, mert az katasztrofa)
Egyebkent nem ertem, miert baj , ha valaki megtartja a magyar identitasat. Mi is magyarl tanitjuk itthona fiunk, majd a bolcsoben felveszi az angolt, pikkpakk, viszont a nagyszulokkel nem fog tudni angolul beszelni. Es nem is akarjuk, hogy hozzajuk angolul beszeljen.

articsóka60 2017.02.18. 09:19:14

@blackhairlady: Oh, végre valaki, aki szintén így csinálja! Engem mindig kinevetnek a sok tészta és főleg a villa miatt. Pedig az úgy jó! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 09:57:01

@articsóka60:
Én is sok tésztával szeretem de nem értem a villát. Kanállal szedek tésztát és eszem is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 10:00:15

@tildy[UK]: Nagyon jól csináljátok. Ráadásul asz utolsó percben vettetek lakást.
Dolgoztam felétek. Az Excel mögött az öböl túloldalán van egy régi sokemeletes malom, ott. Tetszett az a gyaloghíd amire lift viszi fel az embereket.

Dikusz 2017.02.18. 10:14:48

@Zoole[uk]: :))))))
Már éppen kérdezni szerettem volna, hogy mit jelent az "új magyar"? Mert én aztatat nem tudom kire utaltál.
A faserozottnál meg @blackhairlady: bizonyára melléütögetett, mert a billentyűzeten az "e" bötű az "í" mellet van :)

A felétek az merrefelé van?

Shanarey 2017.02.18. 10:35:46

@Herr Géza:

Ne görcsölj rajta, ugyan olyan szimptómák jellemzik őt is mint a Bulgáriában élő meg nem értett "zsenit" Van egy egy kedvenc szava mindkettőnek, s ha ezeket használják, akkor nekik jó, ha nem akkor megbetegszenek.

SzZoole 2017.02.18. 10:36:45

@Dikusz: nem tudod kik az új magyarok?
Ázsiai felszerzetek?
Indiából vándoroltak be Európába 500-600 évvel ezelőtt és itt felejtodtek,a nyóc ker. tele van belőlük feletek:))

Jól írta a lady,fasérozott lesz az:)
Nyíregyházi vagyok,de nem szarházi:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 10:48:25

@Dikusz:
Ezt az új magyart komolyan kérded?

Náluk nem az van hogy elmegyek hozzátok hanem elmegyek nálatok.

Dikusz 2017.02.18. 11:14:03

@diggerdriver: dehogy kérdezem komolyan. Hogyne tudnám kik azok az újmagyarok, csak elfelejtettem kitenni a mosolygós szmájlit, vagya a "viccvót"-kitálalója engedélyével (le kéne védetni)használt idézetet.

@Zoole[uk]: én nem vagyok nyóckeres, jobb környékről(?) származom - a budapesti "csikágó" környékén nőttem fel, bár akkoriban nem tudtam róla, hogy így hívják. Lehet veszélyesebb környék vót, akkoriban, mint a dzsumbuj.

SzZoole 2017.02.18. 11:20:22

@diggerdriver: dakota indianok,brazilok stb.:)
Sok nevük van.

SzZoole 2017.02.18. 11:24:14

@Dikusz: budapesti vagy,a nyoc ker meg Bp.resze,szóval az feletek van:))
Olyan ez mint Digger szerint a Dunán innen mindenki tirpak:))

Én sokat jártam a nyocba,a mindenható ura szabolcsi új magyar:)))

Herr Géza 2017.02.18. 11:41:34

@Zoole[uk]: Jelzem, a fasírt a nagyszüleiméknél és fasért volt. (Palócföld). Ugyanakkor pl. az egér meg "eger". :)))

SzZoole 2017.02.18. 11:48:22

@Herr Géza: a macska meg gyalogszörös :)))
Na varjal,akkor Te is csak egy tirpak vagy Digger fogalmai szerint,hiszen palocfold is Dunan innen van:)))

Dikusz 2017.02.18. 11:50:07

@Zoole[uk]: akkor én még pünkt nem vagyok az. Budafok a Dunánonnan széle :))

2017.02.18. 12:13:33

Ha már a fasírt szóba került, kíváncsi vagyok, a minapi izlandi nyelvőr barátunknak csípi-e a szemét ez a szó.

A németből jön (faschieren).

A "fasírtban vagyunk" kifejezés meg a franciából (faché).

A legjobb az egészben, hogy még csak nem is lefordítva vettük át (mint "ez nem rakétatudomány"), hanem fonetikusan (mint "ez nem rakitszájensz"; mekkora hátast dobna ettől az egységsugarú nyelvművelő, nem?).

Kíváncsi vagyok, a nyelvőrök szerint a fasírttal beszennyeztük-e az ősi csodanyelvünket, és a sok-sok germán szennyezés, ami ránk omlott a 19. század környékén, azt okozta-e, hogy az édes anyanyelvünk meg is szűnt azóta, és mi itt mind már valami más nyelven beszélünk.

Ó, a csudába is, de mocsokul rühellem a nyelvőröket meg a nyelvtannácikat, te jó ég. Meg kellene bocsátani nekik persze, elvégre szellemi fogyatékkal élnek.

(Moyjo: NEM neked szól, te nem szoktál nyelvőrködni.:)

Shanarey 2017.02.18. 12:22:02

@Dikusz:

Na azért Budafokon is van belőlük jó pár. S azok a régi szép idők, amikor esténként a rendőrök segítették bezárni a Fészek vendéglőt, avagy a "vendégek" egyharmadát begyűjtötték, mert valaki "véletlenül" késsel rendezett le egy vitát. Az volt az egyik kedvenc helyük.

Dikusz 2017.02.18. 12:31:09

@Shanarey: Budafokon nem ők voltak azért többségben, már amennyiben a tirpákokra gondolsz.
Többször előfordult már, hogy budatétényiek/nagytétényiek kikérték maguknak, hogy ők nem budafokiak.

2017.02.18. 12:34:09

@Nagy kámpics: Oke. :D

Szerintem meg lehet erteni az izlandiakat is, en peldaul nem is tudtam, hogy ennyire tudatosan ovjak a nyelvuket, de mivel szigetrol van szo, teljesen ertheto. Magyarorszaggal pont forditva van, nagyon sok szomszedja van, es az is poen, hogy mi meg pont forditva csinaljuk es mindenfelet atveszunk es magyaritjuk, es a mi nyelvunk meg igy alakul, szerintem mindketto erdekes, igy a nyelvorkodesnek szerintem van letjogosultsaga.

Szerintem ebben az a kerdes, hogy hogyan el tul jobban a nyelv? Az izlandiak nincsenek raszorulva, hogy alakitsak, de ha vannak szomszedok, mint nekunk, akiknek van egy csomo szavaik, amik jobbak, kifejezobbek modern dolgokra, mint a mieink, akkor hamar eljelentektelenedik a magyar, mert sokkal bonyolultabb lesz hasznalni az osszes tobbinel, amit a kornyezetunk hasznal, es akkor erre az az egyik megoldas, hogy atveszunk ilyen dolgokat, hogy "fasirt", meg "kunszt*", es akmor ez is magyarul lesz, es akkor tulel a magyar nyelv. Az izlandiak nem ebben a helyzetben vannak viszont.

*Ezutobbit azert emlitem, mert bar en utalom azt, hogy "nem egy raketatudomany", amit helyette hasznalnek ra, az az, hogy "hat ez nem nagy kunszt", ami szinten idegeneredetu, es egyedul attol "magyarabb", hogy regebb ota van. Csapdaba kerultem, ebbol mar nem johetnek ki jol, ha nyelvorkodnek, ugye? :D

(*kamingaut* Az, hogy "nem lattad jonni" az egy kicsit nekem is tetszik. :D)

Shanarey 2017.02.18. 12:50:35

@Dikusz:

Nem arra gondoltam, hogy Budafokon vannak többségben, hanem ama bizonyos Fészek névre hallgató becsület süllyesztőben. Tétény és Budatétény között a különbség árnyalatnyi, de az tény hogy nem Budafok. Mint már írtam régebben, nekem is van egy Budafoki lakcímem, mégpedig igen közel hozzád. Na meg anno én a XXII. kerületben éltem amíg meg nem házasodtam, s a válás után megint. Életem első lakcímem Nagytétényi volt, a második Budafoki, és most az eddigi legutolsó is Budafoki.

Shanarey 2017.02.18. 12:52:55

@mojyo:

A nyelvőrködésnek azért kellene határokat szabni, de én elsődlegesen a megértést preferálom, nem pedig a bábeli zűrzavart.

SzZoole 2017.02.18. 13:01:00

@diggerdriver: a multkor az irtad ami a Dunan innen van az mar tirpakia,tisztan emlekszem,pont:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 13:17:21

@Zoole[uk]: Emlékszel te a lófaszt...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

gabors 2017.02.18. 14:37:35

@montroyal ( CAN qc): "meg nem ettunk csak a hajon "

a hajon terjed az virus es gyorsan :-)

nem tudom de valahogy ez hajon udulni nalam elkepzelhetetlen... de vannak ismeroseim akik minden evben mennek :-(

gabors 2017.02.18. 14:39:07

@Zoole[uk]: "Dunan innen van " most jobb vagy balpart ??? mert nem mindegy hogy a budaiak vagy a pestiek a tirpakok (vagy mind ala Orban)

SzZoole 2017.02.18. 14:49:53

@gabors: Szabolcsbol nezve:)
Ali baba az azsiai felszerzet,nem tirpak

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 15:00:40

@LittleG (uk):
Mert még éppen nekik elcsípni egy olyan áron amit meg tudnak fizetni. Az a lakás már most legalább dupláját éri és folyamatosan emelkedik az értéke.

LittleG (uk) 2017.02.18. 15:08:38

@diggerdriver: mikor vették? legalább a dupláját - azért ez nem túlzás kicsit?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 16:01:01

@LittleG (uk): Talán négy éve. Nem túlzás. Iszonyatosan elszálltak a lakásárak.

Ginix 2017.02.18. 17:06:51

@Nagy kámpics: @mojyo: ide kapcsolódik kicsit, pont, amit mojyo ír, h ami régebbi, az már nem hat idegennek, pedig pont ugyanannyira idegen, csak már megszoktuk:
seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/15.html

gabors 2017.02.18. 17:13:38

@Zoole[uk]: "Ali baba az azsiai felszerzet,nem tirpak " ez valami rasszista vicc mert tenyleg nem ertem :-)

SzZoole 2017.02.18. 17:15:28

@gabors: melyik reszet nem erted?

gabors 2017.02.18. 17:24:04

@Zoole[uk]: Ali baba az megvan bar nem ertem mire utal sziria menekult abdullah ???

"azsiai felszerzet" ezt abszolult nem ertem, azsiai az meg megvan de mivel masodik szo "nem letezik" igy nem ertem

OK tirpak azt meg ertem is ...

szabolcsbol nezve ??????

gabors 2017.02.18. 17:25:39

@Zoole[uk]:

azsiai felszerzet ezt egyaltalan !!

SzZoole 2017.02.18. 17:33:06

@gabors: ismered Ali baba es a 40 rablo mesejet,nem?
OV. Ali baba,Meszaros,Habony meg a tobbiek a 40 rablo:)
Azsiai felszerzet,Az azt jelenti,hogy OV indiai szarmazasu,tehat azsiai,a felszerzet meg annyit,hogy mar keveredet a vére,igy nem tisztaveru mar:)

Szabolcsbol nezve szabolcs megye a Dunan innen van:)

gabors 2017.02.18. 17:40:05

@Zoole[uk]: AHHHHHHHHH !!!

azert koszi hogy a tirpakot nem magyaraztad el az valami roman paraszt ???

SzZoole 2017.02.18. 17:45:21

@gabors: a tirpakok az egy nepcsoport.
Leginkabb Bekes es Szabolcs megyeben elnek.
Nincs veluk semmi baj,nyiregyhazi leven sok tirpakot ismerek,bar en nem vagyok az.

hu.m.wikipedia.org/wiki/Tirp%C3%A1kok

SzZoole 2017.02.18. 17:46:15

@gabors: ja nem romanok.
Szlovak tótok.

gabors 2017.02.18. 17:52:19

@Zoole[uk]:

na akkor a tirpakot sem usztam meg :-(((((((((((((((

SzZoole 2017.02.18. 17:53:53

@gabors: ha nem erdekel es untatlak akkor minek kerdezel........

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.18. 18:16:19

@Zoole[uk]:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

gabors 2017.02.18. 18:54:48

@Zoole[uk]: '@gabors: ha nem erdekel es untatlak akkor minek kerdezel..."

dehogy untatsz ... erdekes volt kevesebb mint egy mondatbol semmit nem ertettem :-)))

es mindig ott volt a smiley is nem ?? :-)

SzZoole 2017.02.18. 19:00:12

@gabors: "na akkor a tirpakot sem usztam meg :-((((((((((((((("

Ezek a smiley-ik szomorkasnak tunnek,ezek a vidam smiley-ik:)))))))))

Dikusz 2017.02.18. 20:03:17

@Shanarey: azért az egy jó iszolda lehetett:)
Nem tudom mikor jártál errefelé, a Promontor étteremre biztos emlékszel. Most egy puccos hely lett, a '70-es években benne volt a bermuda-háromszögben. A Promontor-Habcsók(most is megvan), meg a Mária Terézia-ban(Rózsa Richárd u.) volt egy, annak nem emlékszem a nevére. A Pistanénit ismerted? (jó kis söröző volt) a XI-XXII.ker.határán, ahol a tuja lekanyarodik a Kamaraerdő felé.

Dikusz 2017.02.18. 20:12:52

@Zoole[uk]: Pedig a Pilisben is sok a szlovák nemzetiségi falu, és azok is Dunáninnen vannak, igen erős öntudattal. Miránk Dobogókő felé buszozva ránkszólt egy kocsmabútor -kora reggel már piás volt, és provokálni akart- hogy beszéljünk szlovákul, ha a faluján megyünk keresztül.

Dikusz 2017.02.18. 20:14:47

@Zoole[uk]: az előző kommentemnél lemaradt: :))))))))

SzZoole 2017.02.18. 20:24:49

@Dikusz: tudom,Dobogokon is voltam,tobb faluban lattam szlovak nyelven ki irt tablakat a Pilisben:)
Dobogokon van valami kormanyzati udulo/konferrnciaterem,puccos/draga hely volt:)))

Shanarey 2017.02.18. 20:33:38

@Dikusz:

Aminek nem emlékszel a nevére, az a Fészek

Mikor jártam arrafelé ?

Legutóbb novemberben, legközelebb, ha minden igaz, márciusban.

A Fészek helyén, most CIB bank fiók van. Nem igazán iszloda volt, hanem presszó, és kerthelyiség, de a lényegen ez sem változtatott, a 90-es években sűrűn jártak arra a rendőrök, s sajnos jó okkal.

Igen, ismerem az általad említett helyeket, sőt még többet is a kerületben, bár nem voltam az aki efféle helyekre járt, mert az alkohol fogyasztás nálam zéró, emiatt nem lettem volna jó vendég. A Habcsókba gyerekként sokat jártam, sütiért, fagyiért, gesztenyepüréért.

Most épp idő utaztam, mert megnéztem a lakhelyemet a google maps képein, és ott parkol az autóm a ház előtt. :-)

Dikusz 2017.02.18. 21:23:22

@Zoole[uk]: az a Nimród szálló volt valószínű, nem tudom üzemel-e egyáltalán? Sok szálláslehetőség van már ott, több szálláda is, az egyik (Pilis) a volt Honvéd-üdülő, a másik a régi turistaszálló épülete. Egyik sem olcsó, de vannak kisebb panziók is. Az egyetlen hely Budapest környékén, ahol síelni lehet, olyankor tömegnyomor van.
Viszont a Matyi-büfében a világ legjobb zsírosdöfijét lehet kapni lilahagymával:))

Dikusz 2017.02.18. 21:34:23

@Shanarey: a CIB-bank az első körben zárta be ezt a fiókot, évek óta zárva van, és régóta árulják is.
Valószínű azért is szűnt meg a Fészek, úgy emlékeztem, hogy a Habcsók volt a lepukkantabb (ráadásul az iskola közvetlen közelében). Cukrászdába meg a templomnál a Krémesbe jártunk.
A Pistanéni meg jó kis kiülős hely volt, addig, amíg a Stáhl-ék vezették. Nem is tudom működik-e egyáltalán. A Promontor-étterem szerintem nagyon drága.

Legközelebb, ha erre jársz, integess nekem, a lottózó melletti tízemeletesben lakom, ahol a manikűrös van:))

SzZoole 2017.02.18. 21:37:42

@Dikusz: lehet,nem emlekszem a nevere
Azt tudom,hogy nagyon védték,sok ör volt.
Volt nagy uszodaja,szauna,jacuzzi es nagyon jol foztek:)

A legjobb helyen ahol voltam az Högyészen az 5*-os Apponyi kastelyszallo:))

Shanarey 2017.02.18. 21:40:10

@Dikusz:

Oké.
:-)

Összesen 5 db 10 emeletes ház van ott.

Nehéz lenne eltéveszteni.

A Krémesbe még most is betévedek, ha arra járok.

SzZoole 2017.02.18. 22:52:35

@rebel rebel: te meg min vigyorogsz?:))

Shaktee 2017.02.18. 22:58:13

@Zoole[uk]: egy telerajzolt nyíregyi kanyhalón :-)

Shaktee 2017.02.18. 23:33:35

@Zoole[uk]:

Noooo, I’m just your average, horny little hungarian devil :-)

Fizetek egykorsó borsót annak aki kitalálja hogy ki mondja ezt, s melyik filmben :-) (a hungarian saját adalél, nem hangzik el a filmben)

SzZoole 2017.02.18. 23:42:46

@rebel rebel: kis stilu vagy,ki jatszik mar babra:))

Shaktee 2017.02.18. 23:44:30

@Zoole[uk]: Sóher vendégmunkás vagyok kéhlek. micsinyáljak?? :-)

blackhairlady 2017.02.19. 01:37:14

@Dikusz: nem volt az elutes, tenyleg igy hivtak a szuleim:)

Shaktee 2017.02.19. 03:43:59

@Zoole[uk]: Nem ciki az more :-)

Még meg is nyerheti az Euroviziot a Joci.

www.youtube.com/watch?v=IL9P6372LJE

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.02.19. 09:06:19

@diggerdriver: már kicsit bánom, hogy nem 100%-ot. Ha de majd meglátjuk, hogy alakul, idővel úgyis kiltfölde lesz az úticél. Az a híd amúgy kb 10 perc séta tőlünk.

SzZoole 2017.02.19. 10:10:52

@rebel rebel: Hahaha,nem is tudom ki bazseval:)))

Shaktee 2017.02.19. 13:24:00

@Zoole[uk]: Hát a földid kicsávó ;)

Csak vicc, nemtom hova való a Pápai Joci, nekem tetszik a nóta, esélyes lehet, remélem a giccset kicsit leveszik belõle.

Aztán csak az Üvegtigris lett belõle az este :)

SzZoole 2017.02.19. 13:40:05

@rebel rebel: Tatai a srac.
Tavol all tolem ez Az egesz Eurovizios faszsag,sorry:((

Hari Seldon 2 2017.02.19. 14:06:20

Jó írás. Érdekes felvetés, ha jó értem, az hogy az otthonosság az egyben egyfajta unalmas megszokást is jelent...

Csak azért írok most, mert csak most értünk "haza"...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása