oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 26. 06:46,  Három évad külföldön Rambótól az Amerikai szépségig 248 komment

2017. január 26. 06:46 Határátkelő

Három évad külföldön Rambótól az Amerikai szépségig

Mikor érzi otthon magát az ember egy új országban? Valamelyik nap a kommentek között merült fel ez a kérdés, melyre Gábor mai posztja részben azt hiszem, választ is ad. Az apropó sajnos szomorú, mert blogja utolsókat rúgja, de a mai írást ne csak ezért ne hagyjátok ki! 

Örülnék, ha lenne kedvetek megírni, ti mikor éreztétek először úgy, hogy otthon vagytok az új helyeteken. Volt egy megfogható pillanat, és ha igen, mi volt az? A sztorikat a szokásos hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom.

cim_10.jpg

„Rendezői kommentárnak valószínűleg a legjobb egy mindent összegző, nem év- hanem blogértékelő leltár illene a legjobban. Kisebbeket írtam ugyan minden évad végén, de 3 év ittlét után mégis csak illene egy tisztességes számvetést csinálni.

stressz.jpg

Persze mi sem egyszerűbb: műszaki (magyar) emberként csak bedobok ide egy Excelt 3 oszloppal – Ctrl+C/Ctrl+V-vel összemásolom a korábbi bejegyzéseket egymás mellé és Schmitt Pali módban már majdnem kész is vagyok. 

A gond ezzel csak az, hogy a végeredmény kb. úgy nézne ki, mint egy Sziget fesztivál alatt összeollózott közgáz szakdolgozat: terjedelemre sok, de legalább egy kalap szar. 

Ugyanis ha megnyirbálom az eredeti bejegyzéseket, hogy szép köntösben ideférjenek, elveszik a tartalom egy jó része, és a hangulat nagyja is, ha pedig szimplán csak az idei állapotot írom, sokaknak az lesz a benyomása, hogy külföldre költözni egy sétagalopp.

Pedig rossz hírem van: nem, nem az. 

Szóval ha emigrálásból jól akarsz végezni, mielőtt elindulsz, először kötelező irodalomként olvasd el az első Évértékelő leltárt, majd a II. Évzáró összefoglalót, hogy meglegyen a teljes kép, és el tudd dönteni, hogy még így is bevállalod-e. 

Csalni ér csak nem ajánlott, mert fals elképzelésekkel nekiindulva könnyen otthon landolsz Viktorunk droid hadseregében.

birodalom_jobban_teljesit.jpg

Nos, röviden talán annyit, hogy személyes tapasztalat alapján valahol a 2.-3. év között van a vízválasztó. Ha ezt megéred külföldön, nagyjából egy helyen, akkor kint is tudsz maradni – többnyire még vidáman is, önszántadból, nem pedig a sittes naptárat karcolgatva fogcsikorgatva a céges budi falára. :-P 

Az első év: Rambo 

Az első év kemény, de érdekes. Amolyan Rambo-széria: harc az életedért mindig más helyszínen. 

Minden új neked, a kollégák, a munkád, az „otthonod”, az egész környezet, és szinte minden nap meg kell küzdened valamiért, ami otthon természetes volt.

Az első pecód jó eséllyel olyan lesz, hogy könnybe lábad a szemed tőle - és nem az örömtől.

alberlet.jpgLehet, hogy még a második-harmadik is, úgyhogy költözöl is majd párszor, haverok nélkül, gurulós bőrönddel és Tescós szatyrokkal, esőben, anyázva, amit csak el tudsz képzelni.

És ez még csak a lakhatás volt. Szerezz internetet, oldd meg a bejárást, jelentkezz be, tudd meg mit-hol-mennyiért érdemes megvenni, és hogy mi mindent kell elintézned, mire egyszer végre üres fejjel ülhetsz le otthon a kanapédra, egy nyamvadt 50 centes Kozellel.

A mosatásról meg nem is beszélve...

Valahogy viszont, szép lassan ugyan, de mindent elintézel. Előbb utóbb lesz normális pecód, olcsó, de ehető kajád, az elején - még ha a környéken belül is - új helyeken jársz, felfedezel, és idővel lassan még félre is tudsz tenni egy keveset. 

Közben meg apró sikerélményeket gyűjtesz.

humbak.jpg

A nyelvvel is meggyűlik a bajod, mert bár induláskor azt hiszed, egész jól megy a német, vészesetben meg angolul is elnyekeregsz egy keveset, csak azt felejted el, hogy attól, mert kívülről fújod az alámondásos VHS kazin a régi Star Wars-ot, az ide igencsak kevés lesz.

speaking_german.jpg

Ott, és akkor, az első Ice Bucket Challenge szintű hidegzuhanynál valószínűleg te sem hiszed el, de mint az összes többi helyzetet, ezt is megoldod. Nem lazán és nem pofonok nélkül, de megoldod.

Akkor ugyan nem tűnik fel, de ez mind-mind egy kis kihívás, amiből végül (többnyire) csak győztesen kerülsz ki, és ezzel a „túlélésért való harccal” szépen el is telik az első éved.

A második évad: Vanília égbolt

Azt hinnéd, hogy a 2. éved könnyebb lesz, de nem. Nem könnyebb csak más. Ez a Vanília égbolt: bilibe lógó kézzel nosztalgiázol dolgokon, amiket te találsz ki. 

A normális lakhatást ugye már megoldottad, a hazajárást szintén, a hivatalos papírjaid is rendezted, már akkor mosol, amikor te akarsz, úgyhogy a stresszfaktorok nagy része relatív rövid időn belül eltűnik. 

Na, valahol itt kezdődnek a problémák. 

Mert az ember már csak olyan, hogy ha nincs baja, csinál magának. :-P 

Ott kezdődik az egész, hogy ráérsz. A napi szintű megoldandó kihívások megszűnnek, a nyelvet is megérted már annyira, hogy ne fakadj sírva, ha összetett mondatban kérdeznek tőled valamit. 

Sőt, lassan már csak a céges banzájos Activity-n tudnak megfogni, mikor a cseh akcentusúra részegedett kollégád megpróbálja körbeírni neked ezt.

nemet_szo.jpg

Ettől függetlenül viszont nyugi van. Nagyon is. Beáll egy napi ritmusod, de a hétvégéid igazi haverok híján többnyire szabadok. Mehetnél persze kirándulni, de egyrészt a rohadt eső miatt csak minden 5. héten úsznád meg szárazon, másrészt egyedül nem sokáig jó móka.

Mi marad akkor? Időd. Rengeteg időd.

Call of duty, 18+-os doktorbácsis filmek, sorozatok és minden egyéb mellett is. Ha még erre rá is tankolsz egy kicsit, annál rosszabb.

Bármit találj is ki magadnak, egyvalamire tuti több időd marad, mint kéne: agyalni. Mindenen. Az meg nem jó.

Szép lassan, szinte észrevétlenül „beleszoksz ugyanis a tutiba”, az új „hazád” nyújtotta összes előnybe és lehetőségbe. Szinte észre sem veszed, és ami korábban nagy szám vagy érdekes volt, az lassan hétköznapivá válik és elkezded nem értékleni. 

Helyette viszont hiányzik az otthon maradt család, a barátok, a túlszínezett emlékeidben lubickolva pedig túl könnyű „áttérni a sötét oldalra”, és eljátszani a gondolattal, hogy haza kéne menni... 

Ha szerencséd van, időben leesik, hogy ez kurva hülye ötlet.

magyarisztan.jpg

De még ha minderre képes is lennél legyinteni, egyvalamit elfelejtesz: azért otthon is telik az idő.

A haverok is megnősültek már, egyikőtök sem huszonéves, és jó esetben egyikük se cseréli le a nejét rád, ha hazacuccolsz. A közvetlen családodból is mindenkinek dolgoznia kell, hogy a Rogán-féle kreténeknek legyen miből helikopterezni, végül, de nem utolsó sorban: senkinek nincs túl sok ideje, még saját magára se otthon, nemhogy még rád, a régi disszidensre, aki évek után előkerül(ne) a semmiből.

Nem könnyen, de rájössz, hogy a 20-as éveid rózsaszín felhős emlékei már csak a fejedben léteznek, és meghozod a(z innen egyértelmű) döntést: dehogy megyünk haza!

A harmadik évad: Amerikai szépség

Gratulálunk: szintet léphetsz: Isten hozott a harmadik évben Európában. Ez az Amerikai szépség: ahol a gondtalan nyugalomban nekiállsz önmegvalósítani. Túl sok problémád itt már nincs, éled az amerikai álmot.

Kocsit vettél a bejáráshoz, hogy esőben is fűtött ülésbe tedd a segged, nem pedig az eső áztatta deres biciklire, 50 megabites nettel streameled a cicás videókat, miközben limitált szériás Winter Jägermeistert kortyolgatsz.

Néha kimész a domboldalba a willhabenen vett használt snowboardoddal, tanulgatsz a magad tempójában, nem hajt a tatár.

Drónt veszel, mert Magyarisztánban távirányítós autód is alig volt, most meg a magyar minimálnyugdíj árából darálod vihogva az asszony szobanövényeit.

Néha belefér 1-1 éttermi kajálás is, stresszoldó gyógyszerek helyett pedig wellnesshétvégéket keresgetsz a neten.

Az év koronájaként pedig ha egy saját szörnyet nem is, de egy piros ruhás „öreg hölgyet” betolsz a garázsba az iszákos olasz díva helyett.

motor.jpg

És bár most azt mondhatnád, hogy mérnökként „ez otthon is menne”, és ez részben igaz is, csak itt nem kell hozzá a provident. :-P Sőt, ha ésszel költekezel, még félre is tudsz tenni egy keveset. Na, ez a nem mindegy, öreg!

Ugye milyen más Európában élni?

OK, ez így visszaolvasva kicsit tényleg soknak tűnik, úgyhogy mielőtt gyorsan szummáznád fejben az egészet kb. erre:

fekvo.jpg

és csikorgó gumikkal nekiindulnál a nyárigumis Ignisszel a határnak, számoljunk egy kicsit:

1. az öreg hölgy nem új, hanem használt, és benyelte a Tuono árát, amit még otthonról hoztam.

2. nem mondok újat, csak összeszedem neked a blogban elszórtan található számokat, hogy ne kelljen keresgetned, mennyi is

„A jólét ára”

A legtöbben úgyis csak a fizetési papíron szereplő nullákat számolják, és az ugye megint csak fals képet ad az ittlét mérlegfőösszegről. Szóval:

Lakhatás: 400-1000 Eur/hó 

Az első értelemszerűen a majdnem munkásszálló szintű „Wohngemeindschaft”, ahol jobb, ha még a klotyópapírt is trezorban tartod, az utóbbi meg 2-3 szobás lakás havidíja valami olyan környéken, ahol legalább sarki trafik és tömegközlekedés is van.

Ez se kevés, de erre még rájön a Betriebskosten, Zusatzkosten, Versicherungskosten meg pár kimondhatatlan nevű egyéb Kosten, ami rossz esetben még összehoz egy -200 / -250-et.

Jobban jársz, ha nem számolod át, mert egy ezrest - mint szám - még sokk nélkül feldolgoz a kis központi processzorod. De ha belegondolsz, hogy 300-360 000 (forint) a havi lakhatásod, könnyen kipróbálhatod, hogy felismered-e az infarktust időben. :-P 

Kaja: 300-400 Eur/hó 

Egy büfés parizeres zsömi sallang nélkül 1,50. Igen, az kb. 480 Huf, és ebből megeszel vagy hármat a melóban. Ha főtt kaját is szeretnél, az 5-től fölfelé van, cégtől és cafeteriától függően. 

Persze, most mondhatod, hogy van félkilós kenyér a Lidlben, de mire megveszed a szalámit, a pálpusztait, meg a koviubit hozzá, a csomagolásról nem is beszélve, már majdnem ugyanoda jössz ki. 

OK, ha családdal jössz ki az más, mert nagyobb tételben jobban megéri otthon főzni, de ameddig egymagad vagy az elején, úgysem állsz neki. De legalább a kartonos Kozel nem sok... :-P Az is valami. 

Bejárás: 100-120Eur/hó 25km-ről számolva 

A vonat kicsit drágább, de cserébe nem kopik a kocsid, ritkábban van olajcsere, stb. Persze ha közelebb költözöl és bringával jársz, az szinte ingyen van, de járulékos költség, hogy ha mozogsz, akkor utána felzabálod a fél csokiautomatát, arról nem is beszélve, hogy elég egy fél évig kétnaponta párolt medúza állagúra áznod a 4 fokos esőben, és gyorsabban áttérsz a kocsira, mint egy hollywoodi celeb a szcientológiára. 

Ha már kocsi: a havi kötelező nagyjából egy 100-as, a motorodé még 70 és akkor még az éves szervizt, pályamatricákat, és kopó alkatrészeket még nem is számoltam. 

Egy 500+100 eurós lakással számolva, már most 1300 a havi kiadásod van, ha még 1-2 havonta haza is mész az +egy százas. 

420 000 

Mondom négyhúsz. 

És még csak most jön a fekete leves, a „sallang”. 

Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás, de neked ez most kurvára rosszat jelent. OK, a telefonod „csak” egy 20-as, a neted a hangulatlámpás webcubbal még 30, ÖAMTC-s tagsági havi 8-10, stb., stb., stb... 

Na és akkor most tessék meghúzni a vonalat! 

Gratulálok! 

Elérted a havi 500 000-es régi álmod, csak az a kár, hogy kiadásban. :-P 

És még nem mentél hétvégén sehova. 

Na? Még mindig elég sok a nulla a bérajánlaton? 

Valószínűleg igen, különben nem indulnál el. Ha meg már elindultál, ne fordulj vissza és ne hátrálj meg, nyugi, csak az első két év nehéz. :-) Utána meg már csak rajtad áll, hogy őrzöd a hagyományainkat.

bee_gees.jpg

...vagy kihasználod a lehetőséget, hogy itt lehetsz és elindulsz felfedezni.

És hogy hova? Olvasd el ezt a blogot az elejétől és olyan listát kapsz, amivel nemcsak hogy elleszel egy jó darabig, de garantáltan nem bánod meg! 

A többi már Csak rajtad áll ifjú padavan.”

HÍRMONDÓ

Éhbérért dolgozva a brit gyárakban

A napokban került nyilvánosságra egy leleplező riport, amelynek tanulsága szerint egyes brit gyárakban 3 fontos órabérért gályáznak a munkavállalók.

Kleinheislert hazaküldték, hogy megtanuljon németül

Alig-alig akad magyar labdarúgó a nagy európai topbajnokságokban – hát most még kevesebb lesz, ugyanis a német Werder Brementől hazaküldték a válogatott Kleinheisler Lászlót. Az indoklás felettébb érdekes.

Kajakérdések külföldön

A külföldi élet egyik sarkalatos pontja legtöbbször az étkezés. Mert lehet sok minden bármennyire jó, ha egyszer hiányzik az otthoni pogácsa, sütemény, oldalszalonna, akkor az bizony nagyon tud hiányozni.

Az ismeretlen Irán

Iránról talán az átlagosnál is több tévképzet él a nyugati lakosságban, talán azért is, mert nagyon kevéssé látunk be a perzsa ország hétköznapjaiba. Ezek a fotók most változtathatnak ezen.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5612155807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2017.01.27. 00:25:21

@skye8: Arra emlékszem, hogy két b betüs utca volt a kereszteződés, de a Yongle is közel volt. A Bloor holt biztos, de lehet, hogy majd eszembe jut a másik is. Végül is mindegy. Mindent szeretek ami a város közepén van. Azért persze nem mentem oda élni, mert Pesten sokkal több kulturális élmény van, nekem.

FutureFry 2017.01.27. 00:27:44

@Zsuzsi65: Nekem nem ez jön le belőle, hanem az, hogy többen idősebb korukban is ilyen munkát végeznek (mint pl. a walmart dolgozók) ráadásul sokuk segéllyel kell, hogy kiegészítsék a jövedelmüket:

"The report concluded that 52 percent of the families of fast-food workers are receiving some type of public assistance."

www.politifact.com/punditfact/statements/2013/nov/04/bill-maher/bill-maher-average-fast-food-worker-29-most-are-pu/

Egyébként ez a személyes megfigyelésem is (persze az "anecdotal evidence").

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.27. 00:33:00

@FutureFry: sorry, nekem Maher nem partatlan, szoval egy unbias statisztikara lenne szukseg a partatlan itelet alkotashoz :) A problemam az, hogy manapsag mar nagyitoval kell keresni elfogulatlan statisztikat, barmirol is legyen szo.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.27. 00:34:01

@Zsuzsi65: az en "anecdotal evidence-m" szerint itt nalunk (SoCal) sok a fiatal a McDonalds'ban:)

FutureFry 2017.01.27. 00:41:58

@Zsuzsi65:
"Maher is referencing a university report funded by a group that supports increasing the minimum wage. ... On balance, we rate this claim Mostly True." [politifact.com]

Mondjuk igaz, azt nem igazán hiszem, hogy Maher gyorskajáldába járna :). Az meg, hogy a politifact "biased"-e, vagy nem az is lehet vita tárgya [1], de nekem úgy tűnik tényleg megpróbálják adatok alapján eldönteni, hogy mi igaz és mi nem.

[1] "While PolitiFact has won several awards, the site has been both praised and criticized by independent observers, conservatives and liberals alike. Both liberal and conservative bias have been alleged at different points, and criticisms have been made that PolitiFact attempts to fact-check statements that cannot be truly "fact-checked""

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.27. 00:44:08

@FutureFry: hat hajra, keep up the good work doing the fact check, Politifact, plane ebben a fake news-zal teli vilagban :)

FutureFry 2017.01.27. 00:58:34

@Zsuzsi65: Ja, és még egy: SoCal lakossága "ránézésre" fiatalabbnak tűnik az átlagnál (11 oldal):
www.census.gov/prod/cen2010/briefs/c2010br-03.pdf

2017.01.27. 01:04:16

@rebel rebel: :D kosz mindig tanul az ember lanya

2017.01.27. 01:09:14

@gabors:a CA az Kaposztasmegyer roviditese angolosan.Innen a panelbol kuldozgetem a kis kommentjeimet a gugli segitsegevel, mikozben vagyakozva nezem a felettunk elhalado repcsiket, hatha en is felulhetek egyre :D Kanada amugy ha mar ez a TLD-je de ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.27. 01:11:14

@FutureFry: koszi ezt a statisztikat, ez jopofa bongeszgetni! :) a sok sztereotipianak van ne'mi alapja:) szoval FL-ban a legoregebb a nepesseg, Utah-ban (ugye a mormonok a sok gyerekkel) pedig a legfiatalabb; Alaszkaban es North Dakotaban sokkal tobb a ferfi (melyik no akarna odakoltozni? :)

2017.01.27. 01:12:13

@gabors: mondom h Kaposztasmegyerrol irok, honnan tudjam en azt, foleg, hogy @rebel rebel: kollega csak fonetikusan tudja irni a szavakat :D nem amugy mi csak intelligens es muvelt korokben forgunk itt kint, ahol nem beszelnek szlenget :D

(mind2 vicc, de azert biztonsag kedveert meg egy szmajlit idenyomok :D )

Shaktee 2017.01.27. 01:15:48

@Mrs Rumcajsz CA: hát nem csak a gyenge csecsemősz@rban forogtok?? :)
Szmájli!

Shaktee 2017.01.27. 01:20:28

Éljen a Costco, felvettem a szemüvegem, hete tört el, garancia állta, régi keret nem volt, új ray banbe pakolták :)

Vettem ott egy zacskó sourbreadet is, na soha többé, száraz ízetlen..

Stick to the Rideau Bakery bread rumcájsz :)

2017.01.27. 01:31:41

@rebel rebel: mar nem :D elkezdtuk a szilard taplalekot :D asszem a bolg uj tortenelmi szinvonalbeli magassagot ert el a kommentjeink tarlatmat illetoen:D
ja re kenyer. costcoban ezt vetted?www.stonemillbakehouse.com/?gclid=CKS81-qI4dECFcW1wAodfpoPZw#/bread/organic-whole-wheat/

a kedvencem :D

Shaktee 2017.01.27. 01:34:14

@Mrs Rumcajsz CA: :) árgus szemek olvassák minden mondatunk, elemzik, s ledarálják a parás kobakjukban :) mókás dolgokkal állnak elő.

Shaktee 2017.01.27. 01:39:57

@Mrs Rumcajsz CA: ez az, bár az enyémen csak 2 gramm cukor van. Olcsón eladok 2 baggel, bloggeri árba :)

Volt itt már paradicsomos húsgombóc a la jani szópopera is, nem érzem magam bűnösnek :)

A mai megfigyelőnk csúcsa az volt ahol a zoleet lekeritőnőzte :))))

Nite!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.27. 01:46:15

@London2009: "Ebbol kifolyolag ha van ra mod en abszolut a vasarlas partjan vagyok. Nem beszelve a hosszu tavu befektetes nyujtotta elonyokrol."
Egyetértek, de mélységesen.Ha 20 év után kiköltözik egy ember a bérelt lakásból, egy huncut buznyák vasat sem kap vissza.Ehhez képest a hiteltörlesztéses vásárlás is nagyságrendekkel nagyobb üzlet, olyan nincs, hogy pénztelenül száll ki az ember belőle.Azért nagyjából a vételár környéke meg szokott lenni.Én is sírva fakadnék kábé, ha egy egész életen át bérelni kellene a lakást...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.27. 01:48:52

@Mrs Rumcajsz CA: Mi is vegyespáros vagyunk, nő és férfi...:-))))))))))

skye8 2017.01.27. 01:49:01

@Csodabogár: bloor Es Bathurst talan? Jo nyuzsgos varosresz az is. Ha josztok meg torontoba a bata cipomuzeumot ne hagyd
Ki, bloor Es st.george.

skye8 2017.01.27. 01:51:41

@Mrs Rumcajsz CA: mikor kezdtetek a 'solids't? :) mi masfel honapja :) mogyorovajat adtal mar Csipiszkenek?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.27. 01:59:39

@Mrs Rumcajsz CA: Nyugdíj-folyósító Intézet.A Váci úton van, a zsarupalota (halálcsillag) mögött...
:-))))))

2017.01.27. 02:19:09

@skye8: kb olyan 7 honapos kora ota adagoltuk neki, de csak nagyon keveseket, pureket, kb olyan 10-11 honapos koraban huzott bele, amikor mar kapott olyan kajat, amit maganak tud harapni (7 foggal :D ) neha elkuncsizza tolunk, amit mi eszunk, de azt a so miatt nem nagyon szeretem. Igen adok neki azt is, de mivel mi magunk sem esszuk olyan gyakran neha el is felejtkezek rola. Igazabol mez es bocitej kivetelevel mindent kapott. Most ott tartunk, hogy mar csak 250- 300 ml tapszert kap egesz nap (ebbol 180-at eszti elalvas elott) a tobbi folyadek viz a kaja meg minden, ami kell. a babycenteren fent vagy? az egy tok jo forum, feliratkozhatsz olyan csoportba, ahol ugyanabban az evben es honapban szuletettek anyukai irkalnak a tapasztalataikrol.

skye8 2017.01.27. 02:30:11

@Mrs Rumcajsz CA: igen imadom a babycentert foleg a hideg teli napokon mikor nincs kivel tarsalogni :) azert kerdeztem a mogyorovajat mert a gyerekorvos nagyon ajanlotta hogy az allergiakelto eteket (tojas,Hal,eper) minel hamarabb probaljam ki.a mogyorovajtol kicsit irtozom de remelem nem lesz semmi baj. Oszinten szolva azt se tudom hol keressem a szupermarketben mert mi soha nem vasaroltuk eddig:)

Shaktee 2017.01.27. 02:53:28

@skye8: lekvároknál találod a peanut buttert, simát, organikot.

skye8 2017.01.27. 03:05:45

@rebel rebel: koszonom!organic jo lesz,ugy tudom konnyebben kenheto.

Shaktee 2017.01.27. 03:12:57

@skye8: feltétlenül megkérdezném a dokit előbb hogy melyik fajtát ajánlja..

LittleG (uk) 2017.01.27. 07:21:04

@skye8: Ez fura, en meg ugy tudtam, hogy minel kesobb talalkozok egyek potencialid allergenekkel, annal valoszinubb, hogy nem valaszol ra allergias tunetekkel...

So No 2017.01.27. 07:23:59

Roviden elmondom, hogy zajlik ez Azsiaban.

A ceg tart karokkal var. Fizetik a repulojegyed. (Nem a legolcsobbat, hanem a legjobbat kapod: Quatar) Az elso honapra intezik az "alberleted". Ez itt azt jelenti, hogy kapsz egy ket furdoszobas 3 szobas apartmant az egyik kondominiumban. (Mi pl itt: www.propwall.my/pantai/pantai_hillpark_1 ) Portaszolgalat, konditerem, teniszpalya, uszomedence, kozert, mosoda stb. stb.
Kesobb nyugodtan tovabb berelheted, mert kb. 1400RM havonta, azaz kb. 300 Eurobol kijon. (A legdragabb is max 2500RM...)

Az etelert szinte fizetned sem kell. 20RM-bol mar egy jo etteremben megebedelsz. Ez 5 Euro sincsen. A kifozdekben, 4-5RM-bol jollaksz.
En pl. egyaltalan nem koltok hetkozben etelre, mert a ceg, ahol dolgozom mindent megad. Van egy kivansagfal, es oda felirod, mi kell jovo hetre, es azt meg is kapod. Kave, muzli, joghurt, tej, gyumolcs stb. stb. BARMI! Es ingyen. (100 ember dolgozik a cegnel, tehat nem olyan kicsike...)

A vizumot, adozast es minden egyeb papirt a ceg intezi, neked semmi dolgod vele.

Az elet baromi olcso. Ha egyesz honapban megy az aircon, a plafonventillatorok, egeted a villanyt, akkor a szamlad kb. 100RM. Vizdij kb. 10RM. Semmi mas. Ez kb. 25 Euro havonta.

A benzin 1.70, azaz boven fel Euro alatt van. Telefondij 5cent percenkent. Tehat kb. 100 percet beszelhetsz 1 Euroert...

stb. stb.

A fizetes pedig... Az alapom 10000 RM (kb. 2300 Euro) + bonusz. (Masik 2000RM) En sajna egy szimpla senior PHP fejleszto vagyok. Az elozo cegnel a ID-k, 15-18e korul kaptak minimalisan... Szoval en az "alja" retegbe tartozom az expatok kozott.
Mondjuk ide nem lehet kijonni mosogatni, komuveskedni, pincerkedni, mert torvenyileg az expatnak 5000-t legalabb kapnia kell, ami otszorose a minimalbernek...

Az ado szamitasa pedig baromi egyszeru 10%!

Ja... Es innen "fillerekbol" el lehet menni AirAsiaval "barhova".
Csak egy pelda. Angkor Vat oda-vissza ket felnottnek es egy gyereknek 250RM (kb. 50 Euro) a szallas 4 csillagos hotelben 150RM (30Euro)

....

Az eletben nem mennek dolgozni az EU-n belul.

Jo munkat, jo kuporgatast.

skye8 2017.01.27. 08:10:30

@LittleG (uk): igen emlitette az orvos hogy regebben maskepp ajanlottak de az ujabb kutatasok szerint 6 honapos kortol mar kell adni allergiakelto eteleket mert konnyebben hozzaszoknak a babak. Tobb kanadai anyukaval is beszeltem es ok is ugyanezt a tanacsot kaptak.majd ha nem felejtem el megkerdezem a kolozsvari baratnoimet is.

LittleG (uk) 2017.01.27. 09:52:55

@skye8: aztán legyen okos az ember a folyton változó ajánlások mellett :)

puhacica 2017.01.27. 10:44:02

@P.Elliot: mondjuk ha en leulnek egy pszichologussal, szerintem egy ido utan neki is pszichologus kellene. :D megvan az oka, ami miatt ilyen lettem, kesz szerencse, hogy csak ilyen es nem ilyenebb. :)

@London2009: en meg egy vandor vagyok, annyi alberletben eltem mar, neki se allok szamolni. epp ezert lenne borzaszto nehez allando otthont talalni, mert eddig mindig megvolt ez a szabadsagom, hogy ha valami nem jo vagy valtozas van az eletemben, akkor odebballok. nem is tudom, hol vennek ingatlant, hol lenne az a hely, ahol nem ereznem azt, hogy egy ido utan mennek masfele, masik videkre... mikozben amig az adott helyen vagyok, addig teljesen otthon erzem magam.

London2009 2017.01.27. 11:07:52

@LittleG (uk): szivbol utalok en is koltozni. Ebben biztos ez is benne van. 2014-ben koltoztunk be az elso hazba. Mire abbol otthon lett, az minimum egy ev volt. Ugyanezt jatszottuk most el az ujjal. Az biztos, hogy 5 evig en nem koltozom. De meg egyik szobabol a masikba sem. Kizart. A gondolattal is rosszul vagyok.
Ertelek, persze. Azert is irtam, hogy ha van ra mod. Ha nincs ra lehetoseg, akkor nyilvan az alberletbol kell kihozni a legjobbat. Azert soha ne mondd, hogy soha! Ki tudja mikent alakulnak a Brexit utan az ingatlanarak. Lehet, hogy kesobb lesz ra jobban lehetosegetek, hogy vasaroljatok.

London2009 2017.01.27. 11:27:42

@LittleG (uk): a komment masodik felere nem valaszoltam. Ha Magyarorszagon vagyok, akkor persze en is azt mondom, hogy xy helyen szulettem es nottem fel. Utana Budapesten eltem majdnem 8 evig, most pedig mar Londonban elek 8 eve. De mar egy percig nem erzem magam a szulovarosominak.

London2009 2017.01.27. 12:57:28

@nyuszigonosz: @hagyma: @Shanarey: @mojyo: @LittleG (uk): @Taxomükke (UK):
Mirol maradtam le! Csak most olvastam a tegnapi orult vita reszleteit! Micsoda izgalmak!
Az a szomoru igazsag, hogy az en szereny velemenyem szerint reszben igaza van Hagyma Urnak. Mar egy csomoszor leirtam es tobben megcafoltak, de most ettol fuggetlenl ujra leirom, miutan korulottem tenyleg ez az altalanos. Szoval egy ido utan mindenki pucol szepen vissza Magyarorszagra. Huszoneves korban London egy nagy kaland es teljesen megfelel mindenkinek a flatshare. Azutan telnek az evek es ha valaki nem tud ebbol kitorni, mar pedig nem olyan egyszeru dolog ez, az egyszeruen megunja. Ezt ha meg tetezzuk azzal, hogy ne talan tan, egyedulallo az illeto, akkor hirtelen mar semmi vonzo nincs Londonban.
Nekem sajnos most sok baratom van ebben a cipoben. Egyedul berelni nem tudnak, vagy ertheto modon nem akarnak. Igy laknak egy jo lakasban, de akkor is minimum egy lakotarssal. A munkaban elertek amit lehetett, korbeutaztak a Foldet, a bulizasbol mar kinottek. Mit tud adni meg akkor London, amit Budapest nem? Igen gyakran, semmit. Ugyhogy korulottem most pont ez zajlik. Aki megtalalta a parjat es magyar az illeto, az azert megy haza. Aki pedig egyedul van, az meg azert megy haza.
Persze en onzo modon sajnalom, hogy hazamennek. De megertem es szerintem a tobbseguk jo dontest hozott.
Ami a “vendegmunkas” titulust illeti. Nyilvan szerencsetlen a szohasznalat, de amire szerintem gondol az az, hogy nem feltetlenul letelepedesi szandekkal jon ide a tobbseg. Hanem ezzel a “majd lesz valami” hozzaallassal. Aztan altalaban az evek eltelnek, de nem nagyon lesz semmi. Na es ami megfelelt fiatalon, kesobb mar nem biztos, hogy eleg lesz. Most megint a sajat korosztalyomrol irok csak, mert ezt latom leginkabb. Az en barataim kozul most jut el mindenki lassan oda, hogy itt lenne az ideje a csaladalapitasnak. Aztan ehhez kellene egy par, egy normalis lakas, nemi megtakaritas stb. Aztan ha valami hianyzik ezekbol vagy akar minden hianyzik hozza, akkor bepanikolnak es hazamennek.
Ugyhogy emiatt kenytelen vagyok reszben egyeterteni Mr. Onionnel.
Na de olyat allitani, hogy itt mindenki vendegmunkas es a penzert van itt, egy nagy butasag. Szerencsere azert sok olyan baratom is van akik megvetettek itt a labukat. Hazat vettek, remek munkajuk van, csaladot alapitottak. Eszuk agaban nincs Mo-ra visszamenni.
Ami pedig engem illet, nekem abszolut London nyer Budapesttel szemben. Kezdjuk ott, hogy en nagyon nehezen talalnek magamnak munkat Pesten, ha egyaltalan talalnek. Az biztos, hogy olyan szintu, ami most van, nem lenne. Szimplan amiatt, mert nincs Mo-on olyan ceg, ami azzal foglalkozik, amit en csinalok. Masik kerdes, hogy el tudom e kepzelni, hogy a jelenlegi fizetesem toredeket kapjam Pesten? Nem, nem tudom elkepzelni. Ha hulye lennek kategoria. No de azert nincs igazad abban, hogy csak a penzert vagyok en peldaul itt, mert 8 ev utan tartok ott, ahol jelenleg. Viszont evekig kerestem joval kevesebbet es megis maradtam. Tehat…nem a penzert jottem. A masik amit Budapest nem tud nekem megadni, az a kertes haz. Szamomra a budapesti agglomeracio elhetetlen. Borzalmas a bejaras es autohoz vagy kotve. Emellett masokkal ellentetben en szeretem a multikulturalis kozeget, a nyelvet, London reptereit, a parkokat, a kulturalis lehetosegeket, ettermeket stb. Emellett londonikent (tetszik, vagy nem tetszik) bar igazsag szerint inkabb blackheathinek kellene mondani magamat, itt van a korusom, teniszklubom, futokorom, hazam, no meg nem utolsosorban a ferjem es a csaladja, igy nem is kerdes, hogy itt vagyok otthon.

2017.01.27. 13:39:55

@London2009: Ebbe en miert lettem megcimezve amugy? :D Nem is irtam a poszthoz semmit, nem birom ezeket a hudevicces buzzfeedes szovegeskepeket, a @hagymanak is csak egy kommentet irtam, a lutraalbum meg a nyolcadikos batyam azert lett megemlitve, mert mar tenyleg elertuk ezt az ovis szintet, hogy bebebe, en amerikai vagyok, te meg vendegmunkas, bibibi, de te illegalis voltal en meg sose, bububu, de nekem 3 autom van, bababa, de en viszont csillagos etteremben eszem bobobo.

Amugy nem erdekel az epuletes vita tovabbi resze, en csak azt hittem, hog enis hudevicces voltam. De amugy nem gyujtok lutraalbumot es nincs is batyam. :D

Shaktee 2017.01.27. 13:48:13

@London2009: @mojyo: én meg miből olvastam ki hogy férfi vagy?? :-)

2017.01.27. 14:09:45

@rebel rebel: Marmint, ez most nekem szolt vagy @London2009-nek? Rola hitted azt eddig, hogy ferfi, vagy eddig nem volt az, de most jottel ra, hogy megis?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.27. 14:15:54

@London2009: dehat en errol beszelek
aki csaladot alapit, hazat vesz / de meg az sem kell, a csaladjaval berel./ angol akar lenni, ott kar elni orokre, az kivandorlo, letelepedo, hivhatjuk akarhogy
akik meloznak kint, angolt alig beszelik, magyarokkal egyutt berelenek stb. azok vendegmunkasok
miert szerencsetlen a szohasznalat?
hat azok
egy idegen orszagban penzert dolgoznak
ezeket hivja a Magyar nyelv vendegmunkasnak
de ebben semi lekicsinylo nincs reszemrol
a vendegmunkas vendegmunkas, a turista turista
az allampolgar allampolgar

Shaktee 2017.01.27. 14:34:47

@mojyo: a londoninak, téged csak felébresztettelek :-)

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.01.27. 15:13:34

@skye8: aha igen, erdemesebb elkezdeni minel hamarabb az allergen cuccokat. Amugy ha ettel csonthejasakat, mikor terhes voltal elviuleg az is segit. Mogyorovajjal annyi az okossag, hogy van crunchy meg smooth. gondolom kitalaltad, melyiket kell adni a babanak;) en babakanalra tettem, hogy megkostolja, megette, de nem volt oda tole, parszor probaltam meg kenyeren es ennyi. gondolom azt tudod, h mire kell figyelni (nehezebb legzes, ajak esetleg nyelv dagadas, epernel kiutes, meg kaksinezes)

hallal kapcsolatban erdemes lazaccal kezdeni, ha nem birja elso blikkre, avocadoval kikeverve teljesen jo. Mar ha szereti az avocadot :D ha tudsz canadian wild es/vagy ocean wise minositesut. A highlinert ha tudod inkabb hagyd ki, az kinai es eleg szennyezett. Amugy elvileg minel kisebb a hal, annal kevesebb a higanymergezest halmosott fel a testeben szal elvileg jobb, szardinia meg ilyenek, elvileg konzervet is ehetnek a babak, de azert a kis gyumolcs zoldseg pures kezdo korszakban eleg hardcore egy konzerv szardinia:D :D :D

van meg egy allergen cucc a tojas: mi azzal megkuzdottunk, mert se fove, se sutve nem eszi. A befuto a bundaskenyer lett:) imadja ott tartunk, hogy mar ket szeletet is meg bir enni belole, ami nagy szam mert elotte bele sem piszkalt a tojasba. Van egy ismerosom o pl a puresitett banan es tojas kevereket suti ki palacsintaszerure, es o arra eskuszik.

Miket, mennyit eszik 'szilard' kajat a babad?

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.01.27. 15:14:45

@So No: jol hangzik:) ferfi vagy vagy no? :)

puhacica 2017.01.27. 15:26:01

@hagyma: ez jo, csak tudod, mi itt azt nem ertjuk, hogy miert baszod a fejunkhoz nap mint nap, hogy vendegmunkasok vagyunk, mikozben az itt kommentelok elenyeszo hanyada el osztott hazban, a tobbsegnek viszont normalis munkaja van, eli az eletet a csaladjaval, lakast, hazat berel vagy tulajdonol, blablabla. nyilvan, akinek nem inge, az nem hordja, de nem ertem, hogy mi a celod ezzel a mindennapi kinyilatkoztatassal. miert nekunk mondod?

Mrs. Clayton 2017.01.27. 15:33:11

@LittleG (uk): nottingham lepukkant e, keress ra a 10 leggazabb varos nevere, elso 5-ben benne van, ugyanugy mint corby, luton, ezek kb miskolc, ozd szintu helyek, oda se nagyon akar senki se koltozni.
Ipar elkoltozott, uj munkahelyek nem jottek igy szepen lepukkant minden.

London2009 2017.01.27. 15:39:13

@mojyo: igazabol mindenkit beleraktam aki readalt Hagymar Urra. De mar latom, hogy hiba volt. Mert neked semmi jo, csak ha a lutra albumoddal meg a batyaddal itt bullyingolhatsz minket. :D

London2009 2017.01.27. 15:40:45

@rebel rebel: kerem szepen valoszinuleg az oltozetem teveszthetett meg. Kicsit maszkulin. Majd atoltozom. : )

London2009 2017.01.27. 15:48:28

@hagyma: azert szerencsetlen a vendegmunkas szohasznalat mert enyhen szolva pejorativ toltetu. Valamint ezzel egy kalap ala veszel mindenkit. Tehat mondjuk egy professionalt, aki idejon mondjuk 10 evre dolgozni Londiba, ritkan szoktak vendegmunkasnak hivni. Inkabb expat a jellemzo. Capici?

LittleG (uk) 2017.01.27. 15:59:48

@Mrs. Clayton: vagy 4 linket néztem meg és Nottingham sehol sincs benne a 10 legrosszabban.

Ezzel nem azt mondom, hogy nem igaz, amit mondasz, mert valószínűleg az, csak ez az ilyen listákból nem derül ki, mindenütt Hull-t, Bradfordot, Devont meg egy csomó számomra ismeretlen helyet emlegetnek :)

London2009 2017.01.27. 16:05:51

@LittleG (uk): Devont? De az egy county. Vagy varos is van? Meg nem hallottam rola. Most kigugliztam, de nem talaltam Devon varost. Hmmm.

Shaktee 2017.01.27. 16:08:04

@London2009: Pénteken megengedett a laza, maszkulin hipszter szerelés, akár a molyocskának is :-)

London2009 2017.01.27. 16:13:42

@rebel rebel: az oltozetem egy dolog. De azt nem ertem kulonben, hogy, hogy a viharba sikerult anno ezt a nicket valasztanom, hogy London2009. Semmi jobb otletem nem volt? Komolyan mondom a pofam leszakad. :D

Shaktee 2017.01.27. 16:15:56

@London2009: vedd fel a Shakti nikket, hatalmas sikered lesz :-)

LittleG (uk) 2017.01.27. 16:17:53

@London2009: Ja, úgy kerestem rá, hogy 10 worst places to live, megyék is vannak benne, ami fura, mert nem hinném, hogy egy megye teljes egészében rossz vagy jó lenne ilyen szempontból

pl.

www.independent.co.uk/news/uk/top-10-worst-places-to-live-in-the-uk-a6704046.html

London2009 2017.01.27. 16:21:13

@LittleG (uk): de miert Devon? Olyan szepseges. Nem ertem.

London2009 2017.01.27. 16:22:02

@rebel rebel: nem tudom mi az. Viszont most kapasbol eszembe jutott mondjuk 3 tok jo kis nick nev. No mindegy. Keso banat. De legalabb meg at tudok oltozni, ha nagyon akarok. : )

Mrs. Clayton 2017.01.27. 16:23:48

@LittleG (uk): oke lehet h csak 15. Ott elsz vagy csak oda gondoltal koltozni? Hallottad mar oket beszelni? Szegenyek nagyon prolin nyomjak

Mrs. Clayton 2017.01.27. 16:27:13

@London2009: mert nincs semmi munka..., anno voltak arra banyak mind bezartak, azota nincs mas helyette, egyik legszegenyebb resze az orszagnak

London2009 2017.01.27. 16:34:04

@Mrs. Clayton: de legalabb szep. Meg rengeteg embernek van ott hetvegi haza vagy uzemeltet B&B-t. Bar gondolom a belfoldi turizmus sem olyan mar, mint a fapados jaratok elott. Sajnalatra melto, mert annyira szep videk. Mi kulonben gyakran megyunk Devonba szorfozni. Meglepett, hogy ennyire rosszul allnanak. No majd legkozelebb kerdezoskodom egy kicsit jobban.

LittleG (uk) 2017.01.27. 16:34:45

@London2009: köszi :)
Van aki meg azt mondja, hogy most kell venni, amíg a Brexit körüli bizonytalanság tart, mert nagyon alacsonyak a kamatok...

tanato 2017.01.27. 16:40:48

@London2009: Nem ,nem,igazad van.vendégmunkás nagy általánosságban az aki család nélkül érkezik ,leggyakrabban csapatban egy bizonyos célterületre mezőgazdaság,építőipar , nőknél idősgondozás stb.Igaz ott eltölthet hosszú éveket,de nem akar helyi állampolgárságot,meg letelepedést,sem nagyon nyelvi és kulturális beilleszkedést.Ő a megkeresett pénzt családja és maga boldogulására haza kívánja vinni.
A bevándorló az egészen más ő általában családostól vagy később a maga után víve azt hosszú távon vagy véglegesen gondolkozva le akar telepedni a célországban és beilleszkedni ott.

LittleG (uk) 2017.01.27. 16:41:22

@Mrs. Clayton: nem voltam még ott se, csak a térképet meg a netet bújom egyelőre, a nyári szabi alatt tervezünk kicsit "mászkálni".

Olyanra van tipped, ami nem olyan drága, de jó környék?

Főgebra 2017.01.27. 16:41:58

@London2009:
A nicked akkor változtatod meg amikor akarod! A hozzászólásaid megmaradnak, csak az új nickkel. Emlékezz Babettre akinek vagy 100 neve volt, a végén már naponta változtatta!

Nyisd meg a Blog.hu-s adatlapod és arra változtatsz amire akarsz + az avatarodat is megváltoztathatod!

Mrs. Clayton 2017.01.27. 16:43:17

@LittleG (uk): persze, attol fugg mit szeretnel csinalni? Kirandulni vagy varost nezni?

London2009 2017.01.27. 16:44:24

@LittleG (uk): gondoltam, hogy ezt beleirom, de inkabb csak a pozitiv dolgokra koncentraltam. :D Igen, ez sajnos igy van, hogy ennyire favorable finances, ahogy szeretik ezt mondani, mint ami most van, az nem valoszinu, hogy lesz. Ettol fuggetlenul ha most nincs ra penz, akkor hiaba jok a hitelek. Viszont bizzunk benne, hogy mire odakerultok az arak kedvezobbek lesznek. Sosem lehet tudni. Az biztos, hogy mi tavaly marciusban nagyon kozel a peakhez vettunk. Sokan okoskodtak is nekunk, hogy most nem kellene vasarolni! Ettol fuggetlenul utana meg abban az evben eladtak 5 nagyon hasonlo ingatlant az utcaban es mindet dragabban, mint a mienk volt. Persze aprilis 1-tol meg bejott az extra stamp duty, csak ezt valahogy sokan elfelejtettek, Ugyhogy a legjobb ha mindenki sutogeti a sajat kis pogacsajat es nem hallgat masokra. ; )

London2009 2017.01.27. 16:45:13

@Főgebra: Fuha! Na most kiengedted a szellemet a palackbol! Mindjart megujulok!!
Mi lett Babettel apropo?

Mrs. Clayton 2017.01.27. 16:45:22

@London2009: az, de csak nyugdijasok koltoznek oda mert munka nincs, persze biztos lehetsz pincer meg ilyenek a szezonban. Aztan a masik fele h hazat is mindenki a parton akar venni, pedig itt-ott leszakad a part meg vele egyutt a haz is...

Shaktee 2017.01.27. 16:48:03

@London2009:

Egy indiai hegedűs volt, az emlékére csinált pár csodás lemezt John McLaughlin „Mahavishnu”.

Főgebra 2017.01.27. 16:52:07

@rebel rebel:
Csak büdös ne legyen!

Babett eltűnt a balfenéken, de időnként itt-ott egy beszólás erejéig még szokott kísérteni!

Főgebra 2017.01.27. 16:53:41

@rebel rebel:
Mellé nyultam, bocs természetesen @London2009: nek írtam volna!

Shaktee 2017.01.27. 16:56:18

@Főgebra: semmi gond kedves Főzebra bá.

tanato 2017.01.27. 16:56:53

@Főgebra: Egész egyszerűen megunta a blogot Babette mint oly sokan, kezdve Kövérmadártól Mirjamon át Zöldikéig.de sorolhatnék még rengeteg nevet,Tucano, Tableno,Amarante,Turchi,Tilmir stb.

skye8 2017.01.27. 17:06:11

@Mrs Rumcajsz CA: koszi a tippeket! :) lazacot Meg nem adtam neki csak tokehal filet, megeszi de a kedvence a csirke/diszno/marhahus. En vekonyra vagott puha szeletekkel kezdtem, baby led weaning a neve a modszernek. A lenyege hogy nem en etetem kanallal hanem a szeleteket a talcajara teszem es onalloan eszik.
A tojas neki sem izlik de a bundaskenyeret ki fogom probalni. Palacsintaban,muffinban elfogadja de pl. rantotta,tukortojas no no. Reggel par szelet gyumolcsot kap, delben hust Es zoldseget.
mivel nem kanallal etetem nem is igazan merem mennyit eszik, azt pl. tudom hogy tegnap megevett majdnem egy egesz csirkelabat De nagyon pontosan nem kovetem.

Shaktee 2017.01.27. 17:07:38

@tanato: Bonyolultabb ez azért doki.

Van akinek ideje nincs, van akinek másokkal van gondja, van aki elbujdosott..kedv mindig van egy kis csettelésre magyarul, nemde?

2017.01.27. 17:09:08

@London2009: Lehet, hogy akkor nem voltal tul kreativ hangulatban, de mostmar meg ez egy ilyen trademark, amit megszoktunk, a lajharos keppel egyutt. :)

London2009 2017.01.27. 17:22:38

@mojyo: annyira tre ez a London2009. Lajharka marad, de lehet, hogy adok ra egy bluzt. :D
Trademark! Aszta! Ez mar komoly dolog!! : )

London2009 2017.01.27. 17:24:34

@tanato: kovermadarat nagyon csiptem. De nem olyan regen benezett! Ugy meg is orvendeztetett. Kivancsi vagyok mikor jon el ez a kijelentkezes nalam. De addig mig nem nezek valami komolyabb munka utan, addig nem latom eselyet. Mivel toltenem kulonben ki a munkaidot? :D

2017.01.27. 17:38:42

@London2009: Mondjuk annyiban igaz, hogy van egy masik csaj aki meg @LondonFashion, es akkor neha ossze szoktalak teged vele keverni, de a lajhar segit, ugyhogy szerintem megtarthatod a nicknevedet. :)

London2009 2017.01.27. 17:41:42

@mojyo: atversz te itt engem. Mar hogy lenne akkor ez egy trademark ha csak ugy osszekeversz hasonloan kreativ nevekkel? Shame on you. Nekem is volt Lutra albumom.

2017.01.27. 17:47:58

@London2009: De a lajharral egyutt van trademark, es csak elso blikkre szoktalak osszekeverni, utana mar tudom ki kicsoda! Es a lutraalbum az egy dolog, na de batyad is van? :D Naugye!

2017.01.27. 18:11:49

@hagyma:

Volt itt korábban egy nagy kékség nevű kommentelő, ő is nagyon repetitív volt, és abban utazott, hogy megmondja, hogyan kell viszonyulnunk a családhoz, hazához, hazaköltözéshez, buszozáshoz stb.

Kedvelt fomulája volt, hogy "én mindenkit tisztelek, és mindenki tegye, ahogy neki tetszik, de mi a feleségemmel milyen szerencsések vagyunk, hogy ezen már túl vagyunk lépve. És igazán, én mindenkit tisztelek, és tkp. be is kell látni, hogy eleve nem is lehet mindenki annyira szerencsés, mint mi, tehát persze, hogy nem jutottak, nem juthattak el oda, ahova mi. Igazából sajnálom őket, mintegy, sőt, drukkolok, hogy ők is eljussanak oda, ahova mi".

A csávó szupertroll volt, lekezelő és idegesítő.

Mármost a vendégmunkásozásod is ezért veri le (gondolom) a biztosítékot. Persze, "a vendégmunkásság természetes állapot, nem is pejoratívan használod, de azért mégsem az igazi. Nem annyira igazi, mint a te helyzeted például, bár igazán nem is magadat akarod itt fényezni, egyszerűen szerencséd volt. Megtaláltad a nagy szerelmet, az új hazát meg az észak-karolinai rókanyomokat, szóval nem is akarsz senkit megbántani, eleve nem is lehet mindenki ilyen szerencsés helyzetben."

Érthető a párhuzam, gondolom.

Szerintem a játék kedvéért csináljuk azt, hogy megpróbálsz tényleg lekezelő lenni, és aztán lássuk meg, megy-e ennél jobban.

Taxomükke (UK) 2017.01.27. 18:27:39

@Nagy kámpics: Te sem akarod eszrevenni, hogy MINDIG ti kezditek ujra ezt a faszsagot, nem hagyma.
En mar kurvara unom.
Ez persze az en bajom, nem muszaj itt olvasgatnom.

2017.01.27. 18:28:24

@Taxomükke (UK):

De, észreveszem, meg olvastam is a korábbi kommentedet, van igazságod.

London2009 2017.01.27. 18:33:06

@mojyo: unokabatyam! Sokkal nagyobb es erosebb, mint a tied az tutifix!
Na jol van, maradok igy, a vegen meg itt a Lajhar Urholgyet teljes szemelyiseg meg nemi identitaszavarba taszitom. Hogy is mondja az angol: if it ain't broke, don't fix it! ; )

London2009 2017.01.27. 18:38:29

@Nagy kámpics: Nagy kekseg! A buszvezeto!! Ahhh! Eltunt! Ahhoz kepest, hogy minden nap itt koptatom a szamat eszre sem vettem.
:D Gondolom ez amitt lehet, hogy mindig van aki helyettesiti. Birka utan kekseg, majd takareklang vilagitott utan folyt a konnyunk a hagymatol, de legalabb reg hintaztunk!

tanato 2017.01.27. 19:00:31

@rebel rebel: Persze van aki azért időnként visszajön,akár más néven is.

tanato 2017.01.27. 19:03:13

@London2009: Nagyon sokan eltűntek az indulás 2011 óta akik régebben aktívak voltak itt.

tanato 2017.01.27. 19:04:19

@Nagy kámpics: Most akar MO. meginvitálni nagy létszámú ukrán vendégmunkás populációt.

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.01.27. 19:38:27

@skye8: izgi ez az idoszak nagyon:) majd meselj milyen lett a peanutbutter kiserlet :)

LittleG (uk) 2017.01.27. 19:48:54

@Mrs. Clayton: Odakoltozni :) ilyen szandekkal akarunk maszkalni, megnezni magunknak helyeket, lehetoleg nem nagyok eszakon.

Szeretunk itt, csak tul draga, ha valamikor is venni szeretnenk valamit (hazat)

Mrs. Clayton 2017.01.27. 19:51:31

@LittleG (uk): hat, ha minden aron nottingham akkor nezd meg eastwoodot. Azert jellemzoen minden nagyobb varosnak lesz olyan resze, ami tok gaz, meg olyan is ami azert elheto.

Mrs. Clayton 2017.01.27. 20:01:21

@Mrs. Clayton: de azert az allaslehetosegeket is nezd meg, mert mint volt iparvaros par eve meg 30%volt a munkanelkuliek szama lakosokon bellul

LittleG (uk) 2017.01.27. 21:11:14

@Mrs. Clayton: Nem mindenaron, csak egy otlet a sok kozul. Egy masil Bristol, bar az csak egy picit olcsobb. Vagy Swindon. Csak az meg nem tetszik, igaz, hogy meg csak egyszer voltam ott.

Aztan ki tudja, lehet beut a lotto es maradunk Berkshire-ben.

LittleG (uk) 2017.01.27. 21:14:32

@Mrs. Clayton: Igen, mindig kombot probalok nezni - hazarak, mennyi van arrafele a nekunk passzolo munkakbol es azokat mennyire fizetik meg + lakossag osszetetele (ne legyen egy nepcsoport odagettosodva), bunozesi statisztikak stb.

LittleG (uk) 2017.01.27. 21:22:09

@London2009: Ja :) csak utolag sokkal konnyebb okosnak lenni, mint eloleg :P

En ovatos duhaj vagyok, inkabb kivarnam, mi lesz ennek a ceconak a vege, a ferjem meg inkabb faltoro kos :)

Mrs. Clayton 2017.01.27. 21:40:00

@LittleG (uk): hat sok sikert a keresgeleshez. Azert majd kerdezz meg brit ismerosoket arrol h mit gondolnak swindonrol, vagy bristolrol, mielott odakoltozol.

LittleG (uk) 2017.01.28. 00:36:38

@Mrs. Clayton: Kösz. Van több angol kollégám is, aki innen költözött Swindonba, kifaggattam őket, azt mondják, szeretik. Van sok tősgyökeres swindoni kollégám is, azt mondják rá, elmegy.

Bristolról semmit nem tudok.

majd megpróbálunk okosak lenni. Előbb mindenképp bérelünk valahol...

So No 2017.01.29. 12:28:52

@Mrs Rumcajsz CA:

44 eves PHP fejleszto 26 eves feleseggel es egy 4 eves fiugyermekkel. :XD

De ettol meg Azsia sokkal jobb, mint az EU-s "alom".

Es ime a kedvenc plazam...

5 emelet elektronika...

www.youtube.com/watch?v=IWJ5aXxbLnQ

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása