oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 03. 06:48,  A magyar, aki (majdnem) egy euróért vett házat Szicíliában 94 komment

2017. január 03. 06:48 Határátkelő

A magyar, aki (majdnem) egy euróért vett házat Szicíliában

Amikor utoljára néztem, akkor egy euró elég kevés pénz volt, még forintban sem éri el a 310-et. Ennyiért házat venni Olaszországban (mi több: bárhol a világon) elég komolyan hangzik, nyilván akadt is honfitársunk, aki belevágott. Aztán a dolog kissé drágább lett, de még így sem akármilyen történet következik – méghozzá Tucano tollából.

cim_7.jpg

„Biztosan hallottál róla, hogy Olaszország egyes kiüresedő falvaiban egy eurós áron kínálnak megvételre házakat. Annyira sikeres lett a program, hogy a házak mellett már a római meg mór eredetű jó nagy jelzőtornyokat és állítólag elhagyott, de álomszép vasúti állomásépületeket is meg lehet szerezni potom összegekért, száz évre bérbe. 

Az egy eurós programnak azért van pár feltétele, nem olyan egyszerű a részvétel, például helytől függő mennyiségű összeget, de mindenképpen be kell fektetni a felújításba. 

Egyik barátom is beleszeretett az ötletbe és elhatározta, hogy beszerez egy magánparadicsomot Szicíliában. Róla tudni kell, hogy valódi ezermester, a szőlőipari szaktudása mellett kiváló dokumentum- és jelenleg reklámfilm producer. 

Emellett nyitott, sőt el is adott egy roppant sikeres olasz éttermet egy nagyon távol-keleti ország, egyik (addig) ismeretlen paradicsomi tengerpartján (amelyet egy homokpadon épített meg a saját két kezével, miközben egy műanyag slagot húzott át egy öblön, hogy legyen víz) igen messze a talján kultúrától és az eredeti alapanyagellátási forrásoktól. 

Azóta viszont elkészült a nagy szicíliai mű, sőt annyira megtetszett neki a mediterrán házfelújítás minden nyűge, hogy már több újabb terve is van.

De nézzük, meg hogy milyen lett a majdnem egy eurós ház a szicíliai Gangiban, mielőtt rátérnénk a részletekre, íme:

Az olasz „egyeurós” ingatlanakciót nem övezte osztatlan siker. A leghíresebb és legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó leárazás Gangiban volt, nem véletlen, hogy az én ismerősöm is arrafelé vette az irányt.

Nem egészen úgy van az

Későn érkeztél, így a rendelkezésre álló egy eurós házak, ugyan többet értek ennél az összegnél, de nem sokkal. Ugyanis még felújítva sem lett volna kilátásuk és egyáltalán. 

Sok gyönyörű ingatlan is volt a kínálatban, de aki nem lépett időben, annak már csak a maradék jutott. Ha egy kicsit utána olvastok, sok csalódott ingatlanvásárló számol be megpróbáltatásaikról, persze nem csak Szicíliában, hanem más hasonló akciót hirdetett olasz városkákban is. 

Ugyanis az egy eurós vételár mellett, vannak más, igen húzós költségek is. Az ingatlan adás-vétel illetékei és apróbb kiadásai a hírhedten bürokratikus Olaszországban akár elérhetik a hatezer eurót is. 

Aztán a házat fel kell újítani és ennek van egy hivatalos limitje, minimum 30,000 euró, de ez is helyenként változik és ezt az összeget a helyi vállalkozók zsebébe kell tenni. 

Ez elég ijesztően hangzik, ha valaki mondjuk a Keresztapa című film alapján képzeli el a helyi vállalkozókat. De nem kell megrettenni, sőt nem is szabad. Egyszerűen ne várd azt, hogy megfelelő felderítés és előzetes tájékozódás nélkül belevághatsz ebbe a vállalkozásba. 

Vannak gyönyörű házak akár egy euróért is, csak rajtad múlik, hogy mikor érkezel, és mit szerzel meg magadnak. A program nem ért véget, tehát érdemes néha rákeresni, hogy milyen gyönyörűségeket adnak olcsón a legszebb mediterrán tájakon, sőt nevezhetjük a gránátalma hazájának is! 

A mi kispénzű ingatlanbefektetőnk, nevezzük Imrének, viszont az egy eurós házvásárlás helyi valóságától megrettenve, igencsak nyomott, de azért reális áron megszerzett egy házat egy kedves özvegy nénitől Gangiban. A házat a néni családja építette, kívülről jó réginek nézett ki, belülről meg pláne. 

A legszebb olasz falu 

Ja, Gangi. Ezt a kis települést választották a legszebb olasz falunak 2015-ben, azt hiszem nem is érdemes tovább magyarázni róla. Talán annyit, hogy megállt az idő valamikor jó régen arrafelé és azóta is inkább visszafelé megy. Illetve nemcsak szép, de olyan a koszt, hogy amikor megkérdeztem róla, akkor csak nyelt egyet és azt mondta: „legendás”. 

Ganginak és egész Olaszországnak van egy nagy közös problémája, hogy egyszerűen túl sok a szép, régi épület. Gangiból még a fiatalok sem költöznek el, kevesen tudják, de az olasz hegyi falvakban élnek a legtovább az emberek, a levegő egészséges, de nagyon és még nyáron is lehet aludni, mert nem elviselhetetlen az éjszakai hőség, ellentétben a laposabb talján tájakkal.

cikk.jpg

Gangiban szinte naponta van ünnep. Minden szentet tisztelni kell, mindegyiknek saját ünnepség vagy ünnepségsorozat dukál. Ilyenkor aztán mindenki dalolva cipeli a festői sikátorokban a szobrokat. Majd, pontosan ugyanúgy, mint a vallásosabb magyar vidékeken, beülnek a kocsmába meg a kisvendéglőbe, ahogy illik. 

Ha ennyire jó hely Gangi, akkor miért kell eladnia házakat, kérdezheted gyanakodva. Hát azért, mert ezeket a házakat majd száz éve hagyták el, amikor egyébként Magyarországról is boldog-boldogtalan Amerikába vándorolt. 

Mindenhol faluk és városok néptelenedtek el Európában, csak Gangiban nem omlottak össze azóta sem a lakatlan régi házak és illene már javítani a városképen, ami ránézésre sem egyszerű, mert ennél kevés ősibb települést láttál egyben, azt lefogadom. 

Mégolyanabb, mint elképzelnéd 

„Humor kell hozzá”, mesélt arról a talján ház új tulaja, hogyan lehet Szicíliában ingatlant felújítani. Otthonról érkező designer barátai segítettek kialakítani a művészházat, ő pedig fuvarozta a mesterembereket (legtöbbször barátait) Magyarország és Dél-Olaszország között, miközben próbált szert tenni a helyi kapcsolatokra és a szükséges építőanyagokra. 

Ez mégolyanabb feladat, mint azt elsőre képzelnéd. Ő ugyanis nem beszélt olaszul. Próbálj meg különleges nedvtaszító, matt, vízbázisú festékeket és anyagokat vásárolni úgy, hogy nem beszélsz egy szót sem és a szótárból csak a „festék” szót tudod kinézni. 

Biztosra sem tudsz menni, mert ha sikerül mindent megtudni és felkészülten nekilátni a feladatnak, akkor is akadnak váratlan, apróbb kulturális különbségekből akadó kalandok. 

Elképzelt például egy klasszikus, régi, nagy olasz kávéfőzőgépből készült asztalt. Na, ilyet nem nagy kunszt találni nagy Itáliában. Ő lebeszélte a helyi barátaival, hogy Palermóban várni fogja egy angolul beszélő tolmács, aki értelmezhető összegért végigjárja vele a hírhedt város összes olyan roncstelepét, ahol felbukkanhat egy-egy ilyen masina. 

Természetesen az angolul kiválóan beszélő helyi vezetőről kiderült, hogy mégsem feltétlenül Shakespeare nyelvének mestere. Viszont útközben beugrottak vele a közelben lakó nővéréhez. Aki nemcsak örömmel látta őket, de rájuk bízva a gyerekeket elugrott pár ööö órára. 

Így, a nem kifejezetten a türelméről ismert, nem véletlenül „Imre” becenevű házfelújítónk a saját pénzéből fizetve bébiszitterkedett Palermo külsőn, míg a nővér haza nem talált. 

Miközben ment a drága idő... majd kiderült, hogy a helyi vezetőnek persze fogalma sem volt arról, hogy hol vannak a jó kis rozsdás roncsok, helyette elvitte egy igen drága ócskáshoz, óh pardon, művészeti használtáru-kereskedőhöz. 

Egy ilyen kaland oda-vissza talán még több mint tíz óra vezetés, tehát csak töretlen jókedvvel lehet kibírni. Gangiban egyébként is a szokásos vidéki, dél-olasz dolgok mennek, lehet enni, beszélgetni a fociról, meg folyamatosan szívatni egymást. 

Egy-egy jó tréfáért senki sem megy a szomszédba, és ha a külföldi nem érti a tréfát és nem tudja rögtön viszonozni, akkor nem lesz egyszerű az élete Szicíliában. 

Minden egyes érdekesebb tárgyért megharcolva, de azért készen lett a nagy mű. Sokkal lassabban a vártnál és persze jóval drágábban is. Legnagyobb meglepetésemre, Imre szerint utólag átgondolva teljesen értelmezhető lett volna az államilag (önkormányzatilag a program keretében) elvárt harmincezer eurós felújítási összeg. 

Mire megismerte ugyanis az összes helyi mesterembert és kitapasztalta (tehát ellenőrizni tudja) a helyi anyagárakat, addigra kiderült, hogy körülbelül ennyi lenne az alapköltségvetés. 

Mire figyelj, ha belevágnál? 

Ha véletlenül te is mediterrán lakásfelújításra adnád a fejed, akkor négy jótanácsot adott: 

Mindenképpen építeni kell a régi házak adottságaira 

Ő pár gyönyörű részlet mellett egy hatalmas (pizzasütő) kemencét talált, amit felújítva olyat tud mutatni a bérlőknek, mint kevesen. Meg egy őskori típusú zuhanyzót, ami ugyan ereszcsatorna volt, de most már a legegzotikusabb és legromantikusabb zuhanyrózsa. 

A fűtés 

Aki valaha töltött már el telet mediterrán vidéken, az tudja, hogy milyen hideg van. Nemcsak fűthetetlenek a házak, de hiába a modern technológia, ha teljesen át kell alakítani a házakat, hogy fűthetőek legyenek, pláne hogy ez rajtad kívül senkit sem érdekel. De ha ez sikerül, akkor olyat tudsz mutatni, ami senkinek sincs télen. 

(Ide megjegyzésként hozzátenném, hogy már megint fázom, de nagyon, mert Görögországtól Portugália bal széléig senki sem tud egy fűthető lakást összerakni). 

Nedvesség 

Minél közelebb vagy a tengerhez vagy minél magasabban, annál nedvesebb a levegő. Aki nem barátja a penésznek és a gombáknak, az költsön rá, használja az elérhető legmodernebb szigetelőanyagokat és oldja meg vagy baj lesz. 

Nevess, mint a helyiek 

Élvezd, hogy nemcsak jókat ehetsz, de gyönyörű helyeken csatangolhatsz extrapiros, 150 éve divatos tetőcserepek után nyomozva! Lesz bőven olyan helyzet, amikor széttárod a kezed az ég felé és nagyon keményen káromkodnál, de ehelyett a nagyon nehéz pillanatokban is inkább nevess, pont úgy, mint a szicíliaiak. 

Jöhet a következő! 

Most hogy az utolsó részlet is a helyére került, Imre már új projekten gondolkozik, hiszen megvan a szükséges tapasztalat és helyi kapcsolatrendszer, ami nélkül minden igencsak nyögvenyelős az Etnához közel. 

Rengeteg munkába (és pénzbe), meg időbe került a felújítás, de megérte. Amikor ugyanis kibontod azt a palack nagyon nehéz, helyi vörösbort és a nap lassan izzva bukik le Szicília hegyei között, közben az ősi Gangi minden házának egyenpiros cserepein hanyatt esik a napsugár, szóval akkor igen jó ott lenni.” 

Aki szeretne hasonló (vagy egyáltalán: jó) sztorikat olvasni, ne hagyja ki Tucano oldalát!

HÍRMONDÓ

Jöhet a szuperolcsó New York-i repjegy

Alig 22 ezer forintért Európából New Yorkba elég menőn hangzik, nem?

„Magyar vagyok, ehhez mindig ragaszkodni fogok” 

Ti tudtátok, hogy van olyan magyar labdarúgó, aki nem csak német bajnok, de kétszeres Bajnokok Ligája-győztes is?

Félnek is meg nem is a Brexittől 

A brit vállalatvezetők egyrészt a korábbinál némileg bizakodóbban ítélik meg cégük idei kilátásait, hosszabb távra előre tekintve azonban kétharmaduk továbbra is borúlátó.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7012091661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2017.01.03. 10:04:04

Tucano mindig jó! Ez is tetszett.

Hari Seldon 2 2017.01.03. 10:14:58

Ez az ingyen van az olasz ház, vegyünk egyet, akció, nem nagyon jön be. Egyrészt miután régi házak szinte olyan mintha újat építetnénk. A régi házak, meg falvak kívülről szépek, de ha nincs a falakon kívül minden átcserélve, akkor nem igazán korszerű. A szüleim háza a hetvenes években épült, láton, hogy miféle építési technológiák voltak. Aztán 2000 körül egy kisebb nyaraló. Na, már az is ég és föld különbség. Most meg, ahogy építkezünk, szintén egy ugrás.

És ezt elintézni ott délen, hát inkább nem.

Ráadásul iszonyú messze van. Nem csak távolságban, hanem közlekedés lehetőségben is. Így évente mondjuk egyszer (esetleg kétszer) tudja az ember kihasználni. (miután ráköltött 6000 plusz 30000 Eurót kicsit úgy működik, mint egy rohadt drága üdülési jog. - Ha már megvan, oda kell menni, ha akarok, ha nem mást abban az évben)

Bérbe adni, meg hogy? Ügynökségen keresztül? Aminek a felét mondjuk le sem jelentik. Vagy mondjuk a kiadó cég tulaja „kölcsönadja” valami havernak.

SzZoole 2017.01.03. 10:16:07

Szokasos kivalo poszt Tucanotol,a neve garancia az elvezetes olvasmanyaira:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.03. 10:17:35

off:

divany.hu/shopaholic/2016/12/29/nem_kell_aggodnia_a_szallodas_magneskartyatol/

Atyaisten, nálunk nincs f@$zbúk, mert messze lakunk a bekötőúttól, de egyre inkább örülök neki...
:D

adg 2017.01.03. 10:30:31

@geegee: es tagadjak! Legyunk resen azert!

takarék-láng 2017.01.03. 11:48:19

Nem veletlen olyan olcsok az ingatlanok, olaszorszagnak az a resze szegenyebb mint a hajdusag vagy a nyirseg.

SzZoole 2017.01.03. 12:10:38

@takarék-láng: hulyeseget beszelsz,az orszagban nincs annyi felsokategorias es luxus auto mint a hajdusagban es a nyirsegben

Herr Géza 2017.01.03. 12:21:55

@takarék-láng: Okos voltál megint. Mit gondoltál, azért olcsó, mert oda jár Európa felső tízezre és tele van luxusszállodával meg nyolccsillagos Michelin-pizzeriával a környék...?

pasztasuta 2017.01.03. 13:01:53

Megneztem a videot, meghozta az etvagyam, szerencsere az orszag stimmel, ma is jot fogok ebedelni. :D

Shanarey 2017.01.03. 13:02:52

@geegee:

Nos mert aljas módon értek hozzá, erre csak annyit mondok, aki ezt elhiszi "szamarabb a lónál"
:-)

A kártyán nincs név, nincs cím, vagyis semmi olyan adat amellyel az ügyfél azonosítható. Ellenben a recepción, ez a kártya hozzá van rendelve az adott szobához, és az aktuális személyhez akinek épp akkor ki van adva. Tehát ha netán a kártyát "lemásolnák" akkor lenne egy kártya, ami nyitja a szobát és ennyi. De mint te is látod, az internet tele van önjelölt szakemberekkel, és van az a réteg amely bele döglene, ha nem osztana meg valami óriási ökörséget minden nap. Ebbe persze belecsatlakozik azon népség amely nem az eszéről híres, és így aztán akár egy bankot is tönkre lehet tenni.
Ahogy az anno a Postabankkal is történ sok éve Budapesten. Pedig akkor a Facebook sehol sem volt, sőt még az IWIW sem létezett.

@Herr Géza:

Biztos ő is ült négy órát a Fiumicino reptéren, s azóta mindent tud az olaszokról

geeeteee 2017.01.03. 13:13:44

Felénk vannak olasz migráns városrészek, még az előző század elejétől kezdve vándoroltak ki ide is. Létezik olyan is, amelyiket a szicíliai falujukról neveztek el, illetve ugyanúgy hívják. Állítólag az itteniben sokkal többen vannak, mint a hazaiban. Sinagra. De van itt Como, Sorrento és Subiaco is.

tucano 2017.01.03. 13:30:12

@Golf2: @Csodabogár: @Zoole[uk]: Köszönöm szépen!
@geeeteee: Paraguayban találtam egy olyan utcanevet, hogy "Szicília majdnem Chile" :D :D :D

Herr Géza 2017.01.03. 13:35:38

@geegee: "Atyaisten, nálunk nincs f@$zbúk, mert messze lakunk a bekötőúttól." :))))) Miért, svédiában külön kábelen megy a FB a lakásokba????

Beriman 2017.01.03. 13:41:24

@takarék-láng: Igen szegényebb, mert kb 7 ezren ének a városkában (2015 -ben, a kimutatás szerint) :))))

Nade az Etna is ott van nem messze, megnéztem a cimbimnél (Google), gyönyörű hely, már a sok szép kép miatt, mert azokat hiányoltam a jól összerakott írásból :)

P.Elliot 2017.01.03. 14:19:03

Nem hiszem hogy ilyen vasarlasba belemenek mert akkor kotve lennek hozza hogy a szabadsagomat ott kell tolteni ha ki akarom hasznalni, kiadni meg nemigazan hiszem hogy ki lehetne, ki megy oda hosszabb idore? Amugy szep, szep, imadom Olaszorszagot bar inkabb a zoldebb es kevesbe meleg reszet es rajongok a teto teraszokert, Istenkem, milyen hangulata is van annak...
A citromfaknak is, akarcsak cserepben.
A videon levo lakas azert nem hatott meg nagyon, eleg egyszeru, valahogy nekem nem is lakalyos de ez amugy ugyis berendezes kerdese, biztosan atformalnam.
Azt a 100 eves sutot is kicserelnem, minek az egy lakasba, inkabb talan az udvaron tudnam ertekelni.
Az a kavicsos zuhanyzoresz, / ugye az?/ sem tetszik, hogy takaritom a kavicsokat ha felrakodik a shampon-szappan maradvany rajtuk meg sikosodik, nagyokat lehetne esni rajtuk, nekem a normal furdoszoba kellene.
Persze szinte ingyen adtak, akkor erne meg ha az ember odakoltozne es ott akarna lakni.
Egyebkent itt is van olyan meg mindig is volt hogy kapsz ingyen foldet az allam altal meghatarozott helyen es mennyiseget ha odakoltozol lakni. Senkinek se legyenek illuzioi, olyan helyek ezek ahol vagy a madar sem jar vagy nagyon pusztuloban levo telepules amit nem akarnak hogy tonkremenjen, adot persze kell fizetni ami sokszor becsapos mert nem is olyan keves mint ahogy az ember elkepzelne.
Teveben lattam egyszer valami kis falucskat valahol eszakon, Dakota vagy Montana, arrafele valahol ahol a lakossag szama lehetett vagy harminc vagy ilyesmi, egy oreg farmer felajanlott a foldjebol vagy 30 acre-t ingyen aki odakoltozik es ott lakik es termelessel foglalkozik, / massal ugysem tudott volna/ majd o betanitja, hazat is adnak hozza, nem emlekszem hogy tavolabb a foldtol vagy netan rajta, 3 csalad jelentkezett, egyik egy fiatal par az elso tel utan szedte a cuccat, a masik is hazaspar gyerekkel, ok valamivel tovabb birtak, a harmadik sok gyerekkel es akkor kezdtek. Az oreg vallalta meg a falucska hogy mindenben segitenek nekik, az oreg maga betanitja a foldmuvelesre, gepet is ad hozza, valahogy nagyon nem szerette latni hogy a falu nepessege fogy, megszoktek a fiatalok, szerette volna ha jonnek ujak megmaradnak.
Masutt is vannak ilyen kihalasra itelt falvak szerintem ahol fillerekert lehet venni hazat-foldet csak utana kell nezni.
Valoszinu hogy minden orszagban vannak ilyen elhagyott helyek.

Brix 2017.01.03. 14:23:14

Ugyanez az àlmom , mint a poszt írójànak, de a olasz helyett a spanyol ingatlanokat nézem mostanàban...Spanyolorszàgban màr 40 ezer euróért új építésű lakàst lehet venni a tengerparton, 20-30 ezer euróért jó àllapotú hasznàlt lakàst. Olaszorszàgban romok vannak olcsón , nehezen megközelíthető helyen...Sajnos, az àllam mindkét helyen lehúzza a külföldi ingatlan tulajokat...

P.Elliot 2017.01.03. 14:31:39

@geegee: A szallodai magneskartya nalad van mindig, a vegen nem kell leadni, en sosem szoktam, egy-egy szep rajzolatut meg szoktam orizni a tobbit kidobom a szemetbe, sosem kertek vissza, mindnek is, abban a pillanatban ervenyet veszti amikor kijelentkeztel, mar nem tudsz vele visszamenni, uj kartya kell hozza. Az igaz hogy kinyitni ki tudja a takaritono a sajat ures egyenkartyajaval amivel minden szobat ki tud nyitni. Egyebkent tul van lihegve ez a gyujtik rolam az adatokat, kiadjak, stb...minden adatot konnyeden meg tudnak rolad szerezni, banknal, creditkartya fizetesnek, barhol. annyi helyen szerepelnek az adataid hogy nagyon konnyen hozzad fernek ha akarnak.
En ezen nem szoktam aggodni mert ugysem tudok tenni ellene semmit. Ha a kartyamra valaki vasarol akkor az a kartyanak a gondja nem az enyem, ok biztositjak, fizessenek csak.
Nalam egszer volt hogy valamelyik kreditkartyamra valaki vett fel ora leforgasa alatt egy borkabatot meg egy fenykepezogepet ha jol emlekszem New Yorkban ahol nem is voltunk akkor, nem erdekelt, beszoltunk a kozpontba es rajukbiztuk hogy keressek meg ha akarjak mert mi ezt ugyan ki nem fizetjuk.
Nem is kertek, levontak, kesobb jeleztek hogy megtalaltak a vasarlot, hehehe....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.01.03. 14:34:05

@P.Elliot: az a sütő... milyen dögös kenyereket lehetne abban sütni, miután az ember kitapasztalta.

Gyönyörű hely.

P.Elliot 2017.01.03. 14:37:44

@kisrumpf: Igen, lehetne de kinnt az udvaron, nekem legalabbis...
Jo kenyereket lehet sutni normalban is aki ert hozza.
Ismerek a netrol valakit aki olyan kenyereket sut a gazsutojeben hogy mindig felhaborodok rajta hogy hogy lehet ilyen teheseggel rendelkezni? En miert nem rendelkezek?

Csodabogár 2017.01.03. 14:47:39

@Brix: Azért nagyon megnézném, hogy merre van és milyen az az olcsó spanyol lakás. Costa de Solon pl. úgy elszálltak a lakásárak, hogy csak na. Nagyon régi építésü apartmanházban, tengerparton, kb. 40 nm lakást 180 ezer eur. körül lehet kapni. Persze van olcsóbb is, La Lineaban pl., de ki akar oda menni? Vagy a totál tönkre épített Torenamolisban.

sZulamith 2017.01.03. 15:06:49

Nagyon klassz volt, köszönöm. Ha nyerek a lottón vállalom a vásárlást, minden nehézségével együtt:)

takarék-láng 2017.01.03. 15:37:19

@Herr Géza: hulyeseget te beszelsz szokasod szerint.
Nemcsak a turisztikailag felkapott uduloovezetek leteznek, azon tul is van vilag. Persze ez a katalogusokban nincs benne.

Határátkelő 2017.01.03. 15:37:54

@Herr Géza: @takarék-láng: Mondtam már, hogy boldog új évet? Akkor mondom. Na. :)

tucano 2017.01.03. 15:41:44

@sZulamith: Én köszönöm, hogy tetszett!

@Csodabogár: @Brix: Elég sokat dolgozom spanyol ingatlanokkal. Van mindenfajta árban, de a kifejezetten tengerparti ingatlan 40ezrért az bizonytalan. %-10 km-rel beljebb a parttól már valóban lehet ennyiért szebb dolgokat venni.

Golf2 2017.01.03. 15:55:58

@tucano: Mi szél fújt Paraguay-ba és milyen ott az élet?

tucano 2017.01.03. 16:11:23

@Golf2: sokat dolgozom ottani bevándorlással! Szegény hely, de szerintem nem rossz. Olcsó, jó a kaja, van jaguár meg nagy kélgyók. :)

Herr Géza 2017.01.03. 16:17:39

@takarék-láng: Javasolnám az "értő olvasás" móduszt. Te írtad, hogy azért ilyen olcsó ott az ingatlan, mert szegény vidék. Mire próbáltam szarkasztikusan utalni arra, hogy ez nagyjából mindenkinek tiszta is. Katalógus nélkül is. De hát miért is értenéd...

SzZoole 2017.01.03. 16:18:44

@tucano: kilgyobür csimmám mar van,de egy dzsagjúár bürkabatot is szeretnek:)))
Viccet felreteve,milyen kajak vannak arrafele?

Golf2 2017.01.03. 16:32:34

@Golf2: Kigyóbörger,jaguársteak asztêkmódra

conchita wurst 2017.01.03. 16:35:58

Gratula a bátorsághoz!

40ezer euró aprópénz akkor is ha ez egy 50 nmes lyuk, a tengertől órákra. Aki szereti a délolasz hangulatot, vagy leköltözik öreg éveire, megértem. A balcsin se lenne olcsóbb, akkor meg miért ne?
Hogy üzletileg müködhet-e egy ilyen AirnB lakás, nem hiszem, de a pénzt így is úgy is bele kell rakni vmibe, aztán legfeljebb 'eladódik 'majd.

SzZoole 2017.01.03. 16:53:21

@Golf2: kosz nem,a börük jobban tetszik:)

tlantos 2017.01.03. 17:07:09

Aztán majd jon egy foldrenges, es osszedol az egesz falu, mint egy kartyavar.

Brix 2017.01.03. 17:07:24

@Csodabogár: @tucano: Ha elkerüli az ember a turistagettókat, akkor meglepően jó árak vannak Olasz- és Spanyolországban is... Pl Valenciában, ami nem egy rossz hely, 20-30 ezer euróért , már korrekt apartmanok vannak...Olaszországban északon drágaság van, de szép hegyvidéki terülteken mint La Marche tartomány még ki lehet fogni olcsó házakat. Olyan mint Toscana, csak sokkal olcsóbb , és autóval megközelíthető...
Olaszország déli részén ott van Calabria, ahol tengerparti városokban, mint Scalea már 25 ezer euróért lehet kisebb berendezett apartamokat venni...Ott a szegény dél-olaszok nyaralnak...Mivel válságban van Dél-Európa, még évekig stagnálhatnak az árak, így gyors meggazdagodásra nem lehet ebből számítani, viszont pl. parlagfű allegiásoknak a lehető legjobb megoldás... Az egyedüli hely ahol nem érdemes venni, az Horvátország, de máshol mindenhol jó lehetőségek vannak..

ogli dzsí 2017.01.03. 17:29:05

@Brix: Ha valaki jól menedzseli akkor a nyári vendégei kifizetik a jelzálogot a nyaralós ingatlanán. Ha neked kell kifizetni az ingatlanodat az nem egy jó biznisz. Bárhol van, bármilyen jó hely, ha neked kell fizetni érte akkor üzletileg felejtős.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.03. 18:19:39

"Gangiban szinte naponta van ünnep. Minden szentet tisztelni kell, mindegyiknek saját ünnepség vagy ünnepségsorozat dukál. Ilyenkor aztán mindenki dalolva cipeli a festői sikátorokban a szobrokat. Majd, pontosan ugyanúgy, mint a vallásosabb magyar vidékeken, beülnek a kocsmába meg a kisvendéglőbe, ahogy illik. "

Na szóval...
Többek között ezért döglődik az EU. Amíg a déli népek fiestáznak siestáznak addig a német melós az esztergapad fölött görnyed, és fizeti az olaszok, görögök fiesta utáni ivászatát.
Nem lehet ilyen különböző munkamorálú országokat egy közösségbe kényszeríteni.

Beriman 2017.01.03. 18:32:12

@diggerdriver: A "Na szóval" utáni írásodra csak annyit, hogy nem vagyok benne biztos, hogy úgy van.

Beriman 2017.01.03. 18:51:23

@diggerdriver: Érdekes válasz :) mivel nem azt kérdeztem, hogy kitől...na mind1. válasznak válasz :)

SzZoole 2017.01.03. 19:05:50

@Beriman: Gorog,Olasz,Spanyol,Portugal,szinte az osszes sziesztas delinemzet bajban van gazdasagilag,vajon miert?
Pató Pál az ösük,ejj ráérünk arra még.....:)))

Csodabogár 2017.01.03. 19:25:12

@ogli dzsí: Az ilyesmit vagy üzletnek veszi valaki, vagy azért, hogy használja. Nekünk mindig az utóbbi volt a cél, még ha kihasználva soha nem volt a lakás sehol. Ma már sehol sincs semmim szerencsére, mert öreg napjaira az embernek igen megterhelő bármilyen ingatlant is fenntartani.
Kiadásra meg az vegyen, akinek jók az idegei és nem zavarja ha 2 év alatt tönkre lakják a lakását. Vannak persze remekül megszervezett cégek erre a célra, de ezek jellemzően inkább Svájcban működnek rendesen, nem a spanyoloknál vagy az olaszoknál.

Beriman 2017.01.03. 19:25:49

@Zoole[uk]: Tudom, hogy gyengén állnak és igencsak az az ok, hogy nyugisan melóznak. A segélyek pedig mennek, tehát azt is tudják, ergo...minek hajtani :), na de azt vissza kell majd valahogy adni, mert igaz segélyek, de kölcsön formájában.

M. Péter 2017.01.03. 19:39:07

@@Shanarey: geegee: Amúgy még hűtőmágnes sem kell, egy mobiltelefon is olvashatatlanná tudja tenni a szobakártyát (saját tapasztalat).

Muscari 2017.01.03. 19:54:06

@diggerdriver: en jartam Szicilian. A turizmuson kivul joforman alig van munka, csak a mezogazdasagban egy keves. Nagyon magas a munkanelkuliseg.

SzZoole 2017.01.03. 19:55:53

@Beriman: akkor csak van igaza Diggernek,nem?

ogli dzsí 2017.01.03. 20:10:54

@Muscari: Ez igy van. A szicíliaiak már Prágába is jönnek melózni, gondolható mekkora fejlettség van ott. De 10 éve, 20 éve, 40 éve is ez volt ott nincs munka és az ottaniak többsége nem is dolgozott még életében. Meg nem is akar.

P.Elliot 2017.01.03. 20:19:57

@ogli dzsí: Akkor mibol elnek? Honnan van a napi spagettire a penz?

Golf2 2017.01.03. 20:22:40

@Muscari: a mezőgazdaságon kívül is van munka tárt karokkal vár a maffia

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.03. 20:31:48

@Zoole[uk]:
Haggadmá'. Dolgos jóravaló népek Úgy dolgoznak mint egy isten...
Szakadnak meg a munkába mi meg sajnáljuk tőlük az az évi 200 ünnepet Meg a délutáni szunyókálást. Hamut szórok a fejemre és mindent meggyónok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.03. 20:35:04

@Muscari: @ogli dzsí:
Tudjátok mit? Ha befektető lennék én se vinnék oda munkát. Inkább Indiába mint oda.

**mimi** 2017.01.03. 20:58:42

No ezt igazán öröm volt olvasni :)))

puhacica 2017.01.03. 21:08:34

hinnye, jo kis video! es az iras se rossz. :)

az a furdoszoba es konyha... <3

egyszer voltunk egy apartmanban barcelonaban, ott hasznaltak az eredeti belso kutat a zuhanyfulkehez. beszaras jo volt.

Brix 2017.01.03. 21:12:19

@ogli dzsí: Pont azért élnek sokàig mediterrànumban , mert inkàbb idényjellegű munkàk vannak, az év jelentős részén meg pihengetés...Szardíniàn és a görög Ikàriàn nagyon hosszú életű emberek vannak, a stresszmentes életmód miatt. Ehhez hozzàjàrul még a tenger, a napfény és az egészséges ételek hatàsa. A nyugat-vagy közép-európai robotolàst, a hideg, nyirkos, fényszegény téli környezetben nem lehet eléggé megfizetni...Nem véletlen költöznek szàzezrek Dél-Európàba, még akkor is, ha nem nagyon van ott munka...Valójàban a németek miatt van vàlsàg ezekben az orszàgokban is...

dunántúli gyerek 2017.01.03. 21:12:41

@diggerdriver: eltérő kultúra, mint cigányéknál

ebből folyóan: a szicíliaiaknak külön nyelvük van, de a 'negyedórára' pl. nincs kifejezésük, nem tudják mi az, így min. fél órát késnek mindennel

nagyon barátságos családcentrikus stb népek

asszonyok nem dolgoznak ma se (mondjuk más se nagyon)

maffia nincs, vagyis már minden legális amit csinálnak

a többi olasz a szicíliait szarba se nézi koszos afrikainak tartják őket

szicília cserébe olcsó lakást bérelni jóval kevesebb mint pesten ha meg olaszul is tucc, nemcsak angolul rögtön minden a felébe kerül

jó nagy kosz van mindenhol, Palermóba ne fürgyé le! azt tanácsolom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.03. 21:12:59

de ki szeretne ilyen zsufolt helyen elni? mint egy szardiniasdoboz, semmi eletter
ide szuletni kell es halistennek en nem oda szulettem
raadasul nem szeretem az olasz konyhat
szoval ezt a projected kihagyom

a szallodakulcs hulyeseg,, nincs azon semmi adat, nem kell leadni, kicsekkolas utan, mar az ajtot sem lehet vele kinyitni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.03. 21:13:00

@diggerdriver: nemet melos, esztergapad folott gornyed?
utopia

SzZoole 2017.01.03. 21:23:58

@Brix: "Nem véletlen költöznek szàzezrek Dél-Európàba, még akkor is, ha nem nagyon van ott munka."
Nem forditva???Nem onnan jonnek el tobbszazezrevel eszakabbra,de itt is olyan a munkamoraljuk,mint del Europaban,ugy allnak a munkahoz,hogy mas is hozzaferjen......

"Valójàban a németek miatt van vàlsàg ezekben az orszàgokban is..."
Persze,meg SorosGyuribacsi miatt,de az is lehet,hogy Putyin miatt,nem?

gabors 2017.01.03. 21:35:24

@Zoole[uk]: ""Valójàban a németek miatt van vàlsàg ezekben az orszàgokban is...""

valszeg arra gondolt hogy azok franya nemetek mindent megcsinalnak igy nekik meg mar nem mardt semmit csinalni illetve mar csak a semmitteves marad ....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.03. 21:51:04

@M. Péter: ez teny, szobakulcsot sose tegyel a mobilod melle, mert nem tudsz majd bemenni:)

SzZoole 2017.01.03. 21:52:42

@gabors: vegulis nezopont kerdese:)
De én most is csak azt mondom,hogy az USA/Soros/Trump tehet rola:))

gabors 2017.01.03. 22:13:14

@Zoole[uk]: "Trump tehet rola:)) " a Trump Januar 20-ig nem tehet semmirol de utanna viszont mindenrol azt hiszem folyamoatosan foglaltat fog mutatni a twitter :-)

SzZoole 2017.01.03. 22:16:17

@gabors: most mit/kit mondjak?Valakit hibaztani kell,nem?:))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.03. 22:26:42

@gabors: Ha csak úgy nem...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Brix 2017.01.03. 22:31:25

@Zoole[uk]: Van egy fordított irànyú vàndorlàs is. Pl több szàzezer brit és észak-európai él Spanyolorszàgban...Hogy miért a németek miatt van vàlsàg? Azért, mert a dél-eu.i orszàgoknak túl erős az euró, így nem tudnak versenyezni a német termékekkel. Ràadàsul, a németek megszorító politikàt erőltetnek Európàra, felvàsàrolnak mindent , és kizsàkmànyoljàk a perifériàt...Még a mozzarellàt is hamisítjàk, az összes olasz élelmiszerrel együtt.. az Aldi meg Lidl mindenhol ott van, hogy kiszorítsa a helyi kisboltokat...Sajnos , Németorszàg maga a probléma Európàban, az önző , szűklàtókörű politikàjàval...Bàrhol jàrtam, Görög-vagy Olaszorszàg, mindenhol a németeteket okoltàk a gazdasàgi bajokért. Ez nem lehet véletlen...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.03. 22:31:36

@Zoole[uk]: na. azert sorost itt sem annyira szeretik, trumpnak meg adjunk meg eselyt, egyelore be sem iktattak
szicilia a globalizacio aldozata, ahogy a Magyar mezogazdasag/elelmiszeripar, konzerv, gyumolcs, Cukorgyarak/
ez van, a veget senki nem latja
Europa sorsa mindig 4 orszatol fuggott
Anglia kilepett
a franciak balfaszkodnak
putyin kemenykedik
a nagy kerdes, marad-e iden Merkel?

Tiszteltetem Brüsszelet 2017.01.03. 22:31:55

@hagyma: ird mar azt a telibevert blogodat rendesen, ne itt lustázzál!

Csodabogár 2017.01.03. 22:49:11

@Brix: Ez világos! Tükörbe nem néznek, inkább keresnek egy bűnbakkot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.03. 22:49:17

@Tiszteltetem Brüsszelet: kb 1 honap es kesz a konyvem, de marciusig mindenkeppen
azt felteszem a blogba is majd:)
szoval az koti le az idomet most
mikor valami nem megy, nincs meg az ihlet, akkor jovok az indexre:)

SzZoole 2017.01.03. 22:53:48

@Brix: Na de kik azok a tobbszazezer angol es eszak europai,nem a nyugdijasok?
Ha eros nekik az euro,miert leptek be az euro zonaba?
A nemetek hamisitjak az olasz termekeket,es mi van a termekekre irva,made in China ?
Hàt persze,hogy a multik tehetnek rola az olcsosagukkal,minek mennek be oda vasarolni,miert nem erositik a sajat gazdasagukat?
A gorogok,olaszok,spanyolok,portugalok mind nemetorszagot/eu-t hibaztatjak?
Amikor az eu euromilliardokat ontotott ezekbe az orszagokba,hogy tovabb tudjak a töküket/puncijukat vakarni,akkor nem hibaztattak az eu-t?
Erdekes dolgok ezek.....

gabors 2017.01.03. 23:11:30

@Brix: ".Bàrhol jàrtam, Görög-vagy Olaszorszàg, mindenhol a németeteket okoltàk a gazdasàgi bajokért. Ez nem lehet véletlen... " de attol meg nem feltetlenul igaz :-)

akkor mar inkabb " USA/Soros/Trump tehet rola:)) "

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.03. 23:15:12

@Zoole[uk]: nemm egeszen
nem euromilliardokat ontottek be, hanem piacot vasaroltak
es sikeresen
ha megtiltod a disznovagast, akkor a te sertesed less a hiperben, ha megveszed a cukorgyarat, akkor a te cukrod less a hiperben, stb.
a kozos piac kibovitette magat EU-va es felvasarolt, tonkre tett mindent
most ott tartanak, hogy a munkaerot zsakmanyoljak ki vicces fizetesert
mondjuk amerikaban is csuszik le a kozeposztaly rendesen, ezt a Trumpot 20 eve nem valasztottak volna meg....

gabors 2017.01.03. 23:16:34

@Brix: ' Azért, mert a dél-eu.i orszàgoknak túl erős az euró, így nem tudnak versenyezni a német termékekkel." es azelott (EU vagy euro) ki volt a mumus ? akkor miert nem fejlodtek

amugy mar az sem igaz hogy nem fejlodtek mert igen csak ok is azt gondoltak mint a magyarok hogy per ev alatt behozzak a nyugatot sot meg le is hagyjuk es mindezt persze az angolok es nemetek penzen :-)

SzZoole 2017.01.03. 23:19:46

@hagyma: olvass egy kicsit utánna,hogy ezek a lusta országok mennyi pénzt kaptak,pl a görögök

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.03. 23:50:03

@Zoole[uk]: nagyon jol tudom, hogy sokat kaptak, mikor mar baj volt
en a baj okait kutatom
olyan hogy lusta orszag nincs, egy nemet taxisofor, vagy teszemaszt informatuikus, semmivel nem dolgozik tobbet mint egy gorog paraszt
lathatoan globalis problema van
az europaiak kivonultak afrikabol
nezd meg mi an most pl del-afrikaban..
nem hiszem, hogy ez egy jo szazad less, de nekem van meg max 10 jo evem... na so

shantung 2017.01.03. 23:50:09

Remek ismertető volt. Gyönyörű kis falu, a girbegurba szűk utcáival, a panorámával, a finom kajákkal... Én szívesen élnék ott! Bár a nagy páratartalom elég ijesztő. Mennyibe kerül ott egy lakás/kis ház havi fenntartása (adó, stb)?

SzZoole 2017.01.03. 23:56:08

@hagyma: na varjal,ezek nem az unió belépése óta vannak lemaradva,nem azóta sziesztazgatnak,hanem jóval régebben

Herr Géza 2017.01.04. 00:30:05

@hagyma: A görög parasztot ne a taxisofőrrel , , pláne ne az informatikussal hasonlítsd össze.
Hasonlítsd a görög parasztot a német paraszttal. A görög paraszt keményen dolgozik napkeltétől délig, majd sziesztázik du. 4-5-ig és keményen dolgozik napnyugtáig. Nem irigylem tőle a sziesztát sem, hisz tényleg kurva meleg van kora délután.
A német paraszt keményen dolgozik napkeltétől napnyugtáig egy óra ebédszünettel. Fószezonban (nyáron) vacsora után visszaül a traktorára és dolgozik akár éjjel egyig-kettőig is reflektorfényben tovább, ha a meló nem tűr halasztást (pl. behordja a szénát, ha másnapra esőt mondanak). Sőt, a vasárnapi általános munkavégzési tilalom alól csak ő van felmentve, így akkor is dolgozik, ha kell. Cserében télen takarékon duruzsol (hacsak nem pont állattartó). Az is lehet, hogy az egész évre vetített nettó munkaidejükben nemigen van különbség.
Viszont alapvetően brutális különbség van a hatékonyságukban. A gépesítettségben. A gazdaságuk szerkezetében. A gépeit persze a német sem ajándékba kapta. Ugyanakkor a görög meg nem tehet arról, hogy arrafelé a szárazság miatt nem lehet pl. nagyüzemi módon kukoricát termelni. Vagy arról, hogy az év nagy részében száraz kórókkal borított görög földeken nemigen lehet legeltetni a tehéncsordát.
Ez van, ezzel kell élni. Az EU meg arra született hajdan, hogy a görög olcsón jusson német tejhez, búzához, kukoricához, a német meg szintén olcsón kapja meg az olajbogyót, a narncsot, a citromot, meg a fetát. Hogy mi lett belőle, az más kérdés.....

Shaktee 2017.01.04. 00:44:24

@Zoole[uk]: @gabors: azért..ma a GOP szenátus dűlt be egy trumpt tweet miatt, s a Ford is haptákba állt neki.

Shaktee 2017.01.04. 00:49:54

@Herr Géza: s olcsón kapja a görög szigeteket is. Talán ez nyom a legtöbbet a latban.

Botor dolog ilyen éghajlatbeli különbségek között élő népek termelékenységét összehasonlítgatni, hiszen az olasz, a spanyol mindenütt a világban megállja a helyét a fricekkel hasonlítgatva. Ez nem neked szólt, kinek inge vegye magára.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.04. 00:52:04

@shantung: gyonyoru falu? Te komolyan szeretnel ilyen tomegnyomorban elni
@Zoole[uk]: gorogorszag mindeig el volt, halaszatbol, mezogazdasagbol, turizmusbol
a sziesztazas az eghajlatbol adodik
a lemaradas nezopont kerdese, lehet le voltak maradva a nemetekhez vagy az angolokhoz kepest, de nem voltak ennyire eladosova + az oregedes ott is problema
a fiatalok nem akarnak szulni 40 elott, az idosek meg igenylik a jol megerdemelt nyugdijukat
hat ez van
mondjuk adossagot nekunk magyaroknak az EU sosem engedett el/

lobaszopiatej 2017.01.04. 00:52:21

A tengerpart az a minden, de a sziget belseje olyan kb mint a Szahara, egy nagy 0.
Csak aztán nehogy arrafelé törjön ki az Etna, talán ezért árulják 1 euróért.
Mindenesetre mehetne oda Merkel tanulni, hogy hogy nem robbantgatnak arrafelé, valamit tud ott a maffia.

egy Hun vagyok Hunniából 2017.01.04. 12:31:21

Rent it/buy it! :-D (Béreld ki/vedd meg!)
Menekülne a haverod a "paradicsomból"?!
Ahol nincs közelben munkahely, ott az ingatlanokat gombokért adják, méginkább adnák, ha lenne érdeklődő egyáltalán! Ez mindenhol így van, bárhol a világban!

gabors 2017.01.04. 15:27:54

@rebel rebel: Nem a szenatus nem doltek be csak elnapoltak a GOP stimmel :-)

shantung 2017.01.04. 16:47:46

@hagyma: Látod, mint a múltkor is írtam, különbözőek vagyunk. Tudom, hogy Te az erdőszéli, vagy tán kellős közepén lévő épülő házadban érzed jól magad. Tedd is így! Nemrégen eladtam a Dunakanyarban lévő gyönyörű panorámás nyaralómat, ahol szintén nagy csend, madárcsicsergés volt, és kerti munka is bőven... Engem a túl nagy csend és nyugalom inkább zavar. Itthon is Budapesten élek, ahol "zajlik az élet"!
A Dél Olasz kis falu hangulata, varázsa nekem nem "tömegnyomor", imádom a finom ételeiket, földrajzukat, művészetüket és az olasz nyelvet!

tucano 2017.01.05. 12:49:08

akulni olyan közeg, ahol kifejl@egy Hun vagyok Hunniából: (ebből él, igen jól, mennek az emberek nyaralni és sokan végleg le is telepednek. Hálaégnek nem a mi hunniabeli nyomorunkból indulnak ki a dán nyugdíjasok)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.09. 20:35:23

@Herr Géza: :-)))
Ááá, csak igyexem mindig valami nagy m@rhaságot mondani, hogy miért nem regisztráltam még mindig... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.09. 21:02:03

Most olvasom csak a posztot.Áááhh. ivarszervem, ez az egyeurós duma csak egy humbug.Köcsög olaszok, miért nem azzal indítanak, hogy 36000 euró, ami a valóság?Annyiért meg már bárhol máshol is lehet kapni jó eséllyel és még csak felújítani, meg küzdeni sem kell...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.09. 21:13:33

@Brix: Oké, de pihengetésből hogy van pénz a napi betevőre?Engem is ez érdekelne, de rohadtul... :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása