oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. december 25. 06:43,  Karácsonyi melléfogások és egy igazi kihívás 89 komment

2016. december 25. 06:43 Határátkelő

Karácsonyi melléfogások és egy igazi kihívás

Úgy alakult, hogy december 25-e idén vasárnap, így hát a szokásos heti ajánlóban mi mást is válogathattam volna, mint az ünnepekhez kapcsolódó történeteket. De nem csak karácsony lesz, kicsit a pohár fenekét is megnézzük, amolyan ír módra. (Na ja, mindjárt itt a szilveszter!)

Immár hagyomány, így idén is lesz karácsonyi képgaléria - szóval küldjétek az ünnepi fotókat a hataratkeloKUKAChotmail.com címre az ország és a város megjelölésével, hadd lássuk, hogyan karácsonyozunk mi, határátkelők a világ körül!

cim_6.jpg

Kezdjük a Frankfurti mesék bloggal, annál is inkább, mert Gabuschka érdekes válogatást adott közre olvasói által beküldött karácsonyi emlékekből, és persze azért a sajátját is elmesélte a végén. Először lássuk, miket meséltek mások!

A 80-as évek gyermeke

„Nekem a karácsony egyenlő a narancs- és mandarinillattal. Én ugye a '80-as években voltam gyerek, amikor a banán és a narancs afféle „téli” gyümölcsnek számított. Minden karácsonykor volt narancs és mandarin az asztalon, amit vacsora után ettünk, a torta után.

December 21-én születtem, kvázi ez volt a szülinapom is, az én szülinapi ajándékom mindig ott volt a fa alatt. A karácsonyi vacsora és a narancsillat annyira összekapcsolódott a fejemben, hogy teljesen mindegy, hogy hol, akár itt a világ másik végén, a trópusokon is, akárhányszor felbontok egy narancsot, megjelenik előttem a karácsonyfa. :)

Érdekes, hogy sem a bejgli, sem a forralt bor, de még a töltött káposzta sem kapcsolódik nekem ennyire a karácsonyhoz, mint a narancs meg a mandarin."

Ünnepi melléfogások

„Idén megszüntettük a család felnőtt tagjai között a karácsonyi ajándékozást, mert most már a gyerekeké a főszerep. Pedig jó néhány sztori született a melléfogásokból. Így például sosem felejtem el, amikor még 30 alatt megkaptam életem első ránctalanító krémét, hát ki mástól, mint anyósomtól...

Az anyósnak egyébként a fiát, azaz a férjemet is sikerült meglepnie a 'Szégyenfolt' című regénnyel egyik alkalommal...

De a csúcs a sógorom volt, aki megismerkedésünket követő karácsonykor valami nagyon személyeset szeretett volna nekem választani, ezért sokáig keresgélt, amíg olasz szerzőt nem talált a könyvesboltban. Igaz, hogy csak magyarul, de sikerült neki. Majd hónapokig gondolkoztam azon, hogy tekintve mozgalmas gyermekkoromat, üzenni próbált-e a ’Lelenc’ című regénnyel... Évekkel később azért tisztáztuk, hogy nem."

A mélypont

„Az első karácsonyi élmény, amit meg szeretnék osztani, szomorú, de ez ugrott be először. Talán mert ez volt az első (és eddig az utolsó) olyan, amit egyedül töltöttem.

Karácsonyfa volt, az igaz, de semmi más nem emlékeztetett rá, hogy most nem csak egy sima hétköznap van. Ebéd címén sütöttem egy rántottát, hogy mégis valami főtt kaját egyek, aztán estig neteztem meg filmet néztem. Ez is csak egy nap az évben, majd elmúlik…

Később leesett, hogy a céges egyenajándékon meg egy-két képeslapon kívül senkitől nem kaptam semmit. Nem létszükséglet az ajándék, meg az egész karácsonyi összejövetel, de mikor egyszer elmaradt, az nagyon fájt.

A mélypont után aztán kárpótolt az élet, azóta csak boldog karácsonyokat töltöttem el együtt azzal, akit szeretek, és jött a sok „első“ alkalom, az első együtt vásárolt fenyő, az első karácsonyi ajándékok kiválasztása, az első karácsonyi kacsa megsütése az ünnepi vacsorára (ami remekül sikerült és nagyon finom lett), és még jó pár dolog."

Nincs is Jézuska

„Nekem az a gyermekkori karácsonyom jutott eszembe, amikor először mondtam édesanyám szemébe, hogy ’Tudom, hogy nem is a Jézuska hozza az ajándékot’.

Mondtam ezt azután, hogy ő 2 órán keresztül a hideg, fűtetlen szobában díszítette a fát, hogy mi ne lássuk. Azt mondták, hogy vásárolni ment, nincs otthon.

Ezután leültünk a konyhában és vacsoráztunk, vártuk a Jézuskát, vagy valami mást? S akkor nekem WC-re kellett mennem. A házban sötét volt, nem mertem egyedül menni, de édesanyám nem volt hajlandó kikísérni. S akkor történt valami.

Bátortalanul, óvatosan elindultam, félve, hogy mégis járnak ott "idegenek" és akkor megláttam a szobában a karácsonyfa fényeit! Boldogan kiabáltam, hogy megjött a Jézuska! - még egy évig elhittem a csodát - hiszen amikor vacsorázni mentünk, még sötét volt a házban."

Végül Gabuschka története

„Az első, az inkább egy hagyomány, nem egyszeri alkalom volt. Minden évben december 25-én apukámmal és mostohaanyámmal töltöttük a karácsonyt, amíg ki nem költöztünk az öcsémmel külföldre. Először apukám és nagymamám, majd a megismerkedésük után mostohaanyám lépett a karácsonyi szakács "hálás" szerepébe.

Felnőtt fejjel jól esik visszaemlékezni a rogyásig tömött asztalokra, a sok finomságra, arra, hogy az ember gyerekként természetesnek vette a terülj-terülj asztalkámat, és csak most érzi át igazán, hogy micsoda munka van mögötte.

kaja_gabuschka.jpg

Szerettem, hogy a tágabb család is eljött, együtt bohóckodtunk az unokatestvéreimmel, és kihallgattuk, hogy miről beszélnek a felnőttek a „felnőttasztalnál” (többnyire unalmas dolgokról). Közben mindig ment a megunhatatlan Boney M karácsonyi CD a háttérben.

A másik pedig egy konkrét karácsony volt, nyolc éves voltam, és borzasztóan szerettem volna egy élethű csecsemőnek kinéző babát. Anyukámmal és a testvéreimmel karácsonyoztunk, együtt díszítettük a fát, majd este kinyithattuk az ajándékokat.

Amikor kibontottam, és ott volt Petike (így neveztem el a játékbabámat), annyira boldognak éreztem magam. A legjobb pedig, hogy még mindig emlékszem anyukám ugyancsak boldog arcára, hogy örömet okozhatott nekem.”

Ha érdekelnek még karácsonyi történetek, akkor itt a helyed!

Karácsony Londonban 

Vajon hány magyar karácsonyozhat most a brit fővárosban? Gyanítom, nem kevesen, köztük van a London Budapest Metró blog szerzője is.

„Mi, idegenben születettek, talán kicsit máshogy éljük meg a kinti karácsonyozást, új évi sültmalacozást. Gyanítom, nem feltétlenül rosszabbul, a Blaha Lujza téren 25-én melegételért sorbanállók nyomorát legalább nem látja az ember (nem akar valaki krétával odamenni és tízméterenként húzni egy vonalat, mint az árvíz emléktábláknál? ,,Idáig ért a 2016-os nagy magyar valóság korgó gyomra”. Plííz!), de azért akár egyedül, akár családdal vándoroltunk ki, elmerengünk egy percre.

Nálunk 10 fokok repkednek, nehéz nagykabátban izzadva beleélni magunk a téli, pirospozsgás-gyerkőcök-taknya-lóg hangulatba. A dekorációk pazarok, környékbelieim nagyja azért csak rendelkezhet valami ízléssel, mert viszonylag visszafogott díszítést rittyentettek a házukra, de persze akadnak, akiknek a kültéri fényei egy reptér ködlámpáival vetekednek. 

Én magam a gyertyára esküszöm, pláne egy szép fenyőkoszorúba beleaplikálva (ezzel gyújtottam föl az előszobát kiskoromban, bravo), ám meglepetésemre itt nem lehet csak úgy belebotlani, mint Pesten, s épp úgy nem találok szimpla, csillogó füzéreket, szép ducikat meg gyöngyösöket, csak a giccses asztali díszek dömpingjét. Hüpiri-hüpp, mert számomra ezek a zörgő kígyók, no meg a kiporszívózhatatlan angyalhaj a Karácsony szerves részei. 

Nincs fa sem, nem érzem, hogy egy idegen házába passzolna, egy igazi otthonban a fa pár napra családtag lesz, míg itt esetleg bérlőtársnak tekinthetem, aki a másik két lakó szaga mellé hozzájárul egy kellemes gyantás bukéval. Így hát nincs díszítés, nem kerülnek elő a 80-as évekből időutazó gömbök, fújt hóemberek, s kedvenceim, a három kis gomba. 

Emlékszem, kiborultam, mikor anyám egyszer kitalálta, hogy ,,angolos" lesz a karácsonyfa és csak egyező színű gagyi műanyag biszbaszokat aggatott a fára - ördögtől való dolog, a fa akkor karácsonyos, ha úgy néz ki, mint egy hányás, és punktum. 

Manapság a bőség szarujából válogathatunk mindkét városban, s Londonban igazán különlegesért érdemes bekuksizni a Covent Garden piacra, ott van egy üveggömb árus, valami meseszép díszekkel, na, azt szövetkesztyűben fogdossa az ember és kirakja a macskát két hétre, ne pofozza le a dekorációt. 

Aztán a zene. Kiskoromban bakelitről ment a Bojtorján karácsonyi albuma, most nagykoromban az online rádió fújja nonstop a Last Christmas-t és a Mariah Carey klasszikust, s kollégáim sem tudtak említeni nekik kedves muzsikát gyerekkorukból – max ami a kereskedelmi adókon épp volt. 

A helyiek Christmas Carolokat énekelnek (vicces gyerek kérdezze meg tőlük, hogy ki az a Carol), ezek vallásos témájú dalok, még az amatőr kerületi kórus interpretációjában is verik Mariah-t. 

YouTube-on persze mindent megtalálunk, de abból hiányzik az a kellemes lemezropogás és tűcsúszkálás, s valahogy az Elvis Presley karácsonyi album, bár színt vallok, imádom, sosem lesz az igazi. 

Azt mondják, a legpontosabb emlékezőszervünk az orrunk, s ez így lehet, nem karácsony a karácsony, amíg ki nem szimatoljuk a levegőben, általában a konyha irányából jön az illat, tepsicsapdosás zörejei közepette. 

Nálunk itt kint lesz most gesztenyés hókifli, mert az is mindig ott érlelődött a kamrában, talán miatta szerettem meg úgy a rumot, s készült tegnap a receptfüzetbe csak ,,Évi-féle mézes krémes"-ként bejegyzett édesség, ezzel kell zárni az évet ha már a név- és receptadó hölgy idén már nem eheti és ünnepelhet velünk, már sosem csaphatunk 24-én a homlokunkra, hogy ,,basszus, le kell ugrani virágért, ma nem csak Karácsony van, hanem a névnapja is". 

Begyűjtöttem egy adag szaloncukrot is, azok lógnak itt-ott a lakásban s lesznek apránként lelegelve, s hogy megpróbáljam új hazám tradícióit is integrálni életembe, már egy hete Christmas pudding alakú fülbevalóval rohangálok, Teszkós £1,5, ennyi giccs belefér.” 

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

A karácsonyi 12 pub 

Nem meglepő, de az íreknél senki semmi kivetnivalót nem talál abban, ha az ember a karácsony (egy részét) pubban tölti, mi több, van egy kifejezetten erre az alkalomra kitalált kihívás is, amit a Kelta vándor blog mutat be.

irorszag_pubkihivas.jpg

„Hallottatok már a hagyományos Irish Pub Crawl-ról? Aki Dublinba látogat, biztosan fel fog neki tűnni, hogy a belváros zsúfolásig tele van hagyományos ír pubokkal (mily meglepő ez a dél-ír fővárosban, ugye?), így ha kedved támadna hónod alá kapni a barátaidat vagy a családtagjaidat, nyugodtan járjatok be jó néhányat egyszerre belőlük és a kedvenc klasszikusokat ki ne hagyjátok! 

Na, nem is a bulizás miatt, de 1-2 pub berendezése felér egy múzeummal is, a jobbnál jobb élőzenés, táncos programokról és koncertekről nem is beszélve! 

És persze van ennek egy kifejezetten decemberi verziója is, hiszen az írek híresek arról, hogy ha bulizásról és szórakozásról van szó, arra mindig lehet zsáknyi ürügyet találni. Egy igazán jó "craic"-hez sosem kell kifogás! A decemberi változat hivatalosan a "Do the 12 Pubs of Christmas" néven fut. 

És aki benne van ebben a buliban, az nem viccel: a karácsonyi 12 kocsma kihívás igazi jelenséggé nőtte ki magát az elmúlt években Dublinban. 

A Bridget Jones naplójából is ismert csodás karácsonyi pulóverekben vagy piros mikulásruhákban vonuló tömegek saját választás szerint térnek be hétvégente nem kevesebb, mint 12 kocsmába egymás után, bár gondolom, a számolást valahol félúton már úgyis elvesztik, mert természetesen mindenhol fogyasztanak is valamit, és nem éppen a „virgin” verziókból. 

Hogy ezt miből gondolom? Hát, frissen facsart narancslétől megrészegült pubozókat még ritkán láttam ordibálva fetrengeni a karácsonyi dekorációk halvány fényében a pocsolyákban. :) Késő novemberi és decemberi hétvégeken biztos lehetsz benne, hogy illuminált mikulások és mikulásnők hadával találod szembe magad Írország szinte valamennyi városában. 

Az igazi kihívás a különböző játékszabályok betartása, melyek ugyan társaságról társaságra változnak, de példaként álljon itt néhány széleskörben elterjedt: 

- Nem ihatsz azzal a kezeddel, amit leginkább használsz - ez még csak az első pub!; 

- Végig egy olyan akcentussal kell beszélned, ami nem az eredeti dublini - második pub; 

- Nem beszélgethetsz senkivel, akit ismersz ('The Silent Pub') - már a harmadik!; 

- Nem dőlhetsz neki semminek és senkinek, nem pihenhetsz, támaszkodhatsz a negyedikben; 

- Egyáltalán nem mehetsz WC-re az ötödikben 

- Csak egy partnerrel itathatjátok egymást ('The Partner') - igen, és ez már legalább a hatodik hely :) 

- 'Shoe Swap Time' - ez nekem pl. nagyon tetszik - igen, cseréljetek cipőt: a fiúknak mehet is a magassarkú :) 

...stb..stb..és így tovább 12-ig.... 

Így már izgalmasabban hangzik? A szabályok megszegése természetesen további italfogyasztást is von maga után, ami egyáltalán nem feltétlenül vonzó még az oly elszánt résztvevőknek sem - tekintve ugye az eleve kitűzött alapcél mértékét.” 

A teljes posztot itt találjátok, és ha Írországban jártok, akkor ne feledjétek, még van pár nap decemberből…

HÍRMONDÓ

Mitől tartanak az európaiak, és mitől mi, magyarok?

Két kiemelkedően fontos dolog van, ami a leginkább aggaszt minket 2016 végén egy átfogó felmérés szerint. A magyarok nagyobb arányban bíznak az Európai Bizottságban, mint a magyar kormányban. Azért ez érdekes.

A közelmúlt legfontosabb eseményei az amerikaiak szerint

Vajon mely események határozták meg az elmúlt évtizedekben az amerikaiak életét? Érdekes lista meglepetésekkel.

Megdöntött karácsonyi mítoszok 

Tényleg a Coca-Cola találta ki a piros ruhás Mikulást? A Jingle bells pedig milyen szép karácsonyi dal, nem igaz? Hááát...

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony blogajánló Magyarország Németország Nagy-Britannia Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6812070889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puhacica 2016.12.25. 10:20:39

ha latta mar valaki az angolok egyik kedvenc karacsonyi mozijat, a magyarul 'Igazabol szerelem' cimen futo filmet, akkor lenyegeben tudja, hogy milyen a hangulat Londonban decemberben. :) en 13 eve minden evben megnezem, es iden kicsit at is eltem. furcsa, mert az idei a 2. itteni karacsonyunk, de tavaly valahogy nem eltem meg a pillanatot. a pillanatot, amikor a futar kitarja a teherauto osszes ajtajat es a kocsibol dol a karacsonyi muzsika, az oreg biztonsagi or pedig felker tancolni, a pillanatot, amikor sietsz a karacsonyi forgatagban, majd felhangzik egy jol ismert dallam, lelassitasz es csak nezed az embereket, amikor a radioban felkonferaljak az 'All I Want For Christmas Is You-t es a kovetkezo pillanatban szetesik a kocsi a hangerotol es a nyikorgasomtol, ami persze rohogesbe fullad, a pillanatot, ami olyan ritkan jon el, de amikor igen, akkor biztosan erzed, hogy jol vagy, a helyeden vagy. hat miert nem lehet egesz evben igy elni, miert kell a jokedvhez, turelemhez a karacsony?
(csak halkan jegyzem meg, hogy en alapvetoen nem is ugralok/ugraltam ezert az unnepert soha, most kezdem megszeretni felnott fejjel.)
hat ez az en idei tortenetem.
boldog karacsonyt!

SzZoole 2016.12.25. 10:29:50

74-es vagyok,szoval en is a '80-as evekben voltam gyerek.
Narancsot/ mandarint nem azert nem tudtunk enni mert csorok voltunk(nem voltunk azok)hanem mert mire a boltokba ertek volna mar megfelezodot a keszlet es mire a polcokra kerult azt is hamar elkapkodtak,verekedtek erte szoszerint.
Nekunk kulonleges helyzetunk volt e teren,mivel a batyam az akkori Zoldert-nel volt sofor nyerges Zil-en es mindig "leesett" 1-2 kartonnal.
Taska szamra hordtam az iskolaba es olyan is elofordult,hogy a tanarok is ott alltak a sorban mandarinosztaskor:)

Ezt felnottek nem ajandekozznak egymasnak dolgot nem ertem,csak tudja az egyik,hogy mire vagyik a masik,nem?

SzZoole 2016.12.25. 10:48:17

Ez is "hasznos" ajandekok kozze tartozik.Mivel a csaladban mindenki tudja hogy ruhelem a feherzokni szanda parost,kulon-kulon es utalom oket,ezer a vicc kedveert vettek nekem egy ilyen szandazoknit:)))

kepkezelo.com/images/wbk2t52fwqmot2c9owsu.jpeg

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.12.25. 10:54:42

@puhacica: haha, most kényszerítettem rá az uramat hogy nézze végig, megalapozandó a hangulatot, szegény nagyon szenvedett :-) Giccs, persze, de jól szórakozom rajta. Néhány klasszikus karácsonyi dalt is próbáltam elsütni a háttérben, de nem bírta a gyűrődést. Mondtam neki, a klasszikus film karácsonyra ez, aztán utána a Die Hard, s kész a tökéletes keverék :-)

Én a hetvenes években voltam gyerek, s a legjobban a kádban dekkoló hal maradt meg, ahogy a macska nézi a peremről... s ahogy anyám nekikészül a konyharuhába tekert nehéz villáskulccsal kupán csapni a halat... és a hatalmas fenyőfák, amit apu erdőmérnökként mindig sikerrel intézett, khm. Az igazi gyertyákat a fán, kis csiptetős tartóban... agyagharangot rázott apu, akkor lehetett bemenni a belső szobába a fához... hú, de régen volt. Aztán később pedig a körtelefonok a munkahelyemen az adminok között, hogy megjött a banán, rohantunk át a botankerten az egyetemi kisbolt felé, hogy azt az egy kilót megszerezhessük... nagyanyám mindig hasznos ajándékot adott, törülközőt, ilyeneket, sosem játékot. Hm... s tegnap volt először, hogy nem volt nagy vacsora, elsétáltuk az időt, ettünk egy-egy könnyű szendvicset, s majd most megyek a konyhába, megcsinálni azt, amit tegnapra szántam.

puhacica 2016.12.25. 11:09:28

@kisrumpf: szerintem ez a film egy nagy felreertes, marmint ahogy kezelik. mert ugye a feluletes szemlelo csak annyit lat, hogy jajjj egy ujabb karacsonyi romantikus vigjatek! pedig...
nalunk karacsonyi klasszikusok helyett tegnap a beach boys es a dire straits szolgaltatta a muzsikat, bakelitrol. :)

@Zoole[uk]: szekszi. jol megy majd az occso topsopos ralfloren kollekciodhoz. :D ;P

SzZoole 2016.12.25. 11:24:24

@puhacica: tegnap pankos indian polo-kapusznis pulcsit kaptam:)

gabuschka 2016.12.25. 12:12:07

@kisrumpf: kádban dekkoló hal, és a macska ahogy nézi a peremről, hát ezen felröhögtem! Megjelent a panelfürdőszoba fehér kádja meg virágos csempéje és a benne úszó hal. :-D

Shaktee 2016.12.25. 13:03:41

De ki az a Carol?? :) Köszi londonos, jókat röhögtem a dolgozatodon.

Herr Géza 2016.12.25. 13:20:52

@Zoole[uk]: Húúú vazze, ilyen nekem is kell!!!!! :)))))))

FutureFry 2016.12.25. 13:36:32

@puhacica: "... en 13 eve minden evben megnezem ..."
Te és Chris Matthews: youtu.be/GBZaDzOiBJQ

puhacica 2016.12.25. 13:44:04

@Zoole[uk]: nekem ne rejtjelezzel, hanem ird ide, hogy mit kaptal! tokom ismeri ezeket az uri markakat. :D

@FutureFry: :D valahogy igy.

SzZoole 2016.12.25. 14:04:59

@Herr Géza: neked minek,ti endékások mind igy jartok:)))

P.Elliot 2016.12.25. 14:13:48

Boldog karacsonyt mindenkinek, Hataratkelonek, a mukodtetoknek, az olvaso es iro kozonsegnek is.
Jelentem, honak semmi nyoma, kabat nelkul, csak kopenyben mentem hatra a madar etetohoz feltolteni, egy maroknyi diobelet szorni a mokusoknak ajandekkeppen.
Mivel elaludtam, a szokasos fel 6-os ebredes helyett 7-ig mert nagyon sokaig voltunk fennt a macskak felhaborodva, utemesen vertek lennt az ajtot, lehet engem is ha eszukbe jutott volna ez a lehetoseg a kesoi reggeli miatt.

Karacsonyi emlek? Egyik legkedvesebb amikor a testverem megajandekozott egy konyvvel, / szep lakkozott boritoju, Erezegy ejszaka meseivel/, azelott sosem vett semmit kulon csak nekem, a mai napig erzem azt a nagy-nagy meglepetest es oromet, 7 eves voltam.
En igazabol a karacsonyfakra emlekszem, a szaloncukrokra ahogy femes hangot hallatva osszeutodnek a fakon, az meg itt a fulemben.
A csiptetos gyertyakra is, milyen unnepi hangulatot adott.
Vannak akiknek vannak szomoru emlekeik, eppen tegnap kerdeztem meg a vidam, nevetessel teli karacsonyi vacsora kozben a vejemet hogy mi volt a legerdekesebb vagy legrosszabb karacsonyi ajandeka az eleteben, gondoltam hogy egy jot nevetunk rajta.
Azt mondta hogy a legrosszabb az az ajandek volt amikor nem volt.
8 eves volt, 1 honapja sem volt hogy eltemettek az anyjat, az apa teljes letargiaban a 3 kiskoru gyerekkel amikor felhivta oket a nagyneni hogy ugy gondolja hogy ez keserves karacsony lesz nekik de legalabb ne szenvedjenek tulsagosan a gyerekek, menjenek el hozzajuk karacsony este vagyis aznap este ott lesz az osszes rokon gyerek, jo nagy ceco lesz. Az apa autoba rakta a 3 gyereket es irany New York ahol ezek laktak. M. azt mondta hogy ahogy beleptek az ajton akkora ajandekdobozos hegy volt amekkorat eleteben nem latott azota sem, volt vagy kozel 30 rokongyerek, nagy vidamsag, elkezdtek kiosztani, olvastak a neveket a dobozokrol, apadt az ajandek hegy, M. testvereit is szolitottak, azok is atvettek, o minden olvasas elott felallt hogy o kovetkezik, nem, kiosztottak az utolso dobozt de neki nem volt semmi.
Azt mondta hogy amikor az apja eszrevette hogy kimaradt, letette az ajandekat a kezebol, elvette a testverektol is az oveket akik mar nem voltak olyan kicsik hogy ne ereztek volna at hogy mit erezhet a siro kicsi aki eppencsak elvesztette az anyjat is, az apa odavagta a foldre az ajandekokat, hozta a kabatjak a gyerekeknek, feloltoztette, felretolta a szabadkozo nagynenit aki ekkora vendegsegnel nem igazan csoda hogy elfelejtette, mig elt nem allt vele szoba emiatt, azonnal ajandekboltot keresett es osszevasarolt egy csomo mindent a kisgyereknek amit meg sem kapott volna normal karacsonynal de azt mondja M. hogy olyan sokkolo volt neki az elfelejtett ajandek hogy evekig kisertette, meg ma is szomoru emlek ha ragondol, szoval kar volt megkerdezni de nevetve meselte,...
Nekunk jol es vidaman ment le a karacsonyeste, ma baratokhoz megyunk tehat semmi dolgom, este ugyan lesz vendeg de nem vendegseg.
Ho lehetne a fene essen bele, hol vannakl az igazi havas karacsonyok? A jegcsapok az eresz alatt? A havas labbelik, a szankozas?

SzZoole 2016.12.25. 14:54:18

@P.Elliot: itt 12 fok van es felig-meddig sut a nap

SzZoole 2016.12.25. 14:55:29

@**mimi**: ram ismertel a labamrol,mi lenne ha gatyaban lettem volna:)))

Mrs. Clayton 2016.12.25. 15:12:17

@P.Elliot: hasonlo az en lanyommal is megtortent. Ugy kb 4-5 eves lehetett, amikor 25-en vagy 26-an az anyosomekhoz mentunk ebedre. Ott volt mind a ket gyerekuk csaladja unokastol. Az en fiam, meg a masik lanyunoka kapott valami 50ezer forintos lego keszletet. Az egyik az egy F1 ferrari a masikat nem tudom. A lanyom meg csak allt ott varta h o is kapjon valamit. Mire a nagymama lekapott egy kis doboz legokockat csomagolatlanul a polcrol, ami mar november ota ott volt es odaadta a lanyomnak. Azt hittem ott esek ossze. Csak amiatt nem hagytam ott az egesz bagazst mert vegul a baromi draga legoval soha senki nem jatszott, ellenben a masik ket gyerek odault a lanyomhoz epiteni. Azota a lanyom utal ajandekot kapni. Kizarolag olyat lehet neki venni, amit ker. Semmi meglepetest.

P.Elliot 2016.12.25. 15:20:16

@FutureFry: Hat persze, tudom hogy nyugatra nincs baj a hoval de mi van errefele ahol lakom? Hat mar sosem lesz havas karacsony az eletemben?
Megneztem az elorejelzest, ebben az evben nem is varhatok mar...

P.Elliot 2016.12.25. 15:22:48

@Zoole[uk]: Ez itt tenyleg humoros, ilyet meg nem is lattam, gondolom ha majd viseled otthon akkor minden csaladtagnak mosolyra huzodik a szaja ha megpillantja...

P.Elliot 2016.12.25. 15:25:43

@Mrs. Clayton: Na, gondold csak el, meg egy felnott is megsertodik egy ilyen elfelejtkezesen, gondolj bele hogy egy kisgyerek mit erezhet. Plane hogy latta hogy nem csomagolt ajandek csak ugy mert elfelejtkeztek rola meghozza a nagymama..

SzZoole 2016.12.25. 15:27:06

@P.Elliot: most is rajtam van:)
Szilveszterkor is ez lesz rajtam,ha itt lesznek a barataim:))

P.Elliot 2016.12.25. 15:34:59

A vejem egy munkatarsatol dront kapott, illetve mindenkinek azt vett a pasas, nem igazit csak olyan trefes jatekot, talan egy noi ujj hosszusagu kis vacak ami legfeljebb egy ceruzat tudna elvinni.
Termeszetesen a felnott 35 eves vejem fel este ezzel szorakozott, vegigjarta vele az egesz hazat, az udvart es bemutatta a macskaknak. Cornelius aki onzo, nagypofaju es hatarozott macskat kitorte a frasz a lattara, elrohant, a masik a szelid, alkalmazkodo, Sixtoes-tyutyukat elontotte a vadasz szellem es rohant a dron utan, megprobalta leverni a levegobol, ketszer landolas kozben el is kapta mert fedezekbe huzodva leste es nem vettuk eszre.
Milyen furcsa hogy pont az ellenkezo viselkedesi modot hozta ki beloluk a gep....

P.Elliot 2016.12.25. 15:36:25

@Zoole[uk]: Oriasi otlet, ki ne hagyd. Nyaron is setalj benne, kinnt is, legalabb annyit hogy lassak a szomszedok...
Ha elobb latom en is vettem volna a vejemnek aki nagyon szereti a humoros dolgokat.

SzZoole 2016.12.25. 16:05:45

@P.Elliot: kaptam hozza meg egy boxer alsot is,ami olyan mint egy bohoc sipka csorgokkel a vegen,piros zold szinu es a nejem mindig tudja hol jarok mert csorog ahogy megyek:)))
Arrol nem teszek ki fotot,ha nem banod.....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.25. 16:26:50

@Zoole[uk]:
Ezt a telitalálatot...
:)))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2016.12.25. 16:31:48

@FutureFry: Nézem a hójelentéseket, van olyan hely, ahol 32 inch hó esett az elmúlt 24 óra alatt, oda nagyon elmennék síelni.

SzZoole 2016.12.25. 16:33:54

@diggerdriver: ez Gelyzarol készült a legutóbbi HA találkozón:)))
Bocs Gelyza:)))

kepkezelo.com/images/231fvdfdf7zcouzcinjf.jpg

Herr Géza 2016.12.25. 17:27:32

@Zoole[uk]: Hahaha, te villogsz a szandazokniddal. :)) Hát persze, egy rendes szandi plusz zokni kombóra se telik az exlondoni exmosogatóknak. :))))))

Herr Géza 2016.12.25. 17:28:43

@Zoole[uk]: A nyelesfésűt a farzsebben kihagytad...

SzZoole 2016.12.25. 17:33:50

@Herr Géza: inkab elek csoro videkikent,mint szandas terdzoknis inget a nadragba behuzo es a nadragot honaljig felhuzo endékáskent akik nyeles fesut hordanak a farzsebben:)))
Igy jaú vault

Herr Géza 2016.12.25. 17:52:46

@Zoole[uk]: Ne felejtsd, hogy az ingnyakon lévő utolsó gombnak is szogorúan begombolva illett lennie... :)))

Dikusz 2016.12.25. 18:14:14

@Zoole[uk]: jó a zoknid:)
Már én is épp kérdezni akartam, hogy te vagy a képen? Aztán @**mimi**: megelőzött. Igaz én nem ismerhetek rád a lábadról.
Egyébként az nem gatyó ami rajtad van? Az is igen csinoska ám:))

Nekem olyan lábtyűm van (igaz azt magamnak vettem, csak azt nem tudom minek), szép barna-zöld csíkos, elég ronda, még senki nem kérte el tőlem:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.25. 18:50:03

@Dikusz:
Jössz a találkozóra? Még nem jeleztél vissza.

SzZoole 2016.12.25. 19:04:03

@Dikusz: igen en vagyok:)
Az nem gatyo,az meg a pizsmam volt.
Mimike ruha nelkul is felismer,Ö latta az egesz izgato felsotestem is:)))

Dikusz 2016.12.25. 19:38:36

@diggerdriver: 21-én írtam e-mailt, és most írtam egy sms-t a megadott számra. Az emilt nem kaptad meg?

Dikusz 2016.12.25. 19:45:11

@Zoole[uk]: most már csak akkor hiszek nektek, ha élőben látlak benneteket. A múltkor is jól átvertél azzal a tengerparti egészalakos fotóval:)). Hogy higgyem el, hogy azon a fotón, amit diggernek küldtél, Géza lába van? Most itt tipródok kétségek között, így karácsonykor:))

SzZoole 2016.12.25. 19:54:59

@Dikusz: a cigo nem en voltam,a ma reggeli labbmodel az en vagyok,amit Diggernek kuldtem Gejzarol az nem Gejza:)
Az avataron viszont en vagyok a tetovalt majom,lehet frissiteni kene,mert mar azota tobb van rajtam:))

Dikusz 2016.12.25. 20:01:29

@Zoole[uk]: nem én mondtam a tetovált majmot:)). Mindenki azt varrat magára, amit akar. Nem ezek alapján kell megítélni az embereket.
Frissíteni lehet, de akkor az újakat is mutasd, bárhol is vannak.

SzZoole 2016.12.25. 20:29:37

@Dikusz: gyere es fotozzbe,akkor lathatod mindent

FutureFry 2016.12.25. 21:01:38

@M. Péter: Mondjuk tapasztalatom szerint ilyenkor az ilyen helyekre az odaút egy kicsit problémás lehet. Pl. tavaly a Seattle környéki hágókat lezárták Karácsonykor (és ez nem ritka, főleg a lavinaveszély miatt):
www.seattletimes.com/seattle-news/weather/headed-over-snoqualmie-stevens-pass-good-luck-with-that/

Idén azért már jókat lehet síelni December eleje óta a legtöbb nyugati államban, bár a legjobb azért mégis az ha az ember háza mögött a birtok elég nagy és csak fel kell gyalogolni a hegyre egy kis privát síeléshez… :)

Herr Géza 2016.12.25. 21:21:02

@Zoole[uk]: Azért a Bundesliga frizura még megvan, nem?

SzZoole 2016.12.25. 21:25:52

@montroyal ( CAN qc): ez papucs Zolibatyo,nekem Family Guy-bol Peter Griffin-es van:)))

montroyal ( CAN qc) 2016.12.25. 21:35:29

@Zoole[uk]: az... de a jo benne hogy mas nem latja csak otthon kell viselnem ..

SzZoole 2016.12.25. 21:39:54

@montroyal ( CAN qc): szerinted en fogom viselni az utcan

SzZoole 2016.12.25. 21:52:03

@montroyal ( CAN qc): csajozni,kinottem en mar abbol,ha akarnak valamit majd megkeresnek

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.25. 22:13:04

@P.Elliot: "a macskak felhaborodva, utemesen vertek lennt az ajtot"
Meg az annyjuk pics@'ja, asszem repülne feléjük a vödörnyi hideg víz, hamar lecsillapodnának. :D
Üzenném nekik, hogy ha nem tetszik a rendszer, lehet menni ragadozni, bogarat, lepkét, akármit, ahogy más macskák is megoldják...

33621 2016.12.25. 22:26:40

@geegee: Ilyen szar az élet felétek? Még jó hogy nem vagyok szingli és nem akarok Svédországba költözni!

index.hu/mindekozben/poszt/2016/12/25/megtalaltak_a_vilag_legmaganyosabb_orszagat_es_el_se_tudna_kepzelni_melyik_az/

montroyal ( CAN qc) 2016.12.25. 22:26:43

@Zoole[uk]: 24-e reggel esett szépen de azota eltunt az utakrol jardakrol ( eleg baj mert nincsenek balesetek nem torik az autot) amugy van ... még a januart ki kell birnom es febr marc eltunok innen ..

SzZoole 2016.12.25. 22:32:17

@montroyal ( CAN qc): vegulis neked erdeked ha torik egymast:))

Hova mentek februarban?

33621 2016.12.25. 22:47:36

@Zoole[uk]: Bocsi ez nem Anglia, de azért érdekes!
Vajon az Amerikás határátkelők mit szólnak hozzá!

montroyal ( CAN qc) 2016.12.25. 22:48:47

@Zoole[uk]: Asiaba sok felé 2 honap hajo megint de elotte 3 nap Singapore Malajzia (Kuala Lompur) es utana India 3 nap szarazfoldon .. csak ha tulélem a januart ..

SzZoole 2016.12.25. 22:51:28

@33621: Peti,Manhattan egy kicsit arreb van:)
De amugy itt is jellemzo,foleg az epitomunkasokra:(

SzZoole 2016.12.25. 22:53:46

@montroyal ( CAN qc): izlesficamod van,dehat kinek a pap kinek a lanya:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.25. 23:39:49

@Zoole[uk]:
Azépítőmunkásokról.
Azok kultúremberek nem úgy mint holmi jöttment sofőrök...
:))))))))))))))))

SzZoole 2016.12.25. 23:44:45

@diggerdriver: na varjal,en azokrol beszelek akik hazaknal/epuleteknel dolgoznak videken London alson,felso es belson.Naponta talalkozok egy joparral es ha egy jonak mondhato csajszi elvonul az uton igencsak futyulgetnek es beszolnak nekik,latom/hallom.
Soforok is vannak ilyenek egy joparan ez teny.

SzZoole 2016.12.25. 23:48:24

@diggerdriver: arrol meselj milyen volt a mozi,lattal a filmbol valamit vagy vegig hortyogtad:)))

SzZoole 2016.12.26. 00:01:34

@diggerdriver: amilyenben filmet vetítenek:))

P.Elliot 2016.12.26. 01:11:57

@geegee: Nahat milyen lelketlen vagy, nem tudtad hogy a macskas hazakban jobbjara ok parancsolnak?
Hogy eleg ha az ember rajuk pillant vagy vegigfuttatja a kezet azon a selymes szorukon es mar el is olvadt, azt tehetnek vele amit akarnak. Mert ok szepek! Te sosem lehetsz olyan szep! Es dorombolni sem tudsz,...ezert kell neked dolgozni jarni nekik meg nem...nem tudtad? Hehehe....

blackhairlady 2016.12.26. 01:17:47

@puhacica: Eppen az iment neztuk meg ezt a filmet, sosem maradhat ki ilyentajt:)

blackhairlady 2016.12.26. 01:24:00

@kisrumpf: A die hard az Karacsonyi film, nem tudtad? :)

En Szenteste az elso 10 leghallgatottabb youtube karacsonyi dalait jatszttam le, az Origon volt egy cikk es link errol. a legjobbak a Pentatonix nevu acapella csapat feldolgozasai tetszettek.

Azert rendes urad van, hogy megnezte veled a filmet ;D

blackhairlady 2016.12.26. 01:34:34

@P.Elliot: Az en gyerekem is kapott ilyet most, az apja vette neki, es mi is felvaltva jatszunk vele :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.26. 05:17:22

@FutureFry: Pechesek voltunk, mert kb. fel nappal a ho elott jottunk at a hagon fel Eszak-Kaliforniaba, anyosekhoz. Az I5 atmegy egy hagon (Grapevine), ami kb. 4000 labon (kb. 1100 m) van. Ha hazamegyunk jovo het kozepen, talan meg a mi hegyeink tetejen is lesz egy kis ho, es fel tudunk menni, hogy legyen egy kis teli hangulatunk :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.26. 06:49:18

@33621: Párosával kell kiköltözni, illetve itt kell már születni...Nem szarabb az élet, mint máshol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.26. 07:17:11

@P.Elliot: Büdös kurva népség az összes, egytől egyig...
:-))))))

M. Péter 2016.12.26. 08:33:19

@FutureFry: Laktam havas helyen. A síterepek gazadasági jelentősége miatt az odavezető utakat elég gyorsan lavinamentesítették és megtisztították nagy hóesések után. Ha az ember eleve a síközpontban levő szállodában lakik, akkor viszont egyenesen előny, ha mások nem tudnak oda eljutni. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.12.26. 10:47:34

@blackhairlady: de, tudtam, azért is említettem! Anélkül nincs ünnep :-) Képzeld, nem tudtam, hogy ilyen van, de tegnap szembejött velünk egy ember, olyan "karácsonyi" pólóban, ami a Die Hard filmben lévő cég (Nakatomi Corporation) karácsonyi partijára invitál... jót nevettünk.

Ha! A Pentatonixot nemrég fedeztem fel! Nagyon jó volt munka mellé.

P.Elliot 2016.12.26. 13:49:50

@blackhairlady: A mienk tegnap mar el is romlott, letort a fele de jot szorakoztunk vele.
Igazi nagyot nem vennek, egyreszt nem is erdekel, masreszt nem is szeretnem ha elterjedne es a szomszed a kertembe jarogatna vele filmezgetve hogy mit csinalunk.
Valami texasi ember lelotte a szomszed dronjat aki a tini lanyai napozasat kivanta megkukkantani es komoly baj lett belole a puskasnak mert lakott teruleten tilos a lovoldozes meg meg egy sereg tiltas.
Ha elterjed hogy lesz mindenkinek akkor lesznek belole mas problemak is szerintem...

blackhairlady 2016.12.26. 17:15:00

@kisrumpf: Ugye milyen jok? En neztem az acapella versenyt amiben feltuntek eloszor, eszmeletlenul kepzett enekesek.

Miert enm kerted el az illetotol a polojat? Elkepzelem a szitut ahogy az utca kozepen veti lemagarol es atnyujtja neked :DDD

blackhairlady 2016.12.26. 17:16:33

@P.Elliot: A mienk is kicsi, enm is kameras, de jo moka:)

Egyebkent mar reg elterjedt, kb 3 Kracsonnyal ezelott volt nagy szam, mindenki ilyet vett, aztan komoly szabalyokat hoztak a hasznalatara, emrt repulogep baleseteket is okoztak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.12.26. 17:26:51

@blackhairlady: véletlenül jöttek fel ajánlatként, amikor hagyományos karácsonyi énekeket kerestem (nem ilyen kommersz, popos cuccokat). Majd még utánuk "hallgatózom" alaposabban, mert igen tetszettek. Amúgy nekem az abszolút kedvenc karácsonyi zene (hehe, még kazetta) a Christmas in Vienna, ezer éves, az, amiben Sissel Kyrkjebo lép fel vendégként (most meg kellett néznem, hogy írják a nevét), és amikor elénekli a Hark the Herald angels sing dalt, azt nem lehet megállni hátborzongás nélkül. Agyonnyúztam azt a kazettát :-)

Ó, eltelt pár másodperc, míg leesett nekünk, mi van a pólón, s ugyan utána fordultunk és megtapsoltam, de nem hallotta meg. Azóta már megtaláltuk a forrást, szerintem az uram fog magának rendelni, egy ilyet szívesebben hord, mint Rudolf-os pulcsit :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása