oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 20. 06:41,  Tíz év három kontinensen 102 komment

2016. október 20. 06:41 Határátkelő

Tíz év három kontinensen

Péter egészen fiatalon, egy családi örökség segítségével vágott neki a nagyvilágnak, és azóta nem aprózta el, hiszen az Egyesült Államok mellett élt és dolgozott Indonéziában és most a Közel-Keleten is. Ráadásul elég gyakran jár haza Magyarországra is, amit most már más szemmel lát. (A képeket köszönöm szépen.)

sivatag_nappal.JPG

„A történetem valamivel több, mint 9 éve kezdődött. Akkor lettem 21 éves, amikor is olyan nulla élettapasztalattal nyakamba vettem a világot.

A szívem mélyén még kisgyerekkoromban választottam magamnak egy szakmát. Részleteibe menően mondhatni semmit nem tudtam róla, csak azt, hogy azzá akarok válni, abban szeretnék elhelyezkedni, élni és dolgozni.

Nem a családomból, de még az ismeretségi körömből sem volt olyan, aki ezzel foglalkozott volna. Nem adódott meg a kitaposott út kényelme, és azon tudás, ami ahhoz kellett volna, hogy a legrövidebb és legegyszerűbb utat járjam be.

Akkoriban Magyarországon az ide tartozó felsőoktatási képzésbe évente 4-6 embert vettek fel. Középiskolai eredményeim tükrében ez azonnal kiesett. A magánúton történő tanulás egyrészről költségesebb volt, mint a világban sok helyen máshol - amin nagyon meglepődtem -, másrészt akkoriban valahogy direkt úgy voltak beállítva a viszonyok, hogy a képzésről kapott magyar okmányokat csak otthon fogadták volna el.

Mivel egy olyan szakmáról beszélünk, amivel szinte a világ bármely országában el lehet helyezkedni - és a más országokban szerzett képesítést széles körben elismerik -, így ezt a lehető legnagyobb hátránynak, mondhatni igazságtalanságnak éreztem.

Átlagos budapesti család, alkalmazott szülők. Annyi előnyöm volt talán, hogy szüleim beszélnek nyelveket és néha dolgoztak külföldön, ergo utaztunk együtt párszor. Ez egy picit segített abban, hogyan kell elindulni, mire kell figyelni.

Hogy kell túlélni az első napokat és heteket, amikor egy teljesen új környezetbe csöppen bele az ember gyermeke úgy, hogy előtte egyedül még szinte sehol nem járt.

Kevés megtakarított pénzemen felül a nagyszülőktől örököltem egy lakást, amit - előbb családi közfelháborodásra, később aggódó beleegyezésre - eladtam, és ebből próbáltam finanszírozni külföldi tanulmányaimat.

Körülbelül egy bő fél év volt, amíg hosszas informálódások, levelezések, fórumok és a szokásos „hogyan induljunk az ismeretlenbe” keresgélések után nyakamba vettem a világot. Egyedül. Szülők, család, ott váró rokon vagy velem tartó barátok nélkül.

Első állomás: Egyesült Államok

Alig két évre terveztem a nagy Amerikát, végül több mint három lett belőle. A keleti parton éltem, a többit részét csak látogattam, mint turista.

Azzal a céllal mentem ki, hogy minél többet, minél gyorsabban megtanuljak, megszerezzem az összes lehetséges elismert papírt, ami az pályán történő elinduláshoz kelleni fog.

Az igazság az, hogy nagyon vegyes érzelmekkel vágtam neki. Ha azt megelőzőleg, egy évvel korábban valaki azt mondja, hogy én Amerikába költözöm, azt kiröhögöm. Egyrészről, mert elképzelhetetlennek tartottam volna a távolság, meg az anyagiak miatt.

usa-_canyon.jpg

Akkortájt szinte mást sem lehetett hallani otthon, csak rosszakat Amerikáról, az életükről, a mentalitásukról, mindenről, aminek köze volt a nagy USA-hoz, azt divat volt utálni és hangosan lenézni.

Az dőlt a magyar királyi médiából, hogy adott nap hány embert lőttek le mely állam milyen iskolájában, mintha közelebbi és fontosabb hírt nem lehetett volna megosztani az emberekkel.

Magyarország kis ország, népességét és területét tekintve is. Azt sajnos nem tudtuk, hogy mi van a szomszédunkkal, hogy az adott idős bácsi épp haldoklik, vagy sürgős segítségre szorulna, de arról nagyon határozottan tudtunk nyilatkozni, hogy egy 10 ezer kilométerre lévő országban mi helyes és helytelen, mit hogy kéne csinálni, és úgy nemes egyszerűséggel; miért hülye ott mindenki.

Csak most, jó pár évvel később látom be, hogy marha nagy mázli, hogy oda mentem és vettek fel, ahol tanulhattam. Olyan szakmai alapokat kaptam, amit kevés más ország és intézmény tudott volna úgy megadni, mint ahogy azt megkaptam. Mindemellett megtanultam a nyelvet, kiszakadtam anyuci és a család szoknyája alól, ami elmondhatatlanul fontos abban, hogy megtanuljuk megállni a helyünket az életben.

Amikor az egészbe belevágtam, nem tudtam, mert honnan is tudhattam volna, hogy ez teljesen át fogja formálni a világnézetemet, a dolgokhoz, emberekhez való hozzáállásomat.

Abban hitben jöttem el otthonról, hogy majd 1-2 év múlva hazatérek, ehhez képest nem olyan sokára lesz 10 éve a dobbantás pillanatának, és jelenleg esélyét nem látom a hazaköltözésnek.

Szóval, három év USA-val kezdődött a történet.

usa-_new_yrok_az_empire_state_tetejerol.JPGNew York

Kinyílt a világ

Új a gyereknek bármi, amit lát, mindenre rácsodálkozik, kinyílik előtte a világ, felveszi az amerikai mentalitást, amit magán nem lát, de mások nagyképűnek látják, rászabadul a sok lehetőség és a viszonylagosan nagy szabadság. Minden ember a saját szintjéhez méri a gondjait és lehetőségeit.

Otthon főiskolára jártam, mellette diákmunkát csináltam, családdal éltem. Magyarul mondhatni az átlagos csóró főiskolás életét éltem. Amikor elköltöztem a nagy víz másik oldalára, akkor sokaknak úgy tűnt, hogy hirtelen sok pénzem lett - az otthoni viszonyokhoz képest -, ám megérkeztem egy olyan világba, ahol nagyon drága az oktatás, fillérre ki volt számolva az iskolára a keret, nem mertem beteg lenni, mert azt esélytelennek láttam kifizetni, így nagyjából ugyan olyan csóró voltam, sőt, sokkal inkább, csak egy másik országban.

Olyan vízumot kaptam, ami lehetővé tette, hogy tanulmányaim befejeztéhez közeledve, majd utána még egy fix ideig, afféle gyakorlatként legálisan munkát vállalhattam, de csak és kizárólag szakmai területen.

Ez két dolog miatt is fontos volt: 

1, Nem haltam éhen. Addigra kellően elfogyott mindenem, így a munka fedezte a megélhetésem, és kisebb összegeket félre is tudtam rakni. Az rendszerint elég volt arra, hogy úgy nagyjából 9 havonta hazamenjek és vigyek ezt-azt a családnak. 

2, Megszereztem azt a nagyon minimális szakmai tapasztalatot, ami elég volt ahhoz, hogy megkapjam a következő állásaimat – de arról egy picit később. 

Másfajta gondolkodás 

Kihagyván azt a nagyon hosszú felsorolást, hogy miben különbözik Magyarország és Amerika - mert biztos vagyok benne, hogy nagyon sok olyan bejegyzés született már -, a legszembetűnőbb különbségeket emberekben, gondolkodásmódjukban láttam.

usa-_miami_beach.JPGMiami 

Szokatlan volt sokszor a zárkózottságuk, máskor épp a nyitottságuk, hogy mosolyognak ha kell, ha nem, hogy keveset tudnak a világ többi részéről, hogy fegyverbolondok és azért hiszik magukat szabadnak mert stukkerük lehet.

Nagyon tetszett viszont, hogy van egészséges önbizalmuk, a szakmájukban szenzációsan ott vannak, kenik-vágják, nem csak unalmas-közepes szinten. Tetszett, hogy könnyebb volt az élet, hogy nem kell megdögleni a pénzért, és lehetőség van úgymond normálisan vagy jól élni.

Továbbá az apróságok, hogy nem kellett postán órákat sorba állni, hanem internetről és telefonról mindent el tudtam intézni, egyszerűek a boltok, olcsó volt az autó és a benzin, ésatöbbi ésatöbbi…

Magyarok Amerikában

Idővel megismertem kinti, kint élő magyarokat. Pár embert közülük a mai napig barátomnak tudhatok, de nem mindenkiről tudok ilyen pozitívan nyilatkozni.

Először, amikor már jó pár éve kint élő magyaroktól hallottam, hogy óvakodjak a magyaroktól, akkor nagyon furcsának gondoltam ezeket a szavakat. Nem értettem, hogy mondhatnak ilyet. Felvágósnak, beképzeltnek és visszataszítónak találtam ezen mondatokat. Hiszen aki mondta, az is magyar, akkor miért kell a saját „fajtánkra” köpni?!

Idővel megértettem. Nagyon sok ember ment ki. Volt, aki tisztességes céllal és szándékkal, más meg szerencsét próbálni, meggazdagozni bármi áron. A probléma a „bármi áron” kategóriával adódik. Az utóbbi emberek egy csoportjára volt jellemző, hogy nem kímélve se embert, se Istent, gátlástalanul átgázoltak mindenkin.

Sokan próbálták kihasználni, hogy magyar lévén érkezik új magyar az államokba, aki nem ismeri a helyi viszonyokat, esetleg nem beszéli kellő szinten a nyelvet és azokat az embereket próbálták átverni kisebb - nagyobb sikerekkel. Kétes vállalkozók, vagy akik az otthoni igazságszolgáltatás, esetleg tartozás elől menekültek.

usa-_new_york.JPGEz is New York 

A másik véglet meg a jól kinéző, laza erkölcsű gimnazista-egyetemista 17-22 éves lányok egy bizonyos köre volt. Fontos, és hangsúlyozandó, hogy ez nem mindenkire igaz, nem sértő általánosítás akar lenni, de így utólag azt mondanám, hogy arányaiban jóval nagyobb számban voltak fellelhetőek, mint máshol. Eltekintve Dubaitól, de az egy külön történet.

Ezek az emberek – hölgyek - kimentek valamilyen csereprogram keretein belül. Otthon semmijük nem volt, Amerikában meg pár héten belül luxusautó, jachtos nyaralások és társai. A család otthon elhitte, hogy igen, ez mind a gimnáziumi/egyetemi ösztöndíjból van.

Az, hogy az illető vetkőzik, vagy escortként dolgozik, vagy egy kedves mosolygós 70 éves gáláns úriemberrel él együtt - avagy honnan és miből mire futja -, az nyilvánvalóan fel sem merült az otthon aggódó szülőkben, hiszen az ő kislányuk olyan jó gyerek volt mindig, aki kettőig nem mert hangosan számolni.

Mindez persze csak azokon a bizonyos magyar találkozókon volt visszataszító, ahol megjelentek, előadták magukat, és mindenki mást elhordtak szerencsétlen aljanépnek, akik nem úgy éltek, nem voltak olyan „sikeresek”, mint ahogy ezt ők, saját magukról állították. Igazából a szokásos: magamutogatás a semmire.

usa-_szerelem.JPG

Visszatérés Magyarországra

Három év után járt le a vízumom, a gazdasági válságból még nem keveredett ki a világ, munkából egyre kevesebb, kiadásból meg egyre több jött, így hazaköltöztem. Kevesebb, mint fél évet töltöttem Magyarországon, mielőtt újra útnak indultam, de akkor már valahogy más szemmel néztem a dolgokat. Nem akarom túlrészletezni, mert akik itt olvasnak és írnak, szerintem mind keresztülmehettek valami hasonlón.

Az csak egy dolog, hogy az emberi kapcsolatok megsínylik a távolságot. De amit addig észre sem vettem, az egyik napról a másikra elkezd zavarni.

Mindenki búskomor, lehangolt, általános a rossz hangulat. Eddig nem ilyen volt. Vagy csak nem ilyennek láttam?!

Ha mosolyogsz, megkérdezik, hogy mi a bajod, miért mosolyogsz. Amikor visszakérdezel, miért nem mosolyogsz Te is, arra megkapod a szokásos „mi a francnak örüljek” mondatot. A „dögöljön meg a másik tehene is” elv, már csak hab a tortán.

Ne tűnj ki, legyél te is borús szürke kisegér, boldogtalan és megkeseredett, „panaszkodj és akkor közénk tartozol” mentalitást éreztem. Az a hierarchikus „mindenkit utálok, akinek nálam több van” elv érvényesült.

A galamb leszarja a gyalogost, a gyalogos utálja a bringást, a bringás odaszól a Suzukisnak, a Suzukis meg középső ujjal mutogat a BMW-nek, de nem azért mert az épp gyorsabban ment, csak mert neki BMW-je van, és ez így megy tovább, körbe és körbe. Persze lehet, hogy ez teljesen egyéni meglátás…

Fél év otthon töltött idő után ismét nyakamba vettem a világot. Minimális szakmai tapasztalattal az ember reálisan gondolkozva nem kaphatja meg álmai állását azonnal, ezért egy fejlődő országot vettem célba, ahonnan olyan visszajelzéseket kaptam, hogy lenne igény rám.

Így kerültem Indonéziába

Ekkor jött a következő állomás; avagy így kerültem Indonéziába. Talán a totális kulturális sokk kifejezés a leginkább helyénvaló.

Nem mellesleg többször megfordult már a fejemben, hogy írjak a Határátkelőre Indonéziáról, de mindig elborult az agyam valami ott tapasztalt nonszensz dolgon, és úgy éreztem, hogy pont olyan negatív vagyok ilyenkor, mint akik otthon panaszkodnak, így nem tudtam volna reális képet festeni az országról.

indonez_utcai_arus.JPGUtcai árus 

Gyanítom, hogy Magyarországról érkezvén sem lett volna egyszerű a beilleszkedés, de nekem mindezt sikerült azzal tetéznem, hogy a nagy nyugatról, szinte az Egyesült Államokból érkeztem.

Mondhatni azzal a nagyképű hozzáállással, hogy én gyerekként éltem Ázsiában, meg különben is helytálltam már egy idegen helyen, ez sem lesz itt más, ez is csak egy ország.

Aki nagyon elszáll, az meg elég nagyot koppan utána…

Végül is, az is csak egy ország, csak egy teljesen más kultúrával, mentalitással, értékrenddel, mint amit mi nyugatiak (nekik az európai meg amerikai az a same shit kategória) megszoktunk.

Itt is 1-2 évre terveztem, a végeredmény több mint 4 év lett. Nem mondhatom, hogy szerettem ott élni, de panaszkodni sem hiteles. Soha, senki nem kényszerített, hogy menjek oda, mégis így tettem.

Egy fejlődő ország nagyon sok lehetőséget tartogat, de nem könnyű terep. Továbbá nem mindegy, hogy valaki már a szakmájában elismert, befutott és sikeres szakemberként érkezik meg, úgy, hogy mondhatni meghívták… vagy csekély szakmai tapasztalattal, hogy elkezdje felépíteni az életét szinte a nulláról.

indonez_lakas.jpg

Indonéziának és Jakartának megvoltak az előnyei és hátrányai egyaránt. Az előnyökhöz az sorolható részemről, hogy túl azon, hogy munkát adott, egy másfajta kultúrába csöppenve tanulhattam valami újat. Emberekről, életről, munkáról, alázatról. Nem gondolom, hogy európai fejjel könnyen elfogadhatóak az ott tapasztalható viszonyok, de szerintem akarat kérdése minden.

Mondhatni, hogy az utcáról kezdtem és apránként küzdöttem fel magam a szakmában már nemzetközileg is elismert, első számú indonéz céghez az évek alatt.

Utcáról kezdeni annyit jelent, hogy konkrét kapcsolat és ajánlat nélkül odamenni valahova, bekopogtatni az ajtón, hogy; hello, itt vagyok, úgy tudom, hiányoltok némi képzett szakmai munkaerőt, itt vannak a papírjaim, tapasztalatom ennyi, minden leellenőrizhető, jönnék dolgozni, köszi.

Eltérően az európai vagy bármilyen nyugati kultúrától, ahol hasonló esetben röhögve elhajtanának, ez itt működött. Eleinte nemigen, sőt egyáltalán nem, majd úgy 3 hónap után, ahogy folyamatosan látták komoly érdeklődésem és állhatatosságomat, egy héten belül három (!) cég ajánlott állást.

Hirtelen a bőség zavarában találtam magam, és legnagyobb problémám az volt, hogy eldöntsem, melyiket is válasszam.

Indonézia arcai

Sok országhoz hasonlóan. Indonézia is más és más arcát mutatja függően attól, hogy az embernek mennyi pénze van

Nagyon nem mindegy hogy pályakezdőként vagy szakmában elismert tudósként megy oda az ember fia avagy lánya. Amíg utóbbi álomfizetést, azon felül housing allowance-ot, szuper biztosítást, autót, sofőrt, családi kedvezményeket, gyerekeknek fizetett iskolát és évente akár több hazajegyet kap, addig az előbbi semmit. Kifejezhető úgy is, hogy expat vs local contract.

indonezia_jakarta_jobbik_fele.JPGJakarta jobbik fele 

Nekem az első variációhoz, azaz a pályakezdő életéhez volt szerencsém, de örültem, hogy van munkám, és el tudom kezdeni valahol az egyről a kettőre jutást.

A helyiek úgy érezték, hogy amúgy is túl vagyok fizetve, én úgy éreztem, hogy habár az éhenhalás közel sem fenyeget, de amit kapok az kevés. Minden relatív. Helyinek van hol laknia, ha nincs is, minimális pénzért talál valami bérelhető lyukat. Enni fillérekből az utcán eszik naponta, és boldog.

Európai szemmel ez nem ilyen egyszerű. Nem voltak luxusigényeim, ott mégis annak számítottak. Egy sötét lyuk, ami mellett tacskó nagyságú a patkány, büdös, melegvize és angol WC-je nincs, számomra nem volt elfogadható, így a város azon részén kellett lakást bérelnem, ahol civilizáltabbak a körülmények.

indonezia_esos_evszak_kiont_a_csatorna.JPGHa esős évszak, akkor kiönt a csatorna 

Az viszont nem olcsó helyi fizetésből. Továbbá az utcán és hasonló kioskokban történő étkezést európainak szigorúan tiltja az összes létező egészségügyi szervezet.

Így maradt a főzés, ugyanis sajnos a jobb és drágább éttermekben sem garantált, hogy adott szakács és pincér ismeri a WC használat és kézmosás közti fontos összefüggéseket.

Mindezt hónapok alatt a saját hibáimból és jó pár kórházban töltött éjszaka után tanultam meg. Továbbá, minden nem helyi, külföldről behozott terméken 100%-os luxusadó van, így egy egyszerű hétvégi főzőcskéhez a jó alapanyag beszerzés is tisztes kiadást tud jelenteni.

Majdnem rabszolgatartás

A másik nehézséget a céges és munkáltatói kultúra elfogadása jelentette. Amint az ember aláírja a szerződését, a munkaadója úgy gondolja, hogy mivel tőle kapom a fizetésem, ő az Úr, a Parancsoló, aki rendelkezik minden perc időmmel. Némiképp rabszolgatartásnak mondható, de elvárt a napi minimum 12 óra munka, legalább heti 6 napban.

Továbbá az senkit nem érdekel, hogy előtte meg utána még órákat utazik az ember a városban, ahol amúgy olyan ocsmányan beállt mára a dugótól a forgalom, hogy képtelenség közlekedni, autók egymástól centikre állnak, 3 sávban hatsávnyi autó és mindenki a dudán ül. Éves szabadság az indonéz törvényeknek megfelelően havi 1 nap, amit sok helyen nem engednek egyben kivenni, csak havi leosztásokban.

indonezia_jakarta_ez_meg_kozel_sem_dugo.JPGEz még nem számít dugónak

Összehasonlítva egy valamilyen nyugatabbra lévő - nem indiai - munkahellyel, azt tudom mondani, hogy amit az indonéz megcsinál 12 órában, azt máshol elvégzik alig 6 óra alatt.

Egyrészről a laza, nem kell sietni, ráér ez még mentalitásuk miatt tehető ezért felelőssé, más részről az sem segít a hatékony munkavégzésen, hogy egy nap elmennek négyszer imádkozni és háromszor enni.

Az igazi harmadik világ

Mint minden fejlődő országban, a vallás itt is előtérbe van helyezve. Turistaként eljutottam már pár helyre, de Indonézián kívül nem nagyon láttam olyan országot, ahol a személyi igazolványban a név után a vallás a legfontosabb, és kötelezően nagyobb betűkkel van belevezetve, mint a többi személyes adat.

Generálisan az országról elmondható, hogy tipikus fejlődő, avagy harmadik világbéli ország. Ha Magyarországgal hasonlítjuk össze, akkor azt mondanám, hogy legalább 30 évvel van lemaradva. Kosz van, büdös van, higiénia, mint olyan fogalom szinte ismeretlen, a csapvíz semmilyen formában nem iható. Tömegközlekedés nincs. Az emberek halálukig dolgoznak, általános oktatási szint nagyon alacsony. Általános iskola naponta pár óra, ahol írni és a vallás fontosságát tanulják.

indonezia_ternate.JPGTernate 

Ismereteik nagyon alacsonyak, így tudatosan pusztítják önmagukat és környezetüket, nem mellesleg az őket körülvevő természetet. Ez utóbbi nagy kár, mert olyan természeti adottságokkal és csodákkal rendelkeznek, ami a világ egyik legszebb országává emelhetné a vagy 11 ezres szigetvilágot.

A magyar átlagember - ha szabad így fogalmaznom - az országból Balit ismeri, hiszen az a legismertebb turista látványosság. Mindemellett el kell mondani, hogy nagyon változatos kultúrával, természettel, és emberekkel rendelkező országról beszélünk.

Országon belül sok 10 nyelvjárás aktív, sok-sok népcsoport találkozik, az indonéz kifejezést a helyiek nem is nagyon használják, mert az egy olyan gyűjtőfogalom, mint például az a szó, hogy autó. Nem is csoda, hiszen egy akkora országról beszélünk, ami a mi szemünknek érzékletesen kifejezve Portugáliától Ukrajnáig tart.

Barátságos nép, de talán sajnos oktatási hiányosságukból adódóan, semmit nem szeretnek és nem fogadnak el, ami más vagy különböző. Így a külföldieket sem. Az ott élő külföldiek aránya nem éri el a fél százalékot.

Ausztrál szakemberekből találkozhatunk viszonylag sokkal és megkeseredett, életüket elrontott 60-70 évhez közeledő aggastyánokkal, akik saját hazájukban és kultúrájukban nem leltek feleségre, viszont meglévő pénzük Indonéziában vagyonokat ér, így ott könnyedén találnak maguknak utolsó fillérig hű helyi társat.

Az indonéziai magyarok

A magyar közösség kicsi, egy időben 50-100 ott élő honfitársunkról tudtunk. A tapasztalatok Amerika után viszont határozottan pozitívak. A személyiségek kiforrottabbak, más a korosztály, nem szerencsét próbálni jutottak oda emberek.

Akikkel találkoztam vagy dolgozni mentek, vagy már több 10 éve letelepedtek. Megtanulták a nyelvet, beilleszkedtek, családanyák és családapák, gyerekkel és teljesen normális élettel.

Viszonylag összetartó kis csapat, akikkel félévente-évente találkoztam, le tudtunk ülni beszélgetni, egymásról, lehetőségekről. Többször ajánlottak segítséget, és nem kellett attól félnem, hogy érdek vagy átverés lapul a háttérben.

Az ott eltöltött több, mint négy év alatt három munkahelyet koptattam el. Ahogy annak lennie kellett előrébb és előrébb lépve, folyamatosan tanulván valamit. A helyi kultúrából kifolyólag a dolgok sokkal lassabban haladtak előre, mint más országokban történtek volna, ezért is alakult úgy, hogy az eredetileg tervezett időnél jóval tovább maradtam.

indonezia_yogjakarta_borobudur.JPGYogjakarta - Borobudur 

Ekkoriban átlagosan évente egyszer jártam haza. A család, és barátok hiányoztak nagyon. A hazai ízek, és gyerekkori emlékek is. Meg egy kicsit az európai civilizáció a helyi állapotok tükrében.

Valahol úgy negyedik betöltött évhez közeledvén fogalmazódott meg bennem, hogy szakmailag elértem, amit a szakmában és országban el lehet, a fejlődésem megállt, vagy talán el is indult visszafele, így ideje lesz keresni valamit. A folyamat nem volt gyors egyáltalán, de kialakult.

Eljátszottam a hazaköltözés gondolatával

Annyi szakmai alázat volt bennem, hogy egy ideig eljátszogattam a gondolattal, hogy milyen lenne hazaköltözni. Viszont az otthoni mentalitást elfelejtettem, így pár kellemetlen szájízt hagyó próbálkozás után le is tettem a dologról viszonylag gyorsan.

A legnagyobb bajom a hozzáállás, mondhatni szinte kórósan undorító mentalitás volt. Mondhatnám szakmai irigységnek is, csak az nagyképűen hangzik. Végighallgattam, hogy mint tudjuk, az amerikaiak segghülyék. Ugyan ez igaz az ázsiaiakra is, de a magyarok… a magyar színvonal az szenzációs, világhírű és példaértékű, nincs nála jobb - így közölték, hogy meg is értik, amiért haza akarok menni.

A gyomorforgató szöveget, a mindent áthálózó kapcsolatrendszer és politika tetőzte. Pedig komolyan fontolgattam a hazaköltözést, nem törődvén se azzal, hogy az szakmai visszalépés lett volna, sem pedig azzal, hogy az addig megkeresett vagy jövőben megkereshető fizetésem töredékére van / lenne / lett volna esély kicsiny hazánkban.

Indonéziából történő hosszas álláskeresés, hezitálás-huzavona és interjúk sora után talált rám jelenlegi munkaadóm. Arra az állásinterjúra már ők hívtak, nem volt szükség házalásra és megválaszolatlan online jelentkezésekre, mert szerencsére az ajánlásokkal és a tapasztalattal megváltozott a status quo is.

Irány a Közel-Kelet!

Így kerültem a Közel-Keletre. Most közelítek lassan a második itt töltött évemhez, és nagyon-nagyon szeretem!

Habár nem Szaúd-Arábiáról van szó, de az ország akkor sem egy könnyű műfaj. A kultúrájukat próbálják megőrizni, emiatt szigorúak. De lássuk be, hol nem azok? Civilizált hozzáállással hol nincs elvárva a helyi kultúra és emberek tisztelete?! Ez igazából teljesen normális. Ahogy Európában, Amerikában, Ázsiában is meg lehet tanulni beilleszkedni, úgy itt is.

Röviden és tömören: meleg van, nagyon szarul vezetnek - amit én nagyon szeretek, mert lehet rá reagálni -, zárkózottak, nagyjából mindenki külföldi, és viselkedni kell. Utcán csőrözés, középső új mutogatása és hasonló indulatok nem megengedettek.

Szakmailag meg leírhatatlan. Naponta újdonságokkal szembesülök, új dolgokat tanulok, érdekes és kellő kihívást nyújt, nem beszélve arról, hogy a legmodernebb csúcstechnológiával dolgozni nagyon motiváló.

Nincs meg az a luxus, az a fajta biztonságérzetem, mint mondjuk szüleimnek pályakezdésükkor, hogy ugyanonnan fogok nyugdíjba vonulni, ahol elkezdtem, de talán nem is ez a legfontosabb. No meg, a mai világban szerintem ez már szinte nem is létezik, vagy ha igen, akkor csak elvétve.

Az emberek ugyanolyan zárkózottak, mint más expat közösségekben, de mára ezt megtanultam kezelni, és úgy ráérezni, hogy kivel-kikkel mit lehet kezdeni. Leginkább talán a meleg miatt a szabadidős tevékenységek mások a megszokottaknál, de azt a 3-4 hónap nagyon meleget leszámítva, teljesen élhető a környék. Pláne Indonézia után, mert mint írtam korábban, minden relatív.

Újfajta élet

A másik újdonság az új hely és kultúra mellett az újfajta élet is. Munka mellett sok a szabadidőm. Kulturált és élhető munkabeosztással lehetőségem van vagy utazni, vagy akár havonta átlagosan 2-3 alkalommal hazamenni pár napra, néha többre.

A munkát el kell végezni, és szerencsére olyan hozzáállásban van részünk, hogy a főnökeink előre akarják mozdítani a helyzetet. Ők is tudják, hogy ha úgy adják az off napokat, hogy egyben van 4-5-6 nap azzal többet érnek el, mert így mi szabadon tudunk mozogni, és kellően motiváltak maradunk.

Persze ez azt is magába foglalja, hogy ilyenkor egyben kell lehúzni 5-6 sokszor 16 órás napot, de valamit valamiért. A szabadság az ezen felül jön, amit világjárással szeretek tölteni.

Például az utóbbi egy évben végre sikerült kicsit bejárnom Európát, ami minden utazónak alap, nekem meg szinte az maradt ki leginkább. Eleinte furcsa is volt a nagy rám szabadult hirtelen jólét, de végül is mindent összegezve, ezért dolgoztam végig az elmúlt éveket, ezért a munkáért, ezért az életformáért.

Magyarországon turistaként

Az a nagy büdös igazság, hogy Magyarország turistaként szerintem több, mint jó. A szomorú az egészben, hogy ez magyar fizetéssel, és sokszor hibás mentalitással vagy elérhetetlen, vagy nem érezhető. Afféle buborék életet kell élni, avagy kizárni, ami nem tetszik. Igaz, hogy úgy nem túl valóságszerű, de sokkal jobb.

Olyan dolgokra gondolok, hogy jó hazamenni és elmenni koncertekre, színházakba, vagy egy érdekes kiállításra, esetleg leugrani valami fesztiválra. Jók a hazai ízek, és még jobb nem úgy elmenni otthonról, hogy tele kell zsúfolni a 40 kilós bőröndöt nasival meg fagyasztott disznóságokkal, mondván nem tudom hány hónapig kell azzal kihúzni. Jó dolog azt érezni, hogy ha ahhoz van kedvem, akkor igazából 1-2 héten belül otthon tudok lenni egy újabb adag hazaiért.

Továbbá csomó helyre el lehet jutni, vagy épp el lehet bújni az országban. Kirándulások, sportolási lehetőségek, egyre elismertebbek a wellness szállodák, a borvidékek, nyílnak a jobbnál jobb éttermek szerte az országban. Barlangok, fesztiválok, mithagytamki…

Azzal, hogy sok év után újra ilyen gyakran járok haza, ismét kezd normalizálódni az otthoni szociális életem. A kapcsolatok, amik évek alatt a távolsággal megkoptak, kezdenek lassan rendbe jönni, új embereket ismerek meg, és ez mind-mind fontos része az életnek.

Hiába ismerünk meg új és új embereket minden egyes helyen, számomra fontosak a gyerekkori barátságok, és talán azokat az embereket hiányoltam leginkább az évek alatt.

Onnantól kezdve, hogy az ember ilyen és hasonló dolgokra megy haza, ezt látja, és csinálja, rögtön más arcát mutatja az ország.

Az otthoni lakásomban nincs tv. Nem érdekel ki kit lőtt le, nem érdekel, melyik politikus kivel mit csinál, mit ígérnek, vagy mit hazudnak, nem érdekel melyik nevenincs iskolázatlan celeb nem tud egy helyes mondatot elmondani alannyal és állítmánnyal.

Ha kíváncsi vagyok valamire, elolvasom, ahol gondolom, ha meg szeretnék nézni valamit, megnézem máshol. Rádió is kiesik, ma már ezernyi más helyről lehet zenét hallgatni.

Leszoktam a BKV-ről, akarom mondani BKK-ról, és jól érzem magam a dugóban. Nincs undorítóan büdös, nem hallgatom mások anyázását, nem taposnak és köpnek össze influenzaszezonban.

Egyrészről kellemes meleg van az autóban, másrészről, akár felrobbanok, akár nem, a dugóból nem fogok hamarabb kikeveredni, szóval akkor már legyen kényelmes, és hallgatok valami zenét…

Nyugalomra és békességre vágyom magam körül, ilyen környezet megteremtésére törekedtem otthon, így meg rögtön más minden. Az is fontos, hogy ismervén a sokat általánosított magyar mentalitást, jobb, ha az ember nem mutogat semmit, és nem viselkedik hivalkodóan kifelé semmivel és senkivel, úgy a bajból is kevesebb jut.

Nem tudom, hol és hogy leszek pár év múlva, hiszen ma már minden, és mindennek az ellenkezője is megeshet. Az is lehet, hogy még sokáig a jelen munkáltatómnak fogok dolgozni, de az is, hogy holnap kitesznek. Ez idővel úgyis kiderül, de úgy érzem, van egy csomó hely, amit még nem láttam a világból, tehát akad még dolgom rendesen.”

HÍRMONDÓ

Mire figyelj, ha külföldi kiküldetésben dolgozol?

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy más Európai Uniós tagállamba küldenek ki dolgozni munkavállalókat a munkáltatók. Mire figyeljünk ilyenkor, hol vannak a csapdák?

Laknak itt ukránok?

Már igen, méghozzá Jászfényszaru környékén, hiszen a helyi Samsung-gyárban dolgoznak. Új szakaszba lépett a magyar gazdaság?

Havanna, csoda és romok

A kubai főváros maga a befejezetlen, tökéletlen, ápolatlan nagyváros, és mindehhez még csodálatos is, miként ezek a képek is bizonyítják.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Indonézia Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8811822793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2016.10.20. 07:45:59

Kurva hosszu volt, viszont erdekes. Azt azonban nem ertem, miert titok a szakma (azt hiszi, rogton mindenki felismerne, pedig nem - mar tobb poszter is igy tett, holott a kutya sem ismeti oket), es miert titok, melyik arab orszagban van.
Mondom, tetszett, de jo magyarosan :)) inkabb kotozkodok: tenyleg borondszamra hordja ki maganak a "hazait"?

verkagrafomanka 2016.10.20. 07:51:50

Hát ez az utóbbi időszak legjobb posztja! Köszi & hajrá a következő tíz évhez!

verkagrafomanka 2016.10.20. 07:55:00

@Taxomükke (UK): en sem mondtam el egyik posztban sem, hogy hol dolgozom, mert nem csak a törzsolvasók olvassak a posztokat, hanem HÁ megosztja a FB-n is, ahol sokkal több ember látja valószínűleg, sokszor tovább is osztják/küldik egymásnak, szoval eleg hamar eljuthat olyan valakihez, aki igenis ismer es meg lehet, hogy szakmabeli / távoli kolléga is.

Bogi88 2016.10.20. 08:02:33

Tokeletes.
En most vagyok a hataratkelest koveto 2.orszagban,de mar kineztem a harmadikat.
Jo poszt,szimpatikus,es sok mindennel egyet tudtam erteni.

2016.10.20. 08:03:01

@Taxomükke (UK): van egy NASAs kep, sztem urhajos es a fellenduloben levo Indonez urprogramban szerzett tapasztalatot :D:D:D

Taxomükke (UK) 2016.10.20. 08:03:51

@verkagrafomanka: Es az baj?
Nem lehet pl. leirni, hogy kohomernok Dubaiban? Raismernek? Semmi vallalhatatlant nem irt, nem vallott be sem adocsalast, sem migranscsempeszetet, meg csak azt sem, hogy homokos lenne.
Tipikus bérrettegő.
:)))))

Taxomükke (UK) 2016.10.20. 08:14:32

@Mrs Rumcajsz CA: Manka, mi ujsag Jičínben?
:)))))))

2016.10.20. 08:19:39

@Taxomükke (UK): varjuk a havat :D elkezdtek kirakni a tablakat, a kijelolt hotarolo helyek ele, ahova tolni fogjak a havat az utakrol. :D

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.10.20. 08:25:01

Nekem is fura volt ez a nagy titokzatoskodás ami kitölti lényegében az egész bevezető részt...

Buchhalter 2016.10.20. 08:48:57

Jó poszt de Indonéziába nem vágyom.

SzZoole 2016.10.20. 09:31:47

@Taxomükke (UK): @ChristineK:
Csupa napsütötte helyen élt/él dolgozott,egyértelmű,hogy a Napnál fűtő:)))

Szereintem valamelyik olajos cégnél dolgozik.

skye8 2016.10.20. 09:37:33

Wow nagyon tetszett a poszt, az iro szemelyisege nagyon jol atjott. Az indoneZiai resznel kicsit meglepodtem hogy ennyire mocskos nepseg. Mult heten lattam a cnn epizodokat Anthony bourdain kinai Es vietnami gasztroturajarol, hat o vigan zabalt mindenfele ketes bodeban az utcan,igaz utana tolta az alkoholt is rendesen,'fertotlenitett'.
Amerikaban engem is az emberek kedvessege es segitokeszsege lepett Meg a legjobban,sokkal autentikusabbak,humorosabbak Es szokimondobbak mint a kanadaiak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.20. 10:34:27

Na szóval erről van szó.
Így kell leírni ugyanazt mint a berlini mókus, csak klisékbés közhelyek nélkül.
Amúgy mi a tököm a posztoló? Sárkányölő kisiparos?

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2016.10.20. 11:18:02

Pont a héten voltam Jakartában, nem szeretnék ott élni.
Arra viszont én kíváncsi lennék, hogy miért kell titokzatoskodni, és akkor mi van ha egy ismerőse is olvassa és felismeri?!?

London2009 2016.10.20. 11:47:18

Jajj, de jo volt! Nagyon tetszett! Koszi!!!
Biztos Dubaiban lehet, ha ilyen gyakran rohangal haza Bp-re. Mashonnan nem tudom ez mennyire lehetne kivitelezheto. De Dubaiba ugye jar kozvetlen jarat, meg emliti is a posztban. Bar lenyegtelen is.
Nagyon tetszettek a Mo-gal kapcsolatos meglatasai. Igy erzek en is pontosan. De minden alkalommal ha hazaugrom igyekszek valami jo programot kitalalni. Balatoni vitorlazas, szilvasvaradi fustolt pisztrang, wellness kastelyszallok, borvidekek stb…
Amit a baratsagokrol ir is nagyon igaz. Meg egyszer koszi! Tovabbi sok sikert es boldog expat eletet!
Szerintem melytengeri buvar olajmernok lehet!

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.10.20. 11:55:12

+1 olaj / vegyipari végzettség

egyetlen egy részét nem értem, vagy másképp fogalmazva, aggályosnak vélem: miért jobb városban autóban és dugóban ülni tömegközlekedés helyett? ha pár bekezdéssel feljebb pont a korábban hiányzó szociális kapcsolatok újraélesztése erény, akkor közlekedés során az elzárkózás lenne az? furcsa.

amúgy a BKV/BKK minden forrásmegvonás, politikai nyomásgyakorlás ellenére egész tisztességesen működik és a sofőrök, forgalomirányítók szintjén szuperül. a gond itt is a teljesen alkalmatlan vezetéssel és a politikai döntéshozókkal van, ha valakiket, őket kéne egy tollvonással penderíteni.

almaza 2016.10.20. 12:08:37

A posztolo sracnak van egy hihetetlen jo szemlelete. Komolyan, ha helyi szerzodessel lenyomott negy evet Indoban, akkor lengetem a kalapomat neki - innen Indoneziabol irva a kommentet. Raadasul egy olyan kiegyensulyozott velemenyt fogalmazott meg az orszagrol, amihez hasonlot ritkan hallok. Az expatok itt altalaban felteszik a minden szar cimu lemezt, mikozben elkepeszto es szerintem indokolatlan luxusban elnek.

Szerintem ertheto es elfogadhato, hogy nem adja ki magat a poszter. En is a feher hollo kategoriaban nyomulok es az teljesen igy van, hogy ebben az esetben ha leirod mit csinalsz akar a neved is melle irhatnad. Az meg ebben a mufajban nem szokas.

Nekem ettol meg az iras hiteles.

Herr Géza 2016.10.20. 12:10:56

Wtf? A szakma, a tanulás, a munka ötven mondatban körbeírva, túlmisztifikálva, miért? Aki ismeri őt, úgyis ráismer, aki nem, az meg nem fog attól, ha leírja, hogy teszem azt kohómérnök... Nekem olvashatatlanná tette az egész posztot. Amolyan Norbi light...

SzZoole 2016.10.20. 12:24:40

Allitsatok fel nyomozó bizottságot ...:)

Határátkelő 2016.10.20. 12:28:53

A posztoló azt ígérte, hogy a nap folyamán itt lesz valamikor (emlékeim szerint inkább délután felé), tehát minden esély meg van rá, hogy reagál a felmerülő kérdésekre.

firg_firg 2016.10.20. 13:09:28

Ez marhajó volt, klasszik HA poszt.

"még kisgyerekkoromban választottam magamnak egy szakmát"

"Magyarországon az ide tartozó felsőoktatási képzésbe évente 4-6 embert vettek fel"

"egy olyan szakmáról beszélünk, amivel szinte a világ bármely országában el lehet helyezkedni - és a más országokban szerzett képesítést széles körben elismerik"

Szerintem titkosügynök Kötvény Jakab.

puhacica 2016.10.20. 13:13:51

@Zoole[uk]: az azert jo, mert aki nem akar szerkesztosegi tag lenni, meg mindig lehet bizottsagi tag. :D

whatsappod nem mukodik?

Csodabogár 2016.10.20. 13:26:21

Jó és érdekes a poszt. Borobodurt imádom, külön köszönet a képért. De mi a posztoló már gyerekkorában meghatározott szakmája??? Munkahely számomra teljesen érdektelen, de a szakama!?! Az nagyon érdekelne, mint kiváncsi öregasszonyt.

Csodabogár 2016.10.20. 13:38:18

@adamskij: Nagyon egyet értek a BKV-val kapcsolatban. Már rég megszbadultunk az autótól, mert a BKV jobb. Nincs gond a parkolással stb. Nyári melegben öröm a busz sávon vagy a villamossal elsuhanni a várako kocsisor mellett, no meg taxi si van a világon.
A senki nem mosolyog, buskomor stb. megjegyzésektől, lassan már kiütést kapok. Nekem semmi bajom a világgal, jól elvagyok, de minek bazsalyogjak idegen emberekre? Erre válaszolhatna már egyszer valaki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.20. 13:52:17

@adamskij:
A BKV-val kapcsolatban nagyon igazad van.

adg 2016.10.20. 13:52:39

Jo volt tenyleg.

Mostmar lassan ideje hazamenni nekem is, latnom kell azt a sok mogorva buvalbaszott, irigy, nemkoszono, mogorva, utalkozo stb magyart, mert en nem emlekszem rajuk. Biztos csak nem tuntek fel, vagy nekem vr-t szimulalt a matrix. Mindegy, latnom kell.

Szegeny bmw-seknek ott a lanc vegen mit kell elviselniuk. :)

---

Engem lazan beazonositott az ismerosi korom a posztom utan, bar nem sokat titkoloztam benne, de a szakmam sem egy olyan csoda mondjuk, amibol 4-et gyartanak evente. Engem nem zavar, hogy nem mondta meg. Ha nem akarja, akkor nem akarja. Siman lehet, hogy beadta a csaladnak, hogy marsjarok telepitesevel es helyszini szervizelesevel foglalkozik, ezert a sok utazas, es nem akarja, hogy kideruljon, hogy kozben a csahszlovak kiserleti televizio helyettes segedbemondonoje. Nincs ebben semmi, barkivel megesik.

SzZoole 2016.10.20. 14:26:09

@adg: vagy az is lehet,fekete lyuk tervező,úgy könnyebben tudja csempészni a desznyóhúst azarabokhoz:)
Vicc volt

P.Elliot 2016.10.20. 14:35:06

Az egyik legjobb poszt amit valaha is olvastam es minden elismeresem, csodalatom ennek a fiatalembernek hogy volt esze, mersze "elherdalni" az orokseget arra hogy a jovojet epitse fel rajta amire eleg sem volt. Nagyon, nagyon tudom ertekelni amikor ilyen fiatal kezebe veszi a sorsat es szepen vegigjarja az allomasokat.
Hogy mit tanult?
Fontos ez? Mindenkinek jogaban all hogy ne adja ki magat teljesen, valoszinu hogy megvan az indoka hogy miert, ne kutatgassuk.
Azt sem hogy most hol el, azt hiszem sokaknak van olyan tapasztalata hogy nem jo kiadni mindent mert elobb utobb az orra ala kenik, kiforgatjak, belemasznak az eletebe ami nem is ugy zajlik rendszerint mint ahogy ezt egy rosszindulatu idegen elkepzeli es leirja. Irt eleget magarol, inkabb azt kell ertekelni hogy taposgatja az utjat, segitseg nelkul, nem sirankozik azon sem ha valami nem ugy megy eppen ahogy szeretne.

Engem az erdekelne hogy hogy alakult a maganelete? Baratnoi lettek? Van valaki akivel meg tudja osztani a maganyt? Mert az megiscsak magany egy kicsit ha egyedul van.
Nagyon sok szerencset kivanok neki. Ugyes, okos, torekvo fiatalember, valahogy igy kellene hozzaallni minden fiatalnak, tanulni ha lehet es ugy keresni a jovot vagy ha tanult akkor azt fejleszteni meg tovabb.
Azon el is elgondolkodtam hogy mi lehet a foglalkozasa, nem, nem olajmernok. A keleti parton elt az Usaban, valami mas lehet Sok szerencset ahhoz a mashoz is....

2016.10.20. 14:49:46

Jó a poszt!

És engem is érdekelne a magánélete alakulása. Nem a mocskos részletek miatt (bár azok is jöhetnek, nem vagyok válogatós), hanem hogy így lehet-e/van-e értelme a párkapcsolatoknak, és hogyha lehet és van, akkor milyen kultúrából származó emberrel.

szakasz2 2016.10.20. 16:54:08

@ChristineK: +1.
Semmi bajom azzal, hogy valaki titkolja pl. a szakmáját. De akkor legalább ne beszéljen annyit róla. A poszt kb. első negyedének a jelentős része, több mint 10 összetett mondat erről szól. Emiatt az eleje szerintem rossz lett, egyszerűen idegesített már, amikor tizedszerre olvastam a titkos "szakmáról". Utána javult a helyzet, sőt egész jó lett a poszt, bár kicsit hosszúra sikeredett. Talán pont az elejéből kellett volna kivenni a "szakmai részeket", ha úgysem tudtunk meg lényegében semmit róla.

Herr Géza 2016.10.20. 17:09:26

@szakasz2: Na vahogy így voltam ezzel én is....:)))

gabors 2016.10.20. 17:37:44

jo lehet dhimminek lenni a tevepasztorok kozott barmit is csinaljon a posztolo !!! ezt nagyon tudom irigyelni :-)

firg_firg 2016.10.20. 17:41:20

Megírhatná mennyi pénzt keres. Engem az érdekelne.

*Andi* 2016.10.20. 17:45:50

@firg_firg: van olyan, aki ezt onkent megirja?

gabors 2016.10.20. 17:46:41

@firg_firg: 'Megírhatná mennyi pénzt keres. Engem az érdekelne. "

nem Mo-i szintu az biztos mert aki gyakran jar haza akarcsak dubajbol akar csak economy-in az nem ket filler de gonodolom sporol is mert Mo-i luxus kevesebbe kerul mint a dubaji...

gabors 2016.10.20. 17:59:50

"Megírhatná mennyi pénzt keres. Engem az érdekelne. "

@*Andi*: @firg_firg: van olyan, aki ezt onkent megirja?

a szam nem jelent semmit csak ha valami kontextusba van helyezve mert pl egy eves brutto csaladi jovedelem kicsit $100,000 felett mast jelent New York City-ben es mast mondjuk egy kozepnagy Kansas-i varosban ahol ezert 2 vagy akar 3 hazat lehet venni ....

*Andi* 2016.10.20. 18:10:29

@gabors: oke, de tudjuk hogy Dubaiban el....

gabors 2016.10.20. 18:42:09

@*Andi*: " oke, de tudjuk hogy Dubaiban el.... "

Bocs ez csak feltetelezese volt valakinek fentebb pontosabb lett volna tolem ha idezojelbe teszem a "dubajbol"-t ...

Vagyis NEM tudjuk csak egy sejtes. Csak azt TUDJUK hogy nem a mekka-t medina-t megszalva tarto kiralysagrol van szo :-) meg hogy meleg van es szarul vezetnek ... ezt tudjuk lehet UAE, Abu-Dhabi, Oman vagy hasonlo ... mindegy ott egy europai csak dhimmi akkor is ha jol megfizetik.

A tevepasztorokra meg azert utaltam mert ott a kep es eleg gyakori mondjuk a kozelkeleten. En elo tevet allatkerten kivul meg csak Indiaban lattam ....

*Andi* 2016.10.20. 18:48:04

@gabors: amikor a posztolo a laza erkolcsu lanyokrol ir az USaban, akkor emliti Dubait, meg hogy arrol majd kesobb, innen van a feltetelezes... De tenyleg tok sokat segitene, ha itt lenne es valaszolna...

gabors 2016.10.20. 18:54:24

@*Andi*: "az USaban, akkor emliti Dubait, meg hogy arrol majd kesobb, innen van a feltetelezes"

ezt nem vettem eszre a poszt olyan hosszu volt hogy mire a kozelkeletre ertem az usa-ban tapasztaltakra mar nem emlekszem amugy a New Yorkban elek nekem nem sikerult ezekbe a " laza erkolcsu lanyok"-ba belefutni .... igaz 10 eve mar hazas is voltam :-)

akkor sajat magat buktatta le utanna meg titkolozas ezerrel valszeg nem olvasta vissza mit is irt ...

meglatjuk mit erosit meg es mit nem ha tenyleg idetalal a posztolo de mint irtam nem is nagyon fontos melyik teves orszagban el

Csodabogár 2016.10.20. 19:23:22

A posztolo magánélete és a keresete igazán privát adat, nem illik feszegetni. Viszont, mint az már többen is emlegették, annyit ir a vágyott szakmáról, azt illene megírni. Ebben én semmi indiszkréciót nem látok.

nyuszigonosz 2016.10.20. 19:37:50

Ez egy nagyon jó poszt. Igazán ritkaság, - föleg az utóbbi hónapokban - hogy ilyen olvasmányos, érdekes poszt lenne.

Amit nem értek, azok inkább a kommentek: miért kell tudni, ki mit dolgozik?
Mert ír arról, hogy azt tanulta, amit tanulni szeretett volna és azzal foglalkozik?
Ennyi pont elég is erröl.

SzZoole 2016.10.20. 19:51:02

Na kiderult mar,hogy mit dolgozik es hol el a posztolo?
Olyan izgatott vagyok....

DieNanny CH 2016.10.20. 20:06:19

@adg:

"Szegeny bmw-seknek ott a lanc vegen mit kell elviselniuk. :)"

Azt írta, ez egy örök körforgás. Tehát a kérdésem: és ki szarik a galambokra???

:-D

DieNanny CH 2016.10.20. 20:10:26

@P.Elliot:

"Mindenkinek jogaban all hogy ne adja ki magat teljesen, valoszinu hogy megvan az indoka hogy miert, ne kutatgassuk."

Valóban. Viszont a posztja elején pont azt nehezményezi, hogy nem volt senki, aki az egyszerűbb utat elárulta volna neki, ezért volt muszáj ennyit kacskaringóznia.

Mert teszem azt, az itt olvasók közül is egy ifjú valaki, szintén sárkányfűárus szeretne lenni, mint ő. De mivel nincs leírva, ezért ennek a bizonyos ifjúnak szintén saját kútfőből kell előrébb jutnia. Amit később talán ő is nehezményezni fog.

DieNanny CH 2016.10.20. 20:15:41

Ja, és miért 3 kontinensről van szó? Közel-Kelet meg Indonézia egyaránt Ázsia, nem?

montroyal ( CAN qc) 2016.10.20. 20:37:24

@*Andi*: @gabors: a kep Dubai lehet .. arra emlekeztet ...

montroyal ( CAN qc) 2016.10.20. 21:17:11

ha Indonesia akkor csak Bali .. minden szempontbol .. eloszor ott voltunk utanna Java lehangolo volt .. Jakartat a nyomor telepeivel kosszal tomeggel illatokkal ki is hagyhattuk volna de vegul is lattuk azt is ... Borobudur nem is tudom miert nincs a vilag csodajai kozott , talan a latogatottsaga nincs igazan kiepitve ... Semarangbol is kb 2 ora volt rendorsegi biztositassal a buszunk ( keresztezo forgalmat lezartak autopalyan letoltak a tobbi autot )

talaltam a kepeim kozott dubai hasonlo utcaképet de attol lehet mas varos is ..

a lanyokrol amit irt en is ismerek a koreinkben tancolo+ lanyokat akik nagyon tudjak jatszani a fejuket magyar tarsasagban .. legyen az ovék..

Peter836 2016.10.20. 21:29:12

Kedves Hataratkelok!

Elnezest a kesoi reakcioert, most eljutottam odaig, hogy sikerul valaszolgatni. Délután kellett volna megérkeznem, most sikerült.

Koszonom a meglatasokat es velemenyeket. Akinek szakmam feltarasa nelkul olvashatatlan attol elnezest, akinek igy is elfogadhato es hiteles tortenet, annak koszonet.

Ahogy itt a kommentekben valaki megfogalmazta, ez egy feher hollo kategoria, es szakma feltarasa egyenes utat jelent a munkaltato feltarasahoz. Ezt szeretnem teljes mertekben elkerulni, ez az, amiert nem tettem. Mult es jelen munkaadoim talan kulturajukbol eredoen is hiper-erzekenyek minden irasra, akar jellemzesre.
Tehat sem a nav, sem szemelyes rejtegetnivalok nem allnak a hatterben. Plane, hogy kulfoldon keresett es adozott jovedelemmel az otthon vonatkozo es hatalyos torvenyek szerint, a 'megfelelo keretek kozott!', dolguk nincs.

Par kiragadott gondolatra a valaszok:
- nem Dubai, hanem a szomszedos orszag, de igen, jo es konnyu haza-haza ugrani, kulonosen Indonezia utan

- Igen, Indoneziaba utazvan arra es semmi masra nem hasznaltam fel a legitarsasagoktol kapott kilokat, hogy a gyomromnak kedves falatokat vigyem ki magamnak es a kint elo baratoknak.

- A szocialis eletet semmivel sem javitja az idegen emberekkel egyutt utazas. Regen ujsagot olvastak tomegkozlekedesen, ma a digitalis technikat nyomkodja mindenki. Ismerkedni nem szokas metron :))) Autoba ugyan ugy befer par ember, es az utat vegig lehet beszelgetni.

Peter

gabors 2016.10.20. 21:38:40

Minnel tobbszor olvasom az elejet annal tobb ketelyem keletkezik.

Nem tudom mit csinalhat de amit az usa-ban ket ev alatt meg lehetett megtanulani (persze vannak zsenik) egy be sem fejezett magyar foiskola utan, (amibol nem sok creditet szamitanak be hacsak nem angolul ment az oktatas) az nem lehet egy nagy durranas (hiszen a 3.-evben mar dolgozott) ebbe meg egy normalis Master kepzes sem fer bele lehet innen ered titikolozas ??

SzZoole 2016.10.20. 21:39:34

@Peter836: na most szegenyeket ketsegek kozt hagyod,nem fognak tudni aludni.
Legalabb annyit arulj el,hogy evi hany guriga a fizud:)

gabors 2016.10.20. 21:42:32

na vegre akkor mar tudjuk hogy nem szaudi arabia es nem dubai...

tortenet egyre vicessebb valami olyan titkos dolog amit USA-ban ket ev alatt megtanulhato de a munkaltatok hyperezekenyek ... ez valami 007-es munka lehet ...

SzZoole 2016.10.20. 21:44:08

@gabors: 007 nem lehet,errefele nem jart:)

montroyal ( CAN qc) 2016.10.20. 22:02:58

@gabors: valahogy ugy de jobb ha nem mondja meg mert akkor utanna meg kell hogy haljunk ...

montroyal ( CAN qc) 2016.10.20. 22:07:29

@Peter836: legitarsasagoktol kapott kilokat, hogy a gyomromnak kedves falatokat vigyem ki
hus( teliszalami gyulai ) tej ( turo rudi , maci sajt )gyumolcs ... az is mehet ?

Mrs. Clayton 2016.10.20. 22:12:22

@gabors: pilotakepzes nagyjabol 1 ev egy airbusra, ha megvannak az alapok, de a kadetok mar 7-8 honap utan repulnek
mondjuk nem tudom, hogy egy legitarsasag erzekeny-e barmilyen kimeo infora, de nem hiszem

gabors 2016.10.20. 22:42:57

"pilotakepzes nagyjabol 1 ev egy airbusra, ha megvannak az alapok, de a kadetok mar 7-8 honap utan repulnek"

ez a leirasbol semmikeppen nem lehetseges nezd meg mit irt a munkajarol Jakartaban !!!!!

"de elvárt a napi minimum 12 óra munka, legalább heti 6 napban." ez semmikeppen nem illik bele egy pilota kepbe !!!

Pernilla 2016.10.20. 22:48:10

@montroyal ( CAN qc): @gabors: szerintem ez Doha. Holnap várhatom a lófejet az ágyamba?

Mrs. Clayton 2016.10.20. 22:50:09

@gabors: en nem mondtam h az lenne, csak arra probaltam ravilagitani, hogy ahhoz hogy valakinek legyen egy jo szakmaja nem feltetlen kell master vagy post grad vegzettsegenek legyen
egyebkent long haul jaratokon ossze lehet sok orat szedni
most ezt nem irom le h mennyit es hogyan repulhetnek, de ossze lehet hozni

gabors 2016.10.20. 23:10:03

@Mrs. Clayton: Jo szakmat tanulni New Yorkban ket ev alatt ?? komolyan .... amugy a 007-eket quanticoban kepzik igy az is kilove ...

montroyal-nak sem kell felni a lofejtol

amit el tudok kepzelni az valami divat/ipariformatervezo szeru dolog lehet de a ket ev ott is gyanussan keves foleg hogy azt irja hogy meg a nyelvet is ott tanultameg idezem"" Mindemellett megtanultam a nyelvet,"

vegul is mindegy lehet kamu az egesz ...

SzZoole 2016.10.20. 23:21:56

@Pernilla: miért,a levágott ló fej mit szimbolizál?

Shanarey 2016.10.20. 23:55:24

@Zoole[uk]:

Azt hogy egy egész lóhoz utánfutó kell, ám az nincs.

Herr Géza 2016.10.21. 01:04:00

@33621: :D Mi a gond? Van, aki utánfutó nélkül is így tolat (és nem csak errefelé), na annak ez nagy találmány....:))))))

adg 2016.10.21. 01:35:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ki szarik a galambokra? Hat a bmw-sek. Rajtuk elik ki a frusztraciojukat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.21. 01:42:54

@gabors: "tortenet egyre vicessebb valami olyan titkos dolog amit USA-ban ket ev alatt megtanulhato de a munkaltatok hyperezekenyek ... ez valami 007-es munka lehet ..."

:)) Lehet, hogy olyan munkat csinal, mint a sogorom: egy tengerealattjarokat gyarto cegnel teszteli a raketakilovo egyseget. Ez komoly, tenyleg ezt csinalja, es vannak bizonyos technikai reszletek, amelyek top secret-kent vannak nyilvantartva, igy ezekrol nem is beszelhet.

gabors 2016.10.21. 02:27:00

@Zoole[uk]: szerintem a goodfather-re gondolt !!!

de nem biztos...

gabors 2016.10.21. 02:30:55

@Zsuzsi65: "Lehet, hogy olyan munkat csinal, mint a sogorom: egy tengerealattjarokat gyarto cegnel teszteli a raketakilovo egyseget."

ja ezt kb 2 ev alatt megtanulta es pont indoneziai tengeralattjaroit fejlesztette 4 evig most meg a tevepasztorok tengerlattjaroit egyengeti

az a gyanum hogy gyemant csiszolo vagy ekeszerersz !!! mert ezek tenyleg nem szeretik ha megtudjak ki honnan hogyan szerzi a gyemantokat de ezt inkabb belgiumban lehetett volna tanulni es leginkabb a tudjuk kik csinaljak de ez meg nem passzol a tevepasztoros orszagok tobbsegevel .. :-)

hol van a 6 honapos szakertunk O biztos tudja a tutit

P.Elliot 2016.10.21. 04:22:45

@Zsuzsi65:
Szerintem pilota lehet....

SzZoole 2016.10.21. 08:41:09

@gabors: "szerintem a goodfather-re gondolt "

Godfather lesz az:)

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2016.10.21. 13:09:54

Ennek az egész történetnek sem füle, sem farka. Olyan mintha a megkeseredett író összeollózta volna több más régebbi írásból ezt az agymenését. Azért elejtett egy egy látványos hibát, amiből egyértelműen kiderül hogy neki semilyen nyitott gondolkodása sincs, pl az utcán való étkezés ázsiában, vagy a kocsiban ülni a dugóban imádata. Az, hogy nem képes leírni a szakmát, meg a harmadik ország nevét, meg kifejezetten szánalmas, de egyben bizonyítja, hogy valószínüleg egy prolival állunk szemben, aki a vágyait írta le meglehetősen unalmasan, viszont annál szánalmasabban egy panelből...

Pernilla 2016.10.21. 13:42:31

@Zoole[uk]: spec. tėnyleg arra gondoltam, de ezek szerint a titokzatos helyszín nagy leleplezése (a kommentem lėnyege) marhára nem érdekelt senkit mégse :D

gabors 2016.10.21. 13:51:45

@Zoole[uk]: ja arra gondoltam en is csak nem mindig olvasom ujra mielott elkuldom

gabors 2016.10.21. 13:54:36

@P.Elliot: "Szerintem pilota lehet.... " az nem egyezik a Jakarta-ban leirtakkal azt nem csinaljak 12 oraban 6 napig es akkor mar igazan tobb mint 3 kontinensre is el jutott volna en nem vagyok pilota de voltam 4 kontinensen (ha del-amerikat onallo kontinensnek nevezzuk) pedig azsiaban meg nem is voltam

P.Elliot 2016.10.21. 14:29:34

@gabors: Lehetseges hogy nem mert tenyleg az a 6 nap az sok, de lehet ezzel kapcsolatban talan repulos oktato is, egy kisgyerek alma valosult meg mint irta. Egy kisgyerek mi akar lenni ha felno?
Pilota, hajoskapitany, mozdonyvezeto, mi van meg?
Esetleg valami karitativ szervezetben dolgozik, fizetett segitoi vonalon. Meg orvos is lehet ha ilyen vonalon akart segiteni masokon vagy az egeszsegugyben valami kisebb foglalkozas.
Nagyon nagyon ugyes fiu, csak csodalni tudom.

gabors 2016.10.21. 14:42:21

@P.Elliot: "Meg orvos is lehet ha ilyen vonalon akart segiteni masokon"

ket ev alatt New Yorkban sem lehet orvosi diplomat szerezni foleg hogy ott tanult meg angolul !!!

Hajoskapitany inkabb de leiras alapjan az semigazan passzol ..mert a homokdombok kozott nem sok hajozast szoktak csinalni .

vannak meg otleteim zongorahangolo ??? csak akkor miert lenne hyperszenzitive a munkaltato ...

"Nagyon nagyon ugyes fiu, csak csodalni tudom. " vagy nagy kamu az egesz mint mas is irta....

P.Elliot 2016.10.21. 14:53:00

@gabors: Szerintem inkabb nem akarja hogy barki felismerje azert titkolozik.
Igazabol mindegy is, miert kellene kipakolni mindent, valoszinu oka van ra, persze, jo lett volna informacio valakinek aki hasonlot akarna csinalni de igy is jo volt.
Ha otthon orvosit vegzett vagy csak elkezdett hiszen 21 eves koraban jott ki itt azert folytathatta ha az angolt felszedte elegge.
Meg mindig azon tunodok hogy mik egy kisgyerek almai?

gabors 2016.10.21. 15:06:46

@P.Elliot: "Ha otthon orvosit vegzett vagy csak elkezdett hiszen 21 eves koraban jott ki itt azert folytathatta ha az angolt felszedte elegge."

csak az tudjuk amit leirt.... nem tobbet

ott az van hogy foiskolara jart (azt sem irja hogy befejezte vagy nem sot ha jol olvasok a sorok koztt akkor nem, mert ezt miert titkolna).

az USA-ban egy magyarorszagon vegzett orvosi (EGYETEMI) diplomat sem fogadnak szinte minden vizsgat le kell tenni ujra ANGOLUL ... plusz residency !! ami onmagaban kb 2 ev ...

ez valami kamu "feher hollo" dolog ....

sokfele erdekes dolgot lehet tanulni New York-ban de 2 ev alatt valami olyan kulonlegeset amirol nem lehet beszelni sem mert mindjart kiderul ki o ??? bocs de ez inkabb valami tulzott onteltsegrol uralkodik...

azt en sem irom le hogy HOL dolgozom de azzal semmi gondom nincs hogy IT es hogy linux rendszerekkel dolgozom mint rendszergazda es nem is vagyok rossz ebben 15 eves gyakorlattal ... es ajanlottak allast Abu-dhabiban (korabbi fonokom) a mostani fizetesem tobb mint 3x-ert ... de dhimminek nem megyek sehova !!

gabors 2016.10.21. 15:13:08

@P.Elliot: "Szerintem inkabb nem akarja hogy barki felismerje azert titkolozik.Igazabol mindegy is, miert kellene kipakolni mindent, valoszinu oka van ra,"

akkor meg minek ir ??? nem kotelezo semmit megosztani ami rendkivul zavaro hogy mennyit irt arrol amirol nem akar irni !!!

szerintem siman kamu bar a New York-i kep valoban New York bar ketlem hogy maga csinatla, a NASA is mert ha jol latom az Cape Canavarel amit magam is lattam akkor eppen volt egy Shuttle is feallitva nekem is van arrol kepem de csak osregi print nem volt meg digitalis kameram meg 2000 (lehet 1998??) kornyeken mikor ott jartunk

P.Elliot 2016.10.21. 15:16:28

@gabors: Nem tudom mert van igazsagod de tenyleg lehet olyan munka ami annyira ritka hogy azonnal felismerik az illetot hogy dehat xy csinalta ezt kinnt, lablabla.
Vannak olyanok akik nem szeretik megosztani az eletuket. En meg netezesem legelejen szivesen beszeltem magamrol, mara mar megtanultam hogy jol szurjem meg hogy mennyit osztok meg a nagykozonseggel mert rettentoen ki tudjak forgatni az ember szavat.
Hat csak a penzert en sem mentem volna sehova ha ott nem erzem jol magamat, ebben tokeletesen igazad van, a mindennapi elet fontos hogy az ember otthon erezze magat.

Pan Modry 2016.10.21. 15:38:48

Jo volt olvasni a post-ot, de en inkabb egy jol megirt tortenetet latok benne, nem feltetlen egy valos dolgot, legalabbis olvasva vegig vmi ilyesmi erzesem volt.
Aztan ujra elolvastam es rajottem hogy miert:

"Ezek az emberek – hölgyek - kimentek valamilyen csereprogram keretein belül. Otthon semmijük nem volt, Amerikában meg pár héten belül luxusautó, jachtos nyaralások és társai. A család otthon elhitte, hogy igen, ez mind a gimnáziumi/egyetemi ösztöndíjból van.

Az, hogy az illető vetkőzik, vagy escortként dolgozik, vagy egy kedves mosolygós 70 éves gáláns úriemberrel él együtt - avagy honnan és miből mire futja -, az nyilvánvalóan fel sem merült az otthon aggódó szülőkben, hiszen az ő kislányuk olyan jó gyerek volt mindig, aki kettőig nem mert hangosan számolni.

Mindez persze csak azokon a bizonyos magyar találkozókon volt visszataszító, ahol megjelentek, előadták magukat, és mindenki mást elhordtak szerencsétlen aljanépnek, akik nem úgy éltek, nem voltak olyan „sikeresek”, mint ahogy ezt ők, saját magukról állították. Igazából a szokásos: magamutogatás a semmire."

Annyira nem eletszeru ez a dolog, en is voltam anno csereprogrammal az USA-ban, es abszolut nem jellemzo ez. Egyreszt ha vki escortot tol kulfoldikent a legtobb penzt nem o kapja, annyit biztos nem keres hogy par heten belul luxusauto stb..., az sem realis hogy vki kimegy aztan egyszercsak a semmibol beujit egy oreg milliomost stb... ...ha egy oreg milliomos kurni akar fiatal lanyokat, sokkal olcsobb neki escortot vennie ha eppen szuksege van ra stb...

jol megirt story, csak szerintem sanszos hogy nem igaz

Pan Modry 2016.10.21. 15:38:55

@P.Elliot:

nem pilota, azok nem tolnak 16 oras muszakokat egymas utan es hosszan!

gabors 2016.10.21. 15:59:34

@Pan Modry: "jol megirt story, csak szerintem sanszos hogy nem igaz "

meg nem is jol megirt mert vannak benne furcsa onellentmodasok is .... szerintem nagyresze nem igaz azzal probalja erdekesse tenni hogy mennyit ir arrol amit nem mondhat el ... akkor meg nem mondana semmit mert igy teljesen hiteltelen a tobbi resze is ..

amire utalsz az valoban nem jellemzo de elofordult .... persze tudom nem reprezentative de lattam mar au-pairbol nagyon gazdag felesegge valni .... (Andy Vajna modra) ... en sem hittem hogy van ilyen.... amit magam nem lattam

élhetetlen 2016.10.21. 16:14:50

@P.Elliot: „volt esze, mersze”. Gondolkodtam, hogy írjak-e mert nem rólam van szó, de elképesztő, hogy mit „mernek” adott fiatalok. Az unokahúgom egy fillér nélkül ment ki EU-s felkészítő pályázattal Angliába 18 évesen. A két év alatt családnál, szállásért takarítás, gyerekfelügyelet, három este kisegítő munka, hogy legyen zsebpénz. Utána főiskola, az már kollégium, diákhitel. Diploma megvan. Két állásajánlat, egyik ott, vidéken, ahol végzett, egy Londonban. Londonba költözött, berendezkedett, aztán egy telefon, hogy még sincs állás. Ott sem könnyű a pályakezdőnek. Tavaly pénzhez jutott (eladták a testvérével közös egy szobás lakást, amit úgy sem tudott használni, elég lett volna valameddig tartaléknak, de ő is benyomta a 6 millányi összeget egy kilenc hónapos mesterképzésbe. Remélem, megérte, én csak drukkolni tudok itthonról.

Pan Modry 2016.10.21. 16:19:11

@gabors:

persze, lehet ilyen hogy aupair-bol gazdag feleseg lesz, de nem ket het alatt, es foleg nem tomegesen

az ismeretsegi koromben akiknek van au-pairjuk sehol nem tortent ilyen

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 17:39:47

Nagyon komoly írás, ez igen, köszönjük.Kár, hogy nem derült ki legalább egy szó erejéig, hogy mi ez a szakma.Azzal még nem adta volna ki magát a poszt-toló.Saccom szerint valami olaj-gáz-kutatás lehet, vagy nem.
Irigylésre méltó az, hogy már gyerekkorában tudta az író, hogy mi szeretne lenni, nekem ez még most sem kristályos, így 40-en túl... :-(
És hát a lakás is egy q jó kezdet lehetett, ez sem alap sajnos.
Na, nézem a kommenteket, vajon hányan anyáznak... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 17:59:08

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Van valami ilyesmi vicc, hogy a szobrok kapnak egy kívánságot, és az lesz a vége, hogy felváltva az egyik lefogja a galambokat, a másik meg a fejére sz@rik...
:-))))))))

SzZoole 2016.10.21. 18:01:35

@Pernilla: pernicica,en tenyleg nem akarlak megbantani,de abszolult nem erdekel,hogy el es mit dolgozik a srac:)

A fekete lo fej pedig nem a Cosa Nostra/mob/mafia jelkepe.Az csak egy uzenet volt,hogy maskep is beszelgetunk,gyakorlatilag rautalo magatartast tanusitottak

SzZoole 2016.10.21. 18:02:41

@gabors: tudom az auto corrector,ha sietek engem is szivat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 18:13:38

Na, hát olvasom, hogy mások is olajos szakmákra tippelnek, megint mások meg hitetlenkednek.Én spec megadom mindenkinek az esélyt elsőre, hogy igaz az, amit ír, mond.Talán mert azért is, mert semmi értelmét nem látom, hogy hazudjon/vetítsen.Mi lesz neki attól jobb?Persze ettől még megtörténhet, és kár lenne, ha így is volna.Na mindegy, valszeg sosem tudjuk már meg...

P.Elliot 2016.10.21. 23:44:13

@Gamma Leonis: Nekem is a szemelyi testor jutott eloszor eszembe de elhessegettem a gondolatot hiszen egy kisgyereknek nincsenek ilyen almai, masodszor otthon is kepeznek erre embereket ugy tudom, ahhoz nem kell ide kijonni.
De johetnek az elkepzelesek, hatha valaki el is talalja.

portugéza 2016.10.22. 08:32:29

@P.Elliot: "De johetnek az elkepzelesek, hatha valaki el is talalja."

Cipőfelsőrész-készítő Katarban. Ennyi. Lapozzunk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.10.22. 11:11:34

Az amerikai részt nem olvastam nincs türelmem de nekem vicces jakarta alapján odavagni az egész országot mint idegen gyűlölö stb egyébként tiz évig végig ettem Ázsiát és semmi bajom nem lett. Carrefourban van " rendes " kaja legalábbis Balin. Szerettem ott lenni nem minden az iskokazottsag és hasonlók, szerintem egyszerű és jó emberek. És nem felejtem el azt sem mennyi segítséget kaptam idegenek tol amikor azt hittem ott halok meg a bab szem méretű magzattal együtt.
Mennék már vissza de hepatitis oltás még nem mehet.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása