oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 01. 06:44,  Retrótól a Quimby-ig: magyar kultúra a határátkelőknek 60 komment

2016. október 01. 06:44 Határátkelő

Retrótól a Quimby-ig: magyar kultúra a határátkelőknek

Mára komoly iparág épült a külföldön élő magyarokra, a munkaközvetítéstől a gasztronómián át a kultúráig sokan próbálkoznak azzal, hogy kiszolgálják a határátkelők alkotta piacot. A központ természetesen a legtöbb magyart felszívó London, de a világ minden pontján találhatunk kisebb-nagyobb kezdeményezéseket. Ma ezt a témát próbálom körüljárni, pontosabban elkezdeni a körüljárását, majd jöhettek ti például azzal, hogy nektek van-e igényetek arra, hogy magyar zenekarok koncertjeire menjetek, magyar stand-uposokat hallgassatok külföldön.

quimby_foto_hangzorro_hu.jpgA Quimby Londonban (Fotó: hangzorro.hu)

A témához az ötletet egy levél adta, amit Nikitől kaptam, aki nemrégiben vágott bele egy magyar zenekar menedzselésébe (ő éppenséggel nem Londonban, hanem Kanadában, de erről majd később). Ennek kapcsán úgy gondoltam, érdekes lenne kicsit körbenézni, mi is a helyzet ezen a téren.

Nyilván a brit főváros az ott élő rengeteg magyarral adja magát, mint kiindulási és központ, szóval azt javaslom, koncentráljunk először Londonra, annál is inkább, mert gyakorlatilag mindenki megfordult már ott a magyar zenei életből, aki számít, és nagyon sokan olyanok is, akik nem számítanak (jó, ez csak vicc volt, de azért félig komoly).

Szóval fellépett már Londonban Fenyő Miklóstól Zoltán Erikán és Zoránon át a V-Techig szinte mindenki, igény tehát van, de nem csak ők, hanem olyan jelenkori sztárok is, mint a Punnany Massif vagy a Tankcsapda.

Vagy éppen a Quimby, amely éppen péntek este tartott 25 éves jubileumi koncertet a Clapham Grand nevű helyen (mikor ezeket a sorokat írom, még nem tudom, hogyan sikerült a buli, de feltételezem elég jól), ami egy 1250 főt befogadó koncerthelyszín – hogy ez sok vagy kevés, mindenki döntse el maga.

A zenekar menedzsere korábban a hvg.hu-nak a külföldi fellépésekről azt mondta, hogy a Quimby mindig is próbálta megmutatni magát külföldön: „Mivel időközben rengetegen elmentek élni európai világvárosokba, a másik oldalról is megnyilvánult az igény a Quimby utaztatására. Szóval élünk a lehetőséggel és minden évben teszünk egy kis körutat. Ez természetes. Ahogyan Debrecenbe megyünk koncertekre, úgy Londonba is – vannak persze járulékos költségek, de nem kell extra tudás”.

A londoni koncertek és egyéb bulik jó 6-7 éve kezdtek felfutni, amikor hirtelen egyre több magyar kezdett elindulni a brit fővárosba munkát és megélhetést keresve, és ahogy az már lenni szokott, kellett egy kis idő, mire letisztult a piac.

A brit fővárosba utazó magyar zenekarok persze elsősorban az ott élő magyarokra koncentrálnak, de nyilván az sem gond, ha véletlenül a kinti piac egyik szereplője is felkapja rájuk a fejét.

Érdekes egyébként, hogy az úgynevezett bejátszós koncertek közül jó pár is átkerült külföldre. (Bejátszós koncertnek azokat a bulikat hívják, melyeken egy-egy nagyobb fellépés előtt a zenekar lenyomja a programot, ilyenkor még lehet csiszolni a számsorrenden, a színpadi dolgokon, stb.)

Ennek egyik példája volt a Kispál és a Borz visszatérő koncerteket megelőző angliai fellépése. „A londoni kisbejátszóból rendes, ezerfős tombolós buli lett, mivel időközben Londonba komplett magyar kolónia költözött (...) ezer őrült magyar bontotta szét a házat, a fele közönség élénken pogózott” – mesélte Dióssy D. Ákos billentyűs a már említett hvg.hu cikkben.

Egy pillanatra eltérve a zenétől: London helyét és erejét jelzi, hogy éppen péntek este ment az egyik magyar csatornán az egyik legnépszerűbb magyar stand-upos, Bödőcs Tibor a brit fővárosban felvett kétrészes önálló estjének második része.

No, és akkor jöjjön a már említett levél egy részlete, annál is inkább, mert a két éve Kanadában élő Niki már korábban is írt a Határátkelőre.

„Előtte kisebb utazást tettem Európán belül. Éltem Cipruson, Szlovákiában, Angliában. A zene kiskorom óta apukámnak köszönhetően az életem része, valamilyen formában. Magyarországon 7 évig programszervezéssel is foglalkoztam a Magyar Honvédség megbízásából katonatársaim, és családjaik részére.

2011 óta járom a világot, több országban is részt vettem már magyar partikon. Úgy gondolom, hogy a kivándorolt emberek többsége szívesen megy olyan rendezvényre, ahol retrózenékre tud bulizni. Legyen szó Dévényi Tibi bácsi piros pöttyös labdájáról (Cipruson), vagy Zoltán Erikáról (Londonban) vagy akár Demjén Ferencről Kanadában.

Az általam külföldön képviselt Dolce Vita is retrózenét játszik, Kanadában is többször felléptek már. Van hol, hiszen csak Ontario tartományban közel 10 magyar ház található.

dolce_vita_egyuttes_enekese.jpg

Ezekben főleg nyáron több rendezvényt, több napos pikniket is szerveznek. Ősszel és télen pedig jön a különböző bálok szezonja. Ilyen rendezvényekre szoktak meghívni Magyarországról fellépőket.

Idén szervezték először Mississaugán az első magyar Pannon Retro Fesztivált, ahol a Neoton és a Dolce Vita is fellépett, én is itt kint láttam őket először. Mivel utazgatásaim során úgy vettem észre, van külföldön az igény a magyar zenére, ezért vágtam bele, no és azért, mert a zene szerint kicsit össze is kovácsolja a magyarokat” – írta levelében Niki.

Visszatérve Londonba, a brit fővárosban egészen elképesztő a magyar kínálat, és nem csak a zenéből. Túl azon, hogy az elsősorban a gyerekeket megcélzó (némi nagyvonalúsággal: családi szórakozást kínáló) Alma együttes is fellép, ha csak a következő hetek kínálatát nézi végig az ember, akkor lesz szüreti mulatság, Soma mamagésa (…) fejlesztő kurzusa, vagy éppen Feldmár András párkapcsolatokról szóló előadása.

Van tehát igény ezekre a kulturális eseményekre, nyilván nem csak Londonban, most már csak arra lennék kíváncsi, hogy ti voltatok-e már ilyen típusú rendezvényen (vagy szoktatok-e járni) és mit gondoltok róluk.

HÍRMONDÓ

Itt az uniós Brexit szupercsapat

Felállt az Európai Unió csapata, azaz kiderült, kik azok a politikusok, akik a Brexit-tárgyalásokon az európai érdekeket képviselik majd. Mit mondjunk, nem aprózták el, alaposan telepakolták ismert nevekkel. Itt megismerheted őket, de csak saját felelősségedre kattints! :)

Lassan elöregszik Európa

Aligha sokkol bárkit is a hír, ettől még tény: míg 2005-ben az Európai Unió összlakosságának 4 százaléka volt 80 év feletti, tavaly ez az arány már elérte az 5,3 százalékot – derült ki az uniós statisztikai hivatal jelentéséből, melynek részleteit itt ismerheted meg.

Velence fordított szemszögből

Nem kétséges, hogy Velence a turisták egyik kedvelt célpontja, gyakorlatilag mozdulni sem lehet a tömegtől. Nem csoda, hogy a helyiek kezdik nagyon unni a dolgot és léptek egyet.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kultúra London Kanada Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2911755243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.01. 07:14:59

Igen mi is voltunk már koncerten a londoni Scala-ban. A Csík zenekart néztük meg.
Egy szervezőcégnél elindítottuk hogy a Diggerdrájver is bemutatásra kerüljön itt de nem tudom hol tart az ügy.

Golf2 2016.10.01. 07:56:29

Tök egyszerű;itthon már nincs erre pénz ezērt nyugaton hakniznak.neoton Kanadában vicc 30 évig hol voltak

szalka240 2016.10.01. 08:33:34

Ide az Omega jött tavasszal, bár szerintem náluk inkább a helyiek voltak a célcsoport. Nem hiszem, hogy itt annyi magyar lenne, hogy miattuk megérje eljönni.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.10.01. 08:54:45

Félek tőlem éhen halhat ez a műfaj. Tiniként se hozott lázba hogy a tömegben csápoljak, mostanra meg kb. a fogorvoshoz is szívesebben megyek mintsem hogy koncertre. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.01. 09:23:21

Ehhez öreg vagyok, de fiatalon sem voltam koncertrejáró. Ellenben lesz filmklub, feliratosan is adott magyar filmekkel Dublinban a követségen. Első filmen 7-en voltunk + nagykövet, a felesége és a szervező. Remélem, leszünk többen is.

Buchhalter 2016.10.01. 10:10:51

@kisrumpf: kíváncsiságból nézelődtem a neten,hogy mennyien lehettek.Egy ott élő hölgy pár százra becsüli a dublini magyarok számát .Nem tudom ez kevés , vagy sok?

Csodabogár 2016.10.01. 10:13:51

Ilyen bulizós zene már fiatalon se csábított. Viszont pl. a Fesztivál Zenekart NewYorkban a Carnegie hallban igen nagy élvezettel hallgattam. Sok fele járnak, mindig szép sikerrel. Nyilván nem a határátkelőknek köszönhetően. Londonban is felléptek a Promon.

SzZoole 2016.10.01. 10:36:12

Magyar bulikra magyarok kozze???
Soha!!!
A kozel 7 eltoltott evem alatt egyensem voltam es nem is igen fogok menni.
Ginot idezve;Jók a pogramok,csak sok itt a kocsog....

youtu.be/VsEbWP6ADhQ

Annal inkabb az itt rendezett fesztivalokra,ami nem a lehuzasokrol szol es nem kevernek Ginat az italomba.

Határátkelő 2016.10.01. 10:37:09

Valahogy soha nem értettem, mi visz valakit arra, hogy mondjuk V-Tech koncertre menjen Londonban. Ez nekem túl van az értelmezhetőség határain. :)

SzZoole 2016.10.01. 11:00:08

@Határátkelő: Szerintem ez mar surolja a mazohismus hatarat

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.01. 11:04:33

@Buchhalter: Kevés. A köztársaságban vannak 10 ezren kb.

SzZoole 2016.10.01. 11:15:27

@kisrumpf: 10 ezren Irorszagban?Nekem ez a szam is kevesnek tunik.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.01. 11:26:07

@Zoole[uk]: A népszámlálás adatait néztem par hónapja, ha valaki nem írja be, honnan való, akkor ember legyen a talpán, aki megmondja, hányan vannak itt.

SzZoole 2016.10.01. 11:27:57

@kisrumpf: en elhiszem,csak kevesnek tunik.

SzZoole 2016.10.01. 11:41:33

@kisrumpf: igaz,kb 5 millio a lakossag ott nalatok

Karma17 2016.10.01. 12:06:14

Blackmore's Nightra elmennek, csak nem jonnek Angliaba, csak Nemetorszagban koncerteznek :(

Magyar egyuttes koncertjere? Otthon sem jartam soha, itt minek mennek?

P.Elliot 2016.10.01. 12:21:16

Fiatal koromban sem jartam ilyen koncertekre se otthon, sem itt, mikor kijottnuk voltak nosztalgia musorok ahol fellepett nehany mar akkor sem fiatal muvesz es olyan szamokat adott elo felereszben ami meg szuletesem elott volt divatban, nem, nem kivantam meghallgatni ezeket. Voltak persze kedvenc szamaim hogyne, fiatal korombol de annyira nem voltam erte oda hogy ilyenekre jarjak.
Az a tombolo tomeg meg az orditozasok, kezlengetesek sosem vonzottak. Az ittenieket sem igazan ismerem csak vonalakban, na mondjuk Bruce Springsteent igen meg egy par mast mert szivesen meghallgatom oket neha a radiobol de ilyen zenekre nem jarok.
Az itteni magyar klubok szoktak rendezni magyar hazai muveszeknek eloadoestet, legalabbis regen rendeztek, nem tudom hogy most mennyi tagja van.
Persze nem art ha mennek eloadni a magyarok is mindenfele. A szervezo bizottsagnak uzenem hogy ne csak a magyar klubokban, hazakban reklamozzak az eloadast, ragasszak tele a varost vagy a helyet ahol az eloadas lesz elozetesben. Az amerikai nagyon befogado, kivancsi nep, lehet hogy nemcsak magyarok mennenek el ra, a zene nemzetkozi es ugyis csak az szamit.Aztan van olyan hogy soknak vannak magyar rokonai a regmultbol vagy baratai, esetleg munkatarsa es megnezne, vagy csak egyaltalan menne valami jo bulihangulatu eloadasra ha eppen van...Ha jol jatszanak es tetszett akkor el fognak menni mas eloadasukra is, kezd majd kicsi hire is lenni.
A helyukben valami nagyobb helyen meg ingyenes, kis feloras koncertet is nyomnek neha, jol beharangozva, reklamnak hogy ilyenek vagyunk, ezek vagyunk, gyertek....

Buchhalter 2016.10.01. 12:22:52

@kisrumpf: és ott nem gondolkodnak páran állampolgárságban.Az idősebbik sógoromék Angliában élnek már lassan 6 éve és a Brexit miatt most ezen hezitálnak.

DieNanny CH 2016.10.01. 12:28:03

Hogy csak a poszt végén feltett kérdésekre válaszoljak: nem voltam még - Mo-on sem szoktam járni; és nem gondolkodom róluk.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.01. 12:32:38

@Buchhalter: Dehogynem, biztos vannak, akik már azok. De itt nem jár automatikusan és elég sokba kerül. A legutolsó évekig 2 évet is kellett várni a döntésre, s most, hogy sok ír őssel rendelkező angol is nekiugrik, meghosszabbodik a várólista. De tervben van véve így 18 év után csak lusta vagyok a papírmunkához.

puhacica 2016.10.01. 12:33:03

@Zoole[uk]: ha meg a pogramok jok lennenek... :D

en a punnanyt nagyon birom, de nekem eleg annyi, hogy a kocsiban hallgatom es torkomszakadtabol enekelek veluk, az uram legnagyobb oromere. :D

puhacica 2016.10.01. 12:37:02

@Zoole[uk]: punnany massif. nem a te mufajod, nem maradtal le semmirol. :D

SzZoole 2016.10.01. 12:42:44

@puhacica: hübazmeg,1 perc 32 masodpercig tudtam halgatni,Te biztos utalsz engem...

Shanarey 2016.10.01. 13:06:51

Nos ez az ami engem nem vonz igazán. talán egy zenekar lenne amelynek a koncertjére elmennék, de az már rég feloszlott. A mai "kedvencek" nekem semmit nem mondanak, sose hallottam ezeket az előadókat, és nem is érdekel. Részemről azon zenéket preferálom, amelyek 20,30,40 éve is jól szóltak, és netán 20,30,40 év múlva is jól szólnak majd.

@puhacica:

Őszinte részvétem.

:-)

Inkább legyek süket mint ez.

Buchhalter 2016.10.01. 13:07:58

@kisrumpf: 18 éve ott élsz? Ez igen! Egy oldalon 50 ezer Írországi magyart olvastam ,de az illető semmivel se támasztotta alá.Sokan ks is tűnik meg olyan random bemondás.

blackhairlady 2016.10.01. 14:51:29

En nagy koncertre jaro voltam, kizarolag kemeny rock, az elso sorban csapoltam:) Most is elmennek, de sajnos azok az egyuttesek mar feloszlottak, unokaznak vagy idosek otthonaban tengodnek :(
Visoznt egy itteni magyar osszejovetelen Ilenyi Ferenc olyan hangulatot teremtett hegedu jatekaval, hogy a fal adta a masikat. Operaeneklest sem tudtam volna elkepzelni egy kis teremben, egy magayr szarmazasu holgynek viszont sikerult bebizonyitania, hogy barhol jol sozl a hangja.
En mondjuk elmennek magayr koncertre itt ha lenne, de hat H. nem tul nepszeru a magyar egyutteseknek sajnos.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.01. 15:28:08

@Buchhalter:

www.cso.ie/multiquicktables/quickTables.aspx?id=cdd22

Ez az utolsó előtti népszámlálás eredménye, lehet mazsolázni. De vedd hozzá, hogy itt is vannak, akik szerint a népszámlálás sötét hatalmak összeesküvése és nem töltik ki

SzZoole 2016.10.01. 15:38:48

@kisrumpf: nalatok mennyi most az allampolgarsag ara?
Itt kb £1500-ban megall,tokal-vonoval egyutt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.01. 15:44:03

@Zoole[uk]: ... a dögök most szeptemberben emelték, 175 € a beküldés (az ügyvédi aláírás úgy 50 € lehet), és 950 € ha megkapod. Hm, akkor olcsóbb mint ott, jé!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.01. 15:45:20

@kisrumpf: bocsánat, nem most emelték, csak a pontosság kedvéért, régen csekkoltam, akkor még csak 650 volt...

puhacica 2016.10.01. 16:26:13

@Shanarey: @Zoole[uk]: hat, en ismerek olyat, aki kelgyobor csimmat hord, szoval... izlesrol felesleges vitatkozni.

Shanarey 2016.10.01. 16:39:01

@puhacica:

Nem érzem úgy hogy ezen vitázni érdemes, én csak egy tényt közöltem,ami főleg rám vonatkozott.

Ja és nem hordok csimmat, nem hogy kelgyobor készültet, semmilyent.
:-)

SzZoole 2016.10.01. 17:09:44

@puhacica: én meg semmi pénzért nem vennék fel Tisza cipőt:)))

SzZoole 2016.10.01. 17:11:32

@Shanarey: rám értette,én vagyok a fashion monkey

Shanarey 2016.10.01. 17:26:34

@Zoole[uk]:

Tudom, csak ma gonosz vagyok.

:-)

Buchhalter 2016.10.01. 17:41:38

@kisrumpf: 2011 ben hivatlosan 7400 és gondolom ebben a nem dolgozó családtagok nincsenek benne.Az angoloknál 300 ezres számot hangoztat a mi baloldalunk,de az angol adóhivatal szerint csak 94 ezer aktív adózót tartottak nyilván.De ha hozzá veszem a családtagokat meg van aki feketén dolgozhat ott? Lehet ,hogy közelíthet hozzá.Hazajönni nem érdemes, a munkaadók többsége nem akar továbbra se tisztességes bért adni.

Shanarey 2016.10.01. 17:51:33

@Buchhalter:

Ez egy 2013-as cikk, és itt Londonra írnak 100 ezret.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.01. 17:52:54

@Buchhalter: fekete meló... nem tudom, biztos van, aki mondjuk házaknál takarít, vagy készpénzért mosogat, vagy kevésbé lelkiismeretes írnek robotol adózás nélkül, biztos akad ilyen is. Ez főleg az EU-csatlakozás előtt volt "szokásban", nem tudom, most mi szükség volna rá.

Hazamenni csak max. nyugdíjas korunkra, vagy muszájból. De ember tervez, ugye....

puhacica 2016.10.01. 18:41:08

@Zoole[uk]: en meg dzsigolo armani inget :D

SzZoole 2016.10.01. 19:08:43

@puhacica: mi bajod az Armani ingel?

puhacica 2016.10.01. 19:35:30

@Zoole[uk]: semmi, csak ne nekem kelljen hordani ;)

SzZoole 2016.10.01. 19:38:48

@puhacica: vannak egyszínű ingeim is,sőt meg rózsaszín is:)))

puhacica 2016.10.01. 19:40:47

@Zoole[uk]: hat te nagyon szerencses vagy! :D

Shanarey 2016.10.01. 19:50:09

@Zoole[uk]:

I'm not grumpy, just a little bit evil

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.02. 03:35:15

Velence: hát ja, az már alapból egy istenverése hely, ott élni.Már a turisták nélkül is.
Addig szaladnék onnan, amíg a lábamat emelni tudom. :D
Nem hogy saját módon autózni, de még biciklizni sem tud az ember
(próbáltuk! :D ), nem hogy egy költözés, de még egy kisebb bevásárlás is az istencsapása kategória, a sok rohadt híd és lépcső miatt...Ha meg netán van saját hajód, akkor meg megint a parkolás a szopó...Q élet, hogy irreális parkolási, kikötői díjak vannak, hiszen az autósokat nem tudják lehúzni ezzel.Max. Mestrénél, amit persze meg is tesznek...Velencébe max dolgozni szabad bejárnia helybélinek a hotelekbe, múzeumokba, templomokba idegenvezetőnek, pénztárosnak, stb.A helybéli meg menjen ki lakni a szárazföldre...Én sem tennék máshogy.Vagy jöjjenek a magyar Velencébe, ott nyugis minden.
:-))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.02. 03:48:54

@blackhairlady: \m/ yeahh, végre egy tökös csaj...
:-))))
Én is csak ilyenekre jártam, amíg volt értelme.
Idekint, ha jön vmi nagy banda (nem a magyarokra gondolok) akkor azért kinézek, ha tudok, legalább nézni... :-)

kardio1 2016.10.02. 13:22:33

@kisrumpf: még ez is iszonyúan drága a francia állampolgársághoz képest.

montroyal ( CAN qc) 2016.10.02. 22:45:57

@Golf2: nyari emlekek Toronto Neoton super koncert

kepfeltoltes.hu/161002/Pannon_Summer_Fest__46__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

videot nem tudok felrakni a minosege pocsék ,( én csinaltam) de az az erzést hogy egyutt énekelt végig allva a nagyszamu kozonség a zenekarral azt nem lehet vissza adni ott kellett lenni...

montroyal ( CAN qc) 2016.10.02. 22:47:17

@montroyal ( CAN qc): ja és Nikiékkel voltunk ott az elso sorban ...

Badeni_lakos 2016.10.03. 21:29:03

Örülök neki, hogy turnéznak a legkedveltebb popzenei előadók a külföldre emigrált magyarok nagy csoportjainál is.

Minden esetre Budapesten megfigyeltem, hogy egyre őrültebbek, dühösebbek egymásra az emberek, csúnyán elítélik a másikat közvetlenül a másik háta mögött, sokan már magukban beszélnek, és... évről évre, egyre jobban utálják egymást az emberek.
bizalmatlan, és atomizált a társadalom.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása