oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. augusztus 28. 06:43,  Hogyan ne bérelj külföldön lakást? 47 komment

2016. augusztus 28. 06:43 Határátkelő

Hogyan ne bérelj külföldön lakást?

A külföldre költözés sok buktatója közül az egyik legnagyobb szerintem a lakásbérlés. Mégpedig azért, mert az ember általában nem rendelkezik megfelelő helyismerettel, márpedig az elég egyértelmű, hogy még egy adott környék sem jelenthet garanciát a jó döntésre, ami az egyik utcában még csodás, az két utcával arrébb maga lehet a rémálom. Az eheti blogajánlóban ez lesz az egyik téma. Azután kicsit még kirándulósra vesszük a figurát, járunk az angliai Lake District környékén és egy szumátrai vulkánnál is, csak hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.

Ha pedig neked is van külföldi lakásbérléses horrorsztorid, írd meg nyugodtan a hataratkeloKUKAChotmail.com címre. Szerintem sokat lehet ezekből tanulni…

tucano.jpg

Vágjunk hát bele a lakásbérlésbe, és Isten ments, hogy általánosítsak, szóval a helyszín ebben az esetben Spanyolország, azon belül is Alicante, aki bérel pedig Tucano. Nem is egyszer bérel, hanem kétszer is, elgondolkodtató tapasztalatokkal gyarapodva (és gyarapítva az olvasókat is). Mielőtt elfelejtem, egy teljes család költözik, két gyerekkel és kutyával.

„Az első és legnagyobb hiba lakásbérlésnél országtól függetlenül a kapkodás. Spanyolország nagy, az árkülönbségek óriásiak. (…) Hiába voltam elővigyázatos és tettem egy próbakört a család teljes átköltöztetése előtt, egy hét nem volt elég arra, hogy rendes helyet találjak, de kb másfél órával a gép indulása előtt megtaláltam a „megfelelő” bérleményt.

Addigra már felhívtam netről vagy 150 lakást, de vagy valami nem stimmelt vagy nem fogadták el a kutyát. Megnéztem egy hét alatt mindent, egész nap kutyagoltam fel és alá a városban figyelve a táblákat meg cetliket, de semmi.

Aztán (mint említettem), az utolsó nap még sikerült valamit oldanom, ami elég kétségbeesett helyzet volt, mert utána Alicantéból haza Máltára és onnan két hét múlva indulás vissza a lehet legcigánykaravánabb megoldással.

A ház Alicante teherkikötőjére néz, szerényen első sor, de már jócskán kint a forgalmasból, havi 550 jó királyi euró, kutya jöhet, 8. emelet. Kipróbáltam a sütőt, a frigót, a légkondicionálót, a bojlert. Kilátás rendben, koszos rendesen, de majd azt megoldjuk.

Szóval megérkezünk és ahogy belépünk a lakásba, valami olyan ocsmány bűz fogadott, hogy neki lehetett volna támaszkodni. Természetesen a budiból jött, ami viszont nagyjából tiszta volt.

Viszont így derült ki, hogy Alicantéban gyakorlatilag nincs is csatornázás, hanem a 2500 fős megalakótelepeken szippantóskocsival viszik a szart, ami előtte azonban annyira felgyűlt a mi urbákban, hogy a nyolcadikon is penetráns büdös volt. Semmi gond, kémiai háborúval nagyjából elejét lehetett venni a dolognak.

Viszont, ha bekapcsoltuk a sütőt és mondjuk be volt dugva a frigó, akkor lecsapta az áramot. Ha fürödni akartunk, akkor a bojler miatt mindent le kellett kapcsolni. A légkondi önmagában azonnal lecsapta az egészet.

Persze felhívtam a lakás tulaját, egy kedves és elegáns madridi professzornőt (tisztességtelenségben megőszült kéjnő a továbbiakban). Aki elmondta, hogy előttünk egy ember lakott ott és sosem volt ilyen problémája.

Ó, hogy rohadna rád, de mi négyen vagyunk és ez egy 3 szobás lakás, tehát ez a baj, hogy nem emeled meg a „potenciált” és NINCS elég áram. Akkor talán nagysád intézkedjen, hogy legyen áram.

Na, ez pont 600-800 eurójába került volna, mert át kellett volna húzni a lakásba bejövő kábelt, ami potom 30 éve funkcionált, csak közben feltalálták a légkondit például, amit be is szereltetett, de minek? Na, mindegy, végül is nem volt hajlandó a fejlesztésre. Fizessem ki én, de nem vonható le a bérleti díjból.

Mondjuk neki, hogy akkor csá, hoci vissza a kauciót, van még két hetünk a hónapból, amit ugye előre kifizettünk, aztán megyünk. Hogy ő nem adja vissza a kauciót, mert meg sem kapta és mi becsempésztünk egy kutyát a lakásba, mert erről neki senki sem szólt. Csókolom, a blöki még a szerződésben is benne van. De azt ő nem olvasta, hiába írta alá, az így nem érvényes, hív rendőrt.

Mégsem dobhattam ki a nyolcadikről, pedig remek megoldás lett volna.

Akkor ingatlaniroda, ahol elmondták nekünk, hogy ők pénzt nem adnak vissza, tehát neki (a vén satrafának) kell odaadnia nekem a kauciót. A fillérszekszuáló szatyor végül az elköltözés előtt 1 nappal adta vissza a kauciót.

Tehát volt majdnem 2 hetünk új lakást keresni, de pénzünk nem, hogy ki is béreljük, mert ugye kaució még a nyanyánál. Mivel a kölkök már a környéken jártak iskolába, maradnunk is kell ebben a barrioban (környéken).

Természetesen senki sem engedte, hogy kutyával menjünk (pedig ritka fegyelmezett, meg jófej jószág), de aztán két nappal az utcára kerülés előtt megint sikerült megtalálnunk egy jónak tűnő lakást, igaz egy százassal drágábban, de a kert zseniális.

Lakásbérlés 2.

Novemberben költöztünk be, szemben focipálya van, az utolsó edzés este 11-kor kezdődik, kicsit idegesítő, de ez van. Viszont itt már fizetni kellett az ingatlanosnak egy hónapot felesben a tulajjal.

Azt mondjuk nem közölték, hogy ősztől a túlzsúfolt Mediterrán-sztráda egyik új levezetőjét pont a csöndes utcánka vezetik majd be, de ez ugye még arrébb van.

Majd áprilisban mindenfajta hadüzenet nélkül megtámadtak a csótányok. Nem egy, hanem rengeteg: bent a ruháink közt, a budiban, a folyosón, mindenhol. Ismét kezdődhet a kémiai háború, teljesen eredménytelenül.

Majd kihívtuk a hivatalos csótányírtót, aki miatt egy éjszakára el kellett utaznunk családostul Cartagénába fesztiválozni, de ugye áldozatokra mi is hajlandók vagyunk.

Innentől kezdve ugyanúgy jöttek a csótányok, de megdöglöttek a padlón, így reggelente nem fürge, hanem haláltusájukat vívó mocskok remegtek a padlón. Mit ne mondjak, nem arattunk teljes győzelmet és elkezdtük keresni az új lakást.”

Hogy a harmadik lakásbérlés most hol tart, kiderült az eredeti posztból, amit itt olvashattok el.

A legszebb fekete bárány

Maradjunk még Európában, de tegyük át a székhelyünk Angliába, ami (mint tudjuk) nem csak Londonból áll. Olyannyira nem, hogy még a London Budapest Metro blog szerzője is fogta magát és elment a Lake Districthez (-be, a nem megfelelő törlendő) kirándulni.

lake_district.JPG

„Az észak-nyugati Cumbria tartomány (vagy megye, vagy minek nevezik a közigazgatási területeiket) 2.5 óra alatt kényelmesen olvasgatva, helyjeggyel megközelíthető az Euston vasútállomásról, ha elalszunk, Glasgowban tesznek ki a vagonból.

Egy ideig az angol táj nem túl ingergazdag, de a második óra végére kezd Hegylakó feelingünk lenni. Lassan fordítottan arányos lesz az egy négyzetméterre eső emberek/birkák száma, kifejezetten előnyös módon (van egy sanda gyanúm, hogy ha az érettségi eredményeibe bevonnák a nemzeti juhállományt, javulna az országos átlag

Arra fogadnék, hogy nincs mega Holiday Inn 50 mérföldes körzetben, ha valami befektetőnek meg is fordult a fejében, azt valószínűleg még projektprezentáció előtt megetették a disznókkal, pusztán érdekvédelemből.

Szezon közepén a sok kis vendégház, panzió, bed and breakfast fogadó ablakában ott fityeg a No Vacancies táblácska, tehát ezek a kis családi szálláshelyek tömve üzemelnek.

Én egy nagyon egyszerűt választottam Windermere-ben, kb. £130 három éccakára, aranyosan kidekorált, jól karbantartott viktoriánus ház, ahol a házaspár, élén a mufurc fejű, de a reggelidért rohanó férjjel úgy kezdi, hogy előránt pár térképet, majd rohamkurzust tart, hová érdemes elmenni és bekarikázza a buszmenetrend közepén az ideális járatot, csak Neked, csak este fél tízkor. A reggeli Full English Breakfast, kell az a kalória, nem aszfaltozott sétálóutcák várnak ránk. (...)

Az úthálózat remek, busszal (napijegy £10), autóval eljuthatunk bárhová, onnan pedig gyaloggalopp a tóvidékre és idilli városkáikba. A megfelelő lábbeli mellett esőkabát is ajánlott, Anglia legcsapadékosabb vidékén járunk.

Ennek megfelelően a gyep mélyzöld, a fű sarjad, s úton-útszélen mindenféle hasított patás jószág legelészik, mit sem sejtve a helyi döner kebabos rossz szándékairól.

Juhok és báránykák szerteszét, kis pufók falatkák, pulikutya sehol, kerítés gyanánt a hegyvidéket behálózó kőfalak szolgálnak. A technikát dry stone walling-nak nevezik, minden malter és ragacs nélkül húzták fel e falakat mesterien – egy kamikaze bika talán kárt tehet bennük, de amúgy állnak, mint Katiban a ded, tetejük-oldaluk befedi a kétujjnyi vastag puha moha és valami elmondhatatlan ősi hangulata van az egésznek, ahogy úgy girbe-gurbán szaggatják a tájat

Turistautak végig kiépítve kiváló panorámával, kis táblákkal, matricákkal, eltévedni még nekem is nehéz volt, csupán egyszer éreztem, hogy betereltek a málnásba, ám amíg nagy ívben elkerüljük a teheneket (feketék vagy barnák, monoszínek, nem holstein fríz), addig békés együttélésben caplathatunk el a következő faluig.

Lake District jó része a National Trust gondozása alatt áll és rendre kis reteszes kapukkal zsilipezik tele az ösvényeket. Jódolgomban elkezdtem számolni, hány különböző reteszmegoldást találtak rá (jó féltucatot), s a túrázók lelkiismeretesen nyitják-zárják a kisajtókat (biztos helyi sport a nyitogatás-húzogatás, de akkor miért nincsenek hatgyermekes családok?).

Ha ki is tévedünk a kacskaringós országutakra, az autók kikerülnek, itt senki nem idegbeteg, nem rohanunk, nem kapkodunk.

Aki a Bárányok hallgatnak-on nőtt föl, az a Herdwick barit imádni fogja. Ilyen cukker juhokat rossz emberek nem tenyészthettek ki, olyanok, mintha mindig mosolyognának, a kicsinyeik feketén születnek s aztán kifakulnak, mint Jacko, gyapjuk pedig szívós, jó minőségű.

A fajta fennmaradásában fontos szerepet játszott Beatrix Potter írónő, egykori lake district-i lakos s birkatenyésztő, nem mellesleg a Peter Rabbit és egyébb mesék megalkotója, továbbá elsőrangú gyermekkönyv illusztrátor.

Háza ma múzeum (Hill Top) és zarándokhely – tudniillik Peter Rabbit és barátai az olyan egy normál családból származó angolnak, mint nekünk a PomPom, a Vuk és a János Vitéz egybegyúrva.

Cumbria lényegében hegyek és tavak mozaikja, van, aki unalmasnak találja az ilyet, van, aki nem tud betelni a látvánnyal. Csak még egyszer körbenézni, most utoljára fölmászni oda, és csak menni, menni, menni, amíg a lábunk már őzike módra nem remeg, s akkor megint menni még egy kicsit, ekkor már fenekünk megkérdezi, fogjuk-e még használni az idén ülésre vagy már csak dekorációs szerepet kap, na ezután tehetjük meg az utolsó 3 kilométert.

Biztos vannak wellness szállodák is és gasztro körutak, de én asszondom, masszíroztatni és zabálni a sarki thai-oknál is tudunk. Ősszel szeretnék visszamenni, hogy a rozsdás színekben is gyönyörködhessek, mert ha nosztalgikus hippinek tűnök, ám legyen, de Lake District, ez a netten vadregényes vidék, hosszú idők óta talán a legszebb hely volt, amit láttam.”

A teljes posztot is érdemes elolvasni, nem is beszélve a képekről – szóval kattintás ide!

A gyilkos vulkán fiának tetején

Akinek Spanyolország és Anglia nem lett volna elég, az most kapaszkodjon, mert megyünk Szumátrára, méghozzá a Krakatau vulkánt (pontosabban annak „gyermekét”) nézzük meg egy kicsit közelebbről a Zol-Indonézia blognak hála. Hajrá!

krakatau.jpg

„A Krakatau (egyes forrásokban Krakatoa) egy vulkánsziget (volt) Jáva és Szumátra közt a Szunda-szorosban, cirka 40 kilométerre a szárazföldtől. Jóllehet, fontos kereskedelmi útvonalon feküdt, mégis néptelen maradt az idők során, senki nem akart ideköltözni, túl veszélyesnek találták...

Kevésbe volt mókás viszont a Krakatau 1883-as kitörése, amit már május óta előre jeleztek kisebb robbanások, némi hamueső és rengések, a fő kataklizma azonban augusztus 26-27-én következett be, melynek keretében a sziget több nagyobb robbanás keretében gyakorlatilag szétrobbant.

A legnagyobb robbanás volt állítólag a legnagyobb hanghullám, ami az emberiség történelmében eddig keletkezett: ha valaki 16 kilométernél közelebb tartózkodott volna a zajforráshoz ekkor, azonnal megsüketül. A pukkanást még Mauritius és az ausztáliai Perth partjainál is lehetett hallani. 

A robbanás erejét 200 megatonnásra becsülik, ez nagyjából tizenháromezerszerese a hiroshimai atombombának. A Krakatau kitörését és szétrobbanását óriási szökőár követte, mely Nyugat-Jáva partjait volt, ahol 46 (!) méter magas hullámokkal érte el és tarolta le.

A hamueső és cunami nemcsak a környékbeli szigetek lakóit ölte meg, hanem komoly pusztítást végzett Szumátra és Jáva partvidékén is, összesen több, mint 36 ezer áldozatot követelve. A légkörbe jutó rengeteg hamu miatt a hőmérsékletet világszinten 1,2 Celsius fokkal alacsonyabb lett a kitörést követő pár évben.

És a történetnek még nincs vége, ugyanis 1930-ban a Krakatau helyén kibukkant a tengerből egy „bébivulkán”, amit a leleményes nép el is nevezett „Anak Krakatau”-nak (’Krakatau gyermeke’). Ifj. Krakatau azóta szépen cseperedik: minden évben átlag 5 métert nő, és köszöni szépen, jól van, s vulkanikusan aktív.

2013-ra az Anak Krakatau akkorára nőtt, hogy már az én látóterembe is bekerült, elkezdtem hát kutakodni, miképpen nézhetném meg magamnak. Arra számítottam, hogy nem lesz egyszerű menet odajutni, arra azonban nem, hogy (a földrajzi elszigeteltsége miatt) látszólag csak méregdrága package holiday keretében van lehetőség a Krakatauhoz utazni.

Már épp kezdtem elszontyolodni, mikor a sors a segítségemre sietett: egy kedves jakartai ismerős hívta fel a figyelmemet egy Krakatau-útra, amit fiatal indonézek szerveznek fiatal indonézeknek.

Nos, fiatal kis jóindulattal tán még vagyok, indonéz már annyira nem, az azonban, hogy a 3 napos túra így kevesebb, mint egytizede a „bulé package holiday” sávnak, menten meggyőzött, így hát minden indonéz nyelvtudásommal felvértezve beneveztem, és meglepetés buléként/egyetlen fehér emberként megjelentem az indulás éjszakáján a nyugat-jávai Merak kikötővárosában, ahonnan a bazi nagy komp indult Szumátrára.

Jóllehet, a Krakatau csak 40 km-re van a szárazföldről, az odajutás meglehetősen időigényes. Első körben Jáváról elkompoztunk Szumátrára (ez volt vagy 6 óra).

A szumátrai Bakahueni kikötőből elverekedtük magunkat valami buszvégállomásra hajnalban, ahol népes (kb 30 főt számláló) kis csapatunk angkotokban (szétvert kisbuszok) szállt, hogy 1-2 óra újabb zötykölődést követve megérkezhessünk egy újabb, Canti nevű kikötőbe, ahol halászbárkára szálltunk, és pár óra andalító hajókázás következett Sebesi szigetére, ahonnan az Anak Krakatau már csak egy kecskeugrás.

Valójában korántsem olyan halálos a helyzet jelenleg az (egykori) Krakatau környékén, bár azért van abban valami morbid, ha az ember ott üdül, ahol anno tízezrek haltak szörnyet.

Látogatásunk utolsó napjának hajnalán felkerekedtünk, hogy bevegyük az Anak Krakatau-t (ami amúgy Sebesi szigetéről pont nem látszik, szóval már mindenki nagyon izgult).

Azt nem tudom mondjuk, miért kellett ehhez hajnali 2-kor kihajózni. Az egy dolog, hogy itt Indonéziában a több ezer méteres hegyeket éjjel szoktuk mászni, hogy napfelkeltére a csúcsra érjünk, mert a kora reggeli órákban már befelhősödhet a csúcs. De egy 400 méteres „kupacnál” ez a veszély csak nem fenyeget annyira. Na, mindegy, az éjszakai bevetés emelte az esemény hangulatosságát, és végül is a ringatózó hajón is remekül lehet hunyni, tehát nem panaszkodtam.

Némi ringatózás után pitymallat előtt meg is érkeztünk Krakatau Gyermekéhez. Természetesen az indonéz turisztikai elvárásoknak megfelelően a vulkánsziget „kikötőjében” már van is egy CAGAR ALAM KRAKATAU („Krakatau Természetvédelmi Terület”) óriásfelirat, csoportképekre idealizálva. Minden indonéz turistában van ugyanis egy (nem is annyira) rejtett óriásfelirattalfotózkodó-fétis.

Mivel az Anak Krakatau nem túl magas ugye, ezúttal én is úgy döntöttem, hogy követem a tradicionális indonéz hegymászási technikát, és vietnámi papucsban csattogok fel a hegyre. Tényleg csodálatos élmény, de azért egy háromezres csúcsot nem vállalnék be ilyen lábbelivel.

A szállásra visszaérve már csak a pakolás maradt hátra, aztán neki is veselkedtünk a viszontagságos útnak haza Jávára. A kompon aztán már összeszokott társaságként beszélgetett és hülyéskedett a csapat, ki-tud-többet-Indonéziáról kvízjátkot játszottunk, az indonézek készítettek még párezer fotót, én pedig alighanem napszúrást diagnosztizáltam magamon.”

A teljes (ennél jóval hosszabb és részletesebb írást sok-sok képpel) itt találjátok, ne hagyjátok ki!

HÍRMONDÓ

Orbán: "Két bajjal kell megküzdenünk"

A magyar miniszterelnök a Visegrádi Négyek tagjaként tárgyalt Angela Merkel német kancellárral. Szerinte az Európai Unió két nagy baja, hogy elvesztette az adaptációs készségét, illetve a már létező szabályait sem tartja be. Orbán Viktor javaslatokkal is előállt, amikről itt olvashatsz többet.

Nincs már idénymunkás sem

Nem kevés ember, akár 80 ezer idénymunkás is hiányozhat a zöldség-gyümölcs ágazatból. Ennek következménye, hogy egyszerűen alig van ember, aki leszedné a paradicsomot, uborkát vagy az almát. További részletek itt.

Kell havi 560 euró a semmiért?

A finn kormány jövő januártól próbaképpen vezetné be azt, hogy havi 560 eurót, azaz mintegy 170 ezer forintot juttatna egy kiválasztott reprezentatív csoportnak. A tervek ennél persze jóval messzebb mutatnak, hogy merre, azt itt olvashatod el.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Spanyolország Nagy-Britannia Indonézia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7711656346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2016.08.28. 07:57:30

"Az észak-nyugati Cumbria tartomány (vagy megye, vagy minek nevezik a közigazgatási területeiket)"
Vagy minek nevezik? Könyörgöm, ha valaki egy másik országba költözik ennyire nem érdekli? Ha nem biztos benne akkor maradjon csak a county-nál.

Hari Seldon 2 2016.08.28. 08:06:58

"A hamueső és cunami nemcsak a környékbeli szigetek lakóit ölte meg, hanem komoly pusztítást végzett Szumátra és Jáva partvidékén is, összesen több, mint 36 ezer áldozatot követelve. A légkörbe jutó rengeteg hamu miatt a hőmérsékletet világszinten 1,2 Celsius fokkal alacsonyabb lett a kitörést követő pár évben."

És most mi itt aggódunk (már aki) globális felmelegedéstől. Itt meg egy darab vulkán változatta meg évekre a föld hőmérsékletét. A természet (-i katasztrófák) jóval nagyobb hatást gyakorolnak a klímára mint azt feltételezzük. - Jóval nagyobb anomáliákat okoznak.

Hari Seldon 2 2016.08.28. 09:18:52

@diggerdriver:
Igen, lényegében ugyanazt írtuk. A földön jóval nagyobb környezet befolyásoló erők vannak, mint az ember.

(A 20-ik század közepén a globális lehülés volt a téma. - Sőt történelem befolyásoló hatása is volt, pl a második világháborúnál. Ahhoz képest az utóbbi 30 évben van egy visszamelegedés.)

Buchhalter 2016.08.28. 09:36:44

Ez az idénymunkás hiszti is kicsit már uncsi.Nekem úgy tűnik,hogy ez a munkaerő hiány minden ágazatban kicsit már túl van lihegve.Nálunk is keresnek per pillanat 8-10 pénzügyest,de amikor a kezdők is nettó 200 nettót kérnek a főnökeim fel vannak háborodva.Amikor meg megjegyzem ,de hát Pesten az albi lassan már 100 rongy akkor mintha már meg se akarják hallani.De majd azért dolgozzon valaki,hogy fizesse a számláit és se nyaralás se autó se saját lakás belátható időn belül , akkor az ember nem fog lelkesen munkába állni.Főleg ha van más lehetősége is.

2016.08.28. 10:04:51

@Hari Seldon 2:

"És most mi itt aggódunk (már aki) globális felmelegedéstől. Itt meg egy darab vulkán változatta meg évekre a föld hőmérsékletét."

Ebben a kérdésben tudományos konszenzus van, és az mindig baromi necces, ha az ilyet az ember a karosszékből megszakérti -- de ez most mindegy, tegyük félre, elvégre nem árt résen lenni, meg amúgy is francba az autoritással.

De nem az van, hogy amit mondasz, az illogikus? Ha egy darab vulkán meg tudja változtatni évekre a hőmérsékletet, abból nem pontosan az következne, hogy hohó, ez egy viszonylag érzékeny dolog, jobb lesz vigyázni? Hogyan lehet ebből pont az ellenkezőre jutni, hogy t.i. ami írsz: "nahát, de érzékeny, mit aggódunk akkor"? Tehát ha már egyszer vonsz le valamiféle következtetést, akkor nem pont az ellenkezőt kéne?

Remélem, érthető a kérdés.:)

Csodabogár 2016.08.28. 10:27:03

@Hari Seldon 2: Én azt tapasztalom a globális felmelegedésből, hogy Floridában az elmult 6-7 évben nincs már meleg télen, Magarországon pedig az idén gyakorlatilag elmaradt a nyár. Viszont Stockholmban volt kifejezetten meleg az utóbbi évek nyarain. Szerintem nem globális a felmelegedés, hanem valahogy eltolódnak a meleg helyek. Tudom, ez nagyon tudománytalan, kizárólag a szubjektiv érzésemet írom!

norbigod 2016.08.28. 11:30:22

@Csodabogár: Sokkal inkább globális éghajlatváltozást emlegetnek a tudósok, a felmelegedés csak a köznyelvben van, úgyhogy jó a meglátás:)

DieNanny CH 2016.08.28. 12:04:54

@Csodabogár:

Én is úgy képzelem, mintha áthelyeződtek volna az éghajlatok.
Mintha fognád a földgömböt, és a ferdén tartó botot máshogy szúrnád bele... (Tudom, ez is tudománytalan. De az ötlet az "Amazonkirályfi" c. utópiából való...)

DieNanny CH 2016.08.28. 12:06:38

@Th's child:

Szerintem ez úgy értelmezhető: ha maga a természet létre tud hozni veszélyes helyzetet, akkor maga az ember mit tehet? Semmit. Tehát, nem érdemes aggódni. Mert ugye, amit nem tudunk megváltoztatni, azon nem érdemes felhúzni magunkat...

2016.08.28. 12:12:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: De eppenseggel ezt meg lehetne valtoztatni, illetve, ha maga a termeszet letre tud hozni veszelyes helyzetet, akkor az ember, cselekveseinek kovetkezmenyeinek teljes tudataban pont, hogy nem kene meg egy lapattal tenni ra.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.08.28. 12:12:49

Lake District bármikor visszamennék. Olyan gyönyörű, hogy bőghetnékem támadt. Csak néha nagyon tele van turistával s egyre drágább. S ugyanitt találkoztam először nyíltan rasszista angollal is, szerencsére nem engem bántott, de nagyon kellemetlen és tartós volt az "élmény", hogy valaki csak úgy, csípőből _szemét_ legyen valakivel csak azért, mert a másik fekete.

Éghajlatváltozás vagy mineknevezzem: már közhelyszámba megy, hogy hetekkel előbb nyílnak a márciszok, nem vándorolnak el a seregélyek, Skandináv országokból szokatlan madarak időznek itt tovább, egész évben virágzik a kétféle zanót pár hónap helyett s megjelennek a veszélyes jellyfishek a keleti partoknál (is), s mind kevesebb esélyünk van hóra télen.

2016.08.28. 12:21:28

Eszembe jutott, hogy ha Marie Antoinette elne, akkor ma mar nem azt mondana, hogy ha nem telik kenyerre, vegyetek inkabb kalacsot, hanem, hogy ha ekkora a macera a berles, akkor vegyetek inkabb sajat lakast, lol.

Illetve, az utolsorol az jut eszembe, hogy lattam egy nagyon szep japan dokumentumfilmet a Krakataurol, nagyon felelmetes hely lehet de nagyon szep is.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.08.28. 12:36:50

@mojyo: na ja, de milyen minőségűek a lakások? Nem mindegy, mibe ölöd bek a pénzed. Itt annyira szarok, hogy egy életre elveszi az ember kedvét a vásárlástól. Főleg, ha a lakbér kevesebb, mint a törlesztőrészlet lenne, akkor minek?

Mi egyszer aláírtuk a következő évre a szerződést - lakbér persze, emelkedett -, a négy hálós házra, ebből kettőt béreltünk a másik, ír aláíróval, a másik két szobára is szereztünk lakót, heppiség, erre a tulaj írt két hétre (!) rá, hogy bocsika, de eladja a házat, mert maradnak az USA-ban, ahol addig dolgozott. Mert ezt nem tudta eldönteni a szerződés lejártáig, hogy szépen, tisztán válhassunk meg egymástól. S kegyetlenül levont a depositból száz fontot valami designer lámpáért, amit eltörtünk, s egy kis megpörkölődött foltért a konyhapulton. Mindent nagyon szépen kitisztíttattunk, kitakarítottunk, hasonlót a hasonlóval pótoltunk. De azért levonta.

Majd mindent, de mindent, kiraktak a konténerbe, ment a szemétbe. Azt hittem, ott kapok agyvérzést. Remélem, baromi boldog az USA-ban, s csak néha néha csuklik.

Ugyanakkor volt olyan landlordunk is, aki - miután elfogytak mellőlünk a bérlőtársak - jelentős lakbércsökkentést megadott, s ott laktunk kettesben a nagy házban nála még egy évig. Nyírta a füvet, nem jött be a házba, akár otthon voltunk, akár nem, s hozott két üveg bort Húsvétkor és Karácsonykor. Azzal hízelgek magamnak, hogy alighanem gondos bérlők lehettünk, hogy ezt csinálta.

Csodabogár 2016.08.28. 13:03:30

Spanyol lakásokban érheti az embert meglepetés. Nálunk cs "fülbemászó" invázió volt, de szerencsére azt a pincénél kezdve az egész 5 emeletes házban kiirtották. Villany nem bírt a végén már semmit, de később azt is kicserélték az egész házban. Saját lakás volt, amit aztán, mikor már minden rendben volt, de erre nagyon személyes okom volt. Nyaralni ma is oda járok ugyan abba a házba, bérelek lakást. Minden működik bogár egy szál se. Viszont ott a házakat nem szigetelik, az ablak ha dupa akkor is beengedi a hideget/meleget. Fűteni a légkondival lehet, ami utálatos, de ez Amerikában sincs másként. Szóval ha állandóan ott akarnék élni akkor saját építésü ház lenne a megoldás. Feltehetően az ablakokat importálni kellene, hogy igazi szigeteltek legyenek. Falakat is szigetleni kellene, valamint egy normális fűtést beépíteni. Valamiért ott azt hiszik, hogy nincs soha hideg, pedig van. Legutóbb Barcelonában egy nagyon jó hotelben voltam, nos ott se szeretnék télidőben lakni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.28. 17:43:26

@Csodabogár: Elmaradt a nyááár?? Bökje meg, júliusban voltunk otthon és majdnem agyhímtagot kaptam a rohadt kánikulától...
Viszont abban egyetértek, hogy Stoki és vidéke áfész viszonylatában gyakorlatilag mexűnt a tél, hó nincs, vagy ha van is, kb. a van-de-minek kategória, hisz 10 centi (az is csak 2 7-ig) nem jó semmire. Igen, erősen el van csúszva minden, időben is soxor, meg térben is.

Hari Seldon 2 2016.08.28. 18:03:07

@Th's child:
Én inkább úgy mondanám, hogy a médiában a globális felmelegedést jól el lehet adni. Az emberek mindig vevők a félelem keltésre. Ez jó biznisz és a média is "ezt tolja". Akinek ellenvéleménye lenne, azt ellehetlenítik. Példa itt nálunk is az egyik időjárás jelentőt elküldték a tv-ből, mert ki merte jelenteni, hogy nem hisz benne. (hogy az ember okozná a felmelgedést) Most aggódni kell, és kész.
Az nem zavarja a sok pánikolót, hogy a Föld ezer, 100 ezer, millió éves történetében sokszor volt ennél lényegesen melegebb a bolygó.
Aztán csak itt vagyunk. Igaz, akkor az ösmajmoknak kellett alkalmazkodniuk, de az az ő ügyük volt, és megoldották. - Ja az lehet, hogy lesznek részek, mondjuk a Kárpát Medence, meg még pár hely, ahol sokkal nagyobb változás várható, de lesz ahol alig érezhető a változás ebben a 100 évben.

Sok kutató pont nem aggódik miatta, csak azokat nem jutnak szóhoz.

Tudod ez pszihológia. Ha valaki valamihez nem (nagyon) ért, akkor a "komoly", "felelőséggteljes" pozició, az, hogy aggódik.
Aki pedig nem, az minimum felelőtlen, de lehet buta vagy ostoba is. A kutatókra is simán ráaggatják ezt jelzőt. Megkérdőjelzik szakmai alkalmasságukat.

Végezetül, ezzel természtesen nem azt mondom, hogy az ember ne tartsa tisztán a környezetét, vagy ne figyeljen elvárható mértékben a környezet szennyezésre, de ettől még a Föld mint olyan jóval erősebb, és nagyobb ökoszisztéma, mintsem a felszinén szaladgáló lények gondolják. - Amik az ő méretéhez (léptékéhez) képest alig nagyobbak a hangyánál.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.28. 18:35:21

@33621: Hát jah, ezek a dakoták sok mindenre képesek... :D
De van ilyesmi kép milliószámra szovjetektől, F3ka-Afrikából, Ázsiából is...
Az egyik legjobb, amire emléxem, hogy ázsiai manusz, robogón ül és a hátán egy köcske, aminek a lábai össze vannak kötve, a bal első a bal hátsóval, ugyanígy a jobboldalon is és így belebújva, mint egy hátizsákot, felvette magára...Hát, napokig fetrengtem rajta...
A köcske meg természetesen olyan hülye pofát vágott eközben, amilyet csak lehet...
:-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.28. 18:41:43

@33621: Meg is találtam, tessék, van birca is, meg köcske is; ja és elnézést, bicikliznek nem robogóznak:

http://assets.nydailynews.com/polopoly_fs/1.1810169.1401388574!/img/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/landscape_1200/man-rides-bike-goat-back.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/24/62/4f/24624f38018f7c281224441b298388a9.jpg

:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.28. 18:43:32

@geegee: Ééééérdekes, hogy levette az első linkről a hivatkozást...ott tessék kopipásztolni.

2016.08.28. 20:02:39

@Hari Seldon 2: Szerintem is "pszihologia" (sic), akinek kenyelmes a tehetetlenseg, es fel attol, hogy kizokken a megszokott kerekvagasabol, az szokta osszekeverni a problemaval szembenezest es az arra valo felelos, adekvat reakciot a panikolassal es a folosleges aggodalmaskodassal, illetve gyozkodni magat, hogy ugyse tud valtoztatni rajta. :)

Hari Seldon 2 2016.08.28. 21:21:46

@mojyo:
Így így. És természtesen az a felelős, aki "adódik". Az egyből felelőségteljesebb pozíciót hoz neki.

Kényelmes és NYERŐ pozició egy vitában. - ÉS ki ne szeretne nyerni? Mindenki. Főleg olyankor amikor nem értünk valamihez. a Legjobb az "aggódó" poziciót felvenni.

Az megnézi az elmúlt mondjuk 3000-5000 év ismert régészeti adatait, ahol mondjuk már az egyiptomiak óta követhető az éghajlat változása. (ez csak a modern történelmi kor) Az látja, hogy volt már ilyen.
Sőt aki tudja, hogy a Föld mondjuk 4,x milliárd éves, és az ő történetében voltak ennél sokkal melegebb időszakok, és azt ki is jeletni az megint csak hülye.
- Természtesen, ez továbbra sem jelenti azt, hogy amit az embreiség megtehet, azt ne tegye meg (a józal keretek között). De nagy önhittségre utal az, ha azt hiszi az emberiség, "ő" tehet egy ekkora bolygó kímájáról.

2016.08.28. 21:44:36

@Hari Seldon 2: Hat persze, nyilvan azert aggodom, mert nyerni szeretnek egy vitaban. :D Sot, az osszes szkeptikust is mind emiatt a hatalomvagy meg nyeresegvagy miatt akarjak elhallgattatni, es nem azert, mert tengernyi bizonyitek mutat ellenuk.... na szevasz.

Pontatlanul fogalmazol egyebkent, nincsenek regeszeti "adatok", leletek vannak, amikbol becslest lehet elvegezni. Az adatok meressel keletkeznek, merni pedig csak egy bizonyos idoszak ota merunk, emiatt nem lehet persze biztosan tudni, hogy ezelott az idoszak elott mi volt, de azt megmutatjak, hogy ami most van, az gaz, es mar szamtalan kiserlettel, gyakorlati modellezesekkel es szamitasokkal is bizonyitottak, hogy az emberi tevekenysegek jatszanak benne szerepet. Geologusok szerint mar az "antropocen" koraban elunk, vagyis, ha eltunnenk a Fold szinerol most azonnal, sokszazezer ev mulva is ki lehetne mutatni a jelenletunket, vagyis nemcsak a felszinen szaladgaunk. Az ozonlyukrol is hamar bebizonyitottak, hogy az ember okozta, es azt peldaul sikerult visszaforditani a karos anyagokra vonatkozo szabalyozasokkal. Szoval, nagy onhittsegre utal azt hinni, hogy a bolygo meg se erzi, hogy elegetjuk az erdoit, szarazra isszuk a vizet rola es uresre banyasszuk a hegyeit, hogy aztan azt is elegessuk es az egeszet a levegobe juttassuk.

2016.08.28. 22:05:49

@Hari Seldon 2:

Nézd, én általában nem szeretem, ha egy eldöntöttnek látszó tudományos álláspontnál valaki a saját kútfőjéből okosabb. Vannak ilyenek, ugye, például hogy a Föld csakazértis 6000 éves, meg hogy a Föld lapos meg a satöbbi.

Fel szokás ilyenkor hozni a tudomány korábbi tévedéseit, de nekem nem azzal van a vitám, hogy a tudomány tévedhet-e, hanem hogy te meg én otthonról ne akarjuk már jobban tudni.

Mégpedig azért ne, mert ellehetetleníti a párbeszédet. Például mondok valami elfogadottnak tűnő tudományos tényt, például hogy van evolúció, és erre jön a válasz, hogy kutyának még nem született olyan utódja, ami nem kutya, vagy hogy nem tudhatod, nem voltál ott (ezek egyébként valós(nak szánt) érvek az amerikai hardcore keresztény repertoárban). Oké, ezzel sakk-matt, mit lehet erre mondani?

Igen, ott vannak a régészeti adatok, és le merném fogadni, hogy te, Hari Seldon azokat rendszerezted, megértetted és átláttad. Sőt, csubakka az endor bolygón él, mint az közismert.

Persze, lehet vitatkozni, hogy a média mit meg hogyan csinál, de hogy ez mellékvágány itt, az hétszentség.

De igazából nem is ezt akartam ám mondani.

Hanem hogy te tényleg azt gondolod, hogy az ember nem tényező az ökoszisztémában? Kipusztított vagy csaknem kipusztított állatokról, nukleáris balesetekről, ózonlyukról, olajszennyezésről, az aral-tóról, a tengerek higanytartalmáról stb. feltételezhetően már hallottál. Ha ezeket csak így lesöpröd, az legalábbis állati bizarr.

De fenntartom, nem is az a baj azzal, amit mondasz, hogy légbőlkapott vagy bizarr (bár az is elég baj), hanem hogy illogikus. Egy darab vulkánról elismered, hogy okozhat változást, a mi szisztematikus tevékenységünkről meg nem. Nekem aztán édesmindegy, melyikben változik meg a véleményed, de a kettőt együtt ne gondold, mert ellentmondanak egymásnak.

fhdgy 2016.08.29. 00:42:01

@Th's child: az elmúlt kb. ezer évben voltak határozottan melegebb időszakok, mint ma. A XV. században Grönland esetében határozottan hidegebb lett, mint a IX-X. században volt. Biztos a magyarok beözönlése indította el a folyamatot, mert sok kipufogó gázt bocsátottak ki, így érkezésük után elkezdődött egy globális felmelegedés. A tatárjárás után sokáig nem használtak belső égésű motorokat, így kb. a XV. századra helyreállt a régi rend.

2016.08.29. 00:49:22

@fhdgy:

Ezt miért írod nekem? Értem, oké, vicces, de mit szeretnél vele nekem mondani?

fhdgy 2016.08.29. 01:17:44

@Th's child: nézd, én hiszek az egzakt tudományokban. Nem hiszek viszont olyan tudományokban, amik nem akarják figyelembe venni az elmúlt kb. 100 ezer év klimatikus viszonyainak változásait és csak az elmúlt pár évtized tendenciáit akarják minden áron extrapolálni.

Sok mindent nem tudunk még. A klimatológusok össze-vissza vagdalkoznak, nekem egyszerűen nem hitelesek.

Hary Seldon is kételkedik, ahogy én is.

Én abszolút nem látom, eldöntöttnek a dolgot. Te pedig nekimentél Hary Seldonnak. Miért?

Gondolkodj el azon, hogy nem túl régen Szibériában mammutok éltek. Ahhoz a mostani vegetáció nem lett volna megfelelő, így akkor ott melegebbnek kellett lenni. Miért volt meleg, miért hűlt le, miért miért melegszik megint?

Aki kételkedik, még nem hülye, csak ennyit akartam.

2016.08.29. 02:04:06

@fhdgy:

"Sok mindent nem tudunk még. A klimatológusok össze-vissza vagdalkoznak, nekem egyszerűen nem hitelesek."

Szerintem ezzel vigyázzunk.
Az egyik személyes hobbim, hogy bizonyos összeesküvés-elméletek érvkészleteivel szórakoztatom magam. Ilyenek a holokauszttagadás, a lapos föld, a kreacinizmus. Ezeknek elég jól ismerem az érveit, de még ezekben sem érdemes a konkrét holokauszttagadókkal / lapos földelőkkel / kreacionistákkal vitába szállni, mert az érveik cherry-pickingen alapulnak, amit nem tudom, magyarul hogy mondanak, de a neked tetsző bizonyítékok kiválogatását és a többi figyelmen kívül hagyását jelenti.

Ez, hogy "a klimatológusok össze-vissza vagdalkoznak", na ez a cherry-picking, velem ezt nem fogod tudni megvitatni, és őszintén szólva nem is érdekel. A valóság az, hogy ők eldöntöttnek látják a dolgot, te (vagy én) mit tudsz ehhez személyesen hozzátenni?

Igazából úgy gondolom, ez a vita sokkal általánosabb mederbe csúszik, vagy kellene, hogy csússzon. Honnan tudod, hogy nemrég még Szibériában mammutok éltek? Honnan tudod, hogy milyen volt Grönland a XV. században? Honnan tudod, hogy egyáltalán van olyan, hogy Grönland?

Mindjárt válaszolok is: onnan tudod, hogy úgy általában hiszel a tudománynak. De valamiért pont ebben az esetben nem. Ez egyéni dolog, mondtam: van, aki a holokausztban nem hisz, vagy a holdraszállásban, a gömbölyű Földben, az evolúcióban, az oltásokban, a történelemben (v.ö. kitalált középkor), vagy éppen pont a klímaváltozásban.

Őszintén, én szarok az egészre, nincs kedvem vitatkozni ezen. Éppenséggel tudom, hogy pont ugyanabba az iskolába jártatok, mint én, ugyanaz a wikipedia, ugyanaz a google, és ugyanaz a tévé. Ergo ugyanaz az információhalmaz.

Amit csináltok, az cherry-picking, semmi más. Ettől még lehet igazatok, de nem is ez ellen érvelek, hanem hogy ha még igazatok is lenne, az vakszerencse. Ne etessük már egymást.

"Te pedig nekimentél Hary Seldonnak. Miért?"

Hahh, a kérdés szuper. Totál leolvadtam, de (még ha azt gondolom, ebben konkrét esetben nyilván nekem is van igazam) a kis indulat annak szól, hogy itt volt ez a szuper, napsütéses kis vasárnap, én meg toltam a melót, ráadásul a totál értelmetlen fajtából. Argh. Utálom az életem, és még a rohadt cherry pickinget is. Klímaváltozás for president.

De jogos, nem titeket kéne abúzálni (és elnézést, tőled is, Hary mestertől is), inkább bontok még egy k.rva sört.

Shanarey 2016.08.29. 02:29:08

Klímaváltozás ügyben kihagytátok a szarvasmarha állomány robbanásszerű növekedését, és a metán mint olyan az üvegház hatásban játszott szerepét.
:-))

Klíma ügyben azért még annyit hogy Kína és India, mint a két nem éppen "zöld" gazdasággal működő ország mit is művel a saját területén.

pappito · http://pappito.com 2016.08.29. 06:00:51

@Hari Seldon 2: arról nem is beszélve, hogy ha valamiből hirtelen sokmillárd dolláros globálbiznic és politikai movement lesz, az emberben megpendül a gyanú, hogy nem elsősorban a bolygóért aggódás vezeti a nagyhangúakat.

Egy haszna biztos van a rettegdének, hogy csomó olyan értelmes dolgot be lehet vezetni a globálwarmingra való hivatkozással, amit józan ésszel már réges rég be kellett volna vezetni. (füstgázmosók, élővízbe engedett mindenfélék, szelektív hulladékkezelés, stb.) Meg teret kapnak olyan új technológiák amelyek eddig nem igazán.

pappito · http://pappito.com 2016.08.29. 06:09:49

@Th's child: " A valóság az, hogy ők eldöntöttnek látják a dolgot, te (vagy én) mit tudsz ehhez személyesen hozzátenni?"

én speciel azt, hogy én nem abból élek, hogy az IPCC konferenciák alapján kapok mindeféle projekteket meg támogatásokat :) Boszorkányüldözés folyik (meg cherrypicking, ahogy mondod) aminek az az eredménye, hogy a kételkedők azonnal egy platformra kerülnek a laposföldesekkel meg a kemtrélesekkel.

A klímaváltozást sose tagadta senki, sőt, sosem állította senki, hogy a klíma valaha állandó lett volna, a változások sebessége és okai vitatottak. (kell valami a hidegháború helyett, kaptunk melegháborút :) Aztán mindenféle konszenzus nélkül nyomják a leghangosabb véleményt, és a politika lelkesen igazodik Co2 kvótákkal meg mindeféle majomsággal.

A tudománynak hívés addig működik, amíg nem algore-ok beszélnek erről, akiknek anyagi és politikai érdekük (most éppen) ez. Az okokat illetően a tudományos világ megosztott, pont azért, mert a tudományos módszerek és vizsgálatok feltételeznek bizonyos metódusokat amelyek nélkül nem nevezhetünk tudományosnak semmit. Na itt viszont már van bicegés - amihez hozzá jön a kedves félkegyelmű olvasóközönség, aki nem tudja/akarja megkülönböztetni a klímát az időjárástól.

Na mindegy, remélem meleg nyár jön:)

pappito · http://pappito.com 2016.08.29. 06:11:24

@Shanarey: speciel a szarvasmarha tartás igen durva terhelést tol a környezetre, és a metán csak a legkisebb baj. terület és vízigényes és rohadt nagy szennyező.

de a tej meg a szték az jó...

pappito · http://pappito.com 2016.08.29. 06:28:22

@Shanarey: "Klíma ügyben azért még annyit hogy Kína és India, mint a két nem éppen "zöld" gazdasággal működő ország mit is művel a saját területén."

és a bolygó lakosságának közel a fele ott lak... oda outsourcolta a másik fele a környezetszennyezést

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2016.08.29. 12:06:08

Csak vendégként jártam spanyol lakásokban, ami egy trauma még akkor is ha magyar vagy, de én Németországból jöttem.
Fűtés az nincs, még ott sem ahol ezt a klima indokolná, helyette üveges veranda van, ami kellemes ha süt a nap. A mosó teknő a teraszon.Eleinte azt hittem, hogy ezt csak a hostelekben alkalmazzák, de nem,ebben mosnak Egyúttal a gázbojlert is ott helyezték el,de konyhában volt egy jó kis vas-tűzhely (nem sparherd) , múzeumban láttam olyant utoljára. Az hogy a belmagasság sokkal nagyobb mint nálunk nem zavar, mert a lakásokat amúgy sem lehet kifűteni. Csupán a meredek lépcsőn nehéz felmenni:
Mindenkit elküldenék Spanyolországba pár hónapra, aki elégedetlen a magyar viszonyokkal. Naponta adtam hálát a jóistennek, hogy csak 2 hónap és vége a nyaralásnak, és mehetek vissza a kulturmenschek közé

aspiro 2016.08.29. 17:02:45

@Neked ugatok nem a házat őrzöm: voltam nehany kollegam lakasaban mar, sehol nem tapasztaltam az itt leirtakat, bar lehet hogy, ujabb epitesekben laknak mint amirol te beszelsz. Az en alberletemben, ami nincs tul jo kornyeken (nem is a legalja), nem is a legujabb epites (kb 10-15 eves lehet), egy normalis tarsashazban minden megvan. Telen van 7-8 fok ejszaka, ami nappal azert visszamegy 19-20 ra, igy ezt a futes temat nem erzem akkora problemanak. Ejszakara max bekapcsolja egy kicsit az ember, de ha nincs valoban radiator akkor meg tesz oda futotestet aztan kezit csokolom. Abban a 3 honapban amig "hideg" van, boven megteszi. Szemely szerint itt kulturaltabbnak erzem magat a lakohazat (lift, kozos helyisegek) mint otthon. Nem hiszem hogy annyira rossz lenne itt lakni, sot.

2016.08.29. 21:26:27

@pappito: "Az okokat illetően a tudományos világ megosztott" En ezt egyaltalan nem igy latom, persze nem nagyon mozgok a "tudomanyos vilagban", de amennyi eljut hozzam belole, az alapjan nekem is ugy tunik, hogy hatarozott konszenzus van az ugyben, hogy az ember okozza.

Ez a vita a vulkankitorestol jott elo, ugyhogy azt kell meg ide hozni, hogy amikor kitort az Eyjafjallajokull (bar nem egy szupervulkan mint a Krakatoa, de azert jol szolt), akkor kevesebb CO2 kerult a levegobe, mint rendesen, mert egy hetig leallt tole a legikozlekedes. Ez nem varosi legenda, hanem megmertek. Vagyis 1 kozepes eros vulkan < 1 het rendszeres, globalis legikozlekedes. Szoval az a helyzet, hogy a XXI. szazadban egyaltalan nem olyan jelentektelen az emberi tevekenyseg tobbe, es egyaltalan nem torpul el mar a termeszet gigantikus eroihez kepest.

Meg egy valami: ez egy nagyon erdekes elvaras amit megfogalmaztal a kommentedben, hogy a klimavaltozas elleni kuzdelemnek erdekektol mentesnek kellene lennie, vagy legalabbis szamodra hiteltelenne valik attol, hogy vannak benne onzo elemek. Ezt szerintem erdemes elengedni, mert sajnos minden, de tenyleg, minden igy mukodik, hogy nemcsak az oszinten onzo uzleti erdekekre, hanem a latszolag onzetlen, tarsadalmi celu dolgokra is ra szoktak telepedni az emberek a maguk boldogulasaert, sot, lasd, egyhaz, gyogyszeripar, stb. En ertem, es egyetertek, hogy ez az alszentseg rendkivul erkolcstelen es visszataszito, de megis jo, hogy van penicilin es etelosztas a hajlektalanoknak, szoval a klimalobbitol is el lehet fogadni a pozitiv hozadekokat azert. Ezzel nem felmentem, vagy vedem, csak ertetlenkedem, hogy ha egyszer van az a kozhely, hogy a penz mozgatja a vilagot, akkor majd pont a klimavaltozas elleni kuzdelem ne mukodne igy?

@Shanarey: Kina, India es Del-Amerika helyzetet szerintem exponencialisan javitana, ha felszamolodna valahogy a korrupcio, azt hiszem, a kornyezetszennyezes es a korrupcio egyutt jar, es egyutt is kell ellene kuzdeni.

Shanarey 2016.08.29. 21:50:54

@mojyo:

Persze, felszámolhatná, de az állam keze is benne van vastagon illetve van az a pénz amiért félre néznek így ez addig lehetetlen amíg a kormány maga úgy nem dönt hogy mától másképp lesz.

2016.08.29. 22:04:20

@Shanarey: Hat persze, hogy benne van sajnos... de szerintem mar az is segitene, ha nem felszamolodna, csak radikalisan csokkenne, dehat okoskodni kanaperol konnyu.

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.08.30. 11:31:38

Orszagonkent elteroek a kilincsek, villanykapcsolok, konnektorok. Dizajnban mindenkepp.

Vaki Vaki 2016.08.31. 16:20:07

@fhdgy: Jó, jó... de az ember komfortossá akarja tenni a házát. Fűtés, légkondi egyebek.
Most a Föld szélsőségeit szeretné elkerülni.
Jogos a dolog, de a végső megoldás az űrbe lőtt hatalma staniol napernyők, amelyek szabályozzák a napsugárzást.
Azért kicsit odébb van :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása