oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. augusztus 22. 06:44,  Két menetben Dél-Amerikában 56 komment

2016. augusztus 22. 06:44 Határátkelő

Két menetben Dél-Amerikában

Bea története több szempontból is nagyon érdekes számomra: megmutatja, milyen veszélyekkel jár, ha anélkül indulunk útnak, hogy pontosan tudnánk, mi vár majd ránk; ugyanakkor bizonyíték arra is, hogy elszántsággal és kitartással sok mindent le lehet győzni. Pedig nem volt egyszerű dolga, hiszen az első argentínai kör nem sikerült túl jól, de nem adta fel – és reméljük, jön majd a folytatás további posztok formájában. (A képeket köszönöm.)

hidon.jpg

„2012-ben vágtam neki először a dél-amerikai ismeretlennek. Egy korábbi budapesti tolmácsolásból volt néhány helyi barátom, így gondoltam, gond nem lesz. A terv az volt, hogy elkezdek dolgozni Argentínában, majd itt befejezem a tanulmányaimat, kiköltözöm…

Hát igen… aztán koppantam picit, leginkább az argentin kultúrával és bürokráciával. Hiába beszéltem a nyelvet felsőfokon, tanultam több évet külkereskedelmi szakon, mégsem sikerült munkát találnom, nem igazán maradt pénzem. Ráadásul az eredeti lakóhelyemről egy félreértés miatt el kellett jönnöm – mindez csalódás és kicsit sokk volt.

Ezután egyik barátnőmék családja fogadott be (nagycsalád, velem együtt kilencen laktunk a házában), majd az egyik barátom kis informatikus cégénél kezdhettem el bedolgozni.

facebook.jpg

Nagyon hálás voltam a kapott segítségért, viszont rájöttem, hogy egy biztosabb munkahely megszerzéséhez, másrészt a tanulmányaim folytatásához mindenképp szükséges, hogy hazamenjek Pestre.

Egy nagy álmom viszont teljesült. Egy helyi baptista gyülekezeten keresztül elkezdhettem a „Nuestro hogar” gyerekotthonban önkénteskedni. Az ott töltött 5 hónap teljesen megváltoztatta az életemet, a gondolkodásomat.

Lehetőségem volt közelről megismerni 20 nagyszerű  életet, az intézmény sajátos „otthonos” légkörét és a működtetés kiábrándító hiányosságait. (Egyszer majd erről később hosszabban mesélek).  A legörömtelibb és legszebb pillanataimat a gyerekekkel éltem meg.

kisgyerekkel.jpg

Emellett részt vettem a San Justo-i baptista gyülekezet ifjúsági életében: sokan voltak, sok helyre hívtak és annak ellenére, hogy az egyetlen külföldi voltam közöttük be- és elfogadtak.

2013 januárjában eljött a szomorú elválás: ott kellett hagynom azt a közeget, amit már pont elkezdtem pont megszokni. Jó volt hazamenni, találkozni a családommal és kapcsolatunkat rendezni. A nyárból ismét a hideg télbe és egy erős ellentétes kultúrsokkba csöppentem.

Budapesten élmény volt lenni, de már nem volt ugyanaz. A fejemben és szívemben két világ élt. A közgazdasági fősulit folytattam kötelességből, azon voltam, hogy befejezzem, hogy mielőbb visszamehessek.

Közben egy erős pályaválságot éltem meg, elkezdtem újraértelmezni mindent: céljaimat, álmaimat… de akkor még folytattam a statisztikával (az volt az a tárgy, ami miatt elhúzódtak a főiskolás éveim).

wifi.jpg

Másfél év folyamatos bukás után letettem a lantot és úgy döntöttem, hogy most vagy soha: vagy felkészülők és visszamegyek oda, ahol igazán jól éreztem magam, vissza Buenos Airesbe vagy akár hagyom, hogy  egy beteljesületlen álommal maradjak.

A szüleim nem fogadták túl jól a döntésemet, de elszánt voltam. Szerencsém volt, rövid időn belül kaptam munkát egy multinál, félretettem egy kis pénzt és 2015. január 8-án újra elindultam. Elindultam, hogy pályát váltsak (közgazdaságból pszichopedagógiára) és beteljesítsem az álmaimat.

Most másfél éve vagyok itt újra. A második szakasz eleje megint csak nem volt „leányálom”: tavaly nyolcszor költöztem, eleinte dada voltam a gyerekotthonban (amikor nem volt hova mennem, bent is laktam a gyerekekkel együtt egy hónapig), két hetet dolgoztam bejárónőként egy bolíviai családnál – míg végül megkaptam a munkát, ami helyrehozott.

bar.jpg

Az egyik legnagyobb argentin benzinkútlánc (mondjuk azt, hogy a „helyi MOL”) informatikai támogatását végzem immár 16 hónapja. A spanyol kéttannyelvűs érettségimet nem fogadták el kapásból, a 2015-ös évem a papírjaim megszerzésére és kiváltására ment el.

De megérte: végre azt tanulom, amiben később dolgozni is szeretnék, van egy bejelentett munkám, amivel fenntartom magam. Sok szabadidőm nincs, de mindent nem lehet, ahogy az argentin mondás tartja.

Amennyi van, azt megpróbálom okosan kihasználni: az otthonban gyerekek és tinik között lenni, új embereket megismerni. A kultúrsokk bizonyos értelemben négy éves ismeretség után is tart, de nem bántam meg, hogy belevágtam. Most itt vagyok a helyemen Buenos Airesben, ebben a kontrasztos, de mégis sajátosan otthonos Argentínában. Itt és most.”

1_113.jpg

HÍRMONDÓ

Százezer forint pluszért hazajönnél?

Csak idén mintegy 300 egészségügyi szakdolgozó ment el Magyarországról, azaz a már hónapok óta a levegőben lógó béremelés lehetősége sem bírt érdemi hatással. Akad szakápoló, aki szerint havi 100 ezer forintos béremelésért már sokan megfontolnák, hogy hazatérjenek, vagy legalább ne menjenek el. Te mit gondolsz erről?

Rohamos romlás várható

Ha már az előbb egészségügyről volt szó: a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint rendkívül nagy belső feszültség van a rendszerben, és ha nem sikerül utánpótlásról gondoskodni, akkor nagyon gyorsan még rosszabbá válhat a helyzet. Az uniós csatlakozás óta eltelt években 5-10 ezer szakorvosok hagyta el az országot.

Mi lesz a külföldön dolgozó magyarokkal?

Jöhet a „másodlagos kivándorlás”, és ez nem amolyan lehetetlen dolog, hiszen például a lengyelek már túl vannak rajta. Ez azt jelenti, hogy ugyan a határárátkelők elköltöznek egy adott országból, csak éppen nem haza...

Az ismeretlen Hawaii

Hawaiiról mindenkinek a homokos óceánpart, a napsütés, a nyugodt, boldog élet jut az eszébe. Pedig sokan vannak, akik nagyon nehezen élnek meg ezen a mesés helyen – őket mutatja be egy izgalmas fotósorozat.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Argentína

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4811071504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.22. 07:10:46

Nekem ez a poszt túl vázlatos volt. Részletesebben megírva sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. Egyébként jó volt.

A plusz 100ezer forinthoz. Nem, nem mennék haza ennyiért. Viszont ugyanennyi emelés már otthon tartott volna.
Eső után köpönyeg.

takarék-láng 2016.08.22. 07:45:16

En hianyolok mar egy Brexittel foglakozo posztot, meltatlanul keves figyelmet kap a tema ezen a blogon.

takarék-láng 2016.08.22. 07:45:23

@diggerdriver: csak azt felejted el hogy a fizetesed emelkedett volna azota otthon is.
Meg hogy otthon nem adosodnal el, ha tanittatni akarod a gyereket.

Határátkelő 2016.08.22. 07:47:53

@takarék-láng: Nagyon régen volt Brexittel foglalkozó poszt a blogon. Az, hogy a Hírmondóban egy-egy mondatban szerepel, teljesen más dolog, hiszen azok csak rövid hírek. De ha nagyon hiányolod, csak neked lehet róla szó. :)

Határátkelő 2016.08.22. 07:48:29

@diggerdriver: Reményeim szerint lesz folytatás, legalábbis erről van szó.

firg_firg 2016.08.22. 07:53:08

Jo volt.

"a már hónapok óta a levegőben lógó béremelés lehetősége sem bírt érdemi hatással."

Muhahahaha!! Ez mindent elmond.

Golf2 2016.08.22. 08:00:50

Kár hogy csak a fizetésemelés lóg a levegőben...

fhdgy 2016.08.22. 08:10:41

@diggerdriver: Mennyi lenne az a havi nettó, ami már erősen elgondolkodtatna?

Furos 2016.08.22. 08:15:17

@takarék-láng: Miert Angliaban el fogok adosodni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.22. 08:25:55

@fhdgy: annak idején plusz havi negyven plusz otthon tartott volna. Ma annak a tízszerese se vinne vissza.
Látod milyen kevésen múlik emberek sorsa?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.22. 08:27:18

@Furos:
MINDENKI eladósodik.
Csaxólok.
:))))))))))))

Furos 2016.08.22. 08:36:59

@diggerdriver: Varjal mar! Majd most megtudom a Tartalek kollegatol hogyan is lesz ez......

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.08.22. 09:39:59

Ennyi történés és mégis ilyen rövidke írás lett. Tényleg inkább csak vázlat, amit ki lehetne bővebben is fejteni.

A 100 ezer plusszos béremelés minket se húzna haza. Eleve hova haza?

SzZoole 2016.08.22. 10:01:27

Majd akkor jon egyenesbe Bea,ha talalkozik Alessandro Jose Armandoval,akinek tobb ezer hektaros birtoka van tobb tizezer marhaval,nagy hacienda es szaz fos szemelyzet.:)
A jo kis argentin marhabol keszult steak-tol nincs is jobb a vilagon:)

Csodabogár 2016.08.22. 10:07:43

Nagyon ügyes és kitartó leányzó. Reméljük ír majd még részletesebben is. Addig is további sok sikert!

Taxomükke (UK) 2016.08.22. 10:35:27

"... folytattam a statisztikával (az volt az a tárgy, ami miatt elhúzódtak a főiskolás éveim)"

Beszélj HÁ-val, ő jó ebben...
:))

Golf2 2016.08.22. 11:23:10

@diggerdriver: "5eve nem volt emelés" Viszont csökkent a rezsi lassan ingyé van a kéményseprés meg a forint is tartja magát a lirához és a fonthoz képest.Pesten szakad a zeső.

2016.08.22. 12:30:53

De jo volt, koszonjuk szepen. Szivesen olvasnank meg a reszletekrol is, meg ugy a dolgokrol, hogy milyen az elet, remelem lesz folytatas. Nyolcszor koltozni tejoeg! A lenyeg, hogy mar megoldodott.

DieNanny CH 2016.08.22. 12:35:17

Tetszik a kitatásod! Jó poszt. Csak kevés.

P.Elliot 2016.08.22. 13:07:32

Jo poszt csak nagyon vazlatos....

P.Elliot 2016.08.22. 13:08:28

@Zoole[uk]: Hat meg talalkozhat, ahogy a kepeken elnezem nagyon szep kislany...

SzZoole 2016.08.22. 13:21:37

@P.Elliot: mutatós ez tény;)
Csak az a leggins szandival hat....:

Csodabogár 2016.08.22. 13:21:38

@mojyo: Gondolom ez nem olyan költözés, hogy több szobányi bútor, 2000 könyv, konyha felszerelés meg egyebek. Persze nyolcszor lakást találni, elég nagy teljesítmény.

2016.08.22. 13:28:43

@Csodabogár: Igen, en sem igy gondoltam, de akkor is hatalmas stressz lehetett.

Shanarey 2016.08.22. 13:39:52

Jó poszt lenne de hiányos.

A leányzó viszont szép és jól áll a kezében az a gyerek :-)

S majd egyszer bevágtat hozzá Don Fernando De Venango e Colunya hogy elcsavarja a fejét.

Shanarey 2016.08.22. 13:42:16

Az a 100 ezer forint jól hangzik, de mi marad abból mire ezeket az ígéreteket teljesítik?

Az ex feleségem is az egészségügyben dolgozik, és sokat panaszkodik arra hogy kutyába sem veszik őket.

P.Elliot 2016.08.22. 13:42:53

@Zoole[uk]: Ez nekem is feltunt csak gondoltam hogy mit piszkalodjak, azt visel amit akar...

nyuszigonosz 2016.08.22. 14:52:59

Jó poszt. Bár lehetett volna részletesebb, hosszabb is, mert érdekes.

Shanarey 2016.08.22. 17:51:21

Na akkor abban a bizony "élhető" országban miért nem jó külföldi turistának lenni:

gepnarancs.hu/2016/08/a-taxisok-emberrablassal-probaljak-megkeresni-a-penzt/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.22. 19:43:47

Ha a poszt-toló van a képen, akkor üzenem, hogy nagyon szép kis bestella, grat neki és sok sikert. :D

+100ezer az EÜ-ben: bróhaha, csak ennyit mondanánk rá.Aki már megkapaszkodott külföldön, annak esze ágában sincs ennyi pluszért hazamenni. Persze nem akarok mindenki nevében nyilatkozni, de akiket mi ismerünk ebből az ágazatból és kint vannak, azokon semmi jele annak, hogy ennyiért hazamennének.
Ez már sajnos el lett b@$zva, hamarabb kellett volna gondolkodni. Illetve talán a mostaniakat meg tudják tartani, már ha...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.22. 19:49:04

@Shanarey: y Almeida... :D
Vagy hogy a faxba hívták a Bácpenszeréket...
RIP az öreg medvének is, nyugodjon békében... :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.22. 19:51:42

@Shanarey: Főleg, hogy jó eséllyel bruttó az a százezer, mire nettó lesz, lehet csak 50-60 marad, azzal meg esetleg ugrik egy adósávot* és mindjárt nem hogy többet, hanem esetleg még kevesebbet is visz haza...Tennék egy röhögős szmálylit, de nincs kedvem...
*= már ha még vannak adósávok...

Shanarey 2016.08.22. 20:10:23

@geegee:

Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo

M. Péter 2016.08.22. 20:46:17

@geegee: Egykulcsos, 15%-os szja van Mo.-n. Ha nincs valamilyen kedvezmény, akkor a bruttó 100000-ből 66500 marad nettóban.
Egyébként pedig attól, hogy többsávos adónál magasabb sávba kerül valaki, nem lehet kevesebb a nettója, mert nem az egész jövedelemre vetik ki a magasabb kulcsot, hanem csak az adósávba eső részére.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.22. 21:00:23

@Shanarey: Na, valami ilyesmi, köszi. :D

@M. Péter: Kösz a kiigazítást. Akkor már nem vagyok képben...Na mindegy, a lényeg, hogy hatvan-párezerért szerintem senki nem fog hazamenni, aki már egyszer kikerült valahogy.

montroyal ( CAN qc) 2016.08.22. 21:17:07

@Zoole[uk]: A jo kis argentin marhabol keszult steak-tol nincs is jobb a vilagon:)

most melyik marhara gondoltal ? akivel talalkozni fog vagy amelyik a tobb tizezer kozott van ..

montroyal ( CAN qc) 2016.08.22. 21:23:46

@Csodabogár: Nagyon ügyes és kitartó leányzó.

az elso képrol nekem is ez jutott eszembe ... de vajon + 30év/ kilo akkor is ilyen ugyes kitarto es sikeres lenne ..

igazabol a gyerekek es a 2. kep tette sympatikussa ... de le a kalappal tényleg ...

montroyal ( CAN qc) 2016.08.22. 21:38:47

@Shanarey: ehhez a témahoz Argentin valtozat aki nem ismeri erdemes megnezni a turistak elleni scamokat a vilagon ez Argentina de sok resze van meg ennek a sorozatnak .. Budapestet nem lattam de a pragai resz hasonlo lehet a videot kell nezni kicsit hosszu de jo ..
www.discoverbuenosaires.com/scam-city-buenos-aires

montroyal ( CAN qc) 2016.08.22. 21:40:05

@Zoole[uk]: de amikor a tanyéron csak 2 kis golyo van .. akkor a bika gyozott azon a héten ..

Shanarey 2016.08.22. 22:07:48

@montroyal ( CAN qc):

Megnézem.

S ha már itt vagy, miért is ajánlgat téged a facebook, nekem mint ismerőst?

montroyal ( CAN qc) 2016.08.22. 22:40:00

@Shanarey: hat igeen ezzel FB -kal vigyazni kell .. lehet egy kozos ismerosunk van akkor is szokott igy ajanlgatni ..

scandalstone 2016.08.22. 23:08:58

Ekkora lúzert. Argentínába kivándorolni. Az kb. Albánia szintje életszínvonalban.

Shanarey 2016.08.22. 23:27:57

@montroyal ( CAN qc):

Néha az a rémisztő, amikor tényleg olyan embereket ajánl akiket tényleg ismerek, bár sose kerestem őket a facebook-on.
Van is rengeteg ismerősöm a facebook-on. Pontosan 21.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.23. 00:19:21

@M. Péter: Ez egy nagyon régi urbanlegend és már legalább harminc éve folyamatosan hallom hogyha ugrik egy adósávot akkor kevesebbet kap. Ritka nagy baromság. Minden adósáv csak az alatta lévő adósáv feletti bevételre vonatkozik ahogy mondtad.
Ezt egyébként szinte lehetetlen kiírtani olyan makacsul tartja magát.

2016.08.23. 00:45:00

@scandalstone:

Erre most majdnem visszakérdeztem, de megnéztem a korábbi kommentjeidet.

Fater, keményen nyomod, nem is szabad másképp.

mojoking77 2016.08.23. 03:54:06

Hangulatos iras, egy igazi hataratkelotol, nekem kimondottan tanulsagos.
Par honapja lett volna egy ev BA, erre kint ulok Johannesburgban.... Kellemetlen.
Oda meg el kell jutnom amugy, ha mas nem, elhasznalom a merfoldjeimet ra. Kiulok az Avenida 9 de Julio egyik utcafrontos barjaba, megiszok egy uveg jofajta vorosbort, es nezem a tangotancosokat zarasig.
Utana hazajovok, es meglesz az utolso igazi pipa is a terkepen
(Az Antartiszrol mar letettem)

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2016.08.23. 16:58:06

Az ember ugyan azért nem megy vissza, amiért annak idején nem akart kijönni. Van egy lakása, , igy úgy berendezve. Vannak barátai , ismeri a környéket, tudja hová kell menni ha baja van, kit kell felhívni ha elveszett a kulcsa. Itt van az orvosa, a fodrásza, a családja.
Otthon meg már nem ismersz senkit, nem tudod mi mennyibe kerül, fogalmad sincs hogy annyiért az sok vagy kevés, mindent átszámolsz euróba.Vannak dolgok aminek magyarul már nevét sem tudom. Abba a 8-10 évvel ezelőtti korba már nem tudsz vissza menni, ez a mostani meg már idegen.

DieNanny CH 2016.08.23. 19:51:03

@Neked ugatok nem a házat őrzöm:

Augusztus 20-át abban a magyar kisvárosban ünnepeltem, ahova 13 éve elköltöztünk. Nézelődtem, és rájöttem, itt, ebben a svájci faluban több embert ismerek és többen is ismernek engem, mint "otthon", Mo-on... Pedig itt csak 4,5 éve lakom...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása