oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. július 25. 06:43,  Magyar férfiak külföldi párral 62 komment

2016. július 25. 06:43 Határátkelő

Magyar férfiak külföldi párral

Több szempontból is izgalmas szárnypróbálgatásnak lehettek ma szemtanúi, ugyanis a Határátkelő történetében még nem fordult elő az a páros interjúforma (már ha ez a megfelelő meghatározás rá), amit most olvashattok. Másrészt a kérdéseket ezúttal nem én, hanem a Frankfurti mesék blog szerzője, Gabuschka tette fel. Érdekes együttműködésről van tehát szó, reményeim szerint sikeres is lesz. És akkor e hosszúra nyúló bevezetésben azért a témáról is legyen szó: akik rendszeresen követik a blogot, talán emlékeznek a vegyespárosokról szóló sorozatra, aminek részeként több történetet is olvashattatok itt arról, miként tudnak a különböző kultúrában felnevelkedett emberek együtt élni, milyen szépségeket és néha nehézségeket hoz magával egy ilyen párkapcsolat. Innen átadom a szót Gabushckának, aki külföldi párokkal élő magyar férfiakat kérdezett.

Neked is külföldi a párod? Te is vegyesházasságban kapcsolatban élsz? Szívesen megírnád a történetetek? Ne habozz, tedd azt, és küldd el a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

mate.jpgMáté és párja

„Az első részben Máté, aki Angliában él lengyel barátnőjével és Gergő, aki toszkán párjával osztja meg az életét, mesél nekünk a mindennapjaikról és számolnak be a két kultúra közötti meglepő hasonlóságokról és különbségekről. Három kérdés és (kétszer) három válasz következik.

1. Mesélj kicsit magatokról, hogy jobban megismerhessünk!

Máté:

Több mint öt éve érkeztem Angliába. Sok sorstársammal ellentétben nem tervezgettem hosszan a kiköltözést, egy hirtelen jött lehetőséggel éltem annak idején.

Fél év dél-afrikai tartózkodás után (önkéntes munka) két hónapon át nem találtam Budapesten munkát, így próba szerencse alapon egy kétkörös interjú után Anglia egyik szórakoztató- és szállodaközpontjában találtam magamat. Az eredetileg tervezett egy évből itt maradás lett, és ez részben Gosiának, a lengyel páromnak is köszönhető, akivel több, mint négy éve vagyunk együtt.

Az évek során volt több munkahelyem, egyszer másik városba is költöztünk itt Anglián belül. Mindig feljebb és feljebb a ranglétrán, ahogy mondani szokás. Voltam hotelben technikai kisegítő, voltam pincér, majd adminisztrációs munkatárs egy irodában, most pedig egy országos méretű karitatív szervezet 400 központjának egyikét irányítom valakivel karöltve. Párom 7 évvel fiatalabb nálam, ő most fejezi be az egyetemet francia-olasz szakon.

Lényegében az első munkahelyemen ismerkedtünk meg, pontosabban egy vacsorán, ugyanis az ottani társasággal többször mentünk a helyi pubba steak-et enni egy-egy szabad este, akár 10-15-en is. Magyarok, lengyelek, litvánok, észtek, és néhány angol. (Az ezt követő munkahelyeimen kizárólag angolok közt dolgoztam és dolgozom.)

Párommal tehát az első évben együtt éltünk, az utóbbi 3 évben viszont viszonylag sokat vagyunk külön a tanulmányai miatt. Hol Franciaországban, hol Olaszországban látogattam meg (ösztöndíjas félévek), de sokat voltunk együtt Magyarországon és Lengyelországban is, természetesen az együtt töltött angliai hónapok mellett. A tanulmányait szerencsére hamarosan befejezi, így ismét végleg ide fog tudni költözni.

Gosia amúgy Lengyelország északi részéről származik, így az ő révén ismerhettem meg például a Balti-tengert, ami nem egy tipikus turisztikai célpontja a magyaroknak.

Gergő:

Én 2004-ben költöztem ki Olaszországba, Toszkánába, egy, ill. max. két évre… csak közben annyira megszerettem az itteni életet, hogy itt maradtam. A párommal 6 éve ismerkedtünk meg Firenzében egy szórakozóhelyen, és ha valaki hisz a véletlenben, tudja be annak a találkozást - bárki, bármi is hozott minket össze, hálás vagyok érte.

Azt akartam írni, hogy ő olasz. De nem. Ő toszkán. Azzal az egészséges, bár néha érthetetlen, és sokszor vicces, nemzedékek óta beléjük ivódott lokálpatriotizmussal, ami saját városukhoz, régiójukhoz köti őket.

Livorno a világ közepe, és már a többi toszkán város sem az igazi, persze, még mindig jobb, mint a többi olasz, de nem (!) toszkán város. A világ többi része meg nem létezik.

De vissza hozzánk: gondolom, mint mindenki mással, nálunk is sok-sok beszélgetéssel kezdődött, és elég hamar, kb. 5 hónappal később össze is költöztünk, és azóta együtt élünk.

2. Fel tudsz idézni olyan (vicces, bosszantó, meghökkentő, stb.) helyzetet, amely a különböző származásotok miatt alakult ki? Amikor igazán nyilvánvalóvá vált számodra, hogy nem egy országból származtok?

Máté:

A mi esetünkben a különbözőségek helyett inkább a hasonlóságok azok, amik időről-időre feltűnnek. Ahogy Magyarország, Lengyelország is Kelet-Európa része, ráadásul köztudottan hasonló a történelmünk is. Mondhatjuk, hogy építjük és erősítjük a két ország barátságát. :)

A nyelv

Több interneten fellelhető statisztika is a lengyelt és a magyart említi a két legnehezebben megtanulható nyelvként, de őszintén szólva eddig nem is nagyon törtük magunkat, hogy fejlődjünk egymás anyanyelvében. Angolul jól beszélünk mindketten, nincs, amit ne tudnánk megbeszélni.

Az első pár évben nagyon szórakoztató volt váratlanul hasonló szavakba botlani a lengyel és a magyar nyelvben úgymint káposzta - kapusta , kolbász - kiełbasa , galamb - gołąb, kulcs -klucz, posta - poczta, ecet - ocet, olaj -olej, stb.

A konyha

A két nemzet konyhája is rejt néhány meglepő hasonlóságot. Sok a káposztás, kolbászos étel, ami a magyar gyomorhoz sokkal közelebb áll, mint az egyszerűen fűszerezett angol konyha.

Még lángoshoz hasonló ételük is van, amit úgy hívnak: pasztecik. Ez tulajdonképpen lángostészta ugyanúgy olajban kisütve, csak egy kis hengert gyúrnak belőle, amit megtöltenek különféle dolgokkal, úgymint káposzta, gomba, sajt, darált hús, stb.

A nyelvet, a történelmet és a konyhát leszámítva a közhangulat és a mindennapos anyagi problémák is nagyon hasonlóak a két országban. Ott is sok a búvalbélelt ember a tömegközlekedési eszközökön, és tőlük is rengeteg fiatal ment el külföldre egy jobb élet reményében. (Angliában például az angolok után a lengyel a legnagyobb népcsoport, ahogy ezzel a blog legtöbb olvasója valószínűleg tisztában is van.)

Az egyértelmű különbségeken kívül tehát semmi rendkívüliről nem tudok beszámolni, a hasonlóságok viszont annál meglepőbbek voltak, méghozzá pozitív értelemben.

Gergő:

Hogy nem azonos a nyelvünk, kultúránk, származásunk, az naponta és sok-sok apró dologban megmutatkozik, a legtöbbre már fel sem figyelünk (próbálok legalábbis… például nem tudunk olyan operaelőadásra menni, amit ne tudna fejből dúdolni, rosszabb esetben szöveggel együtt).

De azért vannak pillanatok, amikor a csodálkozás helyét a bosszankodás vagy értetlenség veszi át. Ami az elején is szembetűnő volt, és még most is megmutatkozik (a leghalványabb remény nélkül, hogy valaha is bármelyikünk a másikhoz közeledjen), az a pontosság, a konyha és a hangerő… (Sajnos, nem sorolhatom ide a vezetést, ugyanis itt szereztem jogosítványt…)

Akiben vannak olaszokkal kapcsolatos sztereotípiák, mielőtt tovább olvasna, bátran vegye őket elő, segítségére lesznek.

A pontosság

Mindig mindenki mindenhonnan késik. Amikor Rómában éltem, és reggelente az egyetemre siettem, az első hetekben pánikoltam és értetlenkedtem, miért nem jönnek a buszok. Aztán jöttek, két-három is, persze azonos számmal, mind együtt, mert így a végállomásokon a sofőrök tudtak beszélgetni. A barátság fontos az olaszoknál…

Még ma is, ha valahová meghívást kapunk, bosszankodom, miért nem tudnak például 9 órára meghívni. Miért kell 9 körülre – „verso le 9”?! És ha már „9 körülre” ott kell lennünk, miért vagyunk 9 előtt pár perccel még otthon?? És amikor - nekem szégyenteljes - késéssel megérkezünk, miért vagyunk még így is az elsők? Nem egyszerűbb, ha megbeszéljük, hogy mindenki fél 10-re jön?!

A konyha

A másik nagy különbség a konyha. Azt vettem észre magunkon, hogy ami nem közös, abban szívesen hagyatkozunk a másikra. Eszem ágában sem lenne megmondani neki, hogyan készítse el a kagylós spagettit - inkább én tanultam meg tőle.

Ahogy ő sem szól bele abba, hogyan készítem a kacsasültet párolt káposztával - inkább ő is megfigyel. Talán csak a gyümölcslevesbe szól bele annyiban, hogy nem a főétel előtt, hanem utána eszi, desszertként.

Amikor viszont közös ételek kerülnek sorra… Töltött káposzta (igen, nekik is van) - nekem csakis savanyúkáposztából. Ő csak kelből. Nekem paradicsom nem, tejföl igen. Neki a paradicsom az étel lelke, a tejföl egy borzalom (olaszul „panna acida”, savanyú tejszín – „barbárok vagytok, mi, ami megsavanyodik, kidobjuk” mondják ők, akik narancs- és citromhéjat tesznek a disznósajtba).

A legelején a kifőtt tésztát leöblítettem hideg vízzel (ki eszi forrón a mákostésztát). Erre ő kidobta. Hat év alatt egyetlen egyszer sem tudtam rávenni, hogy megkóstolja a mákos-, vagy diós- vagy kakaóstésztát… Neki a tészta hidegen és édesen elképzelhetetlen.

Ahogy én hozzá sem nyúlok az édes, mazsolás véreshurkájukhoz. Azt pedig csak megemlítem, hogy 3-4 óra után, még mindig az asztalnál, felváltva kerülget a gutaütés, és öl meg az unalom.

A hangerő

És végül a hangerő. Nem tudom, hogy lehetne ezt finoman körülírni: ordibálnak. Az első hónapokban (nem igazán értettem még a nyelvet) azt hittem a buszon, hogy bármelyik pillanatban tömegverekedés tör ki - pedig csak lelkesen egyetértettek valamiben, vagy útba igazítottak valakit. Simán elbeszélgetnek egy forgalmas út két oldaláról. Vagy a negyedik emeletről le az utcára. Vagy egymás mellett, autók között szlalomozó két kismotorról.

Olaszország színekből, illatokból és főleg hangokból áll. A magyarázat, amit a párom ad: „rendes emberek vagyunk, nincs mit rejtegetnünk”. A hangerő, egymás megérintése, a másik személyes terébe való belépés mind-mind olyan dolog, amit nem szoktam meg, és néha kifejezetten zavar, de sajnos ezzel együtt otthon nem nagyon szoktam, nem nagyon szokhattam hozzá az azonnali kapcsolatteremtő készséghez, empátiához, valamiben „részt-vevéshez” sem.

3. Hogy sikerült beilleszkednetek az új otthonotokban? Szeretnétek ott letelepedni?

Máté:

Mivel kettőnk közös nyelve az angol, és mindketten úgy gondoljuk, hogy jelenleg Angliában jobban tudunk boldogulni, pillanatnyilag itt tervezzük a közös életünk. Jövőre letehetem az állampolgársági vizsgát, ami egy következő lépés a társadalomba való beilleszkedés terén.

A kelet-európai viszonyokkal ellentétben (tisztelet a kivételnek) élvezzük, hogy az utcán a legtöbb ember közvetlen és mosolyog. Minden egyes hivatalban, boltban, étteremben kedvesek és segítőkészek az alkalmazottak. (Elvétve persze akad kivétel itt is, de egyáltalán nem jellemző.)

Eddigi összes munkahelyünkön támogatóak, elfogadóak voltak a kollégák és a főnökök, lehet fejlődni, előrelépni. A munka pedig anyagilag is meg van becsülve, nem csak szóban. Nem okoz megoldhatatlan gondot, ha új laptopot kell venni, és nem kell spórolni egy évet egy mallorcai nyaralásra. Tehát köszönjük, jólérezzük magunkat.

Hosszabb távon nem tartjuk kizártnak a másik országba való költözést, de jelenleg nincs tervben. Svédország merült fel, mivel párom egyik nővére oda ment férjhez. Nyugdíjas éveinket pedig (feltéve ha lesznek) el tudjuk képzelni a Balaton partján egy kis házikóban. Sose láttam értelmét azonban egy-két évnél komolyabban előre tervezni, ezért ezek inkább csak ötlet és gondolat szintjén lévő elképzelések jelenleg.

A fiatalabb generáció szerintem egyre inkább európainak érzi magát, mintsem kizárólag egy nemzethez tartozónak. (Nem feledve a gyökereket.) Elég, ha Gosia és az én testvéreimet vesszük, párjaikkal együtt.

Van köztünk magyar, lengyel, svájci, svéd, olasz, angol, hat ország területén szétszórva. Csak egymás látogatása adna elég úticélt a következő pár év nyaralásaira.

Aki tehát Magyarországról olvassa ezt a bejegyzést, és tanakodik, hogy nekivágjon-e a külföldi munkavállalásnak, határozottan bíztatom. Nem lesz könnyű, dolgozni kell. De lesz miért dolgozni, és kinyílik a világ.

Gergő:

Az már biztosan kiderült, hogy Olaszországban élünk. És talán a beilleszkedés kérdésére is többé-kevésbé válaszoltam. Kicsit közhelyes leszek: vannak fura dolgok - viccesek vagy bosszantóak -, de hát ez Olaszország…

Az olaszok hangosak, de közvetlenek és barátságosak. A mákostésztát utálják, de isteni konyhájuk van. A buszok (és mindenki más) késnek, de a sok-sok napfény és a házadtól 5 perc sétára található tenger miatt ez már egy idő után nem érdekel.

Szeretek itt élni, és nem csodálkozom azon (de ezt neki ne mondjátok el!), hogy a páromnak esze ágában sincs innen elköltözni. Már csak azért sem, mert az anyukája - mamma! - itt lakik. De ez messzire vinne… ;)”

HÍRMONDÓ

Küszöbön a fordulat Brexit-ügyben

Az állítólagos megállapodás lényege az lenne, hogy az Egyesült Királyság ideiglenesen (egyes hírek szerint hét évig) korlátozhatná az uniós polgárok szabad mozgását a területén, cserében viszont garantálnia kellene a már ott élő európaiak jogait és nagyságrendjében fenn kellene tartania eddigi uniós befizetéseit. Az elképzelés részleteiről itt olvashatsz.

Nem lesz német bér a magyar munkásoknak

A jelek szerint elbukik az a javaslat, mely szerint a külföldön kiküldetésben dolgozóknak ugyanakkora bért kellene adni, mint az adott országban az ágazati megállapodás. Ez közel 70 ezer, jellemzően az osztrák és német építőiparban dolgozó magyart érinthet. Hogy pontosan miről is van szó, és ki buktathatja el a javaslatot, arról itt találsz további információkat.

Újraindítják az Európai Uniót?

Augusztus végén olasz-francia-német csúcs lesz, melyen gyakorlatilag újraindíthatják az Európai Uniót. A cél egy „új európai politikai paktum” kialakítása. „Európa fordulóponton áll, vagy változtatunk, vagy úgy fognak ránk tekinteni, mint a marslakókra. A Brexitnek hatalmas ébresztőnek kell lennie, 2017 döntő év lesz” – mondta a kezdeményező olasz kormányfő. Minden továbbiért ide kattints.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Olaszország Nagy-Britannia vegyespáros

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr338912078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.07.25. 08:00:05

Ma reggel volt 70 éve hogy a jenkik hidrogén bombával tönkretették a Bikini atollt.

Golf2 2016.07.25. 08:42:53

A fiatalabb generáció európainak érzi magát,a nemzet hátra maradt.A muszlimok másképp gondolják.

Csodabogár 2016.07.25. 10:35:39

Érdekes olvasni. Szemlátomást a lengyelek közelebb állnak hozzánk szokásaikban és temperamentumban mint az olaszok.
Én személy szerint nem tudtam volna így levetni és eldobni az anyanyelvemet és az ehhez kötödő kulturát, de talán ez ma már így van, bár az olasz hölgyről ez nem mondható el.

DorotkaB 2016.07.25. 10:52:29

Tetszett, szívesen olvastam volna még...

Az nekem is fura volt, amikor megtudtam, hogy a férjem gyerekkorában az Északi-tengerhez járt nyaralni a családjával (bár logikus, egy bizonyos szélességi fok felett az van közelebb). Kultúrsokk akkor lett belőle, amikor egyszer elvittek magukkal :)

Bal 2016.07.25. 11:19:32

@Golf2: mivan??? Arra a két vacak pár kilotonnás semmiségre gondolsz? Először is semmi közük sem volt ahhoz a technológiához, amit a népnyelv "hidrogénbombának" nevez, másrészt pár év múlva ezerszer akkorákat robbantottak ugyanott ...

Hari Seldon 2 2016.07.25. 11:55:55

Olaszország jó hely.- Nyaralni.
Én megőrülnék, ha nem tudnám megtervezni a dolgaimat.
Márpedig az olasz világban a tervezés eléggé nehéz.

macamuca [IHUN] 2016.07.25. 12:05:00

@Csodabogár:
???
Levetette és eldobta az anyanyelvét és a hozzá kötődő kultúrát???
Ezt miből szűrted le/mi alapján jutottál erre a következtetésre?
Egy másik nyelv és kultúra elfogadása ezt jelenti?, hogy akkor azt, amit születésétől tanult/megtapasztalt (nyelv+szokások=kulturális és szocializációs környezet), azt eldobja? Vagy ez a másik nemzetiségű pár választásának a következménye?
Eszembe jutott volt nagyfőnököm, aki finn létére magyar nőt vett feleségül, éltek Mo-on is, majd Finno-ban, az anyanyelvén kívül 4 nyelven beszél, közte magyarul, felesége és fia szintén többnyelvű. Ők is eldobták az anyanyelvüket+kultúrájukat azzal, hogy más nemzetiségű társat választottak, másik országban éltek hosszú évekig?
Eldobni valamit =kevesebbem lesz. Számomra egy új nyelv, szokásrendszer megismerése és használata gyarapodást jelent, több ismeretet, tudást, élményt. Plusz az új valami megismerése és használata nem jelenti azt, hogy a meglévő tudást, ismeretet kidobom, elfelejtem. Ezért nem értem, hogy hogyan lehet ilyen következtetésre jutni, szóval tényleg érdekelne.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.07.25. 12:27:05

@macamuca [IHUN]: +100, sajnos vagy nem sajnos, ezt mo-on kevesen értik. marad a félelem, majd konspiráció, végül az elzárkózás.

P.Elliot 2016.07.25. 12:39:05

@macamuca [IHUN]: En is ugy erzem hogy melle kaptam uj dolgokat! De mennyit! Azzal hogy elfogadtam es beepitettem az eletembe uj dolgokat szelesebb latokoru lettem, elfogadobb, vidamabb es boldogabb is, nem ragadtam le ugyanazoknal a dolgoknal mint amit megszoktam.
Persze csodabogar nem egeszen igy erti mint leirta szerintem.
Olaszorszagban tudnek elni, abban a zajos legkorban. Valoszinu hogy tobbszor szitkozodnek magamban mert en szeretem a rendet, a pontossagot, nem igazan szeretem ha allandoan a nyakamon lognak az emberek es a ricsajt csak modjaval de ott az eletnek van olyan hangulata hogy tudnam nagyon szeretni, valaha ott szerettunk volna maradni egesz eletunkben de nem engedtek munkat vallalni meg letelepedest sem.
Es most megyek uszni amig meg meg nem gondolom magamat
,/ a meggondolas a meg otthoni gyokerek hogy annyi dolgom lenne ma minek vesztegetnem az idom sportra/, mert ez is hozzajott a kulfoldtol kapott eletszemlelethez hogy ne nezd hogy hany eves vagy, irany sportolni valamit, ne sajnald ra az idot, az edzoteremben latni sok-sok oreget, 80-90-en felul nemelyiket a tolokocsijabol emelik be a tornagepbe es ott emeltetik a karjukat, forgolodnak, mosolyognak olyan bocsanatkero keppel/ vajon miert?/ hogy itt vannak de a csalad vagy ok maguk ideparancsoltak oket az egeszsegesebb elet remenyeben....
Egyszer lattam egy szemelyi edzo hurcolt magaval vagy 40 percen at egy botladozo bacsit, geprol gepre, segitette, kiirta hogy mit csinal mikor es mennyit, ovatos tempoban, vegul leemelte az oreget a futogeprol ami csigalassusaggal ment es eltamogatta a medenceig. Mivel a futogepen voltam jol lattam az oreget amikor kijott es ment haza, azt hittem ossze fog esni de nem! Friss es biztos leptekkel ment a kijarat fele es azota ez a kep van elottem ha magyar gyokereimmel tetovazok hogy gyerunk, jot tesz,....

2016.07.25. 13:49:07

Nah, ez kamu. Közismert, hogy magyar férfiak ny-európában nem tudnak nőt szerezni maguknak.

(vicceltem)

Én és Énke 2016.07.25. 14:41:45

@P.Elliot:
"az edzoteremben latni sok-sok oreget, 80-90-en felul "

A szomszédom is járt egy ideig, aztán megúnta a gyakori, egyperces megemlékezéseket.
:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.07.25. 14:42:55

@P.Elliot: @macamuca [IHUN]: @Csodabogár: Embere válogatja. Van itt olyan ismerősöm, aki harminc év után továbbra is úgy él, mintha ki sem lépett volna a szülővárosából. Csak az a jó, ami régi, ami ismert.

@DorotkaB: A Balti öblöt kéretik nem fikázni :-) A Stockholm melletti partokon nem lehet egy tűt leejteni - és nem csak környezetvédelmi okokból. Tegnap Åland szigetén jártam, a közel harminc fokos meleg az árnyékból a tengervízbe kergette a nyaralókat.

Az Északi-sarkkör fölötti vizeket is huszonegynéhány fokosra melegíti az 24 órás napfény Lubickoltam már - mert úszásnak nem lehet nevezni - a Kiruna, sőt a Narvik melletti vizekben is. Legészakabbra a lazacáról híres Alta folyó kristálytiszta vízében mártottam meg magam. A horgásztársak eleinte bámultak, aztán követték a példát.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.07.25. 14:42:57

Ez a digó mindenhonnan elkésés kiborító lehet...Itt felénk se nagyon törik magukat a szolgáltatók, hogy idejében megérkezzenek, a vállalt határidőre, soxor már az is valami, ha legalább a nap stimmel...

Savanyú tejföl??? WTF? Valamit valaki benézhetett, a magyar tejföl nem savanyú.Az max a kefír lehet, arra én is aszondom, hogy a "tönkrement" fajta tejföl.
Azért ezt tisztázhatná a párocska...
:-)))))))

Meg kidobja a tésztát, vagy bármilyen kaját, amit főzök??
Csapnék is a seggére, hogy bepirosodna az tuti...
Ha nem ízlik, akkor néz rá, vagy rágja a küszöböt, de hogy kidobja?!?!

Nem lesz német bér magyar munkásoknak: Bróhaha, valaki egy nanomásodpercig is elhitte, hogy
lehet ebből valami?? :D

Gondolom, simán az van munkaadói oldalról, hogy örülj, paraszt, hogy nem 2 eurot kapsz, mint magyarban, hanem legalább 14,5-t.
A 25-höz meg határátkelni kell, mármint hogy letelepedni.
Ez van.Nem véletlen a félmillió-egymillió disszidens...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.07.25. 14:52:27

@Hobbiszakács: "Az Északi-sarkkör fölötti vizeket is huszonegynéhány fokosra melegíti az 24 órás napfény Lubickoltam már - mert úszásnak nem lehet nevezni - a Kiruna, sőt a Narvik melletti vizekben is. Legészakabbra a lazacáról híres Alta folyó kristálytiszta vízében mártottam meg magam. A horgásztársak eleinte bámultak, aztán követték a példát."

Haha, nem tudok eleget bólogatni...:D
Simán kiváló, huszon pár fokos vizekben csobbantam én is Norbottenben, a sarkkörnél is.De q jó is volt az... :-)
A tavak, folyók víze akkor is kiváló ha pálmafa helyett fenyőfa van a partján...
:-)))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.07.25. 14:57:08

@Én és Énke: ???

Milyen megemlékezések voltak ezek?

2016.07.25. 15:05:07

Ah, szoval nemcsak mindenlany, hanem nehany fiu is egy ilyen tudjukmi, hogy nem jo neki a jo magyar aru, bezzeg a kulfoldi.

Ja, most latom, @Th's child: megeloztel! :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.07.25. 15:05:43

@geegee: A legjobb pedig úszás után a tengerparti sziklán sütkérezni, és hátradőlve áfonyát szedegetni-eszegetni. :-)

A Finnországhoz tartozó, de autonóm és svéd nyelvű Åland szigete(i) a Balti öböl közepén, Stockholmtól kb. 150 kilométerre fekszik. (A másik két nagy, svéd sziget - Gotland és Öland - Stockholmtól délre fekszik.) Tegnap nagyon szép idő volt:

azhfoto.blogspot.se/

montroyal ( CAN qc) 2016.07.25. 15:37:34

@Th's child: magyar férfiak ny-európában nem tudnak nőt szerezni

nem igaz minden model kinezetu fiatal magyar pasi tud kulfoldi (nem helyi)not szerezni ...
en is vicceltem de ok a kivételek ..

Én és Énke 2016.07.25. 15:51:27

@geegee: Csendes megemlékezések...

:-))

betulapendula83 2016.07.25. 15:51:29

@montroyal ( CAN qc):
Ez nem a testi adottságoktól függ, hanem a nyelvtudás szintjétől.
(A nyelv alatt itt nem testrész értendő.)

montroyal ( CAN qc) 2016.07.25. 16:50:38

@betulapendula83: vagyis ,hogy fals dumaval megtudja gyozni a csajt .. de ha az lengyel vagy azsiai stb angliaban pl akkor konnyebb..
bar a testi adottsagok kozul a job hatso fenekresz a fontos .... ott van a pénztarca ...:-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.07.25. 17:05:45

Első ránézésre azt hittem, stockfotót látok, de szép pár...

Egyik legjobb barátnőm olasz. Elkésni sosem késik el, de hangosnak hangos és annyit beszél...! Az egyik legelegánsabb nő akit ismerek, kétlem hogy egyszer eléri az olasz mammák vaskosságát. A férje fehér dél-afrikai, magyar gyökerekkel

montroyal ( CAN qc) 2016.07.25. 17:06:21

@P.Elliot: egy szemelyi edzo hurcolt magaval vagy 40 percen at egy botladozo bacsit,

na ebbol a személyi edzo a lenyeg , a bacsi megtudja fizetni az edzo meg tole tudja lehuzni a pénzt... a tobbi a mar csak korites, blablabla , egeszseg, meg mozgas ... en szinte sajnaltam a hajon ezeket a szegeny oregeket, akiket az edzo huzogatott egyek geprol a masikra ( mert menni alig tudtak) es a kezukbe adta a fél kilos sulyt .. nem szakertoskodok, de valszeg csak fajdalom lett az eredmeny, meg a bankkartyajukon is fajt ..

Csodabogár 2016.07.25. 17:14:48

@macamuca [IHUN]: A te példád nyilván nem ugyanaz, mint amit ez a lengyel-magyar páros elmond. Nem megyek most vissza, igy emlékezetből valami olyasmi, hogy miután mindketten jól beszélünk angolul egyikünk se töri magát a másik anyanyelvével. Ha rosszul értelmeztem a szöveget, elnézést.

Csodabogár 2016.07.25. 17:25:01

@Hobbiszakács: Érdekes, hogy azt hiszitek, hogy én beleragadtam az ifjuságomkor megszokott dolgokba. Rettenetes lenne, ha vissza gondolok mi volt itt az én ifjuságomban.:-)
De komolyan nekem a svéd élet is ment, az más dolog, hogy a szocializmust svéd módra se szerettem. Németország ideális volt, de úgy alakult hogy férjhez mentem. Férj, akkor már svájci volt, tehát oda mentem. Semmi problémám nem volt. Igaz nem vártam, hogy engem nagyon szeressenek és én se szerettem őket úgy általában nagyon, de soha nem lógtam ki sehol a sorból. Ezen kívűl egyetlen szenvedélyem volt, az utazás, amit ki is életünk a férjemmel rendesen. Igaz Délamerika kimaradt, de engem akkor főleg Europa érdekelt. Azt hiszem a spanyol mentalitás igen hasonlít az olaszra. Mint nyugdíjas tudtam volna ott élni és mindig szivesen megyek vissza. Ázsia igen izgalmas de ott pl. nem szeretnék élni. Beszükült europai vagyok. Amerikától is a hideg ráz. Ezt mondhatom, mert voltam ott eleget. Kanada már kicsit más, Torontot kifejezetten szerettem.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.07.25. 18:14:56

@Csodabogár: Nem feltételeztem sem rosszat, sem jót :-) pláne ismeretlenül. Olyan esetről írtam - vagy akartam írni - amikor a határátlépő csak fizikailag teszi meg a nagy lépést, de a szokásain, az izlésén, szóval az életmódján nem változtat (sokat).

Apropó változtatás. Egy "Seinfeld" epizódusban Kramer nem tudja szó nélkül hagyni azt, hogy egy régi hölgyismerőse ugyanazt a frizurát hordja, mint fiatal(abb) korában. Adott a konfliktus, ami aztán vérkomoly sértődéshez vezet. Hova akartam kilyukadni... ja igen: Harminc éve utazom ugyanazon a vonalon egy hölggyel, aki a fiatalkorához passzoló frizuráját azóta sem változtatta meg. Ugyanaz a szín, a forma, a hossz. Szerintem része az identitásának, nem tudja megváltoztatni. Kramer esetéből okulva nem tettem szóvá a hasonló cipőben járó, középkorú kolleganőim előtt.

kardio1 2016.07.25. 18:17:56

@Hari Seldon 2: Akkor Dél-Franciaorszàgba se gyere, mert itt is latinos a tempo. Mondjuk itt csak "un quart d'heure" van, nem félora, mint Olaszorszàgban.

@macamuca [IHUN]: szerintem mindenki veszit azzal, ha egymàs nyelvét nem ismerik a pàr tagjai. Es nemcsak ôk ketten, hanem a gyerekeik is. Hasonlo helyzetû pàrt (lengyel-magyar) én is ismerek, akik Franciaorszàgban laknak, és a gyerekeik hàromnyelvûek. Ehhez képest, ha a szülôk csak angolul beszélnek egymàssal, meg a gyerekekkel Angliàban, azok csak angolul fognak tudni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.07.25. 18:19:50

@Hobbiszakács: Az áfonyával én spec könnyen vagyok, nem eszem el senki elől... :D

Gotlandra meg Álandra akarunk majd menni valamikor, Öland az túl délre van tőlünk.De majd egyszer azt is megnézzük.
Valamiért azt gondolom, hogy Áland egyben egy nagy adóparadicsom is, nem? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.07.25. 18:21:18

@Én és Énke: Akkor se értem...Na mindegy, majd a következőt biztosan... :D

DorotkaB 2016.07.25. 18:32:41

@Hobbiszakács: Nem is fikáztam én a Balti öblöt, Finnországban én is sokszor megmártóztam benne :) Az Északi-tengeren viszont, amikor ott voltam, 15-20 fokban (nappal) és üvöltő szélben sátoroztunk a tengerparton, annyit mondhatok, hogy nálam a fürdőruha sem került elő, nemhogy még úsztam volna (az egyébként medúzáktól hemzsegő vízben). A parton pulóver-viharkabát kombóban gyűjtögettem a kagylókat, míg az anyósom meg a férjem vígan lubickoltak :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.07.25. 18:39:29

@geegee: De igen.
Nézz be a Vikingline oldalára, és keresd a Rosella-t. (A busz a T-Centráltól Kapellskär-ig 50 SEK, a hajó igyenes, és ha 500 birodalmi tallérnál többre vásárolsz, akkor a következő alkalomkor ingyenes a busz is.)

Én és Énke 2016.07.25. 18:47:29

@geegee: Garantálom, hogy huszonnégy órán belül leesik a tantusz.
:-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.25. 19:08:13

Most én ezt nem értem. Mi vaaan? A magyarok kevesebbért dolgoznak mint a németek? Ez most hogy?

P.Elliot 2016.07.25. 19:26:37

@montroyal ( CAN qc): Nem lattam itt az edzoteremben olyan oreget akinek sulyt adtak volna a kezebe, ott a hajon nem alkalmazhattak valami nagy szakertoket. Viszont jol megdolgoztak oket, ha meggondolom, a talaj tornanal is ok emelgettek az oreg kezet-labat, aztan biztattak hogy csinalja o maga is. Biztosan elfaradt az oreg mert mondom, labat huzva ment a medencebe de utana olyan jo lepesekkel tavozott hogy csak neztem.
Igen, a szemelyi edzot meg kell fizetni, orankent biztos megvan 60 dollar, van hogy adnak ingyen is neha orakat hogy hatha raharap az illeto, de akinek nincs erre penze igazabol az is, eleg ha figyeli a teremben azokat akiknek van ra penze es utanozza.
En sosem fizetnek erte, pusztan azert mert nem szeretem ha eloirjak hogy mit csinaljak, csinalom amihez kedvem van.
A tornanak igenis van jelentosege, az uszasnak meg tobb, en uszni jarok foleg es bizony nagyon mozgekony vagyok.
Probaltal te felhuzni egy szuk hosszu farmert fellabon allva hogy hogy semmi kapaszkodo es le sem ulsz? Egy fiatal meg tudja csinalni de egy idosebb az nem. Amikor elkezdtem uszni pedig az volt vagy 5-6 eve nem tudtam megallni mert szuk volt a szara es meg nem is volt a borom megszaradva rendesen, nem akart rendesen belecsuszni a farmerbe az uszoda utan, ha nincs jo egyensulyerzeked a foldon talalod magadat ha egy labon ellensulyozol amig a masikra probalod felhuzni a masik szarat.
Ma simen megcsinalom, egyenesen allok mint a covek.
Nagyon hajlekony lettem, es ez a torna meg az uszas eredmenye.

SzZoole 2016.07.25. 19:29:13

Mi tortenik egy olasz emberel,ha lekötik kezét-lábát?
Megnémül

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.25. 19:46:31

@Zoole[uk]:
Miért van az olasz férfiaknak bajusza?
Mert az anyjukra akarnak hasonlítani.

SzZoole 2016.07.25. 19:52:39

@diggerdriver: tenyleg,vagy csak hulyeskedsz:)))

Csodabogár 2016.07.25. 19:52:49

@geegee: Mostanában már a svéd klíma se a régi. Mikor én ott éltem, volt, hogy nyáron havaseső esett Midsommarkor. Tudnék mutogatni fényképeket, ahol jól felöltözve és bebugyolálva eszünk kint. Víz akkoriban soha nem melegedett 16 fok fölé. Mostanában panaszkodnak a barátamim, hogy szürnyű hőség van náluk Stockholmban.

Csodabogár 2016.07.25. 19:57:50

@Hobbiszakács: Frizura változik meg az öltözködés is a divat szerint.
Természetesen minden országból rám ragadt valami szokás ahol éltem. De nem hinném, hogy az alap karakterem változott. Jómagam nem tartanám helyesnek, ha egy ország váltás megváltoztatná az emberek jellemét.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.07.25. 20:06:26

@DorotkaB: :-) Az a normális eset. Az idei nyár kivételesen jónak néz ki. Jó lenne, ha még tartana két-három hetet.

@P.Elliot:

"Biztosan elfaradt az oreg .... de utana olyan jo lepesekkel tavozott hogy csak neztem"

Erről jut eszembe: Ha van kedved nézz bele ebbe a klippbe: (26 másodperc)

www.youtube.com/watch?v=Mv667rF4S84

Az 1952-ben készült felvételen Martin Ljung komikus az öregség nyavalyáiról beszél. A 9:24 től 9:50-ig tartó rész elején azt mondja:

"Öreg vagyok, és gyenge. Régen meg tudtam csinálni például ezt... de ma már nem tudnám".

(A téglát a hóna alatt azért cipeli, mert nincs ereje eldobni.)

montroyal ( CAN qc) 2016.07.25. 23:11:44

@P.Elliot: na a nadragomat az agyon huzom fel égnek allo labakkal amin a nejem nevet mindig , amugy hajlekony voltam koszonhetoen a karatenak amit komoly szinten csinaltam Mo-on, de most mar nagyon bemerevedtem... de nem ott ahol kellene .. amugy sulyokat emelek de soha nem adnek penz szemelyi edzore .. nagyon tudatlannak kell lenni es soha nem sportolni hogy szukseg legyen ra .. de nem is azerrt van hanem hogy OK MEGTUDJAK fizetni azt ..

Leslie04 2016.07.25. 23:18:49

En szivesen olvastam volna a lanyok velemenyet is, hogy ok hogyan gondolkodnak a magyar parjukrol! :)

Herr Géza 2016.07.25. 23:19:13

@geegee: Mivel itt is előkerült, jelezném, hogy a magyar/német építőipari bérek enyhén szólva is hibásak: a magyar kiküldő cégekre még nemigen jellemző 12 eurónál több (szakmunkás) órabér kifizetése. Tény viszont, hogy a tisztességes magyar cégeknél ez elég nettó értendő, mivel a béradót és az eü. biztosítást a cég fizeti, a szállást is ő állja, plusz emellett jár az otthoni szakmai minimálbér is, amit az igazán jó cégek nem is számolnak bele az itt kifizetett órabérbe.
A német 25 eurós órabér viszont durván hülyeség. A segédmunkás minimálbér az építőiparban jelenleg 11,25 €, a szakmunkás minimálbér a 14,45 € (:D) és a legmagasabb bérkategória alja sem éri el a 25 eurót, az ugyanis most 21,93 €, de ez már a polír, brigádvezető, komoly gépkezelők "minimálbére". A 160x25=4.000 eurós havi bruttó fizu azért a német szakmunkásoknál is igen jó pénz, pláne az építőiparban.

P.Elliot 2016.07.25. 23:48:37

@montroyal ( CAN qc): Nemcsak azert mert meg tudjak fizetni hanem a csalad nem er ra esetleg a papaval maradni, leadjak az edzonek es erte mennek, ezt szamtalan esetben latom. Azt viszont nagyon jonak tartom hogy egyre tobb idos ember jar a tornatermekbe, a mienkben legalabb 40 %-a abbol all, ezek persze barmikor raernek, foleg delelott vannak ott.
A mienk jo edzohely,nagy sulyemelo resz, kickbox vagy minek hivjak is van, joga, vizitorna, meg kosarlabda palyaja is van , fali tenisz, bicikliterem edzovel, vagy 60 bicikli teker egyszerre kulonbozo sebessegben egyhelyben, ide fel kell iratkozni mert nincs mindig hely, nagyon nepszeru. Az aerobic terem is nagy, nagyon sokfajta tornagep, elotte a falon fennt tevekeszulekek hogy ne unatkozzal, kellemes halk modern zene,jo uszoda, szauna, hot tub...,
egyszer meg egy fodrasz is bekoltozott a cuccaival de hamar rajott hogy itt nem lesz biznisz, el is ment. van egy kis bufe is, bio cuccokkal, mindenfele gusztustalan / nekem/ italokkal.
Az epulet mellett van egy "egeszseges etterem" annak aki komolyan veszi a tornat, a fogyast, egyszer voltunk benne es a ferjem felhaborodva szemlelte a burgert amit rendelt, salata keverek volt hozza, kenyer nem, hehehe....vagy 3 eve volt ez de meg ma is emlegeti es szeles ivben keruli ki a helyet.

P.Elliot 2016.07.25. 23:50:36

@montroyal ( CAN qc): Ha ujra laza izmokat akarsz akkor menj uszni, annal jobban semmi nem mozgat meg minden apro kis izmot a testben..

P.Elliot 2016.07.25. 23:52:17

@Leslie04: Biztosan nekik is lenne mit mondaniuk.

P.Elliot 2016.07.25. 23:53:17

@Hobbiszakács: Jopofa, kar hogy nem ertem, az a tegla nagyon jo, hehehe...

montroyal ( CAN qc) 2016.07.26. 03:07:21

@P.Elliot: sajnos az en izmaimat egy nagyon csunya dolog mozgatja ... ugy hivjak munka , fizikai munka .. de jo az uszas, 15 eves koromban kajakoztam es telen 30 hoszt kellett uszni, gyorsan leusztuk es orakig okorkodtunk, verekedtunk, lovacskaztunk a vizben ... ma ha 4 hoszt leuszok ugy kell kimenteni a vizbol...

a hajon en is jartam a gymbe es nem ertette a felesegem ,hogy az mero veletlen, hogy pont akkor amikor a tancosnok is ott nyujtogattak izmaikat ..

Golf2 2016.07.26. 06:14:02

@montroyal ( CAN qc): "a táncosnők..."akkor az nem jó hely a lazításra,inkább a merevedési.

tanato 2016.07.26. 07:14:04

@Leslie04: Persze,de ők nem beszélni a magyart,max Google fordítóval tudtuk volna olvasni.

tanato 2016.07.26. 07:40:55

@Leslie04: Persze nem is ez a lényeg,hanem az hogy nem kell feltétlenül lánynak lenni ahhoz hogy kint dolgozva párt találjon egy magyar vagy bármely más káeurópai fiatal.

svédnyugger 2016.07.26. 11:05:26

@geegee:
Egyperces némasággal szoktak megemlékezni az elhunyt klubtársról.

tyberius 2016.07.26. 11:29:07

@Th's child: Mondjuk Gergő egy szóval sem említette, hogy a párja nő lenne :)

2016.07.26. 13:15:42

@Golf2: osztom, en is 10 eve vagyok kulfoldon (orulet hogy megy az ido) es nagyjabol annyira erdekel az ohazam mint egy palma a sarokban...Indexrol kovetem alkalmankent a "hireket" felmegyek nevetni a 444 kommentszekciojaba es ennyi. Alkalmankent kovetem a befogado orszag hireit, es ennyi.

Regen ezt hivtak kozmopolitanak, ma nemtom mi a neve.

Egyebkent 2 honapja levagtam magam a netrol teljesen. S azt vettem eszre, hogy semmi sem valtozott olyan erdemben, hogy nem lett roszabb :) Sot, igazabol kurvajo, hogy kiszelektaltam a felesleges dolgokat igy az eletembol...

zongora 2016.07.26. 13:51:36

Kedves Gergő, igazán üdítő élmény volt olvasni a beszámolódat. Akárhányszor jártam Itáliában (pl. a szicíliai sem olasz, kikérik maguknak ) én is hasonlókat tapasztaltam. :) De még valamit hozzá tennék, rendkívül segítőkészek és gondoskodók az idegenekkel. Húszévesen nekem is meglepő volt, hogy milyen otthonosan szólítanak meg, kérdezgetnek idegenek, hozzá teszem sokszor olyan fokú angol tudással, amivel egy magyar nem igen merne ( sajnos !) kommunikálni. Talán ettől éreztem magam ott mindig jól, s nem pedig pl. a hollandoknál, ahol csak egyszer illik venni az ételből, ha megkínálnak. Ennél a fajta távolság tartásnál nekem sokkal jobban tetszik az olasz.

Krumpli Bogart 2016.07.26. 15:21:39

Gosia gyönyörű.

Fiatal koromban volt egy egynyári lengyel pasim. Szőke, kék szemű, 194 centis adonisz. Nagyon érződött a kapcsolatunkon, hogy a két nemzet közel áll egymáshoz, egy lengyel számomra nem idegen, csak messziről jött és nem magyarul beszél. Soha, senkivel nem tudtam olyan fesztelen egyetértésbe utálni a ruszkikat, mint vele.

Nekem olasz volt a nagymamám. Az olasz rokonokat ritkán láttam. Két dolog riasztott bennük: mosolyogva ordibáltak és közben kézzel lapogatták azt, akivel beszéltek. A jó ötvenes nagybácsim mindig paskolgatta a felesége fenekét, ölelgette a derekát és mindehhez hatalmas arany keresztet hordtak a nyakukban.
Eltartott egy darabig, amíg rájöttem, hogy ezek nagyon aranyos, kedves emberek.

Leslie04 2016.07.28. 06:26:38

@Krumpli Bogart: Igen, egyetertunk, hogy Gosia nagyon szep. Amikor Varson keresztul repkedek New York es Budapest kozott, a repulon is latni neha nagyon csinos es szep lengyel holgyeket! Egyebkent New York-ban a munkahelyemen volt egy lengyel kolleganom a korhazban, es nagyon kedveltuk egymast, az egyik leglelkiismeretesebb kollegam volt az osszes kozul!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.04. 21:18:14

@Én és Énke: Nem, még most se esett le, pedig eltelt vagy 10 nap...
Valszeg nem tudok valamit...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.04. 21:20:39

@Csodabogár: Haha, ha nem is midsommarkor, de pár éve havazott valborg utáni napon...Épp csak a természetnek felejtettek el szólni, hogy el lett égetve a tél.Manapság vannak 30 fokok is, igaz nem hetekig, csak pár napig..Amúgy meg huszon pár fok, oszt jónapot.De a tavak vize is felmelexik azért ennyire, szóval be lehet menni csobbanni.

svédnyugger 2016.08.05. 07:30:33

A sok tréningezô 80-90 évesek közül valaki.
Mondd mi a foglalkozásod? Csak nem az IT szektorban dolgozol?
Csak vicceltem :)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása