oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. július 13. 06:44,  Londonban, sej: Mit mondok majd először is? 98 komment

2016. július 13. 06:44 Határátkelő

Londonban, sej: Mit mondok majd először is?

A címben megfogalmazott kérdéssel alighanem minden határátkelő szembesült már, mielőtt Magyarországra utazott volna. Vajon mi számít dicsekvésnek, mi panaszkodásnak, ha valaki megkérdezi, nekivágjon-e, akkor arra mit feleljünk? Ezeket a kérdéseket is feszegeti Péter legújabb írása, amely a Londonban, sej… sorozat része, és amelyben előtte (az időrendet tartva) kicsit más témával, a londoni földalatti rendszerével foglalkozik. A sorozat eddig részeit itt találod.

Immár hagyomány így, nyaranta, hogy arra kérlek titeket, küldjetek nyaralós sztorikat, fotókat, esetleg videókat. Ne szakítsuk meg ezt idén sem, szóval várom, hogy megmutassátok, merre jártatok, mi érdekeset, szépet láttatok! A cím a megszokott hataratkeloKUKAChotmail.com!

london_tube.jpg

Május 12. Földalatti, földfeletti

A Piccadilly földalatti-vonal Park Royal állomásán ülök egy rozzant padon. Ez a westbound (nyugat felé haladó) vágányhoz tartozó peron – mert az irányokat égtájak szerint jelölik. Az aluljáró kijáratain sem az van, hogy ilyen és ilyen utca páratlan oldal, hanem mondjuk északi oldal.

Kellemes tavaszi szél fúj. Ebből kitalálható, hogy ez a földalatti ezen az állomáson éppen a föld felett megy (sőt: egy viszonylag magas töltésen). A londoni földalatti (underground; de leggyakrabban csak tube-nak, csőnek hívják) néhol kéregvasútként épp csak a föld alatt halad, néhol mélyebben, néhol pedig a föld felett.

Nem tudnám megmondani, hogy hány földalatti-vonal van, mert például a Piccadilly-vonal egyszer csak elágazik: egyik ága mifelénk jön, másik ága a Heathrow repülőtérre. No, most akkor ez valójában hány földalatti-vonal? A londoniak szerint egy.

Vagy a Bakerloo, amelyik nem ágazik el: jön észak felé, és hopp: a Queens Park-nál megszólal a hangszóró, hogy this train terminates here: ennek a vonatnak itt a végállomása. (Persze minden megállónál be is mondja, hogy ez egy Queens Park-i szerelvény.)

A másik vonat továbbmegy a Stonebridge Park-ig, a harmadik (ha nincs szerencsénk, akkor a negyedik-ötödik) pedig Wembley központját is eléri. Ez is egyetlen vonalnak számít, noha háromféle végállomása van.

Ráadásul nemcsak az útvonalakban lehet eltérés az elágazások miatt és nemcsak abban lehet eltérés, hogy az adott vonatnak melyik állomás a végállomása, hanem abban is, hogy valamennyi közbülső állomáson megáll-e.

Az expressz és fél-expressz (fast, semi-fast) járatok egyes állomásokat kihagynak: ezt persze egyértelműen jelzik a vagonban látható útvonal-térképen és megállónként be is mondják, hogy az adott járat minden állomáson megáll-e vagy sem.

A sokféleség egyik oka az, hogy az egész közlekedési hálózat folyamatosan, szervesen épül hosszú ideje. Sok évtizedes és modern megoldások keverednek, és mindennek, ami újonnan jön létre vagy változik, illeszkednie kell a korábbiakhoz. Ez nagy stílus-keveredést okoz és egyáltalán nem javítja az áttekinthetőséget.

A sokféleség másik oka a hatalmas méret, a nagy mennyiség. Ne felejtsük el, hogy London több mint 1500 km2, akkora, mintha Budapest északon Vácig, keleten Isaszegig, délen Ercsiig és nyugaton Bicskéig tartana. A város lakosságának a száma alig marad el Magyarországétól.

Ezt az óriási embertömeget kell utaztatni olyan városban, ahol nemcsak a közlekedés szerves fejlődésén és az utcák többségének viszonylag szűk voltán látszik meg, hogy ezt a várost nem rombolták le néha egy nemzedéknyi időn belül többször is, tehát nem kellett újból és újból újraépíteni: a város egész szerkezetén is látszik, hogy – egyes szűk körzeteket kivéve – nem tervezés, hanem a hosszú történelem alakította.

Az útvonalakhoz visszatérve: 11 földalatti-vonal van; ötnek haladja meg a hossza az 50 kilométert és csak kettőnek van kevesebb megállója, mint Budapest legtöbb megállóval rendelkező metróvonalának, kettőnek viszont több megállója van, mint Budapesten a kisföldalattinak és a három metróvonalnak együttvéve.

Aki Londonba jön, feltehetően nem kevés időt fog eltölteni a földalatti-térkép tanulmányozásával… amelyen egyébként 16 vonal van feltüntetve, mert különféle speciális járatokat is tartalmaz. Mindegyik vonalnak külön színe van: ez a szín látszik a tájékoztató táblákon, a vagonok oldalán, belsejében: még a kapaszkodókon is.

Megszámoltam a megállókat: egy honlapon 269 van belőlük, a földalatti térképén több mint 400 (de azon több sajátos vonal is van). Van hely, ahol két megálló van ugyanazon a néven, ha az két külön vonal megállója.

nagy-britannia_london_metroterkep_underground.jpg(A térkép sajnos nem nagyon olvasható, de ha rákattintasz, elvisz a részletes oldalra - Határátkelő)

Ezen kívül van a földfeletti, az overground. Itt nincs a vonalaknak neve, vannak viszont elágazások. Bocsánat: nem írok róla – nem ismerem ki magam benne… A földalattival számos helyen találkozik, át lehet szállni.

Az utas számára nincs különbség: ugyanazok a zónák, ugyanazok a viteldíjak, ugyanaz a be- és kiszállási folyamat. A zónák és viteldíjak rendszere azonban nem egyszerű: most akkor elhatároztam, hogy a legközelebbi bejegyzésben ezt fogom leírni.

Az átszállás nem mindig gyors: több percet is igénybe vehet. Eltévedni viszont szinte lehetetlen, mert a kanyargós földalatti folyosók is tele vannak felirattal. Ha pedig valaki nem tudja pontosan, hogy melyik égtáj felé menne (vagyis hogy mondjuk az eastbound vagy a westbound folyosóra forduljon), akkor sincs gond: nagy táblák sorolják fel, hogy az adott vonalnak az adott folyosón elérhető peronjáról melyik állomásokra megy a vonat.

A megállók hosszúak. Valójában ez a londoni tömegközlekedés logikája: a földalattival (kérem, hogy a továbbiakban ebbe a földfelettit is értsük bele) nagy távolságokat lehet megtenni viszonylag gyorsan; de a megállók közti távolság nagy.

Az „aprólékosabb” tömegközlekedés eszköze a busz, amelyiknek sűrűn vannak a megállói, és amelyik néha egy nagyobb bolt vagy egy mellékutcában lévő népszerűbb hely kedvéért is tesz egy-egy kitérőt.

A földalatti térképén külön jelzik, hogy melyek azok a megállók, amelyek a peronig akadálymentesítettek, és melyek azok, amelyek teljesen (tehát ahol nemcsak a vonatig lehet eljutni akadálymentesen, hanem fel- és leszállni is lehet). Nem mindegyik megálló ilyen. Van, hogy viszonylag nagyot kell lépni a peron és a vonat távolsága vagy szintkülönbsége miatt.

Aki nem ismerős az adott vonalon és esetleg kevésbé érti a hangosbemondót, jobb, ha a vonatsor első felének valamelyik vagonjába száll, mert vannak állomások, amelyek rövidek: ott a hosszú vonat hátsó ajtajai nem nyílnak ki, mert túlnyúlnak a peron végén.

Gyere és kövesd a Határátkelőt az Instagramon is, ahol sok érdekes kép és videó vár rád!

A vagonok kicsit… hogyan is mondjam… lelakottnak tűnnek. Amikor először jártam Londonban, még szabadott utazás közben dohányozni: máig emlékszem a plüss ülések kiégett lyukaira…

A tiltó felirat ellenére sokan teszik az ülésre a lábukat. Sokszor tapasztalok hangoskodást, a gyerekek rohangálnak, és senki nem törődik ezzel. Az utasok laza nyugalommal táplálkoznak, ordítva beszélgetnek-telefonálnak, sminkelnek, körmöt vágnak… Olyant még nem láttam, aki lábat áztatott volna a földalattin, de nem lepődnék meg.

Viszont kínosan ügyelnek arra, hogy egymás „privát szféráját” ne zavarják (a látványt és a hangerőt kivéve). Ha valaki úgy fog meg egy kapaszkodót, hogy véletlenül a kabátja ujja hozzáér a másik utashoz, félrekapja a kezét és bocsánatot kér.

Kivéve csúcsidőben, amikor durva tolakodással jár a fel- és leszállás. Sok állomáson ilyenkor külön ember áll a peronon, hangerősítővel „terelve” az utasokat. A csúcsidőt kivéve azonban biztosra vehető, hogy lesz ülőhelyünk.

nagy-britannia_london_overground_map.jpg(Kattints és ez is jobban látható lesz.)

(Ha ledobáljuk róla másvalaki otthagyott újságját, kiürült csipszeszacskóját, eldobott jégkrém-fapálcikáját, sőt: az ott elfogyasztott sültcsirke után maradt csontokat: komolyan mondom, mindezekkel találkoztam már.) Érdemes is leülni: nem ritka az egyórás utazás a városközpontból egy-egy nem is nagyon kieső megállóig.

A legtöbb megállóban bemondják és fényújságon ki is írják, hogy az adott vonat melyik vonalhoz tartozik, mi a végállomása és melyik állomás következik. Szinte nincs megálló, ahol fényújság ne jelezné, hogy a legközelebbi néhány földalatti vagy földfeletti melyik végállomás felé megy és hány perc múlva érkezik; és ahol hangosbemondó ne jelezné két perccel érkezés előtt, majd érkezéskor is, hogy melyik vonal melyik végállomás felé haladó járata közeledik. (Azért láttam megállót, ahol se fényújság, se hangosbemondó nincs: ott a várakozók figyelik, hogy mi van kiírva az érkező vonat elejére, oldalára.)

Gyakori a sztrájk, de napokkal előbb nagy plakátszerű hirdetményekkel jelzik, hogy mikortól meddig melyik vonal melyik állomásai közt nem lesz forgalom.

Az érkezési időket viszont éppen úgy nem szabad komolyan venni, mint a busznál. A tízpercenkéntinek hirdetett járat talán 6, talán 18 perc múlva érkezik; esetleg közlik, hogy sajnálják, de késik.

(A Bakerloo egyszer negyven percet késett, mert két utas összeverekedett: rendőrt hívtak ésatöbbi – az intézkedésig pedig állt a forgalom és a későbbi állomásokon csak annyit lehetett tudni, hogy a fényújságon a delayed (késik) felirat világított.)

Viszont ha jön, akkor gyors. Nagyon ritka, hogy műszaki vagy más ok miatt várakozna. Az emberek viselkedése is más, mint a buszon: a fel- és leszállás tempós; azért is, mert nem vesz el időt a kártyahasználat, ugyanis a viteldíjat nem a felszálláskor, hanem az állomásra érkezéskor és távozáskor kell rendezni – de akkor erről a következő bejegyzésben.

Június 18. Mit mondok majd először is?

No, erre a posztomra aztán igazán sokféle hozzászólás várható: mindenfajta elképzelhető és elképzelhetetlen vélemény és mindegyiknek az ellenkezője is.

Mához egy hétre hazautazom (bár csak holnaphoz egy hétre fogok megérkezni). Ez az első hazautazásom majdnem tíz hónap után.

Mit mondok majd először is? Kedvest, szépet? Neki?

93 éves édesapámnak: persze. Csupa kedveset, csupa szépet… csupa megnyugtatót. Szót se arról például, ami a „Londonban, sej” sorozatban nemrég jelent meg „A tápláléklánc alján” alcímmel.

Hazudni nem fogok neki – de nem térek ki azokra a (meggyőződésem szerint csak átmeneti) zavarokra, amelyek nyugtalanná tehetnék, amelyek miatt aggódna. Ő melankolikus-kolerikus.

[Legutóbb az egyik hozzászóló az embereket „dobozokba soroló és velük úgy is bánó” stílusúnak, nagyképűnek és lenézőnek tartotta a többféle előszó-paródiát, amelyet a Hippokratész-féle négy alapvető személyiségtípus szórakoztató karikatúrájának szántam. Ha bárkit megbántottam vele, elnézését kérem. Köszönöm a másik hozzászólónak, aki belinkelte ezek meghatározását és a szangvinikus „vérmérséklet”, „temperamentum” jellemzését. Egyikük se járult hozzá a név vagy nick-név szerinti hivatkozáshoz, úgyhogy nem tehetem, de a hozzászólásuk a poszt után látható: a „nagyképű”, illetve a „szangvinikusok” szavakra rákeresve ezt a két hozzászólást találjuk.]

Szóval édesapámmal nem a problémákról fogok beszélgetni, mert melankolikus-kolerikus lévén heteken át emésztené magát egyes apró részeteken és mindenáron igyekezne okos jó tanácsokat adni – ami nagyszerű és szeretetreméltó és szívet melengető, csakhogy helyismeret híján aligha tud érdemben bármihez is hozzászólni.

Vele tehát nem a problémákról, megoldandó helyzetekről fogok beszélgetni. Örülök, hogy még láthatom, hogy egy estét vele tölthetek: „az élet nagy kérdéseiről” fogunk beszélgetni és ismét le fog nyűgözni a bölcsességével és derűjével.

De mit mondjak az egyetlen korombéli rokonomnak, unokahúgomnak, és mit mondjak a férjének, akik szintén nincsenek anyagi biztonságban? Valójában mindkettőjüket a munkahelyük megszűnése hozta nehéz, Magyarországon szinte megoldhatatlan helyzetbe. Mondjam nekik, hogy jöjjenek utánam?

Bár nálam fiatalabbak, az elmúlt pár évben egyiküknek stroke-ja volt, másikuknak gerincműtéte. Mondjam nekik, hogy a pékségben, ahol a múlt hetet végigdolgoztam, lenne az ő számukra is munka? Lehetetlenség.

Abban pedig nem tudok segíteni, hogy a saját szakterületeiken tudjanak itt boldogulni, pedig unokahúgom nyomdász szakmája, a férje sokoldalú szervezőkészsége, mindkettejük remek kommunikációs készsége itt is hasznosulhatna.

Mit mondjak a fiaimnak, akik a húszas éveik második felében vannak, sok korszerű dologhoz értenek (az informatika, a marketing és több más terület színvonalas tudnivalóihoz) és még angolul is elboldogulnának?

Tanácsoljam nekik, hogy hagyjanak ott mindent és mindenkit, kezdjenek a nulláról másutt, de gyorsan, mielőtt a 2018-as választások előtti feszültségben szükségállapot lép életbe Magyarországon?

Emlékszem 1981-ből, hogy Lengyelországban ez mennyire pillanatok alatt megtörtént – és akkor már késő a döntés. Én persze, a magam tapasztalatai alapján, „túl-aggódom” a dolgot és lelki szemeimmel már azt vizionálom, ahogyan a fiaimat (esetleg „katasztrófavédelem” ürügyén) besorozzák…

Mit mondjak a baráti társaság tagjainak, akik vacillálnak, de „egyelőre jól vannak”? Vannak, akik tanítványból igazán barátaim lettek. Egyikük közben férjhez ment: a kisfia nyáron lesz kétéves. Másikuk egyedülálló srác, aki különféle képzésekre jár egy időben.

Most megvannak: nem gond nélkül, de az állandó szülői háttér valamiféle biztonságot ad. Úgyhogy „még gondolkodnak”: Mit tegyek? Idézzem nekik a mondást, hogy a kútásást nem akkor kell elkezdeni, amikor már szomjas az ember?

Mit mondjak a többé-kevésbé korombéli barátaimnak, akik nyugdíjaskorban vagy annak közelében vannak? Drukkoljanak, hogy a nyugdíjrendszer nem omlik össze, amíg még élnek? (És ne hívjam fel a figyelmüket arra, hogy ez ugyanazt jelenti, mintha azt mondanám, hogy drukkoljanak, hogy sikerüljön meghalniuk a nyugdíjrendszer összeomlása előtt?

Még magamnak se tudok mit tanácsolni: külföldön már nem lesz számottevő nyugdíjam, mert annyi dolgozó évem már aligha van. Mit fogok tenni, ha már nem tudok tovább dolgozni? (Vagy neadjisten ha nem úgy képzelem az életemet, hogy a halálomig dolgozzak - sőt kicsivel tovább is, hogy a temetési költségeimet is megkeressem)?

Nem tudom, kinek mit mondjak; és ez rettenetes, akkor is, ha egyébként nyilvánvaló, hogy nem az én véleményem és tanácsom fogja eldönteni a sorsukat.

De azt se tudom, hogy mit meséljek nekik.

Ha jót mondok, az dicsekvés. Ha rosszat mondok, az panaszkodás.

Menjek az új cipőmben? Egy charity shop-ban vásároltam: ezek segélyszervezeti boltok, mint amilyenek például az Üdvhadsereg boltjai: adományként bevitt holmit árulnak. De Magyarországon az „angol kilós ruha” (ami ugye az, amit ezek a charity shop-ok már nem tesznek be a saját választékukba, hanem továbbküldenek) jó minőséget jelent…

Mondjam el, hogy milyen nehéz munkát végzek, mennyi bizonytalanságot élek át? Akkor azt felelik, hogy ezért kár volt külföldre mennem. (Volt, aki mondta már.)

Mondjam el, hogy milyen perspektívákat látok magam előtt? Amíg a lehetőségeimet nem tudom megragadni, addig ez olyan megfoghatatlan, mintha azt mondanám, hogy itt annyiféle lottószerű játék van: majd csak nyerek valamelyiken…

Vajon az ő szemükben már a „gazdag nyugati ismerős” vagyok, a napi húszezer forintos jövedelmemmel? Hogyan hangzik otthon, ha elmondom, hogy annak a minimálbéres jövedelemnek, amelyről beszélünk, Londonban a fele elmegy egy szerény társbérlet-lakhatásra és a közlekedésre, miközben az ügynökségen keresztüli munkavállalás még azt se garantálja, hogy a heti munkaidő felét végigdolgozhatja az ember? Márpedig a lakhatáson és a közlekedésen nemigen lehet spórolni…

Várja-e az a barátom, akivel egy esti sörözést beszéltem meg, hogy én lássam vendégül? Várja-e az, akit meglátogatok, hogy ajándékot vigyek a találkozásra? Ha megteszem, ez nem a „nyugatra szakadt hazánkfia” nagyképűsködése? Ha nem teszem meg, ez nem smucigság?

Kedves Olvasó!

Ezeket a bekezdéseket szándékosan írtam ilyen provokatív stílusban. Megtennétek-e, ha kérem, hogy hozzászólásokban leírjátok a ti gondolataitokat, jó vagy kevésbé jó tapasztalataitokat, akár tanácsaitokat az otthoni látogatásokról, az „otthoniakkal” való találkozásokról?

Aki megteszi, attól azt kérem még, hogy jelezze (ha valamelyik korábbi posztom hozzászólásában még nem jelezte), hogy a hozzászólására a későbbiekben hivatkozhatok-e és ha igen, akkor hogyan (névvel, nick-névvel stb.) tehetem.”

HÍRMONDÓ

Kik azok az euroárvák?

A Lengyelországban élő kilencmillió gyermekből 110-150 ezer euroárva, azaz olyan gyermek, akit külföldön dolgozó szülei helyett nagyszülei vagy más gondviselő nevel fel. Hogy miként élik meg ezt maguk a gyerekek, arról itt olvashatsz.

Elfogyhat Románia

Több mint 7 millió fővel is csökkenhet Románia népessége a következő évtizedekben. Most már nem az elvándorlás, hanem annak következményei okozzák a legnagyobb problémát a szomszéd országban. Ha érdekel, hogy mik ezek, és főleg mely réteg vándorol el, akkor ide kattints!

„Azt hittem, Skócia Anglia része”

A SkyNews indított egy nagyon érdekes sorozatot, aminek akár A Brexit arcai is lehetne a címe. Az első megszólaló a Hullban élő Vince, aki a kilépésre szavazott, mert szerinte „az ország a saját lábaira akar állni”. A vállalkozó férfi szerint cége „Európa miatt nem megy igazán”, ezért „jöjjenek vissza a brit cégek”. Ide kattintva tovább részleteket is megtudhatsz és megnézheted a videót is.

(Fotó: Szabó Péter - nem azonos a szerzővel - HÁ)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia Londonban sej

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr798883794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.07.13. 06:56:52

Komoly vakondhálózat lehet.Na mêg a szükségállapot hiányozna itthon...

szaszo71(D) 2016.07.13. 07:40:37

Őszintén bevallom, az első fele annyira nem érdekelt, de a második fele az egy valódi probléma. (Lehet, ha tényleg ANNYIRA fontos, hogy mi az emberek véleménye rólad. :) )
Az idős szülőnek persze nem érdemes az árnyoldalakat ecsetelni, ezzel egyetértek. Segíteni úgysem fog, annak meg, hogy aggódjon, semmi értelme.
A hozzád közelálló emberekkel azért gondolom, úgyis tartod a kapcsolatot, tehát kb. tudják, mi a helyzet.
Nekem az egyik érdekes élményem egy esküvőn volt, ahol ugye taláékozik az ember ritkán látott családtagokkal is. Ilyen ritkán látott rokonoknak én alapból nem sok mindent szoktam mesélni, pont a posztban leírt dilemma miatt. Azt mondom, ha kérdezik, hogy köszönöm, jól vagyunk, és éerdeklődök róluk. De az egyik rokon feltette a kérdést, mivel ő is tanár meg én is, meg a gyerekek suliba járnak, hogy mi TETSZIK nekem a német oktatásban. Elmondtam, hogy mi tetszik, fél óra múlva már hallottam, hogy én milyen nagyképű vagyok, leszólom Magyarországot. :)
Az ajándékokkal úgy vagyok, hogy valami apróságot, ami otthon nincs, azért mindenkinek viszek. Nem is várják el.
Egy román ismerősöm pl. azt mondta, hogy ő már ha hazamegy, nem látogat meg senkit a szülein kívül, mert mindenki azt várja, hogy vigyen nekik tonnaszám mosószert meg mindenfélét. Ő közli a családdal, hogy otthon van, aki kíváncsi rá, (nem az ajándékra), az látogassa meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.13. 08:00:04

Remek írás. A metró közönségéről nekem más a tapasztalatom. Amit leírt az tipikusan jellemző a buszok utasaira. A mtró hozzájuk képest a béke szigete.
Na de nem vagyunk egyformák attól még ez kiváló írás.
Amikor először hazamentem és beszélgettünk az otthoniakkal a legelső ami feltűnt hogy iszonyatos sok tévhit kering az itteni viszonyokról. Ez a mai napig így van.

Golf2 2016.07.13. 08:29:32

Mond azt apukádnak hogy úgy érzed jól döntöttél,és boldog lesz.A fiatalabbaknak meg el kell mondani hogy nem könnyű de van kilátás a jobbra.Jó poszt grat!

Din Serpahis 2016.07.13. 08:51:49

Egyszer kaptam egy levelet a magyar bankomtol, hogy az egykori chf hitelem utan visszajar nekem nemi penz. Pont otthon voltam, bementem alairni. Beszelgettem az ugyintezo csajjal, aztan valahogy szobakerult, hogy svajcban elek most. Kerdezi a no, hogy mit csinalok kinn. Mondom, egy bankban vagyok ITs. Itt egy pillanatra csend lett az irodaban, es ugy lattam a nok szemeben ezt a "hubaszki" csillanast. Es akarhogy is nezem, ez jo erzes :)

DieNanny CH 2016.07.13. 08:58:33

Kiskoromban nagyon modernnek és felemelőnek éreztem, mikor a metró a föld felett ment. Többek között ezért szerettem a BNV-re járni, ott a Pillangó utca már fent van.
Aztán Bécsben élve ilyesmit több ezerszer volt alkalmam átélni, sőt, mikor egy megállónál 2 vonal is találkozott, majd egyszerre indultak, egyik felfelé, másik lefelé - még most is borzongok a jó érzéstől.

Ja, és hogy mennyire nem voltam tisztában a vonat-metró fogalmakkal: A Vészhelyzetben egy szereplő megkérdezte a másikat: Mivel mész haza? - A másik: Vonattal!
Erre 2 perc múlva beszáll a föld alatt egy szerelvénybe...
Meg voltam róla győződve, hogy a fordítók hibáztak a szinkron készítésekor....

Na, jó, érzelmi ömlengésnek vége...

Ja, a poszt eleji fotóról: Nem tudom, ez véletlen-e, de ha londoni metróról látok képet, szinte mindig a Baker Street-nél készült... (Ha jól tudom ott lakott Scherlock Holmes. Mármint, nem a megállónál, hanem abban az utcában...)

szaszo71(D) 2016.07.13. 09:09:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Köszi, reggel óta azon gondolkozom, honnan ismerős a Baker-Street. :)

DieNanny CH 2016.07.13. 09:17:08

A poszt második fele tényleg valós "probléma". Persze, ez a szó kicsit erős, ha valaki tud egy másikat, ami találóbb, írja meg nyugodtan.

Nekem hatalmas a családom, 74 az unokatesók, nagybácsik, nagynénikkel.
És akkor még nem számoltam hozzá a szüleim unokatestvéreit, akikkel szintén jó kapcsolatban vagyunk, és nekik is vannak gyerekeik, unokáik...
A nagymamámnak én is csak a jó dolgokat mondtam el, szüleimmel szeretem a problémákat is megbeszélni, mert - főleg Apukám - nagyon sok téves információt tárol magában a Nyugatról, főleg Svájcról.
Távolabbi rokonokkal csak nagy vonalakban beszélek az itteni dolgokról. Aztán vannak a barátok, régi osztálytársak, akikkel szintén jól tudok beszélgetni még a problémákról is...

Hát, ez nálam így van...

Chamroe 2016.07.13. 09:18:42

Baker Street 221B - Conan Doyle összes Sherlock könyvét olvastam, imádtam őket :)

Herr Géza 2016.07.13. 09:28:56

Jó a poszt nagyon, még engem is megfogott a metró rendkívül részletes,,de mégsem túl elvont bemutatása.
A hazalátogatással kapcsolatban megfogalmazott problémákat meg érteni értem, de átérezni nem nagyon tudom. Nekem ez a problémakör valahogy kimaradt az életemből. Talán azért, mert az eredeti közegemből 18 évesen kiszakadva amolyan folyamatosan jövő-menő jelenséggé váltam a családi, rokoni, baráti társaságom számára.
Megpróbáltam soha semmire nem fölvágni (hogy sikerült-e, ők tudják...:D), nyilván volt sokminden, ami miatt irigyeltek, de olyan is, ami miatt én irigykedtem rájuk.
Így aztán sosem kellett a találkozásokra "rákészülnöm", tehát tanácsot adni sem tudok...

Pernilla 2016.07.13. 09:59:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Kiskoromban nagyon modernnek és felemelőnek éreztem, mikor a metró a föld felett ment. "

Huha. En a mai napig nem tudom feldolgozni, hogy hogy lehet valamit metronak nevezni, aminel a vonal fele a felszinen megy.
:)))

Csodabogár 2016.07.13. 10:13:35

Metro nekem unalmas volt.
A hazalátogatás probléma szerintem kicsit tul van ragozva. Én az őszinteség híve vagyok, mert mindig félek, hogy elfelejtem mit hazudtam. Igy inkább kerülöm a hazugságot.
Idős Apának a komoly nehézségeket nem emlegetném, inkább olyan megvagyok jól vagyok, alakulnak a dolgok. Ebben biztos van igazság is és nem nyugtalanitó.
Tanácsot senkinek nem adnék. Ha valaki határozottan és elszántan közölné, hogy ki akar menni, annak felajánlanám a segítséget, már amennyit tudok. Persze a nehézségekre is felhívnám a figyelmét. Durva tévhiteket igyekeznék eloszlatni. Magyarok ugyan sokszor mindent jobban tudnak az adott országról, mint aki ott él. Ezekkel nem érdemes vitatkozni.
Másokkal small talk a legegyszerübb. Akivel sörözöm azt meghívnám, ajándékot nem vinnék. Ma már mindent lehet itthon is kapni. Ha meghívnak valahova vigyél virágot és egy üveg bort és kész.

DieNanny CH 2016.07.13. 10:18:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Ja, és természetesen nem "Scherlock Holmes", hanem SHerlock Holmes.
:-)

Herr Géza 2016.07.13. 10:30:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Tényleg, hogy vagy ma Nanny bácsi ? :))))))))))))))

Ginix 2016.07.13. 10:47:52

a londoni metró engem anno lesokkolt a nagysága miatt is meg amiatt is, amit a posztoló írt, h lehetetlen eltévedni. engem ez annyira felvillanyozott, mert vidéki gyerekként jártam párszor pesten, de az a 3 vonal 20 éve még jóval kevésbé volt felhasználóbarát és aki nem pesti, annak nem mondd sokat, h ha a nyugatinál még fent ki van írva, h újpest felé v kőbénya felé, akkor a deák térre menve melyik irányba szálljak fel. persze lent fent volt a falon, ami ugye csak akkor látszott, ha nem állt ott szerelvény. ehhez képest a londoni metró....wow!

ez a hazameneteles probléma engem csak halványan érint, mert én nem ismerek olyanokat, akikről itt olyan sokan beszélnek, h rámszállnak a pénz miatt v ilyesmi. családdal, barátokkal skype sokszor van, tudnak mindent, amit otthon is tudnának, olyanokat meg nem, amiket otthon sem. a pénzből csak egyszer volt egy szájhúzás, mert egy barátomnak kérdezés nélkül kifizettem vmi piát, mert úgy gondoltam, h mikor ő dolgozott kint, akkor ő fizetett, most én, tehát én. aztán kiderült, h inkább pasi-nő probléma ez, szóval az egojának nem esett jól, h nő létemre fizetek ráadásul kérdezés nélkül, de elsimítottuk, gyerekkori barát, szóval nem lett negatív folyománya.
néha nem tudom, h szerencsés vagyok v ösztönösen jól választok, de még az igazán csóró barátaim sem akarnak kihasználni.

Ginix 2016.07.13. 10:48:34

mond egy d a 4. sorban.

firg_firg 2016.07.13. 10:49:08

A posztolo is edesapjahoz hasonloan aggodos fajta
- mit gondolnak az udvhadsereges ciporol: leszarni, aki raer ilyesmin aggodni annak tul sok energiaja van, vagy nincs neki de epp felesleges dolgokra pazarolja
- fizetni kell-e az ismeros soret? Nem. Aki meg elvarja azzal ne talalkozzon tobbett
- ajandek? Senkinek semmit. Lasd fentebb. Esetleg szuloknek. A huszadik ismeroshoz is ajandekkal menni eveken at felesleges teher. Most engem akarnak latni vagy az ajandek kell nekik? Lasd fentebb.
- a fiai kimenjenek-e? Huszas eveik masodik feleben? Akkor meg fiatalok. Mikor kezdjenek ujra ha nem most? Nekik most az a kerdes mi lesz veluk harminc-negyvenesen. Es megvan az az elonyuk hogy nem egyedul lennenek kint. Es te sem. Nem ok valasztottak hogy hova szulessenek de eldonthetik hol eljenek. Ez meg nagy dolog.
- ismerosok jovoje miatti aggodas: aki meg elvan szuloi hatterrel vagy csak ugy, azt nem kell gyozkodni, maguktol kell akarniuk. Mindenki a sajat kutatassa.

Herr Géza 2016.07.13. 10:53:04

@Pernilla: Haha, őspesti nagymamám soha nem fogadta el a "metró" elnevezést, ő mindig földalattinak hívta a metrót is. Nekem meg az volt ultravicces, hogy mivel az Őrs vezér tér mellett lakott, állandóan azt hallottam tőle, hogy beszállok a földalattiba, ami ugye ott pont a felszínen jár...

Golf2 2016.07.13. 11:36:36

@Ginix: 16.sor igazán csóró,az hajléktalan?

Golf2 2016.07.13. 11:38:58

@firg_firg: Mindenki a sajat kutatassa. És maga esik bele...

Ginix 2016.07.13. 11:47:03

@Golf2: nem, hanem végzettség nélküli, minimálbéren adóssággal, ilyesmi.

DieNanny CH 2016.07.13. 12:04:31

@Herr Géza: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Na, most már értem... Köszi neked is, meg Mucusnak is! :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.07.13. 12:35:53

Az atlagember tényleg észreveszi, látja, hogy milyen cipő van a másikon? Szerintem én csak akkorha 5 km a ssarka vagy rózsaszín villogó ledek vannak rajta :-)
Nem szoktam mesélni. Úgyse értené senki. Akik meg voltak kint a családból úgyis tudják.
Úgyis kaptam a sajnalatot mindig hogy idegen világ stb de én itthon is azóta is pont ugyanolyan idegen vagyok, ugyanúgy nulláról kezdve meg kellett szokni és tanulni egy rakás vadi új dolgot a mittomen gyerek orvostól kezdve a paypass ig.
Szóval ha valakinek úgyis megvan látatlanban s véleménye mindenről akkor minek erolkodjek?
Tavaly húsvétkor volt még egy olyan sztori amikor köz lekeny hangulatban meséltem volna a tevegelesrol India nyugati határán a sivatagban. Erre az illetőnek eszébe jutott hogy látott egy teve t az állatkertben és brlekezdett vmi izgalmas történetbe. Ritkán van h köpni nyelni nem tudok de ez történt.

jewel79bp 2016.07.13. 12:39:21

A metróról: London nem nekem való... Budapestiként elsőre világvárosba vágytam, aztán rájöttem, hogy engem annyira zavar a kosz és mocsok, hogy jobb nekem vidéken a friss levegőn. A tehénszar kevésbé zavar, mint a metró ragacsossága...
"Otthon": Ugyan évekbe telt, de nekem az hozott lelki békét és egyensúlyt, hogy nekem az otthon már visszavonhatatlanul itt van...
Az "otthoniakat" amúgy is jobban érdekli a saját sorsukról való panaszkodás, mint hogy én mit csinálok, úgyhogy hagyom őket beszélni. Anyám számára úgyis érthetelen, hogy két diplomával a zsebemben miért állatgondozóként találtam meg a hivatásomat.

Bredpitt Monika 2016.07.13. 12:51:51

Peter, imadlak.

Majd jovok meg.
jo nagyon hogy a te posztod van ma, mert nagyon felhuztam magam azon, hogy mar megint eltunt egy hozzaszolas az en multkori posztom utan, na de ezt majd kesobb, jobb ha meg higgadok

2016.07.13. 13:01:17

@Dragonlady (Bp, Hun):

"Tavaly húsvétkor volt még egy olyan sztori amikor köz lekeny hangulatban meséltem volna a tevegelesrol India nyugati határán a sivatagban. Erre az illetőnek eszébe jutott hogy látott egy teve t az állatkertben és brlekezdett vmi izgalmas történetbe. Ritkán van h köpni nyelni nem tudok de ez történt."

Uncle Charlie Syndrome. :D

Az egyébként milyen igaz, hogy kár mesélni, mert úgysem értené senki.

Én mindig próbálok mondani pár szót, jellemzően arról, hogy itt vagy ott milyen az alkohol, vagy hogy elég kerek-e a lányok feneke, meg részletesen be tudok számolni, hogy milyen budira menni (és ráadásul ezt tudom úgy csinálni, hogy kis nevetés is legyen), de hát ez a világ legfelszínesebb dolga, ugyebár.

Az ennél mélyebb dolgokról sok értelme nincs mesélni, mert nem értik, és nem is nagyon érdekli őket, mert nem éltek át hasonlót, és így nincs viszonyítási pontjuk.

Utazni egyébként szar, magányossá teszi az embert (ami engem pont nem zavar, de ettől még nem egy pozitív vonása neki).

Ginix 2016.07.13. 13:28:34

@jewel79bp: úúúú, milyen állatok? állatkert? v mezőgazdaság? mindenhogy irigykedem. egy irodában kuksolok, miközben tanár vagyok (itt csak akkor taníthatnék, ha vágnám a németet is, plusz már az elejétől kezdve kifelé áll a rúd, mennék már nagyon, szóval váltásban nem gondolkodom), de az álommelómra kolumbiában bukkantam rá: egy nyitott akvárium (v hogyhívják), ahol csak spanyolul mondnak el mindent a turistáknak; na oda kellenék én nagyon angoltanárnak! :) állatok és tanítás, hát ennél jobb kombót nem is tudnék elképzelni!

PannonBoy 2016.07.13. 13:36:45

Tetszett az írás. A metróról jó tapasztalataim vannak, a buszról meg még nincs nagyon tapasztalat.
Ezt a 2018-as választások előtti szükségállapotot viszont nem értem. Mit akar ez jelenteni?

Bal 2016.07.13. 13:39:41

A londoni metróhoz erősen hozzátartozik az olajos bűz, és a eszméletlen fullasztó hőség a mélyebb járatokon, amiknek nincsenek oldalablakai. Tömegben sokszor úgy éreztem, megfulladok, mindig igyekeztem a vagon végén levő kisablakhoz kerülni, hogy kapjak levegőt. Közben imádkoztam, hogy ne legyen üzemzavar, mert az ilyen harmincperces ácsorgásokban halálközeli állapotba kerül az ember, ahol mélyen átérzi a holokauszt-túlélők beszámolóit.

Nem, a londoni metró nem egy jó hely, legalábbis nem mindenhol.

jewel79bp 2016.07.13. 13:43:11

@Ginix: Kutya, macska, szamár. Plusz néha a legkülönfélébb 2-4-100 lábúak.... Állatmenhely :)

Ginix 2016.07.13. 14:00:59

@jewel79bp: hát ez olyan irigylésreméltó! egyrészt tök szívesen csinálnék ilyesmit, másrészt meg nemtom, mennyire bírnám lelkileg. az állatokért tutira megéri, olyan hálásak...nagyon klassz dolgot csinálsz!

DieNanny CH 2016.07.13. 14:20:57

@Bal:

Múlt pénteken utaztam egy svájci vonaton. Hiperszuper - már úgy értve, nagyon jó a szigetelése - sajnos. A légkondi ugyanis nem működött - és nincsenek lehúzható ablakai -, és hiába voltam két vagon csatlakozásánál - a harmonikásnál - sajnos egy darab lyuk nem volt rajta, ráadásul dugig volt a vonat is, szóval 35 percig álltam... Ja, mert késett is ráadásul.

Csodabogár 2016.07.13. 14:28:17

@Herr Géza: Nekem első nyugati uton a Londoni metro elég rettenetes volt. (1963!) A képet nézve, nagyon másként nézett ki. Emlékezetem szerint hosszu rosszul világított átjárókon át lehetett eljutni az egyikről a másikra, átszállás esetén. Emlékszem, sehol egy lélek és egyszer csak feltűnik egy nagy darab fekete takarító. Későbbi utjaimon már mindig volt pénzem taxira, max buszoztam. Soha többet nem utaztam Londonban metron. Mindig turista voltam.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.07.13. 14:51:36

Jó, alaposan megírt poszt.

Dubaiban az első osztályú vagont (gold) két részre osztották, az egyiken csak nők utazhatnak. És ha jól emlékszem, húsz-huszonöt évvel ezelőtt a párizsi metrón is volt első osztályú vagon. Bizony...

London2009 2016.07.13. 15:00:23

Be kell, hogy valljam, hogy idaig en teljesen meg voltam gyozodve, hogy Peter egy fiatal srac! Erre kiderul, hogy ket fia van! Mik vannak!
Nekem az a tapasztalatom, hogy teljesen mindegy mit mond az ember. Ugyis mindenki pontosan tudja, hogy az nem ugy van! Barmit is mondok, hogy nekem itt milyen az eletem, mindenki meg van mar evek ota gyozodve, hogy 1. oriasi szerencsem van 2. nekem konnyu, mert az uram angol 3. tele vagyunk penzzel. Ha barmit megis mondani mereszelnek, az nem ugy van mert 1.2.3.
Ugyhogy kar a gozert!

Csodabogár 2016.07.13. 16:47:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ejnye! Erősen züllik ez a Svájc.:-)

DieNanny CH 2016.07.13. 17:34:55

@Csodabogár:

Az új Gotthard -alagút miatt van ez az egész. Ugynis még előtte úgy 100 km-rel van egy hosszú egyvágányú szakasz, ahol mindig előreengedik a nemzetközi vonatokat. Szépen betervezték, hogy hú de jó lesz, kétszer annyi vonat mehet - aha, csakhogy ahol 1 nyomtáv van, az bekavar...

glorianna 2016.07.13. 18:06:22

Kiváló poszt, gratula :)

A hozzáfűznivalóm nagy részét megírta firg_firg a 2016.07.13. 10:49:08 - kommentjében.
Ajándékozáshoz annyit, hogy szülőknek-testvéreknek is inkább csak aprócska figyelmességet, másoknak valóban semmit.
A gyermekek eldöntik maguk, hogy mit akarnak - nekik érdemes mindenfélét elmondani, az segít(het) nekik a döntésben.

glorianna 2016.07.13. 18:07:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ezek szerint még Svájcban sem tökéletes a tervezés-szervezés :)

montroyal ( CAN qc) 2016.07.13. 18:59:12

mar nem jarok haza, de amig a szuleim éltek neha 2x évente ... a rokonaim tele vannak problemaval , a sajat vilagukban mozognak , nem is kivancsiak mi tortenik velem ,ezert nem is szoktam meselni
mikor mar csak hozzajuk tudtam menni, toluk mentem el magyar utazasi irodaval Dél-afrikaba , visszaterve meg se kerdeztek milyen volt, hogy volt , elmeselni meg nem is tudtam mert az o eletukrol szolt a beszelgetes, abba meg beleszolni nem tudok ..
amikor az orokolt hazammal terveik voltak(!) de én eladtam... sot nem kuldtem nekik gyosan 10-20 milliot, hogy kivaltsak a hiteluket , teljesen megszakadt a kapcsolat ... ja amit a kocsira adtam kolcson hogy legyen autom amikor Mo-on vagyok arrol lemondtam
mint a kocsirol is mert azt meg eladtak ...
szoval en nem mondok semmit .

blackhairlady 2016.07.13. 19:05:22

@London2009: Errol en most bizonyosodtam meg amikor anyukam temetese utan meghivtuk a rokonsagot a hazba es egy kis beszelgetesre. Annyi mindent megtudtam magamrol, hogy hogyan is elek amit meg magam sem tudtam:) Azt is tudtak, hogy az amerikaiak mind hulyek, es azert koverek mert a paradicsomot 3 ora alatt fel tudjak erlelni es azt eszik, es ez bizonyitott teny.
Viszont nem erdekelte oket a tenyek, sot akerdeseikre a valasz sem, mert midegyiknek a ferje, gyereke, akarkije mar kint dolgozik valahol es egymast felul licitalva bizonygattak hol jobb elni es ki a szerencsesebb. Itt kb huszonpar emberrol beszelunk minimum, na azt egy elmeny volt hallgatni tobb oran keresztul.

wuaaa 2016.07.13. 19:06:02

Húazannya... Theresának milyen csini (nem) lánc van a nyakában..

wien74 2016.07.13. 19:22:21

@London2009: Teljesen így van! Akkorát röhögtem, de attól még igaz!
Én leginkább csak akkor mesélek, ha kérdeznek.

blackhairlady 2016.07.13. 19:27:57

A poszt nagyon tetszett (szokas szerint :). En egyszer jartam Londonban, a lanyomnak egy hosszu hetvege volt a 18. szulinapi ajandeka. Csak metroval mentunk mindenhova, mivel igy sokkal tobb mindent meg tudtunk nezni. Eloszor megijedtem, aztan nagyon konnyen atlattuk a rendszert es egyszer sem tevedtunk el (ami nalunk nagy szo:)). Nekem tetszett.
Nekm mar nagyon nincs is senki akinek mondani kene valamit,a tesommal mindent megbeszelunk, azon kivul csak nagyon felszines, koszonom, nagyon jol vagyunk beszelgetesek vannak, eleg is ez.
A facebookon szokatm feltenni kepeket a houstoni kirandulasainkrol, amik kb olyanok mint egy pestinek elmenni a Magit szigetre vagy az allatkertbe. Erre az egyik falumbelei mit mond? Hu, nezegetem a kepeidet, latom jol megy ott nektek, allandoan utazgattok. Most erre mit lehet mondani?

SzZoole 2016.07.13. 19:34:11

@blackhairlady: hubameg,de szíp rokonaid vannak:(
Nekem a legduvabb az volt,amikor az egyik rokonom kitalalta,hogy fizzesem ki a lakashitelet es Ö aprankent vissza fizeti nekem.Hahaha.
A masik meg,hogy megkerdezik,hogy jo kint es beszelem-e a nyelvet...

Golf2 2016.07.13. 19:35:31

I was the future at once mondta Dávid és távozott.:)

blackhairlady 2016.07.13. 19:49:19

@Zoole[uk]: nem ismertem oket errol az oldalaikrol, de legalabb nincs leliismeretfurdalasom, hogy ritkan talalkozunk.

macamuca [IHUN] 2016.07.13. 20:21:38

@Zoole[uk]:
És jó kint?
Nyelvvel hogy állsz? Esetleg is haladsz vele?
:P
:)))))))))))))))))))

SzZoole 2016.07.13. 20:28:05

@blackhairlady: nekem sem lenne,ha nem egy kozeli hozzatartozomrol lenne szo:(

blackhairlady 2016.07.13. 21:01:21

@Zoole[uk]: hat igen. mondjuk hasonlo sztorim nekem is van, egy amolyan barat fele ugy gondolta, hogy en vagyok a bank, es ad par milliot kp-ban a tobbit meg 10 eves reszletben kifizetne, mert oneki annyira tetszik a hazam, szivesen megvenne.

SzZoole 2016.07.13. 21:08:04

@blackhairlady: hat igen,akinek ilyen rokonai/baratai vannak,azoknak mar nincs is szukseguk rosszakarokra:(

kardio1 2016.07.13. 21:24:47

Egy kicsi OFF Gallföldrôl
Ma komolyan elbeszélgettünk egy kollégàval ebéd közben, hogy fodràszmesterségre adjuk a fejünket:
A mai nagy hir, amirôl sokan beszéltek, az az, hogyFrançois Hollande, a francia elnök fodràsza csaknem 10.000 eurot keres havonta: Persze "szegénynek" az elnököt minden hivatalos ùtjàra is el kell kisérnie, mint magyaràztàk az elnök körébôl.Elnézve Hollande fejét, nem kell nagy tehetség ehhez a felelôsségteljes munkàhoz :(
Igaza volt a mùltkor Nannynak: egy jol megvàlasztott szakma jobb lehet, mint sok diploma :)
ON

M. Péter 2016.07.13. 21:32:12

@kardio1: Orbán kedvenc gázszerelőjének még jobban megy, mint Hollande fodrászának.

ocsi01 2016.07.13. 21:34:12

En elobb eltem meg a pofont, utana a dilemmat. Talan mondhatjuk hogy ifjonti hevvel, boldogan ujsagoltam az eletemet Facebookon az ismeroseimnek, mikozben 1 eves kulfoldi szakmai gyakorlatomat toltottem az USA-ban.
Arra mindig figyeltem, hogy mit osztok meg, de nem gondoltam elegge vegig, hogyan is nez ez ki a masik oldalrol.
Ha valami erdekes volt, megosztottam, had lassa mindenki akit erdekel odahaza. Megis csak ez a legegszerubb modja a meselesnek. ( Libak setalnak az uton, szep a naplemente, erdekesek a hazak, stb.)
Gyakornok voltam. Sokakkal egyutt. Jo volt a csapat, mindenben segitettuk egymast. Bejartuk a keleti partot, lattunk sok mindent. Es ami szep volt, azt posztoltuk. Penzunk az szukosen volt, de eleg volt.
Amit nem posztoltunk: "levezettunk 1000 merfoldet 5 sracok 1 kocsiban...", "5 en aludtunk a 2 francia agyas szobaban.", "A haz majdnem osszes butorat yard-sale -en vettuk", "Amikor elfogyott a penzunk, megoldottuk valahogy.", "Ket kezunket osszetettuk, hogy ne kelljen orvoshoz, plane nem fogorvoshoz menni."

Mert ugye minek panaszkodni... Ennek ugye az lett az eredmenye, hogy eleg sok feltekeny, irigy ember lett az ismerettsegi koromben... persze egyik sem mondta a szemembe, ezeket is csak ugy vissza hallja az ember.

Viszont nagymamam ( es sokan masok a kozvetlen csaladbol) nagyon orultek minden egyes megosztott kepnek, megosztott pillanatnak. Illetve a tudatnak, hogy biztonsagban vagyok.

kardio1 2016.07.13. 21:40:48

@M. Péter: egyrészt Magyarorszàg azért màs vilàg, màs hagyomànyokkal (Franciaorszàg mégiscsak a Liberté, Fraternité, Egalité orszàga a borzalmas francia forradalom ota), màsrészt ML nem a szakmàjàban dolgozik, ùgyhogy nem jo példa :)))

Mindenesetre a politikai osztàlyba vetett hitet, ami màr amùgy is csak nyomokban létezik errefelé, tovàbb rombolta ez az eset.

Bredpitt Monika 2016.07.13. 21:59:33

Péter. Olyan érzésem van , mintha lenne valami célod a sorozattal. Néha úgy érzem, hogy tükröt tartasz nekünk, néha meg azt, hogy azért írsz, hogy a végén rájöjjünk, fogadjuk el, hogy ahol éppen vagyunk az a jó hely, bárhol vagyunk is.

Láttam más is írta, hogy azt hitte rólad nagyon fiatal vagy. Én is amíg fel nem fedted a korod. Nagyon meglepődtem.

macamuca [IHUN] 2016.07.13. 22:06:08

@Zoole[uk]:
Igen, kezdem tanulni, hidd el (istenbizony+nagyeskü), érdemes! Utána már könnyebben boldogulsz.
Nem akarlak én zrikálni, sőt, segíteni szeretnék. Ennek jeléül íme, egy alaplecke:
hóvarjú
dzsinídebeg
kessbekk
Ha ez megy, szólj, írom a másodikat!
Napi 3 szó, és tényleg minőségi lesz a változás!
:P

SzZoole 2016.07.13. 22:10:29

@macamuca [IHUN]: de neked skótul kell meg tanulnod:)

"dzsinídebeg"
Erre nem bírok rájönni mi lehet:)

puhacica 2016.07.13. 22:15:47

tube: tegnap ki volt irva Golders Greenben, hogy az epp bent allo vonat a Charing X agon megy, nekem az kellett, a Leicester Square-re mentem. elindulunk, mikor is olvasom az infosavon, hogy a kovetkezo allomas Brent X, ami az ellenkezo irany. megkerdeztem hamar egy idosebb not a jobbomon, hogy tenyleg a nekem "rossz" iranyba megyunk? igen. kozben beertunk az alagutba (GG az elso foldfeletti allomas, ha az 1-es zonabol jovunk), vagyis tutira nem Brent X fele mentunk, de mondom, mit tudom en mit kavarnak mindig, a biztonsag kedveert megkerdeztem a balomon ulo oltonyos fazont is, hogy jo iranyba megyunk-e. igen. a mellette ulo fekete csaj is mondja, hogy a kovetkezo allomas Brent X. hat gondoltam, vagy en vagyok hulye, vagy mindenki mas, mire befutottunk Hampstead allomasra. mondom nekik, akkor csak jofele vagyunk arccal, mire mindharom boszen helyesel, hogy tenyleg, tenyleg. ulnek a vonaton es nem tudjak, merre mennek bzmeg! hihetetlen. ahogy az is, hogy az infosavon es a hangosban is folyamatosan a rossz info ment, az elmult masfel evben sose lattam ilyet, azert is voltam bizonytalan az elso pillanatban.

en amugy a metroterkepet meg se probalom megjegyezni, totalis lehetetlensegnek tartom.

@Zoole[uk]: az en rokonom tavaly, mikor eloszor hazamentunk, azt kerdezte, hogy mennyi a fizetesunk es mennyi a hamburger. :D es ezert kocsiba ultek es utaztak 80 km-t, mert mi nem mentunk, mivel tudtuk, hogy nem rank kivancsiak...

Bredpitt Monika 2016.07.13. 22:18:39

Londoni metró.
Fogalmam nem volt ezekről a villás elágazásokról.
Indultam a Heathrow ra 1997-ben, két és fél napot töltöttem Londonban és nem bírtam a várost magam mögött hagyni, ezért jó sokat vártam az indulással.

A gépem 17.10 kor indult Budapestre és én még a metrón voltam 16.45 kor. Ugyanis láttam én , hogy jön a szerelvény, de azt nem néztem hová tart, nekem egyértelmű volt, hogy oda ahová én akarok menni, nem tudtam erről az elágazós történetről. Az tűnt fel, hogy megérkezésemkor egész más tájat láttam. Még jó, hogy figyeltem egyáltalán.

A reptéren az első alkalmazott akihez fordultam közölte velem, hogy a gép már biztos, hogy nem fog várni rám, a kapuk lezárva, lemaradtam. De azt láttam, hogy meg sem nézte mi újság az én járatommal, ő csak az időpont alapján informált.

Odamentem egy másik nőhöz, aki volt olyan kedves és megnézte a járatomat, azt mondta szerencsém van, még be lehet szállni. Hű, de sok embert löktem fel majdnem.

Végül kiderült, hogy még senki nem szállt fel és még a nagy rohanás után is 20 percet vártam mire elkezdtünk beszállni.

Szóval nem kell elhinni az első embernek, amit mond. Reménykedni kell a végsőkig.

2016.07.13. 22:19:21

" durva tolakodással jár a fel- és leszállás. Sok állomáson ilyenkor külön ember áll a peronon, hangerősítővel „terelve” az utasokat. "

Es hallgatnak is rajuk? Ha nem, akkor nincs mese, be kell vezetni a japan megoldast a kocsiba tuszkolo alkalmazottakkal.

Bredpitt Monika 2016.07.13. 22:24:15

Látom másoknak is ilyen rossz a tapasztalata az érdektelenséggel kapcsolatban. Kicsit megnyugodtam most, mert azt gondoltam, hogy a személyemnek szól az egész.

Lányom kérdeztem mikor egy év után hazajöttünk Amerikából, mesél e az élményekről, azt mondta nem nagyon.

Aztán gondolkoztam azon, hogy egyáltalán jó dolog e, ha nekiállunk a nagy élményeket elmondani olyan gyerekeknek, akiknek néha hó végén étel is alig jut a gyomrába. Szomorú ez.

De ugyanakkor meg, szerintem azért kell nekik is hallani ilyen élményeket, hogy legyen bennük kíváncsiság, amiből később elhatározás lesz: én is megpróbálhatom, nekem is sikerülni fog, hogy eljussak messze tájakra.

blackhairlady 2016.07.13. 22:46:20

@Bredpitt Monika: mi a biztonsag kedveert lefenykepeztuk az indulasi, erkezesi megallokat, tobb oldalrol is, busszzl mentunk be a repterrol, ott a leszallasnal megkerdeztuk a sofort, hogy visszafele honnan indul a busz, megmutatta, azt is lefenykepeztuk, hogy be tudjuk azonositani :))))

macamuca [IHUN] 2016.07.13. 23:01:23

@Zoole[uk]: @blackhairlady:
Ángliusul "you need a bag" .
Ahogy Zoole írta, én skótul tanulok

Bredpitt Monika 2016.07.13. 23:12:46

@blackhairlady: milyen profi, majd legközelebb én is így csinálom,
otthon vagytok már TExasban?

blackhairlady 2016.07.13. 23:17:02

@macamuca [IHUN]: gondolom a "do yo"-t valahogy gyorsabban mondjak es dzsi lesz belole:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.13. 23:35:28

Off
Felhívtam az előbb magyarországi számlavezető bankom ügyfélszolgálatát. Már többször is megtörtént hogy számítógépről hívtam őket semmi probléma nem volt. Most azt mondja a gép hogy a banki azonosítómat mikor gépeltem be azt nem ismeri fel a rendszerük. Hangsúlyoznám hogy eddig mindig elfogadta a klaviatúra számait. Most nem.
Na mindegy azért kapcsolta az ügyintézőt. Mondom hogy nem tudtam azonosítani magam kérdezzen bármit hogy azonosítani tudjon.
Azt mondja hogy nem tud segíteni hívjam telefonról. Mondom minden azonosításhoz szükséges információt el tudok mondani. Azt mondja nem tud segíteni hívjam telefonról.
Felhívom telefonról mondom neki hogy mi a problémám kinél lehet reklamálni. Sehol sem hívjam telefonon.
Jólvanakkoranyádravezesdavezérbikát...

Na szóval az ilyen apró piti dolgok teszik élhetetlenné az országot.

macamuca [IHUN] 2016.07.14. 00:06:18

@blackhairlady:
Mondják itt mindenhogy (bár ez a leggyakoribb) dzsi, csi, di, dujú is olykor

blackhairlady 2016.07.14. 02:51:02

@macamuca [IHUN]: miert tunt el a hozzaszolasod nagy resze?

Itt ahol n latom, szerencsere a nyelv nem akkora kihivas, szinte mindenki nagyon erthetoen beszel.

blackhairlady 2016.07.14. 02:53:00

@blackhairlady: nem latom hanem lakom, hulye autocorrector.

Taxomükke (UK) 2016.07.14. 08:28:48

Boris Johnson lett a kulugyminiszter.
A BBC szerint "még szokni kell ezt a kifejezést"...

macamuca [IHUN] 2016.07.14. 11:29:08

@blackhairlady:
Nagy része? :DD Igaz, mivel 1, azaz egy mondat maradt belőle.
Amúgy passz.
HA, tényleg, miért tűnt el?
És ki tüntette el?, másként: ki nyúlt bele/ki szerkesztette/=ki cenzúráz? Tudtommal white listás vagyok, eddig még figyelmeztetést sem kaptam, szóval nem értem. És őszintén szólva nem tetszik. Konkrétan az, hogy figyelmeztetés, szólás nélkül történt mindez. Légyszi, válaszolj, köszi.

macamuca [IHUN] 2016.07.14. 11:30:42

@blackhairlady:
Még ama 1 mondat se maradt meg teljesen, eltűnt a végéről a sok vigyor

PannonBoy 2016.07.14. 13:41:39

@Taxomükke (UK): Akkor egy idő után valószínűleg megszűnik a szabad mozgás.

@diggerdriver: Nem tudom melyik bank lehet ez, de az IP phone-t is el kell fogadniuk. Max nem tudsz élni az azonnali TPIN-es azonosítással, ha nem a saját (és a banknak megadott) számodról telefonálsz.
Vagy kérd az angol nyelvű ügyfélszolgálatot és beszélj velük angolul. ;)

blackhairlady 2016.07.14. 13:54:43

@macamuca [IHUN]: nem hiszem, hogy HA csinalt valamit, Diggi blogjaban is ugyaez tortent es nem o torolt. Itt valami mas kavar be szerintem.

SzZoole 2016.07.14. 14:16:42

@PannonBoy: "Vagy kérd az angol nyelvű ügyfélszolgálatot és beszélj velük angolul. ;)"

Nem írtad a komment végére,csak vicc volt:)))

PannonBoy 2016.07.14. 14:20:57

@Zoole[uk]: Nem volt vicc. :) Miért ne beszélhetne magyar egy másik magyarral angolul? Nem tilos. :)
Főleg ha valaki sok éve él angol nyelvterületen és mondjuk nincs lehetősége másokkal magyarul beszélni, akkor könnyebb neki angolul beszélnie. ;)

SzZoole 2016.07.14. 14:24:37

@PannonBoy: hehehe,nem ismered Diggert:)))

macamuca [IHUN] 2016.07.14. 18:31:35

@Taxomükke (UK):
.......
Vajon milyen módon fogja/tudja kezelni a kilépés kapcsán a szükséges egyezmények/megállapodások tető alá hozását az EU-val egy EU-t finoman szólva is nem kedvelő, kilépéspárti külügyminiszter, pláne ő?
Ha azt mondom, érdekes szitu, akkor finom voltam...
Ha hozzáveszem Nicola Sturgeon felvetését, miszerint Skócia nem lép ki, a Guernsey-sziget (kulonmegallapodas alapján nem tagja az EU-nak, holott UK-hoz tartozik) precedense alapján maradni akar, ugye, itt elsöprő fölénnyel maradás-pártiak, tehát a közhangulat adott... És Skocia kilépése UK-bol sokkal problemasabb helyzetet teremtene UK-nak, mint egy efféle különmegállapodás ...
Namost amint ezt (IS) kezeli Boris...., hát érdekes lesz, na....

M. Péter 2016.07.14. 23:14:09

@macamuca [IHUN]: A Csatorna-szigetek és a Man-sziget nem részei az Egyesült Királyságnak, hanem brit koronafüggőségek. A vamunióban benne vannak, de amúgy az EU-n kívül vannak. Ez hogy lenne lehetséges modell Skóciának?

macamuca [IHUN] 2016.07.14. 23:58:08

@M. Péter:
Nem 1-1)ben másolás, hanem egyedi esetre precedens. Nem minden koronafuggoseg vamunio-tag, stbstb, tehát van precedens egyedi megállapodásra. Es ez a lényeg. UK-ban precedensjog van, erre hivatkozással kerhet (vagy inkább, a helyzetet figyelembe véve..., követelhet) egyedi elbánást /megállapodást Skocia részére. Ez UK hatáskör, belső ügy. Ha kiharcolja, akkor onnantól része lesz a UK-EU kilépési megállapodásnak (amit viszont az európai kontinentális jog szerint fognak megszerkeszteni). Skocia csak nyerhet így, tehát érthető, ha Sturgeon kiáll egy ilyen sansz mellett (és ne feledjük a skot önállósodási torekveseket..., ez egy részleges önállóság lenne, jokora gazdasági haszonnal/elonnyel, ami a parlamentben is nagyobb sulyt adna Skóciának, tehát politikailag is előnyös.)
Szóval sansz, jogilag nem lehetetlen, N. S. pedig megragad minden esélyt, hogy Skóciát minél előnyösebb (kevesbe hátrányos) helyzetbe hozza (no és persze ezzel a saját politikai helyzetet is erősítse).
Borissal a képben, haaaat, na....

M. Péter 2016.07.15. 07:58:09

@macamuca [IHUN]: A precedensjog a bíróságokra vonatkozik. Ahhoz, hogy egy ilyen trükkel Skócia bennmaradjon, Angliának és Wales-nek, ki kellene lépnie az Egyesült Királyságból, hogy Skócia (vagy Skócia+Észak-Írország) legyen az utódállam. Ha Skócia függetlenedik, Spanyolország tűzzel-vassal fog harcolni az ellen, hogy az EU tagja lehessen.

macamuca [IHUN] 2016.07.15. 14:11:43

@M. Péter:
Miért kellene kilepni bárkinek UK-bol, miért a ""maradvanyorszag"" lenne utódállam??? Konkrétan: a G.-sziget kilepett UK-bol es úgy volt EU-n kívül? Nem. Külön megállapodás alapján. Tehát lehetséges volt. Ez a lényeg. UK-tag/fennhatosag alatti terület, megsem EU-tag/terulet. A többi sziget igen.
Most ugyanez fordítva: UK nem (lesz) EU-tag/terulet, kivéve UK egyik tagja/terulete (=Skócia). Külön megállapodás alapján, melyhez a jogalapot, mint lehetséges =jogilag elfogadott precedenst G. mostani helyzete adja. Ezt Skóciának UK-n belül, belügyként kell kiharcolni (tehát nem az EU-val), és amennyiben ez sikerul, akkor a kilépési tárgyalások alapja az lesz, hogy UK kilep az EU-bol X,Y,Z feltételekkel, következményekkel, stb, KIVÉVE UK egyik tagja/területe, Skócia, mert ok maradnak. Ugyanúgy, mint anno a belépéskor: UK belep az EU-ba, kivéve egyik terulete, a G. sziget.
A lényeg az, hogy a ""kivéve"" lehetséges.
Ezt a lehetoseget próbálja megragadni N. S.
Van egy olyan tippem, hogy ha sikerul ilyen irányba indulnia (=a kivitelezés iránt fogadokeszseg a brit kormány részéről), akkor ok, de ha abszolút ellenállásba ütközik, akkor mással fog eloallni. Legvégső esetben újabb kiválási népszavazással: ezt hónapok ota emlegetik, tehát új, váratlan, stb következménynek nem nevezhető.
Ha ismét népszavazást tartanak Skocia kiválásáról, annak borítékolható lesz a végeredménye.., es a következményei is. Ez a variáns hosszabb ideig tart, elnyújtva a bizonytalanságot UK kapcsán (gazdaságilag nem kimondottan szerencsés, ha egy ország hekyzete bizonytalan...). Szóval ez is egy lehetséges variáns, de rosszabb (mármint UK számára), mint ha külön megállapodás alapján Skócia UK-tag ÉS EU-tag is marad.
Kérdés, hogy mit választ Theresa May... Egy kiskaput az EU-ba, házon belül MOST (es a későbbiekben), vagy a ház (=UK) teruletenek csökkenését pár even belül (amíg "bontják" a házat, addig meg bizonytalanság, erőteljes gazdasági következményekkel..).
Mindkettő presztízsveszteség, ezt nem lehet megúszni, kérdés, melyiket választja az új (EU-párti...) kormányfő, aki EU-pártisag ide, cagy oda, közölte, a Brexit az Brexit, a népszavazás eredményét kötelező érvényűnek tekinti. Nos, Skóciában magasan a bentmaradas nyert, MINDEN választókörzetben!, plusz erősödnek a UK-bol történő kilépést forszírozó felvetések (tehát egyvérről szolo népszavazás eredménye nem kétséges). Ezeket a ""népi hang""-okat, óhajokat is figyelembe veszi majd, vagy szembemegy velük, kenyértörésre viszi a dolgot (Skócia helyzetét)?
Kíváncsian várom, mi lesz ebből...

Péter Londonból 2016.07.27. 23:26:58

@Bredpitt Monika: Kedves Mónika! Nagyon köszönöm a hozzászólásaidat: elbíznád magad, ha tudnád, mennyire jólesnek. :-) Hadd kérjem most valamiben a tanácsodat. A Határátkelő pályázatára két pályamunkát küldtem be. Az első már megjelent, a második – a blog-gazdával való levelezésem alapján – valamikor szeptemberben várható. Nomármost. (Halkan gépelem, hogy ne mindenki hallja, csak aki igazán idefigyel.) Kitaláltad: bár szószátyár, grafomán és exhibicionista vagyok, mint – ahogyan egyik posztban is utaltam rá – minden igazi tanár és a többi színészek, de „célom” is van a poszt-sorozattal. A második pályamunkám ezt a célt írja le: ehhez keresek olyan beszélgetőpartnereket, akikkel azonos hullámhosszon vagyunk. Amiben a tanácsodat kérem: hogyan kezdhetnék veled (és még azzal a 2-3 hozzászólóval, akikkel hasonló rezonanciát érzek, vagy akik erre egy hozzászólásban „bejelentkeznek”) egy „színfalak mögötti” privát levelezést, amelyben néhány dolgot előre megbeszélhetnénk? [Ugyanezzel fordulok digedrivver-hez is.] A második pályamunkában a személyes elérhetőségem is szerepel, de most még nem szeretném nyilvánosan kiplakátolni. Ha az életkorom is olyan meglepődést keltett, hogy többen is szóvátették… Pedig szerintem abban sincs különleges: csak néhai édesanyám tanácsát követem, aki azt mondta, hogy mindenki akkor öregszik meg, amikor elhagyja magát.

Bredpitt Monika 2016.07.27. 23:50:08

@Péter Londonból:
most latom, hogy irtal nekem, holnap terjunk erre vissza, jo ejszakat

Bredpitt Monika 2016.07.28. 21:23:35

@Péter Londonból: kíváncsivá tettél, de azért azt kell, hogy mondjam nem tudom, hogy én vagyok e az embered

utálok a gép előtt ülni, semmi hasznosnak nem vagyok az elrontója, most majdnem két év után kezdem én magam is megérteni miért vagyok még mindig a Határátkelő olvasója, hozzászólója, meg posztírója

van vele célom, majd meglátjuk mit lehet elérni, ha konkrétabban elmondod mi lenne ez az egész én is konkrétabban tudok majd reagálni rá, de ez az internetes fórumozás nem az én világom, ez beszippantott és most elvagyok vele, de nem igazán akarnék én további oldalakon belebonyolódni ebbe, szóval örülök, ha úgy érzed, van bennünk közös, azt látom, hogy te is készülsz valamire, nem csak úgy idevetődtél, ha hasznos dolgon töröd a fejed az tetszeni fog nekem is, szóval várom a fejleményeket

egyébként a tegnapi posztod nem bírtam most végig olvasni, mert nem érdekel a metró rendszer, azért átugrottam a metrós részt és nagyon tetszett belőle ez:

"Jeruzsálemben az egymást érő kis boltok árusait látjuk, rohangáló gyerekeket, a boltjuk előtt a földön ülve sakkozó arabokat, harsányan vitatkozó zsidókat, a táblákat fényképező keresztényeket és egymást fényképező mindenféle turistákat, minden arra járót megszólító és a boltba invitáló eladókat (ahol egyébként a keresztény, zsidó és muszlim negyedben egyaránt valamennyi boltban ugyanazok a keresztény, zsidó és muszlim emléktárgyak kaphatóak, egymás mellett ugyanazon a polcon), és persze zarándokokat is, akik mindezeket kerülgetik."

Annak ellenére, hogy Izrael, mint a pokol kapuja került a térképre fantasztikus ország lehet, szeretnék majd eljutni oda is egyszer. Üdv és köszönöm, hogy megkerestél

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása