oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. július 07. 06:45,  Élhetőbb ország 219 komment

2016. július 07. 06:45 Határátkelő

Élhetőbb ország

Folytatódik a Magyarország 2.0 pályázat, ezúttal egyik törzsszerzőnk és -kommentelőnk, Digger írásával, aki megpróbálta praktikus példákat felsorolva megmutatni, hogyan lehetne jobbá tenni Magyarországot. Lássuk akkor!

Szavazni ma is természetesen itt, a poszt végén, vagy a Facebookon lájkolva lehet. Tegyétek ezt!

angol-magyar_zaszlo_foto_hungarianfreepress_com.jpgÖsszekeveredik Nagy-Britannia és Magyarország... (Fotó: hungarianfreepress.com) 

„A Határátkelő blog pályázatot írt ki hogyan lehet jobbá tenni Magyarországot. Ez az írás arra a pályázatra született.

A témaválasztás kiváló. Sok százezer magyar él külföldön és vérre menő adok-kapok megy a médiában, a blogokon, a Facebookon az emigráltak és az otthon maradottak között.

Tegyük ezt most mind félre és próbáljunk meg közösen javaslatot tenni egy élhető országra. Biztos vagyok benne, hogy a pályaművekben sok magasröptű gondolat elhangzik, köztük sok használható is.

Könnyű lenne írnom egy posztot panelekből és elcsépelt közhelyekből. A korrupció megszüntetéséről, a politikusok sóbányába küldéséről, az emberek gondolkodásának megváltoztatásáról, a magyarországi közállapotokról, stb.…

A szingapúri és a svéd út

Kérem szépen, a gondolkodásmódot két úton lehet megváltoztatni. Erőszakkal, vagyis szankciókkal, büntetésekkel, kőkemény számonkéréssel vagy jóléttel. Szankciók nem fognak bekövetkezni, mert az állampolgár egyben választópolgár is. Mivel hogy a fentiekből következően nem fogják kikényszeríteni a változást, ezért a jólét sem fog eljönni.

Hogy két példát említsek: Szingapúr és mondjuk az egyik skandináv állam, Svédország. Szingapúrban kőkemény büntetésekkel kikényszerítettek egy rendet és ez teremtett egy élhető országot, amit ugyan a nem odavalósiak elutasítanak, de az ottélők gondolkodásmódját mégis megváltoztatta, és azonosultak a rendszerrel.

A másik példa Svédország, ahol a jólét teremtette meg a gondolkodásváltozást és pont ez a jólét tette őket sebezhetővé és most nem tudnak mit kezdeni a megszokott társadalmi normáktól eltérő viselkedéssel. Teremtettek egy élhető országot, hozzáidomult a gondolkodásmód, ami viszont magával hozta azt, hogy védtelenek lettek az új kihívásokkal szemben.

Az „okosban megoldjuk” országa

Magyarországot a társadalmi és történelmi tapasztalat egy hihetetlenül kreatív, simlis országgá tette. Minden történés, minden kapcsolat, minden párbeszéd mögött a hátsó szándékot keressük, mindig a sorok között próbálunk olvasni és a rebellis kuruc vér a jószándékkal szemben is ellenállást szít bennünk. A törvények kijátszása így válhatott nemzeti sporttá.

A magyar embernek az élet egy sakkjátszma, amiben az a sikeresebb, aki minél több lépésben gondolkodik előre. Ugyanakkor ez a képesség tesz minket külföldön sikeressé. Az előre gondolkodás képessége megfelelő közegben nagy előnyt biztosít a magyarnak.

Nagy baj lenne, ha most hirtelen megváltozna a gondolkodásmód. Az állampolgár védtelen lenne az állammal szemben. Jelenleg az államapparátus és az állampolgár potenciális ellenfelek. A túlélés záloga az „okosban megoldjuk” szemlélet.

Ha ebben a küzdelemben a polgár feltenné a kezét, akkor ne legyen kétségünk afelől, hogy megkapná a halálos lövést, magyarul inge-gatyája se maradna. Ez az állapot konzerválódik még hosszú évtizedekig, mert senkinek sem érdeke megváltoztatni.

Mindennapi bosszúságok

Ezért aztán a fenti három példa miatt ezt a „fejekben kell megváltozni” lózungot el is vetettem.

Írhatnék egy építőipari posztot. Elképesztően sok újítást át lehetne ültetni a magyar építőiparba. Öt év és kb. hatvan építési területen tapasztalt technológiákról napokig tudnék beszélni.

Nem teszem.

Máshonnan szeretném megközelíteni a dolgot. Meggyőződésem hogy igazán élhetetlenné az országot az apró mindennapi bosszúságok teszik és az apró mindennapi ötletek tudják javítani a közérzetet. Kezdjük egy témába vágó viccel.

„A férj munkából hazatérve a következőket mondja feleségének:

- Képzeld drágám, az új titkárnő zöld szoknyában és fehér felsőben volt. Tudja, hogy szeretem a Fradit, nem nagy dolog, de jól esett.

Másnap megy haza a férj és mondja:

- Képzeld drágám az új titkárnőm ma zöld bugyit és fehér melltartót viselt. Tudja, hogy élek-halok a Fradiért, nem nagy dolog, de jól esett.

Harmadnap ismét megy haza a férj, de mielőtt szóhoz jutna mondja a neje:

- Képzeld drágám ma átjött a szomszéd, csak két centivel volt nagyobb a farka mint a tiéd... Nem nagy dolog, de jól esett.”

Ilyenekről fogok most írni. Nem nagy dolgokról, de olyanokról, amik jól esnek a mindennapi életben. Nem témákra bontva, hanem csapongva, az élet minden területét lefedve. Nem mondom azt, hogy ezek az ötletek ingyenesek. Nem olcsók, de talán megérné rááldozni néhány stadion árát.

A közlekedés

Köztudott, hogy a közlekedés rengeteg áldozatot szed. Jelentős részük gyalogos. Állítólag már javult a helyzet, de nem olyan régen Magyarországon átmenni az út túloldalára felért egy kalandtúrával.

Londonban háromféle lehetőség van átkelni az úton. Lámpával biztosított gyalogátkelőn, zebrán, vagy olyan helyen, ami ugyan gyalogátkelő, de az autós nem köteles elsőbbséget adni a gyalogosnak.

Ezeken a helyeken, és a zebrával biztosítottakon is, az úttest közepén van egy kis járdasziget. A gyalogosnak mindig csak egy irányba kell néznie átkelés előtt, mert a járdaszigeten védett helyen megvárhatja, míg a másik irányból is szabad utat kap.

Az autósokat sárga gömb alakú lámpák figyelmeztetik mind a gyalogátkelő mind a járdasziget meglétére.

1_98.jpg

Maradjunk a közlekedésnél! Angliában a kereszteződések jelentős része körforgalom. Lehet vitatni ennek hasznosságát, de most nem erről akarok beszélni.

Északabbra fekvő angol kisvárosokban láttam forgalomlassító kereszteződéseket. Alá- és fölérendelt kereszteződésről van szó, ahol az egyik útnak elsőbbsége van a másikkal szemben.

Középre betesznek egy kiemelt kör alakú szigetet, ami általában tele van virággal. Ez a sziget belelóg mindkét út sávjába. A főúton haladónak is lassítania kell, ha át akar menni a kereszteződésen.

Számtalan olyan kereszteződés van, ahol nagyon sokan meghaltak már, vagy azért, mert nem belátható a főútvonal vagy egyszerűen nem adják meg az elsőbbséget. Ilyen helyre nem érdemes körforgalmat tenni, mert az megtöri a főúton haladók lendületét, hiszen meg kell állniuk. Egy kis sávelhúzás az úton lassításra kényszeríti őket, mégis folyamatos haladást tesz lehetővé.

Ha már autó…

Magyarországon egy autóátírás az egyik legidegőrlőbb tortúra. Ugye ezt nem kell részletezni. Itt merőben más a helyzet. Nincs eredetiségvizsga, nincs forgalmi engedély, nincs törzskönyv. Miért is kéne eredetiségvizsga? Ezért?

Nem mellékesen nincs átírási illeték. Van egy regisztrációs dokumentum, amin rajta vannak az autó és tulajdonosának adatai. A kétoldalas lap hátoldalának alsó része letéphető.

Ha veszek egy autót, akkor a tulajdonos letépi ezt a részt és kitöltve átadja nekem. Ezzel igazolom ideiglenesen, hogy megvettem az autót. A dokumentumon kitöltjük a megfelelő rubrikába az új tulajdonos adatait és ez az egész dokumentumot a régi tulajdonos elküldi a DVLA-nak.

Két hét múlva én mint új tulajdonos, kapok egy teljesen új regisztrációs dokumentumot, ahol a tulajdonos már én vagyok. Ha eladom, akkor letépem róla az alsó részt, amit kitöltve odaadok az új tulajdonosnak és az új tulajdonos mezőt már az ő adataival kitöltve az egész dokumentumot én küldöm el a DVLA-nak.

Magyarországi gyakorlatban ez annyival módosulna, hogy az új tulajdonos a nevére szóló regisztrációs dokumentummal együtt kapna egy csekket, amin az átírási illetéket  befizeti. Ugye milyen egyszerű?

Freelancer vagyis szabadúszó vállalkozó

Nem tudom, van-e ilyen státus Magyarországon, és annak milyen adminisztrációs és anyagi vonzatai vannak. Elmondom, hogy megy ez itt.

Interneten kiváltom az UTR number-t, ami a vállalkozói szám. Innen kezdve vállalkozó vagyok. Telefonon csinálok egy CIS regisztrációt hogy ne 30, hanem 20%-ot vonjanak adóelőleg címén. Most már szabadon vállalkozhatok.

Számlaképes vállalkozó vagyok, bár soha nem adok számlát. Ügynökökön keresztül vagy akár direktben is dolgozhatok építőipari cégeknek mindenféle számlaadási kötelezettség nélkül. Ha ügynökségen keresztül dolgozok, akkor ők adnak egy jelenléti ívet (timesheet), amit minden pénteken aláíratok a művezetővel, és ami tartalmazza a ledolgozott órákat.

Ez alapján egy külsős bérelszámoló cég kiszámolja a béremet, levonja a 20% adóelőleget és a saját jutalékát, a többit pedig minden pénteken átutalja a számlámra. Ha direktben dolgozok a cégnek, akkor a jelenléti ív kimarad. Az email címemre megküldik a bérelszámoló lapot (payslip), ami mindent tartalmaz.

Milyen adminisztráció terhel engem? Aláíratni a jelenléti ívet, menetlevelet vezetni az autóval történő munkába járásról. Ennyi. Ezt is sokallom, el is vagyok maradva a menetlevélírással legalább egy hónapot. A jelenléti ívet is csak azért íratom alá, mert az alapján kapok fizetést.

Meg kell őriznem minden bérelszámoló lapot és havi bankelszámolást, valamint minden költségszámlát. Minden év áprilisában megyek a könyvelőmhöz. Ő összeveti a bérelszámoló lapokon szereplő jövedelmeket a banki kimutatásokkal.

Utána összeszámolja a kiadásokat. Az autó mérföldköltségét, a munkaruhaszámlákat, a laptop és egyéb vállalkozáshoz szükséges elektronikai eszközök számláit és még néhány dolgot, amit le lehet vonni költségként.

nyitokep_1.jpg

Mindezt levonja a teljes jövedelemből és a maradékból kiszámolja mennyi személyi jövedelemadót és TB-t kell fizetnem. A jövedelem 20%-át már befizettem adóelőlegként. Ebből levonja a befizetendőket a többit visszakapom.

Elküldi nekem emailben a teljes adóbevallást. Átnézem és kinyomtatom azokat az oldalakat, amiket alá kell írnom. Ezeket beszkennelem a gépbe és visszaküldöm. Ő másnap benyújtja az adóbevallást. Egy héten belül számlámon van a visszajáró pénz.

Mi a különbség köztem és egy alkalmazott között? A levonásokat tekintve semmi. Ugyanannyi adót és TB-t fizet az alkalmazott is. Egyetlen lényeges különbség van. A vállalkozónak nem jár fizetett szabadság, az alkalmazott viszont nem tudja levonni a költségeit.

A legtöbben azon csodálkoznak mindig, hogy miért nem adok számlát. Miért is kéne? Mi a számla? Egy papír, ami igazolja, hogy a cég vagy az ügynökség kifizetett engem én pedig a másolatával igazolom, hogy átvettem az összeget.

A bérelszámoló lap tökéletesen megfelel erre a célra. Rajta van minden kifizetés, ami kell. A másolata igazolja, hogy a cég vagy ügynökség kifizetett engem. A banki havi elszámolásokon pedig rajta van, hogy megkaptam a pénzt. Minek a számla? Meggyőződésem hogy a bürokrácia az élet megrontója.

Fogyatékkal élők

Ne ejtsünk most szót a fogyatékos közlekedés magyarországi megsegítésének gyakorlatáról. Tudjuk, amit tudunk. Inkább nézzünk néhány itteni ötletet.

A fogyatékos társadalom viszonylag kis részét teszik ki a vakok, mégis kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedésük segítésének. Egyébként minden közlekedő ember figyel rájuk és segíti őket.

Gyalogátkelő helyeken a járdalapok felülete speciális dudoros kialakítású, hogy cipőn keresztül is érezni lehessen. A nagy ötlet viszont az, hogy ez a dudoros felület egy méter szélességben a házfalakig folytatódik.

Ha tehát egy vak ember megy a járdán, akkor előbb-utóbb rálép erre a felületre, ami jelzi neki, hogy most éppen gyalogátkelőhelynél jár. Mivel a járművek zajából tudja, melyik oldalon van, így ezen a burkolaton egy derékszögű fordulatot téve néhány lépéssel az út szélén van. Ott pedig már mindig van valaki, aki átsegíti vagy a lámpa hangjelzését figyeli.

2_73.jpg

A kerekesszékesek közlekedésére mondhatnám, hogy mindenhol akadálymentesítve van, de nem igaz. Valóban minden út és járda használható nekik a legjelentéktelenebb legrejtettebb helyeken is. Nagyon sok főút feletti gyalogoshíd van, de mind vagy egyenes, vagy spirális rámpával van építve.

Egyedül a metróállomások nincsenek még mindenhol lifttel felszerelve, de folyamatosan dolgoznak rajta. A kb. négyszáz metróállomásból talán száz már használható mozgássérülteknek is. A kerekesszékeseket segítő rámpák és liftek egyébként a babakocsit toló anyák számára is nagy segítség.

3_69.jpg

A buszokon a tolókocsik és babakocsik részére külön hely van kialakítva. Minden üléstől karnyújtásnyira elérhető egy leszállásjelző gomb. Ezen a gombon Braille írással is jelezve van, hogy az egy leszállást jelző gomb.

Miért, van másmilyen gomb is? Igen, van egyetlen egy, amivel a kerekesszékes jelzi leszállási szándékát és egyben a sofőrnek azt, hogy a megállóban a rámpát ki kell engednie a busz oldalából.

Üzletpolitika

Magyarországon a fogyasztásra ösztönzés leragadt a reklámok és akciók szintjén. Itt a legjelentősebb fogyasztásra csábító üzletpolitika a minél többet vásárolsz, annál olcsóbban kapod.

Talán a tej példája mutatja legjobban. Itt pintben mérik a tejet, ami kicsit több, mint fél liter. Egy pint tej 50 penny de hat pint, ami 3,6 liter, az két font. Hatszoros mennyiségi növekedéshez tartozik négyszeres árnövekedés.

Szinte minden terméknél ki van írva, hogy mennyivel olcsóbb ha kettőt-hármat-négyet veszel. Fogyassz, fogyassz, és fogyassz, mert az pörgeti a gazdaságot és teremt munkahelyeket!

Bementünk egy szőnyegboltba. Akartunk venni egy kis szőnyeget. Tíz font volt. Aztán úgy döntöttünk, hogy kellene még egy. Mikor fizettem, nyújtom a húszfontost, merthogy a két szőnyeg egy magyarnak húsz font. Az eladó visszaadott két fontot. Mivel kettőt vettünk. Nem alkudtam, nem kértem. Így kell a vevőt megfogni és sikeres üzletet vinni.

Oktatás

Ódákat lehetne zengeni a magyar-brit oktatási rendszer közötti különbségekről, hol az egyik előnyeit kiemelve, hol a másikét.

Régi, elcsépelt közhely az, hogy az életnek tanulunk, nem az iskolának. Na, de akkor modellezzük le az életet! Ne a magyart, ahol a többség munka után még meggebed, hanem az angolt. Minimális házi feladat vagy semmi.

Hogy csinálnám Magyarországon? Maradjon meg a jelenlegi oktatási rendszer, de szüntessük meg a házi feladatot. Vegyük az iskolát munkahelynek. Tanítás órákra bontva, utána feladatok megoldása tanári felügyelettel, az ISKOLÁBAN.

Ha valaki mögött az iskola kapuja becsukódott, akkor onnan élje a gyerekek életét. Legyen gyerek, hagyják gyereknek lenni! Ez ugye mindjárt járulékos haszonként magával hozná azt, hogy nem kell iskolatáska, hiszen minek vigye haza?

A házi feladat a legostobább oktatási találmány, amit valaha is bevezettek. Magyarországon ezt pedig a végletekig kiterjesztették, egészen odáig, hogy szó szerint elrabolja a gyerekkort.

Ugye az köztudott, hogy a gyerekek kegyetlenek. Nincs kialakulva bennük a tolerancia képessége. Mindent, ami eltér a megszokottól, kifiguráznak, kicsúfolnak.

Éppen ezért itt minden osztályba betesznek egy enyhe értelmi, vagy testi fogyatékos gyereket. Pontosan azért, hogy megtanulják a másság elfogadását. Úgy nőnek fel, hogy fel sem tűnik nekik, hogy egyikük nem focizik velük az udvaron, mert tolókocsis.

Ezekre a fogyatékos gyerekekre külön tanár felügyel, amíg az iskola területén tartózkodnak. Ez biztos nem olcsó, de ha van valami, ami sokszorosan megtérül akkor az ez.

Munkaidő

Ugyan megígértem, hogy munkáról nem írok, de van egy dolog, amiről szót kell ejteni. Magyarországon a munkaidő kettős tagolású. Van egy félórás szünet délben és azt sem fizetik.

Itt kétszer fél óra van, abból az egyiket kötelező fizetni, de most már szinte minden cég fizeti mindkettőt. A lényeg mégsem ez, hanem a három órás szakaszokra tagolt munkaidő. Az egyik szünet tíz órakor van, a másik délután egykor. Két-három órát könnyebb folyamatos munkával tölteni, mint négy-öt órát. Sokkal hatékonyabb így a munka.

Nagy általánosságban ezeket emelném ki, mint az élhető országhoz vezető út lépcsőfokait.

Mindezekhez jönnek még olyan figyelmességek, hogy minden készpénzfelvétel ingyenes, de még akkor is, ha a Barclays bankfiók oldalán lévő Barclays automatából HSBC bankkártyával veszek ki pénzt. Minden automatából minden bankkártyával ingyenes a pénzfelvét.

Hipermarketek pénztárai is készpénz felvevő helyek. Mikor kártyával fizetek, a pénztáros megkérdi, hogy kérek-e készpénzt. Ha igen akkor odaadja a kért összeget, és a vásárolt áru értéke a kapott készpénzzel együtt kerül levonásra a kártyáról.

Szóval ilyen apróságoktól lesz élhető egy ország. C kosaras helyett D kosaras. Nem nagy dolog, de jólesik.

Nem gondolom, hogy a pályázati írásokból bármi is megvalósul. Magyarország egy magas lázban vergődő vírusos beteghez hasonlít, ahol a szervezet nem ellenanyagot termel a vírus legyőzéséhez, hanem ellenvírusokat hoz létre és végül az egész szervezet vírusok harcterévé válik.

Jobb- és baloldali vírusok harcolnak egymással, próbálva a szervezet minél több sejtjét a maguk oldalára állítani és közben nem veszik észre, hogy a beteg meghal.

Egy ilyen országban, ahol törvény van az akadálymentesítésről és senki sem kéri számon a törvény betartását, nem fognak járdaszigeteket építeni a gyalogátkelőkhöz. Nem fog egyszerűsödni az autóátírás vagy a vállalkozói adminisztráció, hiszen Magyarországon mindenki potenciális adócsaló az adóhivatal szemében. Ne legyenek illúzióink, nehogymá’ egy emigráns praktikusat javasoljon otthon. Ez csak egy könnyed eszmefuttatás volt arról, hogy mitől élhető egy ország.”

HÍRMONDÓ

Kölcsönösségi alapon maradhatnak a magyarok

Mármint Nagy-Britanniában a majdani Brexit nyomán – legalábbis a brit kormány ezzel dobta vissza az uniós labdát. Más kérdés, hogy ebben a döntésben mekkora szerepe lesz az egyes tagállamoknak, például Magyarországnak. Részleteket itt találsz.

Mi a baj Európával?

Mostanában úgy tűnik, hogy elég sok minden, ám ennél azért kicsit összetettebb a kérdés. A lényeg, hogy a polgárok körében alighanem a legtöbb helyen régről érlelődik már egy általános elutasítás (bizalmi válság) a politikai elit többségével szemben. Az elemzést itt olvashatjátok el, szerintem érdekes dolgok vannak benne.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Nagy-Britannia Magyarország 2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr998871396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sexual Harassment Panda 2016.07.07. 18:39:34

@diggerdriver: neked nincs sajàt blogod véletlenül?

Herr Géza 2016.07.07. 19:09:23

@Sexual Harassment Panda: El vagy tévedve. A sváb az én "anyanyelvem". Az Allgäu egy geográfiai terület, aminek egy része Bayern-hez, egy része Baden-Württemberghez, egy része meg Ausztriához tartozik. A vicc kedvéért a bajor területet közigazgatásilag Regierungsbezirk Schwaben-nak hívják, holott a sváb nyelvjárás pont Baden-Württembergben a legelterjedtebb. Azaz, svábul beszélnek Allgäu bajorországhoz tartozó részén is, de ugyanakkor a sváb Baden-Württemberg "hivatalos" nyelve. Én pedig ennek a Baden-Württembergnek úgy ca. a közepén lakva, finoman szólva elég jól értem a svábot, sőt ha kell, magam is tudok svábul beszélni is, bár azzal hamar lebukok, hogy csak gyüttment vagyok.

Sexual Harassment Panda 2016.07.07. 19:14:39

@Herr Géza: ùgy értettem, a helyi, ingolstadti dialektust, ahol èlek.
Azt sztem nem èrtenèd!

Sexual Harassment Panda 2016.07.07. 19:16:08

@diggerdriver: +találtam! Tetszett az ìràsod amiben azt kritizàltad, hogh otthon nincs munkaerő, és "elègtètelt" érzel.
Tènyleg lendületesen, érdekesen ìrsz.

Herr Géza 2016.07.07. 19:17:03

@Herr Géza: Konkrétan olyan faluban lakok, ahol minden egyes szomszédom svábul beszél, van amelyik nem is képes hochdeutschul megszólalni sem. De nincs ezzel gond, ők nyomják svábul, én meg válaszolok "rendesnémetül".
A fiam viszont már bennszülött módon beszél is svábul.
Na ennyit a svábokról....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.07. 19:22:43

Na itt vagyok.

Sokan fennakadtak azon mikor írtam hogy nem kell megváltozni a gondolkodásnak. Egyrészt ez egy lózung. a közhelyek közhelye, másrészt képzelje el mindenki hogy magyarországi jogkörnyezetben mindenki vagy a többség MINDENBEN jogkövető lenne.
Legatyásodna igen hamar.
Először az államnak kell engedni. Azért mert ő az aki kikényszerítheti a változást. Tegyük fel hogy csökkenti az adóterheket és az adminisztrációt, ezzel párhuzamosan kőkemény szankciókat vezet be.
Ennek kell lenni a sorrendnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.07. 19:23:47

@Herr Géza: TE ne beszélnél svábul???
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.07. 19:24:20

@montroyal ( CAN qc):
Teismenjapicsába.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2016.07.07. 19:29:09

@Sexual Harassment Panda: Akkor még jobban el vagy tévedve: Ingolstadt pont nem tartozik az Allgäu-hoz. :-) Az biza Oberbayern. És nyugodt lehetsz, egyetlen német dialektussal, a plattdeutsch-csal vannak gondjaim, a többit értem. Nem minden áldott helyi ősszót, de a mondatokat, a témát igen.

Buchhalter 2016.07.07. 19:30:19

@diggerdriver: a legtöbb gondolattal egyet értek,de mint friss banki dolgozó az ingyen pénz felvétel a fejlett nyugaton azért lehetséges,mert majd minden őslakosnak van hitelkártyája is aminek azért van költsége és ez fedezi a normál bankkártyát amire csak a fizu megy,de ezt már más fórumokon is megtetették.Az oktatás rész tetszett : a sok házi szerintem is baromi szükségtelen. Nagy részének soha sehol semmi haszna.Egyszer kaptunk szakközépben hétvégére magyarból egy szemét házit : be kellett magolni 5 szabadon választott Petőfi verset.Elment vele az egész hétvégém és csak 3-ast kaptam ,mert két versnél is egy-két sort rosszul mondtam.nem sok értelme volt.Arra emlékszem,hogy legalább 10-en egyest kaptak.

Herr Géza 2016.07.07. 19:31:07

@diggerdriver: Hát, most tudtam meg SHP-től, hogy én nem is érthetem a svábot.... :))))))))))))))))))))))

Sexual Harassment Panda 2016.07.07. 19:37:02

@Herr Géza: félreèrtesz.
Èn egy 300fős faluban lakom, a neve Baring.
Ez Ingolstadttòl nem messze van.
Itt élek 3ève.
Allgäuban meg dolgozom.
Ès csak arra céloztam viccként, hogy az ide tèvedő nem helyiek semmit nem szoktak èrteni a helyi (amùgy nagyon szèp ès jellegzetes ingolstadti) dialektusbòl.
de.m.wikipedia.org/wiki/Bergen_bei_Neuburg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.07. 19:38:34

@Herr Géza:
A génjeidben van Géza, a génjeidben...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Sexual Harassment Panda 2016.07.07. 19:40:52

@diggerdriver:

[URL=http://kepkezelo.com/][IMG]http://kepkezelo.com/images/mvilcf0k2emdd1u4gez8.jpg[/IMG][/URL]

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.07. 19:44:08

@Csodabogár:
Azért mondom hogy sajnállak mert nem tudod különválasztani az embert és a teljesítményt. Ez két külön dolog.
A világ legnagyobb felfedezői, művészei, nagy embereinek igen jelentős része a magánéletben egy szörnyeteg volt. Szó szerint szörnyeteg. A világ mégsem ezért emlékezik rájuk.
A teljesítményt el kell ismerni.

Golf2 2016.07.07. 19:44:37

@Herr Géza: Hujuj nyugtass meg hogy tök véletlenül a legjobb barátod Baringi volt tehát tökéletesen érted

Sexual Harassment Panda 2016.07.07. 19:47:50

@diggerdriver: nem, ez Bergen (Baring bajorul)
Svàbiàban dolgozom.

Sexual Harassment Panda 2016.07.07. 19:49:09

@diggerdriver: te vissza fogsz mèg költözni Magyarorszàgra?
(MIèrt jelenik meg azonnal a kommentem, mièrt nincs cenzùra??)

nyuszigonosz 2016.07.07. 19:58:06

@Sexual Harassment Panda: Akkor most te hol is dolgozol? Mert írod, Bergen bei Neuburg-ban laksz, de azt is írod, hogy Garmisch Partenkirchenben, Oberstdorfban és Berchtesgadenban dolgozol.
Csak mert ugye az egyik sincs annyira közel a másikhoz.
Vagy egymás után dolgoztál már mindenhol vagy nem értem.

Sexual Harassment Panda 2016.07.07. 20:00:56

@nyuszigonosz: igen.
Dolgoztam Garmischban, (egy tèliszezont) Berchtesgadenben, és most Oberstdorfban.
Ez ugyanaz a cég, szàllodalànc.
A munkavàllalàs folyamatos.

SzZoole 2016.07.07. 20:05:44

@diggerdriver: nehogy azzal gyere,hogy neked svab ver csorgedezik az ereidben,mert a te vezetek neved szittya ujmagyar nev,mint a Kolompar vagy Rezmuves:)))

Sexual Harassment Panda 2016.07.07. 20:09:03

@nyuszigonosz:
www.romantikhotels.com/
Itt kezdtem el dolgozni Baringban 2013 oktòberèben.
Itt bèrelek lakàst, ide vok bejelentve, itt kezdtem el a rettenetes nyelvet tanulni.
de a cègen belül szoktam màsik bajororszàgban máshol is dolgozni

Sexual Harassment Panda 2016.07.07. 20:10:33

@Herr Géza: amùgy az èn csalàdom svàb.
Binder nèven vàndoroltak Budapestre, a szudètavidékről.

Taxomükke (UK) 2016.07.07. 20:40:14

@diggerdriver: "Először az államnak kell engedni. Azért mert ő az aki kikényszerítheti a változást. Tegyük fel hogy csökkenti az adóterheket és az adminisztrációt, ezzel párhuzamosan kőkemény szankciókat vezet be.
Ennek kell lenni a sorrendnek."

Pontosan. Szó szerint így van. Másképp nem működik.

nyuszigonosz 2016.07.07. 20:47:42

@Sexual Harassment Panda: Kösz.
Amúgy a nyelv nem rettenetes. :-)

Sexual Harassment Panda 2016.07.07. 20:51:30

@nyuszigonosz: szerinted.
Biztos nem vokt mèg rèszed a vidéki bajor nyelvben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.07. 20:58:54

@Zoole[uk]: Apád erről magyarosított Lakatosra?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

tanato 2016.07.07. 21:00:37

@kardio1: @Virago_1000: Angolok,franciák,németek:egész egyszerűen nincsenek rászorulva annyira a egy idegennyelv tanulására,tudására,mint a nem az un. világnyelveken anyanyelviek mint pl . mi..Úgy vannak vele az ő anyanyelvük tökéletesen elég a személyes jólétükhöz,boldogulásukhoz és valljuk be tényleg így is van.Ezért azután kialakul bennük egy nyelvi felsőbbrendűségi tudat ,hogy aki akar valamit az tanuljon meg a nyelvükön.
A dolog nem teljesen ismeretlen a mi régiónkban sem illetve nem volt ismeretlen.A SZovjetúnióban volt ismerős az egyirányú kétnyelvűség fogalma azaz,a gyarmatosító orosz tisztségviselők katonatisztek,pártvezetők akik más nyelvű területre költöztek nem tanulták meg a helyi nyelvet,legyen az észt,lett ,litván,kazah kirgiz,azeri,grúz stb. azt viszont elvárták hogy az ott élők jól tudjanak oroszul.Bennük viszont kialakult a felsőbbrendűségi tudat hogy mi oroszok vagyunk a gyarmattartók,nem tanuljuk meg a leigázott népek nyelvét ha ők akarnak valamit úgyis megtanulnak oroszul.A birodalom bomlása után ebből nagyon sok baj született mert alakosság orosz anyanyelvű része a függetlenné vált országokban nem beszélte az államnyelvet.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2016.07.07. 21:13:38

@Virago_1000: Szerinted én a finnről és az észtről beszéltem? A finnek és az észtek is sokkal jobban tudnak angolul, mint a magyarok. Tehát nem lehet arra hivatkozni, hogy a magyarok gyenge nyelvtudásáról ez tehet.

Itt egy forrás: ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_386_en.pdf

Vigyázó szemeidet a 21. oldalra vesd. Ott található a legrelevánsabb adat, bár a többi is érdekes. A finnek 70, az észtek 50%-a tud angolul beszélni. (Az észtek 56%-os orosztudása nyilván még szovjet hagyaték.) A magyarok esetében ez az arány 20%! Ráadásul összességében csökkent a nyelveket beszélők aránya a legutóbbi (2005-ös) eurobarométerhez képest.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2016.07.07. 21:22:15

@Csodabogár: " Az autósok megállnak a zebráknál, mondhatnám 95%-ban."

Épp Magyarországon vagyok, ez inkább 15%. Ma még a tanulóvezető se állt meg nekem, pedig forgalmi vizsgán ezért bukás jár...

Herr Géza 2016.07.07. 22:00:16

@Sexual Harassment Panda: Hát ha így össze-visszakavarsz, akkor persze, hogy nem értem mitől lenne az ingolstadti sváb dialektus.... :)))

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.07.07. 22:15:42

Tehát ha kell fél liter tej, vegyek meg 3 litert mert úgy olcsóbb mintha 4 litert vennék.
Néha (első eset) igazat kell adnom az agyhalott birkának, a nyugat tényleg beteg.

Jazo 2016.07.07. 22:15:51

Egy ideig éltem kint és nekem is rengeteg dolog tetszett. A zebrás átkelőnél pl. az hogy úgy állnak meg az autók ha a közelébe megy egy gyalogos, mintha egy Tigris tank került volna eléjük. Nálunk örülhetsz ha nem ütnek el a zebrán és még akkor is jönnének a szöveggel hogy "csak úgy kilépett elém"...A zebrán, amin a gyalogosnak van elsőbbsége és sok évvel ezelőtt már nekünk is úgy tanították, hogy már akkor is lassítani, megállni kell ha csak ráutaló magatartást mutat, a gyalogos. Náluk értik, nálunk meg nem.

Amúgy sajnos az "élhetőbb" nálunk nem csak a rengeteg ilyen apróságon bukik el, hanem már azon hogy pl. nincs betölthető állás. Az eléggé el tudja rontani a hangulatot, ha munkanélküli vagy, vagy közmunkás, vagy épp az egyetlen elérhető fizetés a minimálbér, függetlenül attól hogy mit csinálsz.

Amúgy nagyjából a hozzáállásban van nagy különbség. A magyar az kérdezi: Miért? A fejlettebb országokban meg: Miért ne? Isten őrizz, hogy mi másoktól vegyünk át jó ötleteket.

Csodabogár 2016.07.07. 22:22:00

@Gerusz: Nem tudom hol vagy. Én Budapesten élek és tényleg mindig megállnak, sokat járok gyalog. Nekem szinte feltünő, de igy van.

Herr Géza 2016.07.07. 22:23:49

@Sexual Harassment Panda: Khm, khm. Nyuszigonosz jópár éve él Bajorország sűrűjében.... Csaxólok.

Csodabogár 2016.07.07. 22:28:19

@Herr Géza: Ez a csak saját ingatlanban lehet lakni, is egy olyan hiba itthon a fejekben. Tény hogy nem kellett volna bagóért elajándékozni a volt tanácsi bérlakásokat, hanem inkább ki kellett volna építeni egy normális bérlakás piacot, megfelelő törvényekkel, de ez nem történt meg. A fejekben meg az él, hogy bérlakás az nem élet. Már a kifejezés is rossz, mert mindenki albérletről beszél. Egy teljes lakást bérel az ember, ha a lakás főbérlője kiad egy szobát, akkor beszélünk albérletről. Ez az apró különbség itthon valahogy elveszett a köztudatból.

Csodabogár 2016.07.07. 22:40:09

@Gerusz: Nem vitás, hogy a skandinávoktól kellene megtanulni, a nyelvtanitási módszereket. Lehet, hogy ma már a finnek is felzárkóztak, 40 éve még nem jeleskedtek angollal, de a svédek azok már akkor is mind tudtak. Aki kijárta a kötelező 8-10 év iskolát az beszélt angolul. Egyetemen csak angol könyvek voltak. Mint mondták, olyan gyorsan változik minden, hogy mire lefordítanák már elavult. Műszaki egyetemről van szó. Na és természetesen nem szinkronizáltak semmit a tv-ben.

Herr Géza 2016.07.07. 22:43:11

@Golf2: Nem, Baring 300+ lakójából egyet sem ismerek. Vagy csak nem tudok róla.... :)

jojó78. 2016.07.07. 22:47:51

@diggerdriver: Nagyon jó volt olvasni. Egyetértek veled.

kvp 2016.07.07. 22:50:02

Igy a cikket olvasva az merult fel bennem hogy nagy kulonbseg van Magyarorszagon belul is. Peldaul pesten az ujlipotvarosban nagyjabol ugyanezt tapasztalni mint ami a cikkben le van irva. Jardastol, modern buszostol, a gyalogosoknak megallo soforoktol az ut kozepen levo szigetig. De meg az altalanyados szabadfoglalkozasu vallalkozo is letezik, sot meg konyvelo se kell hozza. Csak errol nagyjabol senki nem tud. Oktatas: a hazifeladatot anno az iskolaban kellett megoldani, tanari felugyelet mellett (anno 89 elott is) es gimnaziumban is volt pl. egy latasserult osztalytarsunk. Mondjuk ehhez olyan iskolak kellettek ahol ezekre odafigyeltek, de letezik ilyen jopar Magyarorszagon is. Ertem en hogy az angoloknal mindenhol ez van, mig pesten is csak a jobb negyedekben, de ismerjuk es letezik itthon is, mar jo regota csak penz hianyaban nem terjed elegge. Ezert van az, hogy a nagy racsodalkozast nem az ujlipotvarosbol hanem a hatranyosabb videkekrol kulfoldre kerulo emberek produkaljak, mert a pesti atlag ertelmisegi max. annyit mond hogy hat igen, ez kb. ugyanaz mint otthon csak mas az orszag neve.

kewcheg 2016.07.07. 22:50:04

Talán annyit hozzátennék, hogy a "simlis" magyar sehol nincs a Romániából / Erdély/ átszármazott felebarátaink dörzsöltségéhez képest. Kb. ötször körbefutnak amíg pislogsz.Sajna nem mindig pozitív a tapasztalat, az életrevalóság náluk hamar átmegy gátlástalanságba,erre szerintem mindenki tud példát. Persze az is segít nekik, hogy a jelen rendszerben nagy kedvencek. Gyakorlatilag tudok olyanról, aki még egy nyugdíjat kap Magyarországról....

Bredpitt Monika 2016.07.07. 22:50:48

Na jó, akkor megint ideges lettem és nem is fogom leírni azt a mondatod, amitől felment a pumpa, annyira negatív.

Köszönjük az újabb adalékot arról, hogy aki elment innen és jól érzi magát valahol az majd jól megmondja miért nem lehet itthon változtatni a dolgokon.

Bredpitt Monika 2016.07.07. 23:02:57

@adamskij: egy kávézóban ültem és hallottam , hogy valami kevert nyelven beszél két fiatal, hófehér bőrű srác, megkérdeztem őket honnan jöttek és milyen nyelven beszélnek, mert az angolt hallom, de mi van a maradékkal,

finnek voltak és azt mondták, hogy három és fél nyelven beszélnek, kérdeztem mi a fél nyelv, az egyiknél a német , a másiknál az orosz, a három közös nyelv pedig a finn, svéd és az angol volt

beszélgettem velük egy jó darabig, nagyon tetszett nekik Budapest és nem értették miért akarna innen bárki is elmenni,
ők valami kis városból jöttek Finnországból és nem voltak elragadtatva az ottani élettől.....
ilyen is van

sellőlány 2016.07.07. 23:34:49

Lehet szaporítani szót még sok.poszton keresztül, egyszerűbb, ha kimondjuk, itt sosem lesz Nyugat. Ha valaki nyugati életszínvonalon, környezetben és szabályok között szeretné élni, annak oda kell költöznie. Lehet bízni a javulásában, de arra 1000 év sem volt elég, hogy masféle nemzetté legyünk. Ezt a jellemábrázolást mint summát, Digger jól megírtad a legelején, a többi fantáziálás. Csak egy mai példa kis hazánkból: hónapok óta nem lehet zöld kukás zsákot kapni városszerte. Az FKF nem viszi el a zöldhulladékot háztartási zsákban vagy önmagában, így ott rohad a ház előtt (nem, nem szórtuk a szomszéd elé és nem dobtuk ki a közeli patakparton sem, helyette írtuk az FKF-nek, hogy mi a helyzet... és hát konkrétan nem történt semmi, a rohadó ágak, fű maradt, ahol volt). Az egyik lakó végre kerített kéz alatt drágábban pár zsákot. És mit csinál? Félig ráhúzza a a szemétre és mint aki jól végezte dolgát, otthagyja... Este hazafelé jövet láttam, már leszaggatta róla a szél... Na ilyenkor kap vagy az ember agyérgörcsöt és tajtékozva igyekszik megoldani a dolgot, vagy megrántja a vállát és megy a dolgára. Sajnos az utóbbi a gyakoribb. (Igen, én barom rohadó füvet pakoltam.)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.07.07. 23:37:31

@Bredpitt Monika: kösszép!
egyrészt teljesen meg tudom érteni, hogy vidéki finn kisvárosból ingerhiány és lehetőségek híján miért jönnek el fiatalok. spec jó két hete egy hasonló finn kisvárosban néztük végig a helsinki ic érkezését, tanulmány volt.

ugyanakkor meg két órája egy osztrák lány azt kérdezte tőlem, miért vált a korábban nyugodt és türelmes BP ideges hangyabollyá. nos, szerintem van összefüggés a kettő között, méghozzá a lakosságvándorlás és bizony ide a rozsdás bökőt, hogy a most BPen élők legalább harmada '90ben még nem a fővárosban élt, tehát sosem sajátíthatta el, milyen egy másfélmilliósnál nagyobb város élete. ez is egy tanulási folyamat, részemről a London-Tokyo megapoliszokat turistaként élvezem, ott élni biztos nem tudnék.

Bredpitt Monika 2016.07.07. 23:43:11

@adamskij: én régen a VII. kerületben laktam és most azt mondom, hogy nem tudnék ott élni egy gyerekkel, pedig innen beérek kevesebb, mint fél óra alatt,
szóval egy városon belül is nagy különbségek vannak,

a finn fiúk egyébként csak turisták voltak,
ha már Finnország, szeretek filmeket ajánlani, nézd meg Jim Jarmusch Éjszaka a Földön c. filmjét, nagyon jól fogsz szórakozni, az öt város egyike Helsinki......a többi a filmben

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.07.07. 23:55:22

@Bredpitt Monika: kösszép, ismerem ;) Jarmuscht egyébként is bírom, a legutóbbi vámpíros agymenése (only lovers left alive) is nagyon remek.

teljesen meg tudom érteni, hogy a 7ik erős kihívást jelentene, nekem is. bár szerintem eleve túl zajos és büdös BP, tele szűk térközökkel, egyszerűen nem ekkora nagyságra és nem ennyi emberre alakult ki ez a város. nagyon szép városfejlesztési feladat lehetne amúgy, de a jelenlegi döntéshozók közül inkább ne döntsön egyik se semmit, még úgy is többet javul a helyzet önmagától.

macamuca [IHUN] 2016.07.08. 00:16:16

@Bredpitt Monika:
Hmmm..
Mondd, mióta Mo-on élsz (ha jól emlékszem, kb 8-10 éve, szóval nem rövid időről van szó), mit sikerült megváltoztatnod?, vagy milyen változás indult el a kezdeményezéseddel? Konkrétan milyen eredményre jutottál ennyi idő alatt (a közismert optimizmusoddal)?
Tippelek: 0. Zéró. Semmi.
Aki (kb a 35-40 éves kora körül külföldre menőkről beszélek) ettől több ideig várt, remélt, próbálkozott, majd feladta és máshol próbálkozott tovább, arra mit mondasz? Félreismerte az országot, az embereket, a körülményeket? Nem volt elég kitartó, vagy eléggé optimista? Elvégre a szülei (mint korosztály) is élethossziglan hallgatták, hogy most ugyan nem jó, de nemsokára /pár év múlva jó lesz =hát miért nem bízik az eljövendő pozitív változásban továbbra is... Optimistán, derűsen, mint te...
Én kb 30 évig vártam. Tettem is (és nem csak annyit, hogy dolgoztam...). Eredménye 0. Zero. Semmi. De te már csak tudod, hogy lehetséges ez, menni fog... Ja. Tudod mit, majd 20 év múlva is mesélj az eredményekről. Addig meg.... Jut eszembe, találtál már normális munkahelyet? Olyat, ami a végzettségednek megfelelő, normális a munkáltató ÉS a bér is? Ugye, Budapest csodás, meg központ, tele lehetőségekkel... (vajon vidéken mi a szitu?, ott, ahol a lakosság 80 %-a él!!!). Szép dolog az optimizmus, csak hát ha üres a buxa+a has, akkor picit más optikán keresztül látódik a világ....
Ja, még egy dolog: a specko közmunkáról és a fizujáról (bruttó 41 ezer kemény magyar forint) mi a véleményed? Hát a teljes foglalkoztatottságról, mint ""friss"" ötletről? Hallottál róla? Nem töri órán, hanem a jelenben!!! És a kmk mond-e neked valamit? Igen, a közveszélyes munkakerülés, rendőrrel-stb.
Remélem, az optimizmusod töretlen marad akkor is, ha netán téged is érint majd. Szükséged lesz rá......

- duplagondol 2016.07.08. 00:20:05

@kewcheg: Látod, nem nemzetiségi, pláne faji kérdés ez, az emberek idomulnak ahhoz a politikai-társadalmi rendszerhez, amiben élnek, és amit meghatároz a feudális és kommunista örökség. De ez pont azt jelenti, hogy változtatni is lehet a helyzeten.

- duplagondol 2016.07.08. 00:20:21

@adamskij: Te, mondd csak, ha ennyire eltérőek a hozzáállások, létezik akkor egyáltalán olyasmi, mint 'magyar mentalitás'? Az örök kérdés jut eszembe arról, miért vannak rossz véleménnyel az országról külföldre vándoroltak és itthon maradtak milliói, miközben par excellence ők is a részei.

A Kádár-rendszer valószínűleg sok mindenben ludas lehet, ha egyszerre termelte ki léhűtők és munkában megszakadók egyaránt hatalmas tömegét. De ez csak az egyik magyarázat.

Elgondolkodtam azon, amit a posztoló az elején írt, a többi, bevallom nem volt annyira érdekes, járdasziget vagy metrólift nálunk is van. Igen, van abban némi szittya virtus, hogy túljárunk a hatóság eszén, büszkélkedünk is néha vele, talán segített ez valamelyest túlélni feudalizmust, kommunizmust és most a félgyarmati kapitalizmust is. De hosszú távon így mégsem lehet létezni. Ha az ügyeskedés, amit lehet akár életrevalóságnak vagy "előre látásnak" is nevezni, nem tudom, mekkora eufemizmussal, szóval, ha ez kiirthatatlan, akkor lehetséges megoldásként csak az állam visszaszorítása jöhet szóba.

Annak viszont tiszta szabályok szerint szabad csak működnie, különben fuccs az egésznek. Én nem hiszem el, hogy ne volna igény egy ilyesfajta hitelességre, hogy ne éljeneznék meg azt a pártot, aki hitelesen tudná képviselni a teljesítményelvet a választási programjában. Rendben, hogy a fejekben lassan megy végbe változás, de felülről könnyebb is elindítani, mint alulról. A válaszreakció, mint ahogy az általad említett külföldi példákból is látszik, vagy ilyen lesz, vagy olyan.

tip 2016.07.08. 00:20:28

@Csodabogár: nem a magyar fejekben van a hiba, hanem a magyar jogszabályokban. A bérlő olyan szinten ki van szolgáltatva a tulajdonosnak, hogy súlyos felelőtlenség családdal bérlakásban élni. Muszáj sajátot szerezni, kerül, amibe kerül. Ez van.

2016.07.08. 00:22:15

@macamuca [IHUN]: Nála még mindig tart a rózsaszín köd. Majd elmúlik...

Virago_1000 2016.07.08. 01:14:08

@Csodabogár: "Az aranycsapat pont olyan politikai akarattal és állami pénzzel a háta mögött aranykodott, mint a mostani."
- mint minden egyes ny-europai orszagban.

"Akkor is és most is őszintén drukkoltam, hogy verjék már ki őket."
- ez nem keveset arul el a lelkivilagodrol. Mi koze van a sportnak a politikahoz? A sport varmilyen is legyen, egy nemes dolog ami testilelki tartast ad. Remelem nem otthon rontod a levegot, mert nincs rad otthon szukseg.

pappito · http://pappito.com 2016.07.08. 03:23:54

@Virago_1000: viszont rád mekkora szükség lenne ott... persze sokkal könnyebb képmutatóan, UK biztonságából drukkolni, hogy az idoljaid minél jobban szopassák a magyarországi magyarokat

gabors 2016.07.08. 03:46:59

@kewcheg: "Talán annyit hozzátennék, hogy a "simlis" magyar sehol nincs a Romániából / Erdély/ átszármazott felebarátaink dörzsöltségéhez képest"

Ne is mondd en is ismerek nem egyett (a leggatlastalanabbak kozul is) van amelyk minisztersegig vitte es magyarabb a matyaroknal

FutureFry 2016.07.08. 05:58:25

@Buchhalter: "... majd minden őslakosnak van hitelkártyája is aminek azért van költsége ..."

Nekem még nem volt olyan hitelkártyám aminek lett volna költsége. Sőt, a legtöbb visszatérítést ad (pl. 1%-ot minden vásárlás után). Ráadásul egyik hitelkártyám sem olyan banknál van ahol lenne más számlám.

Golf2 2016.07.08. 06:57:02

Ezt jól megmondtad.De ha az m1-et nézi,hiába.

Taxomükke (UK) 2016.07.08. 07:51:54

@Virago_1000: Te meg itt Angliaban rontod a levegot? Miattad nezik le a kelet-europaiakat. Nem turunk meg itt, menj haza.
Na ez pont egy olyan ostoba ferdites es altalanositas, amiket te szoktal irni. Es pont annyi jogom van teged elkuldeni, mint neked masokat.
Nulla. Semmi. Zero.

2016.07.08. 07:58:52

@Bredpitt Monika: Azt még érteném ha más véleményen vagy a megoldást illetően de azt már nem hogy azt hozod fel indoknak hogy ő már elment, ne onnan okoskodjon. Na de előtte meg Mo-n élt aktív dolgozó életének a nagyobb részét. Miért ne tudhatná hogy itthon mi van? Ez pont olyan mint én aki 45 éves koromig otthon laktam nem túl jó körülmények között és ahogy kimentem, minden véleményemre megkaptam hogy én már kint vagyok, nekem fogalmam sem lehet hogy otthon mi megy. Azért 45 év csak elég egy megalapozott véleményhez nem? Ráadásul én évente több hónapot otthon voltam, na meg az ember nem lesz süket és vak csak attól hogy pár éve nem otthon van. Ez a legrosszabb érv ami felhozható ellene.

2016.07.08. 08:00:19

Arról már nem is beszélve hogy a pályázatnak nem volt feltétele hogy ki hol él éppen.

wien74 2016.07.08. 08:59:12

@kvp: igen, szórványosan valóban fellelhető pár pozitívum. Sajna nekem ez kevés. Én globálisan vágyom a szebbre, jobbra, élhetőbbre, nyugottabbra. üdv: egy átlagos városi értelmiségi

desw 2016.07.08. 08:59:31

@diggerdriver:

"Szingapúrban kőkemény büntetésekkel kikényszerítettek egy rendet és ez teremtett egy élhető országot, amit ugyan a nem odavalósiak elutasítanak, de az ottélők gondolkodásmódját mégis megváltoztatta, és azonosultak a rendszerrel."

Komolyan érdekelne, hogy melyek ezek a kikényszerített szabályok, amik megteremtették, hogy Szingapúr élhető ország lett.

"Nagy baj lenne, ha most hirtelen megváltozna a gondolkodásmód. Az állampolgár védtelen lenne az állammal szemben. Jelenleg az államapparátus és az állampolgár potenciális ellenfelek."

:DD Az álompolgárok választják/kényszerítik ki az állam jelenlegi működését. Buta és rövidlátó állampolgároknak mindig rossz kormánya lesz.

"Ha ebben a küzdelemben a polgár feltenné a kezét, akkor ne legyen kétségünk afelől, hogy megkapná a halálos lövést, magyarul inge-gatyája se maradna."

Miért kell a mindenkori kormánynak ilyen sok adót kivetnie? Mert a választók többsége az államon élősködik. Emlékezzünk csak pl. a sok kamurokira, akik pár ezresét megvették a rokkantságukat.

"Ezért aztán a fenti három példa miatt ezt a „fejekben kell megváltozni” lózungot el is vetettem."

Nagy hiba! Ha elméleted helyes lenne, akkor ezek szerint Magyarországon csak diktatorikus eszközökkel lehetne a gondolkodásváltozást kikényszeríteni és így élhető országot teremteni, mivel a másik opció, a jólét nem lesz csak úgy a semmiből.

"A másik példa Svédország, ahol a jólét teremtette meg a gondolkodásváltozást és pont ez a jólét tette őket sebezhetővé és most nem tudnak mit kezdeni a megszokott társadalmi normáktól eltérő viselkedéssel."

Ez nem ellentmondás? Ha -- szerinted -- Svédországban a jólét teremtette meg a gondolkozásváltozást (szerintem pont fordítva volt), akkor miért van most gondjuk a sok migránssal? Mert egy trükköző és bűnöző csőcseléket engedtek be, akik marhára nem akarnak gondolkodásváltozást. Egy tróger bűnözőt hiába költöztetsz be a jólétbe, attól az még tróger bűnöző marad.

kronikas 2016.07.08. 08:59:49

@Virago_1000: kultúrát????? Őőö...A lopásra, tolvajlásra, kereszténynek eladott vakkomondoros képmutatásra, ájtatos manóskodásra tetszik gondolni? Amit a turistáknak mutogatnak, Habsburgok épittették: operaház, bazilika, Andrássy út, Hősök tere, műcsarnok, szépművészeti múzeum... Attól, a primitiv emberek öltönybe bújnak, s csak otthon állnak csillárt szerelni kutyaszaros csizmában az asztalra, még nem lesznek kultúremberek. Hogy is van a tizparancsolat? A ne lopj? Itt elbukik az emberek nagy többsége már... Nem véletlen hogy paráznak iszlámtól, a kéznélküli miniszterelnök, miniszterek, képviselőnek látszó orbán zsoldosok érdekes látvány lenne, sőt a kétkezű ember ritka lenne igencsak. Ez lenne a kultúra? Képmutatóvá válni, meg höfgeni muszájférgekké? A gyávaság, megalkuvás, nemnézekoda, neszóljszámnemfájfejem? Az izauraság ellenállás nélküli elfogadása? A mindenbe beletörődés, teljes közömbösség mások iránt? Éljétek ki rajtam magatok csak pár falatot adjatok enni! A szemforgatás? Nekem ezek nem kultúra.

kewcheg 2016.07.08. 09:21:43

@kronikas: hát igen, sok igazság van abban amit írtál...:(

kewcheg 2016.07.08. 09:21:46

@desw: igen, ez a "lét határozza meg a tudatot, vagy vice versa probléma.

kewcheg 2016.07.08. 09:30:17

@gabors: az emberminiszter?? Nekem egyszer az egyik ilyen ismerősöm elégetlenkedett, autókról volt szó. Milyet is vegyen? Ő a Suzukiba bele se ül, hányni tudna tőle, inkabb vesz egy behozott sokéves német luxusautót. Tehát jött egy olyan országból, ahol néhány éve még ökörfogat vontatta a dácsiát a főutakon, de már lenézi azt az autótípust, mert ezt hallotta másoktól. Valószínű ugyanilyen gyorsan eltanulta és tökélyre fejlesztette a magyaros "dolgozót minimálbéren nyúzó" vállalkozói mentalitást is...

2016.07.08. 11:04:15

@Sexual Harassment Panda: mivel az EU-belül a munkaerőszabadon vándorolhat, így kèrdèsednek semmi èrtelme sincs. A U K gyakorlatát tudom leírni
Tavaly októberig nem lehetett, azóta kérhetőa permanent resident card. Jelenleg gyakorlati jelentősêge nincs. Munkát vállalhatsz, házat vásárolhatsz, vállalkozhatsz annak hiányâban is. Jellemző, hogy az igênylès kèrdèsei èrtelmezhetetlenek európai munkavâllalónak. Látszik hogy a vízumkötelesrkre dolgozták ki.

Narina 2016.07.08. 12:15:54

@Herr Géza: Nem tudom es az O eseteben azt mondom, hogy inkabb ne keruljunk ITT kapcsolatba. Nem szeretne engem eloben, sem.

Narina 2016.07.08. 13:22:06

@macamuca [IHUN]: Nagyon szepen koszonom a mostani megszolalasat!
@Bredpitt Monika: 31 evig eltem Magyaroszagbol! 15 eves korom ota dolgoztam. En sok mindenbe bele masztam, de amikor a sajat szakszervezetem elnoke kert meg, hogy tobb ulesre ne jojjek, mert sajnos a tobbiek is belegondolnak abba amit mondok es ez neki nem jo, felfordult a gyomrom. Amikor terhesen bementem a munkaugy kozpontba (tomegkozlekedes szigetszentmiklosrol rackevere), hogy sajnos nem fogok tudni negy kilometert gyalogolni, hogy lekozelebb bejojjek kifele menet nagyon kedvesen felhangosan az egyik "holgy" megjegyezte Ez is minek baszatta fol magat meg egy fattyuval lesz tobb(nem vagyok cigany). Amikor a sofor segitett leszedni a babakocsit az egyik kedves utas akkorat lokott rajta, hogy kishijjan megborult a gyerekemmel egyutt. Ja es meg beszolt, hogy jo lenne, ha nem tartanam fol az ertelmes embereket. Nagyon nagyon sokat tudnek meselni. Rengeteget. Nem teszem. Miert, mert sem te sem a kis Virag nem ertene meg, mert nektek egy szurealisan erdekes elkepzelesetek van. Valamint jocskan mas tapasztalattal rendelkeztek mint en. Ezzel nincs is gond, de ne probaljatok meg tul misztifikalni egy olyan helyet ahol az emberek elobb marnak a mellete levoben mint, abba aki tenyleg okoza a bajt, mert nincs ver a pucajaba, hogy kinyissa a szajat, raadasul meg kettot abba aki viszont meri. En 25 evig probaltam beileszkedni tiszta jo az ilyen szovegeket hallgatni, hogy csak "akarni" kell, meg biztos "nem tettel meg mindent", mert nem tanultal biztos hulye vagy azert lettel csak elado, pedig, ha olyan okos diplomas lennel mint en milyen sokra vihetned, de te csak egy hulye vagy. Meg nagyon sok ilyen emberbe futottam bele 13 ev kereskedelemben toltott ido alatt. Persze ti tudjatok a tuttit. Otthon is mindenki megtud elni csak a lusta disznok rinyalnak. En is az voltam. Tudod. Meg felbaszattam magam. Mertem egy ilyen stilusu ember tomeg koze szulni. 2 eve kijottunk es azt kell tapasztaljam, hogy mas. Amit te latsz orszagot en sosem lattam, a te pozitiv eletedet en sosem tapasztaltam, es azt sem, hogy nem rugnak bele folyton abba aki segito szandeku. Legfeljebb azok reszerol akik amugy is kiszolgaltatottak, tapasztaltam segito szandekot(persze ott sem mindenki), annak ellenere, hogy bizony rafaraghatttak volna, mert a kedves munka tarsaik befujtak volna oket. Sok kedves no es ferfi segitett mar nekem a kozalkalmazottak kozul(apeh, tisztviselok, ugyintezok), de munkahelyeken es az altalanos eletben olyan merteku gyalazatott tapsztaltam, hogy inkabb felmondtam. Nem birtam idegekkel. Azonban hajra. Tedd meg nekem, hogy elmesz 6 honapra, a tescoba, dolgozni. Csak azt a penzt hasznalhatod fel amit ott kapsz. Sehonnan nem potolhatod. Utana kerlek szamolj be a jonepnek a tapasztalataidrol. En most valoszinuleg a szurodre kerulok, de remelem el jut majd odaig is a dolog, hogy sikerul valamin valtoztatnod. Tiszta szivbol remelem, hogy igy lesz es te nem fogod azt tapasztalni amit en 25 even keresztul.

wien74 2016.07.08. 13:29:36

@Turchi: hah, nem érdemes dühöngeni! Nyilván az az otthoniak meggyőződése, hogy az alatt a pár év alatt, mióta kint élünk, egetrengető változások történtek és mi biza' azokból kimaradtunk. Juj! De valahogy csak túléljük

kronikas 2016.07.08. 16:41:24

@kewcheg: sajnos...a Halászbástyát kihagytam, mondjuk a vár egy része Mátyás király érdeme... ő volt tán az utolsó vezető, akinek a kultúra számitott s elterjeszteni próbálta.

2016.07.08. 16:54:43

@wien74: Dehogy dühöngök, mindenki elmondja a véleményét aztán megyünk a dolgunkra. Nincs okom dühöngeni, ezen legalább is nincs mit :-)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.07.08. 16:56:47

@- duplagondol: nézd, amennyi ismeretem van a magyar történelemről és népességmozgásokról a Kárpát-medencében, egyre inkább arra a pontra jutok folyvást hogy sosem volt egységes magyarság vagy egységes magyar kultúra.

szerintem a probléma veleje a 19.századi nemzetiségi politika hiánya (és ezzel a nagyon is meglévő kisebbségek tudatos kiszorítása a hatalomból és döntéshozó pozíciókból --> nyílegyenes következménye a trianoni békeszerződés és utána a kisantant), más oldalról nézve az erőteljes, felülről irányított magyarítás. ez ugyanaz a politika, amit Ady Endre vagy más nyugatosok, később Márai Sándor jellemzett dzsentrifikációként. mai formája amit 98ban vagy 2002ben Orbán húzott "aki magyar, kokárdát visel", később 2014ben a "magyar csapat" néven híresült el.
szerintem mindenki családjában - már ha utána néz vagy kérdez - megfigyelhető az a jelenség, hogy a nagy- vagy dédszülők még nem csak magyarul beszéltek (svábul, tótul, románul, szerbül, stb). pl Óbuda és a környező sváb településeken minden otthonban svábul zajlott a társalgás, csak a sváb közösségen kívül beszéltek magyarul.
ha egy nagyon messzi példát kéne mondanom, ott van a honfoglalás eredetmítosza: törzsi vérszövetség előzi meg, azaz nem azonos eredetű népről van szó, hanem egy cél érdekében egyesítik az erejüket.

egyébként érthető, hogy egy erősen frusztrált, leszakadóban lévő ország lakói mindenbe kapaszkodni próbálnak, amibe csak lehetséges - szíriuszi dns, párthus herceg szevasz! - mert nincs annál rosszabb, amikor ingoványos talajon jársz. csak ha már mindig a múltba révedés és a 6-3 emléke szól, akkor célszerű lenne felfigyelni azokra az időszakokra, amelyek a magyar történelem sikeresebb időszakainak mondhatók: dualizmus kora, Erdély Bethlen Gábor alatt, Mátyás vagy III.Béla uralkodása. érdekes mód egyik államalakulat sem volt homogén, sőt, viszont szabályozás szempontjából tisztább volt a környező időszakoknál.

másfelől nézve sokkal könnyebb kisajátítani más eredményét és benne tetszelegni, mint megdolgozni érte és szerintem ezt érezzük és tapasztaljuk sokan, akik nem mo-on élünk. pl nagyon visszatetsző az, mikor homofób és antiszemita emberek a magyar Nobel-díjasok eredményeire hivatkozva kívánják igazolni saját gyarlóságukat.

mindegy, csak laikusként írok történelemről szóval ez pusztán a saját véleményem. ezen a fórumon is jópáran vannak, akik ezt nemzetgyalázásként élik meg, holott szó sincs róla, nagyon is büszke vagyok rá, csak elegem van a kihasználókból.

Muscari 2016.07.08. 17:45:32

@Virago_1000: talán még az a szüleink, testvéreink, páran a barátaink otthon élnek és nem mindegy, hogy ők hogyan élik meg a mindennapokat. De ezt már ezerszer leírtuk.

Muscari 2016.07.08. 18:05:35

@Könnyen elkaptuk, uram!: sajnos tavaly óta az állampolgársághoz kell, így az az első lépés, hogy az ember kiváltja a permanent residency-t. Ha megvan, akkor egy év múlva kérheted az állampolgárságot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.08. 19:09:49

@desw:

hu.wikipedia.org/wiki/Szingap%C3%BAr

www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/SG/hu/Konzuliinfo/utazasi_tanacsok_sg.htm

":DD Az álompolgárok választják/kényszerítik ki az állam jelenlegi működését. Buta és rövidlátó állampolgároknak mindig rossz kormánya lesz."
EGYÉB ALTERNATÍVA?

- duplagondol 2016.07.08. 20:18:15

@adamskij: Szerintem egyetértünk. Talán csak annyi kiegészítést: a nemzetiségeket nemige szorították ki a hatalomból, mert nem is voltak ott, kérdéses például, hogy a XIX. századi szlovákságnak volt -e akkora öntudata, szervezettsége, hozzáértő elitje, amivel egy autonóm tartományt létrehozhatott volna. Idővel ez kialakulhatott, a románoknál például egyre inkább, a magyar elit viszont hatalmi pozícióból blokkolta ezeket. Nem volt szép dolog tőle, akkor sem, ha valószínűleg 10 hatalomból 8 vagy 9 így járt volna el a világ bármely pontján. Sőt: az itt is gyakran emlegetett Nagy Britanniában ekkor pálcával csapták meg azt a walesi, ír vagy skót diákot, aki nem angolul szólalt meg az iskolában. Látjuk, mára, a Brexit után mi lett, illetve lesz a végeredmény...

Valaki azt mondta nemrég, Trianon a XX. századi Magyarország legnagyobb tragédiája. Én ezt vitatom, úgy is, hogy minden rokonszenvem például a székelyeké és az iskolában tűpontosan megtaníttatom, a határon túl hol, merre, hány magyar él. Ha a nagyhatalmi, illetve középhatalmi helyzet elvesztésével, a magyar hegemónia eltűnésével járt és utána rá mutogatva, piros-fehér-zöldbe burkolva követhettek el sokféle aljasságot vagy fednek el ma is sok mindent, akkor talán nem volt az. Ugyanarról a hatalmi gőgről beszélünk, ami befelé is felemészti az országot, nem csak kifelé fuccsolt be.

A vérszerződéssel jól beletrafáltál, a korszakot kutatóként én is ezt az etnikai sokszínűséget próbálom hangoztatni, de valahogy ez nem nagyon akar átmenni még a tudományos köztudatba sem. Van itt egy fontos dolog: az a Hétmagyar, ami a törzsszövetség nevévé vált, más értelemben a hét vezér szövetségét is jelentette, magát a vezéri testületet hívták így. Hátha ez egy történelmi örökség: egy Báthory István a lengyelek legnagyobb királyuknak nevezik, azért, mert egy más országból hozott mentalitással rendbe szedte az ottani kuplerájt. Fontos lehet ez a mai lehetőségek szempontjából is: ott volt az általad említett Bethlen vagy Rákóczi is, aki először vezette be a 'közteher' szót és szabadságot ígért a harcoló jobbágyoknak. Még fontosabb figyelnünk a reformkorra, ahol egy művelt, tehetséges, tiszta jellemű elit kezdeményezte és harcolta ki a változtatásokat, úgy, hogy gyakran keményen meg kellett küzdenie a maradisággal, a közhangulattal, még a külső hatalommal is. Aztán a végén, 1848-ra csak kijelentetett: nem kell táblabíró politika. Ma sem kell: ha volnának olyan vállalkozó kedvű emberek, akik mernének politizálni és ha ügyesen csinálnák, nem a Jobbik vagy az LMP módjára, én hiszem, hogy el tudnának érni valamilyen eredményt. Mondom, nem alulról indulnának a változások: felülről.

tsabus UAE 2016.07.09. 11:02:39

@- duplagondol: Jó lesz rád odafigyelni ! Egész értelmeseket írsz... :-)

- duplagondol 2016.07.09. 11:57:55

@tsabus [UK]: Köszönöm, ez elvileg része a munkaköri leírásomnak...:)

DieNanny CH 2016.07.09. 14:14:46

@tanato:

"felsőbbrendűségi tudat hogy mi oroszok vagyunk, a gyarmattartók, nem tanuljuk meg a leigázott népek nyelvét - ha ők akarnak valamit úgyis megtanulnak oroszul."

Amennyire vissza tudok emlékezni a tanulmányaimból, a 150 éves török megszállás alatt ez fordítva működött: több Mo-on élő török tudott magyarul, mint amennyi magyar törökül...
Vagy tévedek?

DieNanny CH 2016.07.09. 14:24:52

@tip:

"nem a magyar fejekben van a hiba, hanem a magyar jogszabályokban. A bérlő olyan szinten ki van szolgáltatva a tulajdonosnak, hogy súlyos felelőtlenség családdal bérlakásban élni. Muszáj sajátot szerezni, kerül, amibe kerül. Ez van."

Ez fordítva is igaz. Mert ha a családos - vagy akár egyedülálló - bérlő hónapokig nem fizet, még neki áll feljebb, hogy ki akarom rakni. Ha meg a közüzemit sem fizette, akkor szinte 0% esély van arra, hogy megadja a tartozását.

macamuca [IHUN] 2016.07.09. 17:15:17

@- duplagondol:
Úgy tűnik, esetedben a munkaköri leírás tartalma, mint elvi útmutató, sikeresen adaptálódott (csak magyaroschan!! :D ) a gyakorlatba.
Ne hagyd abba, tarts bemutatót belőle gyakran (=írj/kommentelj gyakrabban, üdítő a megvalósult elviséged).
:)

- duplagondol 2016.07.09. 19:10:07

@macamuca [IHUN]: Csak el ne olvadjak...:) Amint lesz időm, ígérem, gyakrabban felnézek majd ide.

tanato 2016.07.09. 20:44:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem ők,igazából csak felvonulási területnek tekintettek minket,nem terjesztették erőszakosan a nyelvüket és a vallásukat.

tip 2016.07.09. 22:05:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: aki nem ért a bérbeadáshoz, az persze eleshet némi profittól. Nem mintha ez vigasztalná a tisztességes bérlőket. De az mégsem fordulhat elő, hogy egy lakáskiadónak családostul költöznie kellene, mert úgy döntött a bérlője. Fordítva viszont ez a szokásos ügymenet része.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása