oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. július 02. 06:19,  Hajóstoppal az óceánon 74 komment

2016. július 02. 06:19 Határátkelő

Hajóstoppal az óceánon

A hátizsákos utazói léthez alighanem különleges elszántság kell, no és az sem árt, ha fiatal és kalandvágyó az ember. Ilyen a mai poszt szerzője, Fanni is, aki nemes egyszerűséggel hajóstoppal szelte át az óceánt, hogy aztán Dél-Amerikában kalandozzon egy évet. Ha minden jól megy, többször is jelentkezik még, mostani írásából az derül ki, milyen is egy ilyen hajóút. Hát nem csupa idill.  (A képeket természetesen ő készítette, köszönöm, hogy megosztja a bloggal is.)

cim_72.jpg

„Amikor először láttam a videót a horvát fiúról, aki hajóstoppal járja a világot, azonnal tudtam, hogy ez lesz a következő kaland. A 2015-ös Budapest-Lisszabon-Budapest autóstoppolásom alkalmával új barátnőre tettem szert, akivel mindketten kalandvágyók voltunk, így egyértelmű volt, hogy feldobom majd neki a hajós út ötletét.

Mikor meséltem Suzy-nak erről a lehetőségről, ő azt felelte, hogy mondj fel a munkahelyeden és még idén lépjünk le.

Két hónappal később meg is érkeztem franciaországi otthonának a küszöbére. Innen együtt stoppoltunk tovább Madridba, majd átrepültünk a Kanári-szigetekre, ahol Las Palmas kikötőjében 2 nap alatt találtunk fuvart.

1_95.jpg

Reszkettem, mint a nyárfalevél. Három ismeretlen orosz férfi hajójára szálljak fel? Ki tudja, túlélem-e. Vajon jó emberek? Mennyire értenek a vitorlázáshoz? Nem várnak majd el tőlem valamit cserébe?

Természetesen tisztában voltam a veszélyekkel, de egy ilyen kaland kedvéért bevállaltam. 2016. január 16-án pedig végleg felhúztuk a horgonyt.

Vízen

Mielőtt belecsapnék a lecsóba, hadd mutassam be a legénységet. Andrej, a kapitányunk egy igazi jelenség. Többször hallani tőle, hogy jaj de szeretem az életem, mint azt, hogy jó reggelt. Igazán irigylésre méltó.

Ezenkívül két Alex is csatlakozott. Az egyik, egy kétgyermekes büszke apuka Kanadában és emellett versenykapitány is, a másik egy kislánnyal büszkélkedhet az USA-ban és állítása szerint a hajózás teljes szabadságérzetet ad neki. Mind a három férfi őszintén szerelmes a vízbe és komoly üzletemberek is. No, akkor vágjunk bele…

Aznap éjjel a legénység ébresztett, hogy azonnal menjünk fel a fedélzetre. Micsoda meglepetés várt ránk! Delfinek kísértek minket phytoplanktonban úszva. Ez a fajta plankton kékeszölden világít, ha felkavarják a vizet, így éjjeli égboltszerű csillogást kölcsönözve a tengernek.

Elképesztő volt látni, hogy merről jönnek ezek a világító sziluettek. Mint világító torpedók húzták maguk mögött a fénycsíkot, ragyogó körvonalaik játékosan ugrálva, cikázva a hajó körül. Soha ilyen gyönyörűt nem láttam még. Nem evilági élmény volt 10-15 percig. Mást sem tudtunk mondani, csak hogy uramisten milyen csodás látvány.

Másnap reggel bálnanézés volt a program Tenerifén. Minden alkalommal, mikor közel kerültünk tengeri állatokhoz, úgy éreztem magam, mint egy kisgyerek a cukorboltban; tágra nyitott szemekkel, fülig érő mosollyal, teljesen elvesztem a pillanatban.

Nyílt tenger

Az első pár nap meglehetősen nagy fizikai kihívás volt. Időbe telt hozzászokni a folyamatos hullámzáshoz és a rosszullét megelőzéséhez. Ahogy fokozatosan sötétedett, úgy erősödött a tengeribetegség érzése, mivel elvesztettem az egyetlen nem mozgó támpontot, a horizontot.

Egyszerűen a víz és az ég találkozását bámulva kordában tudtam tartani az émelygést. Így napi rutinná vált a gyógyszer bevétele naplementekor.

2_71.jpg

A legjobban úgy tudnám leírni ezt az érzést, mintha nagyon részeg lennék, miközben mindennek a tudatában vagyok. Nekem kicsit úgy tűnt, mintha minden lelassult volna körülöttem.

Ahogy a tekintetem egyik pontról a másikra fókuszált, úgy a tárgyak körvonalai követték a tekintetem. Szép lassan elmosódva jött minden velem, bármerre néztem. Ez a Mátrix jellegű látvány természetesen kéz a kézben járt a rossz gyomorral.

Az ötödik napon végre teljesen hozzászoktam a hullámzáshoz, de éjjel így is minden mozdulat lassabban tűnt, mint a szárazföldön.

Napi rutin

Mindennap szinte ugyanolyan volt, ahogy a nap kelt, úgy mi is. Reggeli után általában könyvet olvastunk, vagy csak pihentünk tovább a napon, majd a kötelező dolgokat tudtuk le: végig böngészni a zöldségeket és kidobálni a penészest, megtakarítani a hajót, rendbe szedni a közös helyiségeket.

Egy dolog a mai napig megmosolyogtat, a kapitánnyal folytatott rövid diskurzusok az étkezést illetően:

Lányok mikor legyen ebéd?

Mennyi az idő?

11:45.

Akkor legyen egykor.

Rendben, akkor délben.

5_10.JPG

Mintha egész nap csak ettünk volna. Az első pár nap néha kétszer reggeliztünk, a kapitány a magyar nagymamák filozófiáját követve, nem hagyta, hogy akár egy étkezést is kihagyjunk...

A kapitány igazi mesterszakács, aki szigorúan könnyű és egészséges ételeket készít. Az ázsiai konyha a specialitása, de három nap után Suzyval már könyörögtünk neki, hogy dobjon össze egy max 3 hozzávalós olasz tésztát.

9_16.jpg

Arról nem is beszélve, hogy étkezések között gyümölccsel tömött minket. Andrej kapitány „éttermében” napi 4-5-ször szolgáltak fel ételt, de mivel nem égettem elég kalóriát, így az étkezéseim száma napi kettőre csökkent pár nap után.

Nyílt tengeri élővilág

Úgy 4-5 nap kellett, hogy megint lássunk delfineket, de nagyon érdekes a történet. Suzyval épp élet-a-hajón jeleneteket vettünk fel és arról beszélgettünk, milyen jó lenne most már újból valamilyen tengeri emlőst látni és hidd el, nem túlzok, abban a pillanatban, ahogy kimondtam, megpillantottam őket.

Százával úsztak körülöttünk és hogy a sztori még kerekebb legyen, éppen naplemente volt. Szinte kiestem a hajóból úgy hajoltam közelebb hozzájuk.

8_21.jpg

A repülő halak csak fél napig voltak érdekesek, mivel mindennap több százat láttunk. Később pár öngyilkos merényletet követett el a fedélzeten landolva így leves lett belőlük.

Ez a fajta hal gondoskodott a folyamatos élelmiszer ellátásról és még szórakoztattak is, mikor az egyik izomból fejen találta a kapitányt. Volt nagy nevetés és cifra orosz káromkodás a hajón.

Nagyhal fogására is tettek kísérletet a fiúk. Összesen 4 esett áldozatul az orosz pecának és szomorú érdeklődéssel filmeztem végig a kivégzéseket.

Delfinek többször is felbukkantak még az út során, de nagyon kellett figyelni, hogy pont elcsípjük azt az öt percet, amíg velünk úsznak.

Félúton

Pontosan félúton jártunk, mikor az óceán megváltozott. A hullámok erőteljesebbek lettek, a szél felélénkült. Pedig éppen csak hozzászoktam, hogy úgy járok, mint egy totyogós, folyton mindenbe belekapaszkodva, folyton kibillentem az egyensúlyomból és minden lépésnél kiszámíthatatlan volt, hogy merre fogok dőlni. Erre kezdhettem elölről a szoktatást az új körülményekhez.

4_16.JPG

A nyolcadik éjjel volt először, hogy nem tudtam aludni. Úgy dobált a hajó mintha kilőtték volna a levegőbe, majd hatalmas robajjal visszahullott a vízfelszínre.

Minden remegett, borult, tört, csúszkált, mintha folyamatosan valami földrengés epicentrumban lettünk volna. Azonban, ami nekem apokalipszis közeli állapotnak tűnt, úgy az oroszoknak csendes és nyugalmas tengernek.

Ki nem találnád, mi következik. Persze hogy a tengeribetegség újra felütötte a fejét.  Ahogy a hullámok változtak, úgy fortyogott a gyomrom, így megint pár nehéz nap elé néztem.

7_6.JPG

Váratlan izgalmak

Aznap éjjel, mikor az áramlatok megváltoztak, éjjel arra lettem figyelmes, hogy fel alá rohangálnak kétségbe esetten az oroszok. Felszaladtam a fedélzetre és láttam, hogy nincs vitorlánk! Elszállt az erős szél miatt.

A fiúknak nem volt idejük a biztonsági felszerelésüket magukra aggatni, így csak az életükért imádkoztam. A vaksötétben a vitorla kipecázása nem volt gyerekjáték, pedig több tucat négyzetméteres, színes anyagról van szó. Jól látható. Egy embert itt megtalálni reménytelen lenne.

Másnap reggel üzembe helyezték a vitorlát.

Az őrület határán

Tudod, mikor hosszú napokig össze vagy zárva egy pici helyen ugyanazokkal az emberekkel, esélyed sincs a magányra, kizárólag kéket látsz magad körül, akkor be lehet kattanni pár órára.

Ilyenkor világítós tárgyakat akasztottam a nyakamba és spanyol dalokat énekeltem, miközben kapaszkodás nélkül hagytam, hogy a hajó ide-oda dobáljon. Volt, hogy hallucináltam is.

A sötétség néha olyan mélységekig hatolt, hogy esélytelen volt megkülönböztetni, hol kezdődik az ég és hol ér véget az óceán, így a holdfény volt az egyetlen, ami támpontot nyújtott.

A Hold-pillanatok közül, a személyes kedvencem a tizennegyedik éjjel történt, amikor is a Hold középen ketté volt szelve. De nem a szokásos európai függőleges síkon, hanem horizontálisan. Hol eltűnt, hol felbukkant a hullámok mögött.

FÖÖÖÖÖÖÖÖLD!

Tizenöt nappal és 2810 tengeri mérfölddel később partot értünk St. Martin szigetén, útközben elhagyva St. Barts szigetét, ahová a sok hollywoodi sztár jár nyaralni. George Clooney után kutattam a távcsővel, de sajnos nem jártam sikerrel…

terkep_1.jpg

Partot érve kezdetét vette a szárazföldi betegség, végre szilárd talaj volt a lábam alatt, de a sok hullámzás után, ezt nem bírta a gyomrom. Első utam egy hamburgereshez vezetett. Az utolsó falat után újjá születtem.

Hova tovább?

Mivel nem volt terv a földtérés után, így még egy hétig együtt szeltük a Karib-tengert, így jutottam el a Brit Virgin-szigetekre és a Dominikai Köztársaságba, ahol végleg búcsút intettem a legénységnek. Ezzel kezdetét vette az egyéves latin-amerikai hátizsákos túra, de erről később...

Itt megtekintheted a videót az Atlanti hajóstoppolásról. Kövesd Fanni útját Facebookon, és Instagrammon.

6_8.JPG

HÍRMONDÓ

Huxit: elszólta magát Lázár János, vagy…?

Nem tudna jó szívvel a bennmaradás mellett szavazni, mert nem ért egyet azzal, ami Brüsszelben történik – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szerint az Európai Unió intézményrendszere több bajt hoz az Európa-gondolatnak, mint megoldást. Az ellenzéki pártok persze (a Jobbik kivételével) kiborultak a miniszter szavain, hogy mit is mondott pontosan ő és mit reagáltak a többiek, arról itt olvashatsz bővebben.

Négy forgatókönyv a Brexit visszafordítására

Nem mintha bármelyik megvalósulására reális esély lenne, de több olyan forgatókönyv is létezik, amelyikkel elméletben visszafordítható lenne a britek kilépése az Európai Unióból. Például figyelmen kívül hagyják a szavazás eredményét (ez szinte kizárt), petícióval kényszerítenek ki új referendumot (szerintem ez is), új választásokat írnak ki, esetleg megoldást jelenthet, ha „jelentős változtatások” állnak be a feltételekben. Hogy ezek mit is jelentenek pontosan, azt itt olvashatod el.

„Na, b@zd meg, még egy terhes bevándorló”

Ha már Brexit, sajnos továbbra is foglalkozni kell az elmúlt napokban terjedő atrocitásokkal. Kata például abban a Derbyben él, ahol a szavazók 57,2 százaléka a kilépésre voksolt. „Próbálok nem foglalkozni vele, de ha már az utcán se lehet úgy elmenni, hogy az emberre ne nézzenek úgy, mint egy darab szarra, és még be is szóljanak neki, akkor elég nehéz úgy élni a mindennapjait, hogy tudom, hogy az a köcsög az én és a férjem által befizetett adóból tud inni. Az utóbbi évben egyre jobban húz a szívem haza, és ezek az apró ’csipkelődések’ erősítik bennem ezt az érzést. Lehet, hogy fele ennyi pénzből élnénk, de senki nem kiabálna le az utcán, hogy az vagyok, aki.” A teljes sztorit itt találod.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hajó backpacker

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr598861184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.07.02. 06:52:23

Ez igen,szép lehetett!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.07.02. 06:55:31

Végre nem brexit!
Köszönjük.
Nagyon izgalmas utazás lehetett, várjuk a folytatást.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.07.02. 07:02:04

ezt tanitsak iskolaban ne az anyam tyukjat:) hajovak atkelni eleg meno:)

adg 2016.07.02. 07:33:32

Na ez tenyleg jo volt. Varom a folytatatst.

Hari Seldon 2 2016.07.02. 07:55:23

Én biztos nem engedtem volna el a lányom három orosszal (illetve semmilyen hapsival) óceánon keresztül. Ahogy látható, már maga az út sem veszélytelen.
Másrészt Dél Amerika? Ott vannak a vírusok, meg egyéb dolgok: felkelők, kábítószer termelők ki közössége. Biztos nem szívesen látják a kóbor hátizsákos turistát. Aztán csak szerencse kérdése, hogy melyik úton indulsz el. A jobboldalin ami a barátságos városba visz, vagy a baloldalin, ami a porcukor termelők még barátságosabb földjére.... :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.07.02. 07:59:35

@Hari Seldon 2: Vannak bevállalós anyukák, bevállalós gyerekkel.
:)

2016.07.02. 08:06:13

Le a kalappal, ez elhatározásért, az elszántságért, és a kitartásért, nagyon irigylésre méltó, pláne nő létére!

adg 2016.07.02. 08:38:52

@Hari Seldon 2: ha menni akar, ugyis megy. Nem gyerek mar. Bizni kell benne, hogy ugy nevelted, tudjon magara vigyazni, legyen meg a magahoz valo esze, egeszseges gyanakvasa. Stb. Nem zarhatod be. :)

Hari Seldon 2 2016.07.02. 08:41:50

@asshole71:
A "pláne nő létére" kitételt mind három lányom nevében visszautasítom... :-)
Egyrészt az elszántság dicséretes akár férfi akár nő.

Viszont azért jó ha tisztában vagyunk a kockázati tényezőkkel, bármit csinálunk.
És ez nem olyan, hogy lemegyek a sarki boltba, és megkockáztatom, hogy be lesz zárva, vagy kifogyott a kétliteres tej.
Itt kb az életét tette kockára. Mondjuk statisztika szerint 2%-al nagyobb esélye volt, hogy rosszul végződjön. Ez az én elemzésemben elfogadhatatlan kockázat.

Hari Seldon 2 2016.07.02. 08:44:26

@adg:
Ja, te könnyen beszélsz. Te már hozzászoktál, hogy mérges pókokkal táncolsz. Ha néha egy két kroki benéz szomszédolni még teával is megkínálod... :-)

adg 2016.07.02. 09:27:00

@Hari Seldon 2: teljesen komolyan gondoltam. Mit tudsz csinalni egy husz eves gyerekkel, ha menni akar? Harom lanyom van, a legnagyobban mar benne van a mehetnek. O is megy hajozni nemsoka, bar az kevesbe lesz azert bevallalos szerencsere.
Csak masfel masfel het vitorlazas lesz, egy joval nagyobb hajon. Meg nem is harom orosszal. :)

SzZoole 2016.07.02. 09:36:21

@adg: "a legnagyobban mar benne van a mehetnek."
Hajaj,mennyit fog meg neked fájni a fejed,hat meg akkor amikor a két kisebb is megindul

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.02. 09:45:16

@Zoole[uk]:
Bizony. Én már túl vagyok rajta, te benne vagy, adg most fordul célegyenesbe.
Nem könnyű az biztos.

SzZoole 2016.07.02. 09:47:19

A poszt író is a föld lakosságának azon kevese közzé tartozik(20%?) akik azon különleges gennel rendelkezik akik nem bírnak a seggukon ülni,állandóan mehetnekuk van.
Csak azt nem tudom,hogy az Iris vagy a szittya indiai kaszthoz tartoznak e az ilyen travellerek.....

SzZoole 2016.07.02. 09:50:23

@diggerdriver: célegyenesbe?????
Hat ha a nagy most kezdi es meg hatra van a két kicsi,akkor az a célegyenes kurvamessze van:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.02. 09:57:18

@Zoole[uk]:
Már úgy értem hogy a problémák célegyenesébe.)))))))))))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2016.07.02. 09:58:43

@adg:
"O is megy hajozni nemsoka, bar az kevesbe lesz azert bevallalos szerencsere. Csak masfel masfel het vitorlazas lesz, egy joval nagyobb hajon. Meg nem is harom orosszal. :) "

Na látod, a nevelésed meghozta a gyümölcsét:
nagyobb hajó.
Nem oroszok!
Máris látszik, hogy jó irányba befolyásoltad a lányaidat. Gratulálok. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.02. 09:59:08

@Zoole[uk]:
A szittya indiai alatt a gangeszparti székelyeket érted?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.07.02. 09:59:28

@diggerdriver: ja,az biztos is:)))
Szegény adg,a lányok beviszik a problémák sűrű erdelyebe:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.02. 10:00:13

@Hari Seldon 2:
Isten mentsen meg minden gyereket tinikorában olyan apától mint te...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.02. 10:01:14

@Zoole[uk]:
Bele. Nem tudja mi vár rá.:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.02. 10:04:19

@Zoole[uk]:
Jóvanna. Nem mindenki olyan úriember hogy bemutatkozik a kandúrnak aztán bemutatja az ajtófélfának...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.07.02. 10:05:06

@diggerdriver: szerinted a liberalista frank honban @Hari Seldon 2: fog tudni megálljt parancsolni a lányoknak?:)))
Neki is meg az a szerencséje,hogy lányok meg kicsik,még.....:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.02. 10:06:56

@Zoole[uk]:
Ja ja, most még könnyen dumál. Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.07.02. 10:09:16

@diggerdriver: ajtofelfanak?
Volt attól jobb is,amikor a 30 centis séfkést fentem a húsbárdal es ugy beszélgettem a sracal,hogy ha kislányom egy szoval is megbantja,felkarikazom a tőkét,na,azt az arcot láttad volna:)))
Csak vicc volt.

Hari Seldon 2 2016.07.02. 10:12:13

Na látom jól szórakoztok az én kontómra.
Aztán majd nézhettek,ha az egyik Köztársasági Elnök lesz, a másik atomfizikusa CERN-ben, a harmadik meg a második Mozart!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.02. 10:14:55

@Hari Seldon 2:
Kívánom hogy úgy legyen. Én csak azt a 16-22 éves korig tartó időszakot nem irigylem tőle.))))))))))))))))))))))))))))))

adg 2016.07.02. 10:15:50

@diggerdriver: azert vannak elkepzeleseim. :) Az igenyek mar jonnek. Mindegy, majd lesz valahogy. Ajtofelfa itt is van, raadasul acelbol.

Hari Seldon 2 2016.07.02. 10:19:46

Inkább beszéljünk erről:

index.hu/tech/2016/07/01/embert_olt_az_onvezeto_tesla/

Kíváncsian vagyok, hogy a szuper hypol-t Tesla mikor húzza le a rolót.

SzZoole 2016.07.02. 10:20:01

@Hari Seldon 2: varjal meg Hari,ugy legyen:)
De,hogy addig eljussanak at kell esni a tinédzser koron,na akkor jon a feketeleves:)))

Golf2 2016.07.02. 10:20:53

@Zoole[uk]: Mêg csak most másszák az emelkedőt,aztán meg vigyázni kell nehogy lejtőre kerüljenek...Egyenest utoljára az első randi elött láttam.

firg_firg 2016.07.02. 10:21:31

"Reszkettem, mint a nyárfalevél. Három ismeretlen orosz férfi hajójára szálljak fel? Ki tudja, túlélem-e. Vajon jó emberek? Mennyire értenek a vitorlázáshoz? Nem várnak majd el tőlem valamit cserébe?

Természetesen tisztában voltam a veszélyekkel, de egy ilyen kaland kedvéért bevállaltam."

Nem vagyok se fiatal, se szep, se csaj, de en meg igy se szalltam volna fel arra a hajora. Egyaltalan nem irigylem azt akinek ilyen impulzusokra van szuksege az eletben. Sok sikert.

SzZoole 2016.07.02. 10:21:50

@Golf2: neked is van lányod?

SzZoole 2016.07.02. 10:26:21

Na megyek a faluvégi kis kocsmába.
120 ft. egy kávé 250 ft egy korsó csapolt sor az angliai £2-os kávé es a £4-os csapolt sörrel szembe.
Tiszta tombolda-dozsolde ez Magyarország,egy igazi tündér kert:)))

Az arcom kerek a szemem ragyog,ha kerestek,a kocsmában vagyok:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.02. 10:27:09

@Hari Seldon 2:
Még mindig fenntartom hogy korunk egyik legnagyobb parasztvakítása az elektromos autó.

adg 2016.07.02. 10:31:45

@Zoole[uk]: ezt nem nekunk irtad ugye? Biztos vagyok benne, hogy a haverod 5 percen belul idezni fogja. :))

adg 2016.07.02. 10:36:32

@diggerdriver: minalunk nem sok mindenre lenne jo. :) Majd ha napelemmel is megy, akkor erdekes lesz. Volt az a napelemes autok versenye itt, volt koztuk nehany egesz autoszeru, bar az az ut meg eleg hosszu, ami a rendes hasznalhatosagig vezet. A lanyaim hamarabb repulnek ki, az biztos.

Taxomükke (UK) 2016.07.02. 10:40:33

@Zoole[uk]: Fizess egy kort a vendegeknek mindenkeppen. :)

Taxomükke (UK) 2016.07.02. 10:42:02

@diggerdriver: Milyen szerencse, hogy nekem fiaim vannak...
:))))

Golf2 2016.07.02. 10:49:55

@Zoole[uk]: A kis kocsmában most te vagy a Surda haverja amikor hazajött külföldről mercivel és mindent fizetett.

Herr Géza 2016.07.02. 11:54:04

@diggerdriver: 16-tól? Hol élsz te? Mondjuk 13-tól....:))))

2016.07.02. 11:57:28

Hat ez szuper volt, en nem is tudtam, hogy ilyet lehet, marmint, hogy masvalakik hajojara csak igy stoppolassal felkeredzkedni. En se tudom, hogy bevallalnam-e, szerintem nekem ez csak ugy lenne biztonsagos, hogy az enyem a hajo es a harom orosz, ugyhogy nekem milliardosnak kell lennem, nincs mas valasztasom. :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.07.02. 12:04:40

Nagyon jó poszt! (Olvasmányos a poszterinna FB-je és a blogja mysevenworlds.com/magyar/ is.)

Régesrégen rendszeresen autóstoppoltam a nyári vakáció/szabadság alatt. A sátrat és a kényelmi cikkeket jóval előtte postáztuk (Post Restant). Fogkefével és kevés pénzzel álltunk ki a városszéli benzinkúthoz. Maga az út érdekesebb, kiszámíthatatlanabb volt mint az úticélon töltött hetek, és ahogy a posztból kiderül, ez a mai napig érvényes.

Amit hiányolok az, ami az alább idézett mondat mögött "rejlik":

"...együtt stoppoltunk tovább Madridba, majd átrepültünk a Kanári-szigetekre, ahol Las Palmas kikötőjében 2 nap alatt találtunk fuvart."

Szívesen olvasnék részletesen a Madridba való stoppolásról - hány járművel, mennyi idő alatt, megvan-e még a romantikája - és a kikötöbeli (hajó)mustrálásról, a hajó megválasztásával járó gondolatokról. A kapitány felelős a személyzetért/utasokért, kért-e biztosítást baleset esetére? (Ha valaki - például hajózásban gyakorlatlan utas - vízbe esik, és nem kerül elő....)

SzZoole 2016.07.02. 12:18:43

@adg: miazhogy haverod???

A példaképem,az etalon:)))

SzZoole 2016.07.02. 12:20:18

@Taxomükke (UK): mar azt teszem kedd este ota.
Amikor itthon vagyok ezek azt hiszik,hogy karácsony van:)))

SzZoole 2016.07.02. 12:21:55

@Golf2: nekem is van egy fiam,17 volt áprilisban.Amiatt csak azert aggódom,hogy mikor leszek nagyapa:)))

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2016.07.02. 15:10:37

Mondjon valaki egy rossz szót az oroszokra!
Felvesz két fiatal lányt, ingyen keresztülfuvarozza őket az óceánon és még főz is rájuk!!:)

Csodabogár 2016.07.02. 17:46:57

@Hari Seldon 2: Szerintem a leányzó nem kérdezett senkit. Elég önállónak tűnik. Nagy kaland, de soha nem vállaltam volna, mert nem szeretek tengeri beteg lenni. Oroszoktól pedig nagyon félek, de ez a fiatalabbaknál valószínű már nem téma.
Végül is, ahogy olvasom élvezte, írigylésre méltó a bátorsága. Lesz majd mit mesélni az unokáknak.

2016.07.02. 17:47:27

Persze, csak ugy felvesznek ket fiatal lanyt, etetik, itatjak oket hetekig, a koltsegek nem szamitanak es cserebe nem varnak semmit. Ez nem tul hiheto...

Arrol nem is beszelve, hogy mifele nihilista hozzaallas ez a "feladom a munkamat"? Es mi van akkor, amikor vege a hajoutnak? Gondolom nem orok eletre szolo berletet valtottatok a hajora, hacsak nem nyertetek a lotton.

montroyal ( CAN qc) 2016.07.02. 18:15:26

@Hari Seldon 2: Biztos nem szívesen látják a kóbor hátizsákos turistát.

ha csinos fiatal csajok , mindenkepp mindenhol szivesen latottak .. de mint irta tisztaba volt a veszelyekkel de a kaland kedveert bevallata ... felnott es maganugye ..

montroyal ( CAN qc) 2016.07.02. 18:31:14

gondolom semmi problemat, aggodalmat nem okozott igazan a hojostoppolas, amikor autoval mar ugyanezt megtettek ,es amig fiatal es csinos , addig folytathatja ezt az eletmodot ( fogja is mert ez a kalandozas ingyen a vilagban jobb is mint 8-5ig bejarni dolgozni 5x egy héten ..
jo ... csak irigykedek 1 miert nem repedtem szet ott a szuletesemnel .. 2. 80-90 eves holgyek szoktak hajozni? talan ok felvennenek engem .:-)) ha nem akkor maradok a szokasos nagy hajonal ... ott is foznek ram ...$:-)

P.Elliot 2016.07.02. 18:33:29

A posztiro nem felt attol hogy netan a kikotobe erve eladjak valakinek oket? Volt itt nehany eve valami botrany hogy / igaz hogy nem oroszok csak valami szigeti droggal is kereskedo alakok/ fiatal lanyokat szerveztek be afffele kis jacht kirandulasra, aztan elkabitottak oket es eladtak szex rabszolgaknak valamelyik del amerikai orszagba. Marpedig ha valaki ilyen helyre kerul onnan elve nemigazan tud kijutni. Eltuntnek nyilvanitjak idovel es kesz.
Sok szerencset a tovabbi kalandozasokhoz es kicsit tobb ovatossagot. Ket hatizsakos turistalanyt szarazfoldon is el lehet kapni.

Csodabogár 2016.07.02. 19:02:51

@P.Elliot: Ne rémisztgesd már szegényeket. Te nem vállalnád én se vállalnám, de ettől nekünk kevésbé szines az életünk. Kivánjunk inkább nekik még sok érdekes kalandos utat és további sok szerencsét.

montroyal ( CAN qc) 2016.07.02. 19:08:51

@Csodabogár: ja ... az meg nem szappan ... nem kopik ..
de tényleg .. miert ne ...

montroyal ( CAN qc) 2016.07.02. 19:13:20

at sem tudom mi baj az oroszokkal ..aggodalmak ellen legjobb az orosz vodka .. nem tudom volt -e a hajon ..

P.Elliot 2016.07.02. 19:13:28

@Csodabogár: Mar kivantam nekik sok szerencset de lanyaim lehetnenek ezert azt is kivanom hogy legyenek nagyon ovatosak.
Maga ez a kotetlen koszalas amit folytatnak nem is hangzik rosszul, sok erdekes elmeny, lesz min nevetgelni idos korukban hogy hogy volt, de lehet nagyon rosszul jarni. Szoval ujra csak azt mondom hogy ovatosan....

P.Elliot 2016.07.02. 19:23:59

@montroyal ( CAN qc): Az oroszok legtobbjevel nincs semmi baj, nagyon baratsagos emberek, van orosz szomszedom is az utcaban, nagyon csupasziv, segito emberek. Az allathoz is. Amerikai szomszedjuk meselte nekem hogy ezek etetik a mosomedvet meg a mormotat aki lezabalja a zoldseges kertjuket de nem banjak...
Oroszoktol en sem felnek, masok voltak a haborubeli katonak/ nem voltak sem a magyar, sem a nemet katonak sem csupasziv alakok ugyebar, nincs felroni egyikuknek sem. Katona az sajnos katona mindenutt.
Egyik rokonom viszont mindig felemlegeti hogy 45-ben az orosz katonak mennyi sok cukrot es konzerveket hoztak a 2 eves kisfianak es kezrol kezre adtak, nem kerdeztek tole sem hogy miert nem katona, mit keres otthon. Az biztos hogy a gyerekeket szerettek, a rokon neha felt is hogy valamelyik elviszi a fiat es nem latja tobbet de aztan megnyugodott hogy minden kolkot kenyeztettek a hazbol, valoszinu hogy hazai emlek mert ok is csaladod hagytak otthon. Szoval nem vagyok orosz gyulolo, ha a hajosok mondjuk spanyol nepseg lett volna akkor mar jobban lett volna mit felni.

Hari Seldon 2 2016.07.02. 19:39:23

@montroyal ( CAN qc):
Persze felnőtt és magánügye. Nem is bírálom miatta. Ő úgy játszik az életével ahogy akar.
De mindenféle azonosítás nélkül felszállni egy orosz hajóra, az nekem orosz rulett.
OK. Ő most nyert.De pont ilyen szituációkról lehet hallani, sokszor, hogy mások meg nem nyertek. Nálam ez a kockázati tényező túl magas. Főleg, ha az életem lenne a tét.
Hány ilyen orosz rulettet játszik meg, amíg, egyszer csak nyoma veszik az óceánon? Hiszen nem volt semmi papír ellenőrzés, azt sem hiszem, hogy nyomon követhető, hogy valakivel elindult.
Ha ilyen helyzetben nem érkezik meg, hogy nyomoznak?
Ja kérem felszállt egy hajóra. Melyikre. Oroszokkal ment el. Azok meg (ha valamit elkövettek volna): Igen megbeszéltük, de a végén kiszállt itt és itt (vagy meggondolta magát, és fel sem szállt, keressék a kikötőben)... Lesz nyoma, ha esetleg megerőszakolják, és nem a delfinekkel úszkál, hanem a cápákkal? Kb semmi.

Hari Seldon 2 2016.07.02. 19:43:49

@Hari Seldon 2:
Mert ha belegondolunk: aki indiai kajával kínozza az embert, az bármire képes...

montroyal ( CAN qc) 2016.07.02. 21:28:12

@diggerdriver: ez jo :-))

megmutattam a nejemnek de oldalba vagott ... ez miattad volt ..:-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.07.02. 21:58:10

Remekül leírta a tengeribetegséget, most nem is akarok egy darabig hajóra szállni, még a gyomrom is megindult, ahogy olvastam. Igaz, én a nagy kompra is alaposan begyógyszerezve szállok fel, aztán szunya.

Lesz majd mire visszanéznie, az biztos.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.07.02. 21:59:23

@diggerdriver: furcsállom, hogy leharcolt farkakról nincs ilyen képsor

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.02. 22:21:41

@kisrumpf:
Mert az viszont nem kopik. Az edződik.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.02. 22:39:57

@kisrumpf:
Nézd, én olyan öreg vagyok hogy mikor születtem a Holt tenger még csak beteg volt.
Viszont az öreg kecske is megnyalja a ...sót.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2016.07.02. 22:48:00

na ne ... én a németekre fogadtam ..

OK egy fagyiba ... de nyalni szeretnék

skye8 2016.07.03. 01:36:16

Ma lattam a room nevu filmet,torontoban forgattak :) abban az utcan tunt el a jo csaladbol szarmazo 17 Eves csaj. Persze megtortenhet akarhol/akarkivel de poszter sztem nagyobb valoszinuseggel keveredhet bajba (hope I'm wrong) az eletmodja miatt. Az en roman baratnom is beutazta skandinaviat,ny-europat, mexikot, karib-terseget de 99%ban ferfi utitarssal, igy sztem sokkal biztonsagosabb...

montroyal ( CAN qc) 2016.07.03. 02:46:10

@skye8: o meg helyi ferfiakkal ... .. ahogy elnezegettem az FB-s fotokat mindig akadtak baratok tarsak nagy kocsmazasok mulatozasok, biztos valakik fizettek a szamlakat is . akadt ferfi segitseg .. .. hat van akinek nem gond az élet. nem itélek csak irigykedek ... mert vegul is egy eletunk van ..

skye8 2016.07.03. 20:14:00

@montroyal ( CAN qc): Beneztem en is a FB-ra miutan elolvastam a kommented, nem birtam ellenallni a kivancsisagnak :)) vannak jo Kis tajkepek Es bejegyzesek, a tobbirol no comment ...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása