oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 09. 06:43,  Hét ok, amiért elmegyek Magyarországról 297 komment

2016. június 09. 06:43 Határátkelő

Hét ok, amiért elmegyek Magyarországról

Adott egy évek óta Magyarországon, Budapesten élő, magyar származású, de már Norvégiában született szerző, aki most úgy döntött, elköltözik Magyarországról. Az indokait hét pontban foglalta össze, én pedig úgy éreztem, érdekes vitaindító lehetne belőle, így összefoglalva most elétek tárom.

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata, melynek célja Magyarország újratervezése. Te min változtatnál, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? Nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva! (Az első írások már be is érkeztek, ne maradj le te sem! A határidő június 19.)

uzenjunk_brusszelnek_foto_toth_tibor_magyar_nemzet.jpg

„Édesapám 1956-ban hagyta el Magyarországot, amikor a szovjetek leverték a magyar forradalmat. Ő nem vett részt a harcokban, azért döntött a távozás mellett, mert jobb életet szeretett volna élni egy nem kommunista rendszerben.

1976-ban az édesanyám azt követően hagyta el Magyarországot, hogy találkozott az édesapámmal. Egyik magyarországi látogatásán találkoztak, és amikor úgy döntöttek, együtt akarnak élni, Norvégiát választották.

Én ott nőttem fel, de Magyarországon akartam tanulni. Imádtam Budapestet, az építészetet, a rengeteg művészmozit, a színházakat és az új barátaimat. Mindig is hittem, hogy lehet jövőm Magyarországon, még akkor is, ha soha nem fogok annyi pénzt keresni, mint azt Norvégiában tettem volna. Hajlandó voltam ezt feladni cserébe azért, hogy egy izgalmas városban éljek Európa közepén.

Most pedig jöjjenek a személyes okaim arra, miért is megyek el Magyarországról.

1. Alacsony fizetések – hosszú munkaidő

Miközben a magyarok többet dolgoznak – legalábbis papíron -, mint a legtöbb európai, kevesebbet keresnek. Az OECD-országok között Magyarország a 7. a ledolgozott órák számát tekintve.

Ha Budapesten élsz, többet kell dolgoznod egy Big Macért, mint a környező fővárosokban élőknek – beleértve Szófiát, Prágát, Varsót és Pozsonyt. Csak egy bukarestinek kell egy McDonald’s-os étkezésért többet dolgozni (0,3 perccel) – már ha hiszünk a statisztikáknak.

2. Magas adók és vacak jóléti állam

A magyar adók a legmagasabbak között vannak az Európai Unióban – Magyarországot csak Belgium, Ausztria és Németország előzi meg. Talán szükségtelen is mondani, micsoda különbség van a német és a magyar állam által nyújtott szolgáltatások között.

Magyarországon hálapénzt kell fizetned az orvosnak és a kórházi személyzetnek, ha többé-kevésbé megfelelő színvonalú egészségügyi szolgáltatásban szeretnél részesülni. Vagy választhatod a magánegészségügyet, amit a saját zsebedből fizetsz.

Egy olyan országban, ahol az átlagos nettó jövedelem havi 500 euró, a legtöbb ember számára utóbbi nem tekinthető valós választási lehetőségnek.

3. A budapesti M3-as metró

Nincs légkondi, és nem ritka a 30 Celsius fokos hőség a kocsikban. A legtöbb szerelvényt a hetvenes években építették, és előfordult már néhányszor, hogy menet közben kigyulladt némelyik.

4. Nemzeti Dohányboltok

Budapest tele van úgynevezett Nemzeti Dohánybolttal – csak ezekben lehet dohányterméket vásárolni. Ez csak egyike az Orbán-kormányhoz kapcsolódó korrupciós botrányoknak. Személy szerint engem minden alkalommal elfog az undor, amikor meglátok egy ilyen boltot – számomra ezek a kormányzatilag támogatott rablás és korrupció szimbólumai.

5. Közpénzből finanszírozott politikai propaganda

Mindenütt láthatóak a menekülteket gyalázó és Brüsszel-ellenes, közpénzből finanszírozott óriásplakátok. Mióta tavaly nyáron a menekültválság elérte Magyarországot, Orbán versengeni kezdett a szélsőjobboldali Jobbikkal a nacionalista szavazatokért. Ez persze arra is jó, hogy ne kelljen a magyar állam lehangoló helyzetéről beszélni.

6. Haveri kapitalizmus

A legnagyobb baj a magyarországi haveri kapitalizmussal és korrupcióval, hogy a termékek túlárazottak és rossz minőségűek. A valódi vállalkozások veszítenek, miközben néhány oligarcha meggazdagodik, és az adófizetők pénzéből finanszírozott úgynevezett értelmiség mindehhez ideológiát gyárt, azt próbálván meg elhitetni velünk, hogy mindez az ország javát szolgálja.

7. Az úgynevezett demokratikus ellenzék – Orbán illiberális államának tartóoszlopai

Amikor a Fidesz a 2014-es választások előtt újraírta a választási törvényt, egyértelmű volt, hogy az az uralkodó pártnak kedvez. És a Fidesz kétharmados győzelmet aratott, noha csak a szavazatok kevesebb, mint 50 százalékát szerezte meg.

Amikor az ellenzék úgy döntött, hogy marad a parlamentben, és részt vesz a választásokon, azzal valójában legitimálta Orbán államát. Közreműködésükkel gyakorlatilag garantált, hogy a következő választást is a Fidesz „nyeri”, és a közeljövőben semmi sem változik majd.”

Ezek tehát a fő okok, amiért nyolc év után a poszt (amit egyébként itt lehet teljes egészében, angolul elolvasni) szerzője úgy döntött, elhagyja Magyarországot. Mint írja, olyan országban szeretne élni, ahol állampolgárként és nem alattvalóként tekintenek rá; ahol a siker a tehetség és a kemény munka, és nem a politikai kapcsolatok függvénye; ahol a politikát nyílt vita határozza meg, és nem az, hogy aznap reggel éppen mit gondol az ország vezetője; és ahol a nyugati értékek a normák, és nem Moszkva a példakép.

HÍRMONDÓ

Nem csoda, hogy nincs munkaerő a Balatonon

Iparági értesülések szerint ugyanis a tóparti éttermekben gyakorlatilag éhbérért dolgoznak a vendéglátósok. Mivel nyáron gyakorlatilag nincs pihenőnap, az átlagos napi munkaidő pedig 10-16 óra között mozog. A 3 hónapos szezon alatt összesen 1200 munkaórával egy felszolgáló körülbelül 750 ezer, egy szakács 570 ezer, míg egy konyhalány 330 ezer forintot kereshet meg. Ja, és mindezt javarészt feketén, a lakhatási és egyéb költségek levonása nélkül. (További részleteket itt találsz.)

Elkerülhető-e az összeurópai tömeges autóbaleset?

Nehéz (és sorsdöntő) hónap következik Európában, hiszen jön a brit népszavazás (erről már rengeteg szó esett, most hagyjuk), ráadásul annak a hétvégén tartják a rendkívüli spanyolországi parlamenti választást, amelyet azért kellett kiírni, mert a politikusok nem találtak kiutat a decemberi voksolás után kialakult patthelyzetből.

Ha ez nem lenne elég, Görögországnak 2,3 milliárd eurót kell visszafizetnie az Európai Központi Banknak júliusban. Most úgy látszik, megvan erre a pénze, de már látszik, hogy könnyen lehetnek gondok. És akkor még nem beszéltünk a franciákról, ahol akár akár Francois Hollande államfő is belebukhat a munkaügyi reform miatt kirobbant sztrájkhullámba. (A teljes cikket itt találjátok.)

Európát elsodorja a fociőrület

Ha már Franciaország: mindeközben pénteken megkezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, ami már most is lázba hozta a kontinens sportot szerető (jó nagy) részét. Például a törököket. Törökország ugyanis egy olyan hely, ahol a lakosságnak tényleg a 100 százalék fociszurkoló. Ennek megfelelően tök jó reklámok készülnek, ezek közül itt nézhettek meg párat. Ha pedig van kedvetek, küldhettek fotókat arról, hogy a környezetetekben milyen jelei vannak a fociőrületnek.

(Fotó: Tóth Tibor/Magyar Nemzet)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr88793692

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: TeeGáz és az Érdek 2016.06.10. 09:13:23

Kinek volt érdeke kirakni az index.hu főoldali blogketrecébe ezen blogbejegyzéseket?       Kinek és miért volt ezt érdeke később zárolni/törölni a blogomból?     Az írásaimban olyan közérdekű, közbiztonságot és jogbiztonságot veszély...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

firg_firg 2016.06.09. 07:15:23

Pedig az Orban csak tünet. Az igazi ok a birka nép amely megválasztja és megtüri öt is meg az elödjeit is, a lusta tohonya okoskodó irigykedö magyar ugar. Ez meg mar régota igy van.

A metrós indok meglepö. Még soha nem hallottam hogy valaki konkrétan a metróra vetítse rá hogy elhúzza innen a csikot. De érthetö.

firg_firg 2016.06.09. 07:17:41

Ez ilyen össznépi Jenga.

kardio1 2016.06.09. 07:33:59

Na, most majd lehet lubickolni...

pappito · http://pappito.com 2016.06.09. 08:14:57

sok tétellel nem nagyon lehet vitatkozni

SzZoole 2016.06.09. 08:19:17

Ez is egy tapasztalat.A szülei karan nem tanult,tanult a sajátján..

adg 2016.06.09. 08:22:10

"Mindig is hittem, hogy lehet jövőm Magyarországon, még akkor is, ha soha nem fogok annyi pénzt keresni, mint azt Norvégiában tettem volna."
Majd:
"1. Alacsony fizetések"

Mit mondjak, roppant kovetkezetes.

A 2. igaz sajnos, a 3-as hulyeseg, a tobbi meg politikai kerdes, velemeny, mittudomen. Sajnos ez megy oldaltol fuggetlenul.
Amugy elarulok egy titkot, mas orszagokban is elofordulnak ilyenek, ha nem is ilyen mertekben es ennyire pofatlanul, de meg Norvegiaban is van igen rendes korrupcio, voltak mar belole erdekes botranyok. Pl a lazactenyesztes leosztasa a miniszter haverjai koreben, vagy akar a gyerekvedelmi maffiahalozat, ahol olyan alakok is vannak/voltak magas pozicioban, akik tucatszamra rontottak meg a rajuk bizott, szuloktol elvett gyerekeket.

Na mindegy, mondok meg par okot, miert kell menekulni magyarorszagrol, ami legalabb annyira utos erv, mint a 3.
7. Nyikorog a lepcsohaz ajtaja
8. Esett az eso es paras a levego
9. Csak ugy, mert menekulni kell. Mert majd biztos embert is fognak egetni, bar eloszor konyveket. (Copyright: K.L.)

micsoda? 2016.06.09. 08:32:12

Szerintem is igaz.
"Amikor az ellenzék úgy döntött, hogy marad a parlamentben, és részt vesz a választásokon, azzal valójában legitimálta Orbán államát". Sajnos.

Amiről nem szólt a posztíró, rólunk a mi felelősségünkről. Okosak vagyunk csak kilóg a fenekünk:)

Amivel nap, mint nap szembesülők a termékek rossz minősége. Ha meghallom a magyar termék szlogent, már attól rosszul leszek. Nem kell közgazdásznak lennem, hogy a drága előállítási költségek miatt mindenki ott ügyeskedik ahol tud. Mi magyarok meg közismerten ügyesek vagyunk:)

TTamara 2016.06.09. 08:32:21

Sok oldalon kritizálják a szerzőt, mondván, ezek milyen hülye indokok, de nekem tetszik, hogy így összeszedte a pontokat, végre valaki, aki konkrétan szemlélteti, hogy mi folyik az országban.

Aki nem Magyarországon él/nőtt fel, lehet, hogy csak legyint, ha elmondja az ember, hogy mi nem működik jól, de itt legalább vannak képek, meg tények is jól összerakva.

Sütemény1975 2016.06.09. 08:36:03

Svedorszagban alkohol boltok vannak.
adg-vel ertek egyet. A 7 pont kozul a java nevetseges. De hat kinek a pap, kinek a paplan...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.09. 08:42:31

Mielőtt még valaki keresztre feszítené, soroljatok fel 7 okot amiért érdemes Magyarországra költözni.
Aztán meglátjuk azt mennyire lehet szétszedni.

Buchhalter 2016.06.09. 08:53:11

A metró egy vicc a dohánybolt is álságos ,mert Ausztriában is vannak dohányboltok,Svédországban meg alkohol boltok.Ezek gyenge érvek.Az egészségügy tényleg full szar.Nekem a fülemmel van bajom,megyek a kórházi dokimhoz is kezébe a boríték.Az SZTK-s szakorvosok egy része a szakma a legalja sajnos és ezt a dokim is megmondta.Az Adók meg szintén úgy ahogy vannak szarok.Eddig egyik kormányunk se volt vállalkozó barát.Én leginkább az idióta munkaadó főnökök miatt tipliznék el és az állandón rosszindulatú ,irigy kollégák miatt.Meg közgaszdászként ott van bennem a félsz,hogy 2020 után mi lesz amikor már nem fog jönni több eus pénz?!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.06.09. 08:53:59

Ha menni kell hát menni kell. Mindenkinek vannak indokai. Van akinek nevetséges apróságok van akinek kevésbé. Amúgy pont a nevetséges apróságok tesznek néha élhetővé egy helyet.

pappito · http://pappito.com 2016.06.09. 08:55:55

@Sütemény1975: a svéd alkoholbolt egy állami biznisz, nem magánvállalkozóktól elvett majd jutalomfalatként szétszórt üzleti lehetőségek.

pappito · http://pappito.com 2016.06.09. 08:56:49

@ChristineK: akkora pluszegy, mint egy víztorony

Herr Géza 2016.06.09. 09:13:42

@pappito: Pont ezt akartam írni, hogy nem a nemzeti dohányboltok léte a probléma, hanem azok létrehozásának körülményei. És igen, nekem is a korrupció ordenáré, gátlástalan arcunkba tolása jut eszembe mindenről, ami "nemzeti".

Herr Géza 2016.06.09. 09:16:14

@Herr Géza: Persze tudjuk mit mondana erről kuszaszemű gazdasági csúcsszakemberünk: "blöff, blöff, és blöff.." :-)))))

kardio1 2016.06.09. 09:27:49

@Buchhalter: nyugodj meg közgazdászként, lesz EU-s pénz 2020 után is :-)

wien74 2016.06.09. 09:30:17

Nekem tetszett hogy végre egy talán az országot picit más szemszögből néző norvég-magyar (ezt nem sértésnek szánom) írja le a véleményét, tapasztalatait kvázi ellenérzéseit. Nyilván van viszonyítási alapja, tehát nem beszél zöldeket.
Sokszor szoktak azzal példálózni hogy mennyire szeretnek a külföldiek Magyarországon élni. Hát talán már ők is fogyatkoznak. Nyaralni meg ugye majd azért nem jönnek, mert összeomlani látszik a balatoni idegenforgalom.
Úgyhogy lassacskán egy kis elszigetelt szeglet lesz Magyarország. Mint Svájc. És szinte biztos vagyok benne hogy hamarosan megtalálják odafent a párhuzamot a két ország között és hogy ez mennyi szuper lesz a polgártársaknak. Ja persze nem a pontosság meg az életszínvonal lesz a párhuzam...

adg 2016.06.09. 09:43:13

@kardio1: Egy percig sem vitatom a felsorolt pontok valosagat, sajnos nagyjabol ez van, bar a 4-7 pontok altalaban tokeletesen passzolnak az elodokre is, amitol persze nem lesz jobb senkinek, csak szeretjuk elfelejteni a par evvel ezelotti esemenyeket.
Ez van mar igen hosszu ideje, es meg lesz is sokaig, percig nincs ketsegem.
De ezekkel magyarazni a koltozest, nekem kicsit verszegenynek tunik. Plane rogton az eleje utan, miszerint nem zavarja, hogy keves a penz, de a legelso indok a koltozes mellett a keves penz. Most akkor hogy? :D
A meleg van a metron meg kb ovodas szint. Kivancsi leszek az uj/felujitott szerelvenyekre amugy, azokon sem lesz klima, de allitolag huvosebb lesz a jobb szellozes es kisebb hotermeles miatt. Mondjuk nem tudom, valaha fogok-e rajta ulni, az ujsagban meg csak az lesz, hogy milyen szar, a duna hiradojaban meg, hogy milyen fasza. Nem is nezem mar kb egyiket sem, pedig a tv be van allitva, hogy vegye fel az az egy darab magyar hiradot hetente, amit leadnak itt. :D Ideje valtani.

2016.06.09. 09:53:37

Balaton: nem tudom igazak-e ezek a berek, de ha igen akkor halal komolyan nem ertem hogy miert dolgozik ott barki is. Mazochizmus? (Mondjuk szamomra az egesz Balaton-jelenseg mindig is rejtely volt, engem max. elkabitva lehetne a Balaton kozelebe vinni egy auto csomagtartojaban, de ettol most tekintsunk el.)

Golf2 2016.06.09. 10:01:09

Ami mostanában lett "Nemzeti" az egyenlő fidesz. Szerintem az EU is hibás hogy ennyi ellopható pénzt ad évek óta persze hogy vérbandzsa szemet kaptak és lázasan(árosan) falják a káposzta milliárdokat.

Taxomükke (UK) 2016.06.09. 10:01:26

@diggerdriver: Balaton
Palinka
Vilaghiru magyar konyha
Legszebb lanyok
Legjobb fej es legnagyobb igazmondo mini.elnok
Kolbasz
Kerites

Na ebbe kosson bele valaki!

sellőlány 2016.06.09. 10:02:48

Egy átlagos kivándorló listája ennél prózaibb.
- nem tud fizetésből megélni vagy munkanélküli, vállalkozása csődbe ment
- lakáshitele van vagy elvesztette otthonát, esetleg keresetéből nem tud albérletet fizetni
- nincsenek megtakarításai, évek óta vegetál, nincsenek élményei
- nem bízik a jövőben, félti a gyerekeit
- megnyomorítja a közhangulat
- csalódott az "országban"
- a rokonai, barátai nagy része már külföldön él.
Tudnám még folytatni... ez csak az első 7 ok, ami rögtön beugrott.

Hari Seldon 2 2016.06.09. 10:03:40

Na ma jó kis panaszkodós nap lesz. Mindenkinek előjön a régi sérelme. Nagyon nem fogok belemenni, mert megyek a tesóm esküvőjére, és meg sem jövök szerdáig.
„A magyar adók a legmagasabbak között vannak az Európai Unióban – Magyarországot csak Belgium, Ausztria és Németország előzi meg.”

Ezt nem tudom, de az biztos, hogy egy időben sok francia költözött Belgiumba, mert ott alacsonyabbak az adók. Illetve lehet, hogy másképp adóznak. Lehet, hogy az IP esetében alacsonyabbak, így lehet, hogy Depardieu-t jobban érinti a francia adózás.

„Budapest tele van úgynevezett Nemzeti Dohánybolttal – csak ezekben lehet dohányterméket vásárolni. Ez csak egyike az Orbán-kormányhoz kapcsolódó korrupciós botrányoknak.”

Ez csak a jéghegy csúcsa. Most már gyakorlatilag iparszerűen használják magántulajdonként Magyarország jövedelmét. Emlékszem 2010 körül, ment a nokiás dobozos kampány. Akkor mondtam magamban, nevetséges, hogy egy effektív maffiaszervezet nyomat ilyet. - Mindegy. - Bejött. - Nem is egyszer. - Nálunk a magánnyugdíjak lenyúlása volt az egyik utolsó csepp. Akkor tudtam, hogy ha ezt meg lehet, akkor meg lehet mást is csinálni ezzel a néppel. Azt pedig én nem szeretném megvárni. Nálunk azóta ment a szisztematikus tervezés. Most viszont már úgy vagyok vele, hogy ahol a népességet nem érdekli, hogy kisvasút épül közpénzből a miniszterelnöknek. Hogy a telekszomszédja, aki már fél Magyarország földesura, azzal indokolja, a meggazdagodását, hogy a „szerencsének és a jóistennek köszönheti”, így bel a pofánkba, és úgy, hogy tudja, hogy megteheti, mert a jónép jelentős részét nem érdekli, másik része meg örül, hogy a „mieinké lett, és nem a kommunistáké”. Na, onnan el kell menni, mert hosszú távon az csak lefelé menő spirál.

„A legnagyobb baj a magyarországi haveri kapitalizmussal és korrupcióval, hogy a termékek túlárazottak és rossz minőségűek. A valódi vállalkozások veszítenek, miközben néhány oligarcha meggazdagodik, és az adófizetők pénzéből finanszírozott úgynevezett értelmiség mindehhez ideológiát gyárt, azt próbálván meg elhitetni velünk, hogy mindez az ország javát szolgálja.”

Pontosan. Miután kiiktatták a versenytársakat, a verseny hiánya miatt idővel a szolgáltatások minősége romlik. mert miért is törné magát, úgyis nyerő amit csinál) – Így viszont hosszú távon a világgazdaság „benyújtja a számlát”. Nem 2-3éves távlatban, hanem 10-20 évesben mindenképp. Ugyanaz más jelszavakkal Sztálin idejében a 30-as években. A külvilág csodálta a hatalmas építkezéseket, meg azt hogy mindenkinek van munkája. Viszont hosszú távon a rendszer fenntarthatatlan volt (ja, persze erőszakkal még jó sokáig lehet az embereket egyre lejjebb nyomni). Itt is, ha van egy „központi akarat”, gyorsan megvan a döntés – annak, aki fizet.

A hírekhez:
„Franciaországban élére állhat a munkaügyi reform miatt kirobbant sztrájkhullám Az energiaszektor szakszervezetei heves sztrájkokkal reagáltak a kormány visszafogott munkaügyi reformjára. A benzinkutaknál pánikvásárlások kezdődtek és az országnak május közepén már csupán 115 napra elegendő olajtartaléka maradt stratégiai tárolóiban.
A válságba akár Francios Hollande államfő is belebukhat, márpedig ha előrehozott elnökválasztás lesz, azt jó eséllyel Marine Le Pen, a radikális jobboldali, euroszkeptikus Nemzeti Front vezetője nyerhet”

Demagóg csúsztatás. A digger múltkori posztja alatt már leírtam az álláspontom a helyzetről. A CGT egy "szemi kommunista" szakszervezet, és teret vesztettek az utóbbi időben (a többi szervezettel szemben). Ezért „bizonyítaniuk kell”, hogy ők is tényezők. Jó ürügy erre a munkatörvénykönyv változtatás, ami véleményem szerint javítana valamit az ország versenyképességén. Az meg egy riogató hülyeség, hogy előrehozott választás lesz. Miért lenne? Már nincs egy év a választásokig, amit viszont valószínűleg Juppé nyer meg (legalábbis az utóbbi időkig, ő volt a legesélyesebb a jobboldali pártban). ű
Miért nyerne Marine Le Pen? Szerez, mondjuk 20%-ot plusz-mínusz valamennyit. Ez csak nevetséges riogatás.

Ginix 2016.06.09. 10:04:47

@adg: én ezt a kevés pénzt úgy értelmeztem, mint pl albániában, h ott egy átlagembernek nem nagy cucc meghívni a családot minden vasárnap ebédre egy étterembe vagy országon belül utazni, de mondjuk európai vásárlóértéke nincsen igazán a keresetének. talán a cikkíró is így gondolta, h ha országon belül megél kényelmesen az ér annyit, h feladjon olyan luxust, amit norvégiában nagyobb gond nélkül megszerezhet (évente többszöri külföldi út, v mittomén).

lilcsi manó 2016.06.09. 10:05:02

a harmas metro nagyon jol tukrozi az orszag helyzetet, penz nincs a felujitasra mert ellopjak, zsufolt, budos, lepukkant ahogy az orszag nagy resze sajnos
Pedig a kozlekedes sokat javult az elmult evekben en legalabbis ugy erzem

Golf2 2016.06.09. 10:17:19

Friss cikk az indexen hogy járnak ki a nők szexelni szervezetten németben,svájcba a keletiből 30Eur 20perc,a buszosok még kaszálnak...

Hari Seldon 2 2016.06.09. 10:18:13

@adg:
És ha korrupción kapják a politikust mit csinál Norvégiában? 1. Megvonja a vállát, és majdhogynem bejelenti, hogy "ez jár neki, és holnaptól még többet lopok". 2. Vagy esetleg lesz számára következménye? - Ugye te is azt valószínűsíted inkább, hogy a második jellemzőbb Norvégiában?

Hari Seldon 2 2016.06.09. 10:20:52

@Buchhalter:
A jó orvosok közül már a többség elment... :-)
Szerintem kardio is így gondolja.
Sajnos, nem teljesen vicc.

kardio1 2016.06.09. 10:21:32

@adg: pontosan értem, amit mondasz. Nekem is az volt a furcsa, hogy ha valaki Magyarország miatt, illetve Budapest miatt költözik oda Norvegiabol, tudva, hogy a pénz ott jóval kevesebb, akkor ezen miért akad meg. A metró mint indok is érdekes.
Persze mindenkinek megvan, mi számít és mi nem. Mindenesetre a "főhős" Budapestet csak Budapesten találhatja meg. Neki kell eldontenie, hogy egy izgalmas városban akar-e élni Európa közepén, ahogy mondta, vagy inkább ott, ahol a metróban nincs meleg, ha nagyon sarkitva akarok fogalmazni.

M. Péter 2016.06.09. 10:23:12

"A magyar adók a legmagasabbak között vannak az Európai Unióban – Magyarországot csak Belgium, Ausztria és Németország előzi meg." Meg Svédország, Olaszország, Finnország, Franciország, Dánia.

wuaaa 2016.06.09. 10:26:42

1. Hát igen.

2. Magas adók - 2 munkahelyem van. Egy full time, meg egy mellékes. Amit a mellékesben keresek annak a felét fizetem be adóban. Az egészségügy - aki nem tapasztalta meg, nem hiszi el. Amit pénzért lehet venni az van, szaktudás alig, kedves orvos bármennyi, jó orvost sokáig kell keresni. Bizonyított orvosi műhibák, félrekezelések, stb...hetente lehet olvasni ikyenekről. Szakorvoshoz hosszú várolisták vannak, több hónap, fél év.. És mindenhol mindenért fizetned kell. 15 perc fül-orr-gégészeti kivizsgálás 320 NOK, állami korházban, 4 hónap várakozás után.

3. Van itt is bőven olyan busz, amiben nyáron 30 vagy még több fok van, télen meg 10, vagy annyi se. Nem ritkaság.

4. Nemzeti dohánybolt - norvégiában legalább vehetsz a helyi viszonyokhoz képest olcsóbban a lengyelektől, telefonszámot minden második norvég tud. Voltak és vannak naaaagy korrupciós ügyek azért itt is bőven az elmúlt években, állami cégekben sem ritkaság. Ha olvasol dn-t vagy nrk-t akkor te is tudod.

5. Ha ennyire menekültpárti vagy, költözz Svédországba, vagy az Oslo S környékére. Remélem tetszeni fog. Lykke til !

6. Túlárazott és rossz minőségű termékkel tele vannak a boltok, bár ezt nem szabad mondani, mert az íztelen norvég zöldség és gyümölcs akkor is a legfinomabb a világon ha nem. A lazactenyészetek meg egy külön fejezet, ami ugyanolyan tabu mint az öngyilkosság pl. Na mindegy...

7. Hááát.... azért a demokráciát itt is elég sajátos módon értelmezik. Lásd pl. Barnevernet, Breivik pert nyert az állammal szemben, stb., stb...

firg_firg 2016.06.09. 10:26:47

@wien74: Elszigetelt mint Svajc? Marmint hogy Svajc elszigetelt lenne? Szerintem pont nem az.

Hari Seldon 2 2016.06.09. 10:27:26

@Mirjam2:
Balaton jó. - Kisgyerekkel. Sekély a víz. - Manapság már tömeg sincs. Jól lehet a gyereket figyelni. Nagyjából nincsenek veszélyes állatok a vízben (tengeri sün, medúza, stb... - értelemszerűen) Nálunk a családban volt tengeri sünös balesete, meg medúzás is. Képzeld ezeket gyerekekkel. Ő hatványozottan éli meg. - És utána az egész napot. - Szóval ha csak punnyadni akar az ember, és a gyerek is nagyjából sekély vízbe van, arra jó.

tableno 2016.06.09. 10:29:24

@kardio1: "A metró mint indok is érdekes." - a metró ezért jogos indok:

en.wikipedia.org/wiki/1995_Baku_Metro_fire

Nálunk ugyanazok a metrókocsik vannak, mint Bakuban...

adg 2016.06.09. 10:31:41

@Hari Seldon 2: Peldak vannak erre is meg arra is. A halas esetben pl nem mondott le a miniszter, nem volt tul erdekes a medianak, nem lett tul nagy botrany. Hatha jon Wuaa (vagy valami hasonlo) baratunk, o hitelesebb forras talan.

Nyilvan mas a politikai kultura, nem akarom vedeni, nem arrol beszeltem, bar ertem, hogy az fog kiderulni termesetesen. Politikai kerdesben nem lehet az embernek osszetett velemenye, ismerem a jelenseget. Csak vegletek vannak. Vagy fekete, vagy feher. Ezert nem olvasok politikai blogokat pl, de mar hireket sem, ugro at oket. Lehet, ezt is at kellett volna. :)

adg 2016.06.09. 10:34:53

haha, meg is jott. :DD

TTamara 2016.06.09. 10:39:16

@adg: Neki van megfelelő jövedelme -> neki egész jó, az ország egy része meg küzd a mindennapokban (ráadásul dolgozói szegénységben) -> nekik nem jó, ergó környezet, hangulat se lesz jó. Lehet ezzel nem volt annyira tisztában még.
Nem mindenkit boldogít, ha ő lehet a király a szemétdombon.

Leírta az eredeti cikk elején más pontokba szedve (nem tudom, hogy azt látta-e mindenki), hogy általánosságban mik a problémái. Ez a másik hét pont (mint metró, dohányboltok) csak ezekből ragad ki példákat, legalábbis én így értelmeztem.

A cikkben még ezek is itt vannak:

I want to live in country where I’m treated as a citizen – not as a subject.
Where people’s success depends on talent and hard work – not political connections.
Where state funds are used to secure efficient public services – not the wealth of the elite.
I want to live in a country were people, who work hard and follow the rules don’t have to struggle to make ends meet.
Where crime is prosecuted regardless of the political connections of the suspect.
Where policy is decided through open debate, and not by whatever the country’s leader happens to think on that given day.
Where Western values are the norm and Moscow is not a role model for government.

wien74 2016.06.09. 10:39:24

@firg_firg: úgy értem, szuverén. Egy mini világ. De Svájc megteheti. Gondolom nem kell magyaráznom az irónikus felhangot a hozzászólásomban

puhacica 2016.06.09. 10:39:45

@kardio1: konnyu elmarhaskodni ezt a metros ervet egyebkent es valami igazsag van is benne, hiszen ki koltozik kulfoldre egyetlen metrovonal miatt? de ha csak egy kicsit is komolyan vesszuk, hogy hanyszor allt le/gyulladt ki az elmult par evben... es mi van, ha egyszer ugy gyullad ki, hogy bent eg 50 ember? nyilvan akkor se koltoznenek kulfoldre az emberek tomegesen, de akkor azert asszem nem legyintenenk, hogy aaa, a 3-as metro, ugyanmar.

adg 2016.06.09. 10:42:12

@tableno: Eppen felujitjak a szerelvenyeket, egy mar megvan. Gyakorlatiag mindent kicsereltek rajta.Ezert kar volt elkoltozni. :D

sellőlány 2016.06.09. 10:43:49

@kardio1: Ha valaki egy jóléti államból jön Magyarországra élni, egészen látószögből értelmezi a rendszert. A (holland) férjem ugyan követi a belpolitikát egy naprakész angol nyelvű portálon keresztül, ami ugye már egy szűrő (így a korrupt ügyekről szinte azonnal tudomást szerez). Nap, mint nap érintkezik magyarokkal, akik szerinte alapból jó emberek (lennének), de már megkeseredtek az élettől és minden mondatokat vagy panaszkodással kezdik, vagy azt mondják, azt így nem lehet, esetleg azonnal leb.sznak vmiért. Ne kérdezd miért, de imádja a tömegközlekedést, őt aztán nem zavarja, ha szétesik a 3-as metró. NY-ban látott ennél rosszabbat is. 9 év után is hihetetlen számára, hogy 1000 Ft alatt komplett ebédmenüt kapni országszerte és ezért nem moslékot adnak (Norvégiában egy tejeskávét nem kapott ennyiért). Zavarja az általános letargia, hogy sokan csak a köldöküket nézegetik, és a siránkoznak a múlton ahelyett, hogy a jelenben élnének. A munkája révén valamennyire belelátott a Hospinvestes időszakba, szerinte jó út lett volna az eü fejlődés felé, de a politika közbeszólt. Szerinte a magyarok önsorsrontóak (tisztelet a kivételnek) és sok energiát fektetnek a másokkal kapcsolatos csatározásaikba, nincs bennünk semmi közösségi szellem és ez már az ember legközelebb környezetében is tapasztalható (pl. társasház, munkahely). Szóval neki itt többnyire sok másban a rossz, mint az általam korábban említett átlag magyar kivándorlónak.

2016.06.09. 10:53:44

@Hari Seldon 2: Nezd, mindenki mas. En kisgyerekkel a felfujhato medence a kertbe megoldast valasztanam / valasztottam. Ha mar to, akkor a Balatonnal szazszor jobb helyek vannak, nem is olyan messze Mo.tol (pl. Garda-to). Tovabbra is fenntartom hogy a Balatont csak eletveszelyes fenyegetes hatasara kozelitenem meg (gyerekkel plane...), de ez en vagyok, masoknak mas preferenciaik vannak.

2016.06.09. 10:56:18

@Mirjam2: De nem is ez a lenyeg, hanem hogy miert dolgozna ott valaki napi 16 orat ehberert, mikor ugyanazert a munkaert az osszes kornyezo orszagban tobb penzt kap.

Hari Seldon 2 2016.06.09. 10:59:04

@Mirjam2:
Persze, a medence a kertben jó megoldás. De ha van egy lehetőség a Balaton mellett, és éppen szülő látogatáson vagyunk, logikus, megoldás lehet. Egyébként igazad van, vannak ennél jobb tavak is fürdésre (is), csak nálunk kézenfekvő megoldás összekötni a "nagyszülőzéssel".

Csodabogár 2016.06.09. 11:09:09

@diggerdriver: Az elején azt irta, hogy azért akart itt élni, mert szereti ezt a sokszinű várost. Most meg már nem szereti, elmegy. Nem kell ezt ilyen sokat magyarázni.

Van véd születésü rokonom, apa svéd anya magyar. 20 éves kora óta itt él, tehát több mint 20 éve. Köszöni, remekül érzi magát, nem hinném, hogy valaha is képes lenne vissza költözni. De volt valódi szintiszta svéd szomszédom is, IKEA-nak dolgozott. Eleinte még haza járt karácsonykor, aztán már azt mondta, hogy annyira unalmas, inkább felmegy néhány napra előbb, meglátogatni az anyját és jön vissza az ünnepekre.
Szóval az éremnek minimum 2 oldala van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.09. 11:10:59

@M. Péter:
Az Általános Forgalmi Adót is beleszámoltad?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.09. 11:11:16

@firg_firg: teljesen egyetértek.

az M3 felújítása körüli huzavona és maga döntés valamint az ár, amit ezért fizetni fognak a magyar adófizetők - jelképesen összefoglalja, hogyan működik ez az ország 2016ban és a következő évtizedekben.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.06.09. 11:14:33

@Ginix: Igen, nagyon jól látod, hiszen voltál itt. :) A különbség csak annyi, hogy Albánia jön fölfelé egy adott kategórián belül, Mo. meg csúszik lefelé.
24.hu/fn/penzugy/2016/05/25/albaniaval-egy-csoportba-kerultunk-a-jovedelmeket-tekintve/
És ezt Te is tudod, hogy ezt úgy kell értelmezni, hogy itt minden sokkal olcsóbb, tehát a pénz vásárlóértéke itt helyben magasabb, mint Mo-on.
Úgyhogy, könnyen lehet, hogyha Albánia így folytatja, fizetések tekintetében is egyre jobban felzárkózik az eu-i vásárlóértékhez.

illango pillango 2016.06.09. 11:15:02

@Hari Seldon 2: Pontosan, kisgyerekkel szuper hely a Balaton. De szerintem fiatalként is nagyon jó, egymást érik az ilyen-olyan zenei fesztiválok, bár ez már nem érint. Ráadásul a víz is selymes, meleg és nem sós...:)

Gondolom, ha a Balaton Angliában lenne, akkor a világ legszuperebb helye lenne Mirjamnak.

puhacica 2016.06.09. 11:17:28

@Mirjam2: pedig Szigliget peldaul gyonyoru, a varbol nezve olyan hihetetlen szine van a viznek es olyan felhoket sehol sem latni, mint ott. :) vagy Tihany! na mindegy, izlesen felesleges vitatkozni, csak mondtam. :)

Csodabogár 2016.06.09. 11:18:31

@wien74: Azt hiszem én 30 év után, a párom pedig 45 év után is kicsit más szemszögből nézzük az országot. Természetesen sok bosszantó dolog van, de bosszantó dolgok másutt is voltak, ahol éltünk. Semmi se tökéletes sehol.
Poszt írónak szerintem az élet most a tyúkszemére lépett, talán munkahely vagy magánélet, és egyből sok apróság hatalmas elafántá nőtt és elviselhetetlennek tűnik. Nem fogjuk megtudni, hogy x év múlva mi minden fogja zavarni Norvégiában. Szerintem leginkább a sok színűség hiánya.

Ginix 2016.06.09. 11:33:54

@VPBA: persze, értem, csak arra gondoltam, h nem feltétlenül ellentmondás, amit ír, legfeljebb nem fejtette ki eléggé:)

M. Péter 2016.06.09. 11:40:53

@diggerdriver: Igen. Összes adóbevétel a GDP százalékában OECD statisztika szerint.

Herr Géza 2016.06.09. 11:43:01

@Mirjam2: Pláne amikor azt halljuk a szócsöböl, hogy mindenhol lasszóval fogják a dolgozókat, a (hivatalos) munkanélküliség meg a pincében van. Plusz azt is meghallgathattuk, hogy nem azért van munkaeröhiány, mert a nép tömött sorokban tántorog ki Nyugat-Európába, hanem mert "sok új munkahelyet teremtettünk". Hát persze...
A mazochista mosogatónö meg elmegy 275 (!) forintos órabérért heti 100 órában 7/7-es munkarendben feketén a Balatonra gürizni....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.09. 11:44:52

@M. Péter:
Várjamá…
Adóbevetel?
Milyen adóbevetel?

marinar 2016.06.09. 11:48:44

Ez is egy nyafogó fantom történet, fantom szereplőkkel.
Nekem meg van egy svéd ismerősöm, aki imádja Magyarországot, esze ágában sincs innen elmenni......
a múltkor megkérdeztem, és ő 12 pontban foglalta össze miért is marad.

TX7AW 2016.06.09. 11:48:47

@Taxomükke (UK): hiányolom a túró rudit a sorból.

labirintus1 2016.06.09. 11:48:57

@adg: A metróval nem az a baj, hogy meleg van rajta, hanem hogy veszélyes.

Tőlem rendszeresen megkérdezik, hogy nem félek-e Brüsszelben metróra szállni. Erre azt szoktam mondani, hogy szerintem sokkal veszélyesebb Pesten a 3-as metróra felszállni, mert ha az egyszer kigyullad, akkor nem 20 ember fog meghalni, hanem 300, mint Bakuban a pestihez nagyon hasonló metrószerelvényekben.

en.wikipedia.org/wiki/1995_Baku_Metro_fire

Herr Géza 2016.06.09. 11:58:21

@M. Péter: Ez megint amolyan statisztikai csoda. A polgárt mi érdekli? A bruttójából mennyi nettó lesz, meg mennyi az áfa. Esetleg még az, hogy a munkaadójának ö mibe kerül.
Innentöl N.o.-ban a "magasabb" adózási rátát én rögtön másképp értékelem.
Az áfánál eleve 27 kontra 19 % áll egymással szemben.
Ha egy bruttó 2000 eurós fizetést (ami a fiatalabb generációnak nem egy "ügy") beütök itt a kalkulátorba, akkor érdekes eredményt kapok (egyedülálló, azaz legrosszabb adózási kategória):
Bruttó bér: 2000 €
Nettó bér: 1363 € (a differenciából az adóteher 223€, a többi tb..)
A munkaadó összesen kifizet: 2390 €-t (ebböl a 390 € teljes egészében szoc.járulék, azaz tb..)
Hát otthon nem ezeket az arányokat ismerem....

Herr Géza 2016.06.09. 12:03:14

@Herr Géza: Persze ez csak egy kiragadott példa volt, Egy 5000 eurós bruttó álom(:D)fizunál a polgár által megkapott nettónak valamivel több, mint duplájába kerül a melós a munkáltatónak. viszAzonban itt is a tb viszi el a javát a dolgoknak (tb= eü.bizt., ápolási bizt., nyugdíjjárulék, ill. munkanélküli bizt.)

2016.06.09. 12:06:49

Erdekes, hogy dobogos erv a 3-as Metro, nekem ilyen szenvedelyes szerelem/gyulolet viszonyom volt vele, amig Magyarorszagon eltem, en minenhova azzal kellett, hogy jarjak. Amit imadtam benne, az a gondos tervezes, amivel jelleget adtak minden allomasnak, hogy evidens, hogy a Nepliget zold, az Ecseri meg sarga, es mindez ilyen megfaradt panelekben manifesztalodott meg a hozzajuk tartozo valtozo szinu muanyagszekekkel, meg a total nem praktikus, de megis jellegzetes kockabetutipus, szoval ezek a dolgok adtak neki egy jelleget. Az elhanyagoltsag sem allt neki rosszul kulonben, de amit utaltam az tenyleg a hugyszag, meg a konkret eletveszely, a rozsdasodas meg ezek. (Egyszer azt is gondoltam, hogy ha itt es most halok meg rajta, akkor azt el tudnam fogadni, hogy pont egy ilyen nekem valo, lepukkant szuburbanus kornyezetben szeretnem, hogy megtortenjen, de ezt persze nem igazan gondoltam komolyan, mert nyilvan nem akarok meghalni, elveszteni mast pedig plane.) Meg volt olyan is, hogy konkretan az emberektol is feltem, nem csak az allapotoktol, es sokszor gyuloltem vegigmenni az allomasokon emiatt. Ilyen erzesem foleg a KoKin volt, az maga volt a disztopikus poszt-apokaliptikus Balkan. :D En amugy pont akkor leptem le, amikor elkezdtek lebontani, ez nalam egy ilyen szemelyes, szimbolikus dolog, hogy az egesz eletemet vegigkisertek ezek a nyolcszog-ablakos narancssarga muanyagpanelek, amikor mar eldontottem, hogy megyek, akkor lattam a szethullasat es kimentem hozza elbucsuzni a fenykepezommel, es amikor legkozelebb meg visszatertem, egy bevasarlokozpont volt a helyen, azota pedig nalam ez egy ilyen konzumerista rituale, hogy ott soppingolok egyet, kvazi unnepelni ennek a roncsnak a pusztulasat, mikozben valojaban hianyzik annak ocsmanysaga. :D Ezen rengetegszer gondolkodtam el amugy, hogy miert van ez, hogy sokkal kenyelmesebb ebben a jellegtelen kornyezetben lenni, mint a narancssarga muanyagpanelek kozott, es megis esztetikailag az tetszik jobban. Sose felejtem el, hogy mennyire gyuloltem abban lenni, viszont, bar a bevasarlokozpontban nincsen, de az alatta levo buszallomason ugyanaz a roviditalos hugyszag van, mint elotte, vagyis pont a lenyeg, ami miatt gyuloletes volt az egesz, ottmaradt, ugyanakkor meg, ami mentheto lett volna, a jellege, az arculata, eltunt. Akik megcsinaltak, nyilvan tudtak, hogy az emberek nyomorat, akik hasznaljak, nem fogjak tudni eltakaritani, ezert csak megszuntettek a vizualis asszociaciot hozza, csakhogy a vizualis elemek artatlanok az emberek nyomorat illetoen es megerdemeltek volna egy uj, pozitiv asszociaciot. Na mindegy, nekem mostmar csak az a kerdesem van, hogy lehet-e egyaltalan ugy felujitani dolgokat, hogy megmaradjon a kovetkezetesseg, es a folytonossag, vagyis csak szebb legyen, de ne masabb (mint pl a jellegtelen feher 2-es vonal, pfejj, bar azzal sokkal kevesebbet jartam, szoval az nem igazan volt az "enyem". :D), vagy szoval ez lehetetlenseg, mert ugyis mindenki gyulol mindent, es jobb, ha eltunik a fold szinerol?

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.06.09. 12:12:34

@ChristineK: mindenki oda megy ahova akar. Egyetemistakent Budapest tokeletes hely (olcso, buli, szep, nagy). Multi droidkent inkabb Londonban lennek, mindennek megvan a helye-ideje... erdekes modon egyetem alatt nem sirt :D

DieNanny CH 2016.06.09. 12:13:59

@puhacica:

Én imádom a Balatont!
:-)

2016.06.09. 12:14:07

@mojyo: Nem is az Ecseri volt a sarga, hanem a Pottyos, az Ecseri marvanyszinu volt. Bocsanat!

Golf2 2016.06.09. 12:22:18

Jővőre már csak pénzért lehet bemenni a Balatonba,a kormány megvonta a pénzt a fenntartóktól...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.06.09. 12:22:18

@FeketeMacska73: Az egyetem alatt persze hogy nem. Fiatalként sok mindent másképp látsz. De később is....a legtöbb ember azért nem rohan azonnal világgá. Évekbe telik mire eljut oda hogy nincs tovább maradása.

**mimi** 2016.06.09. 12:26:36

@puhacica: még benne van a pakliban...sajnos

sellőlány 2016.06.09. 12:34:59

@mojyo: Ezt nagyon jól leírtad. :-) Én anno az ellenkező irányból jártam, arrafelé ugye a 90-es legelején épült még az 4 megálló és az volt maga a csillivilli valóság, mégha olyan magyarosan is volt az. Annál letargikusabb volt az utána következő valóság a Árpad-hídtól... az alulvilágított megállók, mégha egy kis refit aztán megvalósult is azóta a belvárosi megállóknál. Na, de hogy a Kökiről is szó essék, pont a múlt héten mentem bkv-val a reptérre. És hiába az új felüljáró, mozgólépcső csak a peron hátulján, a liftek közül is csak 1 működik. Babakocsis családok álma. Na és a külföldieket, akik azt sem tudták, hogy merre tovább. A metróhoz is a rossz oldalon indultak le. És busszal a "gyorsút" melletti kb. szervízúton kifelé... igazi veserázó élmény! Direkt figyeltem a külföldi utasok arcát, amíg a fejük rángott és két kézzel kapaszkodtak. Szuper országimázs. :-) Azt hiszem, mi is maradunk a transzfer vagy parkolásos verziónál.

fhdgy 2016.06.09. 12:39:43

@Herr Géza: Valahol úgy érzem, hogy misztifikáljuk az adó mértékét. Szerintem önmagában a mértékkel nem lenne gond.

Ha a dolgozónak nem kellene semmit sem fizetni a bruttójából, azaz a nettó egyenlő lenne a bruttóval, az jó lenne?

Hát, nem hiszem, ki örülne neki, ötvenezer a bruttója és az összeset is kézhez kapja?

Ha a bruttómnak, mondjuk csak a 10 %-át kapnám, de a jelenlegi árak mellett, a nettóm egy milla lenne, hát az már jobbnak tünne.

A baj főforrása Mo.-on, hogy kevés a bruttó, de abból is sokat elvesznek és még sok dolog drága is!

Persze, amit írtam szélsőséges, de lehet sokaknak hivatkozni arra, hogy bezzeg X meg Y országokban még magasabbak az adók mint nálunk! Igaz, de ott mennyi marad és itt mennyi marad?

Az ottani maradékból hogyan lehet élni, meg az itteniből lehet-e sok-sok embernél életnek nevezni azt, amire futja?

Herr Géza 2016.06.09. 12:47:17

@fhdgy: "Valahol úgy érzem, hogy misztifikáljuk az adó mértékét. Szerintem önmagában a mértékkel nem lenne gond."

Az (is) a baj, ugye, hogy összemossuk a szociális ellátás járulékaival. Persze aki jobban odafigyel, az látja, hogy a bruttó minusz nettó az nem egyenlö az adóval. Nagyon nem. De egyszerübb azt mondani, hogy sok az adó, mint a levonásokat kettéválogatni. A járulékokért te közvetlenül kapsz valamit, az adóért meg áttételesen. Az elöbbi úgy-ahogy nyomonkövethetö (ld. magasabb nyugdíjjárulék=magasabb nyugdíj pl.), míg az utóbbi nagyon nem ugyebár. Bár a média minden nap beszámol róla, hogy ki mire költi éppen az adódat :))))))))))))

A többivel teljesen egyetértek.

fhdgy 2016.06.09. 12:50:27

@Herr Géza: Akkor ne mondjuk, hogy adó, meg ilyen meg olyan járulék, mondjuk csak azt, hogy sarc! Abba minden belefér.

Szóval, magas a sarc! -:(

2016.06.09. 12:52:55

@sellőlány: Hat igen, a KoKi, egy kulfoldi szamara, mint elso elmeny, egy valod Autentikus Magyar Valosag Bemutato. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.09. 12:58:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Magyarország legszebb tája a Balaton és környéke.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.09. 13:09:27

@mojyo:
Az egyik legszebb példája a jelleg megörzésének a fehérvári úti piac a volt Skála mellett.
Gyakorlatilag egy üvegházat kapott. Belépsz és a régi piacon vagy.

Payrollerwitch 2016.06.09. 13:15:23

Hét ok, amiért elmennék/hamarosan elmegyek innen:
1. Nem tudsz megélni a fizetésedből. Élni, azaz: a bérleti díj, rezsi kifizetése után marad pénz rendes étkezésre, ruhákra, cipőkre, könyvre, hobbira, sportra, utazásra, színházra, múzeumra, bármilyen családi programra. Meg sem említem a luxus szolgáltatásokat: a fodrászt, a kozmetikust, egy jó masszázst. Jelenleg a gyerek kap csak ruhát, cipőt, mert neki muszáj megvenni, folyamatosan nő, hiába mondtam neki, hogy jó lenne már befejezni. Bármilyen családi program 5-10 ezer forint, jön a nyár, egy heti tábor 18ezer forintnál kezdődik. Lehet számolni! És senki ne írja, hogy van egy csomó ingyenes program. Nincs. Ott kezdem, hogy oda kell menni, ha van autód azzal, ha nincs bkv-val, 350 jó magyar forintba kerül egy darab jegy…
2. Nem jutsz egyről a kettőre. Mivel megélni sem sikerül igazán, a spórolás ismeretlen fogalom. Ha elromlik a mosógép/hűtő, szarban a család. És nincs az emberek nagy részének megtakarítása. Ötezer forintja sem. A saját lakás, autó, ház csak álom nagyon sok embernek. Albérletet nagyon nehezen találsz, akkor is csak feketén, horror áron. Hát ezért vágyik a magyar saját lakásra, de ugyebár hiába.
3. Az egészségügyi ellátás katasztrofális. A gyerek összeszedett egy szemölcsöt januárban. Áprilisra kaptunk időpontot a bőrgyógyászatra. Magánrendelésen február közepére túl voltunk a fagyasztáson, kezeléseken. Mondjuk alkalmanként 70000 forint volt. És aki nem engedheti meg magának? Van olyan kórház, ahol nincs külön férfi és női mosdó, wc, hanem egy tábla van, amit forgathatsz, hogy éppen ki van bent. Vagy kiírják, hogy egytől kettőig nők használják, kettőtől háromig férfiak. Az orvosok nagy része elvárja a hálapénzt, konkrétan megmondja még az összeget is, miközben elvileg a te adódból fenntartott kórházban fogad, a te adódóból finanszírozott eszközöket használja. (Amúgy utálom ezt az „én adómból” szöveget, mert mindenki mindenre használja válogatás nélkül, de itt igaz.) Természetesen, tisztelet a kivételnek!
4. Oktatás szintén romokban. Mit mondjak a gyereknek, mit tanuljon, miből fog itt megélni? Miből fizetem ki, ha „ne adj isten” főiskolára akar majd járni a rohadt magas IQ-jával? Persze lehet belőle egy jó szakmunkás is, mondjuk fodrász vagy kozmetikus, csak minek, ha senki nem veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat? Tudom, hogy ha én nem megyek el innen, ő akkor is el fog, mert itthon nincs jövője. Tömegesen kerülnek ki gyerekek az iskolából, akik nem tudnak írni, számolni, szövet értelmezni, de legalább fegyelmezhetetlenek, mert megszokták, hogy nekik jogaik vannak csak, kötelességük semmi.
5. Nyugdíjunk nem lesz. Lassan minden nap kijön egy cikk, hogy mennyire fontos az öngondoskodás, heti két telefon jön mindenféle pénztártól és már a postán is azzal zaklatnak, hogy köss önkéntes megtakarítást. Minek? Ha nagy nehezen kiizzadsz havi ötezer forintot, azzal nem leszel kisegítve. Másrészt nem is hiszek benne, hogy nem fogják azt is lenyúlni, de hagyjuk. A kemény fizikai munkát végzők 95%-a pedig meg sem fogja élni a nyugdíjas éveit.
6. A közhangulat és a közviselkedés (van ilyen szó egyáltalán?) siralmas. Az egyes emberek nagy része általában jó, és segítőkész, de a mindennapok érezhetően egyre küzdelmesebbek. Nem szólhatsz senkire, semmiért, mert még te leszel leugatva. Nem is nagy dolgokra gondolok: ne szemetelj, ne üvöltesd a zenét, ne verd meg az osztálytársad, tegyél szájkosarat a kutyádra, indexelj, ha kanyarodnál, stb.
7. Állandóan változó jogszabályok. Kis túlzással úgy ülsz le dolgozni reggel, hogy megnézed, még mindig ugyanaz-e minden, mint tegnap. Ha könyvelő vagy, akkor biztosan. Legújabb dili, amitől a hajamat tépem, a készpénz cafeteria. Egy röhej az egész. Mi lesz a következő? Kenyér cafeteria? Mindig van lentebb jeligére...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.09. 13:19:35

@Herr Géza:
Magyarországon megszűnt a nyugdíjjárulek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.09. 13:25:55

Mi az a készpénz cafeteria?
Olyan mint a betontalpfa?

2016.06.09. 13:28:13

@diggerdriver: Nahat ezt pl nem is ismerem, nagyon ritkan jartam arra, tudom, hogy azt hiszem melyikrol beszelsz amugy, de nem ismertem a regi piacot, az ujat is csak kivulrol, de amugy hiszek neked :)

@Payrollerwitch: "utálom ezt az „én adómból” szöveget, mert mindenki mindenre használja válogatás nélkül"

pbs.twimg.com/media/B0dP433IAAAE6sz.jpg

:D Bocs amugy, hogy megragadtam a lenyeget, amugy megertettem az egeszet.

arncht 2016.06.09. 13:30:14

ez ugy latom inkabb politikai indittatasu :) nem kell a politikaval foglalkozni, en mar nagyon regota nem nezek hiradot sem hasonlo okokbol. amugy teljesen mindegy, hogy ki van ott, egyiknek sem az orszag az elso.

Payrollerwitch 2016.06.09. 13:31:32

@diggerdriver: Miután az EU szólt, hogy kicsit nagyon szemét dolog volt az utalványozási piacot beszántani, Viktorunk megsértődött, és juszt se lesz jó senkinek jelszóval kitalálta, hogy akkor legyen készpénz helyette. Persze semmi perc alatt megírták és meg is szavazták a törvényt, a szokásos módon, szarból sikerült fost csinálniuk. Már bocsánat, hogy ilyen csúnyán fogalmazok.

kardio1 2016.06.09. 13:34:14

OFF:
index.hu/tech/2016/06/09/taccsra_teszi_a_brit_flotta_gyongyszemet_a_meleg/

Ehhez mit szoltok (nem mirjam cukkolàsànak szàntam a linket)

ON

Payrollerwitch 2016.06.09. 13:35:05

@mojyo: Köszi, ezen legalább jót mosolyogtam! :)

2016.06.09. 14:33:03

@kardio1: Nekem a legjobban a te mentegetozesed tetszik, amit hozza irtal, hogy nem akarsz Mirjamtol kikapni, bar egy mindnyajunktol (valoszinuleg) tavol eso dologrol van szo, biztos ami biztos alapon, (hiszen megiscsak a britek oltogatasarol van szo), azert hozzairod. :D (Bocs Mirjam! #nooffence #topbantz :D)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.09. 14:53:48

@Payrollerwitch: vállalható 7pont, ám ha így gondolod, akkor minden nap várakozás egy nap veszteség. szóval szerintem pakolj és indulj!

macamuca [IHUN] 2016.06.09. 15:17:39

@Herr Géza:
A járulékért cserébe járt valami (nyugdíj, eü-i ellátás) és kizárólag arra a területre volt fordítható.
Évek óta nincs járulékfizetés. Van hozzájárulás-fizetés.
Nevében pici differencia, lényegében óriási: nem jár érte semmi (=nem jogkeletkeztető, nem jogszerző!), és szabadon bármire fordítható. Pont úgy, mint az adó. Merthogy az is. Hogy a neve nagyon hasonló a régi jogkeletkeztető befizetéshez, a járulékhoz? Nah, pont ezért nem tudja Mindezt sok ember...
(hogy aztán az akármilyen néven beszedett-befolyt adókból mennyit fordít az állam a nyugdíjakra és az eü-re, az abszolút rá van bízva. Kicsit, sokat, semennyit: mind jogszerű. Törvényes. Mert törvény van róla. De járni nem jár semmi...)

2016.06.09. 15:25:06

@puhacica: Persze, izles kerdese, meg en nem is nagyon ismerem (egy helyen voltam gyerekkent, mar arra sem emlekszem hol, szoval most hogy belegondoltam, nem vagyok abban a helyzetben hogy velemenyt nyilvanitsak). Viszont hogy nem dolgoznek ott 1200 orat 3 honap alatt 1-2 ezer euroert, az biztos, es szerintem te sem :)

Payrollerwitch 2016.06.09. 15:38:46

@adamskij: Ha csak rajtam múlna, már húznánk a bőröndöt magunk után, útban a reptérre. De van egy pár megoldandó feladat: te gyereked, te szüleid, én gyerekem, én szülőm, idős, beteg, láthatás, beleegyezés, stb. témakörben.

Golf2 2016.06.09. 16:09:39

@sellőlány: nem bízik a jövőben, félti a gyerekeit
- megnyomorítja a közhangulat
- csalódott az "országban 7 ből 3 is elég,és mégse...

Buchhalter 2016.06.09. 16:18:54

@kardio1: ezt mire alapozod?Van valami belsős informátorod?Azt ugye te se gondolod komolyan,hogy az "ingyen pénz" végtelen ideig lesz folyósítva??!

Mrs. Clayton 2016.06.09. 16:53:31

@Mirjam2: en akiket ismerek vallalkozokat a balatonon azok mind kenytelenek minimum 250-300e fotintot per ho netto kifizetni a pultos lanyoknak es meg szallast es napi egy etkezest is adni, altalabn fiatalok, egyetemistak dolgoznak igy, es konnyen belathato h ebbol siman osszehozzak a kovetkezo evi tandijukat meg alberletre, ruhazkodasra is marad plusz meg buliba is eljarnak majdnem minden este, nem olyan szornyu az a balaton
persze gondolom azok a vallalkozok sirnak h nincs munkaero akik csak 100e forintot fizetnenek az alkalmazottaknak es elvarnanak napi 10 orai munkat, nana h senkit sem talalnak
iden meg nem jartam arra de tavaly elott nem tunt ugy h ne igy lenne aki dolgozzon, foleg h Tirolban vege a szezonnak most jonnek haza onnet a balatoni szakacsok, felszolgalok

Herr Géza 2016.06.09. 16:55:00

@macamuca [IHUN]: Igazad van, ezzel a mondattal igazából a német viszonyokra gondoltam. Itt pl. a munkába állásod utáni első évtől kezde évente kapod a személyes nyugdíjszlakivonatot, amiben nyomon követheted, hogy az eddigi befizetéseid alapján majdan mennyi nyugdíj fog járni neked.

kardio1 2016.06.09. 17:25:30

@Hari Seldon 2: Szerintem se fog megbukni idô elôtt Hollande, nagyobb tùlélô ô annàl. Allamférfinak, vagy csak simàn köztàrsasàgi elnöknek egy nagy zéro, de nagy taktikus, nyilvàn ehhez szokott hozzà a szocialista pàrtban.
A jobboldalon pedig szerintem nem Juppé lesz végül a jelölt, de majd meglàtjuk.

kardio1 2016.06.09. 17:29:35

@Hari Seldon 2: Arra gondolsz, hogy Mme Seldon és én màr eljöttünk? :)
Nem vagyok egyébként elàjulva az itteni szakmai nivotol ùgy àltalàban. Persze itt is vannak szakmailag szuper orvosok, de példàul mostanàban nagyon megszenvedtünk, mire talàltunk egy jo fogorvost, aki megközeliti talàn az otthoninkat.

kardio1 2016.06.09. 17:32:54

@tableno: Nem azokat a metrokocsikat ùjitjàk most fel? Nem követem annyira, de mintha errôl lenne mostanàban szo.
Egyébként igazad van, nem jo, ha ennyire leharcoltak, nem üzembiztosak, vagy akàr veszélyesek a szerelvények. Engem csak az lepett meg, hogy a listàban nem az szerepelt, hogy a kocsik kigyulladnak, hanem, hogy nincs légkondi.

kardio1 2016.06.09. 17:34:04

@puhacica: neked is azt tudom irni, mint tablenonak.

kardio1 2016.06.09. 17:38:04

@sellőlány: az jo, ha az ember több forràsbol is tàjékozodik (lsd. angol nyelvu portàl), mert igy alkothat valami valoshoz közelebb àllo képet magànak az ember. Hisz nincs pàrtatlan, valamilyen érdekekt nem képviselô médium.
A Hospinvestrôl meg jot, vagy semmit, ùgyhogy inkàbb nem irnék ola. Volt alkalmam megtapasztalni, milyen, amikor olyanok döntenek szakmai kérdésekben az egészségügyben, akiknek csak a pénz, a megtakaritàsok szàmitanak. Tàvolrol sem csak a Hospinvest volt ilyen, de ôk se jobbak egy szemernyivel se.

kardio1 2016.06.09. 17:47:51

@Payrollerwitch: Te hovà készulsz? Angliàba?
Lehet, hogy ott jobb lesz, mint otthon.
Itt, Franciaorszàgban, hozzàm most fél év mùlva van rendelési idôpont.

Az itteni oktatàsra pedig elégge passzol, amit az otthonirol irtàl. (Tömegesen kerülnek ki gyerekek az iskolából, akik nem tudnak írni, számolni, szöveget értelmezni, de legalább fegyelmezhetetlenek, mert megszokták, hogy nekik jogaik vannak csak, kötelességük semmi.)
Persze nem àllitom, hogy a véleményem àltalànos érvényû lenne az egész orszàgra. Pàrizsban biztos hamarabb jutsz orvoshoz (persze dràgàbban is). Mindenesetre az oktatàst illetôen sokan làtjàk az enyémhez hasonloan a helyzetet a tv, ràdio és az ùjsàgok alapjàn.

kardio1 2016.06.09. 17:50:30

@mojyo: azért irtam hozzà, mert, noha sok kommentelô lakik Angliàban, mirjam érzi magàt leginkàbb angolnak, és nem akartam bàntani ezzel. Csak egyszerûen megdöbbentem, hogy ennyi pénzt elköltenek ùgy, hogy minden szempontbol végiggondolnàk a tervet.

kardio1 2016.06.09. 17:51:18

@Mirjam2: akkor jo :) Moyjonak màr megmagyaràztam.

1ghost 2016.06.09. 17:53:04

A cikk minden gondolata igaz! Minden normális ember hasonlóan vélekedik a dolgokról. Egyébként nekem is hányingerem van a Nemzeti Dohányboltokról, ezek tényleg a narancsos rablás szimbólumai, ilyen az, amikor komplett piacokat szerveznek ki a talpnyalóknak.

A fidesz alatt az ország élhetetlenné vált, az erkölcsi züllés minden korábbit felülmúl.
Magyarország felemelkedéséhez a fidesz elzavarása (felelősségre vonása) elkerülhetetlen. Aki mást mond, az hazudik.

Alick 2016.06.09. 17:53:05

@diggerdriver: Aki tele van pénzzel, annak pl. Budapest teljesen jó hely.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2016.06.09. 17:53:05

A 7. pont hülyeség, hiszen.

1) A választási rendszerek igazságossága vitatható kérdés. Melyik az igazságos, az angol, vagy a német?

2) A Fidesz ehhez képest is eléggé lejtős pályát csinált magának.

3) De a választást nem emiatt nyerték meg, legfeljebb a kétharmad az, ami durván aránytalan.

4) Mindenesetre, ha az ország erősen az ellenzék mellett lett volna, simán nyertek volna, sőt, nagyon is.

5) Az igazi probléma tehát inkább az, hogy a választók miért hülyék.

6) Továbbá, ha az ellenzék kivonul a parlamentből, akkor a kormányt megdönteni a parlament megrohamozásával, erőszakos forradalommal lehet.

7) Ezt te magad is megteheted, de gyáva vagy hozzá.

8) Csak akkor nem értem, hogy miért akartad volna ezt az utat választani.

9) Továbbá szerintem hót világos, hogy az erőszakos forradalom, az rosszabb, mint az igazságtalan választási rendszer. Még nem éri meg. Tehát kurvára nem ezt kellett volna az ellenzéknek csinálnia. Kurvára nem.

10) Az is fontos még, hogy ellenzéki politikus nem terem egyik napról a hajógyári munkásból, a vállalkozóból, a szoftver fejlesztőből, stb. Ellenzéki pártok meg pláne nem. Ha az ellenzék szabotálta volna a választást, megszűntek volna az ellenzéki pártok.

Szóval nagy hülyeséget írtál.

Pan Modry 2016.06.09. 17:53:05

Igaza van.
A menekultkerdes megoldasa az nem az hogy gyulolethullamot inditunk a menekultek ellen. Konkretan emiatt eg a pofam.
A postolo jol kiemelte a crony kapitalizmus dolgot, en a kapitalizmus hive vagyok, de a crony kapitslizmustol a gyomrom fordul fel.
A poster kihagyta, hogyha az embernek gyereke van, akkor nem akarja ebben a felfeudalis gyulolkodo primitiv rendszerrbe szocializalodtatni.

Alfax 2016.06.09. 17:53:05

@lilcsi manó: aha ha követnéd a híreket, tudnád, hogy most érkeznek a felújított szerelvények a 2-as metróra

Alfax 2016.06.09. 17:53:13

Bazmeg aki képes ilyet írni, hogy azért húz el, mert a hármas metrón nincs légkondi és rossz állapotú, azt mi a faszért vegyem komolyan.

kardio1 2016.06.09. 17:56:59

@Buchhalter: ne haragudj, de nem szoktam az olvasott informàciokat pontos recenziokkal eltàrolni az agyamban. Valahol olvastam a 2020 utàni tervekrôl. Egyébként jelenleg az EU-t jol felfogott érdekek tartjàk egyben, szo sincs màr az eredetileg tervezett értékközösségrôl (ld. Robert Schuman francia politikus, egyike az "alapito atyàknak": Europa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz többé). A nagyok érdeke a szegényebb orszàgok piaca, ennek pedig az àra, hogy kohézios tàmogatàsokat adjanak. Ha ez utobbi megszûnik, a piacok sem lesznek többé biztositva és az EU sem marad fenn. Szerintem ez egyik félnek sem érdeke.

sellőlány 2016.06.09. 18:09:37

@Golf2: Hát igen, ha csak 3-at is veszünk figyelembe, szinte már mindenki elvándorolhatott volna az országból...

sellőlány 2016.06.09. 18:19:21

@kardio1: Részben egyetértek, de mégsem, persze korhadt fáról miért is nőne egészséges ág... Inkább az a sajnálatos, hogy akkor elindult valami, ő projekt szinten a fejlődés oldalát látta, hogy felújították a köteléket és műtőket, megindult a tőke az eü felé, lett egy "végre történik valami" érzés, ami feldobta az orvosokat és a dolgozókat is... Nemrég beszéltem egy fantasztikus ápolóval, aki vidéken él (1,5 órányira) és az Uzsokiban dolgozik. Inkább bevállalja az ingázást, a nővér szobában alvást, minthogy az ottani kórházban dolgozzon, ami szerinte valami rettenetes elfekvő, minden elavult, pénz nincs, vezetőség meg tehetetlen és akkor még finoman jellemezte a helyzetet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.09. 18:23:09

@pappito: "sok tétellel nem nagyon lehet vitatkozni"

Igy van..:( Latom, az eredeti poszt alatt is kommenteltel :) Erdemes elolvasni azokat a kommenteket is...

kardio1 2016.06.09. 18:31:47

@sellőlány: Ahol én dolgoztam a hospinvestes idôben, az osztàly havi gyogyszerkeretét a felére csökkentették, ez jol érzékelhetôen nem a fejlôdés érzetét keltette bennünk. Be kellet hozatni a betegekkel a sajàt gyogyszereiket, visszadàtumozott recepteket kaptak a hozzàtartozok, hogy kivàltsàk a gyogyszereket stb.

M. Péter 2016.06.09. 18:47:13

@Herr Géza: Mo.-n jelenleg 33.5%-ot vonnak le a bruttóból gyerekkedvezmény stb. nélkül, ez összegtől független az egykulcsos adó miatt. 2000 bruttóból 1330 nettó maradna, ez még nem is olyan óriási különbség, a munkáltató viszont többet fizetne. Magasabb fizetésnél már Mo.-n alacsonyabb az elvonás.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.09. 18:51:07

off ...valami izgalom a muhelyem elott.. nagy kommandos akcio korbevettek a BMW-t a feher idosebb pasit betuszkoltak a rabszallitoba a csaj megbilincselve .. vagy 10 auto resztvett az akcioban ... Csak azt ne mondjatok hogy eltevesztettek a célt .. pedig kozelbe voltak

kepfeltoltes.hu/160609/IMG_9489_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/160609/IMG_9492_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kris69 2016.06.09. 19:10:43

@Hari Seldon 2: ha talàlsz még nyitva tarto éttermet...

kris69 2016.06.09. 19:10:43

@Alick: jaa egyetértek,csak ne kerulj,infarktussal,balesettel korhàzba,mert akkor semmire nem mész a pénzeddel...

akrosztikon 2016.06.09. 19:10:43

Sajnos nem érzem teljesen őszintének a posztot. Persze nem azt állítom, hogy a posztoló szándékosan hazudik, hanem azt, hogy ő maga sincsen teljesen tisztában a saját személyes okaival.

Ugyanis azok az okok, amelyeket felsorol, nem mind személyesek.

Alapvető dolog, hogy valaki nem azért költözik külföldre, mert pl. elégedetlen az ország általános gazdasági helyzetével, hanem azért, mert elégedetlen a saját anyagi helyzetével. Nem az zavarja, hogy magasak az adók, hanem az, hogy ő maga nem kap eleget kézhez. És így tovább.

A posztolónak nyilván megvannak a személyes okai, amelyek miatt elköltözik Budapestről. Pl. Nem talált olyan munkát, amilyenre vágyott. Nincs annyi pénze, amennyit szeretne stb. Ezek a személyes okok.

A politikai motivációk pedig simán túl vannak dimenzionálva. Magyarország politikai élete elég messze van az ideálistól, de ez gyakorlatilag minden országról elmondható. Az elköltözésben a politikai okok kizárólag akkor játszanak valóban komoly szerepet, ha az adott országban tényleg diktatúra van. Minden más esetben az egyéni életminőség és az egyéni specális célok számítanak. Éppen ezért irritáló számomra, amikor patetikus hangnemben morális tettként beszélnek a külföldre költözésről. Erről szó sincs.

Én személy szerint Angliában élek és elsősorban a doktori tanulmányaim elvégzése miatt költöztem ide a feleségemmel. Mellette persze dolgozom, ahogy a feleségem is. Ez egy egyéni ok. Az életszínvonal a mi esetünkben másodlagos volt, és bár valóban jobban élünk valamivel itt, mint otthon, nem mondanám, hogy ég és föld lenne a különbség. Inkább azt mondanám, hogy a bevételeink kisebb részét viszik el a megkerülhetetlen kiadások (lakhatás, étkezés, közlekedés), mint korábban, így jelentősebb pénzösszegről dönthetünk szabadon. Jól érezzük magunkat itt, de Magyarországon sem volt annyira rossz és minden tapasztalt határátkelő tudja, hogy Magyarország nem a földi pokol, tetszőleges másik ország pedig nem a földi paradicsom.

orient 2016.06.09. 19:10:43

@firg_firg: igen, de kit akarnak valasztani helyette? Jobbikot akinek a par eve meg EU zaszlot egetett a teren es a venezuela-i, columbia-i diktaturakat tartotta mintanak es testvernemzetnek a gonosz nagytokes kapitalistak ellen? (azota latszika venezula-i model nem annyira mukodokepes es eluldozni a befektetoket csak par embernek jo par evig hosszutavon meg allamcsod...). Valszeg a Jobbik egy ciklus alatt teljesen rombadontene a gazdasagot...

Marad Mszp-DK vonal. Hat Fideszek elegge korruptak, de Mszp-t sem kellett felteni, mennyivel lesznek jobbak? Semmivel..

LMP, PM? 5% meglesz? Kepesek iranyitani egy orszagot...az emberek nem birkak es nem vlasztjak meg Fideszt hanem 60% el sem megy mert nincs mibol es a maradek 40% szavazo valasztja meg azt akit.

kris69 2016.06.09. 19:10:43

@Payrollerwitch: szomoru,de igaz ugyanezek voltak a Mi hétkoznapjaink.5éve leléptunk,jobb,élunk,normàlisan,stresszmentesen.

jewel79bp 2016.06.09. 19:12:36

8 éve élek külföldön, és időnként Magyarországon járva két dolog zavar szinte minden alkalommal:
Az a mérhetetlen kosz, amitől minden ragad. A metró ülés, a pad a parkban, a pesti házak fala, a kilincs a bejárati ajtón, a bkv buszok oldala, minden ragad a kosztól.
A másik a bunkó eladók, kiszolgálók, bürokraták.
Van egy csomó jó dolog is, de ez a kettő nagyon zavar.

Pisti 90 2016.06.09. 19:13:21

Az első 2 pont teljesen jogos. A többivel tudnénk vitatkozni.
A 3-as metrót most fogják felújítani.
A dohányboltos ügy jogos, de másfelől a dohánytermékek egészségtelenek, ezért nem árt korlátozni a kínálati oldalt.
A propaganda dolog részben jogos, de hasonlókat már az MSZP kormány is csinált, igaz más kérdésekben - de akkor más is volt napirenden.
A 6-os pont teljesen jogos. Ezzel maximálisan egyetértek.
A 7. ponthoz annyit tudnék hozzátenni, hogyha ha a baloldal nem így tett volna, még ott sem tartana, mint most. Akkor teljesen az LMP-nek és a Jobbiknak adta volna át az ellenzéki szerepet. Utcáról nehéz politizálni.

orient 2016.06.09. 19:13:21

Azert jo lenne latni egy posztot ami politikamentes. A fentlevo okok nagyresze valos (dohanybolt sokorszagban van, es altalaban korrupt rendszerben lesz kivalasztva, bar sok trafikosnak semmi koze sem a fideszhez sem masmilyen parthoz...)

Korrupt a rendszer, termeszetesen igaz, de ez miatt elmenni kar. Budapest meg ennek ellenere is az egyik legelhetobb, legszebb es legerdekesebb varos Europaban. Demokraciank 26 eves szemben a Norvegiai demokraciaval ami mondjuk 70. Osszehasonlitani a ket orszagot gazdasagilag (berek, fizetesek...stb.) 40 szocializmus utan es politikailag (korrupcio) egy fejlett olajban gazdag fejlett orszaggal elegge igazsagtalan. Ha valaki Norvegiabol idekoltozik es hasonlo korulmenyeket var politikailag es gazdasagilag akkor elegge el van tevedve es az elvarasai nincsenek rednben, elejen lehetett tudni nem lesz boldog itt. Szamtalan skandinav ismerosom el Budapesten magyar gyokerek nelkul es eszuk agaban sincs hazakoltozni. latjak a politikai problemakat, de ez nem az ember eletenek mindennapi resze es ettol meg lehet jo eletet elni egy orszagban. Remelhetoleg valtozik majd a rendszer, politikusaink tanulnak a hibakbol es kozeledunk a skandinav rendszerhez lassan (+20,30 ev meg min...). Aki pedig addig most akarja ezt a rendszert az ne koltozzon Kelet-Europaba, mert csalodni fog de nagyon.

orient 2016.06.09. 19:13:21

@wien74: nem igaz, ez egyeni velemeny. Ma este megyek sved haveromhoz aki 5 eve el itt es most vesz lakast hosszutavra. Meg csak a felesege sem magyar ami miatt ide kotodne. Neki tetszik a szocreal 3-as metroval egyutt. Valakinek meg nem, joga van hozza de ezek mind egyeni velemenyek es nem szabad altalanositani egyik oldalt sem.

2016.06.09. 19:13:21

@Buchhalter: "a dohánybolt is álságos ,mert Ausztriában is vannak dohányboltok,Svédországban meg alkohol boltok"

Ha képes lennél az olvasottakat értelmezni, akkor tudnád, hogy nem a dohányboltokkal van baja, hanem azzal a móddal, ahogyan létrejöttek. A kisemmizéssel és a haveri kör helyzetbe hozásával. Ahogy persze minden történik, amióta ezek a férgek vannak kormányon.

Zoltan Hazafi 2016.06.09. 19:13:21

@adg: Úgy lehetett, hogy előző hazájából nézve nem tűnt tragikusnak az alacsony kereset. Aztán - bőrön tapasztalva - másként ütött. Úgy, hogy nem társult jobb vásárlóértékkel ez a kevés. De esetleg silányabb minőséggel - igen.

kris69 2016.06.09. 19:13:21

@kardio1: Belgium,vannak jo iskolàk rossz iskolàk,utàna néztunk;vàlasztottunk pillanatnyilag elégedettek vagyunk.Szakorvos korhàzban,ha nem surgos esetrol van,valoban sokat kell vàrni,bàr ez is vàltozo.Igy 5-10euro az onrész.Magànpraxisban fogorvosrol tudok irni fogtomésre 15 eurot fizetek.

Alfax 2016.06.09. 19:13:40

nem teccik a kormány, ezért elhagyom az országot...

BÉNA!!!!

akrosztikon 2016.06.09. 19:16:11

@1ghost: Nagy különbség van aközött, hogy zavarnak a Nemzeti Dohányboltok és aközött, hogy emiatt külföldre költözöl. Ez nem igazi ok. Meg merem kockáztatni, hogy nincs olyan külföldön élő magyar, akinek a döntésében komoly szerepe volt a Nemzeti Dohányboltok létezésének.

A posztoló és sok határátkelő szeret kicsit mellébeszélni, de ha mélyen magukba néznek, akkor pontosan tudják, hogy vagy azért költöznek külföldre, hogy simán többet keressenek és ezáltal jobb legyen az életszínvonaluk vagy van valami olyan konkrét cél, ami személyesen fontos számukra és külföldön tudják elérni (pl. egy bizonyos típusú munkakör vagy egyszerűen csak személyes tapasztalatszerzés).

Persze sokféle egyéni élethelyzet van, de a morális és politikai okok a habosítás körébe tartoznak.

Közben megnéztem az eredeti angol posztot is, és ott azért megjelennek a valódi okok is:

"For me, it meant that I couldn’t afford a decent lifestyle on an above average salary – by which I mean eating out once in a while, going on a holiday, or purchase books while also saving for a rainy day."

A vágyott életszínvonalát nem fedezte a fizetése és ezt nyolc év után (az eredeti poszt szerint 2008-ban kezdett dolgozni), megunta. Ennyi.

A kérdés így már csak az, hogy az itteni posztoló pl. ezt a bekezdést miért is hagyta ki a fordításból? Gyakorlatilag a leglényegesebb bekezdés az eredeti posztban, mivel ez mutat rá a legjobban a posztoló egyéni motivációjára.

.Gordon Gekko. 2016.06.09. 19:16:30

@sellőlány: csak az a kérdés arányaiban hogyhogy nálunk nagyobb a nettó bevándorlás mint németországban...

Vagyis kimentek egy csomóan, még többen meg visszajötek

Ajvék

mojoking77 2016.06.09. 19:33:05

Ize, csak hogy kotekedjek...
3. pont.
A tunderviragszal ult mar a New York-i metron, mondjuk ugy julius kozepen?
Amikor konkretan odaragad az ember laba az uleshez?
Tudom, csak kotekedek :)

Golf2 2016.06.09. 19:36:05

Na beindult a Nemzeti Patyolat,jelszó, mindent tisztára mosunk.

2016.06.09. 19:40:31

@pappito: Ha a mi kutyánk kölyke lop, az más, az nem probléma... :)

sellőlány 2016.06.09. 19:59:42

@kardio1: Ez nem minden kórházra volt jellemző, és nem fejlesztés okozta. (Az más tészta, hogyan korrumpálódott körülötte a rendszer. Egy orvos barátunk a nem pénzes kórházi szektorban dolgozott - gyerek sürgősségi - egy pl. egy félig megfulladt kisgyerek újraélesztését mégsem fogadhatnak el hálapénzt - tehát fiktív gyógyszeres ellátást írtak ki minden irányítható esetben és húzták le a notmatívából, ez ment aztán szét az osztályos dokik között.) Manapsá dupla-tripla a várólista a nem sürgősségi ellátásra, amit nem mindig el túl a beteg. Nem tudom, mi a jobb... Én nem lennék ellene egy biztosítás alapú privatizációnak. Persze magyar "szakértők" kihagyásával.

bringás bosszantó 2016.06.09. 20:02:04

Köszönöm. Az első néhány hozzászólásnak köszönhetően kiderült, hogy nem csak nekem van hányingerem mindentől amiben a "Nemzeti" szó szerepel.

akrosztikon 2016.06.09. 20:02:04

@.Gordon Gekko.: Vagy inkább egy csomó határontúli magyar Magyarországra költözik, mivel Magyarország még mindig jobb, mint pl. Románia, ők pedig tudnak magyarul, állampolgárságot is könnyen kaphatnak, így megfelelő célország.

Persze ettől még vannak, akik hazaköltöznek, de a bevándorlási statisztikákkal azért érdemes óvatosan bánni. Aki EU-n belül költözik és megtart egy magyarországi állandó lakcímet, az papíron simán tekinthető otthon élő magyarnak, miközben valójában külföldön él. A másik oldalon, pl. az Egyesült Királyságban meg annyi áll rendelkezésre a hivatalos statisztikákhoz, hogy hányan igényeltek National Insurance Numbert, de arról már nincs információ, hogy utána mennyi ideig maradnak és adott időpontban is az országban élnek-e. Az EU-n belüli vándorlásról ezért nincsenek precíz statisztikák.

kris69 2016.06.09. 20:02:04

@orient: ''Osszehasonlitani a ket orszagot gazdasagilag (berek, fizetesek...stb.) 40 szocializmus utan es politikailag (korrupcio) egy fejlett olajban gazdag fejlett orszaggal elegge igazsagtalan. ''
Jogos csak hasonlitsd ossze a volt szocialista blokkal,Cseh,szlovàk,szlovén,lengyel;sot ugy néz ki ,hogy lassan,a romànok,bulgàrok is elhuznak...

Boka1 2016.06.09. 20:02:04

A többség választotta ezt a rendszert. Tehát ez nép akarat. Ha valakinek hozzátartozója meghal egy csonttörésben egy lepukkant kórházban, az is nép akarat. Nem Ők a korruptak, hanem Mi. Mindenki a hozzá hasonlót látja szépnek, jónak.

KissGecihuszár 2016.06.09. 20:02:04

kérem szépen, tanulságos írás egy minden bizonnyal csalódott, elkeseredett Norvég-Magyar 2-ős állampolgártól, aki egy ideig -némi naivitási faktorral- hinni próbált ebben a módszerváltás óta fából vaskarika országban és végül be kellett látnia, hogy szeretett Hazánk, s benne (általam speciel) kevésbé szeretett vízfejünk úgy egy rakás szar, ahogy van, ergo el innét, amíg be nem kattan a zember. Sajnos, a kádáréra alatt egyrészt a szüleink, másrészt a mi (40-55 köztiek) generációnkba a csontvelőnkig beleivódott ez a "jól nevelt", vállalható stílusú, nettó birka attitűd, tehát ahelyett, hogy éltünk volna a demokrácia nyújtotta jogunkkal és 1x,2x felperzseltük volna a 1/2 országot, ezzel quasi irányt mutatva a mindenkori politikusi "elitnek" az eddig és ne tovább tekintetében, nos ehelyett szépen "disszidálunk", mint ahogy tették sok 100 ezren '56 után,majd a '60-as évek végi, '70-es évek egészére jellemző disszidálási hullám idején. Kérdésem csupán annyi, mégis hány 10, netán 100ezer honfitársunk fogja még elhagyni a szülőföldjét, mire észbe kapunk?? Félő, hogy túl késő lesz...

bloglegelő 2016.06.09. 20:02:04

végre egy "jó cikk."

és mikor indultok, dögevők ?

sellőlány 2016.06.09. 20:02:32

@.Gordon Gekko.: Pont erről írtam a legutóbbi Digger poszt után. Kimentek a magyarok, jöttek helyettük románok, manapság meg az ukránok (építőipar). A tatárjárás után már volt vmi ilyen. ;-)

sellőlány 2016.06.09. 20:07:02

@.Gordon Gekko.: Most látom, hogy helyettem akrosztikonnak szántad válaszod. Mindegy, találtam benne logikát. :-)

akrosztikon 2016.06.09. 20:23:18

@KissGecihuszár: Hiába próbálod te is belekeverni a politikát. Az eredeti angol posztból egyértelműen kiderül, hogy a posztoló személyes problémája az volt, hogy a magyarországi fizetéséből nem tudott olyan életszínvonalon élni, ahogyan szeretett volna. Döntésének fő oka tehát a szokásos, személyes anyagi ok. Utána ő is behozza a politikát, de ha igazán őszinte lenne, akkor elismerné, hogy főként az zavarta, hogy nyolc évvel a diploma után sem tartott ott anyagilag, ahol szeretett volna.

Void Bunkoid 2016.06.09. 20:23:38

Háááát...ugyan van a cikkben valami, de túlságosan ki lett ez hegyezve kormányfikázásra. Így már csak egy nettó véresszájú ellenzéki propagandacikk.

Amúgy megsúgom, ugyanez az urambátyámosdi megvan az überkorrekt nyugaton is, annyiból igaz a fikázós része, hogy az ezt végzők egyedül kis hazánkban csinálják egyenesen az orrunk előtt, és a képünkbe röhögve.

Az egészségügy meg akármilyen katasztrofálisnak tűnik, pla brit egészségügy még a mienkhez képest is a béka segge alatt van.Nem véletlenül használják a kedves elutazunk ketten Angliába-kivándorlóink az olcsó fapadosokat, és járogatnak haza orvoshoz. Fogorvoshoz különösen, annyira, hogy már az angolok is idejönnek hidat csináltatni. Mert iszonyú olcsó az otthoni dokikhoz képest, és fényévekkel jobb színvonalú.

József a katona 2016.06.09. 20:24:43

Oké, értjük, Norvégia fasza, Magyarország szar. Esetleg valami nagyobb szenzáció ma estére? Imádom, mikor valaki elhúz Angliába mosogatni, vagy Norvégok a szülei (akik anno húztak el mosogatni), és most osztja az észt, hogy szar az ország, és hogy ő lelépett, mert ő _eztmánembírja_. Ki hívta vissza? Szerintem hiteltelen az ilyen szöveg, nem is értem, miért van szavazati joga annak, aki nem itt lakik (a határon túliaknak, de a Nyugat-Európába kivándoroltaknak egyaránt).
Szerintem ha már elhúzott, lehetne annyi tisztelet benne az egykori hazája iránt, hogy nem járatja le (mert ez a cikk előtte angolul járta körbe a netet), vagy ha magyarul írja, akkor nem rúg bele még egyet az egész szarkupacba. Egyszerűen nem elegáns.
Na, jöjjenek a "bérkommentelő!", és fideszezős kommentek.

pánpéter 2016.06.09. 20:25:48

Ha valaki a 3-as metró miatt hagyja itt az országot, az nagyon beteg dolog, maradjunk annyiban.
Már többen leírták, de a dohányboltok duma is rendkívül álságos. Ausztiában is dohányboltok vannak.
Magas adók? Nem tudom, nekem a 15%-os SZJA a 38 helyett kifejezetten sokat hozott a konyhára.
Menekült ellenes propaganda közpénzből? Jó, végül is ha te szeretnél arabokkal együtt élni, lelked rajta. De engedd meg nekünk, a többségnek, hogy mi meg nem.
Választási törvény? jah kérem, tetszettek volna egyéni választó körzeteket nyerni, meg több szavazatot kapni mint a jelenlegi kormánypárt. Akkor most nem fidesz kormány lenne. Ilyen a demokrácia. A győztes visz mindent, a vesztes meg nem kap semmit. A kutya ugat, a karaván halad.
Ez a poszt egy politikai vélemény, semmi több. Nyilván valóan a felsorolt okok majdnem egésze nem alkalmas érv a kivándorlás mellett.

.Gordon Gekko. 2016.06.09. 20:25:53

Szar politikai propagandaposzt.

Jó hogy rájöttél h alacsonyak a bérek, magasak az adók. Eddig hol éltél bazmeg?

BéLóg 2016.06.09. 20:54:40

Egyszerűen nem hiszem el, hogy egy Norvégiából ideba.....ódott ostoba, kilóra megvett fazon képes leírni, hogy felháborító hogy nálunk kevesebbet fizetnek a munkért. Hát (elnézést, de nagyon felforrt az agyam) b+ részben éppen a Norvég meg a brit, amerikai, francia, német és a többi kapitalizmusa csinálja, hogy itt ócsón dolgozzunk! Norvégia az, ahol szimplán a pénztárca belengetésével BÁRHONNAN képes elszívni például az orvosokat, persze oda csak Kelet-Közép Európából mennek.
Aztán, ide nem írtátok ki, elmegy innen mert Orbán erkélyt épít egy tucatépület homlokzatára? Amely erkély lehet teljesen kitaláció?
A metró meg a dohányboltok miatt? És elmegy egy olyan országba ahol egy Barnevernet ELVESZI a szoptatós gyereket is az anyja melléről mert SZERINTÜK túl erős a vallásos nevelés?
Közpénzek politikára? Hát (megint) b+ mi lenne ha beírná a gugliba hogy Cameron+public fonds és már hívná is haza norvég honfitársait az Egyesült Királyságból? Mert, minő érdekesség, ott is pont ez történt mint amit itt "kifogásol".
De mit is mondhatok? Menjen haza, legyen ott boldog, de főleg vigyen PS4-est annak a Barneviknek a börtönbe, aki a norvég történelem legnagyobb tömeggyilkosa. Ha már miránk nem tud, legyen erre a rekordra nagyon büszke!

.Gordon Gekko. 2016.06.09. 20:55:20

Norvégiában amúgy sokkal magasabbak az adók, nem mondták anyádék?

Cpeti123456 2016.06.09. 20:56:09

Nem kell ennyi indok...

kuki123 2016.06.09. 20:56:24

Nyomorékland

Pedig lehetne bitang jó is...de sose lesz. a magyar tajtparaszt és a szarházi lehúzós adócsaló vállalkozók miatt.
Az egész rendszer úgy szar ahogy van. Elképestő szintű korrupció és csalások. Ügyészség, bíróság megszűnt e téren.
Rendőri Nav és adó szarakodás maradt. ott se vagyuk ahol 2006-ban vagy 2010-ben.
Jogállami(ság) stabilitás megszűnt.
Az uniós pénzek standionra és korrupcióra mennek el 95%-ban

Csak magyarországon lehet ilyen: több tízezer eladó, üresen álló ingatlan, szar fizetések-> emelkedő lakásárak.
Több tízezer betöltetlen munkahely, ->stagnáló fizetések.
EU-s árak, keleti bérek.

A legminimálisabb piaci elvek se működnek. Itt van a vadkapitalizmus. Nem nyugaton.

Sajnos lesz egy második kivándorlási hullám is.
De az már kurvára fájni fog az itt maradtaknak 10 éven belül.

shakespeare 2016.06.09. 21:19:24

azt mondja az író, hogy Budapest a legjobb hely ha fiatal vagy és érdekes dolgokat keresel,
de amikor dolgozni és megélni is kell, akkor már nehezebb, tehát szerinte szar.

Sok szempontból igaza van, de vegyük már észre, hogy ha kicsi esze lenne akkor a felsorolt nyavalyáktól függetleníthetné magát, lehet vállalkozni, lehet norvég cég helyi leányánál dolgozni, stb stb

itt mutyiország van túlságosan, alacsonyabbak a bérek, érződik a kommunista örökség,
de most őszintén, tényleg az a megoldás hogy fanyalgó posztokat írogatunk ?

az adóztatás vérlázító volt régebben is ebben az országban, most kicsivel jobb csak, de jobb

Herr Géza 2016.06.09. 21:32:10

@Void Bunkoid: "....hogy már az angolok is idejönnek hidat csináltatni. Mert iszonyú olcsó az otthoni dokikhoz képest, és fényévekkel jobb színvonalú."

Akkor sorjában: "már" idejönnek - a nyugat-európai fogturizmus úgy kb. 20-25 zajlik. Először az osztrákok, németek jöttek, majd a fapados repülőjáratok bővülésével egyre távolabbi országokból is eljutnak hozzánk, no meg egyre többen szakosodtak csak a nyugati páciensek kiszolgálására. Bp.-en is vannak rendelők, ahova pénzes magyarként se jutsz be nagyon.
Az angol eü színvonaláról kompetencia híjján nem nyilatkoznék, de a németet jól ismerem. Maradjunk abban, hogy a német fogorvosok se jobbak, se nem rosszabbak, mint a magyarok. Ellenben a nagy pénzt hozó külföldiek kezelésére (mint minden más szakmában) hamar rárepültek a kóklerek, akik aztán sikeres negatív reklámot csináltak a szakmailag egyébként kifogástalan kollégáiknak is. Ez az érem másik oldala.
Az olcsóságukról: nem meglepö módon ennek fö oka az, hogy a bájos magyar fogorvos magas szinten kizsákmányolja a fogpótlásokat igazából készítö fogtechnikusokat. Hadd ne kelljen számokat sorolnom milyen arányt képez az a díj, amit a fogorvos kér a pácienstöl ahhoz képest, hogy ö mit fizet a technikusnak. Hab a tortán, hogy miközben ö a külfölditöl elkéri a szokásos ár 2-10-szeresét, képes magyar kamunevet írni a foglapra, nehogy a technikusnak is többet kelljen fizetnie. Hány esetben közli, hogy nem kell számla a technikustól, vagy csak a meló egy töredékét "szabad" leszámlázni. Pont az echte ungarische dzsuva miatt olyan olcsó....

Virago_1000 2016.06.09. 21:54:39

A norvegok meg majd jonnek ebbe a gyonyoru orszagba.
Mert menekultek lettek a sajat hazajukban.
Hulye vagy posztolo, epp csak nem forogsz. Orban Viktorra peldakepkent tekint a nyugati kispolgarok tulnyomo tobbsege. Mert a sajat elitjuk elarulta oket.
A nyugati "ertekek" csak egy hazugsg, humbuk. Aki olyan rovidlato, mint a posztolo, hogy nem a szemelyes tapasztalas, hanem a ballib uszito media altal a fejebe tomottek alapjan hoz iteletet, az megerdemli. Egyelore a magyar valasztok tobbsege nem igy gondolkozik, de egyre tobb embernek nyilik fel a szeme nyugaton is.

SzZoole 2016.06.09. 22:04:46

Oh Istenem,hogy milyen nagy az allatkerted,de az elkoborolt allatokat neha vissza kene terelni.....

pityke8 2016.06.09. 22:05:41

@M. Péter: mely adok magasabbak nemetorszagban?

rumitom 2016.06.09. 22:09:32

@mojyo: ezt ujfent elmeny volt olvasni. kegyednek irnia kellenne. rovid morfondirozos torteneteket. mint ez a bejegyzes. kis korites hozza. egy szereplo. erzesek amikor ult a metron a kepzeletbeli foszereplo, a gondolatai, ahogy latta elbontodni gyulolt es szeretett kokijet. amolyan kafkasan, csak realistaban, abban a stilusban ahogy irsz.

Csodabogár 2016.06.09. 22:10:27

@jewel79bp: Ez nagyon nem igaz! Kiszolgáló se bunkó ha kedvesen szólnak hozzá. Kosz pedig semmivel se több mint más hasonlóan nagy városban. Svájc tisztább, de ott csak falvak vannak nem igazi nagy városok.

tsabus UAE 2016.06.09. 22:20:15

@Zoole[uk]: Ide is megérkezett a békemenet - legalábbis az utolsó tucatnyi hozzászólást olvasva.
Nekem egy pont is elég lenne (ha már pontokba szedjük az indokokat):
- .Gordon Gekko., pánpéter, József a katona, Virago1000 és még ezernyi nemgondolkodó, akik olyanná teszik az országot, amitől jobb menekülni...

blackhairlady 2016.06.09. 22:20:52

@Mirjam2: En ma voltam a Balatonon, 2 eve nem voltam itthon, mar nagyon hianyzott. Nehez azt megmagyarazni, hogy kinek milyen hely a kedvence, miert pont az es nem egy masik. Voltunk Tihanyban, Lellen es a nyaralonkban Fonyodligeten. Bar szomoru esemeny miatt kellett haza jonnom, de megis olyan megmagyarazhatatlan erzes nekem a sajatos balatonparti telepulesek latvanya, a viz erintese, a kis fahazamban kiulni a pici teraszra, atkompozni Tihanyba vagy athajozni Badacsonyba, A kozeli ocean latvanya sosem valt ki belolem ilyen intenziv erzeseket.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.09. 22:22:06

@akrosztikon: már nincs miért mo-ra költöznie román állampolgároknak, aki onnan elindul, meg sem áll Bécsig. egyáltalán nem rossz hely Románia és még van fejlődési lehetőségük, csökken a korrupció, ráadásul nyelveket (többet, jól) beszélnek.

jewel79bp 2016.06.09. 22:25:04

@Csodabogár: vitatkozni nem fogok, én ezt akkor is igy látom. A kosz, a szemét, az eldobott cuccok.. jöttél már be autóval, busszal ferihegyről Pestre? Hát ami ott az ember szeme elé tárul, az borzasztó. A máladozó házak, az udvarokban a rendetlenség, a szakadt viskók, az eldobált szemét... engem nagyon elszomorit.

SzZoole 2016.06.09. 22:28:33

@tsabus [UK]: Es meg finoman is fogalmaztal,Viragdoktor magasan uberel mindenkit

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.09. 22:29:59

@Pan Modry: +1000
ha már egy másik indán is beszéltünk ma, szevasz!

pityke8 2016.06.09. 22:43:44

aztan lattam,hogy geza kifejtette...

Nzoltan 2016.06.09. 22:43:44

@adg: De az szar, mert nem felújították, hanem teljesen újat küldtekma ruszkik.
Fúúúj!!!

:-)

.Gordon Gekko. 2016.06.09. 22:43:44

@Csodabogár: Annyit visszaigazolhatok, hogy prága ugyanolyan koszos mint pest, dupla lakásárakkal. München tisztább, Róma koszosabb mint bp.

Prognozuoti Blasio 2016.06.09. 22:43:44

Külföldön biztos nem izgatják magukat a magyar munkavállalók a helyi politika miatt...
A legtöbbjük azt sem tudja, hogy ki van hatalmon ott, ahol él... De ha tudja is némelyik, akkor sincs semmiféle beleszólása idegenként az ottani politikába... Nem szavazhat, nem állampolgár... Erről ennyit...

Prognozuoti Blasio 2016.06.09. 22:57:48

@jewel79bp: Látom nem voltál még külföldön, de segít rajtad a streetview!! Külföldön is van szemét az út szélén, nézz csak meg egy utcaképet onnan.

És kérlek ne a német elit negyedet hasonlítsd össze a Hős utcával... Köszi!

macamuca [IHUN] 2016.06.09. 22:57:56

@tsabus [UK]: @Zoole[uk]:
Tippelek: Index-címlapra került a poszt? Node mikor-hány órakor???
:)))))))))

SzZoole 2016.06.09. 23:05:36

@macamuca [IHUN]: nem tudom Mucuskam,nem olvasok indexet,sőt ,semmit nem olvasok,de az is lehet,hogy olvasni sem tudok

VT Man 2016.06.09. 23:08:47

Aki ilyen kamuindokok miatt megy kulfoldre, az valoszinuleg ott se lesz boldog.

Majd fuj, hogy offshoreoztak a politikusok, hogy nem lehet bekerulni orvoshoz, hogy draga a vonat, stb.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.06.09. 23:10:07

A 3-as metrót kicsit túlzásnak érzem. Azt is, hogy valaki számára ez ennyire nyomós érv a kivándorlás mellett és azt is, hogy nem bírtak egy olyan légkondit beépíteni a mozgólépcsőre, mint a 2-es metrónál.

pappito · http://pappito.com 2016.06.09. 23:30:57

@adg: a metrós érvben én nem azt látom, hogy rozsdás a metró, hanem azt, hogy ezek a szerelvények negyven+ évesek és ahelyett, hogy újat vennénk (vagy vettünk volna az elmúlt tizenhuszon évben) valami kummantós "felújítós" lopkkovic megy már megint, és azok a szerelvények is rajtunk fognak maradni, mint szar az ingen. És soha senki nem fog a milliárdos kaland miatt számonkérődni. Nekem ezt jelenti a metró, a jelenség nem a rozsda.

Egyébként a fizetésen rugózás - aszonta a szerző, hogy simán megéri kevesebbet keresni, mert Bp milyen színes-szagos romkocsmás-művészmozis. Később meg azt írja, hogy pont ez a fasza rész veszik el, az én olvasatomban azt jelenti, hogy a pénz is szar meg a klassz dolgok is eltűnnek, így már nem deal.

persze tévedhetek is

pappito · http://pappito.com 2016.06.09. 23:33:41

@puhacica: Szigliget a balcsi legjobb része :)

pappito · http://pappito.com 2016.06.09. 23:49:53

@kardio1: kicsit drága hibának tűnik :)

nyilván ez nem az első és nem az utolsó ordas elbaszarintás amit katonáék csinálnak, bár valószínűleg a legköltségesebbek között van. adófizetők majd pengetnek.

Meg persze el van kicsit bulvárosítva a cikk, ezek hadrendben levő harceszközök, úgyhogy legyünk kicsit szkeptikusak ezekkel az "éppen csak nem süllyed el" dumákkal.

Mi szoktunk járni ilyen haditengerészes nyílt napokra (a városban van a tenger, nem kell utazni) és nemrég a HMNZS Wellington-on jártunk, ahol valamelyik alsó dekken láttuk a falra felhenkölt kőzetgyapotot, elég háztáji megoldás volt, rákérdeztünk és a vizikatona aszonta, hogy hát bizony amikor az antarktisz környékén patroloznak, akkor ha véletlenül hozzáérnek a falhoz, fagyási sérülést lehet szerezni. Na erre se gondoltak, pedig azt tudták amikor vették, hogy odáig ér az EEZ, tehát kell ott hajókázni majd. Persze ez filléres tétel a britekéhez képest, de ugyanolyan facepalm.

kardio1 2016.06.10. 00:03:18

@pappito: egyetértek a bulvarositast illetően. A vizikatona kifejezés meg szuper :-)

kardio1 2016.06.10. 00:09:48

@kris69: nagyvárosban laktok?
Mi kisvárosban, ez egy désert médicalnak számít. A fogorvossal sokszor az a baj, hogy javítható fog esetén is koronát javasol sokszor. Ami pedig csillagászati árú.
Itt kiegészítő egészségügyi biztosítás van (mutuelle), ami fedezi a hétköznapi kiadásokat. De a fogászat, a szemüveg nagyon drága.
Az iskolát illetően mi is megkerestuk a legjobbat, de az sem egy Csomolungma.

pappito · http://pappito.com 2016.06.10. 00:33:02

@kardio1: a vizikatona sajnos nem az én találmányom, egy itteni magyarkától csórtam :)

pappito · http://pappito.com 2016.06.10. 00:33:50

@Prognozuoti Blasio: hát vagy követi a politikát, állampolgár és szavazhat. Sőt, lehet, hogy nem is mosogat.

na szevasz

Virago_1000 2016.06.10. 00:42:29

@adg: volt mar itt olyan "indok" a kommentek kozt, hogy azert is utalja az orszagot, mert ugatnak a kutyak este.
A korrupciorol: a kulfoldi korrupciorol (ami sokkal nagyobb meretben folyik mint otthon) az itt kommentelok tobbsege tudomast sem szerez, mert nem olvas/ nez helyi mediat/hireket, hogyan is tenne, ha nem erti a helyi nyelvet, csak alap tarsalgasi szinten.

adg 2016.06.10. 00:50:47

@pappito: a metrorol pont az indexen olvastam egy egesz reszletes elemzest. Nem az a kimondott fidesz szocso. :)
Ok azt irtak, hogy kb 30%-al olcsobb, mintha uj szerelvenyeket vettek volna, es gyakorlatilag minden ki van cserelve a kocsikon. A kasztni, a futomuvek, a motorok, a teljes elektronika, az egesz bele, szoval ezek uj kocsik gyakorlatilag. Nincs benne legrugo es regi rendszeru maradt a forgalomiranyitas. Ez htobbit hoztak ki problemanak egyedul.

A beszerzes koruli jatek meg persze nem lep meg, de ez uj kocsiknal is igy lenne minimum, ugye az alstom es a siemens eseten is megvoltak a szokasos korok. Ez sajnos ezzel jar magyarorszagon.

A posztrol egyebkent van egy olyan erzesem, hogy kamu. Volt aki igerte, hogy viccbol fog ilyen kamu posztokat irogatni.
Azert a meleg van a metron (nem szar, veszelyes, kozbeszezes, stb, hanem a 3-as metron meleg van) annira ovodas erv, hogy csak rohogni lehet rajta. Nem letezik, hogy felnott ember ezt hozza fel ervkent. Mint azon is, hogy bakuban kigyulladt egy ilyen, szoval tenyleg futas.
Ilyen alapon mindenhonnan lehetne menekulni, tomegszerencsetlensegek, robbantasok, foldrengesek tortenek mindenfele, megsem hallom, hogy mnemulni kell fr o bol, mert felrobbantjak, lelovik az embert, vagy menekuljunk nz-rol, mert foldrenges volt chch-ben. :) Aztan persze lehet, hogy de.

Herr Géza 2016.06.10. 00:51:11

@Virago_1000: Még jó, hogy itt egy lángelme, aki elmagyarázza nekünk, buta kitántorgottaknak, hogy miröl ír a helyi nehéz média...
Na menjél inkább aludni.

pappito · http://pappito.com 2016.06.10. 01:19:53

@adg: "Nem az a kimondott fidesz szocso. :)" várj pár hetet... (egyébként asszem nem olvastam azt a részletest, majd megkeresem)

"ugye az alstom es a siemens eseten is megvoltak a szokasos korok. Ez sajnos ezzel jar magyarorszagon. "

köszönöm,kiváló, metróval is kapcsolatos érv a lelépésre. Nem kellene, hogy ezzel járjon, de hát ezzel jár, ugye nincs mit tenni....

én nem emlékszem, hogy meleg volt-e a metróban vagy hideg amíg metróztam nem érdekelt meg fiatal voltam, jobban viseltem az ilyen megpróbáltatásokat. És a metró is egy huszassal fiatalabb volt (kora harmincas :) De iagzad van, az, hogy nincs légkondi az önmagában nem érv. Amiért ötven éve nincs légkondi az sokkal inkább az lenne.

pappito · http://pappito.com 2016.06.10. 01:23:32

@Virago_1000: ha most hirtelen el kéne döntenem, hogy hazudtál-e vagy tévedtél, nem lennék könnyű helyzetben. Ja, de.

ne a saját szerény képességeidből indulj ki.

Magyarországon élsz? Erre valahogy a múltkor sem voltál képes válaszolni, gondoltam megkérdem megint. Átfogalmaztam a kérdést, külön neked eldöntendőre, hogy csak három vagy négy betűs, magyar nyelvű választ kelljen adnod, nincs időhatár, bármilyen lassan gépelheted. Vagy várj, ideírom a két lehetséges választ, elég bekopiznod a helyeset(a vesszőt, pontot nem kell): igen, nem.

tehát:
Magyarországon élsz?

Virago_1000 2016.06.10. 01:24:13

@blackhairlady: "A kozeli ocean latvanya sosem valt ki belolem ilyen intenziv erzeseket."
- mert ez a hazad.
A hazad az otthonod. A neped a tagabb ertelemben vett csaladod.

Virago_1000 2016.06.10. 01:26:23

@Herr Géza: hat aki nem erti, annak el kell mondani. A kintiagyarok kb 75%-a ebbe a korbe tartozik.
A feltetelezeseiket kesz tenynek beallitva, hasonlitjak Magyarorszagot kulfoldhoz.

M. Péter 2016.06.10. 01:27:03

@pityke8: Személyi jövedelemadó (egészen 45%-ig a nagyon magas jövedelmekre), különböző jövedéki adók. Ezen kívül nem csak úgy lehet több adót beszedni, hogy magas a kulcs, hanem úgy is, hogy nagyobb az adóalap, vagy kevesebbet csalnak el belőle.

Herr Géza 2016.06.10. 01:31:09

@adg: "Ok azt irtak, hogy kb 30%-al olcsobb, mintha uj szerelvenyeket vettek volna, es gyakorlatilag minden ki van cserelve a kocsikon."
Azért arra kíváncsi vagyok, hogy hogy néz ki a gyakorlatban az a "minden ki van cserélve" típusú felújítás.
Olcsóbb?? A szófiai új metróvonalhoz most vettek a bolgárok vadiúj szerelvényeket komplett hightech vonatirányítási rendszerrel együtt a Siemenstöl. A szerelvények számát arányosítva az derül ki, hogy ök 37 szerelvényért 259 millió eurót fizetnének (és ebben benne van a komplett vonatirányítási rendszer!!), míg a mi felújított orosz vackaink 220 millióba fognak kerülni.
És azért energiatakarékosság, környezetvédelmi szempontok alapján én valahogy többet tartok a Siemens termékeiröl, mint a Metrowagonmash-ról.
Csak egy paraméter a különbségekröl: a szovjetszkij szerelvény kb. 1000 utast képes befogadni, míg a Siemensé 1450-öt. Nem vagyok szakértö a téren, lehet, hogy a Siemens alapverziója hosszabb és el sem férne az állomásokon, bár mindkét verzió hatkocsis, és ha abból indulok ki, hogy egy kocsival esetleg kevesebb kellhet a Siemens szerelvénynél, még akkor is 20%-kal több utas fér be és úgy viszont nyilván még olcsóbb lehetne.
Aztán persze van még hatszáz egyéb paraméter, de nekem ez a "30%-kal olcsóbb, mint ha újakat vettünk volna" már megint humbugnak tünik....

pappito · http://pappito.com 2016.06.10. 01:34:00

@Virago_1000: "A feltetelezeseiket kesz tenynek beallitva, hasonlitjak Magyarorszagot kulfoldhoz."

te pedig a feltételezéseidet kész tényként beállítva irkálsz ordas baromságokat. so what?

Herr Géza 2016.06.10. 01:38:02

@Virago_1000: Elég gyenge véleménnyel vagy a kint élö sorstársaidról...Gondolom beszéltél minddel, hogy idebasztad ezt a 75%-ot.
Arról meg, hogy ki állít be feltételezéseket kész tényeknek, talán nem kéne beszélgetnünk.

pappito · http://pappito.com 2016.06.10. 01:39:32

@Herr Géza: plusz a politiaki következmények, vajon miért kell közvetetten vagy közvetve az oroszokat tömni pénzzel? beszorult a fejükbe a varsói szerződés meg a kgst?

2016.06.10. 01:45:32

A cikkben leírtakkal igazából nagyon nem lehet kötözködni, mert mindenki sejti hogy igaz. Ha józanésszel gondolkodik az ember, már abban sem hisz, hogy itt bármi valaha is jóra forduljon, egyszerűen reménytelen.
De azért ne magyarországot utáljuk érte. A híres nyugat alaposan kivette a részét, mindenkor, hogy az ország ebek harmincadjára jusson.

„Miközben a magyarok többet dolgoznak – legalábbis papíron -, mint a legtöbb európai, kevesebbet keresnek.”
Hát barátom az a helyzet, hogy papíron ledolgozott 8 óra, köszönőviszonyban sincs a valósággal! Heti 40 óra mi? Már 25 évvel ezelőtt is teljesen természetes volt, hogy a napi 8 órás főállás után, mindenkinek volt valami fekete-szürke másodállása, fusija, a nyugdíjasok pedig 1-2 év pihi után visszamentek részmunkaidőbe gályázni, ahogy tette az pl; apám is. És nem azért mert unatkozott. Manapság már nincs másodállásra idő, mert főműsoridőben 10-12-14 órát lenyom az átlagember (papíron 8-at persze), akármerre nézek –mint egy felpörgött rabszolgatartó társadalom- mindenki éppen melóba, vagy melóból, szabadidejében pedig a munkahelyi gondokon agyal, és egyfolytában fosik hogy elveszti az állását. Nyugatról közben állandóan azt halljuk, hogy lusta g*cik vagyunk, és a magyarok nagyon keveset dolgoznak. Most akkor ez hogyan is van?

„ahol a nyugati értékek a normák, és nem Moszkva a példakép”
Ehe… a nyugati értékektől nekem mostanában idült hányingerem van, sajnos ideje szembenéznünk azzal, hogy a moszkvai légkör lassan egészségesebb, mint az egész liberalizmusban rothadó mentális elfekvővé züllött kis kontinensünk. Szörnyű, hogy egyre komolyabban érzem ezt.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.06.10. 01:45:39

@Virago_1000: A korrupciótól még müködhet egy ország, sőt az emberek is boldogok lehetnek.

Lásd Olaszország, Görögország. Benne van a kultúrában, mind2 ország korruptabb mint a kelet európai standard, pedig se szovjet uralom nem volt, meg vagy 60 éve EU(EK)tagok(Görögország nem). A korrupció szürkegazdaságot is feltételez, ez pedig azt is jelenti hogy olyan jövedelmekhez is hozzájuthat a polgár ami adómentes, így a valós adóterhelés kisebb mint a statisztikai, és ez egyáltalán nem baj a népnek úgy általában, max, annak akinek olyan a munkája hogy kimarad belőle.

Egyáltalán nem mindegy, hogy az elit vezetésével van 3% GDP növekedés, amiből 1%-ot ellopnak, vagy egy másik elit vezetésével 0% GDP emelkedés, amiből szintén lopnak. Mármint ha ez a 2 alternatíva van. Az egyik jutalék, a másik pofátlanság.
Ezért önmagában tökéletesen érdektelen hogy ki hány milliárdot 'lop' vagy adja a melót túlárazva ismerősi körnek. Az számít hogy ezzel együtt hasznos-e, vagy nem.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.06.10. 01:45:46

Nem tudom miért olyan nehéz őszintének lenni (magunkhoz) és elismerni hogy pénzt keresni megyünk nyugatra. Egy elenyésző kisebbség meg azért, mert a szakmai karrierben nem érheti el a csúcsot egy kis országban.

Ez az első, a második és a harmadik ok, semmi szégyellnivaló nincs benne. A sok demokráciahuszár sosem Szlovákiába meg Csehországba meg Lengyelországba megy.

A beilleszzkedni próbálónak kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy a politikába ártsa magát egy idegen országban. Ezt mondjuk itthon is megtehetné, de nem bírja ki. Sőt még bőszen magyarázza az itthoni politikát külföldről, úgy hogy 10 éve máshol él, az a csúcs.

Herr Géza 2016.06.10. 02:01:47

@Jankove: @Tiszteltetem Brüsszelet:
"sajnos ideje szembenéznünk azzal, hogy a moszkvai légkör lassan egészségesebb, mint az egész liberalizmusban rothadó mentális elfekvővé züllött kis kontinensünk. "

"Ezért önmagában tökéletesen érdektelen hogy ki hány milliárdot 'lop' vagy adja a melót túlárazva ismerősi körnek. Az számít hogy ezzel együtt hasznos-e, vagy nem."

"ez pedig azt is jelenti hogy olyan jövedelmekhez is hozzájuthat a polgár ami adómentes, így a valós adóterhelés kisebb mint a statisztikai, és ez egyáltalán nem baj a népnek úgy általában, max, annak akinek olyan a munkája hogy kimarad belőle."

Vazze, kimondott gyöngyszemek. Amíg belöletek sok van, addig fusson, ki merre lát. :)))))

pappito · http://pappito.com 2016.06.10. 02:11:36

@Jankove: "a moszkvai légkör lassan egészségesebb, mint az egész liberalizmusban rothadó mentális elfekvővé züllött kis kontinensünk. Szörnyű, hogy egyre komolyabban érzem ezt."

oda kellett volna figyelni töriórán

pappito · http://pappito.com 2016.06.10. 02:17:49

@Tiszteltetem Brüsszelet: "A beilleszzkedni próbálónak kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy a politikába ártsa magát egy idegen országban."

ezeket honnan szeditek, de tényleg?

" Sőt még bőszen magyarázza az itthoni politikát külföldről, úgy hogy 10 éve máshol él, az a csúcs."

Hát kívülről szép a NER igazán, nyilván bosszant :)

pappito · http://pappito.com 2016.06.10. 02:19:50

@Herr Géza: az új arisztokráciával kényszerűen létrejön az új jobbágyság is...

adg 2016.06.10. 05:37:18

@pappito: "köszönöm,kiváló, metróval is kapcsolatos érv a lelépésre."
Vegulis igen, ezt igy mar elfogadnak ervkent en is, bar szerintem meg mindig halvany, de mar valami. :)

Hogy meleg-e a metro, az relativ. Huvosebb hajnalokon itt melegebb van szerintem. :) Mondjuk a levego is jobb. Maradok egyelore.

@Herr Géza: nezd, en nem tudom oszehasonlitani, akkor sem tudnam, ha egy halom parametert ismernek hozza. Azt azert sejtem, hogy nem annyi a dolog, hogy a ket hatkocsis vonat kozul melyiknek van kevesebb a cedulajan.
A cikk azt irta, hogy a palyazati kiirasban olyan szinten eloirtak egy halom dolgot, hogy gyakorlatilag egyszerubb volt cserelni szinte mindent. Pl hitachi motorokat kapnak az orosz helyett, komplett uj kasztni, futomu, stb.
De termeszetesen ezt sem tudom ellenorizni.
Azt mondjuk el tudom kepzelni, hogy a kiirast raigazitottak az oroszokra. Sajnos nem lepne meg.

Na mindegy, ettol fuggetlenul a poszt szerintem badarsag. Paran irtak itt, hogy csak reszlet, es mi hianyzik. Azokbol a reszekbol ugy latszik, hogy nem a 30 fokos metro miatt megy el. Amugy meg mit banom en :D
Ugyis megszivja, asztal alatti kutya lesz majd, es visszavagja a brutto 2000 euro, amit lenezett kulfoldikent kaphat. :D Mester megmondta mar.

pappito · http://pappito.com 2016.06.10. 05:42:54

@adg: mosogathat élete végéig londonban. (akárhova is megy) :)

szaszo71(D) 2016.06.10. 06:31:01

@Tiszteltetem Brüsszelet: Mért ne magyarázhatná? Élt otthon eleget, nyilván vannak még kapcsolata, olvas meg néha hazamegy. Te viszont honnan tudod, hogy mi jár olyanoknak a fejében, akik elmentek, ha te nem próbáltad?

pappito · http://pappito.com 2016.06.10. 06:56:44

@szaszo71(D): ne zavard össze ilyen kérdésekkel... akkor be kéne látnia, hogy itt a nagyja kommentelő ilyen vagy hasonló kérdésekre elköltözéssel adott választ, ő meg házhoz jött a lófaszér' (pardon my french)

mingyá beszólok! 2016.06.10. 07:41:15

@Tiszteltetem Brüsszelet: Sajnos ma már nem a pénz a döntő. Van egy nagy, nyomasztó paplan, ami ráterül az emberekre. Fásulttá, és érdektelenné téve őket. Ez a reménytelenség. Az itthoni viszonyok űzik el azokat, akik menni tudnak. A sok simlis, próbálkozó, a zsigerből idegbeteg és acsarkodó emberek. Az hogy reggel munkába menet, és hazafelé is kiégett, ideges és mindenre érzéketlen zombik között hömpölyögsz egy olyan helyre, ahol jobb esetben csak 8 órányi keserűség vár rád és sorstársaidra. Az hogy állsz a városodban, ahol felnőttél, ahol álmokat kergettél és nem találod a helyed. Nézed a sok elgyötört arcú rohanó embert, nézed a luxusverdákban pöffeszkedő kaján vigyorú szerencséseket és nem érted. Csak érzed hogy nem jó itt. Te sem, és senki az ismerőseid közül nem fog a szüleidtől tanult tisztességes munkával és szerény életvitellel kijutni a gödörből, mert nincs hiteles példa, nincs követhető megoldás. Pár év, és már zokogsz belül minden reggel mikor munkába indulsz, mert tudod hogy erőfeszítéseid hiábavalók, és kevés vagy. Jön egy nagyobb csekk, elromlik valami és vége az álmodozásnak, lemondhatsz a vágyaidról egy újabb, beláthatatlan időre. Rettegsz a betegségtől, a munkanélküliségtől. Politikáról már nem mersz beszélgetni, mert lehetnek következményei akár. Folytassam???

2016.06.10. 07:41:22

@Jankove: ezek szerint eltel nyugaton es moszkvaban is. Putyin imadok miert nem koltoznek moszkvaba nem ertem.
En maradok a rothado nyugaton koszonom! Haha!

2016.06.10. 07:41:26

@kardio1: nem lesz. Akkor majd lehet menni moszkvaba

Május 40. 2016.06.10. 07:41:42

Én Norvégiából húznék el, ha pechemre oda születek. Kurva hideg van, utálom a bálnahúst, gyermekvédelemnek álcázott állami emberrablóbanda garázdálkodik az országban, a posztíró is ott lakik és még a foci EB-re sem jutottak ki. Ja, és a norvég alap nevű izén keresztül beleugatnak más országok belügyeibe.

verkagrafomanka 2016.06.10. 07:50:29

El is jöttem, de hol a napi betevő HÁ-poszt?...

Határátkelő 2016.06.10. 08:16:36

@diggerdriver: @verkagrafomanka: @Golf2: Elnézést mindenkitől, véletlenül holnapra időzítettem a mai posztot, de már éles!

Most kénytelenek lesztek még egy kávét inni... :)

kardio1 2016.06.10. 08:24:34

@pappito: tudtommal Angliában él és szellemi munkát végez.

Reszelő Aladár 2016.06.10. 08:36:57

Remek írás. Főleg, hogy a 3-as metró miatt rossz itt élni.
Új választási törvény? A régivel az ellenzék nyert volna? De igaz kéne egy olyan ahol 50%-kal nem lehet nyerni, kormányzás ellen tökéletes. Anglia UKIP 16% 2 mandátum? Biztos 12 fős a parlament... De mivel szélsőséges párt ezért ez így jó.
Haveri kapitalizmus? Ez mindig is így volt, többszáz éve. Ezelőtt meg multikapitalizmus volt, itt nyerték a legtöbb közbeszerzést külföldi cégek, így a szintén túlárazott tendereken a profit garantáltan távozott, néha még az alvállalkozót se fizették ki.
Ellenzék? 2006 óta nem tud magával mit kezdeni a ballibsi oldal. Öszöd óta. 10 éve. Aki tud említeni 3-4 színvonalas politikust szóljon. Schiffer már nem ér.
Alacsony fizetés? Erről az állam tehet? Nem a munkaadó. A példa amúgy jó, Németország hasonló adóteherrel képes magas béreket adni, miközben mi biztosab többet dolgozunk mint ők. Hozzuk az ő termelékenységük 2/3 át a bérszínvonaluk 1/3 áért. Ha ő 100€- ért előállít 100€ értéket akkor mi 33€ ért 66-ot. Akkor ki hatékonyabb? Csak nem azt a pénz fizetik ki otthon amit innen elvisznek?

kardio1 2016.06.10. 08:40:46

@evooo: ezt honnan veszed ? Forrás ?

Ganga 2016.06.10. 09:29:11

En azert jottem el - mint ahogyan itt előttem valaki szinten leirta - Orbàn csak egy tetves tünet. Akàrcsak a dohanyboltok. Akarcsak a lumpolások. Meg a mindenféle egyeb aljassag. A betegseg pedig az egyének fejèben kezdődik, akikkel meg lehetett etetni h szarból lehet várat epíteni. Es ennek semmi köze nincsen se a jobb se a bal oldalhoz mert egykutya.
De a primitiv, köznapi, egymassal valo kommunikacionak se ahhoz van köze h most eppen a Zorbán vagy mas ül a kupac tetején. Simán csak kellene némi érzelmi és ertelmi intelligenciát pumpálni az emberekbe és jó lenne ha egy bizonyos réteg felfogná h 2016ot irunk es mar nem az átkosban vagyunk.

Herr Géza 2016.06.10. 10:24:13

@kardio1: Az utóbbiban nem vagyok olyan biztos.... :)))

.Gordon Gekko. 2016.06.10. 10:48:11

@szaszo71(D): miért ne próbáltam volna?

És soha, de soha nem vettem egy napilapot, nem néztem hiradót prágában, azt se tudom milyen pártok vannak. Ismerek itt egy csomó magyart velem ellentétben még csehül se tud a többség...

.Gordon Gekko. 2016.06.10. 10:48:11

@mingyá beszólok!: óriási baromság

Természetesen ma is a pénz a döntő a szomszédos országokból egész véletlenül kizárólag ausztriába megy a magyar

Demi78 2016.06.10. 11:04:20

1. ha a meki draga, egyunk langost. Bar a 40 ora tenyleg tobb, mint az atlag. Itt FR-ben most 35, de en ugyanugy 40et dolgozom, csak nem papiron.
2. jo, ez jogos,
3. ez olyan mintha egy miskolc melletti romatelep alapjan itelnenk meg a magyar tarsadalom anyagi helyzetet,
4. FR-ban mar husz eve ez van, felzarkoztunk a nyugathoz, ugyis mindig ezt akartuk,
5. minden demokraciaban a nep fizeti a kampanyt (nyilvan nem ertek ezzel egyet, de nem csak magyar agyszulemeny),
6. ez tenyleg gaz, foleg, h nem is titkoljak,
7. errol mar nem is beszelve. Szoval osszegezve a magyar kormany nem felel meg egy atlagos nyugati ember alapfelteteleinek. es NEM az orszag.

Badeni_lakos 2016.06.10. 11:13:21

Érdekes cikk, 7végén alaposan végigolvasom az angol verzióját is.

Azért egy észrevétel:
Norvégiában felnőtt magyar srác, aki BP re jön élni, tehát norvég állampolgár, és van egy biztos skandináv hátországa.

Általában az ilyen emberek nem szoktak problémázni, vagy fennakadni semmin sem, hiszen tudják, h bármikor számíthatnak Norvégiára.

Szóval érdekes, h vette a fáradtságot, egy megírta ezt a posztot.

McZozo 2016.06.10. 11:31:05

@mojoking77: Mondjuk a metro reszevel egyetertek veled. NY hoz ugyan nem volt szerencsem de londonhoz igenes tudom hogy nem egy alkalommal fottem bele az ulesembe nyaron raadasul ugy hogy a szardiniak a dobozban gyenge kezdok voltak a helykihasznalas teren hozank kepest. A Magyar metroban ilyen tomottseget sose eltem meg, pedig azt is hasznaltam egy ideig.

Ellenben a tobbi pontal tudok azonosulni es egyetertek hogy elhetetlen mar egy ideje magyarorszag sajnos. En is ezert jottem el hat eve. Fidesz jot en meg el. PEdig a kezdeti intezkedeseik nekem akkor olyan 70 000 forint netto havi keresetnovekedest jelentettek. De mar akkor tudtam hogy amit a nagytestver a balkezevel odaad azt a jobbkezevel 3 szorosan visszavesz majd. es igazam let sajnos.

McZozo 2016.06.10. 12:19:02

@Tiszteltetem Brüsszelet: Elmondom neked hogy az a szornyu hogy meg az altalad emlitett orszagokban is sok esetben messze jobb a helyzet mint otthon. Mielott Angliaba koltoztem befutott egy szlovak allaslehetoseg is amit vegul nem kaptam meg de kb azonos pozicio let vollna mint az akori Magyar kozepvezetoi poziciom es szlovakiaban is az ahhoz apoziciohoz tartozo ber majd ketszerese vol a Magyar bernek. Igy ha akokr megkapom azt a posit lehet ma ott elnek. egyetlen felelmem a Magyar szlovak viszony volt de berugyileg siman vallahato let volna

McZozo 2016.06.10. 12:19:36

@BéLóg: Nezd az a baj veletek hogy nem egeszeben nezitek a dolgot hanek darabokra szedve.

Igen egyetertek azert mert trafikmutyi volt nem megy el epeszu ember.
Igen azert mert foldmutyi volt, nem megy el senki
Igen azert mert elvettek a nyugdijamat mar lehet paran elmennek de meg mindig nem jelentos.
MErt kozpenzbol a falab sc t tamogatjuk es stadionok tucatjait epitjuk nem megy el senki.
Es meg most sorolhatnam a peldakat de nem akarom utatni a nepet.
Viszont ha mindezt egyutt nezzuk akkor igenis ha hissed ha nem kiverheti a biztositekot mar sok embernel.
Nem akarok vitatkozni veled mert mas blogokbol emlekszem rad es tudom hogy neked bejott az elet a fidesz regnalasa ota igy nem akarlak meggyozni.
De nekem meg az bassza a csorom mikor te kijelented hogy mindenki hulye aki a fidesz miatt hagyja el az orszagot.
Elarulom neked nekem volt szerencsem az elso fidesz kormanyhoz akiket anno en is megszavaztam. Igy tisztaba voltam vele hogy mikor visszajonnek itt elszabadulnak a dolgok.
Es en nem mosogatni menekultem. HAzai viszonyokhoz kepest banki kozepvezetokent igenjol kerestem es meg raadasul mint irtam is az adovaltasuk az elejen igen jol is jot a nettoberemben. Megis azt mondtam nem varoom meg hova fejlodnek es igen nagyreszben belejatszott a dontesembe hogy kimegyek az hogy ok kerultek tronra. Utolag azt mondommar jol sejtettem mi fog kovetkezni de gondolom ebbe se ertesz egyet mint olyan szemely akinek bejott a fidesz rendszer.

dunántúli gyerek 2016.06.10. 12:46:11

@McZozo: Egy egy állásért megérheti, a dupla persze hülyeség, 15%kal magasabb Szlovákiában az átlagbér, jobb meló meg max. Pozsonyban v. Kassán van. Pozsonyban egy lakás ára a pestinek a duplája, a sör átlagára meg 2 euró. Igy már mindjárt nem olyan nagy biznisz, ugye.
Akkor már próbáld be Prágát legközelebb, a lakásár ott is a duplája de az alap megéletési ktg. ugyanannyi.

Neo07 2016.06.10. 12:47:11

1. Így van, alacsonyak nagyon a bérek, ez van. Lehetnének nagyobbak a fizetések, de ahhoz a jelenlegi félgyarmati státuszból kellene kikecmeregni.
A világ nagy részén még nálunknál is alacsonyabbak bérek. Tehát szerinted minden kis keresetű ázsiai, afrikai, dél-amerikainak Nyugat-Európába kellene költöznie.

2. Nem _kell_ fizetned, csupán elvárják. Ha nem fizetsz, akkor is megkapod a megfelelő színvonalat. Attól nem fog több nővér sürög-forogni a beteg körül, ha fizetsz.
Az adók talán attól magasak, hogy Magyarország az egyik legeladósodottabb ország Európában, évről évre egyre több kamatot kell kitermelni a gazdaságnak. Ha ezt az évi 1000 milliárdot nem kellene adósságszolgálat címén kifizetni, az adók sem lennének ilyen magasak. Hogy kiknek köszönhető ez, jó kérdés. Külön posztot igényelne ennek kitárgyalása.

3. Az eszem megáll... Neked az az egyik legnagyobb bajod, hogy nincs légkondi a metrókocsikban?! De friss levegő az van, az nem segít? Meleg van, de nem fülledt a levegő, mert folyamatos a levegő-utánpótlás. Akkor ne menjél nyaralni sehová sem, mert lassan mindenütt 30 foknál nagyobb a hőmérséklet, ha jól megy, talán már a 40-45-öt is verdesi sok helyen a hőmérő mutatója...

5. Ez is egy külön bejegyzést igényelne, mert sokkal bonyolultabb a téma, mint gondolnád.
Röviden: a "menekültek" nem menekültek, ugyanis csak a szomszédos országig azok, onnantól kezdve bevándorlók. Nem akarnak integrálódni, nem akarják elfogadni a szekularizált államot, azaz nem képesek arra, hogy különbséget tegyenek vallás és állam között. Nyugat-Európa a jövőben elmuszlimosodik, ha így folytatódik minden tovább -- akkor fogsz te még Norvégiából hazamenekülni...

6. Lehetséges. De nehogy azt hidd, hogy másutt nincs ez a jelenség. Mi még a kapitalizáció legelején járunk, most folyik a nemzeti "tőkés osztály" kialakulása... Igen, csúnya dolgok ezek, de ne hidd, hogy Norvégiában vagy bárhol másutt nem volt ilyesmi soha.

7. Ez hazugság. A változtatás előtti szabályokkal is kétharmaddal győzött volna a Fidesz-KDNP. Ilyen alapon Angliába se menjen a posztíró, mert a brit választási szabályokkal a Fidesz majdnem 100%-ig nyert volna...

És még pár szó az 5. ponthoz: Ez nem politikai propaganda, hanem önvédelem, nemzeti önvédelmi stratégia kifejezése.

Az őseink azért adták vérüket, hogy mi, a kései unokák önként és dalolva, hajbókolva, átadjuk az országot idegeneknek? Minden magyar menjen el az országból, hogy teljesen asszimilálódva eltűnjön a magyar nyelv és kultúra a világból? A külföldre költözött magyarok utódai nem lesznek magyarok, az unokák nem fognak tudni magyarul, és nem is fogják magyarnak érezni magukat. Azt akarod, hogy 200 év múlva az arab Magyarisztánban az arabok kutassák a valaha itt élt magyarok múltját?

Az Európai Unió az új Szovjetunió, Moszkva helyett Brüsszelnek hajbókolnak az arra hajlamosak. Trianon az Osztrák-Magyar Monarchia miatt is következhetett be, így erősen feltételezhető, hogy az Unió Trianonnál sokkal nagyobb bajt hozhat ránk.

dunántúli gyerek 2016.06.10. 12:47:18

Sőt ha a fogyasztói kosaradban csak SÖR van akkor a csehek jobban élnek mint a németek.

CZ átlagbér bruttó 1000 euró
DE átlagbér bruttó 3200 euró
CZ sör kocsmában, átlag 1,1 euró
DE sör kocsmában, átlag 4 euró

Isznak is mintha nem lenne holnap.

Payrollerwitch 2016.06.10. 13:13:16

@kardio1: Igen, Angliába. De egyenlőre az öt éves tervben van csak, sok-sok ok miatt.
Nem tudom, hogy te milyen területen dolgozol, reális-e a fél év, de egy fertőző szemölccsel nekem soknak tűnt még egy hónap is.
Nincsenek olyan illúzióim, hogy külföldön minden szép és jó, kerítés kolbászból van a kerítés, de azt látom, aki kint van, dolgozik becsületesen az megél, és fejlődik, gyarapodik. Nekem is "csak" ennyi kell.

Payrollerwitch 2016.06.10. 14:15:25

Azt egyébként nem értem, hogy sokan miért szólják le azokat, akik mosogatni mennek Angliába, vagy bárhová. Először is, ha megél belőle kint, itthon meg nem, akkor miért ne? Másrészt valakinek azt a melót is meg kell csinálnia.

1349973572759 2016.06.10. 14:16:59

A gondolkodás tipikus balliba gágogás. Apámnak volt igaza, hogy amikor elgondolkodtam, kiküldött szart lapátolni. Ez látszik is rajtam. Nem is mennék ilyen "külföldre".

Afrika steht an der Elbe 2016.06.10. 14:40:18

Kinek a pap, kinek a papné. Jómagam az elmebeteg Norvégiából húznék el fényebességgel.

McZozo 2016.06.10. 15:48:56

@maxval bircaman szerkesztő: Mondjuk ez latszik is hogy azota leszoktal a Gondolkodasrol :)

2016.06.10. 16:09:29

Elég sok kamu indok. Ha a kormánnyal elégedetlenek mindig elköltöznének akkor óriási folyamatos migráció lenne a világon. Németek mennének a franciákhoz, angolok a norvégokhoz, svédek a németekhez, mi az osztrákokhoz, stb.
Oké, visszataszító dolgok történnek de ha nagyon benne vagy a napi politikában, mindenhol történnek felháborító dolgok. Itt is történtek 2010 előtt is, hasonlóan nagyon gáz dolgok csak nem pont ugyanaz. Egy kicsit mindannyiunkon múlik. Rinyálni már megy, az jó magyar szokás.

anya1111 2016.06.10. 16:55:00

@Tiszteltetem Brüsszelet: És a gyerekek miatt, mert ez a mai oktatási rendszer hasonló a nagymamám által tanultakkal. És az orvosi rendszerért, mert azért ott vigyáznak arra hogy a kórházban legyen fertőtlenítő, ne a bakteriális fertőzésben haljon meg a szívműtét után a beteg. És az ennivalóért, mert ég és föld a minőség. És a lehetőségekért, mert ott van életpályamodell, nem ilyen hazug lózung mint itt. Ezekért is.

Punxsutawney Mormota 2016.06.10. 16:55:16

@Buchhalter: Úgy látszik, hogy nem akarod értelmezni az olvasottakat. Nyílván a dohányboltok mögött álló korrupciós hálózatról van szó. Ausztriában nyithatsz dohányboltot, ha nincs elég a területen és megfelelsz egyéb feltételeknek - mindegy, hogy milyen pártban vannak haverjaid, vagy kire szavaztál.

dunántúli gyerek 2016.06.10. 16:55:26

@gumicukor1: Régen minden jobb vót, főleg a közhangulat.

2006-10 között minden héten 100ezres tüntetések....persze ez is nulla ahhoz képest ami most van Franciaországban v. Németországban.

anya1111 2016.06.10. 16:55:51

@Boka1: Milyen többség? Akik elmentek szavazni annak a nagyobbik része nem a többség. Ez a diktatúra azoknak köszönhető, akik nem mentek el szavazni. Ez egy következmények nélküli ország, soha nem lehet igazad, nem lehetsz okos, csak ha a baráti körben vagy. "Rokonok " ehhez képest tiszta polgári rendet csináltak. És a választók nem értenek semmit, az ellopott milliárdokat, csak mosolyognak minden hónapban ha látják a rezsicsökkenést. Rendkívül korlátoltak az emberek,

anya1111 2016.06.10. 16:56:02

@gumicukor1: Azért mert az MSZP-s lopott akkor a Fidesznek szabad nagyobbat lopni? Miért kergették el az MSZP-t? Mert loptak. Persze mindig rajtunk múlik, csak emelje fel mindenki a fenekét, és menjen el szavazni, ez egy lusta nép.

2016.06.10. 16:56:30

@kardio1: Maga a fidesz, Csepreghy vagy Lazar pl. Ezeket azert kaptuk felhuzzanak minket. Persze mi szeretnenk hosszabitani de ha lesz is vmi lenyegesen kevesebb. Plusz nagyon ugy nez ki az angolok kilepnek. Harmadik legnagyobb netto befizeto. Aztan a franciaknal lenne egy szavazas azok is kilepnenek. Ketlem a nemetek egyedul finanszirozni fogjak az eu-t. Angliaban elek a nagy tobbseg ki akar lepni akit en ismerek.

2016.06.10. 16:57:24

@gumicukor1:
Már sokan mások leírták, de a jelenlegi kormány csak egy tünet. Nekem sem Orbánnal van a bajom, hanem a belterjes mutyista társadalomból, ami alsó szinteken ugyanúgy jelen van, mint magasabb szinteken.

BéLóg 2016.06.10. 16:58:05

@McZozo: Plusz még egy, ami NAGYON fontos.
A Kádár rendszerben születtem, tanultam, nőttem fel és kezdtem el dolgozni. Nekem bejött a Kádár rendszer.
A Grósz-Németh rendszerben dolgoztam. Nekem bejött a Grósz-Németh rendszer.
Az Antall rendszerben is dolgoztam. Nekem bejött az Antal rendszer.
A Horn rendszerben is dolgoztam. Nekem bejött a Horn rendszer.
Az első Orbán rendszerben is dolgoztam. Nekem bejött az első Orbán rendszer.
A Medgyessy rendszerben is dolgoztam. Nekem bejött a Medgyessy rendszer.
A Gyurcsány rendszerben is dolgoztam. Nekem bejött a Gyurcsány rendszer.
A Bajnai rendszerben is dolgoztam. Nekem bejött a Bajnai rendszer.
Nos, érthető?
Ki nem szarja le milyen rendszer van, ha te élsz, dolgozol, teszed a dolgod és igyekszel boldogulni?
Én negatív felhangot vélek kihallanai abból, hogy "neked bejött". Ezzel a hozzászólással csak azt akartam mondani, hogy normális embert nem egy miniszterelnök determinál hanem önmaga.
Szerintem neked is bejött az Orbán rendszer, hiszen (remélem) jól és boldogan élsz ott ahol vagy. Lehet enélkül rosszul és boldogtalanul élnél.
Szóval: Üdvözöllek a "bejött neki a rendszer" csoportban, kedves McZozo!

nagybalfasz (törölt) 2016.06.10. 17:07:52

@BéLóg:
Nekem viszont csak az a rendszer jön be, amelyikben nem akarnak belemászbi az életembe. Az Kádár->Orbán rendszer sajnos nem ilyen.

McZozo 2016.06.10. 17:10:18

@BéLóg: HAt ez kicsit kitekert logika, hogy ha eljottem onnan reszben Orban es rendszere miatt is de megtalatam a szamitasom masutt akkor ezt koszonjem meg orbannak.

Azert ez nem semmi, benned egy kormanyszovivo veszett meg :)

Az elobbiekhez meg annyit hogy persze lehet ugy elni hogy befogod a fuled becsukod a szemed es remenykedsz hogy teged nem er el a vihar.
Es en azert ott iszonyu nagy kulonbseget tennek az MDF es a Szoci kormany versus a Fidesz kozott hogy az elobbi ketto nem szolt bele az atlagember maganeletebe es nem probalt raderoltetni egy hitvallast illetve ha te mondjuk szoci voltal az MDF alatt nem rugtak ki nem lehetetleniutettek el nem csinaltak ki, mig ma nem egyedi az az eset hogy valahol kiderul hogy valaki nem fidesz szimpatizans akkor repul, Es nem egy vallakozorol hallottam kis es kozepes szinten (nem simicska meretueknel) ahol ugy vettek el megbizasokat emberektol cask azert mert nem az o taborukban volt. Es ez a terrorizalasa az embereknek korabban nem volt ezt cask a fidesz vezette be.

Andy73 2016.06.10. 17:41:09

Alacsony fizetések? Amikor idejöttél, talán magasabbak voltak? Norvégia az egyik leggazdagabb ország a világon, úgyhogy korábban is tájékozódhattál volna.
És az árakkal mi a helyzet? Hasonlítsd már össze a lakhatás vagy a kaja árát a norvéggal.
De ha kevesled a fizudat, itt is válthatnál, ha nagyon akarsz, vagy vállalkozhatsz is..

Egyébként meg nagyon kamunak tűnik a poszt, nem sok vall benne skandináv szemléletre - inkább egy magyar baloldali agit propos szösszenet, szinte bármelyik Orbán-fóbiás blogger írhatta volna. Nem lepődnék meg, ha egy másik blogban is találkoznék még ezzel a szöveggel.

Nzoltan 2016.06.10. 17:42:09

@evooo: Magyarország is nettó befizető. Csak nem direktbe. Indirekt a gyárakon keresztül.

Egyébként az a legnagyobb pofátlanság, ami brüsszelben van. Szezonalisan költöznek de-oda, eurómilliárdokért, közben a világ legnagyobb offshore államának a volt elnöke szólít fel a nagyobb adófegyelemre. Persze az első fontos kérdésben rögtön elhasalnak.

BéLóg 2016.06.10. 18:12:18

@McZozo:
Egyáltalán nem kitekert logika. Vajon ha József Attila egészséges lett volna, írt volna ugyanilyen zseniális verseket?
Te a neked rosszat MAGADNAK jóra fordítottad. Nem ismered a béka-tej példát? Te kiugrottál, más meg nem.

A példámat talán nem értetted meg.
Magasról teszek arra, hogy milyen rendszer van, és ahogy más is leírta, ha tényleg attól lenne függő hogy ki hol él, hogy hol milyen "rendszer" van, akkor egész Európa állandóan vándorolna.
Azt nem írtam hogy az adott rendszer "tetszett"-e, a bejön ugye azt jelenti, hogy BOLDOGULTAM.

A példákkal meg hónapokig el lehetnénk. Te is mondasz egyet, én is. Például az a rengeteg liberális újság, akik annakidején a kormánypárti nyomatoknak mondták hogy bezzegmibezzegpijac, most nyomorognak. mert a "pijac" is csak úgy volt piac, hogy beléjüknyomták az állami hirdetést.
Az megvan, hogy se Gyurcsány, se Kóka, se Veres "nagykapitalisták" sem a piacról lettek milliárdosok, hanem az ÁLLAMMAL (!) kötött üzleteik után. A büdös életbe nem láttak ők szabad piacot.

De ahogy mondtam, a hangulatomon kívül nem az határozza meg az életemet, hogy ki van kormányon! te sem azt nézed az Egyesült Királyságban, ha jól gondolom? Szóval "bejött" neked Cameron éppúgy mint Tony Blair...
Vagy tévedek?

kris69 2016.06.10. 18:39:29

@kardio1: kozepes méretu 100 ezer lakos,szemuveget 2éve csinàltattam Pearle-né akcio volt,plussz assurance complémentaire is kifizetett 50eurot igy fizetem, egy szàzast.Fogorvost talàlni is eltelt egy ideig ez a 3.és ugy néz ki bevàlik.Komolyabb fogorvosi beavatkozàsnàl,hid, korona biztos felkeresem majd a régi budapesti dokit akit nagyon szerettem..

_droid_ 2016.06.10. 18:46:33

akik szerint nincs nyugdijjarulek magyarorszagon, azok kerjenek mar valakitol egy multhavi berpapirt, aztan nezzek meg, mi van a levonasok kozott.

_droid_ 2016.06.10. 19:19:49

akik szerint meg nincs torvenyileg megszabva, mire lehet kolteni a szocialis hozzajarulasi adot, az keressen mar ra a koltsegvetesrol szolo *torvenyre*, aztan keresse ki, milyen aranyban kepezi ez a bevetel az egeszsegbiztositasi es a nyugdijbiztositasi alapot, es kijon-e vajon neki a 100%.

Void Bunkoid 2016.06.10. 20:07:23

@Herr Géza: hehe, a "fogturizmus" mint valid szó létezése megdöbbentett és megmosolygatott, de valóban, igazad van.

Egyébként ezt hirdethetnénk is, lehet, hogy nem olyan hangzatos-blikkfangos-elsőre vonzó, mint az azúrkék tengerpart, meg havas hegyek, vagy a der puszta meg a mangalicakolbász, de lehetne valós értéket csinálni.

Anglia annak idején nem szégyellt "a világ műhelyének" lenni. Akkor mi miért ne lehetnénk a világ fogorvosi rendelője? :)

Hungryhorse 2016.06.10. 20:07:23

Aki így gondolja menjen.
Vissza se nézzen.

Dobóval (Gárdonyival) szólva: - inkábbb kevés oroszlán, mint sok nyúl.

Pá!

gigabursch 2016.06.11. 00:11:55

Még szerencse, hogy kutyaszar és M3 nélkül is van élet MAgyraországon.
Te maximum Budapestet hagyod el, nem Magyarországot.

Egyébként menj, Senkinek nem fogsz hiányozni, még a statisztikáknak sem.

Amúgy ez a blog dögunalom.

bkkzol 2016.06.11. 08:18:15

A "támogató" nyugat keze is jóckán benne van , hogy ilyen fizetési és árszinvonal van Magyarrszágon. Kifejezetten ellenérdekeltek, hogy emberi fizetések legyenek Magyarországon. " jó lesz a magyaroknak 300-500 eurós fizetés" addig itt lesznek. Utánna vegyün fel még pár olcsó országot EU-ba (Románia, Bulgária) ...ja ott is drága lett a bér (200 euró).. kacsintgatnak Ukrajnára...

kronikas 2016.06.11. 08:18:21

@gigabursch: akkor menj innen te, pá! Jó helyen vagy ott, ahol vagy.

kronikas 2016.06.11. 08:18:25

@Hungryhorse: igen, csak az oroszlánok sétálnak el-őket szívesen fogadják. Nyulak között nem jó egy oroszlánnak élni.

2016.06.11. 08:19:13

@Hungryhorse: "Aki így gondolja menjen. Vissza se nézzen."

Sok ilyen ember van, aki szívesebben ül inkább bele máshol a készbe, a tutiba, minthogy tegyen a saját jólétéért. Ha előáll az a képtelenség, hogy magyarország kicsit élhetőbb hellyé válik, rögtön visszajszivárognak, és elfelejtik mennyire szar is itt élni.

pappito · http://pappito.com 2016.06.11. 08:22:01

@kardio1: hehe, jellemző :)

foggal körömmel védjük az országot, akkor is, ha nem támadja senki, de élni benne? na azt nem, mert... és jönnek a kifogások :)

mondjuk annyi gerinc nem volt benne, hogy válaszoljon... már megint

pappito · http://pappito.com 2016.06.11. 08:22:30

@gigabursch: akkor minek olvasod? ez a munkád?

kronikas 2016.06.11. 09:12:33

@Jankove: erre ne fogadj....felejthetetlenek az emlékek.

DieNanny CH 2016.06.11. 12:01:07

@Void Bunkoid:

"mi miért ne lehetnénk a világ fogorvosi rendelője? :)"

Le vagy maradva kb 10 évvel.
Mert kb azóta látok osztrák és svájci újságokban "Zahnarzt-Ungarn!" - hirdetéseket...

adg 2016.06.11. 12:04:29

@Jankove: +300
Megvarjak, amig kikaparja nekik valaki a gesztenyet, akor majd viszajon mind nagypofaval. Addig meg eloskodnek az angolokon, hazafele meg jar a szajuk, hogy micsoda megbecsules mar a mcdonaldsban mosogatni meg sutni a krumplit minimalberert, amibol max egy szobat tudnak kifizetni, 8 pakival egy lakasban. Sok szerencsetlen eloskodo, mindig oda huznak, ahonnan tobet tudnak szakitani.
Es akkor csinalnak maguknak blogot is, ahol elo lehet adni, mekora faszagyerekek mar. Broaf

adg 2016.06.11. 12:07:24

@adg: marmint mekKora, ket k-val. Mar ugy irok, mint ok, akik ket ev alatt elfelejtik a magyar nyelftant.

DieNanny CH 2016.06.11. 12:07:56

@Jankove:

"Sok ilyen ember van, aki szívesebben ül inkább bele máshol a készbe, a tutiba, minthogy tegyen a saját jólétéért. Ha előáll az a képtelenség, hogy magyarország kicsit élhetőbb hellyé válik, rögtön visszajszivárognak, és elfelejtik mennyire szar is itt élni."

Én pl szeretem a szemetet alaposan szelektálni. Egy magyar vidéki városban erre nem sok esélyem van.
Szeretem, ha körülöttem tisztaság van és rend. Én mindent megteszek, de Mo-on nem tudtam vele még egy utcányi embert sem megváltoztatni.
Szeretem a fegyelmet, szabályokat. Ha az másra is ugyanúgy, mint rám vonatkozik. Mo-on ez sem sikerült.

Örülök, hogy találtam egy olyan helyet, ahol hozzám hasonlóan gondolkodó emberek élnek - hogy ez egy másik ország, az miért baj?

Beleültem a készbe? Megdolgoztam azért, hogy itt lehetek. Tudok olyanról, aki ugyanolyan simlis, koszos, rendetlen, mint otthon volt, ahelyett, hogy megbecsülné, hogy itt van.
Szóval, ez nem a "készbe ülésről" szól, hanem a hozzám hasonlókról, akikkel szeretek egy közösségbe tartozni.

nagybalfasz (törölt) 2016.06.11. 13:00:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
"Szeretem a fegyelmet, szabályokat. Ha az másra is ugyanúgy, mint rám vonatkozik. "

Én épp ellenkezője miatt akarok lelépni. Nagyon rühellem, ha mások akarják az életem minden mozzanatát szabályozni. Te melyik országban élsz? Csak hogy nehogy oda menjek, mert ahol te megtaláltad a számításodat, én nem találnám meg...

Taxomükke (UK) 2016.06.11. 15:13:02

@adg: Hiaba oltesz alruhat, ismerunk am...

adg 2016.06.11. 15:53:49

@Taxomükke (UK): ez meg mi ez? Te is londonban mosogatsz? Le akarsz huzni a hazaarulo menekulok, a honfitarsaikat szarbanhagyo, azokkal a gesztenyet kikapartato arulok koze? Nem fog sikerulni, atlatok a szitan. Vagy az uk ukrajnat jelent?
Majd fogsz te is visitva visszasunnyogni, mikor bekoszont a jolet, de akkor majd lehet, hogy azt mondjak neked, hogy ha nem vettel reszt a munkaban, akkor ne akarj a keszbe beleulni sem. Kihagytam valamit?

2016.06.11. 16:39:03

@Jankove: Az az igazság, hogy sokkal jobb lenne, ha azokat, akik akár csak egyszer is elhagyták a szent agyagföldet, soha többé ne láthassák viszont az országot. Ki kellene őket tiltani végleg, karóba húzni, kerékbe törni, száműzni örökre. Aki nem tudja megbecsülni Mo.-t, az nem is érdemli meg!

Taxomükke (UK) 2016.06.11. 16:49:11

@adg: Most elszegyelltem magam...
Megyek is csomagolni, indulok Haza, a Magyarok koze, es megvaltom a Hazamat!

2016.06.11. 18:03:00

@adg: Ezen mondjuk én is sokat szoktam röhögni. Kimennek, mert itthon szar volt a világ, szar a meló, meg szar volt minden, meg a kurva anyját mindenkinek, majd kint belekezdenek egy PONTOSAN ugyanolyan életbe, a társadalmi ranglétra legalján, a létező legaljább melóval, arányaiban ugyanannyi fizetésért, ami az ottani körülmények között éppen csak alig többre elég, mint magyarországon. Normális lakhatás helyett, összezárva egy albérletbe 3 pakisztánival, meg négy lengyellel. És utána diadalittasan közlik az óhazával, hogy de nagyon bejött az élet. Én nem rovom fel senkinek ha máshol próbál szerencsét, azt is meg tudom érteni, hogy néha betelik a pohár, -én is sokszor érzem- de azokat mindig rühelltem, akiknek pusztán csak azért nem tetszik valami, mert magyar. Az angol szar sokkal illatosabb.

2016.06.11. 18:03:05

@kronikas: "erre ne fogadj....felejthetetlenek az emlékek."

Fogadni? Ez nem szerencsejáték, ez matematikai bizonyosság: aki átköltözik a világ másik felére, majd onnan is továbbáll mert máshol 20 euróval többet fog keresni, annak nincs se koncepciója, se ideológiája, oda megy ahol éppen könnyebb úszni az árral. Ha magyarországon könnyű lenne az élet -amire egyelőre nincs sok esély- hirtelen sokakban feltámadna a "honvágy" ez tuti. Egyébként van egy másik érdekes megközelítés is, ennek sokkal nagyobb a realitása: ha telítődik az a hőn szeretett nyugat afrikai, közelkeleti, ázsiai és egyéb söpredékkel, akik leverik az árakat a munkaerőpiacon, és egyre jobban veszélyeztetik a közbiztonságot, nyugodt kényelmes világot, akkor vajon hányan fogják visszasírni a rosszemlékű, szívből gyűlölt kárpát medencét...

2016.06.11. 19:28:14

Mindenkinek aki az M3-t komolytalan indoknak tartja: Az M3 mint egyetlen indok éppen elég a végleges kivándorláshoz DD

2016.06.11. 20:46:35

@Jankove: Hidd el, hogy a hozzád hasonló emberek is épp elég motivációt adnak a kivándorlásra/maradásra, mint a többi egyéb indok. :DDD

nagybalfasz (törölt) 2016.06.11. 21:25:20

@Jankove:
Ez annyira sztereotíp. Őszintén, te hány embert ismersz, aki Angliában mosogat, és az általad említett körülmények között él? Mert én akiket ismerek, és ott mosogatnak, vagy más hasonló bérezésű munkát végeznek, azok legalább külön szobában élnek. És pont nekik, akiknek itthon is csak alja munka jutna, már ha protekció nélkül találnának, számít legtöbbet az a különbség, ami az ottani minimálbéres és az itthoni minimálbéres életszínvonal között van. Nekem nagyságrendileg nem növekedne az életszínvonalam egy ottani szakmai munkával, ők viszont itthon nem tudnának megélni, ott meg meg tudnak.

2016.06.11. 22:49:36

@nagybalfasz: Sajnos elég sok ismerősöm próbált külhonban szerencsét, elég változatos országokban, változatos szakmákban, úgyhogy ha nem is saját tapasztalatból, de elsőkézből kapott infó alapján írtam az angliai albérletben csövezést. Volt ilyen ismerősöm kettő is, aki így lakott. Aztán volt, aki programozóként élt kint 1,5 évig visszajött inkább. Volt (és van) rokonom, aki németországi építőiparban próbált szerencsét, egy cimborám ausztriában mosogat jelenleg is (pedig itthon autószerelő volt) dolgozott skóciában, íroroszágban is ismerősöm. A történetek 90% nem sikertörténet, 10% igen, ők qvalifikált munkaerőként céltudatosan állásra jelentkeztek, és kint is maradtak (ki tudja meddig). Anyagilag valamivel jobbak a körülmények, egyébként minden másban ugyanolyan vagy rosszabb. Embere válogatja, mit hogyan képes megemészteni, és mi mennyire fontos. Nyilván egy 20 éves pályakezdőnek könnyebb elindulni, feladni, és kint a nulláról kezdeni, mint pl; egy 40-es egzisztenciával rendelkező embernek, akinek már vannak elvárásai, összehasonlítási alapja, vesztenivalója, családja, kutyája macskája egyebe.

2016.06.11. 23:01:19

@Jankove: "Anyagilag valamivel jobbak a körülmények, egyébként minden másban ugyanolyan vagy rosszabb."

Ha ez tényleg így lenne, akkor senki sem menne sehova. Mo.-n is lehet jól keresni, és nemcsak a pénz miatt mennek ki az emberek, hanem millió egyéb okuk lehet rá. Persze önigazolásnak pont annyira jó ez a duma, mint amikor emberek megmagyarázzák, hogy nyugaton minden tökéletes, meg hogy milyen jól döntöttek, hogy itt hagyták ezt a fertőt. :D

kronikas 2016.06.12. 01:30:03

@Jankove: ázsiában élek 2 éve. Azóta senki nem lop meg, ha valamit elhagyok, az is hiánytalanul megvan. S nem romák loptak meg hazámban rendszeresen. Diplomás orvos s családja pár nap alatt okozott sokszázezer forintos kárt-miután fekete listára tett a hatalom társaimmal együtt. Itt egy hét alatt több segitséget kaptam, mint szülőhazámban összesen. Senki nem vonyit, ugat bele, hol, hogyan éljek. Ha hivatalos ügyem van, el is intézik. Tök mindegy ki keresztény vagy hindu vagy buddhista vagy mohamedán, nem papiron vannak csak jogai. Az emberek mosolygósak, segitőkészek, figyelnek egymásra. Ha beteg lettem, a kórházban fél óra alatt megvoltak a vizsgálatok, laboreredmények s adták a megfelelő gyógyszereket, darabra pontosan. S még hosszan sorolhatnám. De a legnagyobb élmény, nem kell zárni az ajtót, nyugodtan ottmaradhat a csomag bárhol mig az ember elmegy wc-re. Nem lopnak meg végre. Nem szemétkednek a buszsofőrök hogy orrom előtt becsukja az ajtót. Szóval honvágy nuku. Nem lopnak meg már, s a hülyeségei a felcsútinak csak a határokig ér, orbanisztán határain kivül szabad az élet, tehetséges, szorgalmas ember boldogul.

gigabursch 2016.06.13. 07:33:05

@kronikas:
Öregem!
Nekem jó hely Magyarország, még akkor is, ha nem lehet minden poliitikust kényszermunkára irányítani.
S főleg az ilyen hőbörgők miatt nem fogok menni,

gigabursch 2016.06.13. 07:33:12

@pappito:
Nem, nem ez a munkám.
Csak tudod az ember szokott néha passziból is olvasni, és ha van véleménye, háááát,, nos akkor egy ilyen helyen ahol lehet véleményt nyilvánítani, akkor kinyilvánítja.
Ennyi.

Persze látom, sok itten a demokrata, mert az ellenvélemény az rögtön már-már tilalmas.

kronikas 2016.06.13. 12:37:19

@gigabursch: Ok, élvezd, én meg azt hogy eljöhettem onnan s végleg kijelentkezhettem a felcsúti súdra esztelen birodalmából.

McZozo 2016.06.13. 15:41:58

@BéLóg: Nekem Cameron nagyon nem jon be. Kovetem a politikat itt is sajna csakugy mint az otthonit. Tudatosan epitem is itt a dolgaimat igy amire lehet mar elmegyek szavazni es ellene szavazok is. Utolso polgi valasztasnal be is jot a szavazatom mert LAbour let a polgi. DE ez cask az en perverziom tudom sok Magyar azt se tudja Cameront eszik e vagy isszak.

Ezenkivul meg mindig azt nem fogod abbol amit mondok hogy a hozzaallas mas. Nem vitatom hogy otthon sok ceg ember regen is allami penzekkel let kitomve. (Sajnos nekem sose jutott belole nem voltam semminek tagja igy nem haza beszelek) De ott is nagy kulonbseg votl a te peldaddal pl hogy az elso fidesz kormanyig az ellenzeket is kitomtek lasd a szekhazbotrany a fidesznel ahol allamtol kaptak szekhazat majd gyorsan eladtak. Vagy az ujsagok eseteben pl szerencsejatek zrt hirdetett az ellenzeki mediakban is igy eletben tartottak az ellenzeki dolgokat is mert ugy gondoltak igy fair. Magyar piac olyan kicsi hogy egyszeruen tiszta piaci alapon nagyon kevesen tudnak megelni vagy egyaltalan nem tudnak. Most viszont miota Fidesz kiralyunk van egyszeruen megvaltozott a politika es mindenkit kivereztetnek aki nem az o kutyajuk kojke. FElreertes ne essek nekem nem hianyoznak az elozoek se de a mostaniak se. az meg nagyon mas gyakorlat hogy elni es elni hagyni, vagy aki nincs velunk az dogoljon meg. Ha ezt nem erzed, nem latod , akkor nem erdemes beszelni errol, mert akkor mas dimenzioban elunk a jelek szerint.

McZozo 2016.06.13. 16:07:32

@BéLóg: Megegy kiegeszites ahoz amit mondtal. Pl bal liberalis mediaban volt olyan ami nem mondom hogy nem kapott allami hirdeteseket de volt nekik tobb privat hirdetojuk is. Na most tobb ilyennel elbantak ugy hogy nemcsak a politikai hirdetest vettek el de olyan helyzetet okoztak hogy a privat hirdeto is lepjen vissza.

Volt olyan ahol cask siman megfelemlites ment hogy hat most nem lenne jo balra hirdetni mert elbukjuk az esetleges megrendelesunk.
DE olyan is volt mint pl a klubradio ahol tobb even keresztul elvettek a frekvenciakat, ujakat nem adtak meg kozben pereskedtek ahol az allamot marasztaltak el de ennek ellenere megsem teljesitette az allam azokat az iteleteket amit a birosag hozott, igy hosszu evekig harmincnapos ideiglenes frekvenciakat hosszabitgattak. Igy levegoben logva hogy vajon honap vegen megkapjuk e a kovetkezot ... NA most ilyen kornyezetben talalj mar hirdetot aki fizet neked egy hirdetesert ugy hogy nem tudni holnap lesz e meg radio. Szoval pont a piac szukossege miatt konnyu magat a piacot is befolyasolni.

Fekete Pestis 2016.06.13. 17:01:05

@Neo07:

"Az őseink azért adták vérüket, hogy mi, a kései unokák önként és dalolva, hajbókolva, átadjuk az országot idegeneknek? Minden magyar menjen el az országból, hogy teljesen asszimilálódva eltűnjön a magyar nyelv és kultúra a világból?"

Sajnos úgy tünik, hogy az "idegenek" (értem ezalatt a germán kultúrkórból érkezett "idegeneket") ezt az országot [csakúgy, mint a sajátjukét] is jobban tudnák vezetni, mint a magyarok.
Be kell látni, hogy ami nem megy, azt nem kell eröltetni, és olyanra kell bízni a boltot, aki már bizonyított [t.i. azt, hogy ért a vezetéshez, hogy megfeleló attitúddel rendelkezik, stb].

Sajnos a népet nem lehet lecserélni, de külföldi, "idegen" [vagyis german;)] vezetéssel annyi talán még kihozható belólük, amennyit a magyar falábúakból kihozott a német edzö.

A magyar kultúra baromi szép meg érdekes - távolról.
És tessék mondani, a magyar kultúra része-e a
a. felfelé nyalás, lefelé taposás
b. a hierarchikus gondolkodás
c. a mának élés, a stratégiai gondolkodás hiánya
d. a fenn az ernyó, nincsen kas mentalitás
e. a kompromisszumos gondolkodás hiánya
f. a múltbeli sérelmeken való kesergés, a jóvóközpontúság hiánya?

Mert ha igen, akkor tényleg semmi kár nem lenne érte. [Nota bene: a magyar kultúra, mint olyan, igen kózel áll a magyarok által annyira kedvelt FRANCIA kultúrához. Meg lehet nezni mindkét ország {+ a germán szomszédok} gazdaságát ;) ]

Fekete Pestis 2016.06.13. 17:22:02

@Jankove:
" annak nincs se koncepciója, se ideológiája, oda megy ahol éppen könnyebb úszni az árral."

és lehet hogy a jövö öt igazolja.
Ceteris paribus anyagilag jobban jár, és a pénz sok mindenre jó - p.l. lehet rajta nyugalmat meg lehetöségeket venni ;)

BéLóg 2016.06.14. 01:03:00

@McZozo: Senki, legalábbis én nem vitatom amit elmondtál. De NEHOGYMÁ' bárki azt állítsa, hogy ilyen csak Magyarországon van!
Igen, EZ nincs ott de AZ igen.
EMEZ itthon elviselhetetlen, AMAZ meg ott.
Folytassam?
Hát ponrt neked kellene tudni, hogy például a brit egészségügy egy kalap szar és csak pár hónapja hogy a NŐVÉREK sztrájkot hirdettek mert KEVÉS az a pénz amit kapnak!
Mikor ezt olvastam, kínomban nem tudtam mit csinálni, nagyjából a hajamat téptem, sírtam röhögtem...
Nem élünk külön dimenzióban, de MÁSKÉPP látjuk UGYANAZT a világot.

kronikas 2016.06.14. 06:59:09

Off: "Ez egészen pontosan 2011-ben történt, a feladat az volt, hogy készítsük elő a terepet bizonyos politikai pártok online jelenlétére, hozzunk létre minél több csoportot. Sose volt kimondva, hogy kamu accountokat hozzunk létre de azért volt egy excel fájl nagyjából ~4.000! felhasználóval a jelszó legtöbb esetben 12345 vagy qwertz volt az email cím pedig egytől egyig Freemail-es.
Ez eleinte kézzel ment és már akkoriban is óránkét 3000Ft-ot fizetek ezért, később egyre komolyabb szoftvereink voltak, először csak gombnyomásra tudtunk felhasználót váltani, később már az is meg volt adva, hogy éppen melyik oldalra kell írni.
Amikor ott hagytam a céget, már akkora üzemben mentek ezek a trollkodások, hogy volt külön angol, orosz, német, francia anyanyelvű! kolléga is. Természetesen titoktartást kellet aláírni mindenkinek illetve elég jó fizetést adnak, bőven a magyar álom fölött.
Miről szól ez az egész? Hát lényegében sokkal durvább mint gondolnátok, igazából van, hogy saját magunkkal veszekszünk, mivel a fizetség elérés alapján megy nekünk aztán édes mindegy, hogy mire megy ki a vita ugyan úgy hasznot húznak ezek abból ha karóra akarják húzni őket mintha királlyá lennének választva.
A cég legnagyobb álma az lenne, ha nem is kéne embereket alkalmazni hanem menne mesterséges intelligenciával az egész, persze ezzel nagyon befürödtek mikor behívtak pár fejest vezető cégektől és megmondták mennyibe kerülne egy ilyen :D Azóta inkább felvettek 2x annyi embert.”

444.hu/2016/06/12/nehany-erdekes-toertenet-a-magyar-propagandatrollok-vilagabol

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása