oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 06. 06:46,  Tízszer annyit kell letenni az asztalra 41 komment

2016. június 06. 06:46 Határátkelő

Tízszer annyit kell letenni az asztalra

A mai poszt címe akár az is lehetne, hogy mindig felfelé, hiszen szerzője, Alex elképesztő tudatossággal és elszántsággal próbál meg előre jutni angliai munkahelyén – eddig sikerrel. Története kezdete akár tipikusnak is mondható, hiszen szinte a teljes reménytelenségben indultak el a barátnőjével. Szerintem joggal lehet büszke arra, hová mostanára eljutottak.

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata, melynek célja Magyarország újratervezése. Te min változtatnál, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? Nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva!

ettermi_konyha_foto_flickr_com_lars_plougmann.jpg

Mielőtt a mai írásba belevágnánk, hadd foglaljam össze pár mondatban Alex eddigi történetét! Barátnőjével egy hatalmas adóssághalmaz és munkanélküliség közepén döntöttek úgy, hogy elindulnak. „Két hónap alatt a barátnőm felmondott, eladtunk mindent, ami mozdítható volt. A számítógépet, ajándék notebookot, nyomtatót, ékszereket. Semmink nem maradt. Kis segítséggel nehezen, de összehoztuk az induláshoz elegendő pénzt. Busszal indultunk neki, mert olcsóbb volt, és több bőröndöt tudtunk magunkkal hozni.”

Angliában először egy gyárban dolgoztak heti hét napból hatot, de örültek neki, hiszen végre látták a kiutat. Persze bőven akadt nehézség ekkor is, de legalább elindultak valamerre. (Az akkori írást itt olvashatjátok el teljes egészében.)

Aztán Alex egy fél évvel később már egy étteremben dolgozott, és amikor írt, éppen egy sorsfordító ítéletre várt, hiszen felmondott a supervisora és őt ajánlotta be a helyére.

„Hét hónap alatt értem el egy olyan szintet, amire ő úgy gondolja, hogy lehetőségem van előre lépni. Beszélt a menedzserünkkel, aki engedélyt adott arra, hogy betanítson, megmutasson mindent, amit tudnom kell és két héten belül kiderül, megfelelek-e a pozícióra…

Ha nemet is mondanak, már önmagában az fantasztikus érzés, hogy önerőmből, egyedül elértem, hogy egyáltalán szóba jöhetett a nevem. Most láttam meg igazán, hogy itt igenis van értelme 200 százalékos erővel dolgozni. (Otthon hiába igyekeztem, ekkora lehetőségem sosem adódott…)” (A teljes írást itt találjátok.)

„Már hosszú ideje nem írtam a sorsom alakulásáról. Habár folyamatosan követem a posztokat, csendben olvasgatva és véleményt formálva figyelem a hozzám hasonló embereket, akiknek sikerül fejlődniük és önerőből előre lépniük.

Jelenleg még mindig pozitívumokat tudok felhozni az életemből mind családi, mind munkahelyi szempontból. Hol is kezdjem... :) Nem lesz rövid a történetem, mire mindent leírok, de remélem, lesz, akinek ez segít és erőt a továbbiakban!

Kifacsart, mint egy citromot

Valahol ott kezdeném röviden, hogy szerencsés munkahelyet szereztem 3 évvel ezelőtt. Kicsit több mint egy év után kineveztek supervisornak, amiről azt hittem, hogy a csúcs, amit elérhetek – de tévedtem. :)

Eltelt 9 hónap, miután a reggeles műszak supervisoraként úgy éreztem, ez nem vezet sehova. A főnököm mindennap kifacsart, mint egy citromot, tesztelt, stresszelt és valóban próbált felkészíteni majdnem mindenféle helyzetre.

Kaptam egy fantasztikus állásajánlatot a városban, ahol lakok. Jó fizetést ajánlottak, de rengeteg óraszámmal. Mikor ezt a főnököm megtudta, nem akart elengedni. Mindent megpróbált felhozni érvnek, miért is mondjak nemet a másik munkára.

Eközben kilépett tőlünk az éjszakás supervisor. A főnököm azonnal felajánlotta a helyet. Több pénz, és teljes „szabad kéz”, hiszen akkor nincs más főnök csak és kizárólag én. Talán a kihívás, vagy a szabadság, esetleg a félelem az új munkától (őszintén nem tudom) vitt rá arra, hogy elfogadjam a munkát, az éjszakai állást.

Nyolc hónapig voltam éjszakás supervisor, amit nagyon élveztem. Kiteljesedhettem, láttam, milyen következményei vannak a döntéseimnek, és hogy milyen, amikor mindenért én vagyok a felelős. Rengeteget tanultam ebben a 8 hónapban, amit csak előnyömre tudok majd a későbbiekben is kamatoztatni.

Eközben a Deputy Manager kilépett tőlünk. Amíg nem találtunk valakit a helyére, a munkája fele engem terhelt, így levéve a teljes terhet a főnököm válláról. Több pénzt nem kaptam érte, de úgy voltam vele, hogy az önéletrajzomban tökéletesen fog mutatni, illetve tapasztalatnak sem utolsó.

Úgy éreztem, nem tudok már többet kihozni magamból

Miután a főnököm talált valakit, természetesen visszatértem a supervisori teendőimhez, és csak arra koncentráltam. De valahogy úgy éreztem, nem tudok már többet kihozni magamból ezen a munkahelyen. Rengeteget beszélgettem erről a barátnőmmel, aki azt mondta, ő mindenben támogat, és ha úgy érzem, váltsak.

Nem voltam biztos benne, mit is akarok valójában, de úgy voltam vele, hogy ha elmegyek egy-egy állásinterjúra, az nem ígéret, és nem is jelent semmit. Végül összesen két állásinterjúra mentem el. Abból a második helyre azonnal felvettek már az első interjú alkalmával. Az ottani manager teljesen le volt nyűgözve az önéletrajzomtól, a tudásomtól, és ahogy ő mondta, a kiállásom és a kisugárzásom pontosan olyan, mint amilyet elképzelt.

Ekkor kezdődött az igazi dilemmám, hiszen szerettem a munkámat, az embereimet, de többet akartam elérni. Beszéltem az aktuális főnökömmel, és elmondtam neki, mi történt, hogyan érzek, és mint gondolok.

Azt hiszem, ez volt életem legjobb döntése.

Váratlan előléptetés

Mivel az akkori deputy managert/head chefet senki nem szerette nálunk, még a főnököm sem, így nem sokat gondolkodott. Egy hét alatt elrendezte az egészet, és megvált a helyettesétől (aki teszem hozzá, nem volt egyenes ember és még főzni sem tudott…), és azt mondta nekem, menjek vissza a reggeles műszakba. Ő utána jár, miként lehetek én a helyettese, és mikor kezdhetem a kurzust annak érdekében, hogy én lehessek a head chef.

A barátnőmmel csak döbbenten néztünk egymásra, kapkodtuk a fejünket és figyeltük a történéseket. Én sokáig „vakargattam” a fejem, azt sem tudtam, mi lesz, vagy mit tegyek, csak úsztam az árral.

A másik munkát kissé bizonytalanul, de visszautasítottam, remélve, hogy nem fogom megbánni a döntésemet. Úgy voltam vele, hogy ott supervisorként többet kerestem volna, mint most head chefként, de ha a jövőmet nézem, akkor többet fogok keresni, ha maradok, és képzem magam egy rendkívül jó pozícióban. Végül átmentem a reggeles műszakba, és elkezdtem újra tanulni.

Rengeteg munka szakadt a nyakamba

Nagyon szerencsés vagyok, hisz a cég, aminek dolgozom, hatalmas, nem csak Európában, de Amerikában is jelen van, különböző ágazatokban terjeszkedve. Nekik köszönhetően most elkezdem az NVQ kurzust (amit a cég áll teljes egészében), hogy a megnevezésem hivatalosan is Head Chef lehessen. Amint az megvan, mehetek tovább manageri képzésre.

Nem mondom, hogy egyszerű, hiszen rengeteg munka szakadt a nyakamba, amiről nem is tudtam, hogy van. Több mindenre kell figyelnem, be kell tartatnom a szabályokat, irányítanom az embereket, olyanokat is, akik az én supervisoraim, vagy épp kollégáim (kisegítők) voltak - és ez az igazi kihívás, talán ez a legnehezebb az egészben.

Sokszor azt mondják, túl kemény vagyok, de nem hinném, hogy ez az igazi problémájuk... :) Úgy érzem, nekem tízszer annyit kell letennem az asztalra, mint egy olyannak, aki nem itt dolgozott és csak felvették managernek például.

Jelenleg új menüt kell írnom új ízekkel, nagy választékkal, és egészségesebb opciókkal kiegészíteni. Csökkenteni a veszteséget, több forgalmat bevonzani, több munkát adni a másik két műszaknak, hogy mindig el legyenek foglalva, ne álljanak feleslegesen, és ne menjenek haza hamarabb… a lista természetesen végtelen.

A munkaidőm hétfőtől péntekig tart, és minden második hétvégén úgynevezett „on call” vagyok, vagyis a munkahelyi mobil nálam van, és ha bármi történik, engem hívnak, ha valaki lebetegszik, nekem kell megoldani, helyettesítést intézni, stb.

Az angolom hatalmasat fejlődött. Jelenleg hetente 2 nap angol órát veszek, és próbálom tökéletesre fejleszteni a tudásom, hogy egyetlen hiba se legyen benne, még egészen apró sem.

Jelenleg itt tart a karrierem, úgy érzem, jól haladok, és igyekszem mindent megtenni a sikerért. Keményen dolgozom. Ha kell, még otthon is időt szakítok a papírmunkára.

A barátnőm nagyon megértő és támogató, ő a támaszom, és őszintén elmondja a véleményét akár a menüvel kapcsolatban is, amit értékelek.

Saját ház és új autó a tervek között

Röviden a családról: most tervezzük, hogy megvesszük életünk első saját házát itt, Angliában pár hónapon belül. Ezt majd követi egy új autó is. Már egy éve hogy megkértem a barátnőm kezét, és igent mondott, így hamarosan a feleségem lesz. :)

Édesanyám is kiköltözött már kicsit több mint egy éve ide, Angliába. Ő is dolgozik, és tanulja a nyelvet. Nemsokra rá követte őt a férje, aki úgyszintén dolgozik, mióta kiköltözött, és heti rendszerességgel jár angoltanárhoz tanulni a nyelvet. Ők egy kis másfélszobás lakást bérelnek ketten, és nagyon boldogok. Szerintem már bánják, hogy nem indultak el hamarabb.

Remélem, az én történetem jó példa azoknak, akik karriert szeretnének. Sohasem szabad elhinni senkinek, hogy nem vagyunk rá képesek. Egy a lényeg, hogy mi mit gondolunk, akarunk és érzünk!

Én mindig is vezetőként képzeltem el magam, és nagy karriert álmodtam magamnak. Most itt az idő, hogy megmutassam és bebizonyítsam önmagamnak, hogy igenis képes vagyok rá, és megcsinálom!

Igyekeztem nem össze-vissza írni, remélem, érthető és nagyjából összefüggő mondatokat írtam. :) Ha nem, akkor elnézést, de nagyon lelkes vagyok, amikor erről van szó, és rengeteg minden kavarog ilyenkor a fejemben. :)”

HÍRMONDÓ

Gyere haza, fiatal – eddig 95-en mondtak igent

Hiába 133 cég több mint 1800 ajánlata, eddig 95 határátkelőt sikerült hazacsábítani a Gyere haza fiatal program keretben, ami a 100 millió forintos keretösszeget figyelembe véve fejenként nagyjából egymillió forint. Emellett további 227 emberrel folynak a tárgyalások. Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nál (OFA) a programot sikeresnek tartják, miután a kétéves terv 50 fiatal hazahozataláról szólt. A projekt 2017 végéig fut, azaz félidőben túlteljesítették az eredeti célokat - állítják. (Ha még többet szeretnél tudni, akkor kattints ide!)

Magasabb bérek, de miből? 

A minap Digger posztja kapcsán komoly vita bontakozott ki a magyarországi fizetésekről. Részben ezért is lehet érdekes az az adat, mely szerint ma Magyarországon 100 egység nettó bér kifizetve a munkavállalónak az a vállalkozónak 193 egységbe kerül. Csak hogy tudjuk ezt hova tenni, ugyanez az érték Szlovákiában 163, Csehországban 159, Lengyelországban 166, Romániában pedig 176 egység a gyermektelen dolgozó havi 500 eurónyi jövedelemszintje esetén. (A teljes cikket itt találjátok, szerintem érdemes beleolvasni.)

Melyik a világ legjobb országa?

A kérdés nagyon nehezen megválaszolható, sokan próbálkoztak már vele, a nehézséget persze az jelenti, hogy mindenkinek más a fontos, de azért időről időre előkerül egy-egy objektivitásra törekvő lista. A Good Country Index is ilyen, összesen 163 országot rangsorol 35 különböző terület (egyenlőség, egészség, általános jólét, stb.) alapján. Az talán nem meglepő, hogy az élen Svédország végzett, a lista azonban tartalmaz érdekességeket – például Magyarország helyezésében is. Ide kattints, ha érdekel a téma!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

(Fotó: Flickr.com/Lars Plougmann) 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr988782570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.06.06. 06:52:57

A lehetősêgek hazája Anglia.Ügyes.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.06.06. 06:58:24

Szeretem az ilyen írásokat.
:)
Így, hétfő reggel kifejezetten üdítően hat.
Gratulálok, további sikereket kívánok. Remélem arról is hallunk majd.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.06.06. 07:33:46

Csak gratulálni lehet a poszt írónak. Csak így tovább!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.06. 08:20:07

Bizony aki nem tudja a nyelvet annak valahogy kompenzálni kell. Jó poszt jól megírva.

TX7AW 2016.06.06. 08:35:08

Klassz poszt, jó döntések (akinek csak magyar munkáltatói voltak az életében, az szerintem most úgy ácsorog mint Lót felesége), jó volt olvasni. :)

Golf2 2016.06.06. 09:36:31

@TX7AW: Nem túlzás ennyi sóoszlop?

Csodabogár 2016.06.06. 10:04:45

Ehhez csak gratulálni lehet!

A hirekhez. Miért jó az ha "és a svédek okozzák a legtöbb kárt más népeknek is, " ?
Nem tudom a szempontokat, de miután éltem ott, nem nagyon értem ezt a legjobb helyet, de az ilyen statisztika ugyse vehető komolyan.

Hari Seldon 2 2016.06.06. 10:12:35

Te, Alex. a ne számíts túl sok kommentre az írásoddal kapcsolatban.
Nagyon kerek, szép történet. Nem lehet belekötni, vagy ilyesmi. Legfeljebb akkor lesz valami beszélgetés, ha elmegy a téma a receptek irányába.

A témákkal kapcsolatban. Elég furán rangsoroltak.
A teljes listán az UK a második (2-ik) helyen van az egészségügyi vonalon! Hát Európában vagy 5 ország van legalább ahol jobb a színvonal.
Meg Science Technology témában az első (!). Azért ez nem kicsit elfogult. Jó elismerem, hogy nem éppen kezdők az angolok, de azért kapásból fel lehet sorolni pár országot, ahol a technológia nagyobb jelentőségű. Most hirtelenjében, van valami szilícium völgy a nagy vízen túl, meg egy felkelő nap országa kicsit arrébb, de még a Rajna körül is találnák olyan országokat, ahol sokkal nagyobb elektronikai iparvállalatok vannak (ha ez az értékelés szempontja).

De szerintem egy ilyen hülye rangsoron nagyon sokat nem érdemes vitázni, úgyis ez egy tök szubjektív mindenki olyan szempontokat rak bele az értékelésbe, amit szeretne kihozni.

kardio1 2016.06.06. 10:16:21

@Hari Seldon 2: vigyázz, mert jön Mirjam és megmagyarázza neked, miért a britek a legjobbak :-D

TX7AW 2016.06.06. 11:00:52

@Golf2: turisztikai látványosság... megoldás a magyar helyzetre :)

Herr Géza 2016.06.06. 11:17:28

@Csodabogár: "de az ilyen statisztika ugyse vehető komolyan."
Szerintem egy valamiféle ismeretlen szempontok alapján történö rangsorolás helyezésszámait simán átlagolni, és abból egy újabb rangsort kihozni, az mindennek nevezhetö, de nem statisztikának.
És igazad van, hívjuk az ilyen vackokat bárhogy. ezeket sosem lehet komolyan venni. :)))

Szóval el sem kezdek rajta vitatkozni, elmélkedni.

enta selecta 2016.06.06. 11:26:23

Hétfő reggeli motivációnak sem utolsó a poszt. Vajon miért van az az érzésem, hogy a poszter egyhamar nem fog visszatérni Magyarországra? Jól alakul odakint a karriere, saját ház Angliában, kiköltözött szülő...
A másik, hogy sokszor hallani arról, hogy ha valahol feljebb akarsz lépni pozícióban, azt inkább a munkahelyek közötti célirányos váltással lehet elérni, mintsem adott munkahelyen belül.

London2009 2016.06.06. 12:04:09

Szivbol gratulalok a posztolokat! Tovabbi sikereket es boldogsagot kivanok!

London2009 2016.06.06. 12:04:36

@London2009: haha. Szoval *posztolonak! :D

micsoda? 2016.06.06. 12:36:41

Mi vesztettünk, hogy kiment ez az ambiciózus fiatal, és még hányan követik?

@enta selecta: "A másik, hogy sokszor hallani arról, hogy ha valahol feljebb akarsz lépni pozícióban, azt inkább a munkahelyek közötti célirányos váltással lehet elérni, mintsem adott munkahelyen belül."

Szerintem igaz, mert az "átkosban" is bevált, például nálam.:)

enta selecta 2016.06.06. 14:45:35

@micsoda?: Magyarországot nem érte veszteség. Itthon a munkanélküliség és eladósodottság jutott nekik, ha ne adj Isten elveszítik a lakásukat talán a hajléktalanság jutott volna nekik. Ellenben Angliának nyereség. Nyertek két motivált, tettre kész, tanulni vágyó fiatalt.
Hány ilyen ember van. Akik Magyarországon, saját hazájukban, saját nyelvi környezetében nem tud érvényesülni, sőt, egyenesen kilátástalan a helyzetük. Aztán külföldön, hátrányból indulva a nulláról fel tudják építeni az életüket.

LittleG (uk) 2016.06.06. 16:17:23

Érdekes, én pont az ellenkezőjét látom: cégen belül könnyebb átmenni egy új pozícióba (már ismernek, tudják, mire vagy képes), mint valami újra/magasabbra jelentkezni máshova.

Bár ellenpéldát is látok - teamleader managernek megy át máshova...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.06. 20:06:46

Azt tudja valaki hogy Magyarországon miért állnak az emberek az okmányirodában rendszámmal a hónuk alatt?

rumitom 2016.06.06. 21:32:55

@diggerdriver: mert hatosagi jelveny es igy mikor redundant valt pl ki lett vonva a jarmu a forgalombol, vissza kell adni a jogos tulajdonosanak, az allamnak.

jojó78. 2016.06.06. 22:02:21

@diggerdriver: vagy a vizsga érvényesítő címkére várnak? Vagy csak magukkal viszik hogy a rendőr ne vehesse le :)))))))))

Lőtéri Kutya 2016.06.06. 22:06:22

@diggerdriver: Azért, hogy ráragasszák az okmányirodában a regisztrációs matricát. Ez is egy ilyen fura abszurditás a mai világban.

Herr Géza 2016.06.06. 22:48:16

@diggerdriver: Hehe, itt is vinned kell a rendszámot a kocsi be-/ki-/át-/lejelentésekor. Az ugyanis a tiéd, csak a matricák által lesz belöle hatósági jelzés. Ha az autót eladod, ha akarod a táblákat megtarthatod, az érvényesítő matricát ilyenkor a hivatal kaparja le róla. Persze magára a rendszámra nincs tulajdonjogod, azt minimum egy év után újból kiadhatják.
Na ezért áll itt mindenki a táblákkal a hóna alatt sorba a hivatalnál.
Vicces az is, hogy itt nem a hivataltól kapod rendszámtáblákat, hanem csak kiadnak egy igazolást, azzal kiballagsz a 100 m-es körzetben található min.2, de gyakran még több táblagyártó iparos egyikéhez, aki 5 perc alatt a helyszínen legyártja a tábláidat. Azzal vissza a hivatalba, ahol immár soron kívül ráragadztják

Herr Géza 2016.06.06. 22:49:25

@Herr Géza: folyt: ráragasztják a matricákat és kész.

Lőtéri Kutya 2016.06.06. 22:53:11

@Lőtéri Kutya: Rosszul írtam, nem a regisztrációs matricát, hanem a kör alakú műszaki vizsga érvényesítő, vagy a hatszögletű környezetvédelmi besorolást minősítő matricát. Legalábbis olyan 1-2 évvel ezelőtt még így volt. Most már elvileg változott.
das.hu/jogi-esetek-es-hirek/kornyezetvedelmi-matrica-eg-veled-meg-nem-tudom-milyen-lesz-nelkuled%E2%80%A6/

M. Péter 2016.06.07. 00:41:58

@Herr Géza: Miért kell bevinni a rendszámtáblát a hivatalba? Miért nem lehet odaadni az ügyfélnek a matricát, hogy ragassza rá, vagy akár postán kiküldeni?

Herr Géza 2016.06.07. 01:52:55

@M. Péter: Oszt ki tudja azután, hogy milyen rendszámra ragasztod ??? :))))))

adg 2016.06.07. 02:59:23

@M. Péter: @Herr Géza: egyaltalan, minek kell matrica? Minek bonyolitani? www.ausplates.info/NTall/6c.jpg
Nem eleg ennyi? :)

FutureFry 2016.06.07. 04:19:57

@adg: Több amerikai államban nemhogy évente kell matricázni de még 5-10 évente a meglévő rendszámtáblát is lecseréltetik (bár változó: van ahol nemrég szűnt ez meg, van ahol pedig nemrég vezették be).

adg 2016.06.07. 04:25:44

@FutureFry: Miert kell cserelni a rendszamtablat?
A matricat azert nem teljesen ertem, mert ugyis van szamitogepes nyilvantartas, matrica nelkul is latja, hogy ervenyes-e a biztositas/muszaki/akarmi, akinek kell latnia. Max emlekezteto a tulajnak. (?)

FutureFry 2016.06.07. 04:57:44

@adg: Rendszámtábla-csere: Változó indokok vannak/voltak. Nekem leginkább úgy tűnik, hogy a "börtönprofit" (amerikában a rendszámtáblákat "hagyományosan" rabok készítik) és a 3M lobbizása miatt, pl.:
projects.seattletimes.com/2014/prison-labor/3/
Mondjuk - ahogy a cikk írja - Washington-ban már másfél éve nem kell a csere (de azért úgy változott a rendszer, hogy végül is mégtöbb rendszámra legyen szükség).

Matrica: Talán, hogy ne kelljen az autópályán 80mph-nál gépbe pötyögnie a rendőrnek a rendszámot. Mondjuk egy matrica leolvasása sem egyszerű (elég pici) meg gondolom azért van (vagy lesz/lehet?) automata rendszámtábla-lelovasó is.
(Paranoia: Lehet a matrica azért van, hogy találjon valami indokot a rendőr a delikvens lekapcsolására - pláne a washingtoni/colorádói rendszámtáblák esetében, más államokban)

adg 2016.06.07. 05:26:12

@FutureFry: Valami hasonlo okokra gondoltam en is.
Nem tudom, hogy van amerikaban, de itt mintha azt olvastam volna (bar nem most volt, lehet, hogy rosszul emlekszem), hogy minden rendorauto fel van szerelve rendszamleolvasoval, es az megy is kb allandoan. Igy eleg jo esellyel kiszurik, akinek nem ervenyes a regisztracioja.

Jo cikk, milyen rendes a 3M, hogy figyelmeztet a tablak fakulasara. Igazan onzetlenek.

M. Péter 2016.06.07. 11:09:28

@Herr Géza: Néhány lehetőség: rányomtatják a rendszámot matricára, nyilvantartják, hogy melyik matricát melyik rendszamhoz adták ki, vagy ma már matrica nélkül is megoldható, hogy központilag tárolják, hogy melyik autónak van műszaki vizsgája vagy melyik után fizették be az adót, és a rendőr le tudja kérdezni az adatbázisból.

Morgo1229 2016.06.07. 13:38:15

Kedves Hataratkelo
Mar ne is haragudj de Te irtad az indexre ezt ?
Angliában tízszer annyit kell letenni az asztalra

Külföldiként érvényesülni kőkemény munkát és céltudatosságot követel meg, de ha az ember elszánt és mindent belead, akkor sikeres lesz. Egy sztori, ami a re­ménytelenségből indult, viszont pozitív véget ért.

Mekkora ferdites. Nem is errol szol a poszt. Nem Magyarorszaghoz kepest kell 10szer annyit teljesiteni a poszter ezt nem is mondta.
Unalmas megint ez a duma.
Szerintem meg az otthonmaradottak a hosok.

Morgo1229 2016.06.07. 13:42:01

Amugy biztos tok jo lehet ilyen egoista faszival lenni, mint a poszter. Allandoan magaval van elfoglalva, perfektcinosta stresszkupac. Biztos tok jo a baratnojenek a menurol dumalgatni este az agyban. OMG.

DieNanny CH 2016.06.07. 14:10:05

@adg:

"Jo cikk, milyen rendes a 3M, hogy figyelmeztet a tablak fakulasara. Igazan onzetlenek"

Apukám ezt megoldotta "okosba".
Még 1986-ban vettük az első autónkat, használtan. Már akkor is sok minden kopott volt rajta, aztán 5 évvel később már tényleg nagyon kopott volt a rendszámtábla.
Apukám kiadta nekem házi feladatnak, hogy rajzlapból vágjam ki a rendszám negatívját, ő ezt aztán rátette az előtte - általam - letisztított táblára, majd lefújta fekete festékkel...
:-)

Nagyorrú Barbi 2016.06.07. 15:52:18

Na püff neki! Hogy én erre nem gondoltam, hogy tanulatlanul nekivágjak külhonnak és krumplipucolásból karriert fussak be. Maradok itthon . Szegény, szerencsétlen,egyetemet végzett szoftverfejlesztő...

LondonFashion 2016.06.09. 10:39:17

En csak azt nem vagtam egesz ido alatt, hogy a posztolo fozott is... Reggeli supervisor/ejszakai supervisor - szamomra azt jelentette, hogy o az emberekert felelt, hogy mindenki a hekyen legyen es csinalja a dolgat. Aztan hirtelen tanfolyam, hogy HEAD CHEF lehessen? A head chef az a szent gral a konyhan, nem? Fel kell maszni a chef-es rangletran (commis chef, sous chef stb), szoval szamomra ezert volt meglepo, hogy nem emlitette, hogy fozott is mar elotte vagy hogy pontosan mit csinalt (csak azt, hogy stresszes volt). Ettol fuggetlenul persze hatalmas gratula, nagyon nagy elismeres, hogy ennyire biznak benne!
Mellekeskent meg az is elismeresre melto, hogy az edesanyja es a ferje nem csak dolgozni jottek, hanem a nyelvet is tanuljak, orakat vesznek. Ez nem megszokott az idosebb korosztalynal.
Igazabol mindent elmondott, kiveve a baratnojerol nem meselt... Neki is ennyire bejott Anglia?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása