oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 29. 06:49,  Volt egyszer egy Vadnyugat 62 komment

2016. április 29. 06:49 Határátkelő

Volt egyszer egy Vadnyugat

Avagy családi autós túra az indiánok és cowboyok földjére – lehetne a mai poszt alcíme, és az is, ha ragaszkodunk a szerző, Susan meghatározásához (és miért ne tennénk). És akkor már továbbítom a kedves figyelmeztetést is: hosszú poszt következik, kávé / üdítő, esetleg rágcsálnivaló bekészítése ajánlott. :)

Milyen az élet egy vegyespáros egyik tagjaként? Ha a párod más nemzetiségbeli, oszd meg velünk a tapasztalataid, jókat és kevésbé jókat egyaránt, sikereket és buktatókat! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

cim_13.JPG

Közhely, és itt Határátkelőn is sokszor elhangzott már, hogy Amerikának rengeteg arca van, ezért képtelenség róla általánosságban beszélni. Nem is ez a célom, hanem pontosan abból adni egy kis ízelítőt, mennyire színes és változatos nemcsak az USA földrajza, történelme, hanem az egymás mellett élő kultúrák is.

Nehéz pontosan körülírni, miért és hogyan, de – annak ellenére, hogy hagyományos értelemben vett határok nincsenek - valahol megérzi az ember, amikor átlépünk (átautózunk) két szövetségi állam képzeletbeli határán (na jó, a Welcome táblák egy kis segítségül szolgálnak :)).

Közel 9 éve élünk Kaliforniában, és bár eddig csak töredékét fedeztük fel ennek az államnak (egy autós túránkról már írtam itt HA-n valamikor), idén a tavaszi szünetben úgy döntöttünk, tágítjuk a horizontot, és ellátogatunk pár, a „szomszédságunkban” levő államba, az igazi „Vadnyugatra” (legalábbis egy részére). Az útiterv: Grand Canyon és Antelope Canyon, Arizona – Monument Valley, Zion Nemzeti Park, Utah – Las Vegas, Nevada.

Route 66

Kiszabadulva Los Angeles autó- és betonrengetegéből, a 66-os út előttünk nemcsak szimbolikusan, de szó szerint is a szabadságot jelentette. Férjem – nem meglepő módon – inkább a néhol már kicsit hepehupás, de láthatólag a végtelenbe nyúló, üres, 2x1 sávos utat választotta, mint a szokásos autópályát.

És hogy miről is nevezetes ez a 66-os út (Route 66)? Az Amerika nagy részét északkelet-délnyugat irányban átszelő utat az USA „főutcájának” (Main Street of America) is nevezik.

A 66-os számot hivatalosan 1926-ban kapta meg a Chicagót Los Angelesszel összekötő, közel 4000 km-s autópálya. A cél az volt, hogy az addig elszigetelt kisvárosokat bevonja az ország keleti-nyugati vérkeringésébe.

Az alig több, mint 10 év alatt megépülő autópálya rendkívül népszerű lett, több okból is. Egyrészt a 30-s évek elején kezdődő gazdasági válság, és a hírhedt „Dust Bowl” (több éves aszály) elől menekülők ezrei választották ezt az útvonalat, hogy Kaliforniába menjenek, ígéretes mezőgazdasági munkát keresve.

Másrészt a többnyire sík területeken vezető út könnyűvé tette a közlekedést a gépjárműveknek. A növekvő forgalom eredményeként egyre-másra nyíltak az út mentén a kis családi üzletek, éttermek, motelek, benzinkutak.

A későbbi évtizedekben, ahogy az államok közti autópálya-rendszer bővült, és a növekvő forgalom előnyben részesítette a többsávos pályákat, a 66-os út jelentősége csökkent, így a sorsa megpecsételődött.

A 70-es évekre gyakorlatilag teljesen kihalttá vált, és csak a 90-es évek elején kezdték el a történelmi-muzeális értékét felismerni. Manapság végigautózni a teljes útvonalon vagy akár egy rövidebb szakaszon felér egy időutazással.

Mi is úgy éreztük, visszacsöppentünk az 50-es évekbe. Kalifornia mediterrán zöldjét elhagyva és közeledve az arizonai határhoz, megcsodáltuk a félsivatagos-sziklás tájat, a virágzó kaktuszokat. Az út mentén árválkodó, és megkopott épületek egy letűnt kort idéztek.

Folytatva ezt az „időutazást” értünk el Oatman nevű arizonai kisvárosba, amely, a Wikipédia adatai szerint nevét egy Olive Oatman nevű fiatal lánynak köszönheti, akit yavapai indiánok raboltak el és dolgoztattak rabszolgaként, majd később mojave indiánok jóvoltából visszakapta a szabadságát.

A kisváros az 1920-as években egy itteni aranybányának köszönhetően jelentős szerepet töltött be a nyugati parti aranybányászatban. Mi sajnos már nem találtunk semmi aranyat, de helyette „összebarátkoztunk” Oatman jelenlegi „sztárjaival”, akik szabadon sétálnak a városban, helyiek és turisták örömére.

7_2.JPG

8_2.JPG

Williams, a Grand Canyon kapujaként aposztrofált kisváros, jellegzetes főutcájával már igazi vadnyugati hangulatot idéz Arizonában. Innen már csak egy órányira várt ránk a világ hét csodájának egyike.

A Grand Canyon

Az ember annyi képet látott már róla, hogy úgy érzi, tudja, mire számítson. Az élmény mégis leírhatatlanul más! Miért? Talán annak köszönhetően, hogy órákon át vezetve az enyhén emelkedő úton, nem érzékeljük, hogy több mint 2000 m-es magasságba autózunk fel, aztán – kifizetve a Nemzeti Parki belépőt (személyautóknak egyszeri belépésre $30), és parkolóhelyet találva valamelyik nagy parkolóban – kb. 2-300 m-s séta után egyszer csak ott látjuk az orrunk előtt az egész kanyont, mintha a semmiből bukkant volna elő.

Nehéz szavakba önteni a látványt és az érzést! Március végén, április elején még nincs akkora tömeg, mint a nyári hónapokban, így élvezetesebb odasétálni 1-1 kilátóponthoz, vagy a hop on-hop off alapon működő, ingyenesen igénybe vehető iránybuszok egyikére felszállva hosszabb útvonalat bejárni.

Ezek a környezetbarát járművek járnak szinte minden nemzeti parkban, könnyebbé téve a sokszor hatalmas parkok felfedezését. Mi is kiválasztottunk pár útvonalat, hogy megcsodálhassuk a kanyon napszakonként, és időjárástól függően változó arcait.

Hogy „fokozzuk az élvezetet”, egy igazán autentikus motelben szálltunk meg a kanyon keleti bejáratától kb. egy órányira. Cameron Trading post hajdanában az indiánok és fehér telepesek közti cserekereskedelem egyik csomópontja volt, más hasonló arizonai településekhez hasonlóan.

A „semmi” közepén, az arizonai vörös szikla-sivatagban meglepően komfortos kis motel, a hozzá tartozó – indián kézműves tárgyakat árusító - üzlettel és galériával kellemes szálláshelyül szolgált 2 éjszakára.

Az étteremben, mint ahogy a motelben is, sok navajo indián dolgozik. Férjem az amerikaiak ismert barátságos stílusában megkérdezte a minket kiszolgáló fiatal pincért, hogyan mondják navajo nyelven, hogy jó reggelt. Hát, megismételni nem tudtuk - egy kis nyelvlecke itt.

15_1.JPG

16.JPG

Arizonai élményeink a következő napon folytatódtak, amikor is Antelope Canyonba látogattunk el. Naptárakról, prospektusokról ismert ez a fantasztikusan érdekes, és látványos hely.

A szűk kanyon egyedülálló formáit a homokkő főleg esőzések általi eróziója hozta létre. Fotósok ezrei zarándokolnak a felső ill. alsó kanyonba, hogy megörökítsék ezt a csodát.

A kanyonba több cég is szervez túrákat, külön profi fotósoknak (valamivel drágábban) ill. egyszerű „halandóknak”, mint mi is. A profi idegenvezetők fotós tippeket adnak, hogyan is készítsük a legszuperebb képeket. Egy pár ízelítőnek az enyémekből.

Monument Valley

Másnap izgalmasnak ígérkező út állt előttünk. A cél Monument Valley, amely Arizona és Utah határán található, és a sok westernfilmből mindenkinek ismerős. De már az oda vezető kb. 2 órás út is fantasztikus.

Először is megálltunk Glan Canyon Damnél, amely a Colorado folyón épült duzzasztógát. Nem annyira híres, mint a legnagyobb – Hoover Dam – de legalább annyira érdekes.

Idegenvezetős túrák is vannak, de mi eléggé ki voltunk számolva az idővel, így csak körbejártuk, és az információs központban levő kis múzeumban tanulmányozhattuk a gát építésének és működésének minden részletét.

Tovább folytatva az utat, a következő megálló Lee’s Ferry, ami talán az egyedüli olyan pontja a folyónak (legalábbis Arizonában), ahol az ember könnyűszerrel le tud menni a partra, és megcsodálni az itt elég sebes folyású Coloradót testközelből (Grand Canyonban turistautak vezetnek le a folyóhoz, de a nagy szintkülönbség miatt a folyónak erre a megközelítési módjára nem túl sokan vállalkoznak).

Miután a Grand Canyon északi peremén végigautóztunk, végre elértük aznapi úticélunkat. Az embernek tényleg olyan érzése van, hogy egy westernfilmbe csöppent. A ragyogó kék ég, fehér bárányfelhők és szikrázó napsütés, amely a hatalmas, vörös sziklák hátteréül szolgál, még egy kezdő fotós képeiből is díjnyertes alkotást tud varázsolni.

A parkot, amely egyébként már a Navajo indián törzs területén fekszik, jó 2 órás kocsikázással (15 mérföld/óra engedélyezett) be lehet járni, de akár egy fél napot is simán el lehet itt tölteni.

Némelyik népszerűbb megállóhelynél az indiánok kínálják kézműves ékszereiket (nagyon szépek), és nehéz nekik ellenállni. Mi is vettünk pár szuvenírt. :)

Egy üzleti szellemmel megáldott indián pár dollár fejében kisétál lovával arra a bizonyos sziklára, amely nagyon sok filmből ismerős (például ebből vagy éppen ebből).

Még egy kicsivel több dollár fejében pedig akár mi magunk lehetünk a lovasok :) (kisebbik lányom élt is az alkalommal). Miután kigyönyörködtük magunkat, elbúcsúztunk a vadnyugati világtól és újra nekivágtunk az útnak, hogy estére a szálláshelyünkre érjünk a Zion Nemzeti Park szomszédságában levő Hurricane nevű kisvárosba.

Sajnáltuk, hogy idő hiányában a Parkon csak átautóztunk, de még így is élmény volt. Itt is több napot el lehetne tölteni túrázással a lenyűgöző sziklák, szűk kanyonok, szurdokok világában.

Kis kultúrsokkok amerikai módra

Vacsoraidőben értünk Hurricane-be, így valami helyet kerestünk, ahol ehetnénk valamit. A lányok egy mexikói étteremre szavaztak (hja, Dél-Kaliforniából jöttünk :)).

A következőkben megtapasztaltuk a „kultúrák találkozását”, avagy (kis) kultúrsokkot amerikai módra... Szóval, kaliforniai szokás szerint udvariasan megálltunk az étterembe lépve, és vártuk, hogy a host(ess) az asztalunkhoz vezessen minket. Pár perce álltunk már ott, de még mindig senki... ekkor fedeztünk fel egy jókora kolompot az ajtó mellett felfüggesztve, rajta felirattal: kongasd meg! Így is tettünk, erre egy mosolygós férfi intett az étterem másik oldaláról, hogy kerüljünk beljebb. (kultúrsokk #1)

Le is ültünk az asztalunkhoz. Kisebbik lányom, a tizenévesek őszinteségével, és egy tősgyökeres Los Angeles-i etnikai sokszínűséghez szokott szemével, halkan odasúgta nekem: mama, miért van itt ennyi fehér ember? :) Azért, Noémi, mert Utah-ban vagy, és nem Kaliforniában. :) (kultúrsokk #2)

Ahogy írtam, Kaliforniában az ember eléggé el van kényeztetve autentikus mexikói ételek terén, így a lányaim már fenték a fogukat valami finom burritóra vagy ilyesmire. Nos, az étlapon pár mexikói ihletésű étel szerepelt ugyan, de közel sem az a választék, amire számítottak (hát, az ember Utah-ban van, nem Kaliforniában, nem igaz? :))

Na, akkor a burrito helyett legyen vegetáriánus pizza, javasolta a kisebbik lányom, vegetáriánus lévén. Amikor megkapta a pizzáját, amin pár hagymakarika, és pár darab paprika szelet árválkodott, megint csak kerekre nyíltak a szemei. (kultúrsokk # 3)

Én, mint a gyerek látókörének tágításáért felelős szülő, halkan megjegyeztem,hogy talán a utah-i helyi mezőgazdaság nem látja el olyan bőkezűen a piacot, mint nálunk Kaliforniában, de az is lehet, hogy ez csak az étterem saját specialitása… Nem tudom, meggyőztem-e őt.

A vacsora összességében jó volt, és remek alkalom arra, hogy belekóstoljunk (szó szerint) egy másik kultúrába. A vidéki Amerika (és ez talán bármelyik országra érvényes), mindig más, mint egy város.

Több Amerika

Mi, akik egy metropolisz vonzáskörzetében és kulturális hatásait érezve élünk, megtapasztaltunk egy egészen más Amerikát. Kicsit olyan érzésem volt, mint a filmekben (mennyire elcsépelt klisének tűnik, de így van), amikor a városi ember becsöppen a vidéki, családias, mindenki-mindenkit-ismer típusú közegbe, és kicsit esetlenül, egy kívülálló csetlő-botló ügyetlenségével próbál alkalmazkodni a helyi szokásokhoz.

A város-vidék különbség persze csak hozzáadott ahhoz az érdekes tapasztalathoz, amit a miénktől (kaliforniai) eltérő szokású és kultúrájú Arizona és Utah nyújtott.

Nehéz röviden összegezni, vagy megragadni 1-1 állam jellegzetességét anélkül, hogy beleesnénk az általánosítás hibájába. Ugyanakkor azért mindenhol tapintható egyfajta helyi miliő. Ha megpróbálnám leírni, akkor Kaliforniára az etnikai sokszínűség, a „laid-back” laza, „élvezzük a napsütést” mentalitás jellemző, keveredve a Hollywood diktálta „legyünk szépek, és gazdagok” kissé felszínes gondolkodásával.

Ha Arizonát, Utah-ot akarnám jellemezni (nagyon felületes, így nem feltétlenül mérvadó benyomásaim alapján), akkor azt mondanám, a „gyökerekhez”, az amerikai tradíciókhoz jobban visszanyúló, vagy talán azt jobban őrző mentalitás az, amit láttam.

Las Vegas

Ha eddig eljutottál az olvasásban, gratulálok! Már nincs sok hátra, kitartás! :) Egyhetes túránk végén, ismét a „civilizációba” (ahogy a lányaim megjegyezték) tértünk vissza, hiszen útban hazafelé megálltunk Las Vegasban. A nevadai sivatagban felépült város nekem olyan, mint egy hatalmas díszlet.

Végigautóztunk a főutcán, ahol gyakorlatilag az összes látványosság megtalálható. Alig kellett pár mérföldet kocsikáznunk, és bejártuk a fél világot. Jól kitalálták ezek az amerikaiak!

Pár pillantást vetettünk Egyiptom piramisaira, majd „átruccantunk” Velencébe és Párizsba (nagyobbik lányom, aki tavaly egy szemesztert Európában töltött, meg is jegyezte, hogy azért az eredetiek jobbak), integettünk a Trump toronynak, elsétáltunk a Kincses Sziget kalózhajói előtt, majd búcsúzóul még lefényképeztük a Belagio hotel előtti híres szökőkutat, amelynél annak idején George Clooney, Matt Damon és a többiek elmélkedtek az élet nagy dolgain egy jól sikerült kaszinó-rablás után. :)

Ismét egy fantasztikusan sikerült autós túra! Hogy legközelebb hova megyünk? Még nem tudom, de sok jó ötlet van a tarsolyunkban…

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr178671026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.04.29. 06:52:33

Jó képek,jó poszt,jó élet,tiszta ámerika.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.29. 07:01:12

jó kis képes beszámoló köszönjük!

szerintem teljesen emészthető terjedelmű volt :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.29. 07:19:40

Sárgulok az irigységtől.
Köszönjük a beszámolót!
:)

FutureFry 2016.04.29. 07:56:53

A nemzeti park rendszer alapításának 100 évfordulója alkalmából Obama idén április 16-24 között "nemzeti park hetet" hírdetett meg - ezen időszakban a parkok látogatása ingyenes (volt).
Egyébként megéri az éves "bérlet": $80 a kedvezmény nélküli ára a kártyának amit két személy használhat névreszólóan, de a bármelyikőjükkel egy autóban lévőkre is jó az összes nemzeti parkban. (Max. 4 főre, ha a park per kopf számol és nem autónként.)

Golf2 2016.04.29. 08:09:55

Bakancslistás helyek,kár hogy 30%ot drágult tavaly a dollár.

tanato 2016.04.29. 09:27:23

Ez igen,ezek tényleg szép helyek.

M. Péter 2016.04.29. 10:05:23

A Grand Canyont nem elég csak a pereméről megnézni, hanem le is kell menni. Aki jó erőállapotban van, egy nap alatt megjárhatja a peremtől a Colorado folyóig és vissza, csak nagyon hajnalban kell indulni és sok vizet kell vinni.
Az északi oldal annyival jobb, hogy ott nyáron nincs olyan nagy meleg, mert magasabban van, és kisebb a tömeg.

Bredpitt Monika 2016.04.29. 11:46:29

Meg olvastam volna.
Irigykedem.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.29. 12:08:10

Nagyszerű felvételek, kerek beszámoló, köszönet érte.

Muscari 2016.04.29. 12:38:48

Jaaaaj.
En is, en is, en is akarok menni!
A Monument Valley, az Antelope Canyon a kedvenceim elsosorban, de persz a nagy testver is kihagyhatatlan.
Koszonet a sok szepseges fotoert es hogy megosztottad velunk ezt az elmenyt.

P.Elliot 2016.04.29. 12:55:26

Jo volt olvasni, mar vartam a beszamolot. Meg nem jartam a 66-os uton de iden fogok, nem tudok annal erdekesebbet elkepzelni mint visszamenni itt az idoben. Nagyon remelem hogy sosem fogjak megvaltoztatni ezeket a regi helyket, a regi irok konyveibol ismert tortenetekhez megadjak a hangulatot.Az amerikai regi varosreszeket, hazakat azzal a fura lapos elejukkel, tetoikkel mindig orommel udvozlom, ha olyan helyre tevedunk mindig mondom a ferjemnek hogy azonnal keress parkolot mert ezt is meg akarom egy kicsit gyalogolni, had lassam kozelrol. Sajnos nem emlekszem mar a nevere annak a New York allambeli kisvarosnak a nevere amin atkocsiztunk es aminel elontott a csodalat hogy ez itt 1800-as evekbeli, az egesz. Meg a varoshaza epulete is es minden. Annyira nem lett vegyitve az uj reszekkel hogy menten hotelt kerestunk hogy itt eltoltunk egy napot es sajnos mas is ugy gondolhatta mert szokatlanul nagy tomeg maszkalt az utcakon es termeszetesen hotelszoba sem volt a varoson kivul sem. Az olyat szeretem amikor elkulonitik a regi varost, / turistavarosnak hagyjak foleg de azert lakosokkal/ mint a Mark Twain varosat, kulon a regi konyvbol ismert varoska es kulon a mai modern varosresz ahol laknak es elnek az emberek. Remelem a 66-os ut megmarad olyannak mint valaha volt.
Szeretek autoval menni mindenhova es megallni minden neznivalonal ha ugy erzem. Egyaltalan, a szabadsag es a szabad valasztas hive vagyok utazasnal.
Hova mentek legkozelebb? Mi a terv?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.04.29. 12:59:30

Először nem akartam nekirugaszkodni, mert a felvezető szerint hosszú. Kár lett volna kihagyni.

Shanarey 2016.04.29. 15:16:15

Ez nekem rövid volt.
:-)
Erre én is szívesen tekeregnék egyszer.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.29. 15:33:58

@Shanarey: ugy latszik, szak Word-ben tunt soknak, HA ugyesen megtordelte, igy tenyleg emesztheti:)

**mimi** 2016.04.29. 15:39:37

Sárgulok....
Még több ilyen irást :)

nyuszigonosz 2016.04.29. 15:44:21

Ide én is elmennék. Nagyon tetszett a poszt.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.29. 15:47:18

Végre! Évekig autóztam arrafelé, bármikor visszamennék. Szó szerint leírhatatlan (és megunhatatlan) az a vidék. Lélegzetelállító, nincs rá jobb szó. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Főleg azoknak, akik számára Amerika csak New York City lehet.

Reno közelében van még egy kevésbé ismert western-város, Virginia City, annak is nagyon jó hangulata van, na meg persze ott a Lake Tahoe is.

És akkor még a Kings Canyon és a Sequoia National Parkról nem is beszéltünk.

Na, Amerika egy csoda. Ennyi. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.29. 15:47:56

@M. Péter: igen, lemenni a canyon-ba tenyleg elmeny, talan majd legkozelebb kicsit edzunk ra es megcsinaljuk:) kicsit azert belekostoltunk, a Gran Canyon kepek kozotti egyiken latszik a Bright Angel trail egy szakasza, amin lesetaltunk egy darabig. Most aprilis elejen meg eleg hideg volt ( kifogtunk egy hidegfrontot, meg hozaporok is voltak) de mire visszaertunk a turaosveny tetejere, jol kimelegedtunk:) nyaron viszont tenyleg nagyon meleg ( es tomeg) van, szoval aki teheti, tavasszal v.osszel menjen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.29. 15:51:05

@A nagy kékség: egyetertek!:) Lake Tahoe kedvencunk, Truckee-ban van anyoseknak nyaralojuk, igy oda eleg gyakran jarunk. Tenyleg fantasztikus! A masik autos turankrol szolo posztban azt hiszem, irtam is rola:)

FutureFry 2016.04.29. 16:03:29

@M. Péter: Persze lehetséges, de - pláne nyáron - kifejezetten nem tanácsolják az ugyanaznapi le- és felmenést (~1500 méter szintkülönbség egy irányban). Viszont meg lehet szállni a canyon alján; bár a Phantom Ranch akár egy évvel előre is betelik, sátorhelyet valamennyivel (de nem sokkal) könnyebb foglalni, és párat fenntartanak aznapi érkezőknek (ahhoz, hogy ezek egyikét megcsípje valaki nagyon kora reggel érdemes sorba állni az irodánál).
Egyébként nyáron, a hőséget elkerülendő, van aki (teliholdas, tiszta) éjszakára időzíti a gyaloglást (pláne felfelé).

gabors 2016.04.29. 17:47:22

nagyon jo cikk !!! nagyon vagyom a Grand Canyon-ra mar tiz eve...

utoljara ilyen hosszu uton 20 eve voltam NYC-Niagara-Toronto-Chicago-Mount-Rushmore-Bad-Lands-Yellowstone-Grand-Titon-Utah Dinoszaurusz NP-Columbus-.... egy csomo varos mar nem emlekszem pontosan-NYC...

7000 merfold 2,5 het alatt autoval

SzZoole 2016.04.29. 18:41:25

Két nap két colourful story,megis micsoda kulombseg a kettö kozt!
A mait olvastam volna meg orakig,irjal meg Zsuzsi,pliiiizzzz:)))

Lattam egy filmet,Next a cime.Nick Cage Jessica Biel es Julianne Moore jatszik benne.
Nick es Jessica egyutt mennek egy indian rezervatumba ami a Grand Canyonban van.Amikor megallnak a Canyon szelen a parkoloban gyalog indulnak le a rezervatumba.
Az ut eleje sziklas/poros,de amikor le ertek az maga volt a paradicsom.Tiszta zold es virag volt minden mese szep vizesesel.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.04.29. 19:01:50

Sok emleket felideztek a kepek es az iras! Voltunk es keszulunk hasonlo (nemzeti parkok, rezervatumok) turara. Legkozelebb jojjenek Texasba is, megeri :)!!! Gyonyoru a videk es sokfele / valtozatos a mexikoi, illetve tex-mex konyha.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.29. 19:57:04

Az írás stílusa legalább olyan jó mint a tartalom.

tanato 2016.04.29. 20:20:55

@diggerdriver: Küldtem egy érdekes videót a blogodra.Érdekessége hogy Borsodbótáról,illetve a helyi katolikus plébánosról szól aki történetesen cigány./Borsodbóta nekünk azért érdekes mert Hintás-hantás Balázs barátunk odavalósi/
Nagyon jó kisfilm, a roma Balázs plébános úr rendkívül értékes ember nagyon mély tartalmas gondolatai vannak az interetnikai együttélésről,toleranciáról,hitről,papi hivatásról,cigányságról.Akit érdekel az interetnikai együttélés ,tolerancia,rasszizmus témaköre/mint engem pl./feltétlenül nézze meg ezt a 25 perces kisfilmet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.29. 20:34:18

@Zoole[uk]: Koszi! :) hat, majd a legkozelebbi autos tura utan megint osszehozok valamit :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.29. 20:48:46

@Zoole[uk]: "Tiszta zold es virag volt minden mese szep vizesesel."

Igen, bakancslistas egy ilyen tura, de ahhoz tenyleg fel kell keszulnunk, ugyanis a Havasu vizeseshez muszaj teljes felszerelest (sator, viz, elelem) vinni, mert ott a volgyben tenyleg semmi nincs. Ez egy jo 16-20 merfoldes tura, csak ott alvassal abszolvalhato, de akik jartak arra, azt mondtak, megeri! Edzenunk kell hozza, az biztos!
Ilyen a hely:
www.youtube.com/watch?v=hxcGQ5W-O4Y

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.29. 21:05:52

@P.Elliot: "Hova mentek legkozelebb? Mi a terv?"

Meg nem tudom pontosan, de Yellowstone tervbe van veve:)...mondjuk egy Oregon-Washington -Montana-Wyoming kor nem lenne rossz! :) de Arizona-Utah-ban is meg sok minden van...szoval a boseg zavara...nem beszelve a deli allamokrol, New Orleans egyik almunk...hat, talan majd, ha nyugdijba megyunk:)

SzZoole 2016.04.29. 21:11:00

@Zsuzsi65: errol beszeltem,maga a paradicsom!!!
Siman el tudnek ott lenni:)

blackhairlady 2016.04.29. 21:11:43

@FutureFry: A kozszolgalati csatornan pedig most indult egy sorozat ahola nemzeti parkokat bemutatjak a letrehozasuk ota, kik, hogyan, mikor mit tettek a kezdetektol napjainking.

blackhairlady 2016.04.29. 21:20:44

@Zsuzsi65: Zsuzsi, le sem tagadhatod, hogy tanar vagy, a fogalmazasod, az egesz poszt stilusa nagyon nagyon jo! Eszmeletlen jo lehetett ez a tura, nagyon irigyellek.
Valami jo ksi story, nem vart esemeny kozbe jott? Tudod, amit meg evek mulva is emleget a csalad, hogy emlekszel amikor...?

blackhairlady 2016.04.29. 21:22:49

@Árva Gabriella: Mit ajanlanal Texasban ahonnan szemelyes tapasztalatod van?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.29. 21:28:32

@blackhairlady: igen, lattam a beharangozot :) Nemreg itt nalunk a Science Center-ben voltunk egy nagyon klassz 3D mozit nezni, szinten a nemzeti parkokrol, ez is volt az egyik ihletoje az utunknak :) Grand Canyonban a visitor center-ben is nagyon jo IMax film volt a canyon-rol, es John Powell-rol, aki eloszor hajozta vegig a Colorado folyot a az 1870-s evekben.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.29. 21:47:52

@blackhairlady: "Valami jo ksi story, nem vart esemeny kozbe jott? Tudod, amit meg evek mulva is emleget a csalad, hogy emlekszel amikor...?"

Haha, hat igen, volt egy, a posztba nem akartam beletenni, bar ez is amolyan kultursokk volt:) Valahol Arizona-ban jartunk a semmi kozepen, talan ez is meg a 66-n, es - szolitott a termeszet - megalltunk egy benzinkut mellett. A kis uzlet, amiben bementunk, olyan erzetet keltett, mintha egy nyirsegi kis vegyesboltba v. valami apokapiltikus mozi jelenetebe csoppentunk volna bele :)) A bolt egyik felen a polcok szinte mind uresek voltak (kb. mint az orosz hianygazdasag idejen az uzletek), a masik felen egy idos indiany asszony arulta a szotteseit. A mosdo a helyseg vegeben volt, es kiirtak ra, hogy csak cash elleneben mukodik. Amikor az ember lanya bement, a wc-n ott volt az utasitas, hogy tartalyban levo uszot nyomjuk le, ugy lehet lehuzni :)) (Ezt a sztorit azt hiszem, meseltem neked :)
Arizonaban sok ilyen nagyon szegeny helyet lehetett latni, persze foleg ezen a videken, a sivatagos reszen. Az indianok mobil hazakban laknak, a szegenyseg mindenhol feltuno...

Igy nezett ki az uzlet: kepfeltoltes.hu/view/160429/P1390543_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.29. 21:49:54

@FutureFry: "Persze lehetséges, de - pláne nyáron - kifejezetten nem tanácsolják az ugyanaznapi le- és felmenést (~1500 méter szintkülönbség egy irányban)"

Igen, az edzettebbek megcsinaljak egy nap alatt, ha kora reggel indul az ember. A ferjem (maratonista) januarban tette meg ezt az utat oda-vissza, akkor meg azert kellett vigyazni, mert nehol jeges, csuszos volt az ut.

Muscari 2016.04.29. 22:05:28

@A nagy kékség: A Joshua Tree National Park es a Death Valley is fent van a bakancslistan. Egyszer majd akarok egy nagy amerikai nemzetipark-turat csinalni. Csak meg gyujteni kell ra :-)

Muscari 2016.04.29. 22:08:50

@Zsuzsi65: OMG, Montana es Wyoming , azok is gyonyoruek. Milyen szerencses vagy, hogy ezek a csodalatos helyek viszonyleg konnyen elerhetoek szamodra.
Van eleg szabadsagotok utazni?

Shanarey 2016.04.29. 22:13:12

@Muscari:

Na ezért mondom én hogy Agyar ország, avagy Orbanisztán.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.29. 22:13:46

@Muscari: hat igen, ez az elonye, ha az ember a nyugati parton lakik:) altalaban 2 hetet ki tudunk venni nyaron, igy egy kicsi karacsony kornyekere is marad ( allami cegnel dolgozunk, ahol viszonylag jol ossze lehet gyujteni szabi napokat).

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.29. 22:33:20

@Muscari: Minden centet megér. Azonkívül nem is olyan drága. A parkokba veszel éves belépőt (100 dollár körül van), azzal korlátlanul mászkálhatsz a National Park Service parkjaiban. A benzin olcsó, az autóbérlés is úgy féláron van Európához képest. Kaja olcsó, motelek most már elég jók, és persze olcsók is (40-70 dollár/éj/szoba körül már simán van elfogadható, gyerekkel is bevállalható). Az élmény pedig életreszóló. :)

Vegashoz még annyit, hogy ha már ott jár az ember, akkor érdemes beülni egy (vagy több) Cirque du Soleil előadásra. Szinte minden nagy kaszinónak van saját műsora. Felejthetetlen élmény.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.29. 22:33:23

@gabors: A Bryce Canyonról se feledkezz meg. Ha már úgyis arra jársz, ugorj el majd oda is. Meg a Canyonlands Nemzeti Parkba. Meg az Arches-be. Ott vannak szinte egymás szájában, értsd: 1-200 mérföldre egymástól. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.29. 22:33:27

Ó, Montana is egy csoda. Onnan még érdemes felmenni Kanadába. Banff National Park. Beszarás gyönyörű. :) Meg Montanában a Going-To-The-Sun Road (a Ragyogás című film nyitó képsora, ha így beugrik valakinek). Meg a Maci Laci Nemzeti Park. :)

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.04.29. 22:33:33

@blackhairlady: Ha termeszeti szepsegekre vagytok: Big Bend, Caddo Lake, Mustang Island, South Padre Island, Guadalupe Mountains, Hill Country, Palo Duro Canyon, Enchanted Rock
Ha Texas valodi arcara: telepes-kisvarosok: Fredericksburg, Shiner, Gonzales, Wimberley, Gruene, Luckenbach (leginkabb az Austin kornyekieket ismerjuk, mivel itt elunk)
Ha kulonlegessegekre: Austin, Marfa, Misszios templomok, Painted chuches, Terlingua, El Paso
Ha jellegzetes turista-celpontokra: Houston (NASA, Termeszettudomanyi Muzeum, San Antonio (River Walk, Alamo), Galveston, Dallas (State Fair, Southfork Ranch, JFK Memorial), Bandera (The Cowboy Capital of the World), Rockport
Ha van kedvetek bongeszni a blogbejegyzeseink kozott, ezek kozul sokrol irtunk mar.

blackhairlady 2016.04.29. 22:39:29

@Zsuzsi65: Ja igen, ezt meselted, emlekszem, erdekes lehetett:)))
Semii eltevedes vagy felreertheto helyzet nem volt?
En mindig mindenhol eltevedek:))))))

blackhairlady 2016.04.29. 22:43:16

@Árva Gabriella: Koszonom szepen:) Altalaban nem figyelem a nick neveket, ezert nem tunt fel, hogy blogajanlo van mellett:))
Megyek es nezem is a posztjaidat.

M. Péter 2016.04.29. 23:05:30

@FutureFry: Nyilván nem akarják, hogy felkészületlen emberek nekiinduljanak, így is vannak mindig idióták, akik egy doboz kólával felszerelkezve vágnak neki. Megfelelően felkészülve simán meg lehet tenni egy nap alatt. Hajnali 5 körül indultam, 9-kor már lent voltam a Phantom Ranch-ben, és még dél előtt elindultam fölfelé, így elkerültem az 50 Celsius fokos meleget lent. Legalább 4l vizet vittem magammal, ez nagyon fontos, mert lefelé menet nincs víz sehol az ösvény mentén.

Egy barátom azt is megcsinálta, hogy elindult a déli oldalról, lement a folyóig, felment az északi oldalra, ott aludt egy szállodában, a következő nap pedig visszament.

gabors 2016.04.29. 23:21:44

@A nagy kékség: " és persze olcsók is (40-70 dollár/éj/szoba körül már simán van elfogadható, gyerekkel is bevállalható). "

egyre kell vigyazni hogy pl a Yellowstone parkon BELUL a szallas kurva draga megerte minden nap kimenni !!

puhacica 2016.04.29. 23:23:15

soha nem akartam Amerikaban elni es ez mar nem is fog valtozni szerintem. de hogy kirandulokent/utazokent bejarnam A-tol Z-ig, az biztos. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.30. 00:03:42

@gabors: Jó, de ez mindenhol így van, ha közel akarsz lenni a látványossághoz. Az ingázással viszont elmegy egy csomó értékes idő (főleg ha csak 10-14 napja van valakinek), és ilyenkor azt mondod, hogy egye fene, drágább, de ha már itt vagyunk, és rászántuk a költségvetést, akkor legyen überfasza. Legfeljebb csak minden másnap fagyizunk. :)

FutureFry 2016.04.30. 00:31:02

@M. Péter: Persze kicsit (talán direkt is) megpróbálnak ráijeszteni a kocaturistákra ezzel a figyelmeztetéssel. Ennek ellenére én is láttam flip-flop-ban, a vállán törölközővel, és össz-vissz egy kis műanyag palack vízzel a kezében a délutáni órákban nekiinduló (a folyót célbavevő) kirándulót, úgyhogy nem meglepő, hogy van szinte minden évben jópár turista aki nem éli túl (tudtommal legtöbbjük napszúrás/kiszáradás/"túlteljesítés" miatt; történt ilyesmi akkor is amikor én voltam ott).
Víz egyébként van a Bright Angel ösvényen több helyen is (bár ez talán - az Indian Gardens-nél lévőt leszámítva - évszakfüggő) és azon is le lehet menni és fel is lehet rajta jönni. Igaz, sokan a South Kaibab-ot veszik célba, ami gyorsabb és (szvsz) szebb ("drámaibb") is, de amin tényleg nincs víz útközben, és tényleg kell az ajánlott 4+ liter per kopf/irány. Bár meg tudtam volna tenni egy nap alatt, a lenti sátrazással több idő maradt a "természet élevezetére".

FutureFry 2016.04.30. 00:47:56

@Zsuzsi65: Az északibb/hidegebb/hegyvidékibb parkokat (pl. Yellowstone) érdemes (legalább egyszer) a teljes nyitás előtt (kb. Ápr-Május köryékén) célbavenni, ilyenkor az utak nagy részét a hótól már megtakarították, de pár napig vagy hétig (a hivatalos autókat leszámítva) csak gyalogosokat és biciklistákat engednek be rájuk.

Taxomükke (UK) 2016.04.30. 09:15:31

Tavaly végigmentünk a 66-oson, láttuk a Grand Canyont és Vegast is, de mindenképp vissza akarunk menni, annyi látnivaló van még.
Köszi a beszámolót, Zsuzsi, inspiráló volt. :)))

LondonFashion 2016.04.30. 11:50:04

Egyaltalan nem volt hosszu, de lehet csak azert, mert nagyon jol irsz es erdekeseket. Tudtam volna meg olvasni! Ja es mindenki dicserte a kepeket, hogy milyen sok, de szerintem egyaltalan nem volt sok... Ekkor fedeztem fel a kis ikonokat a kepek sarkaban es hogy tobb kep is lakozik ezek mogott! :)))
Tenyleg jo volt, irj meg tobb ilyet, meg tobb keppel! El is olvasom a regebbieket is.
En meg sosem voltam Amerikaban, de a tesom most megy majusban egy ket hetes keleti parti autokazasra Miami-tol New Yorkig.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.30. 15:59:31

@LondonFashion: Mondd meg tesódnak, hogy ha már úgyis Floridában jár, akkor menjen át a félsziget nyugati oldalára is, a legszebb partszakaszok ugyanis ott vannak. Naplestől egészen Pensacoláig csodálatos. Ja, meg hát az Everglades is kötelező. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.30. 16:26:33

@Taxomükke (UK): ugye, hogy egyszer latni nem eleg?:) mi is mindig ugy vagyunk, hogy barhova is vezet az utunk, azt szoktuk mondani, hogy "na, ide mindenkepp vissza kell jonni". Grand Canyon-t nem lehet megunni,a ferjem mar vagy haromszor volt ott, de pl. a nyugati iranyban futo buszos utvonalat (Hermits route) most csinalta o is eloszor velunk, es ott vannak a (szerintem) legszebb kilatohelyek, ahonnan a Coloradot is legjobban lehet latni.

virgo 2016.05.11. 13:04:46

Nem sok szót vesztegettél Nevadára. Tudom, sivatag meg minden, de azért a magamfajta megszállott kaktuszost az is érdekli :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása