oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 22. 06:44,  Croissant és bicikli – egy nap Zürichben 81 komment

2016. április 22. 06:44 Határátkelő

Croissant és bicikli – egy nap Zürichben

Szerencsére nem állnak le a szerzők egy napját bemutató posztok (ne is álljanak, ha kérhetem, a hataratkeloKUKAChotmail.com címre küldhetitek őket), ma például Zürichbe látogatunk Rumitom segítségével, aki egy átlagos napját írta le. Speciel ami engem illet, azt a munkába vezető bicikli-utat nagyon tudom irigyelni. (A képekért természetesen köszönet!)

cim_62.jpg

„Tegnap este a városban voltam, ezért reggel 7 körül keltem, picivel később, mint általában szoktam, vagy inkább, mint általában szeretnék. Üres gyomrom azonnal éreztette a reggeli esedékességét.

Konyha, banán-körte-fahéj és egy pici tej a mixerbe, kész is a smoothie. A legjobb reggeli kávé, tömény cukor. A kávét nem szeretem, az ízét sem, de a szagát különösen nem.

reggeli_5.jpg

Rövid 15 perc jóga és egy kis talajgyakorlat a zuhany előtt, aztán jöhet a kalóriabomba reggeli. Gyümölcsjoghurttal, cornflakes-szel, mazsolával, aszalt áfonyával, mézzel és fahéjjal. Szeretem a fahéjat… Közben olvasom a hírekben a negatív kamatokról, meg Kínáról az újabb értekezést.

8:20

Felnézek az órára, ideje indulni. Leviharzok a lépcsőházban a negyedikről, ami egyben a legfelső emelet, útközben három családnak köszönve, ami summa 6 gyerek. Mindenki ilyenkor indul.

Előhalászom a biciklit a tárolóból és nekilódulok a kis dombnak, aminek a másik oldalán, a folyóparton van az iroda. Négy kilométer, jóleső tekerés reggel, ha épp nem szemerkélne. Szép lassan megyek, az öltönynadrágon kevésbé mutat jól a felverődő sár. Holnap veszek sárvédőt, most már tényleg.

uton_1.jpg

uton_2.jpg

8:53

Az asztalomnál. A mélygarázsból feljövet nem bírtam ellenállni a frissen kirakott croissant-ok csábításának, így elvettem egyet a gyümölcsteámhoz. Ellenőrzöm a maileket meg a naptárat.

9:15

Már az első meetingen ülök, szerencsére Skype-on a helyemről, így gyakorolhatom a multitaskingot a croissant-al együtt elvett alma elfogyasztásával, miközben befejezem a reggeli közben félbehagyott cikk olvasását.

A Határátkelőt már nem tudom végigolvasni, mert fele időben én beszélek, de így is végzünk háromnegyedre, így pont marad időm lemenni még egy gyümölcsteát készíteni és megtölteni a vizes kulacsom a tíz órás projektmegbeszélés előtt.

11:00

Jó volna még valami hasznosat csinálni ebéd előtt, de a kolléga szabadságon van, így a kelleténél több emailt címeznek nekem.

12:25

A még délelőtt nem ebédelt kollégák felállnak, hogy átsétáljunk a szomszédos épületben lévő ebédlőbe. Velünk tart a főnökünk, Paul, aki valami workshop miatt van itt, egyébként a londoni irodában dolgozik.

Most látom másodszorra, és most beszélek vele először a how you doingnal hosszabban. Kedvesen érdeklődik, mennyire vagyok elfoglalt. Megemlítem, hogy kevesebb meetinggel is be tudnám érni, akkor talán többet tudnék dolgozni.

Paul főnöke is velünk tart, ő svájci, de kínai felesége van, most született gyerekük és a feleség Shanghajban van a gyerekkel, ezért őt sem sokat látom. Ezt mind ebéd közben tudom meg, vele sem beszéltem még.

Ebéd után átvonulunk a kávézóba, tolok egy erős jázminteát, meg valami csokis áfonyás mega finom pudingszerű, de annál lazább szerkezetű desszertet.

Délután már csak két másik projektvezető jön oda hozzám, és mindössze egy félórás meetingem van, ahol sikerül nem magamra vállalni valami feladatot.

Közben írt Shane, az angol programozó, aki pár kilométerrel odébb a Credit Suisse-nél dolgozik, és akinél a második héten Airbnb-n laktam, hogy este mennek mászni. Megyek én is, bár még nincs itt a mászócuccom.

Közben Paul odajön hozzám a kézipoggyászát húzva, hogy egy pillantást vessen a naptáramra, mielőtt elviharzik a reptérre. Az egyik 15 perces heti meetingen nem kell részt vennem, ha nem akarok, állapítja meg, ezzel növelve a produktivitásomat.

Kíváncsi vagyok, ezt a meeting szervezőjével is megbeszélte-e? Az pont az egyik legértelmesebb projektvezető, ezért is negyedóra csak a megbeszélés. Ő is contractor.

16:10

Kisütött a nap, felmegyek a többiekkel cigi-kávéra a tetőteraszra. Igyekszem a kollégák napi 8 alkalmából legalább egyen részt venni, bár nehéz, ha egyik jósággal sem él az ember. Viszont levegőzni meg jót tesz az agyműködésnek.

Jót is tett, visszatérve a helyemre, kitalálom végre, hogy fogom megoldani a problémát globálisan, automatizálva, hogy ne utólag, bejelentésre kelljen egyenként változtatni.

teto.jpg

17:25

Claude, a rajtam kívül utolsónak maradt kolléga felpattan, indul a sörvonat felkiáltással, és pár arccal a másik osztályról pillanatok alatt eltűnik, invitálva engem is.

Benn maradok befejezni, nem szeretem félbehagyni a dolgokat, meg végre csend van. Mire észreveszem magam, majdnem este 8, írok Shane-nek, hogy nem mentem, majd jövő héten. Nem baj, gondolom, nem esik, elmegyek futni és legalább egy nagyon menő dolgot kreáltam, amit alig várok, hogy holnap leteszteljek.

Hazafelé beugrom a Coopba feltankolni a gyümölcskészleteket a reggelihez. Ez 9-ig van nyitva, a mellette lévő Denner 8-kor zár, de ott nem lehet kreditkártyával fizetni. 12 frankot fizetek, vagy 3 reggeli kijön belőle.

Hazaérve bekapok két falat sajtot, csak az íze miatt. Lehet a svájci csoki finom, de a sajtok... kényeztetés az ízlelőszerveknek.

Közben Whatsappon pont küld egy linket egy helyi hölgyemény, akit múlt hétvégén ismertem meg Schaffhausenben, elkövetem azt a hibát, hogy laptopon nézem meg.

Ma sem mentem futni, már második napja, határozottan érzem a mozgás hiányát. Sebaj, megírom ezt a posztot, hozzájárulva a Határátkelőhöz.

Közben elintézek pár telefont mielőtt túl késő lesz, beszélek unokaöcsémmel Írországban, kiküldték-e már a mostani lejárt helyett az új bankkártyám, öcsémmel Budapesten, eladta-e már a cuccokat, másik öcsémmel, ki tud-e elém jönni Bécsbe kocsival, mert akkor onnan megyek Szlovákiába jövő hétvégén.

Visszatérek a poszthoz, de a most hétvégével kapcsolatban eszembe jut, hogy írnom kell azoknak, akikkel beszéltünk közös programot. A browserben egy nyitott tab figyelmeztet, hogy nem olvastam még végig, pont egy svájci mászós blog, persze mi másért lenne megnyitva. Már meg is van a hétvégi útvonalterv.

Mindjárt éjfél, aludni kéne, de még gyorsan befejezem a Határátkelőre a posztot.”

FELHÍVÁS!

A Frankfurti mesék blog (a Határátkelővel együttműködésben) keres olyan magyar férfiakat, akik külföldi társukkal élnek együtt, hogy megismerhessük a történetek másik oldalát is. A társ lehet barátnő, feleség, élettárs is. Minden egyéb részletet itt találhattok!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egy napom Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr108652594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.04.22. 08:15:52

Off. Mezteleneknek nyílik étterem Londonban,az evôeszköz is ehetô.Beteg világ.On

Muscari 2016.04.22. 08:19:29

Sajnos számomra pont az nem derült ki, hogy az emailezésen és meetingeken kívül mit csinálsz.
Jó sok időt töltesz a munkahelyen, kicsit úgy tűnik nekem, hogy csak erről szól az életed. Persze ez nem gond, egyedül élsz, minek rohanj haza az üres lakásba.
Ez a sok smoothie ivás, ez tetszik, meg hogy sokat mozogsz. További jó egészséget kívánok neked.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.22. 08:25:24

Jó poszt. Pontosan az én életmódommal homlokegyenest ellenkező létforma.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.22. 08:40:17

Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Jó írás, köszi.
Dolgoztam egyszer én is ebben a formában, de már képtelen lennék rá. Biztos, a korral jár.
:D

firg_firg 2016.04.22. 08:52:34

16:10 Ugyan nyomom a gyumolcsoket meg a fitzneszt, felmegyek kicsit passziv dohanyozni nehogy teljesen leirjanak.

Taxomükke (UK) 2016.04.22. 09:01:36

@diggerdriver: Holnaptol allj at te is a smoothie-ra.
Ha megteszed, akkor en is.
:)))

DieNanny CH 2016.04.22. 09:12:03

@firg_firg:

Igen, különben, ez sajnos így van...

Pl anyukám sem dohányzott, de mivel minden kolléganője igen, velük tartott a szünetre, aztán rászokott. (Ennek már 25-30 éve, és már több, mint 20 éve leszokott.)

.
A poszt jó volt, tényleg nem derült ki, hogy mit csinálsz, de hát vannak ilyen szakmák, amik elmagyarázásához már a szakmában kell lenni...
Én és a sport: sem hangulatom, sem energiám este akár megmozdulni is, bár azért, ha belegondolok, sportolok én... Hintát lökni fél órán keresztül, bicikliző gyerek után rohanni, mert a megállás még nem megy neki simán, focizás, egyebek. Masszázst is kapok, ha rám másznak, míg legózunk a szőnyegen hasalva.

Én kávé nélkül csak nagyon muszájból tudnám túlélni a napot.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.22. 09:59:15

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Hintát lökni fél órán keresztül, bicikliző gyerek után rohanni, "

:-)

Bőven elég a felmentéshez.

puhacica 2016.04.22. 10:01:25

@Golf2: miert lenne beteg? nem kotelezo ott enni. en se mennek, attol fuggetlenul, hogy itthon idonkent meztelenul eszem meg a reggelim peldaul, de eszembe nem jutna lebetegezni azokat, akik menni akarnak. mit valtoztat ez az en eletemen? plane a tieden? nem hinnem, hogy fertozo a "betegseg". :D

Pernilla 2016.04.22. 10:07:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: egész nap az irodában görnyedve van mit kompenzálnunk a sporttal hozzád képest :)

Hari Seldon 2 2016.04.22. 10:09:33

Nagyon jók a képek.

„A Határátkelőt már nem tudom végigolvasni, mert fele időben én beszélek, de így is végzünk háromnegyedre…”

Szerintem sokan vannak vele úgy, hogy reggel a készülődésközben olvassák (uk) aztán vagy be lehet fejezni, a gyerekek összerámolása közben (után) vagy nem.

„Ebéd után átvonulunk a kávézóba, tolok egy erős jázminteát, meg valami csokis áfonyás mega finom pudingszerű, de annál lazább szerkezetű desszertet.”

Szerintem valami mousse au chocolat lehet.
Ilyesmi:
www.bonappetit.com/recipe/classic-chocolate-mousse
Itt meg egy bejátszás, nagyon jópofa franciás kiejtéssel ejti az angolt:
www.youtube.com/watch?v=bs2prVvabkE

Más: nem hangzik szépen a „tolok” szó. (saját izlés)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.22. 10:16:59

@Taxomükke (UK):
Te, hogy milyen finom tud lenni a smoothie körömpörkölt azt el nem tudod képzelni.
:))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.22. 10:21:44

@Taxomükke (UK):
Egyebkent meg az egészseges eletmód jegyében a szalonna light-ot preferálom.
Sportolok is.
Kedvencem a térdig érő szélben távolbanézés.

Golf2 2016.04.22. 10:56:59

@puhacica: Szegény macsek biztos nem érti hová lett kora reggel a gazdi "bundája".

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.22. 11:01:00

csak az nem derult ki hogy mit dolgozik az arc meg az is csak epphogy hogy fiu-e vagy lany :D

puhacica 2016.04.22. 11:03:40

@Golf2: nehez lenne titkolozni elotte, kovet bennunket mindenhova, mint az arnyek. ha furdunk, akkor a kad szelerol tart szemmel, ha zuhanyzunk, akkor a kileporol. eleinte zavarban voltam tole, aztan megszoktam. szerintem ot egyaltalan nem erdekli, miben vagyunk. :D

London2009 2016.04.22. 11:05:08

Nekem tetszett! Bar egy par dolog erdekelne. Nem ertem, hogy miert baj, hogy a laptopon nyitotta meg a lanytol kapott linket?
A cikk szempontjabol meg eleg mindegy, hogy mit dolgozik. Valami project manager lehet vagy hasonlo, szerintem irrelevans. 6 korul meg mar vegzett, az nincs keson.
A cikk alapjan pedig ugy erzem, hogy fiatal. Ugyhogy ne is a csaladjahoz rohanjon meg haza. Masszon hegyet, talalkozzon a mult heten megismert csajszikaval, bicajozzon, fusson, utazzon, have fun!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.22. 11:19:04

@London2009:
Mit nem értesz?
Megnézte a csajt a laptopon, ''A rohadt életbe már megint dugni kell''.
Van ez így.
Gondolom azóta már levarrta.
:)))))))))))))

gabuschka 2016.04.22. 11:44:57

Nagyon tetszett! Vidám, energikus az egész írás. :-)
A bicikliút kellemesebbnek tűnik mint az enyém, neki nem kell a fura taxisokat kerülgetnie.

Evain 2016.04.22. 11:56:19

@puhacica: ennél tudok jobbat is. Nálunk a macska az ágyban aludt, és mikor eksön volt, akkor tisztes távolban unottan méregetett minket, kvázi ilyen arccal: végeztetek má'? mer' én aludnék vazze.

Télleg, poszter ezek szerint nem főz? Mert a két szelet sajt vacsorára nem a konyhaművészet csúcsa. :D
Jó, egyedülállóként én is utáltam egy főre főzni.

London2009 2016.04.22. 12:08:53

@diggerdriver: Jajj mar digger! Mindig csak a kekszre gondolsz!!

"Közben Whatsappon pont küld egy linket egy helyi hölgyemény, akit múlt hétvégén ismertem meg Schaffhausenben, elkövetem azt a hibát, hogy laptopon nézem meg."

Ennek akkor sincs ertelme!!
Mindenesetre bizzunk benne, hogy azota mar a lovak koze csapott es a svajci bringak is megtudtak, hogy milyen a magyarok istene! Eljen! :D

puhacica 2016.04.22. 12:31:27

@Evain: hat, en ennyire nem akartam kiteregetni az eletunket. :D

Evain 2016.04.22. 13:09:26

@puhacica: pedig ebből csak annyi derül ki, hogy van eksön. Az meg azért mindenhol előfordul. :P

rumitom 2016.04.22. 13:13:07

@London2009: ha telefonon nezem meg a videot, akkor 5 percre ra mar kivul vagyok a lakason es ez a poszt sem szuletik meg.
igy viszont a procrastinationt tamogato soha meg nem szuno youtube content hala, valtozott a program.

mindenki masnak, ez a poszt nem kifejezetten rolam szol, hanem egy random napomrol. az elejetol a vegeig. nem az osszes napomrol. hanem egy konkret random naprol.

rumitom 2016.04.22. 13:19:24

@Evain: sosem, egy rovid idoszaktol eltekintve mikor a baratnommel laktam, bar olyankor is jobb szerettunk kint enni.
a fozes sok ido. ott kezdodik, hogy el kell menni boltba (nem jo tevekenyseg), es ott vegzodik, hogy el kell mosogatni (nem jo tevekenyseg). ehez kepest az evessel toltott ido (jo tevekenyseg) elenyeszo

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.22. 13:44:30

@rumitom: Köszönjük a beszámolót a "konkret random napodrol".

Értünk mi a szóból, még akkor is, hogy ha a konkrét (concrete, particular, specific) a véletlenszerű (random) szöges ellentéte.

:-))

Evain 2016.04.22. 14:10:27

@rumitom: muhahaha, na ezért van nekem mosogatógép. Azt én is utálok.
De tényleg, most felidéztem a huszas éveimet, dettó ez ment. Kaja az volt, amit 5 perc alatt el lehet készíteni. :D
Hogy én mennyi tojásos smacket ettem anno... :s

Csodabogár 2016.04.22. 14:22:45

@diggerdriver: DDDDD
Nekem egy jó steakre támadt gusztusom, ahogy olvastam a posztot, no meg egy jó sörre.

rumitom 2016.04.22. 14:28:08

@Hobbiszakács: igen, ezen egy pillanatra megalltam mikor irtam :) de akkor ime az altalam valo ertelmezese: konkret esemenyek egy konkret (am de veletlenszeruen = random kivalatsztott) napon

rumitom 2016.04.22. 14:34:43

@Evain: igen, de ehez meg hozza jon, hogy kaja snob vagyok. az a fajta aki elolvassa az osszes ingredientet a csomagolason, igy meg aztan plane lehetetlen dolog a vasarlas. illetve ebbol fakadoan mirelit, por es egyeb gyors etelt sem fogyasztok.

egyebkent a 20-as eveimben sem tettem :) az egyetemista hovegi menu nalam a zsemle+sor, sportszelet desszertnek kombi volt.

mosogatogep van, de aztan be kell pakolni, ki kell pakolni, plusz egy emberre hamarabb elfogy az etkeszlet mint hogy megtelne, es itt meg az "environmental awareness kick innel": felig megrakott gepet nem kapcsolunk be, pazarolva a vizet

pfuu mennyi first world problemem van

Evain 2016.04.22. 14:45:43

@rumitom: nézd, spec a friss alapanyagos résszel tökéletesen egyetértek, ugyanis jobb íze van.
Viszont mivel én nem nagyon jutok el étterembe, ezért ha igazán jót akarok enni, akkor bezony kénytelen vagyok megalkotni magam, még ha kacsamell sztékről is van szó vörösboros áfonyamártással. :D

rumitom 2016.04.22. 14:56:14

@Evain: nem mondom hogy en csinalom jol, meg siman lehet, hogy az etteremben ugyanabbol a "tescos" paradicsomszoszbol van a pennere a martas mint amit elozo nap nem voltam hajlando megvenni :)
de johiszemu vagyok es minden ettermi latogatassal tamogatom a helyi joletet.

London2009 2016.04.22. 15:28:46

@rumitom: ertelmet nyert igy a mondat! Koszi! : )

Evain 2016.04.22. 15:49:10

@rumitom: ennek sok köze nincs ahhoz, hogy ki csinál jól bármit is. :) Csak mások a körülmények. Marhára szeretnék én étterembe járni, csak nincs rá lehetőségem :D

Csodabogár 2016.04.22. 17:35:33

@rumitom: Csak remélhetjük, hogy ezzel a gondos evéssel 120 évig fogsz élni.
Én csak arra voltam és vagyok kényes, hogy jó ízű-e az étel. Munkás hétköznapjaimon mindig főztem magamnak. Mélyhűtő mindig tele volt, általam elkészített és lefagyasztott ételekkel. A svédeknél különben éhen is halhattam volna.
Később már annyira megszoktam, hogy csak folytattam a fözést és még ma is főzök magunknak.

**mimi** 2016.04.22. 17:49:21

@diggerdriver: majdnem megfulladtam a röhögéstől....épp tele volt a szám ;)

blackhairlady 2016.04.22. 18:23:06

@rumitom: Jo kis poszt volt, tetszett:)
Egy kerdesem lenne ami mar maskor is felmerult bennem amikor olyat olvasok, hogy bringazva mennek dolgozni.. Nem izzadsz ki mire beersz az irodaba? En minden nap biciklizek vagy gyors gyaloglok a konditeremben, de 2 perc utan mar omlik rolam a viz. Vagy esetleg van tisztalkodasi lehetoseg meg valtoruha?

SzZoole 2016.04.22. 18:47:11

@**mimi**: mivel?:)))
Amugy meg kopd ki vagy nyeld le:)))

M. Péter 2016.04.22. 19:09:13

@blackhairlady: Nálunk van zuhanyozó pont erre a célra.

blackhairlady 2016.04.22. 20:05:24

@M. Péter: Akkor a ruhat is vinni kell vallfan a kormanyra felakasztva es zuhizas utan atoltozes?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.22. 20:07:26

@blackhairlady: Hol keresed jóasszony? A bokorevők közt?
Hemel Hemsteadban keresd Zolikáéknál.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.04.22. 20:08:23

@diggerdriver: akkor majd elmondom milyen jo volt:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.22. 20:09:52

@Zoole[uk]:
Mindig tudtam hogy egy Úr vagy. Ilyen Úrtól kaptam a buszon bolhát de egy Úr vagy...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.04.22. 20:15:07

@diggerdriver: vasarnap megyunk Harpenden-be a farmer market-re,kostolo is lesz:)))

blackhairlady 2016.04.22. 20:19:28

@diggerdriver: Hat a smoothi receptek kozott:))
Zolika engem sosem hivna meg magahoz, nem kedvel:DDD

SzZoole 2016.04.22. 20:31:41

@blackhairlady: ezt a baromsagot meg ki sugalta neked?
Semmi bajom veled:)))

Csipyke 2016.04.22. 21:17:50

Kedves poszter, üdv a szomszédból :)

pilezi 2016.04.22. 21:22:18

Ez nagyon tetszett. Ha nem írod, hogy hol, az életvitelből meg a problémáid jellegéből is rájöttem volna, hogy errefelé élsz (na jó, a Coop meg a Denner is segített :)). Üdv. néhány km-rel odébbról a CS-ből ;)

rumitom 2016.04.22. 21:37:10

@blackhairlady: egyreszt van lehetoseg, masreszt meg nem versenytempoban megyek. nyaron nagy melegben ez tud problema lenni, de 4 km kenyelmes bringazastol nem feltetlenul kell leizzadni. plusz szabadban biciklizeskor van menetszel ;)

@Csodabogár: en azert remelem nem. amugy meg minden evo vagyok, meg ha valogatos is. reggelire azert eszek gyumolcsot mert szeretem, egyszeru es gyors :)

rumitom 2016.04.22. 21:38:54

@Csipyke: @pilezi: hoi mindkettotoknek. schwytzerul beszeltek e?

rumitom 2016.04.22. 21:41:36

@Csipyke: @pilezi: ti is IT vagy egyeb iparag?

Csipyke 2016.04.22. 21:48:52

@rumitom: mellenyomtqm es valasz helyett majdnem eltüntettelek :)
Zürich. En egyelöre a Hochdojcsot is tanulom meg, sajnos a suliban annak idejen nem hagytam magam :(
Legalabb alapjaim vannak ahhoz, hogy itthon is tudjak vele haladni. Egyelöre itthon vagyok, a kisebbünk jövö augusztustol lesz ovis, legkesöbb akkortol azert jo lenne munka.

Csipyke 2016.04.22. 21:48:57

@rumitom: vegyeszmernök vagyok, de ferj IT-s. A sviccerhez meg: frjem iszonyatosan jol beszel hochul, de pont ma gyült meg szegenynek baja egy ricardos eladoval sviccerül telefonban... Ez feher hollo, de ketteallt szegenykem füle :(

pilezi 2016.04.22. 21:49:54

@rumitom: a sviccerdüccs befogadói fázisában vagyok, de határozott fejlődést mutatok passzív tudást illetően (lsd. ért de még nem beszél). Szerencsére nem gond senkinek nálunk hochdeutchul beszélni velem, de kitartóan folyik azért a nyelvi integrálásom is ;) A CSnél a befektetési ágazatot erősítem.

rumitom 2016.04.22. 22:02:02

ez eleg jo. az ertes tobbnyire nekem is megy. (de csak a zurichi, a tobbibol van hogy semmit) nemetul nem gond a komunikalas.
de azt vettem eszre, hogy kimondottan elonyben reszesitik a sviccet a beszedben, es amikor csak lehet valtanak ra.
a munka nyelv nalunk az angol, meg eleve a feletarsasag nem beszel nemetul egyaltalan, igy viszont sokkal erosebb az izolaciojuk, mert a svajciak eppen hogy csak megeroltetik magukat a hochdeutschal vagy epp az angollal.

ez nekem norvegia utan furcsa volt, csak ezert gondoltam rakerdezek. koszonom, hogy valaszoltatok

Csipyke 2016.04.22. 22:10:19

@pilezi: ha nem engedik el magukat, azert meg lehet erteni a nagyjat, a beszed messze van azert... En föleg gyerekeket hallok, a fiam ovis baratait, no az meg ratesz egy lapattal :)

Din Serpahis 2016.04.22. 22:15:03

@pilezi: Hehe felvonul itt az egész swicc bankszektor lassan (jómagam UBS)

Tenyleg 2016.04.22. 22:47:22

@firg_firg: hmmm indiai szivarka a tetőn? ... (egy kolléga :) )

rumitom 2016.04.22. 22:51:09

@Csipyke: mikor megprobalok svajciul beszelni, egybol visszakerdeznek osztrak vagyok e :D
a szamokat tudom svajciul, ennyivel megelegszem. sokszor meg az erteshez is koncentralni kell, ami faraszto egy ido utan.

@Din Serpahis: en biztositozom, korabban bankoztam

Csipyke 2016.04.22. 23:37:10

@rumitom: a szamok, igen :)
Amikor a haromeves kijavitja az apjat: apa, nem sechs, hanem sächs:)
A ferjem egy nagyon kicsi cegnel dolgozik, a ket masik srac svajci. A karacsonyi vacsoran (hagyomanyosan februarban tartjak :D) a ket sracot siman megertettem (nyilvan nem vadultak el, es miattam/miattunk, kedves tölük), a fönök feleseget is siman, de a masik srac feleseget eselytelen-es ferj is ezt mondta :)

M. Péter 2016.04.23. 00:47:53

@blackhairlady: Nem mindenki visel olyan ruhát, amit csak vállfán lehet vinni. Ha valaki öltönyt visel, azt az irodájában hagyhatja, nem kell naponta oda-vissza hordozni.

blackhairlady 2016.04.23. 01:01:15

@M. Péter: En most kimondottan rumitom posztjara asszocialtam, o irta, hogy a sar nem tesz jot az oltony nadragnak.
Inget gondolom azert cserel naponta, nem tudja az irodaba hagyni, nadragot sem ugyanazt hordja mindennap.
De mindegy is, gondolom aki oltonyosen bringaval jar az megoldja, hogy apoltan nezzen ki napkozben az irodaban.

hexa 2016.04.23. 09:15:07

Nem tűnik túl megterhelőnek. Ezért a munkáért mennyit fizetnek?

na__most__akkor 2016.04.23. 09:16:42

Samuka!

Te most panaszkodsz vagy dicsekszel? Cak hogy tudjuk...

na__most__akkor 2016.04.23. 09:17:25

... de azért ennyi ékezetnélküli MAGYAR...

Túlzás.

Három unokám Hollandiában él. 10, 12, 14 évesek.
A vén nagyiknak (itt, Magyarországon) magyarul írnak. A házifeladatot hollandul. Minden máshova angolul.
A tanítónéni az iskolában segített beállítani a háromféle billentyűzetet. (A pakisztániaknak is...) Mert ő tudja.

Akartok egy tanítónénit, lusta disznó ékezetnélküliek?

pilezi 2016.04.23. 10:02:41

@rumitom: azért örülök, hogy ebbe az irányba (nyelvek) is elkanyarodtunk, mert én kifejezetten Bábelban érzem magam ennek minden előnyével és hátrányával. Nemzetközi a csapat, kevés az echte svájci, a sok más külföldinek, aki nem csak 2 éve él itt, mint én, megvan a maga sviccer dialektusa. Ha én is ott vagyok, akkor hochdeutsch, ha nem velem beszélnek, akkor ez a meghatározhatatlan dialektus, ügyfelekkel angol, ja és ott az ír kolléga, aki nagyon szeretne jól megtanulni németül, ezért mindig úgy fut neki, aztán a mondatot angolul fejezi be a könnyebbség kedvéért.
Nyilván ez nekem, aki ezer év angol tanulás után egy business angol középfokkal majd hipp-hopp egy év tanulás után egy sima német középfokkal rendelkezem (ezt már itt szedtem össze Zürichben), szóval ez nekem péntek délutánra olyan fejfájást okoz: kivel, milyen nyelven, szórend, ragozás, fordít, angol-német, német-angol, jajj ezt csak magyarul tudom, vagy épp ezt már nem is tudom magyarul, de nem is baj, itt úgy sem kell....
Szerencsére értékelik és értékelhető is a sok-sok év magyar munkavégzési tapasztalatom, így lehetek itt ezek ellenére is, én pedig tanulok-fordítok-igyekszem, és nagyon szeretem ezt az egészet :)

@Din Serpahis: Üdv! :)

**mimi** 2016.04.23. 10:24:07

@Zoole[uk]: kis kiváncsi ;)
Amúgy meg szalonna - töpörtyű smoothival :)))))

Sanyi9 2016.04.23. 11:23:53

@rumitom: ha nem tul indiszkret a kerdes: hany evesnek tetszik lenni?

Csipyke 2016.04.23. 12:45:25

@na__most__akkor: az esetek 90 szazalekaban mobileszkozrol irok, mint pl. most is. A billentyum epp nemet, mert elotte svajci oldalon kommenteltem. Ha ekezetet szeretnek, nyomva kellene tartanom a megfelelo maganhangzot, es onnan meg valogatni, nem, nincs mindig kedvem hozza. Anno a munkahelyemen pedig levelezesnel jott jobban az ekezetmentesseg-csomoszor allitgatnom kellett a kodolast, mert kinai karaktereket kaptam.
Nem tetszik-atugrod :)

swfla 2016.04.23. 18:21:37

bocs, ha ez mar volt... ket bajom van a varossal:

1) az irdatlan mennyisegu sebessegmero/piroslampabahajto kamera
2) idojaras

Az elso biciklirol kevesbe latszik, de annak, aki meg akarja nekem magyarazni, hogy miert kell minden sarokra ezekbol a szarokbol, annak kivanom, hogy eljen ugy 2-3 evet a varosban.

a masodik ponthoz: volt olyan nyar, hogy kerek 3x sikerult lemenni a tohoz furodni/napozni/csajokat bamulni. Nem az akaratomon mult.

schwiizertütsch: azt megfigyeltetek mar, hogy a napi gorcsoles a sajat nyelvvel egyenes aranyban van azzal, hogy hany orszagban beszelik meg az illeton kivul a nyelvet? Soha az eletben nem erdekelt, hogy hany falusi nyelvjarasuk van, de a tema minimum 1x egy nap elojon, akar lenne ra igenyem (sosincs) akar nem.

Es a slusszpoen: a francia reszen minimum enervaltan veszik tudomasul a kizarolag nemet lakta resz allando daralasat a dialektus korul. Ahogy egy kollega epesen egyszer ki nem fakadt: "ki nem sz*rja le, mit motyog". Es tenyleg.

@na__most__akkor: ez mi ez az ekezet-mizeria nalad?

rumitom 2016.04.24. 00:18:47

@swfla: jo oka van annak hogy biciklizek :)
elso nap a varosban kocsival. 250 frank helyszini birsag. (61-vel mentem, az meg azert nem szaguldozas), kinn alltak haromlabuval. es egy szembejovo sem villantott :(
szememet a sebsegmerore szegezve mentem aznap. de egy hetre ra igy is kaptam meg egy 40 frankos csekket.

azota van swisscardom meg halbtaxom es az SBB rajongoja lettem.

@Sanyi9:

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása