oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 18. 06:44,  Ahol az egész ország egy nagy család 277 komment

2016. április 18. 06:44 Határátkelő

Ahol az egész ország egy nagy család

Izland egy egészen különleges hely, már csak méretei, és viszonylag kis lélekszáma miatt is. Itt töltött el fél évet Edina, és írta meg benyomásait, melyek közül talán a legérdekesebb, hogy mennyire közösségként működik az ország. Mindemellé fotókat is küldött, amiért külön köszönet.

2014-09-07_16_34_51.jpg

„Kiskorom óta különös vonzalmat érzek Izland iránt. Sokszor lapozgattam otthon az atlaszt, és vágyódva ragadtam le az Izlandot ábrázoló oldalnál. Olyan távolinak, misztikusnak, izgalmasnak tűnt és minden vágyam az volt, hogy egyszer élőben is láthassam.

Egyetemi éveim alatt itthon végeztem több szervezetnél önkéntes munkát, ekkor hallottam először az EVS-ről (Európai Önkéntes Szolgálat). Aztán miután végeztem az egyetemen engem is utolért a mai fiatalok tipikus kérdése: Mihez kezdjek az életemmel? A hazai munkaerőpiac nem kínál túl sok perspektívát egy diplomás fiatal számára, aki tanulni szeretne, tapasztalatokat gyűjteni, megismerni a világot.

Ezért úgy döntöttem itt az idő, hogy kereket oldjak egy időre és nyakamba vegyem a világot. Az EVS kiváló lehetőség akkor, ha nincs arra pénzed, hogy csak úgy körbe utazd a világot és azt csinálj, amit csak szeretnél. Szóval azt már tudtam, hogy hova megyek: IZLAND, már csak egy szervezetet kellett találnom, akinél az önkéntes munkát végzem.

Mivel én geográfusként diplomáztam, olyan helyet kerestem, ahol valamilyen környezetvédelmi tevékenységet folytathatok. Így lettem a SEEDS Iceland-nél táborvezető.

10356138_1429102164020694_2514527713206295119_n.jpg

A szervezet kéthetes táborokat szervez az ország egész területén felnőttek részére. Bár a munkák nem mindig kifejezetten környezetvédelmiek voltak, a lényeg, hogy a szabadban voltunk és a társadalom számára hasznos tevékenységet végeztünk.

Ami meg az országot illeti, olyan volt, vagy még jobb is, mint amilyennek képzeltem. Az ember egészen más szemmel látja ott a világot. Persze ehhez nyilván az is hozzájárult, hogy egy teljesen biztonságos közegben voltam sok velem hasonló korú fiatallal.

De nem csak erről volt szó. Izlandnak nagyon jellegzetes hangulata van. Ennek egyik oka, hogy ott nincsenek fák, illetve amik vannak azok is nagyon alacsonyak. (Kedvenc izlandi viccem: Mit kell csinálni, ha eltévedsz egy izlandi erdőben? Felállni. :)) Emiatt az égbolt szinte a talpadig ér, amitől kicsit olyan érzésed van, mintha eggyé olvadnál a körülötted lévő természettel.

Az emberek nem sietnek

A másik ok, hogy nincs tömeg. Nincs olyan, hogy nem férsz el az utcán, hogy úgy érzed, fojtogat a levegő. És az emberek nem sietnek soha sehova. Minden nyugodt és kiegyensúlyozott. De nem unalmas értelemben.

Az egész ország nagyon pezsgő. Ezer bár, mindenhol élő zene, tombol a kultúra, művészet, szinte minden fiatal tagja valamilyen együttesnek, vagy foglalkozik valamilyen művészeti ággal. Minden falunak megvannak a maga kis fesztiváljai, eseményei.

A természethez való hozzáállás is teljesen más. Ott nem kell órákat utazni ahhoz, hogy az ember természet közeli helyre menjen, ott mindig a természetben vagy. Minden utcasarkon, minden bokorban valami csodálatosan szépet találsz.

2014-07-22_14_39_31.jpg

Amihez amúgy könnyen hozzá is szokik az ember. A 20. vízesés után, már meg se akartam nézni a 21.-et. Persze azért mégis megnéztem, és azon is elámultam ugyan úgy, mint az elsőn.

Fura érzés ez, egyszerre visszatér az emberbe hogy: „De hát ez természetes, hogy a környezetünk ennyire meseszép.” és a „Még soha életemben nem láttam ennyire csodálatosat.” Városban élve az ember könnyen megfeledkezik arról, hogy milyen is a Világ valójában.

Egy hangulatos főváros

Izlandon a főváros is különleges. Én az első egy hónapomat szinte végig Reykjavikban töltöttem. Az első megdöbbentő tény az volt, hogy Reykjavik főutcáján tényleg nem lehet úgy végigmenni, hogy ne találkozz ismerőssel.

Nálam ez már az első héten beigazolódott, mikor még csak kb. 10 embert ismertem, azokat, akikkel éppen akkor együtt laktam. Olyan az ország, mint egy nagy család. Annyian laknak a közel Magyarország méretű szigeten, mint Debrecen város lakossága.

2014-07-23_18_54_10.jpg

Reykjavík egyáltalán nem olyan, mint egy tipikus európai főváros. Sokkal inkább, egy kis falu. Mégis van stílusa. Laza, izgalmas. Az egy külön program, hogy az ember csak úgy sétálgat vagy biciklizik a belvárosban.

Nincsenek nagy látványosságok, turista szemmel kicsit semmitmondónak mondanám, de nem is ez számít, hanem a hangulata. Beülni egy kedves kis helyre és meginni egy finom kávét, és csak nézni az öböl túloldalán a havas hegycsúcsokat, felbecsülhetetlen.

Izlandon tényleg a természet az Úr. És az ott élő emberek ezt tiszteletben is tartják. Tudják, hogy hiába terveznek bármit, egy hóvihar, egy vulkán kitörés bármikor keresztbe húzhatja a számításaikat.

Valószínűleg ezért olyan lazák az izlandiak. „Majd meglátjuk.” - mondják ők. És ezen abszolút nem aggódnak és kicsit sem csalódottak, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan eltervezték. Ők nagyon gyorsan tudnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

A másik a nap járása. Hihetetlen mennyire megváltoztatja az ember biológiáját. Bár én csak a le nem menő Nap jótékony hatását tapasztaltam meg, de már ez is bőven bizonyítja, hogy mennyire meghatározza az emberi szervezetet a körülöttünk lévő természet.

2014-09-10_19_29_14.jpg

Bár ezt a bejegyzést eredetileg élménybeszámolónak szántam, rájöttem, hogy képtelenség ennyire összesűríteni fél év eseményeit. Azt hiszem, életem legmozgalmasabb 6 hónapját töltöttem a szigetországban.

Megismered magad

Huszonöt emberrel éltem együtt, hetente mentem új táborokba, ahova a világ minden részéről érkeztek emberek. Rengeteg beszélgetés, rengeteg utazás, rengeteg különböző szokás, emberi viselkedés.

És mindezekből a legtöbbet magáról tanulja az ember. Hogyan tudok helyzeteket kezelni, hogyan viszonyulok másokhoz, mi az, amitől boldog vagyok és mi az, amitől nem.

Sokszor érdemes új közegbe belekerülni, ahol senki nem tudja, honnan jössz, milyen a családod, milyen az életed, csak téged lát akkor és most. Ilyenkor lehetsz tényleg önmagad, hátrahagyva mindazt, amit hosszú évek során a körülötted élők kialakítottak rólad. És persze te magadról.

Üdítő, mikor megadatik a lehetőség, hogy olyan legyél, amilyen szeretnél lenni. Belőlem legalábbis ezt hozta ki. Persze nem lehet teljesen elszakadni a korábbi életünktől.

Mindenki hordoz sebeket, sérelmeket, rutinokat, rigolyákat, amelyek adott szituációkban felszínre bukkannak, de ha tudatosan próbáljuk megélni a velünk történteket, akkor ezekre rájövünk, és ez segít abban, hogy ne ismételjük tovább azokat a mintákat, amik eddigi életünk során belénk rögzültek. Hogy túllépjünk sérelmeinken és arra fókuszáljunk, ami örömet okoz számunkra.

Persze az eredeti kérdésemre nem kaptam egyértelmű választ. De talán nem is kell. Hogy ami azóta történt velem a véletlenek furcsa összjátéka, vagy annak jele, hogy tényleg sikerült visszatalálnom önmagamhoz, és elindulni egy olyan úton, ami az enyém, nem tudom.

Ami biztos, hogy Izland megtanított arra, hogy a változás szükségszerű és mindig valami jót hoz, még ha az elején nem is tűnik annak. És hogy soha nem szabad elfelejtenünk, hogy a Föld, amelyen élünk mennyire gyönyörű és ennek mi is részei vagyunk.

Egy ország, melynek lelke van

Izlandot nem egy hétvégére vagy egy hétre érdemes megnézni. Persze ennyi idő alatt is végig lehet szaladni a nevezetességeken, meg lehet csodálni a tengerpartokat, vízeséseket, jégmezőket, de ez csak a felszín.

Izlandnak lelke van. Talán azért érzem így, mert az egész ország olyan kicsi és kompakt. Egy zárt rendszer, olyan, mint az emberi test. Bizonyos részeit nehéz feltérképezni, mások meg nagyon kézzelfoghatóak, és így alkot tökéletes egészet. Minden olyan jól strukturált, logikus, élhető, szerethető. Mégsem elszállt.

Itt az emberek 50-100 évvel ezelőtt még földházakban laktak. Nem volt semmijük. Csak juhaik és végeláthatatlan láva- és mohamezőik. Pár zöldség megterem ugyan, azok is főleg üvegházakban.

2014-09-20_18_42_11.jpg

És bár most Európa szinte legdrágább országa, amit egyre jobban elárasztanak a turisták, mégis megmaradt kicsinek. Nincsenek őrült költekezések, monstrum épületek, hatalmas környezetszennyezések.

A népesség itt kordában tartja magát, hiszen mindenki mindenkinek rokona valahol. Van önszabályzás. Nem tehetsz meg bármit, de nem is akarsz. Itt tényleg közösség van. Talán ez az, ami egyedülállóvá teszi ezt az országot. Amitől az ember, ha egyszer megismerte nem tudja többé kiverni a fejéből.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Izland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr528636080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.04.18. 06:59:30

Jó hely lehet.Pestről megy a wizz olcsón.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.18. 07:00:30

Jók ezek a programok.
Nagy lehetőség.
Köszönjük.

Taxomükke (UK) 2016.04.18. 07:13:05

"...miután végeztem az egyetemen engem is utolért a mai fiatalok tipikus kérdése: Mihez kezdjek az életemmel?"

Esetleg elmenni dolgozni?
Esetleg eleve olyan szakra menni, ami után ez nem kérdés?
Vagy ez tényleg általános probléma?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.04.18. 08:03:06

A mi családunkban is van egy geográfus, aki szintén járt Izlandon. Ő is gyönyörű képeket küldött. Egy itteni ismerősünknek meg a sógora izlandi. A mai napig nem tudja kimondani a nevét.
Itt Albániában is majdnem hogy mindenki rokona mindenkinek, ez is egy zárt közösség, ha nem is annyira, mint Izland. Az albán sem egy aggódós nép, a "Majd meglátjuk." helyett ők azt mondják: "Kismet." - ahogy a sors akarja.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.18. 08:27:24

koszonjuk a posztot, jo lehetoseg es szep hely

@Taxomükke (UK): az elet nem csak munka :D de akkor mi? ... dilemma ... nem beszelve arrol hogy nagyon nehez a sajat szakmankban elhelyezkedni rogton .. de gondolom ezzel nem mondok ujat

Muscari 2016.04.18. 08:29:39

Úgy elmennék én is Izlandra egy-két hétre, de szigorúan csak nyáron. Érdekes ország, sok szép természeti látnivalóval, hőforrások, gejzírek, vulkánok, na majd egyszer.

micsoda? 2016.04.18. 08:30:17

Élmény volt olvasni, ajánlom reklámként az utazási irodáknak. Biztos siker.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.18. 08:31:11

@Taxomükke (UK): Sajnos, sok esetben így van.
Elvonatkoztatva a cikk szerzőjétől sok fiatal csak jelentkezik egy felsőoktatási intézménybe "majd lesz valahogy" alapon.
Mielőtt leharapja valaki a fejem, nem mindenki, de a családomban is akad.
:(

adg 2016.04.18. 08:32:39

@NomádMatyi: "nagyon nehez a sajat szakmankban elhelyezkedni rogton"

Miert? Miert egyszerubb egy masik szakmaban, amit nem tanultal?
Az mas, ha valaki csak erdekessegkeppen tanul valamit, es eszebe sincs kesobb azzal foglalkozni.

adg 2016.04.18. 08:38:02

Jo kis leiras volt tetszett. Valami kis arnyoldala azert van a helynek? :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 08:39:07

@Taxomükke (UK): A romkocsmák lecsövesedett világából kitekintve ez nem ilyen egyértelmű. Ma már nem. Ma sajnálni kell a fiatalokat. Könnyeket kell hullatni értük. Mert ők szerencsétlenek. Senki nem érti meg, hogy milyen nehéz helyzetben vannak.

Munka?!! Ne viccelj már! Az meg mi? Na, ide gyorsan még egy fröccsöt. De te fizetsz, nekem nincs pénzem. Szegény vagyok. És elesett. Én fogom felépíteni a jövőt. De nem ma. Nem. Ma fáradt vagyok. Elfáradtam. Miben is? Ja, azt nem tudom.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.18. 08:40:46

@adg: lehet hogy rosszul fogalmaztam ... akkor ugy mondom hogy bizonyos szakmakban nehez elhelyezkedni, de lehet hogy amugy a legtobb szakmaban nehez, ami nem valami mernoki dolog

nem tudom hogy jol korbe tudom e irni a dilemmainkat ... ami eprsze midnenkinek van, felreertes ne essek

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.18. 08:42:22

@A nagy kékség: bar lehet igazsag abban amit mondasz, de azert megis csak eros altalanositas ez :)

pappito · http://pappito.com 2016.04.18. 08:54:08

izlandon van olyan app, hogy összeérinted a telefonod a felszedni kívánt ellenkező (vagy nem ellenkező) neművel és megmondja, hogy milyen közeli rokonok vagytok, nehogy túl :)

király poszt, király hely, mennék, nézném.

persze rideg is tud lenni úgy olvastam.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.18. 08:57:03

Jó írás, köszönet érte.

A szigeten élő, tízezres főnyi lengyel közösségről, és az izlandi életfelfogásról olvastam:

"The reason why Poles blend in so well into their new country is that they understand the principle of Icelandic society: work.

www.worldcrunch.com/migrant-lives/in-iceland-the-face-of-immigration-is-distinctly-polish/c17s3255/

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 09:23:03

@NomádMatyi: Ha én írok valamit, az mindig "általánosítás". Ha más írja ugyanazt, akkor az nem az. Már megszoktam. :)

adg 2016.04.18. 09:28:30

@NomádMatyi: nem, nem erre gondoltam. Itt elek en is ezen a bolygon, es buszsofor sem vagyok, szoval tudom, hogy van az enyemtol eltero tapasztalat, elet, hogy vannak szakmak, ahol nehez elhelyezkedni, stb.
Csak arra voltam kivancsi, hogy miert latjatok termeszetesnek, hogy a tanult szakmaban elhelyezkedni nehez, de egy masikban, amit nem tanultatok, konnyebb.
En ugy kepzelem, hogy a tanult szakmanal van némi elony. De lehet, hogy rosszul latom.
Ha a tanulttol eltero szakmaban sikerul elhelyezkedni, az nekem palyavalasztasi problemakat mutat. Biztos en vagyok ufo, de annak idejen en vegigvettem, hogy mi az, amivel szeretnek foglalkozni, ezekbol kidobtam, amihez hulye vagyok, majd azokat is, amikkel valoszinuleg nem tudnek mit kezdeni kesobb, es maradt ami maradt, hajra. Meg se fordult a fejemben, hogy egyetem utan majd megyek pincernek, vagy mosogatni, burgert forgatni vagy epitkezesre segedmunkasnak, vagy tanulok valami mast inkabb, vagy csak ugy nem csinalok semmit majcsakleszvalami alapon. .

A gap year mas, azt teljesen megertem, ha valaki suli utan elmegy egy idore csavarogni, es kozben dolgozik ami jon, repat szed meg birkat nyir. Az teljesen mas.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.18. 09:43:09

@A nagy kékség: jaa nem, nehogy tamadasnak vedd ezt ... ne haragudj, nem jegyzem meg az osszes kommentedet ... csak azt akartam ezzel mondani hogy sok fiatal azert nem ilyen egyebkent, mint amit irtal (meg ha ugy is tunik elsore)

@adg: jaaa ertem ... hat jogos kerdes, szerintem talan szubjektiv itelet a latott peldak alapjan (ami ugye nem reprezentativ merce)

nyuszigonosz 2016.04.18. 09:57:43

Izland egy szép és érdekes hely, majd egyszer jó lenne elmenni.

@adg: Talán mert valamikor az ember kiválasztott egy szakmát, amit tanult és miután végzett, igyekezett az adott szakmán belül elhelyezkedni. És/ vagy munka mellett képezte magát tovább.

Ma meg inkább a diplomák gyütése van. :-)

A mai poszt tenyleg jó, bár nekem hiányzott belöle pl. az, hogy mennyit sikerült a helyi nyelvböl megtanulni, vagy eleve a programon belül angolul volt a komunikáció? Meg a másik dolog, ami ilyen önkénteskedésnél szerintem fontos: miböl él egy önkéntes? Ki fedezi az utazás, lakhatás, élelem, szétment cipö meg meleg pulcsi ( Island ugye egy elég hideg világ) költségeit?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 10:21:46

@NomádMatyi: Dehogy vettem támadásnak. :) Tudom, hogy nem minden fiatal ilyen. Én sem vagyok ilyen. Mondjuk már nem is vagyok fiatal. :)

articsóka60 2016.04.18. 10:21:46

@A nagy kékség: Azert ez így nem teljesen igaz! Nem minden egyetemista múlatja az idejet a romkocsmakban és mereng a világ dolgain. Helyette tudatosan választ szakot (környezetvédelem), mert azt hiszi erre szükség van és mérnökként talál majd munkát. Ki kell hogy abranditsalak. Nem talál! Szakmában nem. Persze dolgozik (már évek óta egyetem mellett is) de nem ezért tanult! Diplomás polcpakolo. Dahhh... És ezért még Londonba sem kell elmennie. És van onnan előrejutási lehetőség is. De ez nem a szakmája amit tanult. Amire egyébként a szavak szintjén nagy szükség van! Bocs, de ez most nálunk napi szintű dilemma, az elevenemre tapintottal. Mit kezdjen magával a gyerek? Aki nem szeretne elmenni Mo-rol.

2016.04.18. 10:30:36

@Taxomükke (UK): @adg: @NomádMatyi:

"Esetleg elmenni dolgozni?
Esetleg eleve olyan szakra menni, ami után ez nem kérdés?"

No jó, de az, hogy milyen szakon végez az ember, az determinálja, hogy milyen állása lesz, még ha szakmán belül is marad? Megmondja rólad egy jogi, közgazdász vagy gépészmérnöki stb. diploma, hogy pontosan milyen állásod/munkaköröd/fizetésed/munkaidőd lesz?

Ezek mind olyan dolgok, amikről akár lehet/érdemes is döntést hoznia az embernek a saját életében, ráadásul nem is egyszerű kérdések. Nőknek (mert van nekik méhük meg minden) még inkább.

Volt itt pár napja ez a 60 éves néni, akik az idősek becsületéreől panaszkodott, meg arról, hogy szeretne ausztráliába menni, de nem tud.

Szuper lehangoló poszt, szuper lehangoló élet, és szerintem ha az ember olyan elvek mentén szervezi az életét, mint ami abből süt, tehát pontosan így, hogy elvégez valami iskolát, aztán dolgozni megy, aztán panellakást vesz, aztán úgy marad örökre, az csakis pont ugyanide vezethet.

Eleve, miféle gondolat már az, hogy az ember 18 évesen választ egy iskolát, diploma után elmegy dolgozni, és kész, nem változik/-tat soha semmit? Soha semmilyen hatások nem érik, soha nem támad máshoz kedve, ő már 18 évesen készen van, mint egy legyártott öntőforma?

Hatol tovább előre, szereli a kis fűtésrendszereit, vagy rajzolgatja a csavarjait meg pénzügyi beszámolókat készít minden negyedévben újra és újra és újra? Most próbáljunk meg elképzelni egy ennél unalmasabb életet, aztán lássuk meg, hogy sikerül-e.

Elhiszem, sőt biztos vagyok benne, hogy van, akit ez boldoggá tesz, de az szvsz valami borderline autista kell, hogy legyen, és én senkinek sem javasolnám, és főleg semmilyen fiatalon nem kérném számon, hogy így éljen. Iskola - nyelvvizsga - diploma - junior állás - házasság - lakáshitel - szeniorállás - válás satöbbi. Bleh-duh-pökk.

Persze, dolgozni kell, de ez annyira huszadrangú kérdés (kellene, hogy legyen) az életben. Már szerintem.

Bal 2016.04.18. 10:32:28

Jared Diamond hivatkozza valahol, hogy Izlandot az első telepesek érkezésekor erdő borította. Akik neki is láttak jó norvég szokás szerint, hogy kivágják a fákat, nem tudva, hogy ilyen hideg környezetben nagyjából ezer év alatt nő vissza. Eredmény masszív talajerózió és kősivatag.

Szóval volt honnan megtanulni a leckét.

puhacica 2016.04.18. 10:35:41

azt birom, mikor ugy csinaltok, mint aki sose jart Magyarorszagon. :D mert olyan konnyu a friss diplomaddal azonnal szakmai munkat talalni. minden szakmaban. es nyilvan te vagy a bena, ha megsem.
ha en mondjuk a diplomazas utan addig nem mentem volna el dolgozni, amig nem talalok szakmai melot, akkor 2 evig kb. a seggem vakaraszva neztem volna a kek eget.

a masik kedvencem a "valami olyat kell tanulni". bizony. IT-t meg mernokseget, mindenkinek!!!

ja, Izland biztos szep, de igy kibujni a munka alol es lebecolni, haaaat... ;)

Csodabogár 2016.04.18. 10:44:19

Jó poszt, de nekem semmi nem tudná meghozni a kedvem Izlandhoz. Hideg van és unalom, legalább is az én szemszögemből nézve. Sok ismerősöm volt már ott, az elmult 10 évben nagyon divatba jött Izlandra menni. Mind lelkes volt, de bizony nyáron is hűvös van és esik az eső elég sokat. Jómagam csak nagy városban érzem jól magam, egy-két nagy vizesést már láttam és elég volt. Érdekes módon a geizirekről nem ír, pedig az elég érdekes lehet.
Aki teheti, hogy önkéntes munkával utazik egyetem után, az nagyon okosan teszi. Ha elkezd egyszer dolgozni, akkor már nem olyan könnyű kihagyni egy évet, ha csak nem akar IT nomádként élni. Bár lett volna ilyen lehetőség az én ifju koromban.

Herr Géza 2016.04.18. 10:45:36

@Taxomükke (UK): Ugyanmár, túl sötéten nézed a képet... :) Ez a "mihez kezdjek magammal" kérdés mindenkiben felmerül, söt újat (?) mondok, az életben többször is. Talán annyit tennék hozzá, hogy azért jellemzöen nem az egyetem (szakma megszerzése, stb.) után kellene ennek elöször megtörténnie.... :)
A másik: ha mindenki szigorúan hideg számítások alapján választana magának életpályát, akkor tele lennénk brókerekkel, bankárokkal, IT-sekkel, fogorvosokkal meg high-tech mérnökökkel. És a többi meló? És a müvészek, újságírók, tanárok, stb.???

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.04.18. 10:56:15

@puhacica: Jani haverja is hasonlóan járt anno. Igaz, hogy azok még más idők voltak ( pont a rendszerváltás idején), de amikor ő kezdte a fősulit, akkor abban a szakmában minden egyes végzős hallgatóra három álláshely jutott. Mire végzett, addigra minden álláshelyre három végzős hallgató jutott.

adg 2016.04.18. 10:57:08

@Th's child: "vagy rajzolgatja a csavarjait" :DD

Nem egeszen. Termeszetesen nem erre gondoltam, hanem valami a vegzettsegehez kozel levo allasra. Van egyebkent adott szakman beluli fejlodes is, hallottal mar ilyenrol, ugye? :)

---------------
Na jol van, mindenki felejtse el, hogy kijott belolem egy KERDES, miszerint miert egyszerubb MAS jellegu allast talalni, mint amit az ember tanult, mint amilyen vegzettsege van, stb. Ugylatom az indulatok kezdenek ellszallni, bocs.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 11:05:17

@articsóka60: Menjen el sofőrnek, abból óriási hiány van. És asztalos sincs elég. De már a jó (értsd: megbízható) vízszerelő is csak lasszóval fogható. Legyen karosszériás, autószerelő (később akár mérnök is, műszaki területen nagy szükség van rájuk), vagy legyen pék. Villamosvezető, esztergályos (CNC, sok pénz), esetleg útkarbantartó. Menjen el trolit vezetni, azzal San Franciscóban is el tud helyezkedni, ha akar. Legyen kukás (a szemetet is el kell vinnie valakinek, biztos állás, szemét mindig van), diszpécser (nyelvtudással szintén biztos állás), baleseti helyszínelő (még biztosabb állás, baleset is mindig van), vagy legyen rendőr, esetleg tűzoltó (tüzet oltani, emberi maradványokat autóroncsokból kivágni, kidőlt fákat arrébb tenni, pincéből vizet szivattyúzni, macskát a fáról leszedni). Annyi szép hivatás van. Nem hiszem el, hogy nincs választás. Persze ha valaki egész nap azon akar elmélkedni, hogy a nagyhatalmak miért nem fordítanak nagyobb gondot a környezetvédelemre (a válasz rövid, nem kell hozzá diploma: mert a világ profitorientált), akkor lehet azzal is próbálkozni, csak az eredményre várni kell. Sokat.

DorotkaB 2016.04.18. 11:10:50

@Th's child: +1 Köszi, hogy leírtad
@puhacica: +1 Neked is köszi

Igen, "romkocsmában merengő" semmirekellő, "diplomás munkanélküli" bölcsész vagyok én is és nem, nem azért, mert hülye voltam matekból. Olyan szomorú, amikor ismeretlenül ítélkeznek valaki felett, az alapján, hogy mit tanult, milyen szakmát választott, dolgozik-e és ha igen, mit. Nem az adja az ember értékét, hogy mennyit tesz hozzá az ország GDP-jéhez... :(

2016.04.18. 11:11:29

@adg:

"Van egyebkent adott szakman beluli fejlodes is, hallottal mar ilyenrol, ugye? :)"

Még nem, de utánanézek. :D

Herr Géza 2016.04.18. 11:15:12

@VPBA: Hehe, én már a felvételinél pórul jártam. 16-17 évesen eldöntöttem, hogy én tuti az NDK-ba, a drezdai TU jármügépész szakára fogok menni. Ezerrel rákészültem nyelvböl is, majd amikor közzétették az adott évben a megpályázható ösztöndíjak/szakok listáját, arról hiányzott a jármügépész szak (elötte 10 éven át mindig volt 2-5 hely...:D). Mivel az NDK-t már tényként kezeltem, gyorsan kerestem valami hasonlót, találtam is rokon szakot. Felvettek, kimentem, majd ott derült ki, hogy a szak neve magyarul egy "kicsit" félre lett fordítva, gyakorlatilag sikerült kifognom a fizika egyetlen olyan területét (áramlástechnikai gépész), amire, ha tudom elöre, soha nem jelentkeztem volna önként. Na persze, ha már ott voltam, nem volt hátraarc. Mire elvégeztem, el is határoztam, hogy na én ezt egy életen át nem csinálom. Így is lett, a gépészmérnök általános fedönév alatt gyakorlatilag a mélyvízben tanultam ki egy tök más "szakmát", azóta is azt csinálom...
Eközben azért jó párszor felmerült a "hogyan tovább" kérdés, de gyakorlatilag a véletlenek sodortak magukkal. Nem jártam rosszul.... :)

Hari Seldon 2 2016.04.18. 11:20:01

"Annyian laknak a közel Magyarország méretű szigeten, mint Debrecen város lakossága."
Pontosabban: nem közel Magyarország méretű, mert az azt jelenti, hogy kisebb mint Magyarország, hanem úgy kellett volna írni, hogy kicsivel nagyobb mint Magyarország...
És kicsivel többen laknak ott mint Debrecenben, de ez mindegy.
Na jó, nem nyelvtanozok többet.

Herr Géza 2016.04.18. 11:27:37

@A nagy kékség: Azért elég egyszerüen látod a világot. Na persze gondolom te már az óvodában is a BKV álláshirdetéseit böngészted és úgy lettél buszsoför, hogy tudtad, az mindig (?) keresett szakma lesz.
Hogy a területeden maradjunk, mi van azzal, akinek mondjuk élete vágya volt a metróvezetö szakma? Maholnap már vezetöfülkéjük se lesz a metrószerelvényeknek. Persze, mindig lehet váltani más irányba, de hadd legyen már opció ugyanez pl. egy környezetvédelmi mérnöknek is....
Nem mellesleg, komoly iparral rendelkezö országokban igenis van rájuk kereslet. Mert profitot ugyan nem hoz, de a "nagyhatalmak ténykedése" ellenére mégis egyre szigorodnak az elöírások, amiknek meg kell felelni. Szétfizetett szakma ugyan nem lesz a közeljövöben, de egy tisztességes megélhetést lehet rá alapozni.

London2009 2016.04.18. 11:29:27

Imadom Izlandot! Na es tenyleg igaz, hogy azota sem tudom kiverni a fejembol, jol mondja a posztolo. Most voltam par honapja. Nekem a kedvenceim a lovak voltak. Elmentunk lovacskazni a Fal moge! Ha esetleg valaki Tronok harca rajongo, akkor erti mire gondolok. Egyszeruen gyonyoru az egesz sziget es tenyleg van valami magikus ereje.
Egyetlen negativumot tudok csak irni rola. Irto draga a pia! :D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 11:32:35

@DorotkaB: "Nem az adja az ember értékét, hogy mennyit tesz hozzá az ország GDP-jéhez..."

De nem is az, hogy hány ingyen fröccsöt tud összekoldulni magának egy lerobbant bérház bontásra ítélt falai között.

szelephézag 2016.04.18. 11:32:35

Jó látni, hogy lehet azért egy határátkelést spirituális élményként is megélni, nem puszta létfenntartó szükségkérdésként. A fenti kommentek közt látom, egyeseknek milyen "szilárd" elképzelésük van arról, hogy a mai fiatalok szerintük mennyire "céltalanul" és "értéktelenül" lézengenek, mert nem "helyesen" választanak iskolát a továbbtanulásra, majd nem akarnak egyből(!) dolgozni menni, hanem "csak" maguk számára keresik az utat. Nos, itt lehetne egy generációváltás végre, ahol ki lehetne lépni a jól hipnotizált, de csúnyán egoista "menőállástdegyorsan"-állapotból, ami öntudatos, de elég szűk látókörű bérrabszolgákat termel, akik aztán feszes büszkeségüknél fogva hangosan kezdik ugyanezt a mentalitást számon kérni azokon, akik nem hajlandóak feladni a szabad döntéseiket olyan gyorsan arról, hogy hogyan éljenek. Kár, hogy a "siker" és az "élet" ennyire különváltak, és hogy az általános erőszak, ami a rabszolgamentalitásból fakad, nemhogy nem segíti, hanem kifejezetten akadályozza, hogy élni is lehessen... ez az írás szépen bemutatja, milyen sokat lehet nyerni azzal, ha az ember lelép a klasszikus társadalmi kényszerpályákról - olyan tapasztalatokat lehet vele szerezni önmagunkról és a világhoz való kapcsolatunkról, amit a "gyerünkegybőldolgoznikeményen"-figurák akkor sem tudnak majd megélni, ha évente háromszor utaznak két hétre bárhová bárki pénzén. Szóval, ami engem illet, nagyon örülök, hogy a mai fiataloknál ez egy kérdés: "mit kezdjek az életemmel?". És sajnálom azokat, akiknek ez kimaradt, mert helyettük ezt már mások tudták előre, ők pedig elhitték, és most nagy erőkkel vastagítják az illúziójukat arról, hogy ők tudják, mi a "helyes" és hogyan kell azt csinálni wink hangulatjel

2016.04.18. 11:33:19

@adg:

"Na jol van, mindenki felejtse el, hogy kijott belolem egy KERDES, miszerint miert egyszerubb MAS jellegu allast talalni, mint amit az ember tanult, mint amilyen vegzettsege"

Csak spekulálok, mert én sosem éreztem magamban késztetést, hogy olyasmi végzettséget/szakmát szerezzek, mint amikről itt most beszélünk, de akár csak azért, mert ő maga vagy a világ megváltozott.
Hogy olyat mondjak, amihez tudsz viszonyulni: például jön egy gazdaságilag nehéz évtized, és az országban, ahol laksz, leáll az építőipar. Mit ad isten, te pont akkor végzel az egyetemen építészként. Mihez kezdesz?

Vagy mindig is újságíró akartál lenni, de a világ úgy alakul, hogy abból mára sokkal kevesebb kell, ráadásul a saját országodban valahogy politikailag fertőzötté is válik az egész. Akkor mi lesz?

De a fordítottja is megtörténik, komplett iparágak tudnak megjelenni a semmiből. Pl tök izginek találod a big data-t. Ha akár csak 35 éves is vagy, akkor ez alig létezett még, amikor diplomáztál, és főleg nem akkor, amikor érettsigéztél és (elvileg és lehetőleg és komolyan megfontolva) kiválasztottad, hogy mit akarsz onnantól egész életedben csinálni.

Én tényleg csak kívülről ugatom ezt... süketelés?

Pernilla 2016.04.18. 11:38:29

Latta valaki a "101 Reykjavik" c. filmet? szerintem allati vicces, ahogy bemutatja az izlandi hetköznapokat. Mar ha tenyleg olyanok a valosagban, de ahogy hallottam, eleg hasonlo.
Szoval akit erdekel Izland es az eszaki humor, az nezze meg :)

Herr Géza 2016.04.18. 11:47:35

@szelephézag: @Th's child: Mindkettötökkel mélyen egyetértek.:))

fhdgy 2016.04.18. 11:51:43

A természet tényleg szép! Én most egy magaslesen ücsörgök, Határátkelőt olvasgatok, mindezt Somogyország kellős közepén. Elöttem 50 méterrel erdő, hátam mögött 100-zal szintén. Amúgy meg rét vesz körül.

Biztos szép az izlandi táj is, de most nekem ez, ami körülöttem van, a legszebb. Madarak éneke az egyetlen, amit hallok.

Először 8-at kakukkolt a kakukk, utána 18-at.

DorotkaB 2016.04.18. 11:57:21

@A nagy kékség: Ne haragudj, de a mai első hozzászólásoddal nagyon kihúztad a gyufát nálam. Nem azért, mert én is ingyenfröccsöket szoktam összekalapozni a romkocsmában (pont, hogy nem azért), hanem mert olyan dolgokról általánosítasz, ráadásul telve rosszindulattal, amikről – felteszem, hisz te rendes, dolgozó állampolgár vagy – fogalmad sincs.

Fogalmad sincs, hogy egyes szakmákban (például nagyon sok humán tudományág ilyen) a fiataloknak tényleg mennyire k.va nehéz boldogulni, mert az elérhető – és egyre csökkenő számú – álláshelyek kb 80%-ában olyanok dolgoznak, akik elvben már nyugdíjba mentek, tehát őket már valószínű, hogy a munkahelyükről fogja elvinni a halottaskocsi. A helyükre pedig majd felvesznek egy középkorú kollégát, aki adott esetben 10-20 évet lehúzott valami multinál vagy akárhol, de nem a saját szakmájában. Mire a "mai fiatalra" kerül a sor, ő is meglesz vagy 50. Hát Istenem, miért nem választott okosan, ugye?

Narina 2016.04.18. 12:04:30

@A nagy kékség: Ez nagyon szep volt! Tetszett! +1

Narina 2016.04.18. 12:24:22

@DorotkaB: Mely tiszteletem mellet! Sosem vonom ketsegbe, hogy milyen nehez, egy egyetem! Azonban az igazsag az, hogy nekem igen csak rossz tapasztalataim vannak egyetemi diakokkal es friss diplomasokkal. Az eletembol talan, ha kettorol allithatom, hogy nem arrogansak, nagykepuek es nem neznek le, pusztan mert diplomasok. Ezeket szemelyesen ismerem es nem a netrol. Rajtuk kivul meg van cirka 30 olyan ember aki vagy nagykek leirasanak felel meg vagy az enyemnek. Ebbol meg sem kovetkeztetettem, hogy mind ilyen csak egy szubjektiv alapu felmerest osztok meg. Ahogy nagy kek is. En nem latom a kommentjebe a rosszindulatot. Valamicske fogalma azert, ha nem is kozvetlenul, de kozvetve van arrol nagy keknek, hogy mi folyik nemely egyetemek bizonyos karain! Tekintettel, arra hogy a kedves felesege(persze, ha jol emlekszem) akkor meg tanult az egyetemen amikor Nagykekseg-ne lett belole. Valoszinuleg a holgy anekdotaibol vont le egy kovetkeztetest.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 12:37:31

@DorotkaB: Én csak azt látom, hogy a mai fiatalok jelentős részének tök természetes, hogy hajnaltól késő éjszakáig jár a busz (aztán utána is, hogy a romkocsmákból is haza tudjanak menni), tök természetes nekik, hogy indul a villamos, a trolibusz, a hév, hogy a polcon ott van a friss kenyér, a túrós batyu, a kakaós csiga, hogy a közértek polcai mindig fel vannak töltve energiaitallal, sörrel, egyéb finomsággal, hogy a lakás falába be van húzva a villanyvezeték, hogy a csap nem csöpög, hogy a szemetet mindig elviszi valami mellényes bácsi, de ha azt mondanám nekik, hogy akkor nosza, lehet buszt vezetni, kenyeret sütni, tésztát dagasztani hajnali háromtól, esetleg megszerelni a villanyt, tömítést cserélni a csapban, kirakodni az árut a polcra, összeszedni más után a szemetet, akkor az valahogy nem akarna menni, mert ők inkább valami "humán tudományág" felé kacsintgatnak.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 12:38:03

@Herr Géza: Ha viszont így van, akkor nem értem a problémát. Amennyiben felnőtt fejjel (érettségi után) úgy döntök, hogy környezetvédelemmel szeretnék foglalkozni (ami tök jó), akkor nyilván fel tudom mérni, hogy az abból származó várható jövedelmem (ha egyáltalán el tudok majd helyezkedni) elég lesz-e az elvárt életszínvonal fenntartásához. Ha tudom, hogy szeretek nagy lábon élni, mert a szüleim mellett azt szoktam meg, akkor nem ezt a szakot fogom választani, kivéve akkor, ha arra számítok, hogy hamarabb halok meg a szüleimnél, mert akkor így szó szerint életem végéig élősködhetek a nyakukon. Szerintem egy felnőtt embertől elvárható a felelősségteljes döntés, illetve a rossz döntések okozta következmények vállalása. És ahogy mondod: ha a szakmám megszűnik (mondjuk jönnek majd az önjáró buszok), akkor át kell képeznem magam, de ha okos vagyok, akkor erre már jó előre felkészülök, nem pedig üzemzáráskor pityergek. És ha úgy adódik, akkor lejjebb adom az igényeimet, megfogom a munkát mindkét végén, mert a valami az több, mint a semmi, tehát nem fogom egy sarokban ücsörögve nyalogatni a sebeimet, és évekig várni a csodára.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 12:38:14

@szelephézag: Csodálatosat írtál, de akkor tegyük hozzá, hogy ebben az esetben elhagyhatjuk a "Mihez kezdjek az életemmel?" típusú kérdéseket, mert akkor eldöntöm, hogy szabad leszek, mint a madár, erdőben kunyhót építek, eszem a földön talált magokat, és nem leszek részese a kizsigerelő, fogyasztásra épülő társadalomnak. Nincs ezzel baj, csak akkor később se kerüljenek be olyan szavak a szótárba, mint például a "siker" és a "karrier".

Narina 2016.04.18. 12:38:58

A vicces a dologba(itt most nem ratok csak altalanossagba vonatkozik), hogy sokan nehezmenyezik az altalanositast, mikozben Ok hajlamosak elhamarkodottan itelkezni es skatulyaba zarni valakit pusztan a szakmaja miatt vagy ahogy beszel. Erdekes dolgok ezek! Engem siman mezeien lenez barki, mert en csak egy bolti elado vagyok! El sem tudjatok kepzelni, hogy hany nalam tanultabb embernek eset le az ala, mert azt hittek, hogy fel tudjak merni a szakmam alapjan a tajekozotsagom, muveltsegem merteket. Melysegesen elcsodalkozott a nagytobbseg azon, hogy akar az O szakmai teruleten is tajekozott vagyok. Tehat szeretnek szepen megkerni azokat akiket erint, hogy legyen szives csak akkor kerjen valakin szamon valamit, ha O elotte helyesen viselkedett. Persze ez egy csori penztaros beszolasa aki kapott mar sofortol is beszolast es kapott mar diplomastol, valamint alazta mar meg sminkes-kozmetikus is(utobbi, mert nincs rajtam 6 tonna smink, mar nem is vagyok no). Szerintem sose szemelyeknek szolnak az ilyenek, de megha O nem is ilyen meg is magara veszi. A nagy kerdesem az lenne MIERT?

Poszt! Koszonom az ironak nagy jo kis poszt. Szemelyes velemenyem az, hogy jol tetted, hogy utra keltel, mert ezzel feltudod merni jol dontottel-e palya valasztas idejen. Hajra

adg 2016.04.18. 12:41:20

@Th's child: Nem, dehogy. Nem suketeles egyaltalan, ilyen van, ezt en is tudom. (Nahat)

De innen indult az egesz musor:
"...miután végeztem az egyetemen engem is utolért a mai fiatalok tipikus kérdése: Mihez kezdjek az életemmel?"

"nagyon nehez a sajat szakmankban elhelyezkedni rogton"

Ez nekem ugy hangzik, mintha tipikus jelenseg lenne, hogy elvegzunk valami iskolat, majd dolgozunk tok mast, mert a vegzettsegunknek megfelelo, legalabb ahhoz hasonlo dolgot nem talalunk, es ez a termeszetes.
Tenyleg ez a termeszetes? En is ismerek olyat, aki tanari diplomaval titkarno lett, vagy mozigepeszbol epitesi vallakozo. De az ismeroseim tobbsege megiscsak legalabb rokon teruleten dolgozik, mint ami a vegzettsege. Es nem, nem csak it-mernok-mittudomenmi ismeroseim vannak, hanem tanartol a biomernokig, meg ketkezi szakmakig eleg sokfele.

Azt meg kulon kiemeltem, hogy ezek a gap yearek tok jok, kar, hogy nekunk anno en nem igazan volt meg. A gyerekeimnek remelem lesz ilyen elmenyuk, mar most is alakulgatnak nekik a kalandozasok.

Na mindegy, szoval csak erre gondoltam, de en itt most berekesztem ezt a temat a magam reszerol, ez a poszt sokkal jobb annal, mint hogy ezt az mugy lenyegtelen temat ragjuk ezer kommenten keresztul, es tobben agyverzest kapjanak miatta. :D

Tobbieknek meg: Kek elfelejtette a szmajlit, gondoljatok oda...

Herr Géza 2016.04.18. 12:42:28

@DorotkaB: Azért ez a "romkocsmákban naphosszat világmegváltó bölcsészek" kép mára ugyanolyan közhely lett, mint a nyugaton a kolbászból font kerítésen könyöklö, túrórudiról álmodozó mosogató. :))
Mennyien meg lennének lepödve, hogy azokban a romkocsmákban hány tisztességes esztergályos (urambocsá: buszsoför :D) támasztja a falat békésen fröccsözgetve....
Ráadásul a romkocsma elsösorban a pesti szubkultúra része, míg azért az ország lakosságának kb. 4/5-e továbbra is vidéken él, ahol ugyanúgy találhatók szép számmal bölcsészek is.

Bredpitt Monika 2016.04.18. 12:46:03

És ha már Izland.
Nekem nagy kedvencem, szeretnék egyszer eljutni.

Köszönjük a posztot.

Azért is vonzz az ország maga, mert az emberek ki tudnak állni magukért. Jelenlegi off shore botrány: a 300 ezres országban 20 ezren vonultak az utcára és elég hamar lemondott a miniszterelnökük.

Bredpitt Monika 2016.04.18. 12:48:45

„Amikor Ronald Reagan az Egyesült Államok elnöke lett, egy izlandi kisfiú magából kikelve kiabálta: „Nem lehet ő az elnök, ő egy férfi!” Ezzel az anekdotával kezdődik a BBC megemlékezése az izlandi nősztrájkról. 1980 novemberét írjuk ekkor – ennek az évnek a nyarán lett Vigdis Finnbogadottir Izland államfője, sőt, az első demokratikusan megválasztott női államfő Európában.

16 évig töltötte be ezt a pozíciót, sok gyermek úgy nőtt fel Izlandon, hogy a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy nő irányítja az országot.

Ugyanakkor maga Finnbogadottir is úgy véli, hogy nem juthatott volna el idáig, ha kereken negyven éve, egy szép napon, 1975. november 24-én nem döntött volna úgy az izlandi nők 90 százaléka, hogy egy egynapos sztrájkkal mutatják meg, hogyan mennének a dolgok, ha ők nem lennének.

Ahelyett, hogy bementek volna a munkahelyükre, megcsinálták volna a házimunkát vagy a gyerekekkel törődtek volna, az utcákra özönlöttek, hogy a férfiakkal azonos jogokért tüntessenek.

„Teljesen megbénult az ország és sok férfi szeme felnyílt.” Bankok, gyárak, üzletek, sőt iskolák és bölcsődék zártak be. Sok apának nem volt más választása, mint magukkal vinni a gyerekeket a munkahelyükre. Az emberek úgy emlékeznek vissza, hogy a tanácstalan apák édességekkel, kifestőkkel felfegyverkezve igyekeztek lekötni az izgatott gyerekeket, a boltokból kifogytak a könnyen elkészíthető gyorsételek. Még a rádióban a hírek alatt is lehetett hallani a gyerekzsivajt, a nők pedig jólesően hallgatták, hogy most a férfiaknak kell megbirkózni minden feladattal. (a teljes cikk: http://24.hu/elet-stilus/2015/10/23/negyven-eve-volt-a-nap-amikor-sztrajkba-leptek-a-nok/)"

Ennyit tehet a kisember. Ugye milyen sokat?

Herr Géza 2016.04.18. 12:49:02

@A nagy kékség: Ezzel egyet is értek, no de ez a síró-picsogó környezetvédelmi szakember a mai poszt alatt pusztán fikció, hisz a poszterina eleve nem az, hanem geográfus és még véletlenül sem jajgatott azon, hogy nem lesz állása. Szimplán kihasznált egy jó lehetöséget, ami akár még pozitív hatással is lehet a "karrierjére". Vagy pusztán csak irigyek vagyunk, hogy neki (is) megadatott az, amiröl mi 20-30 évvel álmodni sem mertünk???

DorotkaB 2016.04.18. 12:52:07

@Narina: Én is jártam egyetemre, nem is olyan régen, és nyilván nem tagadom le, hogy létezik az a kategória is, akiről ti írtatok. Azzal sincs semmi bajom, ha valaki, ahogy te is, leírja, hogy neki konkrétan ez és ez a tapasztalata. Én A nagy kékség következő gondolatára reagáltam:

"Ma sajnálni kell a fiatalokat. Könnyeket kell hullatni értük. Mert ők szerencsétlenek. Senki nem érti meg, hogy milyen nehéz helyzetben vannak.

Munka?!! Ne viccelj már! Az meg mi? Na, ide gyorsan még egy fröccsöt. De te fizetsz, nekem nincs pénzem. Szegény vagyok. És elesett. Én fogom felépíteni a jövőt. De nem ma. Nem. Ma fáradt vagyok. Elfáradtam. Miben is? Ja, azt nem tudom."

Ez egy kemény általánosítás, "a fiatalok"-ról szól, nem konkrét tapasztalatot osztott meg. Szerintem elkeserítő, ha valakiből ilyen szinten hiányzik az empátia a tőle eltérő életmódú, felfogású emberek iránt.

De mindegy, igazából azért reagáltam rá, mert pontosan tudom, barátaim, egykori évfolyam- és szaktársaim, sőt, egykori doktorandusz tanáraim révén, hogy bizonyos szakmákban ma a legnagyobb tehetségek is elkallódnak, önhibájukon kívül. Nem azért nincs pénzük fröccsre, mert tesznek a munkára, hanem sokszor azért, mert a "munkájukat", amire képezték magukat, ami felé elhivatottak, szinte ingyen végzik és mellette gályáznak a megélhetésért.

Nem akarom védeni az arrogáns diplomásokat, nyilván van olyan is, aki csak a diplomája okán hordja fenn az orrát, de az is érthető és szerintem elfogadható, hogy ha valakit egy konkrét tudományág, konkrét kutatási terület érdekel, olyan szinten, hogy doktori fokozatot szerez belőle, akkor nem boldog, ha múzeumi jegypénztári, vagy szuvenírboltban eladói állásban kell napi minimum nyolc órát lehúznia éhbérért, hogy azután hullafáradtan éjszaka foglalkozhasson azzal, amit valójában csinálni szeretne. És ráadásul megkapja mellé még azt is, hogy ő semmirekellő, romkocsmatöltelék. Sajnos nekem ez a tapasztalatom, amit írtam, az a barátaim helyzete :(

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.04.18. 12:52:12

@Herr Géza: Hát igen, erre írtam feljebb, hogy 'kismet' - ahogy a sors akarja. :) De akkor Te végül is jól jártál, nagyjából szakmán belül maradtál, mert Jani h. összesen 1 évet dolgozott a végzettsége szerinti szakmájában, mert egyszerűen megszűntek a lehetőségek. Utána lett belőle nyomozó, mert akkoriban főiskolai végzettséget kértek, mindegy milyen volt, de ott meg egy egész vizsgálati osztályra jutott egy darab autó, munka meg annyi volt, hogy nem fértek az akták a szekrényben. Na, 3 év után döntött úgy, próbáljuk inkább a vállalkozósdit.
Szerintem a "hogyan tovább" kérdése mindenki életében felmerül, csak van akinél kevesebbszer, van, akinél gyakrabban.

P.Elliot 2016.04.18. 12:55:45

@A nagy kékség: Nincs eleg asztalos otthon? Pont vagy 2 hete talalkoztam egy otthoni asztalos szakmat vegzett fiatalemberrel aki kijott ide feketemunkasnak es most egy komuves mellett dolgozik. Mindjart lecsaptam ra hogy nalam lenne asztalosmunka, egy 6 fokbol allo lepcso kicserelese, ujraepitese. Azt mondta hogy nem merne elvallalni. Elmeletben tudja hogy hogy kell, valami gyakorlatot is tanult ilyen teren de az iskola utan nem talalt munkat ebben maganak pedig barhova elment volna mint egydulallo akit nem kot a csalad meg hogy gyakorlatot szerezzen. Sehova nem vettek fel, azt kerdeztek mindenutt hogy hany eves gyakorlata van, mivel nem volt, nem kellett sehova. Honnan szerezzen ha nem veszik fel? Kijott ide, itt is ezt kereste, itt sem vettek fel sehova meg fekete munkaskent sem tehat komuveskedik. Sajnalkoztam rajta hogy ilyen nehezen dolgozik mert a munkaadoja egy magyar pasas igencsak megfuttatta/ meg kerdeztem is a fonoket akivel jo viszonyban vagyok, meg merem kerdezni tole hogy minek hajtod ki ezt a szegeny fiut, azt mondta hogy ha nem tennem, leulne a seggere mint mindig ha nem vagyok ott es mobilozna folyton, sokszor kaptam rajta, nem erti meg hogy ez itt munkahely es napibert fizetek. . A fiut is kerdeztem hogy otthon nehez munkat kapni? Azt mondta hogy nem, munkat azt talalna mert sokmindenhez ert de o apropenzert nem dolgozik. Hogy mi a jovoje itt azt elkepzelni nem tudom, biztattam hogy a keresetet vallja be, fizesse be az adot mindig rendesen mert ha rendezik a menekultek sorsat akkor ez nagy buktato lesz, azt tartjak itt aki adot is fizetett, rendorsegi ugye sem volt es kinezik belole a felelossegteljen jovendo allampolgart. Az adobefizetes nem tetszett neki, azert remelem hogy megfogadja ha valoban maradni akar.
A poszt nagyon tetszett de hiaba kerestem a vizesesrol kepeket, valahogy lemaradt pedig megneztem volna. a posztolonak igaza van hogy keresi az utjat, sok szerencset kivanok neki a jovoben.

2016.04.18. 12:58:13

@adg:

"Ez nekem ugy hangzik, mintha tipikus jelenseg lenne, hogy elvegzunk valami iskolat, majd dolgozunk tok mast, mert a vegzettsegunknek megfelelo, legalabb ahhoz hasonlo dolgot nem talalunk, es ez a termeszetes"

Ehhez nem tudok hozzászólni.:)

Amúgy meg nem hiszem, hogy a te hozzászólásaidat (általában, de konkrétan ma is) bárki zokon venné, elnézést, ha esetleg udvariatlan volt a válaszom.

Herr Géza 2016.04.18. 12:58:44

@VPBA: Na ja, vargabetü volt azért nálam is, csak szükebb körben. A vállalkozósdit meg én is kipróbáltam, nem jött be, meg is fogadtam, hogy jó nekem az alkalmazotti státusz a minden hó végén csilingelö talán kisebb, de biztos kasszával. :)))
De azért még egyszer-kétszer szóba jött, hogy talán mégis a "magad uram" módit kéne választani...

puhacica 2016.04.18. 13:00:44

ja, meg amugy azon is elgondolkodtam, hogy nalunk miert nem tud ez se normalisan mukodni? hogy vannak diplomasok ES szakmunkasok, muszaki beallitottsaguak ES bolcseszek, autosok ES biciklisek, liberalisok ES konzervativok, otthonmaradtak ES hataratkelok... egyutt, egymas MELLETT, nem egymas ELLEN.

DorotkaB 2016.04.18. 13:02:01

@A nagy kékség: Bocsánat, de nem értem, hogy ezzel mit akartál mondani. Hogy akit gyerekkora óta, teszem azt, a művészettörténet érdekel, abban jó, az menjen vízvezetéket szerelni, mert arra van szükség, múzeumokra, kiállításokra, könyvekre meg nincs?

DorotkaB 2016.04.18. 13:03:24

@Herr Géza: Bizony, így van. És én tényleg jártam romkocsmába, nem is keveset, egyetemi éveim alatt. (És szám szerint nulla ingyenfröccsöt fogyasztottam el :))

DorotkaB 2016.04.18. 13:12:01

@puhacica: És az meg egyenesen elképzelhetetlen, hogy vannak olyanok is, akik bölcsészek és szakmunkások EGYBEN. Húha ;)

Ezt például szeretem Csehországban, hogy itt az emberek nem esnek egymásnak ilyenek miatt. Nem állítom, hogy nincs olyan tendencia, hogy a diplomás lenézi a szakmunkást és a mérnök lenézi a bölcsészt, de ilyen kirekesztő és általánosító véleményeket fennen hangoztatni kifejezetten gáznak számít. Csak a köztársasági elnök engedheti meg magának.

puhacica 2016.04.18. 13:12:58

@DorotkaB: multkoriban neztunk egy dokumentumfilmet az angol tolgyfakrol. reszletesen bemutattak mindent, tortenelmi, biologiai, geologiai... szempontok szerint. es volt egy 45 koruli no, aki a talajt vizsgalta, vmi phd-dr-prof. volt egy cso, vmi 15 meteres, amit ledugtak a foldbe es ez a no a csovel kiemelt talajt vizsgalta, hogy mikor milyen hatasok ertek, stb. de hosszu evek ota. es ebbol el, a kutatasbol. szoval hogy van egy ember, akit azert fizetnek, hogy a "foldet turkalja". elkepeszto. :D

Herr Géza 2016.04.18. 13:27:22

@DorotkaB: Söt, tovább megyek. Fogadjuk már el, hogy vannak emberek, akiket pl. a humán tudományok érdekelnek, és/vagy szimplán akár tök hülyék valami máshoz. Jó lesz az nekünk, ha ö pusztán hideg realista számításból pék lesz, mert arra mindig "szükség lesz " ? Én biztos szívesebben enném annak a kenyerét, aki mindezt elhivatottságból, kedvvel csinálja, nem valamiféle kényszerböl.
Az persze igaz, hogy ha ö a bölcsészetet választja, és mindent megtett azért, hogy a szakmájában jó legyen, akkor utána ne siránkozzon, ha nem az élet legnaposabb oldalára kerül.
Jó személyes példa: ezt a B.L. nevü emeszpés offshore-lovagot személyesen is jól ismertem az ifjúkoromból (NDK egyetem...). Éveken keresztül idöröl-idöre találkoztam a nevével a politika kapcsán (mekkora házat épített, milyen autóval jár a neje, Tocsik-ügy, stb.), néha nekem is eszembe jutott, hogy miért is nem lettem politikus (:D), de mindig tudtam, hogy ehhez nekem nem lenne gyomrom, idegrendszerem. Így meg pláne nem, hogy újságírók, fényképészek, riporterek hada szedi ízekre az életét.
Kinek a pap, kinek a papné ugyebár....

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 13:36:15

@Herr Géza: A buszsofőröknek a romkocsma túl trendi. Ők a műszak végén hagyományos kocsmákban támasztják a pultot, és nem vesztegetik az idejüket fröccsre. Nekik tömény kell, hogy felejteni tudjanak. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 13:36:22

@Herr Géza: A "síró-picsogó környezetvédelmi szakembert" articsóka60 dobta be, én arra reagáltam.

articsóka60 2016.04.18. 13:36:45

@A nagy kékség: Koszonom ezt a csodás szakmai felsorolást. Egyetlen baj van csak, nevezett gyermek lánynak szuletett az istenadta.☺ Ezért nem opció neki az általad felsorolt munkakörök nagy többsége. Bár személyesen ismerek női buszvezető csajt és a férfiakat megszégyenítő módon hegeszteni tudó középkorú nőt is. En azt tartom szomorunak hogy kikepezzuk a jó szakembereket és utána nem használjuk a tudásukat. Ezzel az ország lesz szegényebb. Szerintem.
Amugy a lányom jól érzi magát a munkahelyén és talán a közeljövőben ha áttételesen is, de mégiscsak lesz köze a munkajanak az általa tanultakhoz. Még próbálgatja magát és az egész felnőtt életet.
És még egy dolog: nem szabad lekicsinyloen beszélni azokrol akik nem ilyen gyakorlatias dolgokat tanultak. Lehet hogy ok fogják tanítani a gyerekedet vagy unokadat, elvarazsolnak egy szep filmmel vagy bármit csinálhatnak később ami a társadalomnak hasznos, de forintra nehéz váltani.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 13:37:02

@DorotkaB: Azért a félresikerült pályaválasztásra hadd írjam már megint a saját példámat. Én kölyökkorom óta sofőr szerettem volna lenni, és meg is tettem mindent azért, hogy ezt elérjem. Gyakorlatilag az első munkavállalói perctől kezdve azzal foglalkozom, amivel mindig is szerettem volna. De alakulhatott volna ez másképp is. Mondjuk kiderül, hogy valamilyen egészségügyi probléma miatt alkalmatlan vagyok. Ez lehet cukorbetegség, szívbetegség, pszichés gondok (mert az is hozzátartozik a pályaalkalmassághoz), vagy bármi egyéb. Esetleg olyan baleset ér, hogy amputálni kell a végtagjaimat. Szóval van az úgy, hogy nem jön össze valami, de ilyenkor alternatív megoldást kell keresni. Az semmiképpen nem hoz eredményt, ha valaki csak egy irányba tud gondolkodni, és még akkor sem hajlandó feladni az elképzeléseit, amikor már minden létező észérv ellene szól. Én nagyon kevés embert ismerek, aki valóban azzal keresi a kenyerét, amit igazán szeret. Én ilyen vagyok, és van még egy-két barátom, akinek ez szintén sikerült (a feleségem is megtalálta a számítását), de azért a többség súlyos kompromisszumokat köt. Ehhez viszont érettnek kell lenni, és ez az, amit én nagyon hiányolok a mai fiatalok egy jelentős részéből. Nem látom bennük az önálló életre való alkalmasságot. Ennél finomabban nem tudom kifejezni, hogy mire gondolok.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 13:37:15

@DorotkaB: "Bocsánat, de nem értem, hogy ezzel mit akartál mondani. Hogy akit gyerekkora óta, teszem azt, a művészettörténet érdekel, abban jó, az menjen vízvezetéket szerelni, mert arra van szükség, múzeumokra, kiállításokra, könyvekre meg nincs?"

Pontosan. Ha a muszáj ezt diktálja, akkor igen.
Ez a lényeg: a muszáj. Tudod, az nagy úr. Nagyobb, mint az önbecsülés.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 13:37:24

@P.Elliot: Már megbocsáss, de mi az, hogy "aprópénzért"? Szerintem ebbe ne is menjünk bele. Volt már itt szó arról, hogy a mai fiatalok egy része mennyire el van rugaszkodva a valóságtól, ha a bérezésről van szó. Az általad hozott példa is jól mutatja, hogy a fejekben valami nagyon nincs rendben.

articsóka60 2016.04.18. 13:37:44

@Narina: En nem neznelek le a munkád miatt az biztos. Hosszú pályafutásom alatt sok helyen dolgoztam, mindig az adott élethelyzeteknek megfelelően. Első munkahelyem egy kulker.vállalat pénzügyi osztálya volt egy uveg palotában (1979-rol beszelunk, akkor ez még nagy szó volt). Egy év után eljöttem, mert nem szerettem. Irány a kereskedelem, eladó lettem. Hat mit mondjak, imadtam csinalni! Pedig sok munka kevés pénz volt, de élveztem. Aztán tobbszor volt ilyen váltás az életemben. Iroda után kereskedelem. Egy nagy bútor áruházban voltam pénzügyes de egy idő után lekertem magam az aruhazba. Pénztáros lettem és soha, de soha nem ereztem hogy engem bárki is lenezne a munkám miatt. És az volt a legnagyobb elismerés amikor azt mondta a vásárló: Zsuzsikám, magánál hosszabb volt a sor, de én mégis ide álltam be, mert olyan kedves mindig. ☺18 éve nem dolgozom ott, de éjszaka még sokszor almodom vele. És érzem az orromban az eladoter semmivel ossze nem téveszthető illatát nyitaskor. Az új bútorok illatat.
És bizony "irigylem" am a poszterinat és úgy általában a mostani fiatalokat ezekért a klassz lehetőségekert ami nekunk anno nem adatott meg. O is írja milyen sokat jelentett neki, hogy kipróbálhatta magát idegen környezetben. Csak így tovább!☺

DorotkaB 2016.04.18. 13:44:51

@Herr Géza: Engem azért zavar egy kicsit az is, hogy ma bölcsészként elég nehéz a saját szaktudásodból megélni (épp nemrég tiltakoztak az ELTE oktatói, mert némelyikük fizetése már a doktoranduszok ösztöndíját sem éri el), de sokkal inkább zavar, hogy az anyagi megbecsülés mellett a társadalmi megbecsülése is ennyire alacsony ezeknek a munkáknak. Mert tényleg vannak, akik szeretetből, lelkesedésből csinálják és tehetségük is ehhez van.

Nekem is megfordult már a fejemben, hogy jól választottam-e, és főleg amiatt, mert középiskolás koromban még bármi lehettem volna, jó voltam nyelvekből, matekból, fizikából, nem túlzás, ha azt állítom, hogy ha nagyon-nagyon akartam volna, akkor bárhova felvettek volna (na jó, a Testnevelési Egyetemre talán nem :)). Valószínűleg nem ez volt számomra a legjobb választás, de 16 évesen még más szempontjai vannak az embernek. És végeredményben nem bántam meg, a humán tudományok megtanítanak kritikusan gondolkodni és olvasni a sorok között, ez ma fontos képesség, csak ugye sokaknak nem tetszik :)

DorotkaB 2016.04.18. 14:03:05

@A nagy kékség: Hát, nekem nem nagyobb. Az azért nem úgy megy, hogy bölcsész vagyok, hirtelen rájövök, hogy nincs munka és akkor átképzem magam vízvezetékszerelőnek. A muszáj nagy úr, pár évig simán elmegy, hogy az ember bevállal mindenféle munkát, de egy egész életet leélni így... Mármint úgy, hogy van valami, amit nagyon szeretsz, de helyette olyan munkákban tengődsz, amihez se kedved, se érzéked, se motivációd nincs. Lehet, hogy szuperül keresel vele, de milyen élet már az?

A "mai fiataloknak" nemcsak az számít, hogy élnek, hanem az is, hogy hogyan. És sokuknak a minőség már egész mást jelent, mint neked, vagy a szüleik generációjának. Hogy ez életre való képtelenség, vagy nem, arra majd húsz év múlva térjünk vissza :)

Narina 2016.04.18. 14:14:35

@DorotkaB: Ertem! Ez eleg erzekeny tema! Ne vedd magadra! Nagykek tud empatikus lenni, csak nem szereti surun elovenni, mert akkor kiderulne, hogy valojaban milyen erzekeny. ;) No felre a trefat. Szemelyes velemenyem az (ezt tapasztalataimbol vontam ki), hogy sosem szabad az embert a kinezete, stilusa, szarmazasa, vallasa alapjan megitelni. Mindig azt hallgatom meg ami a mondani valo es nagyon elenyeszo mertekben szoktam figyelni a masik stilusara. Ettol sokkal nyugodtabb lettem es tapasztaltabb is, mert olyan emberektol is tanultam nagyon sok mindent akikrol az emberek tobbsege negativan feltetelezik, hogy kettoig nem tudnak szamolni. Remelem, hogy jobb helyzet lesz kialakuloban, de nagyon sok mulik azon, hogy tullepjunk magunkon. A barataidnak, meg sok erot kivanok. :)

fhdgy 2016.04.18. 14:17:16

Milyen jó az idősebbeknek, milyen rossz a mai fiataloknak???!!!

Hogy is van ez? Ma az idősebbek azt mondják, hogy hű, ha annak idején nekünk is lettek volna olyan lehetőségeink, mint a mai fiataloknak!

Mi őket irigyeljük, ők meg minket?

Magyarázza meg nekem valaki, hogy igazából mi is a probléma!

Herr Géza 2016.04.18. 14:18:40

@A nagy kékség: Nekik tömény kell... :))) És hála a BKK/BKV-nak meg is tudják fizetni. :))))) Ende gut, alles gut. :)))

Narina 2016.04.18. 14:18:51

@puhacica: Kerlek, ha rajossz erre vilagosits fol engem is, mert nagyon, de nagyon erdekelne, hogy ez mert van. :)

P.Elliot 2016.04.18. 14:26:24

@A nagy kékség: Nem tudom hogy a srac mit nevezett apropenznek mert nem kerdeztem, en csak leirtam hogy mit hallottam mostanaban. Ha van valami otleted hogy hogy tudna kamatoztatni az asztalossagat egyelore nulla hivatalos gyakorlattal, hova vehetik fel akkor megkoszonne biztos. De bert is irjal melle hogy nehogy azt mondja hogy apropenzert akarom elhelyezni, es en megmondom neki. 28 eves, eddig meg nem sikerult elhelyezkednie a szakmajaban, fog neki orulni ha segitesz neki.

Narina 2016.04.18. 14:31:44

@articsóka60: Tudom mirol beszelsz! En is ez a tipusu "rossz" penztaros voltam. Nagyon nagyon szerettem csinalni. Ezt is tanultam. Akkoriban meg volt igeny a mi tipusunkra. Szerencses vagy, hogy te mar nem tapasztaltad meg azt amiert en elhagytam a szakmam. Mar nem kereskedoket szerettek volna az emberek sem, hanem "gepeket" az elokkel meg nagyon rosszul bantak. Az utolso evben mar sirogorcsel mentem haza sokszor. Mai napig faj a szivem azokert a vevoimert akiket ott kellet hagyjak. Nagyon hianyzik a munkam, de nem birnam mar idegekkel.

DorotkaB 2016.04.18. 15:03:45

@fhdgy: Megmagyarázni, legalábbis hitelesen, nem tudom, csak véleményt és személyes tapasztalatot tudok mondani. Szerintem az a probléma, hogy egyik korosztály sem lát bele mélységében a másik helyzetébe.

A szüleim generációja még bőven a rendszerváltás előtt végezte az iskoláit és kezdett dolgozni. Mai szemmel egy fiatalnak elég vonzó lehet, hogy akkoriban befejezted az egyetemet és már volt munkahelyed. Más kérdés, hogy nem dönthettél róla, hogy hol és mit fogsz dolgozni, ha áthelyeztek egy másik városba, akkor mentél és kész. Volt egy fizetésed, ami lehet, hogy nem volt eget verő, de fix volt és lehetett vele tervezni. Az én szüleimnek például elég volt arra, hogy spóroljanak, lakást vegyenek és családot alapítsanak. Persze én, fiatalként nyilván nem látom azokat a kompromisszumokat, lemondást, ami az ő életük mögött van. De az biztos, hogy sok döntésük felelőssége nem az ő vállukat nyomta. Egyszerűen megragadták azt a pár lehetőséget, ami eléjük jött és a többit intézte "a rendszer".

Ma a fiatalok előtt rengeteg lehetőség nyitva áll, és pont emiatt rengeteg a hibalehetőség is. Tizenéves korodban kell döntened egy olyan kérdésről, aminek a fontosságát jó tíz év múlva fogod megtapasztalni a saját bőrödön. Ma már ugye nem divat, hogy a szülő mondja meg, mi legyen a gyerek, de ebben az is benne van, hogy a döntés felelőssége jórészt áttevődik a gyerekre. A te hibád és a te felelősséged, ha nem tudsz érvényesülni a választott irányban, vagy netán rosszul döntesz, hiszen dönthettél volna ezerféleképpen. A világ pedig sokkal gyorsabban változik, mint korábban, ma már tényleg úgy van, ahogy előttem többen is írták, hogy mikor jelentkezel egy egyetemre, még nem is léteznek azok a szakmák, amikre 5-10 év múlva kereslet lesz. Sok a lehetőség, nagy a szabadság, de nincs biztonság, kiszámíthatóság. Nem jellemző ma már, hogy az ember az első munkahelyéről megy nyugdíjba, de szinte már az sem, hogy egy szakmában dolgozik egész életében. A munkahelyed gyakorlatilag bármikor megszűnhet, az, hogy mennyit keresel ma, semmit nem mond el arról, hogy mennyit fogsz keresni tíz év múlva.

De félreértés ne essék, nem gondolom azt, hogy bezzeg az idősek, nekik aztán minden fenékig tejfel volt. Tudom, hogy nem, mert minden kornak megvannak a maga buktatói és kényszerei. De nem tudok mit kezdeni azzal sem, amikor azt hallom, hogy "nézzétek, nektek minden az öletekbe hullott, aztán mégsem viszitek semmire". Az idősebbek keresztje a korlátozás, kontroll, a fiataloké a túlzott szabadság és szerintem egyik sem kifejezetten előnyös az egyéni sorsokra nézve. Én így látom.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 15:09:06

@articsóka60: Van az úgy, hogy a szükség felülírja az álmokat. Ilyenkor érdemes új célt keresni. Ha kislányról van szó, lehet varrónő, esetleg világhírű zenész, kézműves, idegenvezető, tolmács. Tanuljon például japánul. Mindig lesz munkája.

Pernilla 2016.04.18. 15:09:17

@DorotkaB: na ezzel tökeletesen egyetertek, valami ilyesmi gondolatok fogalmazodtak meg bennem is (csak nem tudtam volna igy megfogalmazni, mert nem vagyok bölcsesz :D)

Muscari 2016.04.18. 15:28:45

@A nagy kékség: egy lány???? Asztalosnak vagy kukásnak? Buszsofőr éppenséggel lehetne.

Muscari 2016.04.18. 15:30:19

@A nagy kékség: tudod te, hogy mennyit keresnek a varrónők? A vicc kategóriába tartozik. Japánul megtanulni sem lehet csak úgy egyik napról a másikra.

DorotkaB 2016.04.18. 15:41:14

@Muscari: Mire megtanul Japánul, addigra kihalnak a japánok, ahogy a demográfiai mutatóikat elnézem :)

DorotkaB 2016.04.18. 15:42:05

Japánul helyett: japánul.

2016.04.18. 15:45:34

@A nagy kékség:

"lehet varrónő, esetleg világhírű zenész"

Basszus, én tök nem akartam ma a hozzászólásaidba belefolyni, de hogy lehet varrónó, vagy ha ez mégsem tetszik, akkor helyette világhírű zenész? Ez így megy, ugye? Világhírű zenész csak úgy lesz az ember. Meg kézműves is (kérdezd meg róla mojyót), meg a tolmácsság is csak annak a kérdése, hogy megtanul-e egy nyelven.

Fogalmam sincs, mennyire kell erőlködni, hogy az ember ilyen fogalmatlan dolgokat írjon, és akkor még a romkocsmás eszmefuttatásodra még ki sem tértem.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 15:53:44

@Th's child: Félreértesz. Az eredeti kérdés az, hogy "mit kezdjek az életemmel?", pláne akkor, ha az eredeti elképzelésem nem jött össze. Van néhány ötletem. Ja, hogy a felsorolt 15 szakmából egyik sem tetszetős, mert válogatunk. Hát akkor marad a nagy semmi. Ha az jobb, ám legyen. Engem nem zavar.

Herr Géza 2016.04.18. 16:22:27

@A nagy kékség: Na tudom, most jön a kifogáskeresés (:D), de: világhírü zenész ? Oké, a zenészig még stimmol (mondjuk vannak botfülüek is), de a "világhírü" az nem szakmai ágazat. Idegenvezetönek, tolmácsnak én már nem nagyon tanulnék, ha fiatal lennék. Varrónö? Tulnyomórészt rabszolgamunka, annak megfelelö bérezéssel. Kézmüves? Adottságok, tehetség....

Herr Géza 2016.04.18. 16:25:20

@Muscari: "Japánul megtanulni sem lehet csak úgy egyik napról a másikra." És akkor még messze nem vagy tolmács. Ez a naivság kb. olyan, mintha én mondanám neki, hogy jogsija mindenkinek van, ergó mindenki született buszsoför...

Herr Géza 2016.04.18. 16:28:38

@A nagy kékség: Ilyenkor aztán sértödötten nagyvonalúan fogalmazol: a "felsorolt 15 szakmából...". Mondjuk a zenész nem igazán szakma, a többi felsorolt meg pont 4 (négy) volt, bár az, hogy kézmüves, az sem igazán egy "szakma".

Sütemény1975 2016.04.18. 16:35:32

Szep napot!
Regota tervezem az izlandi latogatast. Hajoval mennek es sajat kocsival. Ugyhogy meg gyujtogetek :)
Jol van mindenki?

articsóka60 2016.04.18. 16:43:08

@Th's child: + 1000 :))) Az ismerősünk gyereke az ELTE-n végzett japan szakon (nem tudom mi a hivatalos elnevezése) es nem tudott a végzettsége szerint elhelyezkedni. A másiknak 3 munkahelyen van resz állása, hogy el tudja tartani magát.
De ok sem sajnáltatjak magukat, hanem megoldjak az életüket.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 16:43:15

@Herr Géza: Hát azért A-tól Z-ig van még ezeken kívül is lehetőség. Csak akarni kell.

articsóka60 2016.04.18. 16:43:18

@Narina: Rokonlelkek ha találkoznak! ☺

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 16:43:44

@DorotkaB: "Mármint úgy, hogy van valami, amit nagyon szeretsz, de helyette olyan munkákban tengődsz, amihez se kedved, se érzéked, se motivációd nincs. Lehet, hogy szuperül keresel vele, de milyen élet már az?"

Tudod, hányan élnek így? És még csak "szuperül" sem keresnek. Örülnek, hogy egyáltalán dolgozhatnak valamit, hogy hasznosnak érezhetik magukat. Mert tudják, hogy még ha keveset keresnek is, az pont több, mint a semmi. Nem a csodára várnak, nem álomvilágban tengetik az életüket, hanem küzdenek, gyakran a napi túlélésért, vagy éppen azért, hogy az elkényeztetett kölyöknek mindennap legyen kenyér a szájában.

Hát itt a gond. Meg kéne tanulni végre különbséget tenni a valóság és az üvegtopánkás mesevilág között. És ez az, amire a mai húszas generáció képtelen. Szégyen, hogy felnőtt, egészséges, munkaképes emberek ülnek egy pohár sör mellett, és azon sírdogálnak, hogy ők miért nem lehetnek művészettörténészek. A meg nem értett ifjúság. A dolgos szülők pedig, akik gyakran már tizenéves koruk óta melóznak valahol, csak néznek nagy szemekkel, hogy a mi a franc folyik ebben az elcseszett világban, ahol mindenki "önmegvalósítani" akar. Na, hagyjuk is ezt.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 16:44:12

@Muscari: "Japánul megtanulni sem lehet csak úgy egyik napról a másikra."

Miért ne lehetne, ha az élete, a jövője, a megélhetése, a létbiztonsága múlik rajta? A minap istenítettünk egy nagyit, aki hajlandó 60 éves fejjel nyelvet tanulni. Elismeréssel adózunk 50+ felnőttek előtt, akik összeszedik magukat, és váltanak (nemcsak munkahelyet, hanem országot is). Akkor ezek után nem lehet elvárni egy fiatal elmétől, hogy megtanuljon egy egzotikus nyelvet, ami aztán biztos megélhetést biztosít számára?

És egyébként varrónő miért ne lehetne? Csak mert keveset fizet? Most akkor mégis ez számít? Akkor viszont miért baj, ha az eredeti szakma (környezetvédelem) nem fizet jól?

**mimi** 2016.04.18. 16:45:32

@DorotkaB: szerintem nagyon jól látod:)

**mimi** 2016.04.18. 16:52:17

@articsóka60: pontosan....az egyik jó ismerősöm fia is bölcsészként végzett, és mivel nem talált végzettségének megfelelő munkát, elment kőműves mellé segédmunkásnak....nem siránkozik, nem picsog, nem is romkocsmázik....megoldja

Herr Géza 2016.04.18. 16:54:10

@A nagy kékség: Így igaz. Csak valld be, hogy speciel rossz példákat hoztál, mert leírtál 5 lehetöséget, majd most jelzed, hogy igazából a másik 95-re gondoltál. :))

Herr Géza 2016.04.18. 17:01:41

@A nagy kékség: "Akkor viszont miért baj, ha az eredeti szakma (környezetvédelem) nem fizet jól?"
Figyu már, mindenki érti miröl beszélsz, rendben is van, igazad is van, ugyanakkor tök hülye példákat hoztál.
Kezed a szívedre: ha neked holnap konyec film lenne a BKV-nál, akkor sírásónak, varróbácsinak, zongoravirtuóznak, vagy kukásbácsinak képeznéd át magad ??? Esetleg szuahéli tolmácsnak?
Na ugye.

Herr Géza 2016.04.18. 17:08:52

@A nagy kékség: Én azért élénken emlékszem, hogy a 70-es években is nagyszámú bölcsész támasztotta a kocsmapultot azon keseregve, hogy nem érti meg öket a világ és ök többre hivatottak. Az egyetlen különbség az volt (de csak a szoci blokkban !!), hogy ilyen-olyan állásuk akkor is lett, ha nem akarták.
Hagyjuk már ezt a "mai fiatalok" rizsát, mi is pontosan ilyenek voltunk, csak egy másik korban, más körülmények között és a gyerekeink gyerekei meg még ilyenebbek lesznek. Nincs új a nap alatt.

DorotkaB 2016.04.18. 17:15:50

@A nagy kékség: Hagyjuk tényleg, látom, hogy nincs benned hajlandóság megpróbálni megérteni a másik fél álláspontját, haragot viszont annál inkább érzek az írásodban.

Én értem, hogy az idősebb generációknak nem volt választásuk, melózni kellett, ami épp volt, belerokkantak, hogy nekem, a hálátlannak legyen, satöbbi. De ha az ilyen élet ennyire rossz, akkora szenvedés és áldozat, akkor miért lenne az a cél, hogy a következő nemzedékek is így éljenek? Miért baj, hogy nekik más értékek fontosak, máshogyan próbálnának boldogulni?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 17:29:59

@Herr Géza: "Hagyjuk már ezt a "mai fiatalok" rizsát, mi is pontosan ilyenek voltunk, csak egy másik korban, más körülmények között és a gyerekeink gyerekei meg még ilyenebbek lesznek."

Egy másik korban. Úgy, ahogy mondod. A 70-es években fele ennyi volt a bolygó lakossága. Azóta verseny van. Nem kicsi. Így a "mai fiataloknak" még jobban össze kéne kapniuk magukat. Nem teszik. Nem értem, hogy miért nem. Pedig egyre inkább a lét a tét.

articsóka60 2016.04.18. 17:30:14

@A nagy kékség: Visszaneztem az első kommentemet, hátha valamit nem jól írtam.
Akkor még egyszer utoljára.
Azért ragadtam billentyűzetet mert sértőnek éreztem a romkocsmas, céltalanul vergődő egyetemista képet, amit leirtal.
Egy szóval sem mondtam hogy az én gyerekem siros-pityogos. Pont azt írtam hogy tudatos választás eredménye volt az a szak, amit elvégzett. Fontos, mindenki számára hasznos tevékenységet tud majd folytatni vele ezerféle területen.
Jelenleg is dolgozik, egyáltalán nem nyavalyog, szereti amit csinál, nem kergeti a szükség, hogy atkepezze magat utcasepronek, hullamosonak stb.
En, mint szülő gondolom azt hogy társadalmilag is kifizetődőbb lenne ha nem polcot pakolna, hanem azt csinálna amit tanult. Mert az eladói munkát én is el tudom végezni diploma nélkül, de nem tudom kiszámolni azt, hogy az ivovizben van-e gyógyszermaradek, a talaj amiből kihúzzák a répát szennyezett-e? Arról pedig fogalmam sincs hol olvastad tőlem hogy sipakol a kevés pénzért!
Tehát maradjunk annyiban hogy az általánosítás nem célravezető (mint már annyiszor atragtuk)
Peace

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 17:30:21

@Herr Géza: Igazából nem mindegy, milyen példákat írtam? Nem az én dolgom megoldani a szenvedő ifjúság problémáját. Én csupán jeleztem, hogy az önsajnálaton túl is van világ. Valóságnak hívják.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 17:30:30

@Herr Géza: Ha a szükség úgy hozná (tehát nem lógathatnám a lábam egész nap a sebeimet nyalogatva), akkor akár a cukrászmesterséget is kitanulnám. Vagy bármit, ami a túlélésemet biztosítja. De az tuti, hogy nem sírnám tele a párnámat éjjelente, nem mennék a feleségem agyára, nem hagynám el magam. Pedig már nem vagyok húszéves. Fix, hogy pillanatok alatt talpra állnék, mint ahogy az már korábban is előfordult. Egy biztos: nem romkocsmákban szédelegve próbálnék választ kapni az élet nagy kérdéseire.

puhacica 2016.04.18. 17:36:35

@Th's child: hagyjad is, en is csak azert nem vagyok vilaghiru zenesz, mert nincs kedvem atkepezni magam. bar oboazni mar most is egesz jol tudok... hoppacska! uj karrier a lathataron? csak fel kellett valakinek nyitnia a szemem. :D

Csodabogár 2016.04.18. 17:41:25

@A nagy kékség: Ez csak azt mutatja, hogy azért mégse megy annyira rosszul. Mert ha a szigoruan vett megélhetésre kell akkor bizony aprópénzért is kell dolgozni, ha nagy a baj, már egy tányér ételért is. Nem tudom mit gondolnak ezek az emberek, kimennek Amerikába és ott illegálisként fog élni és dől a dollár? Mi történik ha beteg lesz? Ki fizeti? Köműves mellett történhet bármi, baleset pl. Aztán hol van munka hol nincs, bejelentve sehol. Viszont mondhatja, hogy Amerikában él és dolgozik. Senki nem látja itthon az érem másik oldalát. Persze férfi, kifoghat egy amerikai nőt, megnősül és ha birja 5 évig, még legálissá is válhat, ha közben le nem bukik.

Csodabogár 2016.04.18. 17:45:33

@Muscari: Varrónője válogatja. Én ismerek olyat aki nagyon is sokat keres. Persze ügyes, kreativ és van kiépített klienturája, amit nem 2 nap alatt szerzett meg.

Herr Géza 2016.04.18. 18:00:00

@A nagy kékség: "Így a "mai fiataloknak" még jobban össze kéne kapniuk magukat. Nem teszik. Nem értem, hogy miért nem. Pedig egyre inkább a lét a tét."
Látod jön megint a mantra. A mai fiatalok között semmivel nincsenek nagyobb arányban (a te kedvedért: szerintem !!) azok, akik összekapják magukat, mint azok, akik nem teszik. Mire alapozod megint ezt az axiómát? Arra, hogy vannak romkocsmák? Vagy közvéleményt kutattál? Megszámoltad a nyafogó bölcsészeket a busz ablakából? Te magad is romkocsmákban közlekedsz, inkognitóban? Ugyan már...
Változik a világ, a társadalom, a benne élök, a fiatalok, az öregek, mindenki. Így van jól. Most is vannak vadhajtások, akkor is voltak, amikor mi voltunk fiatalok.
A föld lakossága a 70-es években, mint érv, meg nevetséges, sorry. M.o.-ról volt szó, mi köze volt a világon élö kínaiak, indiaiak számának a magyar valósághoz? Ráadásul a magyarok száma pont, hogy jelentösen csökkent azóta. Söt, verseny is volt akkor is. Tudod: kicsi, savanyú, de a miénk... :)))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 18:03:13

@DorotkaB: "De ha az ilyen élet ennyire rossz, akkora szenvedés és áldozat, akkor miért lenne az a cél, hogy a következő nemzedékek is így éljenek?"

Talán nem a vágyak, hanem a piaci helyzet diktál. Erre még nem gondoltál? Egyébként nincs bennem harag. Miért lenne? Ti küszködtök éveken át, nem én. Az én életem rendben van. Tettem azért, hogy rendben legyen. Többek között dolgoztam.

Most meg majd az jön, hogy látszik: egyáltalán nem értem a problémát, és lekezelem a fiatalokat. Hát, ha már itt tartunk: aki NEM AKAR dolgozni, pedig lenne rá lehetősége (értsd: fizikai akadálya nincs, életerős, egészséges, friss, fiatal), azt nem is fogom megdicsérni.

nyuszigonosz 2016.04.18. 18:13:04

Talán ideje lenne végre mégis Izlandról beszélgetni. :-)
Poszterina volt itt?

Virago_1000 2016.04.18. 18:16:36

@DorotkaB: "Fogalmad sincs, hogy egyes szakmákban (például nagyon sok humán tudományág ilyen) a fiataloknak tényleg mennyire k.va nehéz boldogulni"
- 18 evesen kellene hogy legyen annyi ralatasa 1 fiatalnak a vilagra h lassa h melyik szakmaval fog boldogulni. Ha nincs magara vessen. Bufe ruhatar szakos "diplomaval" mindenhol nehez allast talalni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 18:19:35

@Herr Géza: Hogy mi köze a lakosság számának ehhez a történethez? Kérdezd meg azokat, akiket az olcsó kínai bóvli tett tönkre. Vagy gondolj csak a Tungsram villanykörtére, a világhírű iparunkra (Ganz, MOM, Csepel, Ikarus), ami mind-mind a felpörgetett fogyasztói világ miatt lett bedarálva, hogy a Nyugat egyszerhasználatos termékei is fogyjanak. Mert ahol sok a fogyasztó, ott a tőkésnek nem érdeke, hogy a használati cikk tartós legyen.

Egyébként tudok írni olyat, amin nem próbálsz fogást találni, vagy ne is erőlködjek?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 18:19:38

@nyuszigonosz: Poszterina eltévedt valamelyik izlandi erdőben. :)

Virago_1000 2016.04.18. 18:20:18

@adg: a gap yearek arra jok hogy kesobb keruljon ki a fiatal az eletbe, addig se rontsa a munkanelkulisegi statisztikat , a szulei majd eltartjak.

Herr Géza 2016.04.18. 18:27:15

@A nagy kékség: Próbál rajtad fogást találni a rossznyavalya. Kultúráltan, mi több, egyetértöen reagáltam egy kommentedre, de ha nem egyezik a véleményünk másban, akkor máris gonosz vagyok? Nyilván az.

DorotkaB 2016.04.18. 18:38:08

Igen, lekezeled a fiatalokat, így, en bloc.

Ami engem illet, nem bántam meg, hogy úgy döntöttem, ahogy. Rengeteg értékes, kedves és jó embert ismertem meg, akik hasonlóan gondolkodnak, mint én, sokmindent tanultam. Ha hinnék a vadkapitalizmusban ("nem a vágyak, hanem a piaci helyzet diktál"), akkor biztos közgazdásznak mentem volna, vagy topmenedzsernek, de nem hiszek, ennyi.

@Virago_1000: Köszi, hogy bedobtad, a "biztos hülye voltál matekból" mellett még a "humán=büfészak" mondókát hallgatom a legszívesebben :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 18:41:54

@Herr Géza: Dehogy vagy gonosz. :) Amit én írtam, az viszonylag könnyen összefoglalható: nem kell három méterrel a föld felett lebegni. Ettől még lehetnek álmaink, és törekedni is kell arra, hogy azok megvalósuljanak, de azért nem árt, ha a tervek igazodnak a valósághoz.

DieNanny CH 2016.04.18. 19:00:03

@adg:

(Valójában ez az egész a posztíró hibája, ugyanis őrületesen nagyot általánosított, mert a mai, frissen végzett fiatalok első kérdése nem ez... Azt kellett volna írnia: végzés után az első kérdésem az volt magamhoz: hogyan tovább?
Én értem a kérdésedet, de nincs rá válasz, mert ez a probléma nem általános.)

tanato 2016.04.18. 19:02:34

@A nagy kékség: Neked nagyon jó szakmád van a világon mindenütt konvertálható.Sofőrökre mindig mindenütt szükség van és lesz,sőt egyre többre az áruk és a személyek mozgásának folyamatos bővülésével.Meg variábilis a szakmád nagyon,lehetsz buszsofőr,teherautó sofőr,kamionsofőr,taxisofőr,vállalati sofőr,mentősofőr és még egy millió egy adott szakmán belül.
És Új-ZélaNDTÓL Kanadáig,Argentínától Szibériáig bárhol megélsz belőle.Egy sofőr csak akkor lesz munkanélküli,ha egészségileg alkalmatlanná válik a vezetésre vagy utál dolgozni.
Ezért is nehezen érted meg hogy biz. más szakmákban pl. bölcsész hiába szeretnél dolgozni,meg egészséges is vagy mégsem tudsz egyről a kettőre jutni.

tanato 2016.04.18. 19:05:39

@DorotkaB: És persze az irodalomnak is nagyobb jelentősége volt az akkori értelmiség körében. A mai társadalom a matematika- és biológiazseniket tiszteli meg a sportteljesítményeket – egy tehetségesen verselő gyerek jó esetben érdekes különc, rosszabb esetben élhetetlen lúzer.

Sajnos a mai világban egy bölcsészt tényleg így ítélnek meg.

DieNanny CH 2016.04.18. 19:07:35

@A nagy kékség:

"Pontosan. Ha a muszáj ezt diktálja, akkor igen."

????

Hát, tudod, te könnyen beszélsz. Mert amire vágytál, az ráadásul sokat hoz a konyhára is. Nem tudod, milyen érzés, valamit muszájból dolgozni, akár évtizedeken keresztül.
Én sem tudom, de nem is rovom fel mondjuk egy mesekönyvírónak, hogy hát miért nem választott valami jobban fizető szakmát.

DieNanny CH 2016.04.18. 19:11:10

@A nagy kékség:

Ismerek olyan mai fiatalt, aki egy jónevű kéttannyelvű gimi 4.-es tanulója, de mivel anyukája egyedül neveli, ezért hetente 3 éjszakát raktárat pakol. És nem csak hétvégén.
Szóval tényleg nem lehet a fiatalokat egy kalap alá vonni.
Szerintem, ha találkozol ilyennel, mondd meg neki nyíltan a véleményedet, hiszen valószínűleg mások csak hallgattak és sajnálták, ezért lett ilyen válogatós.

tanato 2016.04.18. 19:11:29

@DorotkaB: www.origo.hu/kultura/20150410-szaztiz-evvel-ezelott-szuletett-az-egyik-legnagyobb-magyar-kolto-jozsef-attila.html

Itt a cikk amiből ollóztam az idézetet.
Arra jut a cikkíró,ha József Attila a mai MO.-on születne hasonló adottságú környzetben/férje által elhagyott tanulatlan 3 gyermekes munkásnő legkisebb fiaként/nagy valószínűséggel alkoholista,drogos,előbb intézeti gyerek később pszichiátriai vagy börtönlakó válna belőle,nem értékelnék bölcsészeti tehetségét,mert ennek ma nincsen keletje.

tanato 2016.04.18. 19:15:40

@articsóka60: Az én nagyobbik lányom is környezet védelemből szerzett egyetemi diplomát,de nem kapott sosem állást a szakmában átnyergelt más területre.
Pedig egyetemista korában mindig azt mondogatták nekik a hogy ez milyen lényeges fontos hivatás a mai világban.Csak azt nem mondták hogy erre senki sem az államok sem a cégek nem óhajtanak pénzt költeni.

2016.04.18. 19:19:06

OoooOOoOoOoOoOO Izland <3!!!

"Kiskorom óta különös vonzalmat érzek Izland iránt. Sokszor lapozgattam otthon az atlaszt, és vágyódva ragadtam le az Izlandot ábrázoló oldalnál. Olyan távolinak, misztikusnak, izgalmasnak tűnt és minden vágyam az volt, hogy egyszer élőben is láthassam."

Ezt akar en is irhattam volna... Es raadasul geografus is vagy, Edina, vegyel felesegul :D

2016.04.18. 19:21:32

@A nagy kékség: Izlandon nincsenek erdok, csak nehany nyirfacska a reten (gondolom a jo viking balalajka is abbol keszulhet.)

DieNanny CH 2016.04.18. 19:23:07

@Muscari:

Én 13 évesen intarziakészítő akartam lenni. (Aki vékony, különböző erezetű és színű falapokból mintákat készít, és így díszít fatárgyakat.)
Szüleim teljesen támogattak. A probléma az volt, hogy az egyetlen helyen, ahol ilyet tanítottak, csak minden 2. évben indult szakközépiskolai képzés érettségivel. És pont '88-ban a szakmunkás osztály indult, Ez volt az egyetlen dolog, amiről a szüleim hallani sem akartak. Hogy én érettségi nélkül végezzek.

( www.google.hu/search?q=intarzia&biw=1264&bih=647&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiWmqDV2ZjMAhWHPBoKHdEJD-MQsAQIJA )

2016.04.18. 19:39:06

Amugy engem ami a kliman es az egyeb kozhelyes dolgokon (marmint a vulkanok, a gleccserek) kivul nagyon tetszik Izlandon az az, hogy Reykjavikon kivul annyira nincs SEMMI, hogy a benzinkut a szocialis elet kozpontja, ott lehet bevasarolni, kajalni, talalkozni a baratokkal, es ilyenek... Azon kivul, hogy a kertvarostol viszolygok, az ilyen egyeb szuburbanus egyszerusegek, hogy benzinkut (csipkefuggonnyel!), meg ilyen egyeb logisztikai megallok, azok nekem nagyon bejonnek, azt hiszem ez a permanens utonleves erzes, ez nagyon tetszene ebben. Amugy az is, hogy a hazak ezzel a femlemezzel vannak boritva, az is nagyon jo, es az ablakok koruli diszek is, es, hogy a klima ellenere is van erkely es meg a benzinkuton is van csipkefuggony. Meg, hogy mindenki zenesz, izlandi kozhely, hogy "orvos vagyok es szintis", meg "halasz, es DJ", es "tanar es basszusgitaros" :D Az egy erdekes szokas, hogy kint hagyjak a babakocsit amig anyu bemegy a boltba/benzinkutba, de allitolag ettol elnek sokaig, hogy hamar kiteszik magukat a klimanak. Es a csipkefuggonyt a benzinkuton, azt mondtam mar?

DorotkaB 2016.04.18. 19:41:27

@tanato: Igen, ami azt illeti, ez nekem is eszembe jutott. Mondjuk József Attila élete így sem volt épp irigylésre méltó, ahogy egyébként rengeteg más művészé, gondolkodóé sem volt az. A haláluk után persze isteníteni kezdték a munkásságukat (gondolj csak pl. Mozartra, vajon ő mennyiben járult hozzá Ausztria "korabeli GDP-jéhez" a nyomorúságos pénzekkel, amiket a műveiért és az általa adott órákért kapott. És mennyivel járul hozzá ma... vajon mennyibe kerülne ma egy zongoraóra Mozarttól? Vagy megrendelni egy zeneművet egy hozzá hasonló kaliberű zenésztől?).

Kár, de nagyon sokan vannak, akik ezeket az összefüggéseket nem látják át. Rajonganak a komolyzenéért, a költészetért, a "magaskultúráért", "nagy zsenikért", órákig állnak sorba a Szépművészeti előtt, hogy lássák az impresszionistákat, de azokat, akik ma hasonló területeken tevékenykednek, akikből esetleg a jövő nagy művészei lesznek, pont ugyanúgy megvetik és semmirekellő munkakerülőnek gondolják, mint ahogy kortársaik megvetették a ma nagy nevű, elismert alkotókat. "Van, mi arany, bár nem fénylik" írta Tolkien és mennyire igaza volt :)

2016.04.18. 19:44:43

Ja igen, es azt akartam meg a zeneszes resz utan irni, hogy annak ellenere, hogy abban tunnek kreativnak, a vizualis teren is eleg erosek, es valahogy mind kapcsolodik a termeszethez vagyishat az izlandi tajkephez, kornyezethez, mondjuk az teny, hogy a fekete fold vs feher jeg vs szurke eg, amiben csak egy villanypozna van fuggolegesen, az elegge meditativ kornyezet, ez teny, es ez mindenhol kijon, nem csak az olyan sztaroknal, mint Ólafur Éliásson, hanem ilyen tok egyszeru dolgokra, hogy egy gagyi krimi konyvboritoja, de valahogy mindegyikben benne van ez az erzes, a kitettseg az elemeknek vagy nem is tudom. Es a villanypoznak is amugy tokre jo formajuak, nem az, ami mashol megszokott Europaban.

Most csak ezek jutottak eszembe Izlandrol, de meg lehet, hogy fogok kommentelni ma. :D

Pernilla 2016.04.18. 19:52:11

@mojyo: kérlek, írj még. Jobban szeretek izlandozni, mint buszozni :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.18. 20:00:34

@Muscari:
Pártfogoltunknak ma volt az első munkanapja mint teljes jogú munkagépkezelő CPCS kártyával.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.18. 20:04:15

@A nagy kékség:
Azt kell mondanom hogy egyetértek.
Akármilyen nehezemre esik is...:))))))))))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2016.04.18. 20:05:50

@mojyo: Akkor téged is hív az Afturganga? :-)
Na, akkor majd egyszer - vagy többször - úgyis elmész. :-)
Meg az Izland krimik, azok nagyon jók.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.18. 20:05:58

@A nagy kékség:
Azt kell mondanom hogy egyetértek.
Bármilyen nehezemre esik is...:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2016.04.18. 20:10:21

@Narina: jo, de attol tartok, eleg sokaig fog tartani, mire rajovok. ha egyaltalan... :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 20:11:38

@tanato: Nem jól írod. A bölcsésznek is van lehetősége dolgozni, legfeljebb nem azon a területen, amit tanult. Ez két dolgot jelent: a tanulmány megkezdése előtt nem mérte fel józanul a lehetőségeit, és ami ebből következik: muszáj újraterveznie, ha nem akar élete végéig ágrólszakadt művészt játszani. És csak ismételni tudom a kérdést: ha jóval túl a középkorúságon (50+) valaki képes arra, hogy akár a nulláról is felálljon (mert muszáj!), akkor hogy lehet az, hogy egy mai huszonéves céltalanul bolyong a világban? Én csak egy választ tudok erre: elvarázsolt álomvilágban élnek. Tisztelet a kivételnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.18. 20:11:39

@tanato:
Na ezért vagyok én hobbibölcsész.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 20:11:50

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igen, én könnyen beszélek. Tényleg. De legyen így, és akkor nézzük innen. Tettem azért, hogy könnyen beszélhessek. Másnak sincs megtiltva, hogy olyan szakmát nézzen ki magának, amit szeret is csinálni, és ami "sokat hoz a konyhára". Ez utóbbi amúgy csak nézőpont kérdése. Egy topmenedzser csak halványan mosolyogna az én bérpapíromon.

articsóka60 2016.04.18. 20:12:04

@tanato: Ez sajnos így van. De ezek szerint a te lányod is megtalálta a maga útját.
En is azt kívánom a lanyaimnak hogy ne csak robotoljanak a napi megélhetésért, hiszen az élet ennél sokkal többről szól. Ha valaki megtalálja az oromot a munkajaban is az nagy adománya a sorsnak.
És a mostani generáció már ilyen. Igy lesznek igazi vilagpolgarok, ha utaznak, tapasztalnak, próbálgatnak, nyitottak a világra.
Szerintem ezért jó ma fiatalnak lenni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.18. 20:12:23

@DorotkaB: Ha jól rémlik, te gondosan ügyelsz a helyesírásra. Tök jóindulattal jegyzem meg, hogy a "sokmindent" különírandó.

Nincs azzal baj, ha nem akarsz lelketlen könyöklővé válni, de azt látnod kell, hogy a világ urait a legkevésbé sem érdekli, hogy te mire vágysz. Vagy megtanulsz küzdeni (ami irtó sok megalkuvással jár), vagy elsüllyedsz. Az önző társadalom pedig nem fog mentőövet dobni, sőt egyesek még mélyebbre fognak nyomni, hogy ők érvényesülhessenek.

Isten hozott nálam öcsém, ez a való világ. :)

fhdgy 2016.04.18. 20:15:06

@tanato: hogy van ez a matekzseni istenítés?

Én nem érzem ( félreértés ne essék, nem magamra gondolok ), inkább a művészeket, izomagyúakat, nulla IQ-val celebeket, kétes erkölcsű némbereket favorizálnak. Meg tudsz cáfolni?

Pernilla 2016.04.18. 20:16:52

@fhdgy: az attól függ, milyen körökben mozogsz :D

2016.04.18. 20:21:20

@Pernilla: Most egyelore nem jut mas az eszembe... illetve, a Hallgrímskirka, tudjatok, az a szep beton templom, hogy az milyen egyszeruen nagyszeru, es, hogy az izlandiak mar a 60as evek elott 30 evvel is tudtak, hogy a beton, az egy nagyon jo anyag. :D

@nyuszigonosz: Mar jartam Izlandon, es igyekszem kovetni az esemenyeket, de sajnos, ennek ellenere, fogalmam sincs, mi az az Afturganga?

Mar megbeszeltuk, hogy a skandinav krimik sajnos nagyon nem nekem valok amugy :D

fhdgy 2016.04.18. 20:25:33

@Pernilla: nézd meg, hogy az állami kitüntetéseket, díjakat kiknek adják!

És az sem utolsó szempont, hogy a média kiket, miket állít példaképnek.

Alkotó, tiszteletre méltó tudományos, műszaki emberek csak mutatóba kerülnek be az elismertek közé.

Pernilla 2016.04.18. 20:28:33

@mojyo: na köszi, a beton épp bele is illik az érdeklődési körömbe :)

Rajongsz az északi országokért, de a krimiket nem szereted? nahát :D én anonim függő vagyok!

Korábban írtam az izlandi filmekről (csak gondolom elütötte a busz), te láttál már közülük? Megerősíthetnéd, hogy olyan az élet Izlandon, mint ahogy ott láttam! :D

nyuszigonosz 2016.04.18. 20:31:37

@mojyo: Juj, most irigyellek az Izlandért.

Az Afturganga: ezt egy francia krimiben találtam, ami félig Izlandon játszódik, vagyis egy része ott. Na és onnan "tudom", hogy a rossz szellem az Afturganga, ha valakit hív, akkor annak mennie kell, és azt esetleg nem is bántja majd. :-)

nyuszigonosz 2016.04.18. 20:32:52

@mojyo: Nem ismered a skandináv krimiket, és azért gondolod, hogy nem neked valók.
Jó, persze vannak az olyanok, ahol sok mindenki depresszív meg Lisbeth Salander, de vannak mások is. :-)

2016.04.18. 20:38:50

Most amugy tenyleg azon megy a verseny, hogy mely hivatasok az ertekesebbek es kik dolgoznak tobbet, mindezt azert, mert a posztban volt egy olyan koltoi kerdes, hogy "na es hogyan tovabb", miutan elhagyta az iskolat? :D Ez egy amolyan szofordulat, amit az ember, ha reflektiv, gondolkodo leny, minden valtozaskor fel szokott tenni maganak, nem? Peldaul, elhagyott/terhes a csajom, es akkor most hogyan tovabb? Vagy, kikerultem az iskolabol, de kiderult, hogy a szenvedelyemnek nem tudok Magyarorszagon elni, mert nem lehet peldaul tengeri elolenyek utan kutakodni... akkor hogyan tovabb? Tenyleg az a normalis, hogy mindenki mindig tudja, hogy mit csinal legkozelebb? Az termeszetes, hogy valamibol meg kell elni, es dolgozni kell, es gondolom az ember mindig csinal valamit... de azt nem mindig tudja, hogy legkozelebb mit fog, ha jon valami valtozas, vagy igen? :D

A masik, hogy mi ertelme van arrol vitatkozni, hogy kulturantropologusnak, vagy villanyszerelonek van-e nagyobb erteke? Meg ezek az erzelemmel tulfutott koltoi peldalozasok, hogy a "bolcseszek" mind "ehezo muveszek" mert "lustak", anyam borogass. :D Lehet, hogy ujat mondok, de az, hogy "bolcsesz" az kb annyira tag fogalom, mint a "mernok", lehet, hogy nagyon is szukseges teruletre alkalmas, peldaul szocialis munkasnak, vagy tanarnak. A muveszethez nincs sok kozuk, ahogyan az "ehezesnek", "lustasagnak", es a "drogfuggesnek" sincsen amugy, de gondolom teljesen felesleges ezt magyarazni. :D

nyuszigonosz 2016.04.18. 20:38:59

@A nagy kékség: Nincs erdö :-) Gejzíreket néz.

2016.04.18. 20:46:06

@Pernilla: O, az jo, a beton igen! :D Nem tudom, melyik filmet lattad, igy nem tudom, hogy mennyire hasonlit ra az elet :D De gondolom valamennyire igen, ok mar csak tudjak, mit csinalnak :D

@nyuszigonosz: Ah, ertem, koszonom szepen. Mar hivott engem az Afturganga akkor, de eddig meg tuleltem :D

A krimiket azert nem szeretem, mert... nem erdekelnek az emberek :D Azok a krimik jok, amikben nem az erzelem a fontos, meg a karakterek, hanem a procedura, meg a korrupcio, es a rendszerszintu mocsoksagok... De az ilyenek, hogy az arva, kerekesszekes nyomozono jol lebuktatja a Gonosz Gazdag Geciket, azt en nem birom sajnos. :D

Pernilla 2016.04.18. 20:51:40

@mojyo: 101 Reykjavik a címe, meg volt egy másik is, csak sajnos annak nem emlékszem a címére... majd megírom, ha beugrik :) az első elég híres, mármint merem feltételezni, hogy olyan közegben, ahol te mozogsz, híres lehet :D

2016.04.18. 20:56:18

@Pernilla: Jah, igen, azt ismerem. :D Az a baj, hogy igy sem tudok valaszolni a kerdesedre, mert kb a filmet 10 evvel ezelott lattam, vagy meg annal is regebben, es Izlandon meg csak kesobb jartam, de azt hiszem, van hasonlosag :)

Pernilla 2016.04.18. 21:00:29

@mojyo: na, éreztem én, hogy jó embertől kérdezem :D amúgy én is elég régen láttam, de 2x is, és úgy már eléggé megragadt, meg mert annyira tetszett.
Egyik közeli roknom nagyonészak-svédországban él, az ő leírása alapján ott is elég hasonló az élet, ebből arra következtettem, hogy nem lehet nagy kamu, hogy ilyenek az izlandi mindennapok :))

2016.04.18. 21:09:38

"Ahol az egész ország egy nagy család"

Belterjesek, mint a @!#. Így nem nehéz. ;)

2016.04.18. 21:21:47

@mojyo: Én azt sajnálom, hogy manapság minden fiatal (tinitől mondjuk 28-ig bezáróan) zombi, bezzeg az én időmben mindegyik rakétamérnökként végezte, vagy államfőként! Hova süllyed ez az ország, ez a nemzet... :(

jojó78. 2016.04.18. 21:23:59

@A nagy kékség: Az a gond manapság hogy szinte mindenki egyetemre, főiskolára akar menni. Vagy a szülök szeretnék. Szakmunkás meg egyre kevesebb van, de az senki nem akar lenni. Én asztalos vagyok és büszke is vagyok a szakmámra.
Aztán egyetem után nem tudnak elhelyezkedni mert túl sok a végzős és nincs annyi betöltetlen állás.
De ahogy hallom otthon asztalosból lassan hiány lesz/van.

2016.04.18. 21:53:01

@Pernilla: Ne haragudj, de ezt nem tudom überelni! :D

2016.04.18. 22:01:17

@jojó78.: Nem a "szulok" szeretnek, es nem azert akarnak, mert csak. Az van, hogy azok, akik a 80-as vagy 90es evekben nottek fel, allandoan azt hallottak, hogy tanulni kell, a jovo gazdasagai a szolgaltatasokra fognak epulni, az lesz a jovo, hogy az ember mindent profikra biz. Ez kb nehany evvel ezelottig igy is volt, aztan az internetnek es a gazdasagi valsagnak "hala", mostmar nem profikra bizza az ember a dolgokat, hanem a "kozossegre", meg az "onkentesekre", vagy appokra. Ekkora versenyben nagyon-nagyon nehez ervenyesulni. Az viszont teny, hogy a gyartas, es a szakmunkat igenylo dolgok rovid tavon nem tuntek el olyan gyorsan, mint amennyire vizionaltak oket akkor, amikor a "mai fiatalok" palyat valasztottak, igy lehet, hogy valoban jobb valasztasnak tunik utolag, kerdes, hogy meddig lesz ez igy.

tanato 2016.04.18. 22:13:14

@fhdgy: A celebeket igen azokat istenítik,képernyőre rakják nulla teljesítménnyel.De írókat,költőket,festőket?SZó sincs róla.
A társadalmi megítélése viszont magasabb a természettudományos végzettségűeknek,mat-fiz,mérnök,informatikus,közgazdász meg a biol-kém:Orvos gyógyszerész,vegyészmérnök.Még ha nem is rakják őket képernyőre mint a celebnek kikiáltott nullákat.

tanato 2016.04.18. 22:18:12

@articsóka60: Így van, a szabad utazás és munkavállalás nagy segítség a mai fiataloknak,velünk szemben,így lehet kompenzálni a mi időnkhöz képest bizonytalanabbá vált belső viszonyokat.

tanato 2016.04.18. 22:19:38

@diggerdriver: JÓl csinálod,nem abból próbálsz megélni,hanem van egy alapfoglalkozásod,azután ha bejött a művészet rá lehet majd állni a későbbiekben.

tanato 2016.04.18. 22:22:33

@DorotkaB: @A nagy kékség: Ez bizony gyakori a bölcsészeknél,művészeknél,haláluk után lesznek naggyá.Életükben meg lúzerek maradnak örökké.
De kétségtelen valamiből meg kell élni így kénytelenek az irányváltásra.

nemor 2016.04.18. 22:44:41

@mojyo: értelme semmi, de demagógiának kiváló, ami valami csodával határos módon hagyományozódik egyes körökben Rákosi pajtás óta. Előtte korokban becsülete volt mindenféle munkának az utcaseprőtől a mesterembereken és parasztokon keresztül a humán és műszaki értelmiségen át a művészekig. Nála lett kizárólag az a munka, amitől nagyon fáj a derék meg a kar, és ingyenélés minden egyéb :S
Hogy ez a szánalmas világkép hogy tud továbbélni ennyi ideig, azt fel nem foghatom [de].

2016.04.18. 23:04:32

@tanato: Rendkivul makacsul ragaszkodsz ehhez a vilagkephez, de mar tegnap megbeszeltuk, hogy nem igy van, na. :D

@nemor: Igen, valahogy sejtettem, hogy ez a resze a dolognak honnan ered. :D A masik, ami rendkivuli modon erdekel, a koros elkulonules a "bolcseszek", es a "dolgozok" kozott ez honnan jon? :D Ez az iskolas human-real fobianak a felnottkori tovabbvitele, vagy a tokes kontra munkas osztalyharcnak valami magyarosan elkorcsosult valtozata vagymiafene? :D Es, hogy a muveszeket miert gondlja mindenki automatikusan bolcsesznek, holott kurvara nem az? Vagyis sejtem, hogy nyilvan mindketto naplopo alkoholista, stb, de miert kell igy gondolni? :D Egyaltalan, minek ez az elkulonules? A muveszetben peldaul az jo, hogy human celokra hasznal mernoki ismeretet, muszaki targyat, anyagot, stb... a kozgazdasz meg forditva csinalja, es akkor legyunk ellensegek, meg osztalyharcoljunk, vagy mi? :D

Csodabogár 2016.04.18. 23:11:49

@tanato: Orvos barátaim ma már 50 körüli két gyerekéből az egyik orvos lett a másik filosz. A család kétségbe volt esve, hogy szegény filosz majd éhen hal és megeskették a fiut, hogy majd segiti anyagilag a lökött filosz nővérét. Nővér aztán tolmácsként dolgozot, majd szült és gyesen elvégezte a közgázt. Saját cége lett ahol hasznosítja a nyelvtudását és tutti többet keres mint az amugy befutott orvos öccse. Szóval bölcsésze válogatja.

jojó78. 2016.04.18. 23:26:32

Moyo@mojyo: Én azt látom hogy ahol van pénz, igénylik a jó szakmunkát. Pl: egyedi konyha. Vagy konyha beépítés. Szóval szerintem van még jövő :)

2016.04.18. 23:39:09

@jojó78.: Ezt en is igy gondolom, de szerintem ez csak arra a szakmunkara vonatkoznik, amihez valamilyen tanulas megiscsak fontos. Sot, szerintem ez fel is fog ertekelodni, minel inkabb automatizalodik a gyartas, annal inkabb igeny lesz az ilyen "kezmuvessegre", mert (egyelore?) csak ennek keretei kozott tud megszuletni az innovacio. Igy viszont, ha asztalosdiploma nem is lesz a jovoben, elkepzelheto, hogy az egyre bonyolultabb technologiak es az elkepeszto mennyisegu informacio miatt, mindazt, ami ezekben a szaktudasokban felhalmozodik, lehet, hogy megiscsak a korabbi szakmunkas kepzeseknel magasabb szinteken fogjak tanitani. Tehat a szakmunkas es a diplomas nem kellene, hogy kizarjak egymast :)

M. Péter 2016.04.18. 23:56:40

@Csodabogár: Aztán ott van a Habony, aki szobrászatot vagy mit tanult, el se végezte a főiskolát, mégis milyen jól megy neki.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.19. 00:06:38

Hát ja, egy csoda lehet.Európának kb az utolsó szeglete, ami valszeg élhető marad a migri-muszlimválság elburjánzása után is.Csak az a baj, hogy túl kicsi; ha az ember túl későn költözik oda, nem fog felférni a szigetre...

Nagyon mennék, nyilván először látogatóba és persze én se 1 7-re nyilván, hanem egy fél évre legalább.De hát az irreális.Köszönjük a posztot és a képeket.

Herr Géza 2016.04.19. 00:07:34

@Sütemény1975: Dícsértessék! :)))
Ez komoly: hajó+saját autó??? Árakat néztél már? Csak úgy érzésre: a fapad+bérelt autó nem lesz sokkal olcsóbb???

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.19. 00:31:53

@nemor: Megideologizálom én ezt neked, ha nagyon akarod. Annak idején, nagyon régen, ha életben akartál maradni, vadásznod kellett, ahhoz viszont fegyver kellett, amit viszont el kellett készíteni. Akkor voltál jó "munkás", ha képes voltál megfelelő fegyvert/szerszámot készíteni magadnak, és megtanultál hatékonyan vadászni. Azok a "bölcsészek", akik aztán irodalmat csináltak ennek a kornak, szerszámkészítőről szóló verseket elemeztek, művészetet csempésztek a vadászat gyilkos világába, már nem tekinthetők értéket előállító egyedeknek, ugyanis ők csak elmélkedni tudnak a vadászatról, de adott esetben éhen halnak, ugyanis vadászni nem tanultak meg. Szóval nem Rákosival indult ez a történet. :)

blackhairlady 2016.04.19. 00:43:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En pedig ovono akartam lenni, es pont az altalad irt ok miatt nem lettem, mert abban az evben nem ovonokepzo indult hanem valami mas, mar nem emlekszem mi:))))

blackhairlady 2016.04.19. 00:44:36

En szivesen megneznem Izlandot, de csak nyaron, elni biztosan nem tudnek ott.

blackhairlady 2016.04.19. 00:47:17

@DorotkaB: En ha nagyon nagyon gazdag lennek, biztosan keresnek tehetseges muveszeket akiket tamogathatnek, ha nekem mar csak a szeretete jutott csak, a tehetseg nem:))

blackhairlady 2016.04.19. 00:52:38

@fhdgy: Kinek adjak? szerintem sok elismert tehetseges muvesz, sportolo kap dijat, "celebek" nem nagyon.

Egyebkent nem ertem, hogy otthon a celeb miert lett negativ jelzo, mert amugy az unnepelt hiressegekre mondjak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.19. 01:05:43

@Sütemény1975: Ne felejtsd el megosztani, ha sikerül.Lexívesebben én is úgy mennék. :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.19. 01:44:50

@blackhairlady: bocs az OFF-ert, most lattam, milyen esozesek vannak Houston-ban...veletek minden rendben?

blackhairlady 2016.04.19. 01:57:20

@Zsuzsi65: Elaradtunk, adg hozzank kuldte a tropusi esozeset:(
Iskola sem volt sehol ma, szornyu ido volt tegnap delutan 5 ora ota, eppen haza ertunk a baseball meccsrol, aztan azota szakadt delutan 2-ig, de ahogy csak lefert. Eppen nezem a hireket, beljebb Houston fele es eszakra meg megrosszabb mint nalunk nyugaton, rengeteg embert kellett kimenteni a hazaikbol, van halalos aldozat is es sok alalt is elpusztult. Raadasul meg tobbet josoltak ma ejjelre.
A lanyom elment feladni az adopairjat persze az utolso napon, a viz neki lokte a padkanak, szepen benyomodott a lokharitoja:(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.19. 01:59:40

@Zoole[uk]: Bár tudom, nem engem kérdeztél, de az én nejem is orvos.Ismerem őt kb 15 éve, meg jó pár évfolyamtársát, egyetemi barátját is,plusz van más is az ismerettségi körömben, aki eü-ben dolgozik. (A nagy részük természetesen már külföldön...)
Amiket elmondanak, és ezek alapján, amennyire rálátok, 120%-ban igaz a cikk, sajnos...
:-(((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.19. 02:07:31

@Zoole[uk]: Bocsánat, természetesen a nejemet értve Mme Gegét akartam írni...Akkora duma ez, hogy nem tudok elegen röhögni rajta...Bocs, Hari... :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.19. 04:00:18

@blackhairlady: oh, hala istennek, azert tifeletek nem annyira tragikus a helyzet akkor! de tenyleg szomoru volt latni az elarasztott utakat, meg mindent. Szerencse, hogy a lanyod is meguszta ennyivel!

adg 2016.04.19. 05:03:28

@Virago_1000: nem, a gap year nem erre jo.

adg 2016.04.19. 05:36:32

@blackhairlady: fenebe, itt meg nem esik szinte egyaltalan. Pedig itt eshetne, mert mi szeretjuk, es kart sem okoz. :)

adg 2016.04.19. 05:51:24

@Th's child: dehogy is volt, no worries. :) Semi gondom nem volt a te hozzaszolasaiddal, meg most is a rajzolgatja a csavarjaiton rohogok, ha eszembe jut. :D

Azon szoktam felkapni neha, hogy "nem lehet mindenki mernok" meg "a mernokok lenezik a bolcseszeket" es a tobbi ilyen faszsag.
Nincs semmi gond, kepes vagyok feldolgozni jelentosebb tores nelkul.
Inkabb furcsa szamomra, hogy milyen aggresszivanoell reagalni egyeseknek amikor ugy erzik, valaki beletiport a lelkuibe, pedig lehet, erdekes volna elobb rakerdezni.
Nem erdekes.

Golf2 2016.04.19. 05:56:21

@Zoole[uk]: Pofátlanul sokat kérnek ráadásul zsebbe.A magukat természetgyógyászoknak nevezők dettó.

nemor 2016.04.19. 06:44:04

@mojyo: igen persze, osztályharcoljunk!!!
Csak manapság blogkomment nevű fegyverrel :D

nemor 2016.04.19. 06:48:44

@A nagy kékség: téves. A törzs legmegbecsültebb tagja a varázsló volt. A kisujját se kellett felemelnie. Sőt, valaki még Altamirát is telerajzolta. A rohadék ingyenélő. Ahelyett, hogy elment volna rendesen vadászni.

tanato 2016.04.19. 07:36:15

@mojyo: Nem én ragaszkodom a világképhez én csak interpretáltam az origós cikket amit a költészet napja alkalmából kiraktak.

tanato 2016.04.19. 07:38:38

@Csodabogár: ÉN azt hiszem a BÖLCSÉSZEK KÖZÜL a keresett idegen nyelv szakosok magasan kiemelkednek úgy anyagi mint társadalmi elismertségi szempontból.Mint mondjuk az orvosok közül a plasztikai sebész vagy a szülész/bár utóbbi már leáldozóban./

tanato 2016.04.19. 07:52:38

@Zoole[uk]: Köszi a cikket már olvastam a Ebdokin már ki is tárgyaltuk.SOk igazság van benne,de sok mellébeszélés is.
A szerző egy magánintézmény vezetője szeretné olyan formába irányítani a betegeket.
Nyilvánvaló csúsztatás hogy elég az orvos meg a kórházi ágy,egy frászt,nagyon kevesen vagyunk és a kórházak is zsúfoltak.
A hálapénznél is sokban igaza van,de ott is jócskán túloz a vezető orvosok bérét háromszorosára taksálja a nyugatiénál.Marhaság,rengeteg vezető szülész sebész megy ki különböző nyugat államokba dolgozni nemrégen két majd 60 éves nőgyógyász főorvos a szomszédos város kórházából pl.
A hálapénz megszüntetése pedig kizárólag egy önrészes saját befizetéses rendszer válthatja ki,mint a hamvába holt vizitdíj anno.Ez meg politikai okokból nem lehetséges.
De alapvetéseiben jó a cikk.

tanato 2016.04.19. 07:53:22

Nem EBdoki bocs Webdoki,nem állatorvosi oldal.

2016.04.19. 09:18:06

Szóval nem jött a poszt írója? Mondjuk a kommentek alapján nem csodálkozom. Nekem nagyon tetszett a poszt. Semmi közöm ahhoz hogy miből él, mért ment oda, hogyan fogja folytatni. A poszt Izlandról szólt, illetve szinte csak a poszt szólt arról, a kommentek alig. Gyönyörűek a képek, még néztem volna többet. Az igaz hogy a telefonkönyvben csak keresztnevek vannak? Akkor az hogy is van? A telefonos dolgot én is hallottam, már hogy 2 készülék kommunikál egymással és megállapítja hogy milyen rokoni kapcsolatban vannak ha vannak. Nagyszerű lehet ilyen élményeket szerezni.

tanato 2016.04.19. 09:52:28

@Turchi: Igazad van tényleg nem Izlandról kommenteltem,de most pótolom egy cikk erejéig.
www.blikk.hu/aktualis/kulfold/rabszolgakent-dolgoztattak-a-magyar-lanyt-izlandon/tfjy49k

fhdgy 2016.04.19. 10:07:21

@adg: ez a mérnök-bölcsész ellentét az én esetemben már 1967-ben kezdődött, a gimi első osztályában.

Akik humán tárgyakból kicsit jobbak voltak, tele torokból óóóórdították, hogy mi, akik matekból, fizikából, kémiából voltunk jobbak, szakbarbárok vagyunk, leszünk. Volt olyan tanárunk, aki maga is szította a hangulatot. Humántantárgy tanáraként nem is mindig humánusan.

Szóval, ez egy ősi ellentét.

2016.04.19. 10:12:11

@tanato: Jaj de ėn nem neked írtam hanem általában :-), meg persze mindenki arról ír amiről akar csak feltūnt.
Elolvasom cikket, köszönöm

M. Péter 2016.04.19. 10:13:13

@blackhairlady: Ted Cruz megmagyarázta már, hogy Isten miért bünteti Houstont?

tanato 2016.04.19. 11:01:33

@fhdgy: Úgy van,abban az időben még a fizika kémia matek irányba továbbtanulókat le szakbarbározták ,az irodalom volt úgy zusammen az általános műveltség.Akkor is ha matekból,fizikából tök homályban volt az illető.
Mára sokat változott, most meg a bölcsészek az éhenkórász lúzerek.
A kettő közötti arany középutat kellene megtalálni.

szil_ 2016.04.19. 11:16:55

@P.Elliot: Frissen végzett asztalos Mo-n?
Fél évvel ezelőtt deszka szekrényt akartam készíttetni. 22 asztalost/asztalosműhelyt hívtam fel, és egyetlen egy sem vállalta. Volt, aki kereken közölte, hogy ő nem ért fához, volt, aki 10 percen át mentegetőzött, hogy neki csak bútorlaphoz van felszerelése.

Köldökbámuló, romkocsmás fiatalokról: van ilyen is bőven. De azt nem értem, hogy miért kell ezt negatívumnak tekinteni. Egy-egy mai mobil-baszogató fröccshuszárnak a pince mélyén sokszorosan nagyobb kapcsolati tőkéje van, mint a magamkorúnak 20 év munka után. A mai „mihezkezdjek” generáció tagjainak nagyobb része előbb-utóbb rájön arra, hogy mivel is szeretne foglalkozni, és rendes támogatottságuk lesz a kapcsolataik révén. De erről már jó nagy szakirodalom született. Elég rákeresni a „kapunyitási pánikra”.

Poszthoz: nekem Izland túl kopár sziget. Sosem vonzott az ilyen jellegű posztapokaliptikus fíling, mint amilyen az izlandi fotókról lejön.

2016.04.19. 11:34:10

@A nagy kékség: Ertem, tehat csak ez tulajdonkeppen osidok ota igy van, sotmitobb, evolucios beidegzodes, hogy a vadasz volt az ertekes :D Es akkor az osszes no is, akik a tuzet oriztek, vagy a vadaszatbol megmaradt dolgokat keszitettek el (peldaul a bort, a szort, a csontokat, vagy magokat tarolando agyagedenyt keszitettek es voltak mereszek ki is dekoralni, az mind egy ertektelen senki, hiszen az elet folyamaros harc, haboru, vadaszat. Csodalatos vilagnezet. :D

blackhairlady 2016.04.19. 13:59:51

@Zsuzsi65: Es meg ma is zarva vannak a sulik, majdnem elindultunk az iment, meg szerencse, hogy megneztem az e-maileket korabban.
Mi azert usztuk meg szerintem jobban mint a belso resz, mert ez egy teljesen uj, friss varosresz, es a csatornazas es egyaltalan a modernebb tervezes sokkal katasztrofa biztosabb. Bar ez csak az en szemelyes okoskodasom:)
Egy picit szooru voltam az auto miatt, mert en vigyaztam ra 6 evig, a mult honapban kapta meg a lanyom mert en kaptam egy ujat, aztan mindjart ez tortenik. Persze szerencse, hogy neki nem lett baja, meselte, hogy egy ferfi gyalog ment a jardan, ellenorzott valamit, es a terde folott ert a viz neki.

blackhairlady 2016.04.19. 14:03:03

@adg: En is szeretem amugy az esot, raadasul ez kellemes meleg is volt, csak eppen megbenitja a varost:)

blackhairlady 2016.04.19. 14:08:20

@M. Péter: Jaj, ne is emlegesd, kiraz a hideg tole.

adg 2016.04.19. 14:08:36

@blackhairlady: ezert lenne jo, ha csak annyi esne, ami kelemes. Itt nem benit meg semmit, kicsit lassul a kozlekedes, ha nagyon szakad. De nem lesz se arviz, se semmi. Nyilvan a kinti munkak, epitkezesek megalnak kicsit.
Szemelyesen kell feladni adopapirokat? A zinternet hazajaban? Meg ilyet le lehet vonni a lokharito javitasat a kovetkezo evi adobol? :)

blackhairlady 2016.04.19. 15:18:03

@adg: Biztos lehet, nem tudom, a sogorom az adoszakerto, o csinalja csaladilag mindenkinek, eddig meg sosem keleltt senkinek fizetnie, most van eloszor, hogy a lanyomnak 58$ adohatraleka volt, aztan irtak egy csekket es azt keleltt feladni. Tobbet nem tudok errol a temarol:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.04.19. 16:54:19

Kedves Edina, ugye ez volt a bevezeto posztod egy tobb reszes Izland-sorozathoz :-)? Mert vevo lennek ra!

2016.04.19. 17:59:14

@tanato: Jo, rendben, bar a cikket nem olvastam, amire hivatkozol, valoszinuleg bulvaros, felrevezeto, rossz minosegu lehet, ha ezt szurted le belole.

A bolcseszet tudomany. Olyan, mint a termeszettudomany, csak az emberekkel kapcsolatos dolgokat irja le, peldaul a tarsadalomtudomany, vagy a nyelvek tartoznak ide. Semmi, megegyszer, nagybetuvel: SEMMI kozuk a muveszekhez. Barki, aki emberekkel foglalkozik, tarthat igenyt bolcseszekre, peldaul a menedzsment nagyjabol minden nagy cegben, hogy az oktatasi rendszerrol (tanarok) es az egeszsegugyrol (szocialis munkasok, pszichologusok), ne is beszeljunk. De meg a mernokoknek, tervezoknek is kellenek, peldaul a megfigyeles, mint antropologiai kutatasmodszertan nekik is elengedhetetlen, hiszen tudni kell egy akarminek is a megtervezeshez, hogy hogyan lehet hasznalni a targyakat.

A muveszek nem tudosok, hanem gyakorlatiasabb teruleten csinalnak dolgokat, vagyis alkotnak, nem feltetlenul verbalisan... tudom, a koltok pont igen, de nekik sem kotelezo bolcsesznek lenniuk. Amugy az alkotasbol is meg lehet elni, letezik felvevopiac, megha ez Magyarorszagrol elkepzelhetetlennek is tunik, de meg ott is vannak ugynevezett alkalmazott muveszetek is, peldaul a grafikusok es a dekoratorok, de a reklamban is kellenek a copywriterek, akik mar majdnem koltok. :D

Tudom, van ez a romantikus toposz a muveszekrol, hogy eheznek, meg orultek, meg fuggok is, meg mittudomen, de ez nem annyira van igy.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.19. 18:50:51

@blackhairlady: koszi! Igen, en is lattam joparat...sajnos regebbi lakoovezetekben nalunk is problemas a vizelvezetes, amikor jon egy nagyobb eso (ritkan). Gondlom, pont emiatt nem is igazan torodtek vele regebben, a csatornak vagy nem is epultek ki, vagy elhnagyagoltak...dombok/hegyek labanal levo telepuleseken ezert mindig ott vannak a homok zsakok...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.19. 18:54:28

@blackhairlady: "En is szeretem amugy az esot, raadasul ez kellemes meleg is volt, csak eppen megbenitja a varost:)"

Noemi lanyom izgatottan varja, hogy egy kis zivataros-zaporos idobe erkezzenek Memphis-be holnap :) Bar amikor tudatosult benne, hogy az eso+ kb. 75-80F a frizurajanak nem igazan fog jot tenni, mar nem orult annyira :))) Haha, a hajvasalot nem hiszem, hogy erdemes elovenni ilyen idoben, semmi haszna :) o a mi 20-25%-os paratartalmunkhoz van szokva :))

tanato 2016.04.19. 19:21:24

@mojyo: Jól mondod tényleg van egy romantikus elképzelés a meg nem értett éhező művészekről,akik a hideg padlásszobákban laknak Párizsban és alkoholizálnak meg nőznek,addig amíg fel nem fedezi valaki őket.
Annyiban mások mint a reál foglalkozásúak,hogy ott a 2szer 2 az négy meg két vegyület ugyanazt a reakciót adja meg a vakbélgyulladás is ugyanazon tüneteket adja és egyféleképpen lehet kezelni,ellenben egy festményt,egy szobrot,egy verset ezerféleképpen lehet értelmezni és egy művész megítélése sokszor nagyon szubjektív,történelmi koroktól,mecénásoktól,befolyásos barátnőktől/ pl. Léda/erősen függ.Az atombomba meg a dinamit ,de hogy mondjak valami pozitívat is a repülés vagy a gőzmozdony feltalálóinál a megítélés azért egzaktabb dolgokon alapult.

Burgermeister 2016.04.19. 19:28:56

Nekem Izland soha nem jött be, voltam már ott, elég volt annyi. Az ország, lakók, időjárás....brrrrr.....mindig tél, hideg, kevés nap 20 fok feletti idő.

2016.04.19. 20:05:26

@tanato: *Fejfajas*

"Annyiban mások mint a reál foglalkozásúak..." Marmint kicsodak? A bolcseszek, vagy a muveszek? NEM ugyanaz a ketto, az elobb megbeszeltuk, ne idegesits. :D

Az elobb mondtam, a bolcseszeti is tudomany, human tudomany, es annak is van egyertelmu megitelesu resze, peldaul a nyelvek, illetve, ha megsem olyan egzakt, akkor is lehet viszonylag jol merheto eredmenyeket elerni vele (peldaul a tanitvanyok kesobbi sikeressege, vagy akarmi.)

A muveszet szerencsere nem esik bele ebbe az agyament human/real kategorizalasba halaistennek. :D A szineszek peldaul valoszinuleg "human oldalra" hasonlitanak, az epiteszek meg a masikra, ettol fuggetlenul azonban mindketten muveszek peldaul, es pont ugyanannyira meg lehet itelni a hasznossagukat, mint az atombombaet, az se tetszik mindenkinek, ahogy a szurrealizmus se. :D

Mindent a vilagon, MINDENT, amit emberek csinalnak, feltehetoen valami cellal, meg lehet itelni azon az alapon, hogy tetszik-e, es azon is, hogy mukodik-e. Az igaz, hogy a konkret dolgokban utobbit tartjuk fontosabbnak, az absztrakt dolgokrol pedig inkabb elobbi alapjan dontunk, de amugy mindketto lehet muszaki es human "termek" is, es barki, barmilyen hatterrel, vagy "beallitottsaggal" eloallithatja barmelyiket.

blackhairlady 2016.04.19. 20:37:10

@Zsuzsi65: Hat igen, gondolom mas a klima mint Californiaban:) Kivancsi leszek a velemenyere, majd megirod?

tanato 2016.04.19. 21:13:37

@mojyo: A nyelvszakok,nyelvtanárok azok igen nagy megbecsülésnek örvendenek,anyagilag is,és objektíve mérhető a tudásuk,mondhatnám hogy inkább a reáltudományokhoz állnak közel,a ragozás objektív dolog,meg a szókincs is.
Gondolj bele mennyi magántanítványa van egy jó képességű angol vagy némettanárnak és mennyi egy irodalom vagy töritanárnak.Ég és föld.
A színészet viszont abszolúte szubjektív megítélés alá esik,a személyes kapcsolatoknak,szülőknek, befolyásos barátnak,barátnőnek óriási hatása van egy színész életpályája szempontjából.
AZ építész meg a reál a műszaki és a művészet határán mozog.

2016.04.19. 21:58:30

@tanato: Ez csakis es kizarolag a te sajat, teljes mertekben szubjektiv kategorizalasod, amit a te sajat, teljes mertekben szubjektiv tapasztalataid, es origos cikkek alapjan allapitottal meg. Szerintem viszont nem ervenyes a valosagra.

En nem hiszek a kategorizalasokban, a dolgok egeszben vannak. Azt gondolom, hogy a vilagra vonatkozo leirasok (termeszettudomanyok), es az emberrel kapcsolatos tapasztalatok es megfigyelesek (bolcseszettudomanyok) nem kulonithetoek el nagyon szigoruan, es csak nagyon nagy vonalakban kivannak mas alkatot, mivel emberek vagyunk, es a vilagban lakunk. A muveszettol sem kulonulnek nagyon el, csak annyiban, hogy az nem leiro tudomany, hanem alkoto munka.

A megiteles pedig egyaltalan nem altalanos, termeszettudomanyos dolgokat is egyre inkabb nem csak az alapjan iteljuk meg, hogy mukodnek-e (lasd, az orvoslas tortenete es a ketes hirnevu gyogymodok), es a muveszeteket is egyre kevesbe csak az alapjan iteljuk meg, hogy tetszik-e (lasd, a filmek kereskedelmi alapon torteno szerkesztese).

Tudom, hogy te nagyon hiszel abban, hogy ez a ket elkulonitheto kategoria, mint binaris ellentetpar, igenis letezik, de ha szerinted igy is van, azt azert lathatnad, hogy egyaltalan nincsen feloldhatatlan konflinktus koztuk, es egyaltalan nem gyokeresen elteroek az eletpalyak sem. Bolcseszkent, szineszkent, es fizikuskent, sot, orvoskent is lehet sztarnak lenni, sokat keresni, es ehezni is. Az lehet, hogy egy kezdo haziorvos es egy sztarsebesz kozott nincs akkora fizeteskulonbseg, mint mondjuk egy reklamszinesz es a nagy sztarok kozott, de ezek a dolgok az egyes szakmak, teruletek, alkalmazasuk es finanszirozasuk jellemzoibol fakad, es nem abbol, hogy "human", vagy "real" teruletek. De az is lehet, hogy a szerencsen mulik az egesz, tudom, hogy imadjak emlegetni a muveszeket, akiket csak a halaluk utan ismertek el, de legalabb annyi termeszettudos is volt, akirol csak kesobb derult ki, hogy igazuk volt. C'est la vie.

tanato 2016.04.19. 22:29:04

@mojyo: A reáltudományokra és a bölcsésztudományokra is szükség van.Ez biztos.MŰvészekre is,tudósokra is.Bizonyos korokban a művészetek voltak jobban elismerve a társadalom /na meg a hatalom / részéről máskor meg jobban a tudományok ,műszaki és reál dolgok.Jelenleg is ilyen időket élünk.A komm. rendszer alatt jobban pártolták/a rendszerhez hű,persze/művészeket,irodalmi alkotásokat mint most a profitra éhes vadkapitalizmus alatt.Persze megbecsülték a jó öreg Kalasnyikov elvtársat,meg TUpoljev elvtársat is,de az akkori médiában mégis inkább a rendszerhez hű költők,írók szerepeltek.
Ami figyelemre méltó pl. a2. VH.-ban úgy a Wehrmachtba mint aVörös Hadseregbe,de a magyar Horthy hadseregbe is a reálvégzettségűeket eredeti szakmájukban sorozták be,foglalkoztatták,hadmérnökök,tábori orvosok,szerelők,lakatosok,esztergályosok lettek a seregben is.
Ellenben a humán végzettségűek "általános" katonák lettek,kivétel a tábori lelkészek és a nyelvszakosok akik tolmácsok fordítók dekódolók lettek.

adg 2016.04.19. 22:32:58

@tanato: "Annyiban mások mint a reál foglalkozásúak,hogy ott a 2szer 2 az négy meg két vegyület ugyanazt a reakciót adja meg a vakbélgyulladás is ugyanazon tüneteket adja és egyféleképpen lehet kezelni"

Szerintem @mojyo: -nak van igaza. A fenti nem altalanos azert. Lehet, hogy a vakbelgyulladast egyfele modon lehet kezelni, de egy sor igen real teruleten millio alternativ megoldas letezhet, es eleg szubjektiv a megitelese, hogy - maradjunk az en szakmamnal - az adott megoldas szep es elegans, vagy egy ronda vacak, holott mindketto mukodik es hibatlanul funkcional.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.19. 22:33:07

@blackhairlady: persze, majd megirom:) jopofa lesz hallani a beszamolojat es tapasztalatait :)

tanato 2016.04.19. 22:37:39

@adg: Amit írsz az már művészet,a reál az benne hogy hibátlanul működik.Ez egy műtétnél is így van,pl. sikeres a császármetszés ,jól van az anya és a gyermek is az a reália a művészet benne meg hogyan néz majd ki a nő hasa utána, ez már az adott operatőr kézügyessége és szépérzéke miatti művészet.

adg 2016.04.19. 22:39:14

@blackhairlady: eleg jo kepek. Elneztek a fiuk a csatorna meretezeset egy kicsit, nem artana lassan apgredelni.

LondonFashion 2016.04.19. 22:45:04

@mojyo: Tok ertelmes lany/csaj/no vagy, mondtak mar? :))) Nemcsak okosakat es ertelmeseket mondasz, de nagyon erdekesen meg is fogalmazod. A posztiro szintugy egyebkent.
Koppenhagaban is kint hagyjak a babakat a babakocsiban a kavezo elott, mig ok bent iszogatnak sutiznek. Ugy latszik ez az eszaki eletre neveles resze. Europaban talan az a fura masoknak, hogy nagyon koran elengedik a gyereket egyedul iskolaba. Pont most olvastam valahol, hogy a UK-ben 12-13 eves kor alatt tilos a gyereknek egyedul kozlekednie az iskolaba...

@A nagy kekseg: Pont most jelent meg egy cikk a wmn.hu-n, pont beleillik ebbe a nagy vitaba. Egy 44 eves no irta a, aki 42 evesen valtott szakmat egy nagy szakitas utan es jott ra, hogy mit is szeretne igazabol csinalni, mert addig igaz hogy dolgozott egy multinal es eleget keresett, de nem volt boldog. wmn.hu/2016/04/19/az-elet-a-vilagmindenseg-meg-minden-igy-lettem-vallalkozo-42-evesen/

Szerintem nem sok 18 eves ismeri onmagat annyira, hogy tudja, mit szeretne csinalni majd pontosan. Jo lett volna az en idomben is egy gap year, dolgozni-nyaralni valahol kulfoldon, hallani mas emberek torteneteirol, munkajarol... Rengeteg olyan allas van, amirol akkor nem is hallottam, pl. picture editor egy magazinnal. milyen szakra felvetelizz, ha ezt talalod ki?

adg 2016.04.19. 22:45:11

@tanato: nade real foglalkozast irtal es azt, hogy egy megoldas van a problemara. Pont azert ertek jobban egyet moyjo allaspontjaval, mert nincs teljesen ilyen, hogy tisztan real vagy tisztan human _foglalkozas_. Szrintem ez mindig keveredik valamennyire. Az egy megoldas meg nem igaz altalaban, pl a hasat is ossze lehet tuzni ugy, hogy orokre ottmarad a zipzar, mig az en servemet ugy varta osssze a doki, hogy negy ev utan igencsak keresni kell a vagast.

2016.04.19. 22:49:57

@tanato: Latod, epp ezert teljesen szubjektiv es szelektiv a rendszerezesed, mivel a kommunista rendszer elismeresevel kapcsolatban azt veszed alapul, hogy kiket lattal a mediaban, az elotte valo idoszakbol pedig, hogy kiket mikent foglalkoztatott a hadsereg...

Ne haragudj, de ennek semmi ertelme.... Lehet, hogy ujat mondok, de a mediaban (foleg egy ideologiailag meghatarozottban) mindig tobb "human" dolgot fogsz latni, mert a kommunikacio egy ilyen absztrakt dolog... a hadsereg pedig gyilkolasra valo, oda nem kellenek az ilyesmik. Most se szolgalnak koltok a hadseregben, es amugy a kommunizmusban is elismertek a tudosokat, nem csak a Kalasnyikov volt meg Tu-154, hanem urverseny, meg vizszabalyozas, meg az egesz kenyszeru iparositas errol szolt, ne vicceljunk mar, migrenem van. :D

2016.04.19. 22:51:58

@tanato: Nahat, az ember azt gondolna, hogy az a muveszet az orvoslasban, hogy a beteg szuperul erzi magat utana, erre kiderul, hogy csak az esztetika... Ez is arulkodo. :D

2016.04.19. 23:01:37

@LondonFashion: Nahat, ezt nem tudom melyik mondanivalomra irtad, de igazan kedves, koszonom.

@adg: Nem az a muveszet benne, hogy esztetikus legyen, hanem, hogy az ugyfel altal erre szant koltsegvetesbol jojjon ki valahogy, es ugy mukodjon, nem? :D

adg 2016.04.19. 23:21:17

@mojyo: az is. De azert a rendelkezesre allo keretbol lehet sokszor csinalni jobbat is, meg kevesbe jot is. Ami mind mukodik, csak hat az egyik hogy nez ki.

2016.04.19. 23:29:41

@adg: Ertem en, csak vicceltem. Akartam valami humoros aforizmat beszurni, hogy a "muszaki tudomany az benne, hogy mukodik, a bolcseszet tudomany az, hogy meg van irva hozza a hasznalati utasitas, a muveszet pedig, hogy koltsegen belul es hataridore kesz", de nem tudtam jol megfogalmazni. :D

M. Péter 2016.04.20. 00:25:30

@LondonFashion: " UK-ben 12-13 eves kor alatt tilos a gyereknek egyedul kozlekednie az iskolaba... "
Melyik törvény tiltja?

adg 2016.04.20. 00:32:59

@mojyo: nem, atjott, csak en nem tudtam megfogalmazni jobban, mert rohani kellett a gyerekkel a suliba, es nem tudtam tovabb ucsorogni a retyon. :D

@blackhairlady: mindig lehet, csak legfeljebb marha sokba kerul es nagy felfordulasal jar, amig megepitik. Igy inkabb marad, ahogy van. A sokba kerules az adofizetoknek faj, remek ellenzeki propagandaanyag, a kart meg a biztositok rendezik nagyob reszt. :) A felfordulas szinten remek politikai eszkoz az ellenzek kezeben. Legjobb ha minden marad a regiben, rendkivuli eso csak rendkivul ritkan fordul elo, akkor meg elont ezt-azt, van ket nap cirkusz, aztan par evig megint nyugi van. Ilyenkor latvanyosan kimehet a polgarmester homokot lapatolni meg fuldoklot menteni, ugyhogy ennek is megvan az elonye. Raadasul a rossz rendszert is mindig a masik fel tervezte. :D

LondonFashion 2016.04.20. 04:31:53

@M. Péter: A multkor valaki kerdezte egy facebookos UK csoportban, hogy hany evesen mehet egyedul a gyerek suliba es ugy emlekszem, hogy olyan valaszok jottek, hogy egyesek iskolakaban az igazgato 12-t irt elo es hasonlok. En is meglepodtem akkor. Most hogy utananeztem, azt talaltam, hogy nincs ra torveny csak javaslat, meg gondolom az iskolan mulik (nagyvarosban van vagy kis bekes faluban stb).
Azt irja a cikk, amit talaltam, hogy 10 eves kor alatt semmikepp ne menjen egyedul es a lakasban sem lehet sokaig egyedul; de meg a 11 eveseknek is csak a fele jar egyedul iskolaba.
A nokkulfoldon.hu UK gyerekneveles reszen talaltam az infot, elegge naprakesznek tunik. Csinaltam screenshotot, de nem tudom hogy kell itt csatolni... :)

tanato 2016.04.20. 06:39:00

@mojyo: Az esztétika a művészet az meg hogy érzi magát a kezelés után a beteg az a reál/némi pszichológiával is keverve persze/.Éppen ez különbözteti meg az álorvostól , sarlatántól/nála csak pszichológiai ráhatás van,reáltudománya nincs.

tanato 2016.04.20. 06:43:56

@mojyo: Egész egyszerűen arról van szó hogy a reáldolgokra mindenképpen szükség van,laknod kell valahol/ aházaT meg kell tervezni,karbantartani a vízvezetéket pl stb.,de festményt a falra csak akkor tudsz rakni ha van rá pénzed,színházba is akkor tudsz elmenni.Szóval ezekhez mecénás kell.vagy az állam vagy magánszemélyek.Komm és egyéb diktatúrákban főleg az állam.

Lőtéri Kutya 2016.04.20. 11:48:28

@tanato: Ez csak addig igaz, amíg az önvezető járművek el nem terjednek. Amire szerintem nem kell olyan sokat várni, gazdagabb országokban pár évtizeden belül nagy valószínűséggel ez meg fog történni, aztán a sofőr szakmában is nehéz lesz elhelyezkedni.
Az önvezetéshez szükséges technológia már most is létezik, működik, néhány autóban már most is van, ha nem is teljesen tökéletes, például Teslák. Már csak finomhangolásra, jogi háttér megteremtésére, társadalmi befogadásra van inkább szükség.
Szépen lassan elterjed majd a teherszállításban is.
www.jovokutatas.hu/cikk/onvezeto-autok-sok-tizmillio-allasnak-vege/
www.origo.hu/auto/20160114-google-onvezeto-auto-teszteles-megbizhatosag-jelentes.html
totalcar.hu/magazin/technika/2015/11/11/igy_marad_egyben_a_toyotad_2040-ben/
totalcar.hu/magazin/gumikacsa/2015/05/06/inpiration_az_onmagat_vezeto_kamion/

Ezeknél vannak frissebb cikkek is, de mos nem keresgéltem, csak amit hirtelen a könyvjelzőmben találtam, azt másoltam be.

Muscari 2016.04.20. 12:19:42

@diggerdriver: de szuper, mondd meg neki, hogy gratulálok :-) A fiamnak is van már új munkája, sokkal jobb, mint amiről álmodott.

2016.04.20. 12:27:01

@tanato: Mar megint ezt csinalod, ezt egyszeruen nem hiszem el :D

Miert allitod szembe a muveszetet a "real" oldallal, miert, MIERT??? :D Hanyszor kell meg leirnom es hanyfelekeppen, hogy a muveszet NEM bolcseszet.

Nezd, en nem az ujjambol szoptam mindezt amit eddig idehanytam, hanem mert ezzel foglalkozom. Nekem ketfele vegzettsegem van, az egyik alkalmazott muveszeti, a masik muszaki, de mindketto tervezesrol szol, van egy allasom egy kapcsolodo teruleten, tovabbtanulok egy masik kapcsolodo teruleten, minden erommel azon vagyok, hogy sajat cegem is legyen, es kuratorkodni is szeretnek egy kicsit, es nem all tolem tavol a kepzomuveszet sem, van mar ilyen celbol keszult munkam is.

Kepzeld el, hogy mernok is vagyok, szeretnek elektronikat is integralni legujabb munkamba. Soha az eletben nem voltam, es nem is leszek bolcsesz, nem is erdekelnek a human tudomanyok. A tanulasi folyamatban, a kutatasomban, es ahhoz, hogy biztosan sikeres legyen az emberek kozott az, amit alkotok, alkalmazni kell nehany kapcsolodo antropolgiai kutatasmodszertant. A human geografia is kapcsolodik, es rendkivul szukseges is, es nagyon erdekes. Kicsit antropolgia az is, de kicsit geografia is, nem tudom peldaul, hogy ez human, vagy real tudomany-e, vagy egy real tudomanynak a human oldala, de speciel egyaltalan nem fontos ez hozza.

Ez az epiteszeknek is fontos terulet amugy, es ok is muveszek. Ezenkivul egy csomo kepzomuvesz statisztikai, vagy matematikus hatteru, szobraszok, festok, stb. Azt nem tudom, hogy tudod-e de Anish Kapoor levedette a "legfeketebb feketet". O egy kepzomuvesz, es egy teljesen "realtudomanyos" laborban kifejlesztett, minden fenyt elnyelo fekete szinert fizetett vagyonokat. A CERN (tudod, a reszescskegyorsito) is mukodott egyutt mar muveszekkel, es Bjork is (ha mar egy izlandos poszt alatt vagyunk) dolgozott mar David Attenborough-val. A tudomany kolcsonoz a muveszektol, es a muveszek is a tudomanytol.

Tehat megegyszer, a muveszet se nem human, se nem real, mert a muveszet NEM tudomany. :D

Akkor jo, akkor ezt tisztaztuk, ahogyan azt is megbeszeltuk mar, a muveszet/kolteszet nem halott, hanem csak megvaltoztak a mediumok, ma mar nem verset olvasnak az emberek, hanem zenet hallgatnak, es nem szinhazba jarnak, hanem filmet meg sorozatot neznek, illetve nem festmenyt vesznek, hanem grafikat az IKEA-bol. Azon lehet vitatkozni, hogy jo-e ez igy, es konnyebb-e igy ervenyesulni, mint regen, amikor feltetlenul szukseg volt konyvkiadokra, vagy mecenasokra. De attol meg el lehetne ismerni ettol meg a tovabbelesuket, es letezesuket ezeknek a dolgoknak, akkor is, ha fogalmad sincs, hogy hogyan mukodnek. :D

RENDKIVUL faraszto ez a vita, mert egyszeruen keptelen vagy kilepni az inerciarendszeredbol, pedig lathatoan nem nagyon ismered, hogy mukodik ma a muveszet, es ugy tunik, a bolcseszettel sem vagy kepben. :D

Csak azt hajtogatod, hogy a real dolgokra mindenkeppen szukseg van, mert lakni kell valahol. (Azt ugye most beszeltuk meg, hogy ha barmit veszel bele, szonyeget, fuggonyt, kisparnat, butort, azt sanszos, hogy ugyenvezett alkalmazott muveszek terveztek.... Ez nem olyan mely mondanivaloju, mint a kepzomuveszek festmenyei, de jol fizet, mecenas nelkul....)

Viszont, (A MUVESZET MELLETT) kepzeld, human dolgokra is szukseg van (AMI NEM UGYANAZ, MINT A MUVESZET), lehet, hogy szinhazba csak akkor tudsz jarni, ha van penzed, de iskolaba mindenkepp kell jarni, es ujsagot is veszel, vagy legalabbis az Origot olvasod :D Az ilyesmit valoszinuleg nagy tobbsegben bolcseszek irjak, meglepo, mi?

Te orvoskent csakis es kizarolag realtudomannyal foglalkozol? Sose kuldtel meg beteget pszichologushoz, hogy szokjon le a dohanyzasrol? A korhazban ellatott hajlektalanhoz meg sosem hivtal szocialis munkast? Ertelmi fogyatekos beteghez meg sosem kellett a gyamjaval egyuttmukodni? Kufoldi beteghez nem kellett meg tolmacs? Orvosetika? Jog? Ezekkel a teruletekkel sosem foglalkoztal?

NE valaszolj, csak abba legalabb gondolj bele, hogy ezek mind az allitolag "real" foglalkozasodnak a "human" oldalai. En itt befejeztem, semmi ertelme ennek, ugyanazt ismetelgeted, megdobbento modon ragaszkodsz a skatulyaidhoz.

Az orvosos kommenttel pedig csak vicceltem, nem arra celoztam, hogy a pszichologia muveszet volna, en veled ellentetben nem mosom ossze a muveszetet a bolcseszettel :D Hanem, hogy a muveszet nem csak esztetikai erteku lehet, de ebbe mar plane ne menjunk bele.

Huh.

Muscari 2016.04.20. 12:39:26

@M. Péter: feljelent az iskola a Social Services - nél Mar akkor is állítólag, ha túl sok különböző ember hozza-viszi a gyereket.. Ezt olyan szülőktől hallottam, akiknek iskolás gyerekük van.

LondonFashion 2016.04.20. 15:25:35

@mojyo: Engem teljesen meggyoztel. Olvasnam meg orakig ezeket az eszmefuttatasokat. Nincs egy (szak)dolgozatod a temaban? :) Mit vegeztel amugy es mik az uj iranyok, amiket emlitettel, ha nem titok?
Egy olasz baratnom antropologiat tanult, utana human geografiabol csinalta a mastert, a doktorijat pedig vmi olyasmibol irta, hogy hogyan hasznaljak az idosek a kozossegi tereket... 3 evig kutatott es irta. Most researcher egy kiadonal. Ha esetleg szukseged lenne a ceged inditasakor egy human geografusra... ;)

DieNanny CH 2016.04.20. 19:14:45

@Lőtéri Kutya:

... sőt, itt más próbautat is megjárt egy menetrendszerű busz, sofőr nélkül. Úgyhogy, nem kell sokat várni.

www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Post-testet-selbstfahrende-Busse/story/26397371

Nemrég olvastam egy kisebb statisztikát, hogy mely munkahelyek fognak a közeljövőben nagy valószínűséggel megszűnni.
A "nevelők" (gondolom gondozónők, óvónők, egyéb pedagógusok) -nek max. 11% a valószínűsége, hogy megszűnik, míg nagyon sok más 60% felett van.

tanato 2016.04.20. 19:39:22

@Lőtéri Kutya: Köszi alinkeket!
Az érdekes lesz amikor robotpilóta fogja vezetni a kamionokat meg a taxikat meg a hetes buszt.Végülis elvileg elképzelhető.

blackhairlady 2016.04.20. 19:43:07

@adg: tudod mi az erdekes? Nezem a ireket, eloben kozvetitenek a mentesekrol, onkentesek segitenek csonakon kimenteni az arvizeseket (szerencsere sokan jo szivevl segitenek). A riporter probalja bebeszelni az onkentesnek, hogy a polgarmesternek es embereinek kene ezt csinalnia. A ferfi es a tobbi tarsa pedig ellenkezoleg gondoljak, szerintuk sok segitseg erkezik a varostol is de ezt az esozest ami elmeletileg 500 evente egyszer fordulhat elo, senki sem tudna tobbet tenni. Percekig probalja meggyozni a riporter az ellenkezojerol, de az emberek nem tamadjak a polgarmestert es csapatat. Ezt is ritkan latni :)

tanato 2016.04.20. 19:46:53

@mojyo: Jó nem válaszolok.Szerintem egy művészt a tehetsége alapján ítélnek meg egy reál értelmiségit meg a tudása alapján:Én úgy gondolom egy színészre egy szobrászra egy festőre azt szokták mondani hogy milyen tehetséges egy olajmérnökre egy állatorvosra egy gyógyszervegyészre meg azt hogy milyen nagy tudású,véletlenül sem fordítva.A szoc.munkás,a jogász,a pszichológus,a nyelvtanár a tolmács meg hogy mennyire bölcsész mennyire reál értelmiségi?Kétségtelen a bölcsészkaron képezik őket.

tanato 2016.04.20. 19:52:37

@mojyo: Sajnos a művészet az én időben erősen politikafüggő is volt.Azok voltak az elismertek akik éljenezték a fennálló diktatúrát,megénekelték,megfestették, arról írtak színdarabot.AKIK Meg ellenzéki gondolatokat hangoztattak volna azok el voltak hallgattatva.
Viszont a reálértelmiség bár nem volt kedvelt rétege a hatalomnak,de tudtak politikamentesen nagyjából persze dolgozni.Az orvos a gépészmérnök a fizikatanár szakmája viszonylagos politikai függetlenséget adott.

2016.04.20. 20:12:58

@LondonFashion: O, ez jol hangzik :) Nem titok, de majd inkabb privatban megirom, ha lesz ra erkezesem, nembaj? :D Nem szeretnek tul sok "konkret" infot megosztani.

@tanato: "Szerintem egy művészt a tehetsége alapján ítélnek meg egy reál értelmiségit meg a tudása alapján:" Dehiszen enis ugyanezt mondtam, hogy a muveszet NEM tudomany.

VISZONT nem is bolcseszet, mert az tudomany. Human tudomany.

"A szoc.munkás,a jogász,a pszichológus,a nyelvtanár a tolmács meg hogy mennyire bölcsész mennyire reál értelmiségi?" Dehat oket is a tudasuk, es nem a tehetseguk alapjan itelik meg. Egy regeszt, egy torteneszt, egy nyelveszt, es az osszes tobbi bolcseszt is. A human tudomany is tudomany.

Es, a jogaszt kiveve (akit a jogi karon kepeznek), valoban a bolcseszkaron kepzik oket, mivel ok lennenek a bolcseszek (es NEM a muveszek), nahat. :D

Jajdejo, hogy akkor legalabb ebben egyetertunk.

2016.04.20. 20:18:37

@tanato: "reálértelmiség bár nem volt kedvelt rétege a hatalomnak,de tudtak politikamentesen nagyjából persze dolgozni.Az orvos a gépészmérnök a fizikatanár szakmája viszonylagos politikai függetlenséget adott." Meg ez is vitathato allitas, a felrobbant atomeromu eltakaritasaba elegge beleszolt a politika, ahogyan a politika altal eroltetett beavatkozasok ellenzoit (pl. mezogazdasagban), vagy a kornyezetvedelemert aggodo tudosokat pont ugyanugy elhallgattattak, mint az ellenzeki muveszeket.

tanato 2016.04.20. 20:41:55

@mojyo: Én is azt írtam,viszonylagos függetlenséget adott,de nagy átlagban függetlenebb volt egy fizikatanár egy írónál.pl.

tanato 2016.04.20. 20:48:22

@mojyo: Így van, a művészt én sem tartom ugyanannak mint egy bölcsészt,a bölcsésznek el kell végeznie egy egyetemet,egy művésznek nem feltétlenül.
Az viszont sajnos igaz hogy egy régész, egy történész nehezebben tud érvényesülni mint egy gépész,egész egyszerűen nem foglalkoztatnak annyit mint amennyien végeznek.Minél szegényebb ország annál kevesebb ilyen végzettségű szakember számára van munka.

2016.04.20. 21:06:29

@tanato: Hat azert a muvesznek sem art a kepzes, de ne idegesits, ezt: "Minél szegényebb ország annál kevesebb ilyen végzettségű szakember számára van munka."

Ezt honnan veszed peldaul? Szerinted Magyarorszagon van igeny banyamernokre? Pedig real tudomany, de nincs banya, es melytengeri olajfuras se... @adg-t is kerdezheted, o meg magasepito, es olyan se kell Magyarorszagra, mert nem magasepulnek felhokarcolok. Regesz meg lehet, hogy kell a Magyarorszagnal is szegenyebb helyekre is, peldaul Afrikaba, meg Del-Amerikaba, ahol van meg feltarni valo.

A human tudomany nem luxus, ugyanakkora igeny van ra, mint a real tudomanyokra, mivel kapcsolodnak egymashoz es kolcsonvesznek egymastol. Az elhelyezkedesi lehetosegek nyilvan attol fuggoen valtoznak, hogy az orszag gazdasaga mire epul, ez az idovel is alakul, de nincsen ilyen hierarchia, ez hulyeseg.

rumitom 2016.04.20. 22:35:05

@mojyo: ezt a szosszenetet kimondottam elvezetes volt olvasni.

te vagy aki titokban tartja a kiletet ugye? valamiert mindig ugy hiszem valamelyik eszaki orszagban vagy, de lehet csak az avatarod teszi
ha egyszer szukseged lesz befektetore a cegedhez, keress meg

tanato 2016.04.20. 23:13:04

@mojyo: Az hogy mire van igény meg mire van fizetőképes kereslet az teljesen más dolog.

2016.04.20. 23:35:15

@tanato: *Sohaj*. Te sem fizetesrol, meg fizetokepes keresletrol beszeltel... azt irtad, szo szerint, hogy bolcsesz vegzettseggel kevesebb ember "szamara van munka", minel szegenyebb egy orszag. Ez egeszen egyszeruen nem igaz. Az, hogy milyen vegzettseggel lehet inkabb elhelyezkedni, az az orszagok gazdasagi profiljatol, es nem az altalanos teljesitmenyetol fugg.

2016.04.20. 23:37:10

@rumitom: Koszonom, meg foglak, de meg nem tartok ott :D

tanato 2016.04.21. 09:31:13

@mojyo: Szóval van egészen közeli kezdő színész rokonom meg egy tíz éve dolgozó történész,régész is.Nagyon kevés helyre nagyon sokan vannak,ellenben a nyugdíjas gimis fizikatanáromat meg szétszedik a sulik annyira kevesen vannak a szakmában.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.21. 10:21:45

A kereslet-kínálat viszonya által szabályozott munkapiacon előnyt jelent a sokoldalúság, az gyors átnyergelésre való képesség.

Annak idején a hét osztály, azaz a "középiskola" elvégzése után a gimnázium reál és humán szaka között választhattunk. Mármint a szüleink, mert nekünk fogalmunk sem volt az életről. (Három párhuzamos osztály indult: két reál és egy humán. A reál osztályokban a lányok-fiúk aránya 1:1, a humánban 5:1 volt.)

A reál szak választása mellett szólt a majdani továbbtanulás lehetőségeinek a növelése. Az orvosira például kémiából is kellett felvételezni, amihez a humánt végzetteknek magánórákon kellett bepótolniuk a tudást. Arról nem szólva, hogy az egyetem elvégzése után a fizikus-kémikus vagy mérnök - akkoriban a matematikust nem vettük emberszámba :-) - még mindig lehet író, szerkesztő, fordító stb. míg a fordítottjára kevés példa akad.

2016.04.21. 11:31:52

@tanato: Ertem. Es ebbol hogy sikerult ezt a kovetkeztetest levonni? Peldaul az, hogy "nagyon sokan vannak", lehet, hogy annak koszonheto, hogy abszolut ertekben merve is sokkal tobben vegeznek ilyen szakokon, mint peldaul fizikatanarkent. Lehet az is, hogy a fizikatanarnak vegkepp nem fizetnek annyit, ezert mennek megkevesebben annak. Vagyis, ebbol azt a kovetkeztetest leszurni, hogy "a human tudomanyra nincs igeny egy olyan szegeny orszagban, mint Magyarorszag" hogynemondjam, rendkivuli modon logikatlan... :D Magyarorszagnak rendkivul sokfele problemaja van, teljesen folosleges ebbol vilagraszolo konkluziokat levonni a real es a human es a kreativ szakmak megbecsultsegerol, mert szinte biztosan hibas lesz.

Altalanositani ebbol a helyzetbol pedig plane nem erdemes. Nekem is vannak bolcsesz ismeroseim Magyarorszagon (Budapesten) es muveszek is, eleg sokat, ok peldaul megvannak... Gondolom van koztuk, akinek nehezebb, es van koztuk, akinek konnyebb. Az en helyzetem se egyszeru, de majd en panaszkodom, ha szeretnek :D Nem kerjuk az ilyen origos, bulvaros sajnalkozast, hogy a muveszek eheznek, es a bolcseszeket se veszik emberszamba, mert ma mar nem kell a penzehes embereknek a human tudas se, meg a muveszet se (es FOLEG NE vedd egy kalap ala a kettot kerlekszepen) mert ez RENDKIVUL visszas. Tudod, a pokolba vezeto ut is joszandekkal van kikovezve. Ertheto? :D

tanato 2016.04.21. 19:48:59

@mojyo: Na szóval,reál és humán szakemberekre is szükség van /lenne/ minden országban meg művészekre is:Viszont minél szegényebb valaki/akár ország akár magánszemély/annál kevesebbet tud költeni humán szakosokra és művészetekre.Az alapot viszont/műszaki infrastruktúra,gáz,víz,áram üzemanyag,eü.ellátás,közlekedés,alap oktatás/mindenképpen biztosítani kell akár emberről akár országról beszélünk.A felépítményre viszont már sokszor nem jut.

2016.04.21. 20:34:09

@tanato: Elsirom magam, ez egyszeruen hihetetlen... te el is szoktad olvasni amugy amit neked irnak valaszkent, vagy csak hajtogatod a magadet? :D

A muveszet, a human tudomany NEM LUXUS. Nem megfizethetetlen, es nem a "real" tudomany UTAN jon a sorban, mert NINCSEN HIERARCHIA a tudomanyok, es az egyeb szellemi teruletek kozott. Valamennyire el lehet oket kuloniteni, mivel valamennyire eltero igenyt szolgalnak ki, a muveszet alkot, a real tudomany a vilagot irja le, a human tudomany pedig az embereket. Viszont, mivel mind emberek vagyunk, es a vilagban elunk, valamennyire mindegyikhez kapcsolodunk a napi eletunk soran. Mar mondtam, de nekem is ismetelgetni kell, mivel te is ezt csinalod. :D A tudomanyok nem ilyen maslowi piramis szeruen epulnek fel, hanem korbeveszik egymast es osszefonodnak.

Ezzel a tragikus vilagkeppel csak erosited ezeket az ostoba sztereotipiakat amiken amugy sajnalkozol, mondom, a pokolba vezeto ut is... :D

Azt mar meg sem emlitem, hogy mindazokban a dolgokban, amiket felsoroltal, tevekenyen reszt vesznek a human ertelmisegiek ES az alkalmazott muveszek is amugy. Az osszesben. Ott vannak a muszaki teruleteken, az egeszsegugyben, az oktatasban pedig plane. Anyam borogass.

Es kozben magaddal is vitatkozol amugy, felhivnam a figyelmedet arra, hogy nehannyal feljebb azt mondod, hogy bezzeg a Kadar-korban milyen sok human ertelmisegit lattal a mediaban, mikozben az a Magyarorszag egyaltalan nem volt gazdag es az emberek se voltak nagyon eleresztve.

Szegeny orszagokban is van amugy kultura, vannak konyvtarak, es vannak muveszetek, kezmuvesseg is. Szerintem csak az Iszlam Allamban nincs ilyesmi, de az osszes tobbi helyen ezek mukodo dolgok, meg Magyarorszagon is.:D Az, hogy nehez munkat talalni, az lehet, hogy pont annak a kovetkezmenye, hogy tul sok a penz ra, hiszen te magad irtad, hogy az elerheto allasokhoz kepest peldaul sokan vegeznek ilyen teruleteken. Tehat, ha van penz a kepzesre, akkor megiscsak van penz ilyen teruletre. Az mar a gazdasag problemaja, hogy nem tudjak oket elhelyezni, de ez sem feltetlenul a jovedeleme, hanem

Kezdem magam ugy erezni, mint egy neurotikus papagaj, meg meddig akarjuk jatszani ezt a beakadt lemezt? :D

2016.04.21. 20:34:49

@tanato: Elsirom magam, ez egyszeruen hihetetlen... te el is szoktad olvasni amugy amit neked irnak valaszkent, vagy csak hajtogatod a magadet? :D

A muveszet, a human tudomany NEM LUXUS. Nem megfizethetetlen, es nem a "real" tudomany UTAN jon a sorban, mert NINCSEN HIERARCHIA a tudomanyok, es az egyeb szellemi teruletek kozott. Valamennyire el lehet oket kuloniteni, mivel valamennyire eltero igenyt szolgalnak ki, a muveszet alkot, a real tudomany a vilagot irja le, a human tudomany pedig az embereket. Viszont, mivel mind emberek vagyunk, es a vilagban elunk, valamennyire mindegyikhez kapcsolodunk a napi eletunk soran. Mar mondtam, de nekem is ismetelgetni kell, mivel te is ezt csinalod. :D A tudomanyok nem ilyen maslowi piramis szeruen epulnek fel, hanem korbeveszik egymast es osszefonodnak.

Ezzel a tragikus vilagkeppel csak erosited ezeket az ostoba sztereotipiakat amiken amugy sajnalkozol, mondom, a pokolba vezeto ut is... :D

Azt mar meg sem emlitem, hogy mindazokban a dolgokban, amiket felsoroltal, tevekenyen reszt vesznek a human ertelmisegiek ES az alkalmazott muveszek is amugy. Az osszesben. Ott vannak a muszaki teruleteken, az egeszsegugyben, az oktatasban pedig plane. Anyam borogass.

Es kozben magaddal is vitatkozol amugy, felhivnam a figyelmedet arra, hogy nehannyal feljebb azt mondod, hogy bezzeg a Kadar-korban milyen sok human ertelmisegit lattal a mediaban, mikozben az a Magyarorszag egyaltalan nem volt gazdag es az emberek se voltak nagyon eleresztve.

Szegeny orszagokban is van amugy kultura, vannak konyvtarak, es vannak muveszetek, kezmuvesseg is. Szerintem csak az Iszlam Allamban nincs ilyesmi, de az osszes tobbi helyen ezek mukodo dolgok, meg Magyarorszagon is.:D Az, hogy nehez munkat talalni, az lehet, hogy pont annak a kovetkezmenye, hogy tul sok a penz ra, hiszen te magad irtad, hogy az elerheto allasokhoz kepest peldaul sokan vegeznek ilyen teruleteken. Tehat, ha van penz a kepzesre, akkor megiscsak van penz ilyen teruletre. Az mar a gazdasag problemaja, hogy nem tudjak oket elhelyezni, de ez sem feltetlenul a jovedeleme, hanem a gazdasag profiljabol fakado problema.

Kezdem magam ugy erezni, mint egy neurotikus papagaj, meg meddig akarjuk jatszani ezt a beakadt lemezt? :D

2016.04.21. 20:35:30

Nahat, ketszer ment el, az elsorol lemaradt egy fel mondat az utolso bekezdesben.

tanato 2016.04.21. 23:15:42

A Kádár rendszerben tényleg más volt a hozzáállás/a rendszert dicsőítő/kultúrához ,művészethez/:Na meg a sport volt még ilyen kiemelt.Ha már gazdaságilag,életszínvonalban nem tudtunk lépni,legalább az élsportban le akartuk győzni az ellenséget.Meg ilyen alapon a művészetekben is,hogy büszkék legyünk magunkra és ne a mindennapi földhözragadt dolgokra figyeljünk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása