oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 18. 06:44,  Ahol az egész ország egy nagy család 277 komment

2016. április 18. 06:44 Határátkelő

Ahol az egész ország egy nagy család

Izland egy egészen különleges hely, már csak méretei, és viszonylag kis lélekszáma miatt is. Itt töltött el fél évet Edina, és írta meg benyomásait, melyek közül talán a legérdekesebb, hogy mennyire közösségként működik az ország. Mindemellé fotókat is küldött, amiért külön köszönet.

2014-09-07_16_34_51.jpg

„Kiskorom óta különös vonzalmat érzek Izland iránt. Sokszor lapozgattam otthon az atlaszt, és vágyódva ragadtam le az Izlandot ábrázoló oldalnál. Olyan távolinak, misztikusnak, izgalmasnak tűnt és minden vágyam az volt, hogy egyszer élőben is láthassam.

Egyetemi éveim alatt itthon végeztem több szervezetnél önkéntes munkát, ekkor hallottam először az EVS-ről (Európai Önkéntes Szolgálat). Aztán miután végeztem az egyetemen engem is utolért a mai fiatalok tipikus kérdése: Mihez kezdjek az életemmel? A hazai munkaerőpiac nem kínál túl sok perspektívát egy diplomás fiatal számára, aki tanulni szeretne, tapasztalatokat gyűjteni, megismerni a világot.

Ezért úgy döntöttem itt az idő, hogy kereket oldjak egy időre és nyakamba vegyem a világot. Az EVS kiváló lehetőség akkor, ha nincs arra pénzed, hogy csak úgy körbe utazd a világot és azt csinálj, amit csak szeretnél. Szóval azt már tudtam, hogy hova megyek: IZLAND, már csak egy szervezetet kellett találnom, akinél az önkéntes munkát végzem.

Mivel én geográfusként diplomáztam, olyan helyet kerestem, ahol valamilyen környezetvédelmi tevékenységet folytathatok. Így lettem a SEEDS Iceland-nél táborvezető.

10356138_1429102164020694_2514527713206295119_n.jpg

A szervezet kéthetes táborokat szervez az ország egész területén felnőttek részére. Bár a munkák nem mindig kifejezetten környezetvédelmiek voltak, a lényeg, hogy a szabadban voltunk és a társadalom számára hasznos tevékenységet végeztünk.

Ami meg az országot illeti, olyan volt, vagy még jobb is, mint amilyennek képzeltem. Az ember egészen más szemmel látja ott a világot. Persze ehhez nyilván az is hozzájárult, hogy egy teljesen biztonságos közegben voltam sok velem hasonló korú fiatallal.

De nem csak erről volt szó. Izlandnak nagyon jellegzetes hangulata van. Ennek egyik oka, hogy ott nincsenek fák, illetve amik vannak azok is nagyon alacsonyak. (Kedvenc izlandi viccem: Mit kell csinálni, ha eltévedsz egy izlandi erdőben? Felállni. :)) Emiatt az égbolt szinte a talpadig ér, amitől kicsit olyan érzésed van, mintha eggyé olvadnál a körülötted lévő természettel.

Az emberek nem sietnek

A másik ok, hogy nincs tömeg. Nincs olyan, hogy nem férsz el az utcán, hogy úgy érzed, fojtogat a levegő. És az emberek nem sietnek soha sehova. Minden nyugodt és kiegyensúlyozott. De nem unalmas értelemben.

Az egész ország nagyon pezsgő. Ezer bár, mindenhol élő zene, tombol a kultúra, művészet, szinte minden fiatal tagja valamilyen együttesnek, vagy foglalkozik valamilyen művészeti ággal. Minden falunak megvannak a maga kis fesztiváljai, eseményei.

A természethez való hozzáállás is teljesen más. Ott nem kell órákat utazni ahhoz, hogy az ember természet közeli helyre menjen, ott mindig a természetben vagy. Minden utcasarkon, minden bokorban valami csodálatosan szépet találsz.

2014-07-22_14_39_31.jpg

Amihez amúgy könnyen hozzá is szokik az ember. A 20. vízesés után, már meg se akartam nézni a 21.-et. Persze azért mégis megnéztem, és azon is elámultam ugyan úgy, mint az elsőn.

Fura érzés ez, egyszerre visszatér az emberbe hogy: „De hát ez természetes, hogy a környezetünk ennyire meseszép.” és a „Még soha életemben nem láttam ennyire csodálatosat.” Városban élve az ember könnyen megfeledkezik arról, hogy milyen is a Világ valójában.

Egy hangulatos főváros

Izlandon a főváros is különleges. Én az első egy hónapomat szinte végig Reykjavikban töltöttem. Az első megdöbbentő tény az volt, hogy Reykjavik főutcáján tényleg nem lehet úgy végigmenni, hogy ne találkozz ismerőssel.

Nálam ez már az első héten beigazolódott, mikor még csak kb. 10 embert ismertem, azokat, akikkel éppen akkor együtt laktam. Olyan az ország, mint egy nagy család. Annyian laknak a közel Magyarország méretű szigeten, mint Debrecen város lakossága.

2014-07-23_18_54_10.jpg

Reykjavík egyáltalán nem olyan, mint egy tipikus európai főváros. Sokkal inkább, egy kis falu. Mégis van stílusa. Laza, izgalmas. Az egy külön program, hogy az ember csak úgy sétálgat vagy biciklizik a belvárosban.

Nincsenek nagy látványosságok, turista szemmel kicsit semmitmondónak mondanám, de nem is ez számít, hanem a hangulata. Beülni egy kedves kis helyre és meginni egy finom kávét, és csak nézni az öböl túloldalán a havas hegycsúcsokat, felbecsülhetetlen.

Izlandon tényleg a természet az Úr. És az ott élő emberek ezt tiszteletben is tartják. Tudják, hogy hiába terveznek bármit, egy hóvihar, egy vulkán kitörés bármikor keresztbe húzhatja a számításaikat.

Valószínűleg ezért olyan lazák az izlandiak. „Majd meglátjuk.” - mondják ők. És ezen abszolút nem aggódnak és kicsit sem csalódottak, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan eltervezték. Ők nagyon gyorsan tudnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

A másik a nap járása. Hihetetlen mennyire megváltoztatja az ember biológiáját. Bár én csak a le nem menő Nap jótékony hatását tapasztaltam meg, de már ez is bőven bizonyítja, hogy mennyire meghatározza az emberi szervezetet a körülöttünk lévő természet.

2014-09-10_19_29_14.jpg

Bár ezt a bejegyzést eredetileg élménybeszámolónak szántam, rájöttem, hogy képtelenség ennyire összesűríteni fél év eseményeit. Azt hiszem, életem legmozgalmasabb 6 hónapját töltöttem a szigetországban.

Megismered magad

Huszonöt emberrel éltem együtt, hetente mentem új táborokba, ahova a világ minden részéről érkeztek emberek. Rengeteg beszélgetés, rengeteg utazás, rengeteg különböző szokás, emberi viselkedés.

És mindezekből a legtöbbet magáról tanulja az ember. Hogyan tudok helyzeteket kezelni, hogyan viszonyulok másokhoz, mi az, amitől boldog vagyok és mi az, amitől nem.

Sokszor érdemes új közegbe belekerülni, ahol senki nem tudja, honnan jössz, milyen a családod, milyen az életed, csak téged lát akkor és most. Ilyenkor lehetsz tényleg önmagad, hátrahagyva mindazt, amit hosszú évek során a körülötted élők kialakítottak rólad. És persze te magadról.

Üdítő, mikor megadatik a lehetőség, hogy olyan legyél, amilyen szeretnél lenni. Belőlem legalábbis ezt hozta ki. Persze nem lehet teljesen elszakadni a korábbi életünktől.

Mindenki hordoz sebeket, sérelmeket, rutinokat, rigolyákat, amelyek adott szituációkban felszínre bukkannak, de ha tudatosan próbáljuk megélni a velünk történteket, akkor ezekre rájövünk, és ez segít abban, hogy ne ismételjük tovább azokat a mintákat, amik eddigi életünk során belénk rögzültek. Hogy túllépjünk sérelmeinken és arra fókuszáljunk, ami örömet okoz számunkra.

Persze az eredeti kérdésemre nem kaptam egyértelmű választ. De talán nem is kell. Hogy ami azóta történt velem a véletlenek furcsa összjátéka, vagy annak jele, hogy tényleg sikerült visszatalálnom önmagamhoz, és elindulni egy olyan úton, ami az enyém, nem tudom.

Ami biztos, hogy Izland megtanított arra, hogy a változás szükségszerű és mindig valami jót hoz, még ha az elején nem is tűnik annak. És hogy soha nem szabad elfelejtenünk, hogy a Föld, amelyen élünk mennyire gyönyörű és ennek mi is részei vagyunk.

Egy ország, melynek lelke van

Izlandot nem egy hétvégére vagy egy hétre érdemes megnézni. Persze ennyi idő alatt is végig lehet szaladni a nevezetességeken, meg lehet csodálni a tengerpartokat, vízeséseket, jégmezőket, de ez csak a felszín.

Izlandnak lelke van. Talán azért érzem így, mert az egész ország olyan kicsi és kompakt. Egy zárt rendszer, olyan, mint az emberi test. Bizonyos részeit nehéz feltérképezni, mások meg nagyon kézzelfoghatóak, és így alkot tökéletes egészet. Minden olyan jól strukturált, logikus, élhető, szerethető. Mégsem elszállt.

Itt az emberek 50-100 évvel ezelőtt még földházakban laktak. Nem volt semmijük. Csak juhaik és végeláthatatlan láva- és mohamezőik. Pár zöldség megterem ugyan, azok is főleg üvegházakban.

2014-09-20_18_42_11.jpg

És bár most Európa szinte legdrágább országa, amit egyre jobban elárasztanak a turisták, mégis megmaradt kicsinek. Nincsenek őrült költekezések, monstrum épületek, hatalmas környezetszennyezések.

A népesség itt kordában tartja magát, hiszen mindenki mindenkinek rokona valahol. Van önszabályzás. Nem tehetsz meg bármit, de nem is akarsz. Itt tényleg közösség van. Talán ez az, ami egyedülállóvá teszi ezt az országot. Amitől az ember, ha egyszer megismerte nem tudja többé kiverni a fejéből.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Izland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr618636080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.18. 23:04:32

@tanato: Rendkivul makacsul ragaszkodsz ehhez a vilagkephez, de mar tegnap megbeszeltuk, hogy nem igy van, na. :D

@nemor: Igen, valahogy sejtettem, hogy ez a resze a dolognak honnan ered. :D A masik, ami rendkivuli modon erdekel, a koros elkulonules a "bolcseszek", es a "dolgozok" kozott ez honnan jon? :D Ez az iskolas human-real fobianak a felnottkori tovabbvitele, vagy a tokes kontra munkas osztalyharcnak valami magyarosan elkorcsosult valtozata vagymiafene? :D Es, hogy a muveszeket miert gondlja mindenki automatikusan bolcsesznek, holott kurvara nem az? Vagyis sejtem, hogy nyilvan mindketto naplopo alkoholista, stb, de miert kell igy gondolni? :D Egyaltalan, minek ez az elkulonules? A muveszetben peldaul az jo, hogy human celokra hasznal mernoki ismeretet, muszaki targyat, anyagot, stb... a kozgazdasz meg forditva csinalja, es akkor legyunk ellensegek, meg osztalyharcoljunk, vagy mi? :D

Csodabogár 2016.04.18. 23:11:49

@tanato: Orvos barátaim ma már 50 körüli két gyerekéből az egyik orvos lett a másik filosz. A család kétségbe volt esve, hogy szegény filosz majd éhen hal és megeskették a fiut, hogy majd segiti anyagilag a lökött filosz nővérét. Nővér aztán tolmácsként dolgozot, majd szült és gyesen elvégezte a közgázt. Saját cége lett ahol hasznosítja a nyelvtudását és tutti többet keres mint az amugy befutott orvos öccse. Szóval bölcsésze válogatja.

jojó78. 2016.04.18. 23:26:32

Moyo@mojyo: Én azt látom hogy ahol van pénz, igénylik a jó szakmunkát. Pl: egyedi konyha. Vagy konyha beépítés. Szóval szerintem van még jövő :)

2016.04.18. 23:39:09

@jojó78.: Ezt en is igy gondolom, de szerintem ez csak arra a szakmunkara vonatkoznik, amihez valamilyen tanulas megiscsak fontos. Sot, szerintem ez fel is fog ertekelodni, minel inkabb automatizalodik a gyartas, annal inkabb igeny lesz az ilyen "kezmuvessegre", mert (egyelore?) csak ennek keretei kozott tud megszuletni az innovacio. Igy viszont, ha asztalosdiploma nem is lesz a jovoben, elkepzelheto, hogy az egyre bonyolultabb technologiak es az elkepeszto mennyisegu informacio miatt, mindazt, ami ezekben a szaktudasokban felhalmozodik, lehet, hogy megiscsak a korabbi szakmunkas kepzeseknel magasabb szinteken fogjak tanitani. Tehat a szakmunkas es a diplomas nem kellene, hogy kizarjak egymast :)

M. Péter 2016.04.18. 23:56:40

@Csodabogár: Aztán ott van a Habony, aki szobrászatot vagy mit tanult, el se végezte a főiskolát, mégis milyen jól megy neki.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.19. 00:06:38

Hát ja, egy csoda lehet.Európának kb az utolsó szeglete, ami valszeg élhető marad a migri-muszlimválság elburjánzása után is.Csak az a baj, hogy túl kicsi; ha az ember túl későn költözik oda, nem fog felférni a szigetre...

Nagyon mennék, nyilván először látogatóba és persze én se 1 7-re nyilván, hanem egy fél évre legalább.De hát az irreális.Köszönjük a posztot és a képeket.

Herr Géza 2016.04.19. 00:07:34

@Sütemény1975: Dícsértessék! :)))
Ez komoly: hajó+saját autó??? Árakat néztél már? Csak úgy érzésre: a fapad+bérelt autó nem lesz sokkal olcsóbb???

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.19. 00:31:53

@nemor: Megideologizálom én ezt neked, ha nagyon akarod. Annak idején, nagyon régen, ha életben akartál maradni, vadásznod kellett, ahhoz viszont fegyver kellett, amit viszont el kellett készíteni. Akkor voltál jó "munkás", ha képes voltál megfelelő fegyvert/szerszámot készíteni magadnak, és megtanultál hatékonyan vadászni. Azok a "bölcsészek", akik aztán irodalmat csináltak ennek a kornak, szerszámkészítőről szóló verseket elemeztek, művészetet csempésztek a vadászat gyilkos világába, már nem tekinthetők értéket előállító egyedeknek, ugyanis ők csak elmélkedni tudnak a vadászatról, de adott esetben éhen halnak, ugyanis vadászni nem tanultak meg. Szóval nem Rákosival indult ez a történet. :)

blackhairlady 2016.04.19. 00:43:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En pedig ovono akartam lenni, es pont az altalad irt ok miatt nem lettem, mert abban az evben nem ovonokepzo indult hanem valami mas, mar nem emlekszem mi:))))

blackhairlady 2016.04.19. 00:44:36

En szivesen megneznem Izlandot, de csak nyaron, elni biztosan nem tudnek ott.

blackhairlady 2016.04.19. 00:47:17

@DorotkaB: En ha nagyon nagyon gazdag lennek, biztosan keresnek tehetseges muveszeket akiket tamogathatnek, ha nekem mar csak a szeretete jutott csak, a tehetseg nem:))

blackhairlady 2016.04.19. 00:52:38

@fhdgy: Kinek adjak? szerintem sok elismert tehetseges muvesz, sportolo kap dijat, "celebek" nem nagyon.

Egyebkent nem ertem, hogy otthon a celeb miert lett negativ jelzo, mert amugy az unnepelt hiressegekre mondjak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.19. 01:05:43

@Sütemény1975: Ne felejtsd el megosztani, ha sikerül.Lexívesebben én is úgy mennék. :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.19. 01:44:50

@blackhairlady: bocs az OFF-ert, most lattam, milyen esozesek vannak Houston-ban...veletek minden rendben?

blackhairlady 2016.04.19. 01:57:20

@Zsuzsi65: Elaradtunk, adg hozzank kuldte a tropusi esozeset:(
Iskola sem volt sehol ma, szornyu ido volt tegnap delutan 5 ora ota, eppen haza ertunk a baseball meccsrol, aztan azota szakadt delutan 2-ig, de ahogy csak lefert. Eppen nezem a hireket, beljebb Houston fele es eszakra meg megrosszabb mint nalunk nyugaton, rengeteg embert kellett kimenteni a hazaikbol, van halalos aldozat is es sok alalt is elpusztult. Raadasul meg tobbet josoltak ma ejjelre.
A lanyom elment feladni az adopairjat persze az utolso napon, a viz neki lokte a padkanak, szepen benyomodott a lokharitoja:(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.19. 01:59:40

@Zoole[uk]: Bár tudom, nem engem kérdeztél, de az én nejem is orvos.Ismerem őt kb 15 éve, meg jó pár évfolyamtársát, egyetemi barátját is,plusz van más is az ismerettségi körömben, aki eü-ben dolgozik. (A nagy részük természetesen már külföldön...)
Amiket elmondanak, és ezek alapján, amennyire rálátok, 120%-ban igaz a cikk, sajnos...
:-(((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.19. 02:07:31

@Zoole[uk]: Bocsánat, természetesen a nejemet értve Mme Gegét akartam írni...Akkora duma ez, hogy nem tudok elegen röhögni rajta...Bocs, Hari... :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.19. 04:00:18

@blackhairlady: oh, hala istennek, azert tifeletek nem annyira tragikus a helyzet akkor! de tenyleg szomoru volt latni az elarasztott utakat, meg mindent. Szerencse, hogy a lanyod is meguszta ennyivel!

adg 2016.04.19. 05:03:28

@Virago_1000: nem, a gap year nem erre jo.

adg 2016.04.19. 05:36:32

@blackhairlady: fenebe, itt meg nem esik szinte egyaltalan. Pedig itt eshetne, mert mi szeretjuk, es kart sem okoz. :)

adg 2016.04.19. 05:51:24

@Th's child: dehogy is volt, no worries. :) Semi gondom nem volt a te hozzaszolasaiddal, meg most is a rajzolgatja a csavarjaiton rohogok, ha eszembe jut. :D

Azon szoktam felkapni neha, hogy "nem lehet mindenki mernok" meg "a mernokok lenezik a bolcseszeket" es a tobbi ilyen faszsag.
Nincs semmi gond, kepes vagyok feldolgozni jelentosebb tores nelkul.
Inkabb furcsa szamomra, hogy milyen aggresszivanoell reagalni egyeseknek amikor ugy erzik, valaki beletiport a lelkuibe, pedig lehet, erdekes volna elobb rakerdezni.
Nem erdekes.

Golf2 2016.04.19. 05:56:21

@Zoole[uk]: Pofátlanul sokat kérnek ráadásul zsebbe.A magukat természetgyógyászoknak nevezők dettó.

nemor 2016.04.19. 06:44:04

@mojyo: igen persze, osztályharcoljunk!!!
Csak manapság blogkomment nevű fegyverrel :D

nemor 2016.04.19. 06:48:44

@A nagy kékség: téves. A törzs legmegbecsültebb tagja a varázsló volt. A kisujját se kellett felemelnie. Sőt, valaki még Altamirát is telerajzolta. A rohadék ingyenélő. Ahelyett, hogy elment volna rendesen vadászni.

tanato 2016.04.19. 07:36:15

@mojyo: Nem én ragaszkodom a világképhez én csak interpretáltam az origós cikket amit a költészet napja alkalmából kiraktak.

tanato 2016.04.19. 07:38:38

@Csodabogár: ÉN azt hiszem a BÖLCSÉSZEK KÖZÜL a keresett idegen nyelv szakosok magasan kiemelkednek úgy anyagi mint társadalmi elismertségi szempontból.Mint mondjuk az orvosok közül a plasztikai sebész vagy a szülész/bár utóbbi már leáldozóban./

tanato 2016.04.19. 07:52:38

@Zoole[uk]: Köszi a cikket már olvastam a Ebdokin már ki is tárgyaltuk.SOk igazság van benne,de sok mellébeszélés is.
A szerző egy magánintézmény vezetője szeretné olyan formába irányítani a betegeket.
Nyilvánvaló csúsztatás hogy elég az orvos meg a kórházi ágy,egy frászt,nagyon kevesen vagyunk és a kórházak is zsúfoltak.
A hálapénznél is sokban igaza van,de ott is jócskán túloz a vezető orvosok bérét háromszorosára taksálja a nyugatiénál.Marhaság,rengeteg vezető szülész sebész megy ki különböző nyugat államokba dolgozni nemrégen két majd 60 éves nőgyógyász főorvos a szomszédos város kórházából pl.
A hálapénz megszüntetése pedig kizárólag egy önrészes saját befizetéses rendszer válthatja ki,mint a hamvába holt vizitdíj anno.Ez meg politikai okokból nem lehetséges.
De alapvetéseiben jó a cikk.

tanato 2016.04.19. 07:53:22

Nem EBdoki bocs Webdoki,nem állatorvosi oldal.

2016.04.19. 09:18:06

Szóval nem jött a poszt írója? Mondjuk a kommentek alapján nem csodálkozom. Nekem nagyon tetszett a poszt. Semmi közöm ahhoz hogy miből él, mért ment oda, hogyan fogja folytatni. A poszt Izlandról szólt, illetve szinte csak a poszt szólt arról, a kommentek alig. Gyönyörűek a képek, még néztem volna többet. Az igaz hogy a telefonkönyvben csak keresztnevek vannak? Akkor az hogy is van? A telefonos dolgot én is hallottam, már hogy 2 készülék kommunikál egymással és megállapítja hogy milyen rokoni kapcsolatban vannak ha vannak. Nagyszerű lehet ilyen élményeket szerezni.

tanato 2016.04.19. 09:52:28

@Turchi: Igazad van tényleg nem Izlandról kommenteltem,de most pótolom egy cikk erejéig.
www.blikk.hu/aktualis/kulfold/rabszolgakent-dolgoztattak-a-magyar-lanyt-izlandon/tfjy49k

fhdgy 2016.04.19. 10:07:21

@adg: ez a mérnök-bölcsész ellentét az én esetemben már 1967-ben kezdődött, a gimi első osztályában.

Akik humán tárgyakból kicsit jobbak voltak, tele torokból óóóórdították, hogy mi, akik matekból, fizikából, kémiából voltunk jobbak, szakbarbárok vagyunk, leszünk. Volt olyan tanárunk, aki maga is szította a hangulatot. Humántantárgy tanáraként nem is mindig humánusan.

Szóval, ez egy ősi ellentét.

2016.04.19. 10:12:11

@tanato: Jaj de ėn nem neked írtam hanem általában :-), meg persze mindenki arról ír amiről akar csak feltūnt.
Elolvasom cikket, köszönöm

M. Péter 2016.04.19. 10:13:13

@blackhairlady: Ted Cruz megmagyarázta már, hogy Isten miért bünteti Houstont?

tanato 2016.04.19. 11:01:33

@fhdgy: Úgy van,abban az időben még a fizika kémia matek irányba továbbtanulókat le szakbarbározták ,az irodalom volt úgy zusammen az általános műveltség.Akkor is ha matekból,fizikából tök homályban volt az illető.
Mára sokat változott, most meg a bölcsészek az éhenkórász lúzerek.
A kettő közötti arany középutat kellene megtalálni.

szil_ 2016.04.19. 11:16:55

@P.Elliot: Frissen végzett asztalos Mo-n?
Fél évvel ezelőtt deszka szekrényt akartam készíttetni. 22 asztalost/asztalosműhelyt hívtam fel, és egyetlen egy sem vállalta. Volt, aki kereken közölte, hogy ő nem ért fához, volt, aki 10 percen át mentegetőzött, hogy neki csak bútorlaphoz van felszerelése.

Köldökbámuló, romkocsmás fiatalokról: van ilyen is bőven. De azt nem értem, hogy miért kell ezt negatívumnak tekinteni. Egy-egy mai mobil-baszogató fröccshuszárnak a pince mélyén sokszorosan nagyobb kapcsolati tőkéje van, mint a magamkorúnak 20 év munka után. A mai „mihezkezdjek” generáció tagjainak nagyobb része előbb-utóbb rájön arra, hogy mivel is szeretne foglalkozni, és rendes támogatottságuk lesz a kapcsolataik révén. De erről már jó nagy szakirodalom született. Elég rákeresni a „kapunyitási pánikra”.

Poszthoz: nekem Izland túl kopár sziget. Sosem vonzott az ilyen jellegű posztapokaliptikus fíling, mint amilyen az izlandi fotókról lejön.

2016.04.19. 11:34:10

@A nagy kékség: Ertem, tehat csak ez tulajdonkeppen osidok ota igy van, sotmitobb, evolucios beidegzodes, hogy a vadasz volt az ertekes :D Es akkor az osszes no is, akik a tuzet oriztek, vagy a vadaszatbol megmaradt dolgokat keszitettek el (peldaul a bort, a szort, a csontokat, vagy magokat tarolando agyagedenyt keszitettek es voltak mereszek ki is dekoralni, az mind egy ertektelen senki, hiszen az elet folyamaros harc, haboru, vadaszat. Csodalatos vilagnezet. :D

blackhairlady 2016.04.19. 13:59:51

@Zsuzsi65: Es meg ma is zarva vannak a sulik, majdnem elindultunk az iment, meg szerencse, hogy megneztem az e-maileket korabban.
Mi azert usztuk meg szerintem jobban mint a belso resz, mert ez egy teljesen uj, friss varosresz, es a csatornazas es egyaltalan a modernebb tervezes sokkal katasztrofa biztosabb. Bar ez csak az en szemelyes okoskodasom:)
Egy picit szooru voltam az auto miatt, mert en vigyaztam ra 6 evig, a mult honapban kapta meg a lanyom mert en kaptam egy ujat, aztan mindjart ez tortenik. Persze szerencse, hogy neki nem lett baja, meselte, hogy egy ferfi gyalog ment a jardan, ellenorzott valamit, es a terde folott ert a viz neki.

blackhairlady 2016.04.19. 14:03:03

@adg: En is szeretem amugy az esot, raadasul ez kellemes meleg is volt, csak eppen megbenitja a varost:)

blackhairlady 2016.04.19. 14:08:20

@M. Péter: Jaj, ne is emlegesd, kiraz a hideg tole.

adg 2016.04.19. 14:08:36

@blackhairlady: ezert lenne jo, ha csak annyi esne, ami kelemes. Itt nem benit meg semmit, kicsit lassul a kozlekedes, ha nagyon szakad. De nem lesz se arviz, se semmi. Nyilvan a kinti munkak, epitkezesek megalnak kicsit.
Szemelyesen kell feladni adopapirokat? A zinternet hazajaban? Meg ilyet le lehet vonni a lokharito javitasat a kovetkezo evi adobol? :)

blackhairlady 2016.04.19. 15:18:03

@adg: Biztos lehet, nem tudom, a sogorom az adoszakerto, o csinalja csaladilag mindenkinek, eddig meg sosem keleltt senkinek fizetnie, most van eloszor, hogy a lanyomnak 58$ adohatraleka volt, aztan irtak egy csekket es azt keleltt feladni. Tobbet nem tudok errol a temarol:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.04.19. 16:54:19

Kedves Edina, ugye ez volt a bevezeto posztod egy tobb reszes Izland-sorozathoz :-)? Mert vevo lennek ra!

2016.04.19. 17:59:14

@tanato: Jo, rendben, bar a cikket nem olvastam, amire hivatkozol, valoszinuleg bulvaros, felrevezeto, rossz minosegu lehet, ha ezt szurted le belole.

A bolcseszet tudomany. Olyan, mint a termeszettudomany, csak az emberekkel kapcsolatos dolgokat irja le, peldaul a tarsadalomtudomany, vagy a nyelvek tartoznak ide. Semmi, megegyszer, nagybetuvel: SEMMI kozuk a muveszekhez. Barki, aki emberekkel foglalkozik, tarthat igenyt bolcseszekre, peldaul a menedzsment nagyjabol minden nagy cegben, hogy az oktatasi rendszerrol (tanarok) es az egeszsegugyrol (szocialis munkasok, pszichologusok), ne is beszeljunk. De meg a mernokoknek, tervezoknek is kellenek, peldaul a megfigyeles, mint antropologiai kutatasmodszertan nekik is elengedhetetlen, hiszen tudni kell egy akarminek is a megtervezeshez, hogy hogyan lehet hasznalni a targyakat.

A muveszek nem tudosok, hanem gyakorlatiasabb teruleten csinalnak dolgokat, vagyis alkotnak, nem feltetlenul verbalisan... tudom, a koltok pont igen, de nekik sem kotelezo bolcsesznek lenniuk. Amugy az alkotasbol is meg lehet elni, letezik felvevopiac, megha ez Magyarorszagrol elkepzelhetetlennek is tunik, de meg ott is vannak ugynevezett alkalmazott muveszetek is, peldaul a grafikusok es a dekoratorok, de a reklamban is kellenek a copywriterek, akik mar majdnem koltok. :D

Tudom, van ez a romantikus toposz a muveszekrol, hogy eheznek, meg orultek, meg fuggok is, meg mittudomen, de ez nem annyira van igy.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.19. 18:50:51

@blackhairlady: koszi! Igen, en is lattam joparat...sajnos regebbi lakoovezetekben nalunk is problemas a vizelvezetes, amikor jon egy nagyobb eso (ritkan). Gondlom, pont emiatt nem is igazan torodtek vele regebben, a csatornak vagy nem is epultek ki, vagy elhnagyagoltak...dombok/hegyek labanal levo telepuleseken ezert mindig ott vannak a homok zsakok...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.19. 18:54:28

@blackhairlady: "En is szeretem amugy az esot, raadasul ez kellemes meleg is volt, csak eppen megbenitja a varost:)"

Noemi lanyom izgatottan varja, hogy egy kis zivataros-zaporos idobe erkezzenek Memphis-be holnap :) Bar amikor tudatosult benne, hogy az eso+ kb. 75-80F a frizurajanak nem igazan fog jot tenni, mar nem orult annyira :))) Haha, a hajvasalot nem hiszem, hogy erdemes elovenni ilyen idoben, semmi haszna :) o a mi 20-25%-os paratartalmunkhoz van szokva :))

tanato 2016.04.19. 19:21:24

@mojyo: Jól mondod tényleg van egy romantikus elképzelés a meg nem értett éhező művészekről,akik a hideg padlásszobákban laknak Párizsban és alkoholizálnak meg nőznek,addig amíg fel nem fedezi valaki őket.
Annyiban mások mint a reál foglalkozásúak,hogy ott a 2szer 2 az négy meg két vegyület ugyanazt a reakciót adja meg a vakbélgyulladás is ugyanazon tüneteket adja és egyféleképpen lehet kezelni,ellenben egy festményt,egy szobrot,egy verset ezerféleképpen lehet értelmezni és egy művész megítélése sokszor nagyon szubjektív,történelmi koroktól,mecénásoktól,befolyásos barátnőktől/ pl. Léda/erősen függ.Az atombomba meg a dinamit ,de hogy mondjak valami pozitívat is a repülés vagy a gőzmozdony feltalálóinál a megítélés azért egzaktabb dolgokon alapult.

Burgermeister 2016.04.19. 19:28:56

Nekem Izland soha nem jött be, voltam már ott, elég volt annyi. Az ország, lakók, időjárás....brrrrr.....mindig tél, hideg, kevés nap 20 fok feletti idő.

2016.04.19. 20:05:26

@tanato: *Fejfajas*

"Annyiban mások mint a reál foglalkozásúak..." Marmint kicsodak? A bolcseszek, vagy a muveszek? NEM ugyanaz a ketto, az elobb megbeszeltuk, ne idegesits. :D

Az elobb mondtam, a bolcseszeti is tudomany, human tudomany, es annak is van egyertelmu megitelesu resze, peldaul a nyelvek, illetve, ha megsem olyan egzakt, akkor is lehet viszonylag jol merheto eredmenyeket elerni vele (peldaul a tanitvanyok kesobbi sikeressege, vagy akarmi.)

A muveszet szerencsere nem esik bele ebbe az agyament human/real kategorizalasba halaistennek. :D A szineszek peldaul valoszinuleg "human oldalra" hasonlitanak, az epiteszek meg a masikra, ettol fuggetlenul azonban mindketten muveszek peldaul, es pont ugyanannyira meg lehet itelni a hasznossagukat, mint az atombombaet, az se tetszik mindenkinek, ahogy a szurrealizmus se. :D

Mindent a vilagon, MINDENT, amit emberek csinalnak, feltehetoen valami cellal, meg lehet itelni azon az alapon, hogy tetszik-e, es azon is, hogy mukodik-e. Az igaz, hogy a konkret dolgokban utobbit tartjuk fontosabbnak, az absztrakt dolgokrol pedig inkabb elobbi alapjan dontunk, de amugy mindketto lehet muszaki es human "termek" is, es barki, barmilyen hatterrel, vagy "beallitottsaggal" eloallithatja barmelyiket.

blackhairlady 2016.04.19. 20:37:10

@Zsuzsi65: Hat igen, gondolom mas a klima mint Californiaban:) Kivancsi leszek a velemenyere, majd megirod?

tanato 2016.04.19. 21:13:37

@mojyo: A nyelvszakok,nyelvtanárok azok igen nagy megbecsülésnek örvendenek,anyagilag is,és objektíve mérhető a tudásuk,mondhatnám hogy inkább a reáltudományokhoz állnak közel,a ragozás objektív dolog,meg a szókincs is.
Gondolj bele mennyi magántanítványa van egy jó képességű angol vagy némettanárnak és mennyi egy irodalom vagy töritanárnak.Ég és föld.
A színészet viszont abszolúte szubjektív megítélés alá esik,a személyes kapcsolatoknak,szülőknek, befolyásos barátnak,barátnőnek óriási hatása van egy színész életpályája szempontjából.
AZ építész meg a reál a műszaki és a művészet határán mozog.

2016.04.19. 21:58:30

@tanato: Ez csakis es kizarolag a te sajat, teljes mertekben szubjektiv kategorizalasod, amit a te sajat, teljes mertekben szubjektiv tapasztalataid, es origos cikkek alapjan allapitottal meg. Szerintem viszont nem ervenyes a valosagra.

En nem hiszek a kategorizalasokban, a dolgok egeszben vannak. Azt gondolom, hogy a vilagra vonatkozo leirasok (termeszettudomanyok), es az emberrel kapcsolatos tapasztalatok es megfigyelesek (bolcseszettudomanyok) nem kulonithetoek el nagyon szigoruan, es csak nagyon nagy vonalakban kivannak mas alkatot, mivel emberek vagyunk, es a vilagban lakunk. A muveszettol sem kulonulnek nagyon el, csak annyiban, hogy az nem leiro tudomany, hanem alkoto munka.

A megiteles pedig egyaltalan nem altalanos, termeszettudomanyos dolgokat is egyre inkabb nem csak az alapjan iteljuk meg, hogy mukodnek-e (lasd, az orvoslas tortenete es a ketes hirnevu gyogymodok), es a muveszeteket is egyre kevesbe csak az alapjan iteljuk meg, hogy tetszik-e (lasd, a filmek kereskedelmi alapon torteno szerkesztese).

Tudom, hogy te nagyon hiszel abban, hogy ez a ket elkulonitheto kategoria, mint binaris ellentetpar, igenis letezik, de ha szerinted igy is van, azt azert lathatnad, hogy egyaltalan nincsen feloldhatatlan konflinktus koztuk, es egyaltalan nem gyokeresen elteroek az eletpalyak sem. Bolcseszkent, szineszkent, es fizikuskent, sot, orvoskent is lehet sztarnak lenni, sokat keresni, es ehezni is. Az lehet, hogy egy kezdo haziorvos es egy sztarsebesz kozott nincs akkora fizeteskulonbseg, mint mondjuk egy reklamszinesz es a nagy sztarok kozott, de ezek a dolgok az egyes szakmak, teruletek, alkalmazasuk es finanszirozasuk jellemzoibol fakad, es nem abbol, hogy "human", vagy "real" teruletek. De az is lehet, hogy a szerencsen mulik az egesz, tudom, hogy imadjak emlegetni a muveszeket, akiket csak a halaluk utan ismertek el, de legalabb annyi termeszettudos is volt, akirol csak kesobb derult ki, hogy igazuk volt. C'est la vie.

tanato 2016.04.19. 22:29:04

@mojyo: A reáltudományokra és a bölcsésztudományokra is szükség van.Ez biztos.MŰvészekre is,tudósokra is.Bizonyos korokban a művészetek voltak jobban elismerve a társadalom /na meg a hatalom / részéről máskor meg jobban a tudományok ,műszaki és reál dolgok.Jelenleg is ilyen időket élünk.A komm. rendszer alatt jobban pártolták/a rendszerhez hű,persze/művészeket,irodalmi alkotásokat mint most a profitra éhes vadkapitalizmus alatt.Persze megbecsülték a jó öreg Kalasnyikov elvtársat,meg TUpoljev elvtársat is,de az akkori médiában mégis inkább a rendszerhez hű költők,írók szerepeltek.
Ami figyelemre méltó pl. a2. VH.-ban úgy a Wehrmachtba mint aVörös Hadseregbe,de a magyar Horthy hadseregbe is a reálvégzettségűeket eredeti szakmájukban sorozták be,foglalkoztatták,hadmérnökök,tábori orvosok,szerelők,lakatosok,esztergályosok lettek a seregben is.
Ellenben a humán végzettségűek "általános" katonák lettek,kivétel a tábori lelkészek és a nyelvszakosok akik tolmácsok fordítók dekódolók lettek.

adg 2016.04.19. 22:32:58

@tanato: "Annyiban mások mint a reál foglalkozásúak,hogy ott a 2szer 2 az négy meg két vegyület ugyanazt a reakciót adja meg a vakbélgyulladás is ugyanazon tüneteket adja és egyféleképpen lehet kezelni"

Szerintem @mojyo: -nak van igaza. A fenti nem altalanos azert. Lehet, hogy a vakbelgyulladast egyfele modon lehet kezelni, de egy sor igen real teruleten millio alternativ megoldas letezhet, es eleg szubjektiv a megitelese, hogy - maradjunk az en szakmamnal - az adott megoldas szep es elegans, vagy egy ronda vacak, holott mindketto mukodik es hibatlanul funkcional.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.19. 22:33:07

@blackhairlady: persze, majd megirom:) jopofa lesz hallani a beszamolojat es tapasztalatait :)

tanato 2016.04.19. 22:37:39

@adg: Amit írsz az már művészet,a reál az benne hogy hibátlanul működik.Ez egy műtétnél is így van,pl. sikeres a császármetszés ,jól van az anya és a gyermek is az a reália a művészet benne meg hogyan néz majd ki a nő hasa utána, ez már az adott operatőr kézügyessége és szépérzéke miatti művészet.

adg 2016.04.19. 22:39:14

@blackhairlady: eleg jo kepek. Elneztek a fiuk a csatorna meretezeset egy kicsit, nem artana lassan apgredelni.

LondonFashion 2016.04.19. 22:45:04

@mojyo: Tok ertelmes lany/csaj/no vagy, mondtak mar? :))) Nemcsak okosakat es ertelmeseket mondasz, de nagyon erdekesen meg is fogalmazod. A posztiro szintugy egyebkent.
Koppenhagaban is kint hagyjak a babakat a babakocsiban a kavezo elott, mig ok bent iszogatnak sutiznek. Ugy latszik ez az eszaki eletre neveles resze. Europaban talan az a fura masoknak, hogy nagyon koran elengedik a gyereket egyedul iskolaba. Pont most olvastam valahol, hogy a UK-ben 12-13 eves kor alatt tilos a gyereknek egyedul kozlekednie az iskolaba...

@A nagy kekseg: Pont most jelent meg egy cikk a wmn.hu-n, pont beleillik ebbe a nagy vitaba. Egy 44 eves no irta a, aki 42 evesen valtott szakmat egy nagy szakitas utan es jott ra, hogy mit is szeretne igazabol csinalni, mert addig igaz hogy dolgozott egy multinal es eleget keresett, de nem volt boldog. wmn.hu/2016/04/19/az-elet-a-vilagmindenseg-meg-minden-igy-lettem-vallalkozo-42-evesen/

Szerintem nem sok 18 eves ismeri onmagat annyira, hogy tudja, mit szeretne csinalni majd pontosan. Jo lett volna az en idomben is egy gap year, dolgozni-nyaralni valahol kulfoldon, hallani mas emberek torteneteirol, munkajarol... Rengeteg olyan allas van, amirol akkor nem is hallottam, pl. picture editor egy magazinnal. milyen szakra felvetelizz, ha ezt talalod ki?

adg 2016.04.19. 22:45:11

@tanato: nade real foglalkozast irtal es azt, hogy egy megoldas van a problemara. Pont azert ertek jobban egyet moyjo allaspontjaval, mert nincs teljesen ilyen, hogy tisztan real vagy tisztan human _foglalkozas_. Szrintem ez mindig keveredik valamennyire. Az egy megoldas meg nem igaz altalaban, pl a hasat is ossze lehet tuzni ugy, hogy orokre ottmarad a zipzar, mig az en servemet ugy varta osssze a doki, hogy negy ev utan igencsak keresni kell a vagast.

2016.04.19. 22:49:57

@tanato: Latod, epp ezert teljesen szubjektiv es szelektiv a rendszerezesed, mivel a kommunista rendszer elismeresevel kapcsolatban azt veszed alapul, hogy kiket lattal a mediaban, az elotte valo idoszakbol pedig, hogy kiket mikent foglalkoztatott a hadsereg...

Ne haragudj, de ennek semmi ertelme.... Lehet, hogy ujat mondok, de a mediaban (foleg egy ideologiailag meghatarozottban) mindig tobb "human" dolgot fogsz latni, mert a kommunikacio egy ilyen absztrakt dolog... a hadsereg pedig gyilkolasra valo, oda nem kellenek az ilyesmik. Most se szolgalnak koltok a hadseregben, es amugy a kommunizmusban is elismertek a tudosokat, nem csak a Kalasnyikov volt meg Tu-154, hanem urverseny, meg vizszabalyozas, meg az egesz kenyszeru iparositas errol szolt, ne vicceljunk mar, migrenem van. :D

2016.04.19. 22:51:58

@tanato: Nahat, az ember azt gondolna, hogy az a muveszet az orvoslasban, hogy a beteg szuperul erzi magat utana, erre kiderul, hogy csak az esztetika... Ez is arulkodo. :D

2016.04.19. 23:01:37

@LondonFashion: Nahat, ezt nem tudom melyik mondanivalomra irtad, de igazan kedves, koszonom.

@adg: Nem az a muveszet benne, hogy esztetikus legyen, hanem, hogy az ugyfel altal erre szant koltsegvetesbol jojjon ki valahogy, es ugy mukodjon, nem? :D

adg 2016.04.19. 23:21:17

@mojyo: az is. De azert a rendelkezesre allo keretbol lehet sokszor csinalni jobbat is, meg kevesbe jot is. Ami mind mukodik, csak hat az egyik hogy nez ki.

2016.04.19. 23:29:41

@adg: Ertem en, csak vicceltem. Akartam valami humoros aforizmat beszurni, hogy a "muszaki tudomany az benne, hogy mukodik, a bolcseszet tudomany az, hogy meg van irva hozza a hasznalati utasitas, a muveszet pedig, hogy koltsegen belul es hataridore kesz", de nem tudtam jol megfogalmazni. :D

M. Péter 2016.04.20. 00:25:30

@LondonFashion: " UK-ben 12-13 eves kor alatt tilos a gyereknek egyedul kozlekednie az iskolaba... "
Melyik törvény tiltja?

adg 2016.04.20. 00:32:59

@mojyo: nem, atjott, csak en nem tudtam megfogalmazni jobban, mert rohani kellett a gyerekkel a suliba, es nem tudtam tovabb ucsorogni a retyon. :D

@blackhairlady: mindig lehet, csak legfeljebb marha sokba kerul es nagy felfordulasal jar, amig megepitik. Igy inkabb marad, ahogy van. A sokba kerules az adofizetoknek faj, remek ellenzeki propagandaanyag, a kart meg a biztositok rendezik nagyob reszt. :) A felfordulas szinten remek politikai eszkoz az ellenzek kezeben. Legjobb ha minden marad a regiben, rendkivuli eso csak rendkivul ritkan fordul elo, akkor meg elont ezt-azt, van ket nap cirkusz, aztan par evig megint nyugi van. Ilyenkor latvanyosan kimehet a polgarmester homokot lapatolni meg fuldoklot menteni, ugyhogy ennek is megvan az elonye. Raadasul a rossz rendszert is mindig a masik fel tervezte. :D

LondonFashion 2016.04.20. 04:31:53

@M. Péter: A multkor valaki kerdezte egy facebookos UK csoportban, hogy hany evesen mehet egyedul a gyerek suliba es ugy emlekszem, hogy olyan valaszok jottek, hogy egyesek iskolakaban az igazgato 12-t irt elo es hasonlok. En is meglepodtem akkor. Most hogy utananeztem, azt talaltam, hogy nincs ra torveny csak javaslat, meg gondolom az iskolan mulik (nagyvarosban van vagy kis bekes faluban stb).
Azt irja a cikk, amit talaltam, hogy 10 eves kor alatt semmikepp ne menjen egyedul es a lakasban sem lehet sokaig egyedul; de meg a 11 eveseknek is csak a fele jar egyedul iskolaba.
A nokkulfoldon.hu UK gyerekneveles reszen talaltam az infot, elegge naprakesznek tunik. Csinaltam screenshotot, de nem tudom hogy kell itt csatolni... :)

tanato 2016.04.20. 06:39:00

@mojyo: Az esztétika a művészet az meg hogy érzi magát a kezelés után a beteg az a reál/némi pszichológiával is keverve persze/.Éppen ez különbözteti meg az álorvostól , sarlatántól/nála csak pszichológiai ráhatás van,reáltudománya nincs.

tanato 2016.04.20. 06:43:56

@mojyo: Egész egyszerűen arról van szó hogy a reáldolgokra mindenképpen szükség van,laknod kell valahol/ aházaT meg kell tervezni,karbantartani a vízvezetéket pl stb.,de festményt a falra csak akkor tudsz rakni ha van rá pénzed,színházba is akkor tudsz elmenni.Szóval ezekhez mecénás kell.vagy az állam vagy magánszemélyek.Komm és egyéb diktatúrákban főleg az állam.

Lőtéri Kutya 2016.04.20. 11:48:28

@tanato: Ez csak addig igaz, amíg az önvezető járművek el nem terjednek. Amire szerintem nem kell olyan sokat várni, gazdagabb országokban pár évtizeden belül nagy valószínűséggel ez meg fog történni, aztán a sofőr szakmában is nehéz lesz elhelyezkedni.
Az önvezetéshez szükséges technológia már most is létezik, működik, néhány autóban már most is van, ha nem is teljesen tökéletes, például Teslák. Már csak finomhangolásra, jogi háttér megteremtésére, társadalmi befogadásra van inkább szükség.
Szépen lassan elterjed majd a teherszállításban is.
www.jovokutatas.hu/cikk/onvezeto-autok-sok-tizmillio-allasnak-vege/
www.origo.hu/auto/20160114-google-onvezeto-auto-teszteles-megbizhatosag-jelentes.html
totalcar.hu/magazin/technika/2015/11/11/igy_marad_egyben_a_toyotad_2040-ben/
totalcar.hu/magazin/gumikacsa/2015/05/06/inpiration_az_onmagat_vezeto_kamion/

Ezeknél vannak frissebb cikkek is, de mos nem keresgéltem, csak amit hirtelen a könyvjelzőmben találtam, azt másoltam be.

Muscari 2016.04.20. 12:19:42

@diggerdriver: de szuper, mondd meg neki, hogy gratulálok :-) A fiamnak is van már új munkája, sokkal jobb, mint amiről álmodott.

2016.04.20. 12:27:01

@tanato: Mar megint ezt csinalod, ezt egyszeruen nem hiszem el :D

Miert allitod szembe a muveszetet a "real" oldallal, miert, MIERT??? :D Hanyszor kell meg leirnom es hanyfelekeppen, hogy a muveszet NEM bolcseszet.

Nezd, en nem az ujjambol szoptam mindezt amit eddig idehanytam, hanem mert ezzel foglalkozom. Nekem ketfele vegzettsegem van, az egyik alkalmazott muveszeti, a masik muszaki, de mindketto tervezesrol szol, van egy allasom egy kapcsolodo teruleten, tovabbtanulok egy masik kapcsolodo teruleten, minden erommel azon vagyok, hogy sajat cegem is legyen, es kuratorkodni is szeretnek egy kicsit, es nem all tolem tavol a kepzomuveszet sem, van mar ilyen celbol keszult munkam is.

Kepzeld el, hogy mernok is vagyok, szeretnek elektronikat is integralni legujabb munkamba. Soha az eletben nem voltam, es nem is leszek bolcsesz, nem is erdekelnek a human tudomanyok. A tanulasi folyamatban, a kutatasomban, es ahhoz, hogy biztosan sikeres legyen az emberek kozott az, amit alkotok, alkalmazni kell nehany kapcsolodo antropolgiai kutatasmodszertant. A human geografia is kapcsolodik, es rendkivul szukseges is, es nagyon erdekes. Kicsit antropolgia az is, de kicsit geografia is, nem tudom peldaul, hogy ez human, vagy real tudomany-e, vagy egy real tudomanynak a human oldala, de speciel egyaltalan nem fontos ez hozza.

Ez az epiteszeknek is fontos terulet amugy, es ok is muveszek. Ezenkivul egy csomo kepzomuvesz statisztikai, vagy matematikus hatteru, szobraszok, festok, stb. Azt nem tudom, hogy tudod-e de Anish Kapoor levedette a "legfeketebb feketet". O egy kepzomuvesz, es egy teljesen "realtudomanyos" laborban kifejlesztett, minden fenyt elnyelo fekete szinert fizetett vagyonokat. A CERN (tudod, a reszescskegyorsito) is mukodott egyutt mar muveszekkel, es Bjork is (ha mar egy izlandos poszt alatt vagyunk) dolgozott mar David Attenborough-val. A tudomany kolcsonoz a muveszektol, es a muveszek is a tudomanytol.

Tehat megegyszer, a muveszet se nem human, se nem real, mert a muveszet NEM tudomany. :D

Akkor jo, akkor ezt tisztaztuk, ahogyan azt is megbeszeltuk mar, a muveszet/kolteszet nem halott, hanem csak megvaltoztak a mediumok, ma mar nem verset olvasnak az emberek, hanem zenet hallgatnak, es nem szinhazba jarnak, hanem filmet meg sorozatot neznek, illetve nem festmenyt vesznek, hanem grafikat az IKEA-bol. Azon lehet vitatkozni, hogy jo-e ez igy, es konnyebb-e igy ervenyesulni, mint regen, amikor feltetlenul szukseg volt konyvkiadokra, vagy mecenasokra. De attol meg el lehetne ismerni ettol meg a tovabbelesuket, es letezesuket ezeknek a dolgoknak, akkor is, ha fogalmad sincs, hogy hogyan mukodnek. :D

RENDKIVUL faraszto ez a vita, mert egyszeruen keptelen vagy kilepni az inerciarendszeredbol, pedig lathatoan nem nagyon ismered, hogy mukodik ma a muveszet, es ugy tunik, a bolcseszettel sem vagy kepben. :D

Csak azt hajtogatod, hogy a real dolgokra mindenkeppen szukseg van, mert lakni kell valahol. (Azt ugye most beszeltuk meg, hogy ha barmit veszel bele, szonyeget, fuggonyt, kisparnat, butort, azt sanszos, hogy ugyenvezett alkalmazott muveszek terveztek.... Ez nem olyan mely mondanivaloju, mint a kepzomuveszek festmenyei, de jol fizet, mecenas nelkul....)

Viszont, (A MUVESZET MELLETT) kepzeld, human dolgokra is szukseg van (AMI NEM UGYANAZ, MINT A MUVESZET), lehet, hogy szinhazba csak akkor tudsz jarni, ha van penzed, de iskolaba mindenkepp kell jarni, es ujsagot is veszel, vagy legalabbis az Origot olvasod :D Az ilyesmit valoszinuleg nagy tobbsegben bolcseszek irjak, meglepo, mi?

Te orvoskent csakis es kizarolag realtudomannyal foglalkozol? Sose kuldtel meg beteget pszichologushoz, hogy szokjon le a dohanyzasrol? A korhazban ellatott hajlektalanhoz meg sosem hivtal szocialis munkast? Ertelmi fogyatekos beteghez meg sosem kellett a gyamjaval egyuttmukodni? Kufoldi beteghez nem kellett meg tolmacs? Orvosetika? Jog? Ezekkel a teruletekkel sosem foglalkoztal?

NE valaszolj, csak abba legalabb gondolj bele, hogy ezek mind az allitolag "real" foglalkozasodnak a "human" oldalai. En itt befejeztem, semmi ertelme ennek, ugyanazt ismetelgeted, megdobbento modon ragaszkodsz a skatulyaidhoz.

Az orvosos kommenttel pedig csak vicceltem, nem arra celoztam, hogy a pszichologia muveszet volna, en veled ellentetben nem mosom ossze a muveszetet a bolcseszettel :D Hanem, hogy a muveszet nem csak esztetikai erteku lehet, de ebbe mar plane ne menjunk bele.

Huh.

Muscari 2016.04.20. 12:39:26

@M. Péter: feljelent az iskola a Social Services - nél Mar akkor is állítólag, ha túl sok különböző ember hozza-viszi a gyereket.. Ezt olyan szülőktől hallottam, akiknek iskolás gyerekük van.

LondonFashion 2016.04.20. 15:25:35

@mojyo: Engem teljesen meggyoztel. Olvasnam meg orakig ezeket az eszmefuttatasokat. Nincs egy (szak)dolgozatod a temaban? :) Mit vegeztel amugy es mik az uj iranyok, amiket emlitettel, ha nem titok?
Egy olasz baratnom antropologiat tanult, utana human geografiabol csinalta a mastert, a doktorijat pedig vmi olyasmibol irta, hogy hogyan hasznaljak az idosek a kozossegi tereket... 3 evig kutatott es irta. Most researcher egy kiadonal. Ha esetleg szukseged lenne a ceged inditasakor egy human geografusra... ;)

DieNanny CH 2016.04.20. 19:14:45

@Lőtéri Kutya:

... sőt, itt más próbautat is megjárt egy menetrendszerű busz, sofőr nélkül. Úgyhogy, nem kell sokat várni.

www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Post-testet-selbstfahrende-Busse/story/26397371

Nemrég olvastam egy kisebb statisztikát, hogy mely munkahelyek fognak a közeljövőben nagy valószínűséggel megszűnni.
A "nevelők" (gondolom gondozónők, óvónők, egyéb pedagógusok) -nek max. 11% a valószínűsége, hogy megszűnik, míg nagyon sok más 60% felett van.

tanato 2016.04.20. 19:39:22

@Lőtéri Kutya: Köszi alinkeket!
Az érdekes lesz amikor robotpilóta fogja vezetni a kamionokat meg a taxikat meg a hetes buszt.Végülis elvileg elképzelhető.

blackhairlady 2016.04.20. 19:43:07

@adg: tudod mi az erdekes? Nezem a ireket, eloben kozvetitenek a mentesekrol, onkentesek segitenek csonakon kimenteni az arvizeseket (szerencsere sokan jo szivevl segitenek). A riporter probalja bebeszelni az onkentesnek, hogy a polgarmesternek es embereinek kene ezt csinalnia. A ferfi es a tobbi tarsa pedig ellenkezoleg gondoljak, szerintuk sok segitseg erkezik a varostol is de ezt az esozest ami elmeletileg 500 evente egyszer fordulhat elo, senki sem tudna tobbet tenni. Percekig probalja meggyozni a riporter az ellenkezojerol, de az emberek nem tamadjak a polgarmestert es csapatat. Ezt is ritkan latni :)

tanato 2016.04.20. 19:46:53

@mojyo: Jó nem válaszolok.Szerintem egy művészt a tehetsége alapján ítélnek meg egy reál értelmiségit meg a tudása alapján:Én úgy gondolom egy színészre egy szobrászra egy festőre azt szokták mondani hogy milyen tehetséges egy olajmérnökre egy állatorvosra egy gyógyszervegyészre meg azt hogy milyen nagy tudású,véletlenül sem fordítva.A szoc.munkás,a jogász,a pszichológus,a nyelvtanár a tolmács meg hogy mennyire bölcsész mennyire reál értelmiségi?Kétségtelen a bölcsészkaron képezik őket.

tanato 2016.04.20. 19:52:37

@mojyo: Sajnos a művészet az én időben erősen politikafüggő is volt.Azok voltak az elismertek akik éljenezték a fennálló diktatúrát,megénekelték,megfestették, arról írtak színdarabot.AKIK Meg ellenzéki gondolatokat hangoztattak volna azok el voltak hallgattatva.
Viszont a reálértelmiség bár nem volt kedvelt rétege a hatalomnak,de tudtak politikamentesen nagyjából persze dolgozni.Az orvos a gépészmérnök a fizikatanár szakmája viszonylagos politikai függetlenséget adott.

2016.04.20. 20:12:58

@LondonFashion: O, ez jol hangzik :) Nem titok, de majd inkabb privatban megirom, ha lesz ra erkezesem, nembaj? :D Nem szeretnek tul sok "konkret" infot megosztani.

@tanato: "Szerintem egy művészt a tehetsége alapján ítélnek meg egy reál értelmiségit meg a tudása alapján:" Dehiszen enis ugyanezt mondtam, hogy a muveszet NEM tudomany.

VISZONT nem is bolcseszet, mert az tudomany. Human tudomany.

"A szoc.munkás,a jogász,a pszichológus,a nyelvtanár a tolmács meg hogy mennyire bölcsész mennyire reál értelmiségi?" Dehat oket is a tudasuk, es nem a tehetseguk alapjan itelik meg. Egy regeszt, egy torteneszt, egy nyelveszt, es az osszes tobbi bolcseszt is. A human tudomany is tudomany.

Es, a jogaszt kiveve (akit a jogi karon kepeznek), valoban a bolcseszkaron kepzik oket, mivel ok lennenek a bolcseszek (es NEM a muveszek), nahat. :D

Jajdejo, hogy akkor legalabb ebben egyetertunk.

2016.04.20. 20:18:37

@tanato: "reálértelmiség bár nem volt kedvelt rétege a hatalomnak,de tudtak politikamentesen nagyjából persze dolgozni.Az orvos a gépészmérnök a fizikatanár szakmája viszonylagos politikai függetlenséget adott." Meg ez is vitathato allitas, a felrobbant atomeromu eltakaritasaba elegge beleszolt a politika, ahogyan a politika altal eroltetett beavatkozasok ellenzoit (pl. mezogazdasagban), vagy a kornyezetvedelemert aggodo tudosokat pont ugyanugy elhallgattattak, mint az ellenzeki muveszeket.

tanato 2016.04.20. 20:41:55

@mojyo: Én is azt írtam,viszonylagos függetlenséget adott,de nagy átlagban függetlenebb volt egy fizikatanár egy írónál.pl.

tanato 2016.04.20. 20:48:22

@mojyo: Így van, a művészt én sem tartom ugyanannak mint egy bölcsészt,a bölcsésznek el kell végeznie egy egyetemet,egy művésznek nem feltétlenül.
Az viszont sajnos igaz hogy egy régész, egy történész nehezebben tud érvényesülni mint egy gépész,egész egyszerűen nem foglalkoztatnak annyit mint amennyien végeznek.Minél szegényebb ország annál kevesebb ilyen végzettségű szakember számára van munka.

2016.04.20. 21:06:29

@tanato: Hat azert a muvesznek sem art a kepzes, de ne idegesits, ezt: "Minél szegényebb ország annál kevesebb ilyen végzettségű szakember számára van munka."

Ezt honnan veszed peldaul? Szerinted Magyarorszagon van igeny banyamernokre? Pedig real tudomany, de nincs banya, es melytengeri olajfuras se... @adg-t is kerdezheted, o meg magasepito, es olyan se kell Magyarorszagra, mert nem magasepulnek felhokarcolok. Regesz meg lehet, hogy kell a Magyarorszagnal is szegenyebb helyekre is, peldaul Afrikaba, meg Del-Amerikaba, ahol van meg feltarni valo.

A human tudomany nem luxus, ugyanakkora igeny van ra, mint a real tudomanyokra, mivel kapcsolodnak egymashoz es kolcsonvesznek egymastol. Az elhelyezkedesi lehetosegek nyilvan attol fuggoen valtoznak, hogy az orszag gazdasaga mire epul, ez az idovel is alakul, de nincsen ilyen hierarchia, ez hulyeseg.

rumitom 2016.04.20. 22:35:05

@mojyo: ezt a szosszenetet kimondottam elvezetes volt olvasni.

te vagy aki titokban tartja a kiletet ugye? valamiert mindig ugy hiszem valamelyik eszaki orszagban vagy, de lehet csak az avatarod teszi
ha egyszer szukseged lesz befektetore a cegedhez, keress meg

tanato 2016.04.20. 23:13:04

@mojyo: Az hogy mire van igény meg mire van fizetőképes kereslet az teljesen más dolog.

2016.04.20. 23:35:15

@tanato: *Sohaj*. Te sem fizetesrol, meg fizetokepes keresletrol beszeltel... azt irtad, szo szerint, hogy bolcsesz vegzettseggel kevesebb ember "szamara van munka", minel szegenyebb egy orszag. Ez egeszen egyszeruen nem igaz. Az, hogy milyen vegzettseggel lehet inkabb elhelyezkedni, az az orszagok gazdasagi profiljatol, es nem az altalanos teljesitmenyetol fugg.

2016.04.20. 23:37:10

@rumitom: Koszonom, meg foglak, de meg nem tartok ott :D

tanato 2016.04.21. 09:31:13

@mojyo: Szóval van egészen közeli kezdő színész rokonom meg egy tíz éve dolgozó történész,régész is.Nagyon kevés helyre nagyon sokan vannak,ellenben a nyugdíjas gimis fizikatanáromat meg szétszedik a sulik annyira kevesen vannak a szakmában.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.21. 10:21:45

A kereslet-kínálat viszonya által szabályozott munkapiacon előnyt jelent a sokoldalúság, az gyors átnyergelésre való képesség.

Annak idején a hét osztály, azaz a "középiskola" elvégzése után a gimnázium reál és humán szaka között választhattunk. Mármint a szüleink, mert nekünk fogalmunk sem volt az életről. (Három párhuzamos osztály indult: két reál és egy humán. A reál osztályokban a lányok-fiúk aránya 1:1, a humánban 5:1 volt.)

A reál szak választása mellett szólt a majdani továbbtanulás lehetőségeinek a növelése. Az orvosira például kémiából is kellett felvételezni, amihez a humánt végzetteknek magánórákon kellett bepótolniuk a tudást. Arról nem szólva, hogy az egyetem elvégzése után a fizikus-kémikus vagy mérnök - akkoriban a matematikust nem vettük emberszámba :-) - még mindig lehet író, szerkesztő, fordító stb. míg a fordítottjára kevés példa akad.

2016.04.21. 11:31:52

@tanato: Ertem. Es ebbol hogy sikerult ezt a kovetkeztetest levonni? Peldaul az, hogy "nagyon sokan vannak", lehet, hogy annak koszonheto, hogy abszolut ertekben merve is sokkal tobben vegeznek ilyen szakokon, mint peldaul fizikatanarkent. Lehet az is, hogy a fizikatanarnak vegkepp nem fizetnek annyit, ezert mennek megkevesebben annak. Vagyis, ebbol azt a kovetkeztetest leszurni, hogy "a human tudomanyra nincs igeny egy olyan szegeny orszagban, mint Magyarorszag" hogynemondjam, rendkivuli modon logikatlan... :D Magyarorszagnak rendkivul sokfele problemaja van, teljesen folosleges ebbol vilagraszolo konkluziokat levonni a real es a human es a kreativ szakmak megbecsultsegerol, mert szinte biztosan hibas lesz.

Altalanositani ebbol a helyzetbol pedig plane nem erdemes. Nekem is vannak bolcsesz ismeroseim Magyarorszagon (Budapesten) es muveszek is, eleg sokat, ok peldaul megvannak... Gondolom van koztuk, akinek nehezebb, es van koztuk, akinek konnyebb. Az en helyzetem se egyszeru, de majd en panaszkodom, ha szeretnek :D Nem kerjuk az ilyen origos, bulvaros sajnalkozast, hogy a muveszek eheznek, es a bolcseszeket se veszik emberszamba, mert ma mar nem kell a penzehes embereknek a human tudas se, meg a muveszet se (es FOLEG NE vedd egy kalap ala a kettot kerlekszepen) mert ez RENDKIVUL visszas. Tudod, a pokolba vezeto ut is joszandekkal van kikovezve. Ertheto? :D

tanato 2016.04.21. 19:48:59

@mojyo: Na szóval,reál és humán szakemberekre is szükség van /lenne/ minden országban meg művészekre is:Viszont minél szegényebb valaki/akár ország akár magánszemély/annál kevesebbet tud költeni humán szakosokra és művészetekre.Az alapot viszont/műszaki infrastruktúra,gáz,víz,áram üzemanyag,eü.ellátás,közlekedés,alap oktatás/mindenképpen biztosítani kell akár emberről akár országról beszélünk.A felépítményre viszont már sokszor nem jut.

2016.04.21. 20:34:09

@tanato: Elsirom magam, ez egyszeruen hihetetlen... te el is szoktad olvasni amugy amit neked irnak valaszkent, vagy csak hajtogatod a magadet? :D

A muveszet, a human tudomany NEM LUXUS. Nem megfizethetetlen, es nem a "real" tudomany UTAN jon a sorban, mert NINCSEN HIERARCHIA a tudomanyok, es az egyeb szellemi teruletek kozott. Valamennyire el lehet oket kuloniteni, mivel valamennyire eltero igenyt szolgalnak ki, a muveszet alkot, a real tudomany a vilagot irja le, a human tudomany pedig az embereket. Viszont, mivel mind emberek vagyunk, es a vilagban elunk, valamennyire mindegyikhez kapcsolodunk a napi eletunk soran. Mar mondtam, de nekem is ismetelgetni kell, mivel te is ezt csinalod. :D A tudomanyok nem ilyen maslowi piramis szeruen epulnek fel, hanem korbeveszik egymast es osszefonodnak.

Ezzel a tragikus vilagkeppel csak erosited ezeket az ostoba sztereotipiakat amiken amugy sajnalkozol, mondom, a pokolba vezeto ut is... :D

Azt mar meg sem emlitem, hogy mindazokban a dolgokban, amiket felsoroltal, tevekenyen reszt vesznek a human ertelmisegiek ES az alkalmazott muveszek is amugy. Az osszesben. Ott vannak a muszaki teruleteken, az egeszsegugyben, az oktatasban pedig plane. Anyam borogass.

Es kozben magaddal is vitatkozol amugy, felhivnam a figyelmedet arra, hogy nehannyal feljebb azt mondod, hogy bezzeg a Kadar-korban milyen sok human ertelmisegit lattal a mediaban, mikozben az a Magyarorszag egyaltalan nem volt gazdag es az emberek se voltak nagyon eleresztve.

Szegeny orszagokban is van amugy kultura, vannak konyvtarak, es vannak muveszetek, kezmuvesseg is. Szerintem csak az Iszlam Allamban nincs ilyesmi, de az osszes tobbi helyen ezek mukodo dolgok, meg Magyarorszagon is.:D Az, hogy nehez munkat talalni, az lehet, hogy pont annak a kovetkezmenye, hogy tul sok a penz ra, hiszen te magad irtad, hogy az elerheto allasokhoz kepest peldaul sokan vegeznek ilyen teruleteken. Tehat, ha van penz a kepzesre, akkor megiscsak van penz ilyen teruletre. Az mar a gazdasag problemaja, hogy nem tudjak oket elhelyezni, de ez sem feltetlenul a jovedeleme, hanem

Kezdem magam ugy erezni, mint egy neurotikus papagaj, meg meddig akarjuk jatszani ezt a beakadt lemezt? :D

2016.04.21. 20:34:49

@tanato: Elsirom magam, ez egyszeruen hihetetlen... te el is szoktad olvasni amugy amit neked irnak valaszkent, vagy csak hajtogatod a magadet? :D

A muveszet, a human tudomany NEM LUXUS. Nem megfizethetetlen, es nem a "real" tudomany UTAN jon a sorban, mert NINCSEN HIERARCHIA a tudomanyok, es az egyeb szellemi teruletek kozott. Valamennyire el lehet oket kuloniteni, mivel valamennyire eltero igenyt szolgalnak ki, a muveszet alkot, a real tudomany a vilagot irja le, a human tudomany pedig az embereket. Viszont, mivel mind emberek vagyunk, es a vilagban elunk, valamennyire mindegyikhez kapcsolodunk a napi eletunk soran. Mar mondtam, de nekem is ismetelgetni kell, mivel te is ezt csinalod. :D A tudomanyok nem ilyen maslowi piramis szeruen epulnek fel, hanem korbeveszik egymast es osszefonodnak.

Ezzel a tragikus vilagkeppel csak erosited ezeket az ostoba sztereotipiakat amiken amugy sajnalkozol, mondom, a pokolba vezeto ut is... :D

Azt mar meg sem emlitem, hogy mindazokban a dolgokban, amiket felsoroltal, tevekenyen reszt vesznek a human ertelmisegiek ES az alkalmazott muveszek is amugy. Az osszesben. Ott vannak a muszaki teruleteken, az egeszsegugyben, az oktatasban pedig plane. Anyam borogass.

Es kozben magaddal is vitatkozol amugy, felhivnam a figyelmedet arra, hogy nehannyal feljebb azt mondod, hogy bezzeg a Kadar-korban milyen sok human ertelmisegit lattal a mediaban, mikozben az a Magyarorszag egyaltalan nem volt gazdag es az emberek se voltak nagyon eleresztve.

Szegeny orszagokban is van amugy kultura, vannak konyvtarak, es vannak muveszetek, kezmuvesseg is. Szerintem csak az Iszlam Allamban nincs ilyesmi, de az osszes tobbi helyen ezek mukodo dolgok, meg Magyarorszagon is.:D Az, hogy nehez munkat talalni, az lehet, hogy pont annak a kovetkezmenye, hogy tul sok a penz ra, hiszen te magad irtad, hogy az elerheto allasokhoz kepest peldaul sokan vegeznek ilyen teruleteken. Tehat, ha van penz a kepzesre, akkor megiscsak van penz ilyen teruletre. Az mar a gazdasag problemaja, hogy nem tudjak oket elhelyezni, de ez sem feltetlenul a jovedeleme, hanem a gazdasag profiljabol fakado problema.

Kezdem magam ugy erezni, mint egy neurotikus papagaj, meg meddig akarjuk jatszani ezt a beakadt lemezt? :D

2016.04.21. 20:35:30

Nahat, ketszer ment el, az elsorol lemaradt egy fel mondat az utolso bekezdesben.

tanato 2016.04.21. 23:15:42

A Kádár rendszerben tényleg más volt a hozzáállás/a rendszert dicsőítő/kultúrához ,művészethez/:Na meg a sport volt még ilyen kiemelt.Ha már gazdaságilag,életszínvonalban nem tudtunk lépni,legalább az élsportban le akartuk győzni az ellenséget.Meg ilyen alapon a művészetekben is,hogy büszkék legyünk magunkra és ne a mindennapi földhözragadt dolgokra figyeljünk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása