oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 11. 06:48,  A komfortzónán túl 51 komment

2016. április 11. 06:48 Határátkelő

A komfortzónán túl

Franciska Londonban él, ahol au pairként dolgozik egy családnál. Nap közben értelemszerűen a gyerekeket gardírozza, már amikor nincsenek iskolában – most pedig leírta, hogyan telik egy napja. Ami külön érdekes benne, hogy mivel pont akkor van napközben szabadideje, amikor mások dolgoznak, így nem könnyű társadalmi életet élni… (A fotókért köszönet.) A sorozat korábbi részeit itt találod.

cim_12.JPG

„Hathúszkor csörög a telefon. Ébreszt. Csak hétkor kell igazából kelnem, de én mindig is az a típus voltam, akinek ötször szundit kell nyomni, a pánikszerű öt perces készülődés előtt. A „nomakeup” szokásom is így alakult ki.

Hétkor kivacogok a szobámból, ami a ház alsó szintjén egy viszonylag és szerencsére félreeső csücsökben található. Felmegyek a gyerekekhez az emeletre, akik valószínűleg egy órája tévéznek. A szülők pár perce indultak munkába. Gyors reggeli, majd a makulátlan iskolai uniformis, kalap, kabát, cipő.

Indulás

Az iskolák félórányi autózásra vannak otthonról. Időbe telt mire megszoktam a közlekedést a bal oldalon. A kinti első vezetés olyan volt, mint itthon az első rutin pályás óra. Hol a váltó? A biztonsági öv rossz irányba kapcsolódik. Még a kormány is rossz helyen van. Mi lesz itt? Aztán idővel ez is természetessé vált.

Szóval, az út a suliig jól telik; szól a rádió, énekeljük a buta popslágereket. Oliver magyaráz valami vicceset, vagy csak nyammog a nutellás bageljén. Még mindenki hunyorgós-szótlan álmos. Főleg én: sosem voltam pacsirta típus. Inkább bagoly. Éjszaka, de legalábbis este sokkal több hasznos energiám van.

london_10.jpg

Előbb a nagyobbat dobjuk ki az iskolában. Ő már nagyon önálló, el is várják tőle, hogy felelős legyen a saját kis életéért. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb dolgom van vele. Kevesebb időt töltünk együtt. Nem is érzem őt közel magamhoz.

Valószínűleg ez a részéről, ha nem is tudatos döntés, de semmiképp sem véletlen: nem akar közel kerülni. Én is, mint ahogyan az elődeim egyszer „elhagyom” őket. Ez a dolgok rendje. Ő pedig elég nagy, hogy ezt már értse.

Olly-val már más a helyzet. Ő még nem ilyen rutinos versenyző. Kapcsolódik és kapaszkodik. Én pedig igyekszem biztos pont lenni az életében, amíg a része vagyok. Nagyon jó fej kissrác, jó humorral, rengeteg szeretettel.

A képlékeny jövő

Amikor mindenki a suliban, én akkor élem igazán a saját életem. Van egy-két teendőm, de azok mellett elférek én is. Szokatlan furcsa szabad óráim elszigetelnek a külvilágtól.

Nehéz így szociális életet élni, vagy új barátokra szert tenni, ha mindenki más dolgozik, amikor én bandáznék. Azért van egy-két elvetemült barátom, akik ettől nem riadtak meg és néha még rá is érnek.

hetvege_baratno.jpg

Általában viszont egyedül vagyok. Ezt is meg kellett tanulni, meg kellett szeretni. Hogy kitöltsem az életem tartalommal, értékes dolgokkal pedig az időm. Blogolok, vagy bemegyek a városba, ha van miért. Kávécigi. Jóleső apróságok. Kis házimunka. Olvasás. Rajzolás. Futás. Ebéd.

Eközben jönnek a gondolatok a jövőről főként kérdések formájában. Mihez kezdek, ha vége ennek az évnek? Megyek vagy maradok? Hova költözök? Mennyi pénzért? Boldog vagyok-e? Stb.

Habár nagyjából biztos vagyok abban, hogy kint maradok és stratégiám is van a hogyanokra, meg már másodállásom is a vendéglátásban, azért a jövő (ami egyre kevésbé nevezhető távolinak) elég képlékenynek és sokváltozósnak tűnik.

Délutáni programok

Aztán ránézek az órára és kapkodó pánikolásba kezdek, mivel valahogy mindig sikerül elmerülni valamiben éppen addigra, amikor már mindjárt indulni kell. Késni pedig nem szeretek. A későket sem szeretik.

Indulás a gyerekekért. A legkisebb és a legnagyobb fiú egy óra különbséggel végeznek. Ezt az órát kocsiban ülve töltöm, őrködve az alvó, iskolai izgalmaktól kimerült négyéves felett.

Ha esetleg nem dől ki, parkban játszunk. Nevetős, huncutság ez.  Néha hisztizős, győzködős. Néha kedves, szeretős. A nagyfiút is összeszedjük. Irány haza – „tea time”.

Főzök. Imádok főzni, szeretik is, amiket készítek. Nagy álmom, hogy egyszer séf leszek, itt, Londonban. Közben befut a nagylány is. Őt már szinte a felnőttek közé sorolom - nagyon független, önálló és okos. Csak a kiskamasz viselkedés emlékeztet néha, hogy még csak tizenhárom.

gyerek_rajzol.jpg

Vacsora után minimális mennyiségű szabadidő, játékkal. Vagy házifeladat írás. Aztán különórák. Autózunk. Fél nyolckor végződik a napom, amikor Olly-t ágyba teszem. Vagyis ágyba imádkozom. Kis játék és mese. Majd „Night night” és alvás. Jó gyerek. Nagyon huncut, erős akaratú.

A komfortzóna túloldalán

A hétvégék merőben mások. Színesek, szagosak. Ekkor tapasztalom meg igazán a várost. Ekkor történnek a komfortzóna túloldalára eső dolgok. A város pezseg - mindig. Az emberek izgalmasak és kedvesek.

Mindenki megy a dolga után, nincs megállás. Ha öt percnél tovább vagy egy helyben, vagy csak arra gondolsz, milyen jó lenne kicsit ülni egy helyben, tatarozni kezdenek.

Nagy a kontraszt az itthoni es az otthoni ritmus közt. Fél évig tartott belerázódni. Addig csak kapkodtam a fejem, mint a teniszmeccseken. És álmélkodtam. Ma már otthonosan mozgok, de igyekszem nem kényelmesen. Igyekszem kívül tartani magam a komfort zónámon.

tengerpart_16.jpg

Hétvégén felkerekedek és megyek. Az összes múzeumban jártam már ötnél többször. Mostanában már gyakrabban dolgozom és töltöm azzal az időmet. Ennek van most itt az ideje. Ez az, ami meg fogja válaszolni azt a temérdek kérdésemet a közeljövőről.”

Ha szeretnétek még többet olvasni Franciskától, akkor irány a blogja, amit itt érhettek el.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat egy napom London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr748581348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2016.04.11. 07:40:19

Hat nem tudom ..valahogy furan távolságtartó

Golf2 2016.04.11. 07:49:36

A balszélső nagyon ott van...Rövid jò poszt.

Golf2 2016.04.11. 08:24:05

Szuper írások,versek a blogján! 4 évesen már iskola van?

Taxomükke (UK) 2016.04.11. 08:24:52

Jo iras volt, koszonjuk. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.11. 08:54:37

@Babette©:
Nemvolt rossz. Szerintem arról van szó hogy nem ír mindenki egyforma stílusban. Más a fogalmazasmodja de attól még jó.

Herr Géza 2016.04.11. 10:05:47

Jó poszt, különösen tetszik, ahogy a gyerekekröl ír. No meg nincs az ilyenkor már-már "kötelezö" szülöfikázás. Nekem nagyon bejött és a szülök is elmondhatják, hogy kifogták az ideális "bébiszittyót".

P.Elliot 2016.04.11. 11:34:18

Jo poszt. Nem panaszkodik, a gyerekek jok, munkaja kenyelmesnek tunik es a szulok ha szeretik a foztjet meg meg vannak vele elegedve akkor meg fogjak siratni.
Tetszik ez a vad es sirankozasmentes stilus, eli az eletet, nem kritizal senkit, szuloket, gyerekeket, hatrahagyott orszagot.
Gondolom o van a foton ott a tengerparton, kifejezetten szep lany, olyan 20-22-nek saccolom kep alapjan, higgadt komoly silusa utan jovan tobbnek.
Igen kicsit irhatott volna magarol de igazabol a posztolo egy napja, azt irta le ahogy eltelik.
Tetszik. Kivanom hogy erje el hogy sef legyen, szerintem idovel el is fogja. Sok szerencset hozza.

London2009 2016.04.11. 12:29:00

Ah, nagyon jofej csaj! Nekem nagyon tetszett! Vagany es intelligens. Sok sikert a tovabbiakban is!

Herr Géza 2016.04.11. 13:36:56

Lám, mi a "hála" a jó posztért? Nem volt fikázás=nincs mibe belekötni=alig van komment....
Beszéljünk inkább a lábgombáról..... :)))

Herr Géza 2016.04.11. 13:38:50

@P.Elliot: Nekem meg a nyitókép tetszett nagyon (a hölgy is...:D). Kicsit jobb kivágással csúcskép !!!

Narina 2016.04.11. 14:10:16

Jo es elvezetes iras volt! Koszonjuk!
Kerdesre a valasz! Igen 4 evesen mar suli, bar ez inkabb elokeszito, mint tenyleges iskola. Kicsit lazabb, de mar felismerhetoen tanulas szagu!

Muscari 2016.04.11. 14:39:11

Úgy emlékszem, hogy írtam már egy kommentet, de eltűnt.
Hajrá Viki, jól csinálod, csak így tovább :-)

Pernilla 2016.04.11. 14:43:52

@Muscari: az egy masik poszt lehetett, mert a mai poszterina Franciska... ettöl függetlenül ö is jol csinalja :-)

P.Elliot 2016.04.11. 14:55:04

@Herr Géza: Hajra, irjunk olyat amibe bele lehet kotni, hehehe....Igazan nem nehez szerintem.Amig el nem felejtem, idojaras, kozep New Jersey, 7 celsius fok, lehetseges lenne hogy vege a telnek? Napkozben valoszinu tobb, ma mar egy orat kinnt vacakoltam a kertben nagy boldogan.
Imadom a kora reggeli kerteszkedest. Hatso kertem amikor vettuk a hazat egy fakkal arnyekolt fuvetlen poros, csupakoves kopasz valami volt. Amilyen most azt 23 even at en alakitottam ki a sajat kezemmel, nem sok segitseget vettem igenybe, varosi lany letemre aki messze allt mindenfajta kerteszkedestol, igaz hogy igy legalabb magam izlesere alakithattam. Van olyan reszem hogy olasz kert, van olyan hogy olasz terasz es olasz ter aminek meg kulon nevet is adtam, /Piazza Bella Fontana/, vagyis a szep kut tere. A kut nem valami szep, megkopott az evek folyaman, a nagy fugefa ami az egesz terecskenek olasz karaktert adott kifagyott nehany eve es a potlas meg kicsi, ezzel a ter inkabb holmi angol kerthez kezd inkabb hasonlitani de nem hagyom elfajulni.
Majd egy napomat a kertben irom le de azert ahhoz megvarom a viragzast mert most kopar, mondjuk majusban talan mar egeszen elfogadhato bar agusztusban a legszebb....

tsabus UAE 2016.04.11. 15:32:42

Hehe... A poszt első bekezdését, mintha a feleségem írta volna. :-D

Shanarey 2016.04.11. 15:33:39

Jó poszt, de tényleg rövid.
Sebaj, sok sikert a továbblépéshez.

Shanarey 2016.04.11. 15:41:54

@tsabus [UK]:

Az első bekezdés nálam is létezik, csak az időpont más, na és átlag 4-5 alkalommal zörög a telefonom ébresztő funkciója. Én is bagoly üzemmódban vagyok jobb, a reggeli felkelés az nekem nagy macera.

2016.04.11. 16:54:02

Ez tenyleg jo volt, jo kis kepek, meg minden :)

@tsabus [UK]: Vagy peldaul en. :D

Csodabogár 2016.04.11. 17:05:00

Jó poszt, helyes ügyes poszerina. Nekem kicsit hiányzik a család a gyerekek körül, olyan mintha csak ő lenne a gyerekekkel, se anya se apa.

DieNanny CH 2016.04.11. 18:30:00

@Csodabogár:

Szerintem a szülők 7-fél8-ig nincsenek otthon, viszont mivel Franciska hétvégén szabad, ezért akkor a szülők vannak fullban.

Én nem nagyon szeretek úgy dolgozni, hogy csak a lakásban vagyok, de nincs mellettem gyerek. Ezért szeretek inkább kicsikhez menni.

Herr Géza 2016.04.11. 20:08:22

@P.Elliot: :)) Amikor azt írtam, hogy nincs mibe belekötni, még nem láttam a Nagyon Okos Mindent Tudó Buszsofőr tegnapi/mai mélyrepülését. Csodálkozom, hogy gyerekügyben nem volt még valami magvas okossága. :)))

nyuszigonosz 2016.04.11. 20:17:32

Ez a mai, ez egy jó poszt. Sok sikert a továbbiakban.

Herr Géza 2016.04.11. 20:22:31

@diggerdriver: Nocsak, te is rátaláltál erre az oldalra? Szerintem k. jó!!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.11. 20:36:55

Valahogy egyik oldalt sem tudom megérteni, se a hajnaltól késő estig dolgozó szülőket, se az önálló élet helyett a cselédsort választó au pairt...

Vili Doli 2016.04.11. 21:39:53

"Kis házimunka"?
De jó dolgod van! Nekem 6 órámba telt minden nap, amíg a háromszintes házat végigcsiszitoltam.

Csodabogár 2016.04.11. 22:36:10

@Online Távmunkás: Az au pair rendszerint 1 évre megy és rendszerint nyelvtanulás céljából. Közben körülnéz és eldönti a hogyan továbbot. Svájcból is mennek au pairnek angliába én pl. egy privátbankár lányával találkoztam egyszer aki igy volt 1 évet Angliában. De mentek régebben németsvájciak Franciasvájcba is, mert a legtöbb álláshoz alapfokon kellett a német és a francia is. Nem mondanám cselédségnek az au pair életet. Én voltam cseléd friss disszidensként, az nagyon más volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.11. 22:47:11

@Online Távmunkás: Senki sem mondta hogy értsd meg őket.
Tanulmányozd "szimbiózis" szót. Közelebb visz a megértéshez.

2016.04.11. 22:52:34

@diggerdriver: Minden sorát rossz volt olvasni. :(

2016.04.11. 23:33:07

@diggerdriver: Ja, van valami tortenete, vagy elozmenye? Azt nem tudtam. Csak a nev tunik viccesnek, foleg igy egybeirva. :D

Shanarey 2016.04.11. 23:41:46

@diggerdriver:

Csak a szokásos. A párttitkár üzemmódban ragadt fickó ismét kinyilatkoztatta magát.

Herr Géza 2016.04.11. 23:52:02

@Shanarey: Haha. párttitkár üzemmód...., ez jó duma. :)))

Shanarey 2016.04.11. 23:55:24

@Herr Géza:

Mondhatnám ész osztónak is, de csak a nagy blődségek jönnek belőle.

Herr Géza 2016.04.12. 00:01:40

@diggerdriver: Csak a szokásos. Berúgta az ajtót, bedugta a fejét és behányt.

DieNanny CH 2016.04.12. 18:41:38

@Online Távmunkás:

Igen, ez tényleg a két véglet.
De, ha megnézed, a szülők ezzel fenntartják magukat, az aupair pedig képezi magát.
Mondjuk, ha egyik szülő részállásban dolgozna - ami azért nehéz, mert 9-3-ig lenne rá lehetősége, amikor minden gyerekes szintén részmunkaidőben dolgozni akar.
A fiatal pedig választhatna egy hazai nyelviskolát, ahol vagy megtanul jó, vagy nem. És csak útikönyvekből ismer meg egy másik világot.

Valamit valamiért.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.12. 22:32:50

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Az a helyzet, hogy a legtöbb au pair sajnos nem tanul meg rendesen a célország nyelvén, legalábbis én azt látom, hogy az ilyenekből lesznek az erős középfokon beszélő, de se szaknyelvet, se nyelvtant nem ismerő emberek, akik utána csodálkoznak, hogy nem tudják letenni a nyelvvizsgát és nem engedik őket üzleti tárgyalásra se, mert ott nem gyereknyelvet beszélnek...

2016.04.14. 12:31:31

@diggerdriver: Mért? Ismerem én is? Ha igen, köztük nem volt patkányarcú. Elég privátban is ha ismerős, nem szeretnék senkit sértegetni

DieNanny CH 2016.04.14. 16:13:36

@Online Távmunkás:

Ez nem a rendszer hibája.
Én az első évben jártam nyelviskolába, utána 2 évig nem, majd a 4. évben megint nyelvsuli. Akkor le tudtam tenni majdnem 100%osan a középfokút.
A nyelvtanom meg olyan jó, hogy a kisiskolást simán korrepetálhatom.

DieNanny CH 2016.04.14. 16:15:17

@Turchi:

Ugyan, mi az neked, egy kis sértegetés! Hiszen mi tudjuk, hogy te egy sértegetős... izé vagy.
:-DDDDDDDD

2016.04.14. 16:29:08

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Mért, rólam van szó? DD
Én azt is bevállalom DDD
Az a helyzet hogy ezen a mikrop...a mért telefonon azt sem tudom melyik poszton vagyok

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása