oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 09. 06:43,  Gyereknevelési módszerek: mindenki másképp csinálja? 95 komment

2016. április 09. 06:43 Határátkelő

Gyereknevelési módszerek: mindenki másképp csinálja?

A minap egy poszt alatt kialakult beszélgetés kapcsán jutott eszembe, milyen érdekes lenne kicsit körbenézni, miként nevelik a gyerekeket a nagyvilágban. Nyilván nagyon nehéz általánosítani, hiszen alapvetően minden család más és más, ugyanakkor azt gondolom, talán vannak olyan kulturális alapok, melyek jellemzőek lehetnek a világ egy-egy részére. Reményeim szerint megosztjátok majd a tapasztalatotok arról, mit és hogyan csinálnak másként abban az országban, ahol éltek.

anya_gyerekkel_2.jpg

Vitaindítónak azt javaslom, fussunk egy kört a világ körül, és nézzük, a szakemberek szerint egyes országokra, kultúrákra melyek a jellemző viselkedési, gyereknevelési formák.

(A poszt részben a babble.com – szerintem nem mindig pontos, de érdekes – összeállítására, részben az évek során általatok itt leírtakra épül. Mivel minden ország és család más, nyilván elkerülhetetlen néha az általánosítás, de remélhetőleg ti majd helyreteszitek. :))

Latinok

Az oldal egy kalap alá veszi a latino családokat, amit egyfelől a spanyolnyelvűséggel azonosít, másfelől azért elismeri, hogy az egyes országok között vannak különbségek. (Még szép…)

„Körükben a család egyike a legfontosabb kulturális értékeknek, és sokkal inkább a megosztáson és az együttműködésen alapul, mintsem a versenyen” – írta a St. Louis főiskola Pszichológiai és Viselkedéstudományi Tanszékének tanára, hozzátéve: a gyerekektől elvárják, hogy nyugodtak, engedelmesek, udvariasak és tiszteletteljesek legyenek a felnőttekkel.

Dr. Vicki Ritts szerint a latino családokban a fegyelem fontos szerepet játszik – és ezzel körülbelül egybehangzik az is, amit korábban a Határátkelőre ArtBrigitta a spanyol családokról írt.

„Többször hallottam már, hogy a spanyolok mindent ráhagynak a gyerekre. Ez sem igaz. Nevelik őket, ráadásul semmi modern felfogás nincs is bennük, semmi liberalizmus. Úgy csinálják, ahogy még a nagyanyáik idején, büntetés és jutalmazás elve alapján.

Gyakori az, hogy „amíg nem csinálod meg a házid, nem mehetsz le az utcára", vagy az „addig nem kelsz fel az asztaltól, míg mindent meg nem eszel", esetleg a „feleselsz apáddal, egy hétig nincs telefon (vagy tévé)", meg hasonlók.

Általában lazábban kezelik a nyüzsgést, a hangoskodást, de nagyon is szigorúak az étkezésben vagy a tiszteletteljes viselkedésben az idősebbek iránt, vagy hogy kedvesek legyenek a kisebbekkel. Hogy a nevelés mennyire hatékony, az már más kérdés. Tapasztalataim szerint a gyerek attól még pimasz lesz, hogy otthon nem nézheti a tévét, de ez már más téma, amibe itt és most nem megyek bele."

Kína

A kínai nevelés jórészt az ősi konfuciánus kultúrán alapul, amelynek lényege, hogy a gyerekek az istenektől érkeznek, és alapvetően jó természetűek, amit tiszteletben kell tartani. Az idősebbektől elvárják, hogy okítsák, neveljék, és irányítgassák, terelgessék a kicsiket.

„A kínaiak két jól különváló korszakra, az ártatlanság és a megértés korszakára osztják a gyerekkort” – fogalmazott Dr. Vicki Ritts, aki szerint ennek köszönhetően a kínai anyák az első időszakban a gyerek minden kívánságát kiszolgálják, olyan mértékben, amit például az európai kultúrkörben már túlságosan elnézőnek vagy engedékenynek tartanának.

A gyerek 5-6 éves kora környékén váltanak csak át a szigorúbb nevelési módszerekre, akkor viszont elég élesen és erősen, és komoly elvárásokat fogalmaznak meg velük szemben minden téren.

Japán

Hasonló a helyzet Japánban is, ahol a 7 évesnél fiatalabb gyerekekről hagyományosan úgy tartották, hogy az istenekhez tartoznak, és ennek megfelelően is bántak velük, nehogy az istenek visszavegyék őket.

„A nyugati szemnek néha nehéz különbséget tenni aközött, hogy egy gyereket elkényeztetnek, vagy gyengédek vele. Gyakran úgy néz ki, mintha a gyerekek irányítanának, az anyák pedig csak próbálnák tartani a tempót” – írta a kiotói nemzetközi iskola egy volt amerikai tanára, Judy Coker.

Japánban a nagyszülők (főleg a nagymamák) is fontos szerepet játszanak a gyereknevelésben, és a japánoknál is (csakúgy, mint Kínában) az „ártatlanság korának” elhagyása után sokkal szigorúbb nevelési módszerek lépnek életbe.

India

India hatalmas ország, és mivel hinduk, szikhek és muszlimok is élnek benne, nagyon nehéz egységes elveket meghatározni. Dr. Vicki Ritts is elsősorban a hindukról írt, méghozzá azt, hogy nagyra értékelik az engedelmességet, a passzivitást, és a függőséget.

„A gyerekkort egy nagyon érzékeny időszaknak tartják, amikor a gyerekek még formálhatóak. Így aztán a környezet, különösen a szülők hitük szerint fontos szerepet játszanak a gyerek fejlődésében” – tette hozzá a szakember.

Az indiai anyák nagyon közei kapcsolatban vannak a babákkal, mindig testközelben tartják őket, és az első években nem ritka, hogy együtt is alszanak. Ugyanakkor míg a kisgyerekeket elkényeztetik, már egészen kis kortól hangsúlyt fektetnek az oktatásra, és elvárják a szülők tiszteletét. A fizikai büntetés is előfordul.

Egyiptom

Egyiptomban a gyerekekre hagyományosan úgy tekintettek, mint akik majdan idős szüleik támaszai lesznek, manapság is természetesen nagy becsben tartják őket, ám (főleg vidéken) már egészen kis (akár ötéves) kortól elvárják, hogy segítsenek a szüleiknek a munkában, például a földeken.

A lányok gyerekkora meglehetősen rövid, a szervezett házasságok még mindig előfordulnak (főleg a falvakban), a városokban már kevesebb a gyerek, de őket is a szülők tiszteletére nevelik. Az iskolai teljesítményt nagyra értékelik.

Szaúd-Arábia

A szaúdiaknál a gyereknevelés elsősorban a nők feladata, miként erről volt már szó itt, a blogon is. Nem is csoda, hiszen ugye nem száguldozhatnak sportkocsikkal…

„A gyereknevelés. Ez elég népszerű ’hobbi’ a szaúdi nők körében, nem szokatlan hogy egy nőnek 5-10 gyereke legyen (és sok családban több mint egy feleség van, így egy férfinak könnyen lehet akár 10-20 gyereke is).

Szerencsére nem kell egész nap a négy fal között maradni a gyerekekkel, városszerte rengeteg játszótér van és ezek majdnem mindig tele vannak családokkal.

A bevásárlóközpontokban is mindig rengeteg játék áll a gyerekek rendelkezésére, például játékautók, amikben a szülők körbetolhatják a gyerekeket a helyi szupermarketben, a negyediken pedig a híres Hamley’s játékbolt helyi üzlete."

Dubaj

„Számomra a legfurcsább az itteni gyerekneveléssel kapcsolatban, hogy nagyon elterjedt az, hogy felvesznek egy bejárónőt otthonra, aki a házimunka elvégzése mellett a gyermekre is vigyáz, ellátja, foglalkozik vele.

Ez otthon Magyarországon luxusnak számít, csak kevesen engedhetik meg maguknak, illetve nem feltétlenül bízzák a gyereknevelést egy idegenre. Sokszor előfordul, hogy este 7-8 órakor is még a bejárónő sétál a gyerekekkel és nem a szülők.” (Oh Pura Vida)

Európa

Következzen Európa, és mivel innen már több helyről ti is írtatok, felejtsük el az okos szakembereket, és lássuk, melyik országban mit tapasztaltatok (mert a személyes tapasztalat mégis csak jobb…)

 

Németország

„Az apákat is bevonják valamennyire – jobban, mint Magyarországon – a gyereknevelésbe. Pontosabban megadják nekik a lehetőséget, amivel a legtöbben élnek is." (Eve)

„Ha belépsz a nappali ajtaján, a következőbe ütközik az ember (bármelyik napszakban): Apuci telefonál, közben járkál egy keveset. Ha mobillal beszél, akkor kimegy a kertbe, hogy legyen térerő, ha pedig vezetékesen beszél, akkor keresi azt a helyiséget a házban, ahol nem üvölt a gyerek.

Anyuka eközben a számítógép előtt ül: nap közben munkát imitálva bújja a laptopot (igazából skype-ozik, facebookozik vagy éppen rendel valamit az e-bay-ről), délután a kanapén ücsörög és kekszet/csokit/bonbont eszik, este pedig ismét a laptopját bújja, immár legálisan szörfözve az interneten.

Eközben a gyerek vörös fejjel ordít valahol, veri magát a kanapén, esetleg a földön. Anyucinak szeme sem rebben, apuci távolabb megy, hogy halljon valamit a telefon túlsó végén lévő személy szavaiból. Ó igen, ők ezt nevezik kulturális gyereknevelésnek. (…)

Apuka fontoskodóan bejött, majd letörölte a gyerek száját egy zsebkendővel, közben egy ügyes mozdulattal bogyót tuszakolva a gyerek szájába. Senki sem vett észre az egészből semmit, de én sajnos pont elkaptam ezt a pillanatot, és ismét elfogott a gyomorforgató érzés, hogy én ezt nem bírom tovább.

Tudtam eddig is, hogy létezik ilyesmi a világban valahol, de amikor a saját szemeddel szembesülsz azzal, hogy van, aki benyugtatózza a gyerekét, csak hogy ne égjenek be a barátok előtt, az valami szörnyű.

És amin a legkevésbé sem lepődtem meg, hogy immáron a 3 hónapos babát is nyugtatózzák, mert kis nyűgöske." (Ókidli)

Franciaország

„Az a benyomásom, hogy itt „önzőbb" stílusú a gyereknevelés is. Az anyák sokszor babakocsiban tolják a már menni tudó nagyobb gyereket is, csak hogy ne kelljen figyelni rá, és nyugodtan beszélgethessenek." (Ildikó)

Kelet és Nyugat

Végül hadd idézzek két hozzászólást a Quora egyik cikke alól. Az elsőt Brandi James írta, akinek egy kisfia van, és úgy látta, hogy szerinte a keleti kultúrák nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségre és a családra, mint a nyugati társadalmak elsősorban az egyént helyezik előtérbe.

„Persze a legtöbb család más, de a legtöbb amerikai gyereket nem úgy nevelik, hogy idős szüleinek támasza legyen, míg keleten a gyerekek egyik dolga éppen ez.

A nyugati kultúrák sokkal inkább az egyénre helyezik a hangsúlyt, már fiatal korunktól arra nevelnek, hogy az a legfontosabb, nekünk mi a legjobb, és utána jön csak a család és a baráti kör. Keleten sokkal inkább a közösség számít, ha segíted a közösség fejlődését, te magad is több leszel. Azt gondolom, ez a legfontosabb különbség a két kultúrkör között és ez tükröződik abban is, ahogyan a gyerekeket nevelik.”

A másik hozzászólás Kínából érkezett, Ben Li szerint a szeretet két különböző stílusú megnyilvánulásáról van szó, míg a kínaiak a kényeztetéssel fejezik azt ki, addig a nyugati kultúrkörben úgy tartják, a függetlenségre nevelés szolgálja a legjobban a gyerekeket. Persze a világ folyamatosan változik, egyre több idősebb kínai szeretné a saját életét élni és nem függeni a gyerekeitől.

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gyereknevelés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr218580072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2016.04.09. 08:01:46

Itt neveletlenek a gyerekek. Ez hatalmas motivacio volt nekem, hogy az amugy sem hosszu tavra tervezett tanitas helyett talaljak valami jobbat. Es szerencsere nagyon jol bejott. :))

Taxomükke (UK) 2016.04.09. 08:02:47

@adg: Te vagy golf, csak veletlenul a masik neveden jelentkeztel be?
;)

adg 2016.04.09. 08:08:29

@Taxomükke (UK): nem, en biztosan nem vagyok golf. Csak ma en keltem korabban, es hangot adtak atgondolt velemenyemnek. :)
Pl hogy a nemetek hogy nevelik a gyerekeiket, illetve, ha jol ertem a laptop mogott bujkalo anyaknak es a telefonhoz nott apaknak egy gyerekuk van, azt is ignoraljak.
Hat szar lehet nemetnek lenni. :))

DieNanny CH 2016.04.09. 08:10:29

Na, ez az a dolog, amin aztán lehet vitatkozni, és bár mindenki úgy érzi igaza van, igazából senkinek sincs igaza...
:-)
Nagyon sok családnál voltam, nem tudok "országspecifikus" nevelési rendszert leírni. 90%-ban a szülőtől függ minden.
(Amikor az osztrák 8 éves megkért, hogy hozzam le a szobájából a pulcsiját, én meg megtettem, a rá váró szintén 8 éves barátnője megjegyezte: Hát, ha én ezt mondtam volna az anyukámnak, ő azt mondta volna, hozzam le magam! - Amúgy az én 8 évesem anyukája is lehozta volna...
Egyik családomnál az anyuka körbeugrálta a vendéggyerekeket, egy másiknál simán rászólt, hogy a könyvespolcon lévő tárgyakhoz ne nyúlkáljon, nem azért vannak ott. (Így, ilyen szavakkal!)

Mo-on óvónőként a 26 gyerekemnél 26-féle nevelési stílust láttam. Még ott sem egységes.

Vagy itt tudok olyan 9 évesről, aki mobbingolta egy társát.
Míg a focipályán, ha a 12-14 évesek játszanak, és az én 3 évesem beszáguld a rollerján a pályára, csak nevetnek és beveszik focizni.

Szerintem eldugulok, eleget mondtam...

DieNanny CH 2016.04.09. 08:12:34

@adg:

Ez egy korábbi, aupair-es posztból van. Hidd el, nem minden német család ilyen.

Korán keltél??? Ott nem elmúlt már dél???
:-DDDDDD

adg 2016.04.09. 08:21:50

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: de, mind ilyen, hiaba szepited. Lehet, hogy a tuncikertedbol nem latszik, de attol meg sajnos mind ilyen. Nincs mit tenni. Gondolom, a svejciek is teliszajjal rohognek a nemet szulokon. :)

Amugy igen, elmult mar del. Legalabbis az eddigiek. Szoval eleg regen keltem, mar lefele ballag a nap.

Der echte Weihnachtsmann 2016.04.09. 08:35:53

Az a nemet csalad szerintem megtalalhato mashol is. Bar az teny, hogy ez a nyugtatosdi nagyon elterjedt itt. Olyannyira hogy maga a Dada, vagy Vedönö vagy hogy hivjak, hozza az elsö "adagot".
Egyebkent Globuli-nak hivjak. Ez ilyen homeopatias fityfüty es van több fele, nem csak nyugtato hatasu. Mi egyszer kiprobaltuk ( kicsit tulzasba vitte a kis Satan) de nem hasznalt szart se ez a mikroszkop meretü bogyo, pedig beleguritottam veletlenül vagy hatot-nyolcat a szajaba.

A kinai - Japan modszerrel nem tudok egyeterteni.

DieNanny CH 2016.04.09. 08:38:28

@fhdgy:

Az, amit Vitai Georginával csináltak az osztálytársai.

Der echte Weihnachtsmann 2016.04.09. 08:39:46

@fhdgy: most csak a szo magyarosan ragozott alakjaval van problemad, vagy tenyleg nem tudod mi az a Mobbing?
Pedig dolgoztal itt No.-ban eleg sokat es itt nem olyan idegen szo ez.:-(

DieNanny CH 2016.04.09. 08:40:03

@Der echte Weihnachtsmann:

Hm. A Mikulás Sátánkát nevelget???
Hová megy a világ...!

DieNanny CH 2016.04.09. 08:42:20

@adg:

"mar lefele ballag a nap."

Nálam még fel sem jött. Szutykos-nyálkás egy idő van, 8 fok.

fhdgy 2016.04.09. 08:47:27

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Abigél? Régen volt, csak az alaptörténet rémlik.

Der echte Weihnachtsmann 2016.04.09. 08:48:25

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az elsö ( most mar nagy) maga az angyal komolyan. De ez a masodik Huha! Ha nem az ö akarata ervenyesül ( mar pedig sokszor nem) pillanatok alatt haburos övezette valtoztatja a lakast. Meg veri a sajat feher a falba, padloba, vagy epp ami ott van.
Ja meg csak ket eves.
Biztos vagyok benne, hogy többször a rendörök fogjak hazahozni.:-)

fhdgy 2016.04.09. 08:52:44

@Der echte Weihnachtsmann: tényleg nem tudtam, hogy mi az. Most megnéztem a wikin.

Én a jelenséggel nem találkoztam No.-ban. Lehet, hogy elkényeztetett, a sors kegyeltje voltam, de utólag sem tudom elképzelni, hogy ilyen lehetett volna a környezetemben.

Der echte Weihnachtsmann 2016.04.09. 09:06:02

@fhdgy: egyre kevesbe jellemzö, mert kemenyen büntetik. A kirugas meg a legkevesebb. De ez igy is van jol. Nem egy eset vegzödött öngyilkosaggal.
De a Mai poszt nem erröl szol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.09. 09:13:03

Hű de jó téma. Mindenki hülye aki nem úgy csinálja mint én...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Csodabogár 2016.04.09. 10:07:56

@adg: Szerintem egy család példájából nem lehet levonni, hogy 86 millió német hogy neveli a gyereket.

Csodabogár 2016.04.09. 10:11:53

@Der echte Weihnachtsmann: Ilyenkor szokott használni egy kis hideg viz. Jobb mint a bogyók.

adg 2016.04.09. 10:20:47

@Csodabogár: ö, ize. Irona?
Pont erre akartam utalni. Hogy nevelik a gyereket a nemetek? Es akkor ott van egy pelda, ami messzire ordit, hogy kozel sem atlagos.

adg 2016.04.09. 10:22:43

Ja, es persze 86 millio nemet nem nevel gyereket, csak egy toredekuk. :)

Határátkelő 2016.04.09. 10:33:20

@Csodabogár: @adg: A poszt vitaindítónak lett szánva, ezért is írtam az elején is, hogy szerintem még az is kérdés, lehet-e egyáltalán országonként meghatározni bizonyos jellemzőket. Az lenne a lényeg, hogy ha gondoljátok, írjátok le, mit tapasztaltok magatok körül.

adg 2016.04.09. 10:55:59

@Határátkelő: meg kell tanitani oket a tropusi reszeken es WA eszaki oldalan, hogy fishingeleskor ne pucoljanak halat a folyo partjan, es reszegen se ugorjanak a vizbe, mert az veszelyes.

Ez lehet, hogy viszonylag orszagspecifikus, es nem annyire jellemzo Szlovakiara peldaul.

tanato 2016.04.09. 11:03:21

@Határátkelő: Magyarországon pl.párhuzamos társadalom van, a magyar fiatalabb szülők majdnem mint a nyugatiak,mindent ráhagynak a gyerekre had üvöltsön,meg mindent szabad,nem fegyelmezzük,a cigányoknál meg majdnem indiai vagy egyiptomi módszerek,az anya szoptatja még a két éves gyereket is,apa meg jól megveri a gyereket/meg az anyát is./ ha visszabeszél.Magyaroknál sokáig a szülővel laknak a gyerekek akár 30+-ig/mamahotel/.A cigányoknál meg még dívik az elrendezett házasság nagyon fiatal korban/persze nem hivatalos magyar önkormányzati,hanem ősi cigány szokás szerinti/
Náluk a fiúk már 16-18 éves korban családapák családfenntartók a lányok meg 16-17éves korban kezdik a szüléseket.
Párhuzamos társadalom de muszáj megemlíteni,mert számarányuk folyamatosan nő és egyre jelentősebb tényező a magyar társadalomban.
Jól ismerem őket a praxis 30-35%-a roma lakos.
A különbség még az is hogy a magyaroknál az anya dominál döntő többségben mint családszervező,logisztikus és pénzügyes.a cigányoknál meg abszolút férfiuralom van,ők a kasszások,a szervezők meg az abszolút parancsnokok.A nőknél meg a férj anyja,ő parancsol a menyeinek./cigányoknál a közös élet mindig a férj szüleinek a házában kezdődik sosem fordítva.

tanato 2016.04.09. 11:08:59

@Határátkelő:Egy tévedésedre szeretném felhívni a figyelmedet.AMit a svájciaknak tulajdonítasz a cikkben,az a dubai gyereknevelésre vonatkozik és az OH PURA Vida blogból van ollózva nem Tilmir blogjából.

Der echte Weihnachtsmann 2016.04.09. 11:11:32

@Csodabogár: az lett a vege:-)) a kis pohar hideg vizet loccsantottunk ra. Rögtön beke volt:-)))

tanato 2016.04.09. 11:14:55

@Der echte Weihnachtsmann: Én mint orvos ha nagyon ordított valamelyik gyerkőcöm csecsemőkorában és a kézbe vétel,ringatás nem hatott,kis dózisú nyugtatókúpot adtam be nekik,attól bealudt néhány órára.Szerencsére nem sokszor kellett azért ehhez folyamodnom,a ringatás használt legtöbbször.

Határátkelő 2016.04.09. 11:37:19

@tanato: Jogos, kösz szépen, javítottam!

tanato 2016.04.09. 12:04:53

Ja egy nemrégi történet.Ugye nálunk itthon gyakori hogy a gyerekek születése után a házasfelek anyának meg apának szólítják egymást,mivel a gyerekek is úgy szólítják őket./Később meg mama,papa ha már unokák is vannak/.
Nemrégen a kínai piacon a Sárkány Centerben Kőbányán nadrágokat,meg ingeket próbálgattam,feleségem egy másik üzletben nézelődött nem messze és odakiáltottam neki :Anya gyere nézd már meg melyik a jó.A 20-30 közti kínai eladólány akkorát kacagott rajtam fülig ért a szája, hogy anyát hívtam és a feleségem jött,alig értette meg mikor magyarázkodni kezdtem.
Náluk nem szokás ez.Na ezt csak azért írtam mekkora lehet a családon belüli viszonyokban is a különböző kultúrákban az eltérés még ilyen banális dolgokban is.

P.Elliot 2016.04.09. 12:55:33

En azt hiszem minden orszagban rengetegfele gyereknevelesi modszer van, a szulotol fugg na meg a gyerektol hogy melyik jon be. Igen, regen a seggere lehetett csapni, nem halt bele, tanult belole, en is kaptam anyamtol, neha meg a fakanallal is, nem gyakran de volt hogy igen, sosem vettem rosszneven, azert nem gyuloltem az anyamat, tudomasul vettem hogy ezert ez jar, lelkitorott sem lettem.
Nem mondom hogy hozzuk vissza a rendszert de neha amikor latok fekezhetetlen gyereket aki uvoltve hisztizik, veri magat a foldhoz mert akar valamit amit nem vesznek meg, / amikor megvettek erdekes modon azonnal lehiggad, csupa mosoly/ akkor viszket a kezem hogy jo lenne lekeverni egyet neki ha mar maskeppen nem tud-kivan lehiggadni es pokolla teszi a korulotte elok eletet es mielott megtanulja hogy neki az jar. Minden jar mert ha nem akkor majd bemutatja hogy mit tud.
Jo lehiggaszto egyebkent kisgyereknel a huvos vizes arclemosas.
Itt Usaban mivel a lakossag annyifele helyrol jott es hozta a maga gyereknevelesi szokasait, nagyon valtozo. Az indiai parancsolva nevel, szamonker mindent, lehet hogy meg meg s verik otthon a kolkot, kinezem beloluk. A japan-kinai lehiggassza, olbehuzza a visongo gyereket, figyelmet terelnek de nem hagyjak hogy a fejukre nojjenek. A hazai oslakossag marmint a tobbgeneracios itt szuletett feketeknel fele no mint a fu, a szulo edeskeveset torodik veluk, a tobbiek egyharmadanal a nagymama fogja ossze a gyakran csonka csaladot, neki hatarozottabb elvei vannak, jobban odafigyel hogy mi van a gyerekkel, buntet, a masik harmad meg rendesen, peldamutatoan el es elvarja hogy a gyerek kovesse es koveti is az eletviteluket, mar az maga neveles.
Az Europabol jott lakossag hozza amit otthon latott ami neha elkepeszti az ittenieket, emlekszem hogy egyszer mutatta a teve hogy New Yorkban egy sved, finn vagy norveg hazaspar, turistak, bementek egy kavezoba, a gyerekkocsit kinnt hagytak az utcan, kozel huzva az ablakhoz ahol jol lathattak, benne a 7 honapos jol bebugyolalt 7 honapos kisbabat aki kinnt mosolygott a maris osszeverodott jarokelokre akik kideritettek hogy a szulok bennt uldogelnek az asztalnal es kaveznak es nem voltak hajlandok bevinni felszolitasra sem a gyereket es a hirtelenul kihivott rendornek elmagyaraztak hogy otthon is igy csinaljak, igy szokas, semmi baja nem lesz a levegon. Mivel nekialltak vitatkozni a hatosag kihivta a gyerekvedelmit is akik elvittek a babat, a szuloket bevittek egy ejszakara a bortonbe es reggel birosag ele allitottak, igaz hogy visszaadtak a gyereket es buntetest sem fizettek vagy kaptak de nagyon meg lett nekik magyarazva hogy itt a torveny ilyet nem enged meg, plane nem ilyen baromi hidegben es legkozelebb egy ilyen esetnel komoly buntetes varhato es a gyerek huzamosabb biztonsagba helyezese, illetve atkuldese az orszagba ahonnan jott.
Szoval az ilyen szulok valoszinu hogy sok szokast hoznak ide is ha ide telepednek amibol ha lehet sokat meg is tartanak.

Der echte Weihnachtsmann 2016.04.09. 12:56:09

@Taxomükke (UK): az is megvolt! Nulla eredmennyel es nem is igazan vagyok hive ennek. Kaptam en annak idejen eleget, hogy ne tamogassam. Anyam szerint en voltam ilyen "hülye". Ö nem vert el engem soha, de mikor jött haza Vater bizony elövigyazatossagbol felvettem harom also gatyeszt meg harom melegitöt:-)))))) csak hogy tompitsam a " csapasokat". Mert tudtam hogy kikapsz lesz.
De mikor Mo.-ra kerülöm, azon lepödtem meg igazan, hogy a tanarok is alkalmaztak testi fenyitest. Persze mint magyarul nem tudo, elöször a "csunya" szavakat tanitottak meg nekem a többiek (gyerekek), es nem tudvan hogy mit jelentenek alkalmaztam is ezeket a kifejezeset. (Bazd+, qrva anyad stb.) mindenki röhögött rajtam, csak a tesi tanar nem. Na Ö adott akkora pofont hogy a fal adta a masikat. En meg azt se tudtam miert:-))))
Utolag mikor behivta nagyit az igazgato mar tudtam.

2016.04.09. 12:58:06

@Taxomükke (UK): Vigyazz mit mondasz, meg meghalljak a norvegok aztan viszik a gyerekeidet meg mielott eszbe kapsz! :) Legkozelebb mar csak norvegul beszelhetsz hozzajuk az evenkenti 15 perces lathatason!

P.Elliot 2016.04.09. 13:20:40

Nalam nem volt baj a gyereknevelessel, ugy apoltam es neveltem ahogy a nevelesi konyvekben meg volt irva, peldat is mutattunk, / ha mi nem csinalunk nem szabadott dolgokat akkor neked sem lehet dragam/, rengeteg idot toltottunk vele mert imadtuk, csodalatos erzes volt hogy szulei lettunk egy kislanynak, nagyon rendes felnott lett belole.
Most sem csinalnam maskeppen persze idoigenyes de annyi sok oromet, szorakozast nyujt az egesz amig felno. A tini kortol feltunk csak amit mar a baratok is iranyitanak es hatalmas megkonnnyebbules hogy azon is atmentunk siman, itt-ott volt nemi okoskodas hogy dehat masnak lehet, nekem miert nem, de hatarozott voltam es felhivtam a figyelmet arra hogy igen, xy-nak lehet mindent, nezd meg mire vitte, mibe keveredett. 18 eves korodig en tartozom szamadassal a tovenynek meg az egieknek akiktol kaptunk, koteles vagyok a legjobb tudasom szerint nevelni, megvedeni minden rossztol, akkor is ha nem akarod. Utana szabad vagy. Nem is volt ebbol baj. Vegyiteni kell a szinte mindent megengedek mert szeretlek a tilos-tilos tiltassal mert az is azert van mert szeretlek es nem hagyhatom hogy esetleg tonkremenjen az eleted az engedekenysegem miatt....Egy bekito puszi a fejere es vita nelkul mentem a dolgomra...

DieNanny CH 2016.04.09. 13:30:22

@tanato:

Jé, tényleg! Mikor tesóm a sógoromat hívja a gyerekek jelenlétében, mindig Papi-t kiabál.
Sógorom a húgomat még sosem hívta Mami-ként...
:-)

2016.04.09. 13:59:15

Kicsit off de nem teljesen, ha valaki cselednek akar menni Moszkvaba :), itt egy viszonylag jol fizeto allas (GBP 1300 hetente!) egy nevelononek, sajnos angolnak kell lenni hozza: www.eslcafe.com/joblist/index.cgi?read=38871

2016.04.09. 14:03:56

@tanato: Bocs, hogy megragadom a lenyeget, de a Sarkany Center mar nem Kobanya, hanem Lorinc, es alapvetoen nem kinai, hanem vietnami piac, bar kinaiaknak is vannak uzletei, de ugy tudom, hogy nem tul nagy szamban. Tudom, nem annyira fontos a sztorid szempontjabol, csak ugy mondtam, mivel nem igazan tudok a temahoz hozzaaszolni. :D Amugy jo sztori, az en szuleim is anya-apanak hivtak egymast :)

Herr Géza 2016.04.09. 15:06:53

@Der echte Weihnachtsmann:
Na megint kiakadtam rendesen ezen a bullshiten, hogy a németek nyugtatózzák a gyerekeket. Egy frászt. Itt is vannak überokos kismamák/papák nyilván, akik (leginkább természetes cuccokkal) próbálják a gyereket alacsonyabb fordulatszámra kapcsolni, de rohadtul nem ez a jellemzö.
Más: a Globuli az nem egy gyógyszer, hanem a homeopátiás cuccok legelterjedtebb kiszerelésének a neve: mikrogolyócskákat jelent. :))
Van homeopátiás "nyugtató", pl a Sedatif PC, ami természetes növényi anyagokból van és mellesleg szerintem szart sem ér, amolyan placebo (il. lódozisnyi adag kell belöle), de jó sokat lehet vele keresni. Egy biztos: nem igazán káros és nem lehet hozzászokni, ettöl függetlenül gyereknek én sem adnám.

Muscari 2016.04.09. 16:44:30

@Csodabogár: van, akinek nem használ. Nekem sem annak idején és a fiamnál se jött be.

Csodabogár 2016.04.09. 17:34:27

@tanato: A víz a későbbi hisztikorszak módszere. Sokkal fiatalabb hugaim vannak, jól emlékszem a dologra. Hug hisztizik, toporzékol elvörösödött fejjel, majd a földre veti magát. Anyám felkapja és úgy ahogy volt ruhástól cipőstől beállította a kádba és rá a hideg vizet. Hihetetlen gyorsan leszokott a hisztiről. Állítólag nálam kezdte anyám ezt a gyakorlatot, de arra nem emlékszem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.09. 17:43:39

Hát, nem tudom. Engem régebben mindenki bírált, hogy túl liberálisan nevelem a gyerekeim.
Egy ideje ugyanezek az emberek irigyelnek.
:)

Csodabogár 2016.04.09. 17:45:21

Sajnos ez az anya apa szólítás elterjedt és piszokul tud bosszantani. Pl. Vittem az emberemet a kórházba, magán mentővel. Tudtam, hogy meghalni megy be. Ő fekszik az ágyon, én ülök elöl az autóban. Megszólal a pasi hátulról, hogy kellenének a papa iratai. Nem reagátam eszembe se jutott, hogy az Emberemről beszél. Mikor másodszorra is szólt, akkor észbe kaptam és jól kiosztottam. Felvilágosítottam, hogy neki a beteg csak X. Úr lehet nem pedig mama vagy papa.
Most van egy takaritónőm, aki eleinte szintén érdeklődött, hogy "a papa hogy van?" Azt hiszem elég nyomatékosan közöltem vele, hogy B. jól van. Mostanában már B. bácsi hogylétéről érdeklődik.:-)

tanato 2016.04.09. 17:56:52

@mojyo: Jogos,tényleg Lőrinc,viszont az eladólány kínai volt,beszélgettem vele.

tanato 2016.04.09. 18:00:45

@Csodabogár: Ez jogos,azért mi is csak egymást szólítjuk apának meg anyának,meg a gyerekek minket,külső ember nem.Viszont apósom többször úgy mutatkozott be SMS-ben a feleségemnek hogy apa vagyok,ő meg összekevert minket,ebből volt már félreértés.

tanato 2016.04.09. 18:02:24

@Csodabogár: A hidegvizes módszerről én is hallottam a családban,azért jómagam nem vetemedtem soha ilyesmire,durvának tartottam.

Taxomükke (UK) 2016.04.09. 18:05:51

@Mirjam2: Az en gyerekeimet ugyan nem viszik sehova, a kisebbik most toltotte be a 18-at.

tanato 2016.04.09. 18:06:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Papi ?Mami?Ők már nagyszülők?Nálunk akkor kezdik őket meg egymást is mamizni,papizni,ha van már unoka.

DieNanny CH 2016.04.09. 18:16:03

@tanato:

Ja, nem. Itt - és majdnem mindenhol német nyelvterületen - az anya/apa helyett mami/papi megy.
Nagyon előkelő helyeken még Vati/Mutti, de a Vater/Mutter szerintem már sehol nincs használatban.
Nagyszülők Grosspapi/mami (itt Svájcban Grossdädi a nagypapa, és Grossi a nagymama.) Vagy Oma és Opa.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.09. 18:23:55

Ez így nagyon durva általánosítás. Ha jobban végiggondolom, akkor magyar családok közül is tudok mondani olyanokat, akik a fenti nemzetek nevelési elvei közül hármat-négyet lefednek, mert ilyen szinten különbözőek az emberek. Arról ne is beszéljünk, amikor egy családban az anya és az apa gyereknevelési elvei is eltérnek...

©________ 2016.04.09. 18:40:33

@tanato:
Már meg ne haragudj, hiszti esetén nyugtatózod a gyereket, de a víz durva?

tanato 2016.04.09. 18:50:57

@Babette©: Szerintem durvább a hideg víz és csak átmeneti eredményű.A nyugi kúptól viszont viszont órákig elvolt csendben.De más életkor,az csecsemőkorban volt,a hideg víz meg inkább kisgyermekkorban használatos.

tanato 2016.04.09. 18:57:59

@Mirjam2: Az idegen anyanyelvű nevelőnő,főleg német a Horthy korban is divatos volt a felső középosztálybeli un. "úri " családoknál.Fraulein.néven,.Ezzel Márai az akkori középosztály életviszonyainak,,életmódjának hiteles ábrázolója a híres író is foglalkozott írásaiban.De a Frauleinek nem igazán cselédek voltak,a házimunkában nem vettek részt,csak a gyermekekkel foglalkoztak főleg nyelvtanítási céllal.

Herr Géza 2016.04.09. 20:02:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Vati/Mutti előkelő? Nálunk ez szinte az alap, de a tiniknél a Dad/Mom is nagyon elterjedt; no meg az Alter/Alte is....

fhdgy 2016.04.09. 20:12:42

@Babette©: Az nem durva, hogy se kicsi, se nagy ház sincs???

Van még négy dobásod! :-)

DieNanny CH 2016.04.09. 20:39:31

@Herr Géza:

Nekem csak osztrák és svájci tapasztalatom van! :-)

©________ 2016.04.09. 20:51:59

@fhdgy: pedig a szűz kéz működni szokott:)
amikor először vettünk eurósat, első háromra nyertünk:)

Der echte Weihnachtsmann 2016.04.09. 20:56:22

@Herr Géza: sorry, csak most vagyok megint itt. En is ezt irtam, hogy szart se er. De nalunk tenyleg a Dada hozta eztva cuccot. Mondvan, hogy ez nagyon jo!?! Gondolom reklamot akart csinalni ennek fosnak. Mikor elkezdett oviba jarni a kicsi termeszetesen folyamatosan taknyos volt (kell is hogy erösödjön az immunrendszere) de kiprobaltuk a megfazas elleni "globulit" is, az sem hasznalt szart se. Ugy hogy ennyit a homeoterapias szarokrol.

fhdgy 2016.04.09. 21:08:21

@Babette©: Még semmi sincs veszve, egy bukta volt ugyan, de van még négy nyerő! Ha ügyes voltál, még arra is van sansz, hogy NÉGY nagy ház! :-)

Csodabogár 2016.04.09. 23:22:23

@tanato: Én poroszos nevelésben részesültem, biztos nem voltam akkoriban lelkes, de már tudom, hogy jót tett.

Csodabogár 2016.04.09. 23:25:00

@tanato: Nem hinném, hogy felső középosztályhoz tartoztunk, de nekem is volt német kisasszonyom, Tante Emmi néven szerepelt. Nagyon szerettem, igaz németül akkor nem tanultam meg.

tanato 2016.04.09. 23:49:58

@Csodabogár: Már mostanság itthon a poroszos nevelés kihalt nagyjából.Ha nem tanultál meg németül Emmi néni nem jól dolgozott.

Taxomükke (UK) 2016.04.10. 00:08:08

@tanato: Akkor nem csoda, ha az orvossagban jobban hiszel, mint barmi masban.
Eszembe nem jutott volna soha nyugtatot adni a gyerekeknek.

Shanarey 2016.04.10. 01:43:13

A gyereknevelés, az egy olyan téma mint a foci. Mindenki ért hozzá, még az is akinek nincs is gyereke.

A "külföldi" nevelési módszereket nem ismerem, illetve az UK beli "nevelés" módjaira van némi rálátásom, de inkább bár ne volna.
Itt a nevelés mint olyan az abból áll hogy a gyerek szinte azt csinál amit akar, kivétel ha valami nagyobb károkozásban jeleskedne. Itt ha egy gyereket a szülő teljesen jó okkal pofán locsolja vízzel, na ha az kiderül, akkor abból, nagy eséllyel bírósági ügy lesz. Itt már majdhogynem ha csúnyán nézel a gyerekedre, már az is egy olyan dolog amibe a helyi gyermekjóléti banyák beleugatnak, hogy ez nem szép dolog.

Bíróság, egyszer voltam ott, mert tanú lettem volna, de aztán mégsem. de az vicces volt hogy mennyi tizen-huszonéves várt s saját tárgyalására. Amikor eme tanúskodás okán bementem a helyi rendőrségre, ott ugyanezt láttam, tömegével gyüjtik be a rendőrök a fiatalokat, mert ész nélkül csinálnak mindenféle hülyeségeket. Na ennyit az itteni gyerek nevelésről.

2016.04.10. 07:20:32

A magyar neveléshez: Mindenféle van. Semmi magyaros jelleg nincs benne ezért.
Egyiptom: A fiúkat sehogy se nevelik. Nem klikkesednek. Befogadóak. (ezek csak az iskolai tapasztalataim)
Nyugtató: Nekem ez megdöbbentő hogy egészséges gyereknek nyugtatót ad valaki. Ha már adnak ott komolyabb gondnak kell lenni minthogy hisztirohamot kap a gyerek. Az nem komoly dolog csak az agyára megy az embernek.
@tanato: Írnál erről valamit bővebben?

svédnyugger 2016.04.10. 08:21:21

Szerintem szerencse kérdése is, hogy milyen temperamentummal születik a gyerek. Most abba ne menjünk bele, hogy mi minden öröklôdik.
Az elsô hat hónapot kivéve (addig legtöbbször sírt, vagy nyöszörgött, ami az idegösszeropppanás határát súrolta nálam), soha semmi konfliktus, hiszti, tini nehézség nem fordult elô késöbb. Szerencsém volt.
Érdekességként megemlítem, hogy az apai nagyszülôimet keresztnevükön szólítottuk a családban, mi gyerekek is.

Muscari 2016.04.10. 08:27:10

@svédnyugger: mázlista :-) Nekem két ördögfióka jutott, onnantól kezdve, hogy elindultak, nem volt megállás se nekem, se nekik. Aztán valahogy túléltük :-)

svédnyugger 2016.04.10. 08:44:24

@Muscari:
Nálunk pont ez hozta a fordulópontot, mikor elkezdett mászni, forgolódni akkor lett egy angyal, nyilván hasfájós volt elötte, a mozgással ez enyhült.
Egyetlen nevelési elvem volt, hogy amit nem szabad - azt következetesen betartattam, viszont feleslegesen nem tiltottam semmit.
A "gyerek" ma már 48 éves és így elmondhatom, hogy bevált a nevelésem, talán túl jól is, mert néha hagyja magát kihasználni és van aki visszaél a humanizmusával és jótékonyságával.

tanato 2016.04.10. 09:01:21

@Turchi: @Taxomükke (UK): Nem is javasolnám mint tömeges eljárást,én is csak kivételes esetben adtam,egyébként gyerekorvosok is szokták néha írni,de ritkán.természetesen amikor már a gyerek nem csecsemő volt én sem adtam.De véleményem szerint annál mindenképpen jobb volt mintha egész nap sírt volna,az jobban megviselte volna mint a minimál adag nyugi kúp.

tanato 2016.04.10. 09:25:48

@Turchi: BŐvebben:Véleményem szerint egy csecsemőnéll/is/ha tartósan nem tud aludni,sír stresszel,az jobban árt neki mint egy kis adag stresszoldó kúp.Jobban megviseli a szervezetét.Felnőttnél úgyszintén,sokan félve jönnek hozzám írathatnának e fel nyugtatót,altatót mert olyan stresszben vannak nem tudnak aludni,másnap meg ezért romlik a munkájuk.
Mondom ne aggódjanak alkalmankénti,Xanax,Frontin,vagy altató esti lefekvés előtti bevétele nem okoz hozzászokást.,függőséget.A függők nem stresszoldásra használják ezeket és nem este lefekvés előtt,hanem reggel meg nappal,nagy dózisban és direkt a kábító hatás miatt hogy egész nap ködös legyen a tudatuk.

tanato 2016.04.10. 09:27:26

@Turchi: Másik:Természtesen 2-3 éves hisztiző gyerekemnek sosem adtam nyugtatót,ott én is más pszichoterápiás módszerekkel dolgoztam

tanato 2016.04.10. 09:36:57

@tanato: Általában sikerült megnyugtatni a hisztiző gyerekeimet szép szóval,nagyon ritkán fordult elő hogy rácsapjak a fenekükre,szerencsére.

2016.04.10. 10:48:13

@tanato: Köszönöm a választ

2016.04.10. 10:49:51

@tanato: Igen, vicceltem a cseleddel. De a legtobb nanny / gyerekvigyazo nem vesz reszt a hazimunkaban Angliaban, aki igen az au pair / mother's help neven fut.

tanato 2016.04.10. 10:56:54

@Mirjam2: @Csodabogár: a konyha melletti kamrában aludt a kisasszony. legtöbbször egy morva-földi vagy sziléziai «fraulein» aki német szóra oktatta a gyermekeket. Ezek a frauleinek persze maguk is részt vettek a háztartás munkájában, vállalták saját szobájuk takarítását, s a gyermekszoba rendben tartását, vasalásnál-varrásnál őket is munkába fogták, de máskülönben nagyon vigyáztak a társadalmi különbségre, mely a cselédektől elválasztotta őket, jóllehet legtöbbször maguk is paraszti sorból származtak. Délben és este a család asztalánál ettek, de a társalgásba nem szóltak bele, s minket is csak szemöldökrántással és néma mozdulatokkal fegyelmeztek étkezés közben, mert anyám nem szívelte, ha apám jelenlétében szóra nyitják szájukat.

Na megtaláltam MÁrai SÁndor Idevonatkozó leírását a fraulenekről

2016.04.10. 10:59:39

@tanato: Hat Angliaban vittek volna a birosagra azonnal ha 'racsapsz a fenekere', felteve ha kiderul... Nekem az a tapasztalatom az igazan hisztizo gyerekkel hogy semmit nem lehet vele csinalni, az uvoltozes, eroszak csak meg jobban kiboritja. De ez csak az en szemelyes tapasztalatom. Persze a kivulallok mindig jobban tudjak es lelkesen osztjak az eszt pl. buszon hogy mit kene a gyerekkel csinalni (bar Angliaban ez a nyilvanos tanacsadas nem jellemzo annyira, ettol fuggetlenul mindenki azt gondolja hogy ha az o gyereke lenne akkor jol megfegyelmezne es rogton abbahagyna a hisztit stb.).

Az enyhe nyugtatozas szerintem elvben nem rossz otlet, tobb embert is ismerek Angliaban aki alkalmazta ezt, de kizarolag csecsemoknel, ahogy te is irod. Felnotteknel mar nem ertek egyet az alkalmazasaval, meg alkalmankent sem, de ez megint az en egyeni szempontom. Viszont gyerekeknel meg ugye nagyon vigyazni kell. Nem tudom tudsz-e az elhiresult McCann hazasparrol, ez egy angol orvos hazaspar akiknek a kislanyat allitolag elraboltak spanyolorszagi nyaralasuk alatt. Azota sem derult ki mi tortent valojaban, de oket tobbek kozott azzal gyanusitottak (bizonyitek nelkul) hogy tul sok altatot / nyugtatot adtak a gyereknek aki meghalt es utana eltuntettek a holttestet. Persze ez tenyleg csak spekulacio, de szerintem is elkepzelheto hogy veletlenul tuladagol egy gyereket valaki, emiatt en szemely szerint nem kiserleteznek.

2016.04.10. 11:05:07

@tanato: En meg nem hallottam rola, de egeszen biztosan meg sem probalnam, teljesen helytelennek tartom (pedig vigyaztam mar rendszeresen hisztizo gyerekre, heti hat napot, szoval tudom mirol van szo).

2016.04.10. 11:07:47

@tanato: UKben leggyakrabban a Calpolt hasznaljak ami ugy tudom csak enyhe fajdalomcsillapito, de a legtobb gyerek bealszik tole. Nyilvan nagyobb gyereknel mar nem mukodne.

2016.04.10. 11:11:37

@Shanarey: Ez egy uj dolog UKben, azota van miota az emberi jogok miatt tilos fegyelmezni es / vagy igazan megbuntetni a bunozoket. Az elozo generacioban abszolut nem igy volt, a mostani fiataloknal nagy problema. Nem tudom hogy fogjak megoldani.

tanato 2016.04.10. 11:22:43

@Mirjam2: Persze hallottam az esetről és nekem is gyanús hogy benyugtatózták a kislányt,azután eltüntették a holttestet.

tanato 2016.04.10. 11:25:38

@Mirjam2: itthon a gyerekorvosok szokták készíttetni a nyugtató kúpokat különféle alkotóelemekből.van amelyikbe még simaizomgörcsoldót is kevernek,vagy lázcsillapítót.Erősen hasi görcsölő vagy lázas gyerekeknél alkalmazzák elsősorban.A nyugtató persze csak segédszer,de bealudnak tőle a csecsemők néhány órára.

tanato 2016.04.10. 11:29:54

@Mirjam2: Előfordul a hidegvizes leöntés,de én is durvának tartom,ijesztgetésnek,Azt sem szeretem ha különféle mással ijesztgetik a kicsiket/ha rossz leszel elvisz a farkas, a manó vagy a zsákos ember stb./

tanato 2016.04.10. 11:32:50

@Mirjam2: Enyhe alkalmankénti nyugtatózás:Azért jobb mint a tartós stressz és alvatlanság mert sokkal kevésbé viseli meg a szervezetet.
Nem szabad visszaélni vele az a lényeg.

2016.04.10. 11:51:00

@tanato: Van erre egy nagyon jo, 100% novenyi alapu megoldas felnotteknek, csak sajnos a legtobb orszagban nem legalis.

2016.04.10. 11:52:29

@tanato: Angliaban jonne a rendorbacsi / neni nagyon gyorsan a hidegvizes leontes utan, de nem a gyereket vinne el hanem a szulot :)

tanato 2016.04.10. 11:55:17

@Mirjam2: A nyugtató alapja is gyógynövény,mint általában minden gyógyszeré.Pl. a macskakgyökér,abból készül a valeriana nevű nyugibogyó.

tanato 2016.04.10. 11:56:44

@Mirjam2: Itt még nem tartunk /ál/ humanizmusban, de a trend itt is ez.

tanato 2016.04.10. 11:57:38

Na lépek,megyünk Pestre/illetve Budára/ színházba 15 órára,majd este még benézek.

Muscari 2016.04.11. 00:04:24

@svédnyugger: örülj neki, hogy ilyen ember lett :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása