oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 08. 06:48,  Ahol zsákban hordják a pénzt 91 komment

2016. április 08. 06:48 Határátkelő

Ahol zsákban hordják a pénzt

Mai úticélunk Üzbegisztán, szóval Tádzsikisztán után (aki nem olvasta volna, itt megteheti, érdemes!) érkezik NomádMatyi írásának második része, melyből kiderül, miért kell zsák a pénzhez, tényleg a rendőrök országáról van-e szó és mit érdemes enni, ha egyszer arra járunk. (A képekért ezúton is köszönet!)

penz_1.jpgNagyobb vásárláshoz zsákban kellene hordani a pénzt, mert akár "milliókba" is kerülhetne, amit a legnagyobb, 5000-es címletből kellene leszámolni. 

„Itt azért jobban hozzá vannak szokva a turistákhoz, ami érthető is, hiszen Üzbegisztán talán a térség turisztikailag legérdekesebb országa, hiszen itt maradtak fenn a Selyemút legkézzelfoghatóbb nyomai.

Az ország lazább a dohányzási szabályokat illetően egyébként, de a valutával ugyanolyan szigorúak, mi több, az országba való belépéskor a vámnyilatkozatot minden esetben ki kell tölteni, amiből egy példány az embernél marad, és kifelé újraellenőrzik.

taskent_fuggetlenseg_tere.jpgA Függetlenség tere Taskentben 

Üzbegisztánban is hivatalosan szabályozzák az átváltási árfolyamot, ami egyébként nagyon nem tükrözi a valóságot, így a reptéren csak a taxira való összeget szabad leváltani, 5-20 dollár között max. Később feketén kell váltani (mert a hivatalos árfolyamon 1 dollárért kb. 3000 szumot kap az ember, míg feketén akár 6500-at is).

A váltóban csak frissen nyomott valutát fogadnak el, de ők már majdnem szétmálló helyi pénzt adnak (amit többnyire elfogadnak amúgy, mert nagyon sok pénzük nagyon rossz állapotban van... vagy másik opció, hogy ezeket a nagyon rossz pénzeket lehet a mecsetek vagy akármilyen hely adománydobozaiba dobálni, mint ahogy én is tettem).

Erre jó az idegenvezető, aki a fekete váltást elintézi, de az utcán keresés nélkül is megkörnyékezik a turistát a fekete váltók. Szerencsére az idegenvezető intézte az alkudozásokat a taxisokkal is.

Az üzbég vízumhoz egyébként, hiába turisztikailag érdekes és szép ország, nekünk, magyar állampolgároknak meghívólevél szükséges (a nagy nyugat-európai állampolgároknak már nem kell ilyen levél), amit a legegyszerűbben csoportos utazáshoz, vagyis utazási irodán keresztül lehet beszerezni.

A másik opció, hogy az ember interneten „vesz” meghívólevelet, de nem tudom, hogy azok mennyire megbízhatóak.

buhara.jpgBuhara 

Én a barátaim egyeteme által szervezett út keretében mentem, vagyis csatlakoztam a csoportjukhoz, mert ez volt a legegyszerűbb módja a meghívólevél elintézésnek.

Néhány nap alatt jártuk be Taskentet, Szamarkandot és Buharát. Nyilván ennél több időt kellene ott eltölteni, de a lényeget talán láttuk. A városok között taxival közlekedtünk, amit természetesen az idegenvezető intézett. Tervbe volt véve a Taskent és Szamarkand között közlekedő gyorsvonat, de végül is azt az utat is taxival tettük meg.

Ez alól kivétel volt a Buhara – Taskent útvonal, amit éjszakai vonattal tettünk meg. Valamennyire felújított régi orosz vonaton. Túlélhető volt, de nem lesz a kedvenc utazási formám.

Mire az ember bejut egyébként a vonathoz, megnézik az útlevelét, testmotozás, utána röntgenes csomagellenőrzés, még egy útlevél ellenőrzés, pecsét a jegyre, majd még egy utolsó jegyellenőrzés a minden kocsinál álló kalauznál.

vonat.jpg

Erről jut eszembe, hogy egyébként mindenhol nagyon sok rendőr van, állítólag persze csak a helyiek és a turisták védelme érdekében. Persze az is igaz, hogy itt a rendőröktől kevésbé kell félni, mint Tádzsikisztánban.

Az autópályákon is rendszeres távonként vannak ellenőrzőpontok, ahol végül is csak egyszer állítottak meg minket. Itt az útlevelem alapján azt hitték, hogy mongol vagyok. :D

Tádzsikisztánnal ellentétben, itt a gyerekek őszintén csodálkoznak és köszönnek rá a külföldiekre... nem akarják a fagyit kivenni az ember kezéből, valamint nem kéregetnek.

Érdekesség még, hogy Közép-Ázsiában Almaty-n kívül csak Taskentben van metró, itt 3 vonal is, de sajnos szigorúan tilos fényképezni, és a csoportunk körül azonnal ott is termett a peronőr.

A metróban egyébként a moszkvai és a régi budapesti metró egyvelegében érzi magát az ember. És nem jegy van, hanem zseton (1/6,5 dollár), emlékbe is vettem egyet. A metrót leszámítva egyébként látszólag modern villamosok és buszok járnak a városban.

Mit együnk?

Plovot, ami egész Közép-Ázsia „nemzeti” étele. Én magam nem vagyok lenyűgözve tőle, bevallom, úgyhogy aki válogatósabb, mint én, annak javaslom, hogy mindig csirke kebabot kérjen (még a csirkét sem mindig sütik át rendesen, a többi kaja meg tocsog a zsírtól).

keszul_a_plov.jpgKészül a plov...

Aki szereti, ehet lóhúst is, az értelemszerűen nem zsíros, kivéve, amikor a plovban található, mert „nyakon öntik” egy vödör zsírral.

plov_keszen.jpg...és már készen is van. 

Tehát a kulináris művészet kimerül a rizs, lóhús és egyéb, zsíros húsok keverékében (disznóhúst természetesen nem esznek).

Az előételek és a kenyereik viszont nagyon jók. Valószínűleg egy kicsit higiénikusabb, mint India vagy egyéb más délkelet-ázsiai ország, de nem árt „fertőtleníteni” (pálinka, vodka vagy whisky javallott).

Remélem azért meghoztam a kedveteket egy kis közép-ázsiai kiruccanásra, aki erre jár mindenképp látogasson meg, a blogomon pedig még részletesebb beszámolókat és több száz képet találhattok.

Következő tervem Türkmenisztán (ahova a legnehezebb bejutni itt a régióban), de ha sikerül, jövök a beszámolóval.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Üzbegisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr98576472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.04.08. 06:51:21

Micsoda helyek vannak...

tanato 2016.04.08. 07:34:42

Ez is nagyon jó hiánypótló cikk.A Kádár rendszerben mindig voltak társas IBUSZ utak Taskent,SZamarkand,Buhara célpontokkal,sokan el is mentek oda.
Nem rossz módszer a terroristák kiszűrésére a vonatnál a röntgen meg a motozás.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.08. 07:52:15

@Golf2: tavoli es megsem olyan tavoli :)

@tanato: koszi

nem rossz modszer persze, csak ugye az ilyen orszagokban mindig a fenyegetes adukartyajat lehet felhasznalni a rovidporazon valo tartasra

felmerul a kerdes, hogy a fenyegetes van-e elobb vagy a rovidporaz? Es ha kicsit hosszabb lenne-e a poraz akkor lenne-e fenyegetes?

tanato 2016.04.08. 07:59:26

@NomádMatyi: Sajnos mindent fellehet használni jóra ,terroristák ellen,meg rosszra is pl. saját ellenzéke,népe ellen is.
nyilván ott a régió miatt a terroristák ellen van,de az ország berendezkedése miatt meg saját lakosság ellen is használják.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.08. 08:01:49

… hát baszod ennek nagyon elharaptad a végét.
Ezt úgy írtad meg mintha ÁTutazó lettél volna.
Mikor találkoztunk én is mongolnak néztelek.
Az a húzott szem, azok a magasan ülő járomcsontok. A kumisz szag körülötted meg ahogy cipelted a Liszt Ferenc téren lócombot a hátadon, sok kétséget nem hagyott.
:))))))))))))))))

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.08. 08:09:03

@tanato: igen, jol mondod

@diggerdriver: hat de ott ATutazo voltam :D

max mongolidiota vagyok :D:D

Muscari 2016.04.08. 08:09:42

Nagyon jó poszt, csak rövid :-)

Érdekes világ, nekem azzal a sok rendőrrel biztos ijesztő lenne. Meg csomagvizsgálat van a vonatra szállás előtt? Igencsak félhetnek egy merénylettől.

Muscari 2016.04.08. 08:12:21

@NomádMatyi: szerintem tudjuk a választ. Nagyon jól kordában lehet tartani így az állampolgárokat, biztos vagyok benne, hogy a bűnözési statisztikák is jók.

Muscari 2016.04.08. 08:13:44

@NomádMatyi: ezzel az utolsóval inkább ne vicceljél :-(

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.08. 08:15:15

Érdekes, köszönet a leírásért. A fényképen látható ételek tálalásából ítélve a gasztronómiájuk hasonlít a marokkóira. Használnak evőeszközt, vagy kézzel eszegetnek?

tanato 2016.04.08. 08:15:57

@Muscari: Naná hogy félnek,közvetlen határosak Afganisztánnal.Rengeteg üzbég katona is be volt sorozva a szovjet hadsereg afganisztáni intervenciójakor,mivel határvidéken élők beszélik az Afganisztánban használt nyelvjárásokat.

nyuszigonosz 2016.04.08. 08:16:12

Jó írás, teli érdekességekkel: a Selyem út az olyan exotikus helyeken visz át, mint Szamarkand, Taskent meg Buhara.

Tényleg kár, hogy az eredeti poszt kétfelé lett szedve, de így is érdekes, csak így egy-egy rész rövidnek tünik.
Meg jók a képek is.
Meg egy zsák - nem ottani - pénz is mindig jól jön/ne. :-)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.08. 08:18:11

Vajon az idegenvezető mennyire vert át? Mert az ilyen mindent intéző idegenvezetők a lehúzás után kapott jutalékból szoktak élni, kivéve persze, ha egy megbízható ismerős vezet körbe...

Ahogy az orvosok mondogatják, ázsiai utakon a pálinkás "fertőtlenítés" annyit ér, hogy majd vigyorogva ülsz a wc-n...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.08. 08:23:16

@Muscari: :D :D tenyleg csak vicc

a rendorok nem lennenek felelmetesek alapbol, ha nem arra hajtananak hogy a kulfoldieket szivassak es lehuzzak

de az is teny, ahogy @tanato: mondja, Afganisztan nagyon kozel van, nem beszelve arrol, hogy tudjuk hogy a muszlimok radikalizalodhatnak, es ugye ok is muszlimok

@Hobbiszakács: hasznalnak evoeszkozt szerencsere ... a kezzel evestol a viz kiver (megint emlegetnem kell indiat)

@nyuszigonosz: koszi! ... igen, egy zsak dollarnak vagy euronak en is orulnek, helyi penz nekem sem kell :D

tanato 2016.04.08. 08:24:41

@NomádMatyi: A plov a piláf oroszos megnevezése.Egyébként nagyon jólk is el lehet készíteni,ezerféle variációja van,édes és sós kivitelben.A feleségem néha apai nagymamája,erdélyi születésű az első VH után közvetlenül települtek át a férjével.Neki török és örmény közvetlen felmenői is vannak/A zsidótörvények életbe lépésekor Isztambulból kellett beszereznie iratokat a származására vonatkozólag közel keleti külleme miatt/
Na ő nagyon jól tudott piláfot csinálni,sós és édes kivitelben is,de sokszor keverve SÓS ÉS AZ ÉDES ÍZEKET.Sokszor keverte a rizst,csirkehúst,édesgyümölcsöket,fügét,datolyát vagy mazsolát.Először furcsának találtam,de azután megszerettem.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.08. 08:24:45

@Online Távmunkás: ne felj, biztos az idegenvezeto is jol jart, ehhez ketseg sem fer

nem kepzelek en mar olyat hogy valahol ne lenne atverve az ember ... de igy meg mindig jobban jartunk mintha magunk probaltunk volna valtani valahol vagy intezkedni

nekem mukodott a palinkas fertotlenites indiaban (es nem csak a mosolygasban segitett, tenyleg) :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.08. 08:26:24

@tanato: koszi a reszleteket ... gondoltam azert hogy lehet jol csinalni, csak ezek nem jol csinaljak

bar nekem ez a gyumolcs meg rizs meg nem tudom milyen keverek eleg fura tovabbra is

nem baj, maradok en a jo kis otthon fozott zoldborsofozelekemnel :D (par hete kaptam emg postan a paprika utanpotlasomat)

tanato 2016.04.08. 08:41:17

@NomádMatyi: Ilyen rizses,mazsolás csirkehúsos piláfot ettem még kamaszkoromban is,amikor nagynénémék egy nagy közös udvarban laktak szovjet katonatiszt családokkal együtt/unokatesóm kisgyermekkorában még oroszul is jól megtanult persze gyerekszinten, mert együtt játszottak az udvarban az orosz gyerekekkel.
SZóvel egyszer egy tiszthez meghívást kaptunk ebédre,ott ettem először piláfot.AZerbajdzsáni család volt.
Érdekes az édes és a sós ízek keverése,nekünk furcsa ,de ha belegondolunk a magyar vadászvacsorákba ahol a sült szarvast áfonyalekvárral eszik nem olyan borzasztó.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.08. 08:52:08

@tanato: koszi a linket

igen, vegulis nem az izkeveredessel van a gond, legalabbis nekem ... meg mindannyiunknak mas az izlese

regen is valogatos voltam, de tudod, nem akarom sokat ismetelgetni, india ota vegkepp ... ugyhogy mindenhol az europai kajat keresem ahol lehet, sajnos vagy nem sajnos

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.08. 08:54:01

@NomádMatyi:
Meghívólevéllel átutazó?
Mindegy csak azért ütlek mert azt akarom hogy többet írjál.
:)))))))))

Taxomükke (UK) 2016.04.08. 08:54:14

"Remélem azért meghoztam a kedveteket egy kis közép-ázsiai kiruccanásra..."
Nekem nem.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.08. 08:55:57

@tanato: "a magyar vadászvacsorákba ahol a sült szarvast áfonyalekvárral eszik".

Pedig milyen finom kombináció... Svédországban a sülteket, de még a vérpudingot is vörösáfonya lekvárral eszik.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.08. 09:02:14

@Hobbiszakács: Sós és édes... erről jut eszembe a(z egyik) legfinomabb desszert: flekkenezés végén, a pislákoló parázs fölött grillezett halloumi szeletek vörösáfonya lekvárral. Mmmmm...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.08. 09:03:22

@diggerdriver: ha ezert utsz akkor annak orulok :D :D

@Taxomükke (UK): :D, azert sajnalom, de elhiszem hogy vannak olyan helyek ahova az ember nem szivesen megy, nekem is vannak ilyenek

©________ 2016.04.08. 09:16:36

Buhara az Bukhara?:-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.08. 09:59:37

@Babette©: igen :D ... csak magyarosan irtam at ... ezekkel az atirasokkal amugy mindig gondban vagyok

adg 2016.04.08. 10:05:59

Hat ez tok jo volt, koszi.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.04.08. 10:57:39

Ez érdekes volt, köszönet érte. Még egy hely ahová véletlenül se menjek. Főleg hogy ennyit emlegetitek a wc-t a kaja kapcsán. :)

Sanyi9 2016.04.08. 10:58:58

Megint tanultam valamit: a pilafot (en.wikipedia.org/wiki/Pilaf) ott plovnak hivjak. :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.08. 11:35:40

@ChristineK: koszi! ... ha nem eszi meg az ember a kajat, akkor lehet csokin meg colan elni :D (neha en is alkalmazom)

fhdgy 2016.04.08. 12:15:34

@Online Távmunkás: Hogy a pálinka annyit ér vagy sem, azt nem tudom, de a rum hatásos. Nem szeretem a rumot ( általában a töményet sem ), de Delhiben hatásos volt. Első úton eső után köpönyeg módjára, a következő alkalmakkor már prevenció volt.

Mielőtt először mentem, kaptam egy csomó injekciót. Azok biztos jók voltak, mert élek, de a rumot egyik sem tette fölöslegessé! :-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.08. 12:29:05

@fhdgy: :D ... a pálinka is működik, és egy jelenlegi kollégám szerint a whiskey is, bár ez nem meglepő talán

az ilyen nem túl higiénikus helyeken töményalkoholista lesz az ember :D

morgo.topanka 2016.04.08. 13:27:36

@NomádMatyi: Má' csak azt áruld el lszi, honnan a búbánatos füttyfából szerzel egy muszlim országban Whiskeyt, pálinkát, vagy hasonló, Mohamed próféta által tiltólistára tett univerzális "fertőtlenítőszert"?

fhdgy 2016.04.08. 14:14:28

@morgo.topanka: Abszolút nincs semmi ismeretem, de szerintem maradt még ott elég orosz a szovjet időkből, én nem hiszem, hogy csak vizet isznak!

fhdgy 2016.04.08. 14:18:25

@morgo.topanka: Megnéztem a wikipédián, és 6 % oroszt mondanak. 27-30 millióra teszik a lakosságot, eszerint 4-5 millió orosz van ott, így kizártnak tartom a vodka hiányt! :-)

Csodabogár 2016.04.08. 14:40:23

A kedvem nem jött meg, de azért ha csak kicsit oda röppenhetnék, a szönyegszövőket megnézném, már ha vannak még. Ezekről a helyekről nekem már csak a szőnyeg jut az eszembe.
Kaja ügyben igen érzékeny vagyok, kinában is elég sok csokit meg kekszet ettem, amit elővigyázatosan vittem magammal.
Jó, hogy vannak válalkozó kedvüek, akik elmennek ezekre a helyekre és élvezhetően megirják az élményeket. Köszönet érte.
A sok rendőrtől én frászt kapok, pl. évekkel ezelőtt Párizsban. Már akkor tele volt minden álig felfegyvertzett rendőrökkel és katonákkal. Azóta kiderült, hogy semmi hasznuk nem volt.:-(

adg 2016.04.08. 14:41:38

@fhdgy: nem jon ki a matek, fonok ur! :)
30 millio 6%-a csak 1,8 m.

adg 2016.04.08. 14:43:00

Mondjuk az mar eleg a vodkautanpotlashoz. :)

fhdgy 2016.04.08. 14:56:56

@adg: Bocs, matematikus vagyok ( tényleg ) :-)

De legalább van, aki figyel!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.08. 14:59:34

@morgo.topanka:

1, sötétben Allah nem látja ha isznak
2, külföldieknek simán szabad, és nagy üzlet nekik eladni
3, itt a szovjet mult miatt egy ideologiai katyvasz van a fejekben

ezek liberális muszlimok ... mondhatnánk szalonmuszlimok ... nem vetik meg a világi élvezeteket

:D :D

egyébként mások beszámolóiból ugy hallottam, hogy még szaúd arábiában is, ugye a legelvadultabb muszlim országban is a pult alól van alkohol külföldieknek ... csak ismerni kell a megfelelő embereket, helyeket

@Csodabogár: köszi, örülök hogy érdekes volt

blackhairlady 2016.04.08. 15:51:14

@tanato: En mar teljesen raszoktam, hogy a sultekhez savanyusag helyett gyumolcsot eszek. Foleg a barack nagyon finom egy jo kis sult csirkecombbal, vagy a csirkemellre teszek egy felet, ra egy szelet sajtot es ragrillezem.

Matyika, ez is teszett:) Ha lehet en dollarban vagy euroban kernek egy zsak penzet ha lehet :D
Azt lehet tudni, hogy iert tiltjak a metro fenykepezeset? Biztonsagi okok miatt vagy mert annyira ronda, hogy titkolni akarjak a nagyvilag elol?:))

blackhairlady 2016.04.08. 15:55:34

@Csodabogár: En Tuneziaban voltam ilyen szonyeg szovo helyen, nagyon erdekes volt, vettunk is 3 kicsi kezzel szovottet, a gyerekek agya elott hever meg mindig pedig mar van vagy 15 eve hogy voltunk.

blackhairlady 2016.04.08. 15:56:34

@NomádMatyi: "mondhatnánk szalonmuszlimok " :DDDDDDDDDDDDD

**mimi** 2016.04.08. 15:56:47

Ez megint csak jó volt :)

Muscari 2016.04.08. 15:57:01

@Taxomükke (UK): ezekbe az országokba én se mennék, Örményországba vagy Grúziába viszont szívesen. azok is szépek nagyon, ez ott a Kaukázus.

Muscari 2016.04.08. 15:59:42

@morgo.topanka: nem Szaúd-Arábiába ment :-)
Ezekben az országokban nincs állami szinten tiltva az alkohol, a lakosság közül is isznak szép számban.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.08. 16:17:59

@blackhairlady: :D

köszi, örülök hogy tetszett

azért tiltják a fényképezést a metróban mert ugye az stratégiai létesítmény, mint mindenhol ... csak kevésbé paranoiás helyeken turistáknak engedik általában a fényképezést

na itt nem ... főleg hogy kb minden külföldi potenciális kém a szemükben ... mintha annyi kémkedni való lenne ezekben az isztánokban :D

FutureFry 2016.04.08. 16:24:58

@fhdgy: Mint már régen említettem itt: A Delhi belly, Montezuma’s revenge, és hasonló gyomorbajok ellen nagyon hatékony a Pepto-Bismol.

fhdgy 2016.04.08. 16:29:31

@FutureFry: "Delhi belly", "Montezuma’s revenge" és a "Pepto-Bismol": kéretik engem felhomályosítani, mert fogalmam sincs, hogy mik ezek!

2016.04.08. 16:35:37

@NomádMatyi: Mi is a piacon váltjuk a pénzt, sőt az egész város DD. Pia mindenhol van, biztos forrásból tudom, mondta a sofőr, ő pedig mindent tud. Én úgy szoktam fényképezni hogy közben beszélek mintha telefonálnék, jó hangosan, fülhallgatóval vagy magam elé tartom mintha kihangosítanám, közben meg kattintgatok csak a vakut le kell venni. Szép az a tér, van mit fényképezni. Lehet hogy csak én vagyok más de engem megnyugtat ha sok rendőr van, igaz itt a külföldieket nem zrikálják. A plov az rizses hús nem? Én szeretem a csirkéhez az édes gyümölcsöket, sajnos a családban ezzel egyedül vagyok. Jó posztot írtál megint, a kommentek is jók DD

fhdgy 2016.04.08. 16:41:52

@blackhairlady: Pl. Salzburgban is van vendéglő ( pl. Stadtalm a Mönschbergen ), ahol az igazi bécsi szelethez is adnak áfonyalekvárt. Elsőre csodálkoztam, utána már csak azért, hogy miért nem többet.

Egy átlagnál jóval nagyobb tányéron van a bécsi szelet is, a köret is és pluszban egy kis majdnem félgömb alakú üveg tálkában az áfonyalekvár. Ez a tálka is a tányéron van és nem külön!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.08. 16:54:05

@Turchi: :D

ez tök jóötlet amugy, csak én nem telefonnal csinálom a képeket, bár lehet átkéne térnem :D

FutureFry 2016.04.08. 16:55:22

@fhdgy:
* "Delhi belly" (India), "Montezuma’s revenge" (Mexikó) :
Az utazók által a helyi gasztronómia (és a higénia hiánya) miatt elszenvedett gyomorproblémák (leginkább hasmenés) országspecifikus “becenevei”.
en.wikipedia.org/wiki/Traveler%27s_diarrhea

* "Pepto-Bismol":
A fenti tünetek ellen szedhető, a legtöbb országban recept nélkül kapható gyógyszer márkaneve.
en.wikipedia.org/wiki/Bismuth_subsalicylate

* "Conflict of interest":
Az amerikában forgalmazott Pepto-Bismol-t Mexikóban gyártják.

tanato 2016.04.08. 17:34:42

@blackhairlady: Tényleg jó az édes íz a húsokhoz,mondjuk a jól megsózott rizs mellé furcsa a füge vagy a mazsola

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.04.08. 17:36:41

@NomádMatyi: Sőt, már napernyő alatt sem látja Allah, ha isznak. :) És ha vizespohárból iszod a rakit/pálinkát, mint itt, akkor még jobban megtéveszted. :) Itt Albániában egyébként sok a bektashi muszlim, (mivel itt van a világközpontjuk), ők hivatalosan is ihatnak alkoholt, és néha még sertéshúst is esznek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.08. 17:48:02

@FutureFry: "...nagyon hatékony a Pepto-Bismo"

Ezt csak megerositeni tudom, a Pepto-Bismol a legjobb/leghatekonyabb gyogyszer, amit eddig gyomorrontasra talaltam. Gyerekkorunk "libapezsgojenel" (emlekeztek az ecet-szodabikarbona-viz keverekre?:) is sokkal hatekonyabb :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.08. 18:15:59

Jól látom hogy ott a képen abba kajába vagonszámra teszik a pucolatlan fokhagymát?

2016.04.08. 18:39:36

@NomádMatyi: Ja, akkor nem véletlen hogy az én képeim olyan sza*ok mert nekem a telefon már a minőséget jelenti DD

Csodabogár 2016.04.08. 19:19:25

@blackhairlady: Tunéziában is van és Marokkoban is. Én onnan cipeltem haza egy, mint a repülőn kiderült, 9 kilós szőnyeget. De az igaziak azok ott vannak ahol a mai posztoló járkált.

Csodabogár 2016.04.08. 19:21:26

@NomádMatyi: Én a 60-as években voltam idegenvezető. Itthon nem szabad volt fényképezni a hidakat, az állomásokat stb. Nyugati turistákkal ezt elég nehéz volt elérni, de a keletnémetek szó nélkül tudomásul vették. Náluk se volt szabad.:-(((

Csodabogár 2016.04.08. 19:24:05

@fhdgy: Ezek már valami elkorcsosult Osztárkok.:-)
A lekváros bécsi szelet, igaz más néven, a svédeknél volt divat. Mindig gondosan elkotortam az útból.

2016.04.08. 19:47:46

@Csodabogár: Londonban sem lehet fenykepezni a metron, legalabbis en igy tudom.

2016.04.08. 19:54:27

@NomádMatyi: Nem, ez nem igy van, abszolut illegalis es nagyon szigoruan buntetik, a kulfoldieket meg jobban mint a helyieket, ha elkapjak oket. Nyugati lakoparkokban lehet teljesen nyiltan hozzaferni (kocsmak, barok is vannak), de az is majdnem mindig hazi keszitesu, nem 'bolti'. Lakoparkon kivul kizart dolog, illetve a kockazat hasonlo mintha peldaul heroint probalnal venni vagy eladni.

M. Péter 2016.04.08. 20:23:14

@Mirjam2: Csak engedély kell hozzá,

2016.04.08. 20:50:11

@M. Péter: Vannak olyan orszagok ahol igen, es vannak olyanok ahol nincs ilyen rendszer, egyszeruen illegalis es kesz.

2016.04.08. 20:56:21

@FutureFry: Attol fugg mi okozza a problemat. Ha 'worms' (ez magyarul fereg?) akkor az alkohol / Pepto-Bismol stb. nem hatasos sem megelozeskent, sem kezeleskent.

2016.04.08. 21:15:10

@M. Péter: Ja most latom hogy a metrora irtad hogy engedely kell, ebben gondolom igazad van. Feltetelezem hogy Uzbegisztanban is 'csak' engedely kell hozza :)

DieNanny CH 2016.04.08. 21:15:32

@Csodabogár:

Emlékszem, mikor a kórusommal '92-ben Olaszországban voltam, egy kikötőben láttunk egy csatahajót. Hatalmas volt, helikopterleszállóval, meg mindennel. És emlékszem, nem mertem lefényképezni, hátha elveszik a gépemet, amivel előtte már olyan sok szép képet csináltam.
Pedig akkor valószínűleg már nem törődtek vele.

2016.04.08. 21:24:23

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Olyanrol meg nem hallottam hogy elveszik a gepet, max. kitoroltetik az adott felvetelt.

DieNanny CH 2016.04.08. 21:34:58

@Mirjam2:

Khm. '92-ben még gondolatban sem volt a digitális fényképező... :-)

Csodabogár 2016.04.08. 21:37:33

@Mirjam2: 92-ben még feltehetően nem digitális géppel fénykéezett. Analógból meg csak az egész filmet lehetett kihúzni. Szerintem Olaszországban mindig lehetett hadihajót fényképezni ha az egy kikötőben állt.

fhdgy 2016.04.08. 22:23:12

@Csodabogár: Hogy mi igaz belőle, mi sem, a 70-es, 80-as években azt mondták katonai berkekben, hogy a nyugati hadihajókat nem volt érdemes fényképezni, mert olyan festékbevonat volt rajtuk, hogy használhatatlan lett a kép.

NorthPier 2016.04.08. 23:35:29

@Hobbiszakács: En most lenyultam egy verpuding receptet a Gault&Millau oldalarol, de ha tudnal egy autentikus svedet nyomni, megkoszonnem.

Muscari 2016.04.08. 23:39:28

@fhdgy: az első kettőt csak sejtem, az utolsó egy gyógyszer, egy pocsék ízű folyadék, ami elég jó az emésztőrendszeri panaszok enyhítésére.

Muscari 2016.04.08. 23:42:45

@Zsuzsi65: erről a libapezsgőről sose hallottam szerencsére :-)

Muscari 2016.04.08. 23:45:52

@Mirjam2: én nem tudok róla, hogy tilos lenne fényképeztem is már egy csomószor.

NorthPier 2016.04.08. 23:48:48

@tanato: @Hobbiszakács: Nem kell ilyesmiert Svedorszagig szaladni, de egy komplett vadaszvacsora sem kell....
Az a helyzet, en somogyi szarmazasu vagyok, a familiaban mindig savanyusagot ettunk a foetelhez, befott, vagy kompot ezek utan, desszertkent szerepelt, esetleg sutivel.
Na, masodik csalad, Del-alfoldon (azt hiszem, most igy kell irni az uj szabalyzat szerint), nezett is nagyot, mikor a rantott hus melle savanyu uborkat kertem, az odakeszitett meggybefottet meg a vegen magaban bekanalaztam.
Mostanra mar nekem is mindegy, mi van feladva, meg a porkolt melle is meg tudom enni az oszibarack befottet.
Ja igen, ez az egesz meg inkabb arrol jutott eszembe, hogy az ember malnalekvarral szereti a brassoit, kostoltam, tenyleg finom. Lehet, van valami sved ose, bar szerintem csak virtigli tot.

FutureFry 2016.04.09. 00:19:34

@Muscari: Szerencsére nem (csak) folyadék, van tabletta is amit nem kell ízlelgetni.

FutureFry 2016.04.09. 00:38:12

@Mirjam2: A Pepto-Bismol bizonyos paraziták esetében (pl. Giardia), attól még, hogy ki- vagy meggyógyítani nem fog, jó lehet tüneti kezelésként.

FutureFry 2016.04.09. 01:09:02

@Mirjam2: @M. Péter: @Muscari:
Amerikában lehet, hogy a túlbuzgó rendőrök letartóztatnak, akkor is, ha egyébként ha szabad (nem engedélyköteles) fényképeket készíteni a metróról:
www.nytimes.com/2009/02/18/nyregion/18about.html?_r=0

Még akkor is, ha a fotókat pl. direkt az Amtrak (vasútvállalat) egy fényképversenyére készíti valaki:
www.nytimes.com/2010/07/28/nyregion/28about.html

Persze, ahogy a fentebbi cikkek is utalnak rá - igazi amerikai módra - ilyen esetekben utólag pénzügyileg akár jól is járhat a letartóztatott ("Wrongful arrest lawsuit")

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.09. 05:29:44

@VPBA: :D :D

na azok is szalonmuszlimok akkor

@tanato: köszi, ez még jól is nézett ki

@diggerdriver: meg van az pucolva, legalábbis azt hiszem azt mondták

@Csodabogár: hát igen, na ezek a kormányok itt még a 60as években élnek :(((

@Mirjam2: londonban emlékeim szerint nem zaklatják a turistát ha fényképeszkedik a metróban

én elhiszem Neked szaud arábiáról, én is mástól hallottam ... egyelőre nincs az útiterveim között igy sem ugy sem :D

2016.04.09. 08:25:35

@FutureFry: Tuneti kezeleskent lehet (bar ketlem, ha komolyabb tunetek vannak, mint pl. laz stb.) de ilyen esetben valodi kezelesre van szukseg ami megszunteti az okot, minel elobb annal jobb.

2016.04.09. 08:27:49

@NomádMatyi: @FutureFry: @Muscari: Most utananeztem; elvileg irasos engedely kell hozza: tfl.gov.uk/info-for/media/filming-opportunities/filming-on-the-tube/guide-to-filming-and-photography. En mar tanuja voltam annak hogy megkertek turistakat, ne fenykepezzenek.

2016.04.09. 14:08:15

Ez jo volt, koszi szepen. A kazah orosztanarnom es az egyik amerikai diak aki tavaly jart Kirgizisztanban, egybehangzoan allitjak, hogy a plov a legjobb kaja vilagon. :D

Amugy errol az egesz kozep-azsiai kiruccanasrol eszembe jutott a Nagykovetek cimu angol mini-sorozat irtozatosan vicces reszei Tazbekisztanbol. Ha meg nem lattad @NomadMatyi, akkor feltetlenul szerezd be valahonnan, te biztosan fogsz rajta nevetni. :D

LondonFashion 2016.04.10. 12:07:52

Tok jo, hogy ilyen tavoli es egzotikus helyeken jarsz, "nomadkodsz", erdekessegeket osztasz meg, csak az a baj, hogy ahogy te te magad mondtad, "valogatos" vagy a kajat illetoen... Igy sok mindenrol lemaradsz. Volt valami nagyon rossz elmenyed Indiaban? Csak mert Indiat tobbszor emlitetted. :))) Most nem azt mondom, hogy egyel kutyat meg kigyot, de lehet edzeni magad es megkostolni sok mindent, ami elsore nem szimpi. Peldaul mikor fiatal voltam, nem ettem meg semmifele sotet szinu hust, csak csirket voltam hajlando. Aztan 8 eve ide koltoztunk es valahogy termeszetesen jott, hogy kiprobaljak mindenfele nemzeti konyhat, mindenfele hussal, megszoktam, megszerettem oket. Igy most mar megeszem a porkoltet es gulyaslevest is, amire regebben fintorogtam.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.07.02. 11:03:29

@LondonFashion: szia! ne haragudj ezt a kommentet már nem láttam

tudom, és igazad van, de valahogy nem visz rá a lélek, nem vagyok annyira kulináris kalandvágyó (meg semmilyen :D)

Indiában szimplán minden rossz élmény volt a túlzó fűszerezés miatt, ami véleményem szerint elveszi a rendes ízt ... szomorúnak tartom hogy az az "íz" sok kultúrában, hogy nem érzed konkrétan az ízt, hanem csak minél csipősebb (az én értelmezésemben az nem annyira művészet hogy teleszórunk mindent ugyanazzal az elviselhetetlenül csípős fűszerrel)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása