oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 05. 06:45,  A rettegett telefonhívás – és ami utána jön… 100 komment

2016. április 05. 06:45 Határátkelő

A rettegett telefonhívás – és ami utána jön…

Nem sokszor érzi úgy az ember, hogy nem nagyon van mit mondani egy poszt előtt. A mai írás, tsabus története már csak az alaphelyzet miatt is megrázó. Legyen is elég ennyi, minden más kiderül a posztból.

gyasz.jpg

„Az alábbiakat azért írom le, mert sajnos bárki kerülhet hasonló helyzetbe és talán okulhat az én, ügyintézés során szerzett tapasztalataimból és hibáimból.

Amikor ezeket a sorokat írom, már négy hónapja történt. Zsóka unokájától kaptam egy üzenetet FB-on, hogy hívjam fel a nagymamáját, anyukám állapota miatt. Zsóka anyukám barátnője, a lánya pedig két háznyira lakik anyutól.

Hmmm… Tudtam, hogy anyukám mindig harcban állt az orvosokkal, akik vagy nem hittek az ő kész diagnózisában és abban, hogy tudja, milyen gyógyszer kell neki, vagy nem mondták meg neki azonnal, ránézésre, hogy mi a baja.

Tehát gyakorlatilag minden orvossal rosszban volt. Mi több, ha az orvos valamiért nem volt szimpi, akkor a gyógyszereket se szedte be, hisz a doki hülye és biztos rossz a gyógyszer is.

Szóval, az előzményeket ismerve, azonnal az jutott eszembe, hogy már megint nem gyógyul valami megfázásból, mert nem szedi a gyógyszert. Egyből hívtam őt (nem Zsókát) és – gondoltam – ráveszem, hogy legyen szófogadó beteg. Mint már annyiszor.

Nem vette fel

„Fenébe… Megint betegen a kertben van és nem hallja a telefont” – puffogtam magamban. Egy óra múlva megint telefonáltam neki, de megint nem vette fel. Na, ekkor már beindult a pánik és gyorsan tárcsázni kezdtem Zsóka számát.

Mit tesz a véletlen, mielőtt beütöttem volna az utolsó számot, megcsörrent a telefon és ő hívott. „Anyukád kórházban van, mert kihordott egy infarktust lábon. Mi hívtunk mentőt hozzá (akarata ellenére) tegnap este. De nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy ma reggel egy stroke-ot is kapott. Lebénult a jobb oldala, nem tud beszélni, és enni/inni sem. Gyere haza, amilyen gyorsan csak tudsz!”

A pillanatot nem tudom leírni, mert igazán csak annak van fogalma róla, aki átélt már ilyet.

Aztán a rohanás. Felhívtam a feleségem. Mondta, hogy jön velem. Interneten jegyet keresni. Mára már nincs. (December 21.-e volt, mindenki az idő tájt utazik haza.) Másik két, közeli reptérről sincs már hely hazafelé. Akkor holnap. Ez megvan. Csomagolás. Telefon a kórházba. Friss a dolog, még nem lehet megjósolni, mi fog történni. Atyaég…

Hazaértünk. Irány a kórház. Azt mondják, megismer embereket és valóban! Elmosolyodik, mikor odamegyek hozzá. Állítólag, ha pár nap után elkezd javulni, akkor egyre jobbak az esélyek, hogy felépül. Nagyon pépes ételt, vagy italt csak mokkás kanállal lehet neki adni, mert másképp félrenyel.

Az idő múlásával azonban egyre kevésbé lehet etetni/itatni. Kommunikálni semmilyen módon nem lehet vele. A mosoly mindenkinek jár, aki rámosolyog.

Tehát mégsem ismert fel…

Karácsony. Gyomorszonda. Elhervad, mint egy virág.

December 28.

9:15

Elment...

Ügyintézés

Lekísérnek egy alagsori irodába. Az alagsor, a kórház legtisztábbnak tűnő része, mégis a félhomály és a végtelennek tűnő folyosó horrorfilmeket idéz. Nemkülönben az ügyintéző (boncmester?) vérfoltos, koszos ruhája. Ledarálja a szokásos szöveget és közli, hogy 30 000 Ft-ot kell majd fizetni a hűtésért. Vagy most, vagy a temetkezési vállalat/vállalkozó fizeti majd. Papír, aláírás, viszlát.

Kórház bejáratával szemben a temetkezési vállalkozó. Minden részleten végigmenni. Rettenet.

Felismerés: ha külföldön vagyok, mi lesz a házzal és a közüzemi számlákkal? Ötlet: Minden közművet át kel íratni a nevemre és neten fizetni. Házat kiüríteni és meghirdetni.

Milyen egyszerű leírni…

Irány a telefon és véletlenszerűen a Villamos Műveket hívom, érdeklődve az átírás feltételeiről. Kell személyi, halotti bizonyítvány és ki kell tölteni egy papírt, amin arról nyilatkozom, hogy egyedüli örökös vagyok. Ez egyszerű.

Mikor megkapom a halotti bizonyítványt, bemegyek és 20 perc alatt megvagyok! Ilyen európai ügyfélszolgálatra nem számítottam. Ezért jól elbízom magam.

Megyek a Gázművekhez. Először kijelentik, hogy nem írathatom át, míg le nem zárult a hagyatéki eljárás. Mondom, hogy felerészben tulajdonosa vagyok a háznak. Akkor hozzak tulajdoni lapot.

Csalódottan átmegyek a Díjbeszedő Rt.-hez, de ott is ez van. (Tulajdoni lapot nem akartam kiváltani, míg le nem vetetek egy 80-as évekből ottfelejtett terhelést, most mégis muszáj.)

Földhivatal, papírkitöltés, 6000 Ft, és megvan a lap.

Vissza a Gázművekhez. Fél óra várakozás, majd adatfelvétel, tulajdoni lap, halotti bizonyítvány, papírok. Ekkor a hölgy azt mondja, nem tudja megcsinálni az egészet, mert év végi zárás van és a rendszerbe nem lehet változtatást bevinni. Jöjjek vissza egy hét múlva. Az elején ezt nem tudta???

Díjbeszedő megint. Adatfelvétel, tulajdoni lap, halotti bizonyítvány, papírok. A szemétszállítást szüneteltetni szeretném, míg el nem adom a házat. Az ügyintéző nagyon kedves és figyelmeztet, hogy ő ugyan bevitte ezeket a változtatásokat, de a kukásoknak és a Vízműveknek még el kell majd fogadniuk.

Egy hónappal később kapok értesítést, hogy a Vízművek nem fogadta el a változást és továbbra is küldik a csekket anyu nevére, a házhoz, ahol már senki sem lakik.

Át a telefon és kábeltévé szolgáltatóhoz. Itt egyszerűen lemondom a szolgáltatást. Persze, halotti bizonyítvány azért kell.

Fél siker. Nem is tudom, mi lenne, ha nem lennék felerészben tulajdonosa a háznak. Valószínűleg alig tudnék valamit intézni.

Valaki azt mondta, jobban teszem, ha bemegyek az önkormányzathoz is. Átküldtek az adóosztályra.  Kiderült, tényleg jó, hogy bementem, mert az önkormányzat adóosztály felértékeli az ingatlant és eladáskor, ha magasabb áron adom el, akkor a különbözet adóköteles lesz. Később kiderült, hogy nem értékelték magasabbra, mint az eladási ár.

Közben, az iratok között megtaláltam egy levelet az OTP-től, hogy a visszafizetett kölcsön után levetethetjük a terhelést a házról, a Földhivatalnál. Dátum: 1991.

Egyenesen a Földhivatalhoz mentem a papírral. Kiderült, hogy csak pár hónapot késtem. Ugyanis, egy új rendelet értelmében, csak akkor fogadják el a régi papírt, ha az azt aláíró személytől van egy „aláírási címpéldány” nevű hiteles okirat.

Ha ilyet nem tudok prezentálni, akkor egy új papírt kell kérni az OTP-től. Tehát vissza az OTP-hez, új papír gond nélkül elkészítve, újra a Földhivatalba és kész. Két hét múlva eltűnt a bejegyzés.

A ház

Amikor az orvos azt mondta, hogy többé nem tudja anyukám ellátni magát, a tyúkoktól azonnal megszabadultunk. Amikor azt mondták, nem lehet többé otthon a gondját viselni, elkezdtük felkészíteni a házat, az eladásra. Lehetőleg csak azt meghagyni, amire mindenképp szükség van.

Amikor anyu elment, ki akartuk teljesen üríteni az ingatlant. Azért írom így, mert nem csak egy szimpla lakásról volt szó. A ház maga, két műhely, pince, fészer, nyári konyha, kazánház – mind dugig kacatokkal.

Egy hónapnál tovább nem akartam otthon maradni, tehát szóba sem jöhetett egy felújítás. Online hirdetések alapján belőttem egy árat, a terület és az állapot figyelembevételével. Elkezdtem fényképeket készíteni és megfogalmazni a hirdetést. Közben azon agyaltam, mennyi idő lehet, míg vevőt találok.

Szerencsém volt. Még a hirdetés feladása előtt lett három érdeklődő. Aki a legtöbbet ígérte, azzal előszerződést kötöttem és a hagyatéki eljárás lezárásakor majd egy végleges szerződés kerül aláírásra.

Külön szerencse, hogy a vevő vállalta a bútorok és a maradék kacatok eltüntetését is, így belefértem az egy hónapos időkeretbe. Úgy jöttem el, hogy amit lehetséges volt, azt elintéztem.

Zsóka, a férje és egész családja sokat segített a ház kiürítésében. De elsősorban anyukámnak segítettek sokat az elmúlt években. Bevásárlásban, ügyintézésben és szinte mindenben.

Azon ritka, vallásos emberek közé tartoznak, akik nem emlegetik Istent szemforgató módon, minden második mondatukban, nem akarnak mindenképp megtéríteni, mégis, az életükkel és cselekedeteikkel, személyes példájukkal, jobb „reklámjai” egy vallásos életnek, mint ezer hittérítő. Habár, én nem hiszek olyasmiben, mint ők, mégis talán nem tűnik gúnyolódásnak, ha azt mondom, áldja meg őket az Isten, a jóságukért.

Tanulságok (számomra)

1. Ilyenkor csak egy dolog jut az ember eszébe: Az élet rövid. Ez annyira banális közhely, hogy már meg is bántam, hogy leírtam. De már nem törlöm ki…

2. Akarok majd egy folytatást írni ehhez a poszthoz, ahol két testvér életútját próbálom szembeállítani. Egyik Magyarországon élte le az életét, míg a másik (többnyire) Kanadában. Az előbbi anyukám lenne. Most, hogy próbálom, összeszedni életük fontosabb állomásait, kiderült, hogy hatalmas fehér foltok vannak. Szóval, a tanulság az, hogy amit nem kérdeztél meg idejében, azt egyszer majd egyáltalán nem tudod többé megkérdezni és örökre elvész az információ...

3. Külföldön élve, hasonló szituációban, minden segítség aranyat ér. Az összes hivatalos ügy elintézése, a ház, vagy lakás rendbetétele, bőven túl van azon, hogy egy hét szabadsággal csak úgy letudja az ember.

4. A közműszolgáltatók messze nem dolgoznak hasonló ügymenet szerint. Sosem fogom felfogni ép ésszel, hogy egy szolgáltató miért játszik hatóságosdit és miért nem örül, hogy egyáltalán valaki fizet nekik. Miért nem teljesen mindegy, hogy ki az, mikor milliárdos kintlévőségeik vannak? Az itteni, angliai ötperces, telefonos ügyintézés fényévekre van…

5. Az ügyfélszolgálatok még mindig nagyobbrészt olyanokat alkalmaznak (tisztelet a kivételnek), akiknek soha, semmilyen körülmények között nem lenne szabad emberekkel foglalkozniuk. Az évek során már javult valamit a helyzet, de még messze van az általános mosolygás és kedvesség.

Epilógus

A ház előtt álltunk Zsókával és a férjével, Gézával. Ajtók, kapu bezárva, nincs több tennivalónk odabent. Az elmúlt hetek rohanása és kapkodása után most búcsúzunk.

Talán már csak egyszer jövök haza és utána már csak kívülről fogom látni én is a szülői házat, mint minden más járókelő. Indulnánk két irányba, de Zsóka szipogva visszafut a kapuhoz.

- Még egyszer, utoljára… - mondja, és kétszer hosszan megnyomja a csengőt. Mint annyiszor, az évek során.

- Ég veled, Zsuzsika!”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ügyintézés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr118559020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2016.04.05. 07:08:35

Áterzem a fajdalmad es a legőszintébb részvétem:(

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.05. 07:31:03

Szépszomorú, okos írás.

"a tanulság az, hogy amit nem kérdeztél meg idejében, azt egyszer majd egyáltalán nem tudod többé megkérdezni és örökre elvész..."

Taxomükke (UK) 2016.04.05. 07:49:49

@Babette©: En is most mentem/megyek at mindezen. Ha azonnal eladom az apamtol orokolt lakast, adoznom kell utana?

Souky Sanjay 2016.04.05. 07:54:31

Mondatnám azt,hogy őszinte részvétem,de, mivel én is elvesztettem az Édesanyámat, így tudom,hogy ez nem jelent semmit.Tökéletesen megértem a posztban írtak.Én itthon csináltam végig szinte ugyanezeket és azt tapasztaltam,hogy az emberekben,aki az ügyfélszolgálatokon ülnek,nem sok empátia szorult.Talán csak azoknál tapasztalható némi együttérzés,akik már túlestem egy ilyen szomorú történetén. Itthon mindenki hatóságnak érzi magát.Kitartást kívánok annak elviseléséhez,ami az Édesanyja elvesztése utáni üresség fájdalma és tehetetlensége lesz.

2016.04.05. 07:54:36

Nagyon megható, szomorú írás. Az elmúlt 8 év alatt 3x kerültem ilyen helyzetbe. Az ügyintézők között volt ilyen is, olyan is. Szerencsére a többsége normális volt, aki viszont nem az egy szemétláda.

Muscari 2016.04.05. 08:16:08

Őszinte részvétem, kedves Tsabus. Ne legyen lelkiismeret furdalásod amiatt, hogy ilyen messze voltál, mikor mindez megtörtént.
Én 50 km-re laktam anyukámtól, mikor stroke-ot kapott és ugyanúgy nem tudtam mit tenni, csak a kórházban láttam viszont.

Azt viszont nem tudom, hogy mit csinál ilyen helyzetben az, aki nem tud egy hónap szabadságot kivenni.

@Turchi: neked kellett távolról intézkedni?

micsoda? 2016.04.05. 08:59:56

Őszinte részvétem.
Sok a gyakorlatias téma, mégis meghatott a történet. Igen, rövid az élet, kár hogy erre kevesen gondolnak.

(Özvegy Ismerősöm 80 éven felül, de még mindig haragba van az azonos korú sógornőjével)

tanato 2016.04.05. 09:16:03

Őszinte részvétem!

tanato 2016.04.05. 09:19:17

@Hobbiszakács: Pontosan én is nagyon sajnálom hogy anno a nagyszüleimtől nem szereztem több információt a régmúlt dolgairól,pedig nagyapám végigharcolta az első világháborút és sok érdekes dolgot mesélt.SŐt még a 48-as szabadságharcban résztvett rokonokat is ismerte,róluk is mesélt.Most már bánom hogy nem kérdeztem többet.

©________ 2016.04.05. 09:20:57

@Taxomükke (UK): azt az informacios fuzetet fusd at, kivetelesen ertheto nyelven irodott:-)

Ha az orokles eveben vagy a rakovetkezo evben adoe el, akkor a jovedelem 100%-a az adoalap, ebbol kell 16%ot adozni.
A jovedelem szamitasa: bevetel (eladasi ar) minusz a szerzesi osszeg(bevetel)(orokles eseteben ez a hagyateki leltarban szereplo ertek). Ebbol le lehet meg vonni a koltsegeket (ld a fuzetke 6. Pontja)
Oroklesnel a halal ideje szamit szerzesi idopontnak.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.05. 09:21:11

Amióta ismét egyre többet foglalkozom a hazai társadalommal (kicsit más okból, de ez most mindegy), annál jobban látom, hogy ebből az állapotból nincs kiút. Nem azért, mert nem lehetne, hanem azért, mert az emberek többsége nem akarja.

Sokan élnek már külföldön, "hazahozzák" a tapasztalataikat. Elmesélik a hozzátartozóiknak, a barátaiknak, az ellenségeiknek, hogyan lehetne másképp csinálni, mégsem akar működni. Ennek egyik oka maga Papírland, ahol minden ügyintézéshez minimum tíz előadó kell, mert az egyik meghallgatja, a másik leírja, a harmadik aláírja, a negyedik iktatja, az ötödik feldolgozza, a hatodik mérlegeli, a hetedik eldönti, a nyolcadik válaszol, a kilencedik jóváhagyja a választ, a tizedik pedig postázza. Valamiért ezen senki nem akar változtatni. Ez a káosz alapja.

Ami az emberek empatikus érzékét illeti, zéró. De még annál is rosszabb. Önmagukon kívül az égvilágon semmivel nem tudnak, és nem is akarnak foglalkozni. Legyen szó egyszerű bevásárlásról, esetleg közlekedésről, katasztrofális az emberek egymáshoz való viszonya. Nemhogy nem segítenek a világtalannak, de még odébb is lökik, hogy ne legyen útban. Szégyen.

Én megtanultam ezzel együtt élni, mert a saját kis világom sokkal szebb annál, semmint hogy bepiszkítsam pár mucikával, akik a hivatalokban istent játszanak, de belátom, hogy nincs ez így jól. A szomorú ebben az, hogy ez nem is fog megváltozni. Sem holnap, sem jövőre. Soha.

A bejegyzés személyes részére néma csenddel reagálok.

2016.04.05. 09:25:26

Miután nincs rokonom otthon, én intéztem mindent emailben, telefonon, skypon. Volt egy meghatalmazottam aki kisebb ügyekben aláírhatott, intézkedhetett helyettem és egy ügyvéd aki a hivatalos papírokat aláírhatta. Mi csak a végén mentünk, mikor már csak a saját aláírásunk kellett. Évekig csináltam ezt, állandó kapcsolattartás mindenkivel de sikerült. Európából még hazaugorhat az ember ha nagyon muszáj de azon kívül már nehéz ugrándozni.

©________ 2016.04.05. 09:36:34

@Babette©: upsz, identol 15% az szja, bocs

©________ 2016.04.05. 09:38:40

@Taxomükke (UK): valaszoltam, de nem zolditi a neved....

Taxomükke (UK) 2016.04.05. 09:50:35

@Babette©: Koszi, kozben felvilagosultam.

2016.04.05. 09:53:41

@A nagy kékség: "Ami az emberek empatikus érzékét illeti, zéró."
Helyesen, az emberek között van olyan akinek az empatikus érzése zéró. Te is az emberek közé tartozol. Ha ilyet írsz, magadról is írsz. Szerinted mindenki hülye csak te világítasz a sötétben. Hogy tudtál így megváltozni? Az adminisztrációban igazad van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.05. 10:04:32

@Babette©:
Ez mióta van? Nekünk egy fillért sem kellett fizetni örökölt ház eladásánál 6évvel ezelőtt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.05. 10:05:24

Részvétem, átérzem a helyzetet, megtapasztaltam az első részben foglaltakat. Utóbbihoz remélem még sokáig nem lesz "szerencsém".
:(
És köszönjük, nagyon jó, hogy megírtad.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.05. 10:11:34

@Turchi: Helyesen: az emberek között egyre több olyat találni, akinek az empatikus érzéke zéró. Így már tetszik? Vagy írjak még át valamit? Megteszem, csak szólnod kell. Füttyentesz, és én ugrok. És akkor majd te lehetsz az, aki világít a sötétben.

Aye aye 2016.04.05. 10:35:36

Sajnalom :(
Az iras nagyon tetszett es sokat tanultam belole, koszonom.
Most kulonosen jokor jott, a mindennapokban olyan konnyen elveszitjuk a turelmunket es nem banunk szepen azzal, akivel leginkabb kene torodni. (Lehet, hogy csak en vagyok ilyen. Utana mindig nagyon szegyellem, es eszembe jut, hogy rovid az elet.. )
Ez egy orok felelem amugy, amiota eldontottuk, hogy szedjuk a satorfankat.
Es mi van akkor, ha hosszabb otthontartozkodasra van szukseg? Egy idos embert nem lehet mar csak ugy felpakolni es kikoltoztetni, foleg ha apolasra szorul. Otthon marad egyedul? :(((

Herr Géza 2016.04.05. 10:37:22

@diggerdriver: Egy: volt egyáltalán jövedelem belöle? Magasabb értéken adtátok el, mint amennyi értéken a hagyatékiban szerepelt? Ha volt, bevallottátok a jövedelmet? :))))))

Aye aye 2016.04.05. 10:39:13

Az Mo-i ugyintezok hozzaallasa - ez egy orok talany nalam is. Miert vagyunk mi ilyenek? Nem lehet csak anyagi biztonsag (hianyanak) a kerdese, hogy hogy banunk a masikkal. Genetika? :D

Herr Géza 2016.04.05. 10:45:22

@A nagy kékség: Rohadtul nem érted már megint, mi Turchi problémája. Pontosan az ilyen axióma jellegü megnyilatkozásaid miatt vagy sokak szemében negatív embör. Két szót hozzátennél, nem lenne semmi gond. Pl. azt, hogy az emberek "nagy része", "egyre jelentösebb része", vagy akármi hasonlót.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.05. 10:59:00

@Herr Géza:
Persze hogy volt jövedelem. Nem én fizettem hogy vigyék.
A hagyatékban semmilyen értek nem szerepelt.
Viszont már több mint 5éve a miénk volt.

2016.04.05. 11:15:47

@A nagy kékség: Nemtok fütyülni. És valóban világítok a sötétben, pláne itt Afrikában DD. Milyen érdekes hogy a saját stílusod nem bírod elviselni mástól. Na de van ilyen, remélem nincs harag mert ha igen, HA mindkettőnket kipenderít innen D. Mindenesetre a beszélgetésünk nem méltó a poszthoz.
Másoknak: Én még temettem is Kairóból mert nem nem volt útlevelem éppen, hivatal beszedte ügyintézésre. De adtam, vettem lakást is. Az első ügyintézői mondat mindig az volt hogy azt úgy nem lehet. Aztán mégis. Meghatalmazót és ügyvédet is a neten találtam. Ha valakinek hasonló gondja támad, szívesen segítek.

2016.04.05. 11:15:47

@Herr Géza: Köszönöm, magam sem fejezhettem volna ki jobban :-)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.05. 11:15:47

@Herr Géza: Már hozzátettem. Még valami? Amúgy meg: kinek nem inge, nem veszi magára. A baj az, hogy egyre több ember magára kaphatja ezt az inget. Ez a probléma, nem pedig az, hogy én ezt leírom.

Főgebra 2016.04.05. 11:23:01

Anya gyere!!
Kezdődik!

©________ 2016.04.05. 11:32:47

@diggerdriver: mittudoménmióta, jövő heti lottószám nem kéne?:D

©________ 2016.04.05. 11:34:03

@diggerdriver: ha a tiéd volt, hogy tudtad megörökölni? :)

tsabus UAE 2016.04.05. 11:40:20

Köszönöm mindenkinek az együttérző szavakat !
Bocsánat, hogy a magánéleti gondjaimmal betörtem ide. Mindig úgy gondoltam, hogy az ilyesmi magánügy. Most mégis úgy éreztem, talán segíthetek azzal, ha leírom a tapasztalataim egy olyan dologgal kapcsolatban, amit senki sem szeretne átélni, mégis mindenki feje felett ott lóg, mint Damoklész kardja. Gondoltam, ha kiírom ezt magamból, kicsit jobb lesz. Nem lett...
Igazából azt találtam megírásra érdemesnek, hogy összehasonlítsak két életet. Egy határátkelőét és egy maradóét - családon belül. Ehhez még erősen gyűjtöm az anyagot és soha nem látott/ismert rokonokkal veszem fel a kapcsolatot. Ami eddig megvan, abból is döbbenetes, hogy mennyire más lett a két életút.
A mostani írás nélkül viszont a következő sem lenne teljesen egész. Szóval így...
Általában összeszedettebben szoktam írni, mint most, de ennél néha "ugrott a tű". Nem ment úgy, mint máskor.

fhdgy 2016.04.05. 11:43:07

@Babette©: Én kérem szépen a jövő heti lottószámokat!

Hány százalékot kérsz?

tsabus UAE 2016.04.05. 11:44:13

@Babette©: Így igaz. Nálam a fél ház lesz a szerzett vagyon. Ha a felértékeltnél drágábban adom el, akkor a különbség fele után adót kell fizetnem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.05. 11:51:16

@Babette©:
Mikor eladtuk az apai rész már a miénk volt 20 éve.

rumitom 2016.04.05. 12:02:44

@tsabus [UK]: koszonom, hogy leirtad. A tema hataratkelokent kulonosen erinthet. Egyik fo ok, hogy europaban vagyok

Taxomükke (UK) 2016.04.05. 12:06:59

@tsabus [UK]: @Babette©: Tehat csak az onkorm. altal megallapitott ertek es a tenyleges eladasi osszeg kulonbozete utan kell adozni, vagy a teljes eladasi osszeg utan (nem telt el ot ev)?

tsabus UAE 2016.04.05. 12:08:45

@Taxomükke (UK): Nekem ezt mondták. Persze, nem ez lenne az első eset, hogy egy hivatalban félrevezetnek...

Golf2 2016.04.05. 12:53:57

Szomorú és tanulságos...

P.Elliot 2016.04.05. 13:00:55

@tsabus [UK]: Reszvetem anyukadert. Ne legyen lelkiismeret furdalasod hogy magara maradt mert a szulonek az jobban esik ha a gyereke biztatobb jovo utan megy, gondolom hazalatogattatok, amikor a gyerek orszagon belul koltozik akkor is ugyanez van, foleg ha messze. Aztan azt sem tarjak tragedianak holott lehet hogy ritkabban latjak egymast mintha kulfoldre ment volna. Ez az elet sora. A magara maradt szulonel szerintem fontos az hogy szinte naponta legyen egy "szia anyu" hogy vagy, mit foztel, mi ujsag. Az is hogy ha rokon nincs akkor legyen megbizott aki ranez, szinten naponta bekukkant,vagy odatelefonal, baratok-szomszedok akikkel osszejohet.
Nem jo egyedul de hidd el minden szulo a gyerekek jovojet nezi es azoknak is megvan a napi harca a munkahelyel, csaladi gondokkal, megerti am hogy igy alakult az elet. Sok baratnom van aki mar ozvegy, gyerekei szetszorva az orszagban es alig latjak egymast de megertik, ugy hogy ne legyen leliismeret furdalasod.
Az hogy eletukben nem kerdeztuk a szuloket dolgokrol az bizony hiba, ki gondol ra amikor fiatal. En is annyira banom, rengeteg kerdesem lenne, gondolom a gyerekeitek is igy lesznek tehat irj egy naplot, direkt nekik a mindennapi eletetekrol, gondolataidrol de ne interneten hanem kezzel es hagyd rajuk meglepetesnek hogy van ilyen is. Affele csaladi "biblia", visszatekintes az osokre.
Nekem csak egy nehany eves 20 evvel ezelotti naplom van de magam is nagy elvezettel olvasom ha elemkerul hogy milyen erdekes, hogy igy eltunk mi? Van hogy a lanyommal "felbontunk" egy-egy napot, olyat amire o is emlekszik es tovabbmeseli.
Baratnom kedvenc csemegeje ez a naplo, mert o is szerepel benne napi szinten, nincs megsertve ha olyasmit irtam rola amit meg o is el szeretne felejteni de mint mondja felidezi neki ha olvassa a dolog reszleteit amit mar regen elfelejtett.
Ha a gyereked is elkezdi a maga kis naplojat es mellerakja es ha ebbol tradicio lesz akkor ott lesz elottetek az osok mindennapjai, hogy es hol eltek, mikor es milyen volt az eletuk.

2016.04.05. 13:18:14

Sajnalom, oszinte reszvetem. Koszi, hogy megirtad, ez egy fontos tema, ami biztosan hasznos lehet masoknak is, sajnos megdobbentoen sokunk ismeri a helyzetet. :(

Herr Géza 2016.04.05. 13:26:31

@A nagy kékség: Méltó válasz volt. Látom most sem érted. A buszvezetök sajnos hülyék.

Ugye rögtön fölhorkantál?? Na erröl beszéltünk....

Taxomükke (UK) 2016.04.05. 13:34:25

@Herr Géza: Ejnye, Geza, kimaradt, hogy "szinte mind" vagy "tulnyomoreszt"...
:)))))

tsabus UAE 2016.04.05. 13:37:00

@mojyo: Köszönöm !
Valahogy, nekem az jött le eddig, hogy te talán a törzskommentelők legfiatalabbjai közé tartozol. Tehát, ha ismered már ezt a helyzetet, saját tapasztalatból, az nagyon szomorú és sajnálom. Neked biztosan nehezebb lehetett...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.05. 13:53:10

Ez tipikusan az az élethelyzet, ami miatt sokan nem mernek külföldre költözni, mert mi lesz a beteg szüleikkel?

Herr Géza 2016.04.05. 14:03:18

@Taxomükke (UK): Lassan, de fájdalmasan kell rávezetni a problémára... :)))))
Na de töle tanultuk, hogy akinek nem inge.... :))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.05. 14:04:29

@Herr Géza: Én azt nem értem, hogy mi a francnak szólsz bele mások beszélgetésébe. Turchi valószínűleg felnőtt ember, aki meg tudja védeni magát, ha szükséges. Egyébként pedig nem szükséges, mert én nem támadtam őt, mindössze ütköztettük a véleményünket, amit azzal zártunk, hogy nincs harag.

Na, lapozzunk, mert már megint azt fogjátok mondani, hogy rólam szól az egész nap, noha nem szeretném, hogy így legyen. A magam részéről én leírtam, ami kikívánkozott belőlem, és ami valamelyest összecseng azzal, amit a szerző is írt. Azt hiszem, hogy innentől kezdve vele szemben tiszteletlenség, ha továbbra is az én szavaimon lovagolunk. Ha nem tetszik a stílusom, ugord át a hozzászólásaimat. De mintha ezt már javasoltam volna korábban is.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.05. 14:04:46

@tsabus [UK]: Én konkrétan egy ilyen telefon miatt döntöttem úgy, hogy elég volt a határátkelősdiből.

Amit az ügyintézés menetéről írtál, az sem ismeretlen a többség számára. Vannak jó fej pultosok, akik már kezdik kapiskálni, hogy mit jelent az ügyfélközpontú gondolkodás, de sajnos egyelőre még nem ez a jellemző. Tegyük gyorsan hozzá, hogy nem lehet egyszerű ezt a minden szinten szétcseszett rendszert úgy működtetni, hogy az mindenkinek jó legyen, és azért ebbe a tökéletlenségbe hamar bele lehet ám fásulni. Szóval én mucikát sem hibáztatom, hacsak azért nem, mert időközben elfelejtette, hogy milyen a pult másik oldalán állni, akár hétköznapi ügyfélként, akár szülőjét gyászoló gyermekként.

tsabus UAE 2016.04.05. 14:06:22

Kis magyar történet:
Megbíztam egy sírkövest, hogy vésse fel anyukám nevét a sírkőre, apám neve mellé. Előre kifizettem, ígéretet kaptam, hogy 10 napon belül kész. Két hét múlva még semmi, sírkő sehol. Hívom a sírkövest - nem veszi fel. Sok sikertelen próbálkozás után kimegyek személyesen. Műhely zárva és kint van egy ingatlanközvetítő táblája, hogy a műhely eladó !
Na, hívom az ingatlanközvetítőt, szépen elmondom neki, hogy itt csalás és lopás gyanúja forog fent és ha a tulaj nem hív fél órán belül, akkor a rendőrségre megyek. Mit ád az ég, a tulaj hívott és azt mondta, mivel nekem nem volt olyan sürgős, a hideg miatt még nem vitték ki a követ. Mondtam, hogy akkor nosza, most vigyék ki és hívjon, ha kész.
Sajnos, haza kellett utaznom és már Angliában kaptam a hívást, hogy kivitték a követ. Azt is mondta, hogy meg van süllyedve az egyik oldal és azt ő szívesen kijavítaná. Nézzem meg és majd szóljak, ha rendben. Aztán, pár hét múlva megint hívott ugyanezzel. Mondtam, hogy még nem voltam otthon és nem tudtam megnézni, de majd ha kell, szólok.
Anyósom kiment megnézni, mi a helyzet és a következőt látta: a sírkő nem lett az alaphoz ragasztva, hanem két fadarabbal lett "rögzítve" úgy, hogy egy nagyobb szél simán ledönthetné.
Most újra próbálom hívni a sírkövest és megint nem veszi fel egyik számon se.
Ugye van a pokolban egy speciális üst az ilyeneknek ?

blackhairlady 2016.04.05. 14:09:32

@tsabus [UK]: Szerintem nagyon osszeszedett volt az iras, hasznos es egyben megindito is. Reszvetem.
En az apam temetesere ertem csak haza mert nem volt repulojegy, szerencsere a testverem mindent tudott intezni.

2016.04.05. 14:11:36

@tsabus [UK]: Hat nem vagyok olyan nagyon fiatal, de meg nem vagyok 30 es tenyleg nem ez lett volna az elet rendje... igy tenyleg nagyon szomoru volt, viszont en nem telefont kaptam, hanem ott voltam akkor, talan ez segitett a feldolgozasban, meg nyilvan az allando kapcsolattartas a csalad tobbi tagjaval. Az ugyintezes nagyresze is rajuk harult sajnos, en nem tudok egy honapos szabit kivenni. Viszont tobbszor visszautaztam reszt venni amiben kellett.

Herr Géza 2016.04.05. 14:13:02

@diggerdriver: Nem vagyok adószakértö (:D), de tudtommal a nullás bevallást is le kell adni, föleg ha nincs szerzéskori érték, mert akkor azt ök fogják megállapítani (amit persze meg lehet támadni), csak arra próbáltam rávilágítani, hogy oda kell figyelni a "papírmunkára", nehogy valakinek utólag tünjön fel, és akkor még jól meg is izélnek.... Nem véletlenül töltik ki az ügyvédek az adás-vételnél a NAV-nyomtatványt...
Ha már "elévült", azaz min. 5 (ill. korábban 10) évvel a szerzés után adod el, akkor azt hiszem már nem kell bevallást leadni.
Csaxóltam. :))

2016.04.05. 14:16:47

@mojyo: Ugy ertem, a telefont nem hirtelen kaptam, hanem szamitani lehetett ra, es idoben sikerult visszamenni, es nyilvan ez a rakeszules bar szornyu volt, azt hiszem vegulis segitett kesobbiekben. Az "empatikus" ugyintezokkel sajnos hasonlo tapasztalataink voltak.

Csodabogár 2016.04.05. 14:34:21

Először is részvétem. Tudom mit jelent. Anyám halálakor nem jöhettem haza, mert nem adtak vizumot a magyarok. Apám halála előtt többször rohantam haza, több infarktusa volt mielőtt megalt. Ha szokatlan időben szólt a telefon rögvest rosszra gondoltam. Mikor végül is meghalt nem voltam itthon és a temetést meg minden hivatalos ügyet barátaim intéztek. Én csak a temetésre jöttem haza.
A lakással kapcsoltaban azt a módszert választottam, hogy befizettem egy nagyobb összeget az OTP számlájára, senki nem vette észre, hogy már nem él és onnan fizetődött minden. 1988-ban külfödiként örökölni se volt egyszerű. Csak rendszerváltás után adtam el a lakást. Szerintem ezt ma is meg lehet csinálni, ha valakinek nem sürgős az eladás.
Manapság többször rádöbbenek már, hogy mi mindent felejtettem el megkérdezni. Azt hiszem ezt a hibát legtöbben elkövetjük.

Csodabogár 2016.04.05. 14:40:25

@A nagy kékség: A magam részéről csodálkozom, hogy egyáltalán tudott valamit intézni. Amig a hagyatéki eljárás nincs befejezve, általában semmit se lehet tenni. Végül is bárki mondhatja, hogy én vagyok az egyedüli örökös. Ez pl. Ausztriában sincs másként.

Ügyintéző legyen korrekt én nem ragaszkodom az empátiához. Végül is nem gyászolhat együtt az ügyfélel. Tegye a dolgát és kész. Azt hiszem meglehetősen pragmatikus vagyok.

Herr Géza 2016.04.05. 14:51:50

Ügyintézés: apám még a betárcsázós internet korában elboltolta az internetszolgáltatóval, hogy ha feltehetnek a padlásunkra egy jelerösítöt (áram a mi óránkról - utólag derült ki...), akkor atyám ingyen kapja a "szupernetet". Mint utóbb még kiderült, tíz évet alá kellett írni, hogy addig ott maradhat a kütyü, és az áramon kívül karbantartáskor, ellenörzéskor vállalja, hogy a hozzáférést garantálja. Hogy ez életében hogy zajlott, arról mi nem tudtunk semmit, magáról a szerzödésröl is csak keveset, pláne nem a tíz évet...
Az öregünk halála után mi lemondtuk a telefont, netet (amikor is nem szóltak semmit az erösítö-ügyröl), majd a ház eladásra várva sajna ott állt üresen másfél évig. Mi persze a kipakolás után tavasszal a villanyórát lekapcsoltuk, ne legyen a ház áram alatt... Három nap után értek el minket telefonon, hogy azonnal menjünk le a házhoz, mert a környéken meghalt a net, és irgum-burgum, kártérítés, meg a szerzödés, stb.
Öcsém éppen külföldön, mi meg pláne.... :)))
Újabb két nap után ért oda öcsém, addigra már komoly "kötbért" akartak rajtunk leverni és egy év harc kellett, hogy belássák, nem tudván a dologról, nem igazán vagyunk hibásak. Azt viszont egy pillanatra nem voltak képesek elismerni, hogy azért a netszerzödés felmondásakor talán ök is szólhattak volna, hogy van a dolognak egy speciális oldala.
A csúcs pedig az volt, hogy miközben mi folyamatosan hangsúlyoztuk, hogy a szerzödö fél elhunyt (természetesen mellékelve a halotti bizonyítvány másolatát..), minden ezzel kapcsolatos hivatalos levelet továbbra is apánk nevére és címére küldtek...

Warlimont 2016.04.05. 14:59:33

Szomoru törtenet, szepen leirva. Eröt es kitartast....!

©________ 2016.04.05. 15:17:40

@Taxomükke (UK): igen, a különbözet a jövedelem.

©________ 2016.04.05. 15:18:46

@fhdgy:

csak egy kis házat, mint mindenkitől

5, 9, 10, 34, 42

Muscari 2016.04.05. 15:19:51

@Herr Géza: na ez nem semmi történet :-(

Ginix 2016.04.05. 15:44:00

őszintén sajnálom.
szépen leírtad, kicsit meg is könnyeztem. egyrészt a stílus miatt, másrészt meg nagyon hasonló történt az apukámmal is, azzal a különbséggel, h én nem tudtam hazamenni ecuadorból. (konkrétan beteltek a járatok).
amit elhintettél, abból az jön le, h a következő posztod nagyon érdekes lesz! részemről várom nagyon.

Taxomükke (UK) 2016.04.05. 16:17:37

@Babette©: Ja, per tangentem:
"...az informacios fuzetet fusd at, kivetelesen ertheto nyelven irodott:-)"
Számomra nem igazán...
Tudod, mi íródik közérthetően? A brit HMRC (adóhivatal) szövegei. Rövid, tömör, lényegretörő, közepes angollal, alacsony IQ-val is jól érthető...

blackhairlady 2016.04.05. 16:20:54

@Herr Géza: wow, ez nem semmi tortenet. mi lett a vegkifejlet?

fhdgy 2016.04.05. 16:23:18

@Babette©: Kis ház az lehet csigaház is! :-)

A megadott számok közül kettő megegyezik, amivel én minden hónapban rendszeresen játszom.

Meg fogom tenni ezeket a számokat, csak még annyit árulj egy, hogy ez csak az április 9-re való prognózis vagy megtegyem öt hétre?

Én szeretem előre a korrekt megegyezést, hogy ne utólag kelljen magyarázkodni, hogy nem úgy, hanem amúgy értettem.

Kettes találat esetén : kis csiga ház
Hármas találat esetén : nagy csiga ház
Négyes találat esetén : kutya ház
Ötös találat esetén : millió forint nyereségenként 100 ezer forint a ház értéke telekkel együtt. Pl. 585 millió nyereség esetén a ház értéke 58 millió 500 ezer ft.

Rendben?

Shanarey 2016.04.05. 18:58:11

@tsabus [UK]:

Igen, ha tetszik ha nem ez is benne van a határátkelésben.

A poszt amit írtál teljesen rendben van, mert ahogy írtad Damoklész kardjaként mindenkinek ott lóg a feje felett.
Persze hogy oldjam a hangulatot, kivétel a Kövérmadár.

Ügyintéző ügyben csak annyit tudok mondani, hogy sajnos a felvételi követelmények lényeges pontja az, hogy van e a jelentkezően érettségije, az hogy empátiával hogy áll az nem fontos.

DieNanny CH 2016.04.05. 19:01:36

@tsabus [UK]:

Köszi, hogy leírtad!
Az elvesztést valamennyire átérzem.
A legfontosabb tényleg ez: "a tanulság az, hogy amit nem kérdeztél meg idejében, azt egyszer majd egyáltalán nem tudod többé megkérdezni és örökre elvész az információ..."

Én nem voltam rest, az utóbbi években jó alaposan kikérdeztem nagymamámat dolgokról. Túl erőszakos persze nem lehettem, hiszen nagyon sokszor pityergett az emlékezés közben. Viszont, ha éppen jobb kedvében találtuk, akkor keményebb dolgokat is tudtam kérdezni, mert éreztem, hogy kibírja. Mert persze nehéz...
A családi titkok... Olyan "apróság" ami egy rokonomnak megszépíthette volna a gyermek- és ifjúkorát.
Mindenki más tudta, de senki nem mondta el neki, vigyázva a lelki épségére... Most mondtuk el neki nemrég, miután nagymamám generációja teljesen kihalt.

©________ 2016.04.05. 19:14:56

@fhdgy:
szerintem legyen öt hét:)

látod, okos vagy, mindenki bólogatni szokott, aztán örül, hogy nem lett kettese se:DDDDDD

Akkor megegyeztünk.

©________ 2016.04.05. 19:17:36

@Taxomükke (UK):

Amíg itthon ilyenek a hivatalok, én nem támogatom a brit mintájú szövegezést.

Éppen egy jogszabály nyelvi értelmezésén birkózom egy hivatallal, hát a hajam kihullik. Ha ők nyernek, akkor onnantól a lebetonozott napernyő is épületnek minősül:D

©________ 2016.04.05. 19:19:42

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Családi titkok? Én nem gondoltam, hogy ennyi idősen fogok megtudni ilyeneket....a múltkor leesett az állam, hetekig keresgéltem a porban:(
És már nem él a nagymamám, hogy elsőkézből kérdezgeshessek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.05. 19:25:53

@blackhairlady: Milyen erdekes, hogy meg ebben is mennyire hasonlitunk...En is az apukam temetesere tudtam csak hazamenni, es nalunk is a tesverem (es anyukam) inteztek sok mindent...:( szamomra az volt a legrosszabb, hogy az en apukam rakos volt, es bar tudtuk, hogy nincs sok neki hatra, az ember innen az ocean masik oldalarol nem tud csak ugy egyik naprol a masikra hazaugrani...morbidnak es kegyetlennek hangzott sajat magamnak is, hogy azon kellett gondolkodnom, vajon meg mennyi ideje van hatra...mikorra idozitsem az utazast...talan ertitek, mire gondolok. Nagyon nehez, amikor nem lehetsz ott elbucsuzni...es nagyon rossz erzes volt abba belegondolni, hogy amikor anyukam bekiserte aput a korhazba, nem tudott ottmaradni vele, es fogni a kezet, amig el nem aludt orokre...Nem tudom, hogy mukodik ez Mo-n, de itt nalunk sokszor a hospice-n levo embereket hazakuldik, hogy a csaladja koreben tudjon meghalni...szerintem az sokkal humanusabb, mint egyedul, egy korhazi agyon...

coeris 2016.04.05. 19:32:19

Sziasztok!

Regen kommenteltem ide, most csak szeretnem megkoszonni az irast! Edesanyam tavaly november vegen alig 50 evesen ment el, igy aterzem a tortenteket, reszvetem! Mivel nagynenem intezte a hivatalos dolgok nagyreszet, ezert en csak ket hettel kesobb mentem haza, es utana maradtam egy honapig. A gepem visszaindulasa elotti napon kaptuk meg a halotti anyakonyvi kivonatot januarban... A mai napig vannak elinteznivalok, pedig szegeny egy otthonban elt a betegsege miatt mar evek ota (tobb stroke-ja volt es cukorbetegsege, igy nem tudott felepulni), ezert alig volt valamilye. A hagyateki targyalast meg nem tudom mikorra hajlandoak kiirni, remelem junius elott, mert addig Zagrabban lakom, innen egyszerubb lenne hazamenni. Kozben a rokkant nyugdijat is tulfizettek, arrol is jon majd level, a telefonja a nevemen volt, es az ugyintezo egyszeruen nem szuntette meg a mobilszamat, mikor kertem, ezert most kethavi telefonszamlat akarnak meg rajtam behajtani kamatostul (bementem, mondtam, hogy lemondanam a szamot, van rajta tartozas, ezt nyilvan befizettem helyben, ennyi volt?, igen, elintezve, viszlat, viszlat, a papirt meg nem neztem meg, par nappal temetes elott voltunk, nem gondoltam, hogy ez kihivast jelent nekik), es egyeb aprosagok.

De az az igazsag, hogy ezek melyen nem erdekelnek, gyakorlatilag semmit nem orokoltunk a testveremmel, csak fenykepeket, meg emlekeket, es ezek mindennel fontosabbak, a sok faarcu meg sohajtozo ugyintezo meg elmehet a busba. Utoljara augusztus elejen talalkoztunk, mikor hazamentem nyaralni 2-3 hetre, a gepem indulasa elott meg meglatogattam, sokat beszelgettunk. Utana mar csak a Skype hetente egyszer (altalaban meg aludt, mikor munkaba mentem hetkoznap, es mar aludt, mikor hazaertem). Utolso heten kerestem, nem vette fel, korhazba ment kivizsgalasra, mert par dolog nem stimmelt, majd par nappal mielott kiengedtek volna jott ejjel a telefon.

Tudom, hogy ez mindnyajunkkal megeshet, de eddig ebbe nem gondoltam bele, es most onzo modon jobban erzem magam, hogy tudatosult, hogy nem vagyok egyedul. Koszonom megegyszer.

fhdgy 2016.04.05. 19:51:21

@Babette©: Részemről rendben.

Kezet rá!

Csodabogár 2016.04.05. 19:52:05

@Shanarey: Mikor az ember elmegy, a szülők még erősek és egészségesek. Később aztán az élet szépen megold mindent. Persze a minimum az anyagi segítség. Vannak ma már igen barátságos, apartmanos öregotthonok, vagy ápolási otthonok, ha már arra van szükség. Valamint lehet házi segítséget is szerezni. Csak pénz kérdése az egész.

Herr Géza 2016.04.05. 20:34:26

@blackhairlady: Nagy nehezen leszálltak rólunk, aztán a házat eladtuk, a többiről nincs infónk...

Shanarey 2016.04.05. 20:57:24

@Taxomükke (UK):

Ez az amit otthon senki nem akar nekem elhinni, mikor mesélem hogy eme ködös hanyatló nyugati országban nem szivatják az átlag ügyfelet a hivatali bikkfanyelvvel. s még én is gond nélkül megértem, pedig az én angolom sem tökéletes. Persze használnak rengeteg betűszót és egyéb rövidítéseket, azokat sajnos meg kell tanulni, és más gond nincs.

Shanarey 2016.04.05. 21:02:56

@Herr Géza:

Azért a te történetedből, egy dolog fura nekem. Senki sem járt a padláson, és senki sem vette észre hogy van ott valami nem igazán odaillő dolog és még pici ledek is vannak amelyek világítanak, villognak?

Persze én magamból indulok ki (én a tegnapi poszt Gdansk-i képén is a biztonsági kamerát láttam meg először, nem pedig azokat akik ott álltak), de te sem az a papír tologató talentummal megáldott valaki vagy, vagyis észre kellett volna venni. Persze ez az ügymeneten nem biztos hogy változtatott volna.

blackhairlady 2016.04.05. 21:25:14

@Zsuzsi65: Nem hiaba vagyunk ikrek:))
En is szamithattam ra, mert infarktussal korhazban volt, de ahogy te sem, en sem tudhattam, hogy mikor kell utaznom, Valoban morbidul hangzik igy, de szajnos a valosag sokszor az.

Bicepsz Elek77 2016.04.05. 21:29:53

Sajnalom. De erre persze fel kell keszulni. A nagy kerdes, hogy pl. szulok nelkul mennyire kepes az ember Magyarorszagra visszaterni? Mert most az anyagiakra visszaerve: egy ingaltalnt(meg egy lakast is)evente illene megnezni es leellenorizni nem adtak-e el a hatunk mogott. Stb. A hazakatvmeg valahol siman szetlopjak...

Taxomükke (UK) 2016.04.05. 21:45:42

@Babette©: Hát szerintem meg éppen hogy mindig (legalábbis amit én eddig olvastam) tök egyértelmű, amit a HMRC ír, pont azért, mert annyira egyszerűen próbálnak fogalmazni.
A magyar hivatalok, jogászok stb. megszállottan igyekeznek minél cirkalmasabb, minél kevésbé érthető mondatokat írni.

Taxomükke (UK) 2016.04.05. 21:55:03

@Bicepsz Elek77: A feleségem azt akarta, hogy az apámtól örökölt lakást majd újítsuk fel, és adjuk ki, vagy legalább felújítva adjuk el. (Október végén halt meg apám, talán a jövő héten meglesz végre a hagyatéki tárgyalás.)
Mondtam a nejemnek, hogy nem fogok 1700 kilométerről veszekedni szarházi vállalkozókkal meg problémás bérlőkkel, eladjuk, amint lehet.
Tényleg, érdekel valakit egy jó (nem kitűnő) állapotú 66 nm-es lakás a budai vár tövében? Ingóságokkal, kp-ért.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.04.05. 22:17:21

@tsabus [UK]:
részvétem.

az ilyen meg basszameg.
nem tudom már, hány éve, de volt egy ilyen tragédia, hogy egy rosszul rögzített sírkő rádőlt egy pici gyerekre, aki meghalt :-(

©________ 2016.04.05. 22:46:26

@Taxomükke (UK): tok ertheto, amit irsz. Esjogos.

Nem szabad viszont figyelmen kivul hagyni, hogy tok mas a jogrend, az allamigazgatas felepitese, es mas a tarsadalom gondolkodasa.

Tobb eset elofordult az unioban, hogy a britek, franciak, nemetek kitalaltak egy jo kis dolgot, majd neztek, hogy nem mukodik a tobbi orszagban, speciel nalunk sem. Mert sajat magukbol indultak ki,nem epitettek bele biztonsagi intezkedeseket stb.

Vagy ott vannak a nemzeti szabalyok, briteknel a benefit rendszer, vagy nemeteknel a hartz iv.
Tok jo volt, a lenygelek es magyarok ra em szabadultak, es hasznaltak ki a kiskapukat.

blackhairlady 2016.04.05. 22:48:27

@P.Elliot: Szep tavaszi ido van arra feletek:)

Taxomükke (UK) 2016.04.05. 23:03:11

@Babette©: Ne vagyok benne, a UK-ben korábban hogy volt, de manapság és már jó ideje a tősgyökeres angolok a benefitrendszer fő haszonélvezői és kihasználói.

Taxomükke (UK) 2016.04.05. 23:03:55

@Taxomükke (UK): Szóval nem vagyok biztos benne, hogy a UK-ben korábban hogy volt, de manapság és már jó ideje a tősgyökeres angolok a benefitrendszer fő haszonélvezői és kihasználói.

P.Elliot 2016.04.05. 23:15:24

@blackhairlady: Hat van....Vissza a nagykabat, sal, a mar egy hettel ezelott kiultetett kis palantacskaimat fel kellett oltoztetnem, ma plesztik takaro alatt probaltak beszivni nemi meleget a napbol ami annyira eleg hogy ne pusztuljanak el. Ejszakara kapnak a plesztikre egy nagy darab birkabort amit eddig a macskak uraltak aztan meglatjuk. Jovo hetfotol mar talan fagypont felett lesz vegig, kezdhetek ultetgetni a kertben.
Volt mar nyari meleg is iden valamikor. A teraszt burkoltattam es a mester aki jo idoben kezdett es dolgozott, karomkodva, felig elfagyottan fejezte be oriasi szelben ami meg kimaradt 1 het mulva, akkor ert ra.
Remelem nalatok valamivel jobb a helyzet.

Muscari 2016.04.05. 23:36:14

@Babette©: ilyesmi nálunk is van, bár már nem titok. Apukámnak van egy féltestvére, akivel én sosem találkoztam. Akkor született, mikor a nagyapám disszidált, de aztán évek múlva hazajött és visszatért a családjához.

Sokáig nem tudtam a létezéséről, aztán egyszer apu elszólta magát előttem.

Arra gondoltam, hogy meg kellene keresnem addig, amíg nem késő, hogy esetleg apuval tudna találkozni. Csak nem tudom, hogy hogy kezdjek neki.

blackhairlady 2016.04.06. 00:12:41

@P.Elliot: nalunk 80+ a homerseklet, az uborka es a paprika palantaim mar szepen nonek, szoval nem panaszkodhatok, nalunk mar nyar van.
A lanyom volt nagyon merges, mert tegnap lett volna a baseball szezon nyito, NY Giants - Houston Astros, kimosta a jersey-t, varta tegnap delben a meccset teljes harci diszbe oltozve miutan haza jot a collegebol, erre kiderult, hogy a havazas miatt toroltek.

Herr Géza 2016.04.06. 00:48:03

@Shanarey: Haha, jogos... Csakhogy a ház kipakolását öcsém intézte túlnyomórészt, ö meg bölcsész a lelkem.:)
(Egyébként beépített tetöteres ház volt, és a ketyere olyan szegletében volt, ahol én speciel akkor jártam utoljára, amikor még otthon laktam...)

P.Elliot 2016.04.06. 11:50:05

@blackhairlady: Itt a mi kornyekunkon nem esett ho csak baromi hideg volt es van ma.
Hat en meg varhatok egy kicsit a kerteszkedesre. Abbol a melegbol kuldhetnel egy kicsit...

Narina 2016.04.06. 14:22:37

@Főgebra: Tessek hivtal? Mi van sracok? Nagykek mar megint rosszul fogalmaz(de nem rossz szandekbol)! Szokasos ribillio?!!!!!!!!!!!!!! :D
@A nagy kékség: Mi ujsag otthon? Lattam a multkor a balesetes posztot jo lett! Mond draga lelek megint kifelejted a szavakat? Ahogy Csulok baratunk mondta volt a sajat "10 parancsolataban" Felebarataid hekjeit tiszteld (no jo agybajt irtak, de en inkabb igy irtam) Na erted igaz? Kerlek ne veddfel csak igazits oszt jo napot!
Szemelyes megjegyzes rovat: szerintem Tuchi-vel csak viccelt, de irasban annyira nem jon at persze ez az en felvetesem.(no befejeztem, mert meg megesznek vacsira :D )
@Herr Géza: Udv kedves mernok Majmocska, hogy van Frau Majom? Telik meg a majom kenyerre? Tudom ennek mar szakala van, de helyetesitse komolyabb szavakkal es akkor csak egy szimpla erdeklodes jol vannak-e :D

Narina 2016.04.06. 14:36:07

@tsabus [UK]: Legyen konnyu a fold a tavozonak, s legyen konnyu a let a maradoknak!
Teljesen jol es erthetoen irtal, semmi olyat nem latok amit igazitani kene! Nekem legalabb is rendben van. En koszonom, hogy megirtad. Varom a KET UT c. irasod. (jo ezt en adtam neki, de szerintem egesz turheto)

blackhairlady 2016.04.06. 15:07:37

@P.Elliot: Szivesen megosztanam veled :)

apukam_vilaga 2016.04.06. 17:14:19

@Taxomükke (UK): Szia, Küldj egy elérhetőséget, megbeszéljük én njozsi602 kikuc fre ema il dot hu. Üdv

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása