oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. február 13. 06:40,  Honvágy és eufória Hollandiában 90 komment

2016. február 13. 06:40 Határátkelő

Honvágy és eufória Hollandiában

Rendhagyó poszt a mai, nem is biztos, hogy klasszikus „határátkelős” írás, de a magam részéről szeretem a Menjek/Maradjak csapat filmjeit (forgattak már New Yorkban és Londonban is), márpedig most éppen egy hollandiai epizód készül majd. Ennek része egy kutatás a hollandiai magyarokról, melynek készítője, Tóth-Bos Ágnes küldte a mai posztot. Természetesen ő is Hollandiában él, és arra kértem, írjon magáról is.

maaikekristof.jpg

„A párkapcsolatom miatt lassan hat éve vagyok Hollandiával szoros kapcsolatban, melyet munkavállalás, hazaköltözés és ingázás is tarkított. A hat év alatt folyamatosan dolgozik bennem egy önreflexió, ami talán előtte nem volt ennyire erős. Ezáltal rengeteget tanulok magamról és a két országról.

Sok kint élő külföldivel és magyarral vagyok kapcsolatban, akikkel időről időre megosztjuk az élményeinket, és érzelmeinket is. Az ő történeteikből eddig is sokat gazdagodtam, sőt ezek kapcsán rengetegszer eszembe jut, hogy „bárcsak tudtam volna, mielőtt először kijöttem”.

Például, ami sok határátkelőnek talán egyből reflexszerűen működik, de nekem aha-élmény szerűen hatott, hogy ne hasonlítgassunk: a hideg júniusi esőt a balatoni nyárral, a kis ferde házakat az Andrássy út látványával, vagy, hogy egy átlagos kedden otthon mit csinálnék…

Természetesen ezeknél vannak fontosabb, nagyobb kaliberű dolgok is, de az ilyen kicsiségeken is sok múlik. Úgy gondolom, hogy vannak, akik természetüktől fogva ügyesebben birkóznak meg a külföldi lét nehézségeivel, míg mások talán kevésbé.

Honvágy vagy eufória?

Én például a mai napig erős honvágyat érzek, de vannak, akiknél ez egyáltalán nem jellemző, sőt, inkább egyfajta „otthon az otthon helyett” eufória tölti el őket, akár évek múltán is.

A barátaim közül vannak olyanok, akik imádják Hollandia időjárását, az épített környezetet, de vannak, akiknél ez a legnegatívabb pont, amikor a hollandiai életükre gondolnak. Ez számomra a legérdekesebb: sokan vagyunk itt, sokféle indíttatásból.

Valakinek egyből sikerülnek a dolgok (megfelelő munkát, lakást találni, hosszantartó barátságokat kötni), míg másoknál döcögősebb ez az út, akár évekbe is beletelik. Így vagy úgy, de itt vannak, és itt építik a jövőjüket (még ha nem is feltétlenül ide).

Baráti beszélgetéseinkben gyakran előkerül ez a kérdés, hogy a boldogulás mitől függ: a szerencsétől, a lehetőségektől, vagy minden csak a karakter és egyéni értelmezés kérdése?

Korábbi bejegyzésekben volt szó a hollandok direktségéről, őszinteségéről, individualizmusáról: a mai napig vannak helyzetek, amikor nem tudom eldönteni, hogy éppen tisztelem bennük vagy egyszerűen durvaságnak tartom a viselkedésüket. Talán csak az aznapi hangulatom kérdése…

Hova fejlődhetek?

Pszichológusként nemcsak izgalmasnak találom ezt a témát, és a saját életem alakulása során is irtó kíváncsi vagyok, hogy hova fejlődhetek, de nagyon fontosnak tartom mélységében megismerni, hogy különböző kiköltözési motivációknak, és jelen élethelyzeteknek, milyen összjátéka lehetséges?

Vannak-e mintázatok, amik csak a Hollandiában élő magyaroknál figyelhetők meg? Mi az, ami a boldogulás szempontjából a legtöbbeknek fontos? A barátság, a család, a karrier, az anyagi előrehaladás?

Mivel egész Európában „mozgásban vagyunk”, felelősségemnek érzem azt, hogy azt a rengeteg kiköltözést fontolgató fiatalt segítsem az üzenettel, amit csak a kint élők tudnak, és hasznos lehet a döntés előtt.

Természetesen nem vagyok egyedül, és nem is én vagyok az első ezzel; a Határátkelő és a Menjek/Maradjak team már évek óta biztosít fórumot az egyéni élettörténeteknek, és az egész jelenségnek, hogy milyen is az otthontól távol. Az én eszközeim picit mások, és tudományos szempontból, egyszerre sok résztvevővel szeretném megfogalmazni ezt az üzenetet. 

A kutatás

Az ELTE és a Groningeni egyetem pártfogásában-, és a hamarosan egy holland dokumentumfilm epizóddal is jelentkező Menjek/Maradjak projekt segítségével, lehetőségem nyílt egy olyan tudományos kutatás megtervezésére, amely olyan kérdéseknek a megválaszolását célozza meg, mint hogy mi segíti a kint létet, és mi az, ami nagyon nehézzé teszi azt; csak a mi hozzáállásukon múlik, hogy mit hozunk ki belőle, vagy pont, hogy a körülmények tehetőek felelőssé, hogy éppen hogy érezzük magunkat külföldön? Na és mi a helyzet Magyarországgal? Mennyire dolgozik bennünk az „eredeti otthon”, és mit okoz a hiánya?

A kutatás jó kiindulópont lehet a határátkelőkkel, és az ő családjaikkal foglalkozó szakemberek számára a gyakorlati munkához.

Szeretném, ha minél több Hollandiában élő magyar osztaná meg élményeit és érzéseit a kérdőív kitöltésével, ezzel is segítve a kiköltözést fontolgatók döntését, reális elvárásait. Minden kitöltést nagyon köszönünk!”

A kérdőívet itt találjátok.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia Menjek/Maradjak

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr438385370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.13. 07:23:43

Rideg, embertelen világ ;-)

adg 2016.02.13. 07:37:28

Csak azt szeretnem kerdezni, hogy szivjak-e az orrukat? Vagy van-e valami taho gusztustalan szokasuk?

2016.02.13. 08:05:07

Miért kellett Hollandiáig menekülni? Miért nem volt jó itthon? :/

Muscari 2016.02.13. 08:26:56

@adg: minden Nyugat - Európai szívja az orrát, nem tudtad?
Egyik nap a lányom megint ábrándozott és megnézte a munkalehetőségeket Ausztráliában. Van is elég sok, talált egyet Alice Springs-ben is, ami jóval többet fizet, mint a többi városban. Nagyon megörült, aztán megmutattam neki, hogy hol van a város :-)) Gondolom, ha nem fizetnének többet, akkor a kutya nem menne oda :-)

Muscari 2016.02.13. 08:28:11

@Taxomükke (UK): legfeljebb beszélgetünk a hüvelygombáról :-)

Muscari 2016.02.13. 08:30:31

@Dragonlady (Bp, Hun): első évben én is vártam a nyarat, aztán szeptemberben rájöttem, hogy hiába :-)))) Azóta már megbékéltem a dologgal és nagyon élvezem, mikor húsz fok fölé emelkedik a hőmérséklet :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.13. 08:51:52

Megyek, és adok fel lottót. Az előzmmények tudta nélkül, az első bekezdés után sejtettem, hogy pszichomókus.
Így legyen ötösöm.
:D

adg 2016.02.13. 09:05:03

@Muscari: Alice nem rossz hely, ha:
- birja a meleget,
- nem zavarjak a bennszulottek,
- nem banja, hogy mindentol messze van a semmi kozepen,

Alice rohamosan fejlodik amugy, de meg mindig egy tavoli kis porfeszek, ahol a nep fele abo. Viszont a kornyezete nagyon jo, es nem csak Ayers rock, hanem a MacDonnell Ranges a millio kis vizes teruleteivel, meg az egesz. Nagyon szep videk, bar eleg vad es kies, de sokan szeretik az ilyet.
A fizetesek azert is magasabbak, mert a megelhetesi koltsegek is magasabbak. Mindentol messze van, mindent vinni kell.

Azonban ugrodeszkanak nagyon jok az ilyen helyek. Ha mar ott van, onnan konnyebben talal mashol is munkat ha nem tetszik neki ott, megtapasztalja, hogyan mennek a dolgok, ilyesmi. Ha komolyan gondolja, akkor ne menjen el ilyen lehetosegek mellett. Ugye mindenki a divatos helyekre akar menni, ezert sokkal konnyebb szponzort, vizumot szerezni remote teruletekre. En szoktam ajanlani tavoli teruleteket azoknak, akik gondolkoznak az idekoltozesen. Igy kerultunk mi is ide, Darwin is remote area, meg az egesz NT, SA. Meg Cairns, meg van egy par, amik azert eleg jo helyek, es total kiesnek a celkeresztbol, mert mindenki sydney-melbourne-brisbane-perth vonalig lat. :)

Van par ismerosunk, akik Alicebol jottek fel Darwinba, ok altalaban szerettek ott lakni. Mindenesetre nem egy London, ez teny. :D

Nezzetek szet itt: www.travelnt.com/en/alice-springs-and-surrounds/places-to-go/alice-springs

Videokat is.

fhdgy 2016.02.13. 09:06:13

@svájci sapka (ch): elvarázsolt poszt, csak engem nem varázsolt el.

Taxomükke (UK) 2016.02.13. 09:20:38

@adg: Ja, hat nem kifejezetten egy vilagvaros... :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.13. 09:24:48

Ez a poszt egyébként nagyon megosztó.
Abszolút laikusként azt gondolom, hogy kétféle ember van. Az egyik el van "veszve", keresi önmagát (nem tudom, mit jelent ez), na ők fordulnak szakemberhez, és várják, hogy egy idegen segítsen rajtuk. Sok esetben ők egész életükben nem találják meg magukat.
És van a másik fajta ember, aki a saját hajánál fogva is kihúzza magát a kakiból, és megéli(!) az életét. Jót, rosszat egyaránt és nem agyal azon, hogy megvan-e, vagy elveszett.
Persze, ez csak az én véleményem. Mivel a 2. csoportba tartozom, nem értem az elsőt.
Ennyi.
:)
Egyébként itt süt a nap, szóval ki a szabadba!!!!

adg 2016.02.13. 09:25:59

@Taxomükke (UK): Hat nem. De a mi allamunkban a harmadik legnagyobb varos, marmint ha Palmerstont kulon varosnak tekintjuk, szoval azert hello! Nem akarmi am. :)

adg 2016.02.13. 09:27:48

@svájci sapka (ch): "Egyébként itt süt a nap, szóval ki a szabadba!!!!"

Itt is sut a nap, ugyhogy irany be! :D

adg 2016.02.13. 09:33:49

@svájci sapka (ch): Most mar surolja a horizontot a nap, mar csak 31 fok van.Nappal a szokasos 33-34, de most majd jol lezuhan ejjelre akar 28-ra is. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.13. 09:47:56

@adg: Hát, jó. Majd ha lesz egy kis időm, sajnállak egy picit.
;)

Muscari 2016.02.13. 10:06:40

@adg: köszi szépen :-) Még el fog telni egy pár év, mire ez reális lesz a számára, de azért tovább adom majd az infót.

Herr Géza 2016.02.13. 10:37:31

Kétféle poszt tud tönkretenni: a statisztikás meg a pszichológusos. Ha ezt még megfejeli Sámán a keretrendszerrel, az maga az orgazmus.... Sámán, hol vagy???? :)))))

kardio1 2016.02.13. 10:48:19

@adg: SA is remote area? Vagy csak az Adelaide-en kívüli rész az?

adg 2016.02.13. 11:10:13

@kardio1: adelaide is. Sot, ha jol tudom teljes WA is, perthel egyut. Vagy csak egy resze perthnek, mar nem teljesen emlekszem. De gyakorlatilag az egesz orszag remote, kiveve a nagy fovarosokat es gold coastot, newcastle-t meg talan wollongongot. Nem emlekszem mi van hobarttal es canberraval, mar regen volt. Negy eve bohockodtunk ezzel. :)

puhacica 2016.02.13. 11:10:50

Hollandia az uj Anglia. :)

TothBÁ 2016.02.13. 11:23:15

@svájci sapka (ch): Szerintem van átmenet a két csoport között. Van olyan, hogy valaki lassabban, de megtanulja magát kihúzni a kátyúból. Csak nem egyből jön: akkor keressük magunkat egy
darabig.

TothBÁ 2016.02.13. 11:23:15

@Muscari: Emlékszem én is erre az érzésre. Aztán életemben először vettem júliusban egy csizmát. Ráadásul pont az első évben, amikor kijöttem a nyár elmaradt teljesen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.13. 11:24:15

@svájci sapka (ch):
Nekem ez az egyik vörös posztó. A "Keresem önmagam".
Ettől kész vagyok.

Határátkelő 2016.02.13. 11:24:32

@Herr Géza: Csak neked megpróbálok majd összehozni egy ilyet. ;)

Herr Géza 2016.02.13. 11:34:18

@Határátkelő: Kösziiiiii! :)
Félreértés ne essék, elférnek ezek (is) itt, van, akinek meg ez jön be.... Szóval nem téged akartalak kritizálni. :)
Majd csöndben maradok legfeljebb....:)

Herr Géza 2016.02.13. 11:35:43

@Határátkelő: Ez legalább tuti nem lesz trollmágnes.... :)))))))

Hari Seldon 2 2016.02.13. 12:08:05

@Herr Géza:
Ne aggódj, ilyenkor mindig hozzászól.

Hari Seldon 2 2016.02.13. 12:21:27

@diggerdriver:
Tessék feldobok egy másik témát:
totalcar.hu/magazin/hirek/2016/02/11/vesztesegesebb_a_tesla_mint_vartak_de_semmi_baj/

Lehet fogadni, hogy mikor fejezi be a piramis játékot a Musk.
bár szerintem már nagyban megy a kisbefektetők beetetése is, hogy a profik ki bírjanak szállni belőle veszteség nélkül.

2016.02.13. 12:35:54

"Például, ami sok határátkelőnek talán egyből reflexszerűen működik, de nekem aha-élmény szerűen hatott, hogy ne hasonlítgassunk: a hideg júniusi esőt a balatoni nyárral, a kis ferde házakat az Andrássy út látványával, vagy, hogy egy átlagos kedden otthon mit csinálnék…"

Ez egy szihologus-hallgatonak aha-elmeny... :D Na szevasz.

@adg: Nekunk van egy ilyen szokasunk a fiummal, hogy ha nagyon unatkozunk, akkor a nemzetkozi hircsatornan megvarjuk a vilag-idojaras-jelentest, es megnezzuk, hol, hany fok van. Alice Springs az egyik, amire fogadasokat szoktunk kotni mielott megjelenik a kepernyon, mert ott konstans 40 es 50 kozott van a homerseklet, de neha van 28, es akkor rohogunk, hogy mar biztosan nagyon faznak. A tobbi ilyen hely amugy Mekka vagy Rijad, Dubaj, illetve Jakutszk es Chicago, utobbi azert, mert az amerikai filmekben, amik ott jatszodnak, MINDIG esik a ho, es akkor ki kell deriteni, hogy Chicagoban van-e egyaltalan nyar. :D

2016.02.13. 12:55:32

@Dragonlady (Bp, Hun): kerdezted azt a bizonyos 7000+- es posztot, a trgnapi ghetto poszt alatt. Gyere at a diggerhez. Ott osszefoglalom

Taxomükke (UK) 2016.02.13. 13:03:12

@mojyo: "...ki kell deriteni, hogy Chicagoban van-e egyaltalan nyar."
Hogy nyar van-e Chicagoban, az kizart dolog, mert nem tudom, de amikor tavaly majus elejen elindultunk a 66-os uton, volt vagy 23-24 fok...

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.13. 13:06:21

@charlieharper:
clickbait alert! :-)
Este atnezek, ilyenkor reménytelen

2016.02.13. 13:07:38

@Taxomükke (UK): Ooo, a 23-24 az szamomra mar kanikulanak szamit, tehat elfogadom a nyar letezesere valo bizonyitekkent. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.13. 13:13:00

@charlieharper: te Charlie, az ikrek másznak már? Ketten négy felé? Mesélj már :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.13. 13:25:44

@Herr Géza: @Hari Seldon 2: Nincs baj Sámánnal. Ő legalább fejlődőképes.

Muscari 2016.02.13. 13:28:06

@svájci sapka (ch): nem feltétlenül fordulnak szakemberhez. Egy részük iszik vagy drogozik például, sajnos a szenvedélybetegekről sem lehet elmondani, hogy megtalálták volna önmagukat vagy a helyüket a világban.

adg 2016.02.13. 13:39:38

@mojyo: haha, ez jo jatek. Erdemes valami rendes tetben fogadni. :)
Amugy igen, nyaron olyan 35 korul van, de telen lemehet hajnalban -5 ala is, az mar eleg meredek azert.
Nalunk jobb, sokkal egyenletesebb. Es tenyleg marhara hozza lehet szokni, amikor telen nalunk is lemegy 26-28 fokra, siman fazunk, es jol esik felvenni valami hosszuujjut. Ez mondjuk otthonrol nevetsegesnek hangzik, de errefele komoly problema, vannak akik csizmaban jarnak olyankor, meg kabatot is lattam mar. Es lehet kapni futheto, elektromos agynemut.
Na idaig meg nem sullyedtunk azert. :))
A leghidegebb amit atveszeltunk eddig, az 8 fok volt, 200 km-re bentebb a szigeten, es epp kempingeztunk. Egy meleg vizu folyo van ott, az mentett meg minket a biztos fagyhalaltol, az elso pislqkolo napsugarra mentem is a vizbe melegedni. :)

Nagy nehezen tuleltuk.

Hari Seldon 2 2016.02.13. 13:52:28

@diggerdriver:
Fejlődőképes. És lelkes. Ilyen témában mindig hozzászól.
Az utóbbi évben már volt, hogy 4-5 mondat is összefüggött és érthető volt... :-)
(na jó nem gonoszkodom, tényleg az utóbbi időben kicsit lehiggadt)

2016.02.13. 13:52:40

@adg: 26-28 fokban hosszuujju? :D Uristenuristen... meg csizma, meg kabat, tejoeg... 26-28 fok az nalam az, amikor mar csak felig van komaban az ember, es lehet elkezdeni az agytevekenyseget (lehetoleg meztelenul, vagy valami hideg vizes torolkozoben), hogy milyen ertelmes dolgot fogunk csinalni, ha lehul 24-re? :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.13. 14:01:41

@TothBÁ: Lehet...
@Muscari: Az más tészta. Ők betegek. Ellenben ott se sok mindent tud tenni a szakember, ha a páciens sem akarja.

2016.02.13. 14:09:58

@Dragonlady (Bp, Hun): masznak??? Futnak mar mindketten

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.13. 14:43:44

@charlieharper: látod, nem emlékszem, hány honaposak, csak hogy kicsit idősebbek :-(
ez ugye arról jutott eszembe, hogy van neked időd 7000 kommentre? :-p

na4 2016.02.13. 14:44:20

Pszichológia ... no az aztán marhára növelni fogja a holland GDP-t.

Taxomükke (UK) 2016.02.13. 15:37:16

@Dragonlady (Bp, Hun): Szerintem van felesége. És azt mindenki tudja, hogy az asszonynak hol a helye...
:)))))))))))
Csak vicc volt.

TothBÁ 2016.02.13. 15:41:31

@mojyo: Aha-élmény lehet akkor is, ha valamit elvileg tudsz.

TothBÁ 2016.02.13. 15:43:18

@svájci sapka (ch): Egyetértek azzal, hogy ha a páciens nem akarja, akkor nehéz, mit tenni. Azzal nem, h ők betegek lennének.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.13. 16:07:33

@TothBÁ: Nem vagyok szakértő, de ez szenvedélybetegség. Nem?
Vagy orvosi értelemben nem az?
Passz.

2016.02.13. 16:20:49

@TothBÁ: Nem ertek egyet, szerintem az aha-elmeny egyaltalan nem ezt jelenti. Az igaz, hogy attol meg, hogy valaki felkeszul valamire (pl. a kulturalis kulonbsegekre, vagy peldaul a beteg rokon kozelgo halalara), attol meg at kell esni rajta szemelyesen is, ezt nem lehet megsporolni, de en ezt ugy hivom, hogy "elsodleges tapasztalas", nem pedig ugy, hogy "aha-elmeny".

Azt pedig raadasul a posztiro sem hangsulyozta ki, hogy ez a felismeres, marmint az, hogy nem kell hasonlitgatni, ez nem volt szamara ujdonsag (ettol persze meg lehet, hogy felkeszult ra, de ez egyaltalan nem derul ki a posztbol). Amugy pedig, szemelyes velemenyem szerint, egeszen elkepeszto elkepzelesek kell annak a fejeben lenni, aki a holland videket kepes az Andrassy uthoz hasonlitani. :D

TothBÁ 2016.02.13. 16:22:01

@svájci sapka (ch): Bocs,kicsit másra reagáltam. :)

TothBÁ 2016.02.13. 16:25:18

@mojyo: Az aha-élmény nekem itt azt jelentette, hogy "á, hát ezért nem kell hasonlítgatni, mert úgyse azt kapod, amit otthon megszoktál és úgy csak csalódás" - hiába hallottam már h ez így működik...

TothBÁ 2016.02.13. 16:27:38

@mojyo: "Amugy pedig, szemelyes velemenyem szerint, egeszen elkepeszto elkepzelesek kell annak a fejeben lenni, aki a holland videket kepes az Andrassy uthoz hasonlitani. :D" - ezen mi elképesztő?! Hasonlítani olyan szempontból, hogy valaki mit tart szépnek? Nyilván nem egy Hősök tere az elvárás a kanális mellé...

2016.02.13. 16:39:04

@TothBÁ: OK, nekem meg nem ezt jelentette, foleg, hogy azt irtad, "ami a tobbi hataratkelonek egybol reflexszeru" - az nekem ujdonsagkent hatott, en ezt igy ertelmeztem. Ha te mashogy ertetted, akkor az utolagos magyarazattal egyutt az mar elfogadhato, de engedtessek meg nekem, hogy hatter informacio nelkul az alapjan ertelmezzek posztokat, ahogyan azok le vannak irva. :D

A hasonlitason pedig azert kepedtem el, mert nem ertem az alapjat, peldaul, hogy miert vannak egyaltalan elvarasok? Nem lehet csak ugy latni, es az alapjan eldonteni, hogy az tetszik-e, vagy sem, anelkul, hogy mas, korabban latott dologhoz hasonlitani kelljen? Nem lehet peldaul a holland videk is szep a maga modjan, es az Andrassy ut is? A kettot mi alapjan lehet egymashoz hasonlitani, azon kivul, hogy mindkettot lattuk mar? Miert egy kategoria, es egyaltalan... Bocsass meg, de szamomra ez elkepeszto. :D

TothBÁ 2016.02.13. 16:52:58

@mojyo: Teljesen egyetértek, hogy mindkettő szép a maga módján, és tök jó kérdés, hogy miért kell valamit egy korábban látott dologhoz hasonlítani. Én sajnos hasonlítottam az elején mégis... mostmár nagyjából hasonlóan gondolom, mint ahogy te is leírtad.

2016.02.13. 17:19:12

@TothBÁ: Akkor jo, elnezest, ha kotekedonek tunt a megjegyzesem :D

Amugy szamomra teljesen egyertelmu, hogy mindent maga kontextusaban erdemes ertelmezni, es ezen az alapon mindenben lehet esztetikai erteket talalni, de valoszinuleg en vagyok a kisebbseg, akinek ez reflexszeruen jon, es valoszinuleg azok, akiknek ezt tanulni kellett, az lesz a tobbseg. Erre most kezdek rajonni enis, mivel enis eppen kutatomunkaban vagyok (nem pszichologus) :D

kardio1 2016.02.13. 17:47:50

@adg: Perth tényleg messze van mindentől, de Adelaide relatíve közel van Melbourne-hoz. Na mindegy, te vagy Aussie kettőnk közül :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.13. 18:17:40

Vajon mit élne meg, aki Yangon cityt vagy Bangkok legkozepet próbálná az Andrássy úttal összehasonlítani? :-D

PannonBoy 2016.02.13. 18:40:35

Nem igazán értem, hogy a Menjek/Maradjak sorozatnak miért kell melankólikusnak lenniük. Eddig az összes elég depresszív hangvétellel mutat be embereket, rásegítve a háttérzenével.
Miért jó ez? Miért szomorú a hangvétele?
Szeretnék már egy energikus videót is látni. :)

blackhairlady 2016.02.13. 20:00:51

@ChristineK: Mi a baj az "agyturkasszal"? Bizony sokakra raferne, barmennyire is jatszak a kemeny faszagyereket, lenne mit helyre tenni naluk.
Tenyleg nem ertem ezt a csipobol lenezest kulonbozo foglalkozasok, hivatasok irant.

blackhairlady 2016.02.13. 20:03:36

@mojyo: Chicagoban erdeklodes hianyaban elmarad a nyar altalaban :)

blackhairlady 2016.02.13. 20:08:03

@adg: Szeegeny,at tudom erezni azt a hidegrazast, 8 fok az mar valoban nagyon nagyon veszelyes homerseklet:)
Nalunk amugy az utobbi idoben megbolondult az idojaras (na jo, hol nem), egyik nap rovidgatya-pantos polo,masik nap meg kabat mert reggel fagyponthoz kozeli a homerseklet.

blackhairlady 2016.02.13. 20:11:58

@mojyo: meg a kertvarosban is ?:))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.02.13. 20:15:53

@ladyamerica: Sejtéseddel ellentétben nem nézem le az agyturkászt és a többi szakmát se, ez kb. olyan lenne mintha magamat nézném le, vagy a férjemet, apámat, nagyanyámat, stb.
Csak épp az agyturkászoktól a falnak megyek. Már úgy a nagy részüktől....

2016.02.13. 20:21:54

@ladyamerica: Huha, fogos kerdes! :D De azt hiszem igen, ha azt nezzuk, hogy a lakni termeszetesen gyuloletes kertvarosok altalaban elore eltervezett lakoparkok, amelyek valakik tervezoasztalarol gurultak le elore gyartva, tehat a terkepen, felulrol nezve peldaul valoszinuleg nagyon jol mutatnak, a szep sorban a minden haziko meg kis garazs es bejaroval meg a kiskerttel, szoval ha perspektivat valtunk, akkor annak is megvan a maga szepsege, meg szamomra is. :D

blackhairlady 2016.02.13. 20:38:40

@mojyo: De szepen leirtad :)
Eppen most keszulok egy kepes beszamolot irni az itteni kertvarosi epitkezesi modrol. szegeny munkasok nem tudjak eldonteni miert is allok meg reggelente es fenykepezem a munkajukat. De szolni nem mernek, biztos azt hiszik valami ellenorfele vagyok :))))

Igaz Barát 2016.02.13. 21:21:29

Időjárás témában tudok csak hozzászólni, három napja voltam Kansas City mellett és +5 fok volt, pólósan mászkáltam benn a kamion körül :)
Itthon most -26 körül van, kint még nem voltam. :)

SzZoole 2016.02.13. 21:34:44

@ladyamerica: vajon kire gondolhatal.....

blackhairlady 2016.02.13. 22:40:45

@Zoole[uk]: Nem gondoltam konkretan senkire, istenbizony:)

blackhairlady 2016.02.13. 22:42:18

@diggerdriver: Mindenkeppen felhivtam volna ra a figyelmedet :) De nehogy szakmazasra gondolj, inkabb csak erdekessegek, hogy an is epitkeznek itt hurkapalcabol:))

SzZoole 2016.02.13. 22:46:20

@ladyamerica: "Bizony sokakra raferne, barmennyire is jatszak a kemeny faszagyereket, lenne mit helyre tenni naluk"
Csak gondoltal valakikre:)

blackhairlady 2016.02.13. 22:56:45

@Zoole[uk]: hat a sok kemeny faszagyerekre:)
Ha arra vagy kivancsi, hogy innen a blogrol gondoltam-e valakire, akkor hatarozott nemmel valaszolok.
Viszont van a szemelyes ismeretsegi korombe nehany akire raferne egy kis terapia, mindjart tisztabban latnak a helyzetuket. Sajnos a csaladtagok legtobbszor nem alkalmasak arra, hogy ramutassanak a problemaikra, neha sajnalatbol, neha csak ok sem latjak pontosan, nem talaljak a megfelelo szavakat. Egy terapeuta nehany alkalom utan latja, hogy milyen a paciens beallitottsaga, ahhoz igazitja a beszelgetest. Persze van koztuk is nem megfelelo, vagy eppen csak a paciensnek nem megfelelo.
Itt a blogrol senkit sem kemenyfaszagyerekeznek le meg szolitanek fel terapiara, hisz nem ismerek szemelyesen senkit, egy nick nev pedig csak egy szerep, az alapjan nagyon nagy felelotlenseg lenne ilyet tenni.

SzZoole 2016.02.13. 23:05:49

@ladyamerica: pedig en is tokos faszagyerek vagyok:)))
Sok mindent at es tul eltem mar,csihologusnal/csihaternel is voltam mar joparszor:)))

adg 2016.02.14. 00:09:13

@ladyamerica: hajra, majd jol kiegeszitjuk a szakmai erdekessegekkel a hurkapalcaepiteszetet. :)

blackhairlady 2016.02.14. 00:46:33

@Zoole[uk]: Bizony az vagy:) Es orulok, hogy jol vagy, tenyleg. Nem semmi amin atmentel, nem lehetett egyszeru sem neked sem a csaladodnak.
Amugy most esik le, hogy talan azt hitted rad gondolok:)))

blackhairlady 2016.02.14. 00:49:06

@adg: :))))
meg nehany fokozat fenykepezese hatra van. Az a baj, hogy munkaido lejarta elott sotetedik, amikoe meg ott vannak a munkasok akkor meg nem mindig merek odakeredzkezdni fenykepezni, no meg spanyolul sem nagyon beszelek:DDD

adg 2016.02.14. 01:10:49

@ladyamerica: vegyel fel lathatosagi mellenyt es sisakot, aztan sziguru tekintettel hatarozottan manj oda fenykepezni. Nem fognak szolni. Meg egy kis nevcimket is kituzhetsz magadra. Mondd, hogy a sitemannel kell beszelned, ha nem ertik, akkor csak bemesz. Ha erti, akkor elmondhatod, hogy egy blogbejegyzeshez szeretnel par kepet. :))

blackhairlady 2016.02.14. 01:55:17

@adg: Ez jo :) De mi van ha veletlenu lott van a siteman? mit kerdezzek tole? Szabad-efotozni a helyi ujsagnak:)
Azert nem fektetnek be ennyi penzt ebbe projectbe, de az otlet hatalmas, tudtam, hogy rad mindig szamithatok:DDD

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.02.14. 06:13:17

@svájci sapka (ch): érdekes... ezt a két csoportot ismerem én is...
de keresem magam, hogy melyikbe tartozom...:)
igazándibol nem...
vagyis de...
de tényleg nem...
...................

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.02.14. 06:18:35

@Herr Géza:
,, Majd csöndben maradok legfeljebb....:),,

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.02.14. 10:16:42

@ladyamerica: persze,tudod,akinek ing(j)e.....
Meg hat hany ilyen kemenyfaszacsavo van meg itt,aki vallaja magat nevel/kepel a multjat/jelenet?:)))
A jovot nem tudom,azt csak Hintus latja a tunderkertbol:)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása