oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. február 08. 06:50,  Meddig maradsz magyar? 215 komment

2016. február 08. 06:50 Határátkelő

Meddig maradsz magyar?

A mai posztban nem lesznek számok, inkább kicsit elgondolkodtató írást küldött Zita, aki egy éve él Hollandiában, és mint írja, az ország átformálta, célokat, kihívásokat adott neki. A kérdés még sem ez, hanem az, hogy miért érezte úgy, el kell jönnie Magyarországról. (Zita nemrégiben írt arról, hogyan került ki Hollandiába, hogyan építette ott újra magát – szerintem érdemes elolvasni azt a posztot, akár a mai előtt is, ha valaki nem tette volna.)

Írd meg, hogyan telik egy napod, készíthetsz fotókat, akár videót is! A sorozat korábbi darabjait itt találod. Az írást a hataratkeloKUKAChotmail.com címre küldheted el. 

no_ajto_foto_sunsetmediawave.jpg

„édes Hazám, fogadj szivedbe, hadd legyek hűséges fiad!”

Évek óta motoz a fejemben a kérdés, hogy miért nem kellek én neked, a hazámnak. Miért nem vagyok én elég jó? Fél évszázad nagy idő, ez a mi közös múltunk neked is már itt-ott történelem.

Nekem a vidám gyerekkorom, a boldog egyetemista éveim, az első nagy szerelem, az első munkahelyem, az első lakás, az első autó, a három gyerekem sorban, az ő gyerekkoruk, az első szavak, az első lépések, a kibontakozó egzisztenciám, a zsákutcáim… az életem.

Jól mondtam az előbb, a múltam, az én hozott anyagom, a génjeim, a borzasztó egóm. Az a vastag máz rajtam, ami alá senki nem látott, mert én voltam a kékharisnya, az erős nő, a szingli, akinek mindig minden működik. Sosem akartad tudni, hogy ki is vagyok én.

Mit adtunk egymásnak?

Valójában nagyon sokba kerültünk mi egymásnak. Te adtál nekem és a gyerekeimnek összesen 7 db diplomát, meg jó pár szakmát, amire legalább mi építhetünk, te meg már nem. Ez nagy hiba.

Emlékszel Széchenyi Istvánra?… Tudod, róla mondta Kossuth Lajos, hogy a legnagyobb magyar. Hát ő már 200 éve megmondta nekünk, hogy „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” Ezt te valamiért nem akarod megérteni.

Hogy én mit adtam neked? Harminc évig voltam rendes adófizető polgár, szültem három gyereket magamnak meg a páromnak elsősorban, akkor ebből még nem csináltál ekkora kampányt. Felnőttek, és ők sem kellenek neked. Miért is nincs jövőjük veled?

Alattomosan emésztettél fel, hosszú évek alatt, lassan, belülről. Először elvetted az egzisztenciámat, azt a csodát, hogy taníthattam anyanyelvet, magyarságot, költészetet, irodalmat, művészetet, a te történelmedet, erkölcsöt, tartást azoknak a gyerekeknek, akikből a te jövőd épülne.

Sebaj, építettem nekünk újat, sikeres voltam, de te ezt is ellehetetlenítetted. Kisöpörted a padlásom az általad bomba üzletként aposztrofált hitelekkel, lenyúltad a nyugdíjamat.

Becsuktam az ajtót

Azután szép lassan robotot csináltál belőlem, kiölted a gondolataimat, elvetted tőlem a kultúrát, mígnem csaknem belehaltam. Ennyire értéktelen voltam számodra. Lehet, közben megöregedtem, és te nem kedveled az öregeket. De ott vannak a fiatal gyerekeim, ők is értéktelenek számodra. Ez mind-mind nagy hiba.

Nem fordultam ellened, nem mentem az utcára forradalmat csinálni, és nem gyávaságból. Becsukni magam mögött az ajtót, ahhoz is bátorság kellett. Tudod, olyan ez, mint egy szétcsúszott házasság. Beadod a válási papírokat a bíróságra, megfogod a gyerekeket, és angolosan távozol.

Közben nagyon fáj, mert akit elhagyni készülsz az nem is olyan régen még szeretted bolondulásig, valamennyire mindig az is marad. Eddig a mostjaid, innentől a múltad.

A szomorú az, hogy nem csak velem tetted ezt, hiszen a határon túl már nagyon sokan vagyunk. Kíváncsi vagy a számokra? Nemsokára egymillióan.

„Ezer esztendő távolából, hátán kis batyuval, kilábol a népségből a nép fia.”

Tudod, milyen rosszul esett, hogy még a személyi igazolványomat is elvetted mikor elhagytalak? Már csak mosolygok rajta, hiszen már csak az útlevelem magyar. Már csak négy év és dönthetek úgy, hogy lecserélem azt is. Akkor az sem lesz már magyar.

Mindegy, ki honnan jött

Itt befogadtak. Ez az ország egy év alatt átformált, adott célokat, kihívásokat naponta. Nem szívja a véremet. Tudod itt a demokrácia egészen mást jelent, mint neked, és a tolerancia nagy úr.

Az ember érték, hiszed, vagy nem, én is az vagyok, a gyerekeim is. Itt mindegy, ki honnan jött. Nem elvesznek tőle, hanem adnak neki… lehetőséget. Nem halat, hanem hálót, és megtanulhat halászni. Itt is küzdünk, de nyugodtan. Ez nagy dolog.

Az utcán, villamoson mosolyognak az emberek, egyenes gerinccel járnak, odafigyelnek egymásra. Ez Hollandia.

Látod, már a fejem sem magyar, mert csúnya idegen szóval: asszimilálódok… kezdek az itteniek fejével gondolkodni. Ezt nem volt könnyű elsajátítanom. A napjaim, bevallom sokkal boldogabbak így. Már nem vagyok igazi magyar, nem panaszkodok, és nem káromkodok.

Örökre magyar

Egy dolog marad meg nekem, az anyanyelvem, semmi más, de hogy az unokáim beszélnek-e majd magyarul, azt nem tudhatom. Ha rajtam múlik igen… ki tudja.

Most tedd fel a kérdést nekem: „Meddig maradsz magyar?”

Egyszerű a válasz: örökre.

Addig még hazafele menet eszembe jutnak verssorok, amelyeket egyetlen nyelven sem tudnak szebben kifejezni, mint az én kedves költőim és íróim... magyarul... az anyanyelvemen.

„Az éjjel hazafelé mentem, éreztem, bársony nesz inog, a szellőzködő, lágy melegben tapsikolnak a jázminok,”

(József Attila: Hazám)

Ha kíváncsi vagy Zita további írásaira, történetére, akkor olvasd a blogját, amit itt találhatsz meg!

A moderálási alapelveket itt találod.

(Fotó: sunsetmediawave)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr768368430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.02.08. 06:52:54

Amig nem alulròl szagolod...

2016.02.08. 06:59:52

Nesze semmi, fogd meg jol...

HardPötty 2016.02.08. 07:08:05

Elmúlik.

Legalább is bennem elmúlt. Volt egy ilyen sértődöttséggel keveredett sajnálat egy kis dühvel átitatva mikor 4 éve Magyarországra gondoltam. Elmúlt.
Elmúlt mert kiderült magamra a haragudtam...
Most úgy érzem can két országom és itthonról haza utazom...

2016.02.08. 07:17:48

@Ödenburger [Hu/At]: Ez kinek újdonság? Ugyanez lesz az eü-ben is. Mármint a csőd.

Fajankó 2016.02.08. 07:41:27

@HardPötty:
Szórol szóra megelőztél.
Meghát semmi sem fekete fehér, a nagymértékű kivándorlás pedig nem kizárólagosan magyar jelenség.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.08. 08:03:54

Na most mit mondjak?
Soha senki nem fogalmazta még meg a bejárt utamat igy.
Öt év után is ugyanezek a kérdések vannak bennem.
Ezt elolvasva ugyanazt éreztem mint mikor a Diggerdrájverben hallgattam a csendet két jelenet között.
Azokban a csendekben egy élet van benne.
Ez a poszt előhozta belőlem a szentimentális Diggert.
Előhozta belőlem azt embert akit magamnak is letagadok. Aki először azon az előadáson jött szembe velem. Akit mindig erővel hessegetek el de időnként ő győz.
Mint most is.
Köszönöm a kiváló írást.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 08:25:57

A magyaroknál a második nemzedék már nem magyar az esetek 90 %-ában.

Abszurdum dühös lenne Mo-ra, hogy a fizetések ott nem nyugatiak, mikor éppen azért nem azok, mert a magyar pénzek nyugatra mennek.

Muscari 2016.02.08. 08:28:39

Nem értem ezt az írást, talán mert én semmi ilyesmit nem éltem át.

HardPötty 2016.02.08. 08:32:07

@BircaHang Média: mindegy minek vallja magàt a gyerekem. Csak az számít, hogy boldoggá tudjam tenni és hogy boldog legyen.

Muscari 2016.02.08. 08:40:32

@BircaHang Média: ne kezdd, kérlek, még korán reggel van.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.02.08. 08:57:27

"Jönnek a boldog, szép napok, ég veled!
Te nem tudod, milyen jó nélküled."

(gy.k: Beatrice, 1988)

kardio1 2016.02.08. 09:17:50

@Muscari: én sem éltem át hasonlót, de úgy néz ki, elég gyakori ez a "haragszom rád", főleg kezdetben. A posztolo is még csak egy éve van Hollandiában.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.02.08. 09:45:01

Imádom ezt az újabb érzelgős nyüszőgést.
Azt azért észere kéne venni a sok diploma mellett is, hogy Magyarország mint fogalom semmit nem tett ami feljebb írva van. Ugyan úgy Magyarország mint földrajzi hely sem tett semmi még hasonlít sem, mert nem képes rá.
Az emberek amik ott ének viszont igen, csak ugye úgy nem olyan szívbe markoló.
Mondjuk így sem.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 09:45:07

@HardPötty:

Ez a te döntésed. Ha nem akarsz magyar lenne, leszel más nemzetiségű, ezzel semmi gond.

europass8 2016.02.08. 09:45:09

nekem nem jon at ez a poszt..

macamuca [IHUN] 2016.02.08. 09:49:50

"Meddig maradsz magyar?"
Amíg annak erzed/tartod magadat. Te. Nem mások téged!!!

Értem én, hogy miért és mi fáj, mi váltja ki ezeket az érzéseket. (merthogy én is, bennem is, sokáig, évekig, még otthon élve....., sok más mellett vastagon benne volt az én döntésemben is mindez).
De.
A haza és az aktuális (mostani, vagy máskori) országvezetés fogalmát nem kellene összekeverni... És az abszolút személyes döntések (párkapcsolati, anyagi, stb) kudarcát (én nem így akartam, nem hittem, hogy ez lesz belőle, stb) pedig végképp nem kellene az országra, vezetésre, plane a hazára ""kenni""....

Szóval ideje lenne a múlton kesergés helyett a jelenre+jövőre koncentrálni. Amíg Ennyire hangsúlyos a múlt, amíg ekkora érzelmeket vált ki, addig minden jelenbeli és jövőbeli pozitívum csak másodlagos...., és óhatatlanul megkeseríti a jelent és a jövőt.
Nem könnyű ezt megtenni, elismerem.
Kezdésként talán ne akarja foggal-körömmel őrizni a magyarságát: azt, amit senki nem akar elvenni tőle, és nem is lehetséges. Olyasmi ez, mint a szemünk színe: ha sok-sok energiát és figyelmet szentelünk annak, hogy hangsúlyozzuk a létét /milyenségét, és büszkén emlegetjük, akkor is csak ott tartunk, mint ha egyszerűen csak elfogadjuk és örülünk neki, de az energiánkat+figyelmünket másra fordítjuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.08. 09:54:25

Nagyon tévúton jár aki ezt a posztot vádiratkent értelmezi.

Muscari 2016.02.08. 09:54:36

@kardio1: igen, én is úgy látom, hogy sokan átesnek valami hasonlón, biztosan függ attól is, hogy milyen körülmények között, milyen előzmények után hozták meg a döntést, hogy elköltöznek.

@BircaHang Média: rendben, de nem kell minden nap százhuszonhatszor az orrunk alá tolni, már mindenki kívülről fújja, hogy neked mi a véleményed.

macamuca [IHUN] 2016.02.08. 09:55:37

@BircaHang Média:
Szóval ha nem kizárólag 1 országot /helyet szeret otthonaként valaki, akkor az már nem magyar? Ha szereti az új országot /helyet is, akkor az Szerinted azt jelenti, hogy nem akar magyar nemzetiségű lenni?
És mondd, te milyen nemzetiségűnek tartod magad?==melyik orszagot szereted? Magyarországot, vagy Bulgáriát? És a másikat miért nem szereted? Vagy szereted a másik országot is, netan Kubára is így gondolsz?.....

Néha egy csipetnyi logikát is vihetnél a kommentedbe....

tanato 2016.02.08. 09:56:06

@BircaHang Média: Ebben tényleg igazad van,az én meglátásom is az hogy a 2. generáció identitása már nem magyar,főleg ha kint születik vagy még egészen kicsi korában került ki, hiába mindkét szülő magyar és otthon magyarul beszélnek.Nem tudom ez hungarikum e?Bolgár kivándorlóknál is így működik?mi a tapasztalatod?

macamuca [IHUN] 2016.02.08. 10:01:35

@diggerdriver:
Pedig valahol az...
A személyes fájdalmaiért a hazát okolja.
Ok, újrakezdte, máshol, de azért, mert érzelmileg (!!!!) sok pofont kapott a hazájától.
Ez az újrakezdés (a posztoló esetében) csak nagyon kis mértékben volt anyagi indíttatású, az érzelmek jóval dominánsabbak voltak. És most is igen erősen jelen vannak benne ezek az érzések / érzelmek.... Még mindig fáj minden, és még mindig a hazát okolja mindezekért.

2016.02.08. 10:04:17

Nem akarok bunko lenni, de mi ez a para hogy 'meddig maradsz magyar'... Konyorgok, magyarnak / angolnak / japannak lenni nem valasztas kerdese. Ez kb. annyira ertelmes kerdes mint hogy 'meddig maradsz no / ferfi', raadasul annak meg tobb ertelme van, mert ha tenyleg nagyon akarja valaki, jo esellyel megvaltoztathatja a nemet, de a nemzetiseget nem, az adott. Nyilvan vannak kiveteles esetek, pl. vegyeshazassag, masodik generacios bevandorlok eseten, amikor ugymond 'valaszthat' valaki (bar ez akkor is elegge ertelmetlen, hiszen pl. felig magyar, akar akarja akar nem). Ha valakinek mindket szuloje magyar es az anyanyelve magyar, es Mo.on nott fel, akkor az magyar es kesz, nincs ezen mit tepelodni. Miert, mi lenne, belga?

2016.02.08. 10:08:06

@tanato: Megmondom oszinten (es ez most NEM ellened iranyul, komolyan, altalanossagban irom) az kulonlegesen magyar sajatossag szerintem hogy ezen az 'identitason' rugozik valaki. Ez mas nepek szamara szerintem ertelmezhetetlen, ertelmetlen, tipikus magyar vilagfajdalmas tepelodes. Persze nekem mindegy, ha ezzel akarja valaki lekotni az erzelmi energiait hogy ezen agonizal hogy most kinek milyen 'identitasa' van, felolem tegye.

HardPötty 2016.02.08. 10:19:29

@BircaHang Média: kérlek másold ki és illeszd be válasznak azt a mondatot ahol azt írom hogy nem akarok magyar lenni.

Herr Géza 2016.02.08. 10:35:25

@Hobbiszakács: Jut eszembe, láttátok/hallottátok már Pataky Nagyonhülyelett Attila legújabb szerzeményét??

index.hu/mindekozben/poszt/2016/02/05/liberotak._irta_pataky_attila_4._oszt._tanulo_miskolc./

Csak úgy eszembe jutott Nagy Feróról. Merthogy tizenéves koromban ott csápoltam én is a Beatrice és az Edda koncerteken. Ez utóbbit ma már inkább letagadnám...

DorotkaB 2016.02.08. 10:37:50

Elnézést, most ez egy kicsit off lesz, de végülis a posztról jutott eszembe...

A posztoló ugye azt írja, kb. egy éve költözött ki, gondolom akkor jelentkezett ki az állandó lakcíméről is és írja is, hogy elvették a személyijét. Nem tudja valaki, hogy most ez hogy van? Én nemrég voltam Budapesten ezügyben (két hete talán) és az ügyintéző először leellenőrizte, hogy van-e útlevelem, majd a papírok kitöltése után az új lakcímkártyámmal együtt visszaadta a személyimet is. Értetlenkedésemre valami olyasmit motyogott, hogy van egy új jogszabály, és mostantól továbbra is érvényes a személyi. Hallott valaki ilyen jogszabálymódosításról?

Napokig kutattam az interneten ezek után (hogy akkor most tök fölöslegesen csináltattam útlevelet 7500 jó magyar Forintért???), de sehol semmi erre utaló adat, mindenhol a szokásos szöveget citálják, miszerint a külföldön élő magyar állampolgárnak nem lehet személyi igazolványa, pontosabban az a kijelentkezéssel egy időben érvényét veszti. Van egy sanda gyanúm, hogy az ügyintéző tévedett, de azért ez az új jogszabály dolog szöget ütött a fejembe... Lehet, hogy valaki ekkorát kamuzzon egy kormányhivatalban?

tanato 2016.02.08. 10:44:52

@Mirjam2: Na látod ezt nem tudhatom,mármint hogy más népek fiai lányai számára mennyire fontos hogy minek,milyen nemzetiségűnek,milyen népcsoporthoz tartozónak tarja magát.Ezért is kérdeztem a bolgároknál hogyan működik ez.Nyilván ott ez kissé szélesebb ,mert mivel nagy etnikai-nyelvi csoporthoz tartoznak/szlávok/ nekik lehet hogy fontosabb a pánszláv identitás mint a bolgár.Magyaroknál tényleg fontos/de a 2. generációsoknál már egyáltalán nem, mint ahogy tapasztalom a környezetemben.

Herr Géza 2016.02.08. 10:45:15

@DorotkaB: Hát, azt már megtanultuk (?), hogy egy kormányablaknál bármi és annak ellenkezöje is igaz lehet... :))
Végleges külföldi letelepedést jelentettél be?

DorotkaB 2016.02.08. 11:00:00

Egyébként a poszthoz: az a véleményem, hogy el fog ez majd múlni a szerzőnél. Egy év alatt nem hiszem, hogy teljesen asszimilálódott és magába szívta a holland életérzést, legfeljebb most úgy tűnik neki és ezzel párhuzamosan kiábrándult Magyarországból. Ugye, van az a fejezete a kultúrsokknak, hogy "itt minden jó, ott minden sz.r volt", hát, eléggé úgy néz ki, hogy a posztoló most épp ezt a fázist éli. Ezzel nincs baj, teljesen normális.

Mondjuk az nekem azért kicsit erős, hogy "Kisöpörted a padlásom az általad bomba üzletként aposztrofált hitelekkel, lenyúltad a nyugdíjamat". Ez nem Magyarország volt, már bocsánat, hanem egy egyéni rossz döntés kövekezménye lehet (igen, anélkül mondom, hogy ismerném a posztíró helyzetét, de sem Magyarország, sem semelyik kormány nem tartott pisztolyt senki fejéhez, hogy vegyen fel "bomba üzletnek" álcázott hitelt). Mindegy, próbálom úgy venni, hogy ez a "Magyarorságozás" egyfajta költői eszköz...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.02.08. 11:03:29

Birca vajon kap valami büntit, ha nem írja le ide mindennap, hogy a nyugat szívja ki a pénzt Magyarországról? :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.02.08. 11:04:19

@Herr Géza: naaggggggyongáz már ez a Pataky, szerintem a maradék kevéske esze is elment már.

M P 2016.02.08. 11:09:09

@Mirjam2: "Ha valakinek mindket szuloje magyar es az anyanyelve magyar, es Mo.on nott fel, akkor az magyar"

és azt honnan tudni, hogy a szülő "magyar"? ugyanezen definíció? :)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 11:09:44

@Muscari:

Ha én százhúszszor mondtam is el, akkor az ellenkező vélemény nagyjából ezerszer többször. Az nem zavar?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 11:09:44

@macamuca [IHUN]:

Aki kitántorog, az lemond a közösségéről. Ez az alaphelyzet.

Igen, vannak akik aztán minden erővel igyekeznek az utódokat megtartani az eredeti nemzetiségben, de ez az esetek nagy többségében kudarcba fullad.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 11:09:44

@macamuca [IHUN]:

Az én identitásom eleve kevert, ezért ezen nem változtatott a kitántorgásom.

Ha mondjuk Spanyolországba mentem volna ki, más lenne a helyzet, de itt a két országom között haladtam, azaz számomra nem változott semmi.

Természetesen Kuba is érdekel nagyon, de nyilván nem a hazám semmilyen szempontból.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 11:10:03

@tanato:

A bolgároknál ez nagyon hasonló, a bolgár is gyorsan asszimilálódik.

Vagyis inkább az a jellemző, hogy kilép az eredeti nemzetből, de az újba meg nem lép be. Ez egyfajta "mindenhol külföldi vagyok" állapot, ami nagyon-nagyon jellemző a bolgárokra.

Marha vicces ilyen bolgárokat hallgatni: mind a bolgárokról, mind az új ország nemzetiségéről mint "őkről" beszélnek.

Saját családom pont ez volt: voltak akik bolgárnak mondták magukat, de magyarnak senki, még a magyar anyanyelvű, bolgárul nagyon rosszul beszélők sem nevezték magukat magyarnak, de bolgárnak se: ők vállat vontak a "milyen nemzetiségű vagy?" kérdésre.

DorotkaB 2016.02.08. 11:10:24

@Herr Géza: Igen és minden úgy is ment, ahogy elvileg mennie kéne, kivéve a személyit. Miután aláírtam a papírt, amin szerepeltek "az érvénytelen hatósági igazolványok azonosító adatai", így szó szerint, a nő visszaadta és hozzá benyögte ezt a jogszabályt...

Amúgy nem lepődtem nagyon meg, mert január végén(!!!) az adóhivataltól sem lehetett letölteni a 2016-os kijelentkező adatlapot (ugye, nagyon hivatalosan, minden évre külön dokumentum van...), de az ügyfélszolgálaton mondták, hogy jaja, ez így oké, mert amíg a 2015-ös el nem fogy, addig nem elérhető a 2016-os...

Szóval engem az érdekelne, hogy vajon a külföldre költözés bejelentő lapja is még a tavalyi, és azért szerepel rajta az érvénytelen okmányaim száma, vagy mi? És ha változott a jogszabály, akkor miért is kellett bemutatnom az érvényes útlevelet? Fene se érti, de azért a személyi még lehet, hogy jól jön a banki ügyintézésnél :)

London2009 2016.02.08. 11:13:48

Lehet, hogy ez korfuggo dolog is. Hiszen azert 50 evesen tenyleg elete nagyobbik reszet hagyta hatra. (kiveve ha tobb, mint szaz evig elne, ugy legyen!) Nem csoda, hogy keseredesen gondol Magyarorszagra. Peldaul en mar pont annyi evet eltem Londonban, mint Budapesten. Mar Londonban is tudok es szoktam nosztalgiazni regi helyekrol ahova jartunk, baratokrol, akik mar nincsenek itt stb. Szerencsere en nem estem at ezeken, amiket a posztolo felsorolt. Sosem haragudtam Mo-ra, sosem volt honvagyam. Ami ujkeletu es par honapja jottem ra, hogy a baratsagaim szepen, lassan megvaltoztak es elkoptak. Nagyon keves allta ki az ido probajat. De ez is termeszetes dolog, ugyhogy jol van ez igy.

DorotkaB 2016.02.08. 11:14:20

@k3y: Igen, az a fura, hogy ő szemtől szemben állította, hogy továbbra is érvényes. Lehet, hogy nem merte kilyukasztani? :)))

2016.02.08. 11:14:31

@M P: Igen. Miert, szerinted?

kardio1 2016.02.08. 11:16:03

@Muscari: írtam az előbb egy egész hosszú kommentet, de kidobott a blog (vagy Magyarország ?), és most újbóli bejelentkezes után újra leirom. Szóval nekem furcsa volt ez a szelektív Széchenyire való hivatkozás. Ő ugyanis a külföldön megszerzett tudást hazavitte, és Magyarország javára használta fel, nem kérdezte, mit adott, vagy mit nem adott neki a hazája. Aki ma Széchenyi-szindrómás, az pár év után hazamegy, hogy otthon kamatoztassa a megszerzett tudást. Én nem vagyok Széchenyi-szindrómás, nem is mentem haza.

tanato 2016.02.08. 11:19:10

@BircaHang Média: Köszi az infót! Ez tényleg érdekes a kettős identitás,se ez se az vagyis mindkettő.De lehet többes is pl. ha anyu meg apu két külön nemzetiségű,mondjuk magyar és etióp és azután Londonba költöznek,a gyermek már 20 év múlva 3-as identitású is lehet.de van pl. kubai fiú magyar lány közeli ismerős akik meg már 25 éve USA-ban laknak.A gyerekek meg már 3 nyelven beszélnek anyanyelvi szinten.

2016.02.08. 11:22:23

@k3y: 'Lehet, hogy így akarják torzítani a statisztikát?'

Nem kell szerintem mindent tulgondolni. Siman lehet, hogy az ugyintezo nem tudta, mit kell csinalni. A kozhittel ellentetben, az ugyintezok nem mindentudoak, sot a legtobb esetben semmivel nem tudnak tobbet mint az atlag mezei polgar (erre akkor jottem ra amikor en magam is ugyintezokent dolgoztam egy allami szervnel, igaz hogy az nem Mo.on volt). Eppen ezert erdemes az embernek a sajat magat erinto szabalyokrol elore tajekozodni, nem lehet az ugyintezore hagyatkozni. Ebben az esetben lehet hogy @DorotkaB: -nek szerencseje volt (mar amennyire ez szerencse; nekem evekkel ezelott elvettek a szemelyit, azota inteztem tobb kulonbozo ugyet Mo.on, semmi jelentosege nem volt; mindenhol elfogadtak az utlevelet, lakcimkartyaval kombinalva).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.02.08. 11:24:52

@BircaHang Média: ez azért lehet, mert neked nem véleményed van, hanem egy politikai propagandahazugságot tolsz, csak itt viszonylag kevés az agyhalott, aki beveszi.

2016.02.08. 11:25:59

@tanato: Szerintem a legtobb embert egesz egyszeruen nem foglalkoztatja ez a kerdes, hogy neki vagy a gyerekeinek mi az 'identitasa'.

tanato 2016.02.08. 11:28:16

@Mirjam2: Visszatérve rád,tényleg igazad van abban hogy a nagymértékű és már relatíve hosszabb ideje tartó nemzetközi vándorlás,migráció,felborítja a hagyományos magyar tudatban lévő nemzeti identitás fogalmát.

tanato 2016.02.08. 11:30:48

@Mirjam2: Igen ez kérdés főleg a zárt komm.rendszerben meg azelőtt volt nagyon fontos mivel k.európában a nacionalizmust magas fokon űzték az országok vezetői.Mondjuk kivéve a Kádár rendszert mert ott meg féltek tőle.

macamuca [IHUN] 2016.02.08. 11:38:00

@tanato:
"... hagyományos magyar tudatban lévő nemzeti identitás.."
Bocsi, az milyen??? :O

2016.02.08. 11:38:03

@tanato: Nem emlekszem hogy en ilyet mondtam volna... En azt probalom mondani hogy ez az egesz fogalom ertelmezhetetlen mar szamomra is, nemhogy egy nem magyar szamara. Pl. az angol vagy indiai ismeroseimnek el sem tudnam magyarazni ezt az oriasi dilemmat hogy most van-e 'indiai identitasod' vagy 'angol identitasod'. Szamomra is ertelmezhetetlen ez az egesz. Magyar vagyok, annak szulettem, ha lenne gyerekem, az felig magyar lenne. Ez tenykerdes, nem valami elvont 'identitasnak' a kerdese. Miert, ha japan identitasom lenne, akkor japan lennek?

Csodabogár 2016.02.08. 11:43:26

Az én pragmatikus lelkemnek nem jött be a posztoló előző írása sem. Reménykedtem, hogy most megtudok valamit, hogy mit csinál hogyan kezdte ujra az életét, de ez most sem derült ki.
Persze én másként indultam, örültem anno, hogy kiengedtek a "zárkából" és mindig természetes volt, hogy magyar maradok. Sirathatnám én is a bezárt fiatalságom, az elszalasztott lehetőségeimet, de kiöntött tejbe nem érdemes belesírni. Az anyagi okok igen távol voltak tőlem, mert itthon, mielőtt elmentem, már viszonylagos jólétben éltem. Volt lakás kocsi stb. "csak" a szabadság hiányzott. Az életszinvonalam átmenetileg lezuhant, de szabad voltam és vagyok ma is. Nálam ez a lényeg.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 11:48:46

@tanato:

Nincs szláv identitás. Ez lényegtelen, azaz politikafüggő.

A bolgároknál létezik a magyar urbánus/népi elhatárolódás megfelelője: a határvonal az oroszokhoz való viszony. Aki oroszpárti, annak jellemzően fontos a szláv identitás. Aki meg oroszellenes, annek ez lényegtelen.

Hagyományosan:
- oroszpárti = konzervatív, nyugatellenes, keresztény,
- oroszellenes = liberális, nyugatpárti, szekuláris.

De viszont ez nem fordítható le baloldal/jobboldal kérdésre egy az egyben. A legoroszellenesebbek a XX. sz. elején a kommunisták voltak.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 11:48:46

@Zka:

Ez csak nézőpont kérdése. Sokaknak a nyugati hivatalos álláspont hazug propaganda...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 11:48:46

@tanato:

Kádárék a jóléti idegellenességet űzték: azaz le kellett nézni a többi kelet-európaik azok rosszabb életszínvonala miatt.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.02.08. 11:48:59

S hogy ne maradjak tovább Csehov tokba bújt embere, itt vagyok a közös kommentelésben. Zita vagyok, én követtem el ezt a két posztot. Igyekszem válaszolni a kérdéseitekre. Szóval igen, ezek a hazámmal látszólag ellentétben levést sejtető "vádpontok" mára számomra száraz tények. Épp tegnap dobta fel a Facebook az egyik 2 éve feltett megjegyzésemet. Bevallom, sokat finomodtam. :) A haza jelen történetben lehet, kicsit jelképes, hiszen a megszólításban az is benne van, hogy a felölelt évek nem köthetők egy vezetéshez sem, sokkal inkább többhöz is, még inkább a fölöttünk elcsörtető történelemnek, ami ilyen sorban kibabrált az egyénnel. Már nem egyszer, erre hajaz a József Attila vers. Hogy ebből ki, hogy jön ki, az megint egyénfüggő. Nekem ez a lehetőség adódott, és megfogtam, és senki ne gondolja, hogy ez könnyű, mindenesetre nyugalmasabb, kiszámíthatóbb, de itt is bele kell tenni a projektünkbe magunkat. Mindenesetre jól esik, hogy ennyien olvastatok, olvastok. :)

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.02.08. 11:48:59

@Mirjam2: Ez komolyabb "kutatómunkát" igényelne. Tetszik a téma... vajon ez is a mi spéci hozott anyagunk lenne? Ez izgalmas! Tényleg valami sajátos elvontság lenne?

London2009 2016.02.08. 11:50:42

@Csodabogár: It's no use crying over spilled milk. Ez magyarul annyit tesz. Tobb is veszett Mohacsnal, avagy keso banat ebgondolat stb.
*A szerkesztoseg. :D

Csodabogár 2016.02.08. 11:59:40

@London2009: Igazad van. Most gondolkozom, hogy milyen nyelvből magyarítottam, mert az angol elég hátul van nálam és azt hittem, hogy ez magyar mondás.:-)

2016.02.08. 12:00:12

@huisje,boompje,beestje: Nem kell kutatomunkat csinalni, kerdezz meg barkit barmilyen nyelven hogy mi az 'identitasa'. Angollal mar ott elbukik hogy nem lehet leforditani a kerdest, mas nyelven nem tudom mi a helyzet. Aztan kerdezd meg magadtol, hogy ha nem magyar vagy mert nem magyar az 'identitasod', akkor mi vagy helyette. Ha mind a ket szulod magyar, magyar az anyanyelved es Mo.on nottel fel, akkor egyertelmu hogy semmi mas nem lehetsz, mint magyar. Ennek semmi koze ahhoz hogy te mit erzel. En is csak es kizarolag 170 centi magas lehetek peldaul, senki nem kerdezgeti tolem hogy 170 centi magasnak erzem-e magam.

London2009 2016.02.08. 12:07:31

@Csodabogár: Egyebkent az angol sem a tejbe sir. :D Magyarul nagyjabol ez igy hangzik: Ha egyszer mar kiontotted a tejet, ne sirj miatta!
Engem az szokott meglepni, hogy mennyi mondas letezik szo szerint ugyanugy, mint magyarul. Mindig kikeresem, hogy ez meg, hogy lehet. Sok erdekesseget lehet igy talalni.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.02.08. 12:59:25

@diggerdriver: Az nagyon jó érzés, amikor már értjük a szünetet a hatodik ütem végén! Üdv a klubban! :)

P.Elliot 2016.02.08. 13:32:10

Nem igazan ertem a kerdest hogy meddig maradok magyar. Azzal hogy allampolgar lettem itt attol meg ugyanaz az ember maradtam aki voltam, egy Usaban elo magyar akinek sosem volt honvagya, tenyleg gyorsan beilleszkedett, inkabb azt nem ertem hogy hogy lehet nem beilleszkedni, ha az ember egy masik orszagban el akkor eljen ugy ahogy ott elnek es akkor nem erzi magat kivulallonak. Sosem gondoltam Magyarorszagra rossz erzessel, serelemmel mert egy orszag az mas mint egy rossz vezetoje az orszagnak, miert nem azt szidjak? Itt sosem hallottam hogy valaki az orszagot szedne elo atkozodva ha valami van hanem a vezetojerol mond csunya dolgokat, az orszag az mas, ha felhangzik a nemzeti himnusz akkor szivere szoritott kezzel all fel mindenki es meg eneklik is egyutt.
Mivel en eltoltottem itt tobb mint 40 evet, azt mondhatom hogy a legtobb emlekem ide kotodik, ha a fiatalsagomra gondolok szinten, kizarolag a gyerekkor ami oda, egyre homalyosabban hogy hogy is volt de attol en meg magyar vagyok. ott szulettem, ott nottem fel, onnan jottem, szeretettel gondolok ra, magyar vagyok de csak ennyi mivel ugyanannyira amerikai is mert benottem ide, itt elem le az eletemet egy vagyok a tobbivel akiknek egy hatalmas resze csakugy masutt szuletett csak mar itt el, vagy mar o is itt szuletett de a szulok mashonnan jottek.
Nem szamit, mi itt amerikaiak vagyunk valamennyien, lelekben es papiron is. De mashonnan jottunk es nem szoktuk szidni a hatrahagyott orszagot.
A masodik nemzedek mar sehol nem magyar, legfeljebb ha a szulok gyilkosan annak nevelik es az atveszi de ettol aztan boldogtalan is mert nem tudja hogy most kicsoda igazabol, ilyet sosem tudtam volna tenni a gyerekemmel. Ha ide szultem akkor ennek az orszagnak a polgara...
Nem szeretem ezt a posztot, illetve ezt a latvanyos visszamutogatast. Minden rossz volt otthon, menekulni kellett. A gyerekeit mar elore felkeszitette hogy kinnt kell elniuk majd. Vagyis mar joelore tervezte az egeszet, most jott el az ido es most kinntrol, mindossze egy ev utan latvanyosan szorja hogy finoman mondjam a szidalmakat.
Nem tudnam megmondani miert nem tetszik a poszt de nem. Nekem esni nem kell erte de nem is igazan tudtok mert hamarosan megyek az uszodaba, hehehe....meg vitatkozni sem szeretek csak a velemenyemet irtam le.

Muscari 2016.02.08. 13:35:34

@tanato: éljen a Pánszláv Unió! :-)))

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 13:47:00

@Mirjam2:

Nyilván a kérdés nem merül fel egy x anyanyelvű, x származású, x közösségben élő embernél. Ő x, s kész.

tableno 2016.02.08. 13:55:56

@BircaHang Média: És ha valakinek különböző nemzetiségű szülei vannak, és egy harmadik országban él?

2016.02.08. 13:56:31

@BircaHang Média: Bocsi de ez hulyeseg. Attol meg mert nem elek magyar kozossegben / Mo.on, ugyanugy magyar vagyok mintha ott elnek, es halalomig az is leszek, mert annak szulettem. Szerinted mi vagyok ha nem magyar? Magyarok a szuleim, magyar az anyanyelvem, 18 eves koromig Mo.on eltem. Milyen mas nemzetisegu lehetek mint magyar?

tableno 2016.02.08. 14:03:55

@Mirjam2: Így igaz. Te magyarnak szocializálódtál, így hát akkor is magyar maradsz, ha fejreállsz (vagy ha a téged a "nemzetből kitagadók" állnak fejre).

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 14:13:30

@tableno:

Akkor jellemzően harmadik identitása lesz.

M P 2016.02.08. 14:14:26

@Mirjam2: :))))))) akkor csak gondolkozz, adok rá még időt... :))

Shanarey 2016.02.08. 14:16:45

Ez is egy vélemény, nincs ezzel baj, s akinek nem tetszik, az ne azonosuljon vele.

Személyit leadni nem kell félnetek jó lesz........
:-)

Én, nem adhatom le, és nem is akarom, a jó ég tudja mit hoz a jövő.
Na meg ha majd nyugdíjas leszek, na akkor nagy eséllyel találnom kell egy, az életvitel szempontjából olcsóbb országot.

@Muscari:

Pánszláv Unió? Ha lenne olyan akár a tagja is lehetnék, de inkább ne legyen olyan, bolondok ezek anélkül is.
:-)

2016.02.08. 14:17:05

@tableno: Pontosan, ez ugyanolyan ertelmetlen ize mint az 'igazi ferfi', 'igazi no' tepelodes. Az embernek a kromoszomai hatarozzak meg hogy ferfi vagy no (vagy a ketto kozott valami). Kar ezen agonizalni. En egy magyar, europai, feher no vagyok peldaul, nem ertem minek ezt tovabb elemezgetni.

Muscari 2016.02.08. 14:21:57

@Shanarey: nem láttad a Magyar vándort? Ez egy idézet volt a filmből :-)))

2016.02.08. 14:27:14

@M P: Jaj de okos es szellemes vagy...

DieNanny CH 2016.02.08. 14:50:51

@Muscari:

Én sem.
Mikor 15 éve külföldre mentem, kalandvágyból mentem. Amit otthon hagytam, az minden jó volt. Szuper állásom volt, jó fizetésem, nagyon jó családom, összetartó rokonság.
Én egyszerűen kint ragadtam, az internetről meg a családtagoktól értesülök a nagy magyar valóságról, és remélem, nagyon sokáig kint tudok maradni.

(Még az jutott eszembe: miért a haza adta nekik a 7 diplomát? Ő és a családtagjai nagyon is megdolgoztak értük!)

macamuca [IHUN] 2016.02.08. 14:59:57

@huisje,boompje,beestje:
Talán felreertetted digger szünetre vonatkozó megjegyzését. Ő arra célzott, amikor a blogjabol/eletenek egy részéről készült színdarab (főszereplő Epres Attila) két jelenete közötti csend is "beszelt".... Hogy az milyen hatással volt ra. Pedig ő jelkemzoen nem szentimentális .
:)

tableno 2016.02.08. 15:09:03

@macamuca [IHUN]: Hát velem ilyen még nem fordult elő, de nagyon is megértem, ha valaki elérzékenyül a róla készült színdarab bemutatóján! Ez majdnem olyan, mint amikor leleplezed a saját lovasszobrodat! :)))

2016.02.08. 15:09:35

@Mirjam2: "En is csak es kizarolag 170 centi magas lehetek peldaul, senki nem kerdezgeti tolem hogy 170 centi magasnak erzem-e magam."

Na na na! Olyan vilagot elunk, amelyben ez egyre kevesbe lesz egyertelmu, vagy talan nem ismered annak a feherboru fekete jogvedonek a tortenetet, aki nemreg volt a hirekben? :D Nem Eminemrol vagy Ali G-rol van szo amugy, hanem egy halalosan komoly arcrol. Szoval bizony, ha te 140 cm-es egyszarvu hobbitnak erzed magad, akkor csak nyugodtan legyel az, mi 170 cm-ed ellenere annak fogunk kezelni, ne tartsanak vissza a tobbsegi tarsadalom begyoposodott akadalyai.

tableno 2016.02.08. 15:12:13

@mojyo: Mint Loretta a Brian életéből? :)

M P 2016.02.08. 15:27:56

@Mirjam2: az igaz, de még, mindig várok annak pontos megfogalmazására, hogy ki a "magyar"... tehát akkor: "Ha valakinek m̶i̶n̶d̶k̶e̶t̶ ̶s̶z̶u̶l̶o̶j̶e̶ ̶m̶a̶g̶y̶a̶r̶ ̶e̶s̶ az anyanyelve magyar, es Mo.on nott fel, akkor az magyar"

most már akkor csak "a Mo.on nott fel"-re kérek egyértelműsítést

2016.02.08. 15:28:18

@tableno: Bizony. En pedig 95 evesnek erzem magam (bar ennek lehet, hogy a hianyos fogsorom es a fajos derekam az oka, a rohadek mai fiatalsagon kivul persze), ugyhogy ezentuk mojyo neninek szeretnem, hogy szolitsatok, legyszives. Koszi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.08. 15:35:00

Az isten éltesse 89. születésnapja alkalmából a debreceni baktert. Azt a vén faszt…
:)))))))))))))))))))))))))

tableno 2016.02.08. 15:35:36

@mojyo: Biztos, hogy nem mojyo bácsinak?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.08. 15:36:01

Az isten éltesse 89. születésnapja alkalmából a debreceni baktert. Azt a vén faszt…
:)))))))))))))))))))))))))

tableno 2016.02.08. 15:37:53

@M P: Ez teljesen egyértelmű: "a Mo.on nott fel" - ott tanult meg beszélni, ott járt iskolába, ott szocializálódott. Ebbe még az is belefér, ha esetleg pár évet töltött külföldön is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.08. 15:39:33

Őszintén szólva nem értem az olyan kommenteket akik személyes nem- érintettség miatt lehuzzak.... én se voltam még meleg pasi, olajfuro torony őr, otthonoktato konzervatív keresztény nagycsaládos, afrikai misszionárius stb stb de azért általában tudok mit kezdeni vagy min elgondolkozni mások írásain. És ha sértett az író, miért baj? Előírta vki másoknak is? Vagy már megint az én túl sok empatiammal van baj? :-)

2016.02.08. 15:40:22

@mojyo: Igen, ez az eset is azt mutatja hogy hiaba erzed magad feketenek, ha egyszer fehernek szulettel, maximum hulyenek neznek. Erdeklodhet valaki az afrikai kultura irant, akar koltozhet Afrikaba, lehet fekete hazastarsa, jarhat afrikai ruhakban, hallgathat afrikai zenet stb. De mindezektol meg nem lesz fekete az illeto, ha fehernek szuletett - ez nem valasztas kerdese. Pl. engem nagyon intenziven erdekel fiatal korom ota az indiai kultura; sokat jarok Indiaba, hordok indiai ruhat, indiai eteleket eszek, indiai zenet hallgatok stb. De nyilvan ettol meg nem vagyok indiai, nincsen 'indiai identitasom'. Fehernek europainak szulettem es kesz. (Mondom ezt annak ellenere, hogy elofordult, indiai baratnom ugy mutatott be uj embereknek hogy 'o indiai csak rossz veletlenul mashol szuletett' :))), en Indiaban rendszeresen nepalinak vagy kashmirinek neznek.)

A ferfi / no dolog mas, ennel keplekenyebb, foleg ha a tarsadalmi nemeket nezzuk; itt az egyeni valasztasnak potencialisan sokkal nagyobb szerepe van mint a nemzetisegnel.

2016.02.08. 15:43:40

@M P: En meg meg mindig hiaba varok arra, hogy felfogd, mennyire nem erdekel hogy te mit gondolsz vagy mit akarsz bizonyitani.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.08. 15:46:33

@London2009: sok ilyen nemzetközi mondás v szofordulat a bibliabol van és meglepően sok Shakespeare től is.

DieNanny CH 2016.02.08. 15:49:36

@DorotkaB:

Ez valóban így lehet.
Ismerősöm másfél éve "iratkozott ki" Mo-ról - itt Svájcban csak akkor fogadják el a svájci lakcímet, ha a magyar lakcímedről hozol egy magyar hivatalos papírt, hogy onnan kijelentkeztél.
Szóval, ő ezt megtette, személyijét, lakcímkártyáját elvették. (Útlevele volt.)
2 hete ment a jogsiját meghosszabbítani, mutatta az útlevelét, hogy ez van. Elég is lett volna, csak aztán szó szót követett, elkezdtek beszélgetni, és ismerősöm mondta, mennyire tele van a hócipője azzal, hogy nincs lakcímkártyája meg személyije.
Ügyintéző ránéz: -Tudja mit, megcsinálom!
És megcsinálta. Pár nappal később a postaládában volt az új személyi, a lakcímkártya azonnal kész lett...

Szóval, ha nem is kürtölik világgá, de valami változott...

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.08. 15:51:18

@Mirjam2: egyébként vicces, nem a magyarságodat vonom kétségbe, de szerintem a törzs kommentelok közül neked van a leginkább ingatag lábakon a magyar identitasod. Mármint minden amitől nem szeretsz ide jönni itt lenni, hogy nem beszelnel magyarul a gyerekeiddel ha lennének stb. Remélem nem értesz félre! (Lehet úgy is 170 centinek lenni h az ember nem szereti de attól még 170 centi marad)

2016.02.08. 15:51:36

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem tudom hogy ram gondolsz-e, de ha igen, akkor valaszolok - bar egyaltalan nem a posztoloval vagy a poszttal vitazok, csak a cimkent hasznalt kerdes ertelmezhetetlensegere reflektalok. En elfogadom ha valaki meleg pasi vagy olajfurotorony stb., csak azt nem ertem hogy ha semmilyen mas alternativ nemzetisege nincs, es 'nem magyar', akkor micsoda. Ez olyan mintha en pl. 'nem vagyok feher', akkor mi vagyok, fekete vagy azsiai? Merthogy mindenkinek van valamilyen nemzetisege, persze lehet mondani hogy az egesz nemzetiseg-ugy egy mondvacsinalt tarsadalmi kategoria ami nem fontos (ezzel egyetertek; nekem szemely szerint nem fontos) de ennek akkor sincsen semmi ertelme hogy valaki a posztolo helyzeteben 'nem magyar'.

Egyebkent tartozok neked egy e-maillel ami egy kicsit fontosabb mint ez a fejtegetes, szoval most huzok is el innen gyorsan :)))

tableno 2016.02.08. 15:53:58

@Mirjam2: Ez alapvetően igaz, de van néhány ország/nemzet, ahol van a dologban egy kis csavar:

Izrael, zsidóság: ha a felmenőid (anyai ágon) zsidók voltak, akkor zsidó vagy. Tökmindegy, hogy tartod-e a vallást, eszel-e disznóhúst, netán kikeresztelkedtél. Zsidó vagy, és kész, akkor is ha nem is tudsz róla.

Irán: ha a felmenőid iráni állampolgárok voltak, te is iráni állampolgár vagy, akkor is ha máshol születtél, nem beszéled a nyelvet, sohasem jártál az országban, más útleveled van. Az iráni állampolgárságodról nem mondhatsz le soha, semmilyen körülmények között. Konkrétan például a legtöbb iráni származású fiatal férfi nem mer még rokonlátogatóba sem Iránba utazni, mert előfordulhat, hogy nem engedik ki az országból, amíg le nem töltötte a kötelező katonai szolgálatot.

DieNanny CH 2016.02.08. 15:57:07

@tanato:

Most olvastam itt egy újságban egy 11 éves ikerpárról, akiknek az anyukája svájci, de Brazíliában nőtt fel, az apuka német. A gyerekek Svájcban születtek, majd pár hónaposak voltak, mikor a család kiköltözött Skóciába.
A gyerekek a nyári szünetet Tessinben töltik, a nagyszülőknél...
Na, ők vajon milyen identitásúak?

Nagyon felesleges agytornának tartom azon gondolkodni, hogy ki meddig magyar...

2016.02.08. 15:58:13

@Dragonlady (Bp, Hun): Nekem nincsen 'magyar identitasom', de ettol meg a nemzetisegem magyar, nem? Ha nem magyar vagyok, akkor mi? Felolem barki 'ketsegbe vonhatja a magyarsagomat', csak akkor mondjak meg hogy francia vagyok, vagy egyiptomi, vagy mi, es milyen alapon? Komolyan nem ertem az egeszet. Nem tudom elkepzelni az angol ferjemet, amint uldogel es ezen tepi magat hogy 'most akkor en angol vagyok, vagy nem?'. Engem ugyanennyire 100% hidegen hagy ez a teljesen ertelmetlen kerdes. Ha franciak lennenek a szuleim es francia lenne az anyanyelvem, akkor francia lennek, es ennyi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.08. 15:59:33

@Mirjam2:
és mindezek mellett simán lehet hogy mégis Indiában érzed otthon magad. És milyen sokan nem szokták érteni h a kettő nem zárja ki egymást.

Jut eszembe most h úgy tűnik a fiam nem lesz mégse olyan sötét bőrű mint tartottam tőle, hm talán van esélye h mások is magyarnak tartsák majd....
mert ez se mindegy....
félig arab barátnőm szerencsére lehet magyar mert annak néz ki. Azegyik oöccse sokkal rosszabbul járt, nagyon erősek az apai gének, hát mondhaja ő magát magyarnak, mindig itt élt, más nyelvet nem is beszél stb de ha mások másképp gondolják. ....
szóval ezek nem olyan egyértelmű dolgok :-(

tableno 2016.02.08. 16:02:50

@Dragonlady (Bp, Hun): Mondjuk ha a nemzeti identitást a bőrszín határozza meg, az már régen rossz...

2016.02.08. 16:09:43

@tableno: Attol meg hogy valaki zsido, van masik nemzetisege is, meg akkor is ha izraeli (ebben az esetben izraeli a nemzetisege). Egy magyar zsido peldaul magyar, ugyanugy mint barmelyik masik magyar. Az allampolgarsag meg elegge irrelevans ilyen szempontbol, pl. az erdelyi, roman allampolgarsagu magyarok tovabbra is magyarok (amig nem keverednek mas nepekkel) stb. Van jopar del-amerikai baratnom akiknek van europai utleveluk a felmenoiken keresztul, igy nemet / olasz / stb. allampolgarok, ettol meg nem erzik magukat nemetnek vagy olasznak, hanem pl. Brazilnak, ha Braziliaban nottek fel es portugal az anyanyelvuk. Es egy nemet sem mondana hogy pl. az argentin baratnom aki soha eleteben nem jart Nemetorszagban es egy szot sem beszel nemetul, nemet, pedig nemet allampolgarsaga is van.

tableno 2016.02.08. 16:14:13

@Mirjam2: Persze, de a különbség az, hogy a zsidók és az irániak esetében nem dönthetsz arról, hogy te szeretnél-e közéjük tartozni, hanem ők mondják meg. (mondjuk a zsidók esetében ennek semmilyen valós következménye nincs, egyszerűen téged akkor is zsidónak tekintenek, ha te magadat nem tekinted annak).

2016.02.08. 16:14:33

@Dragonlady (Bp, Hun): Persze, vannak ilyen esetek ahol nem egyertelmu, pl. London lakossaganak a jelentos reszere ez jellemzo hogy kevert szulok stb., de erdekes modon pont ok nem szoktak oriasi problemat csinalni ebbol. A posztolo meg, ha jol ertem, Mo.on felnott, ott kb. 50 evet elt, magyar anyanyelvu ember magyar szulokkel, szoval nem ertem az egeszet. Az hogy valaki hol erzi 'otthon' magat, az valoban erzelmi kerdes, en pl. Angliaban. De ettol meg nem vagyok angol.

DorotkaB 2016.02.08. 16:16:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Érdekes... Írtam amúgy az illetékes hatóságnak is, csak a tájékoztatás kedvéért, majd ha válaszolnak, akkor megosztom itt is.

2016.02.08. 16:16:59

@tableno: Ez mindenhol igy van. En is hiaba 'ereznem magam' angolnak, attol meg nem lennek angol. Hiaba 'nem ereznem magam magyarnak', attol meg magyar vagyok. Ezt mondom egesz vegig hogy ez nem valasztas kerdese, nem kivansagmusor. Rachel Dolezal hiaba erzi magat feketenek, ha mindenki latja hogy feher, ketto darab teljesen feher szulovel.

2016.02.08. 16:25:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Lakcimkartyat muszaj adni, nekem elvettek a szemelyimet es adtak egy uj lakcimkartyat amin az van, 'kulfoldi cim'. Ezzel es az utlevellel mindent el lehet intezni, semmi jelentosege nincsen annak hogy nincsen szemelyim.

tableno 2016.02.08. 16:25:51

@Mirjam2: nem ugyanaz. Ha te Angliában születsz angol állampolgárként, angol anyanyelvű vagy, nem beszélsz egy szót sem magyarul és angolnak tekinted magadat, akkor nem fognak a magyarok magyarként kezelni, akkor sem, ha a szüleid magyarok voltak. Irániak esetében ez másképp van.

2016.02.08. 16:33:25

@tableno: Igen, ez az orszagtol fugg. Pl. indiaiak is valamennyire indiainak fognak tekinteni (hivatalosan is, igenyelhetsz bizonyos papirokat amik majdnem olyan jogokat biztositanak mint az indiai allampolgarsag) ha indiai legalabb az egyik szulod, akkor is ha pl. Angliaban nottel fel es nem beszelsz indiai nyelveket (sot, Indiaban is vannak indiaiak akik nem beszelnek egy indiai nyelvet sem, csak angolul). Minden kozossegben maskepp hatarozzak meg hogy ki tartozik hozzajuk es ki nem, es ennek van kulturalis illetve adminiszitrativ vetulete (allampolgarsag). Tovabbra sem ertem, hogyan relevans ez a 'meddig maradsz magyar' temakorhoz. Vagy az a kerdes, hogy meddig maradsz irani? :)

blackhairlady 2016.02.08. 16:38:51

@Mirjam2: Az amerikaiaknak nagyon fontos az identitas, talan meg fontosabb mint sok magyarnak. A legtobbje buszkea nemzetisegere es ezt ki is nyilatkoztatja uton utfelen.

London2009 2016.02.08. 16:39:12

@Mirjam2: Teljesen egyetertek veled es tokeletesen ertem, amit mondasz.
Mondjuk en pont azt erzem veled kapcsolatban, hogy te vagy egyike azon kevesek kozul, akik tenyleg be tudnak illeszkedni, nincsenek problemaik az “identitasukkal”. Tessek itt a kedvenc szavad ujra!
Na es ennek szerintem pont az az alapja, amit irsz. Mindegy hova mesz, mikent erzel, igy is, ugy is magyar nemzetisegu maradsz.
Magamrol ugyanezt gondolom. Azert erzem itt vagy barhol jol magam, mert ebben nincs semmi ketely bennem sem. Mitol lennek en nem magyar nemzetisegu? Ettol meg jol erezhetem magam barhol mashol. Teljesen fuggetlen a ket dolog egymastol.
Ezt mar maskor is irtam, hogy en sem tornem magam azert, hogy a gyerekem tanuljon magyarul. Aztan ez persze majd lehet, hogy valtozik, de egyelore igy erzek.

blackhairlady 2016.02.08. 16:40:57

@Herr Géza: En nem tagadnam le, mert baromi jo koncertjeik es dalaik voltak, de hogy most nem tennem be a labamat egyre sem, az biztos. Valami megzakkant a valasakor benne szerintem, mert azota lett igenhule szegenyem:)

2016.02.08. 16:46:09

@ladyamerica: Igen, csak az amerikaiak teljesen mast ertenek 'identitas' alatt mint amirol itt beszelunk. Mindannyian ismerunk amerikaiakat akik nem beszelnek egy szot sem nemetul, nem jartak Europaban de buszken emlegetik a nemet osoket. Es ez mind rendben is van, de senki nem tekinti oket ettol nemetnek, vagy kevesbe amerikainak stb. Az amerikai kulturaban ennek megvan a maga szerepe, ami teljesen mas mint ez az agonizalas a magyar identitasrol.

2016.02.08. 16:51:37

@London2009: Na ez az, koszi hogy megfogalmaztad. Ennyit akartam irni, hogy nem kell ezt dramaian felfogni. De most tenyleg huzok el innen, mai procrastination gyakorlatom ezzel letudva :)

tanato 2016.02.08. 17:00:17

@macamuca [IHUN]: Hagyományos magyar tudatban lévő identitás?Az nagyon erős és még a Horthy és még az előző rendszerek nacionaLISTA nevelésén alapul.TÚlélve A KOMM.RENDSZERT.

blackhairlady 2016.02.08. 17:03:08

@Mirjam2: az angol ferjed azert nem tepelodik ezen mert nem hagyta el az orszagot, illetve nem vegleg hagyta el, letelepedesei szandekkal. Itt azokrol van szo akik kulfoldre koltoztek, elhagyva vegleg a sajat orszagukat.
Te pl angol allampolgar is vagy, Magyarorszagot utalod, ahogy irtad, mar eltel annyit a UK-ben mint otthon, szoval semmi gond nem lenne azzal ha azt mondanad, hogy te mar angol vagy. Gondolom ezt is mondod amikor Szaud-Arabiaban megkerdezik. Szoval itt nem altalaban az dentitasrol van szo, hanem ha elhagyod az eredeti allapotot,meddig marad meg, hany evnek kell eltelnie, hogy voltozzon, vagy valtozik-e egyaltalan?

M P 2016.02.08. 17:03:31

@tableno: akkor pl. Tőkés László nem magyar?

geeeteee 2016.02.08. 17:03:39

Mekkora divat már ez magyarnak lenni? Szoktam én is. Felesleges túlzásba vinni. Míg Magyarországon voltam, még eszembe sem jutott. Fernfahrer, rock and roll star, programozó, részeg, szerető, úr, felderítő, vízóraleolvasó, raktáros, road train driver, útkaparó, matematikus, nővér. A globalizáció kellős közepén ez a nemzetieskedés valami védelmi reakció? A második generáció már a Horváth-ot is Heart-ra magyarosítja. Rég rossz, ha erőltetjük, hiszen mi le se tudjuk tagadni, én se, nem szabad kérdés legyen. Természetes állapot, neked meg honvágyad van, el se fog múlni. Majd a koporsófa meggyógyítja.

geeeteee 2016.02.08. 17:03:54

A nemzeti az ollan hívószó lett azután a Marlborós neylontáskás üressörösdobozgyüjtős internacionalizmus után, hogy nem csak Radnóti, Bibó is biboldó lett mára, lám milyen zavaros dolgok ezek. Most emiatt meg szégyellnem kéne magam? Csak annyira, amennyire büszke lennék rá. Egyébként nincs miért aggódni, amellett hogy magyar maradok, háromszorosan helyettesítenek otthon. Magyarázni is kényelmetlen.

geeeteee 2016.02.08. 17:03:59

Vagy deszka, nem emlékszem.

skye8 2016.02.08. 17:04:40

lol ez a poszt azokat az embereket juttatja eszembe akik otthon kioktattak hogy en nem erdelyi magyar hanem roman vagyok mert roman az allampolgarsagom (idokozben megkaptam a magyart is). szoval abszurd kerdes.

Én és Énke 2016.02.08. 17:04:47

Azt, hogy meddig marad magyar valaki, azt nem tudom, de azt, hogy meddig marad svéd, azt igen.

Évtizedekkel ezelőtt egy orosz atléta Narozsilenko néven doppingolta előbb be - majd időlegesen ki - magát a gátfutás történelmébe. Eltiltása lejárta után Svédországban telepedett le, ahol férjhez ment, és Ludmilla Engquist néven folytatta a karrierjét. Svéd atlétaként 96-ban megnyerte az olimpiát és a svéd közönség szívét. Az Év svéd sportolójának választották, ami Borg és Stenmark országában nem éppen kis teljesítmény. Minden újságból, TV-ből és falról ő nézett ránk. A pályafutása végén átlovagolt a téli sportokra. Sajnos újabb doppingbotrányba keveredett. Azóta egy szó sincs róla. Kit érdekel egy Svédországban élő orosz "csaló"?

Az egykori vasfüggönyön belül bevett szokás volt belevésni a személyibe a nemzetiséget is. Úgy nőttünk fel, hogy a nemzetiség és az állampolgárság két különböző dolog. (Igaz, hogy Erdélyben egyetlen szavadba került, és törölték a „terhelő bizonyítékot”. A népszámláló biztosok feladata volt rávilágítani a konvertálás előnyeire. ) Tudtommal ez a skizofrén állapot nem volt érvényes Európa többi részére. Amit viszont tudok az, hogy (manapság) a svéd állampolgár svéd, a holland állampolgár pedig holland.

Hát nem egyszerűbb?

Jó példa erre a sport. A nemzeti válogatottakban való szereplés nem a nemzetiségen, hanem az állampolgárságon alapul. Zlatan Ibrahimovics egyike annak a négy-öt labdarúgónak a világon, aki egymaga képes eldönteni egy mérkőzés sorsát. Szó szerint a hátán vitte be a válogatottat az EB-be. Mi ő, ha nem svéd - akármit is mondjon az a néhánymillió bosnyák. Dánia, Norvégia sőt Hollandia sem kivétel: ők is importból gazdagítják az olimpiai érmekhez szükséges keretet. Példa a holland Sifan Hassan, akinek a legkomolyabb európai ellenfele az Etiópiában élő és edző, svéd Abeba Aregawi (1500 m).

Fussanak, ugorjanak ahogy csak tudnak, az aranyérem pedig a miénk! Kit érdekel az, hogy a svájci labdarugó válogatottat ránézésre össze lehet téveszteni a belgrádi Partizánnal?!

2016.02.08. 17:07:09

@Mirjam2:

Nem lehet, hogy itt az is számít, ki mikor szembesült azzal, hogy már nem Mo-on él?

Van ez az alaphangulat Mo-on, ha jól látom, hogy ha kiszakadunk az óperencián túlra, akkor tuti elveszítjük, anyut, aput, barátokat, de még az édes anyanyelvet is. És minden elszalasztott túró rudi egy újabb szög a kis koporsónkba.

Mint az a múltkor belinkelt degenerált videó, ahol azt gitározták, hogy magyarul álmodnak meg magyarul mosolyognak, és az hű meg ha. Emlékeztek rá?

Hogy a tökömbe álmodnál máshogy, ha A) nem beszélsz más nyelven, B) nem más nyelvi közegben élsz. Az ilyesmin, gondolom, csak az vekeng naphosszat, aki sosem járt még a megyén túl. (A megyén túl járni egyébként se nem baj, meg se nem érdem, de a lényeg, hogy ez akkor is egy álprobléma.)

Az emberrel semmi hirtelen dolog nem történik, amikor elköltözik, de a magyar közegben van ez a hájpolása ennek, hogy de, mintha valaminek történnie kellene, és gondolom, aki most csinál először ilyet, figyeli magán a jeleket, hogy mi a helyzet.

Van ez a nemzetközi társkereső oldal egyébként, nem jut eszembe a neve, ahol a profilodon ilyen kérdésre kell válaszolnod például, hogy mit vesznek rajtad érte először az emberek.

Én is utálom, hogy ilyen felületes világban élünk, de rajtam azt veszik észre először, hogy középkorú fehér férfi vagyok, és ha elkezdünk beszélgetni, akármilyen nyelven, azonnal látszik, hogy középkelet-európai vagyok, mert olyan dolgokat mondok. (Ez utóbbit el lehetne leplezni biztosan, de még nem tettem bele effortot. KK-európa tök kúl.)

Ahogy mondod, az ember fejre is állhat akár, akkor is fehér férfi marad, és magyar, és ezen rohadtul nem változtat semmi. Majd jönnek mellé más identitások (ha jönnek), de attól még anna örök meg minden.

(Milyen kár egyébként, hogy a kék megnevelő ember már nincs itt, és mennyire bánhatja, hogy előtte a puskaporát méltatlanabb posztokra, ezt a mait imádná.
Ez volt a mai felesleges oldalszúrásom -- de hé, én nem félek lealacsonyodni.)

tableno 2016.02.08. 17:11:00

@M P: Erdélyi magyar. Az ottani magyar közösség gyakorlatilag szinte ugyanolyan szocializációt ad, mintha Magyarországon nőtt volna fel. Kulturális szempontból Erdély magyarlakta részeinek kevés köze van Romániához. De ez egy különleges helyzet.

London2009 2016.02.08. 17:21:10

@Th's child: ne fesd az ordogot a falra, mert megjelenik!

nemor 2016.02.08. 17:25:36

@Én és Énke: "Tudtommal ez a skizofrén állapot nem volt érvényes Európa többi részére."

Dehogynem. Például Magyarországra ma (lásd nemzetiségi önkormányzati választások).
Vannak tanulmányok arról, mennyi lehet a magyarországi nem magyar nemzetiségű magyar állampolgárok valós száma (szándékosan körülményeskedek, hogy pontos legyek) a népszámláláson magukat annak vallókéhoz képest.
Azt nem állítom, hogy hátránnyal jár a bevallása, de azt igen, hogy sokan attól való félelmükben nem vallják magukat nemzetiséginek, történelmi tapasztalatokból kiindulva.

London2009 2016.02.08. 17:27:26

@ladyamerica: Szerintem az angol ferje, nem azert nem tepelodik ezen, mert nem orokre hagyta el az orszagot, hanem azert, mert angol. Ez nekik teljesen evidens, hogy o angolnak szuletett, ott is nott fel es mitol ne maradna o angol elete vegeig barhol is eljen?
Egyebkent az en uram is angol es o raadasul nem Angliaban szuletett es 6 eves koraig nem is Angliaban elt. Na most akkor o micsoda? Nyilvan, hogy angol, de o mar a kerdes feltevest sem ertene, hogy mitol ne lenne, illetve maradna angol? Angol szulok gyermekekent mashol elt kiskoraban, de az utana elkovetkezo 30 evet Angliaban toltotte. Nagyon szeretne az elkovetkezo 30 evet kulonben valahol mashol tolteni letelepedesi cellal (!), de az szerintem meg veletlenul sem fordulna meg a fejeben, hogy o valaha is megszunjon angolnak lenni! :D
Hala az egnek en ugyanigy erzek a magyarsagommal kapcsolatban.

2016.02.08. 17:40:22

@London2009: Igy van, egyebkent egesz veletlenul a ferjem a felnott eletenek a jelentos reszet Anglian kivul toltotte, reszben 'letelepedesi szandekkal', de ez neki nem tema (meg nekem sem). A Nemetorszagban nevelkedo gyerekevel volt mar vicces jelenet, amikor a gyerek (ahogy a gyerekek szoktak) 'beszolt' neki meg nekem hogy ti ezt meg ezt nem ertitek mert nem nemetek vagytok, mint en :). Elkezdte hergelni a ferjem hogy 'de hat te is csak felig vagy nemet', mire a gyerek magabiztosan kijelentette hogy 'tudom, de jobban nemet vagyok mint ti', azota is ezen rohogunk. Nem kell mindenbol dramat csinalni.

tanato 2016.02.08. 17:44:09

@Dragonlady (Bp, Hun): Van egy cigánycsalád betegeim,nem jött össze a gyerek és örökbe fogadtak egyet intézetből.Hogy hasonlítson rájuk sötétbőrűt.Akinek apukája egy MO.-n tanuló arab diák volt,anyja magyar és mivel apu hazament anyu szégyellte,így intézetbe került.Mára a gyermek már 30 éves és echte magyar cigány identitása van.Ő nem tudja hogy arab származású,anyja csak suttogva mondta el nekem.

tanato 2016.02.08. 17:47:36

@BircaHang Média: Köszi az infót pánszláv ügyben.Azért pl. ezzel szemben a románok nagyon büszkék latin identitásukra és rokonságukra.

2016.02.08. 17:49:29

@Mirjam2: Aham, hat en ezt az egesz identitaskerdest egy k*rvanagy narcisztikus baromsagnak tartom, igy sajnos en csak a humorommal tudok hozzajarulni a temahoz, mert amugy rohadtul nem erdekel. :D Ez az egesz olyan nevetseges, peldaul a borszinen kivul meg mitol fekete valaki, vagy feher, vagy magyar, vagy indiai, vagy ferfi vagy no, melyek azok az ertekek, amelyeket ezekhez a fogalmakhoz tarsitunk, es hany szazalekat kell magunkenak erezni ahhoz, hogy en az adott fogalmat mint identitast felvallaljam?

Amikor a wabi-sabirol, vagy japan tervezokrol olvasok, es a zenrol, akkor olyan, mintha a sajat gondolataimat olvasnam vissza, akkor japan vagyok? De az orosz nyelvet is, es a zenet is, akkor orosz is? Sot, szeretem a focit, a sort, es a muszaki dolgokban vagyok jobb, es neha nagyon jol jonne, ha tudnek allva pisilni, akkor en ettol mar fiu is vagyok? :D Baromsag, ugye? :D

Az en vilagomban nincsenek idealok, nalam ezek a kategoriak, hogy "magyar", meg "lany", meg "emos" meg ilyenek, csak tajekoztato jelleguek az egyent illetoen es elfernek bennuk az atmenetek is, tehat en elfogadom a nemetes mentalitasu olaszok, keleties gondolkodasu nyugatiak, feher rapperek, fekete balettancosok, fius lanyok es lanyos fiuk letezeset is, szerintem nem kell minden szubtulajdonsagnak, izlesbeli elteresnek, szemelyisegjegynek egyeb elmebetegsegnek kulon nevet adni. :D Szamomra peldaul te csak igy egyszeruen "Mirjam" vagy, aki mellesleg magyar, es angolos meg indiaias is es ezekhez a helyekhez kotodik, ennel tobbet pedig nem igazan kell tudnom rolad, mert amit fontosnak tartasz megosztani, azt ugyis megosztod, es en alapvetoen ez alapjan tudok veled beszelgetni/szimpatizalni/vitatkozni, stb.

Nem tudom, ez mennyire ertheto, de ez az en szemelyes szereny velemenyem. :D Ha valaki szerint en ettol egy rohadek hazaarulo bajszos feminista liberalis bolsevik vagyok, akkor elfogadom, es ha valaki mas szerint pedig sokkal inkabb enis egy begyoposodott rasszista szexista homofob transzfob bigottra hasonlitok, akkor azt is, ahogy mar mondtam, ez az egesz belyegesdi k*rvara nem erdekel. :D

2016.02.08. 17:55:22

@ladyamerica: Nem angol vagyok, hanem brit. Egy angol sem fogja rolam soha azt gondolni hogy angol vagyok, hulyenek neznenek teljesen ha angolnak tartanam magamat. Egy ir, vagy egy skot sem nevezi magat angolnak. Szaudiban a diakoknak es a fonokomnek kell azt mondanom hogy angol vagyok, mert reszben ezert fizetnek, az illuzioert hogy egy angol tanitja oket. Termeszetesen ha barhol megkerdezik, 'where are you originally from' (igy szoktak kerdezni sok helyen, miutan atlatjak hogy 'anglicizalt' lettem valahogy, valahol, de megsem vagyok angol), elmondom hogy magyar vagyok, merthogy valoban az vagyok. Volt mar ezzel kapcsolatban jo nehany vicces esetem persze, pl. kerdeztek hogy Mo.on is angolul beszelnek-e; mondom, nem, ott van egy kulon nyelv, a magyar, es en azt is beszelem. Ez meg mindig kevesbe volt kellemetlen, mint amikor meghivtak a del-afrikai estre, mert azt hittek a kiejtesem alapjan hogy del-afrikai vagyok :)))

tanato 2016.02.08. 18:01:33

@nemor: ÁllítólaG/NEM TUDOM igaz e/a legutóbbi népszámláláson csak 8 egész valamennyi polgár taRTOTTA magát magyar nemzetiségűnek,volt néhány tízezer sváb,szlovák román szerb és horvát meg cigány és utána egy hatalmas lyuk akik nem tartották magukat magyarnak,de nem is írtak be más nemzetiséget.Magyarra lefordítva a romák jelentős része már bátorodik hogy nem tartják magukat magyarnak,de még nem annyira hogy bevallják a sajátjukat.
Ezt egy másik blogon fejtegették,állítólag ezért titkos még az eredmény.

tanato 2016.02.08. 18:02:16

Mármint 8 egész valamennyi millió polgár persze.

nemor 2016.02.08. 18:07:07

@tanato: nézd, én sem írtam be semmit, nem félelemből, hanem elvből - szerintem ez szenzitív adat egy ilyen régióban (egyik nemzetiséghez sem tartozom:-).

mondjuk abban a formában, ahogy írod, eléggé chamtrail-szaga van azért:-))) de persze csak szerintem ;-)
(ezt azért gondolom, mert látom, hogy az emberek többsége gondolkodás nélkül válaszol bármilyen de igazán bármilyen kérdésre, sőt kérdés nélkül is kibeszélnek bármit - furcsállnám, hogy pont egy "hivatalos ember" kérdésére tagadnák meg a választ)

2016.02.08. 18:07:08

@mojyo: Na, ugyanigy vagyok vele en is kb., pont ezert nem ertem, miert kene ezen ennyit gondolkodni... Valaki (nem en voltam...) kitalalta ezt a kriteriumot hogy nemzetiseg, en ennek alapjan magyar vagyok, lehettem volna japan vagy felig olasz, vagy akarmi, de igy alakult, engem semmilyen szempontbol nem befolyasol ez a dolog.

nemor 2016.02.08. 18:09:53

@tanato: ja úgy más, azt hittem, 8,x %. Akkor visszavonom a chamtrailt :-)))

2016.02.08. 18:12:53

@tanato: Nem semmi! Jo kis regeny / film tema lehetne a sztoribol. Gondolom 18 eves koraban ra fog jonni az illeto, amikor muszaj neki betekintest adni az iratokba? Nem lennek a szulok helyeben akkor...

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.08. 18:13:50

@Th's child:
well said bro :-)
egyébként én se akarom v szoktam tulspilazni a témát, de néha muszáj belemaszni.
Pont én mondtam vmelyik nap is itt hogy van egyfele posztszovjet identitás is.
És az, hogy _nekem_ előbb fontosabb vagy relevansabb egy helyzetben az az identitás, hogy EMBER VAGYOK, fehér vagyok, nő vagyok, anya vagyok, tanár vagyok, dilis vagyok, stb , az nem jelenti azt, hogy nem vagyok magyar vagy nem akarok magyar lenni, és azt sem, hogy mindenkinek azt kell éreznie és gondolnia mint nekem.

2016.02.08. 18:15:11

@tanato: Ja, most esett le hogy 30 eves. En azt hittem hogy 18 eves korban meg kell mondani hogy kik voltak az eredeti szulok. Vagy lehetseges hogy nem kerdezte, nem nezett utana? Azert en a helyeben utanajartam volna...

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.08. 18:17:15

@mojyo:
asszem she-wee névre hallgat, amit keresel :-)

2016.02.08. 18:21:23

@Th's child: Abszolut egyetertek, te fogalmaztad meg az egeszet a legjobban :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.08. 18:22:04

@Mirjam2: nem kell neki megmondani, ha nem jár utána és nem kérdezi meg a "hivatalban". Ha Pl azt se mondják meg neki h örökbe fogadott, lehet h meg se tudja továbbra sem. Mellesleg simán lehet h ott is csak az anyja neve van és kész, sehol nem maradt nyoma papíron az apának.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.08. 18:23:02

@Mirjam2: meg nemkaptam emailt ttőled. Procrastination mode ON? :-D

DieNanny CH 2016.02.08. 18:34:26

@Th's child:

"Hogy a tökömbe álmodnál máshogy, ha A) nem beszélsz más nyelven,"

:-)

Ennek tesóim ellentmondanának. Úgy 16 évesen olvastam a Shogun-t, és elmondásuk alapján, több éjszaka is japánul beszélgettem álmomban...

DieNanny CH 2016.02.08. 18:43:50

@Mirjam2:

Én úgy értelmeztem, hogy a szülők nem mondták meg a gyereknek, hogy örökbe van fogadva. Sőt, senki másnak, csak a dokinak.
Nem is kötelesek, ha titkos örökbefogadás volt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.08. 18:43:56

@kardio1: "én sem éltem át hasonlót, de úgy néz ki, elég gyakori ez a "haragszom rád", főleg kezdetben. A posztolo is még csak egy éve van Hollandiában. "

nem akarok pszichologizalni, de - valoszinuleg sokan masok is felfedeztek mar ezt, nem mondok ujat - ez nagyon hasonlit egy gyasz (vagy szakitas) folyamatara, amikor az elso idoszak a harag es/vagy totalis tagadas, segitve az erzelmi eltavolodast attol, akitol el kell szakadni. Aztan amikor mar tulvan az ember ezen a szakaszon, jon az atertekeles, es annak az idoszaka, amikor helyre kerulnek a dolgok, es meg tudjuk latni a pozitivumokat, a szepet is...

blackhairlady 2016.02.08. 18:44:08

@London2009: Ertem. De biztos vagy benne, hogy minden angol igy gondolja? Olyan konnyen levonunk kovetkezteteseket abbol amit mi ismerunk.Ha a mi ferjunk, barataink igy gondoljak akkor az mar igaz az egesz orszag lakossagara?
Nezd csak meg ezt a forumot. Maroknyi ember de mennyi kulonbozo velemeny, mennyi kulonbozo felfogas. Nekem fontos az identitasom, neked nem. nekme fontos Magyarorszag, masoknak meg nem.
Kepzeld el a szituaciot, hogy az angol ferjed megkerdez errol a blogrol valakit (mondjuk engem), hogy milyennek latja Magyarorszgot, minek gondolja magat, hogy tekint vissza az orszagra. Aztan megkerdez egy masodik, harmadik szemelyt is. Szerinted mennyire zavarodna ossze, hogy mit is gondoljon most?:)
Velemenyem szerint nem lenne szabad kijelenteni semmit ugy, hogy az angolok,a magyarok, az amerikaiak, mert olyan nincs. Emberek vannak, es vagy igy gondoljak, vagy ugy, vagy a ketto kevereket.

blackhairlady 2016.02.08. 18:49:31

@Mirjam2: Nem kell valoban tul komplikalni, de ha valakit ez erdekel akkor had beszeljen mar rola, annyi mindenrol szo esik, szerintem ez is boven belefer es eleg sok embert foglalkoztat. Akit meg nem annak ugy is erdektelen es massal uti el az idot. Szerintem.

2016.02.08. 18:51:44

@Dragonlady (Bp, Hun): Full on!! Pont most mikor eljutottam az 'utolso simitasok' fazisba... Raadasul a ferjem sincs itt, ugye o nem engedne ezt de most nincs itthon a macska, cincognak az egerek, vagy valami hasonlo? Raadasul ma ejfelkor jar le az ervenyessege egy internet-csomagnak amit nem tudok meghosszabbitani, igy most orak ota videokat toltok le a netrol, amitol nem tudok koncentralni :)))

©________ 2016.02.08. 18:57:20

@DorotkaB:

"adóhivataltól sem lehetett letölteni a 2016-os kijelentkező adatlapot (ugye, nagyon hivatalosan, minden évre külön dokumentum van...), de az ügyfélszolgálaton mondták, hogy jaja, ez így oké, mert amíg a 2015-ös el nem fogy, addig nem elérhető a 2016-os..."

S vajon hanyat toltottek fel a honlapra?

:-)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 19:07:10

@tanato:

A bolgár nép talán 20 %-ban lehet szláv fajilag, ez is számít azért.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.08. 19:07:37

@nemor:

Mint érintett személy, erről mondanom kell valamit, mert e téren nagyon sok a tévhit, mindkét politikai táborban.

Magyarországon mindigis volt egyfajta magyarizációs téveszme, mármint azóta, hogy erre lehetőség lett (1848). A magyar liberálisok voltak a magyarosítás élenjárói egyébként, a konzervatívok jobban elfogadták, hogy Mo. soknemzetiségű állam.

De a magyarosítás mindigis óvatos volt, nem erőszakos, azaz ritkán volt tényleg erőszakosság. A lassú magyarosítás volt az állami cél, s ennek biznyos sikere is lett: 1848-tól 1910-ig a magyarok aránya felment 42 %-ról 52 %-ra. Elsősorban ezt a német és a zsidó kisebbség révén sikerült azonban elérni, a többiek nem voltak vevők erre.

Horthy alatt ment ugyanez.

Rákosi alatt a németeket, a szerbeket, a horvátokat, szlováneket elnyomták, a többieket nem.

Viszont Kádár bevezette a teljes és erőszakos magyarosítást. evesen tudják, hogy a kommunista berendezkedésű államok között a leginkább kisebbségellenes állami politika éppen Magyarországon volt, jellemzően leginkább a Kádár-korszakban. Az egyetlen régióbeli ország, ahol gyakorlatilag sikerült a nemzetiségek megsemmisítése: Magyarország. 1961-1985 között gyakorlatilag be volt tiltva az országban a kisebbségi oktatás: ami maradt "kisebbségi iskolák" révén az egy hatalmas paródia volt, azaz gyakorlatilag magyarul oktató intézmények, heti pár óra kisebbségi nyelvvel.

Tehát 25 éven keresztül nem volt az országban nemzetiségi iskolarendszer, helyette a gyakorlat látszatkisebbségi, magyarul tanító, a kisebbségi nyelvet csak egyszerű tantárgyként oktató iskolák voltak. Ennek eredménye a kisebbségek teljes asszimilálása lett.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.08. 19:08:01

Megint beindult a cenzúra? A reggeli hozzászólásom nincs sehol, pedig csak annyit írtam, hogy ez a bejegyzés nagyon gagyi. Vagy ilyet itt nem szabad mondani? Ez a vélemény nem vélemény? Akkor mit szabad? Tessék megmondani, és akkor azt fogom írni.

©________ 2016.02.08. 19:20:51

@A nagy kékség:

Elsokent mondjuk probalj meg nem hisztizni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.08. 19:27:04

@ladyamerica: "Velemenyem szerint nem lenne szabad kijelenteni semmit ugy, hogy az angolok,a magyarok, az amerikaiak, mert olyan nincs. Emberek vannak, es vagy igy gondoljak, vagy ugy, vagy a ketto kevereket. "

teljesen egyetertek, nagyon gyorsan hajlamosak vagyunk az altalanositasra, es ez veszelyes lejto, mert ebbol szuletnek az eloiteletek...

tanato 2016.02.08. 19:46:21

@Mirjam2: Abban sem vagyok biztos hogy tudja :örökbefogadott gyermek.Nem tűnik ki a cigányok közül.Egyébként nem puruttya cigányokról van szó,zenészek,apu aki velem egyidős,érettségizett utána zenét tanult ember,de már a nagyszülők is elit zenészek voltak.

kertesz 2016.02.08. 19:50:19

Kedves szerző. Magyarország nem adott neked semmit. Te nem adtál semmit Magyarországnak. Építettél egy családot, a gyerekek kirepültek, te meg utánuk. Nincs itt semmi látnivaló, sok ezren csinálják ezt... De az országot, a hazát szidni a választásaid következményeiért meglehetősen gyerekes dolog. Vizsgáld meg a lelked, miért keresed magadon kívül az okokat? Miért egy arctalan közösséget, vagy egy darab földet vádolsz? Miért gondolod azt, hogy bármi "jár" neked ettől a közösségtől/darab földtől?
Ja, még valami. Rákóczi fejedelem az élete nagy részét külföldön töltötte, mégis haláláig magyar maradt. Vegyél példát róla, és ne nyafogj. :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.08. 19:50:45

Akkor én is letenném a két centem...

Jól van, örülök hogy megint megtaláltátok az aktuális totál értelmetlen gumicsontot amin elrágódtatok a kommentek 90%-ában.
Szép volt. Gratulálok.

Ezt már csak az tudta alulmúlni aki kiragadott részleteket és azt kérte számon.

Tartom magam a reggeli véleményemhez, miszerint ez a poszt nem vádirat. Ez a poszt egy SORS. Egységes egészként kell kezelni. Az összes kritikátok arról szólt hogy József Attila anyja mi a tökömért a padláson teregetett? Miért nem az udvaron? Mert mi ott szoktunk. Jaa hogy más meg a padláson? Kit érdekel? Teregessen az udvaron mert rendes népek MINT MI az udvaron teregetünk. Ez volt a lényege annak a kevés kommentnek ami a posztról szólt.
Egyedül Dragon volt az aki kapiZSGálja hogy miről szólt valójában.
Mind a színházi előadáson mind most ezt olvasva egyből a Forrest Gump-i nyitókép jutott eszembe. A szél dobálta tollpihe. Hogy mennyire játékszer emberek SORSA. Hogy mennyire nem mindegy hova születünk. hogy mennyire nem midegy hogy gyerekkorunkban a fal mellett állva Dante kötet esik a fejünkre vagy merőkanál.
Sajnálom ezt a napot.

tanato 2016.02.08. 19:55:04

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Anyja elmondása szerint sokat járt be az állami gondozott intézetbe,és az egyik gondozónő hívta fel a figyelmét a kis arab gyermekre hogy mennyire szeretnivaló, ragaszkodó csöppség.Úgy 3 éves kora körül fogadták örökbe.

tanato 2016.02.08. 19:56:44

@BircaHang Média: Nem titkos?Én hivatalos helyen nem olvastam róla.Persze lehet nem titkos csak egyszerűen nem reklámozzák.

tanato 2016.02.08. 20:05:21

@BircaHang Média: 11,48-ra
www.origo.hu/itthon/20160204-stefano-bottoni-allambiztonsag-koztarsasag-magyarorszag-baloldal-jobboldal.html

Kissé hosszú cikk,de említi amit te is irsz a 11,48-as kommentedben,a Kádár rendszer sikerpropagandájáról,ami sokszor nem valós tényeken alapult,hanem a jól megszervezett agitátorok munkáján akik terjesztették nyugaton is keleten is itthon is hogy Mo.-on mennyire jobb,más az élet mint a többi szocialista országban.

DieNanny CH 2016.02.08. 20:07:02

@tanato:

Családomban anyukám unokatestvéréék fogadtak örökbe egy félig indiai kisfiút. (Apa volt indiai, aztán visszament, anya szégyellte.) A kisfiú másfél évesen került hozzájuk. Kicsit barnább a bőre, de szinte alig észrevehető. Ő is úgy 28 év körüli. (Kb 20 éve megszakadt a kapcsolat.)

tanato 2016.02.08. 20:17:00

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Bizony bizony akkoriban sok magyar lány szégyellte ha "színes" gyermeke született,főleg vidéki lányok,és igyekeztek tőlük titokban megszabadulni,intézetbe adni.Szerencsére sok ellenpélda is akadt és az idő múlásával ebből már nem volt probléma.Kb. fél éve beszéltem egy 20 éves afrikai lánnyal akit egy Nyugat Afrikában dolgozó magyar orvos és a felesége fogadott örökbe kb 15 éve,a lány tudja is de teljesen magyarrá vált,Persze azért összejár az itt lakó afrikaiakkal is.

macamuca [IHUN] 2016.02.08. 20:24:14

@tanato:
@nemor:
A legutóbbi népszámláláskor én elhajtottam a népszámlálót, egy rendkívül""határozott"" nyugdíjas tanárnőt. Merthogy ő akkor us bejön, és megszamlal-kikérdez. Odaig ment, hogy az önkormányzatnál bejelentette (a lakcím alapján a nevem is ismerte... =tehát tudtak rólam, hogy létezem, a létszámban számon tartottak...), hogy nem engedem be... Kijött a levél, hogy esetleg ha mégis..., gondoljam meg magam .., vagy csináljam meg elektronikusan... Kösz a tippet : visszajött a nyanya, azzal hajtottam el, hogy már elektronikusan ön-népszámláltam.... Azt nem lehet, az nem érvényes!!! (na igen, a kitöltött ívek után kapta a pénzét....). Orra alá dugtam az önkormányzati levelet, és közöltem vele, hify bem akarom még egyszer itt látni, mert akkor én jelentem fel zaklatásért... Azt az arcot látni kellett volna....
A létezésemről tudnak (szül.anyakönyvi kivonat van, halotti nibcs, lakcímre bejelentkeztem), tehat bele lehet venni a létszámba. A többihez semmi közük. Ahogyan manapság az adatokat kezelik, különös tekintettel a kormányra..., na neeeem, Köszi, én nem szolgáltatok plusz adatokat....

2016.02.08. 20:26:42

@tableno: Ja, az igazabol ebben a korban mar mindegy :D

Amugy pedig, bar ez csak felig tartozik ide, de pont most olvastam egy fickorol, aki az egyik ilyen "crowdfunding" tarhalos oldalon gyujt arra penzt, hogy a valodi identitasanak megfeleloen elhessen, bar o nem transzszexualis, vagy ilyen transzrassz, hanem "transzvagyonos", vagyis, o egy szegeny testbe szuletett gazdag, es erre kene a penz. :D Szerintem ez egeszen egyszeruen zsenialis :D

Fajankó 2016.02.08. 20:28:18

@Mirjam2: @Londo
Nem tudom nálad ki számít barátnak, de akármiről legyen szó, minden esetre tudsz egyet/néhányat előhúzni.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.02.08. 20:37:30

@diggerdriver: A mai nap mottója számomra: " Hogy mennyire nem mindegy hova születünk. hogy mennyire nem mindegy hogy gyerekkorunkban a fal mellett állva Dante kötet esik a fejünkre vagy merőkanál." Jó a kép is, a hasonlat is, meg ami még a sorok között megbújik, hát az is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.08. 20:58:45

Amúgy HA él még? Küldtem két posztot de még annyi választ se kaptam hogy húzd meg a pöcsöm.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.08. 21:05:11

@diggerdriver: igen, el, en epp most kaptam tole valaszt :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.08. 21:15:41

@mojyo: "Szoval bizony, ha te 140 cm-es egyszarvu hobbitnak erzed magad, akkor csak nyugodtan legyel az, mi 170 cm-ed ellenere annak fogunk kezelni, "

Bocs, ha kicsit OFF, de errol a mondatodrol eszembe jutott egy cikk, amit a minap lattam, ahol is a _NAGGGGYON_ felvilagosult es/vagy modern (?) (inkabb nem mondom, milyen) szulok azt nyilatkoztak, hogy meghagyjak a gyerekuknek a dontest, hogy "human being"-nek erzi-e magat...

www.cbc.ca/radio/thisisthat/nfl-referee-boycotts-super-bowl-after-being-told-he-can-no-longer-wear-make-up-on-the-field-1.2843329/washington-state-couple-chooses-to-raise-their-child-species-less-1.2843332
(egyebkent ez a musor az emberi hulyeseget probalja pellengerre allitani)

nemor 2016.02.08. 21:16:11

@macamuca [IHUN]: ugyanezt csinaltam csak nalunk bekesen zajlott, kedves ismeros fiatal tanarno volt:))
De en tenyleg megcsinaltam elektronikusan.
Utolag tudtam meg ezt a penz-dolgot es kicsit sajnaltam is hogy kivettem a penzt a zsebebol.

En amugy az egesz nepszamlalos bohockodast nem ertem, mikor mindenkitol minden nyilvan van tartva elektronikusan. Tobbek kozt pl a nepessegnyilvantartoban :)))

nemor 2016.02.08. 21:30:39

@BircaHang Média: érdekes interpretációja a dualizmusnak, a Horthy-korszaknak és a liberalizmusnak/konzervativizmusnak.
Csak néhány tény: 1868, népiskolai törvény, mindenki az anyanyelvén tanulhat. 1907, Lex Apponyi, mindenkinek magyarul kell tanulnia (Apponyi mint liberális:)))). Numerus claususok, és Horthy a minisztereivel mint liberális. Aha. Ide már nincs kedvem/gyomrom szmájlit írni.

vargánya 2016.02.08. 21:33:45

@Zka: "Birca vajon kap valami büntit, ha nem írja le ide mindennap, hogy a nyugat szívja ki a pénzt Magyarországról? "

Nem tudom, mi bajod ezzel? Ez ugyanis ténykérdés. Az más kérdés, hogy az alacsony fizetések nem ebből a tényből következnek, inkább fordított az összefüggés. A 80-as évek végén az utolsó kommunista kormányzat "ügyesen" úgy pozicionálta az országot, hogy az olcsó munkaerő legyen a vonzereje. Aztán "gondos kezek" dolgoztak azon, hogy ez így is maradjon. Manapság meg megy a csodálkozás (már vagy 4 cikket olvastam erről fél éven belül), hogy az alacsony bér akadályozza a gazd. fejlődésünket.

Határátkelő 2016.02.08. 21:37:27

@diggerdriver: Húzd meg... igen, él, csak be van havazva. De megkaptam és köszi!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.08. 21:39:15

@Határátkelő:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.08. 22:10:09

@diggerdriver:
csak kapiZSGálom, mi? szerintem meg én vagyok az egyetlen, aki érti :-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.08. 22:11:39

@Dragonlady (Bp, Hun): Egyezzünk ki abban hogy ketten.
:)))))))))))))))))))

M. Péter 2016.02.09. 00:18:17

@BircaHang Média: Egy barátom a pécsi Leőwey Klára Gimnázium német nemzetiségi szakán tanult, kb. 1982-ben érettegizett, és azt mondta, hogy a magyar nyelv és irodalom és még egy tárgy kivételével mindent németül tanultak, és az ott szerzett érettségit az NSZK-ban is elismerték. Lehet persze, hogy az NSZK támogatta egy kis kemény valutával a német nyelvű oktatást.

blackhairlady 2016.02.09. 00:58:31

@nemor: sok minden mast is kerdeztekk a nepszamlalasi csodas kerdoiveken amibol sok sok okossagot kiolvashatott ksh :)

M P 2016.02.09. 06:20:07

@tableno: szóval ő "különleges" magyar :).. és akkor pl. Király Linda? ő magyar? nem trollkodni akarok, csak rávilágítani, hogy miért nem definiálom magamat magyarnak vagy más nemzetiségűnek.... magyar anyanyelvű, állampolgár, -országi lakos, ezek létező, definiálható kategóriák. azt firtatni, azzal dicskedni, hogy ki a magyar/német/zsidó/cigány/tuszi számomra inkább visszatetsző....

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 06:20:14

@tanato:

Mondjuk a statisztikai hivatal honlapja nem eléggé hivatalos hely?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 06:20:21

@M. Péter:

Pár ilyen KÖZÉPiskola volt. Míg 1960-ban volt ezernél több, köztük általános iskola is.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 06:20:29

@nemor:

A numerus claususnak SEMMI köze az anyanyelvi oktatáshoz, azaz ez olyan, mintha a gabontermelés vitájában az űrkutatást említenéd meg.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 06:20:36

@nemor:

A népszámlálás lényege atényleges helyzet feltérképezése.

Ráadásul ott van egy csomó nem-kötelező kérdés, melyről eleve nincs hivatalos adat, pl. nemzetiség, anyanyelv, vallás.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 06:20:48

@tanato:

Az, hogy Mo-on jobb volt az életszínvonal, mint a többi komm. országban - Jugoszláviát leszámítva - az nem propaganda, hanem TÉNY.

Mondjuk az én saját emlékeim a 80-as évekből:
- Bulgária 10-es szint,
- Magyarország: 40,
- NDK: 30,
- Jugoszlávia: 60,
- Ausztria: 100,
- Spanyolország: 80,
- Szovjetúnió 5,
- Kuba: 3,
- Kanada: 120.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 06:21:01

@vargánya:

"A 80-as évek végén az utolsó kommunista kormányzat"

Sajnos nem csak ők. Hanem ez volt az egész rendszerváltozás gazdasági alapja:
- adjunk mindent nyugati kézbe,
- legyünk olcsók,
- s pár éven belül ez nyugati szintet teremt.

Sajnos ebben az összes magyar párt és a lakosság zöme komolyan hitt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.09. 06:30:41

Nem lett volna baj a népszámlálás sal, ha az a fejléces módszert nem tett volna mindenkit az összes adataval együtt beazonosithatova.
Engem az idegesített h az egyházak szorolapokkal kampanyoltak h merjük bevallani a vallasunkat (2000-ben)Féltek h elveszitik a szamhaborut? Voltak érdekes kérdések amikre jó lenne tudni a választ Pl beszélt nyelvek.
Ja és ugye aki külföldön eél az így járt. Pedig akár kérdezhettek volna arról is. Az is érdekes szamhaboru. Engem egyébként meg kellett volna h számoljanak Thaiföldön, a módszertan szerint, de ez egyik ottani ismerősömmel se történt meg.

©________ 2016.02.09. 06:47:49

@nemor: felenk meg a nepszalalo se jart. A fagyiskocsi se szokott

©________ 2016.02.09. 06:50:26

@diggerdriver: jovann szopkodjatok csak egymast. En mit irtam fenn?

tanato 2016.02.09. 07:11:46

@BircaHang Média: Szerintem a csehek és a szlovákok nem álltak rosszul hozzánk képest életszínvonalbelileg,sőt.

nemor 2016.02.09. 07:23:27

@Praliné.: na ott szeretnék én is lakni :)

nemor 2016.02.09. 07:25:19

@BircaHang Média: miként ez nem is volt az állítás része. Ennél ügyesebben szoktál csúsztatni.

adg 2016.02.09. 07:25:46

@M P: "azt firtatni, azzal dicskedni, hogy ki a magyar/német/zsidó/cigány/tuszi számomra inkább visszatetsző"

Igen, pontosan igy van. Ez valoban visszatetszo. Viszont csak megallapitani, vagy magamrol kimondani (tehat nem kerkedni vagy firtatni), hogy magyar vagyok, barmilyen hatso jelentes es szandek nelkul, teljesen oke szerintem.
Egy nemzetisegnek onmagaban nincs se negativ, se pozitiv jelentese. Kb mint a hajszin, vagy a nem.
Mi a negativ abban, hogy az irodankban van ket kinai, ket gorog meg egy magyar? Ez szerintem oke.
Ha azt mondanam, hogy van egy magyar meg ket lusta gorog es egy takonyszivo, kutyaevo kinai, na az mar valoban negativ lenne.

Legalabbis en igy latom.

nemor 2016.02.09. 07:29:45

@BircaHang Média: meg lehetett belőle tudni, ténylegesen hányan engedték be a biztost. Azt nem, ezek közül hány kérdésre hányan mondtak igazat.
A feldolgozás körüli botrányokat meg hagyjuk is.

DieNanny CH 2016.02.09. 14:01:31

@macamuca [IHUN]:

Én sem vagyok sehogy kijelentkezve, de szerintem idén fény derült a turpisságomra: csináltattam svájci jogosítványt, a magyart elvették és visszaküldték Pestre a Külügyminisztériumba... Úgyhogy, ott már tudják, hogy van svájci lakcímem...

DieNanny CH 2016.02.09. 14:02:47

@tanato:

Igen, ekkor pont otthon voltam és néztem.

DieNanny CH 2016.02.09. 14:09:54

@Dragonlady (Bp, Hun):

Nekem a magyar címemre jött 2011-ben levél, volt benne írva az elektronikus lehetőség is jelszóval. Én elektronikusan megcsináltam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.09. 20:36:30

egyébként meg az jutott eszembe, hogy vicces, hogy pont mi magyarok csinálunk ekkora nagy fesztivált az idetitás kérdéséből, a kulturálisan és nyelvileg viszonylag homogén kis nemzetállamunkkal. miközben a világon kb majdnem bárhol máshol ez sokkal komplexebb kérdés.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2016.02.10. 06:45:50

Azzal egyutt, hogy megertem, ha valakinek elege van, a hitel miatti nyomorat (foleg egy vallalkozo, foleg egy allitolag sikeres vallalkozo) ne varrja az orszag nyakaba.

Az a te dontesed volt, ahogy az is, hogy marha gyenge CHF (es eros forint) mellett veszed fel. Emiatt kerultel bajba.

Ja, es a tuntetes nem az orszag, hanem a politikai vezetes ellen zajlik. Adott esetben pont az orszag erdekeben. Holldandiaban pl. azert is jobb egy csomo dolog, mert ott nem hagynak az emberek, hogy az legyen, ami itt van :).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása